Άρθρο 54α: Τροποποίηση του ν. 4039/2012 «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» (Α΄15)

1. Το άρθρο 1 του ν. 4039/2012, τροποποιείται ως ακολούθως:

α) Η περίπτωση στ του άρθρου 1, αντικαθίσταται ως εξής:

«στ) Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς είναι το ζώο συντροφιάς, που εκδηλώνει επιτυχή επίθεση ή ανεπιτυχή προσπάθεια επίθεσης ή απειλητική στάση και συμπεριφορά προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα, καθώς και το ζώο που πάσχει ή είναι φορέας σοβαρού νοσήματος, που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα και δεν θεραπεύεται.».

 

β) Η περίπτωση ιδ του άρθρου 1, αντικαθίσταται ως εξής:

«Αρμόδια όργανα βεβαίωσης των παραβάσεων είναι τα όργανα που τις διαπιστώνουν κατά την άσκηση των ελεγκτικών καθηκόντων τους και συγκεκριμένα η Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, η Θηροφυλακή των κυνηγετικών συλλόγων, οι υπάλληλοι των Τελωνείων και των Σταθμών Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου και η Λιμενική Αστυνομία.».

 

γ) Στο τέλος της περίπτωσης ιε του άρθρου 1, η φράση «σε περίπτωση που το ζώο θα μεταφερθεί στο εξωτερικό και ενημερώνει τη βάση με τις απαραίτητες πληροφορίες.», αντικαθίσταται ως εξής:

«σε περίπτωση που το ζώο θα μεταφερθεί στο εξωτερικό  καθώς και σε κάθε αλλαγή του ιδιοκτήτη ή του προσωρινού κατόχου του και ενημερώνει τη βάση με τις απαραίτητες πληροφορίες.».

 

2. Το άρθρο 4 του ν. 4039/2012, τροποποιείται ως ακολούθως:

α) Το τέταρτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 4, το οποίο έχει ως εξής «Η Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση συνδέεται απευθείας με τα κτηνιατρεία και γενικά τους χώρους, που πραγματοποιείται η σήμανση των ζώων συντροφιάς.», αντικαθίσταται ως εξής:

«Εξαιρούνται από την πιστοποίηση αυτή και την πρόσβαση στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση οι κτηνίατροι που παρέχουν προσωρινά και περιστασιακά τις κτηνιατρικές υπηρεσίες τους στην Ελλάδα, τα επαγγελματικά προσόντα των οποίων αναγνωρίζονται σύμφωνα με το π.δ. 38/2010 (Α΄78).».

 

β) Το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης α της παρ. 3 του άρθρου 4, αντικαθίσταται ως εξής:

«Η σήμανση κάθε ζώου συντροφιάς είναι υποχρεωτική, συμπεριλαμβανομένων των σκύλων που χρησιμοποιούνται για τη φύλαξη ποιμνίων.».

 

γ) Στο τέλος του δεύτερου εδαφίου της περίπτωσης β της παρ. 3 του άρθρου 4, μετά τις λέξεις «Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» τίθεται τελεία και  διαγράφεται η φράση: «προσκομιζομένων, επιπροσθέτως στον Ο.Τ.Α., από τον κτηνίατρο των αντιγράφων Πιστοποιητικών Ηλεκτρονικής Ταυτοποίησης.».

 

δ) Το πρώτο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 4, αντικαθίσταται ως εξής:

«5. Η ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή, η έκδοση διαβατηρίου και βιβλιαρίου υγείας, σύμφωνα με τα υποδείγματα του Παραρτήματος 2 και 3, πραγματοποιούνται από κτηνιάτρους, που έχουν πιστοποιηθεί, ασκούν νόμιμα το κτηνιατρικό επάγγελμα  στην Ελλάδα και διαθέτουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, εν ισχύ, από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ) και Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).».

 

ε) Η παρ. 9 του άρθρου 4, αντικαθίσταται ως εξής:

«9. Για την αναγνώριση των ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, που φέρουν ηλεκτρονική σήμανση, τον έλεγχο του βιβλιάριου υγείας ή του διαβατήριου και γενικά για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου οι Υπηρεσίες της Δημοτικής Αστυνομίας, της Θηροφυλακής των κυνηγετικών συλλόγων, οι υπάλληλοι των Τελωνείων και των Σταθμών Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥΚΕ) και η Λιμενική Αστυνομία, εφοδιάζονται με τους κατάλληλους ανιχνευτές, η δαπάνη αγοράς των οποίων βαρύνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.».

