Άρθρο 32 Διενέργεια ατομικής συνέντευξης

1. Η επιτροπή καλεί σε ατομική συνέντευξη τους/τις υποψηφίους/ες με τη μεγαλύτερη βαθμολογία στον πίνακα κατάταξης και σε αριθμό τουλάχιστον διπλάσιο από τον αριθμό των προς πλήρωση θέσεων.
2. Η συνέντευξη διενεργείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 9.
3. Η συνέντευξη βαθμολογείται κατ’ ανώτατο όριο με 1.200 μόρια. Η τελική μοριοδότηση της συνέντευξης κάθε υποψηφίου προκύπτει από τον μέσο όρο των βαθμών των μελών της επιτροπής. Το περιεχόμενο της συνέντευξης με τα κρίσιμα και ουσιαστικά σημεία της αναφέρεται συνοπτικά στο πρακτικό της επιτροπής. Η μοριοδότηση για τον/την εκάστοτε υποψήφιο/α αιτιολογείται συνοπτικά από κάθε μέλος της επιτροπής.

  • 30 Νοεμβρίου 2020, 15:23 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΖΕΜΟΣ

    Προτείνω η συνέντευξη (για λόγους ισορροπίας με τα άλλα κριτήρια) να βαθμολογείται με άριστα τα 800 και όχι τα 1200 μόρια.

  • 30 Νοεμβρίου 2020, 14:17 | Εμμανουέλα Βερνάδου

    Ο κ. Μητσοτάκης στις 9 Δεκεμβρίου 2019 απαντώντας για την διαφθορά σημείωνε ότι η «πληγή» της διαφθοράς «πάντα τρεφόταν απ΄ τις ίδιες αδυναμίες: Από την μεσολάβηση του ανθρώπινου παράγοντα σε διαδικασίες που θα μπορούσαν να είχαν τυποποιηθεί, από την απουσία καθαρών κανόνων και αρχών που θα ελέγχουν με ανεξαρτησία την τήρησή τους. Και, τέλος, από την αδυναμία δημόσιας παρακολούθησης των όσων αποφασίζει και πράττει η Διοίκηση».
    Αν κ.Μητσοτάκη είστε υπέρ της διαφάνειας, της αντικειμενικότητας και της αξιοκρατίας παρακαλώ να καταργήσετε τις προσωπικές συνεντεύξεις και να περιορίσετε τις διαδικασίες σε κριτήρια που είναι καθαρά επιστημονικά και εντελώς αντικειμενικά.

  • 29 Νοεμβρίου 2020, 15:59 | Σύλλογος Υπαλλήλων ΑΣΕΠ – ΣΥΑΣΕΠ

    Η συνέντευξη μετρά 1200 μόρια, σχεδόν αγγίζει το σύνολο όλων των τυπικών
    προσόντων που είναι 1230 μόρια. Με απλά λόγια μετρά μόνο η συνέντευξη.

  • 29 Νοεμβρίου 2020, 12:44 | Κατερινα

    Η συνέντευξη ειδικού επιστημονικού προσωπικού , ειδικών συνεργατών όπως πχ στους ΟΤΑ , αλλά και γενικότερα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα γίνεται με μοναδικό σκοπό να επιλεχθεί και να τοποθετηθεί στη θέση αυτή το «Δικό μας παιδί» στη θέση που επιθυμεί!
    Αποτελεί πλήρως αναξιοκρατικό τρόπο και είναι σίγουρο ότι μας επιστρέφει χρόνια πίσω …
    Όχι μόνο δεν εκσυγχρονίζεται το δημόσιο έτσι, αλλά αυτές οι θέσεις ΔΕΝ θα πρέπει να υπάρχουν και όλοι θα πρέπει να έχουμε τις ίδιες και τις ίσες ευκαιρίες για εργασία!
    Τα ακαδημαϊκά προσόντα , η προϋπηρεσία , οι ξένες γλώσσες ακυρώνονται και προωθούνται οι κομματικές και οι πελατειακές σχέσεις . Έτσι θα διορίζονται οι έχοντες το γνωστό μέσον ή αλλιώς βύσμα!.

  • 28 Νοεμβρίου 2020, 21:02 | Τραγεα Παναγιώτα

    Είναι αδιανόητο να μας λέτε ότι αυτό ειναι αντικειμενικό . Είναι ξεκάθαρο ότι θα διορισθούν άτομα του κόμματος και ο καθένας θα βολεψει τους δικούς του. Να το αποσύρετε..

