Άρθρο 36 Εφημερία φαρμακείων

Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 9 του ν. 1963/1991 τροποποιείται ως εξής: «Τα Σάββατα, τα φαρμακεία παραμένουν ανοιχτά από τις 8:00 έως τις 14:30».

  • 1 Ιανουαρίου 2011, 17:54 | pm

    Πριν από κάποια χρόνια μπορούσε κάποιος να αγοράσει ελαφρά αναλγητικά (Ασπιρίνη, Αλγκόν κ.ά.) ακόμη και από τα περίπτερα. Σήμερα, έπειτα από κρατικές αποφάσεις πρέπει να βρει ανοιχτό φαρμακείο, να πληρώσει 23,4% ποσοστό κέρδους στον φαρμακοποιό για να πάρει ένα κουτάκι ασπιρίνες. Αν βρει ανοιχτό φαρμακείο, διότι η κυβέρνηση (έντρομη, προφανώς, που πράττει το σωστό) διαπραγματεύεται ακόμη κι αν θα μένουν ανοιχτά τα φαρμακεία τα Σάββατα. Λάθος! Ο καθένας πρέπει να μπορεί να κλείνει το μαγαζί του, όποτε θέλει. Απλώς οι καταναλωτές θα πρέπει να εξυπηρετούνται κι από αλλού. Τα σούπερ μάρκετ είναι ανοιχτά, και όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να έχουν και τμήμα φαρμακείου με τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος, δηλαδή να εργάζονται εντός του τμήματος, φαρμακοποιοί. Αυτό θα δώσει δουλειά σε χιλιάδες νέους επιστήμονες και θα εξυπηρετεί τους καταναλωτές οι οποίοι δεν θα είναι αναγκασμένοι να τρέχουν δεξιά κι αριστερά για να βρουν μια ασπιρίνη.
    Είναι αστεία τα επιχειρήματα που φέρνουν οι πρόεδροι των συντεχνιών κατά του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων. Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, κ. Κώστας Λουράντος, δήλωσε προ ημερών ότι είναι απαράδεκτη η κατάργηση της κληρονομικότητας της άδειας φαρμακείου «διότι αυτό κάνουν οι γιατροί, αυτό κάνουν οι δικηγόροι, αυτό κάνουν όλοι οι επιστήμονες. Ολοι μεταβιβάζουν τις δουλειές στους γιους και στα παιδιά τους όταν πάει καλά η δουλειά τους». Το ίδιο κάνουν και οι τσαγκάρηδες –και ουχί μόνο οι επιστήμονες– μόνο που τσαγκάρικο μπορεί να ανοίξει κάποιος παντού, δεν εμποδίζεται από το κράτος. Φαρμακείο δεν μπορεί να ανοίξει ένας νέος επιστήμονας αν δεν είναι γόνος φαρμακοποιού.

    Ζούμε στη χώρα όπου σπουδάζει ένας νέος μια επιστήμη και του απαγορεύεται να ασκήσει το επάγγελμά του! Ολοι παλεύουν για επαγγελματικά δικαιώματα και κανείς για την άρση των επαγγελματικών απαγορεύσεων. Το τραγικό όμως στην περίπτωση είναι ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών, όπως το να ασκούν το επάγγελμα που θέλουν. Ενώ δεν δίστασε να περικόψει μισθούς και συντάξεις, στα αναπτυξιακά μέτρα διστάζει. Φοβάται μια απεργία των φαρμακοποιών; Δεν είναι το υπουργείο Υγείας προετοιμασμένο για ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Πριν από εκατό χρόνια, ο μεγάλος Βρετανός πολιτικός Ντέιβιντ Λόιντ Τζορτζ είχε πει: «Μη φοβάσαι να κάνεις ένα μεγάλο βήμα όταν χρειάζεται. Δεν μπορείς να διασχίσεις ένα χάσμα με δύο μικρά βηματάκια». Δυστυχώς, απ’ όσα διαβάζουμε, η κυβέρνηση επιχειρεί να διασχίσει το χάσμα με βήμα σημειωτόν. Ετσι θα καταφέρει να βρεθεί στο κενό· δεν θα πετύχει ανάπτυξη, θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούνται οι καταναλωτές, θα πληρώνουν υπέρογκες τιμές τα ασφαλιστικά Ταμεία και, φυσικά, θα μείνουν δυσαρεστημένες και οι συντεχνίες που χαλάει η βολή τους έστω διά της συζήτησης περί ανοίγματος του επαγγέλματος.
    Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την κυβέρνηση από την ριζική απελευθέρωση των επαγγελμάτων. Πρέπει να τραβήξει μπροστά και για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης. Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι πληρώνουν για τη σταθεροποίηση της οικονομίας. Η κατάργηση των προνομίων διάφορων συντεχνιακών ομάδων είναι το τίμημα για την ανάπτυξη.

