Άρθρο 27 – Εκτός σχεδίου δόμηση

1. Τα γήπεδα που βρίσκονται εκτός σχεδίων πόλεως, εκτός ορίων των νομίμως υφισταμένων οικισμών προ του 1923 που στερούνται ρυμοτομικού σχεδίου και εκτός περιοχών στις οποίες έχουν καθορισθεί χρήσεις γης από εργαλεία πολεοδομικού σχεδιασμού πρώτου επιπέδου, καταρχήν δεν προορίζονται για δόμηση.
2. Στα γήπεδα της παρ. 1, οι οικοδομικές άδειες επιβαρύνονται με τέλος πέντε τοις εκατό (5%) επί του κόστους της οικοδομικής άδειας, το οποίο αποδίδεται στο Πράσινο Ταμείο, για την χρηματοδότηση δράσεων στις εκτός σχεδίου περιοχές που αντισταθμίζουν την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από το γεγονός ότι δομούνται περιοχές που καταρχήν δεν προορίζονται για δόμηση.
3. Στα γήπεδα που βρίσκονται εκτός σχεδίων πόλεως, εκτός ορίων των νομίμως υφισταμένων οικισμών προ του 1923 που στερούνται ρυμοτομικού σχεδίου, αλλά εντός περιοχών στις οποίες έχουν καθορισθεί χρήσεις γης από εργαλεία πολεοδομικού σχεδιασμού πρώτου επιπέδου, η δόμηση είναι δυνατή για τις χρήσεις γης και με τους όρους και περιορισμούς δόμησης που προβλέπονται από το σχέδιο χρήσεων γης. Οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης πρέπει να συνάδουν με τα χωρικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής, και να μην λειτουργούν ανταγωνιστικά προς τις χρήσεις γης στις περιοχές εντός σχεδίου, εντός ορίων οικισμών και εντός οργανωμένων μορφών ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή. Οι όροι δόμησης και ιδίως ο συντελεστής δόμησης μπορούν να είναι, κατά μέγιστον, ευνοϊκότεροι για τη δόμηση από τους προβλεπόμενους στα γήπεδα της παρ. 1 μέχρι 10%. Σε κάθε περίπτωση, οι όροι αυτοί δεν επιτρέπεται να είναι ευνοϊκότεροι, δηλαδή να καθιστούν ευχερέστερη τη δόμηση, σε σχέση προς τους ισχύοντες στις περιοχές εντός σχεδίου, εντός ορίων οικισμών και εντός οργανωμένων μορφών ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή, ή να οδηγούν στην εν τοις πράγμασι δημιουργία νέων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο πολεοδομικό σχέδιο.

  • 2 Σεπτεμβρίου 2020, 09:54 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΙΑΠΑΚΗΣ

    Μεγάλες επενδύσεις = Πολλές Μικρές
    * οι οποίες πληρώνουν φόρο σε αντίθεση με τις μεγάλες, βλ. Ν.3908/2011 με τον οποίο χαρίστηκαν Εκατομμύρια € στα μεγάλα ξενοδοχεία με το «κίνητρο της φορολογικής απαλλαγής».
    * οι μεγάλες καταπατούν παραλίες και δρόμους, παίρνουν το νερό πόσιμο και αρδευόμενο, κλπ
    Μόνο τα συμφέροντα των κατοίκων εξωτερικού εξυπηρετεί η κατάργηση / συρρίκνωση για τους μικρούς, της εκτός σχεδίου δόμησης.
    Θέλουν οι Έλληνες να μένουν σε διαμερισματάκια και να λυμένονται τα μεγάλα συμφέροντα την ύπαιθρο.

  • 2 Σεπτεμβρίου 2020, 01:48 | Ελένη Δελώτη

    Το παρόν νομοσχέδιο θα έχει επώδυνες και καταστροφικές συνέπειες στον πληθυσμό πολλών περιοχών της χώρας μας και ιδιαίτερα των επαρχιακών, καθώς στερεί από αυτόν το δικαίωμα να αξιοποιήσει την περιουσία του προς όφελος του τόπου του και αφήνει ανελέητα ελεύθερο το πεδίο για τους μεγάλους επενδυτές που δεν σέβονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε τόπου, κινούνται με μόνο κριτήριο τη συσσώρευση κεφαλαίου, αλλοιώνουν την αύρα του τόπου και ισοπεδώνουν κάθε ιδιαίτερη αξία του. Θα πληγεί ανεπανόρθωτα η τοπική οικονομία της επαρχίας και κατ’ επέκταση η κοινωνική συνοχή των ανθρώπων που νοιάζονται για τον τόπο όπου μεγάλωσαν και οραματίστηκαν ένα καλύτερο μέλλον.

  • 1 Σεπτεμβρίου 2020, 16:27 | Άρης Μαθιός

    Να επιτρέπονται στα 50στρ. τερατουργήματα με σύνθετα τουριστικά καταλύματα, αλλά στα 49 στρέμματα να επιτρέπεται κατοικία με μέγιστη δόμηση 360τμ. Γελάνε και οι πέτρες.
    Θεωρώ ότι η μόνη σκοπιμότητα του νοσμοσχεδίου, αφορά τους συναδέλφους χωροτάκτες του κου Υπουργού στους οποίους θα δοθούν πολλές δουλειές για τα χωροταξικά κάθως πλεόν οι κοινωνίες θα πιέζουν. Ενώ με την εκτός σχεδίου δόμηση να επιτρέπεται κανένας δεν πιέζεται για ειδικά χωροταξικά και οι χωροτάκτες είναι στο περίμενε.

  • 1 Σεπτεμβρίου 2020, 14:31 | Μαυρομάτης Μάρκος

    Προς τους 300 βουλευτές της ελληνικής βουλής
    Ο ελληνικός λαός σας ψήφισε για να λύνετε τα προβλήματα του η για να του δημιουργείτε περισσότερα?
    Με μεγάλη μου λύπη βλέπω ότι στη διαβούλευση του νομοσχεδίου του Υ.Π.Ε.Ν. δεν υπάρχει καμία παρέμβαση – τοποθέτηση από κανένα κόμμα. Ενα από τα μεγαλυτερα προβληματα που υπαρχουν στην χωρα μας είναι η καθημερινη αυξηση της γραφειοκρατιας. Δεν γινεται τιποτε η γινονται ελαχιστα για την παταξη της. Το κυριο βαρος βεβαια της ευθυνης αυτή τη στιγμή πέφτει στο κυβερνόν κόμμα της Ν.Δ που καταθέτει το παρόν νομοσχέδιο. Αντί να γίνει κάποια προσπάθεια να μειωθεί η γραφειοκρατία π.χ.στην έκδοση των αδειών δομησης, θελει οικοπεδα που αυτή τη στιγμη είναι οικοδομησιμα και εχουν μεγαλη εμπορικη αξια να τα καταστησει αγροτεμαχια ξευτιλιζοντας τελειως την αξια τους,προκαλοντας συνολικά σε όλους τους Έλληνες που θίγονται ζημία τρισεκατομμυρίων ευρώ. Δεν γίνεται καμία προσπάθεια μείωσης της γραφειοκρατίας π.χ. στην έκδοση των αποφάσεων της αρχαιολογικής υπηρεσίας.
    Έτσι πολλές φορές πέρανε πάνω από δυο χρόνια για να πάρει κάνεις έγκριση κάποιας μελέτης. Σ’αυτή την περίπτωση βεβαία δεν φταίει η υπηρεσία διότι παρ’ολη την φιλότιμη προσπάθεια της (αναφέρομαι πιο συγκεκριμένα στην αρχαιολογική υπηρεσία Ρέθυμνου)στις περισσότερες διευθύνσεις λειτούργει με προσωπικό ασφάλειας και από την άλλη μεριά ο φόρτος εργασίας της είναι παρά πολύ μεγάλος. Αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού είναι να γίνονται τα συμβούλια κάθε μηνά η κάθε δυο μήνες . Για να πάει όμως κάποια υπόθεση στο τοπικό συμβούλιο θα πρέπει να υπάρχει και η εισήγηση του αρχαιολόγου η του αρχιτέκτονα που έχει χρεωθεί την υπόθεση. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι όταν υπάρχει υποστελεχωση της συγκεκριμένης υπηρεσίας από το απαιτούμενο προσωπικό όλες οι υποθέσεις καθυστερούν με όλα τα επακόλουθα. Σε τελική φάση καθυστερούν η ματαιώνονται οι επενδύσεις που έχουν προγραμματισθεί , να γίνουν σε παραδοσιακά η διατηρητέα κτίρια η σε περιοχές που υπάρχει μορφολογικός έλεγχος.
    ΠΡΟΤΑΣΗ. ΠΡΕΠΕΙ να γίνει στελέχωση όλων των αρχαιολογικών υπηρεσιών της χώρας με το απαραίτητο δυναμικό όπου χρειάζεται, ώστε να μειωθεί αυτός ο χρόνος αναμονής.
    Επίσης τα τοπικά συμβούλια να γίνονται ανάλογα με τον φόρτο εργασιών, τουλάχιστον δυο φορές τον μηνά. Επίσης το ίδιο πρέπει να γίνει και στην στελέχωση άλλων επίτροπων Σ.Υ.Π.Ο.Θ.Α. ,Σ.Α. κ.λ.π.
    Επίσης ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί , είναι αυτό που αφορά την συγκρότηση επίτροπων για των καθορισμό γραμμών αιγιαλού και παραλίας.
    Υπάρχει συγκεκριμένα στο Ρέθυμνο αίτηση για τον καθορισμό γραμμής αιγιαλού και παραλίας κάποιου ιδιώτη ο οπ[οιος περιμένει εδώ και 8 χρόνια.
    Ελπίζω ότι αυτές οι προτάσεις θα ληφθουν σοβαρά υποψιν από τους νομοθέτες ώστε νε ξεμπλοκάρει όλο το σύστημα και να γίνουν οι επενδύσεις πιο ελκυστικές στην Ελλάδα, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την ζωή των Ελλήνων πολιτών.
    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
    Μαυρομάτης Μάρκος
    πολιτικός μηχανικός
    Επ. Μαρούλη 21
    Ρέθυμνο

  • 30 Αυγούστου 2020, 16:53 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΕΤΡΙΤΗΣ

    ΟΙ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΕΙΣ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ ΠΟΛΛΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΠΑΝΕ ΧΑΜΕΝΕΣ! Η ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΟΜΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΟΙΟ ΟΜΟΡΦΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ. ΜΗΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΕ!

  • 30 Αυγούστου 2020, 00:04 | Βασίλειος Παπαθανασίου

    Άρθρο 27 . ΠΡΟΤΑΣΗ:
    1. Να παραμείνουν οι παρεκκλίσεις, για γήπεδα εντός ζώνης, παρά εθνική – δημοτική – κοινοτική οδώ, με τις υπάρχουσες προϋποθέσεις του χρόνου δημιουργίας τους.
    2. Να καταργηθούν τα 40 μ. πρόσωπο και 50 μ. βάθος.
    3. Να γίνουν 25 μ. πρόσωπο και 35 μ. βάθος.
    4. Να διευκολυνθή, νομοθετικώς, η συνένωση ομόρων γηπέδων, του ιδίου ιδιοκτήτου.

  • 28 Αυγούστου 2020, 16:15 | ΛΙΑΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Α) Σε πάρα πολλές επαρχιακές και νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας απουσιάζουν τα σχέδια πόλης και οι μόνες εντός σχεδίου περιοχές είναι οι οικισμοί. Με τη κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, ωθείται η ανοικοδόμηση στους οικισμούς οι οποίοι ΔΕΝ έχουν υποδομές και δίκτυα για να υποδεχτούν περισσότερη δόμηση. Σχεδόν σε όλους παρατηρούμε άναρχο οδικό δίκτυο με πολύ δύσκολες προσβάσεις. Γιατί να ωθήσουμε τη δόμηση σε αυτή τη κατεύθυνση;
    Β) Πρίν τον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης θα έπρεπε να έχει προηγηθεί εκπόνηση και ολοκλήρωση χωροταξικών σχεδίων σε όλη τη χώρα. Δεν είναι λογικό να καταργούμε θέσεις δόμησης απο τη στιγμή που δεν υπάρχουν έτοιμοι οι νέοι υποδοχείς. Έτσι θα οδηγηθούμε σε παύση της οικοδομικής δραστηριότητας αναμένοντας πότε θα ενταχθούν νέες περιοχές στο σχέδιο πόλης.

  • 28 Αυγούστου 2020, 15:51 | ΕΣΕΠΠΑ

    Να προστεθεί το εξής εδάφιο: «Επιτρέπεται η ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων των περ. β’, γ’ και δ’ της παρ. 1 του άρθρου 41, σε χώρους ανέγερσης Περιφερειακών Αγορών που έχουν καθοριστεί σε εκτός σχεδίου περιοχές βάσει του άρθρου 26 του ν.1337/83 (ΦΕΚ 33/Α΄) όπως ισχύει».
    Αιτιολόγηση:
    Με την προτεινόμενη διάταξη γίνεται προσπάθεια αξιοποίησης αυτών των υφιστάμενων χώρων. Οι Περιφερειακές Αγορές διαθέτουν θεσμοθετημένες χρήσεις προ περίπου τριών δεκαετιών, ως εμπορευματικά κέντρα για την αποθήκευση, συσκευασία, διακίνηση, έκθεση και εμπορία κυρίως αγροτικών προϊόντων, σε συγκεκριμένες περιοχές της Επικράτειας. Είχαν εγκριθεί ως «Τοπικά Ρυμοτομικά Σχέδια σε εκτός σχεδίου περιοχές» για τον καθορισμό χώρων ανέγερσης Περιφερειακής Αγοράς και με συγκεκριμένους όρους δόμησης. Σκοπός της θεσμοθέτησης των Περιφερειακών Αγορών ήταν να αποτελέσουν ένα πολεοδομικό εργαλείο για συνεταιρισμούς ή για ιδιωτικές επιχειρήσεις, προκειμένου να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό του εφοδιασμού και διακίνησης των προϊόντων τους μέσω οργανωμένων εγκαταστάσεων. Λόγω της σπουδαιότητάς τους, είχε επίσης τότε διασφαλιστεί και πλαίσιο χρηματοδότησης με συμμετοχή και του Ελληνικού Δημοσίου και της ΑΤΕ μέσω δανείων για την κατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων και προμήθειας του εξοπλισμού. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα, αρκετά από αυτά παραμένουν αναξιοποίητα. Επομένως, για την αξιοποίησή τους με βάση τις σημερινές ανάγκες της οικονομίας επιβάλλεται η υπαγωγή τους στο πλαίσιο των Οργανωμένων Υποδοχέων και τη δημιουργία Επιχειρηματικών Πάρκων Τύπου Β’ ή Γ’ ή Ειδικού Τύπου ή Επιχειρηματικών Πάρκων Επιχειρήσεων Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Logistics).

  • 28 Αυγούστου 2020, 15:16 | ΕΣΕΠΠΑ

    Ο ΕΣΕΠΠΑ θεωρεί ότι ο περιορισμός της εγκατάστασης της βιομηχανίας εκτός ΟΥΔ πρέπει να περιοριστεί σημαντικά. Προτείνεται να προστεθεί διάταξη, η οποία να εντάσσει υποχρεωτικά όλες τις δραστηριότητες εντός ΟΥΔ. Σε περίπτωση που δεν υφίσταται στην διοικητική ενότητα ΟΥΔ που να μπορεί να υποδεχθεί την νέα δραστηριότητα, να γνωμοδοτεί ο οικείος ΟΤΑ για την εκτός ΟΥΔ εγκατάσταση. Με τον τρόπο αυτό εκπληρώνεται η βασική στόχευση του ν. 3982/2011, νόμου πλαίσιο για τους οργανωμένους υποδοχείς αλλά ταυτόχρονα ενισχύεται ο ρόλος των υποδοχέων και η δημιουργία ενός ξεκάθαρου πλαισίου εγκατάστασης.

  • 28 Αυγούστου 2020, 13:44 | Μαυρομάτης Μάρκος

    Θα ήθελα, ως πολιτικός μηχανικός να σας επισημάνω ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο έχει ανακύψει από το έτος 2003 και μετά. Πουθενά δεν προβλέπεται στο νομοσχέδιο σας η αξιοποίηση πολύ μεγάλων ιδιοκτησιών , οι οποίες δεν ακουμπούν σε δρόμο υφιστάμενο του έτους 1923. Έτσι υπάρχουν σήμερα , μεγάλες εκτάσεις που είναι εκατοντάδες ή χιλιάδες στρέμματα που ανήκουν σε δύο , τρεις ή περισσότερους ιδιοκτήτες και δεν μπορούν να τεμαχιστούν και κατά συνέπεια ούτε να αξιοποιηθούν από τους ιδιοκτήτες τους επειδή δεν ακουμπούν σε υφιστάμενο δρόμο προ του 1923. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ή μπορεί να δημιουργήσει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα ειδικά για το περιβάλλον , του οποίου προσφάτως ήμασταν όλοι μάρτυρες (βλέπε πυρκαγιά στο Μάτι). Διότι όταν ξεσπάσει πυρκαγιά σε μια τόσο μεγάλη έκταση , (η οποία δεν έχει δρόμο με αποτέλεσμα να μην μπορούν να την προσεγγίσουν πυροσβεστικά οχήματα), θύματα της θα είναι όλες οι γειτνιάζουσες σε αυτήν ιδιοκτησίες και κατά συνέπεια κτιριακές εγκαταστάσεις και άνθρωποι. Γι’ αυτό σας ζητώ στο νομοσχέδιο αυτό να συμπεριληφθεί και αυτός ο σχεδιασμός. Επίσης , σας επισημαίνω , ότι ο τουρισμός υψηλού οικονομικού επιπέδου , απαιτεί αξιοποίηση τέτοιων εκτάσεων μακριά από τον θόρυβο των πόλεων ή των οικισμών .
    Έτσι και το περιβάλλον προστατεύεται με τη δημιουργία δρόμων , αλλά και οι ιδιοκτήτες αυτών των εκτάσεων ωφελούνται οικονομικά και κατά συνέπεια και το κράτος , το οποίο εισπράττει τους ανάλογους φόρους.
    Μη διστάσετε αυτή την πρόταση να την λάβετε υπόψην σας στο παρόν νομοσχέδιο διότι μόνο όφελος θα έχει στους ιδιοκτήτες και στο περιβάλλον και όχι ζημιά
    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
    Μαυρομάτης Μάρκος
    πολιτικός μηχανικός
    Επ. Μαρούλη 21
    Ρέθυμνο

  • 27 Αυγούστου 2020, 15:50 | Xρηστος Καπανταης

    Λανθασμένη πρωτοβουλία και άκαιρη βιασύνη για την άμεση υλοποίηση μια πολιτικής που πραγματικά ακυρώνει επενδύσεις ετών που έχει ανάγκη η περιφέρεια. Μήπως αυτό το λάθος του Υπουργείου τελικά επιδιώκουν τα κόμματα της αντιπολιτευσης; Μάλλον γι αυτο δεν μιλάνε τώρα ώστε να κάνει το λάθος η κυβέρνηση και να την στριμωξουν στην Bουλή… Ο Υφυπουργός λέει ότι θα τον υποστηρίξουν όλοι στην βουλή… Λίγη υπομονή και θα δει την υποστήριξη…

  • 26 Αυγούστου 2020, 22:12 | ΑΡΙΣΤΟΒΟΥΛΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ πολ. μηχ.

