Άρθρο 54α: Τροποποίηση του ν. 4039/2012 «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» (Α΄15)

1. Το άρθρο 1 του ν. 4039/2012, τροποποιείται ως ακολούθως:

α) Η περίπτωση στ του άρθρου 1, αντικαθίσταται ως εξής:

«στ) Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς είναι το ζώο συντροφιάς, που εκδηλώνει επιτυχή επίθεση ή ανεπιτυχή προσπάθεια επίθεσης ή απειλητική στάση και συμπεριφορά προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα, καθώς και το ζώο που πάσχει ή είναι φορέας σοβαρού νοσήματος, που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα και δεν θεραπεύεται.».

 

β) Η περίπτωση ιδ του άρθρου 1, αντικαθίσταται ως εξής:

«Αρμόδια όργανα βεβαίωσης των παραβάσεων είναι τα όργανα που τις διαπιστώνουν κατά την άσκηση των ελεγκτικών καθηκόντων τους και συγκεκριμένα η Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, η Θηροφυλακή των κυνηγετικών συλλόγων, οι υπάλληλοι των Τελωνείων και των Σταθμών Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου και η Λιμενική Αστυνομία.».

 

γ) Στο τέλος της περίπτωσης ιε του άρθρου 1, η φράση «σε περίπτωση που το ζώο θα μεταφερθεί στο εξωτερικό και ενημερώνει τη βάση με τις απαραίτητες πληροφορίες.», αντικαθίσταται ως εξής:

«σε περίπτωση που το ζώο θα μεταφερθεί στο εξωτερικό  καθώς και σε κάθε αλλαγή του ιδιοκτήτη ή του προσωρινού κατόχου του και ενημερώνει τη βάση με τις απαραίτητες πληροφορίες.».

 

2. Το άρθρο 4 του ν. 4039/2012, τροποποιείται ως ακολούθως:

α) Το τέταρτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 4, το οποίο έχει ως εξής «Η Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση συνδέεται απευθείας με τα κτηνιατρεία και γενικά τους χώρους, που πραγματοποιείται η σήμανση των ζώων συντροφιάς.», αντικαθίσταται ως εξής:

«Εξαιρούνται από την πιστοποίηση αυτή και την πρόσβαση στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση οι κτηνίατροι που παρέχουν προσωρινά και περιστασιακά τις κτηνιατρικές υπηρεσίες τους στην Ελλάδα, τα επαγγελματικά προσόντα των οποίων αναγνωρίζονται σύμφωνα με το π.δ. 38/2010 (Α΄78).».

 

β) Το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης α της παρ. 3 του άρθρου 4, αντικαθίσταται ως εξής:

«Η σήμανση κάθε ζώου συντροφιάς είναι υποχρεωτική, συμπεριλαμβανομένων των σκύλων που χρησιμοποιούνται για τη φύλαξη ποιμνίων.».

 

γ) Στο τέλος του δεύτερου εδαφίου της περίπτωσης β της παρ. 3 του άρθρου 4, μετά τις λέξεις «Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» τίθεται τελεία και  διαγράφεται η φράση: «προσκομιζομένων, επιπροσθέτως στον Ο.Τ.Α., από τον κτηνίατρο των αντιγράφων Πιστοποιητικών Ηλεκτρονικής Ταυτοποίησης.».

 

δ) Το πρώτο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 4, αντικαθίσταται ως εξής:

«5. Η ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή, η έκδοση διαβατηρίου και βιβλιαρίου υγείας, σύμφωνα με τα υποδείγματα του Παραρτήματος 2 και 3, πραγματοποιούνται από κτηνιάτρους, που έχουν πιστοποιηθεί, ασκούν νόμιμα το κτηνιατρικό επάγγελμα  στην Ελλάδα και διαθέτουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, εν ισχύ, από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ) και Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).».

 

ε) Η παρ. 9 του άρθρου 4, αντικαθίσταται ως εξής:

«9. Για την αναγνώριση των ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, που φέρουν ηλεκτρονική σήμανση, τον έλεγχο του βιβλιάριου υγείας ή του διαβατήριου και γενικά για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου οι Υπηρεσίες της Δημοτικής Αστυνομίας, της Θηροφυλακής των κυνηγετικών συλλόγων, οι υπάλληλοι των Τελωνείων και των Σταθμών Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥΚΕ) και η Λιμενική Αστυνομία, εφοδιάζονται με τους κατάλληλους ανιχνευτές, η δαπάνη αγοράς των οποίων βαρύνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.».

 

3. Το άρθρο 5 του ν. 4039/2012, τροποποιείται ως ακολούθως:

 

α) Στο τέλος της περίπτωσης α της παρ. 1 του άρθρου 5, η φράση «η οποία παρέχεται κάθε έτος από τους κτηνιάτρους κατά τον ετήσιο αντιλυσσικό εμβολιασμό του,», αντικαθίσταται από τη φράση:

«η οποία παρέχεται από τους κτηνιάτρους κατά την πραγματοποίηση του  αντιλυσσικού εμβολιασμού του,».

 

β) Η περίπτωση δ της παρ. 1 του άρθρου 5, αντικαθίσταται ως εξής:

«δ) να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του, εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε κάθε αλλαγή του ιδιοκτήτη ή του προσωρινού κατόχου του.».

 

γ) Μετά την περίπτωση ζ της παρ. 1 του άρθρου 5, τίθεται κόμμα και προστίθεται νέα περίπτωση η  ως εξής:

«η) να προσκομίζει ή αποστέλλει ταχυδρομικά, επί αποδείξει, στον οικείο Δήμο  αντίγραφο του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής σήμανσης του ζώου του.».

 

δ) Μετά την περίπτωση β της παρ. 3, τίθεται κόμμα και προστίθεται νέα περίπτωση γ ως εξής:

«γ) για την αποφυγή ατυχημάτων υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει το σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για τον οποιοδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη  του.».

 

4. Το άρθρο 6 του ν. 4039/2012, τροποποιείται ως ακολούθως:

 

α) Το πέμπτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 6, αντικαθίσταται και μετά από αυτό προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής:

«Όταν εκτρέφεται έστω και ένας θηλυκός σκύλος αναπαραγωγής ή σημειώνονται περισσότεροι από δύο τοκετοί ανά έτος σε θηλυκό σκύλο εκτροφής, απαιτείται υποχρεωτικά η έκδοση άδειας εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς. Άδεια εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς απαιτείται και για τους ερασιτέχνες εκτροφείς σκύλων ή γατών όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου.».

 

β) Η παρ. 3 του άρθρου 6, αντικαθίσταται ως εξής:

«3. α) Απαγορεύεται η πώληση σκύλων και γατών σε υπαίθριους δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανόμενων των υπαίθριων αγορών.

β) Απαγορεύεται η πώληση ζώων συντροφιάς με  ηλικία μικρότερη των οκτώ (8) εβδομάδων.».

 

γ) Μετά την παρ. 3 του άρθρου 6, προστίθεται νέα παράγραφος 3α, ως εξής:

«3α. Δεν επιτρέπεται η εισαγωγή, εκτροφή, αναπαραγωγή και εμπορία σκύλων που είναι ακρωτηριασμένοι»

 

5. Η παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 4039/2012, τροποποιείται ως ακολούθως:

« 1. Το φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή η ένωση προσώπων, που διοργανώνει εκθέσεις με ζώα συντροφιάς, οφείλει να εφοδιάζεται με σχετική άδεια, η οποία εκδίδεται από την αρμόδια Υπηρεσία Κτηνιατρικής του οικείου Δήμου και όπου αυτή δεν έχει συσταθεί από το Τμήμα  Κτηνιατρικής  της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.».

 

7. Το άρθρο 9 του ν. 4039/2012, τροποποιείται ως ακολούθως:

 

α) Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 9, αντικαθίσταται και μετά από αυτό προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής:

«Η αρμοδιότητα αυτή μπορεί να ασκείται και από:

α) συνδέσμους δήμων, καθώς και

β) φιλoζωικές ενώσεις και σωματεία, αφού προηγηθεί σχετική έγγραφη έγκρισή τους από  τον  αρμόδιο δήμο, ο οποίος έχει τη συνολική  εποπτεία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς  εντός των διοικητικών του ορίων.

Οι κατά τα ως άνω φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία που εγκρίνονται από τον αρμόδιο Δήμο οφείλουν να  διαθέτουν υποδομή, συνιστάμενη στην ύπαρξη κατάλληλων σχετικών εγκαταστάσεων ή οχημάτων μεταφοράς ζώων και ανθρώπινο δυναμικό με εμπειρία και χειρισμό των ζώων.».

 

β) Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 9, το έκτο εδάφιο αυτής, αντικαθίσταται ως εξής:

«Υπό την εποπτεία των Δήμων, μπορούν να ιδρυθούν και να λειτουργούν καταφύγια ή και κτηνιατρεία αδέσποτων ζώων συντροφιάς και από φιλοζωϊκά σωματεία και ενώσεις, που διαθέτουν το κατάλληλο κτηνιατρικό προσωπικό (ενδεικτικά 1 κτηνίατρος ανά 50 ζώα), την τεχνική υποδομή, τις εγκαταστάσεις και τον αναγκαίο εξοπλισμό, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 604/1977 και του π.δ. 463/1978, όπως ισχύουν.».

 

γ) Η παρ. 3 του άρθρου 9, αντικαθίσταται ως εξής:

«3. Για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, συγκροτούνται συνεργεία από άτομα κατάλληλα εκπαιδευμένα και έμπειρα στην αιχμαλωσία ζώων συντροφιάς. Τα συνεργεία αυτά ελέγχονται για στο έργο τους, ως προς τις επιτρεπόμενες μεθόδους σύλληψης και  αιχμαλωσίας των ζώων αυτών, από κτηνίατρο της αρμόδιας υπηρεσίας Κτηνιατρικής του Δήμου και, όπου αυτή δεν έχει συσταθεί, από κτηνίατρο του Τμήματος Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Η εποπτεία και ο έλεγχος πραγματοποιείται βάσει ανάλυσης κινδύνου. Τη μέριμνα για την εκπαίδευση των ατόμων αυτών έχει ο οικείος Δήμος.».  

 

δ) Η παρ. 4 του άρθρου 9, αντικαθίσταται ως εξής:

«4. α) Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, που περισυλλέγονται, οδηγούνται τμηματικά στα υπάρχοντα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, στα δημοτικά κτηνιατρεία ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, και σε ιδιωτικά κτηνιατρεία, που διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή και μπορούν να φιλοξενήσουν προσωρινά και για εύλογο χρονικό διάστημα τα προς περίθαλψη ζώα, μέχρι την αποθεραπεία τους, υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, στειρώνονται, σημαίνονται με ηλεκτρονική σήμανση ως αδέσποτα και καταγράφονται στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση.

β) Αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση ότι είναι τραυματισμένα ή πάσχουν από ιάσιμο νόσημα, υποβάλλονται στην κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

γ) Αν διαπιστωθεί ότι είναι επικίνδυνα ζώα συντροφιάς ή ότι πάσχουν από ανίατη ασθένεια ή ότι είναι πλήρως ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν λόγω γήρατος ή αναπηρίας και η διατήρησή τους στη ζωή είναι πρόδηλα αντίθετη με τους κανόνες ευζωίας τους και αρνηθούν τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής να αναλάβουν τη φροντίδα, εποπτεία και τη διαδικασία υιοθεσίας τους, υποβάλλονται σε ευθανασία.

δ) Ζώα που περισυλλέγονται, λόγω εκδήλωσης επιθετικής συμπεριφοράς πρώτου ή δεύτερου σταδίου (απειλητική στάση και συμπεριφορά ή ανεπιτυχής επίθεση χωρίς τραυματισμό πολίτη, αντίστοιχα), αρχικά προσκομίζονται στο κτηνιατρείο ή στον υπεύθυνο κτηνίατρο του Δήμου, για κλινική εξέταση και στη συνέχεια παραμένουν υπό 15νθήμερη  παρακολούθηση στο καταφύγιο του Δήμου ή σε εγκεκριμένο καταφύγιο φιλοζωικού σωματείου. Εφόσον, μετά το πέρας του παραπάνω χρονικού διαστήματος, υποβληθούν ξανά σε κλινική εξέταση και διαγνωστούν υγιή, χωρίς προβλήματα συμπεριφοράς, επανατοποθετούνται, σε περιοχή όπου εκτιμάται ότι έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να εκτεθούν ξανά στις συνθήκες εκείνες που τα προκάλεσαν να εκδηλώσουν επιθετικότητα.

ε) Ζώα που περισυλλέγονται, λόγω εκδήλωσης επιθετικής συμπεριφοράς τρίτου σταδίου (επιτυχημένη επίθεση, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα του τραυματισμού που αυτή συνεπάγεται και βεβαιώνεται από αποδεικτικά έγγραφα, όπως ιατρική γνωμάτευση), αρχικά προσκομίζονται σε κτηνιατρείο ή στον υπεύθυνο κτηνίατρο του Δήμου για κλινική εξέταση και στη συνέχεια παραμένουν υπό 15νθήμερη παρακολούθηση στο καταφύγιο του Δήμο ή σε εγκεκριμένο καταφύγιο φιλοζωικού σωματείου. Εφόσον, μετά το πέρας του παραπάνω χρονικού διαστήματος, υποβληθούν ξανά σε κλινική εξέταση και διαγνωστούν υγιή, είτε επανατοποθετούνται σε χώρους όπου δεν υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση του κοινού ή άλλων ζώων, είτε  την ευθύνη της εποπτείας, της φροντίδας και της διαδικασίας υιοθεσίας τους αναλαμβάνουν φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις.».

 

ε) Οι παρ. 10, 11 και 12 του άρθρου 9, αντικαθίστανται ως εξής:

«10. Για την επαναφορά στο φυσικό περιβάλλον των αδέσποτων ζώων συντροφιάς λαμβάνεται υπόψη η πυκνότητα του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που επαναφέρονται. Την ευθύνη για την επίβλεψη  και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν, από κοινού, οι Δήμοι, οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις. Δεν απαγορεύεται η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες, υπό την προϋπόθεση ότι  τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής. Δεν επιτρέπεται επαναφορά σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, στους χώρους αποβίβασης και επιβίβασης ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και στους περιφραγμένους αρχαιολογικούς χώρους Με απόφαση της πενταμελούς επιτροπής της παραγράφου 12 του παρόντος άρθρου ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες προσδιορισμού της πυκνότητας του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που αυτά επαναφέρονται, καθώς και η οριοθέτηση των περιοχών που δεν επιτρέπεται η επαναφορά τους.

11. Οι στειρώσεις σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς, όπως επίσης και η σήμανση και η καταγραφή τους πραγματοποιούνται δωρεάν και από εθελοντές επαγγελματίες κτηνιάτρους, που έχουν την υπηκοόητα ενός από τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι οποίοι συγκεντρώνουν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, προκειμένου να μπορούν να ασκήσουν νόμιμα το επάγγελμα του κτηνιάτρου στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία. Οι στειρώσεις μπορεί να πραγματοποιούνται και σε κινητές εγκαταστάσεις κατάλληλες για άσκηση κτηνιατρικών πράξεων, που διαθέτουν οι προαναφερόμενοι κτηνίατροι. Για τις κινητές εγκαταστάσεις παροχής κτηνιατρικών πράξεων χορηγείται άδεια λειτουργίας από την αρμόδια υπηρεσία Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, όπου πρόκειται να δραστηριοποιηθούν, εφόσον πληρούνται οι απαιτήσεις που προβλέπονται στην απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που εκδίδεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 13. Στους εθελοντές κτηνίατρους για την πραγματοποίηση των στειρώσεων σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς μπορεί να διατίθενται και οι εγκαταστάσεις των γραφείων των Διευθύνσεων, των Τμημάτων και των αρμόδιων Υπηρεσιών Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας, Περιφερειακής Ενότητας ή του Δήμου, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι, για την πραγματοποίηση των στειρώσεων υπό την εποπτεία κτηνιάτρου των προαναφερθέντων αρμόδιων υπηρεσιών. Οι εγκαταστάσεις αυτές παραχωρούνται για ορισμένο χρονικό διάστημα, αφού προηγηθεί ειδοποίηση ενός μήνα και έγκριση των προϊσταμένων των αντίστοιχων υπηρεσιών.

