Άρθρο 01 – Διάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης- Νομική μορφή των Α.Ε.Ι.

1. Η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.). Τα Α.Ε.Ι. είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου πλήρως αυτοδιοικούμενα. Η εποπτεία του κράτους ασκείται από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 16 του Συντάγματος και στις κείμενες διατάξεις.
2. Η ανώτατη εκπαίδευση αποτελείται από δύο παράλληλους τομείς:
α) τον πανεπιστημιακό τομέα, που περιλαμβάνει τα Πανεπιστήμια, τα Πολυτεχνεία και την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, τα οποία στο εξής αναφέρονται ως «Πανεπιστήμια» και
β) τον τεχνολογικό τομέα, που περιλαμβάνει τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Τ.Ε.Ι.) και την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.), τα οποία στο εξής αναφέρονται ως «Τ.Ε.Ι.».
3. Τα Ιδρύματα των δύο τομέων της ανώτατης εκπαίδευσης λειτουργούν παράλληλα, με διακριτή φυσιογνωμία, σκοπό και αποστολή, που διαφοροποιούνται σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για τα Πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι., αντίστοιχα.
4. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να οργανώνονται στα Α.Ε.Ι. διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.), τα οποία θα παρέχουν σχετικά διπλώματα επιπέδου 5 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων. Για την έκδοση της ανωτέρω απόφασης ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ζητά τη γνώμη της Συγκλήτου του οικείου Ιδρύματος και του Εθνικού Συμβουλίου Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού (Ε.Σ.Ε.Κ.Α.Α.Δ.).

  • 14 Ιουνίου 2017, 13:19 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ

    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ
    Ο Σύλλογος Ερευνητών Δημοκρίτου έχει τονίσει επανειλημμένα τη στρατηγική σημασία που συνιστά η δημιουργία ενός σύγχρονου ενιαίου χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας για μια βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας. Ένας ενιαίος χώρος που θα αντιμετωπίσει με όρους ισοτιμίας τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) και τα Ερευνητικά Κέντρα (ΕΚ) αναγνωρίζοντας και αξιοποιώντας κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο την αλληλο-συμπληρωματική συνεισφορά τους στη δημιουργία νέας γνώσης, στην παροχή υψηλού επιπέδου επιστημονικής και τεχνικής εκπαίδευσης, στην ενίσχυση της επιστημονικής σκέψης και της συνεργατικής προσέγγισης, καθώς και στη στήριξη σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο της βιομηχανίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και άλλων κοινωνικοοικονομικών φορέων.
    Με μια σειρά άρθρων το, υπό δημόσια διαβούλευση, νομοσχέδιο εισάγει ρυθμίσεις οι οποίες σκοπεύουν, να προάγουν ένα μοντέλο δημοκρατικής διακυβέρνησης που διασφαλίζει τη διοικητική αυτοδυναμία των οργανικών μονάδων των ΑΕΙ, την ακαδημαϊκή ελευθερία καθώς και τη δυνατότητα συμμετοχής όλων των συνιστωσών στη σύσταση και λειτουργία οργάνων διαμόρφωσης και άσκησης πολιτικής των Ιδρυμάτων. Δυστυχώς, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων παραβλέπει ακόμη μια φορά τα ΕΚ όσον αφορά την οργανωτική δομή και λειτουργία τους, αναγκάζοντας τα να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται κάτω από ένα αναχρονιστικό, αυταρχικό και τελικά αναποτελεσματικό μοντέλο διοίκησης. Η επιλογή του Υπουργείου να αποσιωπήσει μια τέτοια παθογένεια όχι μόνο στερεί το δικαίωμα της ερευνητικής κοινότητας να αποκτήσει μια πραγματική οντότητα και να συνεισφέρει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της χώρας αλλά αποδεικνύει μια κοντόφθαλμη αντίληψη αξιοποίησης υψηλού επιπέδου ανθρώπινου δυναμικού.
    Με το πρόσφατο Νόμο 4472/2017, η Πολιτεία όχι μόνο πρόσβαλε ανεπανόρθωτα και θεσμικά και οικονομικά την ερευνητική κοινότητα αλλά απέδειξε ότι αδυνατεί να ενοποιήσει εποικοδομητικά τα ΑΕΙ με τα ΕΚ. Καιρός είναι να αποφασίσει να μην προχωρήσει μόνο σε προσχηματικές διαβουλεύσεις και να λάβει υπόψη επί της ουσίας τις θέσεις της ερευνητικής κοινότητας για τη δημιουργία ενός πραγματικού σύγχρονου ενιαίου χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας.

  • Με βάση την 30ετή και πλέον εμπειρία από συμμετοχή μας στην έρευνα και εκπαίδευση, συμφωνούμε απόλυτα με τις διατυπωμένες θέσεις της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών (βλέπε http://www.seismo.ethz.ch/static/kradolfer/codeco3/ ).

    εκ μέρους των ερευνητών του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας & Αντισεισμικών Κατασκευώ(ΙΤΣΑΚ-ΟΑΣΠ)

  • 14 Ιουνίου 2017, 13:03 | Μιχάλης Στρουμπάκης

    Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
    Σύμφωνα με το υπό διαβούλευση Νομοσχέδιο, οι Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες απουσιάζουν από το χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όταν όχι μόνο στον Ιδρυτικό τους Νόμο 3432/2006, αλλά και σε πρόσφατο (Ν. 4452/2017, άρθρο 13: Ρύθμιση θεμάτων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση & άρθρο 20: Θέματα Υπηρεσιακής κατάστασης του Προσωπικού των ΑΕΙ) αναγνωρίζεται ότι υπάγονται στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Θεωρώ ότι η μη αναγραφή των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών στο άρθρο 1 του Νομοσχεδίου έγινε εκ παραδρομής, γι’ αυτό και πρέπει να αποκατασταθεί η παράλειψη αυτή.
    Μετά τιμής,
    Μιχάλης Στρουμπάκης
    Επίκ. Καθηγητής
    Πατριαρχ. Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης

  • 14 Ιουνίου 2017, 12:53 | Σύλλoγος Ερευνητικού Προσωπικού της Ακαδημίας Αθηνών

    To ΔΣ του Συλλόγου Ερευνητικού Προσωπικού της Ακαδημίας Αθηνών (ΣΕΠΑΑ) συμφωνεί και συντάσσεται με τις θέσεις της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών (EEE), που αναπτύσσονται στο σχολιασμό των άρθρων 1, 30, 47 και 48 του παρόντος υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου με τίτλο: «Ρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα και άλλες διατάξεις». Ειδικότερες παρατηρήσεις που αφορούν στα ΕΚ της Ακαδημίας Αθηνών υποβάλλονται από το ΔΣ/ΣΕΠΑΑ στο σχολιασμό των άρθρων 13, 36, 39, 41, 43, 44 και 47.

    Σύλλoγος Ερευνητικού Προσωπικού της Ακαδημίας Αθηνών (ΣΕΠΑΑ)

  • 14 Ιουνίου 2017, 12:48 | Σύλλογος Μελών ΔΕΠ Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

    ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ. ΣΔΕΠ-ΓΠΑ
    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
    Το ΔΣ σε διευρυμένη συνεδρίαση και μετά από εξαντλητική συζήτηση για το ανωτέρω θέμα, αποφάσισε κατά πλειοψηφία τα εξής:
    Πρόκειται για ένα ν/σ αντιμεταρρύθμισης και οπισθοδρόμησης. Επιδιώκει να επαναφέρει τα ΑΕΙ στο 1982 παρόλο ότι τόσο οι σημερινές συνθήκες όσο και οι ανάγκες τους είναι διαφορετικές. Καταλύει την ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ των ΑΕΙ, δεν δίνει καμία αναπτυξιακή ώθηση στην Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας αλλά αντιθέτως προτείνει ένα ιδιαίτερα συγκεντρωτικό και γραφειοκρατικό μοντέλο διαχείρισης τους. Όλα αυτά καθίστανται πρόδηλα από τα εξής:
    • Καταργεί τα ΣΙ, θεσμό που αποκρυσταλλώνει την αυτονομία του Πανεπιστημίου, θεσμό άσκησης ελέγχου / λογοδοσίας και χάραξης στρατηγικής, στην κατεύθυνση αξιοποίησης της άυλης και υλικής περιουσίας των ΑΕΙ και της διασύνδεσης με τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Τα αντικαθιστά με τα «διακοσμητικά» Περιφερειακά Ακαδημαϊκά Συμβούλια με ασαφή ρόλο και με μέλη που διορίζονται από την κυβέρνηση.
    • Η εκλογή Πρύτανη και Αντιπρυτάνεων από ξεχωριστά ψηφοδέλτια θα έχει αρνητικές συνέπειες στη διοίκηση των ΑΕΙ. Προτείνεται η εκλογή τους με ενιαίο ψηφοδέλτιο.
    • Υποβαθμίζει και απενεργοποιεί την Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας, ειδικά στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών.
    • Επαναφέρει τον αναχρονιστικό θεσμό του ασύλου. Δηλαδή για την άμεση αντιμετώπιση κρίσεων δεν θα μπορεί να αποφασίσει ο Πρύτανης για την επέμβαση δημόσιας δύναμης αλλά θα πρέπει να συνεδριάσει το Πρυτανικό Συμβούλιο! Θα πρέπει να τονισθεί ότι η ακαδημαϊκή ελευθερία και η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών στα Πανεπιστήμια τις τελευταίες 10ετίες δεν κινδυνεύει από την επέμβαση δημόσιας δύναμης αλλά από δυναμικές μειοψηφικές ομάδες που προσπαθούν δια της βίας να επιβάλουν την άποψή τους.
    • Επαναφέρει τη συνδιοίκηση με τη συμμετοχή των φοιτητών στα όργανα διοίκησης, χωρίς μάλιστα σαφή διαδικασία ανάδειξης των εκπροσώπων τους.
    • Καταργεί τη δυνατότητα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, παρά τη μεγάλη συμμετοχή που εξασφάλιζε.
    • Στα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας τους καθώς η προσπάθεια ρύθμισης των πάντων η οποία επιχειρείται θα οδηγήσει στην ισοπέδωση προς τα κάτω και στο κλείσιμο πολλών και μάλιστα καλών ΠΜΣ (το υπουργείο θα πρέπει να εγκρίνει με απόφαση δημοσιευμένη σε ΦΕΚ ακόμη και για τις δαπάνες των προσκεκλημένων καθηγητών!). Η ύπαρξη διδάκτρων στα ΠΜΣ δικαιολογείται αφού αυτά είναι προαιρετικά και αποσκοπούν στην απόκτηση επαγγελματικών προσόντων. Επομένως αυτά που έχουν καταφέρει σε συνθήκες κρίσης να λειτουργούν, έχουν ζήτηση και δημιουργούν πόρους για τα ΑΕΙ (δηλαδή λειτουργούν με όρους ανταποδοτικότητας), ποιος ο λόγος να κλείσουν. Η υιοθέτηση ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ για τους άριστους αλλά οικονομικά αδύναμους καθώς και η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ – ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ των υπαρχόντων ΠΜΣ θα επέφερε τον επιθυμητό εξορθολογισμό.
    • Είναι ακατανόητη η προσπάθεια ελέγχου της ίδρυσης ξενόγλωσσων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών από το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Με αυτό τον τρόπο χάνεται η δυνατότητα ίδρυσής τους, ειδικά σε επιστημονικά πεδία μεγάλου ενδιαφέροντος για αλλοδαπούς φοιτητές. Αξίζει να αναφερθεί ότι πρόσφατη Κλαδική Μελέτη της Εθνικής Τράπεζας (Μάιος 2017) έδειξε ότι η Ελλάδα, με την ίδρυση ξενόγλωσσων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, θα μπορούσε να προσελκύσει 110,000 ξένους φοιτητές, να περιορίσει την εκροή Ελλήνων φοιτητών και να δημιουργήσει έσοδα της τάξης των 1.8 δις ευρώ ετησίως. Δυστυχώς με το παρόν ν/σ η έννοια της Οικονομικής Ανάπτυξης για μια ακόμη φορά παραμένει στα λόγια.
    • Η συνέχιση λειτουργίας των ΕΛΚΕ, ουσιαστικά εντός του πλαισίου της Γενικής Κυβέρνησης, δημιουργεί ένα αρνητικό κλίμα διεκδίκησης νέων ανταγωνιστικών Ερευνητικών Προγραμμάτων στα μέλη ΔΕΠ λόγω των τεράστιων γραφειοκρατικών υποχρεώσεων που δημιουργεί. Επίσης προκαλεί φοβερές δυσλειτουργίες στους ίδιους τους ΕΛΚΕ και δημιουργείται ο κίνδυνος, ένας θεσμός που «χτίστηκε» βήμα – βήμα τις τελευταίες 10ετίες και λειτουργούσε ικανοποιητικά, να οδηγηθεί σε λουκέτο. Εξ άλλου το μεγάλο ποσοστό μεταφοράς των αποθεματικών των ΕΛΚΕ στον Τακτικό Προϋπολογισμό των Ιδρυμάτων (30%) θα τους στερήσει σημαντικούς πόρους οι οποίοι θα μπορούσαν να διατεθούν για την ενίσχυση της έρευνας και της αριστείας. Η υποχρεωτική δε μεταφορά των αποθεματικών τους στην ΤτΕ και το ότι οι αποφάσεις για τη διαχείρισή των χρημάτων θα λαμβάνονται από την ΤτΕ και τον Ο.Δ.ΔΗ.Χ. καταλύει το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ. Τα Πανεπιστήμια χρειάζονται όργανα που θα διαχειρίζονται την περιουσία τους με γνώμονα την στρατηγική ανάπτυξης που τα ίδια χαράσσουν.
    • Δεν δίνει καμία προοπτική αξιοποίησης της έρευνας και των αποτελεσμάτων της, που είναι ουσιαστικά ο πλούτος του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου. Σε κανένα άρθρο του ν/σ δεν αναφέρεται η λέξη επιχειρηματικότητα μέσω της οποίας θα μπορούσαν τα ΑΕΙ να συνδεθούν με την πραγματική οικονομία και να μοιρασθούν τον πλούτο που παράγουν με την Ελληνική Κοινωνία συμβάλλοντας στην ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
    Πιστεύουμε ότι όλα τα ανωτέρω σημεία του ν/σ δεν προσδίδουν καμία αναπτυξιακή προοπτική και δεν επιλύουν κανένα από τα υφιστάμενα προβλήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Αντίθετα δημιουργούν νέα επαναφέροντας παθογένειες του παρελθόντος. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να διαμαρτυρηθούμε και να αντιδράσουμε δυναμικά έτσι ώστε οι επιχειρούμενες ρυθμίσεις να μην γίνουν νόμος του κράτους.
    Για το ΔΣ

    Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας
    Ιορδάνης Χατζηπαυλίδης Διονύσιος Καλύβας

  • 14 Ιουνίου 2017, 12:41 | Σύλλογος Ερευνητών ΙΤΕ

    Ο Σύλλογος Ερευνητών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΣΥΛΕΡ) συντάσσεται με τις απόψεις της ΕΕΕ όπως καταγράφονται στον παρακάτω σύνδεσμο.
    https://www.eee-researchers.gr/wp-content/uploads/2017/06/EEE_EX_511-13-06-2017_theseis-gia-th-diavouleysh-gia-ta-AEI-kai-thn-Ereyna.pdf

  • Επί του Άρθρου 1

    Η οργάνωση 2ετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης των αποφοίτων ΕΠΑΛ αποκλειστικά από τα ΑΕΙ (Πανεπιστήμια και ΤΕΙ) αλλοιώνει τον ρόλο και τον χαρακτήρα τους ως ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και αποτελεί τον «δούρειο ίππο» της Κυβέρνησης για την μείωση του αριθμού των ΑΕΙ σε 20 σε όλη τη χώρα (Σχέδιο ΑΘΗΝΑ ΙΙ )!
    Σ’αυτό το σχέδιο τα εύκολα θύματα είναι τα ΤΕΙ στα οποία με την παγίδα της «πανεπιστημιοποίησης τους», επιδιώκεται η κατάργηση όλων των αλληλοκαλυπτόμενων ειδικοτήτων/ τμημάτων που λειτουργούν στα ΤΕΙ και θα διατηρηθούν στα Πανεπιστήμια.

    Ως γνωστό στα ΤΕΙ και στα Πανεπιστήμια λειτουργούν ήδη Ινστιτούτα Δια βίου Εκπαίδευσης (ΙΔΒΕ) για την εξυπηρέτηση των αναγκών κατάρτισης και δια βίου μάθησης. Γιατί λοιπόν θα πρέπει να τροποποιηθεί ο σκοπός τους; Άλλωστε οι ανάγκες των ΕΠΑ.Λ για εκπαίδευση και κατάρτιση μπορούν να καλυφθούν από τις υπάρχουσες δομές των δημόσιων και ιδιωτικών ΙΕΚ αλλά και του πλήθους των ιδιωτικών δομών εκπαίδευσης και συνεχιζόμενης κατάρτισης που λειτουργούν ανά την επικράτεια. Γιατί να εμπλακούν τα ΑΕΙ;

  • 14 Ιουνίου 2017, 09:45 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ ΣΟΠΕ-ΕΚΠΑ

    ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΚΠΑ

    Τη Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017, κατόπιν πρόσκλησης, του ΔΣ του Συλλόγου μελών ΔΕΠ της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (ΟΠΕ) του ΕΚΠΑ, πραγματοποιήθηκε ανοικτή συνέλευση με θέμα το Σχέδιο Νόμου (ΣΝ) για την Ανώτατη Εκπαίδευση και την Έρευνα, που έχει τεθεί προς διαβούλευση από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Στο παρόν κείμενο συνοψίζονται τα βασικά σημεία και οι παρατηρήσεις τα οποία συζητήθηκαν και προτάθηκαν από τους/τις συναδέλφους στη συνέλευση.

    Αρχικά, οφείλουμε ομόθυμα να τονίσουμε ότι η σοβαρότητα της κατάστασης που αντιμετωπίζουν τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και συνολικότερα ο χώρος της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, είναι δυσανάλογη προς τον περιορισμένο χρόνο στον οποίο τίθεται για διαβούλευση το παρόν ΣΝ.

    1) Γενικές παρατηρήσεις

    • Το ΣΝ, ενώ, θεωρεί θετικό το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων, με τις ρυθμίσεις που εισάγει ενισχύει την λογική οριζόντιου ελέγχου των, θίγοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την αυτοτέλειά τους.

    • Η ακαδημαϊκή κοινότητα, όσο και η ηγεσία του ΥΠΕΘ, οφείλει πρωτίστως να μεριμνά για τη διασφάλιση της ακαδημαϊκής ποιότητας και ακεραιότητας της λειτουργίας του 1ου κύκλου σπουδών, ζήτημα το οποίο δεν πρέπει να επισκιάζεται από τη γενικότερη συζήτηση για τα ΠΜΣ.

    • Οι εξευτελιστικά χαμηλές αμοιβές των μελών ΔΕΠ, σε συνδυασμό με την άρνηση της κυβέρνησης να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΣτΕ, αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια για την ομαλή και αποδοτική λειτουργία των ΑΕΙ. Οι περισσότεροι συνάδελφοι αναζητούν μόνιμα ή περιστασιακά επιπρόσθετη απασχόληση, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, υποβαθμίζοντας έτσι το κύριο ερευνητικό και διδακτικό τους έργο. Επιπλέον δεν υπάρχει μέριμνα για επάνοδο επιστημόνων από το εξωτερικό.

    • Ο νομοθετικός κατακερματισμός και η αδιάκοπη τροποποίηση της σχετικής με τη λειτουργία των ΑΕΙ νομοθεσίας δυσχεραίνει την ομαλή λειτουργία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Οι διάσπαρτες διατάξεις που διέπουν τη δομή και λειτουργία των ΑΕΙ θα πρέπει να κωδικοποιηθούν σε ένα ενιαίο κείμενο.

