Άρθρο 54α: Τροποποίηση του ν. 4039/2012 «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» (Α΄15)

1. Το άρθρο 1 του ν. 4039/2012, τροποποιείται ως ακολούθως:

α) Η περίπτωση στ του άρθρου 1, αντικαθίσταται ως εξής:

«στ) Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς είναι το ζώο συντροφιάς, που εκδηλώνει επιτυχή επίθεση ή ανεπιτυχή προσπάθεια επίθεσης ή απειλητική στάση και συμπεριφορά προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα, καθώς και το ζώο που πάσχει ή είναι φορέας σοβαρού νοσήματος, που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα και δεν θεραπεύεται.».

 

β) Η περίπτωση ιδ του άρθρου 1, αντικαθίσταται ως εξής:

«Αρμόδια όργανα βεβαίωσης των παραβάσεων είναι τα όργανα που τις διαπιστώνουν κατά την άσκηση των ελεγκτικών καθηκόντων τους και συγκεκριμένα η Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, η Θηροφυλακή των κυνηγετικών συλλόγων, οι υπάλληλοι των Τελωνείων και των Σταθμών Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου και η Λιμενική Αστυνομία.».

 

γ) Στο τέλος της περίπτωσης ιε του άρθρου 1, η φράση «σε περίπτωση που το ζώο θα μεταφερθεί στο εξωτερικό και ενημερώνει τη βάση με τις απαραίτητες πληροφορίες.», αντικαθίσταται ως εξής:

«σε περίπτωση που το ζώο θα μεταφερθεί στο εξωτερικό  καθώς και σε κάθε αλλαγή του ιδιοκτήτη ή του προσωρινού κατόχου του και ενημερώνει τη βάση με τις απαραίτητες πληροφορίες.».

 

2. Το άρθρο 4 του ν. 4039/2012, τροποποιείται ως ακολούθως:

α) Το τέταρτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 4, το οποίο έχει ως εξής «Η Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση συνδέεται απευθείας με τα κτηνιατρεία και γενικά τους χώρους, που πραγματοποιείται η σήμανση των ζώων συντροφιάς.», αντικαθίσταται ως εξής:

«Εξαιρούνται από την πιστοποίηση αυτή και την πρόσβαση στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση οι κτηνίατροι που παρέχουν προσωρινά και περιστασιακά τις κτηνιατρικές υπηρεσίες τους στην Ελλάδα, τα επαγγελματικά προσόντα των οποίων αναγνωρίζονται σύμφωνα με το π.δ. 38/2010 (Α΄78).».

 

β) Το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης α της παρ. 3 του άρθρου 4, αντικαθίσταται ως εξής:

«Η σήμανση κάθε ζώου συντροφιάς είναι υποχρεωτική, συμπεριλαμβανομένων των σκύλων που χρησιμοποιούνται για τη φύλαξη ποιμνίων.».

 

γ) Στο τέλος του δεύτερου εδαφίου της περίπτωσης β της παρ. 3 του άρθρου 4, μετά τις λέξεις «Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» τίθεται τελεία και  διαγράφεται η φράση: «προσκομιζομένων, επιπροσθέτως στον Ο.Τ.Α., από τον κτηνίατρο των αντιγράφων Πιστοποιητικών Ηλεκτρονικής Ταυτοποίησης.».

 

δ) Το πρώτο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 4, αντικαθίσταται ως εξής:

«5. Η ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή, η έκδοση διαβατηρίου και βιβλιαρίου υγείας, σύμφωνα με τα υποδείγματα του Παραρτήματος 2 και 3, πραγματοποιούνται από κτηνιάτρους, που έχουν πιστοποιηθεί, ασκούν νόμιμα το κτηνιατρικό επάγγελμα  στην Ελλάδα και διαθέτουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, εν ισχύ, από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ) και Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).».

 

ε) Η παρ. 9 του άρθρου 4, αντικαθίσταται ως εξής:

«9. Για την αναγνώριση των ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, που φέρουν ηλεκτρονική σήμανση, τον έλεγχο του βιβλιάριου υγείας ή του διαβατήριου και γενικά για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου οι Υπηρεσίες της Δημοτικής Αστυνομίας, της Θηροφυλακής των κυνηγετικών συλλόγων, οι υπάλληλοι των Τελωνείων και των Σταθμών Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥΚΕ) και η Λιμενική Αστυνομία, εφοδιάζονται με τους κατάλληλους ανιχνευτές, η δαπάνη αγοράς των οποίων βαρύνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.».

 

3. Το άρθρο 5 του ν. 4039/2012, τροποποιείται ως ακολούθως:

 

α) Στο τέλος της περίπτωσης α της παρ. 1 του άρθρου 5, η φράση «η οποία παρέχεται κάθε έτος από τους κτηνιάτρους κατά τον ετήσιο αντιλυσσικό εμβολιασμό του,», αντικαθίσταται από τη φράση:

«η οποία παρέχεται από τους κτηνιάτρους κατά την πραγματοποίηση του  αντιλυσσικού εμβολιασμού του,».

 

β) Η περίπτωση δ της παρ. 1 του άρθρου 5, αντικαθίσταται ως εξής:

«δ) να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του, εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε κάθε αλλαγή του ιδιοκτήτη ή του προσωρινού κατόχου του.».

 

γ) Μετά την περίπτωση ζ της παρ. 1 του άρθρου 5, τίθεται κόμμα και προστίθεται νέα περίπτωση η  ως εξής:

«η) να προσκομίζει ή αποστέλλει ταχυδρομικά, επί αποδείξει, στον οικείο Δήμο  αντίγραφο του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής σήμανσης του ζώου του.».

 

δ) Μετά την περίπτωση β της παρ. 3, τίθεται κόμμα και προστίθεται νέα περίπτωση γ ως εξής:

«γ) για την αποφυγή ατυχημάτων υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει το σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για τον οποιοδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη  του.».

 

4. Το άρθρο 6 του ν. 4039/2012, τροποποιείται ως ακολούθως:

 

α) Το πέμπτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 6, αντικαθίσταται και μετά από αυτό προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής:

«Όταν εκτρέφεται έστω και ένας θηλυκός σκύλος αναπαραγωγής ή σημειώνονται περισσότεροι από δύο τοκετοί ανά έτος σε θηλυκό σκύλο εκτροφής, απαιτείται υποχρεωτικά η έκδοση άδειας εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς. Άδεια εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς απαιτείται και για τους ερασιτέχνες εκτροφείς σκύλων ή γατών όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου.».

 

β) Η παρ. 3 του άρθρου 6, αντικαθίσταται ως εξής:

«3. α) Απαγορεύεται η πώληση σκύλων και γατών σε υπαίθριους δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανόμενων των υπαίθριων αγορών.

β) Απαγορεύεται η πώληση ζώων συντροφιάς με  ηλικία μικρότερη των οκτώ (8) εβδομάδων.».

 

γ) Μετά την παρ. 3 του άρθρου 6, προστίθεται νέα παράγραφος 3α, ως εξής:

«3α. Δεν επιτρέπεται η εισαγωγή, εκτροφή, αναπαραγωγή και εμπορία σκύλων που είναι ακρωτηριασμένοι»

 

5. Η παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 4039/2012, τροποποιείται ως ακολούθως:

« 1. Το φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή η ένωση προσώπων, που διοργανώνει εκθέσεις με ζώα συντροφιάς, οφείλει να εφοδιάζεται με σχετική άδεια, η οποία εκδίδεται από την αρμόδια Υπηρεσία Κτηνιατρικής του οικείου Δήμου και όπου αυτή δεν έχει συσταθεί από το Τμήμα  Κτηνιατρικής  της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.».

 

7. Το άρθρο 9 του ν. 4039/2012, τροποποιείται ως ακολούθως:

 

α) Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 9, αντικαθίσταται και μετά από αυτό προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής:

«Η αρμοδιότητα αυτή μπορεί να ασκείται και από:

α) συνδέσμους δήμων, καθώς και

β) φιλoζωικές ενώσεις και σωματεία, αφού προηγηθεί σχετική έγγραφη έγκρισή τους από  τον  αρμόδιο δήμο, ο οποίος έχει τη συνολική  εποπτεία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς  εντός των διοικητικών του ορίων.

Οι κατά τα ως άνω φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία που εγκρίνονται από τον αρμόδιο Δήμο οφείλουν να  διαθέτουν υποδομή, συνιστάμενη στην ύπαρξη κατάλληλων σχετικών εγκαταστάσεων ή οχημάτων μεταφοράς ζώων και ανθρώπινο δυναμικό με εμπειρία και χειρισμό των ζώων.».

 

β) Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 9, το έκτο εδάφιο αυτής, αντικαθίσταται ως εξής:

«Υπό την εποπτεία των Δήμων, μπορούν να ιδρυθούν και να λειτουργούν καταφύγια ή και κτηνιατρεία αδέσποτων ζώων συντροφιάς και από φιλοζωϊκά σωματεία και ενώσεις, που διαθέτουν το κατάλληλο κτηνιατρικό προσωπικό (ενδεικτικά 1 κτηνίατρος ανά 50 ζώα), την τεχνική υποδομή, τις εγκαταστάσεις και τον αναγκαίο εξοπλισμό, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 604/1977 και του π.δ. 463/1978, όπως ισχύουν.».

