Άρθρο 17 – Τροποποίηση διατάξεων στρατολογικής φύσης του ν. 3421/2005 (Α΄ 302)

1. Η υποπαράγραφος δ΄ της παρ. 8 του άρθρου 2 του ν. 3421/2005 αντικαθίσταται ως εξής:

«δ. Από αδελφούς που γεννήθηκαν την ίδια ημερομηνία, μεγαλύτερος είναι αυτός που γεννήθηκε πρώτος, όπως αποδεικνύεται από ληξιαρχικές πράξεις γέννησης ή άλλα επίσημα έγγραφα.».

2. Η περίπτ. (1) της υποπαραγράφου α΄ της παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 3421/2005 αντικαθίσταται ως εξής:

«(1) Όλοι οι αδελφοί από πέντε ή περισσότερα ζώντα αδέλφια.».

3. Στην υποπαράγραφο β΄ της παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 3421/2005, η περίπτ. (1) αντικαθίσταται όπως παρακάτω, και η περίπτ. (2) καταργείται:

«(1) Όλοι οι αδελφοί από τρία ή τέσσερα ζώντα αδέλφια.».

4. Η παρ. 5 του άρθρου 7 του ν. 3421/2005 αντικαθίσταται ως εξής:

«Στις περιπτ. (1) και (2) της υποπαραγράφου α΄ της παρ. 1 και στις περιπτ. (1), (3) και (4) της υποπαραγράφου β΄ της ίδιας παραγράφου, αν ο περιγραφόμενος ως δικαιούχος είναι ανίκανος για κάθε εργασία, το δικαίωμα της μεταφοράς μεταβιβάζεται στον αμέσως επόμενο ικανό για εργασία αδελφό. Δεν είναι δυνατή η μεταβίβαση του δικαιώματος μεταφοράς στους υπόχρεους μειωμένης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης, όταν οι δικαιούχοι έχουν ασκήσει το δικαίωμα αυτό και έχουν ήδη εκπληρώσει μειωμένη στρατεύσιμη στρατιωτική υποχρέωση.».

5. Η υποπαράγραφος β΄ του άρθρου 8 του ν. 3421/2005 αντικαθίσταται ως εξής:

«β. Τέκνα άγαμης μητέρας είναι όσα αποκτήθηκαν από μητέρα που δεν έχει συνάψει γάμο και εξακολουθεί να είναι άγαμη. Ομοίως, ως τέκνα άγαμης μητέρας θεωρούνται και όσα αποκτήθηκαν εκτός γάμου από μητέρα, η οποία διατελεί σε διάζευξη.».

6. Στο άρθρο 13 του ν. 3421/2005 η παρ. 4 αντικαθίσταται και προστίθεται παρ. 9 ως εξής:

«4. Η συνδρομή των προϋποθέσεων υπαγωγής στις διατάξεις της υποπαραγράφου β΄ της παρ. 1 αποδεικνύεται με αντίγραφο ποινικού μητρώου δικαστικής χρήσης ή με επίσημα έγγραφα ξένου κράτους, που υποβάλλονται με μέριμνα των ενδιαφερομένων ή μπορούν να ζητηθούν αυτεπάγγελτα από την αρμόδια Στρατολογική Υπηρεσία.

9. Όσοι από τους αναφερόμενους στην παρ. 1 διετέλεσαν οποτεδήποτε ή διατελούν σε ανυποταξία, με την απαλλαγή τους από τη στράτευση, εξαιρούνται από την πρόσκληση ή τις προσκλήσεις για τις οποίες κηρύχθηκαν ανυπότακτοι. Το αξιόποινο της ανυποταξίας τους εξαλείφεται και αίρονται όλες οι έννομες συνέπειες. Οι δικογραφίες για τις ανυποταξίες τίθενται στο αρχείο με πράξη του εισαγγελέα του αρμόδιου στρατιωτικού δικαστηρίου.».

7. Οι παρ. 2 και 3 του άρθρου 19 του ν. 3421/2005 αντικαθίστανται ως εξής:

«2. Η αναβολή κατάταξης των στρατευσίμων της υποπαραγράφου α΄ της παρ. 1 διαρκεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους που συμπληρώνουν το τριακοστό τρίτο έτος της ηλικίας τους.

3. Η αναβολή κατάταξης των στρατευσίμων της υποπαραγράφου β΄ της παρ. 1 δεν μπορεί να υπερβαίνει την 31η Δεκεμβρίου του έτους που συμπληρώνουν το τριακοστό τρίτο έτος της ηλικίας τους. Για τη χορήγηση ή μη της αναβολής αυτής και για τη διάρκειά της αποφασίζει, κατά περίπτωση, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ύστερα από εισήγηση επιτροπής που αποτελείται από έναν ανώτερο αξιωματικό του Κοινού Νομικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων και δύο καθηγητές Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων αποκλειστικά της περιφέρειας Αττικής και με γνωστικό αντικείμενο συναφές με το υπό εξέταση αντικείμενο του διαπρέποντος επιστήμονα. Η συγκρότηση της παραπάνω επιτροπής καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να καθορίζεται αμοιβή των μελών της επιτροπής.».

8. Η παρ. 4 του άρθρου 23 του ν. 3421/2005 αντικαθίσταται ως εξής:

«4. Η αναβολή κατάταξης του παρόντος άρθρου χορηγείται από την αρμόδια Στρατολογική Υπηρεσία, ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων που συνοδεύεται από πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του αρμόδιου δήμου και βεβαίωση της μονάδας ή της υπηρεσίας στην οποία υπηρετεί ο αδελφός που παρέχει το δικαίωμα, με την οποία βεβαιώνεται ότι αυτός δεν διατελεί σε λιποταξία.».

9. Ο τίτλος και η παρ. 1 του άρθρου 28 του ν. 3421/2005 αντικαθίστανται ως εξής:

«Αναβολή κατάταξης υποψήφιων Βουλευτών – Ευρωβουλευτών – Περιφερειαρχών – Δημάρχων

1. Αναβάλλεται η κατάταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις των στρατευσίμων που υποβάλλουν υποψηφιότητα για την εκλογή τους ως Βουλευτών, Ευρωβουλευτών, Περιφερειαρχών ή Δημάρχων.».

10. Στο άρθρο 29 του ν. 3421/2005 οι παρ. 3, 4 και 5 αντικαθίστανται και προστίθεται παρ. 8, ως εξής:

«3. Αν η αναβολή χορηγηθεί, οι ενδιαφερόμενοι κατατάσσονται με τη μεθεπόμενη Εκπαιδευτική Σειρά Στρατευσίμων Οπλιτών (ΕΣΣΟ). Αν το αίτημα απορριφθεί και έχει παρέλθει η ημερομηνία κατάταξής τους, υποχρεούνται για κατάταξη εντός πενθημέρου από την ημερομηνία έκδοσης της απορριπτικής πράξης.

4. Η αναβολή κατάταξης του παρόντος άρθρου χορηγείται ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων που συνοδεύεται από υποστηρικτικά έγγραφα στοιχεία, από τα οποία προκύπτουν οι επικαλούμενοι κοινωνικοί λόγοι.

5. Η αίτηση της προηγούμενης παρ. υποβάλλεται μέχρι και την ημερομηνία που οι ενδιαφερόμενοι υποχρεούνται να καταταγούν στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αν η αίτηση υποβληθεί αργότερα, η αναβολή χορηγείται αναδρομικά, εφόσον οι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν καταταγεί, οι προϋποθέσεις υπήρχαν κατά την ημερομηνία που έπρεπε να καταταγούν και δεν έχει παρέλθει η τελευταία ημερομηνία κατάταξης της μεθεπόμενης ΕΣΣΟ.

8. Η αναβολή κατάταξης για κοινωνικούς λόγους διακόπτεται οποτεδήποτε εφόσον οι ενδιαφερόμενοι επιθυμούν να καταταγούν με την αμέσως επόμενη ΕΣΣΟ.».

11. Οι παρ. 1 και 4 του άρθρου 31 του ν. 3421/2005 αντικαθίστανται ως εξής:

«1. Οι στρατεύσιμοι καλούνται για κατάταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου του οικείου Κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων, κοινοποιείται σε όλες τις αρμόδιες αρχές και δεν δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται οι μονάδες και οι ημερομηνίες κατάταξης. Η γνωστοποίηση της κλήσης για κατάταξη στους ενδιαφερομένους είναι δυνατόν να γίνεται και με τη χρήση ηλεκτρονικών μεθόδων και δικτυακών υποδομών, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3979/2011 (Α΄ 138).

4. Οι καλούμενοι για κατάταξη υποχρεούνται να κατατάσσονται την τασσόμενη ημερομηνία ή προθεσμία και στις μονάδες που καθορίζονται με την απόφαση πρόσκλησης της παρ. 1. Αν για λόγους αντικειμενικής αδυναμίας δεν κατατάσσονται, οφείλουν να παρουσιάζονται με την επίδειξη της κλήσης για κατάταξη, σε οποιαδήποτε στρατιωτική ή αστυνομική αρχή για να δηλώσουν τους λόγους αδυναμίας. Στην περίπτωση αυτή τεκμαίρεται ότι έχουν καταταχθεί εμπρόθεσμα αν παρουσιαστούν στις μονάδες κατάταξης μέσα σε πέντε (5) ημέρες από την καθοριζόμενη ημερομηνία κατάταξής τους και εφόσον οι προαναφερόμενες αρχές έχουν διαπιστώσει τους λόγους της αντικειμενικής αδυναμίας.».

12. Στην περίπτ. α΄ της παρ. 1 του άρθρου 37 του ν. 3421/2005, οι φράσεις «μόνιμος αξιωματικός του Υγειονομικού Σώματος (ιατρός)» και «μόνιμο αξιωματικό του Υγειονομικού Σώματος (ιατρό)» αντικαθίστανται από τις φράσεις «αξιωματικός ή οπλίτης του Υγειονομικού Σώματος (ιατρός)» και «αξιωματικό ή οπλίτη του Υγειονομικού Σώματος (ιατρό)», αντίστοιχα.

13. Η περίπτ. ε΄ της παρ. 1 του άρθρου 42 του ν. 3421/2005 αντικαθίσταται ως εξής:

«ε. Άδειας απουσίας μεγαλύτερης των ορίων που καθορίζονται στην υπ΄ αριθ. Φ.400/34/292616/Σ.4753/31-08-2016 κοινή απόφαση Υπουργού Εθνικής Άμυνας και Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας (Β΄ 2808).».

14. Ο τίτλος και η παρ. 1 του άρθρου 45 του ν. 3421/2005 αντικαθίστανται ως εξής:

«Προσωρινή απόλυση από τις Ένοπλες Δυνάμεις και επανακατάταξη σε αυτές των υποψήφιων Βουλευτών – Ευρωβουλευτών – Περιφερειαρχών – Δημάρχων

1. Οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις για εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων που υποβάλλουν ή αποδέχονται υποψηφιότητα για την εκλογή τους ως βουλευτών, ευρωβουλευτών, περιφερειαρχών ή δημάρχων, απολύονται προσωρινά από αυτές την επόμενη της ημερομηνίας επίδοσης της πρότασης υποψηφιότητας στον πρόεδρο του αρμόδιου δικαστηρίου και η εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων αναβάλλεται.».