  • 27 Νοεμβρίου 2020, 22:23 | ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

    Η συνέντευξη είναι υπερτιμολογημένη σε σημείο που να δημιουργεί υποψίες ότι η επιλογή θα γίνει για να προσληφθούν αρεστοί στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία.

  • 26 Νοεμβρίου 2020, 15:00 | Μαριάνα Φ

    Η συνέντευξη ειδικού επιστημονικού προσωπικού , ειδικών συνεργατών όπως πχ στους ΟΤΑ , αλλά και γενικότερα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα γίνεται με μοναδικό σκοπό να επιλεχθεί και να τοποθετηθεί στη θέση αυτή το «Δικό μας παιδί» στη θέση που επιθυμεί!
    Αποτελεί πλήρως αναξιοκρατικό τρόπο και είναι σίγουρο ότι μας επιστρέφει χρόνια πίσω …
    Όχι μόνο δεν εκσυγχρονίζεται το δημόσιο έτσι, αλλά αυτές οι θέσεις δεν θα πρέπει να υπάρχουν και όλοι θα πρέπει να έχουμε τις ίδιες και τις ίσες ευκαιρίες για εργασία!
    Τα ακαδημαϊκά προσόντα , η προϋπηρεσία , οι ξένες γλώσσες ακυρώνονται και προωθούνται οι κομματικές και οι πελατειακές σχέσεις . Έτσι θα διορίζονται οι έχοντες το γνωστό μέσον ή αλλιώς βύσμα!

  • 25 Νοεμβρίου 2020, 11:10 | Νίκος Αργυρόπουλος

    Κατά την γνώμη μου η προσωπική συνέντευξη δεν έχει καμία σχέση με την διαφάνεια που ζητάτε. Στην καλύτερη περίπτωση θα μπορεί να ακυρώσει χρόνια πραγματικών σπουδών και πραγματικής εργασιακής εμπειρίας, από αξιολογητές αμφιβόλων γνώσεων, ικανοτήτων και αντικειμενικότητας. Στην λιγότερο καλύτερη περίπτωση θα χρησιμοποιηθεί για μοριοδότηση ημετέρων, γνωστών, συγγενών και φίλων. Και στην χειρότερη περίπτωση θα έχουμε τα φαινόμενα χρηματισμού όπως και σε πολλές άλλες κατηγορίες συναλλαγών με το δημόσιο.

  • 24 Νοεμβρίου 2020, 12:32 | .

    Άρθρο 32: Τί γίνεται σε περίπτωση ισοβαθμίας όλων των υποψηφίων στο ανώτατο όριο των 1200 μονάδων.
    Επίσης να επιτρέπεται η διενέργεια συνέντευξης και με ηλεκτρονικά μέσα.

  • 23 Νοεμβρίου 2020, 20:21 | Νίτσα Μωραϊτη

    Δεν μπορεί να αποτελεί «εκσυγχρονισμό» η προσθήκη συνεντεύξεως στη διαδικασία πρόσληψης.
    Όλοι μας ξέρουμε, ας μη κοροϊδευόμαστε, ότι μόνο την έννοια της αξιοκρατίας δεν εκφραζει όλο αυτο.
    Ολοι μας ξέρουμε άτομα που μπήκαν στο δημόσιο μέσω προκυρήξεων με συνέντευξη. Και ξέρουμε όλοι, οτι το μεγαλύτερο μέρος αυτών των ατόμων είχε το γνωστό λεγόμενο βύσμα. Το ξέρουμε , δε το υποθέτουμε, ούτε το φανταζόμαστε.
    Όπως επίσης εγω προσωπικά ξέρω (δουλευοντας με συμβάσεις τόσα χρόνια στο δημόσιο) ότι αυτα τα άτομα ΟΧΙ δεν είναι πιο άξιοι υπαλληλοι απο εμένα. Το αντίθετο.

    Και εν τέλει όλοι εμείς που τόσα χρόνια εχουμε κοπιάσει να κανουμε μεταπτυχιακό, ή ξένες γλώσσες δε μας χαρίστηκαν τα προσόντα.
    Αφιερώσαμε χρόνο απο τη ζωή μας, κόπο, χρήματα που δε μας περίσσευαν, και ψυχικό κόστος. Δε γίνεται να αλλαζει το σύστημα ξαφνικά και όλα αυτά να πηγαίνουν χαμένα.
    Όλο αυτό δε λέγεται ουτε εκσυγχρονισμός ούτε αξιοκρατία κύριοι. Λέγεται εμπαιγμός πολίτη.

