Άρθρο 26 – Ειδικές κατηγορίες κατασκευών κεραιών

1. Από την υποχρέωση της διαδικασίας αδειοδότησης του άρθρου 2 του παρόντος εξαιρούνται :
α) οι κατασκευές κεραιών των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.), της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (Υ.Π.Α.), της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (Ε.Μ.Υ.), του Λιμενικού Σώματος, του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), του Εθνικού Συστήματος Διαχείρισης και Εποπτείας Φάσματος Ραδιοσυχνοτήτων (Ε.Σ.Δ.Ε.Φ.Ρ.) της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.) καθώς και του σταθμού που προβλέπεται στην περίπτ. κστ΄ της παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 4070/2012.
β) οι κατασκευές κεραιών των υπουργείων, των πρεσβειών και των διπλωματικών αποστολών, με την προϋπόθεση ότι: αα) δεν επηρεάζουν δυσμενώς την ασφάλεια της αεροπλοΐας, ββ) έχει χορηγηθεί εκχώρηση ή έγκριση ραδιοσυχνοτήτων εκπομπής ή/και λήψης, και γγ) έχει υποβληθεί δήλωση με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κεραιοσυστήματος, με ενημέρωση του ΣΗΛΥΑ. Με απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ύστερα από εισήγηση της Ε.Ε.Α.Ε. και της Ε.Ε.Τ.Τ., καθορίζεται η διαδικασία υποβολής, η μορφή και το περιεχόμενο της ανωτέρω δήλωσης, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
γ) Οι κατασκευές κεραιών αδειούχων ραδιοερασιτεχνών, με την προϋπόθεση ότι: αα) δεν επηρεάζουν δυσμενώς την ασφάλεια της αεροπλοΐας, ββ) χρησιμοποιούν συχνότητες οι οποίες έχουν κατανεμηθεί βάσει του Εθνικού Κανονισμού Κατανομής Ζωνών Συχνοτήτων (Ε.Κ.Κ.Ζ.Σ.) στην υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη, και γγ) έχει υποβληθεί δήλωση με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κεραιοσυστήματος, με ενημέρωση του ΣΗΛΥΑ. Με απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ύστερα από εισήγηση της Ε.Ε.Α.Ε. και της Ε.Ε.Τ.Τ., καθορίζεται η διαδικασία υποβολής, η μορφή και το περιεχόμενο της ανωτέρω δήλωσης, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
Για τη νόμιμη εγκατάσταση και λειτουργία κατασκευών κεραιών αδειούχων ραδιοερασιτεχνών σε κοινόχρηστους χώρους οικοδομών, συμπεριλαμβανομένων και των υφιστάμενων κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου κατασκευών, απαιτείται και η συμμόρφωση με τον κανονισμό πολυκατοικίας και σε περίπτωση έλλειψής του με τις διατάξεις περί οροφοκτησίας και περί συνιδιοκτησίας που προστατεύουν τα δικαιώματα συνιδιοκτητών.
δ) οι κατασκευές κεραιών σταθμών βάσης ειδικών ραδιοδικτύων, εφόσον πληρούν τις εξής προϋποθέσεις: αα) έχουν σε ισχύ άδεια λειτουργίας, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, στην οποία περιλαμβάνεται περιγραφή της κατασκευής κεραίας και εγκαθίστανται στο κτίριο που αναγράφεται στην άδεια, ββ) το υψηλότερο σημείο της κατασκευής κεραίας δεν εκτείνεται πέραν των έξι (6) μέτρων από τη βάση της, και γγ) η κεραία απέχει σε οριζόντια προβολή τέσσερα (4) τουλάχιστον μέτρα από το περίγραμμα του οικοπέδου,
ε) οι κατασκευές κεραιών σταθμών βάσης CB, για τις περιπτώσεις που επιτρέπεται, εφόσον πληρούν τις εξής προϋποθέσεις: αα) για τους σταθμούς έχουν εκδοθεί και ισχύουν άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, και ββ) το υψηλότερο σημείο της κατασκευής κεραίας δεν εκτείνεται πέραν των έξι (6) μέτρων από τη βάση της,
ζ) οι κατασκευές μικρών κεραιών που προορίζονται για χρήση εντός των κτιρίων,
η) οι κατασκευές μικρών κεραιών που προορίζονται για χρήση μεταφοράς δεδομένων τοπικής εμβέλειας, όπως εντός βιομηχανικών εγκαταστάσεων, γηπέδων, συγκροτημάτων κτιρίων κ.λπ..
θ) οι κατασκευές κεραιών μόνο λήψης εκπομπών που προορίζονται για το ευρύ κοινό.
2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ύστερα από εισήγηση της ΕΕΤΤ:
α) καθορίζονται οι κατηγορίες, οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι προδιαγραφές λειτουργίας, τα τεχνικά χαρακτηριστικά, ο έλεγχος και οι κυρώσεις σε περίπτωση παραβάσεων, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για τις κατασκευές κεραιών χαμηλής ηλεκτρομαγνητικής περιβαλλοντικής όχλησης των οποίων η συνολική ενεργός ισοτροπική ακτινοβολούμενη ισχύς (eirp) δεν υπερβαίνει τα 164W ή, ειδικά για τις μικροκυματικές ζεύξεις και τους δορυφορικούς σταθμούς τύπου VSAT, η ισχύς εισόδου στην κεραία δεν υπερβαίνει το 1W και 2W, αντίστοιχα. Οι εγκαταστάσεις αυτές εξαιρούνται από τη διαδικασία αδειοδότησης του άρθρου 2, του παρόντος.
β) ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν εγκαταστάσεις σταθμών και κατασκευές κεραιών που εξαιρούνται από τη διαδικασία αδειοδότησης του άρθρου 2 του παρόντος. Οι ρυθμίσεις αφορούν την κατηγοριοποίηση των κατασκευών κεραιών και των σταθμών, τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις προδιαγραφές εγκατάστασης και λειτουργίας, τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά, τον έλεγχό τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τις κυρώσεις σε περίπτωση παραβάσεων, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια,
γ) καθορίζεται η ειδική διαδικασία αδειοδότησης για την εγκατάσταση τυποποιημένων κατασκευών κεραιών.
3. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης και των κατά περίπτωση συναρμόδιων υπουργών εγκρίνονται και τίθενται σε ισχύ τεχνικοί κανονισμοί που βασίζονται σε εθνικά, ευρωπαϊκά ή διεθνή πρότυπα για την εγκατάσταση κεραιών:
α) σε πυλώνες ισχυρών ρευμάτων,
β) σε πυλώνες φωτισμού,
γ) κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών,
δ) εντός εγκαταστάσεων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Μέχρι τη δημοσίευση των ανωτέρω κανονισμών, επιτρέπεται η εγκατάσταση και λειτουργία κατασκευών κεραιών στις ανωτέρω υποδομές, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος.
4. Με απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κυρώνονται τεχνικοί κανονισμοί που βασίζονται σε ευρωπαϊκά ή διεθνή πρότυπα ή, εν ελλείψει αυτών, σε εθνικά και αφορούν:
α) τυποποιημένες κατασκευές κεραιών,
β) την ηλεκτρομαγνητική συμβατότητα μεταξύ των κατασκευών κεραιών και άλλων γειτονικών ηλεκτρονικών εγκαταστάσεων,
γ) συνεγκαταστάσεις κεραιών και εξοπλισμού.
Για το έργο της τυποποίησης μπορεί να ανατίθενται ειδικές μελέτες σε φορείς ή οργανισμούς τυποποίησης. Το κόστος του έργου μπορεί να βαρύνει το αποθεματικό της ΕΕΤΤ της παρ. 6 του άρθρου 75 του ν. 4070/2012.
5. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Εθνικής Άμυνας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίζονται οι παραμεθόριες ζώνες της χώρας των οποίων η κάλυψη από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας κρίνεται ως εθνικά αναγκαία, καθώς και οι ειδικές διαδικασίες αδειοδότησης των κατασκευών κεραιών, δομικών κατασκευών κεραιών και των συνοδών έργων στις περιοχές αυτές.
6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού καθορίζονται υποεξυπηρετούμενες περιοχές της ελληνικής επικράτειας, για τις οποίες η ανάπτυξη υποδομής ασύρματης πρόσβασης στον τελικό χρήστη ή/και η κάλυψη από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας κρίνεται ως εθνικά αναγκαία, και καθορίζονται ειδικές διαδικασίες αδειοδότησης των κατασκευών κεραιών, δομικών κατασκευών κεραιών και των συνοδών έργων στις περιοχές αυτές.
7. Οι κατασκευές κεραιών του παρόντος άρθρου οφείλουν να συμμορφώνονται, όσον αφορά το ύψος τους, με τις διατάξεις σχετικά με την ασφάλεια της αεροπλοΐας.
8. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού καθορίζονται οι ειδικότερες διαδικασίες, οι προϋποθέσεις, καθώς και οι όροι για την εγκατάσταση και λειτουργία των κέντρων δορυφορικών επικοινωνιών. Μέχρι την έκδοση της παραπάνω κοινής υπουργικής απόφασης, ακολουθείται η προβλεπόμενη με τον παρόντα νόμο και την κείμενη νομοθεσία διαδικασία.

  • 16 Σεπτεμβρίου 2019, 11:23 | ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΦΟΥΡΝΟΓΕΡΑΚΗΣ

    1) Η παράγραφος γγ εισηγούμαστε να διαμορφωθεί ως εξής: γγ) έχει υποβληθεί δήλωση προς την ΕΕΤΤ, που περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του αδειούχου ραδιοερασιτέχνη, τον αριθμό και την κατηγορία πτυχίου του (σύμφωνα με την Υ.Α. 68000/763/9-12-2002 και με την Σύσταση CEPT T/R 61-02 (HAREC), το χαρακτηριστικό κλήσης που του έχει απονεμηθεί κατά την απόκτηση της άδειας λειτουργίας ερασιτεχνικού σταθμού, αντίγραφα αυτών, καθώς και οι διευθύνσεις της κύριας και των εναλλακτικών θέσεων εγκατάστασης του σταθμού. Η δήλωση αυτή θα αναρτάται στην σχετική ιστοσελίδα keraies.eett.gr. Το σκεπτικό της γγ είναι να υπάρξει επιτέλους ένα μητρώο με GIS για τους ραδιοερασιτέχνες και των κεραιοσυστημάτων μέσω της ιστοσελίδας keraies.eett.gr. Αυτό, εκτός της διαφάνειας που προσδίδει η ανάρτηση, θα περιορίσει και τα προς την ΕΕΤΤ σχετικά αιτήματα ελέγχων για κεραιοσυστήματα ραδιοερασιτεχνών, δεδομένου ότι ο πολίτης αλλά και οι Δημόσιες Υπηρεσίες θα έχουν την δυνατότητα ενημέρωσης μέσα από αυτή την ιστοσελίδα. Επίσης, θεωρούμε ότι η παρακάτω διατύπωση «έχει υποβληθεί δήλωση με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κεραιοσυστήματος, με ενημέρωση του ΣΗΛΥΑ» δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη, δεδομένου ότι η φύση της ραδιοερασιτεχνικής υπηρεσίας και όπως προβλέπεται στον νόμο, είναι η εξάσκηση πειραματισμού κυρίως σε κεραιοσυστήματα. Αυτό θα απαιτεί κάθε φορά, που ο ραδιοερασιτέχνης τροποποιεί το κεραιοσύστημα, να επικαιροποιεί την υποβληθείσα δήλωση, κάτι που είναι αδύνατον να υλοποιηθεί για διάφορους λόγους, με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Οι προδιαγραφές ενός ραδιοερασιτεχνικού σταθμού, όπως ισχύς εκπομπής ανά ζώνη συχνοτήτων κλπ., προβλέπονται λεπτομερώς από το ισχύον ΦΕΚ που καθορίζει την υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη και παρέχει οποιαδήποτε άλλη δήλωση τεχνικών χαρακτηριστικών. Η πρόταση στην παράγραφο γγ: «Με απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, ύστερα από εισήγηση της Ε.Ε.Α.Ε. και της Ε.Ε.Τ.Τ., καθορίζεται η διαδικασία υποβολής, η μορφή και το περιεχόμενο της ανωτέρω δήλωσης, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.» αφήνει το περιθώριο, ενδεχομένως εκ παραδρομής ή αγνοίας του αντικειμένου, είτε να ζητούνται στοιχεία, που μπορεί να προϋποθέτουν μελέτες, είτε να επιβληθούν άλλες περιοριστικές διατάξεις για την άσκηση της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη, μη λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ραδιοερασιτεχνικές κεραίες δεν είναι εμπορικές. 2) Τα αναφερόμενα στην παράγραφο «Για τη νόμιμη εγκατάσταση και λειτουργία κατασκευών κεραιών αδειούχων ραδιοερασιτεχνών σε κοινόχρηστους χώρους οικοδομών, συμπεριλαμβανομένων και των υφιστάμενων κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου κατασκευών, απαιτείται και η συμμόρφωση με τον κανονισμό πολυκατοικίας και σε περίπτωση έλλειψής του με τις διατάξεις περί οροφοκτησίας και περί συνιδιοκτησίας που προστατεύουν τα δικαιώματα συνιδιοκτητών.» ισχύουν σε άλλη νομοθεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και στον Αστικό Κώδικα και ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΛΕΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΕΡΑΙΩΝ, που τοποθετούνται σε κτήρια με κοινόχρηστους χώρους. Εδώ όμως ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ (γγ) και όχι στις λοιπές κεραίες (π.χ. κεραίες CB, ειδικά ραδιοδίκτυα κλπ.), δίνοντας την εντύπωση ότι μόνο αυτούς αφορά και περιορίζει. Αφού λοιπόν ισχύει σε άλλη νομοθεσία, προτείνεται είτε να απαλειφθεί τελείως από το άρθρο 26 που αφορά τους ραδιοερασιτέχνες είτε, για ισονομία, να μην αναφέρεται στην παράγραφο γγ, αλλά να προστεθεί σε ξεχωριστή παράγραφο, που θα αναφέρεται ότι ισχύει και για τις λοιπές κατασκευές κεραιών που τοποθετούνται σε κοινόχρηστους χώρους κτιρίων.

  • 16 Σεπτεμβρίου 2019, 11:24 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΡΗΓΟΡΙΟΥ (SV9FBP)

    Με δεδομένο ότι:
    α) η ασφάλεια του κοινού από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία διασφαλίζεται με τον ορισμό μέγιστης ισχύος εκπομπής και τον καθορισμό των επιτρεπόμενων ζωνών συχνοτήτων σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην Υ.Α.38200/1136/2011 και στην Κ.Υ.Α. οικ.93/Φ211/05-03-2019
    β) Ο ραδιοερασιτεχνισμός αποτελεί χόμπι, με παγκόσμια αναγνώριση, με σκοπό τον πειραματισμό και την αυτοδιδασκαλία πάνω σε θέματα ασυρμάτων επικοινωνιών και η εθνική μας νομοθεσία θα πρέπει να εναρμονίζεται με τα ισχύοντα σε άλλες χώρες, και να μην αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία.
    β) στα πλαίσια του πειραματισμού, το κεραιοσύστημα ένος ραδιοερασιτεχνικού σταθμού αλλάζει συνεχώς (ενδεχομένος και πολλές φορές στη διάρκεια μίας ημέρας) με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να πραγματοποιείται μελέτη ραδιοεκπομπών και να γνωμοδοτεί επί αυτής η ΕΕΑΕ

    προτείνω η παράγραφος γ του άρθρου 26 να διατυπωθεί ως εξής:

    γ) Οι κατασκευές κεραιών αδειούχων ραδιοερασιτεχνών, με την προϋπόθεση ότι: αα) δεν επηρεάζουν δυσμενώς την ασφάλεια της αεροπλοΐας, ββ) λειτουργούν σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην υπ. αριθμ. 38200/1136/11−8−2011 Υ.Α. και την υπ. αριθμ. οικ.93/Φ211/05-03-2019 Κ.Υ.Α.

  • 16 Σεπτεμβρίου 2019, 11:54 | Σ.Ρ.Π.Β.Ε

    4) Άρθρο 26, παράγραφο 1., εδάφιο ε)αα) Η αδειοδότηση των σταθμών CB που αναφέρεται στην διαβούλευση, έχει αναιρεθεί με την ΥΑ οικ.4253.128Φ320.2017-ΦΕΚ262.Β.3-2-2017 Θεωρούμε ότι το εδάφιο ε)αα) πρέπει να αφαιρεθεί εντελώς.

    ΣΥΛΟΓΟΣ ΡΑΔΙΟΣΥΧΝΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

  • 16 Σεπτεμβρίου 2019, 11:30 | Λεωνίδας Μπαϊρακτάρης SV1OCA

    1) Η παράγραφος γγ εισηγούμαστε να διαμορφωθεί ως εξής:
    γγ) έχει υποβληθεί δήλωση προς την ΕΕΤΤ, που περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του αδειούχου ραδιοερασιτέχνη, τον αριθμό και την κατηγορία πτυχίου του (σύμφωνα με την Υ.Α. 68000/763/9-12-2002 και με την Σύσταση CEPT T/R 61-02 (HAREC), το χαρακτηριστικό κλήσης που του έχει απονεμηθεί κατά την απόκτηση της άδειας λειτουργίας ερασιτεχνικού σταθμού, αντίγραφα αυτών, καθώς και οι διευθύνσεις της κύριας και των εναλλακτικών θέσεων εγκατάστασης του σταθμού. Η δήλωση αυτή θα αναρτάται στην σχετική ιστοσελίδα keraies.eett.gr.
    Το σκεπτικό της γγ είναι να υπάρξει επιτέλους ένα μητρώο με GIS για τους ραδιοερασιτέχνες και των κεραιοσυστημάτων μέσω της ιστοσελίδας keraies.eett.gr. Αυτό, εκτός της διαφάνειας που προσδίδει η ανάρτηση, θα περιορίσει και τα προς την ΕΕΤΤ σχετικά αιτήματα ελέγχων για κεραιοσυστήματα ραδιοερασιτεχνών, δεδομένου ότι ο πολίτης αλλά και οι Δημόσιες Υπηρεσίες θα έχουν την δυνατότητα ενημέρωσης μέσα από αυτή την ιστοσελίδα.
    Επίσης, θεωρούμε ότι η παρακάτω διατύπωση
    «έχει υποβληθεί δήλωση με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κεραιοσυστήματος, με ενημέρωση του ΣΗΛΥΑ»
    δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη, δεδομένου ότι η φύση της ραδιοερασιτεχνικής υπηρεσίας και όπως προβλέπεται στον νόμο, είναι η εξάσκηση πειραματισμού κυρίως σε κεραιοσυστήματα. Αυτό θα απαιτεί κάθε φορά, που ο ραδιοερασιτέχνης τροποποιεί το κεραιοσύστημα, να επικαιροποιεί την υποβληθείσα δήλωση, κάτι που είναι αδύνατον να υλοποιηθεί για διάφορους λόγους, με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
    Οι προδιαγραφές ενός ραδιοερασιτεχνικού σταθμού, όπως ισχύς εκπομπής ανά ζώνη συχνοτήτων κλπ., προβλέπονται λεπτομερώς από το ισχύον ΦΕΚ που καθορίζει την υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη και παρέχει οποιαδήποτε άλλη δήλωση τεχνικών χαρακτηριστικών.
    Η πρόταση στην παράγραφο γγ: «Με απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, ύστερα από εισήγηση της Ε.Ε.Α.Ε. και της Ε.Ε.Τ.Τ., καθορίζεται η διαδικασία υποβολής, η μορφή και το περιεχόμενο της ανωτέρω δήλωσης, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.» αφήνει το περιθώριο, ενδεχομένως εκ παραδρομής ή αγνοίας του αντικειμένου, είτε να ζητούνται στοιχεία, που μπορεί να προϋποθέτουν μελέτες, είτε να επιβληθούν άλλες περιοριστικές διατάξεις για την άσκηση της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη, μη λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ραδιοερασιτεχνικές κεραίες δεν είναι εμπορικές.
    2) Τα αναφερόμενα στην παράγραφο «Για τη νόμιμη εγκατάσταση και λειτουργία κατασκευών κεραιών αδειούχων ραδιοερασιτεχνών σε κοινόχρηστους χώρους οικοδομών, συμπεριλαμβανομένων και των υφιστάμενων κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου κατασκευών, απαιτείται και η συμμόρφωση με τον κανονισμό πολυκατοικίας και σε περίπτωση έλλειψής του με τις διατάξεις περί οροφοκτησίας και περί συνιδιοκτησίας που προστατεύουν τα δικαιώματα συνιδιοκτητών.» ισχύουν σε άλλη νομοθεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και στον Αστικό Κώδικα και ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΛΕΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΕΡΑΙΩΝ, που τοποθετούνται σε κτήρια με κοινόχρηστους χώρους. Εδώ όμως ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ (γγ) και όχι στις λοιπές κεραίες (π.χ. κεραίες CB, ειδικά ραδιοδίκτυα κλπ.), δίνοντας την εντύπωση ότι μόνο αυτούς αφορά και περιορίζει.
    Αφού λοιπόν ισχύει σε άλλη νομοθεσία, προτείνεται είτε να απαλειφθεί τελείως από το άρθρο 26 που αφορά τους ραδιοερασιτέχνες είτε, για ισονομία, να μην αναφέρεται στην παράγραφο γγ, αλλά να προστεθεί σε ξεχωριστή παράγραφο, που θα αναφέρεται ότι ισχύει και για τις λοιπές κατασκευές κεραιών που τοποθετούνται σε κοινόχρηστους χώρους κτιρίων.