    • Η γραφειοκρατία, ιδιαίτερα ως προς τη διαχείριση των προγραμμάτων έρευνας, έχει ενταθεί, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η ερευνητική δραστηριότητα των μελών ΔΕΠ και να αποθαρρύνεται η προσέλκυση νέων προγραμμάτων, κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για το λόγο αυτό, συμφωνούμε με την 84η απόφαση της Συνόδου Πρυτάνεων σχετικά με τη θεσμοθέτηση ενός νέου πλαισίου λειτουργίας των ΕΛΚΕ, ευέλικτου και αποτελεσματικού, που θα επιτρέπει τη δραστηριότητά τους εκτός Δημοσίου Λογιστικού. Επιπλέον, προτείνεται ο διαχωρισμός των ευρωπαϊκών προγραμμάτων από τα υπόλοιπα ως προς τη διαχείρισή τους.

    • Οι προτεινόμενες νομοθετικές παρεμβάσεις στη λειτουργία των ΠΜΣ, επιχειρούν να διορθώσουν κάποια κακώς κείμενα (ευτυχώς μεμονωμένα) που ισχύουν σήμερα στο χώρο. Δυστυχώς, δεν επιτυγχάνουν τον στόχο αυτό, εντείνοντας, αντιθέτως, το πρόβλημα. Συγκεκριμένα:

    1. Αυξάνουν δραματικά την ήδη επιβαρυμένη γραφειοκρατία που συστήματος.

    2. Έχουν νομοθετικά κενά.

    3. Δεν προβλέπουν την κάλυψη, των αναγκαίων για την λειτουργία των ΑΕΙ εσόδων που θα χαθούν, δεδομένου ότι η χρηματοδότηση από την πολιτεία είναι μηδαμινή έως ανύπαρκτη.

    4. Αντιμετωπίζουν το θέμα της όποιας αμοιβής των μελών ΔΕΠ από ΠΜΣ, πρόχειρα, συγκεντρωτικά και άδικα. Μεμονωμένες ακραίες περιπτώσεις πρέπει να εντοπισθούν και να ελεγχθούν και όχι να γίνονται το έρεισμα για καθολικά μέτρα, τα οποία πλήττουν οριζόντια κυρίως τα πτωχότερα από τα μέλη ΔΕΠ.

    Όλα τα παραπάνω, εάν εφαρμοστούν, θα οδηγήσουν στο κλείσιμο μεγάλου αριθμού μεταπτυχιακών και την εκχώρηση τους άμεσα ή έμμεσα σε χέρια ιδιωτών.

    2) Ειδικές παρατηρήσεις

    • Βλέπουμε θετικά την πρόταση σχετικά με τη συμμετοχή των Προέδρων όλων των Τμημάτων στη Σύγκλητο.

    • Βλέπουμε θετικά την επαναφορά του Διοικητικού Συμβουλίου των Τμημάτων για την καλύτερη προετοιμασία των ζητημάτων που συζητούνται στις Γενικές Συνελεύσεις.

    • Διαφωνούμε ως προς την επαναφορά της φοιτητικής συμμετοχής στους Τομείς, τα Τμήματα και τη Σύγκλητο. Η μέχρι σήμερα εμπειρία έχει δείξει ότι στα όργανα αυτά δεν συμμετείχαν οι πραγματικοί εκπρόσωποι των φοιτητών, αλλά εκπρόσωποι των κομματικών παρατάξεων. Θεωρούμε ότι η φοιτητική συμμετοχή στα διοικητικά όργανα των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων θα μπορούσε να εξασφαλιστεί με σύγχρονες μεθόδους που θα εξασφαλίζουν την εκπροσώπηση όλων των φοιτητών και όχι μόνο ορισμένων εξ αυτών.

    • Θεωρούμε ότι η αμοιβή μελών ΔΕΠ από τα ΠΜΣ πρέπει να υπόκειται στους γενικούς περιορισμούς που θέτει η κείμενη νομοθεσία για το σύνολο των αμοιβών τους.

    • Προτείνουμε η δημιουργία νέων ΠΜΣ με δίδακτρα να είναι δυνατή μόνον εφόσον στο ίδιο Τμήμα λειτουργεί τουλάχιστον ένα ΠΜΣ χωρίς δίδακτρα. (Συνήθως είναι αυτά που αποβλέπουν στην ανανέωση του ακαδημαϊκού προσωπικού).

    • Η πρόσβαση οικονομικώς αδυνάτων φοιτητών σε κάθε είδους μεταπτυχιακές σπουδές θα πρέπει να εξασφαλισθεί από την πολιτεία μέσω εκτεταμένου συστήματος υποτροφιών, στη βάση κοινωνικών και ακαδημαϊκών κριτηρίων. Η ενίσχυση και ενεργοποίηση του ΙΚΥ, σε αυτή την κατεύθυνση, κρίνεται εκ των ουκ άνευ.

    • Προτείνουμε να επεκταθεί η δυνατότητα επίβλεψης διδακτορικών διατριβών στους λέκτορες

    • Προτείνουμε την ισότιμη ρύθμιση της εξέλιξης των νυν υπηρετούντων λεκτόρων

    Για το ΔΣ

    Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας
    Στέλιος Κώτσιος Ευαγγελία Διαμαντοπούλου

  • 14 Ιουνίου 2017, 08:31 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ ΕΘΝ. ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

    Ο Σύλλογος Ερευνητών Εθν. Αστεροσκοπείου Αθηνών συμφωνεί με τις θέσεις της ΕΕΕ επί άρθρων του ν/σ, όπως αυτές καταγράφονται εδώ:

    https://www.eee-researchers.gr/wp-content/uploads/2017/06/EEE_EX_511-13-06-2017_theseis-gia-th-diavouleysh-gia-ta-AEI-kai-thn-Ereyna.pdf

  • 14 Ιουνίου 2017, 06:17 | NIKOLAOS

    Θα πρέπει τα Δημόσια ΙΕΚ επιτέλους να αναβαθμιστούν σε Ανώτερα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης(ΑΙΕΕΚ) να συγχωνευθούν και να υπάρχει μόνο ένα Ανώτερο αναβαθμισμένο υλικοτεχνικά και θεσμικά ΑΙΕΕΚ σε κάθε πρωτεύουσα Νομού (οικονομίες κλίμακας) και στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη περισσότερα.
    Οι απόφοιτοι των ΙΕΚ μισθολογικά θα πρέπει να ανήκουν στην κατηγορία ΑΡ (Ανώτερη) και όχι στην κατηγορία ΔΕ, δεν είναι Λύκειο τα ΙΕΚ.
    Οι καθηγητές που θα διδάσκουν στα Ανώτερα ΙΕΚ θα πρέπει να είναι αποκλειστικά διδάκτορες ή απαραίτητα με μεταπτυχιακό Δίπλωμα .
    Οι πτυχιούχοι των Ανώτερων πλέον Δημοσίων ΙΕΚ να μπορούν να συνεχίσουν σπουδές στα ΑΕΙ (Πανεπιστήμια και ΤΕΙ) σχετικού τομέα.
    Οι σπουδαστές των νέων ΑΙΕΕΚ να λαμβάνουν πάσο.
    Οι σπουδές στα Ανώτερα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΑΙΕΕΚ) θα ανήκουν στην μη τυπική μετα δευτεροβάθμια βαθμίδα επιπέδου 5.
    Για την γεφύρωση του χάσματος μεταξύ μεταξύ ΙΕΚ ή νέων ΑΙΕΕΚ και ΑΕΙ μπορούν να συνυπάρξουν και τα Κολέγια που τα προβλέπει ο νόμος 4186/2013 με ένα δημόσιο Κολέγιο σε κάθε περιφέρεια της χώρας (13 Κολέγια συνολικά)
    Επίσης τα ΤΕΙ θα πρέπει άμεσα να μετεξελιχθούν σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών.
    Στις θεωρητικές επιστήμες των ΑΕΙ να υπάρξει άμεσα εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στα πρότυπα του ΕΑΠ για οικονομία χώρων και χρόνου.
    Η ΑΣΠΑΙΤΕ να μετεξελιχθεί άμεσα σε μια αυτόνομη Πανεπιστημιακή Παιδαγωγική Σχολή Μηχανικών.
    Επίσης είναι λάθος τα 4,5 έτη ή τα 5 έτη σπουδών κάποιων ΑΕΙ να αποτελέσουν και μεταπτυχιακό ταυτόχρονα.
    Να υπάρξουν άμεσα αγγλόφωνα τμήμα σπουδών στα ΑΕΙ για ξένους σπουδαστές για εισροές συναλλάγματος στη Χώρα μας.
    Ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων με το 49% των μετοχών στους ιδιώτες και το 51% στο κράτος.

    Έτσι η Χώρα μας θα είναι Χώρα για σπουδές αλλά και χώρα για διακοπές.

  • Ως μέλος του ΔΣ των εργαζομένων στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, θα ήθελα να συνταχθώ με την ανακοίνωση και τις θέσεις της ΕΕΕ (βλ. σχετικό
    https://www.eee-researchers.gr/wp-content/uploads/2017/06/EEE_EX_511-13-06-2017_theseis-gia-th-diavouleysh-gia-ta-AEI-kai-thn-Ereyna.pdf).

    Ειδικότερα το θέμα της λειτουργίας των ΕΛΚΕ των Ερευνητικών Κέντρων θα πρέπει οπωσδήποτε να διορθωθεί προς την κατεύθυνση της απομείωσης της γραφειοκρατίας και της απλούστευσης του συνολικού τρόπου λειτουργίας. Θέλω να πιστεύω ότι ο βασικός στόχος όλων μας είναι η ευελιξία και η διάρκεια στις ανοδικές επιδόσεις των ερευνητικών φορέων.

  • 14 Ιουνίου 2017, 01:01 | ΠΑΣΠ ΕΜΠ

    §4.Θεωρούμε πλήρως ανούσια τη δυνατότητα οργάνωσης στα Α.Ε.Ι. διετή προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης για αποφοίτους ΕΠΑ.Λ., καθώς δεν συμβαδίζουν με την αποστολή τους για παροχή ποιοτικής και ολοκληρωμένης εκπαίδευσης στους φοιτητές τους.

  • 14 Ιουνίου 2017, 00:20 | ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Μ. ΛΙΑΝΤΑΣ

    Οι Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες πρέπει να συμπεριληφθούν στο άρθρο 1. Έπειτα από μια δεκαετία λίαν επιτυχούς λειτουργίας τους, το πείραμα πέτυχε. Είμαστε πάντα ανοικτοί στην αξιολόγησή μας.