  • 20 Νοεμβρίου 2020, 15:27 | ΒΑΣΙΛΙΚΗ Μ

    Διαφωνώ με τη διαδικασία της συνέντευξης διότι δεν αποτελεί μια αμιγώς αντικειμενική αξιολόγηση. Ενδέχεται να επηρεαστεί η επιλογή από υποκειμενικά κριτήρια και να αποκλειστούν άτομα άδικα τα οποία χαρακτηριολογικά μπορεί να είναι περισσότερο εσωστρεφή ή λιγότερο δυναμικά.

  • 20 Νοεμβρίου 2020, 11:12 | Χαραλαμπος Τ.

    Η συνεντευξη πρεπει να καταργηθει, δεν μπορει καμια επιτροπη μεσα σε λιγη ωρα να ακυρωνει δεκαετιες σπουδων χρησιμοποιωντας υποκειμενικα κριτηρια. Τα κριτηρια επιλογης προσωπικου πρεπει να ειναι ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ. Εμπειρια, πτυχια, μαστερ, διδακτορικο, ξενες γλωσσες.

  • 19 Νοεμβρίου 2020, 22:35 | Βασιλης

    Η συνέντευξη είναι καλή κίνηση μονο εφόσον εξασφαλιστεί η διαφάνεια στην διεξαγωγή της. Αλλιώς είναι απλώς μια μέθοδος επιλογής ημετέρων. Στην Ελλάδα έχει αποδειχθεί ότι συμβαίνει το δεύτερο και όχι το πρώτο. Συνεπώς η συνέντευξη πρόκειται να καταλήξει σε ναυάγιο αξιοκρατίας για την πλειονότητα των υποψηφίων.
    Από την άλλη η προσωπική αλληλεπίδραση κριτη- εξεταζόμενου δια ζώσης αυξάνει κατακόρυφα την υποκειμενικότητα στην διαμόρφωση αποφασης και δυσχεραίνει την αποστασιοποίηση που χρειαζεται μια διαδικασία επιλογης.

  • 19 Νοεμβρίου 2020, 09:26 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ

    Ποια είναι τα εχέγγυα ότι τα μέλη της επιτροπής που θα συμμετέχουν στη συνέντευξη θα είναι αμερόληπτοι κριτές? Θα έχουν ειδικές γνώσεις για να μπορούν να εξετάζουν το γνωστικό αντικείμενο του κάθε υποψήφιου?
    Με αυτό τον τρόπο, διαβάλλεται σε μεγάλο βαθμό το κύρος και η αξιοπιστία του ΑΣΕΠ, του μοναδικού ίσως θεσμού που θεωρείται αξιοκρατικός από το σύνολο των πολιτών.
    Ακόμα και αν καταλήξετε στην απόφαση αν υπάρχει συνέντευξη των υποψηφίων, θα πρέπει να βαθμολογείται το πολύ με το 10% της συνολικής βαθμολογίας και να μην καταλαμβάνει τόσο σημαντικό ρόλο (35% των μορίων) που να μπορεί να μεταβάλει την τελική κατάταξη των υποψηφίων προς όφελος κάποιων.

  • 18 Νοεμβρίου 2020, 19:16 | Μαριαννα

    Δεν πρεπει να υπαρχει συνεντευξη, τι πραγματα ειναι αυτα; Μπορει μια »επιτροπη» να αντικαταστησει δεκαετιες σπουδων και εργασιακης εμπειριας; Ποιος μας διασφαλιζει οτι η επιτροπη δεν θα παρει φιλους συγγενεις και γνωστους;

  • 18 Νοεμβρίου 2020, 07:13 | ΑΕεκ

    Διαδικασία συνεντεύξεων στο πλαίσιο του ΕΣΚ : με έκπληξη μια σοβαρή (χωρίς να έχεις ημετέρους) διαδικασία ! περάσαμε επιτυχώς το τεστ , αλλά κ΄πολλησε το θέμα στο υπουργείο παιδείας ! ΑΝ και είμαι αρνητικός στις συνεντεύξεις για διορισμό , διορθώστε το πλαίσιο του ΕΣΚ με τις αποδεσμεύσεις. Τουλάχιστον…

  • 17 Νοεμβρίου 2020, 23:09 | Δημητρα

    Η συνέντευξη μοριοδοτείται με πολύ μεγάλο ποσοστό και έχει και την πιθανότητα αποβολής ατόμων από το δικαίωμα στην εργασία, από αποφάσεις που θα πάρει μια επιτροπή ατόμων.

