Άρθρο 30 – Κατοικία

Για τις ανάγκες της εκτός σχεδίου δόμησης, για τα κτίρια κατοικίας της περ. ΙΙ.1 του άρθρου 1 του π.δ. 59/2028 (Α’ 114), η μεγίστη επιτρεπομένη επιφάνεια του κτιρίου ως και η συνολική επιφάνεια των ορόφων δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει:
1. Για γήπεδα εμβαδού μέχρι 2.000 τ.μ. τα 150 τ.μ.
Για γήπεδα εμβαδού μεγαλύτερου των 2.000 τ.μ. μέχρι και 4.000 τ.μ., για μεν τα πρώτα 2.000 τ.μ. τα 150 τ.μ., για δε τα λοιπά ίση με το γινόμενο του υπολοίπου εμβαδού του γηπέδου επί τον συντελεστή δόμησης 0,018.
Για γήπεδα εμβαδού μεγαλύτερου των 4.000 τ.μ. μέχρι και 8.000 τ.μ., για μεν τα πρώτα 4.000 τ.μ. τα 186 τ.μ., για δε τα λοιπά ίση με το γινόμενο του υπολοίπου εμβαδού του γηπέδου επί τον συντελεστή δόμησης 0,018.
Για γήπεδα εμβαδού μεγαλυτέρου των 8.000 τ.μ., για μεν τα πρώτα 8.000 τ.μ. τα 258 τ.μ., για δε τα λοιπά ίση με το γινόμενο του υπολοίπου εμβαδού του γηπέδου επί τον συντελεστή δόμησης 0,009 μη δυναμένη σε καμία περίπτωση να υπερβεί τα 360 τ.μ.
2. Για γήπεδα με εμβαδόν πολλαπλάσιο του κατά κανόνα αρτίου (4.000 τ.μ.), για τα οποία συντρέχουν οι προϋποθέσεις κατάτμησης, η μέγιστη επιφάνεια κτιρίου ισούται με το άθροισμα του εμβαδού των κτιρίων που θα επιτρεπόταν να ανεγερθούν σε κάθε γήπεδο μετά την κατάτμηση, μειωμένη κατά 15%, και υπό τις προϋποθέσεις ότι: α) θα ανεγερθεί μια οικοδομή, και β) το γήπεδο θα παραμείνει ενιαίο. Μεταβιβάσεις κατά παράβαση των προϋποθέσεων αυτών είναι αυτοδικαίως άκυρες.
3. Κατά τα λοιπά ισχύουν οι όροι δόμησης του άρθρου 28.

  • 4 Σεπτεμβρίου 2020, 13:55 | Ειρήνη Τσακιροπούλου, Θύμιος Δημόπουλος, Γιώργος Δημητρόπουλος, Ήβη Νανοπούλου (εκ μέρους του γραφείου Θύμιος Παπαγιάννης και Συνεργάτες ΑΕΜ)

    1. Ελάχιστη μείωση της επιτρεπόμενης δόμησης χωρίς ουσιαστικό λόγο.

  • 4 Σεπτεμβρίου 2020, 11:27 | Σύλλογος Μηχανικών Τήνου

    Προτείνεται να είναι υποχρεωτική η υπογειοποίηση των δικτύων κοινής ωφέλειας από την πλησιέστερη επαρχιακή η δημοτική ασφαλτοστρωμένη οδό έως την ιδιοκτησιά.

  • 4 Σεπτεμβρίου 2020, 10:48 | WWF Ελλάς

    Με αυτό το άρθρο ορίζεται ο περιορισμός της δόμησης ειδικά για τη χρήση της κατοικίας, η κλίμακα του οποίου είναι αντίστοιχη με αυτή που προβλέπεται για τις λοιπές χρήσεις (περίπου 10% – άρθρο 29 σχεδίου νόμου).
    Απαραίτητο να γίνει αναφορά στην υποχρέωση που απορρέει από την οδηγία 2010/31/ΕΕ «για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων» ότι όλα τα νέα κτίρια (όχι μόνο κατοικίας, αλλά όλα) πρέπει να είναι σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας (nZEB). Σχετικά τα σχόλια που υποβάλλουμε στο άρθρο 95.