 

γ) Η παρ. 3 του άρθρου 9, αντικαθίσταται ως εξής:

«3. Για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, συγκροτούνται συνεργεία από άτομα κατάλληλα εκπαιδευμένα και έμπειρα στην αιχμαλωσία ζώων συντροφιάς. Τα συνεργεία αυτά ελέγχονται για στο έργο τους, ως προς τις επιτρεπόμενες μεθόδους σύλληψης και  αιχμαλωσίας των ζώων αυτών, από κτηνίατρο της αρμόδιας υπηρεσίας Κτηνιατρικής του Δήμου και, όπου αυτή δεν έχει συσταθεί, από κτηνίατρο του Τμήματος Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Η εποπτεία και ο έλεγχος πραγματοποιείται βάσει ανάλυσης κινδύνου. Τη μέριμνα για την εκπαίδευση των ατόμων αυτών έχει ο οικείος Δήμος.».  

 

δ) Η παρ. 4 του άρθρου 9, αντικαθίσταται ως εξής:

«4. α) Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, που περισυλλέγονται, οδηγούνται τμηματικά στα υπάρχοντα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, στα δημοτικά κτηνιατρεία ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, και σε ιδιωτικά κτηνιατρεία, που διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή και μπορούν να φιλοξενήσουν προσωρινά και για εύλογο χρονικό διάστημα τα προς περίθαλψη ζώα, μέχρι την αποθεραπεία τους, υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, στειρώνονται, σημαίνονται με ηλεκτρονική σήμανση ως αδέσποτα και καταγράφονται στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση.

β) Αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση ότι είναι τραυματισμένα ή πάσχουν από ιάσιμο νόσημα, υποβάλλονται στην κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

γ) Αν διαπιστωθεί ότι είναι επικίνδυνα ζώα συντροφιάς ή ότι πάσχουν από ανίατη ασθένεια ή ότι είναι πλήρως ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν λόγω γήρατος ή αναπηρίας και η διατήρησή τους στη ζωή είναι πρόδηλα αντίθετη με τους κανόνες ευζωίας τους και αρνηθούν τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής να αναλάβουν τη φροντίδα, εποπτεία και τη διαδικασία υιοθεσίας τους, υποβάλλονται σε ευθανασία.

δ) Ζώα που περισυλλέγονται, λόγω εκδήλωσης επιθετικής συμπεριφοράς πρώτου ή δεύτερου σταδίου (απειλητική στάση και συμπεριφορά ή ανεπιτυχής επίθεση χωρίς τραυματισμό πολίτη, αντίστοιχα), αρχικά προσκομίζονται στο κτηνιατρείο ή στον υπεύθυνο κτηνίατρο του Δήμου, για κλινική εξέταση και στη συνέχεια παραμένουν υπό 15νθήμερη  παρακολούθηση στο καταφύγιο του Δήμου ή σε εγκεκριμένο καταφύγιο φιλοζωικού σωματείου. Εφόσον, μετά το πέρας του παραπάνω χρονικού διαστήματος, υποβληθούν ξανά σε κλινική εξέταση και διαγνωστούν υγιή, χωρίς προβλήματα συμπεριφοράς, επανατοποθετούνται, σε περιοχή όπου εκτιμάται ότι έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να εκτεθούν ξανά στις συνθήκες εκείνες που τα προκάλεσαν να εκδηλώσουν επιθετικότητα.

ε) Ζώα που περισυλλέγονται, λόγω εκδήλωσης επιθετικής συμπεριφοράς τρίτου σταδίου (επιτυχημένη επίθεση, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα του τραυματισμού που αυτή συνεπάγεται και βεβαιώνεται από αποδεικτικά έγγραφα, όπως ιατρική γνωμάτευση), αρχικά προσκομίζονται σε κτηνιατρείο ή στον υπεύθυνο κτηνίατρο του Δήμου για κλινική εξέταση και στη συνέχεια παραμένουν υπό 15νθήμερη παρακολούθηση στο καταφύγιο του Δήμο ή σε εγκεκριμένο καταφύγιο φιλοζωικού σωματείου. Εφόσον, μετά το πέρας του παραπάνω χρονικού διαστήματος, υποβληθούν ξανά σε κλινική εξέταση και διαγνωστούν υγιή, είτε επανατοποθετούνται σε χώρους όπου δεν υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση του κοινού ή άλλων ζώων, είτε  την ευθύνη της εποπτείας, της φροντίδας και της διαδικασίας υιοθεσίας τους αναλαμβάνουν φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις.».

 

ε) Οι παρ. 10, 11 και 12 του άρθρου 9, αντικαθίστανται ως εξής:

«10. Για την επαναφορά στο φυσικό περιβάλλον των αδέσποτων ζώων συντροφιάς λαμβάνεται υπόψη η πυκνότητα του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που επαναφέρονται. Την ευθύνη για την επίβλεψη  και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν, από κοινού, οι Δήμοι, οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις. Δεν απαγορεύεται η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες, υπό την προϋπόθεση ότι  τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής. Δεν επιτρέπεται επαναφορά σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, στους χώρους αποβίβασης και επιβίβασης ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και στους περιφραγμένους αρχαιολογικούς χώρους Με απόφαση της πενταμελούς επιτροπής της παραγράφου 12 του παρόντος άρθρου ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες προσδιορισμού της πυκνότητας του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που αυτά επαναφέρονται, καθώς και η οριοθέτηση των περιοχών που δεν επιτρέπεται η επαναφορά τους.

11. Οι στειρώσεις σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς, όπως επίσης και η σήμανση και η καταγραφή τους πραγματοποιούνται δωρεάν και από εθελοντές επαγγελματίες κτηνιάτρους, που έχουν την υπηκοόητα ενός από τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι οποίοι συγκεντρώνουν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, προκειμένου να μπορούν να ασκήσουν νόμιμα το επάγγελμα του κτηνιάτρου στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία. Οι στειρώσεις μπορεί να πραγματοποιούνται και σε κινητές εγκαταστάσεις κατάλληλες για άσκηση κτηνιατρικών πράξεων, που διαθέτουν οι προαναφερόμενοι κτηνίατροι. Για τις κινητές εγκαταστάσεις παροχής κτηνιατρικών πράξεων χορηγείται άδεια λειτουργίας από την αρμόδια υπηρεσία Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, όπου πρόκειται να δραστηριοποιηθούν, εφόσον πληρούνται οι απαιτήσεις που προβλέπονται στην απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που εκδίδεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 13. Στους εθελοντές κτηνίατρους για την πραγματοποίηση των στειρώσεων σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς μπορεί να διατίθενται και οι εγκαταστάσεις των γραφείων των Διευθύνσεων, των Τμημάτων και των αρμόδιων Υπηρεσιών Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας, Περιφερειακής Ενότητας ή του Δήμου, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι, για την πραγματοποίηση των στειρώσεων υπό την εποπτεία κτηνιάτρου των προαναφερθέντων αρμόδιων υπηρεσιών. Οι εγκαταστάσεις αυτές παραχωρούνται για ορισμένο χρονικό διάστημα, αφού προηγηθεί ειδοποίηση ενός μήνα και έγκριση των προϊσταμένων των αντίστοιχων υπηρεσιών.

12. α) Σε κάθε Δήμο συγκροτείται με απόφαση του Δημάρχου πενταμελής επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, τα δύο μέλη της οποίας ορίζονται από τα φιλοζωικά σωματεία και τις ενώσεις που λειτουργούν νόμιμα και που εδρεύουν στο Δήμο ή στην οικεία Περιφερειακή Ενότητα. Υποχρεωτικά στην επιτροπή μετέχουν:

αα) ένας (1) κτηνίατρος, που ορίζεται από το Δήμο και ο οποίος είναι, κατά προτίμηση, ο υπεύθυνος του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και ελλείψει αυτού ιδιώτης κτηνίατρος και

ββ)  ένας (1) εκπρόσωπος κυνηγετικού συλλόγου που εδρεύει στο Δήμο ή την οικεία Περιφερειακή Ενότητα.

Η επιτροπή αποφασίζει για την επικινδυνότητα ενός ζώου συντροφιάς, σύμφωνα με τον ορισμό της παρ. στ του άρθρου 1 του παρόντος, καθώς και αντιμετωπίζει τα προβλήματα που προκύπτουν κατά τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Οι Δήμοι, οι Περιφερειακές Ενότητες και οι Περιφέρειες δημιουργούν δίκτυο ενημέρωσης των πολιτών για τα ζώα που διατίθενται προς υιοθεσία.

β) Στην περίπτωση που υπάρχει διαφωνία για την επικινδυνότητα ενός  αδέσποτου ζώου συντροφιάς ή την αναγκαιότητα της πραγματοποίησης ευθανασίας σε αδέσποτο ζώο συντροφιάς, την οριστική απόφαση λαμβάνει ειδική επιστημονική επιτροπή που συγκροτείται σε κάθε Δήμο με απόφαση του Δημάρχου και αποτελείται από:

αα) ένα κτηνίατρο της κτηνιατρικής υπηρεσίας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας και τον αναπληρωτή του,

ββ) ένα ιδιώτη κτηνίατρο  που έχει λάβει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από το ΓΕΩΤΕΕ και δραστηριοποιείται στην  περιοχή δικαιοδοσίας του Δήμου ή όμορου Δήμου και τον αναπληρωτή του,

γγ) ένα κτηνίατρο του φιλοζωικού σωματείου που δραστηριοποιείται στην  περιοχή δικαιοδοσίας του Δήμου ή όμορου Δήμου και τον αναπληρωτή του.».