  • 31 Δεκεμβρίου 2010, 23:21 | ΒΕΡΑ

    H επιχειρηματολογία που θέλει τους φαρμακοποιούς να εργάζονται 40 ώρες την εβδομάδα αφορά στους υπαλλήλους και όχι στους ελεύθερους επαγγελματίες. Δεν υπάρχει σήμερα ελεύθερος επαγγελματίας η επιχειρηματίας που να δουλεύει με το ρολόϊ 40 ώρες. Το πόσες ώρες θα δουλεύει ο καθένας είναι μια ελεύθερη επιλογή που την κάνει όταν ξεκινά την καριέρα του η στην πορεία, όταν δει πως δουλεύει η ελεύθερη αγορά. Προσωπικά γνωρίζω και συναδέλφους που δουλεύουν λιγότερες από 30 ώρες και είναι πολύ ευχαριστημένες. Αυτό όμως δεν μπορεί να είναι ένα επιχειρηματικό μοντέλο προς μίμηση, ούτε να θεωρείται νίκη του επαγγέλματος. Η ελευθερία στην επιλογή είναι απαράβατο ανθρώπινο δικαίωμα στις Δυτικές κοινωνίες. Όποιος θέλει να δουλεύει 30 ώρες, να δουλεύει 30 ώρες και όποιος θέλει να δουλεύει 50 ώρες να δουλεύει επίσης. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο και δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιβάλλει ο ένας στον άλλο τη γνώμη του, εφ΄όσον είμαστε σε ελεύθερη αγορά και ελεύθερη κοινωνία. Άλλωστε σήμερα πολλά φαρμακεία στην Ελλάδα είναι ανοιχτά το Σάββατο και δεν παραπονείται κανείς. Δουλεύουμε αρμονικά με τους γείτονες συναδέλφους και έχουμε καλή δουλειά το Σάββατο, που συμπληρώνει τον κύκλο εργασιών μας. Ας ερωτηθούν λοιπόν και αυτοί οι συνάδελφοι που εργάζονται το Σάββατο; θα ήθελαν να σταματήσουν; Ας ερωτηθούν πως τα καταφέρνουν. Γιατί το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο στην Αττική , στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη και δεν είναι στις επαρχίες που έχουν λιγότερο κόσμο και παρόλα αυτά δουλεύουμε και το Σάββατο;

  • 31 Δεκεμβρίου 2010, 18:53 | Π.Φ.Σ

    Τα Σάββατα τα φαρμακεία παραμένουν ανοικτά από τις 8 π.μ. μέχρι τις 14.30 μ.μ. , σε ποσοστό 25% του συνολικού αριθμού των λειτουργούντων φαρμακείων κάθε φαρμακευτικού συλλόγου και το ποσοστό ορίζεται με απόφαση του οικείου περιφερειάρχη.
    Μεγαλύτερο ποσοστό δεν έχει νόημα επειδή το Σάββατο δεν λειτουργούν ιατρεία (ιδιωτικά, νοσοκομείων και ταμείων)