  • 13 Ιουνίου 2017, 23:32 | Ioannis Konastantopoulos

    Εφ. όσον είναι επιθυμητή η δια βίου εκπαίδευση των πτυχιούχων, τα Τμήματα ΑΕΙ θα ήταν καλό να μπορού να οργανώνουν κύκλους σπουδών μαθημάτων που θα επεκτείνουν τις βασικές γνώσεις ήδη πτυχιούχων.
    Αυτοί οι κύκλοι σπουδών δεν θα έχουν τον χαρακτήρα μεταπτυχιακών σπουδών, αλλά εξαμηνιαίων προπτυχιακών μαθημάτων, και θα διδάσκονται ακριβώς με την ίδια μεθοδολογία προπτυχιακών μαθημάτων, επεκτείνοντας τις δεξιότητες των πτυχιούχων σε διάφορες κατευθύνσεις του πεδίου του ευτρύτερου επαγγέλματος.

  • 13 Ιουνίου 2017, 21:37 | ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

    Επιπλέον στο άρθρο 1 παρ. 4 θα ήταν καλό να διασφαλιστεί ότι τέτοιου είδους σχολές (2ετη προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης) θα οργανώνονται τόσο από τον Πανεπιστήμικο Τομέα όσο και από τον Τεχνολογικό Τομέα (όπως ορίζεται από το άθρο 1 παρ. 2)

  • 13 Ιουνίου 2017, 21:32 | ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

    Θα ήταν καλό στο σημειο του άρθρου 1 παρ. 3 να αναφέρεται ότι οι δύο τομείς της ανώτατης εκπαίδευσης λειτουργούν παράλληλα στον ιδιο χώρο επιστημών και τεχνολογίας και αλληλοσυμπληρώνονται.

  • 13 Ιουνίου 2017, 21:20 | Ioannis Konastantopoulos

    – Το άθρο 1, παραγρ. 3. αναφέρει : Τα Ιδρύματα των δύο τομέων της ανώτατης εκπαίδευσης λειτουργούν παράλληλα, με διακριτή φυσιογνωμία, σκοπό και αποστολή, που διαφοροποιούνται σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για τα Πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι., αντίστοιχα.

    Παρατήρηση : Το άρθρο διατηρεί το θολό τοπίο ως προς την επιστημονική βάση των παρεχόμενων σπουδών στα Τεχνολογικά Ιδρύματα. Το μεγάλο πρόβλημα με τα Τεχνολογικά Ιδρύματα είναι ότι διαχρονικά, δεν έχουν αναγνωρισθεί στην Ελλάδα, στην πράξη, ως ΑΕΙ και οι αποφοιτοί τους ως ειδικοί επιστήμονες του χώρου των επιστημών που έχουν διδαχθεί.

    Πως θεωρούμε ότι θα έπρεπε να διατώνεται το άρθρο :
    Τα ιδρύματα των δύο τομέτων της ανώτατης εκπαίδευσης λειτουργούν στον χώρο των επιστημών και τεχνολογίας και αλληλοσυμπληρώνονται ανάλογα με την φυσιογνωμία των τμημάτων τους.

    – Το άρθρο 1, παραγρ. 4 αναφέρει: Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να οργανώνονται στα Α.Ε.Ι. διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.), τα οποία θα παρέχουν σχετικά διπλώματα επιπέδου 5 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων. Για την έκδοση της ανωτέρω απόφασης ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ζητά τη γνώμη της Συγκλήτου του οικείου Ιδρύματος και του Εθνικού Συμβουλίου Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού (Ε.Σ.Ε.Κ.Α.Α.Δ.).

    Παρατήρηση : Η διατύπωση του άρθρου δεν αποκλείει ότι ο υπουργός θα μπορεί να αποφασίσει την ίδρυση τέτοιων τμημάτων ΜΟΝΟ σε Τεχνολογικά Ιδρύματα. Πως θα αποκλειστεί ότι σταδιακά τα ΤΕΙ θα μετατραπούν σε χώρους που θα παρέχουν μόνο επαγγελματική κατάρτιση επιπέδου 5 ή θα απορροφηθούν ως τέτοια από κάποιο πανεπιστήμιο ? Θεωρούμε το άρθρο όπως έχει διατυπωθεί ως κερκόπορτα και διατηρούμε επιφυλάξεις για το αν τα πανεπιστήμια θα δεχτούν να ιδρύσουν τέτοια τμήματα.

  • 13 Ιουνίου 2017, 20:54 | Έφη Μαρκουλάκη

    Συμφωνώ με τις θέσεις της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών (βλ. σύνδεσμο https://www.eee-researchers.gr/wp-content/uploads/2017/06/EEE_EX_511-13-06-2017_theseis-gia-th-diavouleysh-gia-ta-AEI-kai-thn-Ereyna.pdf)

  • 13 Ιουνίου 2017, 18:51 | Μαρία Παραβατού Ερευνήτρια Β’ ΕΚΕΦΕ «Δ»

    Συμφωνώ με τις θέσεις, την επιχειρηματολογία και τις προτάσεις της Ένωση Ελλήνων Ερευνητών (https://www.eee-researchers.gr/wp-content/uploads/2017/06/EEE_EX_511-13-06-2).

  • 13 Ιουνίου 2017, 18:50 | Μαρία Ράπτη

    Στην Ανώτατη Εκπαίδευση περιλαμβάνονται και οι Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες. Δεν μπορεί σχολές ΑΕΙ σύμφωνα με το νόμο Ίδρυσης, που εισέρχονται οι φοιτητές με Πανελλήνιες εξετάσεις, τετραετούς φοίτησης, με αναγνωρισμένα προγράμματα σπουδών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες ακολουθούν το σύστημα της Μπολώνια, να μη συμπεριλαμβάνονται στο 1ο άρθρο του νομοσχεδίου. Προτείνω να συμπεριληφθούν στον πανεπιστημιακό τομέα σαν Ανώτατες Ακαδημίες, είτε να γίνει ένας ξεχωριστός τομέας για τις Ανώτατες αυτές Σχολές.

  • 13 Ιουνίου 2017, 18:07 | Σύλλογος Ερευνητών Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών

    To ΔΣ του Συλλόγου Ερευνητών ΕΛΚΕΘΕ συμφωνεί και συντάσσεται με την ανακοίνωση της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών σχετικά με το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ και τα ΕΚ:

    https://www.eee-researchers.gr/wp-content/uploads/2017/06/EEE_EX_511-13-06-2017_theseis-gia-th-diavouleysh-gia-ta-AEI-kai-thn-Ereyna.pdf

    και στέκεται ιδιαίτερα σε δύο διαπιστώσεις της ανακοίνωσης αυτής:

    -Μέσω του παρόντος σ/ν οι ΕΛΚΕ των ΝΠΔΔ ΕΚ, αλλά και η οικονομική διαχείριση των ΝΠΙΔ ΕΚ, εντάσσονται εμβόλιμα και με απίστευτη προχειρότητα στις ρυθμίσεις για τους ΕΛΚΕ των ΑΕΙ.

    -η εξαιρετικά χρονοβόρα, περίπλοκη, γραφειοκρατική λειτουργία του Δημόσιου Λογιστικού, εφόσον εφαρμοστεί στους ΕΛΚΕ των ΑΕΙ και των ΕΚ όπως το παρόν σχέδιο νόμου ορίζει, θα πλήξει ανεπανόρθωτα την Eλληνική Έρευνα, έναν από τους λίγους παραγωγικούς, αναπτυξιακούς τομείς στους οποίους η χώρα παρουσιάζει ανοδικής πορείας επιδόσεις, ακόμη και μέσα στην περίοδο της κρίσης.

  • Οι θέσεις της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών επί του σχεδίου νόμου «Ρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα και άλλες διατάξεις»

    έχουν αναρτηθεί στο: https://www.eee-researchers.gr/wp-content/uploads/2017/06/EEE_EX_511-13-06-2017_theseis-gia-th-diavouleysh-gia-ta-AEI-kai-thn-Ereyna.pdf

  • 13 Ιουνίου 2017, 15:55 | Μιχάλης Στρουμπάκης

    Εξοχώτατε Κύριε Υπουργέ,
    Σύμφωνα με το προς διαβούλευση Νομοσχέδιο, παρατηρώ ότι οι Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες απουσιάζουν από το χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όταν όχι μόνο στον Ιδρυτικό τους Νόμο 3432/2006, αλλά και σε πρόσφατο (Ν. 4452/2017, άρθρο 13: Ρύθμιση θεμάτων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση & άρθρο 20: Θέματα Υπηρεσιακής κατάστασης του Προσωπικού των ΑΕΙ) αναγνωρίζεται ότι υπάγονται στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Θεωρώ ότι η μη αναγραφή των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών στο άρθρο 1 του Νομοσχεδίου έγινε εκ παραδρομής, γι’ αυτό και παρακαλώ όπως αποκατασταθεί η παράλειψη αυτή.

  • 13 Ιουνίου 2017, 13:37 | Ένωση Ερευνητών ΕΘΙΑΓΕ

    Η Ενωση Ερευνητών ΕΘΙΑΓΕ διαπιστώνει την απουσία ρητής αναφοράς στους ερευνητές που υπηρετούν στις ερευνητικές δομές του ΕΛΓΟ (π. ΕΘΙΑΓΕ) στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, όπως έχει γίνει στο παρελθόν σε άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις και προκηρύξεις.Οι ερευνητικές δομές του πρώην ΕΘΙΑΓΕ ακολουθούν το πλαίσιο της έρευνας που ισχύει και για τα ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα της ΓΓΕΤ. Στα άρθρα 36,39, 41 και 47 να συμπεριληφθούν τα σχόλια-προτάσεις της ΕΕ-ΕΘΙΑΓΕ

  • 13 Ιουνίου 2017, 10:45 | μεταξας μαν.

    Καλημέρα,
    πρέπει να δοθεί μία λύση όσον αφορά το μετέωρο καθεστώς των ΙΕΚ.
    Κανέναν δεν εξυπηρετεί αυτό το χύμα απο ισχύει απο το 1997!!!
    Δεν συμφέρει πρώτα απο όλα τους φοιτητές οι οποίοι καλούνται να φοιτήσουν 3+ χρόνια , να εξετάζονται με αδιάβλητες πανεπιστημιακού τύπου εξετάσεις όπως έχει γίνει ευρέως παραδεκτό, και το χαρτί που τους παρέχεται να μην έχει καμμία ισχύ.