    Με το παρόν νομοσχέδιο επιχειρείται ουσιαστικά (εκτός πολύ συγκεκριμένων εξαιρέσεων) η κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης.
    Κατ’ αρχήν ο ευρέως διαδεδομένος όρος «εκτός σχεδίου δόμηση» φαντάζει ως σχήμα οξύμωρο καθώς εμπεριέχει δύο αντίθετους όρους: δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχή δηλαδή σε περιοχή που δεν επιτρέπεται να δομηθεί. Νομίζω οτι ένα «ρηχό» επιχείρημα που συνηγορεί στην κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης βασίζεται ακριβώς στην αρνητική φόρτιση που εμπεριέχει ο όρος αυτός. Φυσικά η εντύπωση αυτή μπορεί άμεσα να αλλάξει αν ορθολογικότερα σκεπτόμενοι δεν την ονομάζαμε » εκτός σχεδίου δόμηση» αλλά π.χ. «περιοχή μειωμένης δόμησης» ή καλλίτερα «περιοχή δόμησης υψηλής ποιότητας» κ.λ.π.
    Βέβαια θεωρώ οτι οι θιασώτες της κατάργησης της εκτός σχεδίου δόμησης στηρίζονται σε δύο άλλα σημαντικά επιχειρήματα: στην εξοικονόμηση δημόσιου χρήματος και στην κυριαρχούσα αντίληψη περί προστασίας του περιβάλλοντος και της φύσης.
    Η επιστήμη της χωροταξίας λοιπόν διδάσκει οτι όταν ο πληθυσμός συγκεντρώνεται σε συγκεκριμένα κέντρα (αστικά ή οικισμοί) τότε επιτυγχάνεται η μέγιστη οικονομία για το κράτος καθώς η πολιτεία καλείται να δαπανήσει μικρότερα ποσά για υποδομές (σχολεία – παροχή ενέργειας – οδικό δίκτυο – δημόσιες υπηρεσίες κ.λ.π) καθώς όλες αυτές οι υποδομές θα περιορίζονται εκτατικά σε μικρότερο χώρο και άρα θα ελαχιστοποιείται το κόστος ανάπτυξής τους.
    Η φιλοπεριβαλλοντική τάση πρεσβεύει οτι η εκτός σχεδίου δόμηση προσβάλλει και μολύνει το φυσικό περιβάλλον τόσο με πραγματικό τρόπο ( οικοδομές με χρήση μη ανακυκλώσιμων και φιλικών προς το περιβάλλον υλικών – διατάραξη οικοσυστημάτων κ.λ.π.) όσο και με οπτική ρύπανση.
    Αν θελήσουμε να εξετάσουμε ψύχραιμα τις δύο κυρίαρχες αυτές απόψεις που οδηγούν στην κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης θα μπορούσαμε συνοπτικά να αναφέρουμε τα ακόλουθα επιχειρήματα:
    1) Η προσπάθεια της πολιτείας να εγκλωβίσει τους ανθρώπους σε μικρούς χώρους (αστικά κέντρα ή πυκνοδομημένους οικισμούς) μόνο βλαπτικές συνέπειες μπορεί να έχει για την σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων καθώς συνήθως λόγω περιορισμού του χώρου αναγκαστικά διαβιούν σε συνθήκες χαμηλής άνεσης άρα και χαμηλής ποιότητας ζωής. Δεν είναι τυχαίο που θεωρείται προνομιούχος όποιος ζει σε μονοκατοικία και έχει μεγάλο οικόπεδο που του εξασφαλίζει οπτική – ακουστική άνεση – ύπαρξη κήπου – ιδιωτικό parking κ.λ.π. Αν λοιπόν σκεφθούμε οτι από τότε που οριοθετήθηκαν οι οικισμοί κάτω των 2.000 κατοίκων το 1985 δεν έχουν γίνει επεκτάσεις οικισμών (με ελάχιστες εξαιρέσεις) διότι σύμφωνα με την πολιτική του σχετικού υπουργείου δεν έχει εξαντληθεί εντός αυτών ο συντελεστής δόμησης, καταλαβαίνουμε οτι αρχίζει να
    υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής ακόμη και σε πολλά χωριά με πυκνό οικοδομικό ιστό.
    2) Με την ιδιωτικοποίηση (άρα και εμπορευματοποίηση) των πάντων όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας αρχίζει να μην είναι υποχρέωση του κράτους η ανάπτυξη υποδομών (δρόμοι – ενέργεια – νερό – καθαριότητα) για τους ιδιώτες που θέλουν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους εκτός σχεδίου διότι αυτά πλέον θα τα αναλαμβάνουν ιδιωτικές εταιρίες. Εξάλλου θα μπορούσε η νομοθεσία να είναι πιο ευέλικτη και να επιβάλλει στον ιδιώτη να αναλάβει με δικά του έξοδα την πληρωμή όλων των απαιτούμενων δαπανών για την ανάπτυξη υποδομών απαραίτητων για την εξυπηρέτηση της ιδιοκτησίας του.
    3) Είναι γνωστό οτι η φυσική ομορφιά της Ελλάδας με τα πολυάριθμα νησιά την καθιστά ελκυστικό προορισμό για πολλούς επισκέπτες του εξωτερικού υψηλής εισοδηματικής στάθμης για το κτίσιμο της εξοχικής τους κατοικίας. Οι περισσότεροι δε επιλέγουν οικόπεδα σε απομονωμένα μέρη με μοναδικά κριτήρια την θέα και την εξασφάλιση ιδιωτικότητας. Εκεί κτίζουν επαύλεις ( θα μπορούσα να πω από την τριαντάχρονη επαγγελματική μου εμπειρία) σεβόμενοι απολύτως την πολλές φορές παράλογη πολεοδομική νομοθεσία μας αλλά και υπομένοντας τις ατελείωτες γραφειοκρατικές καθυστερήσεις που απορρέουν από την δαιδαλώδη και ασαφή πολεοδομική νομοθεσία μας εως την τελική αδειοδότηση. Επίσης και οι ντόπιοι επενδυτές επιλέγουν οικόπεδα στην εκτός σχεδίου περιοχή με τα ίδια κριτήρια (θέα και ιδιωτικότητα) για την κατασκευή τουριστικών επιπλωμένων αυτοεξυπηρετούμενων κατοικιών.
    Όπως είναι φυσικό η ανάπτυξη τέτοιας μορφής τουρισμού που ψάχνει για ποιοτικά καταλύματα τα οποία μπορούν να αναπτυχθούν στην εκτός σχεδίου περιοχή κατά κύριο λόγο, έχουν άμεση επίδραση στην οικονομική μεγέθυνση της χώρας καθώς ο τουρισμός λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής ανάπτυξης.
    Εξάλλου η εμπειρία δείχνει οτι οι άνθρωποι που κτίζουν σε εκτός σχεδίου εκτάσεις στη συνέχεια περιποιούνται τα κτήματα αυτά, φυτεύουν οπωροφόρα δέντρα, αμπέλια, ελιές κ.λ.π τα οποία φροντίζουν σε ετήσια βάση. Έτσι το μέρος ημερεύει και μπορώ να πώ οτι επανέρχεται στην πρότερή του μορφή πριν δηλαδή από την περίοδο της μεγάλης εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης που οδήγησε στο μαρασμό και της ερημοποίηση της ελληνικής υπαίθρου.
    4)Το θέμα του της προστασίας του περιβάλλοντος θα πρέπει να το δούμε κατά τη γνώμη μου από μια ευρύτερη οπτική γωνία.
    Η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να αφορά εξίσου στον αστικό όσο και στον μη αστικό χώρο. Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των τεχνικών έργων και η ¨γκρίζα ενέργεια» που ενσωματώνουν πρέπει να αφορά εξίσου όλα τα κτίρια όπου και να κατασκευάζονται.
    Η χρήση κατά το δυνατόν ανακυκλώσιμων οικοδομικών υλικών, η χρήση οικολογικού μη ραδιενεργού σκυροδέματος, η ενεργειακή αυτονομία των κτιρίων, ο παθητικός βιοκλιματικός σχεδιασμός των κτιρίων μπορούν να ενσωματωθούν σε ένα σύνολο προδιαγραφών για τα νέα κτίρια. Βέβαια για να είμαστε δίκαιοι ο εκσυγχρονισμός του οικοδομικού κανονισμού (ΝΟΚ)της χώρας κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση. Ακόμη στο θέμα της οπτικής ρύπανσης δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και την δυνατότητα που προσφέρει επίσης ο νέος οικοδομικός κανονισμός για ανάπτυξη υπόσκαφων κτιρίων τα οποία είναι ιδανικά για οικόπεδα με μέτρια ή έντονη κλίση όπως συμβαίνει επί παραδείγματι σε όλα σχεδόν τα ελληνικά νησιά.

    Συνοψίζοντας θα ήθελα να πω οτι η κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης όχι μόνο δεν είναι απαραίτητη αλλά ακριβώς αντίθετα προσφέρει ποιότητα διαβίωσης, οικονομικά οφέλη στους πολίτες άρα και στο κράτος, αλλά ακόμη και προστασία της φύσης όσο κι αν αυτό ακούγεται κατ’ αρχήν αντιφατικό.
    Επιπλέον η κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης θα επιφέρει τεράστιο οικονομικό πλήγμα στους μικροϊδιοκτήτες γής και είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο οτι θα οδηγήσει σε κοινωνικές αναταραχές με απρόβλεπτα αποτελέσματα (προσφυγές στα δικαστήρια για αξίωση αποζημιώσεων των ιδιωτών από το κράτος, επανεκτιμήσεις αξιών υποθηκευμένων ακινήτων από τις τράπεζες και απαιτήσεις πρόσθετων εξασφαλίσεων διότι μοιραία τα ακίνητα αυτά θα έχουν εντελώς απαξιωθεί κ.λ.π.)

    ΠΡΟΤΑΣΗ:
    Γενικά πιστεύω οτι η εκτός σχεδίου δόμηση θα πρέπει ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΊΝΕΙ ΩΣ ΕΧΕΙ και να βελτιωθεί στα σημεία ώστε:
    1) Να επιτρέπεται η συνένωση γηπέδων (είτε αρτίων είτε οχι) ώστε να επιτυγχάνεται η κατά κανόνα αρτιότητα (4 στρ. ) χωρίς άλλες πρόσθετες προϋποθέσεις (απαίτηση προσώπου, βάθος , χρόνος δημιουργίας κ.λ.π.)
    2) Να παραμείνουν οι παρεκκλίσεις ως έχουν σήμερα και να αρχίσουμε συζήτηση κατάργησής τους μόνο εφόσον έχουν ολοκληρωθεί από την πλευρά της διοίκησης οι καταγραφές και οι χαρακτηρισμοί των οδών και ξεκαθαρίσουμε σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες τι ορίζουμε ως κοινόχρηστο χώρο και τι όχι. Επιπλέον πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι δασικοί χάρτες.
    3) Ο συντελεστής δόμησης (και κάλυψης) να συναρτάται με αναλογικό τρόπο με το μέγεθος της έκτασης χωρίς να μπαίνει άνω όριο.
    4) Για τον υπολογισμό του μέγιστου συντελεστή δόμησης (και κάλυψης) να προσμετράται και η τυχόν χαρακτηρισμένη ως «δάσος» ή «δασική» έκταση που περιλαμβάνεται στην ιδιοκτησία.

  • 26 Αυγούστου 2020, 13:57 | Ντένης

    Γιατι στο στοχαστρο η εκτος σχεδιου δομηση με το επιχειρημα οτι ολα τα κτισματα ειναι παρανομα. Ποιους παραπλανα ο κος Οικονομου. Για την θλιβερη εντος σχεδιου παρανομη δομηση κουβεντα. Ποιους στοχους εξυπηρετουν. Αλλα λεει στις συνεντευξεις του και αλλα γραφει το νομοσχεδιο!

  • 26 Αυγούστου 2020, 11:43 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΗΤΕΙΑΣ

    Ως μηχανικοί συμφωνούμε ακόμη και στην παντελή κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης υπό την προϋπόθεση ότι έχει καταρτιστεί σαφέστερη πολεοδομική νομοθεσία, έχουν ολοκληρωθεί τα σχέδια πόλης, υπάρχουν όλα τα υπόβαθρα χαρτών, απαλλοτριώσεων, διοικητικών γραμμών, έχουν οριστεί σαφείς χρήσεις γης για όλες τις δραστηριότητες. Αντί αυτού όμως κατατίθεται για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο που καταργεί τις παρεκκλίσεις ενώ:

    · Τα υφιστάμενα σχέδια πόλης είναι κορεσμένα –έχουν δομηθεί σχεδόν στο σύνολό τους- ενώ σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν σοβαρές ασυμφωνίες και χρειάζονται αναθεώρηση. Όσον αφορά τις νέες μελέτες επέκτασης σχεδίων ή νέας πολεοδόμησης τα στοιχεία του ΤΕΕ/ΤΑΚ δίνουν να έχουν ανατεθεί 93 μελέτες πολεοδόμησης στην Ανατολική Κρήτη από τη δεκαετία του 1990 και μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί μόνο οι 4. Στο Δήμο μας συγκεκριμένα η Πολεοδομική μελέτη του Κολονέλλου ανατέθηκε πριν 26 χρόνια και δεν έχει ολοκληρωθεί, οι πολεοδομικές μελέτες Πετρά και Αγ. Φωτιάς, Παλαικάστρου και Αγκαθιά, Μακρύ Γιαλού, Ξερόκαμπου, Μόχλου, Γούδουρα, ανατέθηκαν και ή εγκαταλείφτηκαν ή έχουν βαλτώσει περισσότερο από 30 χρόνια ενώ ταυτόχρονα όλα αυτά τα χρόνια οι υπηρεσίες δόμησης απαιτούν παρανόμως να σεβαστούμε τα βαλτωμένα μεν σε εξέλιξη δε σχέδια πόλης στους οικισμούς μειώνοντας τη δομήσιμη και καλύψιμη επιφάνεια των οικοπέδων.

    · Τα όρια των οικισμών που ορίστηκαν τη δεκαετία του 1980 έχουν πολλές ασάφειες. Στην πλειοψηφία των οικισμών δε μπορούν να εντοπιστούν στο έδαφος τα ορόσημα που αναφέρονται στην περιγραφή των ορίων ή αυτά να μη βρίσκονται στη θέση που περιγράφει το σκαρίφημα του οικισμού. Επίσης με την 1268/2019 απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε τις οριοθετήσεις των οικισμών ενώ δεν είναι καταγεγραμμένα τα όρια των συνεκτικών τμημάτων των οικισμών του 1923 πράγμα που δυσχεραίνει ή πολλές φορές αποκλείει τη δόμηση εντός των οικισμών.

    · Δεν έχει ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο στη μεγαλύτερη έκταση της χώρας. Οι μελέτες κτηματογράφισης ανατέθηκαν τα τελευταία 2 χρόνια σε δεκάδες αντιπεριφέρειες της επικράτειας και οι περισσότερες βρίσκονται ακόμη στη φάση της επεξεργασίας των στοιχείων, δεν έχει γίνει ούτε καν η πρώτη ανάρτηση άρα είναι ορατός ο κίνδυνος ιδιοκτησίες να καταλήξουν με επιφάνεια κάτω από τα 4 στρεμμάτων και οι ιδιοκτήτες να μην το γνωρίζουν.

    · Δεν έχουν ολοκληρωθεί οι Δασικοί χάρτες στην επικράτεια ενώ σε ορισμένες περιφερειακές ενότητες (όπως η δική μας για παράδειγμα) δεν έχει καν γίνει η ανάρτησή τους. Για να μπορεί να δομηθεί ένα γήπεδο εκτός σχεδίου πρέπει ή να υπάρχει κυρωμένος δασικός χάρτης ή να υπάρχει τελεσιδικία από το δασαρχείο του συγκεκριμένου τεμαχίου.

    · Δεν έχουν αναγνωριστεί οι δρόμοι που βρίσκονται εκτός σχεδίου και οικισμού που προϋπάρχουν του 1923. Τα γεωτεμάχια που έχουν πρόσωπο στους δρόμους αυτούς μπορούν σήμερα να κατατμηθούν σε μικρότερα τμήματα άνω των 4 στρεμμάτων. Οι δρόμοι αυτοί δυνητικά θα μπορούσαν να γίνουν κοινόχρηστοι ή ακόμη και δημοτικοί αν είναι οι κύριοι ή οι μοναδικοί που συνδέουν οικισμούς μεταξύ τους ή με το εθνικό ή επαρχιακό δίκτυο.

