Άρθρο 112 – Δυναμικά Συστήματα Αγορών

1. Το Ν.Π.Ι.Δ. μπορεί να χρησιμοποιεί Δυναμικά Συστήματα Αγορών για την ανάθεση συμβάσεων με αντικείμενο την απόκτηση κοινά χρησιμοποιούμενων ειδών (υλικών και υπηρεσιών), τα οποία προσφέρονται ευρέως στην αγορά και διαθέτουν χαρακτηριστικά που καλύπτουν τις ανάγκες του.
2. Στο πλαίσιο των Συστημάτων αυτών χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσα, τόσο για την επικοινωνία, όσο και για την υποβολή δικαιολογητικών, προσφορών κτλ. Επιπλέον, τόσο για την ένταξη στα Συστήματα αυτά, όσο και για την επιλογή των Αναδόχων και την ανάθεση των σχετικών συμβάσεων ακολουθείται η Ανοικτή Διαδικασία.
3. Για τη δημιουργία ενός Δυναμικού Συστήματος Αγορών, που αφορά στην απόκτηση συγκεκριμένου είδους ή ομάδας παρεμφερών ειδών, το Ν.Π.Ι.Δ., για την ένταξη Οικονομικών Φορέων σ’ αυτό, δημοσιεύει Προκήρυξη Διαγωνισμού, με την οποία καλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι Οικονομικοί Φορείς να υποβάλουν ενδεικτική προσφορά, και ό,τι άλλο στοιχείο απαιτείται για να ενταχθούν στο Σύστημα.
4. Στην Προκήρυξη γίνεται ρητή αναφορά στα κριτήρια ανάθεσης των συμβάσεων που πρόκειται να συναφθούν στα πλαίσια του συγκεκριμένου Συστήματος. Στη Προκήρυξη, επίσης, διευκρινίζεται, μεταξύ άλλων, η φύση των προβλεπόμενων ειδών, στα οποία αναφέρεται το Σύστημα, καθώς και όλες οι απαραίτητες πληροφορίες που αφορούν σ’ αυτό, ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός που θα χρησιμοποιηθεί και οι τεχνικές διευθετήσεις και προδιαγραφές της σύνδεσης.
5. Δεκτοί στο Σύστημα γίνονται οι Οικονομικοί Φορείς, οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια επιλογής και έχουν υποβάλει ενδεικτική προσφορά, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Προκήρυξη.
6. Το κατά τα ανωτέρω δημιουργούμενο Δυναμικό Σύστημα Αγορών ισχύει για διάστημα μέχρι τεσσάρων (4) ετών, διάρκεια η οποία μπορεί να παραταθεί για εξαιρετικές περιπτώσεις ειδικώς αιτιολογημένες.
7. Καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος ενός Δυναμικού Συστήματος Αγορών:
α) προσφέρεται στους ενδιαφερόμενους Οικονομικούς Φορείς ελεύθερη, άμεση και πλήρης πρόσβαση με ηλεκτρονικά μέσα στα τεύχη της οικείας Διακήρυξης και σε κάθε συμπληρωματικό έγγραφο,
β) κάθε Οικονομικός Φορέας που έχει ενταχθεί στο Σύστημα μπορεί να βελτιώνει την ήδη υποβληθείσα ενδεικτική προσφορά του, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή εξακολουθεί να συνάδει με τις απαιτήσεις της Διακήρυξης,
γ) ο κατάλογος των ενταγμένων στο Σύστημα Οικονομικών Φορέων είναι ανοικτός.
8. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε ενδιαφερόμενος Οικονομικός Φορέας μπορεί να ενταχθεί στο Σύστημα. Για το σκοπό αυτό οφείλει να υποβάλει ενδεικτική προσφορά και ό,τι άλλο στοιχείο απαιτείται από την Προκήρυξη, και η σχετική αξιολόγηση διενεργείται εντός το αργότερο δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία υποβολής. Η προθεσμία αυτή μπορεί να παραταθεί, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 33 του ν. 4412/2016 (Α΄ 147) εφόσον δεν έχει ξεκινήσει διαδικασία ανάθεσης συγκεκριμένης σύμβασης στα πλαίσια του Συστήματος.
9. Το Ν.Π.Ι.Δ. ενημερώνει το συντομότερο δυνατό τον Υποψήφιο σχετικά με την αποδοχή του ή μη στο Σύστημα.
10. Ενόψει της ανάθεσης μιας συγκεκριμένης σύμβασης στα πλαίσια ενός Δυναμικού Συστήματος Αγορών το Ν.Π.Ι.Δ. επιδιώκει την περαιτέρω διεύρυνση του καταλόγου των ήδη ενταγμένων σ’ αυτό. Για το σκοπό αυτό, δημοσιεύει απλουστευμένη Προκήρυξη, με την οποία καλεί κάθε ενδιαφερόμενο Οικονομικό Φορέα να υποβάλει, εντός το αργότερο δεκαπέντε (15) ημερών, ενδεικτική προσφορά, με βάση την οποία το Ν.Π.Ι.Δ. τον εντάσσει ή όχι στο Σύστημα.
11. Για την επιλογή του Αναδόχου της σύμβασης το Ν.Π.Ι.Δ απευθύνεται σε όλους τους ενταγμένους στον, κατά τα ανωτέρω, συμπληρωμένο κατάλογο των συμμετεχόντων στο Σύστημα για υποβολή προσφορών.
12. Κατά τα λοιπά, ακολουθείται η Ανοικτή Διαδικασία και η σύμβαση ανατίθεται, τελικά, στον Προσφέροντα του οποίου η προσφορά υπερίσχυσε, σύμφωνα με τα κριτήρια ανάθεσης.
13. Οι διαδικασίες δημιουργίας και εφαρμογής των Δυναμικών Συστημάτων Αγορών καθορίζονται με εσωτερικές ρυθμίσεις του Ν.Π.Ι.Δ..