    Πρέπει να δοθεί άμεσα κίνητρο φοίτησης σε ΙΕΚ ασχέτως αν ανήκουν στα ΑΕΙ ή στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

    Πρέπει να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό αλλά σε καμμία περίπτωση οι εξαμινίτες ωρομίσθιοι.

    Πρέπει να ενεργοποιηθεί ένα σχέδιο που βρισκόταν ηδη στα σκαριά σαν σκέψη χρόνια πρίν αλλά οι πολιτικές σκπιμότητες το έπνιξαν, δηλαδή της μεταπήδησης των ικανών πτυχιούχων ΙΕΚ σε πανεπιστμήμια με την μορφή κατάταξης σε αντιστοιχα τμήματα, και αναγνώριση μαθημάτων τους απο τα δημόσια ΙΕΚ.

    Ενναλακτικά ιδρυσης τμημάτων συνεχόμενης επαγγελματικής κατάρτισης για αναβάθμιση των υπαρχόντων τμημάτων των ΙΕΚ στα οποία με επιπλέον φοίτηση οι ήδη διπλωματούχοι ΙΕΚ να αποκτησουν πτυχίο επιπεδου 6 στο αντικείμενο τους.

    Σε κάθε περίπτωση μην ξεχνάμε ότι τα ΙΕΚ ειναι δημόσια ιδρύματα εξειδίκευσης , τα οποία παρέχουν τίτλους πολύ δυσκολα, και οι ίδιοι αυτοί τίτλοι δεν έχουν καμμία επαγγελματική εξέλιξη με αποτέλεσμα να έχει επικρατήσει στην αγορά ότι το ΙΕΚ ειναι χαμηλου επιπεδου σπουδές.
    Κάτι το οποίο δεν ισχύει και πρέπει άμεσα το υπουργείο να το διευθετήσει.

  • 13 Ιουνίου 2017, 10:18 | Νικολαΐδης Χρήστος

    ΘΕΜΑ: Αποκατάσταση αδικιών του ν.4186/13 του Υπουργείου Παιδείας χωρίς μεταβατική διάταξη.

    Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

    Με το άρθρο 15 του νόμου 3404/2005 προβλέπονταν η εισαγωγή πτυχιούχων ΑΕΙ σε άλλες ελληνικές πανεπιστημιακές σχολές με κριτήριο τον τελικό βαθμό πτυχίου ή με την διαδικασία των εξετάσεων. Η δυνατότητα αυτή έδινε ουσιαστικά το κίνητρο στους άριστους αλλά και σε όλους τους υπόλοιπους πτυχιούχους να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους σε ένα νέο ελληνικό ΑΕΙ για την απόκτηση και δεύτερου πτυχίου.
    Αιφνιδίως και μάλλον βιαστικά, με το άρθρο 57, ο ν. 4186/2013 καταργεί το παραπάνω πλαίσιο και καθιερώνει αποκλειστικά τη διαδικασία των εξετάσεων για την εισαγωγή νέων και παλαιών πτυχιούχων σε άλλες πανεπιστημιακές σχολές. Αυτό όμως που «ξεχνά» να κάνει είναι να βάλει μια μεταβατική διάταξη που να καλύπτει όσους φοιτητές μόχθησαν για να αριστεύσουν με σκοπό να κάνουν χρήση του βαθμού για την εισαγωγή τους σε μια άλλη σχολή. Αυτό σημαίνει κράτος δικαίου και δικαιολογημένη εμπιστοσύνη των πολιτών στους νόμους. Διότι ασφαλώς οι νόμοι κρίνονται από την εφαρμογή τους και μπορούν να αλλάζουν, αλλά για τον ίδιο ακριβώς λόγο υπάρχουν και οι μεταβατικές διατάξεις ώστε οι αλλαγές να μην αδικούν όσους σχεδιάζουν με βάση αυτούς τους νόμους.

    Στην παρούσα περίπτωση παραβιάζεται το δικαίωμα των αρίστων να μπορούν να εισαχθούν σε νέα πανεπιστημιακή σχολή με τον βαθμό του πτυχίου τους, αφού ο υφιστάμενος νόμος καταργεί αυτή τη δυνατότητα χωρίς να δείξει την πρόνοια, την ευαισθησία και την υποχρέωση που οφείλει προς τους πτυχιούχους της χώρας. Οφείλει λοιπόν ο νομοθέτης, με πρωτοβουλία του υπουργείου σας, να τροποποιήσει τη σχετική διάταξη. Αλλιώς, μιας και έχετε την ευθύνη των αποφάσεων, θα πρέπει να απαντήσετε σε κάποιον που αρίστευσε προσβλέποντας σε αυτή τη δυνατότητα, γιατί η ελληνική πολιτεία και το Υπουργείο Παιδείας φέρονται με αυτό τον τρόπο σε όσους τιμούν τη φοιτητική τους ιδιότητα.

    Έτσι φθάνω στο σημείο που προσαρμόζω όλη μου τη ζωή για να βγάλω πτυχίο ΑΕΙ Νοσηλευτικής με βαθμό 9,84, Βραβείο «ΑΙΕΝ ΑΡΙΣΤΕΥΕΙΝ» από το ΙΚΥ (βαθμός που βγήκε από τη κρίση όλων των καθηγητών του προπτυχιακού) και με τη προσδοκία να εισαχθώ σε συγγενή άλλη σχολή(ιατρική) με βαθμό πτυχίου και όχι με κατατακτήριες εξετάσεις μιας δυό ώρες ……(π.χ. Ιατρική σχολή Θράκης κ.α.)

    Αυτή η απλή και δίκαιη κίνηση μπορεί να επανορθώσει τη συγκεκριμένη κατάφωρη αδικία σε βάρος αριστούχων πτυχιούχων που συχνά αναρωτιόμαστε γιατί φεύγουν από τη χώρα μας με αποτέλεσμα την οικονομική εξαθλίωσή τους.

    Παρακαλώ πολύ, όπως λαμβάνοντας υπόψιν τα ανωτέρω, τροποποιήσετε τη σχετική διάταξη του άρ.57 ν.4186/13 προς αποκατάσταση της αδικίας (που έγινε με τη κατάργηση του άρ.15 ν.3404/05 χωρίς μεταβατική διάταξη).

    Με εκτίμηση ,
    Νικολαΐδης Γ. Χρήστος

  • 13 Ιουνίου 2017, 10:16 | Νικολαΐδης Χρήστος

    ΘΕΜΑ: Αποκατάσταση αδικιών του ν.4186/13 του Υπουργείου Παιδείας χωρίς μεταβατική διάταξη.

    Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

    Με το άρθρο 15 του νόμου 3404/2005 προβλέπονταν η εισαγωγή πτυχιούχων ΑΕΙ σε άλλες ελληνικές πανεπιστημιακές σχολές με κριτήριο τον τελικό βαθμό πτυχίου ή με την διαδικασία των εξετάσεων. Η δυνατότητα αυτή έδινε ουσιαστικά το κίνητρο στους άριστους αλλά και σε όλους τους υπόλοιπους πτυχιούχους να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους σε ένα νέο ελληνικό ΑΕΙ για την απόκτηση και δεύτερου πτυχίου.
    Αιφνιδίως και μάλλον βιαστικά, με το άρθρο 57, ο ν. 4186/2013 καταργεί το παραπάνω πλαίσιο και καθιερώνει αποκλειστικά τη διαδικασία των εξετάσεων για την εισαγωγή νέων και παλαιών πτυχιούχων σε άλλες πανεπιστημιακές σχολές. Αυτό όμως που «ξεχνά» να κάνει είναι να βάλει μια ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ που να καλύπτει όσους φοιτητές μόχθησαν για να αριστεύσουν, καθώς εισήχθησαν με τον προηγούμενο νόμο. Με σκοπό να κάνουν χρήση του βαθμού για την εισαγωγή τους σε μια άλλη σχολή.
    Στην ουσία αυτοί οι φοιτητές κ.Υπουργέ, οι αριστούχοι που τους αλλάζετε ο νόμος τελευταία στιγμή, έδιναν εξετάσεις επί 4 έτη μέσα στις σχολές τους και όχι μόνο μέσα σε μία βδομάδα (χωρίς να υποβιβάζουμε τον ρόλο των κατακτηρίων, σας επισημαίνουμε και την άλλη πλευρά)
    Διότι ασφαλώς οι νόμοι κρίνονται από την εφαρμογή τους και μπορούν να αλλάζουν, αλλά για τον ίδιο ακριβώς λόγο υπάρχουν και οι μεταβατικές διατάξεις ώστε οι αλλαγές να μην αδικούν όσους σχεδιάζουν με βάση αυτούς τους νόμους.
    Στην παρούσα περίπτωση παραβιάζεται το κίνητρο των αρίστων να μπορούν να είναι άριστοι και να συνεχίσουν με ανταμοιβή (γιατί η εισαγωγή στο επόμενο βήμα σου χωρίς να περνάς από το στάδιο του ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ για πολλοστή φορά, είναι ανταμοιβή).
    Εξάλλου γνωστό πως, ένας νόμος δεν είναι χρηστό να περάσει ομαλά ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ, ειδικά για εκείνους που μπήκαν με αυτούς τους όρους, προσαρμόζοντας ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής του με τον προηγούμενο σχεδιασμό.
    Παρακαλώ πολύ, όπως λαμβάνοντας υπόψιν τα ανωτέρω, τροποποιήσετε τη σχετική διάταξη του άρ.57 ν.4186/13 προς αποκατάσταση της αδικίας (που έγινε με τη κατάργηση του άρ.15 ν.3404/05 χωρίς μεταβατική διάταξη).