 

στ) Η παρ. 14 του άρθρου 9, αντικαθίσταται ως εξής:

«14. Με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση από την αρμόδια Περιφέρεια σε Δήμους, σε συνδέσμους Δήμων και υπό την εποπτεία των Δήμων, σε εγκεκριμένα από αυτούς φιλοζωϊκά σωματεία και ενώσεις, άδειας ίδρυσης και λειτουργίας καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, οι όροι και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν τα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς για τη λειτουργία τους και κάθε σχετικό θέμα.».

 

ζ) Μετά την παρ. 14 του άρθρου 9, προστίθεται νέα παρ. 15 ως εξής:

«15. Με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται ο Δήμος και οι σύνδεσμοι Δήμων, που επιχορηγούνται για τη δημιουργία και λειτουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς και για  την υλοποίηση των ενεργειών διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς,  το ύψος, η διαδικασία και οι προϋποθέσεις καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης και κάθε άλλο σχετικό θέμα.».

 

8. Η παρ. 3 του άρθρου 11 του ν. 4039/2012, αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«3. Η διάθεση των νεκρών ζώων συντροφιάς, όπως αποτέφρωση και υγειονομική ταφή, πραγματοποιείται σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.».

 

9. Μετά την παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4039/2012, προστίθεται νέα παρ. 2α ως εξής:

«2α. Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 7, απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους.»

 

10. Η παρ. 1 του άρθρου 13, αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Από τις απαγορεύσεις που προβλέπονται στις παρ. 1 και 2 του άρθρου 12 εξαιρούνται οι νομίμως λειτουργούντες ζωολογικοί κήποι, τα ενυδρεία, τα καταστήματα πώλησης ζώων, τα κέντρα περίθαλψης ειδών άγριας πανίδας,  τα εκτροφεία θηραμάτων και οι εκθέσεις ανάπτυξης και προβολής του κτηνοτροφικού και γεωργικού τομέα,   που διέπονται από ειδικές διατάξεις, υπό την προϋπόθεση ότι και στους παραπάνω χώρους δεν διεξάγονται παραστάσεις, κάθε είδους, με τη συμμετοχή ζώων.».

 

11. Η παρ. 5 του άρθρου 20 αντικαθίσταται και μετά από αυτήν τίθεται νέα παράγραφος 5α, ως εξής:

«5. α) Στις περιπτώσεις των προηγούμενων παραγράφων, για την επιβολή  των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων και προστίμων, η έκθεση βεβαίωσης της παράβασης, που συντάσσεται από αρμόδια Αρχή της περίπτωσης ιδ του άρθρου 1, διαβιβάζεται αυθημερόν στην κατά τόπον αρμόδια υπηρεσία του οικείου Δήμου ή Περιφερειακής Ενότητας.

β) Στις περιπτώσεις βεβαίωσης παραβάσεων που διαπιστώνονται από αρμόδια Αρχή της περίπτωσης ιδ του άρθρου 1 και επισύρουν την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων και προστίμων και ποινικών κυρώσεων,  η έκθεση βεβαίωσης της παράβασης, αποστέλλεται στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

5α. Οι παραβάτες κάθε επιτακτικής ή απαγορευτικής διάταξης του ν. 1444/1984 (Α΄ 78) καθώς και οι παραβάτες των  διατάξεων των άρθρων 3,4, 7, 9,10 και 11 του ν. 2017/1992 (Α΄ 31) τιμωρούνται με τις ποινές  που προβλέπονται  από την παράγραφο 2 του άρθρου 8 του ν. 1197/1981 (Α΄240), όπως ισχύει.».

 

12. Ο Πίνακας Διοικητικών κυρώσεων και προστίμων του άρθρου 21 του ν. 4039/2012, τροποποιείται ως ακολούθως:

α) Στη δεύτερη στήλη της δεύτερης παράβασης του πίνακα διοικητικών κυρώσεων και προστίμων του άρθρου 21 που έχει ως εξής: «Παράλειψη εμπρόθεσμης σήμανσης και καταγραφής του ζώου συντροφιάς ή δήλωσης της απώλειας του ζώου συντροφιάς», η εσφαλμένη παραπομπή στο «Άρθρο 5 παρ. 1 περ. α», αντικαθίσταται από την ορθή ««Άρθρο 5 παρ. 1 περ. β»

β) Στο τέλος του πίνακα διοικητικών κυρώσεων και προστίμων του άρθρου 21 προστίθεται νέα παράβαση, ως εξής:

«

Μη εφαρμογή από τον ιδιοκτήτη,  τον  κάτοχο ή τον υπεύθυνο των ζώων, των κανόνων προστασίας και καλής μεταχείρισής τους  και μη τήρηση, από μέρους τους, των ειδικών  απαιτήσεων της περίπτ. β του άρθρου 1, ώστε να εξασφαλίζεται ο σεβασμός της ύπαρξής τους.Άρθρο 1 περίπ. β5.000 έως 15.000 ευρώ.

     ».

13. Στην αρχή της υπάρχουσας παραγράφου του άρθρου 23 του ν. 4039/2012, τίθεται ο αριθμός 1 και στο τέλος αυτής, προστίθεται παράγραφος 2, ως εξής:

«Από την έναρξη ισχύος της κοινής Υπουργικής απόφασης, που εκδίδεται κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 14 του άρθρου 9, όπως ισχύει, καταργούνται οι διατάξεις του ν. 604/1977 και του π.δ. 473/1978, που αφορούν, εκ των ενδιαιτημάτων, τα καταφύγια αδέσποτων ζώων και ρυθμίζουν ίδια θέματα.».

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 15:36 | ΑΘΗΝΑ

    τραγικά απαράδεκτο!!!!!! πριν προχωρήσετε σε αποφάσεις κύριοι καλά θα κάνετε να ξεγεννήσετε ένα κουτάβι να το μεγαλώσετε σε γεροντάκι και τέλος να κρατήσετε στα χέρια σας την ψυχούλα του την ώρα που θα σας την παραδίδει!!!!και αφού μάθετε, νιώσετε και γνωρίσετε για πρώτη και μοναδική φορά στην ζωή σας τον ορισμό »ανιδιοτελής αγάπη» στην πράξη…(κάτι που ούτε με τα ίδια σας τα παιδιά δεν είστε άξιοι να βιώσετε) ταυτίστε το ζωντανό σας με τα ζωντανά όλου του κόσμου εκεί έξω που μόνο ταλαιπωρίες και συμφορές γνωρίζουν.. για να νιώσετε έστω και λίγο την οργή και τον θυμό που προκαλείτε με την άγνοια και τις αποφάσεις σας!!!!και αφού ψηφίσετε το εμπνευσμένο νομοσχέδιο σας ιδρύστε και μια σχολή ξένων γλωσσών για κατοικίδια και αδέσποτα ώστε να τα μάθουμε να νιαουρίζουν…..θα πρότεινα μάλιστα εφόσον λύσετε την <> να ολοκληρώσετε το έργο σας με τους <> άστεγους και ναρκομανείς που έχουν γεμίσει τις πλατείες και τα πάρκα μας….αυτοί να δείτε πως γαυγίζουν και κουβαλάνε αρρώστιες …!!!έχουμε χάσει κάθε ίχνος ευαισθησίας!!!!!!!δεν λυπάμαι απλά για την χώρα μας …με τρομάζει πραγματικά ο κόσμος στον οποίο ζούμε και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας!!!με τέτοιες αποφάσεις γεννάμε και βολεύουμε εγκληματίες!!!!!! ΤΟ ΚΡΙΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΣΑΣ……..!!!!!

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 15:54 | Δεκαριστου Μαρια

    Ως προς την εκτροφή, αναπαραγωγή των ακρωτηριασμένων σκύλων προτείνω να δοθεί μια περίοδος χάρητος για μια πενταετία ώστε να μπορέσουν να αναπαραχθούν οι ήδη ακρωτηριασμένοι σκύλοι.
    Η τροπολογία μπορεί να αλλάξει ως εξής:

    γ) Μετά την παρ. 3 του άρθρου 6, προστίθεται νέα παράγραφος 3α, ως εξής:

    «3α. Με την έναρξη της ισχύος του Νόμου, δεν επιτρέπεται η εισαγωγή, εμπορία και πώληση σκύλων που είναι ακρωτηριασμένοι» Η εκτροφή, αναπαραγωγή των ακρωτηριασμένων ζώων επιτρέπεται για μια πενταετία από την έναρξη της ισχύος του Νόμου. Μετά την παρέλευση της πενταετίας απαγορεύεται η εκτροφή, αναπαραγωγή των ακρωτηριασμένων ζώων.

    Είναι η μέση λύση.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 15:14 | ED

    Σε αυτή τη χώρα πάντα κοιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος… Ημαρτον πια!!! Εννοείται ότι δεν συμφωνώ με τον καινούριο Νόμο περί Δεσποζόμενων και Αδέσποτων ζώων.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 15:35 | nick

    ΝΤΡΟΠΗ !!!!

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 15:31 | dj argie

    δεν πατε καθολου καλα

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 15:01 | Σοφία A.