  • 16 Σεπτεμβρίου 2019, 11:19 | Υπάτιος Βαρελάς

    Τα έχουν γράψει ήδη βεβαίως οι συνάδελφοι, αλλά να επιβεβαιώσω και εγώ ως αδειούχος και νόμιμος ραδιοερασιτέχνης ότι η απαίτηση για δήλωση των στοιχείων των κεραιών είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας, αφού ο ραδιοερασιτέχνης μπορεί ακόμα και μέσα στην ίδια ημέρα (ή νύχτα!) να κάνει σημαντικές αλλαγές στην κεραία του, όπως τροποποίηση τμημάτων, μεταβολή ύψους από τη βάση, αντικατάσταση ενός τύπου κεραίας με άλλη άλλου τύπου, κ.ο.κ. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΣΜΟΥ ΔΙΕΘΝΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη για τους ρ/ε όχι μόνο περιορίζει δραματικά τις δυνατότητες που έχουν (και θα οδηγήσει πολλούς υπάρχοντες στην απόσυρση και πολλούς ενδιαφερόμενους στο να μην ασχοληθούν), αλλά έρχεται και σε αντίθεση με την υπάρχουσα νομοθεσία! Είναι λυπηρό να γίνονται τέτοιες νομοθετικές απόπειρες χωρίς, προφανώς, προηγούμενη ενδελεχή επεξεργασία και πρόβλεψη συνεπειών αλλά ακόμα και χωρίς προηγούμενη μελέτη της υφιστάμενης σχετικής νομοθεσίας!
    Οι αδειούχοι ρ/ε έχουν ήδη υποχρέωση δήλωσης των μόνιμων θέσεων από τις οποίες ασκούν τις δραστηριότητές τους και οποιαδήποτε στιγμή μία κρατική υπηρεσία μπορεί να ασκήσει επιτόπιο έλεγχο σε περιπτώσεις π.χ. διαμαρτυρίας των ενοίκων ή των περίοικων. Δεν χρειάζεται κάποια παραπάνω πρόβλεψη ούτε να υποχρεωθούν οι ρ/ε σε γραφειοκρατικές διαδικασίες που είτε θα τους αναγκάσουν να παρανομήσουν, είτε (το πιθανότερο) να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους.
    Να υποψιαστούμε ότι υπάρχει στοχοποίηση των ρ/ε ή μήπως ότι υπάρχει η πονηρή σκέψη στο μέλλον να ζητηθεί παράβολο για την υποβολή κάθε τροποποιητικής δήλωσης στοιχείων κεραιοσυστήματος; Αν συμβεί και αυτό θα είναι όχι μόνο άστοχο αλλά θα γίνει και περίγελως διεθνώς η Ελλάδα για το πώς αντιμετωπίζει τους ρ/ε. Εσείς που κυβερνάτε εάν προσπαθήσετε να περάσετε μία τέτοια διάταξη ετοιμαστείτε για προσφυγές από πληθώρα ρ/ε και των συλλόγων τους στα ελληνικά και διεθνή δικαστήρια σε μία διαδικασία θα δημιουργήσει πολύ κακό όνομα και για εσάς και για την Ελλάδα…

  • 16 Σεπτεμβρίου 2019, 11:16 | Αλέξανδρος Ασβεστόπουλος

    1) Άρθρο 26, παράγραφο 1., εδάφιο γ)γγ) Η «υποβολή δήλωσης με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κεραιοσυστήματος με ενημέρωση του ΣΗΛΥΑ» αντιβαίνει με τη φύση της ιδιότητας του ραδιοερασιτέχνη. Σκοπός του ραδιοερασιτεχνισμού έιναι ο πειραματισμός με την ραδιοηλεκτρονική θεωρία και τα ραδιοκύματα. Η υπηρεσία ερασιτέχνη, επιβάλει πολύ συχνή αλλαγή αυτών τον συστημάτων για λόγους πειραματισμού και έρευνας, χωρίς κανένα απολύτως οικονομικό όφελος. Δεν είναι δηλαδή ποτέ μόνιμη εγκατάσταση συγκεκριμένου τύπου κεραίοσυστήματος με συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά. Εφ’ όσον τηρούνται ρητώς τα αα) και ββ) της συγκεκριμένης παραγράφου, το γγ) δε θα έπρεπε καν να απαιτείται για τον αδειοδοτημένο ραδιοερασιτέχνη. Θεωρώ ότι το εδάφιο γ)γγ) πρέπει να αφαιρεθεί εντελώς

    2) Αν τελικά υπάρξει ένα μητρώο με GIS για τους ραδιοερασιτέχνες τότε κάτι τέτοιο θα εκθέτει προσωπικά δεδομένα. Αυτά τα δεδομένα τα οποία τα γνωρίζει το υπουργείο μεταφορών και επικοινωνιών για την έκδοση της άδειάς μας και προφανώς ΔΕΝ επιθυμούμε να υπάρχουν σε κοινή θέα για οποιονδήποτε τρίτο.

    3) Ο κανονισμός της πολυκατοικίας δεν μπορεί και δεν έχει τέτοια εξειδικευμένα άρθρα που να ορίζει τι πρέπει να γίνει αν ένας ιδιοκτήτης θέλει να βάλει ραδιοερασιτεχνική κεραία σε κοινόχρηστο χώρο. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης είναι πολύ πιθανόν να μην υπάρχει κάποιος σταθμός διαθέσιμος να βοηθήσει αφού δεν θα υπάρχουν οι κεραίες ειδικά εάν χρειάζεται συγκατάθεση όλων των ενοίκων πράγμα που δεν πρόκειται να γίνει. Θεωρώ ότι η ραδιοερασιτεχνική άδεια , πρέπει να υπερκαλύπτει τον κανονισμό οικοδομής και να συνεχίσουν να ισχύουν οι διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Αστικού Κώδικα που ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΛΕΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΕΡΑΙΩΝ, που τοποθετούνται σε κτήρια με κοινόχρηστους χώρους.

    4) Άρθρο 26, παράγραφο 1., εδάφιο ε)αα) Η αδειοδότηση των σταθμών CB που αναφέρεται στην διαβούλευση, έχει αναιρεθεί με την ΥΑ οικ.4253.128Φ320.2017-ΦΕΚ262.Β.3-2-2017 Θεωρώ ότι το εδάφιο ε)αα) πρέπει να αφαιρεθεί εντελώς.

    Αλέξανδρος Ασβεστόπουλος
    SV2HRR

  • 16 Σεπτεμβρίου 2019, 10:53 | Κούτσιας Κων/νος

    1) Η παράγραφος γγ εισηγούμαστε να διαμορφωθεί ως εξής:

    γγ) έχει υποβληθεί δήλωση προς την ΕΕΤΤ, που περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του αδειούχου ραδιοερασιτέχνη, τον αριθμό και την κατηγορία πτυχίου του (σύμφωνα με την Υ.Α. 68000/763/9-12-2002 και με την Σύσταση CEPT T/R 61-02 (HAREC), το χαρακτηριστικό κλήσης που του έχει απονεμηθεί κατά την απόκτηση της άδειας λειτουργίας ερασιτεχνικού σταθμού, αντίγραφα αυτών, καθώς και οι διευθύνσεις της κύριας και των εναλλακτικών θέσεων εγκατάστασης του σταθμού. Η δήλωση αυτή θα αναρτάται στην σχετική ιστοσελίδα keraies.eett.gr.

    Το σκεπτικό της γγ είναι να υπάρξει επιτέλους ένα μητρώο με GIS για τους ραδιοερασιτέχνες και των κεραιοσυστημάτων μέσω της ιστοσελίδας keraies.eett.gr. Αυτό, εκτός της διαφάνειας που προσδίδει η ανάρτηση, θα περιορίσει και τα προς την ΕΕΤΤ σχετικά αιτήματα ελέγχων για κεραιοσυστήματα ραδιοερασιτεχνών, δεδομένου ότι ο πολίτης αλλά και οι Δημόσιες Υπηρεσίες θα έχουν την δυνατότητα ενημέρωσης μέσα από αυτή την ιστοσελίδα.

    Επίσης, θεωρούμε ότι η παρακάτω διατύπωση
    «έχει υποβληθεί δήλωση με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κεραιοσυστήματος, με ενημέρωση του ΣΗΛΥΑ»
    δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη, δεδομένου ότι η φύση της ραδιοερασιτεχνικής υπηρεσίας και όπως προβλέπεται στον νόμο, είναι η εξάσκηση πειραματισμού κυρίως σε κεραιοσυστήματα. Αυτό θα απαιτεί κάθε φορά, που ο ραδιοερασιτέχνης τροποποιεί το κεραιοσύστημα, να επικαιροποιεί την υποβληθείσα δήλωση, κάτι που είναι αδύνατον να υλοποιηθεί για διάφορους λόγους, με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

    Οι προδιαγραφές ενός ραδιοερασιτεχνικού σταθμού, όπως ισχύς εκπομπής ανά ζώνη συχνοτήτων κλπ., προβλέπονται λεπτομερώς από το ισχύον ΦΕΚ που καθορίζει την υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη και παρέχει οποιαδήποτε άλλη δήλωση τεχνικών χαρακτηριστικών.

    Η πρόταση στην παράγραφο γγ:
    «Με απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, ύστερα από εισήγηση της Ε.Ε.Α.Ε. και της Ε.Ε.Τ.Τ., καθορίζεται η διαδικασία υποβολής, η μορφή και το περιεχόμενο της ανωτέρω δήλωσης, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.»
    αφήνει το περιθώριο, ενδεχομένως εκ παραδρομής ή αγνοίας του αντικειμένου, είτε να ζητούνται στοιχεία, που μπορεί να προϋποθέτουν μελέτες, είτε να επιβληθούν άλλες περιοριστικές διατάξεις για την άσκηση της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη, μη λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ραδιοερασιτεχνικές κεραίες δεν είναι εμπορικές.

    2) Τα αναφερόμενα στην παράγραφο
    «Για τη νόμιμη εγκατάσταση και λειτουργία κατασκευών κεραιών αδειούχων ραδιοερασιτεχνών σε κοινόχρηστους χώρους οικοδομών, συμπεριλαμβανομένων και των υφιστάμενων κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου κατασκευών, απαιτείται και η συμμόρφωση με τον κανονισμό πολυκατοικίας και σε περίπτωση έλλειψής του με τις διατάξεις περί οροφοκτησίας και περί συνιδιοκτησίας που προστατεύουν τα δικαιώματα συνιδιοκτητών.»
    ισχύουν σε άλλη νομοθεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και στον Αστικό Κώδικα και ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΛΕΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΕΡΑΙΩΝ, που τοποθετούνται σε κτήρια με κοινόχρηστους χώρους. Εδώ όμως ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ (γγ) και όχι στις λοιπές κεραίες (π.χ. κεραίες CB, ειδικά ραδιοδίκτυα κλπ.), δίνοντας την εντύπωση ότι μόνο αυτούς αφορά και περιορίζει.

    Αφού λοιπόν ισχύει σε άλλη νομοθεσία, προτείνεται είτε να απαλειφθεί τελείως από το άρθρο 26 που αφορά τους ραδιοερασιτέχνες είτε, για ισονομία, να μην αναφέρεται στην παράγραφο γγ, αλλά να προστεθεί σε ξεχωριστή παράγραφο, που θα αναφέρεται ότι ισχύει και για τις λοιπές κατασκευές κεραιών που τοποθετούνται σε κοινόχρηστους χώρους κτιρίων.

  • 16 Σεπτεμβρίου 2019, 09:30 | ΛΙΟΥΦΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ SV2GQP

    1) Η παράγραφος γγ εισηγούμαστε να διαμορφωθεί ως εξής: γγ) έχει υποβληθεί δήλωση προς την ΕΕΤΤ, που περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του αδειούχου ραδιοερασιτέχνη, τον αριθμό και την κατηγορία πτυχίου του (σύμφωνα με την Υ.Α. 68000/763/9-12-2002 και με την Σύσταση CEPT T/R 61-02 (HAREC), το χαρακτηριστικό κλήσης που του έχει απονεμηθεί κατά την απόκτηση της άδειας λειτουργίας ερασιτεχνικού σταθμού, αντίγραφα αυτών, καθώς και οι διευθύνσεις της κύριας και των εναλλακτικών θέσεων εγκατάστασης του σταθμού. Η δήλωση αυτή θα αναρτάται στην σχετική ιστοσελίδα keraies.eett.gr. Το σκεπτικό της γγ είναι να υπάρξει επιτέλους ένα μητρώο με GIS για τους ραδιοερασιτέχνες και των κεραιοσυστημάτων μέσω της ιστοσελίδας keraies.eett.gr. Αυτό, εκτός της διαφάνειας που προσδίδει η ανάρτηση, θα περιορίσει και τα προς την ΕΕΤΤ σχετικά αιτήματα ελέγχων για κεραιοσυστήματα ραδιοερασιτεχνών, δεδομένου ότι ο πολίτης αλλά και οι Δημόσιες Υπηρεσίες θα έχουν την δυνατότητα ενημέρωσης μέσα από αυτή την ιστοσελίδα. Επίσης, θεωρούμε ότι η παρακάτω διατύπωση «έχει υποβληθεί δήλωση με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κεραιοσυστήματος, με ενημέρωση του ΣΗΛΥΑ» δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη, δεδομένου ότι η φύση της ραδιοερασιτεχνικής υπηρεσίας και όπως προβλέπεται στον νόμο, είναι η εξάσκηση πειραματισμού κυρίως σε κεραιοσυστήματα. Αυτό θα απαιτεί κάθε φορά, που ο ραδιοερασιτέχνης τροποποιεί το κεραιοσύστημα, να επικαιροποιεί την υποβληθείσα δήλωση, κάτι που είναι αδύνατον να υλοποιηθεί για διάφορους λόγους, με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Οι προδιαγραφές ενός ραδιοερασιτεχνικού σταθμού, όπως ισχύς εκπομπής ανά ζώνη συχνοτήτων κλπ., προβλέπονται λεπτομερώς από το ισχύον ΦΕΚ που καθορίζει την υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη και παρέχει οποιαδήποτε άλλη δήλωση τεχνικών χαρακτηριστικών. Η πρόταση στην παράγραφο γγ: «Με απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, ύστερα από εισήγηση της Ε.Ε.Α.Ε. και της Ε.Ε.Τ.Τ., καθορίζεται η διαδικασία υποβολής, η μορφή και το περιεχόμενο της ανωτέρω δήλωσης, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.» αφήνει το περιθώριο, ενδεχομένως εκ παραδρομής ή αγνοίας του αντικειμένου, είτε να ζητούνται στοιχεία, που μπορεί να προϋποθέτουν μελέτες, είτε να επιβληθούν άλλες περιοριστικές διατάξεις για την άσκηση της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη, μη λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ραδιοερασιτεχνικές κεραίες δεν είναι εμπορικές. 2) Τα αναφερόμενα στην παράγραφο «Για τη νόμιμη εγκατάσταση και λειτουργία κατασκευών κεραιών αδειούχων ραδιοερασιτεχνών σε κοινόχρηστους χώρους οικοδομών, συμπεριλαμβανομένων και των υφιστάμενων κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου κατασκευών, απαιτείται και η συμμόρφωση με τον κανονισμό πολυκατοικίας και σε περίπτωση έλλειψής του με τις διατάξεις περί οροφοκτησίας και περί συνιδιοκτησίας που προστατεύουν τα δικαιώματα συνιδιοκτητών.» ισχύουν σε άλλη νομοθεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και στον Αστικό Κώδικα και ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΛΕΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΕΡΑΙΩΝ, που τοποθετούνται σε κτήρια με κοινόχρηστους χώρους. Εδώ όμως ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ (γγ) και όχι στις λοιπές κεραίες (π.χ. κεραίες CB, ειδικά ραδιοδίκτυα κλπ.), δίνοντας την εντύπωση ότι μόνο αυτούς αφορά και περιορίζει. Αφού λοιπόν ισχύει σε άλλη νομοθεσία, προτείνεται είτε να απαλειφθεί τελείως από το άρθρο 26 που αφορά τους ραδιοερασιτέχνες είτε, για ισονομία, να μην αναφέρεται στην παράγραφο γγ, αλλά να προστεθεί σε ξεχωριστή παράγραφο, που θα αναφέρεται ότι ισχύει και για τις λοιπές κατασκευές κεραιών που τοποθετούνται σε κοινόχρηστους χώρους κτιρίων.

  • 16 Σεπτεμβρίου 2019, 09:23 | ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ ΚΑΡΟΛΟΣ

    Για μια ακόμη φορά γίνεται προσπάθεια , ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ μέσα σε ένα αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο να ΚΑΤΑΚΡΕΟΥΡΓΗΣΕΤΕ τον ραδιοερασιτεχνισμό στην Ελλάδα. Αυτό είναι το συμπέρασμα μου απο την συστηματική συμπεριφορά σας. Υπάρχουν στην Ελλάδα Σύλλογοι , Ενώσεις , Σωματεία Ραδιοερασιτεχνών τα γνωρίζετε (το ΥΜΕ έχει τα πλήρη στοιχεία αυτών) αλλά ουδέποτε έχετε εγγράφως ζητήσει τις απόψεις τους έστω γιατί όχι να προκαλέσετε μια συνάντηση-σύσκεψη ώστε να ακουστούν όλες οι απόψεις και οι προτάσεις να κατανοήσουμε και εμείς απο πού πηγάζει αυτή η συστηματική προσπάθεια σας ( κατά την γνώμη ) και να βγεί ένα τελικό αποτέλεσμα συμπέρασμα και ενδεχομένως και μια συμφωνία ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ με σκοπό το κοινό συμφέρον.
    Το ότι δεν έχετε κατανοήσει την Υπηρεσία Ραδιοερασιτέχνη τον συχνό ακόμη και καθημερινό πειραματισμό – μετατροπή κεραιών μας γενικότερα είναι εμφανές. Τωρα θα σας αποδείξω ότι δεν γνωρίζετε και την ισχύουσα νομοθεσία γενικότερα. Διαβάστε με ΠΡΟΣΟΧΗ την επόμενη παράγραφο που αφορά τα CB 3)αα και λέει ότι «για τους σταθμούς έχουν εκδοθεί και ισχύουν άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις». Εδώ φαίνεται ότι είστε ανίδεοι και άσχετοι διότι το άρθρο 5 §1 ΦΕΚ 262/3-2-2017 αναφέρει ρητά και ξεκάθαρα ότι : Επιτρέπεται η ελεύθερη, άνευ αδείας χρήση (free use) των κινητών, φορητών και σταθερών σταθμών (βάσης) CB (χωρίς την καταβολή παραβόλων ή τελών)που τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά είναι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3, εφόσον πληρούνται και οι λοιπές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.
    Δυστυχώς είστε κατώτεροι των περιστάσεων και δείχνετε ότι υπάρχει σκοπιμότητα όσο αφορά τους ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ και κάτι άλλο εξυπηρετείτε.

    Ζητώ την διαγραφή του γγ)η οποία θα δημιουργήσει προστριβές , αναταραχή στην κοινωνία απλετη γραφειοκρατεία και φυσικά θα πλήξει και την ανιδιοτελή προσφορά μας σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών διότι αδειοδοτημένος ραδιοερασιτέχνης χωρίς δυνατότητα τοποθέτησης κεραίας είναι σαν ένα αυτοκίνητο χωρίς το βασικό του κομμάτι τις ρόδες. Άρα ένα μεγάλο κομμάτι ραδιοερασιτεχνών δεν θα μπορεί να εγκαταστήσει κεραίες άρα ΤΟΝ ΠΑΥΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ απο την συνεισφορά του στο κοινωνικό σύνολο σε έκτακτες ανάγκες.

    ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ Κάρολος SV8JVJ

  • 16 Σεπτεμβρίου 2019, 09:28 | ΜΑΡΓΑΡΙΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Κύριοι βουλευτές κοιτάξτε να μειώσετε την περιττή γραφειοκρατία και να μας βοηθήσετε.
    Το να δηλώσεις μια φορά το κεραιοσυστημα σαν τόπο εκπομπής το θεωρώ σωστό.
    Μελέτες εγκρίσεις κτλ το θεωρώ αδύνατον και ακατόρθωτο.