12. α) Σε κάθε Δήμο συγκροτείται με απόφαση του Δημάρχου πενταμελής επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, τα δύο μέλη της οποίας ορίζονται από τα φιλοζωικά σωματεία και τις ενώσεις που λειτουργούν νόμιμα και που εδρεύουν στο Δήμο ή στην οικεία Περιφερειακή Ενότητα. Υποχρεωτικά στην επιτροπή μετέχουν:

αα) ένας (1) κτηνίατρος, που ορίζεται από το Δήμο και ο οποίος είναι, κατά προτίμηση, ο υπεύθυνος του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και ελλείψει αυτού ιδιώτης κτηνίατρος και

ββ)  ένας (1) εκπρόσωπος κυνηγετικού συλλόγου που εδρεύει στο Δήμο ή την οικεία Περιφερειακή Ενότητα.

Η επιτροπή αποφασίζει για την επικινδυνότητα ενός ζώου συντροφιάς, σύμφωνα με τον ορισμό της παρ. στ του άρθρου 1 του παρόντος, καθώς και αντιμετωπίζει τα προβλήματα που προκύπτουν κατά τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Οι Δήμοι, οι Περιφερειακές Ενότητες και οι Περιφέρειες δημιουργούν δίκτυο ενημέρωσης των πολιτών για τα ζώα που διατίθενται προς υιοθεσία.

β) Στην περίπτωση που υπάρχει διαφωνία για την επικινδυνότητα ενός  αδέσποτου ζώου συντροφιάς ή την αναγκαιότητα της πραγματοποίησης ευθανασίας σε αδέσποτο ζώο συντροφιάς, την οριστική απόφαση λαμβάνει ειδική επιστημονική επιτροπή που συγκροτείται σε κάθε Δήμο με απόφαση του Δημάρχου και αποτελείται από:

αα) ένα κτηνίατρο της κτηνιατρικής υπηρεσίας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας και τον αναπληρωτή του,

ββ) ένα ιδιώτη κτηνίατρο  που έχει λάβει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από το ΓΕΩΤΕΕ και δραστηριοποιείται στην  περιοχή δικαιοδοσίας του Δήμου ή όμορου Δήμου και τον αναπληρωτή του,

γγ) ένα κτηνίατρο του φιλοζωικού σωματείου που δραστηριοποιείται στην  περιοχή δικαιοδοσίας του Δήμου ή όμορου Δήμου και τον αναπληρωτή του.».

 

στ) Η παρ. 14 του άρθρου 9, αντικαθίσταται ως εξής:

«14. Με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση από την αρμόδια Περιφέρεια σε Δήμους, σε συνδέσμους Δήμων και υπό την εποπτεία των Δήμων, σε εγκεκριμένα από αυτούς φιλοζωϊκά σωματεία και ενώσεις, άδειας ίδρυσης και λειτουργίας καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, οι όροι και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν τα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς για τη λειτουργία τους και κάθε σχετικό θέμα.».

 

ζ) Μετά την παρ. 14 του άρθρου 9, προστίθεται νέα παρ. 15 ως εξής:

«15. Με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται ο Δήμος και οι σύνδεσμοι Δήμων, που επιχορηγούνται για τη δημιουργία και λειτουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς και για  την υλοποίηση των ενεργειών διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς,  το ύψος, η διαδικασία και οι προϋποθέσεις καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης και κάθε άλλο σχετικό θέμα.».

 

8. Η παρ. 3 του άρθρου 11 του ν. 4039/2012, αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«3. Η διάθεση των νεκρών ζώων συντροφιάς, όπως αποτέφρωση και υγειονομική ταφή, πραγματοποιείται σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.».

 

9. Μετά την παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4039/2012, προστίθεται νέα παρ. 2α ως εξής:

«2α. Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 7, απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους.»

 

10. Η παρ. 1 του άρθρου 13, αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Από τις απαγορεύσεις που προβλέπονται στις παρ. 1 και 2 του άρθρου 12 εξαιρούνται οι νομίμως λειτουργούντες ζωολογικοί κήποι, τα ενυδρεία, τα καταστήματα πώλησης ζώων, τα κέντρα περίθαλψης ειδών άγριας πανίδας,  τα εκτροφεία θηραμάτων και οι εκθέσεις ανάπτυξης και προβολής του κτηνοτροφικού και γεωργικού τομέα,   που διέπονται από ειδικές διατάξεις, υπό την προϋπόθεση ότι και στους παραπάνω χώρους δεν διεξάγονται παραστάσεις, κάθε είδους, με τη συμμετοχή ζώων.».

 

11. Η παρ. 5 του άρθρου 20 αντικαθίσταται και μετά από αυτήν τίθεται νέα παράγραφος 5α, ως εξής:

«5. α) Στις περιπτώσεις των προηγούμενων παραγράφων, για την επιβολή  των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων και προστίμων, η έκθεση βεβαίωσης της παράβασης, που συντάσσεται από αρμόδια Αρχή της περίπτωσης ιδ του άρθρου 1, διαβιβάζεται αυθημερόν στην κατά τόπον αρμόδια υπηρεσία του οικείου Δήμου ή Περιφερειακής Ενότητας.

β) Στις περιπτώσεις βεβαίωσης παραβάσεων που διαπιστώνονται από αρμόδια Αρχή της περίπτωσης ιδ του άρθρου 1 και επισύρουν την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων και προστίμων και ποινικών κυρώσεων,  η έκθεση βεβαίωσης της παράβασης, αποστέλλεται στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

5α. Οι παραβάτες κάθε επιτακτικής ή απαγορευτικής διάταξης του ν. 1444/1984 (Α΄ 78) καθώς και οι παραβάτες των  διατάξεων των άρθρων 3,4, 7, 9,10 και 11 του ν. 2017/1992 (Α΄ 31) τιμωρούνται με τις ποινές  που προβλέπονται  από την παράγραφο 2 του άρθρου 8 του ν. 1197/1981 (Α΄240), όπως ισχύει.».

 

12. Ο Πίνακας Διοικητικών κυρώσεων και προστίμων του άρθρου 21 του ν. 4039/2012, τροποποιείται ως ακολούθως:

α) Στη δεύτερη στήλη της δεύτερης παράβασης του πίνακα διοικητικών κυρώσεων και προστίμων του άρθρου 21 που έχει ως εξής: «Παράλειψη εμπρόθεσμης σήμανσης και καταγραφής του ζώου συντροφιάς ή δήλωσης της απώλειας του ζώου συντροφιάς», η εσφαλμένη παραπομπή στο «Άρθρο 5 παρ. 1 περ. α», αντικαθίσταται από την ορθή ««Άρθρο 5 παρ. 1 περ. β»

β) Στο τέλος του πίνακα διοικητικών κυρώσεων και προστίμων του άρθρου 21 προστίθεται νέα παράβαση, ως εξής:

«

Μη εφαρμογή από τον ιδιοκτήτη,  τον  κάτοχο ή τον υπεύθυνο των ζώων, των κανόνων προστασίας και καλής μεταχείρισής τους  και μη τήρηση, από μέρους τους, των ειδικών  απαιτήσεων της περίπτ. β του άρθρου 1, ώστε να εξασφαλίζεται ο σεβασμός της ύπαρξής τους.Άρθρο 1 περίπ. β5.000 έως 15.000 ευρώ.

     ».

13. Στην αρχή της υπάρχουσας παραγράφου του άρθρου 23 του ν. 4039/2012, τίθεται ο αριθμός 1 και στο τέλος αυτής, προστίθεται παράγραφος 2, ως εξής:

«Από την έναρξη ισχύος της κοινής Υπουργικής απόφασης, που εκδίδεται κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 14 του άρθρου 9, όπως ισχύει, καταργούνται οι διατάξεις του ν. 604/1977 και του π.δ. 473/1978, που αφορούν, εκ των ενδιαιτημάτων, τα καταφύγια αδέσποτων ζώων και ρυθμίζουν ίδια θέματα.».

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 16:22 | Aiexandra maragkou

    ποσο πισω ειναι αυτη η χωρα??α! ρε ελλαδα εχει βγει τοση κακια που μεχρι και τα ζωα φταινε.θα ξυπνησετε καποτε????

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 16:16 | ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΦΛΩΚΟΥ

    Εστω για μια φορα σε αυτη τη χωρα δεν μπορουν σωστοι ανθρωποι θα κατσουν στις σωστες θεσεις?Αυτος που σκεφτηκε αυτον τον νομο πρεπει να ειναι το λιγοτερο ανιδεος σχετικα με τον τροπο που εκφραζονται οι σκυλοι και τις αναγκες τους.Ποτε πια θα σταματησει η αγνοια και να παιρνονται αποφασεις «στα ορθια»μονο και μονο για να πουμε οτι κατι κάνουμε? Ζητατε να δεχτουμε μια πανελληνια εξαφανιση των ζωων.
    Ειστε απλα απαραδεκτοι και ανιδεοι

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 16:10 | ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

    ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΏ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΊΗΣΗ ΣΤΟ ΣΗΜΕΊΟ ΠΟΥ ΑΝΑΦΑΊΡΕΤΕ:

    Άρθρο 54α: Τροποποίηση του ν. 4039/2012 «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» (Α΄15)

    1. Το άρθρο 1 του ν. 4039/2012, τροποποιείται ως ακολούθως:

    α) Η περίπτωση στ του άρθρου 1, αντικαθίσταται ως εξής:

    «στ) Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς είναι το ζώο συντροφιάς, που εκδηλώνει επιτυχή επίθεση ή ανεπιτυχή προσπάθεια επίθεσης ή απειλητική στάση και συμπεριφορά προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα.

    ΔΗΛΑΔΉ ΕΆΝ ΈΝΑΣ ΙΔΙΌΚΤΗΤΗΣ ΣΚΥΛΙΏΝ ΔΕΧΤΕΊ ΕΠΊΘΕΣΗ ΕΊΤΕ ΜΕ ΛΌΓΙΑ ΕΊΤΕ ΣΩΜΑΤΙΚΉ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΥΛΙΆ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΑΤΈΨΟΥΝ ΑΥΤΌ ΘΕΩΡΕΊΤΕ ΕΠΙΘΕΤΙΚΉ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΉ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΆ ;

    ΑΠΑΡΆΔΕΚΤΟ ΕΆΝ ΨΗΦΙΣΤΕΊ

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 16:02 | ΛΑΜΠΡΙΝΗ

    ΔΕ ΜΕ ΤΡΟΜΑΖΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΘΑ ΘΑΝΑΤΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΚΑΤΙ ΤΟΣΟ ΑΟΡΙΣΤΟ ΟΣΟ Η ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ (ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟ ΝΑ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΤΟ ΖΩΟ ΝΑ ΠΛΗΣΙΑΣΕΙ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΣΟΥ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΑΜΕΡΙΜΝΟΣ ΤΟ ΚΑΦΕΔΑΚΙ ΣΟΥ;), ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΟΤΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΘΑΝΑΤΩΣΗΣ (ΜΗΠΩΣ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΕ ΡΟΠΑΛΟ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΞΕΨΥΧΗΣΕΙ ΚΑΙ ΠΕΤΑΜΑ ΣΤΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ;).

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 16:55 | Παναγιώτα Βασιλείου

    Ντροπή και αίσχος! Με αυτό τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία και το δικαίωμα σε όποιον δεν συμπαθεί τα ζωάκια να τα θανατώνει κατά βούληση! Απαιτούμε να τροποποιηθεί άμεσα ο ν.4039/2012!

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 15:31 | Boerboel Greece

    1) Ο ορισμός του επικίνδυνου ζώου, είναι ασαφής, ανεπαρκής και άστοχος.
    2) Με την απαίτηση ύπαρξης εκτροφείου για έστω και μία σκύλα ή δύο γεννες (η 2η προυπόθεση μάλλον είναι περιττή, υπαρχούσης της πρώτης), καταργείται η δυνατότητα οποιασδήποτε γέννας σε οικογενειακό ή φιλικό κύκλο.
    3) Η απαγόρευση εισαγωγής ζώων με κομμένη ουρά ή/και αυτιά από χώρες όπου το πρότυπο αλλά και οι αρχές το επιτρέπουν, είναι μάλλον άστοχη και άνευ λογικής.

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 15:20 | Βάσω

    Απαράδεκτο αυτό που προσπαθείτε να κάνετε. Η τροπολογία αυτή είναι απλά δικαιολογία για την εξόντωση των ζώων που απλά δεν έχουν κάποιον να τα φροντίζει. Το αν θα είναι «επιθετικά» ποιός θα το αποφασίζει;

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 15:24 | Αγουρίδου Θεοδώρα

    Είναι απάνθρωπο να οδηγούνται στο θάνατο αθώες ψυχές, που δεν μπορούν να υπερασπιστουν τον εαυτό τους και δεν ευθύνονται για το γεγονός ότι βρέθηκαν μόνες και απροστάτευτες στους δρόμους. Η επιλογή αυτή δείχνει έλλειψη πολιτισμού, ψυχής και ανθρωπιάς. Και στη συνέχεια, αφού απαλλαγούμε από την «ενοχλητική» παρουσία των αδέσποτων, θα προχωρήσουμε στην ευαθανασία των αστέγων, των γερόντων, των αρρώστων, των φτωχών, των ατόμων με ειδικές ανάγκες;;;;Το πρόβλημα δεν λύνεται με την ευθανασία, αλλά με το μάθουμε να συμβιώνουμε με όλα τα πλάσματα της φύσης. Άλλωστε δεν είμαστε οι μοναδικοί ιδιοκτήτες του πλανήτη. Αιδώς άνθρωποι!

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 15:37 | Ειρήνη

    ……..γ) Αν διαπιστωθεί ότι είναι επικίνδυνα ζώα συντροφιάς ή ότι πάσχουν από ανίατη ασθένεια ή ότι είναι πλήρως ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν λόγω γήρατος ή αναπηρίας και η διατήρησή τους στη ζωή είναι πρόδηλα αντίθετη με τους κανόνες ευζωίας τους και αρνηθούν τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής να αναλάβουν τη φροντίδα, εποπτεία και τη διαδικασία υιοθεσίας τους, υποβάλλονται σε ευθανασία.

    …..Οι ανάπηροι ή οι γέροι άνθρωποι θανατώνονται???
    Μα αυτές οι περιπτωσεις είναι που πρέπει να βοηθηθούν περισσότερο.
    Και οι Δήμοι πρέπει να υποχρεούνται να φροντίζουν για την σίτιση και την φροντίδα όλων των αδεσποτων (και να ελένχονται απο ανώτατο φορέα για την τήρηση αυτής της υποχρέωσης).

    Αν θέλουμε να γίνουμε και εμείς κάποτε μια πολιτισμένη χώρα ας δούμε άλλες πολιτισμένες χώρες πως έχουν αντιμετωπίσει το θέμα των ζώων συντροφιάς.

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 15:53 | Μπόρα Χριστίνα

    Ντροπή σας!!!!!! Ντρέπομαι να ω στην πιο υποανάπτυκτη χώρα του κόσμου!!!!!!!!
    Αίσχος!!!!!
    Ούτε οι κανίβαλοι δεν διατυπώνουν τέτοιες απόψεις!
    Ντροπή σας!!!!!!!!!!!!!!

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 15:55 | ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΛΑΙΤΖΗ

    Ως απλή πολίτης που ενδιαφέρεται για την ευζωία των ζώων νομίζω οτι οι τροποποιήσεις αυτές είναι βήματα προς τα πίσω στην απόκτηση φιλοζωικής παιδείας. Δεν μπορούμε να θανατώνουμε ζώα που θα γαυγίσουν σε ανθρώπους. Δεν αποφασίζουμε εμείς ποιό πλάσμα θα ζήσει ή όχι. Πρέπει να διαφυλάξουμε τα ζώα απο την κακοποιήση που υφίστανται καθημερινά. Και αυτός ο νόμος μάλλον κάνει το αντίθετο, προωθεί αντι-φιλοζωικές συμπεριφορές που αποδεδειγμένα οδηγούν σε αντικοινωνικές συμπεριφορές. Μην αφήσετε σ’αυτή την τόσο δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας να μην μπορούμε να δείξουμε την ανθρωπιά μας στα ζώα. Ο νόμος πρέπει να γίνει πιο αυστηρός προς τους ανθρώπους, αυτούς που κακοποούν, αυτούς που εγκαταλείπουν, αυτούς που σκοτώνουν ζώα και όχι προς τα θύματά τους!

