Άρθρο 103 – Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος δεξαμενών καλλιέργειας υδρόβιων οργανισμών

Οι παρ. 1, 2, 3 και 4 του άρθρου 2 του από 31.3.1985 π.δ. (Δ’ 270) τροποποιείται και το άρθρο 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 2
Γεωργοκτηνοτροφικά, γεωργοπτηνοτροφικά κτίρια, κτίρια υδατοκαλλιεργειών, στέγαστρα σφαγής, γεωργικές αποθήκες, δεξαμενές, θερμοκήπια και λοιπές γεωργικές κατασκευές

1. Κτίρια που προορίζονται για γεωργοκτηνοτροφικές γεωργοπτηνοτροφικές ή υδατοκαλλιεργητικές εγκαταστάσεις (ιχθυοκαλλιεργειών, οστρακοκαλλιεργειών και καλλιεργειών λοιπών υδρόβιων οργανισμών), καθώς και εγκαταστάσεις αποθήκευσης λιπασμάτων, φαρμάκων, ιχθυοτροφών, γεωργικών και αλιευτικών εφοδίων, γεωργικών και αλιευτικών προϊόντων, στέγαστρα σφαγής ζώων, δεξαμενές από οποιοδήποτε υλικό, ενδιαιτήματα και ιατρεία μικρών ζώων, επιτρέπεται να κατασκευάζονται κατά παρέκκλιση του άρθρου 1, με απόφαση της κατά τις κείμενες διατάξεις αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά από γνώμη της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και μετά από γνώμη του αρμόδιου Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων.
Η παρέκκλιση αφορά: α) Στην ανέγερση περισσότερων από ένα κτίρια, επί του γηπέδου. β) Το ποσοστό κάλυψης του γηπέδου που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 30% της επιφανείας του. γ) Το ύψος των κτιρίων. δ) Τις αποστάσεις των κτιρίων από τα όρια του γηπέδου οι οποίες δεν μπορούν μειωθούν περισσότερο από το προβλεπόμενο ύψος των κτιρίων και οπωσδήποτε όχι λιγότερο από πέντε (5) μέτρα. ε) Τον συντελεστή δόμησης του γηπέδου που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,90, ο συντελεστής όγκου των παραπάνω αναφερόμενων κτιρίων δεν μπορεί να υπερβαίνει το αριθμό 3,3. στ) Το εμβαδόν, το πρόσωπο και το βάθος του γηπέδου.
2α. Εγκαταστάσεις ξηραντηρίων καπνών Βιρτζίνια, θερμοκηπίων και διχτυοκηπίων για την καλλιέργεια ανθέων, καλλωπιστικών και κηπευτικών προϊόντων, αρωματικών φαρμακευτικών φυτών, τροπικών φυτών, σποροφύτων, δενδρωδών και άλλων καλλιεργειών που ενδείκνυνται για τις ανωτέρω κατασκευές, θαλάμων για την καλλιέργεια μανιταριών και σποροφύτων, θερμοκηπιακών κατασκευών για υδρόβιους οργανισμούς, καθώς και εγκαταστάσεις για την εκτροφή σαλιγκαριών, σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες εγκεκριμένους τύπους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατασκευάζονται χωρίς άδεια και περιορισμό ως προς το ποσοστό κάλυψης του γηπέδου, το μέγιστο ύψος και τον αριθμό των κατασκευών.
2β. Οι αποστάσεις των κατασκευών της παρ. 2α από τα όρια του γηπέδου ορίζονται σε 2,50 μέτρα.
2γ. Ειδικά το ύψος των δεξαμενών καλλιέργειας υδρόβιων οργανισμών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πενήντα (50) εκατοστά.
3. Το ύψος των φυλακίων, που προορίζονται για πυροπροστασία δασικών εκτάσεων, που κατασκευάζονται από κρατικές υπηρεσίες καθορίζεται με έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το ύψος αυτό δεν μπορεί να υπερβεί τα είκοσι (20) μ.