    SV4RVR

  • 1) Η παράγραφος γγ εισηγούμαστε να διαμορφωθεί ως εξής: γγ) έχει υποβληθεί δήλωση προς την ΕΕΤΤ, που περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του αδειούχου ραδιοερασιτέχνη, τον αριθμό και την κατηγορία πτυχίου του (σύμφωνα με την Υ.Α. 68000/763/9-12-2002 και με την Σύσταση CEPT T/R 61-02 (HAREC), το χαρακτηριστικό κλήσης που του έχει απονεμηθεί κατά την απόκτηση της άδειας λειτουργίας ερασιτεχνικού σταθμού, αντίγραφα αυτών, καθώς και οι διευθύνσεις της κύριας και των εναλλακτικών θέσεων εγκατάστασης του σταθμού. Η δήλωση αυτή θα αναρτάται στην σχετική ιστοσελίδα keraies.eett.gr. Το σκεπτικό της γγ είναι να υπάρξει επιτέλους ένα μητρώο με GIS για τους ραδιοερασιτέχνες και των κεραιοσυστημάτων μέσω της ιστοσελίδας keraies.eett.gr. Αυτό, εκτός της διαφάνειας που προσδίδει η ανάρτηση, θα περιορίσει και τα προς την ΕΕΤΤ σχετικά αιτήματα ελέγχων για κεραιοσυστήματα ραδιοερασιτεχνών, δεδομένου ότι ο πολίτης αλλά και οι Δημόσιες Υπηρεσίες θα έχουν την δυνατότητα ενημέρωσης μέσα από αυτή την ιστοσελίδα. Επίσης, θεωρούμε ότι η παρακάτω διατύπωση «έχει υποβληθεί δήλωση με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κεραιοσυστήματος, με ενημέρωση του ΣΗΛΥΑ» δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη, δεδομένου ότι η φύση της ραδιοερασιτεχνικής υπηρεσίας και όπως προβλέπεται στον νόμο, είναι η εξάσκηση πειραματισμού κυρίως σε κεραιοσυστήματα. Αυτό θα απαιτεί κάθε φορά, που ο ραδιοερασιτέχνης τροποποιεί το κεραιοσύστημα, να επικαιροποιεί την υποβληθείσα δήλωση, κάτι που είναι αδύνατον να υλοποιηθεί για διάφορους λόγους, με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Οι προδιαγραφές ενός ραδιοερασιτεχνικού σταθμού, όπως ισχύς εκπομπής ανά ζώνη συχνοτήτων κλπ., προβλέπονται λεπτομερώς από το ισχύον ΦΕΚ που καθορίζει την υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη και παρέχει οποιαδήποτε άλλη δήλωση τεχνικών χαρακτηριστικών. Η πρόταση στην παράγραφο γγ: «Με απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, ύστερα από εισήγηση της Ε.Ε.Α.Ε. και της Ε.Ε.Τ.Τ., καθορίζεται η διαδικασία υποβολής, η μορφή και το περιεχόμενο της ανωτέρω δήλωσης, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.» αφήνει το περιθώριο, ενδεχομένως εκ παραδρομής ή αγνοίας του αντικειμένου, είτε να ζητούνται στοιχεία, που μπορεί να προϋποθέτουν μελέτες, είτε να επιβληθούν άλλες περιοριστικές διατάξεις για την άσκηση της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη, μη λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ραδιοερασιτεχνικές κεραίες δεν είναι εμπορικές. 2) Τα αναφερόμενα στην παράγραφο «Για τη νόμιμη εγκατάσταση και λειτουργία κατασκευών κεραιών αδειούχων ραδιοερασιτεχνών σε κοινόχρηστους χώρους οικοδομών, συμπεριλαμβανομένων και των υφιστάμενων κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου κατασκευών, απαιτείται και η συμμόρφωση με τον κανονισμό πολυκατοικίας και σε περίπτωση έλλειψής του με τις διατάξεις περί οροφοκτησίας και περί συνιδιοκτησίας που προστατεύουν τα δικαιώματα συνιδιοκτητών.» ισχύουν σε άλλη νομοθεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και στον Αστικό Κώδικα και ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΛΕΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΕΡΑΙΩΝ, που τοποθετούνται σε κτήρια με κοινόχρηστους χώρους. Εδώ όμως ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ (γγ) και όχι στις λοιπές κεραίες (π.χ. κεραίες CB, ειδικά ραδιοδίκτυα κλπ.), δίνοντας την εντύπωση ότι μόνο αυτούς αφορά και περιορίζει. Αφού λοιπόν ισχύει σε άλλη νομοθεσία, προτείνεται είτε να απαλειφθεί τελείως από το άρθρο 26 που αφορά τους ραδιοερασιτέχνες είτε, για ισονομία, να μην αναφέρεται στην παράγραφο γγ, αλλά να προστεθεί σε ξεχωριστή παράγραφο, που θα αναφέρεται ότι ισχύει και για τις λοιπές κατασκευές κεραιών που τοποθετούνται σε κοινόχρηστους χώρους κτιρίων.

  • 16 Σεπτεμβρίου 2019, 02:46 | ΦΩΤΗΣ ΠΑΠΑΔΕΛΛΗΣ SV8RMA

    1) Η παράγραφος γγ εισηγούμαστε να διαμορφωθεί ως εξής:γγ) έχει υποβληθεί δήλωση προς την ΕΕΤΤ, που περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του αδειούχου ραδιοερασιτέχνη, τον αριθμό και την κατηγορία πτυχίου του (σύμφωνα με την Υ.Α. 68000/763/9-12-2002 και με την Σύσταση CEPT T/R 61-02 (HAREC), το χαρακτηριστικό κλήσης που του έχει απονεμηθεί κατά την απόκτηση της άδειας λειτουργίας ερασιτεχνικού σταθμού, αντίγραφα αυτών, καθώς και οι διευθύνσεις της κύριας και των εναλλακτικών θέσεων εγκατάστασης του σταθμού. Η δήλωση αυτή θα αναρτάται στην σχετική ιστοσελίδα keraies.eett.gr.Το σκεπτικό της γγ είναι να υπάρξει επιτέλους ένα μητρώο με GIS για τους ραδιοερασιτέχνες και των κεραιοσυστημάτων μέσω της ιστοσελίδας keraies.eett.gr. Αυτό, εκτός της διαφάνειας που προσδίδει η ανάρτηση, θα περιορίσει και τα προς την ΕΕΤΤ σχετικά αιτήματα ελέγχων για κεραιοσυστήματα ραδιοερασιτεχνών, δεδομένου ότι ο πολίτης αλλά και οι Δημόσιες Υπηρεσίες θα έχουν την δυνατότητα ενημέρωσης μέσα από αυτή την ιστοσελίδα.Επίσης, θεωρούμε ότι η παρακάτω διατύπωση
    «έχει υποβληθεί δήλωση με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κεραιοσυστήματος, με ενημέρωση του ΣΗΛΥΑ»
    δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη, δεδομένου ότι η φύση της ραδιοερασιτεχνικής υπηρεσίας και όπως προβλέπεται στον νόμο, είναι η εξάσκηση πειραματισμού κυρίως σε κεραιοσυστήματα. Αυτό θα απαιτεί κάθε φορά, που ο ραδιοερασιτέχνης τροποποιεί το κεραιοσύστημα, να επικαιροποιεί την υποβληθείσα δήλωση, κάτι που είναι αδύνατον να υλοποιηθεί για διάφορους λόγους, με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.Οι προδιαγραφές ενός ραδιοερασιτεχνικού σταθμού, όπως ισχύς εκπομπής ανά ζώνη συχνοτήτων κλπ., προβλέπονται λεπτομερώς από το ισχύον ΦΕΚ που καθορίζει την υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη και παρέχει οποιαδήποτε άλλη δήλωση τεχνικών χαρακτηριστικών.Η πρόταση στην παράγραφο γγ:
    «Με απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, ύστερα από εισήγηση της Ε.Ε.Α.Ε. και της Ε.Ε.Τ.Τ., καθορίζεται η διαδικασία υποβολής, η μορφή και το περιεχόμενο της ανωτέρω δήλωσης, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.»
    αφήνει το περιθώριο, ενδεχομένως εκ παραδρομής ή αγνοίας του αντικειμένου, είτε να ζητούνται στοιχεία, που μπορεί να προϋποθέτουν μελέτες, είτε να επιβληθούν άλλες περιοριστικές διατάξεις για την άσκηση της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη, μη λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ραδιοερασιτεχνικές κεραίες δεν είναι εμπορικές.2) Τα αναφερόμενα στην παράγραφο
    «Για τη νόμιμη εγκατάσταση και λειτουργία κατασκευών κεραιών αδειούχων ραδιοερασιτεχνών σε κοινόχρηστους χώρους οικοδομών, συμπεριλαμβανομένων και των υφιστάμενων κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου κατασκευών, απαιτείται και η συμμόρφωση με τον κανονισμό πολυκατοικίας και σε περίπτωση έλλειψής του με τις διατάξεις περί οροφοκτησίας και περί συνιδιοκτησίας που προστατεύουν τα δικαιώματα συνιδιοκτητών.»
    ισχύουν σε άλλη νομοθεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και στον Αστικό Κώδικα και ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΛΕΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΕΡΑΙΩΝ, που τοποθετούνται σε κτήρια με κοινόχρηστους χώρους. Εδώ όμως ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ (γγ) και όχι στις λοιπές κεραίες (π.χ. κεραίες CB, ειδικά ραδιοδίκτυα κλπ.), δίνοντας την εντύπωση ότι μόνο αυτούς αφορά και περιορίζει.Αφού λοιπόν ισχύει σε άλλη νομοθεσία, προτείνεται είτε να απαλειφθεί τελείως από το άρθρο 26 που αφορά τους ραδιοερασιτέχνες είτε, για ισονομία, να μην αναφέρεται στην παράγραφο γγ, αλλά να προστεθεί σε ξεχωριστή παράγραφο, που θα αναφέρεται ότι ισχύει και για τις λοιπές κατασκευές κεραιών που τοποθετούνται σε κοινόχρηστους χώρους κτιρίων.

  • 16 Σεπτεμβρίου 2019, 01:01 | Σωτήριος Βανικιώτης SV1HER

    1) Η παράγραφος γγ εισηγούμαστε να διαμορφωθεί ως εξής:
    γγ) έχει υποβληθεί δήλωση προς την ΕΕΤΤ, που περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του αδειούχου ραδιοερασιτέχνη, τον αριθμό και την κατηγορία πτυχίου του (σύμφωνα με την Υ.Α. 68000/763/9-12-2002 και με την Σύσταση CEPT T/R 61-02 (HAREC), το χαρακτηριστικό κλήσης που του έχει απονεμηθεί κατά την απόκτηση της άδειας λειτουργίας ερασιτεχνικού σταθμού, αντίγραφα αυτών, καθώς και οι διευθύνσεις της κύριας και των εναλλακτικών θέσεων εγκατάστασης του σταθμού. Η δήλωση αυτή θα αναρτάται στην σχετική ιστοσελίδα keraies.eett.gr.
    Το σκεπτικό της γγ είναι να υπάρξει επιτέλους ένα μητρώο με GIS για τους ραδιοερασιτέχνες και των κεραιοσυστημάτων μέσω της ιστοσελίδας keraies.eett.gr. Αυτό, εκτός της διαφάνειας που προσδίδει η ανάρτηση, θα περιορίσει και τα προς την ΕΕΤΤ σχετικά αιτήματα ελέγχων για κεραιοσυστήματα ραδιοερασιτεχνών, δεδομένου ότι ο πολίτης αλλά και οι Δημόσιες Υπηρεσίες θα έχουν την δυνατότητα ενημέρωσης μέσα από αυτή την ιστοσελίδα.
    Επίσης, θεωρούμε ότι η παρακάτω διατύπωση «έχει υποβληθεί δήλωση με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κεραιοσυστήματος, με ενημέρωση του ΣΗΛΥΑ»
    δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη, δεδομένου ότι η φύση της ραδιοερασιτεχνικής υπηρεσίας και όπως προβλέπεται στον νόμο, είναι η εξάσκηση πειραματισμού κυρίως σε κεραιοσυστήματα. Αυτό θα απαιτεί κάθε φορά, που ο ραδιοερασιτέχνης τροποποιεί το κεραιοσύστημα, να επικαιροποιεί την υποβληθείσα δήλωση, κάτι που είναι αδύνατον να υλοποιηθεί για διάφορους λόγους, με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.Οι προδιαγραφές ενός ραδιοερασιτεχνικού σταθμού, όπως ισχύς εκπομπής ανά ζώνη συχνοτήτων κλπ., προβλέπονται λεπτομερώς από το ισχύον ΦΕΚ που καθορίζει την υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη και παρέχει οποιαδήποτε άλλη δήλωση τεχνικών χαρακτηριστικών.
    Η πρόταση στην παράγραφο γγ:
    «Με απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, ύστερα από εισήγηση της Ε.Ε.Α.Ε. και της Ε.Ε.Τ.Τ., καθορίζεται η διαδικασία υποβολής, η μορφή και το περιεχόμενο της ανωτέρω δήλωσης, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.» αφήνει το περιθώριο, ενδεχομένως εκ παραδρομής ή αγνοίας του αντικειμένου, είτε να ζητούνται στοιχεία, που μπορεί να προϋποθέτουν μελέτες, είτε να επιβληθούν άλλες περιοριστικές διατάξεις για την άσκηση της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη, μη λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ραδιοερασιτεχνικές κεραίες δεν είναι εμπορικές.
    2) Τα αναφερόμενα στην παράγραφο
    «Για τη νόμιμη εγκατάσταση και λειτουργία κατασκευών κεραιών αδειούχων ραδιοερασιτεχνών σε κοινόχρηστους χώρους οικοδομών, συμπεριλαμβανομένων και των υφιστάμενων κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου κατασκευών, απαιτείται και η συμμόρφωση με τον κανονισμό πολυκατοικίας και σε περίπτωση έλλειψής του με τις διατάξεις περί οροφοκτησίας και περί συνιδιοκτησίας που προστατεύουν τα δικαιώματα συνιδιοκτητών.» ισχύουν σε άλλη νομοθεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και στον Αστικό Κώδικα και ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΛΕΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΕΡΑΙΩΝ, που τοποθετούνται σε κτήρια με κοινόχρηστους χώρους. Εδώ όμως ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ (γγ) και όχι στις λοιπές κεραίες (π.χ. κεραίες CB, ειδικά ραδιοδίκτυα κλπ.), δίνοντας την εντύπωση ότι μόνο αυτούς αφορά και περιορίζει.Αφού λοιπόν ισχύει σε άλλη νομοθεσία, προτείνεται είτε να απαλειφθεί τελείως από το άρθρο 26 που αφορά τους ραδιοερασιτέχνες είτε, για ισονομία, να μην αναφέρεται στην παράγραφο γγ, αλλά να προστεθεί σε ξεχωριστή παράγραφο, που θα αναφέρεται ότι ισχύει και για τις λοιπές κατασκευές κεραιών που τοποθετούνται σε κοινόχρηστους χώρους κτιρίων.

  • 16 Σεπτεμβρίου 2019, 00:57 | Χρήστος Κουγιουμτζόγλου Sv1iya

    1) Η παράγραφος γγ εισηγούμαστε να διαμορφωθεί ως εξής:γγ) έχει υποβληθεί δήλωση προς την ΕΕΤΤ, που περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του αδειούχου ραδιοερασιτέχνη, τον αριθμό και την κατηγορία πτυχίου του (σύμφωνα με την Υ.Α. 68000/763/9-12-2002 και με την Σύσταση CEPT T/R 61-02 (HAREC), το χαρακτηριστικό κλήσης που του έχει απονεμηθεί κατά την απόκτηση της άδειας λειτουργίας ερασιτεχνικού σταθμού, αντίγραφα αυτών, καθώς και οι διευθύνσεις της κύριας και των εναλλακτικών θέσεων εγκατάστασης του σταθμού. Η δήλωση αυτή θα αναρτάται στην σχετική ιστοσελίδα keraies.eett.gr.Το σκεπτικό της γγ είναι να υπάρξει επιτέλους ένα μητρώο με GIS για τους ραδιοερασιτέχνες και των κεραιοσυστημάτων μέσω της ιστοσελίδας keraies.eett.gr. Αυτό, εκτός της διαφάνειας που προσδίδει η ανάρτηση, θα περιορίσει και τα προς την ΕΕΤΤ σχετικά αιτήματα ελέγχων για κεραιοσυστήματα ραδιοερασιτεχνών, δεδομένου ότι ο πολίτης αλλά και οι Δημόσιες Υπηρεσίες θα έχουν την δυνατότητα ενημέρωσης μέσα από αυτή την ιστοσελίδα.Επίσης, θεωρούμε ότι η παρακάτω διατύπωση
    «έχει υποβληθεί δήλωση με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κεραιοσυστήματος, με ενημέρωση του ΣΗΛΥΑ»
    δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη, δεδομένου ότι η φύση της ραδιοερασιτεχνικής υπηρεσίας και όπως προβλέπεται στον νόμο, είναι η εξάσκηση πειραματισμού κυρίως σε κεραιοσυστήματα. Αυτό θα απαιτεί κάθε φορά, που ο ραδιοερασιτέχνης τροποποιεί το κεραιοσύστημα, να επικαιροποιεί την υποβληθείσα δήλωση, κάτι που είναι αδύνατον να υλοποιηθεί για διάφορους λόγους, με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.Οι προδιαγραφές ενός ραδιοερασιτεχνικού σταθμού, όπως ισχύς εκπομπής ανά ζώνη συχνοτήτων κλπ., προβλέπονται λεπτομερώς από το ισχύον ΦΕΚ που καθορίζει την υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη και παρέχει οποιαδήποτε άλλη δήλωση τεχνικών χαρακτηριστικών.Η πρόταση στην παράγραφο γγ:
    «Με απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, ύστερα από εισήγηση της Ε.Ε.Α.Ε. και της Ε.Ε.Τ.Τ., καθορίζεται η διαδικασία υποβολής, η μορφή και το περιεχόμενο της ανωτέρω δήλωσης, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.»
    αφήνει το περιθώριο, ενδεχομένως εκ παραδρομής ή αγνοίας του αντικειμένου, είτε να ζητούνται στοιχεία, που μπορεί να προϋποθέτουν μελέτες, είτε να επιβληθούν άλλες περιοριστικές διατάξεις για την άσκηση της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη, μη λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ραδιοερασιτεχνικές κεραίες δεν είναι εμπορικές.2) Τα αναφερόμενα στην παράγραφο
    «Για τη νόμιμη εγκατάσταση και λειτουργία κατασκευών κεραιών αδειούχων ραδιοερασιτεχνών σε κοινόχρηστους χώρους οικοδομών, συμπεριλαμβανομένων και των υφιστάμενων κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου κατασκευών, απαιτείται και η συμμόρφωση με τον κανονισμό πολυκατοικίας και σε περίπτωση έλλειψής του με τις διατάξεις περί οροφοκτησίας και περί συνιδιοκτησίας που προστατεύουν τα δικαιώματα συνιδιοκτητών.»
    ισχύουν σε άλλη νομοθεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και στον Αστικό Κώδικα και ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΛΕΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΕΡΑΙΩΝ, που τοποθετούνται σε κτήρια με κοινόχρηστους χώρους. Εδώ όμως ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ (γγ) και όχι στις λοιπές κεραίες (π.χ. κεραίες CB, ειδικά ραδιοδίκτυα κλπ.), δίνοντας την εντύπωση ότι μόνο αυτούς αφορά και περιορίζει.Αφού λοιπόν ισχύει σε άλλη νομοθεσία, προτείνεται είτε να απαλειφθεί τελείως από το άρθρο 26 που αφορά τους ραδιοερασιτέχνες είτε, για ισονομία, να μην αναφέρεται στην παράγραφο γγ, αλλά να προστεθεί σε ξεχωριστή παράγραφο, που θα αναφέρεται ότι ισχύει και για τις λοιπές κατασκευές κεραιών που τοποθετούνται σε κοινόχρηστους χώρους κτιρίων.