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 15:14 | Βόγα Δήμητρα

    Η ανθρώπνη βλακεία για άλλη μια φορά γίνεται νόμος αυτού του κράτους! Η παντελής άγνοια και αδιαφορία για δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα χαρακτηρίζει αυτόν/ην που συνέταξε τις παραπάνω παραγράφους! Επιτέλους δεν γίνεται σε αυτήν τη χώρα να προστατεύσουμε αυτούς που πραγματικά είναι αδύνατοι και το έχουν ανάγκη; Ναι, λοιπόν! Να προστατεύσουμε τα ζώα από εμάς τα δίποδα με τα άρρωστα μυαλά και τα δολοφονικά ένστικτα απέναντι στα ανυπεράσπιστα αδέσποτα για την ύπαρξη των οποίων είμαστε αποκλειστικά υπεύθυνοι! Αν κάποιος από εμάς, ναι εμάς με την υψηλή νοημοσύνη που τα ξέρουμε και κάνουμε όλα σωστά, βίωνε έστω τα μισά από όσα βιώνουν καθημερινά αυτές οι ψυχές θα γινόταν δολοφόνος μόνο από εκδίκηση. Και ναι, θέλουμε να γίνουμε αλλά γιατί; Από καθαρή ηλιθιότητα! ΕΛΕΟΣ! Ως πότε πια;

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 15:20 | Κορινα

    Για ακομη μια φορα δεσποζομενα και αδεσποτα ζωα θα ειναι στο ελεος μια γραφειοκρατικης απερισκεπτης τροποποιησης απλα και μονο για να »καθαρισετε» τους δρομους απ τα ζωα που οι ιδιοι ως Υπουργειο θα επρεπε να περιθαλπτετε,να περισυλλεγετε και να εντασσετε τα ζωα σε πληρωσ εξοπλισμενα καταφυγια. Με ποιο δικαιωμα μπορει ο καθενας να χαρακτηριζει επιθετικο ενα ζωο,οταν οι συνθηκες ειναι αγνωστες,οταν ο καταγγελων μπορει απλα να φοβαται γενικα τα ζωα ..!!,οταν η υποτηθεμενη προσπαθεια επιθεσης μπορει να ειναι ενα χοροπηδητο σκυλου για να σε καλεσει να παιξεις μαζι του!!! ΝΤΡΟΠΗ..!! ΑΥΤΟ ΜΟΝΟ ΣΑΣ ΛΕΩ..!! Αντι να μας υποχρεωνει το Υπουργειο να παρεχουμε τα στοιχειωδη σε αδεσποτα ζωα ΟΛΟΙ ΜΑΣ,να ενημερωνουμε τις αρμοδιες αρχες,που βρισκονται αδεσποτα και να τα φροντσιου, να δημιουργησει ή να αξιοποιησει φορεις για την προστασια των ζωων,βρηκατε το παραθυρακι να τα χαρακτηριζετε επιθετικα? ΑΠΟΣΥΡΕΤΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ,ΚΑΝΕΙΣ ΑΔΑΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕΙ ΤΟΝ ΣΚΥΛΙΤΣΑ ΜΟΥ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΓΙΑΤΙ ΧΟΡΟΠΗΔΑΕΙ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ Η’ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΓΑΥΓΙΣΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΘΑ ΚΙΝΗΘΕΙ ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ..!! ΕΧΟΥΜΕ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΟ 2013,ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΝΤΑΞΕΤΕ ΩΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΗΝ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ? ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΠΑΙΤΗΣΕΤΕ ΑΠ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΗΚΗΣΗ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ ΟΛΩΝ ΜΑΣ,ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΩΝ? ΑΠΑΙΤΩ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ ΩΣ ΝΟΜΟΤΑΓΕΙΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΣΚΥΛΟΥ,ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΑΥΤΗΣ ΠΕΡΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ….!! ΑΠΑΙΤΩ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΤΣΕΠΕΣ,ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ,ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΕΤΕ ΥΠΕΡ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ Η ΦΩΝΗ ΤΟΥΣ ΛΕΓΕΤΑΙ ΝΙΑΟΥΡΙΣΜΑ Ή ΓΑΥΓΙΣΜΑ ..!!!

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 15:48 | χριστινα

    ποιον συμφαιρει και ποιος θα επωφελιθει απο κατι τετοιο?

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 15:17 | ΕΙΡΗΝΗ

    Για ακομη μια φορα η Ελλαδα δειχνει ποσο πισω ειναι, ποσο της λειπουν στοιχειωδη πραγματα οπως ο αλτρουισμος, ο εθελοντισμος και ο σεβασμος προς τα ζωα. Που τοσο υποφερουν καθημερινα οχι μονο απο εμας τους ανθρωπους αλλα και απο τα στοιχεια της φυσης.
    Αν λοιπον θελετε να θεσπιζετε νομους πηγαινετε και οριστε κανεναν για αυτους που τα παρατανε καθημερινα στο ελεος του Θεου, για αυτους που τα ζευγαρωνουν μονο και μονο για το κερδος, τα μαυρα λεφτα.
    Εκει πρεπει να υπαρχουν τιμωριες . . . Στους ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ και τις ΠΡΑΞΕΙΣ τους, οχι στη ζωη των ζωων.

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 15:15 | Φαιη Κεφαλα

    Δανειζομαι σκεψεις της Μαριας.
    1. Η απαγορευση της εισαγωγης και μεταπωλησης σκυλων και γατων απο τα καταστηματα πετ – σοπ, που εισαγουν σωρηδον και λαθραια δυστυχισμενα, προβληματικα, ημιθανη, αρρωστα και προωρα απομακρυσμενα απο την μητερα τους κουταβακια απο αθλιες κουταβοπαραγωγικες μοναδες με πλαστα πιστοποιητικα, χωρις εμβολια, απο γονεις χωρις εξετασεις υγειας, σε εξευτελιστικες τιμες και τα μεταπωλουν με υπερογκο κερδος χωρις ελεγχους, μεταφεροντας τα και διατηρωντας τα σε απαραδεκτες συνθηκες μεσα σε γυαλες σαν χρυσοψαρα στις βιτρινες τους. Χιλιαδες πεθαινουν κατα την μεταφορα , αποθηκευση και εκθεση τους στις προθηκες αυτων των καταστηματων που εχει απαγορευτει η λειτουργια τους σε καθε πολιτισμενη κοινωνια της Ευρωπης εκτος απο την τριτοκοσμικη Ελλαδα. Σταματηστε επιτελους αυτο το αισχρο εμποριο ψυχων και τον αβαστακτο φορο αιματος. ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ αντιθετα και δωστε ΚΙΝΗΤΡΑ για την αναπτυξη της εγχωριας, υπευθυνης, σοβαρης και ποιοτικης εκτροφης καθαροαιμων σκυλων & κυνοφιλιας και δωστε ωθηση στην διασωση ελληνικων φυλων. Με τον τροπο αυτο οι υποψηφιοι κηδεμονες σκυλου θα απευθυνονται στις υπευθυνες και νομιμες πηγες αποκτησης του – ειτε στον αναγνωρισμενο και ελεγχομενο εκτροφεα, ειτε στο φιλοζωικο σωματειο.

    2. Η παταξη του παραεμποριου απο κουταβοπαραγωγους της πισω αυλης, εργοστασια κουταβιων εγχωρια και ξενα και σκυλεμπορους πασης φυσεως χωρις αδεια που διαθετουν σκυλους μεσω μικρων αγγελιων και ιστοσελιδων (back yard breeders & puppy farms/puppy mills). Οι υπευθυνοι εκτροφεις, επαγγελματιες και ερασιτεχνες, δηλωνουν τις γεννες τους στον Κυνολογικο Ομιλο Ελλαδος και εκτρεφουν σκυλους υψηλων προδιαγραφων, συμμετεχοντας σε εκδηλωσεις αξιολογησης της τυπικης μορφολογιας, της αρτιας κατασκευης, του ισορροπημενου χαρακτηρα και των εργασιακων ικανοτητων των ζωων τους. Οι εκτροφεις αυτοι υφιστανται αμειλικτο και αθεμιτο ανταγωνισμο απο τα πετ σοπ και τις αθλιες κουταβοπαραγωγικες μοναδες του εξωτερικου και του εσωτερικου, που κατακλυζουν τους δρομους μας με εγκαταλελειμμενα ζωα και πληθαινουν τις στρατιες των αδεσποτων.

    Στην Πολωνια απαγορευτηκε η πωληση σκυλων και γατων χωρις γενεαλογια (πετιγκρι) απο την 1/1/2012. Οι υπευθυνοι εκτροφεις, επαγγελματιες και ερασιτεχνες, δεν αναπαραγουν ζωα χωρις πετιγκρι. Ο μοναδικος οργανισμος καταγραφης των καθαροαιμων σκυλων στην Ελλαδα ειναι ο ΚΥΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ο μονος εθνικος οργανισμος στην χωρα που ειναι αναγνωρισμενος απο την Διεθνη Κυνολογικη Ομοσπονδια και διαθετει εγκυρα μητρωα εγγραφης καθαροαιμων σκυλων, ελληνικων και ξενων φυλων. Ειναι ευκολος επομενως σε συνεργασια με τον Κ.Ο.Ε. ο ουσιαστικος ελεγχος της εκτροφης καθαροαιμων σκυλων στην επικρατεια και η παταξη του παραεμποριου.
    Ολοι οι συνειδητοι και υπευθυνοι εκτροφεις στην Ελλαδα ζητουν την κατοχυρωση της δραστηριοτητας τους με την θεσπιση Αδειας Εκτροφεα και την ιδρυση Αστυνομιας Προστασιας Ζωων και ειναι ετοιμοι να καταβαλλουν ειδικη εισφορα για τους σκοπους αυτους. Σε αλλες χωρες οι ερασιτεχνες εκτροφεις που δεν πραγματοποιουν πανω απο τρεις γεννες τον χρονο καταβαλλουν ειδικη εισφορα που κυμαινεται απο 12 εως 20 ανα ζωο που διατηρουν κατ’ ετος και απο 10 εως 20 ευρω για καθε κουταβι που εκτρεφουν. Οι επαγγελματιες εκτροφεις καταβαλλουν αναλογα διαρρυθμισμενα ποσα. Καθιερωστε νομοθετικα δυο ειδη αδειων εκτροφης – για ερασιτεχνες και για επαγγελματιες – και απαγορευστε την πωληση σκυλων χωρις πετιγκρι (με εξαιρεση τις ελληνικες φυλες που βρισκονται σε σταδιο αναδιαρθρωσης) και την μαζικη εισαγωγη – μεταπωληση σκυλων απο πετ σοπ χωρις σημανση, βιβλιαριο εμβολιασμων και πιστοποιητικα εγγραφης σε αναγνωρισμενη κυνολογικη αρχη. Αυτος ειναι ο μονος τροπος να αντιμετωπιστει η οικονομικη αιμορραγια απο την παρανομη εισαγωγη και το σκυλεμποριο καθως και η φοροδιαφυγη. Με τα εσοδα αυτα και την εισφορα που θα καταβαλλεται απο τους αναγνωρισμενους εκτροφεις θα μπορεσουν να πραγματοποιηθουν απαραιτητα προγραμματα περιθαλψης & στειρωσεων, να ενισχυθουν οι φιλοζωικοι φορεις, να διατεθουν κονδυλια για την διασωση ελληνικων φυλων και να λειτουργησει ο αναγκαιος θεσμος της Αστυνομιας Ζωων. Οι αναγνωρισμενοι εκτροφεις μπορουν να παρεχουν υψηλου επιπεδου ενημερωση με επιμορφωτικες εκδηλωσεις και ομιλιες κυνοφιλικου περιεχομενου σε σχολεια και αλλα κοινωφελη ιδρυματα. Υπαρχει ενα πολυ αξιολογο δυναμικο στις ταξεις των εκτροφεων το οποιο ειναι στην διαθεση της κοινωνιας και της πολιτειας να διοχετευσει τις γνωσεις του προς το κοινο οφελος.

    Ειναι απαραδεκτη, παντελως αδικη και αδικαιολογητη η απαγορευση αναπαραγωγης σκυλων που ειχαν υποστει ακρωτηριασμο της ουρας η των αυτιων τους ΠΡΙΝ την εφαρμογη του νομου και την δημοσιοποιηση της προτεινομενης τροπολογιας. Το μετρο δεν μπορει να εχει αναδρομικη ισχυ, δεν εξυπηρετει τιποτα και κανεναν.

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 15:55 | ΣΜΑΡΑΓΔΑ

    Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς είναι το ζώο συντροφιάς, που εκδηλώνει επιτυχή επίθεση ή ανεπιτυχή προσπάθεια επίθεσης ή απειλητική στάση και συμπεριφορά προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα, καθώς και το ζώο που πάσχει ή είναι φορέας σοβαρού νοσήματος, που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα και δεν θεραπεύεται.

    ΑΠΛΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΙΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΑΝΑΤΩΣΗ ΖΩΩΝ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ.ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΕΝΑ ΖΩΟ ΜΕ ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥΣ Π.Χ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟΥ ΣΚΙΖΕΙ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΕΠΕΙΔΗ ΛΕΡΩΝΕΙ ΤΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ ΕΠΕΙΔΗ ΓΑΒΓΙΖΕ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΘΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΩΝΕΤΑΙ???

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 15:40 | Ελεαννα

    Αισχος!Δίνετε έτσι το δικαίωμα στον καθένα που δεν συμπαθεί τα ζώα να έχει το πάνω χέρι και να μπορεί να τα στείλει στο κυνοκομειο για θανάτωση. Σαν να μην έφταναν τα γεμάτα από αδέσποτα σκυλιά κυνοκομεια για τα οποια δεκάρα δεν δίνετε θα τα υπερφορτωσουμε και με τα δεσποζομενα που έτυχε να ενοχλησουν τον οποιονδήποτε! Μήπως να τα εξαφανίσουμε κιόλας ; Ακόμη πιο εύκολη λύση,δεν νομίζετε; Αίσχος και πάλι Αίσχος!!!

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 15:38 | κατερινα

    αυτη η τροπολογια μασ παει δυστυχως πολλα χρονια πισω σαν λαο.
    ειναι ντροπη τόσο για αυτόν που την συνέταξε όσο και γιαόσουσ τη ψηφίσουν. θα μας βρουν απεναντι τους με καθε τροπο και σίγουρα οταν έρθει η ωρα της καλπης θα θερισουν όσα έσπειραν. λυπαμαι για το αισχος αυτό ! τα προβλήματα οσον αφορά τα ζωα συντροφιας και τα εκκρεμη ζητήματα ειναι τεραστια και παρα πολλα και παντως η λυση ΔΕΝ ειναι η θανατωση τους !

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 15:48 | Χριστίνα

    Οι άνθρωποι…Πόσο ατομιστές και αδίστακτοι μπορούν να γίνουν…Ατομιστές,γιατί ολοένα και περισσότερο κοιτάνε τον εαυτό τους και πως θα »νομίζουν» ότι μπορούν να ζήσουν καλύτερα με το να εξαπατούν και να κλέβουν ,και αδίστακτοι,γιατί βρίσκουν τρόπους να σε αναγκάζουν να ακολουθήσεις κάτι,για το οποίο είσαι εντελώς αντίθετος απο αυτό…
    Τα ζώα..έχουν ένστικτο επιβίωσης,όπως και οι άνθρωποι..Η διαφορά είναι ότι τα ζώα έχουν όρια..Δυστυχώς οι άνθρωποι όχι….

    Προτείνω-παρακαλώ,τις αρμόδιες αρχές(Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, η Θηροφυλακή των κυνηγετικών συλλόγων, οι υπάλληλοι των Τελωνείων και των Σταθμών Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου και η Λιμενική Αστυνομία),να ασχοληθούν και να τιμωρούν τους ΑΝΕΥΘΥΝΟΥΣ – ΑΤΟΜΙΣΤΕΣ -ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΥΣ και όχι με την θανάτωση αθώων ζώων.Να κάνουν επιτέλους τη δουλειά τους όπως πρέπει,στηρίζοντας και προστατεύοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και αθώων ζώων.