15. Η περίπτ. θ΄ της παρ. 3 του άρθρου 49 του ν. 3421/2005 αντικαθίσταται ως εξής:

«θ. Ο χρόνος που δεν λογίζεται ως χρόνος πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας.».

16. Στην παρ. 3 του άρθρου 51 του ν. 3421/2005 προστίθεται περίπτ. ζ΄ ως εξής:

«ζ. Με την έκδοση απόφασης για την ανυποταξία αυτή από την αρμόδια στρατιωτική δικαστική αρχή.».

17. Στο άρθρο 58 του ν. 3421/2005 προστίθεται παρ. 6 ως εξής:

«6. Οι διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 7 και οι διατάξεις του άρθρου 8 εφαρμόζονται αναλόγως.».

18. Το άρθρο 70 του ν. 3421/2005 αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 70
Εκτίμηση λόγων ανώτερης βίας ή ανυπέρβλητων κωλυμάτων

1. Λόγοι ανώτερης βίας ή ανυπέρβλητων κωλυμάτων, που προβάλλονται από στρατευσίμους, έφεδρους ή δόκιμους έφεδρους αξιωματικούς, οπλίτες, έφεδρους οπλίτες ή οπλίτες από την εφεδρεία για τη μη τήρηση των υποχρεώσεων που τίθενται από τη στρατολογική νομοθεσία, εκτιμώνται από την αρμόδια Διοίκηση Στρατολογικών Υπηρεσιών (ΔΣΥ), εφόσον δεν πρόκειται για τη μη τήρηση της υποχρέωσης για κατάταξη. Ομοίως, και οι ανυπότακτοι μπορούν να προβάλλουν τους ως άνω λόγους ή κωλύματα, μετά την ημερομηνία διακοπής της ανυποταξίας τους.

2. Ως λόγος ανώτερης βίας ή ανυπέρβλητο κώλυμα θεωρείται κάθε τυχερό, απρόβλεπτο ή αναπότρεπτο γεγονός, είτε αντικειμενικό είτε σχετικό με το πρόσωπο του υπόχρεου, το οποίο, παρά την επιμέλεια και σύνεση του υπόχρεου, καθιστά αδύνατη ή εξαιρετικά δύσκολη τη συμμόρφωσή του.

3. Ειδικότερα, για τη μη τήρηση της υποχρέωσης για κατάταξη είναι δυνατή η επίκληση και εξαιρετικών λόγων, πέραν των λόγων ή κωλυμάτων της παρ. 2. Ως εξαιρετικός λόγος θεωρείται κάθε γεγονός, είτε αντικειμενικό είτε σχετικό με το πρόσωπο του υπόχρεου, το οποίο, παρά την επιμέλεια και σύνεση του υπόχρεου, καθιστά αδύνατη ή εξαιρετικά δύσκολη την κατάταξή του, ή εξ αιτίας του οποίου ενδεχόμενη κατάταξή του θα τον έθετε σε ιδιαίτερα επαχθή θέση.

4. Για την αποδοχή ή την απόρριψη των λόγων των παρ. 2 και 3 για τη μη τήρηση της υποχρέωσης για κατάταξη, αποφασίζει ειδική επιτροπή που αποτελείται από έναν ανώτατο και έναν ανώτερο αξιωματικό του Νομικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων και τον Διοικητή της αρμόδιας ΔΣΥ. Τα μέλη της παραπάνω επιτροπής, τακτικά και αναπληρωματικά, ορίζονται για δύο έτη, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.

5. Για τους διατελέσαντες ή διατελούντες σε ανυποταξία που υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος, οι διοικητικές συνέπειες και τα διοικητικά πρόστιμα, που έχουν επιβληθεί και βεβαιωθεί στο σύνολό τους, διαγράφονται.

6. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται η διαδικασία, τα δικαιολογητικά, οι προθεσμίες υποβολής τους, καθώς και κάθε σχετικό θέμα για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.».

19. Η παρ. 4 του άρθρου 72 του ν. 3421/2005 αντικαθίσταται ως εξής:

«Στις περιπτώσεις που σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου απαιτείται προσκόμιση δικαιολογητικών, αν αυτά έχουν εκδοθεί από δημόσια αρχή ξένου κράτους, γίνονται δεκτά μόνο εφόσον είναι επικυρωμένα για τη γνησιότητά τους και επίσημα μεταφρασμένα σύμφωνα με τις ειδικές κείμενες διατάξεις. Αντίγραφα των ως άνω εγγράφων γίνονται δεκτά σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του ν. 2690/1999 (Α΄ 45).».

  • 17 Μαρτίου 2019, 23:48 | Miltiadis Papantoniou

    Η αιτιολογική έκθεση των συγκεκριμένων τροποποιήσεων είναι τόσο συγκεχυμένη σχετικά με το νόημα των συγκεκριμένων τροποποιήσεων και ειλικρινά απορώ πως είναι δυνατόν να έχει παραληφθεί κάτι τόσο προφανές και νομικά κατοχυρωμένο για τις πολύτεκνες οικογένειες!

    Αιτιολογική έκθεση: Με τις ρυθμίσεις των παραγράφων 2 και 3, προβλέπεται, για πρώτη φορά, η μεταφορά σε εξάμηνη και εννεάμηνη μειωμένη στρατεύσιμη στρατιωτική υποχρέωση όλων των αδελφών από οικογένεια με πέντε (5) ή περισσότερα ζώντα αδέλφια και όλων των αδελφών από οικογένεια με τρία (3) ή τέσσερα (4) ζώντα αδέλφια, αντίστοιχα, προς περαιτέρω έμπρακτη προστασία των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών.

    ΠΡΟΣ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ!!! Αντί όμως εν τούτοις να προβεί σε κατ’ ουσίαν προστασία των πολύτεκνων οικογενειών, ερμηνεύοντας αυθαίρετα την παράγραφο 1 του άρθρου 6 του ν. 3454/2006 ο οποίος αναφέρει ότι:

    « Πολύτεκνοι υπό την έννοια του παρόντος νόμου είναι οι γονείς οι έχοντες τη γονική μέριμνα και επι­μέλεια τεσσάρων τουλάχιστον τέκνων από έναν ή πε­ρισσότερους γάμους ή νομιμοποιηθέντων ή νομίμως αναγνωρισθέντων ή υιοθετημένων, τα οποία είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό τρίτο (23ο) έτος της ηλικίας τους ή σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές πανεπιστημιακής και τεχνολο­γικής εκπαίδευσης και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή εκπληρώ­νουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους. Στα τέκνα αυτά συνυπολογίζονται και αυτά με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης».

    ο νομοθέτης δίδει πλεονέκτημα (6μηνη θητεία) ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 5 ΤΕΚΝΩΝ!!! Δημιουργείται βάσιμη αμφιβολία οτι ο παραπάνω κατοχυρωμένος νόμος απλά αγνοείται από τους συντάκτες του παρόντος νομοσχεδίου.

    Αξιότιμοι κύριοι, θα παρακαλούσα να αναθεωρήσετε την συγκεκριμένη τροπολογία καθώς η ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΑ δεν εξισώνεται με την 3τεκνία. Για τους Πολύτεκνους(όπως αυτοί ορίζονται σύμφωνα με τον νόμο) έχουν κατοχυρωθεί αναφαίρετα δικαιώματα τα οποία ο νομοθέτης δεν θα πρέπει στο παρόν νομοσχέδιο να θέσει υπο αμφισβήτηση. Παρακαλώ για την τροποποίηση της σχετικής παραγράφου ούτως ώστε όλα τα τέκνα πολύτεκνων οικογενειών να υπηρετούν 6 μήνες.

  • 17 Μαρτίου 2019, 21:30 | Δεσποτίδης Κων/νος

    Κύριοι,

    Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 6 του Ν. 3454 (ΦΕΚ 75/7-4-2006) πολύτεκνοι ορίζονται «… οι γονείς οι έχοντες την γονική μέριμνα και επιμέλεια τεσσάρων τουλάχιστον τέκνων….»
    Υπό την έννοια αυτή θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη η διόρθωση της παρ. 2 του άρθρου 17 του παρόντος νομοσχεδίου όπου προβλέπεται η αντικατάσταση της υποπαραγράφου α΄ της παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 3421/2005 με:
    «(1) Όλοι οι αδελφοί από πέντε ή περισσότερα ζώντα αδέλφια.»

    Η διόρθωση συνίσταται στην αλλαγή της παραπάνω παρ. (1), στηριζόμενη αφενός στη κάλυψη που παρέχει το Σύνταγμα (άρθρο 21) στις οικογένειες πολυτέκνων και αφετέρου στην έννοια του όρου «πολύτεκνος¨ όπως ορίζεται από την ισχύουσα νομοθεσία (Ν. 3454/2006) και προτείνεται όπως παρακάτω:
    «(1) Όλοι οι αδελφοί από τέσσερα ή περισσότερα ζώντα αδέλφια.»

    Με εκτίμηση

  • 17 Μαρτίου 2019, 20:56 | Α.Π

    Τοσα χρονια που υπηρχε διαφορετικη «μεταχειρηση» μεταξυ οικογενειων με 4 και 5 παιδια γιατι δεν ειχε κινηθει κανεις απο τους θιγομενους δικαστικα και γιατι δεν ειχε καταπεσει η αντιστοιχη διαταξη στα δικαστηρια? Τροφη για σκεψη…
    Επιτελους γινεται ενα θετικο μετρο αλλα κανεις δεν το βλεπει.

  • 17 Μαρτίου 2019, 20:25 | Νίκος

    το σωστό είναι:
    τρίτεκνοι : 8 μήνες

    πολύτεκνοι με 4 παιδιά : 7 μήνες
    5 παιδιά : 6 μήνες
    6 παιδιά : 5 μήνες
    7 παιδιά : 4 μήνες κ.ο.κ

    κοινός νους χρειάζεται και όχι ισοπέδωση…

  • 17 Μαρτίου 2019, 18:55 | Κοινή λογική

    Με μεγάλο σεβασμό κ. Υπουργέ σας λέω να δείτε την περίπτωση για την οποία έχουν κατακλειστεί οι χώροι της διαβούλευσης. Έχει ξεσηκωθεί, όπως βλέπετε, όλος ο νομικός κόσμος της χώρας και όλοι οι άμεσα θιγόμενοι. Και δεν έχουν ξεσηκωθεί για πλάκα, κ. Υπουργέ. Έχουν δίκιο ηθικώς και νομικώς. Ας το δουν ξανά οι έγκριτοι Νομικοί σας, και θα δουν πως έτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα. Δηλ. δεν στέκει νομικώς ο διαχωρισμός των οικογενειών με 4 παιδιά από τις οικογένειες με 5 και άνω παιδιά. Δεν είναι σωστό, κ. Υπουργέ, να στέλνετε τους πολύτεκνους με 4 τέκνα στα δικαστήρια, για να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες (γιατί περί αυτού πρόκειται). Και δεν είναι και σωστό ο Νόμος σας μεθαύριο να κριθεί (γιατί θα κριθεί, το ξέρετε) αντισυνταγματικός.
    Ευχαριστώ.