  • 16 Σεπτεμβρίου 2019, 00:19 | SV1DZB Μπαλιλακης Μανος

    Η παράγραφος γγ εισηγούμαστε να διαμορφωθεί ως εξής:γγ) έχει υποβληθεί δήλωση προς την ΕΕΤΤ, που περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του αδειούχου ραδιοερασιτέχνη, τον αριθμό και την κατηγορία πτυχίου του (σύμφωνα με την Υ.Α. 68000/763/9-12-2002 και με την Σύσταση CEPT T/R 61-02 (HAREC), το χαρακτηριστικό κλήσης που του έχει απονεμηθεί κατά την απόκτηση της άδειας λειτουργίας ερασιτεχνικού σταθμού, αντίγραφα αυτών, καθώς και οι διευθύνσεις της κύριας και των εναλλακτικών θέσεων εγκατάστασης του σταθμού. Η δήλωση αυτή θα αναρτάται στην σχετική ιστοσελίδα keraies.eett.gr.Το σκεπτικό της γγ είναι να υπάρξει επιτέλους ένα μητρώο με GIS για τους ραδιοερασιτέχνες και των κεραιοσυστημάτων μέσω της ιστοσελίδας keraies.eett.gr. Αυτό, εκτός της διαφάνειας που προσδίδει η ανάρτηση, θα περιορίσει και τα προς την ΕΕΤΤ σχετικά αιτήματα ελέγχων για κεραιοσυστήματα ραδιοερασιτεχνών, δεδομένου ότι ο πολίτης αλλά και οι Δημόσιες Υπηρεσίες θα έχουν την δυνατότητα ενημέρωσης μέσα από αυτή την ιστοσελίδα.Επίσης, θεωρούμε ότι η παρακάτω διατύπωση
    «έχει υποβληθεί δήλωση με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κεραιοσυστήματος, με ενημέρωση του ΣΗΛΥΑ»
    δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη, δεδομένου ότι η φύση της ραδιοερασιτεχνικής υπηρεσίας και όπως προβλέπεται στον νόμο, είναι η εξάσκηση πειραματισμού κυρίως σε κεραιοσυστήματα. Αυτό θα απαιτεί κάθε φορά, που ο ραδιοερασιτέχνης τροποποιεί το κεραιοσύστημα, να επικαιροποιεί την υποβληθείσα δήλωση, κάτι που είναι αδύνατον να υλοποιηθεί για διάφορους λόγους, με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.Οι προδιαγραφές ενός ραδιοερασιτεχνικού σταθμού, όπως ισχύς εκπομπής ανά ζώνη συχνοτήτων κλπ., προβλέπονται λεπτομερώς από το ισχύον ΦΕΚ που καθορίζει την υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη και παρέχει οποιαδήποτε άλλη δήλωση τεχνικών χαρακτηριστικών.Η πρόταση στην παράγραφο γγ:
    «Με απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, ύστερα από εισήγηση της Ε.Ε.Α.Ε. και της Ε.Ε.Τ.Τ., καθορίζεται η διαδικασία υποβολής, η μορφή και το περιεχόμενο της ανωτέρω δήλωσης, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.»
    αφήνει το περιθώριο, ενδεχομένως εκ παραδρομής ή αγνοίας του αντικειμένου, είτε να ζητούνται στοιχεία, που μπορεί να προϋποθέτουν μελέτες, είτε να επιβληθούν άλλες περιοριστικές διατάξεις για την άσκηση της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη, μη λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ραδιοερασιτεχνικές κεραίες δεν είναι εμπορικές.2) Τα αναφερόμενα στην παράγραφο
    «Για τη νόμιμη εγκατάσταση και λειτουργία κατασκευών κεραιών αδειούχων ραδιοερασιτεχνών σε κοινόχρηστους χώρους οικοδομών, συμπεριλαμβανομένων και των υφιστάμενων κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου κατασκευών, απαιτείται και η συμμόρφωση με τον κανονισμό πολυκατοικίας και σε περίπτωση έλλειψής του με τις διατάξεις περί οροφοκτησίας και περί συνιδιοκτησίας που προστατεύουν τα δικαιώματα συνιδιοκτητών.»
    ισχύουν σε άλλη νομοθεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και στον Αστικό Κώδικα και ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΛΕΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΕΡΑΙΩΝ, που τοποθετούνται σε κτήρια με κοινόχρηστους χώρους. Εδώ όμως ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ (γγ) και όχι στις λοιπές κεραίες (π.χ. κεραίες CB, ειδικά ραδιοδίκτυα κλπ.), δίνοντας την εντύπωση ότι μόνο αυτούς αφορά και περιορίζει.Αφού λοιπόν ισχύει σε άλλη νομοθεσία, προτείνεται είτε να απαλειφθεί τελείως από το άρθρο 26 που αφορά τους ραδιοερασιτέχνες είτε, για ισονομία, να μην αναφέρεται στην παράγραφο γγ, αλλά να προστεθεί σε ξεχωριστή παράγραφο, που θα αναφέρεται ότι ισχύει και για τις λοιπές κατασκευές κεραιών που τοποθετούνται σε κοινόχρηστους χώρους κτιρίων.

  • 16 Σεπτεμβρίου 2019, 00:31 | Πιτσινίγκος Δημήτριος – SV1FKQ

    Τα τεχνικά χαρακτηριστικά μιας κεραίας ραδιοερασιτέχνη μεταβάλλονται συνεχώς με σκοπό τη βελτίωση της απόδοσής της. Συνεπώς οποιαδήποτε κατάθεση αυτών στο υπουργείο θα είναι ανακριβής μια και σε περίπτωση ελέγχου δεν θα είναι ποτέ σύμφωνα με τα τρέχοντα.

  • 15 Σεπτεμβρίου 2019, 23:39 | Μιχάλης Βλαβιανός

    Κύριοι αρμόδιοι,
    Επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο σας ασχολείται με το ζήτημα των ραδιοερασιτεχνικών κεραιών , δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει διαβούλευση επί του υπό ψήφιση νομοσχεδίου για το οποίο έχουν τοποθετηθεί ήδη στο πρόσφατο παρελθόν οι αδειούχοι Ραδιοερασιτέχνες, πιστεύω ότι είναι σε γνώση σας τι ακριβώς είναι η Ραδιοερασιτεχνική Κοινότητα, τι σκοπούς έχει και πως εθελοντικά συμβάλλει όταν καλείται από τις Κρατικές Υπηρεσίες να προσφέρει βοήθεια.

    Υπό αυτό το πρίσμα και με δεδομένη την τεράστια διαφορά που υπάρχει μεταξύ των επαγγελματικών ραδιοδικτύων, της κινητής τηλεφωνίας και κάθε άλλης δραστηριότητας εκπομπής – λήψης με την Ραδιοεασιτεχνική δραστηριότητα, θεωρώ ασύμβατο με την δραστηριότητα αυτή, το άρθρο που αναφέρεται στις κεραίες μας.
    Όπως επανειλημμένα έχει τονιστεί, το σημαντικότερο και κρισιμότερο στοιχείο ενός Σταθμού είναι η κεραίες του και ακριβώς αυτό το στοιχείο βρίσκεται πάντα στο κέντρο ενδιαφέροντος του ενεργού Ραδιοερασιτέχνη.
    Οι κεραίες που πολύ συχνά είναι ιδιοκατασκευές, αναρτώνται, δοκιμάζονται, βελτιώνονται, αντικαθίστανται από άλλες κ.ο.κ. Με την έννοια αυτή, δεν γίνεται να θεωρούνται ως «μόνιμη εγκατάσταση» και μάλιστα να δηλώνονται επισήμως.
    Είναι απολύτως απαραίτητο να παραλειφθεί το συγκεκριμένο άρθρο του νόμου, προκειμένου οι Ραδιοερασιτέχνες να μπορούν να συνεχίσουν απρόσκοπτα την δημιουργική πειραματική τους δραστηριότητα και ταυτόχρονα να επιτελούν άοκνα και χωρίς προβλήματα την κοινωνική τους αποστολή όταν τους ζητείται από τις Αρχές.

  • 15 Σεπτεμβρίου 2019, 23:38 | Λεκατσάς Χάρης SV3AQO

    1) Η παράγραφος γγ εισηγούμαστε να διαμορφωθεί ως εξής:γγ) έχει υποβληθεί δήλωση προς την ΕΕΤΤ, που περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του αδειούχου ραδιοερασιτέχνη, τον αριθμό και την κατηγορία πτυχίου του (σύμφωνα με την Υ.Α. 68000/763/9-12-2002 και με την Σύσταση CEPT T/R 61-02 (HAREC), το χαρακτηριστικό κλήσης που του έχει απονεμηθεί κατά την απόκτηση της άδειας λειτουργίας ερασιτεχνικού σταθμού, αντίγραφα αυτών, καθώς και οι διευθύνσεις της κύριας και των εναλλακτικών θέσεων εγκατάστασης του σταθμού. Η δήλωση αυτή θα αναρτάται στην σχετική ιστοσελίδα keraies.eett.gr.Το σκεπτικό της γγ είναι να υπάρξει επιτέλους ένα μητρώο με GIS για τους ραδιοερασιτέχνες και των κεραιοσυστημάτων μέσω της ιστοσελίδας keraies.eett.gr. Αυτό, εκτός της διαφάνειας που προσδίδει η ανάρτηση, θα περιορίσει και τα προς την ΕΕΤΤ σχετικά αιτήματα ελέγχων για κεραιοσυστήματα ραδιοερασιτεχνών, δεδομένου ότι ο πολίτης αλλά και οι Δημόσιες Υπηρεσίες θα έχουν την δυνατότητα ενημέρωσης μέσα από αυτή την ιστοσελίδα.Επίσης, θεωρούμε ότι η παρακάτω διατύπωση
    «έχει υποβληθεί δήλωση με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κεραιοσυστήματος, με ενημέρωση του ΣΗΛΥΑ»
    δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη, δεδομένου ότι η φύση της ραδιοερασιτεχνικής υπηρεσίας και όπως προβλέπεται στον νόμο, είναι η εξάσκηση πειραματισμού κυρίως σε κεραιοσυστήματα. Αυτό θα απαιτεί κάθε φορά, που ο ραδιοερασιτέχνης τροποποιεί το κεραιοσύστημα, να επικαιροποιεί την υποβληθείσα δήλωση, κάτι που είναι αδύνατον να υλοποιηθεί για διάφορους λόγους, με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.Οι προδιαγραφές ενός ραδιοερασιτεχνικού σταθμού, όπως ισχύς εκπομπής ανά ζώνη συχνοτήτων κλπ., προβλέπονται λεπτομερώς από το ισχύον ΦΕΚ που καθορίζει την υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη και παρέχει οποιαδήποτε άλλη δήλωση τεχνικών χαρακτηριστικών.Η πρόταση στην παράγραφο γγ:
    «Με απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, ύστερα από εισήγηση της Ε.Ε.Α.Ε. και της Ε.Ε.Τ.Τ., καθορίζεται η διαδικασία υποβολής, η μορφή και το περιεχόμενο της ανωτέρω δήλωσης, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.»
    αφήνει το περιθώριο, ενδεχομένως εκ παραδρομής ή αγνοίας του αντικειμένου, είτε να ζητούνται στοιχεία, που μπορεί να προϋποθέτουν μελέτες, είτε να επιβληθούν άλλες περιοριστικές διατάξεις για την άσκηση της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη, μη λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ραδιοερασιτεχνικές κεραίες δεν είναι εμπορικές.2) Τα αναφερόμενα στην παράγραφο
    «Για τη νόμιμη εγκατάσταση και λειτουργία κατασκευών κεραιών αδειούχων ραδιοερασιτεχνών σε κοινόχρηστους χώρους οικοδομών, συμπεριλαμβανομένων και των υφιστάμενων κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου κατασκευών, απαιτείται και η συμμόρφωση με τον κανονισμό πολυκατοικίας και σε περίπτωση έλλειψής του με τις διατάξεις περί οροφοκτησίας και περί συνιδιοκτησίας που προστατεύουν τα δικαιώματα συνιδιοκτητών.»
    ισχύουν σε άλλη νομοθεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και στον Αστικό Κώδικα και ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΛΕΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΕΡΑΙΩΝ, που τοποθετούνται σε κτήρια με κοινόχρηστους χώρους. Εδώ όμως ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ (γγ) και όχι στις λοιπές κεραίες (π.χ. κεραίες CB, ειδικά ραδιοδίκτυα κλπ.), δίνοντας την εντύπωση ότι μόνο αυτούς αφορά και περιορίζει.Αφού λοιπόν ισχύει σε άλλη νομοθεσία, προτείνεται είτε να απαλειφθεί τελείως από το άρθρο 26 που αφορά τους ραδιοερασιτέχνες είτε, για ισονομία, να μην αναφέρεται στην παράγραφο γγ, αλλά να προστεθεί σε ξεχωριστή παράγραφο, που θα αναφέρεται ότι ισχύει και για τις λοιπές κατασκευές κεραιών που τοποθετούνται σε κοινόχρηστους χώρους κτιρίων.

  • 15 Σεπτεμβρίου 2019, 22:52 | Απατάγγελος Ιωσήφ (SV3AQN)

    Κύριου, η Υπηρεσία Ερασιτέχνη ή ραδιοερασιτέχνη, διεθνώς αναγνωρισμένη, είναι μια Υπηρεσία Ραδιοεπικοινωνίας που έχει σαν σκοπό την αυτοδιδασκαλία, την αλληλοεπικοινωνία και τον πειραματισμό, και διεξάγεται από άτομα κατέχοντα σχετική άδεια κατόπιν εξετάσεων που ενδιαφέρονται για τη ραδιοηλεκτρική τεχνική, αποκλειστικά προς εξυπηρέτηση προσωπικού σκοπού και χωρίς οικονομικό συμφέρον.

    Κατόπιν αυτού η διάταξη που προτείνετε και επιβάλει για την εγκατάσταση του κεραισυστήματος να «έχει υποβληθεί δήλωση με τα τεχνικά χαρακτηριστικά με ενημέρωση του ΣΗΛΥΑ» δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη και πρέπει να αφαιρεθεί, αφού αναιρεί την κύρια ενασχόληση που ανέφερα παραπάνω και που είναι η εξάσκηση και ο πειραματισμός, αφού η τεχνολογία συνεχώς εξελίσσεται. Δηλαδή κάθε φορά, που ο ραδιοερασιτέχνης θα τροποποιεί τα κεραιοσυστήματά του, θα πρέπει βάση της διάταξης που φέρνετε να επικαιροποιεί και την δήλωση που απαιτείται. Αυτό δεν συμβαίνει σε κανένα κράτος του κόσμου όπου λειτουργούν εκατομμύρια ραδιοερασιτέχνες με αντίστοιχες εγκαταστάσεις.

    Επίσης θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι ραδιοερασιτέχνες είναι η χρυσή εφεδρεία κάθε κράτους στον τομέα των επικοινωνιών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Η πράξη έχει αποδείξει ότι τηλεπικοινωνιακά κρατικά δίκτυα και δίκτυα άλλων εταιρειών σε περίπτωση σημαντικής φυσικής καταστροφικής τίθενται εκτός λειτουργίας για άγνωστη χρονική διάρκεια. Έχει λοιπόν η πολιτεία στην διάθεσή της τους ραδιοερασιτέχνες, άτομα κατάλληλα ενημερωμένα και καταρτισμένα με τηλεπικοινωνιακές υποδομές έτοιμες να δώσουν λύση σε κάθε απαίτηση. Για τον λόγο αυτό το κράτος δεν θα πρέπει να μας δημιουργεί «εμπόδια» στο έργο μας, που σε τελική ανάλυση από εμάς έχει να κερδίσει και όχι να χάσει.

    Ευχαριστώ

  • 15 Σεπτεμβρίου 2019, 21:04 | Γκίνης Νικόλαος

    Αξιότιμοι Κύριοι,

    Γνωρίζουμε και συμφωνούμε όλοι, στο ότι η Υπηρεσία Ραδιοερασιτέχνη, μόνον οφέλη προσφέρει,στο Κοινωνικό σύνολο και στο Κράτος.Είναι φυσικό και λογικό λοιπόν, να προσπαθούμε να Βοηθήσουμε την Υπηρεσία αυτή και όχι να εφευρίσκουμε τρόπους, να την δυσκολέψουμε ή ακόμη και να την διακόψουμε, για κάποιους Συναδέλφους ίσως. Λαμβάνοντας υπόψιν τα ανωτέρω λοιπόν, Θα παρακαλούσα και εγώ στην απομάκρυνση της παραγράφου 1.(γγ).Ο λόγος είναι απλός και συμβάλει στην ιδιότητα κάθε Ραδιοερασιτέχνη, που είναι ο συνεχής πειραματισμός και η μόνιμη σχεδόν αλλαγή, στα κεραιοσυστήματα του.Πως λοιπόν θα ενημερώνεται συνεχώς η βάση δεδομένων του συστήματος, ώστε να είναι αξιόπιστη; και πως ο κάθε συνάδελφος θα είναι νόμιμος; όταν χρειάζεται ο σχετικός χρόνος μέχρι την ενημέρωση αυτή;.Δεν εξετάζω βέβαια την αύξηση της γραφειοκρατίας, στις είδη βεβαρημένες σχετικές υπηρεσίες.
    Αυτή είναι η αίτηση μου προς εσάς και σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

    Με εκτίμηση

    Γκίνης Νικόλαος
    Ηλεκτρονικός Μηχανικός τηλεπικοινωνιών. SV8BLU.

  • 15 Σεπτεμβρίου 2019, 20:16 | Παναγιώτης Ηλιόπουλος

    1) Η παράγραφος γγ εισηγούμαστε να διαμορφωθεί ως εξής: γγ) έχει υποβληθεί δήλωση προς την ΕΕΤΤ, που περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του αδειούχου ραδιοερασιτέχνη, τον αριθμό και την κατηγορία πτυχίου του (σύμφωνα με την Υ.Α. 68000/763/9-12-2002 και με την Σύσταση CEPT T/R 61-02 (HAREC), το χαρακτηριστικό κλήσης που του έχει απονεμηθεί κατά την απόκτηση της άδειας λειτουργίας ερασιτεχνικού σταθμού, αντίγραφα αυτών, καθώς και οι διευθύνσεις της κύριας και των εναλλακτικών θέσεων εγκατάστασης του σταθμού. Η δήλωση αυτή θα αναρτάται στην σχετική ιστοσελίδα keraies.eett.gr. Το σκεπτικό της γγ είναι να υπάρξει επιτέλους ένα μητρώο με GIS για τους ραδιοερασιτέχνες και των κεραιοσυστημάτων μέσω της ιστοσελίδας keraies.eett.gr. Αυτό, εκτός της διαφάνειας που προσδίδει η ανάρτηση, θα περιορίσει και τα προς την ΕΕΤΤ σχετικά αιτήματα ελέγχων για κεραιοσυστήματα ραδιοερασιτεχνών, δεδομένου ότι ο πολίτης αλλά και οι Δημόσιες Υπηρεσίες θα έχουν την δυνατότητα ενημέρωσης μέσα από αυτή την ιστοσελίδα. Επίσης, θεωρούμε ότι η παρακάτω διατύπωση «έχει υποβληθεί δήλωση με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κεραιοσυστήματος, με ενημέρωση του ΣΗΛΥΑ» δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη, δεδομένου ότι η φύση της ραδιοερασιτεχνικής υπηρεσίας και όπως προβλέπεται στον νόμο, είναι η εξάσκηση πειραματισμού κυρίως σε κεραιοσυστήματα. Αυτό θα απαιτεί κάθε φορά, που ο ραδιοερασιτέχνης τροποποιεί το κεραιοσύστημα, να επικαιροποιεί την υποβληθείσα δήλωση, κάτι που είναι αδύνατον να υλοποιηθεί για διάφορους λόγους, με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Οι προδιαγραφές ενός ραδιοερασιτεχνικού σταθμού, όπως ισχύς εκπομπής ανά ζώνη συχνοτήτων κλπ., προβλέπονται λεπτομερώς από το ισχύον ΦΕΚ που καθορίζει την υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη και παρέχει οποιαδήποτε άλλη δήλωση τεχνικών χαρακτηριστικών. Η πρόταση στην παράγραφο γγ: «Με απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, ύστερα από εισήγηση της Ε.Ε.Α.Ε. και της Ε.Ε.Τ.Τ., καθορίζεται η διαδικασία υποβολής, η μορφή και το περιεχόμενο της ανωτέρω δήλωσης, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.» αφήνει το περιθώριο, ενδεχομένως εκ παραδρομής ή αγνοίας του αντικειμένου, είτε να ζητούνται στοιχεία, που μπορεί να προϋποθέτουν μελέτες, είτε να επιβληθούν άλλες περιοριστικές διατάξεις για την άσκηση της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη, μη λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ραδιοερασιτεχνικές κεραίες δεν είναι εμπορικές. 2) Τα αναφερόμενα στην παράγραφο «Για τη νόμιμη εγκατάσταση και λειτουργία κατασκευών κεραιών αδειούχων ραδιοερασιτεχνών σε κοινόχρηστους χώρους οικοδομών, συμπεριλαμβανομένων και των υφιστάμενων κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου κατασκευών, απαιτείται και η συμμόρφωση με τον κανονισμό πολυκατοικίας και σε περίπτωση έλλειψής του με τις διατάξεις περί οροφοκτησίας και περί συνιδιοκτησίας που προστατεύουν τα δικαιώματα συνιδιοκτητών.» ισχύουν σε άλλη νομοθεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και στον Αστικό Κώδικα και ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΛΕΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΕΡΑΙΩΝ, που τοποθετούνται σε κτήρια με κοινόχρηστους χώρους. Εδώ όμως ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ (γγ) και όχι στις λοιπές κεραίες (π.χ. κεραίες CB, ειδικά ραδιοδίκτυα κλπ.), δίνοντας την εντύπωση ότι μόνο αυτούς αφορά και περιορίζει. Αφού λοιπόν ισχύει σε άλλη νομοθεσία, προτείνεται είτε να απαλειφθεί τελείως από το άρθρο 26 που αφορά τους ραδιοερασιτέχνες είτε, για ισονομία, να μην αναφέρεται στην παράγραφο γγ, αλλά να προστεθεί σε ξεχωριστή παράγραφο, που θα αναφέρεται ότι ισχύει και για τις λοιπές κατασκευές κεραιών που τοποθετούνται σε κοινόχρηστους χώρους κτιρίων.