    Επιθετικό δεν γεννιέται κανένα ζώο..γίνεται στη πορεία,όπως ο άνθρωπος.

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 14:18 | Τσαμπαζη Αργυρώ

    Η πρόταση είναι απαράδεκτη. Προσπαθούν να ξεφορτωθούν το πρόβλημα και όχι να το λύσουν. Δυστυχώς η τσαπατσουλιά και η απανθρωπιά δίνουν και παίρνουν στη χώρα μας.

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 14:51 | Μάγια Τσιρώνη

    Διαμαρτύρομαι για την τροπολογία που αποδεικνύει γι’ ακόμα μια φορά την επιπολαιότητα με την οποία οι Ελληνικές αρμόδιες αρχές αντιμετωπίζουν τις υποχρεώσεις τους.

    Η τροπολογία δεν γίνεται για την εξασφάληση των ζώων ή των ανθρώπων καθώς είναι εμφανές ότι έχει συνταχθεί από άτομο/α με πλήρη άγνοια ή ελλειπή γνώση για την συμπεριφορά και την διαβίωση των ζώων τόσο συντροφιάς όσο εργασίας ή αδέσποτα.

    Ειδικά στην περίπτωση χαρατκηρισμού ενός ζώου ως επιθετικού αγνοούνται όλα τα διεθνή πρότυπα τόσο για τους αρμόδιους για την απόδωση τέτοιων χαρακτηρισμών όσο και για την διαχείρηση και το μέλλον ανάλογα χαρακτηρισμένων ζώων. Επίσης δεν υπάρχει καμία δυνατότητα εξασφάλησης ενός ζώου που παρουσιάζει παροδική επιθετική συμπεριφορά για λόγους αυτοάμυνας (όπως ορίζει η φύση του) σε περιπτώσεις κακομεταχείρησης που όλοι βλέπουμε καθημερινά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα παιδιά με ελλειπή ζωοφιλική εκπαίδευση που παίζουν με κάποιο ζωάκι, το κακοποιούν και εκείνο αμύνεται για να ελευθερωθεί με αποτέλεσμα το γρύλισμα στην περίπτωση σκύλου ή νύχιασμα στην περίπτωση γάτας. Ένα τέτοιο ζώο δεν είναι επιθετικό αλλά εφαρμόζει το ένστικτο αυτοσυντήρησης του απέναντι σε ένα άτομο που δεν σέβεται τα δικαιώματα του.

    Επιπρόσθετα είναι αρκετά ανασυχητικό το γεγονός ότι άτομα που δεν έχουν γνώση σ’ αντίστοιχο αντικείμενο (όπως τα νεαρά άτομα που συνήθως απαρτίζουν τα σώματα Δημοτικής Αστυνομίας) πρέπει να διαχειρίζονται καταστάσεις ελεύθερων ζώων ή επιθετικών ζώων αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες το ζώο να καταλήξη σε θανάτωση.

    Η νομοθεσία θα έπρεπε να προωθεί την μόρφωση σε όλες τις εκπαιδευτικές κλίμακες, τον ορισμό υπεύθυνων με γνώσεις, την δημιουργία χώρων ελέγχου και διασφάλισης ελεύθερων ζώων, τον έλεγχο τον ανεξέλεκτων γεννήσεων ζώων και την παραδειγματική καταδίκη των ανεύθυνων που εγκαταλείπουν ή κακοποιούν ζώα συντροφιάς, εργασίας ή αδέσποτα.

  • τροπολογία από αρρωστημένα μυαλά..Θα θανατωνονται ολα τα αδεσποτα που θα τολμουν να γαυγισουν ή και να προστατεψουν τον εαυτο τους σε τυχον κακοποιηση τι να πω να σχολιασω την τροπολογια οτι σε λιγο θα διαδηλωνουμε ειρηνηκα κ θα μας κλεινουν μεσα

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 14:27 | MARIA SELIOTI

    Είστε παντελως ασχετοι και δεν εχετε καμμια σχεση με την πραγματικοτητα…Ειναι ντροπη κι ελλειψη πολιτισμου και παιδειας αντι να προσπαθειτε να κανετε καλυτερη την ποιοτητα ζωης των ζωων και να αποδωσετε δικαιοσυνη εσεις να προτιματε να τα εξοντωσετε.Χωρις να εχετε επιβαρυνθει οικονομικα ουτε με ενα ευρω και αφηνοντας τους εθελοντες φιλοζωους να εξαντλουνται οικονονομικα και ψυχολογικα ερχεστε τωρα να αποφασισετε τα κριτηρια επιθετικοτητας ενος ζωου και ποια θα ειναι η ποιοτητα ζωης τους. Εσεις οι ανιδεοι νομοθετες που περα απ’ τα βιβλια που διαβασατε ( που μαλλον δεν τα εχετε κατανοησει) δεν εχετε ιδεα τι σημαινει δικαιοσυνη. Ειναι προφανες οτι εξυπηρετειτε αλλου ειδους συμφεροντα και οχι το δικαιο που ορκιστηκατε.
    Αληθεια αφου θεωρειτε οτι αυτο ειναι δικαιο γιατι δεν ψηφιζεται εναν ιδιο ακριβως νομο για τους ανθρωπους??? Να ζησουμε εποχες καιαδα και οτι δεν μας κανει και δεν μας αρεσει να το πεταμε εκει…ΑΠΟΛΙΤΙΣΤΟΙ….

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 14:27 | Δεκαριστου Μαρια

    Ως προς το άρθρο 6 διαβάζω στα σχόλια υπερβολές του στυλ «δεν θα μπορεί κάποιος να έχει θηλυκό σκύλο, καταστροφή για την ερασιτεχνική εκτροφή» κλπ
    Κυρίες και κύριοι, από πού βγαίνει αυτό το συμπέρασμα?

    Η τροπολογία που λέει ότι ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ θα δίνεται άδεια και στους ερασιτέχνες εκτροφείς είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΩΣΤΗ και νομιμοποιεί την ερασιτεχνική εκτροφή διότι:

    1) ακόμα και ο προηγούμενος νόμος που ζητούσε άδεια για πάνω από δύο θηλυκούς σκύλους, αλλά οι προϋποθέσεις ήταν τέτοιες, 4 στρέμματα κλπ που κανείς ερασιτέχνης δεν μπορούσε να καλύψει.

    2) ο νόμος στις πολυκατοικίες επιτρέπει έως δύο σκύλους και άρα αν γεννήσει και 8 κουταβάκια ξαφνικά είστε παράνομος με 10 σκύλους έρμαιο σε κάθε καλοθελητή.

    4) Από όλους τους ερασιτέχνες εκτροφείς με τους οποίους συζήτησα, όλοι θέλουν να είναι νόμιμοι, θέλουν να ζητήσουν άδεια εκτροφής (μέσα στα σπίτια τους και χωρίς ειδικές εγκαταστάσεις με κλούβες κλπ), και υπήρξε σύμφωνη γνώμη και βρίσκουν απόλυτα φυσιολογικό και δίκαιο, να πληρώνουν ένα λογικό πόσο (10-20 ευρώ) για κάθε κουτάβι, ακριβώς όπως πληρώνουν στον ΚΟΕ 20 ευρώ για κάθε κουτάβι για τον γενεαλογικό του χάρτη.

    5) Επιτέλους μέσω της άδειας στους ερασιτέχνες ΘΑ ΞΕΧΩΡΙΣΟΥΝ οι υπεύθυνοι εκτροφείς που μοχθούν για τις φυλές τους, από τους τυχάρπαστους δήθεν εκτροφείς και έτσι θα προστατευτεί ο κάθε μελλοντικός αγοραστής.

    6) Γιατί μας παραξενεύει το γεγονός της άδειας εκτροφής σε κάθε γέννα? Δεν είναι λογικό να θέλουμε να είναι νόμιμη κάθε γέννα? Τόσα και τόσα χρήματα ξοδεύουν οι εκτροφείς ( pedigree, εκθέσεις, ταξίδια, κτηνίατροι, μικροτσίπ, τροφές κλπ) το 10-20 ευρώ για κάθε κουτάβι ήταν δυνατόν να τους πειράξει?

    7) Οι «δήθεν» εκτροφείς που κάνουν τις γέννες σε υπόγεια, σε ταράτσες και σε οικόπεδα και που προφανώς δεν θα μπορούν να καλύψουν τις προϋποθέσεις για έκδοση άδειας, είναι αυτοί που κατανοώ να φωνασκούν γιατί πλέον ξεβολεύονται και κινδυνεύουν.

    8) Παρακαλώ αν υπάρχει έστω και ένας χομπίστας, λάτρης μιας φυλής, που εναντιώνεται στο να βγάλει άδεια και να συνεχίσει νόμιμα να εκτρέφει στο σπίτι του, απλά πληρώνοντας κι ένα ποσό για κάθε κουτάβι, ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΓΡΑΨΕΙ εδώ στη διαβούλευση με ονοματεπώνυμο.

    9) Τα έσοδα από τους εκτροφείς να δοθούν στους Δήμους σε προγράμματα στειρώσεων. Έτσι τα καθαρόαιμα θα βοηθήσουν έμμεσα τα αδέσποτα, ώστε να μειωθεί και αυτή η υπαρκτή αντιπαλότητα.

    10) Πολύ σωστή η πρόβλεψη της έκδοσης άδειας για κάθε γέννα. Ας αντιληφθούμε πλέον ότι πέρασε ο καιρός για τους «πονηρούληδες» που έγραφαν μέσω μικροτσίπ, δύο σκύλους στο όνομά τους, δύο στην κόρη τους, δύο στον αδελφό τους κλπ και ήταν όλοι μια χαρά για όσες γέννες…

    Συγχαρητήρια στους αρμόδιους για την αυτήν την τροπολογία που λύνει πολλά προβλήματα και αναγνωρίζει, νομιμοποιεί και δικαιώνει τους ερασιτέχνες εκτροφείς που είναι αυτοί που με μεράκι κάνουν την σωστή και ποιοτική εκτροφή στις περισσότερες φυλές.

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 14:39 | Δελαρούδη Ελένη

    Αίσχος! Μόνο αυτό έχω να πώ ΑΙΣΧΟΣ! Για πέιτε μας »κύριοι» με ποιά κριτήρια εσείς θεωρείτε ότι ένα ζωντανό είναι επιθέτικό?Όταν γαυγίζει για να προστατέψει το εαυτό του?Γιατί δε θεωρείτε επίθέση όταν ένα κακομάθημενο μαγκάκι σε μια προσπάθεία επίδείξης των δυνατότητων του χτυπάει και βασανίζει ένα ζωντανό?Στην πρώτη περίπτωση απαιτείται η θανάτωση του ζωντανου ενω στη δέυτερη τι?Προφανώς πάλι το πρώτο..Ενημερωτικά λοιπόν »κύριοι» σεβασμό αξίζουν μόνο όσοι έχουν ΨΥΧΗ και στη συγκεκριμένη περίπτωση ψυχή έχουν τα ζωντανά και αναθεωρείστε λίγο τις απόψεις σας περί ζώων και »ανθρώπων» γιατί πιστέυω ότι το κάθε είδος μας δείχνει καθαρά σε ποιά πραγματικά κατηγορία ανήκει μέσα απο μικρά και καθημερίνα πράγματα…Εφόσον λοιπόν ψηφίσατε την θανάτωση των ζωντανών που κάτα τα δικά σας κριτήρια είναι επιθετικά γιατί δε ψηφίζετε και την θανάτωση όσών επιτιθένται στα ζωντανά?Ανηκούμε στο δημοκρατικό πολίτευμα ή κάνω λάθος?Αν δε κάνω λάθος λοιπόν το δίκιο είναι αυτό.ΘΑΝΑΤΩΣΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΕ ΖΩΝΤΑΝΑ.

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 13:58 | takisft

    Συντάσσομαι με το κείμενο της κ. Γκινάλα και καλύπτομαι πλήρως από αυτό!!!

    Απαράδεκτος ο συντάκτης της τροπολογίας…

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 13:59 | Σωτήρης

    στ) «Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς είναι το ζώο συντροφιάς, που εκδηλώνει επιτυχή επίθεση ή ανεπιτυχή προσπάθεια επίθεσης ή απειλητική στάση και συμπεριφορά προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα,κλπ κλπ»

    Αυτός/ή που το έγραψε αυτό πληρώνεται από το Δημόσιο?

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 13:36 | NANA ZOUNH

    Να δώ τί θα κάνετε όταν θα βγούνε στους δρόμους οι «επιθετικοί» άνθρωποι και θ’αρχίσουν να σας δαγκώνουν!

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 13:59 | NTAIAN DEDE

    Shame……..Ντροπή…..Ποιός θα έχει το δικαίωμα να ορίζει αν ένα ζώο είναι επιθετικό??????Γιατί ο ορισμός επιθετικού ζώου είναι ασαφής!!!!
    Ποιός θα προασπίσει τα δικαιώματα αυτών των πλασμάτων που είχαν την ατυχία να ζούν σε μια χώρα που αδιαφορεί πλήρως για αυτά????
    ΜΑΣ ΕΧΕΤΕ ΚΟΥΡΑΣΕΙ, ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕΙ ΚΑΙ ΕΚΝΕΥΡΙΣΕΙ ΑΦΑΝΤΑΣΤΑ!!!!!!