  • 17 Μαρτίου 2019, 18:38 | Βασίλης

    Σχετικά με την αναβολή κατάταξης κατόχων διδακτορικού που διαπρέπουν σε επιστημονικές εργασίες ή έρευνες, θα ήθελα να προτείνω τα εξής:
    1. Να αποσαφηνιστεί ότι δικαιολογητικά που δεν έχουν εκδοθεί από δημόσια αρχή αλλά υποβάλλονται από τον υποψήφιο (όπως βιογραφικό σημείωμα, κατάσταση δημοσιεύσεων και αναφορών άλλων επιστημόνων στο έργο του) να μπορούν να υποβάλλονται στην αγγλική γλώσσα. Δεν έχει κανένα νόημα να μεταφράζεται για παράδειγμα ένα βιογραφικό σημείωμα με μισά Ελληνικά – μισά Αγγλικά (λόγω έλλειψης νοήματος της μετάφρασης).
    2. Για παρόμοιους λόγους με παραπάνω, επιπλέον δικαιολογητικά όπως συστατικές επιστολές, όταν πρόκειται για ίδρυμα του εξωτερικού να είναι απαραίτητα στην Αγγλική γλώσσα.
    3. Σχετικά επίσης με το δικαιολογητικό που απαιτεί βεβαίωση του τμήματος ανθρωπίνων πόρων του ιδρύματος: αυτό μπορεί να βεβαιώσει την ιδιότητα και την χρονική διάρκεια απασχόλησης αλλά δεν έχει κανένα νόημα να βεβαιώνει την απόδοση και την απήχηση των ερευνητικών εργασιών που είναι ένα επιστημονικό και όχι διοικητικό κριτήριο. Αυτό μπορεί να βεβαιωθεί για παράδειγμα από τον επικεφαλή της ερευνητική ομάδας.

    Ενδεχομένως τα ανωτέρω να μην χρειάζεται να ενσωματωθούν στο νόμο αλλά αρκεί μία υπουργική απόφαση, αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποσαφηνιστούν καθώς μόνο μπέρδεμα προκαλούν χωρίς να προσφέρουν κάτι θετικό.

  • 17 Μαρτίου 2019, 16:00 | Δημήτρης

    Κύριοι,
    εντελώς λάθος από νομικής πλευράς οι κάτωθι πρόνοιες του σχεδίου νόμου:

    2. Η περίπτ. (1) της υποπαραγράφου α΄ της παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 3421/2005 αντικαθίσταται ως εξής:
    «(1) Όλοι οι αδελφοί από πέντε ή περισσότερα ζώντα αδέλφια.».
    3. Στην υποπαράγραφο β΄ της παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 3421/2005, η περίπτ. (1) αντικαθίσταται όπως παρακάτω, και η περίπτ. (2) καταργείται:
    «(1) Όλοι οι αδελφοί από τρία ή τέσσερα ζώντα αδέλφια.».

    Στο άρθρο 21 του Συντάγματος υπάρχει ειδική μέριμνα για τους πολυτέκνους, δηλαδή, κατά νόμον (3454/2006) οι έχοντες τέσσερα (4) τουλάχιστον προστατευόμενα ανήλικα τέκνα και η πολυτεκνική ιδιότητα αποδεικνύεται από πιστοποιητικό της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος – επίσης Ν. 3454/2006. Ό,τιδήποτε άλλο είναι μη σύννομο και θα καταρριφθεί με ένδικα μέσα ως άνιση αντιμετώπιση που δεν εδράζεται σε ορθή νομική βάση.

    Επομένως, είναι λάθος να υπάρχει ίδια αντιμετώπιση σε τρία και τέσσερα αδέλφια. Επίσης, η ειδική φροντίδα για τους πολυτέκνους πρέπει να αρχίζει από το τέταρτο τέκνο [για οικογένεια με γονείς που έχουν την πολυτεκνική ιδιότητα, όχι απλώς 4 αδέλφια] και να κλιμακώνεται η ευνοϊκή μεταχείριση βάσει αριθμού παιδιών.

    Απλή λογική και πάρα πολύ βασικές γνώσεις νομικών οδηγούν στην ανάγκη ΑΜΕΣΗΣ διόρθωσης των ανωτέρω λανθασμένων διατυπώσεων.

  • 17 Μαρτίου 2019, 15:27 | Ελευθεριος

    Επί της παρ. 3 του άρθρου 51 του ν. 3421/2005 η πρόσθεση της περίπτ. ζ΄ άρθρο 16,θεωρώ ότι θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και θα αναγκάζονται οι ανυπότακτοι να πληρώνουν το ίδιο πρόστιμο πολλές φορές καθότι θα διώκονται κατ΄επανάληψη για το ίδιο ΄΄αδίκημα΄΄ γεγονός που θα ηταν τραγικο, Πρόταση να διαγραφεί.
    Προτείνεται να μειωθεί ο απαιτούμενος χρόνος για να χαρακτηρισθεί στρατολογικά μόνιμος κάτοικος εξωτερικού, σε 3 συνεχή έτη από 7 έτη ή 5 συνεχής διαβίωσης.

  • 17 Μαρτίου 2019, 13:09 | Stulianos Kofilidis

    Απαράδεκτη τροποποίηση του νόμου βάζει στο περιθώριο πολύτεκνους με 4 τέκνα εξισώνοντάς τους με τους 3τεκνους!
    Τροποποιήστε άμεσα την διάταξη για να κάνουν ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ (απο 4 τέκνα και άνω όπως ορίζουν οι νόμοι και το συνταγμα) ΕΞΑΜΗΝΗ ΘΗΤΕΙΑ ειδάλλως θα κινηθούμε νομικά όλοι εναντίον παντός υπευθύνου.

  • 17 Μαρτίου 2019, 12:40 | Ιωάννης Αναγνώστου

    Σχετικά με την τροποποίηση της περίπτωσης (1) της υποπαραγράφου α΄ της παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 3421/2005.
    Δώστε αναλογικά προνόμια δεν είναι λογικό τα παιδιά τρίτεκνων οικογενειών να έχουν τα ίδια πλεονεκτήματα σε σχέση με τα παιδιά τετράτεκνων οικογενειών. Πρακτικά μεταχειρίζονται με τον ίδιο τρόπο (8μηνη θητεία) και οι μόνοι που ευεργετούνται ουσιαστικά (6μηνη θητεία) είναι όσοι έχουν 5 τέκνα!

  • 17 Μαρτίου 2019, 03:09 | Εμμανουήλ Μπακογιάννης

    Αξιότιμοι κύριοι,

    Η Ελληνική πολιτεία έχει εμπράκτως αναγνωρίσει τους Πολυτέκνους μέσω πολλών νόμων, αποφάσεων, δηλώσεων και φυσικά εμπράκτων ενεργειών. Παραθέτω εν συνεχεία ορισμένα απο αυτά:

    α.) Το Σύνταγμα της Ελλάδος στην παρ. 1 του άρθρου 21 ορίζει ρητά πως:

    «Οι πολύτεκνες οικογένειες δικαιούνται της ειδικής φροντίδας από το κράτος»

    β.) Περαιτέρω το ίδιο άρθρο στην παρ. 5 επιτάσσει την Πολιτεία να σχεδιάζει και να εφαρμόζει δημογραφική πολιτική, αφού αναφέρει:

    «Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής, καθώς και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων αποτελεί υποχρέωση του Κράτους»

    γ.) Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 5/11/2015 δήλωσε:

    «Οι Πολιτειακοί Θεσμοί, καθένας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, οφείλουν να συνειδητοποιούν, διαρκώς κι εμπράκτως, ότι η προστασία της Πολύτεκνης Οικογένειας συνιστά συνταγματικώς κατοχυρωμένη υποχρέωσή τους. Συγκεκριμένα, κατά τις διατάξεις του άρθρου 21 παρ. 2 του Συντάγματος, οι Πολύτεκνες Οικογένειες «έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το Κράτος». Το χρέος αυτό καθίσταται σήμερα τόσο περισσότερο επιτακτικό, θεσμικώς και πολιτικώς, όσον αποτελεί αυτονόητη και αυταπόδεικτη πλέον αλήθεια το ότι ένας από τους βασικούς παράγοντες, λόγω της ευεργετικής επιρροής των οποίων δεν έχει επέλθει στην Χώρα μας ρήξη του κοινωνικού ιστού εξαιτίας της βαθειάς, μακράς κι επώδυνης οικονομικής κρίσης, είναι η Οικογένεια, κυρίως δε η Πολύτεκνη Οικογένεια».

    Ύστερα από τα παραπάνω και με δεδομένη την κοινωνική ευαισθησία των νομοθετούντων καθώς και το έμπρακτο ενδιαφέρον σας για την τάξη των πολυτέκνων και επειδή ο σεβασμός των Συνταγματικών επιταγών οφείλει να είναι διαρκής, έμπρακτος, απαρέγκλιτος και ΙΣΟΣ προς ΟΛΟΥΣ τους πολύτεκνους παρακαλούμε θερμώς, να τροποποιηθεί καταλλήλως η περίπτωση (1) της υποπαραγράφου α΄ της παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 3421/2005 ώστε να συμπεριλαμβάνει στην εξάμηνη θητεία και τις οικογένειες με 4 τέκνα αφού άλλωστε σύμφωνα με τον νόμο 860/1979 «Πολύτεκνοι υπό την έννοια του παρόντος νόμου είναι οι γονείς οι έχοντες τη γονική μέριμνα και επιμέλεια 4 τέκνων.»

    Με τη βεβαιότητα ότι θα είναι άμεση η παρέμβασή σας για τη διόρθωση των παραπάνω διατάξεων,

    Με εκτίμηση

  • 17 Μαρτίου 2019, 00:02 | Μαριάνθη Χατζηγεωργίου

    Το υπο διαβούλευση νομοσχέδιο δεν έχει σωστή νομική βάση.
    Διαβάζοντας κανείς την αιτιολογική έκθεση για την τροποποίηση του άρθρου 7 του ν. 3421/2005: http://www.opengov.gr/mindefence/wp-content/uploads/downloads/2019/03/%CE%91%CE%99%CE%A4%CE%99%CE%9F%CE%9B%CE%9F%CE%93%CE%99%CE%9A%CE%97_%CE%95%CE%9A%CE%98%CE%95%CE%A3%CE%97.pdf

    «Με τις ρυθμίσεις του άρθρου αυτού, λαμβάνεται μέριμνα για περαιτέρω
    έμπρακτη προστασία του θεσμού της οικογένειας, προστατεύονται ευαίσθητες
    κοινωνικές ομάδες και άτομα και τροποποιούνται προς το συμφέρον των
    διοικουμένων ορισμένα στρατολογικά ευεργετήματα, στο πλαίσιο των επιταγών του
    Συντάγματος και λαμβάνοντας υπόψη τη συνταγματική αρχή της στρατολογικής ισότητας όλων των Ελλήνων πολιτών. Επιπλέον, απλοποιούνται ορισμένες
    στρατολογικές διαδικασίες και εναρμονίζεται η λειτουργία των Στρατολογικών
    Υπηρεσιών (ΣΥ) προς σύγχρονα και πιο ευέλικτα διοικητικά πρότυπα, καθώς και
    εκσυγχρονίζονται ορισμένες στρατολογικές ρυθμίσεις, ώστε να ευθυγραμμιστούν με την ισχύουσα εν γένει διοικητική νομοθεσία……..»