    · Δεν υπάρχουν πουθενά καταγεγραμμένοι οι δημοτικοί οδοί που υπάρχουν μέσα στους οικισμούς. Για να βεβαιώσεις σήμερα την ύπαρξη και τη γεωμετρία δημοτικών οδών που βρίσκονται εντός οικισμού πρέπει να γίνει αυτοψία από την τεχνική υπηρεσία και τον πρόεδρο του δημοτικού διαμερίσματος, ενώ δεν υπάρχει πουθενά η συνολική τους καταγραφή. Συνεπώς δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο η δυνατότητα δόμησης εντός των οικισμών.

    · Δεν έχουν οριστεί οι γραμμές παραλίας. Αν και ορίστηκαν οι γραμμές αιγιαλού απαιτείται καθορισμός της γραμμής παραλίας για να χτίσεις εκτός σχεδίου, διαδικασία χρονοβόρα μέχρι την έκδοση του ΦΕΚ για τον καθορισμό. Μετά τον καθορισμό της γραμμής παραλίας απαιτείται και πράξη αναλογισμού η οποία οδηγεί τελικά σε απαλλοτρίωση και απομοίωση της επιφάνειας του ακινήτου. Αν η επιφάνεια πέσει κάτω από τον κανόνα της αρτιότητας ακίνητα με μεγάλη αξία δίπλα στον αιγιαλό αχρηστεύονται.

    · Δεν έχουν αναγνωριστεί ούτε οριοθετηθεί το σύνολο των ρεμάτων. Σήμερα υπάρχουν ελάχιστες οριοθετήσεις ρεμάτων σε όλη την επικράτεια ενώ έχει γίνει υποχρεωτικό στον ιδιώτη να μελετά για τον προσδιορισμό της γραμμής πλημμύρας στα ρέματα πλησίον της ιδιοκτησίας του. Από τη μελέτη που εκπονείται σήμερα για τον ποταμό Παντέλη στα Λιβάδια Σητείας στα πλαίσια την μελέτης για το τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο του Γηροκομείου Σητείας βρέθηκε ότι η γραμμή πλημύρας επηρεάζει εκατοντάδες ιδιοκτησίες.

    · Δεν είναι σαφή τα όρια των εθνικών, επαρχιακών και δημοτικών οδών. Σε οδούς που έγιναν απαλλοτριώσεις για την κατασκευή ή βελτίωσή τους συχνά δεν είναι δυνατό να ταιριάξουν τα όρια των απαλλοτριώσεων στο έδαφος, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις ο δρόμος βγαίνει έξω από τα όρια της απαλλοτρίωσης που έχουν καθοριστεί. Επίσης υπάρχουν επαρχιακοί ή ακόμη και εθνικοί οδοί στους οποίους δεν υπάρχει καν αποτύπωση. Σε οδούς που αναγνωρίστηκαν ως κυριότεροι αγροτικοί και έγιναν δημοτικοί απλά υπάρχει η θέση τους στο χάρτη και σπάνια βρίσκεις αποτύπωση, συνεπώς το κράτος, η περιφέρεια ή ο δήμος δε γνωρίζει τα όρια της ιδιοκτησίας του ούτε ο ιδιοκτήτης το όριο του οικοπέδου του με ακρίβεια, γεγονός που μπορεί να απομοιώσει την επιφάνεια του γεωτεμαχίου κάτω από την κατά κανόνα αρτιότητα χωρίς να το γνωρίζει ο ιδιοκτήτης.

    · Δεν έχουν καθοριστεί όλες οι αρχαιολογικές ζώνες. Σε πολλές περιπτώσεις αν και έχουν εντοπιστεί αρχαιότητες δεν έχουν καθοριστεί ζώνες ελέγχου και περιορισμού της δόμησης ούτε όροι για τον έλεγχο με αποτέλεσμα να είναι στην κρίση της εφορείας αρχαιοτήτων να επιβάλλει όρους δόμησης, δηλαδή στην κρίση των υπαλλήλων και μόνο. Συνήθως η τελική έγκριση της εφορίας αρχαιοτήτων στο Λασίθι έρχεται με καθυστέρηση πολλών μηνών και σε αρκετές περιπτώσεις η καθυστέρηση αυτή θα αποβεί μοιραία στο χρονικό προγραμματισμό για την έκδοση των οικοδομικών αδειών.

    · Δεν είναι σαφής η πολεοδομική νομοθεσία. Ο ΝΟΚ έχει γραφτεί με πολλές ασάφειες με αποτέλεσμα τη διαφορετική ερμηνεία από υπηρεσία σε υπηρεσία και την αποστολή έγγραφων ερωτημάτων στην αποκεντρωμένη διοίκηση για γνωμοδότηση επί της νομοθεσίας, πράγμα χρονοβόρο.

    Όλα τα παραπάνω θα οδηγήσουν:

    Ø Στην έξαρση της αυθαίρετης δόμησης.

    Ø Σε σημαντικότατη μείωση των γεωτεμαχίων για δόμηση.

    Ø Στην υπερβολική αύξηση της ζήτησης για οικοδομικές άδειες σε γήπεδα άρτια κατά παρέκκλιση σήμερα προκειμένου οι ιδιοκτήτες να προλάβουν τις μεταβατικές διατάξεις των 2 ετών.

    Ø Σε οικονομική ζημιά στην τοπική οικονομία και τον τουρισμό. Τις τελευταίες δεκαετίες υπήκοοι άλλων κρατών –ενδεικτικά αναφέρω Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Αραβικές χώρες, Ρωσία, Ισραήλ, Κίνα, Τουρκία κλπ.- αλλά και Έλληνες αγοράζουν εκτός σχεδίου γήπεδα και κατασκευάζουν εκεί τις εξοχικές ή τις κύριες κατοικίες τους – σε πολλές περιπτώσεις είναι υπερπολυτελείς. Με δεδομένο ότι ένα σημαντικό ποσοστό των κατοικιών εκτός σχεδίου ενοικιάζεται ως τουριστική έπαυλη το εισόδημα που θα χαθεί από την αγοραπωλησία, την κατασκευή, το εμπόριο, την παροχή υπηρεσιών, την τουριστική κίνηση θα είναι ανυπολόγιστο.

    Συνεπώς ζητούμε:

    ü Την άμεση κατάργηση του υπό διαβούλευση Νομοσχεδίου κατά τα άρθρα που προαναφέρθηκαν ή τουλάχιστον την αναστολή του μέχρι την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού και την ολοκλήρωση και συμπλήρωση όλων των υποβάθρων όπως αυτά αναφέρθηκαν παραπάνω.

    ü Την συνεργασία όλων των φορέων ιδιωτικού και Δημοσίου Δικαίου για παρέμβαση στην κεντρική ηγεσία για την κατάργηση ή την αναστολή των παραπάνω άρθρων.

  • 26 Αυγούστου 2020, 08:48 | Τριαντάφυλλος Σφυρής, Πολιτικός Μηχανικός

    Το νομοσχέδιο ουσιαστικά καταργεί τις παρεκκλίσεις, διότι η μεταβατική περίοδος των 2 χρόνων -ή και ακόμη των 5 ή 6 χρόνων που ζητούν κάποιοι- είναι για να χρυσωθεί το χάπι. Οι περισσότεροι από αυτούς που αγόρασαν άρτια και οικοδομήσιμα αγροτεμάχια εκτός σχεδίου –και φυσικά τα χρυσοπλήρωσαν ως τέτοια- είτε δεν διαθέτουν άμεσα τα χρήματα για να τα οικοδομήσουν μέσα στο διάστημα αυτό είτε δεν είναι διατεθειμένοι να τα ξοδέψουν και τα θέλουν για ώρα ανάγκης λόγω της αβεβαιότητας των καιρών που ζούμε είτε διότι η άμεση αξιοποίηση τους δεν είναι στους προγραμματισμούς τους. Πολλοί τα αγόρασαν για τα παιδιά τους και φυσικά δεν μπορούν από τώρα να τους χτίσουν σπίτια και να πληρώνουν άσκοπα φόρους για ακατοίκητα κτίρια αφού δεν μπορούν από τώρα να ξέρουν που θα βρεθούν τα παιδιά τους όταν μεγαλώσουν και βρουν δουλειά και κάνουν οικογένειες αλλά ελπίζουν ότι τα παιδιά τους θα μπορέσουν να τα πουλήσουν και να αγοράσουν στέγη εκεί που είναι και η δουλειά τους.
    Υποθέτω ότι οι συντάκτες του νομοσχεδίου, οι οποίοι αποφάσισαν να απαξιώσουν τις περιουσίες χιλιάδων πολιτών, γνωρίζουν ότι αυτό δεν θα γίνει πλέον ανέξοδα για το ελληνικό δημόσιο, δηλ. για όλους εμάς τους φορολογούμενους, όπως γινόταν μέχρι το 2013 αλλά το δημόσιο θα κληθεί να καταβάλει αποζημιώσεις στους θιγόμενους ιδιοκτήτες που θα προσφύγουν στα δικαστήρια. Μέχρι το 2013, οπότε εκδόθηκε η «ιστορική» απόφαση 2165/2013 του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) ως αποτέλεσμα των απανωτών καταδικών της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), οι περιορισμοί στη δόμηση και στη χρήση που θεσπίζονταν (αυξήσεις της αρτιότητας από τα 750 μ2 στα 1200 μ2 και μετά στα 2000 μ2 και μετά στα 4000 και μετά στην απαίτηση ελαχίστου προσώπου, περιορισμοί λόγω γης υψηλής παραγωγικότητας ή περιοχών NATURA κλπ) δεν συνεπάγονταν δαπάνη για το δημόσιο, διότι κατά την ελληνική μέχρι τότε νομολογία του ΣτΕ “τα ακίνητα που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού έχουν προορισμό αποκλειστικά την αγροτική εκμετάλλευση και άρα δεν δικαιούνται αποζημίωσης όταν στερούνται μερικώς ή ολικώς του δικαιώματος δόμησης εξαιτίας περιορισμών που επιβάλλονται από το κράτος για λόγους πολεοδομικούς ή προστασίας του περιβάλλοντος”. Σύμφωνα όμως με την απόφαση2165/2013 του ΣτΕ, “η θεμιτή επιδίωξη της προστασίας του περιβάλλοντος με επιβολή περιορισμών στη χρήση των ακινήτων δεν απαλλάσσει το Κράτος από την υποχρέωσή του να αποζημιώσει τον θιγόμενο ιδιοκτήτη, το ακίνητο του οποίου κατά το χρόνο κτήσης του δεν υπέκειτο στους περιορισμούς αυτούς”.
    Η δαπάνη για τις αποζημιώσεις αυτές δεν αναφέρεται πουθενά στο υπό διαβούλευση Νομοσχέδιο, πράγμα που το καθιστά άκυρο σύμφωνα με τις παραγράφους 2 και 4 του άρθρου 29Α του νόμου 1558/1985, στις οποίες ορίζεται ρητά ότι: «Στο κείμενο των κανονιστικών πράξεων και σε ιδιαίτερο ακροτελεύτιο άρθρο ή στο προοίμιο αναγράφεται υποχρεωτικά το μέγεθος της δαπάνης, η κατανομή της σε οικονομικά έτη, ο τρόπος αντιμετώπισής της για χρονικό διάστημα τουλάχιστον πέντε ετών και αναφέρεται υποχρεωτικά από το αρμόδιο για την έκδοσή του όργανο, ο ειδικός φορέας του προϋπολογισμού και ο Κωδικός Αριθμός Εξόδου (Κ.Α.Ε.), από την εγγεγραμμένη πίστωση των οποίων πρόκειται να καλυφθεί η εν λόγω δαπάνη» (παράγραφος 2) και ότι «Η αναφορά των στοιχείων των προηγούμενων παραγράφων στο σώμα της κανονιστικής πράξης αποτελεί ουσιώδη τύπο για την έκδοσή της. Σε περίπτωση παράλειψης της αναφοράς αυτής η κανονιστική πράξη δεν δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» (παράγραφος 4).
    Ως φορολογούμενοι πολίτες δικαιούμαστε αφενός να γνωρίζουμε πόσο θα μας κοστίσουν όλες αυτές οι αλλαγές που προβλέπονται στο υπό διαβούλευση Νομοσχέδιο, και αφετέρου να μας αιτιολογηθεί η αναγκαιότητά τους, ώστε να κρίνουμε αν θα πρέπει να δεχθούμε επωμιστούμε ένα τέτοιο μεγάλο βάρος για να πληρώσουμε το “όραμα” αυτών που θέλουν να καταργήσου την εκτός σχεδίου δόμηση, ως δήθεν “ελληνική πατέντα”. Όσο για το τελευταίο, μια απλή περιήγηση μέσω του Google Earth στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες είναι αρκετή για να καταρρίψει το επιχείρημα της δήθεν “ελληνικής πατέντας”.

  • 25 Αυγούστου 2020, 22:37 | ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ

    Ο περιορισμός της εκτός σχεδίου δόμησης μέσω του αντικινήτρου της επιβάρυνσης των οικοδομικών αδειών των εκτός σχεδίου γηπέδων με τέλος πέντε τοις εκατό (5%) επί του κόστους της οικοδομικής άδειας, το οποίο αποδίδεται στο Πράσινο Ταμείο αποτελεί μια θετική εξέλιξη. Επίσης, η ρητή αναφορά για τον καθορισμό των χρήσεων γης σε εκτός σχεδίου περιοχές από εργαλεία πολεοδομικού σχεδιασμού πρώτου επιπέδου, στο πλαίσιο ΤΠΣ/ΕΠΣ, όταν στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει ΟΥΜΕΔ με επάρκεια ελεύθερης έκτασης για ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων αποτελεί ακόμα μια σημαντική ρύθμιση με θετικό πρόσημο.

    Η πρόταση μας μπορεί να επεκταθεί περαιτέρω με την εξής προσθήκη:

    «Η εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων εκτός των ορίων των Οργανωμένων Υποδοχέων Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων (ΟΥΜΕΔ) της παρ. 4 του άρθρου 41 και των λοιπών τύπων ΟΥΔ των παρ. 1 α-ζ και παρ. 4 επιτρέπεται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου, όπου είναι εγκατεστημένοι οι υποδοχείς αυτών, μόνον εφόσον συντρέχει τουλάχιστον μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
    (α) δεν έχει συσταθεί και λειτουργεί ΟΥΜΕΔ ή άλλος τύπος ΟΥΔ σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου όπου πρόκειται να εγκατασταθεί η νέα επιχείρηση.
    Στην περίπτωση αυτή, η εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων επιτρέπεται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου κατόπιν σχετικής χορήγησης βεβαίωσης του οικείου Δήμου.
    (β) έχει συσταθεί και λειτουργεί ΟΥΜΕΔ ή άλλος τύπος ΟΥΔ σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου όπου πρόκειται να εγκατασταθεί η νέα επιχείρηση, αλλά η διαθεσιμότητα γης δεν καλύπτει τις ανάγκες της προς εγκατάσταση νέας επιχείρησης.
    Για την εγκατάσταση νέας επιχείρησης εκτός των ορίων ΟΥΜΕΔ ή ΟΥΔ κατά το προηγούμενο εδάφιο απαιτείται σχετική βεβαίωση του Φορέα Διαχείρισης του ΟΥΜΕΔ ως προς την έλλειψη διαθεσιμότητας γης εντός ορίων ΟΥΜΕΔ ή ΟΥΔ προς κάλυψη των αναγκών της προς εγκατάσταση επιχείρησης.
    Η επέκταση υφιστάμενων επιχειρήσεων Οργανωμένων Υποδοχέων Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων (ΟΥΜΕΔ) και λοιπών τύπων ΟΥΔ των παρ. 1 α-ζ και παρ. 4 εκτός των ορίων αυτών θα επιτρέπεται μόνο εφόσον σωρευτικώς συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις: α) δεν μεταβάλλεται η κατηγορία στην οποία έχει καταταγεί βάσει της περιβαλλοντικής αδειοδότησής της, δυνάμει της ΥΑ 1958/12 (ΦΕΚ 21/Β/2012) όπως ισχύει, η επιχείρηση, η οποία θέλει να επεκταθεί και β) [αποδεδειγμένα] δεν μπορεί να συντελεστεί μετεγκατάσταση.»

    Αιτιολόγηση:
    Σκοπός της προτεινόμενης προσθήκης είναι η προώθηση της εγκατάστασης των επιχειρήσεων με οργανωμένο τρόπο σε υποδοχείς δραστηριοτήτων προορισμένους για το σκοπό αυτό. Η διευκόλυνση της επιχειρηματικής δράσης στο πλαίσιο εφαρμογής του χωροταξικού σχεδιασμού και η αντιμετώπιση των οξυμένων περιβαλλοντικών προβλημάτων σε περιοχές με αυξημένη συγκέντρωση της βιομηχανίας αποτελούσαν διαχρονικά την βασική στόχευση του ν. 3982/2011 αλλά και των πρωταρχικών νομοθετικών πράξεων για την οργανωμένη χωροθέτηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Ο βαθμός εκπλήρωσης του στόχου αυτού συνδέεται με την περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου των Οργανωμένων Υποδοχέων. Η προτεινόμενη ρύθμιση επιπλέον αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση και των βασικών αρχών της οικονομίας κλίμακας και εξοικονόμησης πόρων, καθώς οι εγκατεστημένες στους ΟΥΔ επιχειρήσεις λόγω των κοινοχρήστων έργων υποδομής που απολαμβάνουν, μειώνουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις λειτουργίας τους συγκριτικά με την λειτουργία τους εκτός οργανωμένων υποδοχέων.

  • 25 Αυγούστου 2020, 16:35 | Γιάννης

    Άραγε, έχει διαβάσει ο Πρωθυπουργός το νομοσχέδιο; Αμφιβάλλω, γιατί αν το είχε διαβάσει δεν θα το προχωρούσαν.

