Άρθρο 54α: Τροποποίηση του ν. 4039/2012 «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» (Α΄15)

1. Το άρθρο 1 του ν. 4039/2012, τροποποιείται ως ακολούθως:

α) Η περίπτωση στ του άρθρου 1, αντικαθίσταται ως εξής:

«στ) Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς είναι το ζώο συντροφιάς, που εκδηλώνει επιτυχή επίθεση ή ανεπιτυχή προσπάθεια επίθεσης ή απειλητική στάση και συμπεριφορά προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα, καθώς και το ζώο που πάσχει ή είναι φορέας σοβαρού νοσήματος, που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα και δεν θεραπεύεται.».

 

β) Η περίπτωση ιδ του άρθρου 1, αντικαθίσταται ως εξής:

«Αρμόδια όργανα βεβαίωσης των παραβάσεων είναι τα όργανα που τις διαπιστώνουν κατά την άσκηση των ελεγκτικών καθηκόντων τους και συγκεκριμένα η Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, η Θηροφυλακή των κυνηγετικών συλλόγων, οι υπάλληλοι των Τελωνείων και των Σταθμών Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου και η Λιμενική Αστυνομία.».

 

γ) Στο τέλος της περίπτωσης ιε του άρθρου 1, η φράση «σε περίπτωση που το ζώο θα μεταφερθεί στο εξωτερικό και ενημερώνει τη βάση με τις απαραίτητες πληροφορίες.», αντικαθίσταται ως εξής:

«σε περίπτωση που το ζώο θα μεταφερθεί στο εξωτερικό  καθώς και σε κάθε αλλαγή του ιδιοκτήτη ή του προσωρινού κατόχου του και ενημερώνει τη βάση με τις απαραίτητες πληροφορίες.».

 

2. Το άρθρο 4 του ν. 4039/2012, τροποποιείται ως ακολούθως:

α) Το τέταρτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 4, το οποίο έχει ως εξής «Η Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση συνδέεται απευθείας με τα κτηνιατρεία και γενικά τους χώρους, που πραγματοποιείται η σήμανση των ζώων συντροφιάς.», αντικαθίσταται ως εξής:

«Εξαιρούνται από την πιστοποίηση αυτή και την πρόσβαση στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση οι κτηνίατροι που παρέχουν προσωρινά και περιστασιακά τις κτηνιατρικές υπηρεσίες τους στην Ελλάδα, τα επαγγελματικά προσόντα των οποίων αναγνωρίζονται σύμφωνα με το π.δ. 38/2010 (Α΄78).».

 

β) Το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης α της παρ. 3 του άρθρου 4, αντικαθίσταται ως εξής:

«Η σήμανση κάθε ζώου συντροφιάς είναι υποχρεωτική, συμπεριλαμβανομένων των σκύλων που χρησιμοποιούνται για τη φύλαξη ποιμνίων.».

 

γ) Στο τέλος του δεύτερου εδαφίου της περίπτωσης β της παρ. 3 του άρθρου 4, μετά τις λέξεις «Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» τίθεται τελεία και  διαγράφεται η φράση: «προσκομιζομένων, επιπροσθέτως στον Ο.Τ.Α., από τον κτηνίατρο των αντιγράφων Πιστοποιητικών Ηλεκτρονικής Ταυτοποίησης.».

 

δ) Το πρώτο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 4, αντικαθίσταται ως εξής:

«5. Η ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή, η έκδοση διαβατηρίου και βιβλιαρίου υγείας, σύμφωνα με τα υποδείγματα του Παραρτήματος 2 και 3, πραγματοποιούνται από κτηνιάτρους, που έχουν πιστοποιηθεί, ασκούν νόμιμα το κτηνιατρικό επάγγελμα  στην Ελλάδα και διαθέτουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, εν ισχύ, από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ) και Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).».

 

ε) Η παρ. 9 του άρθρου 4, αντικαθίσταται ως εξής:

«9. Για την αναγνώριση των ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, που φέρουν ηλεκτρονική σήμανση, τον έλεγχο του βιβλιάριου υγείας ή του διαβατήριου και γενικά για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου οι Υπηρεσίες της Δημοτικής Αστυνομίας, της Θηροφυλακής των κυνηγετικών συλλόγων, οι υπάλληλοι των Τελωνείων και των Σταθμών Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥΚΕ) και η Λιμενική Αστυνομία, εφοδιάζονται με τους κατάλληλους ανιχνευτές, η δαπάνη αγοράς των οποίων βαρύνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.».

 

3. Το άρθρο 5 του ν. 4039/2012, τροποποιείται ως ακολούθως:

 

α) Στο τέλος της περίπτωσης α της παρ. 1 του άρθρου 5, η φράση «η οποία παρέχεται κάθε έτος από τους κτηνιάτρους κατά τον ετήσιο αντιλυσσικό εμβολιασμό του,», αντικαθίσταται από τη φράση:

«η οποία παρέχεται από τους κτηνιάτρους κατά την πραγματοποίηση του  αντιλυσσικού εμβολιασμού του,».

 

β) Η περίπτωση δ της παρ. 1 του άρθρου 5, αντικαθίσταται ως εξής:

«δ) να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του, εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε κάθε αλλαγή του ιδιοκτήτη ή του προσωρινού κατόχου του.».

 

γ) Μετά την περίπτωση ζ της παρ. 1 του άρθρου 5, τίθεται κόμμα και προστίθεται νέα περίπτωση η  ως εξής:

«η) να προσκομίζει ή αποστέλλει ταχυδρομικά, επί αποδείξει, στον οικείο Δήμο  αντίγραφο του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής σήμανσης του ζώου του.».

 

δ) Μετά την περίπτωση β της παρ. 3, τίθεται κόμμα και προστίθεται νέα περίπτωση γ ως εξής:

«γ) για την αποφυγή ατυχημάτων υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει το σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για τον οποιοδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη  του.».

 

4. Το άρθρο 6 του ν. 4039/2012, τροποποιείται ως ακολούθως:

 

α) Το πέμπτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 6, αντικαθίσταται και μετά από αυτό προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής:

«Όταν εκτρέφεται έστω και ένας θηλυκός σκύλος αναπαραγωγής ή σημειώνονται περισσότεροι από δύο τοκετοί ανά έτος σε θηλυκό σκύλο εκτροφής, απαιτείται υποχρεωτικά η έκδοση άδειας εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς. Άδεια εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς απαιτείται και για τους ερασιτέχνες εκτροφείς σκύλων ή γατών όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου.».

 

β) Η παρ. 3 του άρθρου 6, αντικαθίσταται ως εξής:

«3. α) Απαγορεύεται η πώληση σκύλων και γατών σε υπαίθριους δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανόμενων των υπαίθριων αγορών.

β) Απαγορεύεται η πώληση ζώων συντροφιάς με  ηλικία μικρότερη των οκτώ (8) εβδομάδων.».

 

γ) Μετά την παρ. 3 του άρθρου 6, προστίθεται νέα παράγραφος 3α, ως εξής:

«3α. Δεν επιτρέπεται η εισαγωγή, εκτροφή, αναπαραγωγή και εμπορία σκύλων που είναι ακρωτηριασμένοι»

 

5. Η παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 4039/2012, τροποποιείται ως ακολούθως:

« 1. Το φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή η ένωση προσώπων, που διοργανώνει εκθέσεις με ζώα συντροφιάς, οφείλει να εφοδιάζεται με σχετική άδεια, η οποία εκδίδεται από την αρμόδια Υπηρεσία Κτηνιατρικής του οικείου Δήμου και όπου αυτή δεν έχει συσταθεί από το Τμήμα  Κτηνιατρικής  της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.».

 

7. Το άρθρο 9 του ν. 4039/2012, τροποποιείται ως ακολούθως:

 

α) Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 9, αντικαθίσταται και μετά από αυτό προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής:

«Η αρμοδιότητα αυτή μπορεί να ασκείται και από:

α) συνδέσμους δήμων, καθώς και

β) φιλoζωικές ενώσεις και σωματεία, αφού προηγηθεί σχετική έγγραφη έγκρισή τους από  τον  αρμόδιο δήμο, ο οποίος έχει τη συνολική  εποπτεία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς  εντός των διοικητικών του ορίων.

Οι κατά τα ως άνω φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία που εγκρίνονται από τον αρμόδιο Δήμο οφείλουν να  διαθέτουν υποδομή, συνιστάμενη στην ύπαρξη κατάλληλων σχετικών εγκαταστάσεων ή οχημάτων μεταφοράς ζώων και ανθρώπινο δυναμικό με εμπειρία και χειρισμό των ζώων.».

 

β) Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 9, το έκτο εδάφιο αυτής, αντικαθίσταται ως εξής:

«Υπό την εποπτεία των Δήμων, μπορούν να ιδρυθούν και να λειτουργούν καταφύγια ή και κτηνιατρεία αδέσποτων ζώων συντροφιάς και από φιλοζωϊκά σωματεία και ενώσεις, που διαθέτουν το κατάλληλο κτηνιατρικό προσωπικό (ενδεικτικά 1 κτηνίατρος ανά 50 ζώα), την τεχνική υποδομή, τις εγκαταστάσεις και τον αναγκαίο εξοπλισμό, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 604/1977 και του π.δ. 463/1978, όπως ισχύουν.».

 

γ) Η παρ. 3 του άρθρου 9, αντικαθίσταται ως εξής:

«3. Για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, συγκροτούνται συνεργεία από άτομα κατάλληλα εκπαιδευμένα και έμπειρα στην αιχμαλωσία ζώων συντροφιάς. Τα συνεργεία αυτά ελέγχονται για στο έργο τους, ως προς τις επιτρεπόμενες μεθόδους σύλληψης και  αιχμαλωσίας των ζώων αυτών, από κτηνίατρο της αρμόδιας υπηρεσίας Κτηνιατρικής του Δήμου και, όπου αυτή δεν έχει συσταθεί, από κτηνίατρο του Τμήματος Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Η εποπτεία και ο έλεγχος πραγματοποιείται βάσει ανάλυσης κινδύνου. Τη μέριμνα για την εκπαίδευση των ατόμων αυτών έχει ο οικείος Δήμος.».  

