Άρθρο 51: Τηλεφωνική επικοινωνία, ηλεκτρονική επικοινωνία, τηλεγραφήματα, επιστολές

1. Κάθε κρατούμενος επικοινωνεί με τηλέφωνο που βρίσκεται σε κοινόχρηστο, οπτικά ελεγχόμενο χώρο του καταστήματος. Απαγορεύεται η χρήση και κατοχή κινητών τηλεφώνων. Με απόφαση του Συμβουλίου καταστήματος κράτησης καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι επικοινωνίας με τα επαρκή σε αριθμό κοινόχρηστα τηλέφωνα, καθώς και οι περιπτώσεις επικοινωνίας με άτομα τα οποία δεν έχουν δικαίωμα επίσκεψης.
2. Κάθε υπόδικος δικαιούται να επικοινωνεί τηλεφωνικά με το δικηγόρο του χωρίς αριθμητικό περιορισμό.
3. Κάθε κατάδικος δικαιούται να επικοινωνεί τηλεφωνικά με το δικηγόρο του χωρίς αριθμητικό περιορισμό το τελευταίο δεκαήμερο πριν από σχετική με αυτόν δίκη.
4. Δεν τίθεται περιορισμός στην αποστολή τηλεγραφημάτων ή επιστολών που πραγματώνουν τους σκοπούς της διάταξης του άρθρου 49 παράγραφος 1 του παρόντος κώδικα.
5. Το περιεχόμενο των επιστολών και της τηλεφωνικής και κάθε άλλης μορφής τηλεπικοινωνιακής ανταπόκρισης ή επικοινωνίας κατά το άρθρο 19 του Συντάγματος δεν ελέγχεται. Σε περίπτωση που το επιβάλλουν λόγοι εθνικής ασφάλειας ή προς διακρίβωση ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων, το περιεχόμενο αυτό μπορεί να ελεγχθεί υπό τις εγγυήσεις που ορίζει o νόμος.
6. Οι κρατούμενοι επικοινωνούν με δική τους δαπάνη, αν όμως δεν έχουν τη δυνατότητα αυτή, η σχετική δαπάνη μπορεί να καλύπτεται από την υπηρεσία.
7. Σε χώρο του καταστήματος προσιτό στους κρατουμένους τοποθετείται ταχυδρομικό κιβώτιο των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Η διεύθυνση του καταστήματος φροντίζει αμέσως για την έγκαιρη αποστολή και παραλαβή τηλεγραφημάτων ή συστημένων επιστολών ή δεμάτων από και προς κρατουμένους.
8. Σε περίπτωση απαγόρευσης, περιορισμού της στέρησης των δυνατοτήτων επικοινωνίας των κρατουμένων κατά τις προηγούμενες διατάξεις, κάθε κρατούμενος μπορεί να προσφύγει στον αρμόδιο δικαστικό λειτουργό, κατά τις προϋποθέσεις του νόμου 2225/1994.
9. Κάθε κρατούμενος έχει δικαίωμα πρόσβασης στο διαδίκτυο και στα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας. Η ηλεκτρονική επικοινωνία μπορεί να περιοριστεί και το περιεχόμενό της να ελεγχθεί, υπό τις εγγυήσεις που ορίζει ο νόμος, όταν το επιβάλλουν λόγοι εθνικής ασφάλειας ή για τη διακρίβωση ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων. Τους όρους και τη διαδικασία ενεργοποίησης της παρούσας διάταξης καθορίζει απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

  • 20 Νοεμβρίου 2012, 23:16 | Αλεξανδρος

    στο αρθρο 9 ποιος θα ελέγχει τον κρατούμενο όταν ειναι στο διαδίκτυο και θα κάνει τις παραγγελίες του? Γιατι ακόμα πληροφορηκάριοι δεν υπάρχουν στα καταστήματα…
    εκτος και αν θέλετε να υπάρξει νεος τρόπος διαχείρησης εγκληματικότητας

  • 20 Νοεμβρίου 2012, 14:23 | Αγαπητού Ελένη

    Καλό θα ήταν να επανπροσδιοριστεί η παρ 9 του άρθρου και ίσως να παραληφθεί

  • 20 Νοεμβρίου 2012, 13:43 | Χρήστος

    Στο συγκεκριμένο άρθρο πρέπει να υπάρξει μια ξεκάθαρη διευκρίνιση για το αν ισχύουν τα ίδια περί της τηλεφωνικής και ηλεκτρονικής επικοινωνίας του κρατουμένου και στους χώρους (ειδικούς θαλάμους ή κοινούς θαλάμους με πολίτες)νοσηλείας τους στα δημόσια ή άλλα νοσοκομεία της χώρας.
    Είναι απαραίτητη, λόγω επεισοδίων που έχουν δημιουργηθεί παλιότερα με σκηνές αντιδικίας μεταξύ κρατουμένων και φρουρών του στυλ «-Έχω δικαίωμα να τηλεφωνήσω και μου το στερείς.-Δεν έχεις δικαίωμα, γιατί είσαι εκτός του καταστήματος κράτησης και ως νοσηλευόμενος έπρεπε να είσαι στο κρεβάτι σου και πάει τέλειωσε.».
    Υπόψη, ότι η τέτοιου είδους επικοινωνία σε δημόσιους χώρους νοσηλείας αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητες δημιουργίας σεναρίων απόδρασης με εξωτερικούς συνεργούς και αιματηρών εμπλοκών μεταξύ εξωτερικών συνεργών και φρουρών.
    Από την άλλη βέβαια υπάρχει το δικαίωμα στην ελεύθερη επικοινωνία.
    Εδώ, ο νομοθέτης πρέπει να πάρει την ευθύνη και να διευκρινίσει με τον πιο σαφή τρόπο το τι πρέπει να γίνεται και σε αυτή την περίπτωση.

  • 20 Νοεμβρίου 2012, 12:54 | ΑΚΗΣ

    ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΙΟΥ ΘΑ ΒΑΡΥΝΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΠΩΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ, ΔΙΑΔΙΚΤΙΑΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΤΛ.;

  • 19 Νοεμβρίου 2012, 10:56 | Θεοφάνης

    Η παράγραφος 9 μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει και θα ήταν περιττό να αναφερθώ σε λεπτομέρειες. Όποιος έχει εμπειρία από Φυλακές μόνο αυτός γνωρίζει. Ο κ. Πανούσης γνωρίζει πολύ καλά το Σωφρ.σύστημα (από την καρέκλα που κάθεται τόσα χρόνια και από τις επισκέψεις ……. που έκανε στις Φυλακές.