Άρθρο 22 – Απαλλαγή προϊσταμένων και αναπληρωτών από τα καθήκοντα

1. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ύστερα από εισήγηση του Προέδρου του Δ.Σ. είναι δυνατή η απαλλαγή του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης, των Προϊσταμένων Τμημάτων και των αναπληρωτών τους από τα καθήκοντα τους στις παρακάτω περιπτώσεις:
α) λόγω κατάργησης της θέσης,
β) αν καταδικαστεί τελεσιδίκως για τα αναφερόμενα στην περίπτωση αα΄ της παρ. γ΄ του άρθρου 16 αδικήματα,
γ) αν στερηθεί λόγω καταδίκης τα πολιτικά του δικαιώματα και για όσο χρόνο διαρκεί η στέρηση αυτή,
δ) αν υποβληθεί σε στερητική δικαστική συμπαράσταση (πλήρη ή μερική), σε επικουρική δικαστική συμπαράσταση (πλήρη ή μερική) ή το Δικαστήριο έχει αποφασίσει συνδυασμό των δύο προηγούμενων ρυθμίσεων.
ε) αν τεθεί σε διαθεσιμότητα ή αργία ή του επιβληθεί τελεσίδικα οποιαδήποτε πειθαρχική ποινή ανώτερη του προστίμου αποδοχών ενός (1) μηνός για οποιοδήποτε πειθαρχικό παράπτωμα μέχρι τη διαγραφή της ποινής κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 46.
2. Πριν την έκδοση της απόφασης απαλλαγής του Προϊσταμένου, καλείται αυτός προς ακρόαση στην συνεδρίαση του Δ.Σ.. Ο Προϊστάμενος μπορεί να παρασταθεί ο ίδιος ή και με συνοδεία Δικηγόρου.
3. Μετά την απαλλαγή προϊσταμένου και μέχρι την τοποθέτηση νέου, καθήκοντα προϊσταμένου μέχρι τη λήξη της θητείας, ασκεί ο αναπληρωτής του ή σε απουσία αυτού, υπάλληλος που ορίζεται από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, εφόσον κατέχει τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.
4. Αν κενωθεί θέση Προϊσταμένου πριν τη λήξη της θητείας, επιλέγεται νέος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 21.
5. Μέχρι την επιλογή και τοποθέτηση νέου Προϊσταμένου Διεύθυνσης, καθήκοντα ασκεί, με απόφαση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, ο αρχαιότερος των Προϊσταμένων Τμημάτων που έχει τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα
6. Μέχρι την επιλογή και τοποθέτηση νέου Προϊσταμένου Τμήματος, καθήκοντα ασκεί, με απόφαση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, ο αρχαιότερος των υπαλλήλων που έχει τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.