Άρθρο 89 – Κατασκευές πάνω από το κτίριο

Οι παρ. 2 και 3 του άρθρου 19 του ν. 4067/2012 αντικαθίστανται και το άρθρο 19 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 19
Κατασκευές πάνω από το κτίριο

1. Όλες οι κατασκευές πάνω από το κτίριο πρέπει να αποτελούν ένα ενιαίο αισθητικό σύνολο, μπορεί να συνδέονται ή να περιφράσσονται με ελαφρά ή διάτρητα στοιχεία και οι θέσεις τους αποτυπώνονται υποχρεωτικά στις μελέτες που συνοδεύουν την άδεια δόμησης.
2. Πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής και μέσα στο ιδεατό στερεό επιτρέπονται:
α) Σε νέα και υφιστάµενα κτίρια, χώροι κύριας χρήσης αποκλειστικής ή κοινόχρηστης, µέγιστης επιφάνειας τριάντα πέντε (35 τ.μ.) και µέγιστου ύψους 3,40 µ., µε προϋπόθεση τη δηµιουργία φυτεµένου δώµατος που καλύπτει το 80% της συνολικής επιφάνειας του δώµατος, εξαιρουμένης της απόληξης κλιμακοστασίου και του ανελκυστήρα, και µε αναλογία ένα (1) τ.μ. χώρου ανά πέντε (5) τ.μ. φύτευσης. Στην περίπτωση αυτή είναι δυνατή η προσαύξηση του ύψους του κτιρίου σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο της παρ. 8 του άρθρου 15.
β) Καπνοδόχοι, αγωγοί αερισμού, εγκαταστάσεις ηλιακών συστημάτων με τοποθέτηση του δοχείου σε άμεση επαφή με την άνω στάθμη του δώματος και τοποθέτηση του συλλέκτη πάνω από αυτό, πύργοι ψύξης και δοχεία διαστολής, φωτοβολταϊκών συστημάτων και συστήματα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αντλίες θερμότητας.
γ) Απολήξεις κλιμακοστασίων με στάση ανελκυστήρα στο δώμα και φρεάτων ανελκυστήρων με τις ελάχιστες αναγκαίες διαστάσεις και μέγιστο εξωτερικό ύψος 3,80 μ. από την τελικά διαμορφωμένη επιφάνεια του τελευταίου ορόφου του κτιρίου. Πάνω στις απολήξεις αυτές απαγορεύεται η τοποθέτηση οποιασδήποτε κατασκευής ή εγκατάστασης.
δ) Στηθαία και κιγκλιδώματα ασφαλείας τοποθετούνται στη θέση του περιγράμματος του υποκείμενου ορόφου.
ε) Ασκεπείς πισίνες, διακοσμητικά χωροδικτυώματα μέγιστου ύψους τρία (3) μ., μόνιμες γλάστρες φυτών και γενικά εγκαταστάσεις για τη δημιουργία κήπων με τον εξοπλισμό τους, που κατασκευάζονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, τοποθετούνται υποχρεωτικά μέσα στον χώρο που ορίζεται από στηθαία ή κιγκλιδώματα ασφαλείας.
στ) Κατασκευές για τη στήριξη των φυτών, πέργκολες που μπορούν να επικαλύπτονται από ελαφρά εύκαμπτα υλικά ή κινητά συστήματα, καλαμωτές, φωτοβολταϊκά πανέλα και μόνο σε οριζόντια θέση.
ζ) Στέγες. Σε κάθε περίπτωση απαγορεύονται κατασκευές που δημιουργούν κατακόρυφα ανοίγματα και διαφοροποιούν την ενιαία κλίση και στερεομετρία της στέγης.
3. Πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής και έξω από το ιδεατό στερεό επιτρέπεται η τοποθέτηση:
α) Αλεξικέραυνου, κεντρικής κεραίας τηλεόρασης και ραδιοφώνου, κεραίας κινητής επικοινωνίας.
β) Τεχνικών συστημάτων αξιοποίησης αιολικής ενέργειας και σταθμών HEPOS.
γ) Κατασκευές αντιθορυβικής προστασίας (ηχοπετάσματα) σε υφιστάμενα ειδικά κτίρια για την απόσβεση ήχων που προέρχονται από μηχανήματα κλιματισμού. Οι κατασκευές αυτές τοποθετούνται σε απόσταση τουλάχιστον 0,50 μ. από κάθε όψη του κτιρίου και έχουν μέγιστο ύψος 3,50 μ. μαζί με τη βάση στήριξής τους.».

