ΜΕΡΟΣ Β΄ ΕΚΛΟΓΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ Άρθρο 40 Περιφερειακές αρχές

1. Οι περιφέρειες διοικούνται από το περιφερειακό συμβούλιο, την εκτελεστική επιτροπή, την οικονομική επιτροπή, τις επιτροπές του άρθρου 164 του ν. 3852/2010 (Α’ 87) και τον περιφερειάρχη.
2. Το περιφερειακό συμβούλιο αποτελείται από:
α) τριάντα ένα (31) μέλη, σε περιφέρειες με πληθυσμό έως τριακόσιες χιλιάδες (300.000) κατοίκους,
β) σαράντα ένα (41) μέλη, σε περιφέρειες με πληθυσμό από τριακόσιες χιλιάδες έναν έως οκτακόσιες χιλιάδες (300.001-800.000) κατοίκους,
γ) πενήντα ένα (51) μέλη, σε περιφέρειες με πληθυσμό άνω των οκτακοσίων χιλιάδων (800.000) κατοίκων.
3. Το περιφερειακό συμβούλιο της περιφέρειας Αττικής αποτελείται από εβδομήντα ένα (71) μέλη.

  • 18 Μαρτίου 2021, 17:15 | ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

    • Το Σχέδιο Νόμου για την Αυτοδιοίκηση αποτελεί το επιστέγασμα μιας στρατηγικής Aντιμεταρρύθμισης στο χώρο της Αυτοδιοίκησης που στρέφεται κατά της ισοτιμίας της ψήφου των πολιτών, καταστρατηγεί βάναυσα τη δημοκρατική λειτουργία των Αυτοδιοικητικών θεσμών, οδηγεί σε προσωποκεντρικούς και ευνοιοκρατικούς μηχανισμούς και διαμορφώνει ένα υπερσυγκεντρωτικό και υπερενισχυμένο πλειοψηφικό σύστημα εκλογής, που όμοιό του δε γνώρισε η χώρα σε Αυτοδιοικητικές εκλογές.

    • Η εκλογή Περιφερειάρχη ή Δημάρχου με ποσοστό 43% και με δώρο τα 3/5 των εδρών του Περιφερειακού ή Δημοτικού Συμβουλίου αντίστοιχα, χωρίς την πολιτική νομιμοποίηση της πλειοψηφίας (50% +1) του εκλογικού σώματος σε συνδυασμό με τη μείωση των εδρών του Περιφερειακού ή Δημοτικού Συμβουλίου , το όριο –“κόφτη” του 3% για την είσοδο μιας παράταξης στα Αυτοδιοικητικά Συμβούλια και την μείωση των εδρών που πλήττει κύρια τα μικρά νησιά, αποτελούν μια πρωτοφανή αντιδημοκρατική επιχείρηση στρέβλωσης της λαϊκής ετυμηγορίας, αφανισμού των μικρότερων και ανεξάρτητων παρατάξεων, οδηγούν σε άκρατη κομματικοποίηση την Αυτοδιοίκηση και κατατείνουν σε υπερσυγκεντρωτικά συστήματα διοίκησης με υπερεξουσίες Περιφερειαρχών και Δημάρχων.

    • Οι μέχρι τώρα κινήσεις της Κυβέρνησης της ΝΔ για την Αυτοδιοίκηση , αρχής γενομένης από τις καταιγιστικές τροπολογίες με την εκλογή της και πριν την έναρξη της παρούσας Αυτοδιοικητικής περιόδου, μέχρι σήμερα με το αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο, επιχειρεί ένα καίριο πλήγμα στους βασικούς πυλώνες ύπαρξης και λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης, τη Δημοκρατία και τη Συμμετοχή.