    «Στις 5 Φεβρουαρίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, υπόγραψε την κατανομή των πιστώσεων έτους 2013 για τη χρηματοδότηση των εθνικών προγραμμάτων, που θα υλοποιηθούν από το συγκεκριμένο υπουργείο. Το ποσό των 1.520.000 ευρώ (από τα 36.694.000 ευρώ) θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση του προγράμματος της ίδρυσης και λειτουργίας Καταφυγίων Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς.» Πού θα πάνε αυτά τα χρήματα;;;;
    ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΑΥΤΗ Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑ TΩΝ ΖΩΩΝ.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 15:16 | Πάνος

    Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα!!!Μιλάνε οι άνθρωποι για επιθετικότητα των ζώων; ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 15:02 | τατιανα ζηση

    το πρόγραμμα είναι πιλοτικό? (προβλέπεται να εφαρμοστεί και σε δίποδα?)

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 15:30 | Παναγιώτης Τριτάκης

    Τα μόνα πραγματικά επικίνδυνα ζώα είναι τα ασυνείδητα δίποδα που εγκαταλείπουν τους συντρόφους τους και τους επιβάλουν να ζήσουν σε ένα άγνωστο περιβάλλον με αναγκαστική προσαρμογή.Επομένως πρώτα θα πρέπει να αναζητηθεί και να ποινικοποιηθεί στους πραγματικούς παραγωγούς η αιτία της επιθετικότητας των ζώων και μετά να μιλήσουμε για όλα τα άλλα.Επίσης είναι λογικό και αναμενόμενο η θεσμοθέτηση πολλαπλασιαστικών και παραδειγματικών ποινών (ίσως και η στείρωση ή ο μόνιμος εγκλεισμός .. δεν με χαλάει καθόλου) των ένλογων όντων που δείχνουν απίστευτη εχθρικότητα στα άλογα ζώα που απλώς προσπαθούν να επιβιώσουν και να δώσουν αγάπη σε αυτούς που είναι έτοιμοι να την δεχτούν.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 15:26 | nick

    ΝΤΡΟΠΗ

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 15:04 | Σύλλογος Ζωόφιλων Δήμου Κεφαλλονιάς Ντορίς

    Επανερχόμαστε με συνολική πρόταση, στην ανυπαρξία σας που την βαπτίσατε τροποποίηση αφού προσπαθούμε με πολύ κόπο να ελέγξουμε το θυμό μας για τα γραφόμενα του κατάπτυστου συντάκτη σας..
    1,μην αλλάξετε τον ορισμό του επιθετικού ζώου…ο καθένας από μας που φροντίζει με αγάπη και κόπο τα ζωάκια του ,που τρέχει νυχθημερόν για το μεροκάματο της επιβίωσης του και από το υστέρημά του δίνει για τα αδέσποτα της πόλης του και κινδυνεύει από το κομπλεξισμό και φοβισμό του κάθε παππού και γιαγιάς,του καθένα από μας που θεωρεί ότι ο πλανήτης ολάκερος είναι μόνο για μας …και ουχί΄ΚΑΙ για τα ζώα που ο μεγαλοδύναμος τα έστειλε να συμβιώσουν αρμονικά μαζί μας και όχι να τα ξεπαστρέψουμε,θα μας αναγκάσετε ΕΜΑΣ να γίνουμε πραγματικά επικίνδυνοι για να τα προστατέψουμε…συνέλθετε το γάβγισμα είναι η φωνή του σκύλου δεν είναι απειλή…εκτός αν τα εκπαιδεύσουμε στην νοηματική!!!!
    2,τι θέλετε τους κυνηγούς στην επιτροπή ελέγχου,τι αρμοδιότητα και γνώσεις μπορεί να έχουν και τι επιτέλους θετικό μπορούν να προσφέρουν..αυτοί αρνούνται να εμβολιάσουν πολλές φορές τα ζώα τους πιστεύοντας ότι πέφτει η απόδοσή τους στο κυνήγι ενώ δεν διστάζουν να τα παρατήσουν οπουδήποτε ή και να τα τουφεκίσουν…ή δεν το ξέρετε αυτό????βάλτε στις επιτροπές εκπαιδευτές σκυλιών και μάθετε να τους ακούτε….. όπως και τις φιλοζωικές οργανώσεις…
    3, ρε άθλιοι η ύπαρξη και ο ρόλος των φιλοζωικών συλλόγων,σωματείων,ενώσεων δεν περιγράφεται επαρκώς στα καταστατικά τους , ούτως ώστε να πρέπει να πάρουν έγγραφη άδεια από τους πανάσχετους που τους κάνατε ..ειδικούς…υπαλλήλους του κάθε Δήμου???? ή θα συστήσετε θεσμό αντιδημάρχου με …ειδίκευση στα αδέσποτα????ήμαρτον μαζί σας….
    4, θεσπίστε μία φθηνή λύση τσιπαρισματος ζώων και στειρώσεων με την συνδρομών των δήμων….μόνο έτσι θα ελεγχθεί η αλόγιστη παρουσία αδέσποτων και θα λειτουργήσει επιτέλους η βάση δεδομένων που τόσα χρόνια ευαγγελίζεστε… επιτρέψτε στους ξένους εθελοντές κτηνιάτρους να μπορούν να βοηθήσουν…παλληκάρια μου με τις τιμές της πιάτσας ποιος πάει για στείρωση το ζώο του?????
    5,μα το άλλο πάλι με τις δύο γέννες το χρόνο σε σκυλιά εκτροφείων????
    ότι πιο ανήθικο και εξοντωτικό για τα ζώα….

    Δείτε τα ‘όλα αυτά ,και όλα τα παραπάνω και παρακάτω που σας γράφουν οι συμπολίτες μας….
    να ξέρετε ότι μας οδηγείτε σε πολύ επικινδύνους δρόμους….

    Δεν σας κολακεύει καθόλου η ανυπαρξία σας …φωνάξτε επιτέλους μία φορά ΠΑΡΟΝ!!!!!!

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 15:39 | ΕΛΕΝΗ ΧΑΤΖΗ

    Αντί να τιμωρείτε όσους κακομεταχειρίζονται τα ζώα, τιμωρείτε τα ίδια τα ζώα !!!! Δηλαδή με τι λογική αποφασίστηκαν οι παραπάνω διατάξεις ;;; Σκυλιά είναι θα γαυγίσουν, αυτό δηλαδή τα κάνει επιθετικά ;; ολα ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΘΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ…..ΙΔΙΟΦΥΪΕΣ…..

    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
    -ΝΑ ΜΗΝ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥ ΖΩΟΥ
    -ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΔΥΟ ΓΕΝΝΕΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΤΑ ΘΥΛΗΚΑ ΣΚΥΛΙΑ ΤΩΝ ΕΚΤΡΟΦΕΩΝ!
    -ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΑΔΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΟΙ ΦΙΛΟΖΩΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
    -ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΣΤΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΘΕΤΙΚΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ Ο ΚΥΝΗΓΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ!

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 15:05 | Kaiti Rouvidi

    KATAΣΤΡΕΦΕΤΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΩΡΑ ΤΑ ΒΑΛΑΤΕ ΚΑΙ ΜΕ Τ’ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΑΣ ΖΩΑ.
    Η ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΑΣ ΜΕΛΗΜΑ.ΝΑ ΣΑΣ ΞΕΦΟΡΤΩΘΟΥΜΕ ΓΙΑ Ν’ΑΝΑΠΝΕΥΣΟΥΜΕ!!!
    Α Ρ Κ Ε Τ Α!!!
    ΞΕΠΕΡΑΣΑΤΕ ΚΑΘΕ ΟΡΙΟ!

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 14:00 | Ερμιονη

    Η φρικαλέα αυτή τροποποίηση σχετίζεται με τη μπίζνα αποτεφρωτηρίων ζώων που σχεδιάζεται για τους Δήμους;
    Κρεματόρια για κονόμα;
    Φτου σας
    Θα σας πάμε στο Ευρωπαικό Δικαστήριο γι αυτό να το ξέρετε.
    Φτιάξτε και αποτεφρωτήρια ‘αδέσποτων επικίνδυνων ανθρώπων» για να κονομήσετε, υπάνθρωποι.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 14:29 | ΜΑΡΙΑ

    Θεωρώ μεγάλη ντροπή αυτο το νομοσχέδιο και έχουν δίκιο οι προλαλήσαντες πως μπορεί ο καθένας (!) έτσι για πλάκα να χαρακτηρίσει ένα ζώο επικίνδυνο !!!!
    Να απαγορευτεί η πώληση ζώων από τα pet shops!! ΄
    Ετσι δείχνουμε την παιδεία μας !!!!!!! Ντροπή και πάλι ντροπή !!!!

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 14:16 | Κωνσταντίνος Κ.

    Θα πρέπει να γίνει μια επανεξέταση των αλλαγών που προτείνονται εδώ.
    Θεωρώ παράλογο να ορίζουμε ως «επικίνδυνο ζώο συντροφιάς» ένα ζώο που απλά έχει απειλητική στάση προς κάποιον. Η απειλητική στάση ενός ζώου δεν είναι πάντα απειλητική, μπορεί να είναι φόβος καθώς ο άνθρωπος που βρίσκεται απέναντί του το προκαλεί ή προσπαθεί να το χτυπήσει.
    Όπως είναι στη προτεινόμενη μορφή του το άρθρο 1 δίνει ευκαιρία σε πολλούς επιτήδειους να δηλώνουν ψευδείς απειλές από ζώα ώστε αυτά να απομακρυνθούν από τους ιδιοκτήτες τους.