  • 25 Αυγούστου 2020, 16:34 | Ειρήνη

    Θέλουν να μας πάρουν τις εκτός σχεδίου περιουσίες μας. Μετά τι άλλο έχει σειρά;

  • 25 Αυγούστου 2020, 15:14 | Ντενης

    Άμεση απαξίωση εκατοντάδων χιλιάδων περιουσιών με αξία εκατοντάδων δυσεκατομμυριων ευρώ. Πρωτοφανες! Η ζημιά από τον κορονοϊο ωχριά μπροστά στην ζημιά που μπορεί να προκαλέσει αυτή η πρωτοβουλία. Κακόβουλο και ύπουλο το νομοσχέδιο και ο τρόπος που έχει γράφει και παρουσιαστεί από το υπουργείο στο κοινό.
    Εθνική επιταγή η άμεση απόσυρση του

  • 25 Αυγούστου 2020, 12:48 | ΜΑΡΙΑ

    Κατ’ άρθρο 27 παρ. 1 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής νομοθεσίας» ΤΑ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΓΗΠΕΔΑ «ΚΑΤ’ ΑΡΧΗΝ ΔΕΝ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΔΟΜΗΣΗ».
    Πρόκειται για την υιοθέτηση μίας εμμονικού χαρακτήρα εμπαθή άποψη που εχθρεύεται ιδεοληπτικά την εκτός σχεδίου δόμηση και εκκινεί από παρωχημένες και ανεπαρκείς επιστημονικά νομολογιακές κατασκευές του Σ.τ.Ε. περί του «προορισμού» της εκτός σχεδίου ιδιοκτησίας αποκλειστικά για γεωργία, κτηνοτροφία, αναψυχή, κλπ. (Σ.τ.Ε. Ολομ. 695/1986, Σ.τ.Ε. 2605/2004, 1746/2005).
    Οι ανεπάρκειες της ως άνω νομολογίας που, σημειωτέον, αποσκοπούσαν στην ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ (!!!) DE FACTO ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ των εκτός σχεδίου γηπέδων (μέσω παντοειδών απαγορεύσεων δόμησής τους και συνακόλουθη πλήρη απαξίωσή τους) ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΟΤΙ ΤΑ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΓΗΠΕΔΑ «ΚΑΤ’ ΑΡΧΗΝ ΔΕΝ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΔΟΜΗΣΗ», έχουν επισημανθεί με σαφή και νομικά δεσμευτικό τρόπο από την ΠΑΓΙΑ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ (ΕΔΔΑ), με αποφάσεις όπως αυτές με ημερομηνία 6-12-2007 (Αρ. Προσφυγής 14216/03, ZANTE – ΜΑΡΑΘΟΝΗΣΙ) και 21-2-2008 (Αρ. Προσφυγής 35332/05 ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ).
    Τα νομικά προβλήματα που δημιουργεί ο εκάστοτε νομοθετικός περιορισμός στην εκτός σχεδίου δόμηση έχουν αναδειχθεί με σαφήνεια από την πάγια σχετική νομολογία του ΕΔΔΑ, κατ’ αναφοράν στην παράνομη προσβολή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης που έχει επιδείξει ο νομοταγής διοικούμενος προς τη διοίκηση. Η εμπιστοσύνη αυτή συνίσταται στη νόμιμη προσδοκία του να οικοδομήσει το γήπεδο ιδιοκτησίας του με βάση την αρτιότητα που αυτό είχε κατά το χρόνο που το απέκτησε. Η συνταγματική αυτή αρχή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης αποτελεί έκφραση της αρχής της χρηστής διοίκησης και της ασφάλειας του δικαίου και αναγνωρίζεται πάγια από τη νομολογία του ΕΔΔΑ που δεσμεύει με απόλυτο τρόπο και τα εθνικά δικαστήρια.
    Με βάση τη νομολογία αυτή, απορρίφθηκε επανειλημμένα ο ισχυρισμός που προέβαλε η Ελληνική Πολιτεία ενώπιον του ΕΔΔΑ, ότι δήθεν τα εκτός σχεδίου γήπεδα κατ’ αρχήν δεν προορίζονται για δόμηση αλλά για γεωργία, κτηνοτροφία και αναψυχή (ισχυρισμός που απέβλεπε και σκοπούσε στη μη καταβολή αποζημιώσεων), ενώ αναγνωρίζονται (ρητά και κατηγορηματικά) δικαιώματα αποζημίωσης στους θιγόμενους από τυχούσα κατάργηση της αρτιότητας και της οικοδομησιμότητας των γηπέδων ιδιοκτησίας τους.
    Το σκεπτικό του ΕΔΔΑ ήταν ότι, εφ’ όσον βάσει του δ/τος έτους 1923 και ήδη από την ισχύ του δ/τος έτους 1928 και διαχρονικά μέχρι σήμερα έχουν θεσπισθεί και ισχύουν όροι δόμησης και αρτιότητες – οικοδομησιμότητες για τα εκτός σχεδίου γήπεδα, ο ως άνω ισχυρισμός περί «προορισμού» των εκτός σχεδίου γηπέδων για γεωργία, κτηνοτροφία και αναψυχή είναι καθαρά προσχηματικού χαρακτήρα.
    Πιό λαϊκά, θα μπορούσε να πει κανείς ότι πρόκειται για κουτοπονηριά, προκειμένου το Ελληνικό Κράτος να μπορεί να δημεύει ουσιαστικά την ακίνητη εκτός σχεδίου περιουσία του Ελληνικού Λαού χωρίς να πληρώνει αποζημιώσεις.
    Αυτή την κουτοπονηριά έρχεται να νομοθετήσει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, του κόμματος που προπαγανδίζει πως, δήθεν τάχα, προστατεύει τα νόμιμα περιουσιακά δικαιώματα του μέσου Έλληνα.
    Προφανώς, οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους, αφού η ΝΔ προωθεί νόμο δημευτικό ουσιαστικά της περιουσίας των μικρομεσαίων, ιδίως της υπαίθρου, αντίθετα προς το γράμμα και το πνεύμα της πάγιας νομολογίας του ΕΔΔΑ.
    Ούτε η κα Μπιρμπίλη αλλά ούτε και οι κ.κ. Τσιρώνης, Φάμελος, Σταθάκης τόλμησαν να προχωρήσουν σε τόσο μεγάλης έκτασης δημεύσεις (ουσιαστικά) περιουσιών, ωσάν η ακίνητη εκτός σχεδίου ιδιοκτησία να αποτελεί έγκλημα καθοσιώσεως.
    Την ώρα που η ΝΔ, μέσω του εν λόγω νομοσχεδίου των κ.κ. Χατζηδάκη και Οικονόμου, υφαρπάζει χωρίς προηγούμενη αποζημίωση την περιουσία του παραζαλισμένου (από τις σφαλιάρες που τρώει και δεν προλαβαίνει) πολίτη, την ίδια στιγμή δίδονται αβέρτα παρεκκλίσεις στους «μεγαλοεπενδυτές», προκειμένου οι τελευταίοι να χτίζουν μυρμηγκουπόλεις χιλιάδων σπιτιών στις εκτός σχεδίου εκτάσεις που αγόρασαν μισοτιμής από τον κοσμάκη.
    Συμπέρασμα: Η εκτός σχεδίου μικροϊδιοκτησία των μικρομεσαίων «δεν προορίζεται για δόμηση» αλλά το αντίθετο ακριβώς ισχύει για τους «μεγαλοεπενδυτές», οι οποίοι, με bonus αυξημένους συντελεστές δόμησης, τσιμεντάρουν ακόμα και περιοχές NATURA αλλά και απολαμβάνουν ποικίλων προνομίων (δυνατότητα οριζοντίων – καθέτων ιδιοκτησιών) αποκομίζοντας τεράστια υπερκέρδη από την εμπορική εκμετάλλευση των χιλιάδων κατοικιών που χτίζουν.
    Σε διαδικτυακό δημοσίευμα του magnesianews.gr της 8-7-2019, αναφέρεται πως τα πρόσφατα ερευνητικά ενδιαφέροντα του αρμόδιου υφυπουργού χωροταξίας και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κ. Δημήτρη Οικονόμου περιλαμβάνουν και τις διαδικασίες χωροθέτησης μεγάλων επενδύσεων και παρεμβάσεων.
    Ένας τέτοιος υφυπουργός, που ενδιαφέρεται για τις μεγάλες επενδύσεις, είναι δυνατόν να μη σκέφτηκε πως άμα απαγορέψει την εκτός σχεδίου δόμηση γενικά (δηλαδή καταργήσει τον ανταγωνισμό γενικά) τότε ο «μεγαλοεπενδυτής» ευνοείται κατάφωρα και πολλαπλά, δηλονότι αφ’ ενός θα αγοράζει τζάμπα τα μη οικοδομήσιμα χωράφια και αφ’ ετέρου θα (μοσχο)πουλάει σε τιμές μαμούθ τα σπίτια που θα χτίζει εκεί μονοπωλιακά, χωρίς ανταγωνισμό;
    Δε φτάνει που ο οικονομικά ενεργός λαός πλήρωσε δέκα φορές τις τράπεζες, πρέπει να επαναληφθεί το ίδιο και με τις τερατουπόλεις των ποικίλων «μεγαλοεπενδύσεων» (ελέω γενναίων κρατικών επιχορηγήσεων και δανείων από τράπεζες που συντηρεί ο δημόσιος κορβανάς), ένα παρωχημένο μοντέλο «ανάπτυξης» που δοκιμάστηκε και απέτυχε παταγωδώς σε Πορτογαλία και Ισπανία;

    Αν η κυβέρνηση της ΝΔ εννοεί αυτό που λέει, ότι δηλαδή τα εκτός σχεδίου γήπεδα «κατ’ αρχήν δεν προορίζονται για δόμηση», ας κάνει αρχή από τις «μεγάλες επενδύσεις» και τις τερατώδεις παρεμβάσεις τους στο τοπίο (που προκαλούν κατάφωρα το δημόσιο αίσθημα και συνιστούν τον ορισμό της άναρχης εμπορικής εκμετάλλευσης) και ας αφήσει κατά μέρους τα πισώπλατα μαχαιρώματα στη μικροϊδιοκτησία, η εκμετάλλευση της οποίας (προς όφελος κυρίως των λαϊκών στρωμάτων) δεν ενοχλεί κανέναν απολύτως άλλον εκτός από τους μεγαλοκαρχαρίες και τους εκπροσώπους τους.

  • 25 Αυγούστου 2020, 10:26 | Νέο Ρεύμα- Νέο Όραμα

    Άρθρο 27 & 28 & 29 – Εκτός σχεδίου δόμηση

    Να δοθεί προθεσμία 4 χρόνια για την έκδοση αδειών. Στην ΕΕ ο καθορισμός χρήσεων γης διαρκεί ελάχιστο χρόνο και δεν έχει τόσες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Μόνο 5 χρόνια για το Περιφερειακό Χωροταξικό Κ. Μακεδονίας και αυτό σέρνεται χωρίς ακόμη τις αναμενόμενες θετικές λύσεις … τα λέει όλα!
    Άρθρο 29: για τις βιοτεχνίες βιομηχανίες να δοθεί συντελεστής 1.

  • 24 Αυγούστου 2020, 21:00 | Παναγιώτης Βογιατζής

    Εχω δύο κτήματα στην Σκιάθο. Το ένα 6 στρέμματα και το άλλο 9,5 στρέμματα.
    Σε σχέση με την μέση εκτός σχεδίου ιδιοκτησία στην Σκιάθο είναι μεγαλύτερα του μέσου όρου. Ο πατέρας μου, που τα κατείχε ήταν γεννηθείς το 1925 ναυτικός άρα δεν τα καλλιέργησε. Αραγε πως να το κάνει από την Ιαπωνία ή την Ινδία. Αποτελούν ελαιώνες και τα χρησιμοποιούμε μόνο για ατομική χρήση. Αγρότης εγώ κι ο αδελφός μου με 16 στρ ελαιώνα δεν μπορούμε όχι να γινουμε αλλά είναι και κοροϊδία.Τα κτήματα δεν αναφέρουν οι συνορεύουν με δρόμο αρα είναι τυφλά.
    Δηλ οι προγονοί μας με κάποιο μαγικό τρόπο διακτινίζοταν και έτσι καλλιεργούσαν τα κτήματα. Για να μην μακρηγορήσω άλλο την μόνη αξία που θα είχαν αυτά τα κτήματα όταν θα μπορούσαμε εγω κι ο αδελφός μου θα κτίζαμε
    από ένα εξοχικό 100τμ έκαστος σε κάθε κτήμα.(θα παρέμεναν 95% ελαιώνες) Ξεφνικά με αυτό το νόμο παρότι έχουμε το εμβαδόν δεν έχουμε πρόσωπο σε δρόμο (ενώ είναι γνωστό πως με δικαστική συνδρομή ή ιδιωτική συμφωνία με θα λαμβάναμε δουλεία διόδου).
    Άρα ο νομοθέτης θέλει η γη στην οποία είχαμε κάποια όνειρα (ίσως ποτε να μην μπορούσαμε να τα πραγματοποιήσουμε) να ρημάξει σαν ελαιώνα αφού φυσικά θα πάψουμε να τον φροντίζουμε αφού πιο φθηνα αγοράζουμε το λάδι μας παρά το παράγουμε. Εν πάσι περίπτωση δεν είμαστε αγρότες.
    Συγνώμη λεφτά για να βγάλω οικοδομική άδεια τα δύο επόμενα χρόνια μετά από 10 χρόνια βαριάς λιτότητας δεν έχω. Μονο προβλημα δημιουργεί ο νόμος!!!!!

  • 24 Αυγούστου 2020, 12:04 | Στέλιος

    Αν θέλετε να προσφέρετε υπηρεσία βρείτε ένα τρόπο να αυξήσετε την προσφορά των οικοδομήσιμων οικοπέδων ώστε μέσω του γενικού νόμου της προσφοράς και της ζήτησης να πέσουν λίγο οι τιμές εντός και εκτός σχεδίου και να υπάρξει η δυνατότητα και σε ανθρώπους που έχουν μόνο νόμιμα εισοδήματα και άρα κατά κανόνα λίγα χρήματα να μπορέσουν να οικοδομήσουν ενισχύοντας την οικοδομική δραστηριότητα και την αποκέντρωση.
    Το ότι δίνετε παράταση 2 ετών είναι άκρως υποκριτικό και παραπλανητικό διότι ακόμα και αν προλάβει κάποιος να βγάλει άδεια σε αυτά τα δυο χρόνια μετά τα δύο χρόνια αν θέλει να επεκτείνει τροποποιήσει μεταβιβάσει κτλ. θα έχει αγροτεμάχιο. Μην υποτιμάτε τόσο πολύ τη νοημοσύνη μας.

  • 23 Αυγούστου 2020, 19:44 | Αντωιοε

    Τα ξερει ο κυριος Γεωργιαδης που ολο για επενδυσεις μας λεει. Μηπως πρεπει ολοι μας να παμε εργατες στα μεγαλα εργοταξια και υπαλληλοι στο Ελληνικο. Δεν χωρα στο μυαλο μου οτι δεν θα μπορω να κτισω στο 9 στρεμματων χωραφι που βλεπει σε αγροτικο δρομο και σημερα μπορω να κτισω. Ελεος

  • 23 Αυγούστου 2020, 19:21 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΤΟΛΕΩΝ

    Θα συνταξιοδοτηθω σε ενα χρονο και σκοπευω να κτισω στο σημερα αρτιο και οικοδομησιμο αγροτεμαχιο μου,

    Ειναι δυνατον να μου στερησουν το ονειρο μου γιατι καποιοι θελουν να μηδενισουν τις περιουσιες μας. ΝΤΡΟΠΗ!!!

  • 23 Αυγούστου 2020, 19:40 | Λιζα

    Μιλαει η κυβερνηση για αναπτυξη και βοηθεια της καταρρεουσας οικονομιας μας και μας εξαφανιζουν τις περιουσιες μας γιατι καποιοι κυβερνωντες ετσι τους αρεσει. Ειναι δυνατον.

  • 23 Αυγούστου 2020, 10:01 | Αριστέα Σακκέτου

    Θεωρω οτι η κατάργηση δόμησης για εκτός σχεδίου, που αφορά τα 4 στρεμ. θα είναι καταστροφική διότι το μεγαλύτερο μέρος κυρίως της νησιωτικής γης αποτελείται από αγροτεμάχια. Αποκλείοντας την δόμηση έστω και μετά τα 2 έτη, θα σταματήσει η ανάπτυξη (αγοροπωλησίες – οικοδομή – τουρισμός). Ακόμα θα υπάρξει περιορισμός της αποκέντρωσης. Σε αυτή την περίπτωση προτείνω εαν τα εκτός σχεδίου δεν ενταχθούν στο σχέδιο σε 1 χρόνο, έτσι ώστε να μην σταματήσει να κινήτε η αγορά, η παροχές από ΔΕΚΟ να υλοποιούνται αποκλειστικά με δικό του κόστος. Προσωπικά επιθυμώ να φύγω από Αθήνα αγοράζοντας αγροτεμάχιο στην επαρχία με σκοπό να χτίσω εκεί ένα σπίτι. Το συγκεκριμένο άρθρο όμως με αποθαρρύνει από να υλοποιήσω τα σχέδια μου.

  • 21 Αυγούστου 2020, 20:48 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Ηταν κατα κανονα κυβερνησεις της ΕΡΕ και της ΝΔ που ενεκριναν παρεκκλησεις αλλα και τον ΝΟΚ ο οποιος προωθουσε την δομηση εχοντας οραμα οτι η εννομη δομηση ειναι εθνικης σημασιας (οικονομικη, εργασιακη, φροντιδα του περιβαλλοντος, εθνικοι λογοι ιδιαιτερα για τα μικρα νησια του Αιγαου.
    Φυσικα και οι κυβερνησεις αλλων κομματων συνεπλεαν για τους ιδιους σωστους λογους.

    ΔΕν μπορει σημερα να ερχονται και να γινουν τιμητες των πραξεων τους και να υφαρπαζουν να εκμηδενιζουν περιουσιες. Το επομενο βημα μπορει να ειναι και η κατασχεση των τραπεζικων καταθεσεων αν κρινουν οτι καποιος καταθετης δυναται να ειναι παρανομος!!!