  • 15 Σεπτεμβρίου 2019, 20:52 | ΓΕΩΡΓΟΣ ΓΕΡΑΚΙΑΝΑΚΗΣ

    Kύριε Υπουργέ,
    Αξιότιμοι Κύριοι,
    Το 2011 πραγματοποιήθηκε από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας (Υ.Α. 38200/1136 Φ.Ε.Κ. 1969/2-9-11) κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα και έχει εκτιμηθεί ιδιαίτερα από την Ελληνική Ραδιοερασιτεχνική Κοινότητα.
    Πέρυσι 19 Οκτωβρίου 2018, αναρτήθηκε από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δημόσια διαβούλευση σχετικά με το θέμα , «Αδειοδότηση και Έλεγχος Κατασκευών Κεραιών στην Ξηρά» που αφορούσε πολύ σοβαρά τους ραδιοερασιτέχνες.Ιδιαιτέρως ως προς το Άρθρο 10 – Ειδικές κατηγορίες κατασκευών κεραιών, υπήρξε πολύ μεγάλη αντίδραση από τους αδειούχους ραδιοερασιτέχνες και ευτυχώς δεν προχώρησε.Φέτος το υπουργείο επανέρχεται με την παρούσα διαβούλευση, Άρθρο 26 – Ειδικές κατηγορίες κατασκευών κεραιών.
    Η Ραδιοερασιτεχνική Κοινότητα στην χώρα μας αριθμεί χιλιάδες μέλη και με έκπληξη για δεύτερη φορά μετά από ένα χρόνο της προηγούμενης διαβούλευσης σχετικά, διαπιστώνει ότι προωθείται και πάλι ακατανόητη αλλαγή στην ίδια νομοθεσία.Γιατί αυτή η αλλαγή στην νομοθεσία από τους Υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου που έχουν καταφέρει να παραπλανήσουν δύο συνεχόμενες πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου?
    Η ραδιοερασιτεχνική υπηρεσία, εκ της φύσεώς της συνδέεται με τον πειραματισμό και την επιστημονική έρευνα, δηλαδή στοιχεία που αποστερούνται παντελώς εμπορικό χαρακτήρα, με την παροχή υπηρεσιών ραδιοφωνίας, τηλεόρασης και κινητής τηλεφωνίας.
    Γιατί βάζετε δυσκολίες στο βασικό τους δικαίωμα, δηλαδή τον πειραματισμό με κεραίες που είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ραδιοερασιτεχνισμού?
    Ο ραδιοερασιτέχνες πειραματίζονται και κατασκευάζουν κεραίες πολλές φόρες μέσα σε ένα έτος και τα χαρακτηριστικά των κεραιών τους αλλάζουν συνεχώς για να πετύχουν καλύτερα και σωστότερα αποτελέσματα.
    Οι κεραίες τους στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι κάτι το μόνιμο.
    Για ποιο λόγο θα πρέπει να υποβληθεί δήλωση με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κεραιοσυστήματος, με ενημέρωση του ΣΗΛΥΑ?
    Γιατί θέλετε να τους ταλαιπωρείτε με περιττές γραφειοκρατίες?
    Πάνω από 60 χρόνια μέχρι και σήμερα, δεν έχει διαπιστωθεί κάτι αξιοσημείωτο που έχει δημιουργήσει πρόβλημα στο κοινωνικό σύνολο από τους ραδιοερασιτέχνες.
    Αντιθέτως οι ραδιοερασιτέχνες ανιδιοτελώς και αφιλοκερδώς προσφέρουν σε οποιοδήποτε χρόνο την βοήθειά τους, με έξοδα και δαπάνες τους και προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και του Κράτους εν τέλει, ιδίως σε περιπτώσεις καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης, οπότε οι ανήκοντες στην υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη καλούνται να υποστηρίξουν το έργο διάσωσης με πανελλήνια ραδιοτηλεπικοινωνιακή κάλυψη σε συνεργασία με τις κρατικές υπηρεσίες.
    Αυτό το κάνουν με χαρά και εθελοντικά προσφέροντας τις υπηρεσίες τους όταν και όπου τους ζητηθεί!!Ως εκ τούτου η υποβολή τεχνικών χαρακτηριστικών, δεν πρέπει να αφορά τους ραδιοερασιτέχνες αλλά μόνο ιδιωτικές εταιρείες, ειδικά ράδιο-δίκτυα και γενικά σταθμούς εμπορικής χρήσης.Και τέλος σημειώνω ως προς την παράγραφο γγ, είναι περιττό ο ραδιοερασιτέχνης να υποβάλει δήλωση προς την ΕΕΤΤ, όταν έχει ήδη απονεμηθεί το πτυχίο και η άδεια από το υπουργείο.
    Ο αρμόδιος φορέας δηλαδή το υπουργείο, θα πρέπει να ενημερώσει την ΕΕΤΤ λόγω του ότι στην άδεια που χορηγεί το αρμόδιο υπουργείο αναγράφετε το χαρακτηριστικό κλήσης που έχει απονεμηθεί καθώς και οι διευθύνσεις της κύριας θέσης και των εναλλακτικών θέσεων εγκατάστασης του σταθμού.
    Εκτιμώ όποια θετική προσπάθεια κάνετε για το ραδιοερασιτεχνισμό και σας παρακαλώ δώστε λίγο περισσότερο προσοχή στους ραδιοερασιτέχνες συναδέλφους μου, για να συνεχίζουν να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο χωρίς περιττές γραφειοκρατίες ώστε να μπορούν, όπως κάνουν δεκαετίες μέχρι σήμερα, να πειραματίζονται.

    ΓΕΡΑΚΙΑΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (SV9FBT)
    ΑΔΕΙΟΥΧΟΣ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ

  • Οι προλαλήσαντες και προπάντων τα θεσμικά όργανα των ραδιοερασιτεχνών, έχουν τοποθετηθεί ΟΡΘΑ !

    Προσωπικά θα αναφέρω τη λαϊκή ρήση «κεραμίδι που δε στάζει…δεν το πειράζεις» και μία προτροπή προς τους νομοθέτες, να λάβουν υπ όψιν τους τα Ευρωπαϊκά δεδομένα και όρους που διέπουν την «Υπηρεσία Ραδιοερασιτέχνη».

    Ούτε εσείς «θα ανακαλύψετε τον τροχό» … ούτε εμείς δεν θα πρέπει «να αποδείξουμε ότι είμαστε ελέφαντες».

    Οι ραδιοερασιτέχνες ήταν, είναι και ελπίζω να είναι με τη βοήθεια της Πολιτείας κόντά στον Πολίτη όταν χρειαστεί.

    ΈΧει αποδεχθεί πολλές φορές, εντός και εκτός Ελλάδος ότι η συνδρομή των «κολλημένων» με τις τηλεπικοινωνίες είναι κρίσιμη, χρήσιμη και πολύτιμη.

    Αποδείξτε ότι μας υπολογίζετε.

    de SV2GWY / Demetreos
    SVFF Coordinator

  • 15 Σεπτεμβρίου 2019, 19:00 | Απόστολος μπουρούσης

    1) Η παράγραφος γγ εισηγούμαστε να διαμορφωθεί ως εξής: γγ) έχει υποβληθεί δήλωση προς την ΕΕΤΤ, που περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του αδειούχου ραδιοερασιτέχνη, τον αριθμό και την κατηγορία πτυχίου του (σύμφωνα με την Υ.Α. 68000/763/9-12-2002 και με την Σύσταση CEPT T/R 61-02 (HAREC), το χαρακτηριστικό κλήσης που του έχει απονεμηθεί κατά την απόκτηση της άδειας λειτουργίας ερασιτεχνικού σταθμού, αντίγραφα αυτών, καθώς και οι διευθύνσεις της κύριας και των εναλλακτικών θέσεων εγκατάστασης του σταθμού. Η δήλωση αυτή θα αναρτάται στην σχετική ιστοσελίδα keraies.eett.gr. Το σκεπτικό της γγ είναι να υπάρξει επιτέλους ένα μητρώο με GIS για τους ραδιοερασιτέχνες και των κεραιοσυστημάτων μέσω της ιστοσελίδας keraies.eett.gr. Αυτό, εκτός της διαφάνειας που προσδίδει η ανάρτηση, θα περιορίσει και τα προς την ΕΕΤΤ σχετικά αιτήματα ελέγχων για κεραιοσυστήματα ραδιοερασιτεχνών, δεδομένου ότι ο πολίτης αλλά και οι Δημόσιες Υπηρεσίες θα έχουν την δυνατότητα ενημέρωσης μέσα από αυτή την ιστοσελίδα. Επίσης, θεωρούμε ότι η παρακάτω διατύπωση «έχει υποβληθεί δήλωση με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κεραιοσυστήματος, με ενημέρωση του ΣΗΛΥΑ» δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη, δεδομένου ότι η φύση της ραδιοερασιτεχνικής υπηρεσίας και όπως προβλέπεται στον νόμο, είναι η εξάσκηση πειραματισμού κυρίως σε κεραιοσυστήματα. Αυτό θα απαιτεί κάθε φορά, που ο ραδιοερασιτέχνης τροποποιεί το κεραιοσύστημα, να επικαιροποιεί την υποβληθείσα δήλωση, κάτι που είναι αδύνατον να υλοποιηθεί για διάφορους λόγους, με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Οι προδιαγραφές ενός ραδιοερασιτεχνικού σταθμού, όπως ισχύς εκπομπής ανά ζώνη συχνοτήτων κλπ., προβλέπονται λεπτομερώς από το ισχύον ΦΕΚ που καθορίζει την υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη και παρέχει οποιαδήποτε άλλη δήλωση τεχνικών χαρακτηριστικών. Η πρόταση στην παράγραφο γγ: «Με απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, ύστερα από εισήγηση της Ε.Ε.Α.Ε. και της Ε.Ε.Τ.Τ., καθορίζεται η διαδικασία υποβολής, η μορφή και το περιεχόμενο της ανωτέρω δήλωσης, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.» αφήνει το περιθώριο, ενδεχομένως εκ παραδρομής ή αγνοίας του αντικειμένου, είτε να ζητούνται στοιχεία, που μπορεί να προϋποθέτουν μελέτες, είτε να επιβληθούν άλλες περιοριστικές διατάξεις για την άσκηση της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη, μη λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ραδιοερασιτεχνικές κεραίες δεν είναι εμπορικές. 2) Τα αναφερόμενα στην παράγραφο «Για τη νόμιμη εγκατάσταση και λειτουργία κατασκευών κεραιών αδειούχων ραδιοερασιτεχνών σε κοινόχρηστους χώρους οικοδομών, συμπεριλαμβανομένων και των υφιστάμενων κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου κατασκευών, απαιτείται και η συμμόρφωση με τον κανονισμό πολυκατοικίας και σε περίπτωση έλλειψής του με τις διατάξεις περί οροφοκτησίας και περί συνιδιοκτησίας που προστατεύουν τα δικαιώματα συνιδιοκτητών.» ισχύουν σε άλλη νομοθεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και στον Αστικό Κώδικα και ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΛΕΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΕΡΑΙΩΝ, που τοποθετούνται σε κτήρια με κοινόχρηστους χώρους. Εδώ όμως ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ (γγ) και όχι στις λοιπές κεραίες (π.χ. κεραίες CB, ειδικά ραδιοδίκτυα κλπ.), δίνοντας την εντύπωση ότι μόνο αυτούς αφορά και περιορίζει. Αφού λοιπόν ισχύει σε άλλη νομοθεσία, προτείνεται είτε να απαλειφθεί τελείως από το άρθρο 26 που αφορά τους ραδιοερασιτέχνες είτε, για ισονομία, να μην αναφέρεται στην παράγραφο γγ, αλλά να προστεθεί σε ξεχωριστή παράγραφο, που θα αναφέρεται ότι ισχύει και για τις λοιπές κατασκευές κεραιών που τοποθετούνται σε κοινόχρηστους χώρους κτιρίων.

  • 15 Σεπτεμβρίου 2019, 18:38 | Κωνσταντίνος Πλέσσας SV1QXZ

    1) Η παράγραφος γγ εισηγούμαι να διαμορφωθεί ως εξής: γγ) έχει υποβληθεί δήλωση προς την ΕΕΤΤ, που περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του αδειούχου ραδιοερασιτέχνη, τον αριθμό και την κατηγορία πτυχίου του (σύμφωνα με την Υ.Α. 68000/763/9-12-2002 και με την Σύσταση CEPT T/R 61-02 (HAREC), το χαρακτηριστικό κλήσης που του έχει απονεμηθεί κατά την απόκτηση της άδειας λειτουργίας ερασιτεχνικού σταθμού, αντίγραφα αυτών, καθώς και οι διευθύνσεις της κύριας και των εναλλακτικών θέσεων εγκατάστασης του σταθμού. Η δήλωση αυτή θα αναρτάται στην σχετική ιστοσελίδα keraies.eett.gr. Το σκεπτικό της γγ είναι να υπάρξει επιτέλους ένα μητρώο με GIS για τους ραδιοερασιτέχνες και των κεραιοσυστημάτων μέσω της ιστοσελίδας keraies.eett.gr. Αυτό, εκτός της διαφάνειας που προσδίδει η ανάρτηση, θα περιορίσει και τα προς την ΕΕΤΤ σχετικά αιτήματα ελέγχων για κεραιοσυστήματα ραδιοερασιτεχνών, δεδομένου ότι ο πολίτης αλλά και οι Δημόσιες Υπηρεσίες θα έχουν την δυνατότητα ενημέρωσης μέσα από αυτή την ιστοσελίδα. Επίσης, θεωρούμε ότι η παρακάτω διατύπωση «έχει υποβληθεί δήλωση με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κεραιοσυστήματος, με ενημέρωση του ΣΗΛΥΑ» δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη, δεδομένου ότι η φύση της ραδιοερασιτεχνικής υπηρεσίας και όπως προβλέπεται στον νόμο, είναι η εξάσκηση πειραματισμού κυρίως σε κεραιοσυστήματα. Αυτό θα απαιτεί κάθε φορά, που ο ραδιοερασιτέχνης τροποποιεί το κεραιοσύστημα, να επικαιροποιεί την υποβληθείσα δήλωση, κάτι που είναι αδύνατον να υλοποιηθεί για διάφορους λόγους, με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Οι προδιαγραφές ενός ραδιοερασιτεχνικού σταθμού, όπως ισχύς εκπομπής ανά ζώνη συχνοτήτων κλπ., προβλέπονται λεπτομερώς από το ισχύον ΦΕΚ που καθορίζει την υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη και παρέχει οποιαδήποτε άλλη δήλωση τεχνικών χαρακτηριστικών. Η πρόταση στην παράγραφο γγ: «Με απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, ύστερα από εισήγηση της Ε.Ε.Α.Ε. και της Ε.Ε.Τ.Τ., καθορίζεται η διαδικασία υποβολής, η μορφή και το περιεχόμενο της ανωτέρω δήλωσης, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.» αφήνει το περιθώριο, ενδεχομένως εκ παραδρομής ή αγνοίας του αντικειμένου, είτε να ζητούνται στοιχεία, που μπορεί να προϋποθέτουν μελέτες, είτε να επιβληθούν άλλες περιοριστικές διατάξεις για την άσκηση της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη, μη λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ραδιοερασιτεχνικές κεραίες δεν είναι εμπορικές. 2) Τα αναφερόμενα στην παράγραφο «Για τη νόμιμη εγκατάσταση και λειτουργία κατασκευών κεραιών αδειούχων ραδιοερασιτεχνών σε κοινόχρηστους χώρους οικοδομών, συμπεριλαμβανομένων και των υφιστάμενων κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου κατασκευών, απαιτείται και η συμμόρφωση με τον κανονισμό πολυκατοικίας και σε περίπτωση έλλειψής του με τις διατάξεις περί οροφοκτησίας και περί συνιδιοκτησίας που προστατεύουν τα δικαιώματα συνιδιοκτητών.» ισχύουν σε άλλη νομοθεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και στον Αστικό Κώδικα και ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΛΕΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΕΡΑΙΩΝ, που τοποθετούνται σε κτήρια με κοινόχρηστους χώρους. Εδώ όμως ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ (γγ) και όχι στις λοιπές κεραίες (π.χ. κεραίες CB, ειδικά ραδιοδίκτυα κλπ.), δίνοντας την εντύπωση ότι μόνο αυτούς αφορά και περιορίζει. Αφού λοιπόν ισχύει σε άλλη νομοθεσία, προτείνεται είτε να απαλειφθεί τελείως από το άρθρο 26 που αφορά τους ραδιοερασιτέχνες είτε, για ισονομία, να μην αναφέρεται στην παράγραφο γγ, αλλά να προστεθεί σε ξεχωριστή παράγραφο, που θα αναφέρεται ότι ισχύει και για τις λοιπές κατασκευές κεραιών που τοποθετούνται σε κοινόχρηστους χώρους κτιρίων.

  • 15 Σεπτεμβρίου 2019, 18:35 | ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ

    Είμαι αντίθετος της πρότασης αυτής
    «Το σκεπτικό της γγ είναι να υπάρξει επιτέλους ένα μητρώο με GIS για τους ραδιοερασιτέχνες και των κεραιοσυστημάτων μέσω της ιστοσελίδας keraies.eett.gr. Αυτό, εκτός της διαφάνειας που προσδίδει η ανάρτηση, θα περιορίσει και τα προς την ΕΕΤΤ σχετικά αιτήματα ελέγχων για κεραιοσυστήματα ραδιοερασιτεχνών, δεδομένου ότι ο πολίτης αλλά και οι Δημόσιες Υπηρεσίες θα έχουν την δυνατότητα ενημέρωσης μέσα από αυτή την ιστοσελίδα.»
    Αυτό διότι κάτι τέτοιο θα εκθέτει προσωπικά μας δεδομένα όπως πχ η διεύθυνση του σταθμού που σχεδόν πάντα θα είναι και η διεύθυνση μόνιμης μας κατοικίας, αφού οι κεραίες είναι μαζί με τους πομποδέκτες μέσα σε οικίες, σε οποιονδήποτε τρίτο. Δεδομένα τα οποία έχουμε δώσει ΜΟΝΟ στο υπουργείο μεταφορών και επικοινωνιών για την έκδοση της άδειάς μας και προσωπικά ΔΕΝ επιθυμώ να υπάρχουν σε κοινή θέα για οποιονδήποτε τρίτο πέρα από άτομα υπηρεσιών που εκτελούν ελέγχους όπως για παράδειγμα η ΕΕΤΤ. Είμαι υπέρ του να γίνει μια λίστα ανά δήμο ίσως ή με κάποιο άλλο κριτήριο, αλλά όχι να αναφέρεται σε προσωπικά στοιχεία.

    Όσον αφορά τώρα τις κεραίες δεν μπορώ να κατανοήσω που στηρίζεται η απόφαση αυτή αφού όπως έχουν αναφέρει ήδη πολλοί συνάδελφοι οι κεραίες αλλάζουν συνέχεια και ιδίως όταν ακόμα βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής αφού πρώτα γίνονται πολλά πειράματα που είναι και η ουσία του ραδιοερασιτεχνισμού. Αυτοδιδασκαλία, πειραματισμός και επικοινωνία με άλλους ραδιοερασιτέχνες. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης δεν θα υπάρχει κάποιος σταθμός διαθέσιμος να βοηθήσει αφού δεν θα υπάρχουν οι κεραίες ειδικά εάν χρειάζεται συγκατάθεση όλων των ενοίκων πράγμα που δεν πρόκειται να γίνει. Δεν θα είναι άσχημο σε περίπτωση ανάγκης να μην υπάρχει επικοινωνία λόγω της αντιραδιοερασιτεχνικής αλλαγής στη νομοθεσία; Πολλοί το έχουν ζήσει με τον σεισμό του 1999 στην Αθήνα και ακόμα περισσότερο με τον σεισμό του 1986 στην Καλαμάτα όπου για 3 μέρες ο μόνος τρόπος επικοινωνίας με την Αθήνα και άλλες πόλεις ήταν μέσω ραδιοερασιτεχνών οι οποίοι είχαν σταθμούς με κεραίες. Εάν εκεί δηλαδή ερχόταν κάποιος και διαφωνούσε για την κεραία δεν θα μπορούσε να ενημερωθεί η Αθήνα και κατ’επέκταση διάφοροι φορείς και υπηρεσίες για να παράσχουν βοήθεια; Δεν νοείται πλέον να μην μπορεί να υπάρξει επικοινωνία, ιδίως σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης λόγω περιορισμών οι οποίοι είναι ανούσιοι. Αξίζει να σημειωθεί πως οι περιορισμοί αναφέρονται στις ραδιοερασιτεχνικές κεραίες οι οποίες είναι για προσωπική χρήση και για κοινή ωφέλεια, ενώ δεν αναφέρεται για άλλα κεραιοσυστήματα τα οποία είναι εμπορικά και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κοινή ωφέλεια, παρά μόνο για οικονομικά συμφέροντα τρίτων που δεν προσφέρουν τίποτα στην κοινωνία.

  • 15 Σεπτεμβρίου 2019, 17:54 | ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΕΦΑΛΑΣ

    Κύριε Υπουργέ,
    Αξιότιμοι Κύριοι,

    Σχετικά με το Άρθρο 26, παράγραφο 1., εδάφιο γγ)
    Η απαίτηση για επιπλέον δήλωση του συστήματος είναι άνευ ουσίας και καταλήγει σε μη αναγκαία γραφειοκρατία, αλλά και σε αναπόφεκτη παρανομία.