    Με αυτό τον τρόπο αναιρεί και τη βαθμολογία των εξετάσεων και όλα τα υπόλοιπα εφόδια.

    Αν δεν αποσυρθεί τελείως η συνέντευξη, να μειωθεί στο 10% και να μην έχει το δικαίωμα αποκλεισμού.

    Ο διαγωνισμός γνώσεων, εργασιακής εμπειρίας, ψυχομετρικών τεστ συν τα επιπλέον εφόδια δεν είναι αρκετός; Αυτοαναιρείται ο υπόλοιπος διαγωνισμός.Γιατί χρειάζεται και μια συνέντευξη με τόσο αυξημένη μοριοδότηση..;

  • 17 Νοεμβρίου 2020, 15:45 | Ειρήνη Μαρκάκη

    Νομίζω ότι είναι κατά της αρχής της ισονομίας και των ίσων ευκαιριών, το γεγονός ότι από τη στιγμή που υπάρχει η διασφάλιση του ελάχιστου ποσοστού προσλήψεων για τις κοινωνικά προστατευόμενες ομάδες όπως π.χ. πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, συγγενείς ΑΜΕΑ, να υπάρχει και επιπλέον προσαύξηση μοριοδότησης και για τις υπόλοιπες θέσεις.

    Επίσης,όσον αφορά στη διενέργεια των συνεντεύξεων, που κρίνεται καθοριστικής σημασίας με ποσοστό 35% επί της συνολικής βαθμολογίας,αφήνει πολλά ασαφή σημεία ως προς την επιλογή αυτών που την διεξάγουν και τη γενικότερη διαδικασία, ώστε να υπάρχει μεγάλο περιθώριο διαβλητότητας του διαγωνισμού. Το ότι επίσης επεκτείνεται η συνέντευξη εκτός από τις θέσεις ΕΕΠ και σε «θέσεις, το αντικείμενο των οποίων σχετίζεται με την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής», και εκεί ανοίγει «παραθυράκι» διασταλτικής ερμηνείας, ώστε να συμπεριλάβει ευρύτερους δημόσιους φορείς με την επίφαση της ασφάλειας.

  • 17 Νοεμβρίου 2020, 08:18 | Νίκος Παπανικολάου

    Ίσως μου διέφυγε αλλά δεν βλέπω κάπου πληροφορίες για την Επιτροπή που θα πραγματοποιεί τις συνεντεύξεις, που θα καθορίζουν στην ουσία ποιος θα προσληφθεί αφού συμβάλλουν στη βαθμολογία κατά 35%. Από πόσους και ποιους θα απαρτίζεται, αν θα είναι μόνιμη ή διαρκώς θα αλλάζει.
    Ανέκαθεν η συνέντευξη θεωρείτο η κερκόπορτα για να γίνει διαβλητός ένας διαγωνισμός και να παρακαμφθούν τα αντικειμενικά κριτήρια ώστε να προσληφθούν οι «ημέτεροι».
    Τα μέλη της Επιτροπής που θα πραγματοποιεί τις συνεντεύξεις θα πρέπει να κληρώνονται λίγες μέρες πριν την πραγματοποίηση των συνεντεύξεων από μια μεγάλη δεξαμενή υποψήφιων μελών, ώστε να περιοριστεί κάπως η «άνωθεν» παρενόχληση υπέρ «ημετέρων».

  • Ο τρόπος εξέτασης γνώσεων, δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας,
    η εξεταστέα ύλη και η βαθμολογική βάση αλλά και το πλαίσιο της δομημένης συνέντευξης (π.χ. πεδία ερωτήσεων που αποδεικνύουν την καταλληλότητα του υποψηφίου για την συγκεκριμένη θέση) δεν περιγράφονται στο υπό εξέταση νομοσχέδιο και θα πρέπει να είναι εγκαίρως γνωστά στους υποψηφίους ώστε να υπάρχει εγγύηση για την άρτια προετοιμασία τους.