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 13:00 | Νικος Φωτακόπουλος

    Άδεια για το ζευγάρωμα της …Λίζας!
    Αν πούμε ότι η βλακεία είναι αήττητη δεν θα πούμε τίποτα καινούργιο. Ομως τελικά θα πρέπει κάθε τόσο να το επαναλαμβάνουμε μπας και κάποιοι καταλάβουν ότι και η βλακεία (τους) έχει όρια. Πώς αλλιώς θα μπορούσαμε να σχολιάσουμε όσα απερίγραπτα περιλαμβάνονται στην τροποποίηση του ν. 4039/2012 «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» ;
    Η συγκεκριμένη τροποποίηση λοιπόν που έχει φέρει προς ψήφιση το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει μεταξύ άλλων άρθρων τα εξής::
    1. Το άρθρο 1 του ν. 4039/2012, τροποποιείται ως ακολούθως:
    α) Η περίπτωση στ του άρθρου 1, αντικαθίσταται ως εξής:
    «στ) Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς είναι το ζώο συντροφιάς, που εκδηλώνει επιτυχή επίθεση ή ανεπιτυχή προσπάθεια επίθεσης ή απειλητική στάση και συμπεριφορά προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα, καθώς και το ζώο που πάσχει ή είναι φορέας σοβαρού νοσήματος, που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα και δεν θεραπεύεται.».
    β) Η περίπτωση ιδ του άρθρου 1, αντικαθίσταται ως εξής:
    «Αρμόδια όργανα βεβαίωσης των παραβάσεων είναι τα όργανα που τις διαπιστώνουν κατά την άσκηση των ελεγκτικών καθηκόντων τους και συγκεκριμένα η Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, η Θηροφυλακή των κυνηγετικών συλλόγων, οι υπάλληλοι των Τελωνείων και των Σταθμών Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου και η Λιμενική Αστυνομία.».
    Και ρωτάω λοιπόν εγώ ο αφελής πολίτης τους σοφούς συντάκτες του συγκεκριμένου άρθρου που νομοθετούν για λογαριασμό μου: Το λαγόσκυλο που κυνηγάει τον λαγό θα κατηγορηθεί για επιθετικότητα; Ο στρατιωτικός σκύλος που φυλάει εγκαταστάσεις και το τσοπανόσκυλο που φυλάει το μαντρί από τους λύκους θα θεωρηθούν επικίνδυνα; Ο σκύλος που κυνηγάει τη γάτα θα θεωρηθεί επικίνδυνος; Μα είμαστε σοβαροί; Και ας υποθέσουμε ότι ένας σκύλος είναι επικίνδυνος. ( Αν και δεν υπάρχουν επικίνδυνοι σκύλοι, επικίνδυνοι άνθρωποι υπάρχουν πίσω από τους σκύλους). Ποιός θα πιστοποιήσει την επικινδυνότητα του σκύλου; Ο χωροφύλακας, ο θηροφύλακας ή μήπως ο λιμενικός; Και με όλους αυτούς τους επιθετικούς ανθρώπους που πετροβολούν και κλωτσάνε σκύλους τι θα γίνει; Αυτοί δεν θα θεωρούνται επικίνδυνοι;
    Πάμε παρακάτω: 4. Το άρθρο 6 του ν. 4039/2012, τροποποιείται ως ακολούθως:
    α) Το πέμπτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 6, αντικαθίσταται και μετά από αυτό προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής:
    «Όταν εκτρέφεται έστω και ένας θηλυκός σκύλος αναπαραγωγής ή σημειώνονται περισσότεροι από δύο τοκετοί ανά έτος σε θηλυκό σκύλο εκτροφής, απαιτείται υποχρεωτικά η έκδοση άδειας εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς. Άδεια εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς απαιτείται και για τους ερασιτέχνες εκτροφείς σκύλων ή γατών όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου.».
    β) Η παρ. 3 του άρθρου 6, αντικαθίσταται ως εξής:
    «3. α) Απαγορεύεται η πώληση σκύλων και γατών σε υπαίθριους δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανόμενων των υπαίθριων αγορών.
    β) Απαγορεύεται η πώληση ζώων συντροφιάς με ηλικία μικρότερη των οκτώ (8) εβδομάδων.».
    γ) Μετά την παρ. 3 του άρθρου 6, προστίθεται νέα παράγραφος 3α, ως εξής:
    «3α. Δεν επιτρέπεται η εισαγωγή, εκτροφή, αναπαραγωγή και εμπορία σκύλων που είναι ακρωτηριασμένοι»
    Θα προσπεράσουμε την ασυνταξία και ασάφεια του άρθρου και θα συμφωνήσουμε στην απαγόρευση της πώλησης των …νεογέννητων και στην πώληση σκύλων σε παζάρια και λαϊκές αγορές όμως θα τα στυλώσουμε με τις υπόλοιπες …σαχλαμάρες. Είναι δυνατόν να χρειάζεται ‘’άδεια εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς’’ ακόμα και ο ερασιτέχνης εκτροφέας για να ζευγαρώσει το κανίς του, ο τσοπάνης για να ζευγαρώσει το τσοπανόσκυλό του ή ο κυνηγός το κυνηγόσκυλό του έστω και αν διαθέτουν ένα μόνο θηλυκό σκύλο; Και αν υποθέσουμε ότι ο τσοπάνος βγάζει αυτή την άδεια εκτροφής (λέμε και μείς καμιά σαχλαμάρα) και θέλει να ζευγαρώσει το τσοπανόσκυλό του που έχει κομμένα αυτιά πάλι δεν θα μπορεί να το κάνει. . Απαγορεύεται!!! Και δεν είναι μόνο αυτό. Το άρθρο αναφέρει ότι οι ακρωτηριασμένοι σκύλοι δεν εισάγονται, δεν εκτρέφονται (;;;;), δεν αναπαράγονται και δεν διατίθενται στο εμπόριο. Πάει τρελαθήκαμε τελείως! Αν δηλαδή π.χ ο νέος Αμερικανός πρέσβης θελήσει να φέρει στην Ελλάδα τον σκύλο του που έχει κομμένη ουρά (στην Αμερική επιτρέπεται) τότε θα βρεθεί κατηγορούμενος για παράνομη εισαγωγή ακρωτηριασμένου ζώου;
    — Και μια παράβλεψη του σοφού νομοθέτη! Δεν απαγορεύονται οι δωρεές ακρωτηριασμένων ζώων. Μόνο η εμπορίΑ!
    Αυτά λοιπόν συμβαίνουν στη όμορφη χώρα μας που όπως φαίνεται διαθέτει περίσσευμα από βλάκες όμως μειονεκτεί στην απλή λογική. Διότι αν οι νομοθέτες μας θέλουν να κτυπήσουν την φοροδιαφυγή, που ίσως γίνεται μέσα από την αναπαραγωγή σκύλων και γατιών ή στην δημιουργία αδέσποτων, μάλλον βρήκαν τον πιο βλακώδη τρόπο να το κάνουν…

    Νίκος Φωτακόπουλος
    Δημοσιογράφος

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 12:06 | Κατερινα Μπεργελέ

    Ως απλή πολίτης αυτής της χώρας που ενδιαφέρεται για την ευζωία των ζώων αισθάνομαι οτι οι τροποποιήσεις αυτές είναι βήματα προς τα πίσω στην απόκτηση φιλοζωικής παιδείας. Δεν μπορούμε να θανατώνουμε ζώα που θα γαυγίσουν σε ανθρώπους που παλιότερα μπορεί να τα έχουν χτυπήσει. Δεν είμαστε Θεοί για να αποφασίζουμε ποιό πλάσμα θα ζήσει ή όχι. Πρέπει να διαφυλάξουμε τα ζώα απο την κακοποιήση που υφίστανται καθημερινά για διαφυλάξουμε την ψυχική υγεία των παιδίων μας. Και αυτός ο νόμος μάλλον κάνει το αντίθετο, προωθεί αντι-φιλοζωικές συμπεριφορές που αποδεδειγμένα οδηγούν σε αντικοινωνικές συμπεριφορές. Μην αφήσετε σ’αυτή την τόσο δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας να μην μπορούμε να δείξουμε την ανθρωπιά μας στα ζώα. Ο νόμος πρέπει να γίνει πιο αυστηρός προς τους ανθρώπους, αυτούς που κακοποούν, αυτούς που εγκαταλείπουν, αυτούς που σκοτώνουν ζώα και όχι προς τα θύματά τους!
    Κατερίνα Μπεργελέ
    Οδοντίατρος

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 12:47 | MARIA MATANA

    Ειναι εξαιρετικα επικινδυνο να προτεινεται η παραγρ.σχετικα με τον χαρακτηρισμο ενος ζωου,δηλ.αν ειναι επικυνδινο η οχι,δεδομενου οτι στην χωρα μας πλεοναζουν οι μη -ι λοζωοι κ επισης βαζετε σε πειρασμο κ τους αλλους που ειναι ουδετεροι να κανουν καταγγελιες.Θα προκαλεσετε απιστευτες ταλαιπωριες καθε ειδους για ολους κ ιδιαιτερα στα ζωα που οταν δειχνουν καποια διαταραχη, μονο αυτα δεν ευθυνονται..

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 12:33 | georgia moutsilaki

    δυστυχώς αυτή η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο. φοβικοί ανθρωποι που δεν έχουν ιδέα από ζώα τοποθετούνται στις πιο ακατάλληλες θέσεις. αυτό φυσικά θα οδηγήσει σε ακραίες συμεριφορές και από ανθρώπους που πραγματικά επιθυμούν την εξόντωση των ζώων(δυστυχώς υπάρχουν τέτοιοι) αλλά και απο ιδιοκτήτες. δηλαδή θα προσπαθήσουν να με πείσουν ότι τα ζωάκια μου που θα προσπαθήσουν να με προστατέψουν θα θεωρηθούν επικινδυνα και θα τα θανατώσουν? δυστυχώς ναι και γω θα αντιδράσω το ίδιο ακραία. γιατί στην ελλάδα τελικά να είμαστε τόσο απολίτιστοι? γιατί μια φορά δεν ακολοθούν την ευρωπαική νομοθεσία? μήπως πιστεύουμε ότι οι έλληνες νομοθέτες θα μπορέσουν να φτιάξουν ενα καλύτερο πλαίσιο? λυπάμαι αλλά θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι είμαστε πολύ φοβικοί και απολίτιστοι σε θέματα ζώων οπότε καλύτερα ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα άλλων χωρών με νόμους για τα ζώα που προστατεύουν τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα αλλά παραλλήλα ορίζουν και τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών. νομίζω ότι όλοι πρέπει να αντιδράσουμε σε αυτό. δεν γίνεται πλέον να νομοθετούν ερήμην των αμεσα ενδιαφερομένων. δυστυχώς τα ζώα δεν έχουν φωνή αλλά όλοι εμείς πρέπει να μιλήσουμε εκ μέρους τους.

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 12:07 | Σοφία Λειβαδοπούλου

    Διάβασα τον νόμο περί αδέσποτων ζώων και έγινα έξαλλη. Το σκυλί δεν γεννιέται επιθετικό αναγκάζεται να γίνει από το φόβο του γιατί κάποιοι άνθρωποι το απείλησαν ή το κακοποίησαν. Αλλά αυτή η χώρα δεν αγαπάει τους ανθρώπους της και περιμένουμε να αγαπήσει τα ζώα της; Και πάλι απολίτιστοι φαινόμαστε! Γιατί βάλατε τα ζώα στο στόχαστρο; Ποιός είναι αυτός ο στενόμυαλος κομπλεξικός που παίρνει τέτοιες αποφάσεις; Ντροπή μας!

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 12:40 | Ελενη

    Η επιθετικότητα του ζώου πρέπει να ανεξεταστει με συμβουλή εκπαιδευτών. Είναι πολύ σημαντική ι γνώμη ειδικών στην προκειμένη περίπτωση.
    Ακόμη και ένα μέλος φιλοζωικού σωματείου με πολύ μεγάλη πείρα μπορεί να βοηθήσει στην τροποποίηση του άρθρου.

    Επίσης στο Άρθρο 12 περ.ββ για την επιτροπή, ο κυνηγός πρέπει να αντικατασταθεί με εκπαιδευτή.

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 12:00 | Χρύσα Ανσέλμο

    Η τροπολογία σχετικά με τον ορισμό του «επικίνδυνου ζώου» έχει προφανώς συνταχθεί από ανθρώπους που ουδεμία σχέση έχουν με τα ζώα. Είναι φανερά λανθασμένη και ασαφής, καθώς και επικίνδυνη για τα ζώα.

    Θα πρέπει εκεί στο Υπουργείο να κατανοήσετε πως, το να καλεί ο κάθε ένας το Δήμο με τη δικαιολογία ότι το αδέσποτο της γειτονιάς «του επιτέθηκε», ο Δήμος να μαζεύει τα αδέσποτα πηγαίνοντάς τα στα κυνοκομεία – χώρους αθλιότητας και θανάτωσης, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ μιας κοινωνίας που ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΑ ΖΩΑ.

    Λίγο πολύ όλοι μας γνωρίζουμε πως τα αδέσποτα είναι κατά 99,9% κακομοιριασμένα, πεινασμένα, διψασμένα, πάσχοντα ζώα που υποφέρουν. Όπως γνωρίζουμε πως υπάρχουν ένα σωρό πολίτες με πολύ χαμηλό πνευματικό και νοητικό επίπεδο, που ξεσπούν στα ζώα, γιατί με την ελάχιστη αντίληψη και γνώση που διαθέτουν, νομίζουν πως είτε θα κολλήσουν αρρώστιες, είτε κάποιο σκυλί θα δαγκώσει το παιδί τους, θα τους φάει τα λάστιχα του αυτοκινήτου κλπ.

    Η τροπολογία αυτή επιτρέπει σε κάθε τέτοιο πνευματικά ημι-ανάπηρο πολίτη να αποφασίζει για τη μοίρα των ζώων, με τη δικαιολογία της «αποτυχημένης επίθεσης». Και αναρωτιέμαι ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΤΕΙ μια αποτυχημένη επίθεση. Θα καθίσει άραγε ο κάθε αστυνομικός να ερευνά αν κάθε καταγγελία για αποτυχημένη επίθεση ευσταθεί? Ή απλά θα μαζεύει το ζώο κι «από ‘δω παν κι οι άλλοι»;

    Αιτούμαι την περαιτέρω τροπολογία της συγκεκριμένης παραγράφου, και παράλληλα συγχαίρω για όλες τις υπόλοιπες, που μόνο καλό μπορούν να επιφέρουν στα ζώα.

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 12:30 | Αθηνά

    Η επιθετικότητα τουλάχιστον στα τετράποδα εξαρτάται απο τη συμπεριφορά των ανθρώπων και των περιστάσεων.Πιστεύω ότι πιο χρήσιμο θα ήταν να θανατώσετε αυτούς που τα πειράζουν,τα βασανίζουν και όσους τα παίρνουν και μετά τα πετάνε στο δρόμο.Αυτούς θα έπρεπε να τιμωρήσετε που δε διστάζουν να κάνουν όλα αυτα στα ζωάκια που μόνο αγάπη σου δείχνουν,εκεί ξεσπάνε επειδή αυτά δεν αντιδρούν.Με την ίδια λογική θα βγάλετε και κάνενα αρθρο για τη θανάτωση μικρών παιδιών όταν δεν ακούνε?Πολύ ωραίος ο τρόπος σκέψης σας!!Αίσχος,πραγματικά.Θα τα βρείτε μπροστά σας όμως και τότε ίσως να καταλάβετε την έννοια της επιθετικότητας.ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ!

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 11:59 | Μαρίνα

    Δυστυχώς για μια ακόμη φορά βλέπουμε ότι δεν υπάρχει καμία απαγόρευση για τις εισαγωγές ζώων από άλλες χώρες που πωλούνται στα καταστήματα.

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 11:36 | καμπουρης αντωνης

    Ειναι απαραδεκτη, παντελως αδικη και αδικαιολογητη η απαγορευση αναπαραγωγης σκυλων που ειχαν υποστει ακρωτηριασμο της ουρας η των αυτιων τους πριν την εφαρμογη του νομου και την δημοσιοποιηση της προτεινομενης τροπολογιας. Το μετρο δεν μπορει να εχει αναδρομικη ισχυ, διοτι :

    α) καταργει τα δικαιωματα πολιτων οι οποιοι εισηγαγαν σκυλους υψηλης γενεαλογικης αξιας απο χωρες οπου επιτρεπονται οι ακρωτηριασμοι, προκειμενου να τους χρησιμοποιησουν για εκτροφικη βελτιωση

    β) επιφερει απωλεια ποιοτικης βελτιωσης του ζωικου υλικου απο γεννητορες που ειχαν ηδη κομμενα αυτια ή ουρες πριν την ισχυ του νομου και την γνωστοποιηση της προτεινομενης τροπολογιας. Οι γεννητορες που εχουν κομμενα αυτια ή και ουρες μπορει να ειναι, και συχνα συμβαινει να ειναι, γενετικα ανωτεροι σε ποιοτητα απο διαθεσιμους γεννητορες με ακοπα αυτια/ουρες [διοτι συχνοτατα τα ζωα στα οποια δεν κοβονταν και δεν κοβονται, στις χωρες οπου ακομα επιτρεπεται αυτο, οι ουρες και τα αυτια, ηταν/ειναι τα ζωα κατωτερης ποιοτητας που δεν προοριζονται για εκθεσεις & αναπαραγωγη]. Και βεβαια το κοψιμο της ουρας ή των αυτιων δεν επηρρεαζει αρνητικα την κληρονομισημοτητα των βελτιωτικων γενετικων χαρακτηριστικων του ζωου! Ο εκτροφεας που εχει σαν πρωτιστο μελημα την βελτιωση του ζωικου υλικου οφειλει να επιλεξει τους καλυτερους δυνατους γεννητορες ασχετα με την αρτιοτητα ή οχι των αυτιων ή της ουρας τους. Ο νομος οφειλει να του παρεχει το δικαιωμα αυτο, ή τουλαχιστον να μην του το στερει αναδρομικα, οσον αφορα γεννητορες οι οποιοι ειναι ηδη ακρωτηριασμενοι αλλα αποδεδειγμενα υψηλης γενετικης αξιας / ποιοτητας, γιατι μια τετοια απαγορευση βλαπτει την βελτιωση του ζωικου υλικου και την επιδιωξη της υγειας και του γονιδιακου σφριγους μεσω της χρησιμοποιησης των καλυτερων δυνατων γεννητορων.

    γ) επιφερει συρρικνωση της γενετικου πλουτου των φυλων που παραδοσιακα υποκεινται σε κοπη ουρας ή και αυτιων σε διαφορες χωρες και οδηγει σε κλειστη (αιμομικτικη) αναπαραγωγη λογω περιορισμου του αριθμου των διαθεσιμων γεννητορων, κατι που ειναι αντιθετο προς την επιδιωξη βελτιωσης της υγειας, γονιδιακης ποικιλλοτητας και γενετικης ποιοτητας των καθαροαιμων ζωων.