    και στη συνέχεια διαβάσει και την συγκεκριμένη τροπολογία, μπορεί εύκολα να καταλάβει το νομικό ατόπημα στο οποίο ο νομοθέτης πρόκειται να υποπέσει.
    Αναφέρει ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες εννοώντας τις πολύτεκνες οικογένειες. Παρόλαυτά αγνοεί τον Νομικά κατοχυρωμένο ορισμό των πολύτεκνων οικογενειών ο οποίος ορίζει οι έχοντες τη γονική μέριμνα και επιμέλεια τεσσάρων τουλάχιστον τέκνων!!!
    Το στρατολογικό ευεργέτημα για τις πολύτεκνες οικογένειες με το παρόν σχέδιο νόμου υφίσταται μόνο εαν έχουν 5 τέκνα και άνω! Θα το έλεγα περισσότερο πολιτικό ευεργέτημα γιατί με την εξομοίωση 3τεκνων με πολύτεκνους αποκτάς προφανώς μεγαλύτερο πολιτικό όφελος απ ότι εαν ευεργετήσεις όλους τους πολύτεκνους. Εν πάσει περιπτώσει, καλώς σκέφτηκε να ευεργετήσει και τους 3τεκνους ωστόσο στους 4τεκνους δεν έδωσε πρακτικά κάποιο ουσιαστικό πλεονέκτημα πέραν της μειωμένης κατά 1 μήνα υπηρέτησης στα υπόλοιπα 2 τέκνα. Αδιανόητο εαν σκεφτεί κανείς οτι στην αμέσως επόμενη ομάδα (πεντάτεκνους) δίδει μεγαλύτερο πλεονέκτημα, ήτοι μειωμένη θητεία κατα 3 μήνες!!!

    Πραγματικό στρατολογικό ευεργέτημα είναι να υπηρετούν 6μηνη θητεία όλοι οι Πολύτεκνοι.
    Για κάποιο λόγο όμως, πολύτεκνοι θεωρούνται [μόνο στο συγκεκριμένο Νόμο], μόνο όσοι έχουν άνω των 5 τέκνα!!! Ενώ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ και με νόμο κατοχυρωμένη η πολυτεκνία ορίζεται σε όσους έχουν 4 παιδιά και άνω! Απορώ πως μπορεί να πιστεύει κανείς οτι θα μπορέσει αυτή η τροπολογία να ευσταθήσει νομικά σε κάποιο δικαστήριο.
    Παρακαλούμε τροποποιήστε την περίπτωση (1) της υποπαραγράφου α΄ της παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 3421/2005 ώστε να συμπεριλαμβάνει και τους 4τεκνους.

  • 16 Μαρτίου 2019, 19:26 | Αλεξάνδρα

    Δηλώνετε μειωση της θητειας των τριτεκνων ενώ δεν μειώνεται των τεσσάρων παιδιών και ανω.Το σωστό είναι να υπάρχει διαβάθμιση 6 μήνες τα παιδιά οικογενειών από πέντε και άνω….7 μήνες από 4 και πάνω και 8 μήνες οι τριτεκνοι.

  • 16 Μαρτίου 2019, 19:56 | Ανδρέας Γάτσιος

    Πότε επιτέλους θα διορθωθεί η κατάφωρη αδικία εις βάρος των πολυτέκνων; Γιατί οι 5τεκνοι να απολαμβάνουν περισσότερα δικαιώματα έναντι των 4τεκνων; Εάν δίνετε μια διευκόλυνση για τις πολυμελείς οικογένειες δώστε την σε όλες ανεξαιρέτως αλλά αρχίστε το μέτρημα από εκεί που ορίζει ο νόμος.
    Ν. 860/1979: Πολύτεκνοι υπό την έννοια του παρόντος νόμου είναι οι γονείς οι έχοντες τη γονική μέριμνα και επιμέλεια τεσσάρων τουλάχιστον τέκνων

  • 16 Μαρτίου 2019, 16:06 | Θοδωρής

    Τι γίνεται στην περίπτωση που, όταν ο δεύτερος γιος πάει στρατιώτης, ο πατέρας έχει συμπληρώσει το 70ο έτος της ηλικίας του (ενώ, όταν πήγε ο πρώτος γιος, ο πατέρας δεν το είχε συμπληρώσει) ; Θα ισχύσει και γι αυτόν η μειωμένη θητεία της περίπτωσης (3), της υποπαραγράφου β΄, της παραγράφου 1 του άρθρου 7;;

  • 16 Μαρτίου 2019, 12:46 | Αναστασία Χατζηνικολάου

    Πρώτη φορά βλέπω πολύτεκνους 2 κατηγοριών! Αναρωτιέμαι πως θα μπορούσε αυτό νομικά να ευσταθήσει αφού όλοι οι νόμοι που παρέθεσαν όλοι όσοι σχολίασαν αναφέρουν ξεκάθαρα οτι πολύτεκνος είναι αυτός με 4 παιδιά.
    Για ποιό λόγο οι 5τεκνοι να κάνουν 6 μήνες και οι 4τεκνοι 8;;;;;
    Αν το πάμε αναλογικά είναι σαν να δουλεύουν ένας τετράτεκνος κι ένας πολύτεκνος σε μια υπηρεσία και ο μεν 4τεκνος να λαμβάνει 100Ε επίδομα και ο 5τεκνος 300Ε!!!
    Είναι μία κατάφωρη αδικία για τους μεν, παρακαλώ τροποποιήσετε την περίπτωση 1 της υποπαραγράφου α΄ της παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 3421/2005 ώστε να συμπεριλαμβάνει και τους ΤΕΤΡΑΤΕΚΝΟΥΣ!

  • 16 Μαρτίου 2019, 12:53 | Φωτιάδης Ευάγγελος

    Αξιότιμοι κύριοι,

    Οι πολύτεκνοι είναι όσοι έχουν 4 παιδιά και άνω. Γιατί γίνεται διαχωρισμός σε 4τεκνους και 5τεκνους; Που βασίζεστε με αυτή την τροπολογία; Εαν θέλετε να ευεργετήσετε και τους 3τεκνους ας το κάνετε σε διαφορετική παράγραφο! Με αυτό τον τρόπο εξομοιώνονται οι πολύτεκνοι με τους 3τεκνους και οι πρώτοι δεν διευκολύνονται ουσιαστικά όπως ορίζει το σύνταγμα &2 Άρθρο 21.

  • 16 Μαρτίου 2019, 07:31 | Αντώνης

    Είναι ντροπή αυτά που υποστηρίζουν κάποιοι πολύτεκνοι με 4 τέκνα σε βάρος των υπερπολύτεκνων οικογενειών.. Ανέκαθεν τα κίνητρα ήταν και θα είναι ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ με τον αριθμό των παιδιών που έχει η οικογένεια.
    Δεν μπορεί η οικογένεια των 8 παιδιών που είναι 2 φορές πολύτεκνη, να έχει την ίδια αντιμετώπιση με την οικογένεια των 3 και 4 παιδιών! Έλεος… όχι στο τσουβάλιασμα που επιδιώκετε
    Εδώ και τώρα το 6μηνο να γίνει 3μηνο σε αυτές τις οικογένειες.

  • 16 Μαρτίου 2019, 07:21 | Θύμιος Αργιδάκης

    Οι οικογένειες με 4 τέκνα είναι πολύτεκνες, όπως ο Νόμος ορίζει. Οι οικογένειες με 5 τέκνα και άνω είναι πολύτεκνες, όπως ο ο Νόμος ορίζει. Ό,τι ισχύει για τις οικογένειες με 5 τέκνα, διά Νόμου ισχύει και για τις οικογένειες με 4 τέκνα. Αν εν τέλει υπάρξει διαχωρισμός των πολυτέκνων (ήτοι, άλλα να ισχύουν για τους έχοντες 4 τέκνα και άλλα για τους έχοντες 5 λ.χ. τέκνα), και πρωτοετής φοιτητής των Νομικών Σχολών της χώρας γνωρίζει ότι ο Νόμος θα είναι ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ (πβ.αρθ.21, παρ. 2 του Συντάγματος). Τελεία και παύλα.

  • 15 Μαρτίου 2019, 16:54 | Απλώς λογικός

    Ανεπίτρεπτο και ηθικά και νομικά να διαχωρίζονται οι πολύτεκνοι. Οι κείμενες διατάξεις ορίζουν σαφώς την πολυτεκνία, την πολυτεκνική ιδιότητα. Με 4 τέκνα η οικογένεια ανήκει στους πολύτεκνους. Άρα, ό,τι ισχύει για τους έχοντες 5 τέκνα και άνω, αυτό πρέπει να ισχύει και για τους πολύτεκνους που έχουν 4 τέκνα. Πρέπει να τακτοποιηθεί το ζήτημα προτού γίνει Νόμος το υπό διαβούλευση Νομοσχέδιο, ώστε να μην τρέχουν πολύτεκνοι άνθρωποι μεθαύριο στα Δικαστήρια.

  • 15 Μαρτίου 2019, 15:47 | Αλεξάνδρα

    Σύμφωνα με το άρθρο 21§2 Σ οι πολύτεκνοι δικαιούνται ειδικής προστασίας απο το κράτος. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος οφείλει να παρέχει ορισμένες εγγυήσεις στους πολυτέκνους για να πραγματώνει τον σκοπό του άρθρου αυτό. Επιπλέον, πολύτεκνοι σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν.870/1979 που τροποποίησε το άρθρο 1 του ν. 1910/1944 θεωρούνται οι οικογένειες με 4 και άνω τεκνα. Ειδικότερα το άρθρο 5§1 εδ.β του ν. 1910/1944, όπως και το νεότερο άρθρο 7 §1β του ν. 3421/2005 ορίζει ότι οι δύο μεγαλύτεροι αδελφοί δικαιούνται μειωμένης θητείας.
    Άρα, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό καθεστώς οικογένειες με τέσσερα τέκνα θεωρούνται πολύτεκνοι και τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια δικαιούνται να υπηρετήσουν λιγότερο χρονικό διάστημα στον στρατό. Είναι λοιπόν άδικο και αντισυνταγματικό ο νομοθέτης με την τροποποίηση αυτή να αποκλείει τα αυτούς από τη νόμιμη ευμενεστερέστερη μεταχείριση αναφορικά με τη στρατιωτική θητεία που μέχρι τώρα ο νόμος παρείχε.
    Ζητώ, λοιπόν, άμεσα την απόσυρση από το νομοσχέδιο της τροποποίησης της περίπτωσης (1) του εδαφίου β της παραγράφου 1 του άρθρου 7 για τους παραπάνω νόμιμους λογους.

