ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΔΡΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ Άρθρο 10 Εκλογικές περιφέρειες

Ως εκλογικές περιφέρειες για την ανάδειξη των δημοτικών συμβούλων ορίζονται:
α) η δημοτική ενότητα της παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 3852/2010 (Α’ 87) και
β) οι δημοτικές κοινότητες της παρ. 4 του άρθρου 2 του ν. 3852/2010.

  • 18 Μαρτίου 2021, 20:22 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

    ΑΔΑ: ΩΤ9Ω7Λ1-ΟΝΞ
    ΑΠΌΦΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΉΣΟΥ

    Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου για το νέο εκλογικό Νόμο που αφορά στην Αυτοδιοίκηση

    • Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου εκφράζει την έντονη και πλήρη αντίθεσή του στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για την εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών.

    • Το Σχέδιο Νόμου Βορίδη για την Αυτοδιοίκηση αποτελεί το επιστέγασμα μιας στρατηγικής Aντιμεταρρύθμισης στο χώρο της Αυτοδιοίκησης που στρέφεται κατά της ισοτιμίας της ψήφου των πολιτών, καταστρατηγεί βάναυσα τη δημοκρατική λειτουργία των Αυτοδιοικητικών θεσμών, οδηγεί σε προσωποκεντρικούς και ευνοιοκρατικούς μηχανισμούς και διαμορφώνει ένα υπερσυγκεντρωτικό και υπερενισχυμένο πλειοψηφικό σύστημα εκλογής, που όμοιό του δε γνώρισε η χώρα σε Αυτοδιοικητικές εκλογές.

    • Η εκλογή Περιφερειάρχη ή Δημάρχου με ποσοστό 43% και με δώρο τα 3/5 των εδρών του Περιφερειακού ή Δημοτικού Συμβουλίου αντίστοιχα, χωρίς την πολιτική νομιμοποίηση της πλειοψηφίας (50% +1) του εκλογικού σώματος σε συνδυασμό με τη μείωση των εδρών του Περιφερειακού ή Δημοτικού Συμβουλίου και το όριο –“κόφτη” του 3% για την είσοδο μιας παράταξης στα Αυτοδιοικητικά Συμβούλια αποτελούν μια πρωτοφανή αντιδημοκρατική επιχείρηση στρέβλωσης της λαϊκής ετυμηγορίας, αφανισμού των μικρότερων και ανεξάρτητων παρατάξεων, οδηγούν σε άκρατη κομματικοποίηση την Αυτοδιοίκηση και κατατείνουν σε υπερσυγκεντρωτικά συστήματα διοίκησης με υπερεξουσίες Περιφερειαρχών και Δημάρχων.

    • Όλο το αντιμεταρρυθμιστικό αφήγημα της κυβέρνησης για την Αυτοδιοίκηση από τις καταιγιστικές τροπολογίες Θεοδωρικάκου έως και το αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο Βορίδη, επιχειρεί ένα καίριο πλήγμα στους βασικούς πυλώνες ύπαρξης και λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης, τη Δημοκρατία και τη Συμμετοχή.

    • Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου τάσσεται σταθερά υπέρ της δημοκρατικής λειτουργίας των Αυτοδιοικητικών θεσμών και την ενίσχυση της αυθεντικής εκλογικής εκπροσώπησης και συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών. Είμαστε υπέρ της απλής ανόθευτης αναλογικής, ως το μοναδικό δίκαιο σύστημα στην εκλογή Περιφερειακών και Δημοτικών Αρχών και ταυτόχρονα διεκδικούμε τη μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων στην Αυτοδιοίκηση ως ένα από τα ελάχιστα όπλα που διαθέτει η πατρίδα μας για την οικονομική, παραγωγική και κοινωνική της ανασυγκρότηση μέσα στις συνθήκες της παρατεινόμενης κρίσης.

    • Καλούμε το σύνολο των αιρετών Α’ και Β’ βαθμού, ανεξάρτητα από την ιδεολογική ή κομματική τους τοποθέτηση, μαζί με τις τοπικές κοινωνίες να δώσουμε τη μεγάλη μάχη υπεράσπισης της Δημοκρατίας και της Συμμετοχής στην Αυτοδιοίκηση, προβάλλοντας ένα μέτωπο αντίστασης στο αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

  • 12 Μαρτίου 2021, 21:01 | Α.Σ.

    Η διατήρηση των μονοεδρικών δεν έχει κανένα αντικείμενο πλέον (εκτός από τα νησιά) . Αντίθετα καταστρατηγεί την αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας αφού παλιές κοινότητες που ονομάστηκαν Δημοτικές Ενότητες, με πληθυσμό 100 ή 200 κατοίκων υφαρπάζουν έδρες στο δημοτικό συμβούλιο όπου το εκλογικό μέτρο μπορεί να είναι 1500 ή και 2000 ψήφοι !!! Είναι τελείως άδικο !