 

δ) Η παρ. 4 του άρθρου 9, αντικαθίσταται ως εξής:

«4. α) Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, που περισυλλέγονται, οδηγούνται τμηματικά στα υπάρχοντα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, στα δημοτικά κτηνιατρεία ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, και σε ιδιωτικά κτηνιατρεία, που διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή και μπορούν να φιλοξενήσουν προσωρινά και για εύλογο χρονικό διάστημα τα προς περίθαλψη ζώα, μέχρι την αποθεραπεία τους, υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, στειρώνονται, σημαίνονται με ηλεκτρονική σήμανση ως αδέσποτα και καταγράφονται στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση.

β) Αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση ότι είναι τραυματισμένα ή πάσχουν από ιάσιμο νόσημα, υποβάλλονται στην κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

γ) Αν διαπιστωθεί ότι είναι επικίνδυνα ζώα συντροφιάς ή ότι πάσχουν από ανίατη ασθένεια ή ότι είναι πλήρως ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν λόγω γήρατος ή αναπηρίας και η διατήρησή τους στη ζωή είναι πρόδηλα αντίθετη με τους κανόνες ευζωίας τους και αρνηθούν τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής να αναλάβουν τη φροντίδα, εποπτεία και τη διαδικασία υιοθεσίας τους, υποβάλλονται σε ευθανασία.

δ) Ζώα που περισυλλέγονται, λόγω εκδήλωσης επιθετικής συμπεριφοράς πρώτου ή δεύτερου σταδίου (απειλητική στάση και συμπεριφορά ή ανεπιτυχής επίθεση χωρίς τραυματισμό πολίτη, αντίστοιχα), αρχικά προσκομίζονται στο κτηνιατρείο ή στον υπεύθυνο κτηνίατρο του Δήμου, για κλινική εξέταση και στη συνέχεια παραμένουν υπό 15νθήμερη  παρακολούθηση στο καταφύγιο του Δήμου ή σε εγκεκριμένο καταφύγιο φιλοζωικού σωματείου. Εφόσον, μετά το πέρας του παραπάνω χρονικού διαστήματος, υποβληθούν ξανά σε κλινική εξέταση και διαγνωστούν υγιή, χωρίς προβλήματα συμπεριφοράς, επανατοποθετούνται, σε περιοχή όπου εκτιμάται ότι έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να εκτεθούν ξανά στις συνθήκες εκείνες που τα προκάλεσαν να εκδηλώσουν επιθετικότητα.

ε) Ζώα που περισυλλέγονται, λόγω εκδήλωσης επιθετικής συμπεριφοράς τρίτου σταδίου (επιτυχημένη επίθεση, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα του τραυματισμού που αυτή συνεπάγεται και βεβαιώνεται από αποδεικτικά έγγραφα, όπως ιατρική γνωμάτευση), αρχικά προσκομίζονται σε κτηνιατρείο ή στον υπεύθυνο κτηνίατρο του Δήμου για κλινική εξέταση και στη συνέχεια παραμένουν υπό 15νθήμερη παρακολούθηση στο καταφύγιο του Δήμο ή σε εγκεκριμένο καταφύγιο φιλοζωικού σωματείου. Εφόσον, μετά το πέρας του παραπάνω χρονικού διαστήματος, υποβληθούν ξανά σε κλινική εξέταση και διαγνωστούν υγιή, είτε επανατοποθετούνται σε χώρους όπου δεν υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση του κοινού ή άλλων ζώων, είτε  την ευθύνη της εποπτείας, της φροντίδας και της διαδικασίας υιοθεσίας τους αναλαμβάνουν φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις.».

 

ε) Οι παρ. 10, 11 και 12 του άρθρου 9, αντικαθίστανται ως εξής:

«10. Για την επαναφορά στο φυσικό περιβάλλον των αδέσποτων ζώων συντροφιάς λαμβάνεται υπόψη η πυκνότητα του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που επαναφέρονται. Την ευθύνη για την επίβλεψη  και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν, από κοινού, οι Δήμοι, οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις. Δεν απαγορεύεται η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες, υπό την προϋπόθεση ότι  τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής. Δεν επιτρέπεται επαναφορά σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, στους χώρους αποβίβασης και επιβίβασης ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και στους περιφραγμένους αρχαιολογικούς χώρους Με απόφαση της πενταμελούς επιτροπής της παραγράφου 12 του παρόντος άρθρου ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες προσδιορισμού της πυκνότητας του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που αυτά επαναφέρονται, καθώς και η οριοθέτηση των περιοχών που δεν επιτρέπεται η επαναφορά τους.

11. Οι στειρώσεις σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς, όπως επίσης και η σήμανση και η καταγραφή τους πραγματοποιούνται δωρεάν και από εθελοντές επαγγελματίες κτηνιάτρους, που έχουν την υπηκοόητα ενός από τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι οποίοι συγκεντρώνουν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, προκειμένου να μπορούν να ασκήσουν νόμιμα το επάγγελμα του κτηνιάτρου στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία. Οι στειρώσεις μπορεί να πραγματοποιούνται και σε κινητές εγκαταστάσεις κατάλληλες για άσκηση κτηνιατρικών πράξεων, που διαθέτουν οι προαναφερόμενοι κτηνίατροι. Για τις κινητές εγκαταστάσεις παροχής κτηνιατρικών πράξεων χορηγείται άδεια λειτουργίας από την αρμόδια υπηρεσία Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, όπου πρόκειται να δραστηριοποιηθούν, εφόσον πληρούνται οι απαιτήσεις που προβλέπονται στην απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που εκδίδεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 13. Στους εθελοντές κτηνίατρους για την πραγματοποίηση των στειρώσεων σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς μπορεί να διατίθενται και οι εγκαταστάσεις των γραφείων των Διευθύνσεων, των Τμημάτων και των αρμόδιων Υπηρεσιών Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας, Περιφερειακής Ενότητας ή του Δήμου, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι, για την πραγματοποίηση των στειρώσεων υπό την εποπτεία κτηνιάτρου των προαναφερθέντων αρμόδιων υπηρεσιών. Οι εγκαταστάσεις αυτές παραχωρούνται για ορισμένο χρονικό διάστημα, αφού προηγηθεί ειδοποίηση ενός μήνα και έγκριση των προϊσταμένων των αντίστοιχων υπηρεσιών.

12. α) Σε κάθε Δήμο συγκροτείται με απόφαση του Δημάρχου πενταμελής επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, τα δύο μέλη της οποίας ορίζονται από τα φιλοζωικά σωματεία και τις ενώσεις που λειτουργούν νόμιμα και που εδρεύουν στο Δήμο ή στην οικεία Περιφερειακή Ενότητα. Υποχρεωτικά στην επιτροπή μετέχουν:

αα) ένας (1) κτηνίατρος, που ορίζεται από το Δήμο και ο οποίος είναι, κατά προτίμηση, ο υπεύθυνος του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και ελλείψει αυτού ιδιώτης κτηνίατρος και

ββ)  ένας (1) εκπρόσωπος κυνηγετικού συλλόγου που εδρεύει στο Δήμο ή την οικεία Περιφερειακή Ενότητα.

Η επιτροπή αποφασίζει για την επικινδυνότητα ενός ζώου συντροφιάς, σύμφωνα με τον ορισμό της παρ. στ του άρθρου 1 του παρόντος, καθώς και αντιμετωπίζει τα προβλήματα που προκύπτουν κατά τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Οι Δήμοι, οι Περιφερειακές Ενότητες και οι Περιφέρειες δημιουργούν δίκτυο ενημέρωσης των πολιτών για τα ζώα που διατίθενται προς υιοθεσία.

β) Στην περίπτωση που υπάρχει διαφωνία για την επικινδυνότητα ενός  αδέσποτου ζώου συντροφιάς ή την αναγκαιότητα της πραγματοποίησης ευθανασίας σε αδέσποτο ζώο συντροφιάς, την οριστική απόφαση λαμβάνει ειδική επιστημονική επιτροπή που συγκροτείται σε κάθε Δήμο με απόφαση του Δημάρχου και αποτελείται από:

αα) ένα κτηνίατρο της κτηνιατρικής υπηρεσίας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας και τον αναπληρωτή του,

ββ) ένα ιδιώτη κτηνίατρο  που έχει λάβει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από το ΓΕΩΤΕΕ και δραστηριοποιείται στην  περιοχή δικαιοδοσίας του Δήμου ή όμορου Δήμου και τον αναπληρωτή του,

γγ) ένα κτηνίατρο του φιλοζωικού σωματείου που δραστηριοποιείται στην  περιοχή δικαιοδοσίας του Δήμου ή όμορου Δήμου και τον αναπληρωτή του.».

 

στ) Η παρ. 14 του άρθρου 9, αντικαθίσταται ως εξής:

«14. Με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση από την αρμόδια Περιφέρεια σε Δήμους, σε συνδέσμους Δήμων και υπό την εποπτεία των Δήμων, σε εγκεκριμένα από αυτούς φιλοζωϊκά σωματεία και ενώσεις, άδειας ίδρυσης και λειτουργίας καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, οι όροι και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν τα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς για τη λειτουργία τους και κάθε σχετικό θέμα.».

 

ζ) Μετά την παρ. 14 του άρθρου 9, προστίθεται νέα παρ. 15 ως εξής:

«15. Με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται ο Δήμος και οι σύνδεσμοι Δήμων, που επιχορηγούνται για τη δημιουργία και λειτουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς και για  την υλοποίηση των ενεργειών διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς,  το ύψος, η διαδικασία και οι προϋποθέσεις καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης και κάθε άλλο σχετικό θέμα.».

 

8. Η παρ. 3 του άρθρου 11 του ν. 4039/2012, αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«3. Η διάθεση των νεκρών ζώων συντροφιάς, όπως αποτέφρωση και υγειονομική ταφή, πραγματοποιείται σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.».

 

9. Μετά την παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4039/2012, προστίθεται νέα παρ. 2α ως εξής:

«2α. Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 7, απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους.»

