Άρθρο 11 – Προσωπικός Αριθμός

Καθιερώνεται υποχρεωτικά προσωπικός αριθμός (ΠΑ) ως αριθμός ταυτοποίησης των φυσικών προσώπων στις συναλλαγές τους με τους φορείς του δημόσιου τομέα. Ο ΠΑ αποτελείται από εννέα (9) αριθμητικά ψηφία, και χορηγείται άπαξ στο φυσικό πρόσωπο. Ο ΠΑ δεν μεταβάλλεται, και απενεργοποιείται με τον θάνατο ή την κήρυξη σε αφάνεια του φυσικού προσώπου.
2. Ο ΠΑ χορηγείται υποχρεωτικά σε κάθε φυσικό πρόσωπο που δικαιούται Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) ή Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία.
3. Η χορήγηση του ΠΑ δεν συνεπάγεται αυτοδικαίως την απονομή δικαιωμάτων ή την επιβολή υποχρεώσεων στον κάτοχό του, οι όροι και οι προϋποθέσεις των οποίων ρυθμίζονται από την κείμενη φορολογική, εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία.
4. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.) είναι αποκλειστικά αρμόδια για ταυτοποίηση των φυσικών προσώπων μεταξύ των μητρώων του Δημόσιου τομέα για την αντιστοίχιση των ΠΑ, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ και την διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων των αρμόδιων φορέων μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 48 του ν. 4623/2019 (Α’ 134), τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (EE L 119) και τον ν. 4624/2019 (Α΄137). Η ΓΓΠΣ για τους σκοπούς της ταυτοποίησης των φυσικών προσώπων είναι υπεύθυνος επεξεργασίας και τηρεί το Μητρώο Προσωπικού Αριθμού. Το Μητρώο Προσωπικού Αριθμού περιλαμβάνει τα στοιχεία που είναι απολύτως αναγκαία για την ταυτοποίηση του φυσικού προσώπου, όπως όνομα, επώνυμο, μητρώνυμο, πατρώνυμο , Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας, ΑΜΚΑ ,ΑΦΜ. Η έκδοση του Π.Α. γίνεται μέσω του πληροφοριακού συστήματος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) η οποία για τον σκοπό αυτό είναι εκτελών την επεξεργασία 5. Ο ΑΦΜ, ο οποίος έχει χορηγηθεί σε φυσικά πρόσωπά, αποτελεί τον ΠΑ αυτών. Σε όσα φυσικά πρόσωπα έχει χορηγηθεί μόνο ο ΑΜΚΑ, εφεξής χορηγείται και ο ΠΑ σύμφωνα με την διαδικασία που ορίζεται στην απόφαση της παρ. 8.
6. Οι φορείς του δημοσίου τομέα που χρησιμοποιούν και τηρούν τον Π.Α. με σκοπό την παροχή δημόσιων υπηρεσιών, την εν γένει διεκπεραίωση των υποθέσεων των πολιτών και την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους είναι αυτοτελώς Υπεύθυνοι Επεξεργασίας
7. Ο ΠΑ θα αντικαταστήσει τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ των φυσικών προσώπων σταδιακά και με πλήρη αντικατάσταση εντός μιας διετίας.
8. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται η διαδικασία χορήγησης του ΠΑ, και ιδίως οι υπηρεσίες διεκπεραίωσης, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και οι υπηρεσίες ελέγχου αυτών, οι λόγοι αναστολής του, το χρονοδιάγραμμα της προβλεπόμενης στην παρ. 7 αντικατάστασης, καθώς και κάθε τεχνική ή άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