  • 3 Σεπτεμβρίου 2020, 22:04 | ΑΛΕΞΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΛ ΜΗΧ ΧΩΡΟΤΑΚΤΗΣ

    άρθρο 30 : η προτεινόμενη μείωση του ΣΔ για κατοικία είναι αστεία, μόνο προβλήματα δημιουργεί : από τα 200 τμ στα 186 τμ Δηλαδή για 14 τμ γίνεται όλη η φασαρία ;;;
    για λόγους ιστορικής συνέχειας πρέπει να διατηρηθεί στα 200 τμ και αντίστοιχα να μειωθεί η αρτιότητα οικοπέδου στα 2.000 τμ σε απόσταση 500 μ από τα όρια των οικισμών (Ζώνη οικισμού)

  • 1 Σεπτεμβρίου 2020, 17:11 | Παπαμικρουλέας Αλέξανδρος – Πολ.Μηχανικός

    Το παρόν άρθρο θα επιφέρει μόνο ταλαιπωρία χωρίς να προσφέρει τίποτα ουσιαστικό.
    Πετιούνται στο καλάθι των αχρήστων μελέτες οι οποίες έχουν ήδη γίνει και δεν έχουν προλάβει να κατατεθούν γιατί καθυστερούν να πάρουν εγκρίσεις, όπως προβλέπεται, από αντίστοιχες υπηρεσίες (αρχαιολογία, αρχιτεκτονικά συμβούλια κλπ). Γιατί;
    Επίσης, οι καινούργιοι συντελεστές -με συγχωρείτε αλλά- αγγίζουν τα όρια της γελοιότητας. Τι σημαίνει 0,018 και 0,009; Τι σημαίνει 186 τμ και 258 τμ; Σοβαρά τώρα, γιατί πρέπει να αλλάξετε τα 200 και τα 280;
    Κρατήστε τους υφιστάμενους συντελεστές για κατοικία. Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουν.
    Και για τα μικρότερα των 4.000 τμ γήπεδα, ούτως ή άλλως θα είναι πολύ μικρό το διάστημα πλέον που αυτά θα είναι άρτια, μην προσθέτετε επιπλέον ταλαιπωρία στον κόσμο και στους μηχανικούς. Χάνουν που χάνουν την αρτιότητά τους σε δύο χρόνια, τουλάχιστον ας προλάβει όποιος μπορεί να βγάλει άδεια για 200 τμ αν έχει 2.000 τμ γήπεδο. Μην τον κατεβάζετε στα 150 τμ.

  • 28 Αυγούστου 2020, 23:25 | ΜΗΝΑΣ

    ΔΟΜΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ. ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.
    ΟΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ Η ΑΠΟΦΑΣΗ 1828 / 2008 ΤΟΥ ΣτΕ ΜΠΛΟΚΑΡΕ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ( ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ )ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΝΕΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΛΩΡΙΔΑΣ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΔΙΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ. ΕΤΣΙ ΜΕΝΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΕΝΤΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΑΡΤΙΑ ΜΕΝ ΑΛΛΑ ΜΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΙΜΑ. ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ??? ΗΡΘΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟ 2010 ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΘΑ ΕΔΙΝΕ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΜΕ ΜΕΡΙΜΝΑ ΤΩΝ ΟΤΑ( ??? )ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΤΜΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΟΛΛΗΣΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΠΟΣΕΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ??????? ΕΓΩ ΔΕΝ ΞΕΡΩ , ΙΣΩΣ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ . ΕΣΕΙΣ ΕΧΕΤΕ ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ.
    ΑΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΕΜΕ. ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ( ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΝΕΝΟΟΥΜΑΣΤΕ ) ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ. ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΙΚΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΙΣΩΣ ΣΕ ΩΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ.
    ΠΩΣ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ????? ΕΡΧΟΣΑΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΕ ΤΗΝ ΔΟΜΗΣΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΖΩΝΗ ΤΩΝ 500 Μ. ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΕΚΤΙΚΟ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΜΗΜΑ ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΦΙΑ ΤΑ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΠΡΙΝ ΤΟ 1977 ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΤΩΝ 2.000 Μ2 , ΟΠΩΣ ΙΣΧΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ. ΓΙΑΤΙ ??? ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ ΑΥΤΗ ??? ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΥΤΗ ???
    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΘΕΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΖΩΝΗ ΤΩΝ 500 Μ ΑΠΟΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ( ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΕΚΤΙΚΟ ),ΤΩΝ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ ΜΕ ΕΜΒΑΔΟΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 2.000 Μ2 ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΠΑΝΩ ΣΕ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟ ΔΡΟΜΟ
    ΚΑΙ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΥΛΟΓΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ ΠΡΟΣΟΨΗ ΚΑΙ ΒΑΘΟΣ , ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ 1977 ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΝΑ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΠΑΛΑΙΟΙΥΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ. ΔΩΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΛΥΣΗ ΣΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΤΩΡΑ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 28 Αυγούστου 2020, 13:08 | ΔΡΕΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    Αρχικά δεν μπορώ να καταλάβω που αποσκοπεί η μείωση κατά 16τ.μ. της επιφάνειας του κτηρίου σε γήπεδο έως 4000τ.μ.Αναβαθμίζεται το περιβάλλον τόσο εάν σε 3800τ.μ. έκταση περιβάλλοντα χώρου προστεθούν άλλα 16τ.μ. ή απομειώνεται η εκμετάλλευση των ιδιοκτητών περισσότερο? Το ίδιο ισχύει και για τη συνολικά επιτρεπόμενη επιφάνεια των 360τ.μ.
    Επίσης στο άρθρο 28 αναφέρεται ώς ελάχιστο εμβαδό αρτιότητας τα 4000τ.μ. Πώς θα μπορούσε να κατασκευαστεί κατοικία σε γήπεδο μέχρι 2000τ.μ. 150τ.μ. που αναφέρεται στο παρόν άρθρο?