  • 4 Σεπτεμβρίου 2020, 12:29 | ΠΣΥΠΕΝΕΠ

    Στο εδάφιο β, παράγραφος 2, η αναφορά για «εγκαταστάσεις ηλιακών συστημάτων με τοποθέτηση του δοχείου σε άμεση επαφή με την άνω στάθμη του δώματος και τοποθέτηση του συλλέκτη πάνω από αυτό» προτείνεται να αντικατασταθεί ως εξής: «εγκαταστάσεις ηλιακών συστημάτων «.

    Η παραπάνω διατύπωση αποκλείει τα θερμοσιφωνικά συστήματα που είναι και αυτά που εγκαθίσταται στην πλειοψηφία των ελληνικών κτιρίων.

    εκ μέρους του ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών

    Κώστας Λάσκος, πρόεδρος Π.Συ.Π.Εν.Επ.

  • 4 Σεπτεμβρίου 2020, 00:21 | Κωνσταντίνος Πολυχρονίου

    Στο Άρθρο 19 παρ.2 πρέπει να διευκρινιστεί αν οι χώροι μέγιστης επιφάνειας 35 τμ δύναται να επιμερίζονται σε μικρότερους χώρους.

  • 4 Σεπτεμβρίου 2020, 00:28 | Κωνσταντίνος Πολυχρονίου

    Στο Άρθρο 19 παρ.2γ θα πρέπει να διευκρινιστεί πως «επιτρέπονται και υπαίθριες σκάλες που συνδέουν ιδιωτικής χρήσης δώμα με υπαίθριους χώρους υποκείμενου διαμερίσματος».

    Αιτιολόγηση: Όταν υπάρχει διαμέρισμα τελευταίου ορόφου με αποκλειστική χρήση δώματος από πάνω του θα πρέπει να αναφέρεται στον ΝΟΚ πως επιτρέπεται η λειτουργική του σύνδεση υπαιθρίως με σκάλα από εξώστη, ημιυπαίθριο ή ακόμα και σκάλα σε πρόβολο από την στάθμη του τελευταίου ορόφου ως την στάθμη του δώματος αποκλειστικής χρήσης. Αυτές οι σκάλες έχουν και ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό και γλυπτικό ενδιαφέρον στην κορυφογραμμή του κτιρίου εκτός από την άμεση λειτουργική χρήση τους. Σε αντίθεση με την αρχιτεκτονική ανάγνωση, συχνά Πολεοδομίες απαγορεύουν τέτοιου είδους συνδέσεις.

  • 3 Σεπτεμβρίου 2020, 14:07 | Κωνσταντίνος Πολυχρονίου

    Στο Άρ.19 παρ.2α προτείνεται να συμπληρωθεί:
    «Στο δώμα ή στέγη του χώρου κύριας χρήσης 35τμ επιτρέπεται η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ που να προσαρμόζονται πλήρως στην κλίση του δώματος ή της στέγης».
    Αιτιολόγηση: Στα φυτεμένα δώματα όπου επιτρέπεται με φύτευση 80 % να κατασκευαστεί χώρος ή χώροι με μέγιστη επιφάνεια 35τμ πάνω από το μέγιστο ύψος θα έπρεπε να ξεκαθαριστεί πως μπορεί να τοποθετηθούν πάνω στην οροφή του (επίπεδη η με κλίση) φωτοβολταϊκά πάνελ. Εφόσον επιτρέπονται στις πέργκολες θα έπρεπε να δύναται το ίδιο και σε αυτές τις περιοχές προς απόλυτη εκμετάλλευση των ιδανικών περιοχών.