 

10. Η παρ. 1 του άρθρου 13, αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Από τις απαγορεύσεις που προβλέπονται στις παρ. 1 και 2 του άρθρου 12 εξαιρούνται οι νομίμως λειτουργούντες ζωολογικοί κήποι, τα ενυδρεία, τα καταστήματα πώλησης ζώων, τα κέντρα περίθαλψης ειδών άγριας πανίδας,  τα εκτροφεία θηραμάτων και οι εκθέσεις ανάπτυξης και προβολής του κτηνοτροφικού και γεωργικού τομέα,   που διέπονται από ειδικές διατάξεις, υπό την προϋπόθεση ότι και στους παραπάνω χώρους δεν διεξάγονται παραστάσεις, κάθε είδους, με τη συμμετοχή ζώων.».

 

11. Η παρ. 5 του άρθρου 20 αντικαθίσταται και μετά από αυτήν τίθεται νέα παράγραφος 5α, ως εξής:

«5. α) Στις περιπτώσεις των προηγούμενων παραγράφων, για την επιβολή  των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων και προστίμων, η έκθεση βεβαίωσης της παράβασης, που συντάσσεται από αρμόδια Αρχή της περίπτωσης ιδ του άρθρου 1, διαβιβάζεται αυθημερόν στην κατά τόπον αρμόδια υπηρεσία του οικείου Δήμου ή Περιφερειακής Ενότητας.

β) Στις περιπτώσεις βεβαίωσης παραβάσεων που διαπιστώνονται από αρμόδια Αρχή της περίπτωσης ιδ του άρθρου 1 και επισύρουν την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων και προστίμων και ποινικών κυρώσεων,  η έκθεση βεβαίωσης της παράβασης, αποστέλλεται στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

5α. Οι παραβάτες κάθε επιτακτικής ή απαγορευτικής διάταξης του ν. 1444/1984 (Α΄ 78) καθώς και οι παραβάτες των  διατάξεων των άρθρων 3,4, 7, 9,10 και 11 του ν. 2017/1992 (Α΄ 31) τιμωρούνται με τις ποινές  που προβλέπονται  από την παράγραφο 2 του άρθρου 8 του ν. 1197/1981 (Α΄240), όπως ισχύει.».

 

12. Ο Πίνακας Διοικητικών κυρώσεων και προστίμων του άρθρου 21 του ν. 4039/2012, τροποποιείται ως ακολούθως:

α) Στη δεύτερη στήλη της δεύτερης παράβασης του πίνακα διοικητικών κυρώσεων και προστίμων του άρθρου 21 που έχει ως εξής: «Παράλειψη εμπρόθεσμης σήμανσης και καταγραφής του ζώου συντροφιάς ή δήλωσης της απώλειας του ζώου συντροφιάς», η εσφαλμένη παραπομπή στο «Άρθρο 5 παρ. 1 περ. α», αντικαθίσταται από την ορθή ««Άρθρο 5 παρ. 1 περ. β»

β) Στο τέλος του πίνακα διοικητικών κυρώσεων και προστίμων του άρθρου 21 προστίθεται νέα παράβαση, ως εξής:

«

Μη εφαρμογή από τον ιδιοκτήτη,  τον  κάτοχο ή τον υπεύθυνο των ζώων, των κανόνων προστασίας και καλής μεταχείρισής τους  και μη τήρηση, από μέρους τους, των ειδικών  απαιτήσεων της περίπτ. β του άρθρου 1, ώστε να εξασφαλίζεται ο σεβασμός της ύπαρξής τους.Άρθρο 1 περίπ. β5.000 έως 15.000 ευρώ.

     ».

13. Στην αρχή της υπάρχουσας παραγράφου του άρθρου 23 του ν. 4039/2012, τίθεται ο αριθμός 1 και στο τέλος αυτής, προστίθεται παράγραφος 2, ως εξής:

«Από την έναρξη ισχύος της κοινής Υπουργικής απόφασης, που εκδίδεται κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 14 του άρθρου 9, όπως ισχύει, καταργούνται οι διατάξεις του ν. 604/1977 και του π.δ. 473/1978, που αφορούν, εκ των ενδιαιτημάτων, τα καταφύγια αδέσποτων ζώων και ρυθμίζουν ίδια θέματα.».

  • 6 Φεβρουαρίου 2013, 18:20 | ΤΕΦΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

    Προσβλητικός και ανεκδιήγητος ο νόμος περί «επιθετικού» ζώου.
    Κυρίως ψυχολογικοί παράγοντες που αντλούνται από το περιβάλλον, καθιστούν ένα ζώο επιθετικό.
    Συνεργαστείτε με την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων για να κατανοήσετε εις βάθος την έννοια της ζωοφιλίας γενικότερα.

  • 6 Φεβρουαρίου 2013, 18:16 | ΗΛΙΑΔΗΣ ΗΛΙΑΣ

    Ονομάζομαι Ηλιάδης Ηλίας, εκτρέφω τον Ελληνικό ιχνηλάτη από το 1992 η διεθνής κατοχυρωμένη επωνυμία του κυνοτροφείου μου είναι TEAM-ILIADIS με αριθμό GR013/10.

    Να σας ενημερώσω πως ο Ελληνικος Ιχνηλάτης είναι η μοναδική αναγνωρισμένη Ελληνική φυλή από την FCI με αριθμό προτύπου 214
    ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΙΣΧΥΟΝΤΟΣ ΠΡΟΤΥΠΟΥ:16-10-1959.

    Ύστερα από τόσα χρόνια κατάφερα να φτάσω την εκτροφή μου με την στήριξη της οικογενείας μου και με την υποστήριξη των ιδιωτών κυνηγών οι οποίοι έχουν απόκτηση απόγονους της εκτροφής μου σε ένα επίπεδο το οποίο είμαι ευγνώμον ώστε να μην χαθεί η μοναδική φυλή η οποία κατάγεται από τους καταδιωκτικούς σκύλους (ιχνηλάτες λαγωοθήρες) της εποχής του Ξενοφώντα…

    Με την πάροδο του χρόνου δυστυχώς διαπίστωσα την αύξηση της μιγαδοποίησεις, το σοβαρότατο αυτό λάθος το οποίο ΄΄ δημιούργησαν ΄΄ οι προγονοί μας και συνεχίζετε πλέον σε μικρότερο βαθμό. Για αυτό τον λόγο αποφάσισα να ασχοληθώ σοβαρά με την εκτροφή του Ελληνικού ιχνηλάτη ώστε να προσπαθήσω να με την πάροδο των χρόνων και με την επιλεκτικότητα των ζευγαρωμάτων να θέσω τους παρακάτω στόχους της εκτροφής μου πάντοτε βάση του προτύπου το οποίο έχει συντάξει ο κύριος Μπασουράκος.

    Όπως καταλαβαίνετε για να πραγματοποιηθεί η διάσωση αυτής της μοναδικής φυλής η οποία είναι μέρος της ιστορίας του τόπου μας πραγματοποιείτε μόνο με την επιλεκτική εκτροφή, σε περίπτωση που τεθεί σε ισχύ η τροποποίηση του παραπάνω νόμου: Άρθρο 54α: Τροποποίηση του ν. 4039/2012 «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» (Α΄15) η επιλεκτική εκτροφή την οποία πραγματοποιούμε όλοι οι εκτροφής ανεξάρτητα φυλής θα χαθεί ο τρόπος ζωής μας και ο αγώνας μας όλα αυτά τα χρόνια τα οποία μοχθούμε για την διάσωση και την υγιεί εκτροφή των συντρόφων μας!!

    Σας παρακαλώ πολύ να σκεφτείτε πολύ σοβαρά όλο τον παραπάνω νόμο ειδάλλως η επιλεκτική εκτροφή την οποία έχουμε χτίσει όλα αυτά τα χρόνια θα χαθεί με σοβαρό κίνδυνο την εξάπλωση των κουταβοπαραγωγών οι οποίοι αναπαράγουν χιλιάδες κουτάβια μη υγιεί και εκτός προτύπου….

    Με εκτίμηση
    Ηλιάδης Ηλίας

  • 6 Φεβρουαρίου 2013, 18:51 | Έφη

    Όλο αυτό είναι απλά μια γενικότητα και ο μόνος τρόπος που μπορώ να το χαρακτηρίσω είναι: Βλακειώδες και ανόητο!

  • 6 Φεβρουαρίου 2013, 17:45 | Αλίκη Χαϊκάλη

    άρθρο «1 στ) Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς είναι το ζώο συντροφιάς, που εκδηλώνει επιτυχή επίθεση ή ανεπιτυχή προσπάθεια επίθεσης ή απειλητική στάση και συμπεριφορά προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα…» Η διάταξη αυτή είναι τόσο γενική ώστε καθίσταται επικίνδυνη. Με τον τρόπο αυτό κάθε ζώο που γαυγίζει μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνο!! Απαράδεκτη διατύπωση με εγκληματικά αποτελέσματα.
    Επιβεβλημένη καθίσταται όμως η συμπλήρωση του νόμου με την πρόβλεψη κυρώσεων για τους Δήμους που δεν θα εφαρμόσουν το νόμο.

  • 6 Φεβρουαρίου 2013, 17:57 | κατερινα Καρκαλα

    Λετε με τη τροποποίηση του ν. 4039/2012 να θανατωσουν τα <> σκυλια , αλλα για τους ανθρωπους που τα σκοτωνουν με βαρβαρο τροπο δεν βλεπω να γινετε τιποτα .
    Ναι υπαρχει νομος που δυστυχως δεν εφαρμοζετε ποτε,με αυτη τη τροποποιση το μονο που θα καταφερετε ειναι να βλεπουμε περισσοτερα νεκρα σκυλια με τη δικαιολογια <> .

    Τα αδεσποτα χρειαζονται προστασια, οχι εξολοθρευση .

  • 6 Φεβρουαρίου 2013, 17:54 | νατασα

    Αγαπητοί φίλοι,
    για το θέμα της απαγόρευσης αναπαραγωγής σκύλων με κομμένα αυτιά και ουρά , που εξαιρετικά ορθά προτείνεται, όπως αντιλαμβάνεστε και εσείς δεν έγινε βεβαίως για να μην μεταφέρονται τα γονίδια, όπως χαριτολογώντας λέτε μερικοί, αλλά για να αποθαρρυνθούν ακόμη περισσότερο όσοι παρά την απαγόρευση του 4039/12 εξακολουθούν παράνομα , παρά το ανήθικο της κοπής αυτιών και ουρών για μαγκιά και χαβαλέ ,να τα κόβουν.
    Ε, να μην μπορούν και να τα αναπαράγουν, μέχρι να εμπεδωθεί το θέμα.