  • 17 Ιουλίου 2020, 16:50 | Παναγιωτης Μπαλαγιαννης

    Για την ονομασια του ΠΑ επισης θελω να πω κατι.Αν και η ονομασια αυτη δεν ειναι και ακαταλληλη, εντουτοις επειδη θα αναγραφεται στα εντυπα του δημοσιου (ταυτότητες διπλωματα κλπ) και επειδη τα εντυπα αυτά επιδεικνυονται και στο εξωτερικο, θα προτεινα να υπάρχει μια ονομασια πιο σαφης ειδικα για τους ξενους (η μεταφραση δηλαδη).
    Το identification number το ξεχναμε (γιατι υπάρχει ηδη και το νουμερο του πιστοποιητικου που θα μπερδεψει τους αναγνωστες δηλαδη «τι ειναι τωρα αυτο» ή πως γινεται να υπάρχει identification οταν ηδη υπάρχει το νουμερο του πιστοποιητικου που ειναι και αυτο μοναδικο).Χρειαζεται δηλαδη οι αριθμοι να μην συγχεονται οι ρολοι τους.
    Και επισης ο αναγνωστης δεν θα ξερει αν το identification ειναι αμεταβλητο που και αυτο δημιουργει ενα προβλημα και θα δημιουργησει αλλες αποριες.
    Το ΠΑ λυνει αυτά τα προβληματα και ειναι σαφες οτι αναφερεται σε αλλο ρολο που δεν σχετιζεται με τον αριθμο του πιστοποιητικου, ομως θα μεταφραζεται ως personal number.Ειναι ομως αυτο καλυτερο, ή μηπως καλυτερα θα ειναι να αναφερεται ως citizen number ? (ειναι νομιζω πιο σαφες ετσι).
    Θα ελεγα προτιμω το δευτερο και στην Ελληνικη να αναφερεται ως αριθμος Μητρωου Πολιτη.Τωρα αυτο με τις μεταφρασεις το ξερει καλυτερα το υπουργειο.Αν δηλαδη ο αριθμος Μητρωου Πολιτη, μπορει στα αγγλικα να αναφερεται ως citizen number (δεν ειναι ακριβης η μεταφραση).Αν ομως μπορει να γινει, νομιζω πιο κατανοητο θα γινει στο εξωτερικο απο το personal number.Ειδαλλως και ΠΑ να μεινει ειναι ενταξει.

  • 17 Ιουλίου 2020, 16:02 | kathi.apostolidis

    Με ποιό τρόπο θα γίνει η διαπίστευση των Υπευθύνων Επεξεργασίας?
    Ποιές θα είναι οι δικλείδες ασφαλείας που θα εξασφαλίζουν την εμπιστεύτικότητα των προσωπικών δεδομένων, ιδιαίτερα του τομέα υγείας?