    Παρακάτω αναφέρετε πως «β) Απαγορεύεται η πώληση ζώων συντροφιάς με ηλικία μικρότερη των οκτώ (8) εβδομάδων.».»
    Προτείνω επίσης γενικά να απαγορευθεί η πώληση ζώων συντροφιάς -τουλάχιστον όσον αφορά σκύλους/γάτες. Μόνο έτσι θα μπορέσει να σταματήσουν τα εκτενέστατα φαινόμενα αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα.
    Κατ’επέκταση στην «παρ. 1 του άρθρου 13», θα πρέπει να αφαιρεθεί το «καταστήματα πώλησης ζώων».

    Επίσης προτείνω να τεθεί υποχρεωτική εκπαίδευση / υποχρεωτικός έλεγχος καταλληλότητας υποψήφιων ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς. Πιστεύω πως με αυτό το τρόπο θα υπάρξει σημαντικός περιορισμός των φαινομένων βασανισμού, κακομεταχείρισης ζώων και ενδεχομένως να μειωθούν και τα φαινόμενα εγκατάλειψης ζώων από τους ιδιοκτήτες τους.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 14:19 | Ζαχαρακη Βασιλικη

    Επίσης απαράδεκτο να γίνεται ευθανασία σε γερικα ζώα επειδή ειναι ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν λόγω γήρατος ή αναπηρίας…..αλλα μια δικαιολογία για να γινονται μαζικές θανατώσεις σε αδέσποτα!
    Με την ίδια λογική κλειστε όλους τους ηλικιωμένους σε θαλάμους αερίων.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 14:57 | Θάνια

    O πολιτισμός και η κουλτούρα μιας κοινωνίας φαίνεται από το πώς αντιμετωπίζει τα ζώα! Αύριο, οι νόμοι που ισχύουν για τα ζώα θα ισχύουν και για τους ανθρώπους! Νροπή σε όλους μας, μα πιο πολύ σε εσάς!!!! Η επίθεση σκυλιού μπορεί να οφείλεται σε κακοποίηση αυτού, και να βρίσκεται το ζώο σε θέση άμυνας. Πώς μπορείτε να το καταδικάζεται σε θάνατο, απλά και μόνο επειδή υπερασπίζεται την ίδια του την ζωή;;;; Tο γρύλισμα συνήθως σημαίνει προειδοποίηση, ακριβώς γιατί νιώθει να απειλείται και δεν έχει απαραίτητα σκοπό την επίθεση.Το γαύγισμα (πέραν του δικαιώματός τους να εκφράζονται κι αυτά), τις περισσότερες φορές χρησιμεύει στο να καλούν βοήθεια, να ενημερώνουν το αφεντικό τους, ή τον οποιοδήποτε άλλον προκειμένου να γλιτώσει από μια απειλή! Δεν απειλούμαστε από τα ζώα! Από εσάς απειλούμαστε και τα φτωχά μυαλά σας. Αίσχος που θεωρείτε νορμάλ την γέννα κουταβιών 2 φορές τον χρόνο.Εννοείται ότι θα πρέπει να επιτρέπεται η παροχή τροφής και νερού στα αδέσποτα ζώα, χωρίς προϋποθέσεις που αφήνουν ανοιχτά παραθυράκια…
    Παρακαλώ πολύ ρωτήστε κανέναν ειδικό (φιλόζωο!!! και όχι χασάπη)να σας υποδείξει τη νομοθεσία που θα πρέπει σαν κοινωνία να έχουμε.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 14:23 | Δώρα

    Η βαρβαρότητα των ανθρώπων απέναντι στα ζώα συνεχίζεται και νομιμοποιείται!!

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 14:22 | Βασιλική Δαυιδοπούλου

    σχετικά με τις τροποποιήσεις του 4039/2012 πρέπει να τροποποιηθεί και το άρθρο 11 της εν λόγω νομοθεσίας και πιο συγκεκριμένα πρέπει να αναφερθεί το εξής :
    τα νεκρά ζώα συντροφίας καθώς και τα νεκρά αδέποτα ζώα πρέπει να χαρακτηρίζονται ως ΖΥΠ κατηγορίας 1. Λόγω του ανωτέρω χαρακτηρισμού η περισυλλογή πρέπει να πραγματοποιείται σε όλα τα στάδια της διαχείρισης (συλλογή, μεταφορά, αποτέφρωση)απο αδειοδοτημένες επιχειρήσεις βάσει τόσο της Κοινοτικής όσο και της Εθνικής Νομοθεσίας

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 14:49 | ΙΟΥΛΙΑ ΠΑΚΟΥ

    Δεν συμφωνώ με τον καινούριο Νόμο περί Δεσποζόμενων και Αδέσποτων ζώων.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 14:50 | Βικυ Χαντζη

    Σε ενα κρατος που δεν σεβεται και εξαθλιωνει τους πολιτες του δεν περιμενα καλυτερη αντιμετωπιση των ζωων. Εχω 3 γατουλες μεσα στο διαμερισμα μου και αν ειχα την οικονομικη δυνατοτητα θα ειχα περισσοτερα ζωα συντροφιας γατες και σκυλους. Που πηγε κυριοι ο πολιτισμος; Τι ανθρωποι λογιζομαστε αν δεν υπερασπιζομαστε το δικαιωμα των ασθενεστερων σε μια καλυτερη ζωη. Δεν θα επεκταθω στις λεπτομερειες του νομου που οπως ολοι οι νομοι στην Ελλαδα φτιαχνονται για να παραβιαζονται, αλλα εχω να δηλωσω το εξης: ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΜΕ ΚΑΙ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΖΩΑ (ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ) ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΝ ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ!

    Πάρτε το αποφαση και δημιουργηστε νομοθεσια φιλικη προς τα ζωα αλλιως θα βαλετε τη χωρα και σε αλλες περιπετειες.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 14:09 | ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΟΥΤΡΑ

    Η ΕΚΤΡΟΦΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΘΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΑΚΙ ,ΟΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΕΚΤΡΟΦΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΦΙΛΟΖΩΟΙ ΚΑΙ ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕ PETSHOP ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΕΙΣΑΓΩΓΕΙΣ .ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΑΥΤΟ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΔΙΑΤΥΠΩΝΕΤΕ ΣΚΟΤΩΝΕΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΤΡΟΦΗ .AN ΘΕΛΕΤΕ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΣΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ
    ΟΙ ΣΚΥΛΟΙ ΜΕ ΚΟΜΜΕΝΑ ΑΥΤΙΑ ΚΑΙ ΚΟΜΕΝΕΣ ΟΥΡΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΕΝΟΥΣ, ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΤΕΚΕΙ ΙΑΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΟ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙ.
    ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΡΙΝΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΙ ΜΕ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΑΝ ΕΝΑ ΣΚΥΛΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ,ΕΔΩ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΝΑΠΝΕΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΑΛΛΑ ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΚΟΒΟΥΛΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΘΕΛΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΘΑΝΑΤΩΣΗ ΚΑΠΟΙΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΕΠΕΙΔΗ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΝ .
    ΠΙΣΤΕΥΩ ΛΟΙΠΟΝ ΟΤΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΛΗΞΕΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΟΤΙ ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΙΧΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΕΣΑ ΜΑΣ

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 14:00 | Ελένη Στέα

    Επιθετική συμπεριφορά είναι τι;ένα γαύγισμα;να μάθουμε στους σκύλους να τιτιβίζουν, ο κάθε ένας αντι-φιλόζωος που διαθέτει μένος έναντι των ζώων χωρίς να ξέρει το γιατί ούτε ο ίδιος θα έχει πάτημα να στείλει ένα ζωάκι για έλεγχο, καραντίνα 15 μέρες και μετά…γκιλοτίνα, μπράβο σας!!!έχω άτομο στη γειτονιά μου που τα μισεί και προσπαθεί να τα βλάψει…φυσικά θα εκδηλώσει ο σκύλος την «επιθετική» συμπεριφορά που περιγράφετε για να προστατευτεί! και τι δουλειά έχουν οι κυνηγετικοί σύλλογοι να αποφαζίζουν για τα ζώα συντροφιάς; πόσοι κυνηγετικοί σκύλοι εγκαταλείπονται σε χωματερές μόλις περάσει η ηλικία τους ξέρετε;ή αν χάθούν δεν κάθονται καν να τους ψάξουν…στέλνετε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα!!!και φυσικά «θερμά συγχαρητήρια» που «μεριμνήσατε» να εξαιρέσετε τους ζωολογικούς κήπους από όλα αυτά….σας προσκαλώ για μια βόλτα στον κατάπτυστο ζωολογικό κήπο της Θεσσαλονίκης, όπου μπορείτε να απολαύσετε σκελετωμένα ζώα από υποσιτισμό, με δερματικά προβλήματα, να γυρίζουν γύρω γύρω σαν να έχουν χάσει τα λογικά τους σε κλουβιά με μπετόν, χωρίς καθόλου χώμα ή πράσινο!