    Ως πότε θα είσαστε στην παρανομία ?
    Το έξυπνο πουλί από την φάκα πιάνεται.

  • 6 Φεβρουαρίου 2013, 17:59 | Κατερίνα

    Συμφωνώ με τα παρακάτω (μεταφορα απο
    5 Φεβρουαρίου 2013, 18:16 | Παντελης
    Το επικίνδυνο ζώο συντροφιάς
    α) Η περίπτωση στ του άρθρου 1, αντικαθίσταται ως εξής:
    «στ) Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς είναι το ζώο συντροφιάς, που εκδηλώνει επιτυχή επίθεση ή ανεπιτυχή προσπάθεια επίθεσης ή απειλητική στάση και συμπεριφορά προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα, καθώς και το ζώο που πάσχει ή είναι φορέας σοβαρού νοσήματος, που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα και δεν θεραπεύεται.».
    Είναι ποτέ δυνατόν να δοθεί τέτοιος ορισμός για το επικίνδυνο ζώο συντροφιάς; Ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου αφού δυνητικά ΟΛΑ τα σκυλιά μπορεί να θεωρηθούν επικίνδυνα! Τι σημαίνει ¨απειλητική στάση και συμπεριφορά προς τον άνθρωπο ή άλλα ζώα”; Το γάβγισμα και το γρύλισμα; Θα θεωρηθεί απειλή ένα σκυλί που γρυλίζει, γαβγίζει ή διορθώνει ένα άλλο σκύλο;
    Θα θεωρηθεί επικίνδυνο ένα κακοποιημένο σκυλί που το έδερναν όλη τη ζωή του και προφανώς και εκδηλώνει επιθετικές τάσεις ενώ επανέρχεται σταδιακά μόλις βρεθεί σε άλλους ιδιοκτήτες που θα το φροντίζουν με αγάπη;
    Μήπως θεωρηθεί επικίνδυνη μία γάτα που γρατζουνάει το παιδάκι που την ταλαιπωρεί ή ακόμα και ένα σκύλο που θα την τρομάξει στο δρόμο; ή αντίστοιχα ο σκύλος που θα επιτεθεί σε μία γάτα;;;; Έχετε δει ποτέ πιο γελοίο, αστοιχείωτο και γενικόλογο ορισμό;
    Ο ορισμός αυτός οδηγεί μαθηματικά σε ρατσιστικούς νόμους απαγόρευσης ολόκληρων φυλών! Αυτά που σε άλλες χώρες παλεύουν να ακυρώσουν στην Ελλάδα αρχίζουμε να τα εφαρμόζουμε! Θυμάστε τον Lennox?
    Ο θάνατος του εκτροφέα
    Το άρθρο 6 του ν. 4039/2012, τροποποιείται ως ακολούθως:
    α) Το πέμπτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 6, αντικαθίσταται και μετά από αυτό προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής:
    «Όταν εκτρέφεται έστω και ένας θηλυκός σκύλος αναπαραγωγής ή σημειώνονται περισσότεροι από δύο τοκετοί ανά έτος σε θηλυκό σκύλο εκτροφής, απαιτείται υποχρεωτικά η έκδοση άδειας εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς. Άδεια εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς απαιτείται και για τους ερασιτέχνες εκτροφείς σκύλων ή γατών όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου.».
    Ο νόμος που ισχύει σήμερα αναφέρει ότι “Όταν εκτρέφονται περισσότεροι από δύο θηλυκοί σκύλοι αναπαραγωγής ή σημειώνονται περισσότεροι από δύο τοκετοί ανά έτος σε θηλυκούς σκύλους εκτροφής, απαιτείται υποχρεωτικά η έκδοση άδειας αναπαραγωγής, εκτροφής και εμπορίας ζώων συντροφιάς.”
    Άρα από εκεί που ένας ερασιτέχνης εκτροφέας μπορούσε να έχει 2 θηλυκά σκυλιά τώρα ουσιαστικά δεν μπορεί να έχει ούτε ένα!!!!! Το παράλογο φυσικά συνεχίζεται αφού υπάρχει και το “ή σημειώνονται περισσότεροι από δύο τοκετοί ανά έτος” κάτι που προφανώς δεν γίνεται χωρίς θηλυκό σκυλί!
    Επίσης εντύπωση προκαλεί ο χαρακτηρισμός “σκύλος αναπαραγωγής”… πως ορίζεται και ποιους αφορά; ΟΛΟΥΣ όσους έχουν μη στειρωμένη θηλυκιά;
    Σε όλο τον κόσμο πέρα από τους επαγγελματίες εκτροφείς με τις μεγάλες εγκαταστάσεις (που είναι ελάχιστοι στη χώρα μας) υπάρχουν οι ερασιτέχνες που λόγω του πάθους και της αγάπης για τη φυλή κάνουν κάποια επιλεκτικά ζευγαρώματα στο σπίτι τους, στο διαμέρισμα τους ή στον κήπο τους! Δεν το κάνουν για να κερδίσουν χρήματα αλλά για να πάνε τη φυλή τους πιο μπροστά, να τη βελτιώσουν και να παράγουν καλά και υγιή σκυλιά!
    Οι παραπάνω αλλαγή θα τους εξαφανίσει αφού δεν θα μπορούν να έχουν θηλυκά σκυλιά και οι διαδικασίες και απαιτήσεις για άδεια είναι παράλογες και ανεφάρμοστες για τους ερασιτέχνες (πολλά στρέμματα, εγκαταστάσεις κτλ περιττές για 2-3 σκυλιά).
    Ποιος θα κερδίσει από αυτό; Μα φυσικά τα Puppy Mills και οι εισαγωγείς τους αλλά και οι παράνομοι εκτροφείς της πίσω αυλής που έτσι και αλλιώς δεν δήλωναν ποτέ τις γέννες τους στον Κ.Ο.Ε.! Όσοι θέλουν έτσι και αλλιώς καθαρόαιμο σκυλί δεν θα πάνε σε καταφύγιο για υιοθεσία αλλά θα πάνε στις εύκολες λύσεις που αναφέρω παραπάνω από τη στιγμή που δεν θα βρίσκουν εκτροφικά σκυλιά!
    Τα κομμένα αυτιά και η αναπαραγωγή
    Μετά την παρ. 3 του άρθρου 6, προστίθεται νέα παράγραφος 3α, ως εξής:
    «3α. Δεν επιτρέπεται η εισαγωγή, εκτροφή, αναπαραγωγή και εμπορία σκύλων που είναι ακρωτηριασμένοι»
    Σύμφωνα με τον νόμο που ισχύει σήμερα έχει απαγορευτεί η κοπή αυτιών και ουρών από όλα τα σκυλιά και αντίστοιχα η συμμετοχή των σκύλων αυτών σε εκθέσεις ή άλλες κυνολογικές εκδηλώσεις. Δεν διαφωνούμε με την πολιτική αυτή που σταδιακά εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες αν και ο δικός μας νόμος είχε την παγκόσμια αρνητική πρωτοτυπία να απαγορεύει και τη συμμετοχή των σκύλων που είχαν κομμένα αυτιά-ουρά ακόμα και πριν την ψήφιση του νόμου (αναδρομική ισχύ!!)!!
    Ας ξεπεράσουμε το θέμα αυτό αφού ο νόμος ισχύει και ας πάμε στο καινούργιο έκτρωμα που προωθείται και δίνει μαθήματα άγνοιας! Όπως μπορείτε να διαβάσετε θα απαγορεύεται πλέον η αναπαραγωγή σκύλων με κομμένα αυτιά και ουρά!!!!!!!!!!
    Μπορεί να βρει κανείς λογική σε αυτό; Μήπως το ζευγάρωμα θα μεταφέρει το γονίδιο των κομμένων αυτιών στα κουτάβια; Υπάρχει έστω ένα λογικό επιχείρημα στο να βγουν από την εκτροφή εξαιρετικά δείγματα κάποια φυλής επειδή τους κόπηκαν τα αυτιά πριν 2 ή 5 χρόνια; Όχι βέβαια… μήπως όμως η λογική αυτή ωθήσει νόμιμους εκτροφείς στην παρανομία και στις αδήλωτες γέννες;
    Οι παραπάνω αλλαγές είναι ότι πιο παράλογο έχω διαβάσει τα τελευταία χρόνια! Δείχνουν άγνοια, αμορφωσιά και πλήρη άγνοια της κυνολογίας και της ζωοφιλίας!
    Οι παραπάνω αλλαγές δεν πρόκειται να λύσουν κανένα πρόβλημα! Αντίθετα θα χειροτερέψουν την κατάσταση ακόμα και με τα αδέσποτα αφού η εξόντωση των εκτροφέων θα οδηγήσει σε ακόμα περισσότερες εισαγωγές από puppy mills, σε απογείωση των πωλήσεων ζώων από Pet Shops και σε ακόμα περισσότερες γέννες από BYBs. Οι φιλοζωικές οργανώσεις πρέπει να καταλάβουν ότι οι μικροί ερασιτέχνες εκτροφείς δεν είναι αντίπαλοι τους, ούτε φυσικά η αιτία των αδέσποτων με τα ελάχιστα σκυλιά που παράγουν και δηλώνουν στον ΚΟΕ! Αντίπαλοι είναι αυτοί που αναφέρω παραπάνω και οι οποίοι θα γιγαντωθούν ακόμα περισσότερο και θα γεμίσουν κάθε γειτονιά με σκυλιά σε γυάλες!
    Και φυσικά έχουμε το τραγικό θέμα του επικίνδυνου σκύλου! ΕΓΚΛΗΜΑ! Κάθε σκύλος, δεσποζούμενος, αδέσποτος ή σε καταφύγιο μπορεί να δείξει συμπεριφορά που να ταιριάζει στην περιγραφή! θα οδηγηθούμε σε ομαδικές θανατώσεις αδέσποτων και σε καταγγελίες από υστερικούς επειδή τους γάβγισε ο σκύλος του γείτονα! ΝΤΡΟΠΗ!
    Καλώ όλες τις φιλοζωικές οργανώσεις, τους εκτροφείς, τον Κ.Ο.Ε. και τους Ομίλους φυλών, τους κυνόφιλους και γενικότερα τους λάτρεις των σκύλων να αντιδράσουν! Με σχόλια στη σελίδα της δημόσιας διαβούλευσης, επικοινωνία με βουλευτές και γνωστούς και με όποιο τρόπο μπορεί ο κάθε ένας! Στην τελική προωθήστε και μοιραστείτε αυτό το άρθρο όπου και όπως μπορείτε!