    Σκοπός του ραδιοερασιτεχνισμού έιναι ο πειραματισμός με την ραδιοηλεκτρονική θεωρία και τα ραδιοκύματα. Η υπηρεσία ερασιτέχνη, επιβάλει πολύ συχνή αλλαγή αυτών τον συστημάτων για λόγους πειραματισμού και έρευνας, χωρίς κανένα απολύτως οικονομικό όφελος. Δεν είναι δηλαδή ποτέ μόνιμη εγκατάσταση συγκεκριμένου τύπου κεραίοσυστήματος με συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά. Επί πλέον, ειδικά τεχνικά χαρακτηριστικά (λοβοί ακτινοβολίας κτλ) είναι πολύ δύσκολο να μετρηθούν επ’ ακριβώς από ραδιοερασιτέχνες χωρίς εξειδικευμένο, και πανάκριβο εξοπλισμό.

    Εφ’ όσον τηρούνται ρητώς τα αα) και ββ) της συγκεκριμένης παραγράφου, το γγ) δε θα έπρεπε καν να απαιτείται για τον αδειοδοτημένο ραδιοερασιτέχνη. Θεωρούμε ότι η παράγραφος αυτή πρέπει να αφαιρεθεί εντελώς, ειδάλλως καταργείται πρακτικά η υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη. Πρόκειται για τόσο σημαντική απόφαση.

    Το μέτρο αυτό, είναι πρακτικά μη εφαρμόσιμο για την υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη, και δεν απαιτείται πουθενά σε όλη την Ευρώπη, στις ραδιοερασιτεχνικές συχνότητες που ορίζονται σαφώς από το IARU Region 1. Όχι μόνον επί πλέον γραφειοκρατία θα δημιουργηθεί, αλλά επί πλέον παρανομία, αφού όπως προειπώθηκε είναι γραφειοκρατικά και πρακτικά μη εφαρμόσιμο.

    Επίσης, όπως πολύ σωστά προειπώθηκε, η υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη είναι επιφορτισμένη επιπλέον με την ευθύνη παροχής εναλλακτικού δικτύου τηλεπικοινωνιών για υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών και πολιτική προστασία σε καταστάσεις καταστροφών – το παραπάνω μέτρο θα περιορίσει με επιπλέον γραφειοκρατία (και όχι μόνο) τους ραδιοερασιτέχνες και θα μειώσει την συνολική δυνατότητα παροχής των παραπάνω υπηρεσιών προς το κράτος και το κοινωνικό σύνολο για την προστασία της ζωής και της περιουσίας.

    Προτείνεται να μελετηθεί από τους αρμόδιους, τι είναι ραδιοερασιτεχνισμός…(Στο ΦΕΚ 1969 02/09/2011 της ΕτΚ αρ. 2, §3, προσδιορίζεται ο ραδιοερασιτεχνισμός, ο ραδιοερασιτέχνης και τα κεραιοσυστήματα:
    ««Υπηρεσία ερασιτέχνη» ή «υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη»: Υπηρεσία ραδιοεπικοινωνίας που έχει ως σκοπό »**την αυτοδιδασκαλία, την αλληλοεπικοινωνία, την τεχνολογική έρευνα και την τηλεπικοινωνιακή υποστήριξη επιχειρήσεων βοήθειας σε περιπτώσεις καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και καταστροφών που διεξάγεται από ερασιτέχνες**», δηλαδή από πρόσωπα κατάλληλα εξουσιοδοτημένα που ασχολούνται με τη ραδιοηλεκτρική τεχνική αποκλειστικά για προσωπικό σκοπό και χωρίς οικονομικό όφελος.»).

    Προτείνεται, να επικοινωνήσετε με την Ελληνική Ένωση Ραδιοερασιτεχνών για να ενημερωθείτε σχετικά (http://www.raag.org/homepage.asp?ITMID=2&LANG=GR), να ενημερωθείτε για το τι ισχύει σε όλη την Ευρώπη (IARU Region 1) και να αποφασίσετε στη συνέχεια για το πόσο αντικανονική είναι η παράγραφος γγ) ώστε να αφαιρεθεί εντελώς από τον κανονισμό και να ισχύει ότι ισχύει και πανευρωπαικά.

    Με τιμή,

    Περικλής Κεφαλάς SV8DTD

  • 15 Σεπτεμβρίου 2019, 17:25 | ΦΩΤΙΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

    1) Η παράγραφος γγ εισηγούμαστε να διαμορφωθεί ως εξής: γγ) έχει υποβληθεί δήλωση προς την ΕΕΤΤ, που περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του αδειούχου ραδιοερασιτέχνη, τον αριθμό και την κατηγορία πτυχίου του (σύμφωνα με την Υ.Α. 68000/763/9-12-2002 και με την Σύσταση CEPT T/R 61-02 (HAREC), το χαρακτηριστικό κλήσης που του έχει απονεμηθεί κατά την απόκτηση της άδειας λειτουργίας ερασιτεχνικού σταθμού, αντίγραφα αυτών, καθώς και οι διευθύνσεις της κύριας και των εναλλακτικών θέσεων εγκατάστασης του σταθμού. Η δήλωση αυτή θα αναρτάται στην σχετική ιστοσελίδα keraies.eett.gr. Το σκεπτικό της γγ είναι να υπάρξει επιτέλους ένα μητρώο με GIS για τους ραδιοερασιτέχνες και των κεραιοσυστημάτων μέσω της ιστοσελίδας keraies.eett.gr. Αυτό, εκτός της διαφάνειας που προσδίδει η ανάρτηση, θα περιορίσει και τα προς την ΕΕΤΤ σχετικά αιτήματα ελέγχων για κεραιοσυστήματα ραδιοερασιτεχνών, δεδομένου ότι ο πολίτης αλλά και οι Δημόσιες Υπηρεσίες θα έχουν την δυνατότητα ενημέρωσης μέσα από αυτή την ιστοσελίδα. Επίσης, θεωρούμε ότι η παρακάτω διατύπωση «έχει υποβληθεί δήλωση με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κεραιοσυστήματος, με ενημέρωση του ΣΗΛΥΑ» δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη, δεδομένου ότι η φύση της ραδιοερασιτεχνικής υπηρεσίας και όπως προβλέπεται στον νόμο, είναι η εξάσκηση πειραματισμού κυρίως σε κεραιοσυστήματα. Αυτό θα απαιτεί κάθε φορά, που ο ραδιοερασιτέχνης τροποποιεί το κεραιοσύστημα, να επικαιροποιεί την υποβληθείσα δήλωση, κάτι που είναι αδύνατον να υλοποιηθεί για διάφορους λόγους, με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Οι προδιαγραφές ενός ραδιοερασιτεχνικού σταθμού, όπως ισχύς εκπομπής ανά ζώνη συχνοτήτων κλπ., προβλέπονται λεπτομερώς από το ισχύον ΦΕΚ που καθορίζει την υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη και παρέχει οποιαδήποτε άλλη δήλωση τεχνικών χαρακτηριστικών. Η πρόταση στην παράγραφο γγ: «Με απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, ύστερα από εισήγηση της Ε.Ε.Α.Ε. και της Ε.Ε.Τ.Τ., καθορίζεται η διαδικασία υποβολής, η μορφή και το περιεχόμενο της ανωτέρω δήλωσης, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.» αφήνει το περιθώριο, ενδεχομένως εκ παραδρομής ή αγνοίας του αντικειμένου, είτε να ζητούνται στοιχεία, που μπορεί να προϋποθέτουν μελέτες, είτε να επιβληθούν άλλες περιοριστικές διατάξεις για την άσκηση της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη, μη λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ραδιοερασιτεχνικές κεραίες δεν είναι εμπορικές. 2) Τα αναφερόμενα στην παράγραφο «Για τη νόμιμη εγκατάσταση και λειτουργία κατασκευών κεραιών αδειούχων ραδιοερασιτεχνών σε κοινόχρηστους χώρους οικοδομών, συμπεριλαμβανομένων και των υφιστάμενων κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου κατασκευών, απαιτείται και η συμμόρφωση με τον κανονισμό πολυκατοικίας και σε περίπτωση έλλειψής του με τις διατάξεις περί οροφοκτησίας και περί συνιδιοκτησίας που προστατεύουν τα δικαιώματα συνιδιοκτητών.» ισχύουν σε άλλη νομοθεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και στον Αστικό Κώδικα και ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΛΕΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΕΡΑΙΩΝ, που τοποθετούνται σε κτήρια με κοινόχρηστους χώρους. Εδώ όμως ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ (γγ) και όχι στις λοιπές κεραίες (π.χ. κεραίες CB, ειδικά ραδιοδίκτυα κλπ.), δίνοντας την εντύπωση ότι μόνο αυτούς αφορά και περιορίζει. Αφού λοιπόν ισχύει σε άλλη νομοθεσία, προτείνεται είτε να απαλειφθεί τελείως από το άρθρο 26 που αφορά τους ραδιοερασιτέχνες είτε, για ισονομία, να μην αναφέρεται στην παράγραφο γγ, αλλά να προστεθεί σε ξεχωριστή παράγραφο, που θα αναφέρεται ότι ισχύει και για τις λοιπές κατασκευές κεραιών που τοποθετούνται σε κοινόχρηστους χώρους κτιρίων.

  • 15 Σεπτεμβρίου 2019, 16:41 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΥ

    Κύριε Υπουργέ,
    Αξιότιμοι κύριοι,

    Σχετικά με το άρθρο 26, παρ.1. γ)γγ), που αναφέρεται στις κατασκευές κεραιών αδειούχων ραδιοερασιτεχνών, προτείνω τα εξής:

    1)Να αφαιρεθεί από την παράγραφο γγ, η υποχρέωση δήλωσης με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κεραιοσυστήματος, λόγω του ότι ο ραδιοερασιτέχνης μπορεί σε τακτά χρονικά διαστήματα να κάνει τροποποιήσεις στα κεραιοσυστήματα του (κάποιες φορές και καθημερινά) δοκιμάζοντας την απόδοση τους για πειραματικούς σκοπούς.Να επισημάνω δε, ότι οι κεραίες των ραδιοερασιτεχνών δεν έχουν εμπορική χρήση.

    2)Κρίνω αναγκαίο, να απαλειφθούν τελείως τα αναφερόμενα στο άρθρο.26 στην παράγραφο γγ
    «Για τη νόμιμη εγκατάσταση και λειτουργία κατασκευών κεραιών αδειούχων ραδιοερασιτεχνών σε κοινόχρηστους χώρους οικοδομών, συμπεριλαμβανομένων και των υφιστάμενων κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου κατασκευών, απαιτείται και η συμμόρφωση με τον κανονισμό πολυκατοικίας και σε περίπτωση έλλειψής του με τις διατάξεις περί οροφοκτησίας και περί συνιδιοκτησίας που προστατεύουν τα δικαιώματα συνιδιοκτητών.», διότι στην συγκεκριμένη παράγραφο αναφέρεται κατ’ εξαίρεση στους ραδιοερασιτέχνες και όχι στις λοιπές κεραίες, με αποτέλεσμα να τίθεται θέμα ισονομίας.

    Με εκτίμηση

    Γιώργος Παπανικολάου, SV1HAK
    Αδειούχος Ραδιοερασιτέχνης
    π.Δημ.Σύμβουλος Ηλιούπολης

  • 15 Σεπτεμβρίου 2019, 15:57 | Αμπατης χαράλαμπος

    Kύριε Υπουργέ,
    Αξιότιμοι Κύριοι,

    Σχετικά με το Άρθρο 26, παράγραφο 1., εδάφιο γγ):

    H απαίτηση για την δήλωση κεραίοσυστήματος ραδιοερασιτεχνών είναι αντιφατική με το σκοπό της υπηρεσίας ερασιτέχνη, μη λειτουργική και γραφειοκρατική, ειδικά δε που ***ήδη έχει αδειοδοτηθεί η εγκατάσταση ραδιοερασιτεχνικού σταθμού ασυρμάτου***
    θα πρέπει να γίνει επιτέλους αντιληπτό από τους ιθυνοντες ότι ο ραδιερασιτεχνισμός δεν είναι ειδικό ραδιοδικτυο,ραδιοφωνία ή τηλεόραση η κινητη τηλεφωνία .
    Ο ραδιοερασιτέχνης πειραματιζεται μετα συστηματα κεραιων ασυρμάτου χωρίς κανένα απολύτως οικονομικό όφελος .
    Ο ραδιοερασιτέχνης στη μεγαλη πλειοψηφία του κατασκευάζει και δοκιμάζει διαφόρων τύπων κεραίες για να μελετήσει την αποδοτικότητά τους.
    οι κεραίες αυτές δεν είναι κατι μόνιμο, μπορει να αλλαζουν αρκετές φορές τον μήνα, ανάλογα με το ειδος.

    πιστεύω ότι θα πρέπει να ενημερωθει το αρμοδια τμημα του υπουργειου σχετικα με τους πειραματισμους των κεραιωσυστημάτων του ραδιοερασιτεχνη
    και κατοπιν να διαμορφωθει το καταληλο πλαισιο νομου σχετικα με τη δηλωση των συστηματων κεραιων του ραδιοερασιτεχνη απως επισεις για την
    εγκατασταση το κεραιων σε πολυκατοικιες οπωσ αναφερεται πιο πανω αν νομοθετηθει ειναι σαν μας ακυρονεται η ειδη χορηγηθεισα αδεια λειτουργιας του
    σταθμου ραδιοερσιτεχνη για το λογο οτι δεν θα υπαρχει ποτε ομοφωνη αποφαση μιας γενικης συνελευσεις πολυκατικοιας για ενα τετοιο θεμα,
    εδω δεν συμφωνουν οι ενοικοι μιας πολυκατικοιας για αλλα πιο σημαντικα θεματα θα συμφωνησουν για το συγκεκριμενο ?
    θεωρω λοιπον οσο το σχεδιο νομου ειναι σε διαβουλευση αυτες οι δυο παραγραφοι να αφαιρεθουν γιατι το λεω και παλι οι αδειες που ισχουν μεχρι σημερα
    και αυτες που προκυτει να εκδοθουν στο μελοντικους ραδιοερασιτεχνες θα ειναι αχρηστες γιατι δεν υπαρχει σταθμος ραδιορασιτεχνη που να λειτουγει
    χωρις κεραια αφου δεν θα μπορει να την τοποθετηση στην ταρατσα του αφου οι περισσοτεροι απο εμας κατοικουμε σε αυτες το καλυτερο για μας τους ραδιοερασιτεχνες ειναι η προταση που υπέβαλε η Ενωση Ελληνων ραδιοερασιτεχνων σχετικα με το επιμαχο αρθρο 26 με την οποια συμφωνό απολύτος.

    Με τα τιμής
    Αμπατης Χαράλαμπος
    Ραδιοερασιτέχνης με χαρακτηριστικό κλήσης SV1CDZ

  • 15 Σεπτεμβρίου 2019, 13:59 | Ευστάθιος Μαλιάκης

    1) Η παράγραφος γγ εισηγούμαστε να διαμορφωθεί ως εξής: γγ) έχει υποβληθεί δήλωση προς την ΕΕΤΤ, που περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του αδειούχου ραδιοερασιτέχνη, τον αριθμό και την κατηγορία πτυχίου του (σύμφωνα με την Υ.Α. 68000/763/9-12-2002 και με την Σύσταση CEPT T/R 61-02 (HAREC), το χαρακτηριστικό κλήσης που του έχει απονεμηθεί κατά την απόκτηση της άδειας λειτουργίας ερασιτεχνικού σταθμού, αντίγραφα αυτών, καθώς και οι διευθύνσεις της κύριας και των εναλλακτικών θέσεων εγκατάστασης του σταθμού. Η δήλωση αυτή θα αναρτάται στην σχετική ιστοσελίδα keraies.eett.gr. Το σκεπτικό της γγ είναι να υπάρξει επιτέλους ένα μητρώο με GIS για τους ραδιοερασιτέχνες και των κεραιοσυστημάτων μέσω της ιστοσελίδας keraies.eett.gr. Αυτό, εκτός της διαφάνειας που προσδίδει η ανάρτηση, θα περιορίσει και τα προς την ΕΕΤΤ σχετικά αιτήματα ελέγχων για κεραιοσυστήματα ραδιοερασιτεχνών, δεδομένου ότι ο πολίτης αλλά και οι Δημόσιες Υπηρεσίες θα έχουν την δυνατότητα ενημέρωσης μέσα από αυτή την ιστοσελίδα. Επίσης, θεωρούμε ότι η παρακάτω διατύπωση «έχει υποβληθεί δήλωση με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κεραιοσυστήματος, με ενημέρωση του ΣΗΛΥΑ» δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη, δεδομένου ότι η φύση της ραδιοερασιτεχνικής υπηρεσίας και όπως προβλέπεται στον νόμο, είναι η εξάσκηση πειραματισμού κυρίως σε κεραιοσυστήματα. Αυτό θα απαιτεί κάθε φορά, που ο ραδιοερασιτέχνης τροποποιεί το κεραιοσύστημα, να επικαιροποιεί την υποβληθείσα δήλωση, κάτι που είναι αδύνατον να υλοποιηθεί για διάφορους λόγους, με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Οι προδιαγραφές ενός ραδιοερασιτεχνικού σταθμού, όπως ισχύς εκπομπής ανά ζώνη συχνοτήτων κλπ., προβλέπονται λεπτομερώς από το ισχύον ΦΕΚ που καθορίζει την υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη και παρέχει οποιαδήποτε άλλη δήλωση τεχνικών χαρακτηριστικών. Η πρόταση στην παράγραφο γγ: «Με απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, ύστερα από εισήγηση της Ε.Ε.Α.Ε. και της Ε.Ε.Τ.Τ., καθορίζεται η διαδικασία υποβολής, η μορφή και το περιεχόμενο της ανωτέρω δήλωσης, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.» αφήνει το περιθώριο, ενδεχομένως εκ παραδρομής ή αγνοίας του αντικειμένου, είτε να ζητούνται στοιχεία, που μπορεί να προϋποθέτουν μελέτες, είτε να επιβληθούν άλλες περιοριστικές διατάξεις για την άσκηση της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη, μη λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ραδιοερασιτεχνικές κεραίες δεν είναι εμπορικές. 2) Τα αναφερόμενα στην παράγραφο «Για τη νόμιμη εγκατάσταση και λειτουργία κατασκευών κεραιών αδειούχων ραδιοερασιτεχνών σε κοινόχρηστους χώρους οικοδομών, συμπεριλαμβανομένων και των υφιστάμενων κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου κατασκευών, απαιτείται και η συμμόρφωση με τον κανονισμό πολυκατοικίας και σε περίπτωση έλλειψής του με τις διατάξεις περί οροφοκτησίας και περί συνιδιοκτησίας που προστατεύουν τα δικαιώματα συνιδιοκτητών.» ισχύουν σε άλλη νομοθεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και στον Αστικό Κώδικα και ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΛΕΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΕΡΑΙΩΝ, που τοποθετούνται σε κτήρια με κοινόχρηστους χώρους. Εδώ όμως ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ (γγ) και όχι στις λοιπές κεραίες (π.χ. κεραίες CB, ειδικά ραδιοδίκτυα κλπ.), δίνοντας την εντύπωση ότι μόνο αυτούς αφορά και περιορίζει. Αφού λοιπόν ισχύει σε άλλη νομοθεσία, προτείνεται είτε να απαλειφθεί τελείως από το άρθρο 26 που αφορά τους ραδιοερασιτέχνες είτε, για ισονομία, να μην αναφέρεται στην παράγραφο γγ, αλλά να προστεθεί σε ξεχωριστή παράγραφο, που θα αναφέρεται ότι ισχύει και για τις λοιπές κατασκευές κεραιών που τοποθετούνται σε κοινόχρηστους χώρους κτιρίων.

  • 15 Σεπτεμβρίου 2019, 13:13 | Ιωάννης Σουχλέρης

    Το 2011 πραγματοποιήθηκε από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας (Υ.Α. 38200/1136 Φ.Ε.Κ. 1969/2-9-11) κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα και έχει εκτιμηθεί ιδιαίτερα από την Ελληνική Ραδιοερασιτεχνική Κοινότητα.

    Πέρυσι 19 Οκτωβρίου 2018, αναρτήθηκε από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δημόσια διαβούλευση σχετικά με το θέμα , «Αδειοδότηση και Έλεγχος Κατασκευών Κεραιών στην Ξηρά» που αφορούσε πολύ σοβαρά τους ραδιοερασιτέχνες.

    Ιδιαιτέρως ως προς το Άρθρο 10 – Ειδικές κατηγορίες κατασκευών κεραιών, υπήρξε πολύ μεγάλη αντίδραση από τους αδειούχους ραδιοερασιτέχνες και ευτυχώς δεν προχώρησε.

    Φέτος το υπουργείο επανέρχεται με την παρούσα διαβούλευση, Άρθρο 26 – Ειδικές κατηγορίες κατασκευών κεραιών.

    Η Ραδιοερασιτεχνική Κοινότητα στην χώρα μας αριθμεί χιλιάδες μέλη και με έκπληξη για δεύτερη φορά μετά από ένα χρόνο της προηγούμενης διαβούλευσης σχετικά, διαπιστώνει ότι προωθείται και πάλι ακατανόητη αλλαγή στην ίδια νομοθεσία.

    Γιατί αυτή η αλλαγή στην νομοθεσία από τους Υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου που έχουν καταφέρει να παραπλανήσουν δύο συνεχόμενες πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου?

    Η ραδιοερασιτεχνική υπηρεσία, εκ της φύσεώς της συνδέεται με τον πειραματισμό και την επιστημονική έρευνα, δηλαδή στοιχεία που αποστερούνται παντελώς εμπορικό χαρακτήρα, με την παροχή υπηρεσιών ραδιοφωνίας, τηλεόρασης και κινητής τηλεφωνίας.

