Άρθρο 54: Ειδικότερη διαδικασία χορήγησης τακτικών αδειών

1. Η τακτική άδεια διαρκεί από μία έως έξι ημέρες, στις οποίες συνυπολογίζονται οι Κυριακές και οι αργίες, επί ανηλίκων δε από μία έως δέκα ημέρες. Εφόσον ο κατάδικος έχει ήδη εκτίσει με οποιονδήποτε τρόπο τα δύο πέμπτα (2/5) της ποινής του, και σε περί¬πτωση ποινής ισόβιας κάθειρξης δώδεκα έτη, η διάρκεια της άδειας μπορεί να αυξάνεται έως τις οκτώ ημέρες, οι οποίες υπολογίζονται όπως ορίζεται στο προη¬γούμενο εδάφιο επί ανηλίκων και νεαρών ενηλίκων δε έως δώδεκα ημέρες. Η συνολική διάρκεια των αδειών ενός καταδίκου δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις πενήντα ημέρες το έτος, επί ανηλίκων δε τις εξήντα ημέρες.
Στους καταδίκους, οι οποίοι λαμβάνουν τακτική άδεια και δηλώνουν τόπο μετάβασης που απέχει από το κατάστημα κράτησής τους πέραν των τριακοσίων χιλιομέτρων ή κατοικούν σε νησιά που αντιμετωπίζουν συγκοινωνιακές δυσχέρειες, χορηγείται, με ειδικώς αιτιολογημένη απόφαση του διευθυντή του καταστήματος κράτησης, επιπλέον μία ημέρα για τη μετάβαση και μία ημέρα για την επιστροφή τους, οι οποίες δεν υπολογίζονται στη συνολική διάρκεια αδειών κάθε έτους.
2. Μεταξύ δύο αδειών μεσολαβούν τουλάχιστον δύο μήνες από την έναρξη της προηγούμενης άδειας και λαμβάνεται μέριμνα να μη συμπίπτει η άδεια με την ημερομηνία δίκης.
3. Στον κατάδικο στον οποίο χορηγείται άδεια μπορεί να επιβληθούν περιοριστικοί όροι, ιδίως ως προς τον τόπο διαμονής του και τον τρόπο διαβίωσής του. Αν πρόκειται για έφηβο, η άδεια μπορεί να εξαρτηθεί και από τον όρο, ότι κατά την έξοδό του οπό το κατάστημα και την επιστροφή του θα συνοδεύεται από το γονέα ή το άτομο που ασκεί την επιμέλειά του ή από το πλησιέστερο συγγενικό ταυ πρόσωπο. Ο κατάδικος που βρίσκεται σε άδεια υποχρεούται να παρουσιαστεί χωρίς καθυστέρηση στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής του.
4. Οι δαπάνες μετάβασης και επιστροφής του κατάδικου που έχει λάβει άδεια βαρύνουν τον ίδιο. Αλλά αν αδυνατεί να καταβάλλει τη δαπάνη του ταξιδιού, ταξιδεύει δωρεάν με δημόσια μεταφορικά μέσα, με μέριμνα της διεύθυνσης του καταστήματος.
5. Πριν από τη χρήση της άδειας ο κατάδικος δηλώνει την ακριβή διεύθυνση διαμονής του και αποδεικνύει ότι είναι εξασφαλισμένη η διαβίωσή του κατά τη διάρκεια της άδειας.
6. Μετά την επιστροφή από την άδεια ο έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί ενδοσωματική απόκρυψη απαγορευμένων ειδών διεξάγεται από γιατρό και με ακτινογραφία ή υπερηχογράφημα, εφόσον κριθεί απολύτως αναγκαίο.
7. Οι συχνές μεταγωγές κρατουμένου δεν παρακωλύουν τη χορήγηση αδειών, καθώς αυτές συνοδεύονται από πλήρως ενημερωμένο φάκελο.
8. Η χορήγηση αδειών δεν εξαρτάται από το υπόλοιπο της ποινής ή από τις πολιτικές, ιδεολογικές, φιλοσοφικές, κοινωνικές αντιλήψεις των κρατουμένων.

  • 21 Νοεμβρίου 2012, 11:06 | Συλλογος Επιμελητών Κοινωνικής Αρωγής

    Στην παρ. 5, θα πρέπει να συμπληρωθεί η τελευταία πρόταση της παρ. 1 του άρθρου 53 «Η θετική απόφαση για χορήγηση άδειας διαβιβάζεται αμελλητί στις αρμόδιες Υπηρεσίες της ΕΛΑΣ για την ηλεκτρονική καταχώρησή της και στον αρμόδιο Εισαγγελέα, προκειμένου να δύναται να τεθεί ο αδειούχος υπό την εποπτεία των Επιμελητών Κοινωνικής Αρωγής».

  • 17 Νοεμβρίου 2012, 12:24 | konstantinos

    kyrioi
    mexri shmera afto poy isxioi gia tis hmeres ton adeion einai 1- 6 hmeres kai me thn simplirosh ton 2/5 h 12 eth gia thn isovia eine 9 hmeres adeia. eseis gia pio logo tha prepei na tis miosete se 8 hmeres anti na tis afxsisete se 10-11-12-15?
    pistevo oti tha prepei na dosete perisoteres hmeres adeias oste oi kratoymenoi na zoyne pio poloi me tis oikogeneies toys kai oxi sta ydrimata ta opoia kai monoi sas anafereste sthn asximi katastsash poy briskonte.