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 14:49 | εσμεραλδα

    «στ) Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς είναι το ζώο συντροφιάς, που εκδηλώνει επιτυχή επίθεση ή ανεπιτυχή προσπάθεια επίθεσης ή απειλητική στάση και συμπεριφορά προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα………………..

    απαραδεκτο απαραδεκτο απαραδεκτο απαραδεκτο

    μηπως ειναι καλητερα να στειλουμε για εκπαιδευση συμπεριφορας προς τα υπολιπα πλασματα τους ελληνες πολιτες??????

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 14:01 | xara

    Να μην αλλάξει ο νόμος. Απαράδεκτα πράγματα!!! Κάποτε διάβασα κάπου ότι για να δεις ένας λαός πόσο πολιτισμένος είναι δες πως φέρετε στα ζώα του. Άλλωστε έχουν λυθεί τα πάντα στην Ελλάδα και είπατε να ασχοληθείτε και με αυτό τον τομέα.
    Αν αλήθεια ενδιαφέρεστε δείξτε το μέσα από τους νόμους και όχι να καταδικάζετε τα άμοιρα ζωντανά. Ντροπή πια!!!

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 14:11 | Σταυρούλα

    Από που κι ως που να θεωρηθεί ένα ζωάκι επικίνδυνο σε περίπτωση αυτοάμυνας; Δηλαδή οποιοσδήποτε Έλληνας πολίτης φοβάται ή κακομεταχειρίζεται τα ζώα -και ας το παραδεχτούμε, υπάρχουν πολλά τέτοια άτομα- θα έχει το δικαίωμα και το προνόμιο να συμπεριφέρεται όπως επιθυμεί σε αυτά που με τη σειρά τους θα προσπαθήσουν να προστατευτούν και έτσι θα θεωρηθούν επικίνδυνα και θα θανατωθούν; Τι πράγματα είναι αυτά; Δεν υπάρχει μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα οπότε τι; Θα τα θανατώσετε επειδή θα γαυγίσουν στο δρόμο και θα τρομάξει κάποιο παιδάκι ή κάποια μαντάμ; Αν είναι δυνατόν! Και ας μη ξεχνάμε ότι η πλειοψηφία των αδέσποτων ζώων έχει υπάρξει θύμα κακομεταχείρισης. Είναι, επομένως, φυσικό να φοβούνται τον άνθρωπο και να μην είναι τόσο φιλικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα επιτεθούν. Αν τα προκαλέσουμε ωστόσο, φυσικά και θα γαυγίσουν. Είναι ένστικτο. Εσείς όλοι οι κύριοι που συμφωνήσατε στην τροποποίηση του νόμου δηλαδή, σε περίπτωση επίθεσης προς το άτομό σας θα παραμείνετε ατάραχοι; Δε θα υπερασπιστείτε τον εαυτό σας; Απαράδεκτο!

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 14:17 | marialena

    από τα πιό άσχετα κείμενα.
    Επαναπαραθετω κείμενο που συμφωνώ απόλυτα απο αλλο φιλοζωο:
    ΠΡΩΤΟΝ
    Άρθρο 1 παράγραφος στ. Η διατύπωση περί επικίνδυνου ζώου είναι εντελώς ασαφής. Θα πρέπει να εκδηλώνει επανειλλημένα και κυρίως απρόκλητα επιθετική συμπεριφορά προς ανθρώπους ή ζώα. Επίσης θα πρέπει να είναι αποδεδειγμένη αυτή η συμπεριφορά. «Ανεπιτυχή» επίθεση μπορεί να επικαλεστεί οποιοσδήποτε κακοπροαίρετος με δραματικα και απροβλεπτα αποτελεσματα.
    ΚΑΠΟΙΟΙ εχουν στον χωρο τους επι τουτου ζωα για φυλακες.Τι θα γινει με αυτα?ΘΑ ερθει ο καθε επιτηδειος και εν δυναμει φονιας να διαμαρτυρηθει για αποπειρα επιθεσης ,ωστε να ανοιξει ο δρομος του?
    ΔΕΥΤΕΡΟΝ
    Άρθρο 5 παρ. Τα περισσότερα αντιλυσσικά εμβόλια καλύπτουν αποδεδειγμένα και σύμφωνα με τα εργαστήρια παρασκευής τους τα ζώα για διάρκεια τριετίας. Το να υποχρεωνόμαστε από το νόμο να εμβολιάζουμε κάθε χρόνο τα ζώα μας με το αντιλυσσικό ενώ δεν είναι απαραίτητο δεν έχει κανένα νόημα
    ΤΡΙΤΟΝ
    Τα αντιλυσσικα να μπουν στην διατιμηση και να γινονται στην τιμη κοστους και χωρις κανενα κερδος(κερδος με την υγεια ολων μας) απο τους κτηνιατρους
    ΤΕΤΑΡΤΟΝ
    Στα μαικροτσιπ να χρεωνεται μονο η εργασια του κτηνιατρου με διατιμηση και το κοστος του τσιπ που ειναι 3-5€

    Καλό θα είναι να συμβουλευτείτε άτομα που έχουν άμεση σχέση με τα ζώα για να υπάρξει ουσιαστική αντιμετώπιση του θέματος.

    Τελειώνω με σχόλιο γείτονα «δεν είναι κότες για να γεννοβολουν τα σκυλιά, δεν κάνουν αυγά για να τα κάνουμε τηγανιτά!!!»

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 14:57 | Βασίλης Μπαμπούρης

    Θεωρώ ότι η φράση «απειλητική στάση ή συμπεριφορά» είναι επικνδύνως αόριστη και αφήνει χώρο σε όποιον κακόβουλο το επιθυμεί να ερμηνεύει έτσι τη συμπεριφορά ενός ζώου που δεν συμπαθεί, ώστε να επιτύχει τη θανάτωσή του. Πρέπει να αναδιατυπωθεί αυτό το άρθρο, ώστε να προστατεύονται και τα δικαιώματα των ζώων.

    1. Το άρθρο 1 του ν. 4039/2012, τροποποιείται ως ακολούθως:
    α) Η περίπτωση στ του άρθρου 1, αντικαθίσταται ως εξής:
    «στ) Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς είναι το ζώο συντροφιάς, που εκδηλώνει επιτυχή επίθεση ή ανεπιτυχή προσπάθεια επίθεσης ή απειλητική στάση και συμπεριφορά προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα, καθώς και το ζώο που πάσχει ή είναι φορέας σοβαρού νοσήματος, που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα και δεν θεραπεύεται.».

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 14:48 | vaso

    Στην Ελλαδα εχουμε χασει λιγο το νοημα του φιλοζωου και θελουμε να λεγομαστε κ πολιτισμενος λαος..Καθημερινα ακουω για διαφορες κτηνοδιες που κανουν εις βαρος των ζωων κ ειληκρινα ντρεπομαι για λογαριασμο τουσ κ στενοχωριεμαι…και σαν να μην εφταναν ολα αυτα τωρα με τον καινουριο νομο που θελουν να περασουν θα τα θανατωνουν στο γαβγισμα…πραγματικα ντροπη…τα μονα αθωα που δεν φταινε σε τιποτα αυτα θα την πληρωσουν…

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 14:11 | ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ

    Σχετικά με το«…Δεν απαγορεύεται η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες, ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΙ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΕς ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗΣ», η προϋπόθεση που έχει προστεθεί θα δημιουργήσει στην ΠΡΑΞΗ σοβαρά προβλήματα μεταξύ φιλόζωων και μη φιλοζωων πολιτών. Όποιος μη-φιλόζωος θα καταγγέλει όποιον φιλόζωο βάλει λίγο νερο ή λίγο φαι σε ένα αδέσποτο ως ότι παραβιάζει τους κανόνες υγιεινής. Το βλέπουμε στην πράξη αυτό να συμβαίνει ήδη, πόσο μάλλον αν νομοθετηθεί κιόλας. Νομίζω οτι η προσθήκη αυτή θα πρέπει να μην γίνει και να μείνει ο νόμος ως ήταν πράγμα απόλυτα σωστό: «…Δεν απαγορεύεται η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες.»

    ΑΚΡΙΒΩΣ!

    Ειναι αδιανοητο να πωλούνται ζωα που ζουν υπο αθλιες συνθήκες σε βιτρίνες και τζαμένια κλουβια 1*1 και εσείς να νομοθετείτε τέτοιους νόμους.

    Σε λίγο θα νομιμοποιηθει και η φόλα μηπως; ; ;

    ΑΚΡΙΒΩΣ!
    ΝΤΡΟΠΗ!

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 14:55 | χριστινα Αιβατζιδου

    Εξαθλιωμενα ζωα στο ελεος καθε τρελου.Παρτε παραδειγματα κυνοφιλιας
    απο τα αναπτυγμενα κρατη.Οχι μονο στα οικονομικα.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 14:55 | lina

    Απαράδεκτο!!!Έχουμε πάψει εδώ και καιρό να αποτελούμε πολιτισμένη χώρα, αλλά δεν είναι ανάγκη να το αποδεικνύεται τόσο περίτρανα. Ο φασισμός και η παράνοια σε όλο της το μεγαλείο

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 14:53 | dj argie

    για μια ακομη φορα με ντροπιαζετε που εχω ελληνικη υπηκοοτητα……. παλιοξεφτιλες…..ξερω ανθρωπους που ειναι πιο επικυνδυνοι απο οποιοδηποτε ζωο …. ντροπη στην κυβερνηση για πολλοστη φορα … λυπαμαι που ειμαι ελληνας

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 13:02 | Φαίη

    Ο απόλυτος παραλογισμός! Η τροπολογία αυτή οδηγεί τα αδέσποτα σε αφανισμό. Δίνεται το δικαίωμα στον κάθε άρρωστο που δεν γουστάρει ούτε να βλέπει σκύλους και γάτες, που δεν γουστάρει τα αδέσποτα ακόμα και όταν δεν τον ενοχλούν, που δεν γουστάρει να έχει κατοικίδιο κανείς γείτονας σε όλο το τετράγωνο γιατί έτσι θέλει, να τους κάνει κακο… Τι να πω, απλά είστε τραγικοί!

