Άρθρο 15 – Ηλεκτρονικά ιδιωτικά έγγραφα

1. Ηλεκτρονικά ιδιωτικά έγγραφα που εκδίδονται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες με χρήση εγκεκριμένης ηλεκτρονικής υπογραφής ή εγκεκριμένης ηλεκτρονικής σφραγίδας, γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά από τους φορείς του δημόσιου τομέα και από φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες κατά την ηλεκτρονική διακίνησή τους.
2. Εκτύπωση των ηλεκτρονικών εγγράφων της παρ. 1 γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτή από τους φορείς του δημόσιου τομέα και από φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, εφόσον φέρει επικύρωση από οποιαδήποτε διοικητική αρχή ή ΚΕΠ ή δικηγόρο, η οποία γίνεται μέσω της διαπίστωσης της ταύτισης του περιεχομένου του εκτυπωμένου εγγράφου με το ηλεκτρονικό ιδιωτικό έγγραφο.
3. Με απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης ρυθμίζονται οι διαδικασίες για την επικύρωση της εκτύπωσης, καθώς και κάθε τεχνικό και λεπτομερειακό θέμα για την εφαρμογή του παρόντος.

  • 16 Ιουλίου 2020, 09:33 | Παναγιωτης Μπαλαγιαννης

    Επιτελους ! Θερμα συγχαρητηρια για ολο το νομοσχεδιο ! Ολα τα αρθρα του νομοσχεδίου ειναι εξαιρετικα και δειχνουν τη θεληση και αποφασιστικοτητα ανθρωπων να υλοποιησουν στο εργο.
    Εχω βεβαια καποιες επιμερους επισημανσεις και θα αναφερθω στην σχετικη ενοτητα του καθε αρθρου για αυτες αλλα συνολικα το νομοσχεδιο ειναι εξαιρετικο και φερνει την Ελλάδα σε μια πραγματικά νεα εποχη.
    Ο Κυριακος το ειπε και το εκανε (και αυτο).
    Επειδη υπάρχουν αποριες θελω να πω οτι (για όσους δεν το γνωριζουν) στα ψηφιακα εγγραφα δεν ισχυει η εννοια της επικυρωσης απο ΚΕΠ διοτι φερουν τον λεγομενο «Κωδικο Επαληθευσης» και ο καθε ενδιαφερομενος υπαλληλος απλά πληκτρολογει στο gov.gr τον κωδικο Επαληθευσης και το πρωτοτυπο εγγραφο εμφανιζεται στην οθονη του αντλουμενο κατευθειαν απο το gov.gr.
    Στην ουσια το εκτυπωμενο εγγραφο δεν χρειάζεται καθολου.Ειναι απλά ενας τροπος να δωσεις στον τριτο ενδιαφερομενο τον κωδικο επαληθευσης .Αυτο μπορει να γινει και προφορικα.Δηλαδη αν δεν μπορεις να εκτυπωσεις το εγγραφο απλά σημειωνεις τον κωδικο Επαληθευσης και τον δινεις στον υπαλληλο που θελει να αντλησει την πληροφορια.Σημασια εχει παντα η επαληθευση και η αντληση του πρωτοτυπου εγγραφου απο τον υπαλληλο ή τριτο ενδιαφερομενο και οχι τοσο το εκτυπωμενο αντιγραφο.
    Κατα αυτη την εννοια το εκτυπωμενο (απο τη στιμγη που μπορει να επαληθευτει) ειναι μεγαλυτερης εγκυροτητας απο καθε επικυρωση με σφραγιδες διοτι οπως ξερετε (σημερα ειδικα) πλαστες σφραγιδες και υπογραφες ειναι ευκολο να βαλει ο καθε ενας στο χαρτι και να εξαπατησει τον υπαλληλο.Ομως ο κωδικος επαληθευσης ειναι απαραβιαστος διοτι επαληθευεται κατευθειαν μεσα sτο gov.gr.

  • 15 Ιουλίου 2020, 19:15 | Βωνος Κωνσταντίνος

    Δυστυχώς οι στρεβλώσεις που δημιουργεί πάντα το δημόσιο ακόμα και σε ψηφιακές διαδικασίες θα οδηγήσει να γίνει ακομα μια γραφειοκρατικη διαδικασία όπου θα απαιτείται η προηγούμενη επικύρωση από ΚΕΠ για να γίνει δεκτό το έγγραφο. Πχ όταν ο πολίτης αποστείλει ηλεκτρονικα τα δικαιολογητικά του ως απλά αντίγραφα οι δημόσιες υπηρεσίες απαιτούν παρανόμως από τον πολίτη ΥΔ ότι τα έγγραφα που καταθέτει είναι γνήσια (βλέπε ΟΑΕΔ,ΕΦΚΑ κτλ)

  • 14 Ιουλίου 2020, 13:03 | Κωνσταντίνος Καρούζος

    Καλό θα ήταν τα εκτυπωμένα ηλεκτρονικά έγγραφα να μην χρειάζονται επικύρωση από διοικητική αρχή, ΚΕΠ ή δικηγόρο, καθώς η διαδικασία αυξάνει την γραφειοκρατία, την πολυπλοκότητα, τον χρόνο και τους εμπλεκόμενους διεκπεραίωσης των διαδικασιών. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η εγκυρότητα των εκτυπωμένων εγγράφων, ο εκάστοτε φορέας, ειδικά στην περίπτωση που είναι δημόσιος, θα μπορούσε να ελέγχει την εγκυρότητα και πιστότητα του εγγράφου μέσω κωδικού επαλήθευσης ηλεκτρονικά, όπως έχει ήδη σχεδιαστεί για υπεύθυνες δηλώσεις και για εξουσιοδοτήσεις.
    Σε αντίθετη περίπτωση ο πολίτης ακόμα και αν συλλέγει τα απαραίτητα έγγραφα ηλεκτρονικά, θα πρέπει να επισκέπτεται κάποια αρχή (ΚΕΠ κλπ) για να τα επικυρώσει πριν τα καταθέσει στον τελικό αποδέκτη. Παρόμοιο πρόβλημα υπήρχε στο παρελθόν με την επικύρωση των φωτοτυπιών.