    ευχαριστώ

  • 6 Φεβρουαρίου 2013, 16:34 | ΒΛΑΧΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΞΕΡΑ ΠΟΙΟΣ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ!!!ΕΧΕΙ ΣΚΥΛΟ Ο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ???(Η ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΚΑΝΑΠΕ)ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΥΠΟΨΙΝ ΣΑΣ ΤΟΝ ΚΟΕ(ΠΛΕΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΝΟΦΙΛΙΑΣ)ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΜΑΣ(ΣΕΤΤΕΡ-ΕΠΑΝΙΕΛ-ΚΟΥΤΣΧΑΡ…ΚΛΠ)ΑΠΟ ΠΟΥ ΚΑΙ ΩΣ ΠΟΥ Ο ΕΝΑΣ ΣΚΥΛΟΣ ΘΥΛΗΚΟΣ ΣΕ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΝΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΕΚΤΡΟΦΗ!!!ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΠΕΤΑΤΕ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ ΑΚΡΟΤΗΡΙΑΣΜΕΝΟΥΣ Ο ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΣΚΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΖΕΤΑΙ(ΣΤΗΝ ΟΥΡΑ)ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΟΥ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΝΑ ΤΑ ΠΕΤΑΤΕ ΕΤΣΙ!!!!ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΚΑΝ ΝΑ ΑΚΟΥΣΩ ΤΟ ΠΙΟΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΚΡΙΝΗ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΜΑΣ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ????

  • 6 Φεβρουαρίου 2013, 16:20 | ΛΙΜΙΑΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Θεωρώ ΕΓΚΛΗΜΑ τα αναφερόμενα ως προς το <>. Κάθε σκύλος, δεσποζούμενος, αδέσποτος ή σε καταφύγιο μπορεί να δείξει συμπεριφορά που να ταιριάζει στην περιγραφή! Θα οδηγηθούμε σε ομαδικές θανατώσεις αδέσποτων και σε καταγγελίες από υστερικούς επειδή τους γάβγισε ο σκύλος του γείτονα??? ΕΛΕΟΣ !!!!

    Τρομερή εντύπωση μου προκαλεί ο χαρακτηρισμός “σκύλος αναπαραγωγής”. Πως ορίζεται και ποιους αφορά??? ΟΛΟΥΣ όσους έχουν ΜΗ στειρωμένη θηλυκιά ή αρσενίκο?????
    Ουσιαστικά επιχειρείται η εξαφάνιση των ερασιτεχνών εκτροφεων, αφού για 2-3 σκυλιά καλουνται να μπουν σε διαδικασιες εκδοσης αδειων, με απαιτήσεις παράλογες ,ανεφάρμοστες και περιττές ( πχ. πολλά στρέμματα, εγκαταστάσεις κλπ κλπ κλπ ).Τα κατοικίδια θα πρέπει να προστατεύονται από τα Puppy Mills, τους εισαγωγείς( που τα φέρνουν στοιβαγμένα μέσα σε κοντέινερ) , και τους παράνομους εκτροφείς της πίσω αυλής οι οποιοι δεν δηλώνουν ποτέ τις γέννες τους στον Κ.Ο.Ε.! Τελικά ομως είναι οι μόνοι οι όποιοι ευνοούνται .
    ΝΤΡΟΠΗ! Η ασάφεια και η προχειρότητα σε όλο της το μεγαλείο!!!!!!!ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΝΤΡΟΠΗ

  • 6 Φεβρουαρίου 2013, 16:13 | Δεκαριστου Μαρια

    Ως προς την επιθετικότητα θα σας διηγηθώ ένα περιστατικό. Γυρνώντας από το σουπερ μάρκετ με μια σακούλα με αλλαντικά, συνάντησα έναν αδέσποτο σκύλο και όπως κάνω πάντα, άνοιξα μια από τις συσκευασίες και του έδωσα μερικές φέτες σαλάμι. Ο σκύλος όμως αντί να πάρει τις φέτες, άρπαξε ολόκληρη τη σακούλα που κράταγα στο άλλο μου χέρι, δωρίζοντάς μου και δύο μικρές τρύπες στα δάκτυλά μου.
    Εγώ έκρινα τον σκύλο πανέξυπνο και επιβιωτικό. Κάποιος άλλος όμως μπορεί να τον έκρινε επικίνδυνο και μάλιστα με βεβαιωμένη επίθεση λόγω τις ύπαρξης μικροτραυμάτων.
    Ήταν απρόκλητα? Όχι! Υπήρχε η πρόκληση των αλλαντικών, μεγάλη πρόκληση για έναν πεινασμένο σκύλο… Με αυτόν τον ασαφή προσδιορισμό περί επιθετικότητας, αυτός ο πανέξυπνος σκυλάκος τι τύχη θα είχε?

  • 6 Φεβρουαρίου 2013, 14:52 | Κοκκίνου Μαρία

    Άρθρο 1 παράγραφος στ.
    Η διατύπωση περί επικίνδυνου ζώου είναι εντελώς ασαφής. Θα πρέπει να ορίζονται και συνθήκες κάτω απο τις οποίες ένας σκύλος εκφράζει επιθετικότητα (π.χ. υπο άμυνας, λόγω φόβου κλπ) που όμως δεν συνιστούν απαραίτητα ένδειξη γενικής επιθετικότητας και αρα να εξαίρονται. Υπάρχουν ειδικοί να αναλύσουν το τι ακριβώς είναι επιθετική συμπεριφορά και πως αντιμετωπίζεται!!
    Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς είναι αυτό που ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΑ εκδηλώνει ΑΠΡΟΚΛΗΤΑ έντονη επιθετική συμπεριφορά προς τον άνθρωπο.
    ΑΠΡΟΚΛΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΑ κύριοι, με την περιγραφή που έχετε δώσει περιγράφεται έναν οποιονδήποτε σκύλο σε κάποια στιγμή της ζωής του που θα νιώσει φόβο ή που θα κακοποιηθεί. Αφήνουμε ανεξέλεγκτους τους κακοποιητές των ζώων και θανατώνουμε τα ίδια όταν θα προσπαθήσουν να αμυνθούν??? Καμία λογική!
    Επίσης ποιος υπάλληλος δημόσιας αρχής έχει την δυνατότητα και την εμπειρία να κρίνει την αντίδραση ενός ζώου??? Ο υπαστυνόμος??? Ο αντιδήμαρχος μάλλον?? Μας κάνετε πλάκα!
    Οι Δήμοι.. Ποιοι Δήμοι ασχολούνται ενεργά και σωστά με την περίθαλψη των αδέσποτων? Μήπως χρειάζονται κονδύλια για αυτόν τον σκοπό που δεν έχουν δοθεί? Αν δόθηκαν τότε να έχουν κυρώσεις οι ανάλογοι δήμοι που δεν τα χρησιμοποιούν για αυτόν το σκοπό.
    Οι ομάδες που θα πρέπει να συσταθούν πέρα από κτηνίατρο θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν και έναν εκπαιδευτή σκύλων, τι δουλειά έχει ο εκπρόσωπος κυνηγετικού ομίλου??? Εκπαιδευτή χρειάζεται, αναγνωρισμένο, θετικό εκπαιδευτή επαγγελματία!!
    Χωλαίνει από παντού η τροποποίηση του νόμου!! Επιτηδευμένες κινήσεις για να «γλιτώσετε» από τα αδέσποτα με «ξεκούραστο» τρόπο νομίζω ψάχνετε.. Αφήνετε την δυνατότητα σε κάθε άρρωστο να καταγγείλει δήθεν επιθετικούς σκύλους για να αδειάσει η γειτονιά του! Τα ζώα πρέπει να προστατέψουμε από τους επιθετικούς ανθρώπους και όχι το αντίστροφο.. Παραπαίει η νομοθεσία στην Ελλάδα γενικότερα, αλλά εδώ όσο πάτε και το κάνετε χειρότερο. Χρήζει άμεσης διόρθωσης από ειδικούς!!

  • 6 Φεβρουαρίου 2013, 14:56 | Βλοντακης Γιαννης

    Για να περιοριστει το προβλημα των αδεσποτων πρεπει να απαγορευθει η πωληση τους οπουδηποτε..Απλο και κατανοητο..σιγουρα θα υπαρξουν αντιδρασεισ κ ανεργοι κτλ ομως δεν μπορει καποιος να βιοποριζεται απο το σκλαβοπαζαρο ζωων..καποτε βγαζανε λεφτα με την πωληση δουλων και ηταν φυσιολογικο..τωρα ειναι παρανομο..Η κοινωνια εξελισσεται και γινετα πιο ηθικη προς ολα τα οντα..θελω να πιστευω..
    Ετσι δεν θα χρειαζεται να χρησιμοποιουνται τροποποιησεις του τυπου ανεπιτυχης επιθετικη συμπεριφορα…που μπορει να ερμηνευθει ποικιλοτροπως και αναλογα με την συναισθηματικη διαθεση του καταγγελοντα..Δλδ ο ταυρος προς τον ταυρομαχο εχει μια ανεπιτυχη επιθετικη συμπεριφορα και θανατωνεται..Ομως εχει προκληθει απο αυτον..μην γινει το ιδιο και για τα ζωα της πολης που ειναι φιλοι και συγκατοικοι μας στον δικος τους αγωνα για επιβιωση

  • 6 Φεβρουαρίου 2013, 13:38 | ΡΗΓΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

    Φαντάζομαι ότι όλα τούτα τα έγραψαν καποιοι χωρίς φιλοζωική συνείδηση αλλιώς δεν εξηγείται η αμορφωσιά και η ανηθικότητα.Αλλάξτε τα όλα προς το συμφέρον των ζώων άρα καιρων ανθρώπων γιατί σε λίγο θα ψηφίστεί να θανατώνονται και οι επιθετικοί άνθρωποι !!!!