    δ) οι ελληνικοι ποιμενικοι και κρητικοι λαγωνικοι σκυλοι υποκεινται παραδοσιακα σε κοπη μερους των αυτιων και της ουρας τους εδω και αιωνες. Ο πληθυσμος αυτων των ζωων ειναι οριακα μικρος και απειλειται με γενετικη καταρρευση και εξαλειψη. Η απαγορευση της αναπαραγωγης σκυλων ελληνικων φυλων επειδη τους λειπει τμημα ενος αυτιου ή το ακρο της ουρας θα ηταν καταστροφικη για τον γενετικο πλουτο των λιγοστων αυτων ζωων και θα οδηγουσε με βεβαιοτητα τις φυλες αυτες στην εξαφανιση.
    Επιπλεον, ειδικα για τις ελληνικες φυλες, υπαρχει ενας ακομα παραγοντας που καθιστα την προτεινομενη απαγορευση καταστρεπτικη: τα ζωα ελληνικων φυλων, προκειμενουν να καταγραφουν στα γενεαλογικα μητρωα, πρεπει να αξιολογηθουν ως τυπικα απο ειδικευμενους κριτες του Κυνολογικου Ομιλου Ελλαδος σε ειδικες εκδηλωσεις Αναγνωρισης. Η καταγραφη επομενως αυτου του πολυτιμου ζωικου υλικου καθισταται αδυνατη αν απαγορευτει η συμμετοχη ζωων με κομμενα αυτια ή ουρες στις εκδηλωσεις αυτες. Ο πληθυσμος αυτων των ζωων ειναι κρισιμα μικρος. Προκειται για μια χουφτα ζωα καθε φυλης στην κυριολεξια – μερικες δεκαδες Μολοσσων της Ηπειρου και Κρητικων Λαγωνικων εχουν απομεινει και στην συντριπτικη πλειοψηφια τους τα ζωα αυτα εχουν κομμενη ουρα ή αυτια. Φυλες με ιστορια χιλιαδων χρονων βρισκονται κυριολεκτικα στην κοψη του ξυραφιου. Η απαγορευση της αναπαραγωγης τους και της συμμετοχης τους σε εκδηλωσεις καταγραφης και αναγνωρισης ισοδυναμει με την θανατικη τους καταδικη. Σας ικετευω να μην διαγραψετε με μια μονοκονδυλια αυτο το πολυτιμο και αναντικαταστατο κεφαλαιο της ιστοριας του τοπου μας.

    Τελος, λογω των ανωτερω ιδιαιτεροτητων θα σας παρακαλουσα να επανεξετασετε και την αναδρομικη ισχυ της απαγορευσης συμμετοχης σε εκθεσεις & διαγωνισμους εργασιας, γενικα των σκυλων με κομμενα αυτια και ουρες αλλων φυλων. Στερει την δυνατοτητα σε αυτους τους σκυλους να αξιολογηθουν ως προς την αρτιοτητα της μορφολογικης τους τυπικοτητας, τον χαρακτηρα και τις εργασιακες τους ικανοτητες. Ειναι αδικη η στερηση του δικαιωματος σε ζωα τα οποια εχουν εισαχθει απο χωρες οπου επιτρεπεται η κοπη ή που καπηκαν τα αυτια ή οι ουρες των πριν την ψηφιση του νομου. Περα απο την αδικια, αποτρεπει την χρηση αυτων των σκυλων στην αναπαραγωγη, διοτι δεν τους επιτρεπει να κατακτησουν τα κριτηρια καταλληλοτητας μεσω αυτων των μορφολογικων και εργασιακων αξιολογησεων. Δεδομενου του μικρου αριθμου των σκυλων αυτων στην Ελλαδα, το διαθεσιμο γενετικο υλικο στις αντιστοιχες φυλες ειναι περιορισμενο, κατι που επιβαλλει, απο εκτροφικη αποψη, την χρησιμοποιηση ολων των αξιολογων γεννητορων προκειμενου να εμπλουτισθει γενετικα ο εγχωριος πληθυσμος και να επιτευχθει η γενετικη του βελτιωση. Η ελληνικη εκτροφη ποιοτητας ειναι αναγκαστικα μικρη λογω γεωγραφικης θεσης, υψηλου κοστους, περιορισμενου αριθμου γεννητορων και επομενως διαθεσιμων γενεαλογικων γραμμων. Η επιπλεον απαγορευση λογω ακρωτηριασμου και αποκλεισμου απο τις πιστοποιησεις οι οποιες παρεχονται μονον μεσω της συμμετοχης σε εκδηλωσεις ειναι καταστροφικη για την ελληνικη εκτροφη αυτων των ολιγαριθμων φυλων. Απειλει με καταργηση τα μικρα εκτροφικα προγραματα καποιων ερασιτεχνων εκτροφεων στην Ελλαδα, ενω η εισαγωγη σκυλων κακης ποιοτητας απο κουταβοπαραγωγικα εργοστασια του εξωτερικου μεσω των πετ σοπ συνεχιζεται ραγδαια και καταπνιγει καθε εγχωρια ποιοτικη προσπαθεια.

    Ελπιζω οτι θα λαβετε υπ’ οψιν σας τα παραπανω και θα επιλεξετε την ενισχυση της εγχωριας ποιοτικης εκτροφικης δραστηριοτητας και οχι την περαιτερω επιβαρυνση της με δυσβαστακτους ορους που θα ειχαν καταστρεπτικες συνεπειες.

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 11:29 | καμπουρης αντωνης

    κυριοι με το σχεδιο νομου που παρουσιαζετε θα φερετε την κυνοφιλια στη χωρα σε βρεφικο σταδιο και θα καταστρεψετε τις ελληνικες φυλες που μετρουν πολλες χιλιαδες χρονια πριν απο εμας καλο ειναι να το ξανασκεφτητε

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 11:18 | Βασιλης Καρασουλας

    Ντροπη! αντι να παμε μπροστα παμε πισω!

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 11:26 | Νοτης Λιαρος

    Επι των προτεινομενων τροποποιησεων του Νομου 4039/2012
    «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό».

    Ι. Oρισμος του Επικινδυνου ζωου συντροφιας.

    Στο διεθνες δικαιο, ο ορισμος του Επικινδυνου ζωου συντροφιας (εν προκειμενω σκυλου) συνοδευεται παντα και απαραιτητα απο τους χαρακτηρισμους της επιθεσης ως απροκλητης, αδικαιολογητης ή αφυσικης. Χωρις αυτη την διακριση το κρατος μπορει να θεωρηθει οτι καταργει τα δικαιωματα των πολιτων να προστατευσουν την ζωη και την περιουσια τους με σκυλους φυλακες, ή οτι προβαινει σε αδικαιολογητη και καταχρηστικη γενοκτονια ζωων (κατι που αντικειται στην διακυρηξη των δικαιωματων των ζωων την οποια εχει υπογραψει η Ελλαδα, αλλα και σε καθε εννοια και νομο περι προστασιας των ζωων), αφηνοντας περιθωριο για μυνησεις κατα των οργανων του ελληνικου κρατους απο θιγομενους πολιτες ενωπιον των εγχωριων και διεθνων δικαστηριων. Δημιουργει επισης προβληματα η διατυπωση αυτη στην εξασκηση της απαραιτητης και νομιμης εκπαιδευσης σκυλων αμυνας και στην εξασκηση των καθηκοντων φυλαξης απο σκυλους φυλακες ποιμνιων και αλλων αγροτικων ζωων.

    Επομενως η προτεινομενη τροπολογια ειναι προβληματικη ετσι οπως εχει διατυπωθει. Είναι επιπλέον και νομικα παρακινδυνευμενη διοτι: oι ορισμοι του επικινδυνου σκυλου στην διεθνη νομολογια βασιζονται α) στην αποδειξη της επικινδυνοτητας βασει πραξεων και β) στο ΑΠΡΟΚΛΗΤΟ της πραξεως (unprovoked, unreasonable aggression). Σημειωτεον οτι, στο εξωτερικο, σε περιπτωση αμφισβητησης της επικινδυνοτητας απο τον οποιοδηποτε θιγομενο (κατοχο του ζωου, φιλοζωο πολιτη ή αλλο φορεα) δεν αρκει η γνωματευση των αρμοδιων υπαλληλων αλλα απαιτειται δικαστικη αποφαση – κατι που σημαινει βεβαιως οτι σε περιπτωση τελεσιδικιας υπερ του μυνητη το κρατος υποχρεουνται να καταβαλει αποζημιωσεις και δικαστικα εξοδα. Αντιλαμβανεσθε λοιπον οτι η ανωτερω ατυχης, αδοκιμη και ατελης διατυπωση οδηγει δυνητικα σε περιπετειες.

    Ουδεις ειδικος νομοθετης διεθνως εχει διαννοηθει μεχρι στιγμης να χαρακτηρισει ως επικινδυνο ενα ζωο που βρισκεται σε αυτοαμυνα, ή εκτελει καποιο εντεταλμενο καθηκον στην υπηρεσια του ανθρωπου, δηλαδη αμυνεται της ζωής ή της περιουσιας του κηδεμονα του (στην περιπτωση των σκυλων φυλαξης). Κατι τετοιο δεν ηταν μονον αδικο αλλα και ανοητο διοτι θα εδινε την δυνατοτητα στον οποιοδηποτε εκδικητικο γειτονα ο οποιος αντιπαθει τα κατοικιδια ή εχει μια προσωπικη διενεξη ή αλλη αντιδικια να καταγγειλει τον σκυλο της διπλανης πορτας ως επικινδυνο για να εκδικηθει ή να εκβιασει τον γειτονα του, χωρις την αναγκη υπαρκτων και αναμφισβητητων α) αποδειξεων, β) απροκλητης επιθετικης πραξεως, γ) αρμοδιας γνωματευσεως για την επικινδυνοτητα του ζωου και δ) δικαστικης αποφασεως περι τουτου.

    Είναι προφανες επομενως εκ των ανωτερω οτι η επικινδυνοτητα ζωου συντροφιας πρεπει να αποδεικνυεται απο ατομα με ειδικη καταρτιση (διπλωματουχους εκπαιδευτες – ειδικους της συμπεριφορας) και οχι απλους κτηνιατρους οι οποιοι δεν εχουν την σχετικη ειδικοτητα. Κατι τετοιο απαιτει μια σχετικη υποδομη και προβλεψη απο την σχετικη νομοθεσια ωστε να παρεχεται η δυνατοτητα στις κατα τοπους αρχες που θα επιλαμβανονται των σχετικων περιστατικων να απευθυνονται σε ειδικους για τον καταλληλο χειρισμο των ζωων αυτων αλλα και για την απαραιτητη ειδικη γνωματευση για την επικινδυνοτητα τους ή μη. Οι ειδικοι αυτοι μπορει να ειναι εμπειροι διπλωματουχοι ξενων αναγνωρισμενων σχολων, δηλαδη ιδιωτες που εξασκουν νομιμως το επαγγελμα του εκπαιδευτη στην Ελλαδα ή εξειδικευμενοι και καταλληλα καταρτισμενοι εκπαιδευτες σκυλων της Αστυνομιας ή των Ενοπλων Δυναμεων. Ο Κυνολογικος Ομιλος Ελλαδος επισης διαθετει καταλογο τετοιων ειδικων διεθνως κατοχυρωμενης καταρτισεως.

    Καταληγοντας λοιπον, ως προς την συγκεκριμενη τροπολογια, οποιοσδηποτε ορισμος του επικινδυνου ζωου στα ελληνικα θα πρεπει οπωσδηποτε να περιλαμβανει τις λεξεις ΑΠΡΟΚΛΗΤΗ, ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ & ΑΦΥΣΙΚΗ επιθετικοτητα αλλιως καταδικαζεται δυνητικα οποιοδηποτε φυσιολογικο ζωο εξασκει απλως το ενστικτο της αυτοσυντηρησης ή το τσοπανοσκυλο ή ακομα και το κυνηγοσκυλο που ασκει τα καθηκοντα του.

    Προτεινω λοιπον την αντικατασταση της διατυπωσης ως εξης:

    «στ) Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς είναι το ζώο συντροφιάς, που εκδηλώνει απροκλητη & αδικαιολογητη επιθετικοτητα, χωρις να απειληθει, προβαινοντας σε επιτυχή επίθεση ή ανεπιτυχή προσπάθεια επίθεσης ή απροκλητη και αφυσικα απειλητική στάση και συμπεριφορά προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα, καθώς και το ζώο που πάσχει ή είναι φορέας σοβαρού νοσήματος, που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα και δεν ειναι θεραπεύσιμο».

    [βλ.σχετικα : Definition of a dangerous dog : 1.1 RSPCA Australia defines a dangerous dog as any dog which aggressively attacks a person or other animal causing physical injury or death, or behaves in a manner that a reasonable person would believe poses an unjustified imminent threat of physical injury or death. 1.2 Exceptions to this definition should be considered where a dog has been clearly provoked into attacking a human or other animal in self-defence, defence of a human or their property, or where a dog kept as a companion animal instinctively attacks an animal normally considered as prey. http://kb.rspca.org.au/afile/212/10/

    The Companion Animal Act states that a Dangerous Dog is a dog that…

    Has, without provocation, attacked or killed a person or animal (other than vermin), orHas, without provocation, repeatedly threatened to attack or repeatedly chased a person or animal (other than vermin), orHas displayed unreasonable aggression towards a person or animal (other than vermin)

    http://www.muswellbrook.nsw.gov.au/Council-services/Pets-animals/Restricted-dog-breeds.htm

    http://law.psu.edu/_file/aglaw/Dangerous_Dogs_Brittany_Baney.pdf ]

    ΙΙ. Εκτροφη

    «Όταν εκτρέφεται έστω και ένας θηλυκός σκύλος αναπαραγωγής ή σημειώνονται περισσότεροι από δύο τοκετοί ανά έτος σε θηλυκό σκύλο εκτροφής, απαιτείται υποχρεωτικά η έκδοση άδειας εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς. Άδεια εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς απαιτείται και για τους ερασιτέχνες εκτροφείς σκύλων ή γατών όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου.».
    ********************************

    Τραγελαφικη η διατυπωση της τροπολογιας. Εκτος του οτι εισαγει δυο παραπλησιες εννοιες (αναπαραγωγης & εκτροφης) χωρις να γινεται κατανοητο πού διαφερει εν προκειμενω η χρηση τους στο εδαφιο (αδεια εκτροφης ΚΑΙ αναπαραγωγης ; ΠΟΙΑ η διαφορα εν προκειμενω της αδειας εκτροφης και της αδειας αναπαραγωγης, ω νομοθετα ; μηπως εννοειτε με την εκτροφη την απλη κατοχη αναπαραγωγικου ζωου και με την αναπαραγωγη συγκεκριμενα το ζευγαρωμα του και την διαθεση των απογονων του ; μηπως με το εκτροφη, εννοειτε ανατροφη και διατροφη ; γιατι μας μπερδευετε ετσι και ταλαιπωρειτε αδικα και την ελληνικη γλωσσα ; Και τι εννοειτε «όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου» οταν τα ισχυοντα λεγουν ρητως “Όταν εκτρέφονται περισσότεροι από δύο θηλυκοί σκύλοι αναπαραγωγής ή σημειώνονται περισσότεροι από δύο τοκετοί ανά έτος σε θηλυκούς σκύλους εκτροφής, απαιτείται υποχρεωτικά η έκδοση άδειας αναπαραγωγής, εκτροφής και εμπορίας ζώων συντροφιάς.” ; δεν ηταν αρκετα σαφες ; γιατι απο δυο γινεται ενας ο σκυλος και απαιτεται αδεια εστω και τον ερασιτεχνη κατοχο του ενος σκυλου;

    Σε ποια χωρα ζειτε κυριοι ; δεν ζειτε στην χωρα του ενος και πλεον εκατομμυριου αδεσποτων που κακοποιουνται και θανατωνονται καθημερινα με βασανιστηρια και φρικαλεοτητες οι οποιες εχουν καταδικασει την Ελλαδα στα ματια της παγκοσμιας κοινης γνωμης και εχουν καταστησει την χωρα μας ανεπιθυμητο προορισμο για τον φιλοζωο τουριστα ;

    Αν ζειτε σε αυτη την χωρα που ζουν και ολοι οι υπολοιποι κατοικοι της Ελλαδας, θα πρεπει επιτελους να κανετε χρηση της απλης λογικης – και εξηγουμαι :

