Άρθρο 102 – Τροποποιήσεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας-Αττικής

Το άρθρο 16 του ν. 4277/2014 (Α΄156) αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 16
Ολοκληρωμένος σχεδιασμός και διαχείριση του παράκτιου χώρου

1. Ο παράκτιος χώρος της Αττικής αποτελεί συγκριτικό της πλεονέκτημα και ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός του πρόκειται να μεγιστοποιήσει τα οφέλη, οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά, που προκύπτουν από την αξιοποίησή του.
Η εγκαθίδρυση μιας πρακτικής ολοκληρωμένου σχεδιασμού και διαχείρισης των παράκτιων ζωνών, ακολουθεί τις κατευθύνσεις των ευρωπαϊκών οργάνων και άλλων διεθνών οργανισμών.
2. Οι στόχοι και κατευθύνσεις γενικά για τον παράκτιο χώρο είναι οι εξής:
α) Αξιοποίηση, προκειμένου να συμβάλλει στην ανάδειξη της Αθήνας – Αττικής σε τουριστικό πόλο διεθνούς ακτινοβολίας, με δραστηριότητες τουρισμού και αναψυχής.
β) Προστασία, διατήρηση και αποκατάσταση του τοπίου, των αρχαιολογικών και ιστορικών τόπων και εξυγίανση των παράκτιων οικοσυστημάτων, θαλάσσιων και χερσαίων.
γ) Διεύρυνση και ενίσχυση του δημόσιου, κοινόχρηστου χαρακτήρα της παράκτιας ζώνης με ελεύθερη πρόσβαση στη ζώνη αιγιαλού και παραλίας, εξασφάλιση της συνέχειας και βελτίωση των προσβάσεων στην ακτή από την ενδοχώρα.
δ) Αναμόρφωση των χρήσεων γης και όρων δόμησης, λαμβανομένων υπόψη των αλλαγών που έχουν επέλθει στο θαλάσσιο μέτωπο και των νέων αναπτυξιακών προοπτικών στο τελευταίο.
ε) Προώθηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας.
στ) Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
ζ) Θεσμική και λειτουργική οργάνωση του συστήματος των λιμένων.
η) Ενιαία διαχείριση της παράκτιας ζώνης στο θαλάσσιο και χερσαίο τμήμα της και τις λεκάνες απορροής που καταλήγουν σε αυτήν.
θ) Συντονισμός προγραμμάτων δράσεων των εμπλεκόμενων ανά ζώνη φορέων, με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς τους.
3. Με προεδρικό διάταγμα κατόπιν πρότασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας θεσπίζεται Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο σε αντικατάσταση του π.δ. της 1.3.2004 «Καθορισμός ζωνών προστασίας χρήσεων γης και όρων και περιορισμών δόμησης στην παραλιακή ζώνη της Αττικής από το Φαληρικό Όρμο μέχρι την Αγία Μαρίνα Κρωπίας» (Δ’ 254) και εκπονείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πρόγραμμα παρεμβάσεων στην παραλιακή ζώνη της Αθήνας για την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας.».