  • 6 Φεβρουαρίου 2013, 13:11 | καλλιόπη τζιώρκα

    Tα ζώα είναι μέρος της φύσης που μοιραζόμαστε όλοι μας! Και είναι ψυχές και δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε άνθρωπος με κακή πρόθεση ή με τις φοβίες του ή τις ιδιοτροπίες του να αποφασίζει να θανατωθούν!! Και δεν γίνεται αυτό να το δεχτούμε ως νόμιμο και δίκαιο!!!
    Τι θα πει «επιθετικό» ζώο; Όταν γρυλίζει;; Όταν γαυγίσει;; Όταν το κλωτσάν και δαγκώσει;; Ποιός το κρίνει; Και ποιές είναι οι συνθήκες που ένα σκυλί μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι; Εντελώς ασαφής η τοποθέτηση η συγκεκριμένη. Και μια βολική «ομπρέλα» για να θανατώνονται αθώα ζώα.
    Υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει το κράτος και οι δήμοι για την προστασία των αδέσποτων ψυχών πριν φέρει αυτήν την τροποποίηση να ψηφιστεί!

  • 6 Φεβρουαρίου 2013, 13:30 | Νίκος

    Σωστά τα σχόλια για τον ασαφή ορισμό του επικίνδυνου ζώου.

    Επίσης, πολύ σωστό το σχόλιο για να επιτρέπεται να συνοδεύει ο σκύλος τον ιδιοκτήτη του σε οποιοδήποτε χώρο (Κατερίνα, 5-2-2013, 16:41).
    Πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί δεν ισχύει αυτό;

    Όλες οι άλλες προτινόμενες αλλαγές προς λάθος κατεύθυνση.

  • 6 Φεβρουαρίου 2013, 13:17 | Αντιγόνη Γαβριηλιδου

    O ορισμός του ζωου ως επιθετικο ειναι ασαφης. Το γαυγισμα του σκυλου ειναι ενας τροπος επικοινωνιας με τον ιδιοκτητη και τα αλλα σκυλια. Θα ισχυει αυτο και για τα σκυλια φυλαξης, τα ιατρικα σκυλια -seeing eye dogs- κλπ? Οσον αφορα στο θεμα των επι8ετικων αδεσποτων σκυλων, εφ’οσον δεν υπαρχει μεριμνα για την υιοθετηση των και ελλειψη υποδομων για την φροντιδα τους, χρηζει αμεσης βελτιωσης η ενημερωση του κοινου και των παιδιων ιδιαιτερα. Η εγκαταληψη απο μερους των ιδιοκτητων εχει δημιουργησει το θεμα του αδεσποτου σκυλου, αρα η εξυγειανση πρεπει να αρχισει απο εκει.

  • 6 Φεβρουαρίου 2013, 12:05 | Σοφία Μ.

    Άρθρο 1 παράγραφος στ).«Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς είναι το ζώο συντροφιάς, που εκδηλώνει επιτυχή επίθεση ή ανεπιτυχή προσπάθεια επίθεσης ή απειλητική στάση και συμπεριφορά προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα»
    Η συγκεκριμένη διατύπωση είναι ασαφής και αν δεν έχει γίνει από έλλειψη γνώσεων και αφέλεια, τότε θεωρώ ότι είναι σκόπιμη κι έχει ως στόχο κυρίως την εξαφάνιση των αδέσποτων ζώων από οποιονδήποτε άσχετο με συνοπτικές διαδικασίες και την απαλλαγή των Δήμων από τις υποχρεώσεις τους. (έτσι κι αλλιώς ελάχιστοι Δήμοι έχουν πρόγραμμα για τα αδέσποτα και φυσικά κανείς δεν τους επιβάλει κυρώσεις)

  • 6 Φεβρουαρίου 2013, 12:22 | A. Drivakou

    «στ) Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς είναι το ζώο συντροφιάς, που εκδηλώνει επιτυχή επίθεση ή ανεπιτυχή προσπάθεια επίθεσης ή απειλητική στάση και συμπεριφορά προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα, καθώς και το ζώο που πάσχει ή είναι φορέας σοβαρού νοσήματος, που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα και δεν θεραπεύεται.».

    …αν αυτή η τροπολογία περάσει, ο κάθε ένας θα μπορεί να καλεί τον δήμο του, να του καταγγέλλει ότι ο τάδε αδέσποτος σκύλος του γρύλισε ή του γάβγισε, και αυτό αυτόματα θα θεωρείται «ανεπιτυχής προσπάθεια επίθεσης» ή απλά «απειλητική στάση». Άρα ο σκύλος τίθεται σε εγκλεισμό του σε κυνοκομείο και ακολουθούν οι γνωστές συνοπτικές δημοκρατικές διαδικασίες προς τον θάνατό του.

    Ερώτηση:
    Ποιος είναι αυτός που έχει το δικαίωμα να αφαιρεί ζωές λόγω αρρώστιας?»…καθώς και το ζώο που πάσχει ή είναι φορέας σοβαρού νοσήματος…» Κύριοι του υπουργείου, έχετε σκοπό στο άμεσο μέλλον να ισχύουν οι διατάξεις και για τους ανθρώπους? Τέτοιες τακτικές εκκαθάρισης παραπέμπουν σε καθεστώτα, που από την Ε.Ε. είναι καταδικαστέα. Ελπίζω και από εσάς..!

  • 6 Φεβρουαρίου 2013, 12:01 | ΧΡΙΣΤΙΝΑ

    Βρίσκω θετικό ότι υπάρχουν στάδια στη διαδικασία περί ορισμού και διαπίστωσης της επιθετικότητας.
    Το γαύγισμα πάντως και η απειλιτική στάση -αν δεν συνοδεύεται από απόπειρα επιτυχή ή και ανεπιτυχή τραυματισμού- δεν στοιχειοθετεί επικίνδυνη συμπεριφορά. Θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν -υπέρ του ζώου- η περίπτωση ξεκάθαρης πρόκλησης (κάποιος με μπαστούνι που απομακρύνει ένα ζώο από το χώρο)-η οποία στοιχειοθετείται με μαρτυρίες. Γιατί δυο τέτοια περιστατικά να συμβούν στη ζωή ενός ζώου μπορεί να καταλήξει φοβικό.
    Και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρχουν επαρκή πειστήρια τραυματισμού ή απόπειρας τραυματισμού.

  • 6 Φεβρουαρίου 2013, 11:30 | Αντώνης Μάγγος

    Δεν υπάρχουν επικίνδυνα ζώα συντροφιάς, αλλά επικίνδυνοι άνθρωποι που έχουν ζώα ή φοβούνται και μισούν τα ζώα.

    Όποιο δεσποζόμενο ζώο επιδεικνύει απρόκλητη επικίνδυνη συμπεριφορά, να περνάει ο ιδιοκτήτης του από αξιολόγηση από επιτροπή ψυχολόγων και ψυχιάτρων, και εφ όσον κριθεί ακατάλληλος, να του απαγορεύεται να έχει ζώα.

    Ο κάθε φοβικός άνθρωπος που το βάζει στα πόδια με την θέα ενός σκύλου, θα μπαίνει στην διαδικασία να καταγγέλλει τα ζώα που θα συναντάει σαν επικίνδυνα.

  • 6 Φεβρουαρίου 2013, 11:36 | Νικος

    Γιατί προστατεύετε τα pet shops; Πρέπει να συμπεριληφθεί η απαγόρευση πώλησης ζώων από αυτα!

  • 6 Φεβρουαρίου 2013, 10:47 | Νικόλας

    Άρθρο 1 παράγραφος στ).«Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς είναι το ζώο συντροφιάς, που εκδηλώνει επιτυχή επίθεση ή ανεπιτυχή προσπάθεια επίθεσης ή απειλητική στάση και συμπεριφορά προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα»
    Καλά είναι διατύπωση αυτή νόμου; Δεν υπάρχει πιο ασαφές κείμενο…
    Έτσι διατυπωμένο καθιστά «επικίνδυνα» Όλα μα όλα τα ζώα συντροφιάς από ένα σκύλο που γαβγίζει η γρυλίζει έως μια γάτα που καμπουριάζει σε κάποιον (απειλητική στάση) «καλόπιστο» που θα το καταγγείλει αναίτια σαν ακόμη χειρότερα ανεπιτυχή προσπάθεια επίθεσης. Πως αποδείχνεται άραγε αυτό;
    Σίγουρα μια καλή κίνηση είναι να επανέλθει το λογικότερο «απρόκλητα» να προστεθεί ο όρος «επανειλημμένα»
    Έχω θηλυκό σκύλο ράτσας αν δεν τον στειρώσω θεωρούμαι εν δυνάμει εκτροφεας;

  • 6 Φεβρουαρίου 2013, 10:59 | Σταύρος Τερίκογλου

    Άρθρο 1 παράγραφος στ. Η διατύπωση περί επικίνδυνου ζώου είναι εντελώς ασαφής. Θα πρέπει να γίνει πιο συγκεκριμένος καθώς επίσης και να ορίζονται και συνθήκες κάτω απο τις οποίες ένας σκύλος εκφράζει επιθετικότητα (π.χ. υπο άμυνας, λόγω φόβου κλπ) που όμως δεν συνιστούν απαραίτητα ένδειξη γενικής επιθετικότητας και αρα να εξαίρουντε.