    • Η Περιφερειακή παράταξη ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ τάσσεται σταθερά υπέρ της δημοκρατικής λειτουργίας των Αυτοδιοικητικών θεσμών, της Περιφερειακής Διακυβέρνησης, την ενίσχυση της αυθεντικής εκλογικής εκπροσώπησης και συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών. Είμαστε υπέρ της απλής ανόθευτης αναλογικής και Αυτοδιοικητικών εκλογών ενός γύρου, ως το μοναδικό δίκαιο σύστημα στην εκλογή Περιφερειακών και Δημοτικών Αρχών, που με διάφορες παραλλαγές χρησιμοποιείται στην πλειονότητα των χωρών της Ευρώπης, και ταυτόχρονα διεκδικούμε τη μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων στην Αυτοδιοίκηση ως ένα από τα ελάχιστα όπλα που διαθέτουμε για την οικονομική, παραγωγική και κοινωνική της ανασυγκρότηση μέσα στις συνθήκες της παρατεινόμενης κρίσης. Ιδιαίτερα που τα νησιά μας που μαστίζονται από την έλλειψη επενδύσεων και υποδομών, από εγκατάλειψη, ανεργία και γηρασμένο πληθυσμό και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κατατάσσεται ως τελευταία της ΕΕ.
    Γιάννης Σπιλάνης επικαφαλής Π.Σ
    Αργυρούδη Γιούλα Π.Σ της ΠΕ Χίου
    Κάρλας Μανώλης Π.Σ της ΠΕ Σάμου
    Νικολάρα Μαρία Π.Σ της ΠΕ Λέσβου

  • 18 Μαρτίου 2021, 15:39 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΑΝΗΣ

    Θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο το Σχέδιο Νόμου για την τοπική Αυτοδιοίκηση στο άρθρο 40, όσον αφορά την αύξηση του παραβόλου των υποφηφίων από 50 ευρώ σε 100 ευρώ καθώς και του Περιφερειάρχη-Δημάρχου από 150 σε 500 ευρώ σε μια εποχή με ένα COVID-19, που μας δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στην υγεία, με πρόσθετα έξοδα αλλά παράλληλα και μια τεράστια οικονομική κρίση χωρίς επενδύσεις και θέσεις εργασίας.
    Προτείνω την μείωση του παραβόλου των Υπ. Συμβούλων Περιφερειακών και Δημοτικών από 50 σε 35 ευρώ και Περιφερειακών-Δημάρχων από 150 σε 100 ευρώ, για να έχουν την δυνατότητα της οικονομικής συμμετοχής ως υποψήφιοι αλλά και της καλής θέλησης συμμετοχής στα κοινά του τόπου τους.
    Αν όχι, τουλάχιστον να μείνει στα ίδια δλδ 50 ευρώ για υποψηφίους και 150 ευρώ για Δημάρχους και Περιφερειάρχες.

  • 17 Μαρτίου 2021, 15:38 | Γαβριήλ Αβραμίδης

    Η προτεινόμενη με το σχέδιο νόμου μείωση του αριθμού των περιφερειακών συμβούλων δεν προσφέρει απολύτως τίποτε και θα δημιουργήσει προβλήματα στην λειτουργία των οργάνων. Είναι εύλογη η μείωση του αριθμού των συμβούλων στην περιφέρεια Αττικής στους 71, διότι τα 101 μέλη του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής είναι ένα πολύ μεγάλο και δυσκίνητο πολιτικό όργανο.