    Γιατί βάζετε δυσκολίες στο βασικό τους δικαίωμα, δηλαδή τον πειραματισμό με κεραίες που είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ραδιοερασιτεχνισμού?

    Ο ραδιοερασιτέχνες πειραματίζονται και κατασκευάζουν κεραίες πολλές φόρες μέσα σε ένα έτος και τα χαρακτηριστικά των κεραιών τους αλλάζουν συνεχώς για να πετύχουν καλύτερα και σωστότερα αποτελέσματα.

    Οι κεραίες τους στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι κάτι το μόνιμο.

    Για ποιο λόγο θα πρέπει να υποβληθεί δήλωση με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κεραιοσυστήματος, με ενημέρωση του ΣΗΛΥΑ?

    Γιατί θέλετε να τους ταλαιπωρείτε με περιττές γραφειοκρατίες?

    Πάνω από 60 χρόνια μέχρι και σήμερα, δεν έχει διαπιστωθεί κάτι αξιοσημείωτο που έχει δημιουργήσει πρόβλημα στο κοινωνικό σύνολο από τους ραδιοερασιτέχνες.

    Αντιθέτως οι ραδιοερασιτέχνες ανιδιοτελώς και αφιλοκερδώς προσφέρουν σε οποιοδήποτε χρόνο την βοήθειά τους, με έξοδα και δαπάνες τους και προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και του Κράτους εν τέλει, ιδίως σε περιπτώσεις καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης, οπότε οι ανήκοντες στην υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη καλούνται να υποστηρίξουν το έργο διάσωσης με πανελλήνια ραδιοτηλεπικοινωνιακή κάλυψη σε συνεργασία με τις κρατικές υπηρεσίες.

    Αυτό το κάνουν με χαρά και εθελοντικά προσφέροντας τις υπηρεσίες τους όταν και όπου τους ζητηθεί!!

    Ως εκ τούτου η υποβολή τεχνικών χαρακτηριστικών, δεν πρέπει να αφορά τους ραδιοερασιτέχνες αλλά μόνο ιδιωτικές εταιρείες, ειδικά ράδιο-δίκτυα και γενικά σταθμούς εμπορικής χρήσης.

    Και τέλος σημειώνω ως προς την παράγραφο γγ, είναι περιττό ο ραδιοερασιτέχνης να υποβάλει δήλωση προς την ΕΕΤΤ, όταν έχει ήδη απονεμηθεί το πτυχίο και η άδεια από το υπουργείο.

    Ο αρμόδιος φορέας δηλαδή το υπουργείο, θα πρέπει να ενημερώσει την ΕΕΤΤ λόγω του ότι στην άδεια που χορηγεί το αρμόδιο υπουργείο αναγράφετε το χαρακτηριστικό κλήσης που έχει απονεμηθεί καθώς και οι διευθύνσεις της κύριας θέσης και των εναλλακτικών θέσεων εγκατάστασης του σταθμού.

    Εκτιμώ όποια θετική προσπάθεια κάνετε για το ραδιοερασιτεχνισμό και σας παρακαλώ δώστε λίγο περισσότερο προσοχή στους ραδιοερασιτέχνες συναδέλφους μου, για να συνεχίζουν να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο χωρίς περιττές γραφειοκρατίες ώστε να μπορούν, όπως κάνουν δεκαετίες μέχρι σήμερα, να πειραματίζονται.

    Ιωάννης Σουχλέρης

    Ηλεκτρονικός και Ραδιοερασιτέχνης ( SV1EIW )

  • 15 Σεπτεμβρίου 2019, 11:02 | Χάρης Ανδριανός

    Σχετικά με το Άρθρο 26, παράγραφο 1, εδάφιο γγ):
    Οι ραδιοερασιτέχνες κατέχουν το ΠΤΥΧΙΟ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ και ΑΔΕΙΑ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ τα οποία το κράτος τους χορήγησε κατόπιν εξετάσεων. Κατά συνέπεια είναι πρόσωπα κατάλληλα εξουσιοδοτημένα.

    Οι ραδιοερασιτέχνες βελτιώνουν συνεχώς τις κεραίες τους ενώ επίσης κατασκευάζουν καινούριες στα πλαίσια της αυτοδιδασκαλίας και της τεχνολογικής έρευνας, κατά συνέπεια δεν είναι λογικό για κάθε επέμβαση-βελτίωση ή διαφορετική κατασκευή στην κεραία, να απαιτείται εκ νέου δήλωση ή τροποποίηση. Δεν χρειάζεται να συγχέουμε α)την πιθανή ανάγκη δημιουργίας ενός μητρώου που θα έχει συγκεντρωμένους όλους τους ραδιοερασιτεχνικούς σταθμούς με β)την αναλυτική περιγραφή των κεραιοσυστημάτων, αφού αυτά στις περισσότερες περιπτώσεις αλλάζουν συνεχώς.

    Σχετικά με την εγκατάσταση κεραιοσυστημάτων σε κοινόχρηστους χώρους, όπως είναι διατυπωμένο το προς διαβούλευση νομοσχέδιο, στοχοποιεί την υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη η οποία βάσει ορισμού πραγματοποιείται «αποκλειστικά για προσωπικό σκοπό και χωρίς οικονομικό όφελος» ενώ ταυτόχρονα εξαιρεί άλλες κατηγορίες κεραιών όπως τα ειδικά ραδιοδίκτυα που εκεί έχουμε εμπορική εκμετάλλευση.

  • 15 Σεπτεμβρίου 2019, 09:13 | Νίκος

    Κύριοι του υπουργείου τα έχουν πει ήδη οι προλαλλήσαντες, η παράγραφος 1.μόνο προβλήματα δημιουργεί, καλό είναι να εξαλειφθεί, γιατί θα γίνουμε όλοι παράνομοι έχοντες και μη, δεν έχουμε κέρδος μόνο έξοδα για να κάνουμε το χόμπι και την ερευνά μας και να προσφέρουμε στο κοινωνικό σύνολο! 73 de SV3RNK

  • 14 Σεπτεμβρίου 2019, 21:21 | Απόστολος Κατσόγιαννης

    Σχόλιο στο Άρθρο 26 παρ.3
    ΝΤΡΟΠΗ !!!
    Δεν φτάνει που με την συγκεκριμένη παράγραφο παραχωρείτε στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας το δικαίωμα της τοποθέτησης – εγκατάστασης “μικρών” κεραιών στους πυλώνες της ΔΕΗ (με ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ ή ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ;;;) θέλετε να τους το εξασφαλίσετε γρήγορα – γρήγορα.!!!
    Προτείνεται να διαγραφεί το εδάφιο β)
    και αντί :
    “Μέχρι τη δημοσίευση των ανωτέρω κανονισμών, επιτρέπεται η εγκατάσταση και λειτουργία κατασκευών κεραιών στις ανωτέρω υποδομές, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος.”
    να αντικατασταθεί με:
    “Μέχρι τη δημοσίευση των ανωτέρω κανονισμών, ΔΕΝ επιτρέπεται η εγκατάσταση και λειτουργία κατασκευών κεραιών στις ανωτέρω υποδομές, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος.”

  • 14 Σεπτεμβρίου 2019, 21:39 | Απόστολος Κατσόγιαννης

    Σχόλιο στο Άρθρο 26 παρ.2 εδάφιο α)

    Αυτό που ΠΟΝΗΡΑ – ΠΟΝΗΡΑ περιγράφεται στο Άρθρο 26 παρ.2 εδάφιο α) δηλ
    “..κάθε άλλο σχετικό θέμα για τις κατασκευές κεραιών χαμηλής ηλεκτρομαγνητικής περιβαλλοντικής όχλησης των οποίων η συνολική ενεργός ισοτροπική ακτινοβολούμενη ισχύς (eirp) δεν υπερβαίνει τα 164W ή, ειδικά για τις μικροκυματικές ζεύξεις και τους δορυφορικούς σταθμούς τύπου VSAT, η ισχύς εισόδου στην κεραία δεν υπερβαίνει το 1W και 2W, αντίστοιχα. Οι εγκαταστάσεις αυτές εξαιρούνται από τη διαδικασία αδειοδότησης του άρθρου 2, του παρόντος…”
    είναι οι λεγόμενες “ΕΚΚΧΟ” κεραίες των ήδη εν ισχύ νόμων.!!!!!
    Αφού λοιπόν θέλετε να τις εξαιρέσετε από την διαδικασία αδειοδότησης, κύριοι, προφανώς για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΟΥΝ ΡΗΤΑ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 26 (Ειδικές κατηγορίες κατασκευών κεραιών) ΠΑΡ.1. π.χ ως εδάφιο ι).
    Οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν όμως, πως για χάρη “της ανάπτυξης” , με τέτοιες μικρές κεραίες, στα “μουλωχτά” και στα γρήγορα, χωρίς άδειες και καθυστερήσεις, θα υλοποιηθεί η 5G !!! Τεχνολογία που μπορεί μεν να εμφανίζεται πως θα εξασφαλίσει δήθεν έκθεση σε χαμηλότερης έντασης ακτινοβολία αλλά δυστυχώς συμπολίτες μου, οι επιστήμονες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου – βλέπε
    http://www.5gappeal.eu/the-5g-appeal/
    αλλά και πολλά κράτη / πόλεις διστάζουν προς το παρόν να υλοποιήσουν γιατί εκεί πρυτανεύει η λογική και η προστασία της υγείας των πολιτών ενώ εδώ ….

  • 14 Σεπτεμβρίου 2019, 20:40 | Γογγάκης Νικόλαος SV1BHF

    Η υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη είναι υπηρεσία δοκιμών και πειραματισμών και η άδεια του ραδιοερασιτέχνη παρέχεται από την πολιτεία για αυτό το σκοπό.
    Στα πλαίσια των δοκιμών ο εξοπλισμός του ραδιοερασιτέχνη μεταβάλεται και τροποποιείται συνεχώς. Έτσι και οι κεραίες του ραδιοερασιτέχνη που αποτελούν μέρος του εξοπλισμού τροποποιύνται και μεταβάλλονται συνεχώς.
    Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των ραδιοερσιτεχνικών κεραιών συνεπως μεταβάλλονται συνεχώς και δεν μπορούν να αποτελούν στοιχείο βάσης δεδομένων.
    Με γνώμονα τα παραπάνω και σχετικά με το άρθρο 26 παρ. γγ, η ύπαρξη βάσης δεδομένων με τα στοιχεία όλων των ραδιοερσιτεχνών θεωρείται χρήσιμη και απραίτητη με ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ-ΚΕΡΑΙΕΣ.

    Νικολαος Γογγάκης
    Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

  • 14 Σεπτεμβρίου 2019, 20:45 | Παναγιώτης Λυμπερόπουλος

    Διαφωνώ με το αρ. 26 §1, εδάφιο γ, υποεδάφιο γγ). Η «υποβολή δήλωσης με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κεραιοσυστήματος με ενημέρωση του ΣΗΛΥΑ» αντιβαίνει με τη φύση της ιδιότητας του ραδιοερασιτέχνη.

    Στο ΦΕΚ 1969 02/09/2011 της ΕτΚ αρ. 2, §3, προσδιορίζεται ο ραδιοερασιτεχνισμός, ο ραδιοερασιτέχνης και τα κεραιοσυστήματα:
    ««Υπηρεσία ερασιτέχνη» ή «υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη»: Υπηρεσία ραδιοεπικοινωνίας που έχει ως σκοπό »**την αυτοδιδασκαλία, την αλληλοεπικοινωνία, την τεχνολογική έρευνα και την τηλεπικοινωνιακή υποστήριξη επιχειρήσεων βοήθειας σε περιπτώσεις καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και καταστροφών που διεξάγεται από ερασιτέχνες**», δηλαδή από πρόσωπα κατάλληλα εξουσιοδοτημένα που ασχολούνται με τη ραδιοηλεκτρική τεχνική αποκλειστικά για προσωπικό σκοπό και χωρίς οικονομικό όφελος.»

    Κατά τα γραφόμενα (αν υλοποιηθεί, που δεν το εύχομαι καθόλου) θα πρέπει να υποβάλλουμε αίτηση όταν καλούμαστε αν δοκιμάσουμε μια νέα κεραία. Αν η κεραία αυτή πρέπει να τροποποιηθεί πολλαπλές φορές μέχρι να φτάσει σε μια αποδεκτή μορφή, θα πρέπει να υποβάλλουμε αλεπάλληλες αιτήσεις για τροποποίηση; Έτσι θα επιτευχθεί η πάταξη της γραφειοκρατείας που ευαγγελίζονται οι ιθύνοντες;

    Το εδάφιο αυτό είναι λανθασμένο και μη αποδεκτό. Πρέπει να συμπεριληφθεί στις εξαιρέσεις του εδάφιου α). Αλλιώς επανερχόμαστε σε άλλες εποχές όπου ο καθένας με τις ελλιπείς γνώσεις του εγκαθιστούσε ό,τι ήθελε αδιαφορώντας για τις συνέπειες και η ραδιοπειρατεία οργίαζε.

    Επίσης λανθασμένο και αμφίσημο είναι και το εδάφιο για τις συχνότητες πολιτών (CB), στο σύνολό του (αρ. 26 §1, εδάφιο ε)). Μετά από χρόνια οι χρήστες της πολιτικής μπάντας θα ανάσαναν, αλλά φαίνεται ότι πάλι γίνονται τα ίδια νομοθετικά λάθη.

    Ελπίζω η θέση μου να εισακουστεί.

    Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, SV1QFM

    Ηλ/γος Μηχ/κος και Μηχ/κος Η/Υ, μέλος ΤΕΕ ’97.

  • 13 Σεπτεμβρίου 2019, 23:43 | Κώστας Γιαννακόπουλος

    Κύριε Υπουργέ,
    Σχετικά με το Άρθρο 26, παράγραφο 1., εδάφιο γγ)

    Η απαίτηση για επιπλέον δήλωση του συστήματος είναι άνευ ουσίας και καταλήγει σε μη αναγκαία γραφειοκρατία, αλλά και σε αναπόφεκτη παρανομία.

    Σκοπός του ραδιοερασιτεχνισμού έιναι ο πειραματισμός με την ραδιοηλεκτρονική θεωρία και τα ραδιοκύματα. Η υπηρεσία ερασιτέχνη, επιβάλει πολύ συχνή αλλαγή αυτών τον συστημάτων για λόγους πειραματισμού και έρευνας, χωρίς κανένα απολύτως οικονομικό όφελος. Δεν είναι δηλαδή ποτέ μόνιμη εγκατάσταση συγκεκριμένου τύπου κεραίοσυστήματος με συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά. Επί πλέον, ειδικά τεχνικά χαρακτηριστικά (λοβοί ακτινοβολίας κτλ) είναι πολύ δύσκολο να μετρηθούν επ’ ακριβώς από ραδιοερασιτέχνες χωρίς εξειδικευμένο, και πανάκριβο εξοπλισμό.

    Εφ’ όσον τηρούνται ρητώς τα αα) και ββ) της συγκεκριμένης παραγράφου, το γγ) δε θα έπρεπε καν να απαιτείται για τον αδειοδοτημένο ραδιοερασιτέχνη. Θεωρούμε ότι η παράγραφος αυτή πρέπει να αφαιρεθεί εντελώς, ειδάλλως καταργείται πρακτικά η υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη. Πρόκειται για τόσο σημαντική απόφαση.

    Το μέτρο αυτό, είναι πρακτικά μη εφαρμόσιμο για την υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη, και δεν απαιτείται πουθενά σε όλη την Ευρώπη, στις ραδιοερασιτεχνικές συχνότητες που ορίζονται σαφώς από το IARU Region 1. Όχι μόνον επί πλέον γραφειοκρατία θα δημιουργηθεί, αλλά επί πλέον παρανομία, αφού όπως προειπώθηκε είναι γραφειοκρατικά και πρακτικά μη εφαρμόσιμο.

    Επίσης, όπως πολύ σωστά προειπώθηκε, η υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη είναι επιφορτισμένη επιπλέον με την ευθύνη παροχής εναλλακτικού δικτύου τηλεπικοινωνιών για υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών και πολιτική προστασία σε καταστάσεις καταστροφών – το παραπάνω μέτρο θα περιορίσει με επιπλέον γραφειοκρατία (και όχι μόνο) τους ραδιοερασιτέχνες και θα μειώσει την συνολική δυνατότητα παροχής των παραπάνω υπηρεσιών προς το κράτος και το κοινωνικό σύνολο για την προστασία της ζωής και της περιουσίας.

    Προτείνεται να μελετηθεί από τους αρμόδιους τι είναι ραδιοερασιτεχνισμός, να επικοινωνήσετε με την Ελληνική Ένωση Ραδιοερασιτεχνών για να ενημερωθείτε σχετικά (http://www.raag.org/homepage.asp?ITMID=2&LANG=GR), να ενημερωθείτε για το τι ισχύει σε όλη την Ευρώπη (IARU Region 1) και να αποφασίσετε στη συνέχεια για το πόσο αντικανονική είναι η παράγραφος γγ) ώστε να αφαιρεθεί εντελώς από τον κανονισμό και να ισχύει ότι ισχύει και πανευρωπαικά.

    Με εκτίμηση
    Κώστας Γιαννακόπουλος

    Διπλ. Μηχανικός Πληροφορικής του Πανεπιστημίου του Bournemouth, U.K. & Κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου Σχεδιασμού και Διαχείρισης Δικτύων Επικοινωνιών του Πανεπιστημίου του Bournemouth, U.K.

  • 13 Σεπτεμβρίου 2019, 22:35 | Χρύσ. Βασιλάκης SV1HEP

    Εξετάστηκα και κρίθηκα ικανός για πειραματισμό αλλά και τον χειρισμό σταθμού ασυρμάτου από την πολιτεία. Αυτό περιλαμβάνει βασικές γνώσεις υψηλών και χαμηλών τάσεων, ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων, κατασκευές μερών και εξαρτημάτων, καθώς επίσης κώδικες επικοινωνίας για εθνικές και διεθνείς κλήσεις ομοίων σταθμών. Και όχι αυθαίρετα. Η υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη διέπεται από κανόνες και κανονισμούς, ήδη νομοθετημένους που τηρούνται απο την ραδιοερασιτεχνική ¨κοινότητα¨ στο ακέραιο. Ο σταθμός που αποτελείται απο ασυρματικές συσκευές η θα είναι εμπορικές κατασκευές η ιδιοκατασκευές ακριβώς για τον λόγο που η ίδια πολιτεία έχει ορίσει και θεσπίσει την έννοια ¨ραδιοερασιτέχνης¨. Αποδέχεται λοιπόν ότι το άτομο που ασκεί αυτήν την δραστηριότητα, δεν μπορεί να περιοριστεί σε στενά πλαίσια που θα καθορίζουν συγκεκριμένη υλικοτεχνική υποδομή του σταθμού του. Έναν πομποδέκτη, και μια κεραία. Αυτό συμβαίνει στους επαγγελματίες που θέλουν συγκεκριμένη ραδιοεπικοινωνία και αρκούνται στο υλικό του εμπορίου ασυρματικών συσκευών. Η κεραία είναι αναπόσπαστο κομμάτι ενός σταθμού (που στο σύνολό του αλλά και στα επι μέρους του εξαρτήματα είναι ένα ευρύ πεδίο δοκιμών). Ως προς τι ο διαχωρισμός της κεραίας σε ξεχωριστό εξάρτημα, που θα διέπεται απο διαφορετική νομοθετική ρύθμιση ? Σα’να ζητάμε απο ένα όχημα διαφορετική άδεια κυκλοφορίας για τα ελαστικά του. Και κάθε φορά που αυτά θα αντικαθίστανται, να δηλώνονται στην υπηρεσία έκδοσης αδειών κυκλοφορίας. Σας έβαλα ιδέες ? Ελπίζω πως όχι. Η αλλαγή κεραίας για έναν ραδιοερασιτέχνη είναι ακριβώς η ίδια διαδικασία από το να αλλάξει την παροχή τροφοδοσίας μιας συσκευής απο την τάση των 16volts σε 36volts η σε 48volts. Η να αλλάξει μια σειρά τιμών σε αντιστάσεις πηνία και πυκνωτές, τρανζίστορ η λυχνίες. Θα πρέπει να υποβάλει τεχνικά δεδομένα για αυτές του τις αλλαγές ? Καλό και πρέπον θα είναι να καταλάβει ο αξιότιμος κύριος νομοθέτης, οτι τα μέρη ενός ραδιοερασιτεχνικού σταθμού (νομίμως λειτουργούντος), δεν διαχωρίζονται. Είναι ενιαία και αναπόσπαστα και δεν μπορούν να διέπονται από διαφορετικές διατάξεις και νομοσχέδια το κάθ΄ένα ξεχωριστά. Και το σημαντικότερο, όπως προανέφερα, ήδη διέπονται από νόμους της πολιτείας, και δεν χρειάζονται αλλαγές.
    Να υπαχθεί στο άρθρο 1, α) γιατί εκεί ανήκει ούτως η άλλως.
    Ευχαριστώ για την δυνατότητα συμμετοχής και την κατάθεσης απόψεων.