    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
    -ΝΑ ΜΗΝ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥ ΖΩΟΥ
    -ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΔΥΟ ΓΕΝΝΕΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΤΑ ΘΥΛΗΚΑ ΣΚΥΛΙΑ ΤΩΝ ΕΚΤΡΟΦΕΩΝ!
    -ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΑΔΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΟΙ ΦΙΛΟΖΩΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
    -ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΣΤΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΘΕΤΙΚΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ Ο ΚΥΝΗΓΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ!

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 13:19 | Μαρία Καρασουλτανίδου

    Ανεπίτρεπτες και αδιανόητες προτάσεις,ουσιαστικά εκμηδενίζουν την ελληνική εκτροφή και ποινικοποιούν τόσο άδικα ανθρώπους που με αγώνα διασώζουν κάποιες φυλές ,ελληνικές ή ξένες. Αποτελούν ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ
    Αν ήμαστε σοβαρό κράτος έστω και τώρα θα πρέπει να ρώτήσουμε τι ισχύει για την ερασιτεχνική εκτροφή σε χώρες προηγμένες κυνοφιλικά και όχι μόνο! και να σκεφτούμε μια οδό δίκαιη δοκιμασμένη .Π.Χ Γερμανία,Ιταλια κλπ

    Αν όλο αυτα εφαρμοστούν το μόνο που θα κάνουν θα είναι να πλουτήσουν εισαγωγείς κουταβοπαραγωγούς που διοχετεύουν την αγορά με κακής ποιότητος (υγεία και μορφολογία) κουτάβια. Η Ελλάδα όσο κι αν φαίνεται ασήμαντο σε κάποιους διαφημίζετε απίστευτα συμμετέχοντας σε Παγκόσμιου επιπέδου διοργανώσεις με το πολύ καλό επίπεδο σκύλων που έχει με πολύ κόπο γεννήσει.

    »Πρόταση πολύ απλή» !! να καθιερωθεί »παράβολο» με την έκδοση κάθε pedigree από τον ΚΟΕ υπερ του ελληνικού δημοσίου ώστε ο κάθε ερασιτέχνης εκτροφέας να πληρώνει-φορολογείται από το κράτος χωρίς να μπορεί να ξεφύγει κανείς.

    Πολύ άδικες επίσης οι ρυθμίσεις που προωθούνται περι επιθετικότητας των ζώων!!!

    Αναρωτιέμαι?! ένας σκύλος με κομένη ουρά το περνά στα παιδιά του?!!
    Αν κάποιος είχε αποκτήσει ένα τέτοιο σκύλο από χώρα που επιτρέπεται, τώρα τι πρέπει να γίνει με αυτή την ψυχή?

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 13:09 | Αλεξάνδρα Κονταξάκη

    Επαίσχυντη τροπολογία.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 13:35 | ΙΟΛΗ Α.

    Αγαπητοί κύριοι,
    Όπως και πολλοί άλλοι φαντάζομαι έχουν αναφέρει ΔΕΝ υπάρχουν επικίνδυνοι σκύλοι αλλά επικίνδυνοι άνθρωποι.
    Θεωρώ ότι αυτός ο νόμος είναι μια πολύ καλή αφορμή για έναν κακόβουλο άνθρωπο να καταγγείλει τον συνάνθρωπό – γείτονά του που δεν συμπαθεί για τον σκύλο του που είναι επικίνδυνος- επιθετικός κλπ.
    Θα έπρεπε ο ΝΟΜΟΘΕΤΗΣ να σκεφθεί λίγο καλύτερα την όλη διαδικασία και τον συγκεκριμένο ΝΟΜΟ που θα είναι για όλους τους ιδιοκτήτες σκύλων του χόμπυ τους.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 13:56 | Δεκαριστου Μαρια

    Θέτω λοιπόν το εξής ερώτημα: Υπάρχει έστω και ένας κυνόφιλος ή ζωόφιλος που να διαφωνεί με την απαγόρευση εισαγωγής, εμπορίας και πώλησης ακρωτηριασμένων ζώων?
    Πριν απαντήσετε σκεφτείτε:

    1) Είναι υπαρκτός ο αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των υπεύθυνων εκτροφέων που έχουν σταματήσει να ακρωτηριάζουν τα κουτάβια τους και των pet shops που πουλάνε ακρωτηριασμένα ανενόχλητοι.

    2) Είναι ένα πλήγμα στους μεγαλοεισαγωγείς κουταβέμπορους.

    3) Τα αδέσποτα προέρχονται από τους ανεύθυνους ιδιοκτήτες που εύκολα τα ξεφορτώνονται και που αγοράζουν σκύλους που είναι της μόδας, από pet shops και αγγελίες και όχι από τους υπεύθυνους εκτροφείς οι οποίοι και διατηρούν επαφές με τους αγοραστές των κουταβιών τους και επομένως η απαγόρευση εισαγωγής θα μειώσει τον αριθμό των αδέσποτων.

    4) Οι «πονηρούληδες» που βγάζουν τα κουτάβια τους για λίγες ώρες σε γειτονικές χώρες και μετά τα επανεισάγουν ως «νομίμως» ακρωτηριασμένα δεν θα μπορούν πια να το συνεχίσουν.

    5) Όποιον ιδιοκτήτη κι αν ρώτησα με κουτάβι ακρωτηριασμένο τον τελευταίο χρόνο, έλαβα την απάντηση ότι ήταν από το εξωτερικό άρα νόμιμο, ακόμα κι αν μερικοί μετά από συζήτηση παραδεχόταν στο τέλος, ότι τα είχαν αγοράσει άκοπο από Ελλάδα και μετά τα είχε ακρωτηριάσει Έλληνες κτηνίατροι που αρνήθηκαν να πούνε τα ονόματα τους.

    6) Το άλλο κόλπο των «πονηρούληδων» είναι το να εγγράφουν τις γέννες τους σωρηδόν σε Κυνολογικούς Ομίλους γειτονικών χωρών κι έτσι να «νομιμοποιούν» τους ακρωτηριασμούς στους οποίους προβαίνουν, εύκολα με απλή δήλωση δήθεν μιας κατοικίας στη γειτονική χώρα.

    7) Σας παραθέτω μια πρόχειρη μετάφραση μιας παραγράφου της Ευρωπαϊκής οδηγίας 15620/10, στην οποία φαίνεται ξεκάθαρα η βούληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η θέση που έχει όχι μόνον για τη συμμετοχή των ακρωτηριασμένων σκύλων σε εκθέσεις αλλά και στο εμπόριο των ακρωτηριασμένων σκύλων:
    «Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλεί την Επιτροπή, στο πλαίσιο της δεύτερης ΕΕ στρατηγικής για την προστασία και την καλή μεταχείριση των ζώων:
    – Να μελετήσει και να παρουσιάσει, εφόσον αυτό δικαιολογείται, μια συγκεκριμένη πρόταση για να περιοριστεί, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η έκθεση σε δημόσιες εκδηλώσεις σκύλων και γάτων που έχουν υποστεί μη θεραπευτική χειρουργική παρέμβαση (και δεν αποσκοπεί στην πρόληψη αναπαραγωγής) και το εμπόριο αυτών των ζώων?
    – Να αναπτύξουν, αν χρειαστεί και σε συντονισμό με τα κράτη μέλη, τα κατάλληλα μέτρα για να προώθηση και υποστήριξη της εκπαίδευσης σχετικά με υπεύθυνη ιδιοκτησία σκύλου και γάτας, καθώς και να υποστηρίξει τις εθνικές εκστρατείες ενημέρωσης σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις των μη θεραπευτικών χειρουργικών παρεμβάσεων για την ευημερία των σκύλων και γατών.»

    8) Σας παραθέτω νομοθεσίες κρατών σε σχέση με τις εισαγωγές ακρωτηριασμένων ζώων:

    BELGIUM : § 3. It is forbidden to sell the animals who underwent intervention prohibited under section 17a.
    This means that a dog with ears and / or tail cut
    1) can not be put on the market;
    2) may not be offered for sale;
    3) can not be held, acquired or exposed for sale;
    4) can not be exchanged or sold;
    5) can be transferred to a free or paid.

    SWITZERLAND : Banned 1997 Prohibited Practices Article 66
    promote, sell or exhibit dogs with cropped ears and docked tails if such were achieved under violation of the Swiss law.
    Note: It is forbidden to import dogs with docked ears and/or cropped tail. Dogs with docked ears and/or tails will be turned back at the border. The only exceptions are dogs of owners who live abroad and come for holidays or short stays in Switzerland or relocate to this country.