  • 6 Φεβρουαρίου 2013, 10:33 | ΙΩΑΝΝΑ ΛΑΔΑΚΗ

    ΣΥΖΗΤΑΝΕ ΓΙΑ ΑΘΩΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ….ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΜΕ ΟΤΙ ΒΡΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΜΑΣ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΜΜΕΣΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ???ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΥΡΩ ΜΑΣ ΤΟΣΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΓΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΑΦΕΙΣ ΝΟΜΟΙ ΤΙΠΟΤΑ….ΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΤΩΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΑΣ ΟΧΙ ΜΕ ΤΩΝ ΖΩΩΝ…ΑΣ ΚΑΝΕΤΕ ΚΥΡΙΟΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΖΩΑ…ΠΟΣΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΖΩΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ….ΔΕΝ ΖΩ ΓΙΑΤΙ ΦΟΒΑΜΑΙ ΕΣΕΝΑ ΑΝΘΡΩΠΕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • 6 Φεβρουαρίου 2013, 10:20 | Κυριάκος

    Άρθρο 1 παράγραφος στ. Η διατύπωση περί επικίνδυνου ζώου είναι εντελώς ασαφής. Τι ακριβώς σημαίνει ανεπιτυχής και ποιος ορίζει ότι ήταν ανεπιτυχής; Ο γείτονάς μου που κλώτσαγε γατάκια από την ταράτσα του σπιτιού του; Επί τέλους κάποια στιγμή και η Ελλάδα πρέπει να θεσπίσει νόμους που να προστατεύουν και όχι να διώκουν πλάσματα που δεν έχουν τη δυνατότητα να υπερασπίσουν τον εαυτό τους. Αν ένα ζώο συντροφιάς είναι επιθετικό φταίει ο ιδιοκτήτης και όχι το ζώο. Ένα σκυλί μπορεί να γαβγίσει για τον οποιοδήποτε λόγο, αυτό δεν το κάνει επιθετικό. Θεωρώ ότι χρειάζεται να υπάρχει σαφήνεια στο πως διευκρινίζεται η επιθετικότητα ενός δεσποζόμενου τουλάχιστον ζώου αλλά επίσης να οριστούν και κανόνες ευζωίας για τα σκυλιά στα κυνοκομεία για να σταματήσουμε να βλέπουμε εικόνες ντροπής που προσβάλουν τη χώρα μας παγκοσμίως.

  • 6 Φεβρουαρίου 2013, 09:54 | Mitsi Γλυνού

    Σωστό στο να μη πωλούντε ζώα αλλά κύριοι
    Δεν υπάρχει επιθετικό ζώο!!!
    Αντί να υπερασπίζετε τη ζωή όλων των πλασμάτων καθόσαστε χωρίς καμιά γνώση και βγάζετε έτσι ελαφρά τη καρδία θανατικές ποινές!
    Που βρισκόμαστε? Δεν θεωρώ την χώρα μου τριτοκοσμική!

  • 6 Φεβρουαρίου 2013, 09:32 | Λίντα

    κάντε κάτι πρώτα για τα αδέσποτα κ την παράνομη εκτροφή ζώων κ ύστερα πιάστε τους εκτροφείς μα γτ να είναι τόσο ανάποδο αυτό το κράτος μας κουράζεται!!

  • 6 Φεβρουαρίου 2013, 09:33 | Tzina

    Αρθρο 1 περίπτωση στ του νόμου 4039/2012 : Ελλιπής η τροποποίηση καθώς όπως όλοι γνωρίζουμε ειδικά τα σκυλιά ζουν ως αγελαία ζώα. Ως αποτέλεσμα αυτού σε περίπτωση που δεχθούν απειλή είναι λογικό οτι μπορεί να επιδείξουν απειλητική στάση. Μην γνωρίζοντας λοιπόν τους λόγους που ένα ζώο μπορεί να έχει απειλητική στάση ή επιτυχής – ανεπιτυχής προσπάθεια επίθεσης , καθώς και την συχνότητα εμφάνισης επιθετικής στάσης , μέσω της τροποποίησης αυτής λοιπόν δίνετε το έναυσμα σε όλους όσους κακοπροαίρετους να οδηγήσουν αθώα πλάσματα σε εγκλεισμό πιθανών και θάνατο.

  • 6 Φεβρουαρίου 2013, 08:12 | αλεξανδρα

    ειναι τελείως ασαφες το άρθρο για τα επιθετικά σκυλιά..Τα φοβικά σκυλιά πολλές φορές γαβγίζουν χωρίς να εχουν πρόθεση επίθεσης.
    Με αυτον τον τρόπο οδηγείτε εντέχνως στον αφανισμό αθώων ζώων.
    Ντροπή.

  • 6 Φεβρουαρίου 2013, 05:33 | Ζωή Πλάκα

    «Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς είναι το ζώο συντροφιάς, που εκδηλώνει επιτυχή επίθεση ή ανεπιτυχή προσπάθεια επίθεσης ή απειλητική στάση και συμπεριφορά προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα…»

    Δεν υπάρχει σκύλος αδέσποτος ή δεσποζόμενος που να μην έχει εκδηλώσει απειλητική στάση και συμπεριφορά προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα όπως γενικά περιγράφεται. Ακόμα και η φυσική τάση του ζώου να προστατεύσει το φαγητό του ή τον εαυτό του ή ακόμα και το παιχνίδι ανάμεσα σε δύο σκύλους θα μπορούσε, σύμφωνα με την ανωτέρω πρόταση, να εκληφθεί ως «επιθετική συμπεριφορά». Η παραπάνω πρόταση θα μπορούσε να περιγράψει όλους τους σκύλους σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Ποιος θα χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά αυτή και θα οδηγεί τα ζώα σε θανάτωση;;;

  • 6 Φεβρουαρίου 2013, 03:22 | Papathanasiou

    Η διατύπωση περί επικίνδυνου ζώου είναι εντελώς γελεία 5 χρονό την έγραψε;
    Αυτό που έγραψε τον νόμο ρώτησε καμία φιλοζωική ή κανέναν σχετικό ή πάλι όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω;

  • 6 Φεβρουαρίου 2013, 02:39 | Καιτη

    Η τροποποίηση για τον ορισμό του «επιθετικού» ζώου είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ, και εξυπηρετεί σκοπιμότητες που ξεπερνούν τα όρια και γενικά θα πρέπει να απαγορευτεί κάθε είδους αγοροπωλησία ζώων.
    Για την εγκατάλειψη?
    Για στείρωση?
    Μισές δουλειές για άλλη μια φορά!

  • 6 Φεβρουαρίου 2013, 01:11 | Θοδωρής

    Κινητές κτηνιατρικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να επιτρέπεται να αποκτήσουν & οι έλληνες κτηνιάτροι οι οποίοι διαθέτουν νόμιμο αδειοδοτημένο Κτηνιατρείο για να μπορούν να εξυπηρετούν διάφορα παθολογικά περιστατικά(μαζικό εμβολιασμό αιγοπροβάτων,αμμοληψίες σε κοπάδια σε παραγωγικά ζώα καθώς & επείγοντα περιστατικά σε ζώα συντροφιάς στον τόπο του συμβάντος( τροχαία ατυχήματα,δηλητηριάσεις Κ.τ.λ) ιδιαίτερα όταν έχουν οι κτηνίατροι δραστηριοποιούνται σε ημιαγροτικές περιοχές……..Ευχαριστώ….

  • 6 Φεβρουαρίου 2013, 00:52 | ΑΓΓΕΛΙΚΗ

    Η τροποποίηση για τον ορισμό του «επιθετικού» ζώου είναι απλά ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ. Για άλλη μία φορά αυτη η χώρα δεν θα θυμηθεί τι εστί Παιδεία και Πολιτισμός.. λυπάμαι.

  • 6 Φεβρουαρίου 2013, 00:13 | βισβικου λιτσα

    Συμφωνω με τα παραπανω και προσθετω πως τα αδεσποτα χρειαζονται προστασια απο εμας και οχι το αντιθετο

  • 6 Φεβρουαρίου 2013, 00:45 | Εβίτα

    Είναι απαράδεκτη η πρόταση περί θανάτωσης ζώων συντροφιάς με τον χαρακτηρισμό του επικίνδυνου έτσι όπως ορίζεται…Ως γνωστόν, ζώντας σε μια τόσο οπισθοδρομική χώρα, με έλλειψη παιδείας πάνω σε βασικά θέματα όπως τον σεβασμό για κάθε είδους έμβιου πλάσματος, δίνετε πάτημα για ψευδής καταγγελίες με απώτερο σκοπό την άδικη θανάτωση πολλών αθώων ψυχών…

  • 6 Φεβρουαρίου 2013, 00:03 | βισβικου λιτσα

    Συμφωνω με ολα τα παραπανω. Τα αδεσποτα χρειαζονται προστασια, οχι εξολοθρευση.

  • 6 Φεβρουαρίου 2013, 00:26 | Νίκος Λ.

    «Αρμόδια όργανα βεβαίωσης των παραβάσεων είναι τα όργανα που τις διαπιστώνουν κατά την άσκηση των ελεγκτικών καθηκόντων τους και συγκεκριμένα η Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, η Θηροφυλακή των κυνηγετικών συλλόγων, οι υπάλληλοι των Τελωνείων και των Σταθμών Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου και η Λιμενική Αστυνομία.».

    Κακώς δεν είχε συμπεριληφθεί η Ελληνική Αστυνομία στο νόμο και πρέπει να διορθωθεί. Επίσης και η Λιμενική Αστυνομία, το οποίο είναι το αποκλειστικά αρμόδιο όργανο αστυνομία εντός χώρων λιμένων, και μέσα σε πλοία.

    Θα πρέπει να γίνει παρακάτω διαχωρισμός καθηκόντων. πχ. η Δημοτική Αστυνομία να βεβαιώνει τα διοικητικά πρόστιμα, ενώ η ελληνική αστυνομία να έχει το ποινικό κομμάτι. Δεν χρειάζεται αλληλοεπικάλυψη.

  • 6 Φεβρουαρίου 2013, 00:08 | Ξένια

    Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς είναι αυτό που ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΑ εκδηλώνει ΑΠΡΟΚΛΗΤΑ έντονη επιθετική συμπεριφορά προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα. Οποιαδήποτε άλλη διατύπωση επιλέξετε τεχνηέντως, είναι ΣΚΟΠΙΜΗ για να βοηθήσετε τους ΔΗΜΟΥΣ (κυρίως) να εξαφανίσουν τα αδέσποτα, ώστε να μην επωμισθούν τις ΕΥΘΥΝΕΣ τους, που ούτως ή άλλως -οι περισσότεροι- ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΑΝΕΛΑΒΑΝ! ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ!!!
    (Σχόλιο που αναφέρεται παραπάνω και με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη) Ντροπή και αίσχος.