4. Κτίρια που αναγείρονται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εκτός δασών και δασικών εκτάσεων για στέγαση του προσωπικού που ασχολείται με την εκμετάλλευση και προστασία των δασών, καθώς και για την αποθήκευση υλικών και μηχανημάτων επιτρέπεται να ανεγείρονται κατά παρέκκλιση του άρθρου 1. Η παρέκκλιση εγκρίνεται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά από γνώμη της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του αρμόδιου Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων. Η παρέκκλιση αφορά: α) Στην ανέγερση περισσότερων του ενός κτιρίων και τη διασπορά τους στο γήπεδο. β) Τον αριθμό ορόφων που δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τους τρεις (3) και το ύψος το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα (10) μέτρα. γ) Τις αποστάσεις των κτιρίων από τα όρια του γηπέδου που δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερες από το ύψος των κτιρίων και εν πάση περιπτώσει όχι μικρότερες από πέντε (5) μέτρα. δ) Το ποσοστό κάλυψης που δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 15% της επιφάνειας του γηπέδου. ε) Τον συντελεστή δόμησης που δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 0,3 με προϋπόθεση ότι η συνολική επιφάνεια ορόφων των κτιρίων δεν υπερβαίνει τα τρεις χιλιάδες (3.000) μ2.
5. Για κτίρια αποθηκών οριζοντίου τύπου ή κατακορύφου τύπου (SILOS) καθώς και για δεξαμενές που προορίζονται για αποθήκευση γεωργικών προϊόντων, λιπασμάτων, φαρμάκων και άλλων γεωργικών εφοδίων που κατασκευάζονται από την Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος ή Γεωργικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις ή ν.π.δ.δ. ή Ανώνυμες Εταιρείες στις οποίες μετέχει η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος ή Συνεταιρισμοί οι όροι και περιορισμοί δομήσεως ορίζονται ως ακολούθως:
α) Ελάχιστες αποστάσεις των κτιρίων από τα όρια του γηπέδου 10 μ.
β) Μέγιστο ποσοστό καλύψεως του γηπέδου 30% της επιφανείας αυτού.
γ) Μέγιστος αριθμός ορόφων για μεν τις αποθήκες κατοκόρυφου τύπου (SILOS) και τις δεξαμενές ένας για δε τα κτίρια αποθηκών οριζοντίου τύπου 2.
δ) Μέγιστο ύψος κτιρίων 10 μέτρα. Το ύψος αυτό σε περίπτωση κατασκευής κεκλιμένης στέγης προσαυξάνεται κατά 1,50 μ. Η προσαύξηση αυτή στην περίπτωση των αποθηκών κατακορύφου τύπου (SILOS) μπορεί να φθάσει τα 4,00 μέτρα για λόγους τοποθετήσεως εντός αυτής μηχανισμού βεβαιούμενου τούτου από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
ε) Ο μέγιστος συντελεστής δομήσεως του γηπέδου ορίζεται σε 0,6 και ο συντελεστής κατ’ όγκον εκμεταλλεύσεως σε 3,3.
στ) Επιτρέπεται η κατασκευή περισσοτέρων του ενός κτιρίων (ή εγκαταστάσεων) εντός του αυτού γηπέδου.
6. Επιτρέπεται η εγκατάσταση ξηραντηρίων καπνών Βιρτζίνια, θερμοκηπίων και διχτυοκηπίων για την καλλιέργεια ανθέων, καλλωπιστικών και κηπευτικών προϊόντων, αρωματικών φαρμακευτικών φυτών, τροπικών φυτών, σποροφύτων, δενδρωδών και άλλων καλλιεργειών που ενδείκνυνται για τις ανωτέρω κατασκευές, θαλάμων για την καλλιέργεια μανιταριών και σποροφύτων, θερμοκηπιακών κατασκευών για υδρόβιους οργανισμούς, καθώς και η εγκατάσταση εκτροφείων σαλιγκαριών και η καλλιέργεια αυτών στις περιοχές που καθορίζονται από ειδικές διατάξεις ή Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.) ή γενικά πολεοδομικά σχέδια ως γεωργικές ή αγροτικές γαίες ή περιοχές αποκλειστικά γεωργικής καλλιέργειας, καθώς και σε όλες τις περιοχές στις οποίες επιτρέπεται η χρήση και η κατασκευή θερμοκηπίων, διχτυοκηπίων, θαλάμων για την καλλιέργεια μανιταριών και σποροφύτων και θερμοκηπιακών κατασκευών για υδρόβιους οργανισμούς.».

