Άρθρο 56 – Αποσπάσεις υπαλλήλων του Δημόσιου Τομέα στο Ν.Π.Ι.Δ.

1. Στις συνιστώμενες θέσεις προσωπικού του Ν.Π.Ι.Δ. μπορούν να αποσπώνται μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου του δημοσίου τομέα, με κοινή απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και του εποπτεύοντος τον φορέα προέλευσης του αποσπώμενου υπαλλήλου Υπουργού, κατά παρέκκλιση από τις κείμενες διατάξεις χωρίς χρονικό περιορισμό.
2. Το Διοικητικό Συμβούλιο με απόφαση του καθορίζει τα προσόντα, τους όρους, το τρόπο και τη διαδικασία απόσπασης δημοσίων υπαλλήλων στο Ν.Π.Ι.Δ.
3. Το οικείο Τμήμα προκηρύσσει τις θέσεις προς απόσπαση σύμφωνα με την απόφαση του προηγούμενου εδαφίου και καλεί τους υπαλλήλους του Δημόσιου Τομέα που έχουν τα τυπικά προσόντα και επιθυμούν να αποσπαστούν, να υποβάλλουν αίτηση μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερολογιακών ημερών. Η προκήρυξη αποστέλλεται σε όλα τα Υπουργεία, Ν.Π.Δ.Δ., Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και ΟΤΑ Α, Β Βαθμού και στην οικεία Δ/νση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η οποία με ευθύνη της ενημερώνει του υπάλληλους του Υπουργείου. Η προκήρυξη υπογράφεται από τον Πρόεδρο του Δ.Σ.
4. Το οικείο Τμήμα καταρτίζει πίνακες με τους υποψηφίους προς απόσπαση σύμφωνα με την απόφαση του εδαφίου (α) και εν συνεχεία διαβιβάζει, εντός δεκαπέντε (15) ημερών τους πίνακες των υποψηφίων στο Διοικητικό Συμβούλιο.
5. Το Διοικητικό Συμβούλιο, εντός του μηνός από την παραλαβή των σχετικών πινάκων αποφασίζει για την επιλογή των υπαλλήλων προς απόσπαση. Το Διοικητικό Συμβούλιο πριν την έκδοση της ως άνω απόφασης, διατηρεί το δικαίωμα της κλήσης των υπαλλήλων σε συζήτηση.
6. Η ως άνω απόφαση του Δ.Σ. με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά αποστέλλεται στην Δ/νση Θρησκευτικής Διοίκησης για την έκδοση της προβλεπομένης απόφασης απόσπασης.
7. Ο χρόνος υπηρεσίας που διανύεται στο Ν.Π.Ι.Δ. θεωρείται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας στην οργανική θέση τους, για όλες τις έννομες συνέπειες.
8. Η απόσπαση μπορεί να διακόπτεται οποτεδήποτε, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 5 του ν. 3512/2006 (Α΄264) όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 5 παρ. 2 του ν. 4473/2017 (Α΄78) .

  • 21 Μαΐου 2018, 15:25 | Γιάννης Μπάρος

    Στις συνιστώμενες θέσεις δεν προβλέπεται να αποσπώνται ΙΔΑΧ και των Κρατικών ΝΠΙΔ, δηλαδή του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Αυτό δεν είναι σύμφωνο με το Νόμο περί κινητικότητας 4440/2016.