    Με εκτίμηση ,
    Νικολαΐδης Γ. Χρήστος

  • 13 Ιουνίου 2017, 08:32 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΙΤΡΟΥΣ

    Eξαγγέλθηκε ήδη από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων η νέα στρατηγική της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
    Παρατηρούμε ότι οι Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες (Α.Ε.Α.) βρίσκονται εκτός Προγραμματισμού.
    Ο Ιδρυτικός Νόμος 3432/2006 (άρθρο 1), λέει ξεκάθαρα ότι οι Α.Ε.Α. υπάγονται στην Ανώτατη Εκπαίδευση και ακολουθούν τον νόμο της Μπολώνια. Θεωρούμε ότι αυτό συνέβη εκ παραδρομής. Το ΣτΕ, έχει αποφασίζει ότι οι Α.Ε.Α. ανήκουν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
    Οι Α.Ε.Α. πρέπει να γίνουν αντικείμενο ισότιμης μεταχείρισης με τις λοιπές Ανώτατες Σχολές, καθώς παρέχουν στους φοιτητές υψηλού επιπέδου εκπαίδευση. Τούτο θα έχει θετικό αντίκτυπο στην πορεία των φοιτητών μας (Αξιολογική κατάταξη αποφοίτων μας, Κατατακτήριες εξετάσεις σε Α.Ε.Ι., Συμμετοχή σε Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών κ.ο.κ). Το ίδιο βέβαια ισχύει και για το Διδακτικό Προσωπικό των Α.Ε.Α., το οποίο εκλέγεται με ακαδημαϊκά καθαρώς κριτήρια.
    Συνεπώς, δεν θα πρέπει στο υπό διαβούλευση Σ/Ν να γίνει κάποια άδικη αντιμετώπιση των Α.Ε.Α.

    + ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
    Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος
    Καθηγητής και Πρόεδρος της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης

  • 13 Ιουνίου 2017, 02:14 | Λέτσιος Θωμάς

    Γιατί ο διαχωρισμός μόνο σε ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ η δυνατότητα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτιση????
    Γιατί δεν υπάρχει μέριμνα και για άλλους πτυχιούχους-διπλωματούχους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης???
    Βάση Ευρωπαικών Οδηγιών δικαίωμα στην συνεχή επιμόρφωση και στην επαγγελματική αναβάθμιση έχουν όλοι οι πολίτες.
    Γιατί δεν γίνεται εφαρμογή αυτών των κοινοτικών οδηγιών με προγράμματα εξ αποστάσεως φοίτησης τα οποία είναι επιδοτούμενα απο την Ε.Ε???
    Οι αποφοιτοι των ΕΠΑ.Λ αφου πρωτα φοιτήσουν επιπλεον μια ταξη μαθητείας δίνουν για πιστοποιηση στον ΕΟΠΠΕΠ και παίρνουν το επίπεδο 5 βαση Εθνικου και Ευρωπαικου πλαισίου προσόντων.Γιατί να παρακολουθήσει κάποιος πρόγραμμα 2 χρόνων επιπλέον σε Α.Ε.Ι και να πάρει το ίδιο επίπεδο ???

  • 12 Ιουνίου 2017, 23:14 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑΣ

    Στην Ανώτατη Εκπαίδευση περιλαμβάνονται και οι Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες στις οποίες την εποπτεία ασκεί ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Οι υποψήφιοι αυτών που εισάγονται με Πανελλήνιες εξετάσεις, η φοίτηση είναι τετραετής, τα προγράμματα σπουδών τους ακολουθούν το σύστημα της Μπολώνια και έχουν αναγνωρισθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης οι απόφοιτοι αυτών εντάσσονται, σύμφωνα με τον ιδρυτικό τους νόμο, στην κατηγορία ΠΕ. Προτείνεται να συμπεριληφθούν στον πανεπιστημιακό τομέα σαν Ανώτατες Ακαδημίες, είτε να γίνει ένας ξεχωριστός τομέας για τις Ανώτατες αυτές Σχολές. Η συμπερίληψή τους στο άρθρο 1 του παρόντος σχεδίου νόμου θα επιλύσει και θα θεραπεύσει τις διάφορες στρεβλώσεις που δημιουργήθηκαν από την μη ρητή αναφορά τους στον νόμο για την ανώτατη εκπαίδευση και οδήγησαν την διοίκηση σε επίλυσή και θεραπεία τους συνήθως με εμβαλωματικό τρόπο.

  • 12 Ιουνίου 2017, 19:23 | μανωλης Κονταξης

    Τα ΙΕΚ με 2,5 χρόνια σπουδές και 1 χρονο πιστοποιηση που ανηκουν κύριε υπουργέ?
    Αν ειναι λύκειο γιατι δεν ενημερώνετε οτι το επιπεδο 5 ειναι απάτη
    Αν δεν ειναι γιατι δεν εχουν αλλαξει τα επαγγελματικα δικαιωματα λυκειου που παραμενουν.

  • 12 Ιουνίου 2017, 15:35 | Κατσιφαράκης Κωνσταντίνος

    Τα διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης θα μπορούν να οργανώνονται και χωρίς σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου;

  • 12 Ιουνίου 2017, 12:46 | π. Νικόλαος Λουδοβίκος

    Σύμφωνα με την πρώτη παράγραφο του Ιδρυτικού τους Νόμου (Ν.3432/2006) οι Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες (Α.Ε.Α.), ως κρατικά Α.Ε.Ι. τετραετούς φοίτησης, παρέχουν ισότιμο πτυχίο με τα υπόλοιπα Α.Ε.Ι. της χώρας. Αυτό είναι σήμερα ευρέως αναγνωρισμένο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Θα αποτελούσε περίεργη υστεροβουλία και όχι καλής προαίρεσης κίνηση το να μην αναφέρεται αυτό ξεκάθαρα στο υπό διαβούλευση Ν/Σ. Θεωρούμε ότι η παράλειψη συνέβη εκ παραδρομής.

    Οι Α.Ε.Α. θεραπεύουν απολύτως ξεκάθαρα και μοναδικά γνωστικά αντικείμενα, που αφορούν, μεταξύ άλλων, την ίδια τη μελέτη και συντήρηση των μνημείων του Χριστιανικού Πολιτισμού της χώρας. Τα Τμήματα αυτά αποτελούν πόλο έλξης όχι μόνο Ελλήνων αλλά και ξένων φοιτητών, και με την άρτια εργαστηριακή τους υποδομή συγκροτούν πρότυπα και για άλλες Ορθόδοξες χώρες.

    Από την άλλη, τα Ιερατικά Τμήματα των Α.Ε.Α. αποτελούν δυνάμει και ενεργεία, χώρους ανανέωσης και επαναπροσανατολισμού των διαδικασιών εκπαίδευσης νέων κληρικών, κάτι εξαιρετικά αναγκαίο για την εποχή μας.
    Είναι συνεπώς φυσιολογικό να φαίνονται όλα τα παραπάνω στο υπό διαβούλευση Ν/Σ.

  • 12 Ιουνίου 2017, 10:55 | Θεόδωρος Θεοδώρου

    Καλό θα ήταν να γνωρίζουν όλοι ότι τα Α.Ε.Ι. είναι τα Πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι..

    Επίσης θα ήταν καλό τα Τ.Ε.Ι. να μετονομαστούν όλα σε Πανεπιστήμια ή Τεχνολογικά Πανεπιστήμια διότι δεν έχουν καμία διαφορά από τα Πανεπιστήμια εδώ και πάρα πολύ καιρό παρά μόνο στις λέξεις.

  • 12 Ιουνίου 2017, 09:38 | ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ Φ. ΑΝ.

    Καλημέρα

    Συμφωνώ στην σύσταση διετών επαγγελματικών σπουδών απο τα ανωτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα αλλά να είναι διετή (4 εξάμηνα)και όχι όπως το παράδειγμα των δημοσίων ΙΕΚ.

    Στα Δημόσια ΙΕΚ με επιστημονικές ειδικότητες όπως λογιστικής φοροτεχνικών κ.α. οι σπουδές είναι τέσσερα εξάμηνα (4), θεωρητικά μαθήματα και εργαστήρια ,ένα (1) εξάμηνο πρακτική. Με το περας αυτών υποχρεώνεται ο σπουδαστής να δώσει πανελλήνιες εξετάσεις σε μία ύλη η οποία δεν έχει διδαχθεί κατά 45-50% στην διάρκεια των 5 αυτών εξαμήνων.
    Με αποτέλεσμα βέβαια ελάχιστοι να πάιρνουν δίπλωμα σε αυτές τις ειδικότητες.

    Οταν σε ένα ΙΕΚ με 2,5 χρόνια φοίτηση υπολογίσεις και ένα (1) χρόνο μελέτη για να δώσει εξετάσεις ο φοιτητής στην πιστοποίηση που διενεργείται για απόκτηση διπλώματος φθάνουμε αισίως στα 3,5 χρόνια σπουδών όταν πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού παρέχουν πανεπιστημιακούς τίτλους με 2,5-3 χρόνια σπουδών.

    Με την δημιουργία των διετών τμημάτων απο τα ΑΕΙ θα υπάρξει και ενας εξορθολογισμός στα επαγγελματικά δικαιώματα που αυτή την στιγμή στο επίπεδο 5 στην πράξη ειναι ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ

    Θα πρότεινα επίσης και την απορρόφηση των ΙΕΚ απο τα ΑΕΙ διότι η μέχρι τώρα ύπαρξη τους μόνο προβλήματα έχει δημιουργήσει στους φοιτητές τους.
    Το κύρος των τίτλων που θα παρέχονται μέσα απο ενα ανώτατο εκπαιδευτικό ιδρυμα θα έχει άλλη βαρύτητα για τον κομιστή σε αντίθεση με το ισχύον πλαίσιο που ο τίτλος ΙΕΚ εξισώνεται ουσιαστικά με ΛΥΚΕΙΟ!!!

  • 12 Ιουνίου 2017, 00:58 | Γιάννης Καραπαναγιώτης

    Οι ΑΝΩΤΑΤΕΣ Εκκλησιαστικές Ακαδημίες (Α.Ε.Α.) προφανώς εντάσσονται στην ΑΝΩΤΑΤΗ Εκπαίδευση της χώρας. Εκτός και αν οι λέξεις της ελληνικής γλώσσας έχουν χάσει πια κάθε έννοια και περιεχόμενο.