    Ας κάνουμε μία υπόθεση:

    Αυριο το πρωί, με το μαγικο ραβδακι της καλης νεράιδας, εξαφανιζονται ΟΛΟΙ οι καθαρόαιμοι σκύλοι απο την Ελλάδα και ΟΛΑ τα ημιαιμα / αδεσποτα υιοθετουνται και στειρωνονται. Η Ελλαδα ξαφνικα μεταμορφωνεται σε εναν ασπιλο παραδεισο. Εχουμε ομως ενα αντικειμενικο προβλημα: πώς θα καλυφθουν οι αναγκες της χωρας και του πληθυσμου απο σκυλους εργασιας ? (ποιμενικους, φυλακες, κυνηγοσκυλα, οδηγους τυφλων, σκυλους των σωματων ασφαλειας, των ενοπλων δυναμεων κ.λ.π.). Αρα, απο καπου πρεπει να εισαγουμε αυτους τους -καθαροαιμους- σκυλους με τα συγκεκριμενα χαρακτηριστικα (ας ξεχασουμε προς το παρον την υπαρξη ελληνικων φυλων τις οποιες προφανως καποιοι αφελεις κατατασσουν στην κυνοφιλια πολυτελειας ακομα και αν φυλανε προβατα στα Τζουμέρκα). Και για να μην εισαγουμε συνεχεια και αιμορραγουμε οικονομικα και πηγαινει χαμενο το γενετικο υλικο των ηδη εισαχθεντων, καλο θα ηταν να τους αναπαραγουμε στην Ελλαδα. Επειδη ομως η αναπαραγωγη χρειαζεται γενεαλογικα μητρώα εγγραφης, προτυπα και την εφαρμογη αυτων, δηλαδη κανονες, γνωσεις, εξειδικευμενους κριτες, γενετιστες, εκπαιδευτες, εκθεσεις & αγωνες εργασιας, θα πρεπει να ιδρυσουμε και ενα Κυνολογικο Οργανισμο (επειδη την υπαρξη του Κυνολογικου Ομιλου Ελλαδος δεν την εχει ακομα αντιληφθει το ελληνικο κρατος). Επισης, αναπαραγωγη δεν γινεται δυστυχως χωρις εκτροφεις (δηλαδη κυνοφιλους πολυτελειας). Επειδη ομως οι σκυλοι δεν γενιουνται ολοι τελειοι, καποιοι απο αυτους τους σκυλους θα ειναι ακαταλληλοι για εργασια και θα πρεπει να δοθουν σαν σκυλοι συντροφιας. Επειδη ομως και ατυχηματα συμβαινουν και ουτε οι ανθρωποι ειναι ολοι τελειοι (η νεραιδα ξεχασε να κανει ολους τους κατοικους εν Ελλαδι αψογους κυνοφιλους και να τους χαρισει εκ γενετης φιλοζωικη παιδεια και κυνοφιλικη συνειδηση) καποιοι απο αυτους τους σκυλους εργασιας & συντροφιας θα χαθουν, καποιοι θα δραπετευσουν και θα αναπαραχθουν ελευθερα, καποιοι θα κλαπουν ή θα πεσουν στα χερια αετονυχηδων που θα τους αναπαραγουν παρανομα & καταχρηστικα (η νεραίδα επισης ξεχασε να κανει τους νομους, τις αστυνομικες αρχες και τους κτηνιατρους τελειους). Και επειδη η ανθρωπινη φυση ειναι ζηλιαρα, καποιοι που εχουν ξεμεινει εν τω μεταξυ απο σκυλο γιατι ο υιοθετημενος πεθανε, θα υποκυψουν στον πειρασμο, μια και δεν υπαρχει αλλη πηγη αποκτησης σκυλου στην μετα-Οργουελλιανή αυτη Ελλαδα, να αγορασουν στη ζουλα το παρανομο «προϊον» για να το αναπαραγουν με τη σειρα τους στην πισω αυλη, γιατι το παρανομο μοσχοπουλιεται. Οι γειτονες τους που μεχρι τοτε ειχαν μονο υιοθετημενο ημιαιμο θα ανακαλυψουν ξαφνικα οτι υπαρχουν καθαροαιμα και θα θελουν κι’ αυτοι ενα, κ.ο.κ. Καποιοι μαλιστα θα φτασουν στο υστατο ακρο να ισχυριζονται οτι η κατοχη καθαροαιμου σκυλου ειναι ανθρωπινο δικαιωμα που δεν μπορει να απαγορευεται απο το κρατος ! Και ο μπακαλης της γειτονιας που υποφερει απο την οικονομικη κριση θα αρχισει να εισαγει καθαροαιμα απο κουταβοπαραγωγικες μοναδες του εξωτερικου (ξεχασαμε να ζητησουμε απο την καλη νεράιδα να απαγορευσει την εισαγωγη και πωληση απο πετ σοπ καθως και την διαθεση σκυλων απο μη αναγνωρισμενους εκτροφεις μεσω μικρων αγγελιων και ηλεκτρονικων μεσων – αλλα να μην ξεχασουμε και την πιθανοτητα του λαθρεμποριου που οργιαζει σε συνθηκες Big Brother…). Σκεφθειτε λοιπον ποσος χρονος θα χρειαστει πριν καταληξουμε παλι στην αρχη της υποθεσης και χρειαστει να ξανακαλεσουμε την καλη νεράιδα? Συμφωνα με τους προχειρους υπολογισμους μου, απο ενα ζευγαρι αδεσποτα θα καταληξουμε με ενα εκατομμυριο σε 5 με 10 χρονια…

    Η παραπανω υποθεση αντικατοπτριζει την ελληνικη πραγματικοτητα, αγαπητε νομοθετα…

    Διοτι τα καταστηματα εισαγωγης και μεταπωλησης (με συνοπτικες διαδικασιες και χωρις πολλες ερωτησεις και ελεγχους καταλληλοτητας των μεν ή των δε) ακαταλληλων σκυλων απο ακαταλληλες πηγες σε ακαταλληλους ιδιοκτητες, οι οποιοι θα εξακολουθουν να τα αναπαραγουν καταχρηστικα χωρις σωστη φροντιδα και προδιαγραφες και να τα διαθετουν σε αλλους ακαταλληλους και ανευθυνους ιδιοκτητες, που ολοι μαζι θα τα εγκαταλειπουν στον δρομο οπου θα αναπαραγονται ανεξελεγκτα, δεν αντιμετωπιζονται νομοθετικα οπως θαπρεπε ουτε περιοριζεται το καταστρεπτικο και απανθρωπο εργο τους. Η μεταφορα, αποθηκευση και εκθεση κουταβιων προς πωληση απο αυτα τα καταστηματα συνιστα αφ’ εαυτης, ντε φακτο, κακομεταχειριση. Δεν υπαρχει αμφιβολια ουτε αμφισβητηση του γεγονοτος αυτου – ειναι κατι που πιστοποιουν ολοι οι ειδικοι στην ψυχολογια και την συμπεριφορα των σκυλων και που γνωριζει οποιοσδηποτε ειχε ποτε εστω και στοιχειωδη αντιληψη των βασικων αναγκων ενος κουταβιου σε ηλικια οκτω εβδομαδων. Η τραυματικη αυτη εμπειρια αφηνει ανεξιτηλες βλαβες και αποτελει σκληροτατη σωματικη και ψυχολογικη κακομεταχειριση, συμφωνα με την εννοια της κακης και βαναυσης μεταχειρισης και της βιας οπως αυτες οριζονται επακριβως απο τον νομο περι προστασιας των ζωων, οποτε ειναι αυτονοητο οτι αυτη καθεαυτη η πραξη της διατηρησης και εκθεσης προς πωληση κουταβιων λιγων εβδομαδων απο τα καταστηματα αυτα εμπιπτει στις προβλεψεις του νομου και θα επρεπε να απαγορευεται. Δεν χρειαζεται να ειναι κανεις νομικος για να αντιληφθει το γεγονος αυτο και για να συνειδητοποιησει ποσο οξυμωρο σχημα αποτελει ενα νομοθετημα περι προστασιας των ζωων συντροφιας που επιτρεπει την μαζικη μεταφορα, το στοιβαγμα και το κλουβιασμα σε προθηκες καταστηματων κουταβιων αυτης της ηλικιας μεχρι να πωληθουν στον πρωτο τυχοντα καταναλωτη που περναει απο την βιτρινα σα να επροκειτο για αψυχα αντικειμενα. Και μεχρι ποια ηλικια εκτιθενται προς πωληση και τι γινονται αυτα που δεν βρισκουν αγοραστες ειναι αλλη μια σκοτεινη πλευρα της αναλγητης, καταχρηστικης και απαραδεκτης αυτης δραστηριοτητας, η οποια ομως εξασκειται με τις ευλογιες του Νομου…Η σοφια του Νομου ειναι ακατανοητη αφου επιτρεπει μεν κατι τετοιο, αλλα συγχρονως απαγορευει την συμμετοχη ενος σκυλου με κομμενη ουρα σε μια εξεταση η οποια εχει σκοπο να αξιολογησει κατα ποσον οι σκυλοι εχουν κοινωνικοποιηθει σωστα και αν ο χαρακτηρας και η συμπεριφορα τους ειναι ισορροπημενη και αποδεκτη στα πλαισια της κοινωνιας…Δηλαδη, ο Νομος προστατευει το συμφερον του εισαγωγεα και μεταπωλητη κουταβιων αφ’ ενος, αλλα δεν προστατευει το συμφερον του πολιτη αφ’ ετέρου, το οποιο θα υπηρετειτο πολυ σωστοτερα αν ολοι οι σκυλοι στην Ελλαδα, ασχετως απο την μορφη και τις διαστασεις των αυτιων και της ουρας τους, συμμετειχαν σε αξιολογηση του χαρακτηρα και της δημοσιας συμπεριφορας τους, οπως γινεται σε αλλες -πολιτισμενες- χωρες με την εξεταση που ονομαζεται Σκυλος Καλος-Πολιτης (Canine Good Citizen Test) ή Εξεταση Επαρκους Κοινωνικης Συμπεριφορας… Για αλλη μια φορα επιβεβαιωνεται οτι η ημιμαθεια ειναι χειροτερη της αμαθειας – αλλα προκειμενου για νομοθετες, οφειλουν τουλαχιστον να ενημερωνονται και αναζητουν πληροφορηση και γνωση και συμβουλες απο ειδικους πριν προβουν σε νομοθετικες προτασεις, ή τουλαχιστον αυτο θα ηλπιζε ο ενημερωμενος πολιτης…

    Αντιθετα, η νομοθεσια καταδυναστευει και καταδιωκει και οδηγει σε εξαφανιση τον μονο παραγοντα ουσιαστικης κυνοφιλικης παιδειας που υπαρχει σε αυτον τον τοπο – τον ερασιτεχνη, φιλοζωο, κυνοφιλο, υπευθυνο, σωστο εκτροφεα και τα συλλογικα του οργανα (κυνοφιλικα σωματεια), που εχει ενα ή δυο σκυλους υψηλης γενεαλογικης ποιοτητας στο σπιτι του και δεν διαθετει πολυδαπανες εγκαταστασεις, χτηματα πολλων στρεμματων και υπαλληλους. Αντιθετα εχει ξοδεψει ανυπολογιστα ποσα χρηματων για να μαθει το αντικειμενο του και για να αποκτησει λιγους αλλα εκλεκτους σκυλους-γεννητορες. Η ασχολια του ειναι χομπυ και εργο ζωης στο οποιο εχει αφιερωσει απειρα χρονια εξειδικευσης και προσφορας, ενω οι γεννες του ειναι σπανιες, προσεγμενες και ποιοτικες. Οι κηδεμονες των σκυλων που διαθετει επιλεγονται προσεκτικα και εξονυχιστικα για την καταλληλοτητα και την υπευθυνοτητα τους, εκπαιδευονται και διαπαιδαγωγουνται απο τον ιδιο και προωθουν με το παραδειγμα και τις γνωσεις τους την υπευθυνη διαχειριση σκυλων. Οι σκυλοι αυτης της ποιοτικης εκτροφης εκπροσωπουν επαξια την Ελλαδα στο εξωτερικο και διαψευδουν οσο γινεται την αθλια εντυπωση που υπαρχει εξω για την κυνοφιλια στον τοπο μας. Ο εκτροφεας αυτος, αναγνωρισμενος διεθνως αλλα παραγνωρισμενος και παρεξηγημενος στον τοπο του, αγωνιζεται εναντια στις αντιξοοτητες για την διασωση και την αναγνωριση της ζωντανης πολιτιστικης κληρονομιας με ιστορια και προσφορα χιλιετιων που αποτελουν οι καθαροαιμοι σκυλοι και μαλιστα οι αρχεγονες ελληνικες φυλες, χωρις καμμια συνδρομη και διευκολυνση απο το κρατος.

    Οι μονες λυσεις που εχουν αποδειχτει απο την διεθνη εμπειρια οτι εχουν αποτελεσμα στην θεραπεια των ενδημικων προβληματων της ελληνικης πραγματικοτητας σε σχεση με την προστασια των ζωων συντροφιας, ειναι οι λυσεις εκεινες που οδηγουν τον υποψηφιο κηδεμονα σκυλου σε υπευθυνες πηγες αποκτησης κατοικιδιου, δηλαδη πηγες οι οποιες θα εξασφαλισουν περαιτερω οτι ο κηδεμονας αυτος δεν θα εγκαταλειψει το ζωο, παρεχοντας του επιμορφωση, καθοδηγηση και στηριξη σε τυχον δυσκολιες που θα αντιμετωπισει. Οι πηγες αυτες που εχουν την καταλληλη γνωση και υποδομη γι’ αυτη την υψηλης ποιοτητας κυνοφιλικη λειτουργια και προσφορα ειναι οι Εθνικοι Κυνολογικοι Οργανισμοι και οι ομιλοι που λειτουργουν υπο την αιγιδα τους, δηλαδη οι συλλογοι εκτροφεων καθαροαιμων φυλων καθως και τα σοβαρα φιλοζωικα σωματεια. Οι πολιτες που επιλεγουν κατοικιδιο ωριμα και συνειδητα με την βοηθεια αυτων των φορεων δεν το εγκαταλειπουν, ουτε φειδονται εξοδων προκειμενου να το εκπαιδευσουν και να το διατηρησουν υγιες. Αντιθετα οι ανθρωποι που προμηθευονται παρορμητικα σκυλους απο αητονυχηδες σκυλεμπορους, εισαγωγεις-μεταπωλητες και κουταβοπαραγωγους, δεν ενημερωνονται σωστα ουτε υποστηριζονται με συμβουλες και βοηθεια μετα την πωληση, επομενως καταληγουν ειτε να αναπαραγαγουν ανευθυνα το σκυλο τους χωρις τις απαραιτητες εξετασεις υγειας και διαθετοντας τα κουταβια προχειρα, σε εξισου ακαταλληλους ιδιοκτητες, ειτε να τα εγκαταλειπουν χωρις τυψεις στην πρωτη αντιξοοτητα, ή επειδη λογω ελλειψης σωστης φροντιδας, κοινωνικοποιησης και εκπαιδευσης τα ζωα αυτα δημιουργησαν προβληματα, οπως μπορουν να σας διαβεβαιωσουν ολοι οσοι εχουν εμπειρια περισυλλογης και διασωσης σκυλων.