    Στις τραπεζες πηγαινουν νομοταγεις πολιτες αλλα ενιοτε και ληστες. Εαν η αστυνομια δεν μπορει η δεν θελει να τους συλλαβει θα ερθει το Κρατος να κλεισει τις τραπεζες? Για αντιστοιχια παραδειγματος.

    Πρεπει η Κυβερνηση εχοντας υπ οψιν της την επερχομενη αρνητικη οικονομικη κατασταση και κατακορυφη ανοδο της ανεργιας να προωθησει την εννομη εκτος σχεδιου δομηση. Ειναι εθνικο συμφερον και οχι ατομικο των ιδιοκτητων. Ιδεοληψιες και αμπελοσοφιες μονο κακο κανουν.

  • 21 Αυγούστου 2020, 20:07 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΛΑΤΣΙΔΑΚΗΣ

    Το κατωτερω σημειωμα γραφηκε αρχικα πριν 25 χρονια οταν το θεμα αυτο ηταν παλι επικαιρο και ενημερωθηκε τον Ιανουαριο 2020.

    Αθήνα, 8 Ιανουαρίου 2020

    Θέμα : Εκτός Σχεδίου Δόμηση / Αυθαίρετη Δόμηση

    Τόσο η εκτός σχεδίου όσο και η εντός σχεδίου δόμηση διέπονται από ιδιαίτερα σαφείς και αυστηρούς κανονισμούς και νόμους. Η εφαρμογή όμως αυτών είναι το πρόβλημα εξαιτίας της απροθυμίας όλων μας (κράτους, κεντρικών φορέων, τοπικής αυτοδιοίκησης και, κυρίως, όλων μας σαν πολίτες) να τους εφαρμόσουμε. Κτίζαμε παράνομα κτίρια, αγοράζαμε και πουλούσαμε παράνομες κατοικίες, μετατρέπαμε παράνομα τις κατοικίες μας και όλοι βολευόμασταν.
    Κατά συνέπεια όταν μιλάμε για αυθαίρετη δόμηση θα πρέπει να εννοούμε ξεκάθαρα την παράνομη δόμηση, τόσο εντός όσο και εκτός σχεδίου πόλεως / οικισμών, και την μη εφαρμογή των νόμων και κανονισμών. Πρέπει να τονίζουμε την σαφή διαφορά μεταξύ της νόμιμης και της παράνομης / αυθαίρετης δόμησης.

    Η εκτός σχεδίου δόμηση και κυρίως η αρτιότητα αγροτεμαχίων με τουλάχιστον 4 στρέμματα υπάρχει από δεκαετίες και με την πάροδο του χρόνου εφαρμόστηκαν, για διάφορους λόγους, παρεκκλίσεις μειώνοντας την αρτιότητα σε ορισμένες περιοχές και με ορισμένες προϋποθέσεις. Υπάρχουν όμως προ πολλού περιπτώσεις, π.χ. στα μικρά νησιά των Κυκλάδων, όπου οι παρακλήσεις αυτές έχουν πλέον καταργηθεί.

    Η αγορά αγροτεμαχίων γίνεται για επένδυση ή εκμετάλλευση (από Έλληνες και ξένους) και θεωρούνται από τους ιδιοκτήτες τους (νησιώτες, αγρότες και γενικά πολίτες) ως περιουσιακά τους στοιχεία.

    Mε την βάση αυτή, άλλοι τα πούλησαν και άλλοι σκοπεύουν στο μέλλον να τα πουλήσουν (για να καλύψουν έξοδα για γάμους, σπουδές παιδιών, υγεία, κ.λπ.) η να τα εκμεταλλευθούν (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, καφετέριες κ.λ.π.).

    Η αγορά αγροτεμαχίων αποτελούσε διαχρονικά και αποτελεί και σήμερα μία σοβαρή μορφή αποταμίευσης των Ελλήνων ιδιαίτερα από τότε που είδε την απόδοση των καταθέσεων τους στις τράπεζες να εκμηδενίζεται. Παράλληλα αποτελεί ένα αποκούμπι για τους μακρόχρονους ιδιοκτήτες, που προσδοκούν στην αυξημένη αξία της πιο παλιά αγροτικής και σήμερα απλώς εκτός σχεδίου γης τους (λόγω της εγκατάλειψης της αγροτικής και κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης της και της μη διάθεσης των Ελλήνων για ενασχόληση σε αυτές), για το μέλλον το δικό τους και των οικογενειών τους.

    Η επένδυση σε γη αποτελεί μια αξιοπρεπή επένδυση με μακροχρόνιους στόχους και είναι σαφώς υπέρ του γενικότερου κρατικού συμφέροντος.

    Υπάρχει σήμερα πλούτος αξίας δισεκατομμυρίων Ευρώ στους εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων (κατοίκους τόσο των πόλεων όσο και των χωριών, των νησιών και της υπαίθρου) και όλα μαζί αποτελούν εθνικό πλούτο της χώρας μας.

    Μια απαξίωση αυτών θα οδηγήσει σε απαξίωση τόσο προσωπικών περιουσιακών στοιχείων όσο και ισόποσου εθνικού πλούτου με βαρύτατες και αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία, τοπική και εθνική. Θα ισοδυναμούσε με μια κατάσχεση των τραπεζικών καταθέσεων.

    Οι αγοραπωλησίες αγροτεμαχίων είναι μία ζωτική αρτηρία της οικονομικής ζωής του τόπου μας με τεράστιο ποσό χρημάτων που ανακυκλώνεται από και προς διάφορες οικονομικές δραστηριότητες (π.χ. πώληση αγροτεμαχίων, επένδυση σε επιχείρηση ή άλλο ακίνητο ή σπουδές κλπ.). Η διακοπή της ροής αυτής της ρευστότητας θα επιφέρει πολλαπλά και επώδυνα πλήγματα στην συνολική οικονομία του τόπου μας (π.χ. ανεργία εργατικού δυναμικού και εμπλεκομένων επιχειρήσεων λόγω περιορισμού της οικοδομικής δραστηριότητας, μείωση εσόδων τόσο του Κράτους από φόρους και τέλη όσο και των δικηγόρων, συμβολαιογράφων, μεσιτών κλπ., παρά φύση εξάπλωση των οικισμών κ.α.).

    Για την απορρόφηση της ζήτησης για κατοικίες και ξενοδοχειακές κατασκευές θα καταστεί αναγκαία η εξάπλωση των υφιστάμενων οικισμών. Φαντασθείτε τι θα συμβεί όταν οι μικροί οικισμοί (ιδίως μικρών / μεσαίων νησιών) επεκταθούν σε κλίματα. Όχι μόνο είναι ανεφάρμοστο λόγω της δομής των αλλά θα είναι και ιδιαίτερα επιβλαβής για την γραφικότητα τους και την λειτουργικότητα τους. Οι περισσότεροι από τους σήμερα υπάρχοντες μικρούς, και όχι μόνο, οικισμούς δεν έχουν τις απαιτούμενες υποδομές.

    Πρέπει να προηγηθούν της όποιας απαγόρευσης της εκτός σχεδίου δόμησης (εάν αυτό εφαρμοσθεί), οι επεκτάσεις των υπαρχόντων οικισμών και η δημιουργία νέων οικισμών, για την ομαλή μετεξέλιξη της δόμησης και όχι το αντίθετο.

    Είναι βέβαια γεγονός ότι πολλοί από εμάς, κυρίως οι ιδιοκτήτες από τις μεγάλες πόλεις, έχοντας αγοράσει αγροτεμάχια με δυνατότητα ανέγερσης οικοδομών 200 τ.μ., κτίσαμε 500 ή 1000 τ.μ. και κανείς δεν μας ενόχλησε ή αν επιβλήθηκαν πρόστιμα αυτά είτε ήταν ασήμαντα ή δεν εισπράχθηκαν ποτέ. Βέβαια παρόμοιες παρανομίες γίνονται και έγιναν και μέσα στις πόλεις και στους οικισμούς. Με τον τρόπο αυτό της παρανομίας δημιουργήσαμε παράνομο πλούτο αφού το περιουσιακό στοιχείο, είτε το πουλήσαμε ή το διατηρούμε, έχει πολλαπλάσια αξία εκείνου του νόμιμου των 200 τ.μ. (ιδιαίτερα μετά την δυνατότητα νομιμοποίησης τους με καταβολή σχετικά μικρών χρηματικών προστίμων). Μια απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμησης θα επαυξήσει σημαντικά την αξία των υπαρχόντων εκτός σχεδίου κατασκευών (πολλαπλασίως δε εκείνων με τις μεγάλες παρανομίες).

    Είναι φανερό ότι η νόμιμη εκτός σχεδίου δόμηση δεν καταστρέφει το περιβάλλον. Κτίσματα 200 τ.μ. καταλαμβάνουν επιφάνεια μόνο 5 % και διόφορα κτίσματα με 100 τ.μ. ανά όροφο μόλις 2.5 %. Μάλιστα σε 25 μικρά νησιά του Αιγαίου από το 2002 έχει μειωθεί το μέγιστο εμβαδόν των οικιών σε μόλις 170 τμ. Τι επιβάρυνση φέρουν τα κτίσματα αυτά όταν το 95 % ή το 97.5 % του αγροτεμαχίου παραμένει ελεύθερο ;

    Απαγορεύοντας την εκτός σχεδίου δόμηση, λέμε στους σημερινούς ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων, κατά πλειονότητα αγρότες και κατοίκους της υπαίθρου, ότι ήρθαν άτομα από τις πόλεις, κτίσανε αυθαίρετα, καταστρέψανε την αισθητική του περιβάλλοντος, δεν εφάρμοσε το κράτος και η κοινωνία τους υφιστάμενους νόμους, αλλά τους άφησαν να δημιουργήσουν παράνομο πλούτο και τώρα θα απαξιώσουμε την περιουσία των αγροτών ώστε να μην μπορούν να πουλήσουν την περιουσία τους ούτε για νόμιμη δόμηση. Θα τιμωρηθούν δηλαδή οι σημερινοί ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων που δεν έχουν κτίσματα γιατί ήρθαν κάποιοι από τις πόλεις και κτίσανε πολλοί από αυτούς παράνομα . . .

    Η απαξίωση των εκτός σχεδίου εκτάσεων θα οδηγήσει στην πλήρη εγκατάλειψη της γης και η μέχρι σήμερα φροντίδα αυτής από τους ιδιοκτήτες της (π.χ. καθαρισμός, φύτευση για καλλωπισμό, φροντίδα ξερολιθιών και πεζούλων, μέτρα πυροπροστασίας κλπ.) θα δώσει την θέση της στην αδιαφορία με αρνητικά αποτελέσματα (εγκατάλειψη προσβάσεων, ανάπτυξη βάτων, κίνδυνος πυρκαγιών, κατάρρευση ξερολιθιών και απώλεια χωμάτων κλπ.).

    Μόνο το ιδιοκτησιακό ενδιαφέρον μπορεί πραγματικά να σώσει το εκτός οικισμών περιβάλλον της χώρας μας.

    Τέλος, έχοντας τον εθνικό κίνδυνο από τον ανατολικό γείτονα μας με ιδιαίτερη στόχευση τα νησιά του Αιγαίου, το Κράτος πρέπει να ενθαρρύνει την νόμιμη δόμηση με έμφαση στα μικρά νησιά. Με τον τρόπο αυτό θα ενδυναμώσει την γεωγραφική και πολιτική σημασία τους σε επίβουλες διεκδικήσεις.

    Η τουριστική πολιτική του Κράτους δεν μπορεί παρά να στηρίξει την εκτός σχεδίου ανάπτυξη τουριστικών εγκαταστάσεων διότι μεγάλο μέρος από τους υψηλού οικονομικού επιπέδου ξένους επισκέπτες ζητούν καταλύματα με ταυτότητα, ησυχία και απομόνωση. Αυτό δεν το προσφέρουν οι οικισμοί και οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

    Αν υπάρξουν χωροταξικά σχέδια θα πρέπει να προηγηθεί σφαιρική αξιολόγηση των τοπικών κοινοτήτων (πληθυσμός και ηλικία αυτού, εργατικό δυναμικό, εκπαιδευμένο δυναμικό, συγκοινωνία, τοπική παραγωγή και κατανάλωση κλπ). Χωροταξικά σχέδια χωρίς τέτοια προ υπάρχουσα μελέτη είναι άχρηστα.

    Γιάννης Πλατσιδάκης

  • 21 Αυγούστου 2020, 18:43 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΡΑΠΑΣ

    Το προτεινόμενο άρθρο 27 διακρίνει τα ακίνητα που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός κάθε μορφής σχεδιασμού (που δεν προορίζονται για δόμηση) από αυτά που είναι σε περιοχές που καλύπτονται από πολεοδομικό σχεδιασμό και ιδίως σχεδιασμό χρήσεων γης όπου οι δόμηση είναι δυνατή με βάσει τους όρους δόμησης/χρήσεις γης που προβλέπονται από το σχέδιο χρήσεων γης με τον πρόσθετο περιορισμό ότι δεν μπορεί να έχουν σδ ευνοϊκότερους μέχρι 10 % από τις περιοχές χωρίς σχέδιο χρήσεων γης! Ας σημειωθεί ωστόσο ότι και σήμερα τα τοπικά διατάγματα που καθορίζουν χρήσεις γης και όρους δόμησης κατισχύουν των γενικών διατάξεων, ωστόσο τώρα τίθεται ένας νέος γενικός πρόσθετος περιορισμός που δεν είναι εύκολα εφαρμόσιμος στην πράξη.
    Για τα γήπεδα σε περιοχές χωρίς σχέδιο χρήσεων γης οι όροι δόμησης θα εξειδικευτούν με μελλοντικό πδ του προτεινόμενου άρθρου 35 και μέχρι τότε τι γίνεται?
    Τα εργαλεία πολεοδομικού σχεδιασμού πρώτου επιπέδου, είναι τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχεδία και τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, σύμφωνα με την παρ.2 του άρθρου 2 του νόμου 4447/2016, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με την παρ.1 του άρθρου 99 του νόμου4685/2020 . Τα παραπάνω «εργαλεία», δεν υφίστανται πουθενά και σε κανένα ΟΤΑ. Έχουν προεγκριθεί μόνο μερικές επενδύσεις με Ειδικά Χωρικά Σχέδια.
    Γιατί δεν συμπεριλαμβάνονται μεταβατικά στις περιοχές που καθοριστεί χρήσεις γης από εργαλεία πολεοδομικού σχεδιασμού οι Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) (ενδεικτικά η πολυζωνική ΖΟΕ Μυκόνου ΦΕΚ 243/Δ/05 , ΖΟΕ Μεσογείων Αττικής ΦΕΚ 199/Δ/03 , ΖΟΕ Λαυρεωτικής κλπ) ? Σύμφωνα με την νομολογία, έχει γίνει δεκτό ότι οι ΖΟΕ αποτελούν μορφή χωροταξικού σχεδιασμού που συνάδει με το άρθρο 24 του Συντάγματος, που επιτάσσει την ορθολογική χωροταξία, και γι’ αυτόν το λόγο οι επιβαλλόμενοι με τη ΖΟΕ περιορισμοί στις χρήσεις γης και κυρίως στην ανέγερση οικοδομών συνιστούν νόμιμους περιορισμούς του δικαιώματος της ιδιοκτησίας, η οποία, ευρισκόμενη σε εκτός σχεδίου περιοχή, δεν έχει ούτως ή άλλως ως κύριο προορισμό την οικιστική ανάπτυξη. Τι γίνεται για τα λοιπά προστατευτικά διατάγματα (που δεν είναι ΖΟΕ) αλλά περιέχουν όρους δόμησης για κάθε χρήση γης, χωρίς να ορίζουν χρήσεις σε ζώνες (πχ Αντίπαρος (ΦΕΚ 732/Δ/93), Φολέγανδρος, Κουφονήσια (ΦΕΚ 402/Δ/03) κλπ). Καταργούνται τα πάντα διότι θα περιμένουμε το μελλοντικό πδ του άρθρου 35? Τι γίνεται στις περιοχές που υπάρχει σχέδιο χρήσεων γης με ΓΠΣ ή ΣΧΟΟΑΠ με ή χωρίς καθορισμό όρων δόμησης διότι ισχύει το γενικό ΦΕΚ 270/Δ/85?
    Δλδ όπου τα ισχύοντα σήμερα τοπικά διατάγματα ΖΟΕ ή ΣΧΟΑΠ (χρήσεων γης& όρων δόμησης) αναφέρουν ότι ισχύουν οι όροι δόμησης του ΦΕΚ 270/Δ/85 με τις παρεκκλίσεις τους, τι θα ισχύει? Θα ισχύουν παράλληλα με τις νέες διατάξεις και το παλαιό ΦΕΚ 270/Δ/85 με παράλληλο έλεγχο του έξτρα 10% ?