  • 22 Αυγούστου 2020, 22:49 | ΜΗΝΑΣ

    ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΤΑ ΠΑΡΕΚΛΙΣΗ ΑΡΤΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΙΜΑ.

  • 22 Αυγούστου 2020, 16:54 | ΕΥΔΟΚΙΑ ΜΟΣΧΑΚΗ

    Θα συμφωνήσω ότι είναι αναγκαίο να δοθεί μεταβατική περίοδος στην οποία να ισχύουν οι σημερινοί όροι δόμησης. Υπάρχουν μελέτες που έχουν εκπονηθεί από καιρό και δεν είναι δυνατή η έκδοση αδείας λόγω υπέρμετρων καθυστερήσεων σε Αρχαιολογία, ΣΑ, ακόμα και λόγω εκκρεμών απαντήσεων σε υποβολή αντιρρήσεων δασικών χαρτών.

  • 21 Αυγούστου 2020, 23:25 | ΜΗΝΑΣ

    ΠΟΥ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ ΣΧΕΔΙΟ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΤΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΙΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ 4.000 Μ2??? ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΤΟ ΒΡΟΥΜΕ. ΜΗΠΩΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΛΑΘΟΣ ???

  • 21 Αυγούστου 2020, 18:00 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΡΑΠΑΣ

    Το νέο είναι ότι με τις εν λόγω διατάξεις φαίνεται να αυξάνεται η Επιτρεπόμενη κάλυψη σε 20% για κατοικίες αντί Επιτρεπόμενη Κάλυψη=Δόμηση που ίσχυε μέχρι τώρα! Σύμφωνα με την Εγκ-46355/9/19-2-01 .
    Οι λοιποί περιορισμοί πχ ορόφων και υψών του άρθρου 6 ΦΕΚ 270/Δ/85 παραμένουν σε ισχύ? Πρέπει να υπάρχει πιο ρητή διευκρίνιση

  • 18 Αυγούστου 2020, 18:33 | Σ.B.Κ.

    Με το καθεστώς non-dom, που προωθεί η Κυβέρνηση και βάσει του οποίου οι κροίσοι φορολογούνται για τα παγκόσμια εισοδήματά τους με μέγιστο ποσό 100 χιλ. ευρώ, η Ελλάδα έχει, ήδη, προσελκύει περισσότερα από 20 άτομα υψηλότατης καθαρής θέσης (Ultra high-net-worth individuals -UHNWI) με περιουσία από 2 εκατ. ευρώ έως περίπου 50 εκατ.
    Οι εν λόγω πρωτοβουλίες μπορούν να δώσουν ισχυρή ώθηση στην εγχώρια αγορά υπερπολυτελών κατοικιών, των οποίων δηλαδή η αξία υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ.
    Υποθέτω ότι οι συντάκτες του “ευφυούς” περιορισμού δόμησης μη δυναμένης σε καμία περίπτωση να υπερβεί τα 360 τ.μ. δεν το έλαβαν υπ’ όψιν τους.