 

3. Το άρθρο 5 του ν. 4039/2012, τροποποιείται ως ακολούθως:

 

α) Στο τέλος της περίπτωσης α της παρ. 1 του άρθρου 5, η φράση «η οποία παρέχεται κάθε έτος από τους κτηνιάτρους κατά τον ετήσιο αντιλυσσικό εμβολιασμό του,», αντικαθίσταται από τη φράση:

«η οποία παρέχεται από τους κτηνιάτρους κατά την πραγματοποίηση του  αντιλυσσικού εμβολιασμού του,».

 

β) Η περίπτωση δ της παρ. 1 του άρθρου 5, αντικαθίσταται ως εξής:

«δ) να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του, εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε κάθε αλλαγή του ιδιοκτήτη ή του προσωρινού κατόχου του.».

 

γ) Μετά την περίπτωση ζ της παρ. 1 του άρθρου 5, τίθεται κόμμα και προστίθεται νέα περίπτωση η  ως εξής:

«η) να προσκομίζει ή αποστέλλει ταχυδρομικά, επί αποδείξει, στον οικείο Δήμο  αντίγραφο του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής σήμανσης του ζώου του.».

 

δ) Μετά την περίπτωση β της παρ. 3, τίθεται κόμμα και προστίθεται νέα περίπτωση γ ως εξής:

«γ) για την αποφυγή ατυχημάτων υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει το σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για τον οποιοδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη  του.».

 

4. Το άρθρο 6 του ν. 4039/2012, τροποποιείται ως ακολούθως:

 

α) Το πέμπτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 6, αντικαθίσταται και μετά από αυτό προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής:

«Όταν εκτρέφεται έστω και ένας θηλυκός σκύλος αναπαραγωγής ή σημειώνονται περισσότεροι από δύο τοκετοί ανά έτος σε θηλυκό σκύλο εκτροφής, απαιτείται υποχρεωτικά η έκδοση άδειας εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς. Άδεια εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς απαιτείται και για τους ερασιτέχνες εκτροφείς σκύλων ή γατών όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου.».

 

β) Η παρ. 3 του άρθρου 6, αντικαθίσταται ως εξής:

«3. α) Απαγορεύεται η πώληση σκύλων και γατών σε υπαίθριους δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανόμενων των υπαίθριων αγορών.

β) Απαγορεύεται η πώληση ζώων συντροφιάς με  ηλικία μικρότερη των οκτώ (8) εβδομάδων.».

 

γ) Μετά την παρ. 3 του άρθρου 6, προστίθεται νέα παράγραφος 3α, ως εξής:

«3α. Δεν επιτρέπεται η εισαγωγή, εκτροφή, αναπαραγωγή και εμπορία σκύλων που είναι ακρωτηριασμένοι»

 

5. Η παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 4039/2012, τροποποιείται ως ακολούθως:

« 1. Το φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή η ένωση προσώπων, που διοργανώνει εκθέσεις με ζώα συντροφιάς, οφείλει να εφοδιάζεται με σχετική άδεια, η οποία εκδίδεται από την αρμόδια Υπηρεσία Κτηνιατρικής του οικείου Δήμου και όπου αυτή δεν έχει συσταθεί από το Τμήμα  Κτηνιατρικής  της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.».

 

7. Το άρθρο 9 του ν. 4039/2012, τροποποιείται ως ακολούθως:

 

α) Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 9, αντικαθίσταται και μετά από αυτό προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής:

«Η αρμοδιότητα αυτή μπορεί να ασκείται και από:

α) συνδέσμους δήμων, καθώς και

β) φιλoζωικές ενώσεις και σωματεία, αφού προηγηθεί σχετική έγγραφη έγκρισή τους από  τον  αρμόδιο δήμο, ο οποίος έχει τη συνολική  εποπτεία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς  εντός των διοικητικών του ορίων.