  • 4 Σεπτεμβρίου 2020, 12:13 | Τ. ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ, Χωροτάκτης – πολεοδόμος

    Οι υδατοκαλλιέργειες τα τελευταία χρόνια αναδεικνύονται σε τομέα αιχμής στον οποίο θα μπορεί η χώρα μας να καταστεί διεθνώς ανταγωνιστική, ειδικά λόγω και του σημαντικού μήκους παραλιακού της μετώπου. Στο πλαίσιο αυτό, με τον πρόσφατο Ν. 4711/20 του ΥΠΑΑΤ, έγινε μια σημαντική προσπάθεια βελτίωσης του πλαισίου αδειοδότησης των υδατοκαλλιεργειών. Συμπληρωματικά σε αυτήν την προσπάθεια θα πρέπει αν εκσυγχρονιστεί και το πλαίσιο πολεοδομικής νομοθεσίας που συνοδεύει την εν λόγω δραστηριότητα ειδικά στις περιπτώσεις χερσαίων εγκαταστάσεων υδατοκαλλιέργειας καθώς ήδη με το παρόν νομοσχέδιο και την εξειδίκευση της θαλάσσιας χωροταξίας γίνονται σημαντικά βήματα για τις υδάτινες εγκαταστάσεις.

    Η υδατοκαλλιέργεια αντιμετωπίζεται ορθώς ως αγροτική/γεωργική παραγωγή. Στο πνεύμα αυτό οι τυχόν ειδικές εγκαταστάσεις (δεξαμενές – πισίνες, σκεπασμένες ή ακάλυπτες) θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζονται και οι σταθερές θερμοκηπιακές κατασκευές στις λοιπές αγροτικές δραστηριότητες: να μην μετράνε στο ποσοστό κάλυψης του γηπέδου στο οποίο εγκαθίστανται. Άλλωστε σε ένα χωράφι δεν θα έλεγε κανείς στον αγρότη να βγάλει οικοδομική άδεια στην οποία τα φυτά του προσμετρώνται στην κάλυψη του γηπέδου. Το αδειοδοτικό πλαίσιο του Ν. 4711/2020 με το άρθρο 85 που τροποποιεί το Ν. 4284/14 υποστηρίζει αυτήν την άποψη εντάσσοντας τις κατασκευές αυτές στην περίπτωση α της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του από 24.05.1985 Π.Δ/τος (ΦΕΚ 270 Δ’), δηλαδή στις εγκαταστάσεις που κατασκευάζονται χωρίς άδεια και περιορισμό ως προς το ποσοστό κάλυψης, το μέγιστο ύψος και τον αριθμό των κατασκευών.

    Ωστόσο, επειδή στην περίπτωση α της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του από 24.05.1985 Π.Δ/τος αναφέρονται: «θερμοκηπιακές κατασκευές για υδρόβιους οργανισμούς … σύμφωνα με τους εγκεκριμένους τύπους του ΥΠΑΑΤ» και επειδή το ΥΠΠΑΤ δεν έχει εντάξει ειδικές κατασκευές (θερμοκήπια – δεξαμενές – πισίνες) στην εγκεκριμένη τυπολογία του, οι κατά τόπους ΥΔΟΜ συχνά προσμετρούν τις υδατοκαλλιεργητικές κατασκευές αυτές στο ποσοστό κάλυψης 30%, εξαναγκάζοντας τις μονάδες αυτές να εγκαθίστανται σε τεράστια και δυσεύρετα ακίνητα, που συχνά παρουσιάζουν ποικίλα προβλήματα βραχωδών εκτάσεων, πρόσβασης, ενιαίου χαρακτήρα κ.λπ. τα οποία και θα αγοράσουν μόνο και μόνο για να έχουν δυνατότητα εγκατάστασης ενός βιώσιμου μεγέθους παραγωγής.

    Στο πλαίσιο αυτό για να συνάδει το πνεύμα του αδειοδοτικού πλαισίου χερσαίων μονάδων υδατοκαλλιέργειας με το γράμμα του πλαισίου πολεοδομικής αδειοδότησής τους προτείνεται είτε:
    (Α) το ποσοστό κάλυψης για τις χερσαίες υδατοκαλλιέργειες να αυξηθεί σε 80% τουλάχιστον, ή
    (Β) η παράγραφος 2α του άρθρου 2 του από 24.05.1985 Π.Δ/τος να διαμορφωθεί ως εξής με την προσθήκη που παρακάτω φαίνεται με κεφαλαία:
    «2.α. Εγκαταστάσεις ξηραντηρίων καπνών Βιρτζίνια, θερμοκηπίων και διχτυοκηπίων για την καλλιέργεια ανθέων, καλλωπιστικών και κηπευτικών προϊόντων, αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών, τροπικών φυτών, σποροφύτων, δενδρωδών και άλλων καλλιεργειών που ενδείκνυνται για τις ανωτέρω κατασκευές, θαλάμων για την καλλιέργεια μανιταριών και σποροφύτων, θερμοκηπιακών κατασκευών για υδρόβιους οργανισμούς, καθώς και εγκαταστάσεις για την εκτροφή σαλιγκαριών, σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες – εγκεκριμένους τύπους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΥΔΡΟΒΙΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΥΛΙΚΟΥ, κατασκευάζονται χωρίς άδεια και περιορισμό ως προς το ποσοστό κάλυψης του γηπέδου, το μέγιστο ύψος και τον αριθμό των κατασκευών.»

    Τέλος θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα χαρακτηριστικά των δεξαμενών (ωφέλιμο βάθος, μήκος κ.λπ.) εξαρτώνται από τις συνθήκες επιβίωσης του είδους που καλλιεργείται και διαφέρουν από είδος σε είδος. Συνεπώς ο περιορισμός του ύψους τους σε 50 εκατοστά για κάθε τύπο είναι αβάσιμος αν όχι επιζήμιος! Η διάταξη αυτή θα πρέπει αν αφαιρεθεί άμεσα γιατί θα προκαλέσει αναστάτωση στις υφιστάμενες δανειοδοτημένες και υπο αδειοδότηση επιχειρήσεις!

  • 3 Σεπτεμβρίου 2020, 13:01 | Ιωάννα Δολτσίνη

    Σχετικά με το «2γ. Ειδικά το ύψος των δεξαμενών καλλιέργειας υδρόβιων οργανισμών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πενήντα (50) εκατοστά.», από που προκύπτουν τα πενήντα εκατοστά; Σε τρέχον έργο πελάτη μου η δεξαμενή έχει ύψος (βάθος) 120 εκατοστά και είναι σύμφωνη με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.