  • 21 Αυγούστου 2020, 18:04 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΡΑΠΑΣ

    Με το σχετικό άρθρο 14 του Κεφαλαίου Α προβλέπεται ότι οι δημοτικές οδοί που καθορίζονται με προεδρικό διάταγμα μετά από ενέργειες του Υπουργείου Περιβάλλοντος διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: Δημοτικές οδοί κατηγορίας Α (πχ οδοί προ 1923) που παρέχουν δικαίωμα προσώπου για τη δόμηση σε παρόδια γήπεδα εφ’ όσον έχουν πλάτος τουλάχιστον έξι (6) μέτρα και λοιπές Δημοτικές οδοί κατηγορίας Β ελάχιστου πλάτους 5μ που δεν παρέχουν δικαίωμα προσώπου στα υπόλοιπα παρόδια γήπεδα. Η χρονοβόρα διαδικασία της έγκρισης και αβέβαιης εφαρμογής του πλάτους των οδών Α & Β καθώς και των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων με παράλληλο το σταμάτημα της υφιστάμενης νόμιμης εκτός σχεδίου δόμησης θα έχει ως συνέπεια την άμεση μετατροπή της υφιστάμενης νόμιμης εκτός σχεδίου δόμησης σε νέας εποχής αυθαίρετης δόμησης (χωρίς καμία έγκριση αρχαιολογίας/δασαρχείου, κανένα έλεγχο υποχρεωτικών αποστάσεων & υλοποιύμενης δόμησης από υπηρεσίας δόμησης, καμίας καταβολής εισφοράς και φόρου κλπ).
    Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του Νόμου για το Κεφάλαιο Γ «Ρυθμίσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση και τους οργανωμένους υποδοχείς» : «Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες γίνονται πλέον, πραγματικά βήματα για τη μείωση των αρνητικών συνεπειών της άναρχης εκτός σχεδίου δόμησης, χωρίς να αφαιρεθούν οριζοντίως εν μία νυκτί δικαιώματα δόμησης που έχουν προκύψει νομίμως, στο 80% του ελληνικού χώρου και για εκατομμύρια πολίτες.»
    Ειδικότερα η παρ. 1 του προτεινόμενου άρθρου 28 αναφέρει ότι: «1. Για τις ανάγκες της εκτός σχεδίου δόμησης θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα τα γήπεδα, με ελάχιστο εμβαδόν γηπέδου τέσσερις χιλιάδες (4.000) τετραγωνικά μέτρα, πρόσωπο σε εθνική, επαρχιακή, δημοτική οδό κατηγορίας Α ή σε κοινόχρηστο χώρο τουλάχιστον σαράντα πέντε (45) μ. και ελάχιστο βάθος πενήντα (50) μ.». Η δόμηση με πρόσωπο σε δρόμο κατηγορίας Β’ επιτρέπεται σε άλλες χρήσεις εκτός της κατοικίας.
    Σύμφωνα επίσης με την αιτιολογική έκθεση: «Το άρθρο 34 περιέχει μεταβατικές διατάξεις. Με την παρ. 1 ορίζεται ότι το ελάχιστο εμβαδόν για την αρτιότητα που ισχύει σήμερα δυνάμει μεταβατικών διατάξεων (και αντιστοιχεί σε όρους αρτιότητας που είχαν τεθεί με παλαιότερα νομοθετήματα) θα ισχύει μόνο για δύο έτη μετά την έναρξη ισχύος του προτεινόμενου σχεδίου νόμου. Μετά την πάροδο αυτής της προθεσμίας, σε περίπτωση που μια περιοχή δεν έχει υπαχθεί σε πολεοδομικό σχεδιασμό πρώτου επιπέδου, θα ισχύουν οι γενικοί όροι αρτιότητας και το εμβαδόν που προβλέπεται στην παρ. 1 του άρθρου 28, όπως αυτοί θα εξειδικεύονται με το προεδρικό διάταγμα του άρθρου 35.»
    Συνεπώς ο νομοθέτης διαπιστώνει καταρχάς ότι το μέγεθος του προβλήματος που θα αντιμετωπιστεί είναι μεγάλο και όπως προκύπτει από τις διατάξεις του εν λόγω Κεφαλαίου αφήνεται διάστημα 2 ετών προκειμένου να αφαιρεθούν οριζοντίως κάποια από τα δικαιώματα δόμησης που έχουν προκύψει νομίμως και οι ιδιοκτήτες τους ενδεχομένως θα έχουν στο μέλλον βάσιμες αξιώσεις από το Δημόσιο.
    Μερικά από τα ερωτήματα που τίθενται είναι τα εξής:
    – Έχει ληφθεί υπόψη ότι οι Δημοτικοί οδοί Α με δικαίωμα παρόδιας δόμησης θα είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό των υφιστάμενων Δημοτικών οδών?
    – Έχει ληφθεί υπόψη ότι η αυξημένη απαίτηση προσώπου στα παρόδια γήπεδα θα σημαίνει ότι ελάχιστα γήπεδα θα είναι άρτια και οικοδομήσιμα αφού θα απαιτείται πρόσωπο τουλάχιστον σαράντα πέντε (45) μ.?
    – Έχει ληφθεί υπόψη ότι τα υφιστάμενα κτισμένα γήπεδα δεν θα μπορούν να εκδώσουν οικοδομικές άδειες επισκευής, διαμορφώσεων και αλλαγής χρήσης διότι δεν θα είναι άρτια και οικοδομήσιμα? Ειδικά τα μεγάλα επαγγελματικά κτίρια που δεν θα μπορούν να αλλάξουν χρήση θα μείνουν κουφάρια.
    – Έχει ληφθεί υπόψη ότι μέχρι σήμερα ήταν δυνατή η δόμηση σε όλα σχεδόν τα γήπεδα άνω των 4 στρεμμάτων που προϋφίστανται του 2003 & είχαν πρόσωπο σε όλες τις δημοτικές οδούς είτε ήταν τυφλά και υπήρχε πρόσβαση μέσω δουλείας διόδου. Η δόμηση αυτή ήταν δυνατή σε όλες ανεξαιρέτως τις δημοτικές οδούς & στα τυφλά οικόπεδα βάσει της παρ. 3 του του άρθρου 23 Ν. 3212/03 που εξαιρούσε την απαίτηση προσώπου σε αναγνωρισμένη κοινόχρηστη οδό εφ’ όσον το γήπεδο είχε δημιουργηθεί πριν την ισχύ του Ν. 3212/03. Πως προκύπτει ότι ΔΕΝ αφαιρούνται οριζοντίως εν μία νυκτί δικαιώματα δόμησης που έχουν προκύψει νομίμως, στο 80% του ελληνικού χώρου όταν δεν υπάρχει στο προτεινόμενο νομοσχέδιο ανάλογη διάταξη με την παρ. 3 του του άρθρου 23 Ν. 3212/03, βάσει της οποίας κτίζεται σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση σχεδόν το 80% της χώρας.
    – Έχει γίνει συνεκτίμηση του εν λόγου κόστους απώλειας περιουσίας κατά την στάθμιση του δημόσιου συμφέροντος (στάθμιση του άρθρου 24 Συντάγματος με το άρθρο 17 του Συντάγματος αφού το δικαίωμα δόμησης απορρέει από δικαίωμα (την ιδιοκτησία)). Ο ιδιοκτήτης βασίζει το δικαίωμά του σε υφιστάμενο ακίνητο και προσδοκά, δυνάμει αυτού, να αποκτήσει μία μελλοντική προέκτασή (συστατικό) του – το κτίσμα. Η δόμηση αποτελεί δικαίωμα του ιδιοκτήτη σε κάτι μελλοντικό με βάση κάτι υφιστάμενο· αποτελεί δικαίωμα «που απορρέει από την ιδιοκτησία» κατά τη φρασεολογία της παρ. 1 του άρθρ. 17 Συντ.. Τι αξία θα έχουν τα ακίνητα εκτός σχεδίου εν μία νυκτί μετά την ψήφιση του νόμου όταν η μελλοντική δομησιμότητα τους είναι μόνο για 2 έτη και το γενικό μελλοντικό πλαίσιο είναι αβέβαιο και μη καθορισμένο? Τι αξία θα δίνουν οι τράπεζες για χορήγηση δανείων για την εκτός σχεδίου δόμηση και τι θα γίνει με τα υφιστάμενα δάνεια?
    – Έχουν συνεκτιμηθεί οι βάσιμες αξιώσεις προς αποζημίωση των ιδιοκτητών λόγω μη δυνατότητας οικοδόμησης, λόγω της αλλαγής του πολεοδομικού σχεδιασμού? Οι ρίζες της εκτός σχεδίου δόμησης είναι από το πδ. 19-10-1928 (ΦΕΚ 231/Α_ και μέχρι σήμερα ισχύει με το πδ 6-10-78 (ΦΕΚ 538/Δ) σε συνδυασμό με το πδ. 25-10-85 (ΦΕΚ 270/Δ).
    – Έχουν συνεκτιμηθεί οι συνέπειες της απώλειας περιουσίας στα φορολογικά έσοδα και στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας? Και όλα αυτά μετά από το πέρας μίας μακρόχρονης μνημονιακής κρίσης και την έναρξη μίας πολύ μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης του κορονοιού. Από την μία εφαρμόζεται πολιτική αναστολής του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα και από την άλλη κόβεται η δυνατότητα δόμησης στο 80% της χώρας. Αν σταματησει η οικοδομική δραστηριότητα οι μηχανικοί θα ασχοληθούν όλοι με τον πολεοδομικό σχεδιασμό για να βγουν τα ΤΧΣ ή ΕΧΣ σε όλη την χώρα? Το ότι η οικοδομή κινεί την οικονομία και ανοίγει επαγγέλματα είναι σχεδόν αποδεκτό παντού σε κάθε χώρα.
    – Έχει συνεκτιμηθεί η υφιστάμενη αναλογία δόμησης έκδοσης αδειών στα Εντός και Εκτός σχεδίου γήπεδο και ιδίως στα νησιά, όπου οι Χώρες στα μικρά νησιά είναι συνήθως προστατευόμενες από του Υπουργείο Πολιτισμού και η έκδοση οικ. αδειών είναι μακρόχρονη και δυσχερής διαδικασία ενώ το 90% των οικ. αδειών για νέα κτίρια είναι εκτός σχεδίου?
    – Έχει ληφθεί υπόψη ότι όλα τα μη κύρια τουριστικά καταλύματα (οι τουριστικές κατοικίες-επαύλεις, τα Ενοικιαζόμενα Επιπλωμένα Δωμάτια – Διαμερίσματα) δομούνται με όρους δόμησης κατοικίας και αποτελούν μέχρι σήμερα δυναμικά αναπτυσσόμενο προϊόν παραθεριστικού τουρισμού.
    – Όπως μνημονεύεται ρητά στην αιτιολογική έκθεση του άρθρου 34 μετά την πάροδο της διετούς προθεσμίας για τις παρεκκλίσεις θα σταματήσει η ισχύς των παρεκκλίσεων. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι δεν σταματούν μόνο οι παρεκκλίσεις. Σταματά η εκτός σχεδίου δόμηση για κατοικίες και αυξάνει ο κανόνας από απαιτούμενο πρόσωπο 25μ σε απαιτούμενο πρόσωπο 45μ στις λιγοστές προβλεπόμενες οδούς Α. Μάλιστα η ισχύς των νέων κανόνων φαίνεται να ισχύουν ακόμα και εάν δεν έχουν εντός 2 ετών καθοριστεί οι δημοτικοί οδοί Α και Β, με συνέπεια επί της ουσίας εντός 2 ετών να καταργηθεί επί της ουσίας όλη η εκτός σχεδίου δόμηση σε δημοτικούς οδούς που δεν έχουν καθοριστεί μέχρι τότε με προεδρικά διατάγματα σε όλη την χώρα. Όλα τα ανωτέρω γίνονται εν καιρώ με γνωστά μεγάλα προβλήματα διοικητικής δράσης για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του πολεοδομικού σχεδιασμού (όπως επί παραδείγματι για την διάνοιξη των δρόμων, τα Παρατηρητήρια Δόμησης του Ν. 4495/17 που δεν έχουν συσταθεί μέχρι σήμερα, μη ύπαρξη κτηματολογίου και δασικών χαρτών σε πλήθος περιοχών κλπ).
    – Έχει συνεκτιμηθεί ότι στα νησιά με μεγάλη τουριστική κίνηση δεν υπάρχουν κατοικίες για ενοικίαση προσωπικού και οι αξίες είναι πολύ υψηλές? Με την προώθηση των ξενοδοχείων στην εκτός σχεδίου δόμηση το μόνο σίγουρο είναι ότι θα υπάρξουν αυθαίρετες αλλαγές χρήσης ξενοδοχείων για χρήση κατοικίας με υψηλότερους συντελεστές δόμησης.
    – Το γεγονός ότι οι παρούσες προτεινόμενες διατάξεις δεν αντικαθιστούν το παλαιότερο άρθρο 1 του πδ 24-5-85 (ΦΕΚ 270/Δ) δημιουργούν σύγχυση στην νομοθεσία εφ΄ όσον δεν θα γνωρίζει κανένας πλέον εάν αυτές οι διατάξεις κατισχύουν των τοπικών διαταγμάτων και εάν θα εφαρμόζονται πλέον οι παρεκκλίσεις στις προστατευόμενες περιοχές όπου δεν ίσχυαν.
    – Γιατί υπάρχει τόσο άμεση αναγκαιότητα για την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμηση όταν στις περιοχές που υπάρχει αρκετή οικιστική πίεση υπάρχουν ήδη ρύθμιση όπως Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου και άλλες προστατευτικές ρυθμίσεις. Σε αυτές τις περιοχές δεν εφαρμόζονται ούτως ή άλλως οι παρεκκλίσεις. Θα μπορούσε απλά να τροποποιηθούν οι ρυθμίσεις εκεί που υπάρχει ανάγκη και όχι να καταργηθεί οριζοντίως η εκτός σχεδίου δόμηση σε όλη την Ελλάδα. Στις λοιπές περιοχές όπου δεν παρατηρούνται οικιστικές πιέσεις (πχ παραμεθώριες και άλλες) η εκτός σχεδίου δόμηση κατοικιών λειτουργεί σωτήρια.

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ πρόκειται για την νομοθέτηση της κατάργησης της εκτός σχεδίου δόμησης για χρήση κατοικίας ενόψει ενός αβέβαιου πολεοδομικού σχεδιασμού. Θα προκληθεί αναταραχή τα επόμενα 2 έτη στην εκτός σχεδίου δόμηση με ελάχιστη αύξηση οικοδομικών αδειών στις εκτός σχεδίου περιοχές λόγω της παρούσας οικονομικής κατάστασης για όσους τυγχάνουν να έχουν την οικονομική δυνατότητα να διασώσουν μερικώς την αξία του ακινήτου τους ασκώντας το προσωρινό δικαίωμα δόμησης τους. ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ ότι στην πράξη με τις εν λόγω προτεινόμενες διατάξεις θα επιτευχθεί ο αντίθετος σκοπός του νομοθέτη και θα μειωθούν ΑΜΕΣΑ οι αξίες γης και θα αφαιρεθούν οριζοντίως επί της ουσίας τα δικαιώματα δόμησης που έχουν προκύψει νομίμως, στο 80% του ελληνικού χώρου και για εκατομμύρια πολίτες.
    Το Συμβούλιο της Επικρατείας, μέχρι σήμερα, έχει διαμορφώσει τη νομολογία του, ώστε να προστατεύει τις εκτός σχεδίου περιοχές, χωρίς όμως να θεωρήσει μέχρι σήμερα ότι η δόμηση σε αυτές είναι αντισυνταγματική. Η αιτιολογική έκθεση του προτεινόμενου άρθρου 27 αναφέρει ότι: «Με τις διατάξεις κατευθύνσεις αυτές νομοθετείται η παγιωμένη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία δόμηση εκτός σχεδίου είναι δυνατή μόνο κατ’ εξαίρεση, και σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται σε περιοχές εκτός σχεδίου να ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι για τη δόμηση σε σχέση με τις περιοχές εντός σχεδίου, οι οποίες κατ’ αρχήν προορίζονται για δόμηση.». Η φράση αυτή χρησιμοποιείται από το ΣΤΕ επανειλημμένως για να καταδείξει ότι τα γήπεδα εκτός σχεδίου δεν μπορούν να οικοδομούνται εάν δεν έχουν επαρκές πρόσωπο σε αναγνωρισμένη οδό (πρόσωπο 25μ σε αναγνωρισμένη αγροτική προ 1923, ή πρόσωπο 45μ σε κύρια δημοτική οδό που ενώνει οικισμούς ή επαρχιακή/εθνική οδό). Ωστόσο στο εν λόγω νομοσχέδιο εφαρμόζεται το «πονάει κεφάλι – κόβει κεφάλι» και αντί να αρχίσουμε καταρχάς με την αναγνώριση των δημοτικών οδών όπως επιτάσσει το ΣΤΕ, θεσμοθετείται εσφαλμένα άμεσα η ολική κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης ενόψει της μελλοντικής και αβέβαιου καθορισμού των οδών Α και Β και ενός αβέβαιου πολεοδομικού σχεδιασμού για όλη την Χώρα. Για ποιον λόγο δεν προχωράει πρώτα ο πολεοδομικός σχεδιασμός και η αναγνώριση των οδών προκειμένου να γίνει καλύτερη μελέτη για την καλύτερη μελλοντική νομοθέτηση του σταδιακού περιορισμού της εκτός σχεδίου δόμησης που επιχειρείται με το παρόν νομοσχέδιο? Για ποιον λόγο δεν νομοθετείται πρώτα ρητώς η δυνατότητα αναγνώρισης οδών ΜΕΤΑ το 1923 και να θεσπιστεί νομοθετικά μία ευκολότερη διαδικασία αναγνώρισης-διαπίστωσης των υφιστάμενων δημοτικών οδών με την χρήση του Κτηματολογίου εφ’ όσον αυτοί έχουν δημιουργηθεί πχ πριν από το Σύνταγμα 1975 ή την πριν την ισχύ του Ν. 651/77 ή πριν την έναρξη ισχύος της 28-7-11 και εμπάσει περιπτώσει κάποια χρονολογία όπου υπάρχουν ευκρινείς ορθοφωτοχάρτες σε όλη την χώρα, διότι το 1923 δεν υπάρχουν ως γνωστόν αεροφωτογραφίες).
    Κατά τα άλλα η εντύπωση που δίνεται είναι ότι προτεραιότητα έχει μόνο η δόμηση στην Μύκονο και στην Σαντορίνη, εφ΄ όσον κατ’ άρθρο 34 παρ. 3 μόνο σε αυτές τις περιοχές επιβάλλεται αναστολή εργασιών που δεν μπορεί να υπερβαίνει το χρονικό διάστημα δύο (2) ετών από την αβέβαιη έναρξη εκπόνησης του αντίστοιχου Τοπικού ή Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου και που προφανώς μπορεί να παραταθεί με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Με το παρόν νομοσχέδιο απαξιώνεται άμεσα η μικρόιδιοκτησία του Έλληνα με σκοπό να αγοραστεί φθηνά με συνένωση σε μεγαλύτερες εκτάσεις από κεφάλαια του εξωτερικού προκειμένου να υλοποιηθεί μικρός αριθμός μεγάλων έργων με τελικό αποτέλεσμα την μεγάλη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας & της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.
    Εν τέλει πράγματι η εκτός σχεδίου δόμηση όπως ισχύει σήμερα πρέπει να διατηρηθεί προς το παρόν (ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ) και μελλοντικά πράγματι στοχευμένα να περιοριστεί για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 24 του Συντάγματος, αλλά πρέπει τούτο να γίνει πιο σταδιακά και κατόπιν σχεδιασμού και όχι με τον αβέβαιο τρόπο που πάει να γίνει τώρα «εν μία νυκτί» αναστατώνοντας την κοινωνία, την οικονομική ανάπτυξη και το δημόσιο συμφέρον. Συμφωνούμε με τον στόχο αλλά όχι με τον αβέβαιο τρόπο που γίνεται αυτό εφαρμόζοντας το «πονάει κεφάλι – κόβει κεφάλι».