  • 31 Δεκεμβρίου 2010, 18:26 | ΒΙΒΙΑΝ ΓΟΥΕΣΤΟΥ

    ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ Δ. ΖΩΓΡΑΦΟΥ Ο.Ε.
    Τσιμισκή 75 546 22 Θεσσαλονίκη
    Τηλ. 2310 – 244184
    ΑΦΜ: 082963925

    ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ Κ. ΖΩΓΡΑΦΟΥ Ο.Ε.
    Μοναστηρίου 29 546 27 Θεσσαλονίκη
    τηλ. 2310 – 548175
    ΑΦΜ: 081378382

    Θεσσαλονίκη, 18 Δεκεμβρίου 2010

    Κε Υπουργέ,

    Μετά την δημοσιοποίηση της απόλυτης αντίθεσης του Πανελλ. Φαρμακευτικού Συλλόγου για την λειτουργία των φαρμακείων την ημέρα του Σαββάτου αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε στο θέμα.
    Στις ισχύουσες διατάξεις της Φαρμακευτικής Νομοθεσίας ( στη διάθεση παντός ενδιαφερομένου όλοι οι σχετικοί νόμοι και τα προεδρικά διατάγματα) δεν αναφέρεται ότι το Σάββατο αποτελεί επίσημη ημέρα αργίας για τα φαρμακεία! Ποτέ και πουθενά!
    Η λειτουργία των φαρμακείων τα Σάββατα είναι απολύτως νόμιμη και επιβεβλημένη από τη στιγμή που το φάρμακο αποτελεί κοινωνικό αγαθό (άρθρο 4 παρ. 1 του Ν.1963/1991).
    Η παράτυπη και καταναγκαστική, με απόφαση των Νομαρχών, αργία του Σαββάτου ( με τα ελάχιστα εφημερεύοντα φαρμακεία ) αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, με την έννοια της δυνατότητας των πολιτών για ανεμπόδιστη πρόσβαση στο φάρμακο ( βλ. υπ’ αριθ. C570 και 571 αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης).
    Ο περιορισμός του Νομάρχη Θεσ/νίκης (μετά από εισήγηση του Φαρμ. Συλλόγου Θεσ/νίκης) σε υποχρεωτική πενθήμερη εβδομάδα λειτουργίας των φαρμακείων έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με το άρθρο 25 παρ. 1του Συντάγματος σύμφωνα με το οποίο «τα δικαιώματα του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου και η αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου τελούν υπό την εγγύηση του Κράτους. Όλα τα κρατικά όργανα υποχρεούνται να διασφαλίζουν την ανεμπόδιστη και αποτελεσματική άσκησή τους», σε συνδυασμό με το άρθρο 5 παρ. 5 του Συντάγματος σύμφωνα με το οποίο «καθένας έχει το δικαίωμα στην προστασία της υγείας και της γενετικής του ταυτότητας» αλλά και το άρθρο 21 παρ. 3 του Συντάγματος σύμφωνα με το οποίο «το κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών».
    Εν προκειμένω, θα ήταν σωστό και δίκαιο, οι συνάδελφοι φαρμακοιποιοί του Δ.Σ. του Πανελλ. Φαρμ. Συλλόγου να μας εξηγήσουν σε ποιές ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις στηρίζουν την αντίθεση τους για την λειτουργία των φαρμακείων τα Σάββατα και τελικά, ποιο είναι το άμεσο κοινωνικό όφελος απο την συνεχιζόμενη ολοκληρωτική αργία του Σαββάτου;