  • 1) Η παράγραφος γγ εισηγούμαστε να διαμορφωθεί ως εξής:

    γγ) έχει υποβληθεί δήλωση προς την ΕΕΤΤ, που περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του αδειούχου ραδιοερασιτέχνη, τον αριθμό και την κατηγορία πτυχίου του (σύμφωνα με την Υ.Α. 68000/763/9-12-2002 και με την Σύσταση CEPT T/R 61-02 (HAREC), το χαρακτηριστικό κλήσης που του έχει απονεμηθεί κατά την απόκτηση της άδειας λειτουργίας ερασιτεχνικού σταθμού, αντίγραφα αυτών, καθώς και οι διευθύνσεις της κύριας και των εναλλακτικών θέσεων εγκατάστασης του σταθμού. Η δήλωση αυτή θα αναρτάται στην σχετική ιστοσελίδα keraies.eett.gr.

    Το σκεπτικό της γγ είναι να υπάρξει επιτέλους ένα μητρώο με GIS για τους ραδιοερασιτέχνες και των κεραιοσυστημάτων μέσω της ιστοσελίδας keraies.eett.gr. Αυτό, εκτός της διαφάνειας που προσδίδει η ανάρτηση, θα περιορίσει και τα προς την ΕΕΤΤ σχετικά αιτήματα ελέγχων για κεραιοσυστήματα ραδιοερασιτεχνών, δεδομένου ότι ο πολίτης αλλά και οι Δημόσιες Υπηρεσίες θα έχουν την δυνατότητα ενημέρωσης μέσα από αυτή την ιστοσελίδα.

    Επίσης, θεωρούμε ότι η παρακάτω διατύπωση
    «έχει υποβληθεί δήλωση με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κεραιοσυστήματος, με ενημέρωση του ΣΗΛΥΑ»
    δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη, δεδομένου ότι η φύση της ραδιοερασιτεχνικής υπηρεσίας και όπως προβλέπεται στον νόμο, είναι η εξάσκηση πειραματισμού κυρίως σε κεραιοσυστήματα. Αυτό θα απαιτεί κάθε φορά, που ο ραδιοερασιτέχνης τροποποιεί το κεραιοσύστημα, να επικαιροποιεί την υποβληθείσα δήλωση, κάτι που είναι αδύνατον να υλοποιηθεί για διάφορους λόγους, με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

    Οι προδιαγραφές ενός ραδιοερασιτεχνικού σταθμού, όπως ισχύς εκπομπής ανά ζώνη συχνοτήτων κλπ., προβλέπονται λεπτομερώς από το ισχύον ΦΕΚ που καθορίζει την υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη και παρέχει οποιαδήποτε άλλη δήλωση τεχνικών χαρακτηριστικών.

    Η πρόταση στην παράγραφο γγ:
    «Με απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, ύστερα από εισήγηση της Ε.Ε.Α.Ε. και της Ε.Ε.Τ.Τ., καθορίζεται η διαδικασία υποβολής, η μορφή και το περιεχόμενο της ανωτέρω δήλωσης, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.»
    αφήνει το περιθώριο, ενδεχομένως εκ παραδρομής ή αγνοίας του αντικειμένου, είτε να ζητούνται στοιχεία, που μπορεί να προϋποθέτουν μελέτες, είτε να επιβληθούν άλλες περιοριστικές διατάξεις για την άσκηση της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη, μη λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ραδιοερασιτεχνικές κεραίες δεν είναι εμπορικές.

    2) Τα αναφερόμενα στην παράγραφο
    «Για τη νόμιμη εγκατάσταση και λειτουργία κατασκευών κεραιών αδειούχων ραδιοερασιτεχνών σε κοινόχρηστους χώρους οικοδομών, συμπεριλαμβανομένων και των υφιστάμενων κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου κατασκευών, απαιτείται και η συμμόρφωση με τον κανονισμό πολυκατοικίας και σε περίπτωση έλλειψής του με τις διατάξεις περί οροφοκτησίας και περί συνιδιοκτησίας που προστατεύουν τα δικαιώματα συνιδιοκτητών.»
    ισχύουν σε άλλη νομοθεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και στον Αστικό Κώδικα και ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΛΕΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΕΡΑΙΩΝ, που τοποθετούνται σε κτήρια με κοινόχρηστους χώρους. Εδώ όμως ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ (γγ) και όχι στις λοιπές κεραίες (π.χ. κεραίες CB, ειδικά ραδιοδίκτυα κλπ.), δίνοντας την εντύπωση ότι μόνο αυτούς αφορά και περιορίζει.

    Αφού λοιπόν ισχύει σε άλλη νομοθεσία, προτείνεται είτε να απαλειφθεί τελείως από το άρθρο 26 που αφορά τους ραδιοερασιτέχνες είτε, για ισονομία, να μην αναφέρεται στην παράγραφο γγ, αλλά να προστεθεί σε ξεχωριστή παράγραφο, που θα αναφέρεται ότι ισχύει και για τις λοιπές κατασκευές κεραιών που τοποθετούνται σε κοινόχρηστους χώρους κτιρίων.

  • 13 Σεπτεμβρίου 2019, 17:10 | Ανδρέας Γεωργακόπουλος

    Κύριε Υπουργέ,
    Αξιότιμοι Κύριοι,

    Σχετικά με το Άρθρο 26, παράγραφο 1., εδάφιο γγ):

    H απαίτηση για την δήλωση κεραίοσυστήματος ραδιοερασιτεχνών είναι αντιφατική με το σκοπό της υπηρεσίας ερασιτέχνη, μη λειτουργική και γραφειοκρατική, ειδικά δε που ***ήδη έχει αδειοδοτηθεί η εγκατάσταση ραδιοερασιτεχνικού σταθμού ασυρμάτου***

    Δηλαδή, από την υφιστάμενη νομοθεσία οι ραδιοερασιτέχνες υποχρεωτικά (εφόσον επιτύχουν στις εξετάσεις και διαθέτουν πτυχίο ραδιοερασιτέχνη) επιπλέον αποκτούν άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας ερασιτεχνικού σταθμού ασυρμάτου, όπου δηλώνεται και η κύρια διεύθυνση του σταθμού βάσεως αλλά και η εναλλακτική τοποθεσία του (αν υφίσταται). Εννοείται, ότι η εγκατάσταση κεραίοσυστήματος είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ήδη αδειοδοτημένου σταθμού (κατά ορισμό αλλά και ουσιαστικά καθώς πομποδέκτης χωρίς κεραία δεν θεωρείται σταθμός και δεν λειτουργεί).

    Αρα, η απαίτηση για επιπλέον δήλωση του συστήματος είναι άνευ ουσίας και καταλήγει σε μη αναγκαία γραφειοκρατία. Ποιος ο σκοπός να ξανά δηλωθεί η ύπαρξη *ήδη* δηλωμένου κεραίοσυστήματος ερασιτεχνικού σταθμού ασυρμάτου;

    Ειδικά δε, όταν από την φύση της, η υπηρεσία ερασιτέχνη, επιβάλει πολύ συχνή αλλαγή αυτών τον συστημάτων για λόγους πειραματισμού και έρευνας. Δεν είναι δηλαδή ποτέ μόνιμη εγκατάσταση συγκεκριμένου τύπου κεραίοσυστήματος με συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά όπως για παράδειγμα στις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας. Επισεις, τι γίνεται με τους κινητούς και προσωρινούς σταθμούς (/P) ραδιοερασιτεχνών επι ξηράς (/M), αέρος (/AM), και θαλάσσης (/MM); εκεί δεν υπάρχει ανάγκη ή απαίτηση της προαναφερθέντας δήλωσης;

    Τελος, είναι οξύμωρο, και άδικο, οι πτυχιούχοι και αδειούχοι ραδιοερασιτέχνες να υποχρεωθούν να προσκομίζουν τις παραπάνω επιπλέων δηλώσεις, ενώ ταυτόχρονα για την υπηρεσία πολιτών CB (όπου η τεχνογνωσία είναι σαφέστατα τάξη μεγέθους χαμηλότερη) δεν υπάρχει καμία παρόμοια απαίτηση.

    Θυμίζω ότι η υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη είναι επιφορτισμένη με την ευθύνη παροχής εναλλακτικού δικτύου τηλεπικοινωνιών για υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών και πολιτική προστασία σε καταστάσεις καταστροφών – το παραπάνω μέτρο θα περιορίσει με επιπλέον γραφειοκρατία (και όχι μόνο) τους ραδιοερασιτέχνες και θα μειώσει την συνολική δυνατότητα παροχής των παραπάνω υπηρεσιών προς το κράτος και το κοινωνικό σύνολο για την προστασία της ζωής και της περιουσίας.

    Προτεινεται η πλήρη διαγραφή της συγκεκριμένης απαίτησης με την διαγραφή του εδαφίου γγ. καθώς είναι ήδη αδειοδοτημένες οι κεραίες ραδιοερασιτεχνών.

    Με τιμή,

    Ανδρέας Γεωργακόπουλος, SV1DKD

    Διπλ. Μηχανικός Τηλεπικοινωνιακών Δικτύων και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου City University, Washington, Η.Π.Α & Κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου «Μάστερ Επιστημών» (MSc) στον Τομέα Διαχείρισης Τεχνολογίας της Σχολής Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ίδιου πανεπιστημίου.

    Πτυχιούχος και Αδειούχος Ραδιοερασιτέχνης επί 25 έτη.

  • 13 Σεπτεμβρίου 2019, 16:37 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ SV2FNN

    ….Οπότε,, ΝΑΙ,, εφαρμοζεται το 1.γ) γγ).
    …Δηλαδη ο’τι πειραματιστηκαμε…πειραματιστηκαμε…οτι μαθαμε –μαθαμε…απο τις κατασκευες μας….ΖΗΤΩ,,!!!και οι νεοι μας(μαθητες γυμνασιου και βαλε ) ερασιτεχνες φυσικοι,,μαθηματικοι,,μηχανικοι,,ηλεκτρολογοι..κλπ??ΠΩΣ ΘΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΤΟΥΝ,,!!ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ τους ξενους συνομηλικους τους <> στο YOUTUBE..?? Εγω μεταλλειολογος ειμαι….αλλα και ερασιτεχνης των πιο πανω ειδικοτητων…ΜΕ ΚΕΡΑΙΑ 3 μετρων((ΒΕΛΤΙΩΣΑ ΤΗΝ ΚΕΡΑΙA ΤΟΥ ΒΕΛΓΟΥ ON6MU))..μιλω με Νοτια Αφρικη Κεηπ Ταουν….μετα απο πολλα πειραματα με πηνια…ΟΧΙ ΜΕ ΦΟΥΡΝΕΛΛΑ….Στην μοναδα μου…ο αξιωματικος διαβιβασεων..ανθυπας,, (1980) τεθωρακισμενα…ειχε κανει ενα πομποδακι στα FM…και ξετρελλαθηκε…οταν εγω ειχα φτιαξει τετοιο..πριν 5 χρονια….ΦΥΣΙΚΑ εννοειται,,,οτι το ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΑΡΜΑ.((Μ48)..ΗΤΑΝ ΤΕΛΕΙΟ,,,ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ…..Τ Υ Χ Α Ι Ο,,,???????…
    …..Ααα…εχω φτιαξει και δικη μου πατεντα κεραια hf.ΠΕΙΡΑΖΕΙ??…(ΞΕΡΕΙΣ ποσα ανεβα -κατεβα εκανα για να την «φερω’..???…ΠΟΣΕΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ,,—ΣΥΛΗΑ— ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΩ ,,,ΚΑΝΕΙ????
    …Εν κατακλειδι…….ΑΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ πολιτισμενα κρατη τετοιο πραμα..1.γ) γγ)….Τ Ο Τ Ε….ΟΚ κι εδω…!!!
    ……..ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ == ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ της χωρας του αν τον κοσμο,,!!,,,ΝΑΙ…και μεσω ασυρματου ..γινεται,!!!!
    SV2FNN

  • 13 Σεπτεμβρίου 2019, 13:39 | Λυγδόπουλος Γιάννης SV1BJY

    Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πως ακριβώς θα υλοποιηθεί η παράγραφος 1.γγ) δλδ η δήλωση των χαρακτηριστικών της κεραίας την οποία ο ραδιοερασιτέχνης αλλάζει ίσως και τρεις φορές τον μήνα για να πετύχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Αν κατανοήσουμε απόλυτα τι είναι ο ραδιοερασιτεχνισμός, είμαι σίγουρος ότι θα συμφωνήσουμε όλοι να υπαχθούν οι κεραίες ραδιοερασιτεχνών στην παράγραφο 1.α)

  • 13 Σεπτεμβρίου 2019, 12:08 | SV2EVS

    γγ) έχει υποβληθεί δήλωση με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κεραιοσυστήματος, με ενημέρωση του ΣΗΛΥΑ. Με απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ύστερα από εισήγηση της Ε.Ε.Α.Ε. και της Ε.Ε.Τ.Τ., καθορίζεται η διαδικασία υποβολής, η μορφή και το περιεχόμενο της ανωτέρω δήλωσης, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

    Δηλαδή κάθε φορά που θα αλλάζουμε κεραία θα πρέπει να υποβάλουμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά της; Ενώ είμαστε νόμιμοι, εκπέμπουμε στις νόμιμες συχνότητες εντός ορίων, τι σχέση έχουν τα τεχνικά χαρακτηριστκά της κεραίας, που συνήθως είναι και comercial ;

  • 13 Σεπτεμβρίου 2019, 09:18 | Δημήτρης

    Η αδειοδότηση των σταθμών CB που αναφέρεται στην διαβούλευση, έχει αναιρεθεί με το ΦΕΚ 262B 3 Φεβρουαρίου 2017.

    Δεν πρέπει να γίνει διαχωρισμός των κεραιών των ραδιοερασιτεχνών, από αυτές των CB. Οι διαστάσεις και ο τρόπος εγκατάστασης είναι πανομοιότυπος, κάθετες κεραίες 5-6 μέτρων σε οροφές ή οριζόντιες με την μορφή σύρματος. Οι δε κεραίες των VHF, UHF των ραδιοερασιτεχνών είναι σε μορφή και μέγεθος όσο μια συμβατική κεραία TV, επομένως είναι μικρής όχλησης.

    Τα τεχνικά χαρακτηριστικά μια κεραίας ραδιοερασιτέχνη όταν αυτή είναι ιδιοκατασκευή και μεταβάλετε συνεχώς δεν μπορούν να δοθούν στο σύστημα ΣΗΛΥΑ. Το ποιο λογικό είναι να δίνεται η κύρια θέση εκπομπής του ραδιοερασιτέχνη και οι εναλλακτικές, για τους σταθερούς σταθμούς, πράγμα που συμβαίνει ήδη με την υπάρχουσα αδειοδότηση και νομοθεσία ΦΕΚ 1969 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011.

    Ο κανονισμός της πολυκατοικίας δεν μπορεί και δεν έχει τέτοια εξειδικευμένα άρθρα που να ορίζει τι πρέπει να γίνει αν ένας ιδιοκτήτης θέλει να βάλει ραδιοερασιτεχνική κεραία σε κοινόχρηστο χώρο. Αυτό που συνήθως ορίζει είναι αν η οικοδομή έχει κεντρική κεραία λήψης τηλεόρασης και απαγορεύει οποιαδήποτε άλλη κεραία. Δεν είναι όμως δυνατό το κεντρικό σύστημα λήψης και διανομής του σήματος TV να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του ραδιοερασιτέχνη, διότι με το σύστημα αυτό δεν μπορεί να γίνει εκπομπή παρά μόνο λήψη.

  • 13 Σεπτεμβρίου 2019, 02:07 | Κωστας

    θα πρέπει να γίνει επιτέλους ανιιληπτό από τους ιθυνοντες ότι ο ραδιερασιτεχνισμός δεν είναι ειδικό ραδιοδικτυο ,ραδιοφωνία ή τηλεόραση.
    Ο ραδιοερασιτέχνης είναι πειραματιστής ασυρμάτου χωρίς κανένα απολύτως οικονομικό όφελος .Ο ραδιοερασιτέχνης στη μεγαλη πλειοψηφία του κατασκευάζει και δοκιμάζει διαφόρων τύπων κεραίες τποθετόντας τες σε διάφορα ύψη ανάλογα με την περιοχή συχνοτήτων για να μελετήσει την αποδοτικότητά τους.οι κεραίες αυτές δεν είναι κατι μόνιμο, μπορει να αλλαζουν τύπο και ύψος αρκετές φορές τον μήνα, ανάλογα με τον πειραματισμό . θεωρώ τελείως άσκοπο το ζητούμενο στο 1.γ/γγ/ πιστεύω ότι θα πρέπει να κληθούν εκπρόσωποι των ραδιοερασιτεχνών για να εξηγήσουν πως ακριβώς λειτουργεί αυτό το επιστημονικό χόμπι,έτσι ώστε να συνταχθει ένα λετουργικό και πλήρες νομοσχέδιο που θα βοηθάει την έρευνα και την τεχνολογία και να προσελκύει νέους να ασχοληθουν σοβαρά με αυτά.

  • 13 Σεπτεμβρίου 2019, 00:09 | Κουρογλου Τριανταφυλλος

    Σχετικα με το 1γ. περι τοποθετησης κεραιοσυστηματων σε κοινοχρηστους χωρους(ταρατσα) οικοδομης.

    Ποιο το νοημα να εχω αδεια ραδιοερασιτεχνη και να μην μπορω να τοποθετησω κεραια λογω ενος συμφωνητικου που οταν συμφωνηθηκε πριν 40 χρονια (1979) απο καποια ατομα που δεν ηξεραν καν τον ραδιοερασιτεχνισμο εφοσον εκεινη την εποχη ο ραδιοερασιτεχνισμος δεν ηταν και τοσο γνωστος στην χωρα μας.

    Η κεραια ραδιοερασιτεχνη δεν μπαινει στο μπαλκονι 1ου οροφου – Ουτε διπολο VHF δεν χωραει , πρακτικα ειναι αδυνατο να μπει οποιαδηποτε κεραια ραδιερασιτεχνη.

    Η αδεια ραδιερασιτεχνη επιτρεπει εκπομπη και ληψη και στα βραχεα , ειναι αδυνατο να στηθει συρμα στο μπαλκονι πολυκατοικιας.

    Αν ειναι να εχουμε μια αδεια ραδιοερασιτεχνη και να μην μπορουμε να στησουμε την κεραια , γιατι σταθμος ραδιοερασιτεχνη χωρις κεραια δεν γινεται , δεν υπαρχει λογος για την υπαρξη ραδιοερασιτεχνικης αδειας, να σταματησουμε την υπηρεσια ραδιοερασιτεχνη.

    Παραπεμπω επισης σε αντιστοιχο νομο που εκει επιτρεπει την διατηρηση ζωον συντροφιας σε πολυκατοικιας ασχετως αν υπαρχει ορος που το απαγορευει στον κανονισμο οικοδομης.

    1) Προτεινω να γινει το ιδιο και στην περιπτωση της ραδιοερασιτεχνικης αδειας , να υπερκαλυπτει τον κανονισμο οικοδομης.

    Επεισης για το θεμα τεχνικης μελετης και εγω συμφωνω οτι πολυ συχνα προβαινουμε σε αλλαγες κεραιων και μεταβολες που ειναι αδυνατο αν τις δηλωνουμε καθε φορα που γινονται. Το να δηλωσουμε ενα κεραιοσυστημα και λογω της γραφειοκρατειας , να διατηρησουμε σταθερα αυτο , δεν ειναι ο ορισμος του ραδιοερασιτεχνισμου.

    2) Προτεινω να αφαιρεθει η δηλωση τεχνικων χαρακτηριστικων του κεραιοσυστηματος.

  • 12 Σεπτεμβρίου 2019, 19:07 | Athanasios

    Σχετικά με το 1. γ) γγ) Θα ήθελα να επισημάνω πως σκοπός του ραδιοερασιτεχνισμού έιναι ο πειραματισμός με την ραδιοηλεκτρονική θεωρεία και τα ραδιοκύματα. Παγκοσμίως ισχύει αυτό. Πιο το νόημα να δηλώνονται τα τεχνικά χαρακτηριστικά της κεραίας όπως είναι σήμερα, την στιγμή που μπορεί ο ραδιοερασιτέχνης να την τροποποιήσει για πειραματικούς σκοπούς, να τις αλλάξει θέση και γενικά να μεταβάλλει ( καθημερινώς ) τα τεχνικά χαρακτηριστικά της. Σημειωτέον όλοι οι ραδιοερασιτέχνες διαθέτουν πάνω απο ένα κεραιοσύστημα σε κύρια και εναλλακτική θέση. Θεωρώ τηρώντας το υπάρχον πλαίσιο πχ μέγιστο ύψος κεραιοσυστήματος απο το κτήριο, ασφάλεια ναυσιπλοοίας κτλ δεν υπάρχει λογος για παραπάνω γραφειοκρατία χωρίς ουσιαστικό λόγο.

  • 12 Σεπτεμβρίου 2019, 14:35 | Δημήτριος Βαλάρης

    Καλό το άρθρο 26 σε γενικές γραμμές εκτός από την παράγραφο 1. γ) γγ) η οποία μόνο ταλαιπωρία θα προσφέρει και τίποτε περισσότερο. Αντί να μειωθεί η γραφειοκρατία, αυξάνεται;
    73 de SV1UY