    Επιτέλους ας κλείσει ο κύκλος των ακρωτηριασμών των σκύλων και ας ακολουθήσουμε τα Ευρωπαϊκά πρότυπα και επιτέλους ο κάθε κατεργάρης πονηρούλης να κάτσει στον πάγκο του και να μάθει να σέβεται τους νόμους αντί να εφευρίσκει τρόπους παράκαμψής τους.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 13:42 | Ιωάννα

    Ναι ναι…. ολα κατανοητα ρε παιδια. Αλλος ενας ΤΡΟΠΟΣ να ΓΛΙΤΩΝΕΙ αυτο το καλοκρατος χρηματα για στειρωσεις και μαζεμα αδεσποτων… θα προσκυναει τη καθε χαζομαμα που «φοβαται» για τα παιδακια της τα μικροβια και τον καθε σαχλο που εμαθε να βγαζει την μιζερια του πανω αυτες τις ψυχουλες για την ευκαιρια που του εδωσε να τα «βαλει στην ακρη» με το μικροτερο κοστος. ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 13:45 | Φλώρα

    Ήδη η Ελλάδα θεωρείται «τριτοκοσμική» ως προς τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα ζώα – τον τελευταίο δε καιρό και τους ανθρώπους αλλά αυτό είναι άλλο κεφάλαιο. Μην προσθέτετε άλλη μια τροποποίηση που επιβεβαιώνει τέτοιους χατρακτηρισμούς και συνειδητοποιήστε επιτέλους πως στις 99% των περιπτώσεων, η επιθετική συμπεριφορά του ζώου είναι αποτέλεσμα προηγηθήσας κακοποίησης ή αυτόματη λειτουργία άμυνας.
    -ΝΑ ΜΗΝ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥ ΖΩΟΥ
    -ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΔΥΟ ΓΕΝΝΕΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΤΑ ΘΥΛΗΚΑ ΣΚΥΛΙΑ ΤΩΝ ΕΚΤΡΟΦΕΩΝ!
    -ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΑΔΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΟΙ ΦΙΛΟΖΩΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
    -ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΣΤΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΘΕΤΙΚΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ Ο ΚΥΝΗΓΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ!

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 13:39 | Σι’ωκου Ιωάννα

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗη τροποποιήση του άρθρου για το τι θεωρείται επιθετικό ζώο.Δηλαδή αν ένας φοβισμένος σκύλος η γάτος, δείξει τα δόντια του σε κάποιον που κινείται απειλητικά απεναντί του η το κακοποιεί θα θεωρηθεί ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ;;;;;
    Γιατί δεν αναφέρετε επίσης και για τους «απειλητικούς» ανθρώπους που κακοποιούν ασύστολα τα ζώα και ασφαλώς δεν διώκονται.
    Φοβάμαι πως αυτό θα αποβεί μοιραίο για πολλά από τα ανυπεράσπιστα ζώα που θα είναι στο «έλεος» των χαρακτηρισμών αυτών που θέλουν να τα ξεφορτωθούν. Ακόμη μια φορά θα πούμε ότι τα σκυλιά και τα γατιά μπορεί να γίνουν επιθετικά μόνο όταν απειλούνται από τον άνθρωπο.
    Επιτέλους ας δούνε οι «ψυχροί» νομοθέτες το «δράμα» που ζούνε αυτά τα ζώα στο περιθώριο της ανθρωποκεντρικής μας κοινωνίας.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 13:01 | Ευδοξία Ρέντα

    Δεν έχω λόγια γι’ αυτήν την αποτρόπαιη τροπολογία!

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 13:44 | Φωτης

    Διαφωνω.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 13:39 | Ελένη

    Απαράδεκτο να ύπαρχει νόμος που να αφήνει περιθώριο να σκοτώνονται ζώα επείδη γαυγίζουν ή έχουν κάποια φυσιολογική συμπεριφορά ανάλογα με το είδος τους.Υπάρχουν πολύ φοβικοί συμπολίτες μας και αυτό το γνωρίζουμε όλοι, είναι δυνατόν να μπορούν να εισηγηθούν για να θανατωθεί κάποιο ζώο,και ακόμα περισσότερο ζωο συντροφιάς?!Εκτός αυτού απο πότε οι εκτροφείς μπορούν να ελέγχουν με αυτο τον τρόπο την κατα τα άλλα φυσιολογικη αναπαραγωγή?Την στιγμή που συζητάμε για αστυνομία ζώων, έχουμε δηλαδή μια ελπίδα και στην χωρα μας να φανεί λίγος πολιτισμός στον τομέα αυτον,βγαίνει αυτο..Αίσχος!Οσο περνάει απ’το χέρι μου δεν θα αφήσω κανενα ζώο να θανατωθει!Νομίζετε οτι μας ρίχνετε σταχτη στα ματια λέγοντας οτ θα φροντίζονται τα αδέσποτα με τρόπο που εδώ και χρόνια γινεται απο διάφορες φιλοζωικές οργανώσεις που δεν έχουν καμία στήριξη απ’το κράτος.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 13:04 | Petros

    Πιστεύω ότι ο ορισμός του επικίνδυνου ζώου συντροφιάς είναι επιπόλαιος. Αφήνει το περιθώριο σε όσους μισούν τα σκυλιά ή έχουν διαφορές με τους γείτονές τους, κυρίως σε πολυκατοικίες, να ξεσπάσουν στα κατοικίδια.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 13:12 | Νεφελη

    -ΝΑ ΜΗΝ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥ ΖΩΟΥ
    -ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΔΥΟ ΓΕΝΝΕΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΤΑ ΘΥΛΗΚΑ ΣΚΥΛΙΑ ΤΩΝ ΕΚΤΡΟΦΕΩΝ!
    -ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΑΔΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΟΙ ΦΙΛΟΖΩΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 13:21 | Βίκυ

    ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ!!!!!!!!!!!!
    Κάθε μέρα ντρέπομαι για τους συμπολίτες μου όλο και πιο πολύ! Είμαστε απολίτιστοι και αχρείοι! Οι μόνοι υπεύθυνοι για τα τόσα πολλά αδέσποτα ζώα είμαστε μόνο εμείς που σαν λαός δεν έχουμε την παιδεία για:
    1. να στειρώνουμε τα οικόσιτα μας και κάθε περίοδο ζευγαρώματος τα αφήνουμε ελεύθερα να ακολουθήσουν τα ένστικτά τους, και φυσικά να αδιαφορήσουμε για το μέλλον των κουταβιών τα οποία θα πάμε σαν ευσυνείδητοι πολίτες να τα παρατήσουμε σε κάδους απορριμάτων ή έτσι απλά στο δρόμο να βρούνε την τύχη τους..
    2. όταν βαρεθούμε το ζώο μας το παρατάμε στο βουνό ή σε κάποια περιοχή απ’όπου δεν θα μπορέσει να μας ξαναβρεί, αντί να του βρούμε ανάδοχη οικογένεια
    3. το γεγονός ότι αφήνουμε τον κάθε ψυχοπαθή να ρίχνει φόλες ή να κακοποιεί ζώα, χωρίς να δεχτεί καμία συνέπεια για τις πράξεις του. φυσικά με την ανοχή της πολιτείας και των τηρητών του νόμου (αστυνομία, εισαγγελείς κτλ) οι οποίοι όπως έχουν αποδείξει περίτρανα και με θράσος, εφαρμόζουν επιλεκτικά τους νόμους!
    Ας κρυφτούμε για ακόμη μία φορά πίσω από το δάχτυλό μας και ας ενοχοποιήσουμε τα θύματα (ζώα) για τις δικές μας εγκληματικές πράξεις! Συγχαρητήρια!

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 13:27 | κατερινα Καρκαλα

    Δεν υπαρχει επικινδυνα ζωα αλλα επικιδυνοι ανθρωποι.
    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
    -ΝΑ ΜΗΝ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥ ΖΩΟΥ
    -ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΔΥΟ ΓΕΝΝΕΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΤΑ ΘΥΛΗΚΑ ΣΚΥΛΙΑ ΤΩΝ ΕΚΤΡΟΦΕΩΝ!
    -ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΑΔΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΟΙ ΦΙΛΟΖΩΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
    -ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΣΤΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΘΕΤΙΚΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ Ο ΚΥΝΗΓΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ!

    Φτανει πια δεν θελουμε αλλες αθωες ψυχες να πεθαινουν χωρις λογο
    ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΜΑΧΗ ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΦΩΝΗ ΤΟΥΣ

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 13:37 | Βασιλική

    Αν είναι αδίκημα το να ταΐζουμε αδέσποτα ζώα, ας πάψουμε να ταΐζουμε και τους άστεγους ανθρώπους. Πώς σας φαίνεται αυτό; Αν είναι να περιορίζουμε/θανατώνουμε ζώα που γαυγίζουν (ο Θεός να την κανει τέτοια…) να περιορίζουμε/θανατώνουμε παιδιά και εφήβους που γελάνε δυνατά στο δρόμο. Αυτό πώς σας φαίνεται; Φυσικά, ο πολιτισμός ενός λαού φαίνεται από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα και ο τρόπος που αντιμετωπίζονται τα ζώα στην Ελλάδα λέει πάρα πολλά για την κοινωνική μόρφωση των Ελλήνων. Για τις γνώσεις και τις απόψεις των νομοθετών δεν θα ήθελα να τοποθετηθώ…