  • 5 Φεβρουαρίου 2013, 23:10 | ΜΙΝΑ Δ

    ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ, ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΕΧΕΤΕ ΣΤΟΧΟ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ, ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥς??? Η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΙΓΩΤΕΡΟ ΑΙΣΧΡΗ, ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΑΝΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΩΝ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΑΜΕΣΑ!!!

  • 5 Φεβρουαρίου 2013, 23:04 | Στεφανος

    Αλλαγή ή σαφέστερη διατύπωση του άρθρου 1 παραγραφος ΣΤ προκειμένου να ληφθούν υπόψη όλες η παραπάνω απόψεις και να ξεκαθαρίσουν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ενα ζώο θεωρείται επικίνδυνο-επιθετικό. Το γρυλισμα δεν είναι απαραίτητα επιθετικοτητα.Ποσο μάλλον το γαβγισμα. Με τον παραπάνω νόμο στοχοποιουνται κυρίως τα αδέσποτα και λύνονται τα χέρια ολων αυτων που μέχρι τώρα πασχιζαν στην κυριολεξία να βρουν τρόπο να τα εξολοθρευσουν.

  • 5 Φεβρουαρίου 2013, 23:41 | Μαρια Τσακίρη

    Χρήζει επειγόντως σοβαρού «χτενίσματος» και διορθώσεων η τροποποίηση.
    Κατ΄αρχήν,η επιθετική συμπεριφορά μπορεί να πιστοποιηθεί ΜΟΝΟΝ εάν έχει συμβεί επανειλημμένα να προσπαθήσει ένα ζώο να επιτεθεί,χωρίς κανείς να το έχει προκαλέσει.Σε διαφορετική περίπτωση,μπορεί η αντίδραση του ζώου να εκφράζει φόβο και μόνο.
    Οι διατάξεις για την ευθύνη των Δήμων πρέπει να περιλαμβάνουν υποχρέωση στείρωσης των αδέσποτων ζώων και αποδεκτά κυνοκομεία,όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης άμοιρων ψυχών.
    Και βέβαια,στο άρθρο 12,ούτε συζήτηση να συμμετέχει κυνηγός.Πιστεύετε ότι κάποιος που ψυχαγωγείται με το να σκοτώνει ζώα μπορεί να αποφασίσει για την ευζωία τους ή για το αν εκδήλωσαν επιθετική συμπεριφορά ή όχι? Οι κυνηγοί,εξ όσων γνωρίζω,συμπεριφέρονται σκληρά στα ζώα τους,από τα οποία έχουν σχεδόν μόνον απαιτήσεις. ΄Ενας κτηνιατρος,ειδικός στην συμπεριφορά των ζώων,είναι πιο ενδεδειγμένος.
    ΄Αρθρο 4.Οι εθελοντές και τα φιλοζωικά σωματεία προσφέρουν σχεδόν αποκλειστικά τις υπηρεσίες τους στην ευζωία των αδέσποτων,εκεί όπου οι Δήμοι αδιαφορούν. Μην αποκλείετε ,παρακαλώ,αυτούς τους ανθρώπους από το να συνεχίσουν το έργο τους. ΄Εσωσαν και σώζουν εκατοντάδες ζωές.

  • 5 Φεβρουαρίου 2013, 22:02 | Ειρήνη

    Επειδή χρόνια ασχολούμαι με τη φροντίδα των αδέσποτων και έχω δυστυχώς ζήσει τον «εμφύλιο πόλεμο» μεταξύ των φιλοζωικών σωματείων, θεωρώ θετική την τροποποίηση που δίνει τη συνολική εποπτεία των αδέσποτων στους Δήμους, έτσι ώστε να υπάρξει ένας κεντρικός έλεγχος.
    Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια, να αναλάβουν οι Δήμοι τις ευθύνες τους, αφού σχεδόν όλοι βολεύονται με το να τις μεταθέτουν στα φιλοζωικά σωματεία.

  • 5 Φεβρουαρίου 2013, 22:17 | Μπίμπας Κώστας

    Άρθρο 1 παράγραφος στ. Η διατύπωση περί επικίνδυνου ζώου είναι εντελώς ασαφής. Θα πρέπει να εκδηλώνει επανειλλημένα και κυρίως απρόκλητα επιθετική συμπεριφορά προς ανθρώπους ή ζώα. Επίσης θα πρέπει να είναι αποδεδειγμένη αυτή η συμπεριφορά. «Ανεπιτυχή» επίθεση μπορεί να επικαλεστεί οποιοσδήποτε κακοπροαίρετος…
    Άρθρο 5 παρ. Τα περισσότερα αντιλυσσικά εμβόλια καλύπτουν αποδεδειγμένα και σύμφωνα με τα εργαστήρια παρασκευής τους τα ζώα για διάρκεια τριετίας. Το να υποχρεωνόμαστε από το νόμο να εμβολιάζουμε κάθε χρόνο τα ζώα μας με το αντιλυσσικό ενώ δεν είναι απαραίτητο δεν έχει κανένα νόημα

  • 5 Φεβρουαρίου 2013, 22:22 | ΒΟΥΓΙΟΥΚΑ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ

    Σας παρακαλώ,συμβουλευθείτε κάποιο εγχειρίδιο για τη συμπεριφορά των σκύλων. Πώς ορίζετε έτσι αυθαίρετα πότε ένας σκύλος είναι επικίνδυνος; Πού βασίζετε την ερμηνεία σας αυτή; Είναι απαράδεκτη, αναληθής και φανερώνει άγνοια και καθόλου ήθος, όταν ελαφρά τη καρδία θα παραπέμπεται το ζώο στον ευ-θάνατο!

  • 5 Φεβρουαρίου 2013, 22:58 | Ράνια

    Άρθρο 1 παράγραφος στ. Απαράδεκτο. Θα δώσει την ευκαιρία στους Δήμους να αποποιηθούν τις ευθύνες τους και σιγά σιγά να εξοντώσουν τα αδέσποτα της περιοχής τους. Ένα ζώο δεν θεωρείται επιθετικό αν κακοποιηθεί και γρυλίσει ή επιτεθεί.

  • 5 Φεβρουαρίου 2013, 22:49 | Ελένη Γερνά

    Οφείλετε να βάλετε κυρώσεις στους Δήμους που δεν εφαρμόζουν πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων τους.
    Η ανάγκη περιορισμού των γεννήσεων με προγραμματισμένες στειρώσεις συνεχούς ροής, η ενημέρωση των πολιτών ιδιοκτητών σκύλων ώστε να περιοριστεί η εγκατάλειψη, ο έλεγχος για τη τήρηση του νόμου σχετικά με τη σήμανση και καταγραφή, ο έλεγχος του κακού ιδιοκτήτη ο οποίος είναι κατά κύριο λόγο αυτός που δημιουργεί αδέσποτα,ο έλεγχος η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κυνηγών και των κτηνοτρόφων, η ενεργοποίηση των κτηνιατρικών υπηρεσιών ώστε να συμμετέχουν ενεργά στη διαχείριση των αδέσποτων σε συνεργασία με τους Δήμους και τα φιλοζωικά σωματεία, είναι υποχρέωση των Δήμων στην οποία πρέπει να ανταποκριθούν άμεσα.

  • 5 Φεβρουαρίου 2013, 22:24 | Ελισσαβετ

    Να μπορούν να θανατώνονται σκυλιά με μια απόφαση κάποιων ανθρώπων ???? τρελαινόμαστε ???? έτσι θα μπορέσουν και θα δώσουν στους δήμους και σε μερικούς ανθρώπους το ελεύθερο να θανατώνουν σκυλιά με αβάσιμα στοιχεία!!!!!! ΝΑ διαγραφεί η τροποποίηση αυτή!!!!!!!

    Δεν βλέπω πουθενά να προσθέτετε ότι να είναι αναγκαίο το κάθε δημοτικό διαμέρισμα να μεριμνά να δημιουργεί πάρκα σκύλων… Ζητάτε πολλά από τους ιδιοκτήτες αλλά δεν βλέπω πουθενά να δίνετε και στους ιδιοκτήτες σκύλων κάποιο χώρο!!!!!!!

    Τροποποίηση τελείως θέλει!!!!!!!

  • 5 Φεβρουαρίου 2013, 22:49 | Φωτεινή Βενιέρη

    Δεδομένης της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης με τον πληθυσμό των αδέσποτων ζώων, η πολιτεία οφείλει να απαγορεύσει την πώληση ζώων από ιδιώτες και καταστήματα πώλησης ζώων. Υπάρχει άλλωστε πληθώρα σκύλων για να καλύψει τη ζήτηση. Η δε προμήθεια των καταστημάτων πώλησης ζώων από «βιομηχανίες εκτροφής», τα λεγόμενα puppy mills, αποτελεί ενα φρικτό παράθυρο του νόμου, και μια εξευτελιστική πραγματικότητα για την Ελλάδα.
    Στη Σουηδία η πώληση ζώων απαγορεύεται με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν αδέσποτα. Γιατί να μη γίνει και εδώ το ίδιο εφόσον το πρόβλημα των αδέσποτων τυγχάνει τρομακτικών διαστάσεων;

  • 5 Φεβρουαρίου 2013, 22:56 | Μαρία

    O ορισμός του «επιθετικού» ζώου είναι ασαφής και πολυ γενικός, καθένας μπορεί να ορίσει ως τέτοιο κάθε αδέσποτο που του γαυγίζει, ειδικά αν ο ίδιος φοβάται ή αντιπαθεί τα ζώα. Πώς θα πιστοποιείται η «επιτυχής» ή «ανεπιτυχής» προσπάθεια, ειδικά για την «ανεπιτυχή» θα αρκεί και μια μεμονομένη μαρτυρία, που ενδέχεται να προέρχεται και από κακοποιητή ενός ζώου; Νομίζω ότι θα βοηθούσε η προσθήκη της λέξης επανειλημένη ως προς την επιθετική συμπεριφορά.

    Χρήσιμη θα ήταν η προσθήκη ενός μέλους όπως οι εκπαιδευτές ζώων, σε αντίθεση με τη συμμετοχή κυνηγών, τί ακριβώς τους καθιστά ειδικούς ως προς τη συμπεριφορά των αδέσποτων ζώων;