    Επομενως, τα μονα μετρα που μπορουν να αντιμετωπισουν οριστικα, αποτελεσματικα και μονιμα το ελληνικο προβλημα ειναι:

    1. Η απαγορευση της εισαγωγης και μεταπωλησης σκυλων και γατων απο τα καταστηματα πετ – σοπ, που εισαγουν σωρηδον και λαθραια δυστυχισμενα, προβληματικα, ημιθανη, αρρωστα και προωρα απομακρυσμενα απο την μητερα τους κουταβακια απο αθλιες κουταβοπαραγωγικες μοναδες με πλαστα πιστοποιητικα, χωρις εμβολια, απο γονεις χωρις εξετασεις υγειας, σε εξευτελιστικες τιμες και τα μεταπωλουν με υπερογκο κερδος χωρις ελεγχους, μεταφεροντας τα και διατηρωντας τα σε απαραδεκτες συνθηκες μεσα σε γυαλες σαν χρυσοψαρα στις βιτρινες τους. Χιλιαδες πεθαινουν κατα την μεταφορα , αποθηκευση και εκθεση τους στις προθηκες αυτων των καταστηματων που εχει απαγορευτει η λειτουργια τους σε καθε πολιτισμενη κοινωνια της Ευρωπης εκτος απο την τριτοκοσμικη Ελλαδα. Σταματηστε επιτελους αυτο το αισχρο εμποριο ψυχων και τον αβαστακτο φορο αιματος. Ενισχυστε αντιθετα και δωστε κινητρα για την αναπτυξη της εγχωριας, υπευθυνης, σοβαρης και ποιοτικης εκτροφης καθαροαιμων σκυλων & κυνοφιλιας και δωστε ωθηση στην διασωση ελληνικων φυλων. Με τον τροπο αυτο οι υποψηφιοι κηδεμονες σκυλου θα απευθυνονται στις υπευθυνες και νομιμες πηγες αποκτησης του – ειτε στον αναγνωρισμενο και ελεγχομενο εκτροφεα, ειτε στο φιλοζωικο σωματειο.

    2. Η παταξη του παραεμποριου απο κουταβοπαραγωγους της πισω αυλης, εργοστασια κουταβιων εγχωρια και ξενα και σκυλεμπορους πασης φυσεως χωρις αδεια που διαθετουν σκυλους μεσω μικρων αγγελιων και ιστοσελιδων (back yard breeders & puppy farms/puppy mills). Οι υπευθυνοι εκτροφεις, επαγγελματιες και ερασιτεχνες, δηλωνουν τις γεννες τους στον Κυνολογικο Ομιλο Ελλαδος και εκτρεφουν σκυλους υψηλων προδιαγραφων, συμμετεχοντας σε εκδηλωσεις αξιολογησης της τυπικης μορφολογιας, της αρτιας κατασκευης, του ισορροπημενου χαρακτηρα και των εργασιακων ικανοτητων των ζωων τους. Οι εκτροφεις αυτοι υφιστανται αμειλικτο και αθεμιτο ανταγωνισμο απο τα πετ σοπ και τις αθλιες κουταβοπαραγωγικες μοναδες του εξωτερικου και του εσωτερικου, που κατακλυζουν τους δρομους μας με εγκαταλελειμμενα ζωα και πληθαινουν τις στρατιες των αδεσποτων.

    Στην Πολωνια απαγορευτηκε η πωληση σκυλων και γατων χωρις γενεαλογια (πετιγκρι) απο την 1/1/2012. Οι υπευθυνοι εκτροφεις, επαγγελματιες και ερασιτεχνες, δεν αναπαραγουν ζωα χωρις πετιγκρι. Ο μοναδικος οργανισμος καταγραφης των καθαροαιμων σκυλων στην Ελλαδα ειναι ο Κυνολογικος Ομιλος Ελλαδος, ο μονος εθνικος οργανισμος στην χωρα που ειναι αναγνωρισμενος απο την Διεθνη Κυνολογικη Ομοσπονδια και διαθετει εγκυρα μητρωα εγγραφης καθαροαιμων σκυλων, ελληνικων και ξενων φυλων. Ειναι ευκολος επομενως σε συνεργασια με τον Κ.Ο.Ε. ο ουσιαστικος ελεγχος της εκτροφης καθαροαιμων σκυλων στην επικρατεια και η παταξη του παραεμποριου. Ολοι οι συνειδητοι και υπευθυνοι εκτροφεις στην Ελλαδα ζητουν την κατοχυρωση της δραστηριοτητας τους με την θεσπιση Αδειας Εκτροφεα και την ιδρυση Αστυνομιας Προστασιας Ζωων και ειναι ετοιμοι να καταβαλλουν ειδικη εισφορα για τους σκοπους αυτους. Σε αλλες χωρες οι ερασιτεχνες εκτροφεις που δεν πραγματοποιουν πανω απο τρεις γεννες τον χρονο καταβαλλουν ειδικη εισφορα που κυμαινεται απο 12 εως 20 ανα ζωο που διατηρουν κατ’ ετος και απο 10 εως 20 ευρω για καθε κουταβι που εκτρεφουν. Οι επαγγελματιες εκτροφεις καταβαλλουν αναλογα διαρρυθμισμενα ποσα. Καθιερωστε νομοθετικα δυο ειδη αδειων εκτροφης – για ερασιτεχνες και για επαγγελματιες – και απαγορευστε την πωληση σκυλων χωρις πετιγκρι (με εξαιρεση τις ελληνικες φυλες που βρισκονται σε σταδιο αναδιαρθρωσης) και την μαζικη εισαγωγη – μεταπωληση σκυλων απο πετ σοπ χωρις σημανση, βιβλιαριο εμβολιασμων και πιστοποιητικα εγγραφης σε αναγνωρισμενη κυνολογικη αρχη. Αυτος ειναι ο μονος τροπος να αντιμετωπιστει η οικονομικη αιμορραγια απο την παρανομη εισαγωγη και το σκυλεμποριο καθως και η φοροδιαφυγη. Με τα εσοδα αυτα και την εισφορα που θα καταβαλλεται απο τους αναγνωρισμενους εκτροφεις θα μπορεσουν να πραγματοποιηθουν απαραιτητα προγραμματα περιθαλψης & στειρωσεων, να ενισχυθουν οι φιλοζωικοι φορεις, να διατεθουν κονδυλια για την διασωση ελληνικων φυλων και να λειτουργησει ο αναγκαιος θεσμος της Αστυνομιας Ζωων. Οι αναγνωρισμενοι εκτροφεις μπορουν να παρεχουν υψηλου επιπεδου ενημερωση με επιμορφωτικες εκδηλωσεις και ομιλιες κυνοφιλικου περιεχομενου σε σχολεια και αλλα κοινωφελη ιδρυματα. Υπαρχει ενα πολυ αξιολογο δυναμικο στις ταξεις των εκτροφεων το οποιο ειναι στην διαθεση της κοινωνιας και της πολιτειας να διοχετευσει τις γνωσεις του προς το κοινο οφελος.

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 11:49 | αννα κεραμιδα

    Κύριοι νομοθέτες!!!Ο παραλογισμός αυτού του νομοθετήματος ξεπερνά κάθε φαντασία.Με βρίσκουν σύμφωνη 100% τα παραπάνω σχόλια των συνανθρώπων μου που με ευαισθησία σας εκθέτουν τους κινδύνους που ενέχει αυτή σας η κίνηση. Ο σκοπος ειναι και μονο να προκαλεσετε περισσοτερα προβληματα και να δωσετε σε οποιον δεν αγαπα τα ζωα μια ευκολη λυση για την εξολοθρευση τους
    Σας παρακαλώ για όνομα του Θεού ακούστε μας!Ανακαλέστε!!!ΤΙ κληρονομιά αφήνουμε στα παιδιά μας;

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 11:46 | sofiak

    ΚΑΛΑ ΤΙ ΧΑΜΠΡΙΑ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΒΓΑΖΕΙ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ?ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΣΤΕΙΛΩ ΕΓΩ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΜΟΥ ΣΤΟ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΟ ,ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΒΓΕΙ ΕΞΩ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΚΑΙ ΓΑΥΓΙΣΕΙ,ΕΠΕΙΔΗ Ο ΓΕΙΤΟΝΑΣ Η Ο ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ Η ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΥΛΙ?ΜΑ ΓΙΑ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΠΙΑ ΚΥΡΙΟΙ.ΕΠΕΙΔΗ ΒΑΡΙΟΥΝΤΑΙ ΤΙΣ ΣΥΧΝΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΠΡΑΓΜΑΤΑ?Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΞΕΣΗΚΩΘΕΙ ,ΣΑΣ ΤΟ ΛΕΩ.ΤΟ 80% ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΑ ΖΩΑ.ΜΑΛΛΟΝ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΒΓΑΛΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ,ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΑΛΛΟ 20%.ΝΤΡΟΠΗ,ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ!

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 11:06 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Ειναι ολοφανερο οτι αυτοι που συνταξαν τα παραπανω καμια σχεση και γνωση δεν εχουν με την αληθινη κυνοφιλια, ελπιζω την τελευταια στιγμη να ακουσουν τους ειδικους και τον ΚΟΕ!

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 11:00 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Η παταξη του παραεμποριου απο κουταβοπαραγωγους της πισω αυλης, εργοστασια κουταβιων εγχωρια και ξενα και σκυλεμπορους πασης φυσεως χωρις αδεια που διαθετουν σκυλους μεσω μικρων αγγελιων και ιστοσελιδων (back yard breeders & puppy farms/puppy mills). Οι υπευθυνοι εκτροφεις, επαγγελματιες και ερασιτεχνες, δηλωνουν τις γεννες τους στον Κυνολογικο Ομιλο Ελλαδος και εκτρεφουν σκυλους υψηλων προδιαγραφων, συμμετεχοντας σε εκδηλωσεις αξιολογησης της τυπικης μορφολογιας, της αρτιας κατασκευης, του ισορροπημενου χαρακτηρα και των εργασιακων ικανοτητων των ζωων τους. Οι εκτροφεις αυτοι υφιστανται αμειλικτο και αθεμιτο ανταγωνισμο απο τα πετ σοπ και τις αθλιες κουταβοπαραγωγικες μοναδες του εξωτερικου και του εσωτερικου, που κατακλυζουν τους δρομους μας με εγκαταλελειμμενα ζωα και πληθαινουν τις στρατιες των αδεσποτων. Στην Πολωνια απαγορευτηκε η πωληση σκυλων και γατων χωρις γενεαλογια (πετιγκρι) απο την 1/1/2012. Οι υπευθυνοι εκτροφεις, επαγγελματιες και ερασιτεχνες, δεν αναπαραγουν ζωα χωρις πετιγκρι. Ο μοναδικος οργανισμος καταγραφης των καθαροαιμων σκυλων στην Ελλαδα ειναι ο Κυνολογικος Ομιλος Ελλαδος, ο μονος εθνικος οργανισμος στην χωρα που ειναι αναγνωρισμενος απο την Διεθνη Κυνολογικη Ομοσπονδια και διαθετει εγκυρα μητρωα εγγραφης καθαροαιμων σκυλων, ελληνικων και ξενων φυλων. Ειναι ευκολος επομενως σε συνεργασια με τον Κ.Ο.Ε. ο ουσιαστικος ελεγχος της εκτροφης καθαροαιμων σκυλων στην επικρατεια και η παταξη του παραεμποριου. Ολοι οι συνειδητοι και υπευθυνοι εκτροφεις στην Ελλαδα ζητουν την κατοχυρωση της δραστηριοτητας τους με την θεσπιση Αδειας Εκτροφεα και την ιδρυση Αστυνομιας Προστασιας Ζωων και ειναι ετοιμοι να καταβαλλουν ειδικη εισφορα για τους σκοπους αυτους. Σε αλλες χωρες οι ερασιτεχνες εκτροφεις που δεν πραγματοποιουν πανω απο τρεις γεννες τον χρονο καταβαλλουν ειδικη εισφορα που κυμαινεται απο 12 εως 20 ανα ζωο που διατηρουν κατ’ ετος και απο 10 εως 20 ευρω για καθε κουταβι που εκτρεφουν. Οι επαγγελματιες εκτροφεις καταβαλλουν αναλογα διαρρυθμισμενα ποσα. Καθιερωστε νομοθετικα δυο ειδη αδειων εκτροφης – για ερασιτεχνες και για επαγγελματιες – και απαγορευστε την πωληση σκυλων χωρις πετιγκρι (με εξαιρεση τις ελληνικες φυλες που βρισκονται σε σταδιο αναδιαρθρωσης) και την μαζικη εισαγωγη – μεταπωληση σκυλων απο πετ σοπ χωρις σημανση, βιβλιαριο εμβολιασμων και πιστοποιητικα εγγραφης σε αναγνωρισμενη κυνολογικη αρχη. Αυτος ειναι ο μονος τροπος να αντιμετωπιστει η οικονομικη αιμορραγια απο την παρανομη εισαγωγη και το σκυλεμποριο καθως και η φοροδιαφυγη. Με τα εσοδα αυτα και την εισφορα που θα καταβαλλεται απο τους αναγνωρισμενους εκτροφεις θα μπορεσουν να πραγματοποιηθουν απαραιτητα προγραμματα περιθαλψης & στειρωσεων, να ενισχυθουν οι φιλοζωικοι φορεις, να διατεθουν κονδυλια για την διασωση ελληνικων φυλων και να λειτουργησει ο αναγκαιος θεσμος της Αστυνομιας Ζωων. Οι αναγνωρισμενοι εκτροφεις μπορουν να παρεχουν υψηλου επιπεδου ενημερωση με επιμορφωτικες εκδηλωσεις και ομιλιες κυνοφιλικου περιεχομενου σε σχολεια και αλλα κοινωφελη ιδρυματα. Υπαρχει ενα πολυ αξιολογο δυναμικο στις ταξεις των εκτροφεων το οποιο ειναι στην διαθεση της κοινωνιας και της πολιτειας να διοχετευσει τις γνωσεις του προς το κοινο οφελος.

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 11:36 | ΛΟΥΚΑΣ ΣΑΜΑΡΤΖΗΣ

    ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΑΝΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΑΠΟ ΑΝΙΔΕΙΚΕΥΤΟΥΣ ΚΡΙΤΕΣ. ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΑΝΑΤΩΘΕΙ ΕΝΑ ΖΩΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΟΒΑΡΟΙ ΛΟΓΟΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Ή ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 11:22 | Εβιτα Μπουρλιδου

    Θεωρω πως η τροπολογια καθε αλλο παρα προστατευει ανθρωπο η τα ζωα.Σε ενα συγχρονο κοσμο οπου και αλλες χωρες εχουν θεσπισει νομοθεσιες υπερ των ζωων και αυστηρα μετρα προστασιας τους ειναι ακατανοητο στη δικη μας χωρα να συμβαινουν τετοιες κινησεις που υποδηλωνουν πως βρισκομαστε καθε αλλο παρα στα χρονια που ζουμε.Εγω οπως και πολλοι αλλοι επιθυμουμε την αρση η την τροποποιηση του νομου και θεσπιση ενος πιο δικαιου και ανθρωπινου.

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 11:51 | Βίκυ

    Αυτοί που έγραψαν αυτό το άρθρο αποκλείεται να έχουν ασχοληθεί έστω και μία φορά με αδέσποτο ζώο…..απλά τους ενοχλούν και ψάχνουν τρόπους να τα αφανίσουν και να είναι και ΝΟΜΙΜΟΙ!!!!!!
    Καθημερινά λέω ότι οι Ελληνες δεν έχουμε φιλοζωική παιδεία….και για ακόμη μία φορά μου το αποδεικνύετε!!!!
    Για ακόμη μία φορά η Ελλάδα κάνει βήματα προς τα πίσω!!!!!!!!!!
    Πόσο μας λυπάμαι….

    Βαφτίζουμε επιθετική την κάθε ψυχούλα, χωρίς να εξετάσουμε από πριν το αίτιο της συμπεριφοράς.
    Υπάρχει στη γειτονιά μου αδέσποτο κουτάβι, φιλικότατο και παιχνιδιάρικο.Πλησιάζει όλα τα παιδάκια και παίζει μαζί τους….αλλά παντού υπάρχουν και οι στριμμένοι/μίζεροι γονείς που ενοχλούνται από καθετί που αναπνέει στον πλανήτη και δεν ανήκει στο είδος μας!!!!
    Οπότε, όταν το κουταβάκι πάει να παίξει με το παιδί του μίζερου δίποδου η συμβουλή ήταν «κλώτσα το», «ρίξτου πέτρες να φύγει».Ημουν παρών τρεις φορές!!!!!!!!!
    Και αν το κουταβάκι γυρίσει….και γαυγίσει, επειδή τρόμαξε….θα το πούμε επιθετικό?????Ωραία αφορμή να το «εξαφανίσουμε»
    Μήπως να χαρακτηρίζαμε το παιδάκι ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ….μήπως να αρχίσουμε από εκεί τις ευθανασίες????Ή μάλλον το παιδάκι….ακόμη δεν μου φταίει, σύμφωνα με τα μυαλά του γονιού του αντιδρά!!!!!
    Για πέστε μου, όμως….ποιος είναι ο επιθετικός στην υπόθεση?????