Οι κατά τα ως άνω φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία που εγκρίνονται από τον αρμόδιο Δήμο οφείλουν να  διαθέτουν υποδομή, συνιστάμενη στην ύπαρξη κατάλληλων σχετικών εγκαταστάσεων ή οχημάτων μεταφοράς ζώων και ανθρώπινο δυναμικό με εμπειρία και χειρισμό των ζώων.».

 

β) Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 9, το έκτο εδάφιο αυτής, αντικαθίσταται ως εξής:

«Υπό την εποπτεία των Δήμων, μπορούν να ιδρυθούν και να λειτουργούν καταφύγια ή και κτηνιατρεία αδέσποτων ζώων συντροφιάς και από φιλοζωϊκά σωματεία και ενώσεις, που διαθέτουν το κατάλληλο κτηνιατρικό προσωπικό (ενδεικτικά 1 κτηνίατρος ανά 50 ζώα), την τεχνική υποδομή, τις εγκαταστάσεις και τον αναγκαίο εξοπλισμό, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 604/1977 και του π.δ. 463/1978, όπως ισχύουν.».

 

γ) Η παρ. 3 του άρθρου 9, αντικαθίσταται ως εξής:

«3. Για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, συγκροτούνται συνεργεία από άτομα κατάλληλα εκπαιδευμένα και έμπειρα στην αιχμαλωσία ζώων συντροφιάς. Τα συνεργεία αυτά ελέγχονται για στο έργο τους, ως προς τις επιτρεπόμενες μεθόδους σύλληψης και  αιχμαλωσίας των ζώων αυτών, από κτηνίατρο της αρμόδιας υπηρεσίας Κτηνιατρικής του Δήμου και, όπου αυτή δεν έχει συσταθεί, από κτηνίατρο του Τμήματος Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Η εποπτεία και ο έλεγχος πραγματοποιείται βάσει ανάλυσης κινδύνου. Τη μέριμνα για την εκπαίδευση των ατόμων αυτών έχει ο οικείος Δήμος.».  

 

δ) Η παρ. 4 του άρθρου 9, αντικαθίσταται ως εξής:

«4. α) Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, που περισυλλέγονται, οδηγούνται τμηματικά στα υπάρχοντα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, στα δημοτικά κτηνιατρεία ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, και σε ιδιωτικά κτηνιατρεία, που διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή και μπορούν να φιλοξενήσουν προσωρινά και για εύλογο χρονικό διάστημα τα προς περίθαλψη ζώα, μέχρι την αποθεραπεία τους, υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, στειρώνονται, σημαίνονται με ηλεκτρονική σήμανση ως αδέσποτα και καταγράφονται στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση.

β) Αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση ότι είναι τραυματισμένα ή πάσχουν από ιάσιμο νόσημα, υποβάλλονται στην κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

γ) Αν διαπιστωθεί ότι είναι επικίνδυνα ζώα συντροφιάς ή ότι πάσχουν από ανίατη ασθένεια ή ότι είναι πλήρως ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν λόγω γήρατος ή αναπηρίας και η διατήρησή τους στη ζωή είναι πρόδηλα αντίθετη με τους κανόνες ευζωίας τους και αρνηθούν τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής να αναλάβουν τη φροντίδα, εποπτεία και τη διαδικασία υιοθεσίας τους, υποβάλλονται σε ευθανασία.

δ) Ζώα που περισυλλέγονται, λόγω εκδήλωσης επιθετικής συμπεριφοράς πρώτου ή δεύτερου σταδίου (απειλητική στάση και συμπεριφορά ή ανεπιτυχής επίθεση χωρίς τραυματισμό πολίτη, αντίστοιχα), αρχικά προσκομίζονται στο κτηνιατρείο ή στον υπεύθυνο κτηνίατρο του Δήμου, για κλινική εξέταση και στη συνέχεια παραμένουν υπό 15νθήμερη  παρακολούθηση στο καταφύγιο του Δήμου ή σε εγκεκριμένο καταφύγιο φιλοζωικού σωματείου. Εφόσον, μετά το πέρας του παραπάνω χρονικού διαστήματος, υποβληθούν ξανά σε κλινική εξέταση και διαγνωστούν υγιή, χωρίς προβλήματα συμπεριφοράς, επανατοποθετούνται, σε περιοχή όπου εκτιμάται ότι έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να εκτεθούν ξανά στις συνθήκες εκείνες που τα προκάλεσαν να εκδηλώσουν επιθετικότητα.