  • 3 Σεπτεμβρίου 2020, 14:52 | Κωνσταντίνος Πολυχρονίου

    Στο Άρθρο 19 παρ.2α προτείνεται να συμπληρωθεί ως διευκρίνηση το εξής:
    «Στη φυτεμένη επιφάνεια προσμετρώνται: ο χώρος κάτω από ηλιακούς συλλέκτες που τοποθετούνται πάνω από τη φυτεμένη επιφάνεια καθώς και ο φυτεμένος χώρος κάτω από πέργκολα με φωτοβολταϊκά πανέλα».

    Αιτιολόγηση: Όταν υπάρχει φυτεμένο δώμα 50 η 80 % δεν είναι δυνατόν να αποκλείονται από την μέτρηση του παραπάνω ποσοστού οι περιοχές κάτω από τους ηλιακούς θερμοσίφωνες. Η ένωση πράσινων κτιρίων έχει διευκρινίσει πως οι ηλιακοί θερμοσίφωνες έχουν ανάγκη τον δροσισμό που προσφέρει η εκπνοή των φυτών για τον δροσισμό του κρυστάλλου τους ενώ και αντίστροφα η περιοχή πίσω και κάτω από τον ηλιακό προσφέρει περιοχές φύτευσης διαφορετικής χλωρίδας. Με δεδομένο πως αυτές οι κατασκευές τοποθετούνται πάνω σε σιδερένια υποστυλώματα που κρατούν «αιωρούμενη» την επιφάνεια του ηλιακού ο χώρος από κάτω έχει την δυνατότητα άνετης ήπιας φύτευσης.
    Ακριβώς για τον ίδιο λόγο κάτω από πέργκολες με φωτοβολταικά πάνελς σε δώμα δύναται με βεβαιότητα να αναπτυχθεί φύτευση διαφορετικού τύπου από περιοχές με απόλυτη ηλιοφάνεια και δεν είναι ορθό να αποκλείονται από την φύτευση και κατ’ επέκταση από την καταμέτρηση στο ποσοστό φύτευσης του δώματος.

  • 30 Αυγούστου 2020, 06:04 | ΑΛΕΞΗΣ ΒΙΚΕΛΑΣ

    Προτείνεται η συμπλήρωση του εδ. β σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των κτηρίων για συστήματα και εγκαταστάσεις στα δώματα των κτηρίων.
    β) Καπνοδόχοι, αγωγοί κλιματισμού και αερισμού, ηχοπαγίδες, εγκαταστάσεις ηλιακών συστημάτων με τοποθέτηση του δοχείου σε άμεση επαφή με την άνω στάθμη του δώματος και τοποθέτηση του συλλέκτη πάνω από αυτό, πύργοι ψύξης και δοχεία διαστολής, φωτοβολταϊκών συστημάτων και συστήματα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συστήματα διαχείρισης νωπού αέρα, ανεμιστήρες εξαερισμού και αντλίες θερμότητας.
    Επίσης το ύψος των απολήξεων για ανελκυστήρες μαζί με την πλάκα, τη μόνωση και την υπερύψωση στηθαίου για τον εγκιβωτισμό των μονώσεων προκύπτει από εμπειρία ότι δεν καλύπτει τις προδιαγραφές όλων των ανελκυστήρων που κυκλοφορούν στην αγορά. Το 3,80μ που αναφέρεται στο εδ. γ είναι το απολύτως ελάχιστο και προτείνεται να γίνει 4,40μ

  • 21 Αυγούστου 2020, 14:58 | Αλέξανδρος Φιλίππου

    Στο τέλος των άρθρων 19.2.β και 19.2.στ προτείνεται να προστεθεί αντίστοιχα ότι:

    «Πάνω από μη φυτεμένους ανοικτούς εξώστες του δώματος και πάνω από τις οροφές των χώρων κύριας χρήσης της παρ. 2α του παρόντος άρθρου επιτρέπονται φωτοβολταϊκά πανέλα μόνο σε οριζόντια θέση.»