  • 20 Αυγούστου 2020, 11:50 | Σταϋρος

    Για την άναρχη δόμηση δεν φταίνε οι παρεκκλίσεις αλλά η ανικανότητα σας να ολοκληρώσετε-επεκτείνετε τα σχέδια πόλεως. Καμία παρέκκλιση δεν εμπόδισε ποτέ κανένα σχέδιο πόλεως. Και επειδή δεν έχετε το ανάστημα να αναλάβετε την ευθύνη (αυτό από μόνο του σας καθιστά κατά παρέκκλιση ηγέτες) λέτε ότι για την άναρχη δόμηση δε φταίτε εσείς αλλά οι παρεκκλίσεις :)
    Η κατάργηση των παρεκκλίσεων (εσείς τις ονομάσατε έτσι) είναι διαχρονική κακουργηματική πράξη των κατά παρέκκλιση κυβερνήσεων και σχετικών παρατρεχάμενων τους κατά της ατομικής περιουσίας. Φύγανε οι Τούρκοι και ήρθαν οι «Ελληνες»

  • 19 Αυγούστου 2020, 14:13 | Μαυρομάτης Μάρκος

    Είναι μεγάλη η αδικία που έχει γίνει με την κατάργηση των παρεκκλίσεων στις περιοχές NATURA κάτω των τεσσάρων (4) στρεμμάτων, γεγονός το οποίο συντελέστηκε το 2011 επί κυβερνήσεως Γ. Παπανδρέου με τη συνέργεια της Υπουργού κ. Μπιρμπίλη και μιας ομάδας οικολόγων, για την προστασία δήθεν του περιβάλλοντος. Έτσι καταστράφηκαν πολλές ιδιοκτησίες. Περίμενα και περιμένω από τη Ν.Δ να δώσει λύση σ’ αυτό το θέμα και να επαναφέρει τις παρεκκλίσεις στην περιοχή NATURA, τουλάχιστον όταν κάποιος θέλει να κατασκευάσει κατοικία γενικής χρήσεως, ή τουριστική κατοικία ή κάποια τουριστική επιχείρηση φιλική προς το περιβάλλον. Δυστυχώς όλος ο κόσμος βρίσκεται σε οικονομική απόγνωση.
    Σας υπενθυμίζω επίσης ότι για τις άδειες που έχουν εκδοθεί σε περιοχές NATURA κατά παρέκκλιση, δεν επιτρέπεται σήμερα η αναθεώρησή τους, π.χ για κατασκευή πισίνας, κάτι που είναι άδικο. Από την άλλη, τα ακίνητα αυτά που βρίσκονται σε περιοχές NATURA αποφέρουν μηδαμινά ή και κανένα έσοδο στους ιδιοκτήτες τους από τη χρήση τους ως αγροτικά ή για σκοπούς κτηνοτροφίας (αφού οι τιμές πώλησης από τους παραγωγούς των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων π.χ λάδι, γάλα , κηπευτικά κλπ. είναι εξευτελιστικές) με αποτέλεσμα να μην αποφέρουν αυτά στους αγρότες-ιδιοκτήτες ούτε το κόστος παραγωγής τους. Π.χ σε πολλές περιοχές στην Κρήτη το περισσότερο λάδι χάνεται στο χώμα αφού είναι οικονομικά σύμφορη η διαδικασία συλλογής του ελαιόκαρπου.
    Δεν είναι καταστροφή του περιβάλλοντος να κτίσει κανείς μία κατοικία σε οικόπεδα κατά παρέκκλιση κάτω των τεσσάρων (4) στρεμμάτων. Σημειωτέον ότι οι παρεκκλίσεις αυτές αφορούν οικόπεδα κάτω των τεσσάρων (4) στρεμμάτων που εφάπτονται σε δρόμους δημοτικούς, επαρχιακούς, εθνικούς και σε οικόπεδα εντός ζώνης οικισμών των 500 μέτρων. Σιγά-σιγά με την πολιτική που ασκείτε θα ρημάξουν όλα το οικόπεδα που κτίζουν κατά παρέκκλιση τόσο για αυτούς που τα απέκτησαν με κληρονομική διαδοχή όσο και για αυτούς που τα απέκτησαν με γονική παροχή. Με τον τρόπο αυτό σπρώχνετε τον κόσμο στα αστικά κέντρα και ερημοποιείτε την ύπαιθρο.
    Με τιμή
    Μάρκος Μαυρομάτης
    πολιτικός μηχανικός
    Ε.Μαρούλη 21 Ρέθυμνο

  • 19 Αυγούστου 2020, 14:16 | Μαυρομάτης Μάρκος

    Εδώ στο Ρέθυμνο υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για περίπου 65 οικισμούς που έχουν μπλοκάρει τα όριά τους με αποτέλεσμα να μην γίνονται διοικητικές κλπ. πράξεις (αγοραπωλησίες, έκδοση οικοδομικών αδειών κλπ.). Επίσης στην πόλη του Ρεθύμνου τα προς ενοικίαση διαμερίσματα είναι λιγοστά. Και έρχεστε εσείς τώρα και θέλετε να δημιουργήσετε ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα με την κατάργηση των παρεκκλίσεων και τη μείωση της δόμησης με αποτέλεσμα να μπλοκάρουν τελείως οι οικοδομικές και κατά συνέπεια οι οικονομικές δραστηριότητες.
    Ενώ έχει ξεπουληθεί η δημόσια περιουσία (λιμάνια, αεροδρόμια, ΟΣΕ, Αγροτική Τράπεζα κλπ., ενώ έχουν αυτοκτονήσει χιλιάδες άνθρωποι ή έπαθαν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα επειδή έχασαν τις περιουσίες τους στο χρηματιστήριο ή με το κούρεμα των ομολόγων αλλά και όλων των συναφών οικονομικών προβλημάτων που ανέκυψαν λόγω της οικονομικής κρίσης στην οποία περιήλθε η χώρα, έρχεστε εσείς σήμερα να ολοκληρώσετε αυτή την οικονομική καταστροφή απαξιώνοντας την τελευταία ελπίδα για μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας, οι οποίοι τυγχάνει να έχουν μόνο αυτή τη δυνατότητα, δηλαδή ένα οικόπεδο κατά παρέκκλιση άρτιο, το οποίο τώρα εσείς το μετατρέπεται σε αγροτεμάχιο.
    Με τιμή
    Μάρκος Μαυρομάτης
    πολιτικός μηχανικός
    Ε.Μαρούλη 21 Ρέθυμνο

  • 19 Αυγούστου 2020, 14:49 | Μαυρομάτης Μάρκος

    Είμαι σχεδόν 25 χρόνια στο επάγγελμα και βλέπω ότι δυστυχώς η γραφειοκρατία καθημερινώς αυξάνεται σε όλους τους τομείς. Έτσι, για παράδειγμα, πριν από 25 χρόνια όταν κατέθετες φάκελο στην πολεοδομία για έκδοση οικοδομικής άδειας, μπορούσε να σου χορηγηθεί αυτή σε ένα μήνα. Σήμερα αυτό μπορεί να συμβεί μόνο όταν γίνει κάποιο θαύμα. Δυστυχώς, η ηλεκτρονική υποβολή φακέλου ενώ στο άκουσμα της φαινόταν καλή και χωρίς μεγάλη γραφειοκρατία αποδείχτηκε πολύ γραφειοκρατική ειδικά όταν υπογράφουν τρεις μηχανικοί και πλέον. Δεν μπορώ εδώ να σας αναλύσω τα προβλήματα διότι θα έγραφα πολλές σελίδες. Έτσι, σήμερα για να εκδώσει κάποιος ηλεκτρονική άδεια μπορεί να περιμένει και πάνω από ένα χρόνο. Εσείς τώρα που πιέζετε τον κόσμο (αν ψηφιστεί το νομοσχέδιό σας ) να καταθέσει φακέλους στην πολεοδομία για τα κατά παρέκκλιση οικόπεδα, θα δημιουργήσετε ένα μεγάλο αλαλούμ στις πολεοδομίες της χώρας με αποτέλεσμα να μπλοκάρουν τα πάντα. Μην ξεχνάτε επίσης ότι πολλές μελέτες ήδη βρίσκονται για έγκριση σε άλλες υπηρεσίες (ΕΟΤ, αρχαιολογία, ΕΠΑΕ) και αν αλλάξουν οι συντελεστές δόμησης θα πρέπει να ξαναγίνουν οι μελέτες επιβαρύνοντας με πρόσθετο κόστος τους ιδιοκτήτες τους. Μην ξεχνάτε επίσης ότι υπάρχουν ήδη αποφάσεις της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας (π.χ η 690/2019 κλπ.) σύμφωνα με τις οποίες «αν το επιβαλλόμενο από το κράτος μέτρο έχει ως αποτέλεσμα την ουσιώδη στέρηση της χρήσης της ιδιοκτησίας κατά τον προορισμό της, η οποία υπερβαίνει το εύλογο όριο ανοχής και αλληλεγγύης, γεννάται αξίωση του ιδιοκτήτη έναντι του Δημοσίου προς αποζημίωση, που θεμελιώνεται ευθέως στο άρθρο 22 παρ.1 του ν. 1650/1986», δικαιώνοντας με αυτό τον τρόπο ιδιοκτήτες που έκαναν προσφυγή στο ΣτΕ, για να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από το κράτος λόγω του ότι μειώθηκε η οικονομική αξία της περιουσίας τους από πράξεις του κράτους και συνεπώς καταστράφηκαν οικονομικά χωρίς να έχουν υπαιτιότητα.
    Επίσης, σας αναφέρω ότι δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης με καμία Ευρωπαϊκή χώρα διότι εκεί δεν ίσχυσε ποτέ ή δεν ισχύει η εκτός σχεδίου δόμηση και έτσι τα ακίνητα είχαν και έχουν σταθερές αξίες. Εδώ όμως δεν μπορείτε οικόπεδα που σήμερα είναι δομήσιμα και μπορούν να πωληθούν ακόμη και 200.000 το στρέμμα να τα καταστήσετε αγροτεμάχια που να μην μπορούν να οικοδομηθούν.
    Σας παρακαλώ να αποσύρετε αυτό το νομοσχέδιο μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι προτάσεις, γιατί ο σκοπός δεν είναι να το ψηφίσετε αλλά και να μην καταστρέψετε μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας , οι οποίοι τυγχάνουν ιδιοκτήτες ενός και μοναδικού κατά παρέκκλιση άρτιου και οικοδομήσιμου οικοπέδου.
    Με τιμή
    Μαυρομάτης Μάρκος
    πολιτικός μηχανικός
    Ε.Μαρούλη 21 Ρέθυμνο

  • 19 Αυγούστου 2020, 12:58 | Σταϋρος

    Το γεγονός ότι πρώτα γεμίζει μια περιοχή αυθαίρετα και μετά από 20-30 χρόνια εντάσσεται στο σχέδιο πόλεως διότι οι τοπικοί κομματάρχες μπλοκάρουν απασχόλησε τον αυτοχαρακτιριζόμενο ως προοδευτικό υπουργό;
    Το ότι εντός σχεδίου οι τιμές των οικοπέδων είναι απλησίαστες για κάποιο που δεν έχει μαύρο χρήμα γιατί δεν κατάφερε να κλέψει το κράτος και η μόνη διέξοδος να αποκτήσει κατοικία είναι εκτός πόλης-εντός οικισμού και σε μικρό οικόπεδο 200-300 τ.μ. για να μπορεί να το αγοράσει απασχόλησε τον υπουργό;
    Τα οράματα για αποκέντρωση ανθρώπων και ρύπανσης και πράσινες αναπτύξεις και καταπράσινα άλογα έτσι θα υλοποιηθεί απαγορεύοντας την έξοδο από τις χαβούζες των μεγαλουπόλεων;
    Το ότι κάποιος θα κοιμηθεί με οικόπεδο γιατί όταν αγόρασε τη γη την πλήρωσε ως οικόπεδο με το ισχύον από το «κράτος δικαίου» νομικό πλαίσιο και θα ξυπνήσει με αγγκιναρόκηπο ενώ όλοι οι γείτονες έχουν οικοδομήσει απασχόλησε κανένα; ποιος θα πληρώσει τη διαφορά; Ο οραματιστής Νομοθέτης με την «Ηθική αιτία» του τέλους της άναρχης δόμησης;
    Από τη μια δίνονται κίνητρα για την οικοδομή και από την άλλη η δόμηση γίνεται απαγορευτική, εκτός και αν ήσουνα από το σινάφι τους και μάζεψες μπόλικο μαύρο χρήμα τις εποχές που θεμελίωναν νομικά βεβαίως βεβαίως την καταστροφή της χώρας.
    Αν θέλατε να βάλετε τάξη στην άναρχη δόμηση θα προχωρούσατε τα σχέδια πόλης σε περιοχές πριν ακόμα δημιουργηθεί το πρώτο κτήριο. Άρα ο στόχος σας δεν είναι να μπει τέλος στην άναρχη δόμηση. Μήπως ο στόχος σας είναι οι παλιοί υποστηρικτές σας να μένουν σε βίλες και οι υπόλοιποι που δεν χρωστούν και δεν έκλεψαν να μένουν σε ενοίκιο στις χαβούζες που εσείς δημιουργήσατε.
    Άντε να πάτε και εσείς στο 1-2 % να τελειώνουμε.
    Υ.Γ1. Αν μας βγάλετε και από την Ευρώπη θα μπορείτε να μας πουλήσετε ποιο εύκολα για σκλάβους στο Τζιμπουτί. Σκεφτείτε το!

    Υ.Γ. 2: Δεν ξέρω αν θα δημοσιευτεί το σχόλιο διότι ίσως δεν είναι συμβατό με τους κανόνες της «αστικής ευγένειας – υποκρισίας» αλλά σας διαβεβαιώνω ότι θα δημοσιευτεί σε κάθε έντυπο και ηλεκτρονικό μέσο.

  • 16 Αυγούστου 2020, 15:10 | Αγοργιανίτης Στάθης

    Κατ’ αρχάς, είναι απαράδεκτο η διαβούλευση γιά ένα νομοσχέδιο καί μάλιστα τέτοιας σημασίας, να ξεκινά καί να ολοκληρώνεται εντός του Αυγούστου, αφού είναι γνωστό ότι είναι ο κατ΄εξοχήν μήνας διακοπών καί όλοι βρίσκονται στίς παραλίες καί τα εξοχικά με τίς οικογένειές τους. Συνεπώς, δεν παρέχεται η ευκαιρία για πραγματική διαβούλευση με τούς έλληνες πολίτες, πολύ περισσότερο τώρα με την διπλή κρίση του κορονοιού καί την ελληνοτουρκική μεγάλη ένταση.
    Προτείνω λοιπόν η διαβούλευση να συνεχιστεί καί ολόκληρο τον Σεπτέμβριο, ώστε να δοθεί η πραγματική δυνατότητα στούς `Ελληνες να σχολιάσουν καί να τοποθετηθούν, αλλιώς η διαβούλευση μένει κενό γράμμα.

    Μόνο καί μόνο η αναγραφή ότι «τα γήπεδα εκτός σχεδίου κατ΄αρχήν δεν προορίζονται για δόμηση», ευρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τη νομολογία του Ευρωπαικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πού έχει αποφανθεί σε σειρά υποθέσεων, (ενδεικτικά Zante-Μαραθωνήσι) ότι η ανωτέρω διατύπωση δεν έχει αξία, εφ’ όσον υφίσταται δικαίωμα δόμησης, καί ότι προστατεύονται καί τα δικαιώματα προσδοκίας (δηλ. η προσδοκία νόμιμης ανέγερσης οικοδομής) ως περιουσιακά δικαιώματα.

    Συνεπώς, η διάταξη αυτή πάσχει καί θα ανατραπεί κατόπιν προσφυγών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επομένως θα δημιουργήσει χωρίς λόγο σωρεία δικών σε όλη την χώρα, για χρονικό διάστημα πέραν της δεκαετίας, ενώ στό τέλος θα πληρωθούν αποζημιώσεις, συνεπώς θα είναι επί μεγίστη οικονομική ζημία καί του δημοσίου.

  • 16 Αυγούστου 2020, 11:30 | ΑΛΕΞ.Κ.-Πολ.Μηχ.ΕΜΠ

    ΑΡΘΡΟ 27.
    Ειναι υπερβολη να λεγεται οτι στην εκτος Σχεδιου ειναι δυνατον να προκυψει δομηση μεγαλυτερα της εντος Σχεδιου.Αν εννοειται η παρανομη δομηση , αυτο ειναι θεμα ορθης και συνεχους αστυνομευσης εκ μερους της Πολιτειας και κυριως των Δημων. Αλοιμονο αν ‘ποναει κεφαλι, κοψεικεφαλι’κατ τον 21ο αιωνα.Σε περιοχες που υπαρχει θεσμοθετηση χρησεων γης (πχ. ΖΟΕ ), ας καθορισθει απο τωρα η πρασαυξηση του ΣΔ κατα 10%…..Γιατι να μετατιθεται στο μελλον , να γινει απο καποιους αλλους.
    Ας γινουν απο τωρα οι τομες στην Νομοθεσια, ας αλλαξη η νοοτροπια να απαιτουνται ,γενικως , διαφορες Εγκυκλιοι,ΚΥΑ,Προεδρ. Διατ. κλπ που αποτελουν τον ορισμο της ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ. Ας γινει με το παρον Σχεδιο Νομου και καποια κωδικοποιηση της Νομοθεσιας : συγκεντρωμενα ο,τι ισχυει για κατοικια, Τουρισμο,Βιομηχανια-Βιοτεχνια, Εμποριο,Υπηρεσιες κλπ.