    Με εκτίμηση,

    Δημήτριος Ζωγράφος
    Φαρμακοποιός

    Κωνσταντίνος Ζωγράφος
    Φαρμακοποιός

  • 31 Δεκεμβρίου 2010, 16:37 | BIBIAN ΓΟΥΕΣΤΟΥ

    1. ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ. Τις ημέρες και ώρες που είμαστε κλειστά, οι ασθενείς και καταναλωτές δεν εξυπηρετούνται από τα λίγα εφημερεύοντα φαρμακεία της περιοχής γιατί πρέπει να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές για να ολοκληρώσουν τις αγορές τους. Ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι, μητέρες και ασθενείς, που δεν έχουν ίδιο μεταφορικό μέσο ταλαιπωρούνται αφάνταστα για να προσεγγίσουν το εφημερεύον φαρμακείο. Θα εξυπηρετηθούν ιδιαίτερα, αν μπορέσουν να συνδυάσουν τις αγορές τους και την κάλυψη των αναγκών τους από το φαρμακείο, όταν κάνουν τις αγορές τους τις ώρες που είναι ανοιχτά τα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα . Ο φαρμακοποιός παίζει πρωταρχικό ρόλο στη πρωτοβάθμια περίθαλψη και πρέπει να προσφέρει τις υπηρεσίες στο κοινό, όποτε αυτό απαιτείται.

    2. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΝΕΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΕΡΔΟΥΣ . Η οικονομική κρίση και η καθυστέρηση των πληρωμών από τα ασφαλιστικά ταμεία, μας έχει φέρει σε δεινή οικονομική κατάσταση ρευστότητας και η τόνωση της εμπορικής μας κίνησης είναι απαραίτητη. Οι νέες ρυθμίσεις, που θα μειώσουν το ποσοστό κέρδους μας, θα αλλάξουν τα οικονομικά δεδομένα του φαρμακείου και θα χρειαστεί να αναζητήσουμε νέους δρόμους ανάπτυξης και κερδοφορίας. Δεν νοείται τη σήμερον ημέρα να έχουμε περιορισμούς στο ωράριο λειτουργίας και υποχρεωτική μείωση της εμπορικής μας ανάπτυξης, όταν όλοι οι κλάδοι αναζητούν τρόπους επιβίωσης.

    3. ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ. Τα καταστήματα που πωλούν δερμοκαλλυντικά είναι ανοιχτά όλες τις ημέρες και έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις πωλήσεις με δικιά μας απώλεια πωλήσεων. Οι καταναλωτές κάνουν αγορές από τις οποίες τα φαρμακεία μας δεν καρπούνται την αναλογία που τους αξίζει. Το ίδιο ισχύει για τα καταστήματα που πωλούν βρεφικές τροφές, προϊόντα βρεφανάπτυξης, ορθοπεδικά είδη και συμπληρώματα διατροφής, επιδεσμικά, κτηνιατρικά κλπ. Ήδη απειλούμεθα με την πώληση των Μη Συνταγογραφουμένων Φαρμάκων από τα supermarkets, στο οποίο είμαστε κάθετα αντίθετοι.

    4. ΑΝΕΡΓΙΑ. Οσοι φαρμακοποιοί επιθυμούν να έχουν τα καταστήματα τους ανοιχτά με το ωράριο των εμπορικών καταστημάτων, διατηρούν φαρμακεία σε εμπορικά κέντρα και πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους, με υψηλά ενοίκια και πολλούς υπαλλήλους. Η απασχόληση των εργαζομένων στα φαρμακεία αυτά υποστηρίζει την ανεργία στους χαλεπούς καιρούς της σήμερον. Χρειαζόμαστε την υποστήριξη της πολιτείας για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας, αλλά και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με το να κρατήσουμε τα φαρμακεία μας κλειστά, όταν όλα τα άλλα καταστήματα παραμένουν ανοιχτά.