    «Σε φυτεμένες επιφάνειες δωμάτων επιτρέπονται φωτοβολταϊκά πανέλα πάνω από πέργκολες, μόνο σε οριζόντια θέση και σε ποσοστό έως και 50% της συνολικής φυτεμένης επιφάνειας των δωμάτων.»

    δηλαδή το 19.2.β και το 19.2.στ να διαμορφωθούν ως εξής

    β) Καπνοδόχοι, αγωγοί αερισμού, εγκαταστάσεις ηλιακών συστημάτων με τοποθέτηση του δοχείου σε άμεση επαφή με την άνω στάθμη του δώματος και τοποθέτηση του συλλέκτη πάνω από αυτό, πύργοι ψύξης και δοχεία διαστολής, φωτοβολταϊκών συστημάτων και συστήματα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αντλίες θερμότητας. Πάνω από μη φυτεμένους ανοικτούς εξώστες του δώματος και πάνω από τις οροφές των χώρων κύριας χρήσης της παρ. 2α του παρόντος άρθρου επιτρέπονται φωτοβολταϊκά πανέλα μόνο σε οριζόντια θέση.

    στ) Κατασκευές για τη στήριξη των φυτών, πέργκολες που μπορούν να επικαλύπτονται από ελαφρά εύκαμπτα υλικά ή κινητά συστήματα, καλαμωτές, φωτοβολταϊκά πανέλα και μόνο σε οριζόντια θέση. Σε φυτεμένες επιφάνειες δωμάτων επιτρέπονται φωτοβολταϊκά πανέλα πάνω από πέργκολες, μόνο σε οριζόντια θέση και σε ποσοστό έως και 50% της συνολικής φυτεμένης επιφάνειας των δωμάτων.

    ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ:

    Σε πολυώροφα κτίρια που είναι επιθυμητή η κατασκευή φυτεμένου δώματος, ιδιαίτερα στο 80%, είναι δύσκολο να βρεθεί η απαραίτητη μη φυτεμένη επιφάνεια όταν απαιτείται σχετικά μεγάλη εγκατάσταση φ/β για το Α+. Η εναλλακτική τοποθέτηση φ/β στις όψεις δεν είναι πάντα δυνατή, αλλά ακόμα κι όταν είναι συνεπάγεται -λόγω μειωμένης απόδοσης- περαιτέρω αύξηση του απαιτούμενου εμβαδού φ/β, όπως φυσικά και του κόστους τους. Είναι σημαντικό να διευρυνθούν οι διαθέσιμες επιλογές θέσεων φ/β σε φυτεμένα δώματα ώστε να είναι και τεχνικά και εμπορικά εφικτός ο συνδυασμός φύτευσης και Α+, που είναι και το τελικό ζητούμενο για το μέγιστο ενεργειακό όφελος.

  • 18 Αυγούστου 2020, 19:38 | Αλέξανδρος Φιλίππου

    Στο τέλος του άρθρο 19.2.α προτείνεται να προστεθεί η διευκρίνηση ότι:

    «Οι χώροι αυτοί δύνανται να συνδέονται λειτουργικά με ιδιοκτησίες του υποκείμενου ορόφου»

    δηλαδή το 19.2.α να διαμορφωθεί ως εξής:

    α) Σε νέα και υφιστάµενα κτίρια, χώροι κύριας χρήσης αποκλειστικής ή κοινόχρηστης, µέγιστης επιφάνειας τριάντα πέντε (35 τ.μ.) και µέγιστου ύψους 3,40 µ., µε προϋπόθεση τη δηµιουργία φυτεµένου δώµατος που καλύπτει το 80% της συνολικής επιφάνειας του δώµατος, εξαιρουμένης της απόληξης κλιμακοστασίου και του ανελκυστήρα, και µε αναλογία ένα (1) τ.μ. χώρου ανά πέντε (5) τ.μ. φύτευσης. Στην περίπτωση αυτή είναι δυνατή η προσαύξηση του ύψους του κτιρίου σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο της παρ. 8 του άρθρου 15. Οι χώροι αυτοί δύνανται να συνδέονται λειτουργικά με ιδιοκτησίες του υποκείμενου ορόφου.

    ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ:

    Ορισμένες ΥΔΟΜ επιτρέπουν την πρόσβαση στα 35τμ κύριων χώρων στο δώμα μόνο μέσω του κοινόχρηστου κλιμακοστασίου, θεωρώντας ότι η έλλειψη αναφοράς του ΝΟΚ στη δυνατότητα να αποτελούν μέρος ιδιοκτησιών του υποκείμενου ορόφου ερμηνεύεται ως απαγόρευση. Αυτός ο περιορισμός πρακτικά ακυρώνει το κίνητρο για τη φύτευση του δώματος 80%, τουλάχιστον όσον αφορά κτίρια κατοικιών, καθώς είναι μηδαμινό το ενδιαφέρον για κύριους χώρους 35 τμ στο δώμα όταν δεν υπάρχει πρόσβαση σε αυτούς από τα διαμερίσματα του υποκείμενου ορόφου. Λύση αποτελεί η ρητή αναφορά ότι επιτρέπεται οι χώροι αυτοί να συνδέονται λειτουργικά με ιδιοκτησίες του υποκείμενου ορόφου, οπότε πλέον θα έχει νόημα για τους κατασκευαστές η δημιουργία φυτεμένου δώματος 80%.

  • Ένας μηχανολογικός όροφος επιφανείας έως 50 μ² για την ενεργειακή αναβάθμιση των υφισταμένων κτιρίων η την στέγαση των ενεργειακών συστημάτων των νέων κτιρίων θα βοηθούσε αρκετά,με περιορισμένο ύψος και επιφάνεια και χωρίς να προβάλλεται στις όψεις…!!!!!

  • 5 Αυγούστου 2020, 11:15 | Δημήτρης Οικονόμου

    Στην αντικατασταση του αρθρου 19.2.α θα επρεπε να διευκρινιστει πως η φυτευση του δωματος ακολουθει τον τροπο υπολογισμου της φυτευσης του ακαλυπτου οπου οι υδατινες επιφανειες υολογιζονται κατα το ημισυ. Θα επρεπε επισης να διευκρινιστει αν στο φυτεμενο δωμα μπορει να τοποθετηθει επιφανεια απλα χωματος χωρις βλαστηση για την προσπελαση του χωρου και αν αυτο υολογιζεται στην επιφανεια φυτευσης. Τελος θα επρεπε να διευκρινιστει αν στο τελικο επιπεδο του κτιριου Δωμα μπορουμε να φυτεψουμε και επιφανειες που εξεχουν του περιγραμματος καλυψης του κατω επιπεδου.

  • 5 Αυγούστου 2020, 09:39 | Δημήτρης Οικονόμου

    Στο αρθρο 89 προτεινω τα εξης : Για το αρθρο 19 παραγραφος 2γ του Νοκ που τροποποιειται θα επρεπε να επιτραπει να τοποθετηθει συστημα Φωτοβολταικων σε οριζοντια θεση στην αποληξη του κλιμακοστασιου. Οταν αυτο επιτρεπεται να τοποθετηθει στην οροφη του χωρου κυριας χρησης που κατασκευαζεται στο δωμα και απο την στιγμη που η αποληξη κλιμακοστασιου ειναι ομοεπιπεδη με αυτον τον χωρο γιατι να αφαιρεθει αυτη η δυνατοτητα; Δεν τροποποιει τον ογκο και το σχημα του κτιριου. Μονη εξαιρεση θα επρεπε να υπαρχει για την απαραιτητη επιφανεια πανω απο τον ανελκυστηρα που απαιτειται για την σωστη λειτουργια του και ενδεχομενως την συντηρηση του.

    Επισης στο ιδιο αρθρο θα επρεπε να τονιστει πως σε περιπτωση κατασκευης περγκολας με χρηση φωτοβολταικων πανελ σε οριζοντια θεση ο χωρος απο κατω μπορει να φυτευτει και να υπολογιστει στα απαραιτητα μεγεθη φυτευσης.