  • 14 Αυγούστου 2020, 18:07 | Κ.Αβούρη

    Να συμπεριληφθούν οι Ζ.Ο.Ε στα εργαλεία πολεοδομικού σχεδιασμού πρώτου επιπέδου, τόσο για τη συνέχιση της προστασίας των περιοχών απόλυτης προστασίας της φύσης αλλά και για να παραμείνουν αξιοποιήσιμα όσα ακίνητα δομούνται σύμφωνα με τις χρήσεις γης και με τους όρους και περιορισμούς δόμησης που προβλέπονται από το σχέδιο χρήσεων γης των ΠΔ, τα οποία, άλλωστε, κατισχύουν των ΥΑ των ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ.

    Εξάλλου, γνωστό τοις πάσι ότι οι όροι και περιορισμοί των ΓΠΣ και των ΣΧΟΟΑΠ δεν τηρήθηκαν καθόσον εξ αρχής αντιμετωπίστηκαν από τις υπηρεσίες ως να αδειοδοτούνται σε εντός σχεδίου και οικισμού χωρίς όμως ρυμοτομικό σχέδιο, χωρίς καταγραφή ρεμάτων και χειμάρρων κ.λπ, κλ.π. Σήμερα αυτές μεγάλες εκτάσεις στις περιοχές αυτές έχουν καταληφθεί από κτίρια με αποτέλεσμα να πρέπει να γκρεμίσεις για να φτιάξεις δρόμους και κοινόχρηστους χώρους.

    Οι Ζ.Ο.Ε που δομούνται ως εκτός σχεδίου είναι ένα εργαλείο που λειτουργεί χρόνια τώρα στα 4στρ. αρτιότητα, χωρίς τη δυνατότητα κατάτμισης, με σαφείς χρήσεις γης οι οποίες οφείλουν να διατηρηθούν στο ακέραιο, προκειμένου της συνέχισης της κάρπωσης των ακινήτων χωρίς περαιτέρω περιορισμούς. Κάθε τι άλλο που θα επιβαρύνει επιπλέον τα ακίνητα που κείνται σε Ζ.Ο.Ε θα αποτελέσει εύλογους και βάσιμους λόγους για την αξίωση αποζημίωσης ή την ανταλλαγή των ακινήτων ή τη ΜΣΔ. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει το κράτος να προβλέψει την κάλυψη αυτών των επιλογών, ειδικά της αποζημίωσης ή της ανταλλαγής. Ευχαριστώ.

  • 13 Αυγούστου 2020, 11:51 | ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΛΑΝΤΖΑΝΑΚΗΣ

    Στην παράγραφο 3 το κείμενο «εκτός ορίων των νομίμως υφισταμένων οικισμών προ του 1923» θα πρέπει να τροποποιηθεί ως εξής: «εκτός ορίων των νομίμως υφιστάμενων οικισμών προ του 1923 και εκτός των οριοθετημένων με το Π.Δ. της 24 Απρ./3 Μαίου 1985 (ΦΕΚ – 181 Δ’) οικισμών κάτω των 2000 κατοίκων»

  • 12 Αυγούστου 2020, 12:56 | Κων/νος Τριανταφύλλου

    Η φιλοσοφία του συγκεκριμένου άρθρου είναι εξαρχής λανθασμένη. Προφανώς η Ελλάδα δεν είναι Γερμανία, ούτε Ολλανδία, ούτε Γαλλία στην αρκτική της περιοχή. Εάν βέβαια ήταν Αίγυπτος τότε το νομοσχέδιο θα ήταν το πλέον κατάλληλο. Ο καθένας μπορεί να δει τη γεωμορφολογία της πατρίδας μας από το Google… Το παρόν άρθρο σε συνδυασμό με την ημερομηνία εφαρμογής του βρίσκεται σε πλήρη ασυμφωνία με τα υπόλοιπα άρθρα. Όλες και όλοι γνωρίζουμε τη χρονική διάρκεια ολοκλήρωσης πολεοδομικών μελετών, από την ημερομηνία σύμβασης μέχρι την ολοκλήρωση και την ισχύ της. Επίσης κατά την ταπεινή μου άποψη είναι αντισυνταγματική η δυσμενής νομοθέτηση που παραβιάζει την ιστορικότητα. Ελλοχεύει ο κίνδυνος ερημοποίησης της υπαίθρου με εξαναγκαστική αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος σε hedge funds. Είναι δυνατόν με δεδομένη τη μη ύπαρξη ολοκληρωμένου κτηματολογίου – δασολογίου να νομοθετηθεί κάτι τέτοιο; Η προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να διασφαλιστεί με την επικαιροποίηση των ΤΟΤΕΕ και την υποχρεωτική δόμηση βάσει των αρχών της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Για να μην πώ την υποχρεωτική εφαρμογή συστημάτων Ποιότητας Περιβαλλοντικής Δόμησης. Αλλά αυτές είναι τομές που θέλουν κότσια και όραμα. Το όραμα που είχε ο αείμνηστος Τρίτσης.

    Κατά την ταπεινή μου άποψη το παρόν άρθρο πρέπει να αποσυρθεί και θα έπρεπε να ληφθεί σοβαρά υπόψη η άποψη του νέου αναπληρωτή υπουργού Νικολάου Ταγαρά, που καί λόγω σπουδών αλλά καί λόγω τεράστιας εμπειρίας αυτοδιοικητικής και κυβερνητικής μπορεί να συνεισφέρει σε ένα νέο εξ ολοκλήρου νομοσχέδιο, που θα σέβεται την περιουσία του Έλληνα πολίτη

  • 11 Αυγούστου 2020, 09:27 | ΣΑΠΟΥΛΙΔΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ Α.Μ. ΤΕΕ 149132

    Προκειμένου να τονωθεί ο πρωτογενής τομέας θα πρέπει η εκτός σχεδίου δόμηση να τονωθεί επιπλέον για κτίσματα κατοικίας και αγροτουρισμού και να συνδεθεί και με τα μητρώα τοπικών παραγωγών αγροτικών, κτηνοτροφικών και αλιευτικών προϊόντων.
    Η απομείωση της δόμησης ουσιαστικά θα οδηγήσει σε νέες γενιές αυθαιρέτων.

  • 10 Αυγούστου 2020, 19:02 | ΜΑΔΕΜΟΧΩΡΙΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Σε σωστή κατεύθυνση το άρθρο.
    Δυσνόητη η διατύπωση, σε πολύ πιο εύκολες περιπτώσεις έχουμε διαφορετικές ερμηνείες από τις ΥΔΟΜ. Έτσι δημιουργείται χώρος παρερμηνειών, καθυστερήσεων και γραφειοκρατίας.

  • Σε γήπεδα που συνορεύουν με δασικές εκτάσεις πρέπει να είναι αναγκαίες οι μελέτες αντιπυρικής προστασίας {πχ κλαδεύσεις στο 1/3 του ύψους των δέντρων και καθαρισμός υποβλάστησης σε βάθος 20μ (τυχαίο νούμερο), τοποθέτηση δικτυού με νερό στα όρια του γηπέδου κ.α.) . Οι μελέτες πρέπει να συντάσσονται από δασολόγους μελετητές και να εγκρίνονται από την αρμόδια δασική αρχή.

  • 8 Αυγούστου 2020, 09:40 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Προτάσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση:

    1. Να επιτραπεί (εκ νέου) και όχι όπως ισχύει σήμερα για γήπεδα με κτίσμα μέχρι το 2011 η δημιουργία καθέτων.
    2. Να δώσει κίνητρα π.χ. με αύξηση της δόμησης κατασκευής νέων κτιρίων τα οποία όμως θα είναι ενεργειακά αυτόνομα. Με τον τρόπο αυτό το κράτος θα λύσει το πρόβλημα της επέκτασης των δικτύων ύδρευσης και ενέργειας.
    3. Απελευθέρωση κατασκευών τύπου γεωδαιτικού θολού. Λόγο τρόπου κατασκευής, και όγκου μπορούν αν εναρμονιστούν πολύ καλύτερα στο φυσικό περιβάλλον. Θεωρητικά μπορεί να μοιάζει σαν κατασκευή που δεν έχει σχέσει με την Ελλάδα αλλά τέτοιου είδους καταλύματα τα κατασκεύαζαν οι κτηνοτρόφοι. Στην περιοχή μου (Κεφαλλονιά) σώζονται αρκετά τέτοιου ίδιους κατασκευές. Στατικά αυτοφερόμενες κατασκευές με τις οποίες περιορίζουμε κατά πολύ τα απόβλητα κατασκευής. Θα πρότεινα όμως ως μέγεθος να μην είναι μεγαλύτερα των 50τ.μ. Για την αδειοδότηση όμως θα χρειαστεί μια τροποποίηση λόγο της επιβολής στέγης. Θα πρέπει νομοθετικά να έχει στο ΦΕΚ ανεξάρτητο άρθρο.
    (θα μπορούσαν και ενεργειακά να είναι αυτόνομα)
    4. Το μέγιστο ύψος από την στάθμη του φυσικού ή διαμορφωμένου εδάφους των υπογείων ας ανέλθει στο 1,50μ. Λόγω ότι το +-1,00 δεν αφήνει το περιθώριο για ικανοποιητικών σε μέγεθος ανοιγμάτων ώστε να μην δημιουργούνται στο εσωτερικό χώρο αυτών συνθήκες μη υγιεινής ( σύνηθες ή μούχλα).
    5. Νέο νομικό πλαίσιο για της πισίνες. Υπάρχει πρόβλημα με το υγειονομικό.
    6. Σε γενικότερο πλαίσιο Ν.Ο.Κ θα πρέπει να συζητηθεί η κατάργηση του τρόπου υπολογισμού δόμησης όπως ισχύει σήμερα και να μελετάτε το κτίριο βάση του όγκου.

    Ευχαριστώ για την δυνατότητα που δίνετε στον πολίτη να βοηθήσει στην συγκρότηση των νομοσχεδίων και ευελπιστώ τα προαναφερόμενα να εισακουσθούν και να μελετηθούν.

  • 7 Αυγούστου 2020, 15:55 | Σοφία Μιγάδη

    Μέχρι την εκπόνηση, έγκριση και θεσμοθέτηση Χωροταξικών και Πολεοδομικών μελετών, δεν θα πρέπει να αλλάξουν οι υφιστάμενοι όροι δόμησης, με τις ισχύουσες παρεκκλίσεις ανά κατηγορία χρήσης. Επενδύσεις σε γη που έχουν γίνει και διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει για τη δημιουργία κυρίως επενδυτικών σχεδίων (πχ. ξενοδοχεία, εμπορικές επιχειρήσεις κλπ), ακυρώνονται. Είναι βέβαιο ότι η συγκεκριμένη αλλαγή, με τον τρόπο που γίνεται, θα προσβληθεί από τους θιγόμενους στα δικαστήρια, διότι ματαιώνονται εξελισσόμενα επενδυτικά σχέδια.
    Επιπλέον, η ζωνοποίηση χρήσεων θα πρέπει να έχει ως γνώμονα τη χωρική κατανομή δραστηριοτήτων και όχι τη δημιουργία επιχειρηματικών Πάρκων με αποκλειστικότητα εκμετάλλευσης σε όφελος της εκάστοτε επενδυτικής εταιρίας που πρόλαβε (;) να εξασφαλίσει συγκεκριμένα clusters γης.

  • 7 Αυγούστου 2020, 10:13 | Ιωάννης

    Είναι πραγματικά πάρα πολύ λυπηρό που βρισκόμαστε στο έτος 2020 και η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει ακόμα να ολοκληρώσει πλήρως το Εθνικό της Κτηματολόγιο. Είναι πραγματικά πάρα πολύ τραγικό. Οι υπόλοιπες αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης ολοκλήρωσαν το κτηματολόγιό τους πριν πολλές δεκαετίες. Ακόμα και η Κύπρος είχε ολοκληρωμένο κτηματολόγιο πριν από 50 χρόνια. Οι Έλληνες όμως δεν ενδιαφέρονταν για τέτοια πράγματα. Οι Έλληνες δεν σέβονται τους νόμους του κράτους και τους κανόνες. Οι Έλληνες θέλουν να κάνουν οτιδήποτε γουστάρουν. Οι Έλληνες θέλουν να χτίζουν αυθαίρετα κτίρια όπου θέλουν, να καταστρέφουν τα δάση, να μπαζώνουν τα ρέματα, και να φτιάχνουν παράνομες χωματερές όπου θέλουν. Είναι πραγματικά τραγικό.
    Ας ελπίσουμε ότι τώρα θα αλλάξει κάτι. Ευτυχώς πριν ένα χρόνο ο Ελληνικός λαός ξεφορτώθηκε τους αναρχικούς από την κυβέρνηση. Άλλωστε η Αριστερά δεν είναι ιδεολογία. Η Αριστερά είναι ψυχική ασθένεια. Οι αριστεροί δεν έχουν ούτε ηθική, ούτε ανθρωπιά, ούτε ενδιαφέρονται για την κοινωνία.

  • 7 Αυγούστου 2020, 09:06 | Διονύσης

    Πρόταση. Κατάργηση των παρεκκλίσεων αλλά και μείωση του ελαχίστου εμβαδού γηπέδων εκτος οικισμών από τα 4000 μέτρα στα 2000 μέτρα.
    Στην Ελλάδα ο κλήρος είναι κατακερματισμένος και τα γήπεδα είναι κυρίως μικρά. Ο νομοθέτης στο παρελθόν είχε ορίσει σαν ελάχιστο εμβαδο 4000 μετρα αλλά είχε αφήσει τις παρεκλίσεις ώστε το σύστημα να είναι λειτουργικό. Το νομοσχέδιο αυτό καλώς επιθυμεί να αλλάξει το υπάρχον καθεστώς αλλά κρατάει μια παράμετρο του παρελθόντος (τα 4000 μέτρα) που μόνο προβλήματα θα φέρει στο μέλλον αφού θα παγώσει τις οικοδομικές δραστηριότητες σε εξοχικές και πολλές κυρίες κατοικίες σε πολλές τουριστικές περιοχές. Απλά δεν υπάρχουν τόσα πολλά και τόσο μεγάλα γήπεδα διαθέσιμα. Δεδομένο ότι η Ελλάδα θέλει να γίνει προορισμός τουριστών αλλά και αλλοδαπών μονίμων κατοίκων (συνταξιούχων) θα πρέπει να λαμβανει υπόψη οτι οι πολίτες πλέον δεν επιθυμούν να κατοικούν σε διαμερίσματα αλλά και οι οικιες «κολλημένες’ μια πάνω στην άλλη. Επιθυμούν οικίες με χώρο. Οικίες με 2000 μέτρα οικόπεδο είναι ιδανικές ώστε και οι πολίτες να είναι διατεθιμένοι να επενδύσουν και το περιβάλλον να προστατευτεί.
    Επίσης η προστασία και η όψη του φυσικού περιβάλλοντος δεν κινδυνεύει από την δόμηση. Κινδυνεύει από την αποψίλωση των δέντρων στα γήπεδα. Μήπως θα πρέπει να μπουν κανόνες σε αυτό το πεδίο?

  • 6 Αυγούστου 2020, 15:16 | Γιωργος

    Καταρχάς είμαστε όντως από τα λίγα κράτη που επιτρέπεται η κατά παρέκκλιση αλλά γιατί;;; Διότι έχουμε οικισμούς ακόμη του 1922 και αυτό διότι δεν έχουν γίνει οι κατάλληλες επεκτάσεις.
    Άρα πρέπει πρώτα να γίνει χωροταξικός σχεδιασμός και επεκτάσεις όλων των οικισμών προσαρμοσμένες πλέον σε νέα δεδομένα και εν συνέχεια ψηφίστε την κατάργηση των παρεκκλίσεων.

  • 4 Αυγούστου 2020, 15:11 | Γεώργιος Χριστοδουλάκης

    Το σχόλιο μου επί του συγκεκριμένου άρθρου αφορά τις περιπτώσεις γηπέδων εκτός σχεδίου τα οποία όμως έχουν πρόσωπο επί εγκεκριμένων οδών του σχεδίου πόλεως. Δηλαδή, καθώς η οδός είναι εντός του εγκεκριμένου σχεδίου, στη μια πλευρά της έχουν πρόσωπο οικοδομικά τετράγωνα ενώ στην άλλη πλευρά της έχουν πρόσωπο γήπεδα εκτός σχεδίου. Οι πλευρές της οδού ορίζονται από το σχέδιο πόλεως με ρυμοτομικές (πράσινες γραμμές).
    Για τις περιπτώσεις αυτές πρέπει να ισχύσουν ειδικοί όροι δόμησης προκειμένου οι οδοί να παρουσιάζουν όψεις πολεοδομικά και αισθητικά ευπρεπείς, αφού στις περισσότερες περιπτώσεων είναι οδοί που εξυπηρετούν βασικές ανάγκες συνδέσεων κυκλοφορίας (λιμάνια, αεροδρόμια κλπ) και επομένως είναι οδοί μεγάλης κυκλοφορίας. Δεν είναι δυνατόν από τη μια πλευρά της οδού να βρίσκονται, στα οικοδομικά τετράγωνα, οικοδομές με χρήσεις κατοικιών και καταστημάτων ενώ στην άλλη πλευρά, που έχουν πρόσωπο τα γήπεδα εκτός σχεδίου, να λειτουργούν δραστηριότητες με μάνδρες αυτοκινήτων ή οικοδομικών υλικών ή άλλων παρόμοιων δραστηριοτήτων.