  • 4 Σεπτεμβρίου 2020, 11:02 | WWF Ελλάς

    Παρ. 2: Η διάταξη αυτή τροποποιεί το άρθρο 16 του ν. 4277/2014 για το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής σχετικά με τον σχεδιασμό και διαχείριση του παράκτιου χώρου και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τους στόχους και τις κατευθύνσεις στο πλαίσιο της «εγκαθίδρυσης μιας πρακτικής ολοκληρωμένου σχεδιασμού και διαχείρισης των παράκτιων ζωνών». Η διάταξη αυτή θα πρέπει να εναρμονιστεί με την ενωσιακή νομοθεσία και ειδικότερα την οδηγία 2014/89/ΕΚ για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό καθώς και με το Πρωτόκολλο της Βαρκελώνης για την ολοκληρωμένη διαχείριση των παράκτιων ζωνών της Μεσογείου, το οποίο μεν δεν έχει επικυρωθεί από τη χώρα μας αλλά έχει κυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και συνεπώς ως μέρος του ενωσιακού δικαίου δεσμεύει την Ελλάδα. Για να είναι συμβατή η διάταξη αυτή με τα προαναφερθέντα νομοθετήματα θα πρέπει να ενσωματώνει τους στόχους και τις γενικές αρχές όπως προβλέπονται στα άρθρα 5-7 της οδηγίας 2014/89/ΕΕ και στο άρθρο 5 και 6 του Πρωτοκόλλου της Βαρκελώνης. Ειδική αναφορά θα πρέπει να γίνει στην εφαρμογή μιας προσέγγισης βασισμένη στο οικοσύστημα όπως προβλέπεται στο άρθρο 1 παρ. 3 της οδηγίας 2008/56/ΕΚ, άρθρο 5 παρ. 1 της οδηγίας 2014/89/ΕΕ και στο άρθρο 6 του Πρωτοκόλλου της Βαρκελώνης. Ενδεικτικά, προτείνεται η προσθήκη του εξής στόχου: «Στήριξη και προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης εφαρμόζοντας μια προσέγγιση που βασίζεται στο οικοσύστημα» (άρθρο 5 παρ. 1 της οδηγίας 2014/89/ΕΕ).
    Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις τροποποιήσεις που προωθούνται με το παρόν νομοσχέδιο σχετικά με τους στόχους και κατευθύνσεις (άρθρο 16 παρ. 2 στοιχ. δ-στ), ανησυχία προκαλεί η αναφορά σε «αναμόρφωση χρήσεων και όρων δόμησης λαμβανομένων υπόψη των αλλαγών που έχουν επέλθει στο θαλάσσιο μέτωπο και τις νέες αναπτυξιακές προοπτικές στο τελευταίο». Η αναμόρφωση χρήσεων και όρων δόμησης θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη πρωτίστως την ανάγκη διατήρησης και προστασίας των παράκτιων οικοσυστημάτων και τοπίων. Σε ό,τι δε αφορά την ανάπτυξη των παράκτιων ζωνών θα πρέπει να γίνει ρητή αναφορά στη βιώσιμη ανάπτυξη για την εξασφάλιση της οποίας είναι απαραίτητο να εφαρμόζεται η προσέγγιση βασιζόμενη στα οικοσυστήματα κατά τον σχεδιασμό και τη διαχείριση των παράκτιων ζωνών, όπως αναφέρθηκε ανωτέρω. Προτείνεται συνεπώς η αναδιατύπωση του στοιχείου δ΄ της παρ. 2 του άρθρου 16 παρ. 2 του ν. 4277/2014 (άρθρο 102 νομοσχεδίου) ως εξής: «αναδιαμόρφωση των χρήσεων γης και όρων δόμησης λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για διατήρηση και αποκατάσταση των παράκτιων οικοσυστημάτων με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη των παράκτιων ζωνών».

  • 4 Σεπτεμβρίου 2020, 01:03 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΚΤΩΝ (ΣΕΠΟΧ)

    Το Σ/Ν αναρτήθηκε για τη Δημόσια διαβούλευση την 4η Αυγούστου 2020. Η πολύ σύντομη διάρκεια διαβούλευσης, παρά τη μικρή παράταση της μιας εβδομάδος που δόθηκε και ο ακατάλληλος χρόνος λογω της θερινής περιόδου δεν επέτρεψαν την ολοκλήρωση της μελέτης και διατύπωσης των προτάσεων του ΣΕΠΟΧ. Ο ΣΕΠΟΧ επιφυλάσσεται να ολοκληρώσει την επεξεργασία του και να υποβάλλει στο αμέσως επόμενο διάστημα τις επιπλέον προτάσεις.

  • 26 Αυγούστου 2020, 15:13 | ΗΛΙΑΣ ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ

    Να επαναφέρετε τη ρύθμιση του άρθρου 32 του νόμου 4269/14 όπου προβλέπονται χρήσεις Γραφείων, Πρεσβειών και Εμπορικών καταστημάτων σε οικόπεδα με πρόσωπο στο «Κύριο οδικό δίκτυο πόλεων (ΚΟΔ)», σε όλο το μήκος της Λεωφόρου Ποσειδώνος που αποτελεί Κύριο Οδικό Άξονα.

    Αποτελεί λανθαμσένη επιλογή ο κατακερματισμός των χρήσεων σε ακίνητα με πρόσωπο σε Κύρια Οδικά Δίκτυα, όπου σε άλλα σημεία επιτρέπονται μόνο κατοικίες και σε άλλα πολλές άλλες χρήσεις.

  • 25 Αυγούστου 2020, 10:12 | Νέο Ρεύμα- Νέο Όραμα

    Άρθρο 102 – Τροποποιήσεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας-Αττικής
    Φωτογραφικό για το θαλάσσιο μέτωπο στο Ελληνικό. Προτείνεται ή να διαγραφεί ή για να υπάρχει ίση μεταχείριση και όχι “διχόνοια” νότου- βορρά …να προστεθεί και σχετική διάταξη για το θαλάσσιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης 50 χλμ που να προβλέπει την εξάλειψη των συνθηκών ερήμωσης και βούρκου της δυτικής Θεσσαλονίκης από τους παράνομους κύκλους Σεβέζο και την εξάλειψη των καταστροφικών διατάξεων για τις μετεγκαταστάσεις λουκέτα σε όλες τις μονάδες χαμηλής και μέσης όχλησης, ενώ προστατεύεται η υψηλή όχληση!!