  • 15 Μαρτίου 2019, 15:55 | Γεώργιος Παπαδημητρίου

    Γινόμαστε όλοι παρατηρητές ότι κεκτημένα δικαιώματα μιας ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας, αυτής των πολυτέκνων τίθενται υπό έντονη αμφισβήτηση τον τελευταίο καιρό.
    Παράλληλα το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας πλέον έχει γιγαντωθεί. Τα έτη 2013 2014 2015 2016 2017 οι θάνατοι ξεπερνάνε τις γεννήσεις κατά 17660 21592 29365 25894 35948 αντίστοιχα! (παραπομπή: «Η Ελλάς με Αριθμούς» από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, έκδοση Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2018) Έχουμε δηλαδή αύξουσα υπεροχή των θανάτων! Κι ακόμη χειρότερα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Eurostat, το 2080, με 7,2 εκατ. ανθρώπους, η Ελλάδα θα αποτελεί το μικρότερο (σσ. και επισφαλέστερο) τμήμα της ΕΕ.

    Ωστόσο μπροστά σε αυτό το δημογραφικό πρόβλημα, παρόλο που θα περίμενε κανείς η πολιτεία να δίνει δικαιώματα ίσα προς τις πολυμελείς οικογένειες δίνοντας κίνητρα για την ανάπτυξή τους, παρατηρούμε ότι νομοθετούνται διατάξεις οι οποίες αφενός δεν έχουν καμία νομική βάση, αφετέρου δεν είναι καθόλου ισότιμες. Σύμφωνα παρ.2 του άρθρου 21 του Συντάγματος, η πολιτεία παρέχει ειδική προστασία στις οικογένειες αυτές(σσ πολύτεκνες), αφού αναφέρει ρητά: «Πολύτεκνες οικογένειες έχουν δικαίωμα της ειδικής φροντίδας του κράτους»

    Περαιτέρω το Σ.τ.Ε. και τα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας με σειρά αποφάσεών τους έχουν αποφανθεί πως:
    «Η εξυπηρέτηση του ατομικού συμφέροντος των πολυτέκνων, αποτελεί εξυπηρέτηση του γενικότερου δημοσίου συμφέροντος, προ του οποίου και αυτή η αρχή της ισότητας των Ελλήνων απέναντι στο νόμο υποχωρεί, λόγω του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα μας». ( Διοικητικό Εφετείο Αθηνών : 2762/1998, 2764/1998, 2767/1998, 2160/1989, 2161/1989 κ.α.). (Σ.τ.Ε.: 2216/1975, 4062/1990, 4069/1990, 4070/1990, 2773/1991, 2781/1991, κ.ά.).

    Ερμηνεύουν δε τις διατάξεις του Ν. 1910/1944 σε σχετικές αποφάσεις τους οι οποίες αναφέρουν:
    «Οι διατάξεις του Ν. 1910/1944, θεσπισθείσες για την προστασία των πολυτέκνων οικογενειών, υπερισχύουν των γενικών διατάξεων και η παρεχομένη όλως ειδική προστασία στους πολυτέκνους δεν συνδέεται πλέον μόνον προς ικανοποίηση ατομικού συμφέροντος, αλλά κυρίως στην εξυπηρέτηση γενικοτέρου δημοσίου συμφέροντος, ενόψει και της διατάξεως της παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος με βάση την οποία οι πολύτεκνες οικογένειες δικαιούνται της ειδικής φροντίδας από το κράτος
    (Διοικητικό Εφετείο Αθηνών: 482/1984, 1059/1986, 382/1988, 480/1996 κ.ά.)

    Για πρώτη φορά παρατηρούμε ότι γίνονται κινήσεις ώστε όλα τα τέκνα των πολυτέκνων να υπηρετούν μειωμένη θητεία. Ωστόσο αυτό γίνεται με λάθος τρόπο! Ο νομοθέτης του παρόντος σχεδίου νόμου δεν λαμβάνει καθόλου υπόψιν του όλες αυτές τις αποφάσεις που κατά καιρούς έχουν θεσμοθετηθεί καθώς χωρίζει τους πολύτεκνους σε τρίτεκνους – τετράτεκνους και πεντάτεκνους δίνοντας στους τελευταίους περισσότερα δικαιώματα από τους πρώτους! Γιατί να ωφελούνται περισσότερο οι μεν από τους δε, αφού και οι 2 κατηγορίες θεωρούνται πολύτεκνοι όπως ορίζεται από το νόμο;

    Πολύτεκνοι είναι αυτοί που έχουν ΤΕΣΣΕΡΑ (4) παιδιά και άνω.(Ν.860/1979/ΦΕΚ 2Α)

    Ζητάμε την τροποποίηση της περίπτωσης (1) της υποπαραγράφου α΄ της παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 3421/2005 η οποία οφείλει να συμπεριλαμβάνει στην εξάμηνη θητεία και τις οικογένειες με 4 τέκνα καθώς σύμφωνα με τον νόμο 860/1979(ΦΕΚ 2 Α) «1. Πολύτεκνοι υπό την έννοια του παρόντος νόμου είναι οι γονείς οι έχοντες τη γονική μέριμνα και επιμέλεια #ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΕΚΝΩΝ#» Ο καθορισμός σχεδίων νόμου πρέπει να έχει σαφές νομικό έρεισμα και να λαμβάνει υπόψιν βασικές τροπολογίες, νόμους και διατάξεις που διευκολύνουν την πολύτεκνη οικογένεια. Εάν αποκλειστούν οι 4μελείς οικογένειες από την τροποποίηση που θα επέλθει στην περίπτωση (1) της υποπαραγράφου α΄ της παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 3421/2005 ο νόμος θα είναι πλήρως ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ!

    Τέλος, θεωρώ οτι πρέπει να δίδεται ιδιαίτερη μνεία για τις μεταθέσεις των πολύτεκνων στρατεύσιμων. Πως είναι δυνατόν μια πολύτεκνη οικογένεια να αναλάβει το οικονομικό βάρος της δυσμενής μετάθεσης που συνήθως έχουν τα μέλη της που κατατάσσονται στο στρατό καθώς σίγουρα γνωρίζετε τις πρακτικές που λαμβάνουν χώρα σε στρατόπεδα όπου πρακτικά διώχνουν τους στρατιώτες για να μην επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του στρατοπέδου σε σίτιση. Είναι αδιανόητο να υπάρχει μέριμνα για τους πολύτεκνους υπαλλήλους στο Δημόσιο και όχι για τους στρατιώτες!!!
    (άρθρο 10 του ισχύοντος ν. 1910/1944 και του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα 3528/2007 που αναφέρουν: «… πολύτεκνοι ή τέκνα αυτών δημόσιοι υπάλληλοι τοποθετούνται στον τόπο των συμφερόντων τους».)

    Ευχαριστώ

  • 15 Μαρτίου 2019, 15:49 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    1) Ο διαχωρσισμος οικογενειων με 3,4,5 ήεπιπλεον υπηρχε απο πολυ παλια και δεν εχει καταπεσει σε κανενα δικαστηριο μεχρι τωρα οποτε απορω με τις αντιδρασεις
    2)το νομοσχεδιο και σωστα δεν κανει αναφορα σε ορους «τριτεκνους» και «πολυτεκνους» αλλα σε «αδερφους απο 3,4,5 κτλ αδερφια» οποτε και παλι δεν καταλαβαινω που εμπλεκεται η «πολυτεκνικη» ιδιοτητα.
    Αντι να επικροτειται η επεκταση της μειωμενης θητειας σε ολα τα αγορια μιας οικογενειας και παλι καποιοι γκρινιαζουν

  • 15 Μαρτίου 2019, 12:17 | Σταύρος

    Η προστασία απάντων των πολυτέκνων είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη (άρθρο 21, παρ. 2 του Συντάγματος). Το Σύνταγμα δεν ξεχωρίζει τους πολύτεκνους με 4 παιδιά από τους πολύτεκνους με περισσότερα παιδιά. Άρα, για όλους τους πολύτεκνους (με 4, 5, 6 κ.ο.κ. παιδιά) πρέπει να ισχύουν τα ίδια. Στη Δικαιοσύνη η υπόθεση – αν προσφύγουν οι πολύτεκνοι με 4 παιδιά – είναι κερδισμένοι από τους προσφευξομένους.

  • 15 Μαρτίου 2019, 12:55 | ΣΤΑΥΡΟΣ

    Επί της παρ. 3 του άρθρου 51 του ν. 3421/2005 η πρόσθεση της περίπτ. ζ΄ άρθρο 16,θεωρώ ότι θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και θα αναγκάζονται οι ανυπότακτοι να πληρώνουν το ίδιο πρόστιμο πολλές φορές καθότι θα διώκονται κατ΄επανάληψη για το ίδιο ΄΄αδίκημα΄΄, Πρόταση να διαγραφεί.
    Προτείνεται να μειωθεί ο απαιτούμενος χρόνος για να χαρακτηρισθεί στρατολογικά μόνιμος κάτοικος εξωτερικού, σε 3 συνεχή έτη από 7 έτη ή 5 συνεχής διαβίωσης.

  • 15 Μαρτίου 2019, 09:08 | iceman

    Σωστη η ισοτιμη μεταχειρηση των αρρενων τεκνων μια τριτεκνης-πολυτεκνης οικογενειας.
    Οσον αφορα τον διαχωρισμο σε κατηγοριες σε 3,4 ή >5 παιδια αυτος προυπηρχε εδω και παρα πολλα χρονια και δεν θυμαμαι να υπηρχαν αντιδρασεις.

  • 15 Μαρτίου 2019, 08:56 | Σάββας Αντίζογλου

    Σαφώς και θα προσβληθεί νομικώς η περίπτωση, αν δεν διορθωθεί (επ΄ ευκαιρία των όσων έγραψε στη στήλη εδώ ο κ. Δημήτριος Καλομοίρης στις 14/03/’19). Οι πολύτεκνοι με 4 τέσσερα τέκνα δεν μπορούν να διαχωρίζονται από τους άλλους πολύτεκνους. Οι Νομικοί που κατ΄ αρχήν επεξεργάστηκαν το κείμενο, δεν το είδαν; Οι πολύτεκνοι με 4 τέκνα αποτελούμε τη συντριπτική πλειοψηφία των πολύτεκνων οικογενειών (αναζητήστε τα επίσημα στοιχεία από την Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδας). Αναμένουμε τη διόρθωση.

  • 14 Μαρτίου 2019, 21:15 | Νίκος

    Πολύ καλά κάνει το υπουργείο και διαχωρίζει τους πολύτεκνους ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, έτσι ήταν εδώ και 30 χρόνια συνάδελφοι. Δεν μπορεί να εξομοιώνεται η οικογένεια των 4, 5 παιδιών με οικογένειες 10 παιδιών… αναλογικά τα κίνητρα, αυτό δεν λέτε στους τρίτεκνους;
    Μόνο που το εξάμηνο πρέπει να μειωθεί σε τρίμηνο σε αυτές τις ελάχιστες υπερπολύτεκνες οικογένειες…για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης

    Το 6μηνο είναι από τότε που η θητεία ήταν 28μηνη!