  • 16 Μαρτίου 2021, 18:45 | Γαβριήλ Αβραμίδης

    Θέλω να αναφερθώ στην διαπίστωσή μου μετά από συζητήσεις με συναδέλφους μου επικεφαλής παρατάξεων της μειοψηφίας στην περιφέρειά Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και σε άλλες περιφέρειες, πως υπάρχει μεγάλη δυσκολία να λειτουργούν οι περιφερειακές παρατάξεις με κανονική παρουσία σε όλες τις περιφερειακές ενότητες και να βλέπουν από κοντά τα προβλήματα των πολιτών. Μάλιστα για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία είναι η μεγαλύτερη σε έκταση, απαιτούνται αρκετοί πόροι, τους οποίους πρέπει να διαθέτει ο επικεφαλής, ή τα στελέχη της παράταξης. Είναι εξάλλου γνωστό πως βιώνουμε στην χώρα μας μια μεγάλη κρίση, η οποία οδηγεί σε οικονομική δυσπραγία πλατιά στρώματα του λαού μας, με ανεργία και υποαπασχόληση.
    Είναι σαφές πως η ελάχιστη αποζημίωση των 65 ή 130 ευρώ το μήνα που λαμβάνει ένας περιφερειακός σύμβουλος της μειοψηφίας, καθιστά απολύτως αδύνατη την φυσική του παρουσία και επικοινωνία με τους θεσμούς και τους πολίτες όλων των περιφερειακών ενοτήτων. Αυτή η αδυναμία στερεί την εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας, ως προς την κίνηση των παρατάξεων στην κοινωνία. Θεωρούμε πως αυτό αποτελεί έλλειμμα δημοκρατικής λειτουργίας για τον θεσμό της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, διότι λόγω οικονομικής αδυναμίας, μια παράταξη της μειοψηφίας δε μπορεί να είναι κοντά στους πολίτες και να αφουγκράζεται τα προβλήματα τους.
    Προτείνω να γίνει επεξεργασία μιας πρότασης η οποία θα προβλέπει τη δυνατότητα κάποιας οικονομικής ενίσχυσης των παρατάξεων από τον προϋπολογισμό των περιφερειών ή του υπουργείου εσωτερικών, όπως συμβαίνει αντίστοιχα με τα κόμματα που συμμετέχουν στη βουλή.
    Γαβριήλ Αβραμίδης
    Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας

  • 9 Μαρτίου 2021, 17:49 | Μπακέας Παναγώτης

    Πρέπει να διορθωθεί επιτέλους η αδικία του χωρισμού της περιφέρειας Πελοποννήσου.
    Επίσης δεν πρέπει να αναφέρονται πουθενά οι νομοί. Πρέπει η κοινωνία φύγει από τα τοπικιστικά χαρακτηριστικά.

  • 6 Μαρτίου 2021, 09:08 | Μαρίνος Βαβατσικλής

    Θεωρώ ανεξήγητη τη μείωση του αριθμού των μελών του περιφερειακού συμβουλίου. Δεν γνωρίζω εάν ήταν στις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ και στο πρόγραμμά της. Εάν ναι, τουλάχιστον να μη γίνει τόση μεγάλη περικοπή. Δεν θα εκπροσωπούνται με αυτόν τον τρόπο όλες οι κοινωνικές τάξεις σε ένα περιφερερειακό συμβούλιο.

  • 5 Μαρτίου 2021, 19:58 | Π.Σ.

    ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΞΟΥΣΙΩΝ!
    ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ (ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ), ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ!
    Ο Περιφερειάρχης, είναι ο έχων την εκτελεστική εξουσία μιας Περιφέρειας.
    Το Περιφερειακό Συμβούλιο, είναι το νομοθετικό σώμα μιας Περιφέρειας.
    Δεν είναι ορθό να υπάρχει σύγχυση μεταξύ τους σε καμία περίπτωση.

    ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ, ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ, ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ (Επικεφαλή της Τοπικής Εκτελεστικής Εξουσίας) ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΔΕ ΠΑΡΑΤΑΞΗ/ΚΟΜΜΑ, ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΠΟΙΑ ΠΑΡΑΤΑΞΗ/ΚΟΜΜΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ (Η Τοπική Νομοθετική Εξουσία).

  • 5 Μαρτίου 2021, 19:42 | Π. Σκόντζος

    Να υπάρχουν αρχικά checks and balances μεταξύ του εκτελεστικού και του νομοθετικού τμήματος της περιφέρειας.
    Επίσης, ο Περιφερειάρχης και οι Αντιπεριφερειάρχες (χωρικοί και θεματικοί), να μην είναι μέλη του περιφερειακού συμβουλίου. (Κατά αντιστοιχία, το ίδιο και σε επίπεδο Δημάρχου/Αντιδημάρχων και δημοτικού συμβουλίου).
    Το Ν/Σ αυτό δεν προάγει την διάκριση των εξουσιών!!!!

    Οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι, θα πρέπει να εκλέγονται αυτόνομα στις εκλογές για δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους!!!

    Επιπρόσθετα, θα ήταν πολύ θετικό να αυξηθούν οι αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης σε πολύ ουσιαστικότερο βαθμό (π.χ. εκπαίδευση, προϋπολογισμός/διαχείριση, υπηρεσίες, πολιτική προστασία κλπ).

    Ελπίζω να αναγνωστεί η παρούσα πρόταση…