  • 17 Ιουλίου 2020, 15:03 | Παναγιωτης Μπαλαγιαννης

    Κατα τη γνωμη μου υπάρχει ενα τραγικο λαθος στο αρθρο αυτο :
    «Το Μητρώο Προσωπικού Αριθμού περιλαμβάνει τα στοιχεία που είναι απολύτως αναγκαία για την ταυτοποίηση του φυσικού προσώπου, όπως όνομα, επώνυμο, μητρώνυμο, πατρώνυμο , Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας, ΑΜΚΑ ,ΑΦΜ.»
    Μα το ΑΦΜ και ο ΑΜΚΑ καταργουνται.
    Το ονομα και το επωνυμο (χωρις ημερομηνια γεννησης διοτι δεν αναγραφεται στο αρθρο) δεν σημαινουν απολυτως τιποτα (δεν υφισταται ταυτοποιηση).
    Αρα τι μενει ? Μονο ο αριθμος ταυτοτητας.
    Αρα το μονο που καναμε στην ουσια ειναι να συνδεσουμε τον αριθμο ΠΑ με εναν αλλο αριθμο , αυτον της Ταυτοτητας.
    Ο ΠΑ δηλαδη δεν σημαινει απολυτως τιποτα χωρις τον αριθμο δελτίου ταυτότητας.
    Συνεπως ο ΠΑ δεν χρησιμευει για την αναγνωριση του κατοχου σε πολλες περιπτωσεις αλλα και σιγουρα δεν εχει το χαρακτηρα για τον οποιο αρχικα δημιουργηθηκε.
    Ομως οπως θα εξηγησω πιο κατω, αν δεν καταγραφεται η ημερομηνια γεννησης στον ΠΑ, δημιουργειται ενα τεραστιο κενο ασφαλειας και ο ΠΑ μπορει να χρησιμοποιηθει για απατες.
    Οσον αφορα την αναγνωριση του πολιτη, οπως ειπα δεν θα ειναι δυνατη σε πολλες περιπτωσεις οπως για ανηλικους που δεν εχουν «δελτιο ταυτότητας» (συμφωνα με το παρον αρθρο) θα ειναι αδυνατη η αναγνωριση του ακομα και αν ο ανηλικος διαθετει ΠΑ.
    Ενας ομογενης Ελληνας το ιδιο (δεν εχουν ταυτότητα συνηθως).
    Ο ΠΑ θα πρεπει να λειτουργει ανεξαρτητα και αυτονομα απο την ταυτοτητα ,ωστε ανα πασα στιγμη να μπορει να εκδωθει δελτιο ταυτότητας βασει του ΠΑ.Να ειναι δηλαδη ο αρχικος αριθμος καταχωρισης ολων των δεδομενων για τον πολιτη.
    Δηλαδη θα πρεπει να καταχωρουνται σε αυτον απο την στιγμη της γεννησης του παιδιου η ημερομηνια γεννησης,(η οποια κακως παραλειπεται στο παρον αρθρο) πατρωνυμο και μητρωνυμο, και οταν λαβει ονομα, φυσικα και το ονομα του.Δηλαδη ο ΠΑ να συνδεθει πρωτιστως με το πιστοποιητικο γεννησης και αργοτερα οταν λαβει δελτιο ταυτοτητας μπορει το κρατος να καταχωρησει και αυτο.
    Ωστε ο ΠΑ να αποτελει τον βασικο (και κυριως τον αμεταβλητο ) αριθμο οπου εκει θα συγκεντρωνονται τα στοιχεια του κατοχου.
    Αλλα επιπροσθετως, και καθε αλλο στοιχειο που θα καταχωρειται στον λογαριασμο του ΠΑ ειναι θεμιτο για να μην πω απαραιτητο.
    Διπλωμα οδηγησης ή και διαβατηριο να καταχωρουνται στον ΠΑ με την εκδοση τους ωστε αμεσα το δημοσιο να μπορει να αντιστοιχει τα εγγραφα στον ΠΑ οταν τα αναζητησει.
    Για παραδειγμα με την αναζητηση διαβατηρίου, μπορει αμεσα το δημοσιο να γνωριζει οτι προκειται για αυτον τον κατοχο που εχει αυτο το δελτιο ταυτότητας (ή και αυτο το διπλωμα οδηγησης), και φυσικα (και κυριως) αυτον τον ΠΑ.
    Να γινει δηλαδη ο ΠΑ το βασικο κεντρο διασυνδεσης και συγκεντρωσης όλων των δεδομενων του κατοχου και οχι ενας αριθμος που απλά θα εξυπηρετει τον ΑΔΤ (διοτι για αυτο θα επροκειται αποτι διαβαζω εδω).
    Ομως στο παρον αρθρο υπάρχει και ενα τεραστιο κενο ασφαλειας οπως ειπα πριν.Δειτε :
    Πηγαινει ο ενδιαφερομενος (ομογενης ή ανηλικος) να εκδωσει στην αστυνομια δελτιο ταυτότητας.
    Ο αστυνομικος πρεπει να αντιστοιχησει το δελτιο σε εναν ΠΑ.Προφανως θα ρωτησει τον ενδιαφερομενο ποιος ειναι ο ΠΑ του.
    Και ακριβως επειδη στον ΠΑ (συμφωνα με το αρθρο) δεν καταγραφεται ημερομηνια γεννησης, ο ενδιαφερομενος (επιτηδιος) μπορει να δωσει αλλον ΠΑ με ιδιο ονομα, αφου δεν μπορει να διασταυρωθει αν η ημερομηνια γεννησης του ΠΑ ειναι ιδια με αυτην του πιστοποιητικου γεννησης ή της ταυτότητας!
    Ετσι ο επιτηδιος ενδιαφερόμενος μολις εβγαλε ταυτότητα σε αλλον ΠΑ και οχι τον δικο του, και ειναι ετοιμος να κανει απατες σε αλλου το ονομα.
    Αυτο απλά ειναι ενα παραδειγμα απατης.Ομως ο κυριος στοχος του ΠΑ δεν ειναι μονο για να αποφευγονται οι απατες.Ειναι το οτι αποτελει τον βασικο αριθμο του πολιτη και θα πρεπει να λειτουργει στο ισχυροτερο επιπεδο δηλαδη πανω απο την ταυτότητα , (επειδη ειναι αμεταβλητος), και βασει αυτου να μπορει να εκδιδεται η ταυτότητα (στην οποια και θα αναγραφεται ο ΠΑ βεβαιως).
    Χωρις καταχωριση ημερομηνιας γεννησης στον ΠΑ , όλα καταστρεφονται.Ο ΠΑ θα εχει μικρο ρολο, αλλα και θα χρησιμοποιειται ευκολα απο επαγγελματιες του ειδους για απατες.