  • 14 Μαρτίου 2019, 19:35 | Δημήτριος Καλομοίρης

    Η πολυτεκνική ιδιότητα όπως σαφώς αναφέρεται στις διατάξεις του ν. 3454/2006 Άρθρο 6 καθώς και του ν. 860/1979 (ΦΕΚ 2 Α΄)

    «1. Πολύτεκνοι υπό την έννοια του παρόντος νόμου είναι οι γονείς οι έχοντες τη γονική μέριμνα και επιμέλεια τεσσάρων τουλάχιστον τέκνων από έναν ή περισσότερους γάμους ή νομιμοποιηθέντων ή νομίμως αναγνωρισθέντων ή υιοθετημένων, τα οποία είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό τρίτο (23ο) έτος της ηλικίας τους ή σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους. Στα τέκνα αυτά συνυπολογίζονται και αυτά με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης»

    άρθρο 6 παρ.2 του ν. 3454/2006: «Οι γονείς που απέκτησαν την πολυτεκνική ιδιότητα βάσει των διατάξεων του ν. 860/1979 (ΦΕΚ 2 Α΄), όπως και εκείνοι που την αποκτούν βάσει των διατάξεων του παρόντος, τη διατηρούν ισοβίως και απολαμβάνουν ισοβίως τα δικαιώματα που απορρέουν από την πολυτεκνική ιδιότητα, τα δε τέκνα τους προστατεύονται και απολαμβάνουν των δικαιωμάτων των τέκνων πολυτέκνων όσο διαρκεί η πολυτεκνική ιδιότητα έστω και του ενός γονέα»

    Ο νόμος αναφέρει «τεσσάρων τουλάχιστον τέκνων». Δεν διακρίνει απο 5 τέκνα και άνω ισχύουν οι μεν διατάξεις, ενώ απο 3 και 4 τέκνα ισχύουν οι δε. Είναι ξεκάθαρο οτι η ιδιότητα του πολυτέκνου υφίσταται στους γονείς τεσσάρων τουλάχιστον τέκνων. Γιατί λοιπόν στο Αρθρο 17 του υπο διαβούλευση νόμου να δίνονται περισσότερα προνόμια στα τέκνα οικογενειών που αποτελούνται απο 5 και άνω τέκνα; Που στηρίζεται ο νομοθέτης κάνοντας αυτή την αυθαίρετη διάκριση;
    Παρακαλώ να εξετασθεί από το Νομικό Τμήμα ώστε η περίπτωση (1) της υποπαραγράφου α΄ της παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 3421/2005 ώστε να συμπεριλαμβάνει και τα 4 τέκνα ειδάλλως είναι μη συμβατός με την ήδη υπάρχουσα νομοθεσία και μπορεί εύκολα να προσβληθεί.

  • 14 Μαρτίου 2019, 14:30 | Θεοδόσης Τσιρούτης

    Οι τρίτεκνοι είναι οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι (οικογένειες με 4 έως και 104 παιδιά) είναι πολύτεκνοι. Οι τρίτεκνοι εισάγονται στις δημόσιες υπηρεσίες και στους δημόσιους οργανισμούς με ειδικό ποσοστό τριτέκνων, οι πολύτεκνοι εισάγονται στις δημόσιες υπηρεσίες και στους δημόσιους οργανισμούς με ειδικό ποσοστό πολυτέκνων. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν το γνωρίζει αυτό; Αν το γνωρίζει, τότε γιατί τσουβαλιάζει στο ίδιο σακί τρίτεκνους και πολύτεκνους με 4 παιδιά. Ελπίζουμε ότι πρόκειται για αβλεψία η οποία θα διορθωθεί. Οι πολύτεκνοι (με 4, 5, 6, 7… παιδιά) πρέπει να έχουν την ίδια αντιμετώπιση από την Πολιτεία.

  • 14 Μαρτίου 2019, 09:58 | Ιωάννης Ψ.

    Θα ήθελα να προτείνω την κατάργηση επιτέλους των 20 ημερών στρατιωτικής υπηρεσίας σε περίπτωση που κάποιος θέλει να εξαγοράσει την θητεία του. Το μόνο που καταφέρνουν αυτές οι 20 μέρες είναι να αποτρέπουν πολλά άτομα να προβούν σε εξαγορά καθώς είναι πολύ δύσκολο, και πολλές φορές αδύνατο, κάποιος να μπορέσει να πάρει άδεια για τόσες μέρες και ειδικότερα αν μένει στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα απλά να μην μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του και το κράτος να χάνει σημαντικά έσοδα καθώς επίσης να επιβάλει έξτρα φόρτο εργασίας στις στρατολογικές υπηρεσίες (επιπλέον έξοδο). Στην πράξη, άτομα μεγάλης ηλικίας δεν προσφέρουν τίποτα στο στράτευμα και είναι εξαιρετικά δυσλειτουργικό. Πέραν αυτού, το στράτεμα αναγκάζεται σε περιττά έξοδα και γραφειοκρατία που στο τέλο δεν βοηθάει ούτε το στράτευμα, ούτε τον πολίτη, ούτε την κοινωνία. Πρέπει επιτέλους να δωθεί λύση σε αυτό το θέμα, ώστε πολλοί πολίτες να πληρώσουν και να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους.

    Ευχαριστώ πολύ.

  • 14 Μαρτίου 2019, 05:09 | Αντώνης

    Στα παιδιά των υπερπολύτεκνων οικογενειών (από 7 και πάνω) να μειωθεί το εξάμηνο σε τρίμηνο, που εδώ και 30 χρόνια υπάρχει… από τότε που η κανονική θητεία ήταν 28 μήνες.

  • 13 Μαρτίου 2019, 21:41 | Ιωάννης Πετρόπουλος

    Κατά την γνώμη μου, το συγγεκριμενο νομοσχέδιο χρήζει αναγκαίων αλλαγών και θα σταθώ σε 3 σημεία.

    1. Θα πρέπει επιτέλους να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ώστε να απαλυφθούν οι υποχρεωτικές 20 μέρες στράτευσεις για όσουν επιθυμούν να εξαγοράσουν την θητεία τους. Η εξαγορά θα πρέπει να γίνετε για όλο το διάστημα της θητείας, χωρίς υποχρέωση υπηρέτησης. Αυτές οι 20 μέρες είναι απλά τροχοπέδη και εμποδίζουν πολύ κόσμο να εξαγοράσει την θητεία, καθώς για άτομα τέτοιες ηλικιας (> 33 χρονών) συνήθως εργάζονται και πολύ συχνά στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πάρουν άδεια για 20 μέρες συν τις απαιτούμενες μέρες πριν και μετά για τα διαδικαστικά. Ως εκ τούτου, ειδικότερα κάτοικοι εξωτερικού, απλά δεν έρχονται καθόλου και περιμένουν να βγούν μόνιμοι κάτικοι εξωτερικού. Αυτό συνεπάγετε απώλεια σημαντικών εσόδων για το κράτος. Πέραν αυτού, κάποιος σε μεγάλη ηλικία είναι πρακτικά άχρηστος για το στράτευμα και ιδιαίτερα για 20 μέρες όπου το μόνο που θα προκαλέσει είναι έξτρα έξοδα στισ στρατολογικές υπηρεσίες και κόστος στο στράτευμα. Θα περίμενα απο την τωρινή κυβέρνηση να πράττει πιο προοδευτικά και να καταλάβει την ανάγκη των πολιτών και ιδιαίτερα για άτομα που εξωθούνται στην μετανάστευση λόγω της οικονομικής κατάστασης στην χώρα μας.

    2. Το άρθρο 16 είναι επιεικώς απαράδεκτο. Γυρνάμε πίσω σε προηγούμενες πρακτικές, όπου οι ανυπότακτοι αναγκάζονται να πληρώνουν ξανά και ξανά πρόστιμο για το ίδιο ‘έγγλημα’. Με βάση προηγούμενες εξαγγελίες του πρωθυπουργού, οι ανυπότακτοι δεν θα διώκονταν ξανά και ξανά για το ίδιο πράγμα και να πληρώνουν απανωτά πρόστημα.. Με την παρούσα προσθήκη, ένας ανυπότακτος θα διώκετε ξανά και ξανά και ξανά για το ίδιο πράγμα. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ! Η διάταξη θα πρέπει να απαλυφθεί! Αντί να βελτιωσει την κατάσταση, αυτό το άρθρο μας γυρνάει πισω..

    3. Πρέπει επιτέλους να ανανεωθεί η διάταξη για το απαιτούμενο χρονικό διάστημα για να γίνει κάποιος μόνιμοσ κάτοικος εξωτερικού. 7 συνεχή χρόνια εργασίας ή 11 διαβίωσης είναι αστείο χρονικό διάστημα. Κάποιος μπορεί να πάρει πιο εύκολα ξένη υποικότητα απότι να χαρακτηριστεί μόνιμος κάτοικος εξωτερικού!

  • 13 Μαρτίου 2019, 20:22 | αλεξης

    Από την στιγμή που οι οικογένειες με 4 τεκνά και άνω θεωρούνται πολύτεκνες γιατί γίνεται διαχωρισμός πολύτεκνοι με 4 ζώντα τεκνά 8 μήνες θητεία και πολύτεκνοι από 5 ζώντα τεκνά και άνω 6 μήνες θητεία;

  • 13 Μαρτίου 2019, 19:57 | Μανώλης

    Το εξάμηνο στις υπερπολύτεκνες οικογένειες με 6 παιδιά και άνω ισχύει εδώ και 20 χρόνια τουλάχιστον, από τότε που η θητεία ήταν 24 και 28μηνη! Θα πρέπει άμεσα να προβλεφτεί για αυτές τις ελάχιστες σήμερα ηρωικές υπερπολύτεκνες οικογένειες για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης μείωση του εξάμηνου τουλάχιστον σε τετράμηνο… και όχι ισοπέδωση σε βάρος αυτών.

  • 13 Μαρτίου 2019, 15:08 | Δημήτρης

    Πολύτεκνες είναι οι οικογένειες με 4 παιδιά και πάνω. Είναι αδιανόητο να μην το γνωρίζει το ΥΠΕΘΑ, αφού σε όλους τους στρατευμένους πολύτεκνους (δηλ. στα παιδιά των οικογενειών με 4 τέκνα και πάνω) δίνει μεγαλύτερο μισθό. Πώς τώρα κάνει λόγο για πολύτεκνους από τη μια μεριά και για …4 ζώντα αδέρφια από την άλλη; Μάλλον σας διέφυγε, κύριε Υπουργέ. Οι πολύτεκνοι όλοι – με 4 ή 5 ή 6 ή 7 κ.λπ. παιδιά – πρέπει να έχουν την ίδια αντιμετώπιση, όπως την ίδια αντιμετώπιση έχουν σε όλες τις υπηρεσίες και τους οργανισμούς του ελληνικού κράτους.