  • 17 Αυγούστου 2020, 09:03 | ΑΛΕΞ.Κ.-Πολ.Μηχ.ΕΜΠ

    ΑΡΘΡΟ 30.
    Η οποια μειωση της Δομησης στα 4000 τμ πρεπει να ισχυσει σταδιακα σε καθε περιοχη Δημοτικης Ενοτητος που θα εχει εκπονηθει και νομοθετηθει Τοπικο Πολεοδομικο Σχεδιο , μεχρι Πραξης Εφαρμογης. Μονον ετσι εχει νοημα η παρεμβαση στην εκτος Σχεδιου Δομηση.Αλλοιως θα προκειται για μια καθαρα Διοικητικη Απαξιωση της Περιουσιας δεκαδων χιλιαδων ιδιοκτητων και μικροιδιοκτητων,Ολοκληρωτικου-Συγκεντρωτικου τυπου,με εντονα και ξεκαθαρα Αντιαναπτυξιακα χαρακτηριστικα , σε μια εποχη που – λογω της 10χρονης υφεσης και της καταστρεπτικης πανδημιας- η χωρα κατεπειγοντως χρειαζεται διευκολυνσεις και αυξημενα κινητρα για επενδυσεις. Επενδυσεις γινονται κατ’ εξοχην σε εκτος Σχεδιου γηπεδα, οποτε θα περιμενε κανεις διευκολυνσεις, αρση γραφειοκρατιας,εκλογικευσεις,επιλυση χρονιζοντων προβληματων,απλοποιησεις, κινητρα κλπ στην εκτος Σχεδιου Δομηση, χωρις βεβαια καθολου να θιγεται το περιβαλλον.ΑΥΤΟ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ,ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ.Οταν θα εχουν ολοκληρωθει τα Πολεοδ. Σχεδια , ανα Δημ. Ενοτητα , τοτε να ισχυσουν οι οποιοι περιορισμοι στην δομηση , τοπικα καθε φορα .ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΜΟΙΑΖΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ξεκομμενο και αντιθετο απο την γενικωτερη ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ , που στο κατω-κατω ειναι αυτη που προσφατα ψηφισε ο Ελληνικος λαος. Οσον αφορα τα κινητρα για αποφυγη κατατμησης : Το αρθρο που προτεινεται , ισχυει ηδη απο τον Ν3212/2003 , και καμμια εφαρμογη δεν ειχε μεχρι τωρα ( εξ οσων τουλαχιστον γνωριζουμε ,στον Τεχνικο κοσμο, μεχρι σημερα ). Συνεπως θα πρεπει να γινει ελκυστικωτερο (χωρις βλαβη του περιβαλλοντος),και γι’ αυτο ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ : α) να μειωνεται η δομηση ,οχι κατα 15% , αλλα κατα 5% , β) να επιτρεπονται περισσοτερα του ενος κτιρια, και γ)να επιτραπει η καθετος ιδιοκτησια. ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΤΜΗΣΕΩΝ.Αυτο θα κανει σημαντικα πιο οργανωμενη την εκτος σχεδιου δομηση κατοικιας. Ηδη , οι αλλαγες που επιφερει η Πανδημια ,περιλαμβανουν στις Αναπτυξιακες Επενδυσεις και την κατασκευη κατοικιων ( οχι διαμερισματων), σε Εκτος Σχεδιου περιοχες( απομονωση,ιδιωτικοτητα,εκτος αστικου συνωστισμου κλπ).Και επειδη στην Οικονομια ο Χρονος που γινεται κατι ( το timing )εχει τεραστια σημασια για την επιτυχια του , ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να ληφθουν αμεσα , ΤΩΡΑ ,σοβαρα μετρα-κινητρα για αποφυγη κατατμησεων και για συνενωσεις.Ο Χωροταξικος-Πολεοδομικος Σχεδιασμος της χωρας , μοιραια-δεν γινεται αλλοιως- ,θα αργησει να ολοκληρωθει , εστω και τμηματικα . Ο στοχος ( αρκετα αισιοδοξος )ειναι αρχικα τα 2,5 ετη , και ας μην ξεχναμε τα υπαλληλικα,πολιτικα και αλλα ιδιωτικα και μη συμφεροντα καθως και την γραφειοκρατια και πολυνομια που παραμονευουν…..