    Από εκεί και πέρα, υπάρχει το Νομικό πλαίσιο (Ν. 3432/2006) που προσδιορίζει τον ανώτατο χαρακτήρα των Α.Ε.Α. Αλλά υπάρχει και η ουσία. Ενδεικτικά: οι φοιτητές εισέρχονται με Πανελλαδικές εξετάσεις, η φοίτηση είναι τετραετής με υποχρεωτική πτυχιακή εργασία, οι καθηγητές εκλέγονται με διαδικασίες ακαδημαϊκές (και με συμμετοχή στα εκλεκτορικά τους καθηγητών Πανεπιστημίων), τα σύγχρονα εργαστήρια των Α.Ε.Α. συνδράμουν σε διδακτορικές διατριβές και μεταπτυχιακές εργασίες και άλλα πολλά…

    Ας μην ξεχνούμε ότι οι νόμοι του Παιδείας καθορίζουν το μέλλον νέων Ελλήνων. Τι λέμε ως Ελληνική Πολιτεία σε ένα φοιτητή ή μία φοιτήτρια των Α.Ε.Α.(;): ότι εισήλθες μέσω Πανελλαδικών σε ένα ίδρυμα που λέγεται Ανώτατο, το οποίο όμως στην πραγματικότητα δεν είναι Ανώτατο;(!)

    Συνεπώς, οι Α.Ε.Α. πρέπει να συμπεριληφθούν στο Άρθρο 1, στην Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας. Αυτό είναι το σωστό από όποια οπτική γωνία και να το δει κανείς: γλωσσολογικά, νομικά, ουσιαστικά, ηθικά…

  • Στην Ανώτατη Εκπαίδευση περιλαμβάνονται και οι Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες. Δεν μπορεί σχολές ΑΕΙ σύμφωνα με το νόμο Ίδρυσης, που εισέρχονται οι φοιτητές με Πανελλήνιες εξετάσεις, τετραετούς φοίτησης, με αναγνωρισμένα προγράμματα σπουδών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες ακολουθούν το σύστημα της Μπολώνια, να μη συμπεριλαμβάνονται στο 1ο άρθρο του νομοσχεδίου. Προτείνω να συμπεριληφθούν στον πανεπιστημιακό τομέα σαν Ανώτατες Ακαδημίες, είτε να γίνει ένας ξεχωριστός τομέας για τις Ανώτατες αυτές Σχολές.

  • 10 Ιουνίου 2017, 11:35 | Μιχάλης Ρουμελιώτης

    Κακή νομοτεχνική η επανάληψη διατάξεων, και μάλιστα η επανάληψη με άλλα λόγια, και μάλιστα διατάξεων ανωτέρας τυπικής ισχύος σε νόμο κατωτέρας τυπικής ισχύος. Στήν καλύτερη περίπτωση θ’ αγνοηθεί, στή χειρότερη θα προκαλέσει παρεξηγήσεις που υποσκάπτουν τήν υλοποίηση τού σκοπού τού νόμου. Περαιτέρω, τό ποιά είναι τά υπουργεία και τί αρμοδιότητες έχει κάθε μέλος τής κυβερνήσεως, δεν (θα έπρεπε να) είναι αντικείμενο τού παρόντος νομοσχεδίου. Η δε λογική τής αναμίξεως τής κυβερνήσεως δια τού υπουργού παιδείας, όσο και αν δεν έχει πράγματι δυστυχώς αμφισβητηθεί, έρχεται σε αντίθεση με τήν, πλήρη μάλιστα, αυτοδιοίκηση. Προτείνεται η απαλοιφή τής πρώτης παραγράφου.

  • 10 Ιουνίου 2017, 10:56 | ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Άρθρο 01. Βρίσκω πιθανό πως πολύ σύντομα τα ΤΕΙ θα διεκδικήσουν και εκείνα το δικαίωμα διοργάνωσης διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης. Πιθανό μάλιστα να ισχυριστούν ότι βρίσκονται πιο κοντά στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση σε σχέση με τα Πανεπιστήμια. Κάτι που ενδεχομένως θα αναγκαστεί η Κυβέρνηση να το κάνει κάποια στιγμή, μήπως θα ήταν καλό να το κάνει από τώρα, να αποφεύγονται και οι αλλεπάλληλες νομοθετήσεις;

  • 9 Ιουνίου 2017, 13:44 | Τηλέμαχος Σταμκόπουλος

    Στην Ανώτατη Εκπαίδευση περιλαμβάνονται και οι Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες. Δεν μπορεί σχολές ΑΕΙ σύμφωνα με το νόμο Ίδρυσης, που εισέρχονται οι φοιτητές με Πανελλήνιες εξετάσεις, τετραετούς φοίτησης, με αναγνωρισμένα προγράμματα σπουδών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες ακολουθούν το σύστημα της Μπολώνια, να μη συμπεριλαμβάνονται στο 1ο άρθρο του νομοσχεδίου. Προτείνω να συμπεριληφούν στον πανεπιστημιακό τομέα σαν Ανώτατες Ακαδημίες, είτε να γίνει ένας ξεχωριστός τομέας για τις Ανώτατες αυτές Σχολές.

  • 8 Ιουνίου 2017, 23:12 | Βασίλης Βασδέκης

    Το εμφανιζόμενο σχέδιο νόμου πάσχει από το ότι δεν υπάρχει λόγος εμφάνισης του νομοσχεδίου. Πουθενά δεν περιγράφονται προβλήματα τα οποία έρχεται να λύσει.
    Αντιθέτως:
    1. Καταργεί εμφατικά το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων δίνοντας στον Υπουργό Παιδείας εξουσίες που φτάνουν στα όρια της αντισυνταγματικότητας.
    2. Περιγράφει τόσες λεπτομέρειες για διαδικασίες οι οποίες θα ανήκαν σε εσωτερικούς κανονισμούς προκαλώντας γραφειοκρατική παραλυσία στην καθημερινή πράξη.
    3. Καταργεί τα μεταπτυχιακά στην πράξη καθώς ο επιδιωκόμενος τρόπος λειτουργίας των μεταπτυχιακών έχει πολλές αντιφάσεις, μετατρέπει τα Πανεπιστήμια σε γραφειοκρατικά παραρτήματα της Εφορίας και η ουσιαστική κατάργηση των διδάκτρων στερεί πολύτιμους πόρους από τα λειτουργικά έξοδα των Πανεπιστημίων. Υπάρχει και κάτι ανήθικο εδώ μέσα στην υπερπροβολή αριστεροσύνης: Δε γίνεται διαχωρισμός μεταξύ επαγγελματικών και μη επαγγελματικών μεταπτυχιακών και έτσι αυτός που πληρώνει, επιδοτεί τις σπουδές ενός επαγγελματικού στελέχους σε MBA, για παράδειγμα.
    4. Καταργεί στην πράξη την αξιολόγηση των Πανεπιστημίων.
    5. Προωθεί μεθόδους και διαδικασίες διοίκησης που ευνοούν τη διαπλοκή μεταξύ ομάδων μέσα στο Πανεπιστήμιο.
    6. Επαναφέροντας το άσυλο ευνοεί την τέλεση μη νόμιμων πράξεων μέσα στο Πανεπιστήμιο. Ευτυχώς η Πυροσβεστική θα έχει άμεση πρόσβαση (κάτι ξέρει ο νομοθέτης?)
    7. Δεν έχει καμιά πρόθεση να ευνοήσει την εξωστρέφεια των Πανεπιστημίων.
    Για τους παραπάνω λόγους το σχέδιο αυτό είναι ένα κακό σχέδιο που παραβλέπει το χρόνο που γράφει το ημερολόγιο: 2017 και όχι 1982.

  • 7 Ιουνίου 2017, 22:05 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

    1. Να εισαχθεί νέα ονομασία των ΤΕΙ: Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών ή Τεχνολογικά Πανεπιστήμια.
    2. Δεν προάγεται, το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων.
    • Ή Ίδρυση, συγχώνευση, κατάτμηση, μετονομασία, κατάργηση και μεταβολή έδρας ΑΕΙ – Παραρτήματα ΑΕΙ. (Άρθρο 5)
    • Ίδρυση και μεταβολές Σχολής, Τμημάτων και Τομέα (Άρθρο 10)
    Γίνονται αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργού.
    Σε ένα πραγματικά αυτοδιοικούμενο Ίδρυμα, αυτά είναι εσωτερικά θέματα του Ιδρύματος.

  • Απαραίτητες Ρυθμίσεις για την Ανώτατη Στρατιωτική Εκπαίδευση (ΑΣΕΙ: ΣΣΕ, ΣΝΔ, ΣΙ)

    1. Η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) και τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Σ.Ε.Ι.). Τα Α.Ε.Ι. είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου πλήρως αυτοδιοικούμενα. Η εποπτεία του κράτους ασκείται από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ και από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας για τα ΑΣΕΙ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 16 του Συντάγματος και στις κείμενες διατάξεις.
    2. Η ανώτατη εκπαίδευση αποτελείται από τρεις παράλληλους τομείς:
    α) τον πανεπιστημιακό τομέα, που περιλαμβάνει τα Πανεπιστήμια, τα Πολυτεχνεία και την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, τα οποία στο εξής αναφέρονται ως «Πανεπιστήμια»
    β) τον τεχνολογικό τομέα, που περιλαμβάνει τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Τ.Ε.Ι.) και την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.), τα οποία στο εξής αναφέρονται ως «Τ.Ε.Ι.».
    (γ) το στρατιωτικό τομέα που περιλαμβάνει τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τα οπία στο εξής αναφέρονται ως «Α.Σ.Ε.Ι.»
    3. Τα Ιδρύματα των τριών τομέων της ανώτατης εκπαίδευσης λειτουργούν παράλληλα, με διακριτή φυσιογνωμία, σκοπό και αποστολή, που διαφοροποιούνται σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για τα Πανεπιστήμια, τα Α.Σ.Ε.Ι. και τα Τ.Ε.Ι., αντίστοιχα.

  • 7 Ιουνίου 2017, 09:02 | Ε. Φ. Γεωργόπουλος

    1. Ενώ στην έως τώρα νομοθεσία, μετά τον Ν.4009/2011 καθώς και στο «νέο» ειδικό μισθολόγιο αναφέρεται ο όρος Αναπληρωτής Πρύτανης και Αναπληρωτής Πρόεδρος, στο Σχέδιο Νόμου υπάρχουν οι «παλιές» ορολογίες, Αντιπρύτανης και Αντιπρόεδρος. Αυτό θα έχεις ως αποτέλεσμα, πέρα όλων των άλλων, την αδυναμία καταβολής των αντίστοιχων επιδομάτων θέσης κάτι το οποίο έχει συμβεί και στο πρόσφατο παρελθόν (το αντίστροφο πρόβλημα).