  • 13 Μαρτίου 2019, 15:29 | Γιώργος

    Ρε παλληκάρια, τι είναι αυτό με τους πολύτεκνους; Δεν ξέρετε ότι πολύτεκνοι της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας είναι οι γονείς που έχουν 4 και άνω παιδιά; Ο ΑΣΕΠ, η ΔΕΗ, τα Σχολεία, όλα τα Υπουργεία, παντού όλοι το ξέρουν, αλλά το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν το ξέρει; Τι είναι αυτό το ΄΄πολύτεκνοι με …» και μετά ΄΄με …τέσσερα ζώντα τέκνα…’’. Οι οικογένειες με 4 παιδιά είναι πολύτεκνες, και τα παιδιά τους στο ΑΣΕΠ συμμετέχουν στους διαγωνισμούς με τους ίδιους όρους που συμμετέχουν και τα παιδιά των άλλων πολυτέκνων με 5 ή 15 παιδιά. Προφανώς εκ παραδρομής έχετε γράψει ό,τι έχετε γράψει. Και τα παιδιά των πολύτεκνων οικογενειών με 4 τέκνα (στον στρατό ξηράς) θα υπηρετούν εξάμηνο. Ευχαριστώ.

  • 13 Μαρτίου 2019, 14:07 | Νίκος

    Εφόσον οι οικογένειες με 4 τέκνα ανήκουν στις πολύτεκνες, θα πρέπει και αυτές να ενταχθούν στην κατηγορία των οικογενειών με 5 παιδιά και άνω. Επίσης, θα πρέπει να προβλεφθεί διάταξη για μεγαλύτερη μείωση θητείας όταν μια πολυτεκνη οικογένεια έχει 4 παιδία και τα τέσσερα είναι αγόρια.

  • 13 Μαρτίου 2019, 10:40 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΘΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΩΣΤΕ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΡΙΤΕΚΝΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΕΝΑΣ ΓΟΝΕΑΣ ΕΧΕΙ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΑΝΩ ΤΟΥ 80% ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΘΗΤΕΙΑ 6 ΜΗΝΩΝ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ
    ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ Γ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ

    Δικαιολογητικά για την αναγνώριση της πολυτεκνικής ιδιότητας:

    Βάσει των διατάξεων του άρθρου 6 παρ.1 του Ν.3454/7-4-2006 τα δικαιολογητικά, τα οποία θα πρέπει να προσκομίζουν για την αναγνώριση της πολυτεκνικής ιδιότητας, την οποία θα αποκτούν όσοι αναφέρονται στις σχετικές διατάξεις του παραπάνω νόμου είναι, κατά περίπτωση, τα ακόλουθα:

    A. Γονείς που έχουν από τον ίδιο γάμο τουλάχιστον 4 τέκνα:

    Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ειδικού τύπου Ο.Γ.Α.
    Πιστοποιητικό σπουδών (για τα παιδιά που σπουδάζουν και είναι κάτω του 25ου έτους).
    Αστυνομικές ταυτότητες γονέων.
    Τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας (θεωρημένο) ή υπεύθυνη δήλωση ν.1599/86 θεωρημένη από την εφορία ότι δεν έχει υποβληθεί δήλωση.
    ΑΜΚΑ γονέων και παιδιών.
    Σημειώσεις: Εάν σε οποιαδήποτε περίπτωση υπάρχει παιδί:

    α) Άνω των 23 ετών & κάτω των 25, που υπηρετεί τη θητεία του, απαιτείται ανάλογη βεβαίωση.

    β) Με αναπηρία, απαιτείται βεβαίωση της Α/θμιας Υγειονομικής Επιτροπής της Νομαρχίας ότι έχει ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ισοβίως.

    Β. Γονείς που έχουν από διαφορετικούς γάμους τουλάχιστον 4 τέκνα:

    Εάν ο γονέας του α΄ γάμου έχει αποβιώσει:

    Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ειδικού τύπου Ο.Γ.Α.
    Ληξιαρχική πράξη θανάτου.
    Πιστοποιητικό σπουδών (για τα παιδιά που σπουδάζουν και είναι κάτω του 25ου έτους).
    Αστυνομική ταυτότητα γονέα.
    Τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας (θεωρημένο) ή υπεύθυνη δήλωση ν.1599/86 θεωρημένη από την εφορία ότι δεν έχει υποβληθεί δήλωση.
    ΑΜΚΑ γονέων και παιδιών.
    Εάν ο α΄ γάμος έχει λυθεί δικαστικώς:

    Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ειδικού τύπου Ο.Γ.Α.
    Διαζευκτήριο.
    Δικαστική απόφαση λύσεως του γάμου.
    Δικαστική απόφαση επιμέλειας των παιδιών ή ιδιωτικό συμφωνητικό (επικυρωμένο από δικαστήριο).
    Πιστοποιητικό Γραμματείας του Πρωτοδικείου στο οποίο να πιστοποιείται ότι δεν έχει εκδοθεί μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αιτήσεώς του για την αναγνώρισή του ως πολυτέκνου, απόφαση περί γονικής μέριμνας και επιμέλειας των τέκνων εκ του προηγουμένου γάμου του μεταξύ αυτού/της και του/της πρώην συζύγου του/της.
    Υπεύθυνες δηλώσεις του γονέα και πρώην συζύγου που να δηλώνουν ποιος έχει την επιμέλεια του/των παιδιού/ών του α΄γάμου.
    Πιστοποιητικό σπουδών (για τα παιδιά που σπουδάζουν και είναι κάτω του 25ου έτους).
    Αστυνομική ταυτότητα γονέα.
    Τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας (θεωρημένο) ή υπεύθυνη δήλωση ν.1599/86 θεωρημένη από την εφορία ότι δεν έχει υποβληθεί δήλωση.
    ΑΜΚΑ γονέων και παιδιών
    Σημειώσεις: Εάν σε οποιαδήποτε περίπτωση υπάρχει παιδί:

    α) Άνω των 23 ετών & κάτω των 25, που υπηρετεί τη θητεία του, απαιτείται ανάλογη βεβαίωση.
    β) Με αναπηρία, απαιτείται βεβαίωση της Α/θμιας Υγειονομικής Επιτροπής της Νομαρχίας ότι έχει ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ισοβίως.

    Γ. Γονείς που έχουν τουλάχιστον 3 παιδιά και ένας από τους δύο είναι ανάπηρος:

    Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ειδικού τύπου Ο.Γ.Α.
    Πιστοποιητικό της Α/θμιας Υγειονομικής Επιτροπής της Νομαρχίας ότι ο γονέας έχει ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ισοβίως.
    Πιστοποιητικό σπουδών (για τα παιδιά που σπουδάζουν και είναι κάτω του 25ου έτους).
    Αστυνομικές ταυτότητες γονέων.
    Τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας (θεωρημένο) ή υπεύθυνη δήλωση ν.1599/86 θεωρημένη από την εφορία ότι δεν έχει υποβληθεί δήλωση.
    ΑΜΚΑ γονέων και παιδιών.
    Σημειώσεις: Εάν σε οποιαδήποτε περίπτωση υπάρχει παιδί:

    α) Άνω των 23 ετών & κάτω των 25, που υπηρετεί τη θητεία του, απαιτείται ανάλογη βεβαίωση.
    β) Με αναπηρία, απαιτείται βεβαίωση της Α/θμιας Υγειονομικής Επιτροπής της Νομαρχίας ότι έχει ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ισοβίως.

    Δ. Μητέρα που έχει τουλάχιστον 4 παιδιά εκτός γάμου αναγνωρισμένα:

    Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ειδικού τύπου Ο.Γ.Α.
    Ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεως των παιδιών.
    Συμβολαιογραφικές πράξεις αναγνωρίσεως.
    Υπεύθυνη δήλωση της μητέρας & του πατέρα που να δηλώνουν ποιος έχει την επιμέλεια τους.
    Πιστοποιητικό σπουδών (για τα παιδιά που σπουδάζουν και είναι κάτω του 25ου έτους).
    Αστυνομική ταυτότητα μητέρας.
    Τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας (θεωρημένο) ή υπεύθυνη δήλωση ν.1599/86 θεωρημένη από την εφορία ότι δεν έχει υποβληθεί δήλωση.
    ΑΜΚΑ γονέων και παιδιών
    Σημειώσεις: Εάν σε οποιαδήποτε περίπτωση υπάρχει παιδί:

    α) Άνω των 23 ετών & κάτω των 25, που υπηρετεί τη θητεία του, απαιτείται ανάλογη βεβαίωση.
    β) Με αναπηρία, απαιτείται βεβαίωση της Α/θμιας Υγειονομικής Επιτροπής της Νομαρχίας ότι έχει ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ισοβίως.

    Ε. Μητέρα που έχει τουλάχιστον 3 παιδιά εκτός γάμου μη αναγνωρισμένα:

    Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ειδικού τύπου Ο.Γ.Α.
    Ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεως των παιδιών.
    Υπεύθυνη δήλωση της μητέρας & του πατέρα που να δηλώνουν ποιος έχει την επιμέλεια τους.
    Πιστοποιητικό σπουδών (για τα παιδιά που σπουδάζουν και είναι κάτω του 25ου έτους).
    Αστυνομική ταυτότητα μητέρας.
    Τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας (θεωρημένο) ή υπεύθυνη δήλωση ν.1599/86 θεωρημένη από την εφορία ότι δεν έχει υποβληθεί δήλωση.
    ΑΜΚΑ γονέων και παιδιών.
    Σημειώσεις: Εάν σε οποιαδήποτε περίπτωση υπάρχει παιδί:

    α) Άνω των 23 ετών & κάτω των 25, που υπηρετεί τη θητεία του, απαιτείται ανάλογη βεβαίωση.
    β) Με αναπηρία, απαιτείται βεβαίωση της Α/θμιας Υγειονομικής Επιτροπής της Νομαρχίας ότι έχει ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ισοβίως.

    ΣΤ. Γονέας διαζευγμένος με 3 παιδιά, μόνος υπόχρεος για τη διατροφή τους:

    Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ειδικού τύπου Ο.Γ.Α.
    Διαζευκτήριο.
    Δικαστική απόφαση λύσεως του γάμου.
    Δικαστική απόφαση επιμέλειας των παιδιών ή ιδιωτικό συμφωνητικό.
    Πιστοποιητικό Γραμματείας του Πρωτοδικείου στο οποίο να πιστοποιείται ότι δεν έχει μέχρι σήμερα (δηλ. της υποβολής της αιτήσεώς του για την αναγνώρισή του ως πολυτέκνου) εκδοθεί απόφαση περί γονικής μέριμνας και επιμέλειας των τέκνων εκ του προηγουμένου γάμου του μεταξύ αυτού/της και του/της πρώην συζύγου του/της.
    Δικαστική απόφαση ότι είναι μόνος/η υπόχρεος για τη διατροφή των παιδιών ή τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση Ποινικού δικαστηρίου σε βάρος του/της πρώην συζύγου για τη μη καταβολή διατροφής στα τέκνα.
    Πιστοποιητικό σπουδών (για τα παιδιά που σπουδάζουν και είναι κάτω του 25ου έτους).
    Αστυνομική ταυτότητα γονέα.
    Τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας (θεωρημένο) ή υπεύθυνη δήλωση ν.1599/86 θεωρημένη από την εφορία ότι δεν έχει υποβληθεί δήλωση.
    ΑΜΚΑ γονέων και παιδιών.
    Σημειώσεις: Εάν σε οποιαδήποτε περίπτωση υπάρχει παιδί:

    α) Άνω των 23 ετών & κάτω των 25, που υπηρετεί τη θητεία του, απαιτείται ανάλογη βεβαίωση.
    β) Με αναπηρία, απαιτείται βεβαίωση της Α/θμιας Υγειονομικής Επιτροπής της Νομαρχίας ότι έχει ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ισοβίως.