  • 14 Αυγούστου 2020, 14:35 | Σ.Κ.

    Το να ορίζει η πολιτεία την αντιστοιχία εδάφους-δομημένου χώρου είναι απολύτως κατανοητό. Το να ορίζει όμως ανώτατο όριο ώστε η δόμηση “μη δυναμένη σε καμία περίπτωση να υπερβεί τα 360 τ.μ.” αποτελεί διεστραμμένη ιδεοληψία. Έχεις πλούσιε 50-100-200 στρέμματα γης; Φάτα!!! Σιγά μην σε αφήσω να χτίσεις βίλλα 1000τμ. Βολέψου με τα 360τμ. γιατί ως γνωστόν στη σοβιετοκρατούμενη Ελλάδα δεν θέλουμε ταξικές διακρίσεις!!!

  • 12 Αυγούστου 2020, 18:27 | Γρηγόρης Αντωνάκος

    Που προβλέπεται ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΟΝ η δόμηση ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ σε γήπεδα κάτω των 4000 τμ;

  • 7 Αυγούστου 2020, 23:30 | anonymous

    ΠΔ 59 του 2018, το 2028 δεν ηρθε ακόμη..

  • 5 Αυγούστου 2020, 19:38 | Παύλος Μασμανλιδης

    Δεν είναι κατανοητή η μείωση του συντελεστή δόμησης από 0,2 στο 0,18.
    Εάν δεν ακυρωθεί η προτεινόμενη αλλαγή, το πιο λογικό και δίκαιο θα είναι τουλάχιστον να συμπεριληφθεί η διατήρηση του συντελεστή στο 0,2 στις μεταβατικές διατάξεις και για το χρονικό διάστημα στο οποίο θα βρίσκονται σε ισχύ οι παρεκκλίσεις
    Διαφορετικά θα προκύψουν σημαντικές αδικίες και αντιφάσεις με άδειες που ήδη βρίσκονται σε διαδιακασία έγκρισης ή δυσβάστακτη επιπλέον επιβάρυνση για πολίτες οι οποίοι θα αναγκαστούν να εκδώσουν νέες μελέτες προς δόμηση.
    Τι θα ισχύσει με πολίτες οι οποίοι έχουν πάρει προέγκριση όρων δόμησης αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η αδειοδότηση;;;
    Τέλος μείωση του συντελεστή δόμησης προκαλεί έμμεση μείωση και της αξίας των αγροτεμαχίων, επιβαρύνοντας την μέση ιδιοκτησία
    Ελπίζω να λάβετε υπόψιν σας τη δυσαρέσκεια των πολιτών

  • 5 Αυγούστου 2020, 13:54 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΟΥΡΜΟΥΣΟΓΛΟΥ

    Θεωρώ ότι στη θέση που βρίσκομαι εγώ θα βρίσκονται αρκετοί πολίτες. Παρόλο που η μείωση είναι μικρή, είναι αδιανόητο να μη δοθεί μια μεταβατική περίοδος (μικρή, ολίγων μηνών) της μείωσης του συντελεστή διότι όλες οι μελέτες έχουν ετοιμαστεί (μηχανικοί, στατικοί, αρχιτέκτονες κλπ) και οδεύουν προς κατάθεση στην πολεοδομία (αφού λάβουν τη χρονοβόρα έγκριση από Αρχιτεκτονική Επιτροπή και Αρχαιολογία) με βάση τον ισχύοντα συντελεστή δόμησης. Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι η παραμικρή αλλαγή σημαίνει ότι η δουλειά η οποία έχει ολοκληρωθεί και πληρωθεί, αχρηστεύεται και πρέπει όλα να γίνουν από την αρχή. Προτείνω λοιπόν μια μεταβατική περίοδο για τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί και έχουν βασισθεί στο τωρινό καθεστώς, αλλά δεν οδεύουν προς πολεοδομία είτε γιατί περιμένουν Αρχαιολογία και Αρχιτεκτονική Επιτροπή, είτε γιατί διέκοψαν λόγω Αυγούστου και είχαν προγραμματίσει κατάθεση από Σεπτέμβριο ούτως ώστε να μη χρειαστεί να ξαναγίνουν όλα από την αρχή με διπλάσιο κόστος.

  • Η μείωση του ΣΔ να μην ισχύσει στα άρτια κατά κανόνα οικόπεδα δηλαδή τα > 4000 μ²