ε) Ζώα που περισυλλέγονται, λόγω εκδήλωσης επιθετικής συμπεριφοράς τρίτου σταδίου (επιτυχημένη επίθεση, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα του τραυματισμού που αυτή συνεπάγεται και βεβαιώνεται από αποδεικτικά έγγραφα, όπως ιατρική γνωμάτευση), αρχικά προσκομίζονται σε κτηνιατρείο ή στον υπεύθυνο κτηνίατρο του Δήμου για κλινική εξέταση και στη συνέχεια παραμένουν υπό 15νθήμερη παρακολούθηση στο καταφύγιο του Δήμο ή σε εγκεκριμένο καταφύγιο φιλοζωικού σωματείου. Εφόσον, μετά το πέρας του παραπάνω χρονικού διαστήματος, υποβληθούν ξανά σε κλινική εξέταση και διαγνωστούν υγιή, είτε επανατοποθετούνται σε χώρους όπου δεν υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση του κοινού ή άλλων ζώων, είτε  την ευθύνη της εποπτείας, της φροντίδας και της διαδικασίας υιοθεσίας τους αναλαμβάνουν φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις.».

 

ε) Οι παρ. 10, 11 και 12 του άρθρου 9, αντικαθίστανται ως εξής:

«10. Για την επαναφορά στο φυσικό περιβάλλον των αδέσποτων ζώων συντροφιάς λαμβάνεται υπόψη η πυκνότητα του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που επαναφέρονται. Την ευθύνη για την επίβλεψη  και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν, από κοινού, οι Δήμοι, οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις. Δεν απαγορεύεται η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες, υπό την προϋπόθεση ότι  τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής. Δεν επιτρέπεται επαναφορά σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, στους χώρους αποβίβασης και επιβίβασης ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και στους περιφραγμένους αρχαιολογικούς χώρους Με απόφαση της πενταμελούς επιτροπής της παραγράφου 12 του παρόντος άρθρου ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες προσδιορισμού της πυκνότητας του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που αυτά επαναφέρονται, καθώς και η οριοθέτηση των περιοχών που δεν επιτρέπεται η επαναφορά τους.

11. Οι στειρώσεις σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς, όπως επίσης και η σήμανση και η καταγραφή τους πραγματοποιούνται δωρεάν και από εθελοντές επαγγελματίες κτηνιάτρους, που έχουν την υπηκοόητα ενός από τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι οποίοι συγκεντρώνουν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, προκειμένου να μπορούν να ασκήσουν νόμιμα το επάγγελμα του κτηνιάτρου στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία. Οι στειρώσεις μπορεί να πραγματοποιούνται και σε κινητές εγκαταστάσεις κατάλληλες για άσκηση κτηνιατρικών πράξεων, που διαθέτουν οι προαναφερόμενοι κτηνίατροι. Για τις κινητές εγκαταστάσεις παροχής κτηνιατρικών πράξεων χορηγείται άδεια λειτουργίας από την αρμόδια υπηρεσία Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, όπου πρόκειται να δραστηριοποιηθούν, εφόσον πληρούνται οι απαιτήσεις που προβλέπονται στην απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που εκδίδεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 13. Στους εθελοντές κτηνίατρους για την πραγματοποίηση των στειρώσεων σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς μπορεί να διατίθενται και οι εγκαταστάσεις των γραφείων των Διευθύνσεων, των Τμημάτων και των αρμόδιων Υπηρεσιών Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας, Περιφερειακής Ενότητας ή του Δήμου, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι, για την πραγματοποίηση των στειρώσεων υπό την εποπτεία κτηνιάτρου των προαναφερθέντων αρμόδιων υπηρεσιών. Οι εγκαταστάσεις αυτές παραχωρούνται για ορισμένο χρονικό διάστημα, αφού προηγηθεί ειδοποίηση ενός μήνα και έγκριση των προϊσταμένων των αντίστοιχων υπηρεσιών.