    Ζ. Απορφανισθέντα τέκνα όταν είναι τουλάχιστον 2:

    Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ειδικού τύπου Ο.Γ.Α.
    Ληξιαρχικές πράξεις θανάτου γονέων.
    Δικαστική απόφαση για τον ορισμό επιτρόπου.
    Πιστοποιητικό σπουδών (για τα παιδιά που σπουδάζουν και είναι κάτω του 25ου έτους).
    Αστυνομικές ταυτότητες.
    Τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας (θεωρημένο) ή υπεύθυνη δήλωση ν.1599/86 θεωρημένη από την εφορία ότι δεν έχει υποβληθεί δήλωση.
    ΑΜΚΑ γονέων και παιδιών.
    Σημειώσεις: Εάν σε οποιαδήποτε περίπτωση υπάρχει παιδί:

    α) Άνω των 23 ετών & κάτω των 25, που υπηρετεί τη θητεία του, απαιτείται ανάλογη βεβαίωση.
    β) Με αναπηρία, απαιτείται βεβαίωση της Α/θμιας Υγειονομικής Επιτροπής της Νομαρχίας ότι έχει ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ισοβίως.

  • 13 Μαρτίου 2019, 08:06 | ΘΩΜΑΣ ΨΑΡΡΗΣ

    Όλοι οι αδελφοί απο 3 ή 4 ζώντα αδέρφια υπηρετούν θητεία εννεάμηνη, με απόλυση στους 8 μήνες.

  • 12 Μαρτίου 2019, 19:47 | ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

    Οι πολύτεκνοι (σε οικογένειες με 4 παιδιά) πόσους μήνες υπηρετούν;Δεν είναι σαφές

  • 12 Μαρτίου 2019, 07:45 | ΘΚ

    Επ’ αφορμή της παρ.7 και επειδή ήδη έχει συγκροτηθεί και λειτουργεί η επιτροπή που εξετάζει τα αιτηματα διαπρεπόντων επιστημόνων αποτελούμενη από μέλη καθηγητές ΑΕΙ που δεν υπηρετούν αποκλειστικά στην Περιφέρεια Αττικής, προτείνεται όπως εισαχθεί μεταβατική διάταξη στο άρθρο των μεταβατικών διατάξεων, με το οποίο θα καθοίζεται ότι η επιτροπή που έχει συγκροτηθεί με βάση την τροποποιουμενη διάταξη συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι τη λήξη της θητείας της, τυχόν ανασυγκρότησή της λόγω αντικαταστασεων μελών εφόσον αυτά είναι καθηγητες ΑΕΙ θα υλοποιείται με βάση τα καθοριζόμενα στη νεα ρύθμιση.

  • 11 Μαρτίου 2019, 01:15 | Nikolas

    Με τη ρύθμιση της παραγράφου 16, θεσπίζεται πλέον, ως τρόπος διακοπής
    της ανυποταξίας, η έκδοση οριστικής απόφασης επί αυτής από την αρμόδια
    στρατιωτική δικαστική αρχή, προκειμένου οι Στρατολογικές Υπηρεσίες να
    προβαίνουν ευχερέστερα σε προγραμματισμό για την εκ νέου κατάταξη των πρώην
    ανυποτάκτων και, εφόσον αυτοί συνεχίζουν να αδιαφορούν για την εκπλήρωση της
    στρατιωτικής τους υποχρέωσης, να τους κηρύσσουν εκ νέου ανυπότακτους.

    Αφού οι ανυποτάκτοι καλούνται ούτως ή άλλως ανά πάσα στιγμή βάσει των διαταγών της πρώτης κλήσης τους, οι λόγοι αιτιολόγησης αυτής της διάταξης είναι παραπλανητικοί/παρελκυστικοί. Ο πραγματικός λόγος είναι ο εξαναγκασμός των ανυποτάκτων σε συνεχή πληρωμή προστίμων.

  • 11 Μαρτίου 2019, 01:09 | Βασίλης

    16. Στην παρ. 3 του άρθρου 51 του ν. 3421/2005 προστίθεται περίπτ. ζ΄ ως εξής:
    «ζ. Με την έκδοση απόφασης για την ανυποταξία αυτή από την αρμόδια στρατιωτική δικαστική αρχή.».

    Πόσες φορές θα την πληρώσουμε την ανυποταξία; Πολύ λάθος διάταξη, δεν γίνεται για το ίδιο αδίκημα να πληρώνουμε συνέχεια και να μην μπορούμε να τελειώσουμε… Πρέπει να αποσυρθεί αυτή η παράγραφος.

  • 11 Μαρτίου 2019, 01:19 | Nikolas

    16. Στην παρ. 3 του άρθρου 51 του ν. 3421/2005 προστίθεται περίπτ. ζ΄ ως εξής:
    «ζ. Με την έκδοση απόφασης για την ανυποταξία αυτή από την αρμόδια στρατιωτική δικαστική αρχή.».

    Με τη διάταξη αυτή, δυστυχώς ανοίγει εκ νέου ο δρόμος για την πολλαπλή επιβολή του εξοντωτικού προστίμου των 6000€ στους ανυπότακτους, κάτι το οποίο είχε διορθωθεί με το άρθρο 38 του νόμου 4361/2016… Πάλι προσπαθούν να μας εξοντώσουν οικονομικά, δεν φτάνει που μας εξώθησαν σε εξορία για να έχουμε να φάμε, δεν φτάνει που δεν μπορούμε να έρθουμε στην Ελλάδα, πρέπει να μας παίρνετε και λεφτά που δεν έχουμε… Ντροπή. Ας ήταν το πρόστιμο 1000€ ή 500, να το καταλάβω. Ή εφόσον το πληρώνω να μην είμαι πλέον ανυπότακτος, άμα είναι 6000…. Είναι πολύ λάθος αυτή η προσθήκη…

  • 11 Μαρτίου 2019, 01:29 | Δημήτρης

    Σχετικά με την παρ. 3 του άρθρου 19 του ν. 3421/2005:

    Θα βοηθούσε πολύ την αναβολή να την δικαιούται ο ερευνητής (κάτοχος διδακτορικού), όπως δικαιούται ο φοιτητής προπτυχιακού και διδακτορικού, και όχι να είναι στην κρίση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.

    Επιπλέον, η αναβολή θα έπρεπε να δίνεται όχι μόνο για 1 χρόνο όπως είναι τώρα, αλλά τουλάχιστον για όσο αναγράφεται στο συμβόλαιο του ερευνητή με το ξένο πανεπιστήμιο. Για παράδειγμα, αυτή την στιγμή αν κάποιος προσκομίσει συμβόλαιο εργασίας για 3 χρόνια, η αναβολή που παίρνει είναι μόνο για 1 χρόνο. Είναι κουραστική και δύσκολη η διαδικασία κατάθεσης εγγράφων κάθε χρόνο για κάποιον που διαμένει στο εξωτερικό.

    Θα μπορούσε μάλιστα να δίνεται αναβολή απευθείας μέχρι την ηλικία των 33 χρονών, όπως για παράδειγμα η αναβολή για προπτυχιακές σπουδές διαρκεί 10 χρόνια, χωρίς να έχει σημασία η διάρκεια του συμβολαίου.

  • 10 Μαρτίου 2019, 15:25 | Βασίλης

    Ένα μέτρο το οποίο θα οδηγούσε σε αμοιβαίο όφελος για την χώρα και τους διαπρέποντες επιστήμονες είναι η περαιτέρω μείωση της ηλικίας του πολίτη/επιστήμονα ώστε να μπορεί να εξαγοράσει την στρατιωτική θητεία. Η μείωση αυτή για παράδειγμα στα 31 έτη από τα 33 έτη που ισχύει σήμερα θα εξασφάλιζε σημαντικούς πόρους στο Ελληνικό κράτος και ταυτόχρονα θα επέτρεπε στους διαπρέποντες επιστήμονες να μην διακόψουν την επαγγελματική τους πορεία η οποία μελλοντικά θα αποβεί θετική για την χώρα.

  • 9 Μαρτίου 2019, 17:39 | Teddy

    16. Στην παρ. 3 του άρθρου 51 του ν. 3421/2005 προστίθεται περίπτ. ζ΄ ως εξής:
    «ζ. Με την έκδοση απόφασης για την ανυποταξία αυτή από την αρμόδια στρατιωτική δικαστική αρχή.».

    Με τη διάταξη αυτή, δυστυχώς ανοίγει εκ νέου ο δρόμος για την πολλαπλή επιβολή του εξοντωτικού προστίμου των 6000€ στους ανυπότακτους, κάτι το οποίο είχε διορθωθεί με το άρθρο 38 του νόμου 4361/2016…

  • 9 Μαρτίου 2019, 16:14 | ΘΩΜΑΣ ΨΑΡΡΗΣ

    Σας ευχαριστώ θερμά για το εύστοχο σχόλιο σας. Σαφέστατα και ισχύει για όλους τους αδελφούς. Θα φροντίσουμε να απαλειφθεί η δεύτερη τροποποίηση.

  • 9 Μαρτίου 2019, 15:42 | Θεόδωρος

    ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ!
    Πολύ ορθό όλα τα αδέρφια μιας οικογένειας να έχουν την ίδια αντιμετώπιση. Τι κοινωνία είμαστε να ευνοεί τους πρωτότοκους…

    «(1) Όλοι οι αδελφοί από πέντε ή περισσότερα ζώντα αδέλφια.».

    «(1) Όλοι οι αδελφοί από τρία ή τέσσερα ζώντα αδέλφια.».

    ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΤΙ ΝΟΗΜΑ ΕΧΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ;;; σε ποιον να μεταβιβάζεται αφού όλοι έχουν το ιδιο δικαίωμα.. …

    4. Η παρ. 5 του άρθρου 7 του ν. 3421/2005 αντικαθίσταται ως εξής:

    «Στις περιπτ. (1) και (2) της υποπαραγράφου α΄ της παρ. 1 και στις περιπτ. (1), (3) και (4) της υποπαραγράφου β΄ της ίδιας παραγράφου, αν ο περιγραφόμενος ως δικαιούχος είναι ανίκανος για κάθε εργασία, το δικαίωμα της μεταφοράς μεταβιβάζεται στον αμέσως επόμενο ικανό για εργασία αδελφό. Δεν είναι δυνατή η μεταβίβαση του δικαιώματος μεταφοράς στους υπόχρεους μειωμένης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης, όταν οι δικαιούχοι έχουν ασκήσει το δικαίωμα αυτό και έχουν ήδη εκπληρώσει μειωμένη στρατεύσιμη στρατιωτική υποχρέωση.».