  • 17 Ιουλίου 2020, 11:53 | ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

    Πότε θα ισχύσει η έννοια του Προσωπικού Αριθμού;

    Σύμφωνα με το πρότυπο ETSI EN 319 412-1, ορίζεται το “PNO” semantics για την ταυτοποίηση βάσει (εθνικού) προσωπικού αριθμού (εθνικός αριθμός εγγραφής πολίτη).
    Παράλληλα πάλι σύμφωνα με το πρότυπο ETSI EN 319 412-1, ορίζεται το “TIN” semantics για την για την ταυτοποίηση βάσει αριθμού προσωπικού φορολογικού μητρώου που εκδίδεται από εθνική φορολογική αρχή.

    Όταν θα ενεργοποιηθεί ο Προσωπικός Αριθμός (ο οποίος θα είναι ίδιος με το ΑΦΜ), τι υποχρεώσεις προκύπτουν για τους Παρόχους Υπηρεσιών Εμπιστοσύνης;
    Αν έχουν εκδώσει πιστοποιητικά με χρήση του “TIN” οφείλουν να τα αντικαταστήσουν με το “PNO”;
    Οφείλουν για κάθε νέο πιστοποιητικό να προσθέτουν το “PNO” ή είναι στην διακριτική ευχέρεια του Παρόχου να επιλέξει;
    Αν υπάρχουν πιστοποιητικά και με “PNO” και με “TIN” οι εφαρμογές θα είναι σε θέση να ξεχωρίζουν και να διαφοροποιούν το κάθε ένα από τα δύο;
    Η ταυτοποίηση του ΑΦΜ του χρήστη για προσθήκη ενός “TIN” στο πιστοποιητικό, παραμένει η ίδια και για την προσθήκη ενός “PNO”;

  • 13 Ιουλίου 2020, 13:57 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΕΟΝΑΡΔΟΣ

    Συγχαρητήρια για τη τεράστια προσπάθεια σας που θα διευκολύνει αμφότερους, τις δημόσιες υπηρεσίες και τους συναλλασσόμενους πολίτες. Επί τέλους το όραμα της ψηφιακής διακυβέρνησης υλοποιείται.

  • 11 Ιουλίου 2020, 20:17 | Κοσέογλου

    Ο ΠΑ δεν θα είναι το ΑΦΜ?
    Θα αλλάξει για όλους ή απλώς θα μετονομαστεί ?