    2. Από τη στιγμή που στο Σχέδιο Νόμου γίνεται επανακαθορισμός των τομέων της Ανώτατης Εκπαίδευσης θα μπορούσε να εισαχθεί μία νέα ονομασία των ΤΕΙ: Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών ή Τεχνολογικά Πανεπιστήμια ή Ινστιτούτα Τεχνολογίας (κατά το αμερικανικό πρότυπο).

    3. Με το συγκεκριμένο σχέδιο Νόμου, το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων πάει επί της ουσίας πολλά χρόνια πίσω καθώς πολύ σοβαρά θέματα στρατηγικής οργάνωσης των Ιδρυμάτων όπως:
    • Ή Ίδρυση, συγχώνευση, κατάτμηση, μετονομασία, κατάργηση και μεταβολή έδρας ΑΕΙ – Παραρτήματα ΑΕΙ. (Άρθρο 5)
    • Ίδρυση και μεταβολές Σχολής, Τμημάτων και Τομέα (Άρθρο 10)
    Γίνονται αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργού, ενώ τα Ιδρύματα πέρα από τους Τομείς στα διάφορα Τμήματα δεν έχουν ουσιαστικό λόγο για κανένα άλλο θέμα, πέρα από την απλή έκφραση γνώμης.
    Σε ένα πραγματικά αυτοδιοικούμενο Ίδρυμα, αυτά θα ήταν εσωτερικά θέματα του Ιδρύματος. Ενώ σε ένα «λιγότερο» αυτοδιοικούμενο Ίδρυμα θα υπήρχε πλήρως αιτιολογημένη πρόταση/απόφαση των οργάνων του Ιδρύματος η οποία θα υποβαλλόταν για έγκριση στο Υπουργείο. Με το παρόν Σχέδιο Νόμου ο Υπουργός επί της ουσίας μπορεί να κάνει ότι θέλει.
    Οι διατάξεις αυτές επί της ουσίας καταργούν και την έννοια του στρατηγικού σχεδιασμού ενός Ιδρύματος – οφείλει να τον κάνει ο Υπουργός.

  • Σε ποια άλλη χώρα του πλανήτη λειτουργούν ΑΕΙ όπως θα νομοθετήσετε, ανεξάρτητα από τις απόψεις που θα διατυπωθούν στην παρωδία διαβούλευσης, που επιβάλλετε;

  • 6 Ιουνίου 2017, 18:01 | Αλέξανδρος Παπαδημητρίου

    θα ήθελα να επισημάνω μια αδικία στο πολυνομοσχέδιο.

    Τα διπλώματα που απονέμονται κατόπιν επιτυχούς ολοκλήρωσης Προγράμματος Σπουδών με χρόνο φοίτησης ίσο ή μεγαλύτερο με πέντε έτη, με 300 κατ’ ελάχιστον Ι.Ε.Μ., αναγνωρίζονται ως Ενιαίο και Αδιάσπαστο Δίπλωμα Μεταπτυχιακού Επιπέδου (Integrated Master: Master of Science) στη βασική ειδικότητα του Τμήματος ή της μονοτμηματικής Σχολής και κατατάσσονται στο 7ο επίπεδο του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.

    Αυτό σημαίνει ότι, όσοι έχουμε διοριστεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με βασικό πτυχίο ΑΣΕΤΕΜ-ΣΕΛΕΤΕ ή ΤΕΙ και έχουμε δεύτερο πτυχίο από πολυτεχνική σχολή και μεταπτυχιακό τίτλο χάνουμε τα μόρια του δεύτερου πτυχίου διότι δε θα μοριοδοτείται πλέον ούτε ως δεύτερο πτυχίο ούτε ως δεύτερο μεταπτυχιακό, εφόσον ήδη έχουμε μεταπτυχιακό τίτλο. Δηλαδή, θα κερδίζουν αυτοί που δεν έχουν μεταπτυχιακό τίτλο και θα χάνουν όσοι έχουν. Στην περίπτωση που κάποιος έχει και διδακτορικό τίτλο, τότε θα χάνει μόρια και από το δεύτερο πτυχίο και από το μεταπτυχιακό, δηλαδή, στην περίπτωση των διευθυντών σχολείων θα «χάνει» 4,5 μόρια. Στην περίπτωση επιλογής σχολικών συμβούλων ίσως είναι περισσότερα. Πιο κάτω σας παραθέτω κάποια παραδείγματα για να αντιληφθείτε το μέγεθος του προβλήματος.
    Μήπως πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να αρθεί αυτή η αδικία;

    Παραδείγματα

    Καθηγητής διορισμένος με βασικό πτυχίο ΑΣΕΤΕΜ-ΣΕΛΕΤΕ ή ΤΕΙ κατέχει δεύτερο πτυχίο από το ΕΜΠ και μεταπτυχιακό τίτλο. Θα μοριοδοτηθεί ως υποψήφιος διευθυντής για αυτά ως εξής:

    Δεύτερο πτυχίο από το ΕΜΠ: 0 ( διότι θα είναι μεταπτυχιακού επιπέδου)
    Μεταπτυχιακός τίτλος: 2,5
    Σύνολο=2,5

    Καθηγητής διορισμένος με βασικό πτυχίο ΕΜΠ κατέχει δεύτερο πτυχίο από ΑΣΕΤΕΜ-ΣΕΛΕΤΕ ή ΤΕΙ και μεταπτυχιακό τίτλο. Θα μοριοδοτηθεί ως υποψήφιος διευθυντής για αυτά ως εξής:

    Δεύτερο πτυχίο από το ΑΣΕΤΕΜ-ΣΕΛΕΤΕ ή ΤΕΙ: 2
    Μεταπτυχιακός τίτλος: 2,5
    Σύνολο=4,5

    Συμπέρασμα: έχουν ίδιες σπουδές, αλλά μοριοδοτούνται διαφορετικά.

    Καθηγητής διορισμένος με βασικό πτυχίο ΑΣΕΤΕΜ-ΣΕΛΕΤΕ ή ΤΕΙ κατέχει δεύτερο πτυχίο από το ΕΜΠ, μεταπτυχιακό τίτλο και διδακτορικό τίτλο. Θα μοριοδοτηθεί ως υποψήφιος διευθυντής για αυτά ως εξής:

    Δεύτερο πτυχίο από το ΕΜΠ: 0 ( διότι θα είναι μεταπτυχιακού επιπέδου)
    Μεταπτυχιακός τίτλος: 0 (διότι κατέχει διδακτορικό τίτλο)
    Διδακτορικός τίτλο=4.
    Σύνολο=4

    Συμπέρασμα: έχουν ίδιες σπουδές, αλλά εκείνος που κατέχει επιπλέον διδακτορικό τίτλο θα μοριοδοτείται λιγότερο από κάποιον που δεν έχει.

  • 6 Ιουνίου 2017, 17:14 | Μανώλης

    Τα διετή προγράμματα μου θυμίζουν τα Π.Σ.Ε, που λειτούργησαν για μερικά χρόνια, μπήκαν κάποιοι από το παράθυρο στα ΑΕΙ και τα έκλεισαν μετά, αφού απορροφήθηκαν από τις σχολές… και κάποιοι τα οικονόμησαν!

  • 6 Ιουνίου 2017, 08:40 | Παπει

    Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο οδηγεί την Παιδεία δεκαετίες πίσω, ενώ η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στον Δυτικό Κόσμο είναι δεκαετίες μπροστά… Αντί να νομοθετούμε για το άσυλο ή για τις Πρυτανικές εκλογές, θα έπρεπε να σκεφτόμαστε πως τα Πανεπιστήμια θα μπορέσουν να γίνουν ανταγωνιστικά και να προσελκύσουν αλλοδαπούς προπτυχιακούς/μεταπτυχιακούς/διδακτορικούς φοιτητές.
    Δεν χρειάζεται κάθε φορά να προσπαθούμε να ανακαλύψουμε τον τροχό. Άμεση εφαρμογή του πλαισίου που ισχύει είτε στην Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία,…
    Το αποτέλεσμα του νομοσχεδίου θα είναι τα Πανεπιστήμια γειτονικών ή μη χωρών vα δεχτούν με χαρά τους Έλληνες φοιτητές!

  • 4 Ιουνίου 2017, 10:59 | Παναγής Δελακάς

    Παρακαλώ για την θεσμοθέτηση:

    α. Της εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
    θα είχε πολλαπλά οφέλη η καθιέρωση, καταρχάς πιλοτικά, της εξ αποστάσεως εκπαίδευση των φοιτητών , με ζωντανή τηλε-παρακολούθηση των μαθημάτων (των Α.Ε.Ι- Τ.Ε.Ι που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον) μέσω των νέων τεχνολογιών. Ακόμη και μη φοιτητές (με τα προγράμματα δια βίου μάθησης) με εξετάσεις και την παροχή ανάλογης πιστοποίησης.
    β. Τα Α.Ε.Ι και τα Τ.Ε.Ι ανά την επικράτεια , να συνδράμουν καθοριστικά (και παράλληλα με τις αρμόδιες Υπηρεσίες) στους εργαστηριακούς ελέγχους για την ποιότητα και υγιεινή των τροφίμων (π.χ στις επιχειρήσεις εστίασης, στην τήρηση των ορίων υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα αγροτ. προϊόντα, στους ελέγχους ευαίσθητων περιβαλλοντικά περιοχών κλπ)

  • 2 Ιουνίου 2017, 21:01 | Μιχαήλ Πατεράκης

    Δεν είναι στην αποστολή των Πανεπιστημίων να οργανώνουν διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για αποφοίτους Επαγγελματικών Λυκείων.

    Στις Η.Π.Α., η αντίστοιχη εκπαίδευση και κατάρτιση προσφέρεται από τα Community Colleges τα οποία δεν είναι Πανεπιστήμια.

    Σε κάθε περίπτωση, για την οργάνωση τέτοιων προγραμμάτων σε Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ θα πρέπει να απαιτείται σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου.