Άρθρο 71 – Απογραφή

1. Στο τέλος της διαχειριστικής περιόδου και μέσα στις προθεσμίες κατάρτισης του Ισολογισμού το Ν.Π.Ι.Δ.. προβαίνει σε λεπτομερή καταμέτρηση, καταγραφή και Αποτίμηση στο βιβλίο Απογραφών και Ισολογισμών όλων των στοιχείων της περιουσίας του, τα οποία υπάρχουν την τελευταία ημέρα της διαχειριστικής περιόδου.
2. Στην έννοια του όρου περιουσία περιλαμβάνονται:
α) το σύνολο των στοιχείων του ενεργητικού του Ν.Π.Ι.Δ. τα οποία έχουν σχέση με την άσκηση των δραστηριοτήτων του, όπως είναι τα πάγια περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, μηχανήματα), απαιτήσεις, καταθέσεις, τιμαλφή κλπ,.
β) το σύνολο των στοιχείων του παθητικού, όπως είναι οι υποχρεώσεις, εντάλματα πληρωμής κλπ. ,
γ) το σύνολο των στοιχείων της καθαρής περιουσίας, όπως είναι το Κεφάλαιο και τα Αποθεματικά.
3. Η κατάρτιση της απογραφής περιλαμβάνει δύο στάδια ενέργειας:
α) την ποσοτική καταμέτρηση και καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων,
β) την αποτίμηση της αξίας αυτής.
4. Για κάθε πάγιο περιουσιακό στοιχείο αναγράφονται στο βιβλίο απογραφών τουλάχιστον:
α) η αξία κτίσης ή το κόστος ιδιοκατασκευής του, προσαυξημένο με τις δαπάνες επεκτάσεων ή προσθηκών και βελτιώσεων,
β) οι αποσβέσεις του,
γ) η αναπόσβεστη αξία του.
5. Σε περίπτωση ολοσχερούς απόσβεσης πάγιου περιουσιακού στοιχείου διατηρείται στην απογραφή αναπόσβεστη αξία ενός λεπτού (0,01) €, όταν το περιουσιακό αυτό στοιχείο εξακολουθεί να παραμένει στην κυριότητα του Ν.Π.Ι.Δ.
6. Για τα έπιπλα και λοιπό εξοπλισμό μπορεί να αναγράφεται στο βιβλίο απογραφών, κατά συντελεστή αποσβέσεων, το συνολικό ποσό της αξίας κτίσης τους, οι αποσβέσεις και η αναπόσβεστη αξία του.
7. Για τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία, όπως τιμαλφή, ξένα χαρτονομίσματα κλπ. τα οποία παρακολουθούνται με περιληπτικούς – γενικούς λογαριασμούς, μπορεί να καταχωρούνται στο βιβλίο απογραφών τα υπόλοιπα μόνο των οικείων λογαριασμών, εφόσον καταχωρείται ανάλυση κάθε λογαριασμού σε καταστάσεις και σε ισοζύγια. Ειδικότερα για τα ανωτέρω καταχωρείται για κάθε είδος η ποσότητα, η αξία κτίσης και η τρέχουσα αξία.