    5. ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Σημειώστε ότι τα φαρμακεία διαφόρων νομών, ακολουθούν ελεύθερο ωράριο. Ανοικτά είναι τα φαρμακεία των Κυκλάδων και όλων των τουριστικών περιοχών και λουτροπόλεων. Ανοικτά παραμένουν με το ζητούμενο ωράριο και πολλά φαρμακεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της περιοχής τους π.χ. στο Αεροδρόμιο, στη Βουλιαγμένη και τη Σαρωνίδα (γιατί είναι λουτροπόλεις)!!, κ.λ.π. Ανοιχτά ήταν όλα τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης το Σάββατο και την Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα- για να εκμεταλλευτούν την εμπορική κίνηση, ενώ τα φαρμακεία της Αττικής παρέμειναν κλειστά…

    6. ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ Δεν διεκδικούμε να ανοίξουν όλα τα φαρμακεία εφόσον δεν το επιθυμούν. Πολλά φαρμακεία έχουν άλλες ανάγκες ωραρίου, γιατί βρίσκονται κοντά σε νοσοκομεία και ιατρεία του ΙΚΑ, τα οποία έχουν περισσότερη κίνηση τις ώρες λειτουργίας αυτών των οργανισμών. Η αδυναμία μας να έχουμε και εμείς μια τέτοια θέση, μας βάζει σε άλλη μοίρα και μας αναγκάζει να αναζητήσουμε άλλες ευκαιρίες στην αγορά. Ας ανοίγει λοιπόν το Σάββατο όποιος θέλει και πιστεύει ότι η επιπρόσθετη εργασία θα του αποφέρει οφέλη και όχι ζημία. Το θέμα της πειθαρχίας στις αποφάσεις του Συλλόγου, είναι σοβαρό και σεβόμαστε το έργο του. Όμως στην περίπτωση αυτή υπάρχει διαφωνία από πολλούς συναδέλφους που ζητούν εναλλακτική λύση. Η συμμόρφωση στις αποφάσεις της πλειοψηφίας δεν μπορεί να καλύψει τις όποιες οικονομικές μας υποχρεώσεις γιατί δεν έχουμε όλοι τα ίδια οικονομικά συμφέροντα όσον αφορά στη θέση που έχει το κάθε φαρμακείο ( συνοικιακό, σε εμπορικό δρόμο, έξω από νοσοκομείο, ΙΚΑ , ομοιοπαθητικό κλπ)

    Όσον αφορά στην Ευρώπη, πιστεύω ότι έχετε ιδίαν αντίληψη, ότι τα φαρμακεία είναι στην πλειονότητά τους ανοιχτά το Σάββατο και τις ημέρες με μεγάλη εμπορική κίνηση.

  • 30 Δεκεμβρίου 2010, 20:11 | Χριστος

    Στο ΙΚΑ σφαλισμενοι περιμενουν απο τις 5.30 το πρωι για να γραφτουν στην λιστα τις επομενης εβδομαδας για να παρουν τα μηνιαια τους φαρμακα, τα τηλεφωνικα κετρα δεν απαντουν, οταν απαντησουν κλεινουν ραντεβου για μετα απο 40 μερες,πολλοι ασφαλισμενοι μεγαλης ηληκειας δεν καταννοουν τις ηχογραφημενες οδηγιες και δεν μπορουν να κλεισουν ραντεβου για εξετασεις, στους γιατρους του ΙΚΑ δεν επιτρεπεται να γραφουν φαρμακα πλεον που παντα επερναν αφαλισμενοι, γιατροι εκβιαζουν ασθενεις να πανε στο ιδιωτικο τους ιατρειο για να τους χορηγησουν φαρμακα μεσω του ΙΚΑ, το να κανεις προγραμματισμενη επεμβαση σε νοσοκομεια θελει 4-5 μηνες ή 3-4 χιλιαρικα για να κοπει η ουρα,οι γιατροι του ΙΚΑ δουλευουν 4 ωρες την ημερα μονο,τα εφημερευοντα νοσοκομεια εχουν τεραστιες ουρες και δεν εχουν προσωπικο και υλικα ΑΛΛΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΘΑ ΔΙΟΡΘΩΘΟΥΝ οταν ανοιξουν τα φαρμακεια το σαββατο..?
    Γιατι? Επειδη το να αυξανεις τον χρονο εργασιας σε ιδιωτες ειναι πολυ ευκολο και δεν κοστιζει τιποτα στο συστημα..