12. α) Σε κάθε Δήμο συγκροτείται με απόφαση του Δημάρχου πενταμελής επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, τα δύο μέλη της οποίας ορίζονται από τα φιλοζωικά σωματεία και τις ενώσεις που λειτουργούν νόμιμα και που εδρεύουν στο Δήμο ή στην οικεία Περιφερειακή Ενότητα. Υποχρεωτικά στην επιτροπή μετέχουν:

αα) ένας (1) κτηνίατρος, που ορίζεται από το Δήμο και ο οποίος είναι, κατά προτίμηση, ο υπεύθυνος του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και ελλείψει αυτού ιδιώτης κτηνίατρος και

ββ)  ένας (1) εκπρόσωπος κυνηγετικού συλλόγου που εδρεύει στο Δήμο ή την οικεία Περιφερειακή Ενότητα.

Η επιτροπή αποφασίζει για την επικινδυνότητα ενός ζώου συντροφιάς, σύμφωνα με τον ορισμό της παρ. στ του άρθρου 1 του παρόντος, καθώς και αντιμετωπίζει τα προβλήματα που προκύπτουν κατά τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Οι Δήμοι, οι Περιφερειακές Ενότητες και οι Περιφέρειες δημιουργούν δίκτυο ενημέρωσης των πολιτών για τα ζώα που διατίθενται προς υιοθεσία.

β) Στην περίπτωση που υπάρχει διαφωνία για την επικινδυνότητα ενός  αδέσποτου ζώου συντροφιάς ή την αναγκαιότητα της πραγματοποίησης ευθανασίας σε αδέσποτο ζώο συντροφιάς, την οριστική απόφαση λαμβάνει ειδική επιστημονική επιτροπή που συγκροτείται σε κάθε Δήμο με απόφαση του Δημάρχου και αποτελείται από:

αα) ένα κτηνίατρο της κτηνιατρικής υπηρεσίας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας και τον αναπληρωτή του,

ββ) ένα ιδιώτη κτηνίατρο  που έχει λάβει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από το ΓΕΩΤΕΕ και δραστηριοποιείται στην  περιοχή δικαιοδοσίας του Δήμου ή όμορου Δήμου και τον αναπληρωτή του,

γγ) ένα κτηνίατρο του φιλοζωικού σωματείου που δραστηριοποιείται στην  περιοχή δικαιοδοσίας του Δήμου ή όμορου Δήμου και τον αναπληρωτή του.».

 

στ) Η παρ. 14 του άρθρου 9, αντικαθίσταται ως εξής:

«14. Με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση από την αρμόδια Περιφέρεια σε Δήμους, σε συνδέσμους Δήμων και υπό την εποπτεία των Δήμων, σε εγκεκριμένα από αυτούς φιλοζωϊκά σωματεία και ενώσεις, άδειας ίδρυσης και λειτουργίας καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, οι όροι και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν τα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς για τη λειτουργία τους και κάθε σχετικό θέμα.».

 

ζ) Μετά την παρ. 14 του άρθρου 9, προστίθεται νέα παρ. 15 ως εξής:

«15. Με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται ο Δήμος και οι σύνδεσμοι Δήμων, που επιχορηγούνται για τη δημιουργία και λειτουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς και για  την υλοποίηση των ενεργειών διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς,  το ύψος, η διαδικασία και οι προϋποθέσεις καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης και κάθε άλλο σχετικό θέμα.».

 

8. Η παρ. 3 του άρθρου 11 του ν. 4039/2012, αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«3. Η διάθεση των νεκρών ζώων συντροφιάς, όπως αποτέφρωση και υγειονομική ταφή, πραγματοποιείται σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.».

 

9. Μετά την παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4039/2012, προστίθεται νέα παρ. 2α ως εξής:

«2α. Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 7, απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους.»

 

10. Η παρ. 1 του άρθρου 13, αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Από τις απαγορεύσεις που προβλέπονται στις παρ. 1 και 2 του άρθρου 12 εξαιρούνται οι νομίμως λειτουργούντες ζωολογικοί κήποι, τα ενυδρεία, τα καταστήματα πώλησης ζώων, τα κέντρα περίθαλψης ειδών άγριας πανίδας,  τα εκτροφεία θηραμάτων και οι εκθέσεις ανάπτυξης και προβολής του κτηνοτροφικού και γεωργικού τομέα,   που διέπονται από ειδικές διατάξεις, υπό την προϋπόθεση ότι και στους παραπάνω χώρους δεν διεξάγονται παραστάσεις, κάθε είδους, με τη συμμετοχή ζώων.».

 

11. Η παρ. 5 του άρθρου 20 αντικαθίσταται και μετά από αυτήν τίθεται νέα παράγραφος 5α, ως εξής:

«5. α) Στις περιπτώσεις των προηγούμενων παραγράφων, για την επιβολή  των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων και προστίμων, η έκθεση βεβαίωσης της παράβασης, που συντάσσεται από αρμόδια Αρχή της περίπτωσης ιδ του άρθρου 1, διαβιβάζεται αυθημερόν στην κατά τόπον αρμόδια υπηρεσία του οικείου Δήμου ή Περιφερειακής Ενότητας.

β) Στις περιπτώσεις βεβαίωσης παραβάσεων που διαπιστώνονται από αρμόδια Αρχή της περίπτωσης ιδ του άρθρου 1 και επισύρουν την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων και προστίμων και ποινικών κυρώσεων,  η έκθεση βεβαίωσης της παράβασης, αποστέλλεται στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

5α. Οι παραβάτες κάθε επιτακτικής ή απαγορευτικής διάταξης του ν. 1444/1984 (Α΄ 78) καθώς και οι παραβάτες των  διατάξεων των άρθρων 3,4, 7, 9,10 και 11 του ν. 2017/1992 (Α΄ 31) τιμωρούνται με τις ποινές  που προβλέπονται  από την παράγραφο 2 του άρθρου 8 του ν. 1197/1981 (Α΄240), όπως ισχύει.».

 

12. Ο Πίνακας Διοικητικών κυρώσεων και προστίμων του άρθρου 21 του ν. 4039/2012, τροποποιείται ως ακολούθως:

α) Στη δεύτερη στήλη της δεύτερης παράβασης του πίνακα διοικητικών κυρώσεων και προστίμων του άρθρου 21 που έχει ως εξής: «Παράλειψη εμπρόθεσμης σήμανσης και καταγραφής του ζώου συντροφιάς ή δήλωσης της απώλειας του ζώου συντροφιάς», η εσφαλμένη παραπομπή στο «Άρθρο 5 παρ. 1 περ. α», αντικαθίσταται από την ορθή ««Άρθρο 5 παρ. 1 περ. β»

β) Στο τέλος του πίνακα διοικητικών κυρώσεων και προστίμων του άρθρου 21 προστίθεται νέα παράβαση, ως εξής:

«

Μη εφαρμογή από τον ιδιοκτήτη,  τον  κάτοχο ή τον υπεύθυνο των ζώων, των κανόνων προστασίας και καλής μεταχείρισής τους  και μη τήρηση, από μέρους τους, των ειδικών  απαιτήσεων της περίπτ. β του άρθρου 1, ώστε να εξασφαλίζεται ο σεβασμός της ύπαρξής τους.Άρθρο 1 περίπ. β5.000 έως 15.000 ευρώ.

     ».

13. Στην αρχή της υπάρχουσας παραγράφου του άρθρου 23 του ν. 4039/2012, τίθεται ο αριθμός 1 και στο τέλος αυτής, προστίθεται παράγραφος 2, ως εξής:

«Από την έναρξη ισχύος της κοινής Υπουργικής απόφασης, που εκδίδεται κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 14 του άρθρου 9, όπως ισχύει, καταργούνται οι διατάξεις του ν. 604/1977 και του π.δ. 473/1978, που αφορούν, εκ των ενδιαιτημάτων, τα καταφύγια αδέσποτων ζώων και ρυθμίζουν ίδια θέματα.».

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 21:11 | ΔΗΜΟΣ

    ΑΠΛΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!!! ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΑ ΖΩΑ ΦΤΑΙΝΕ!!!

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 21:32 | Μαρίνα

    Επιπροσθέτως, μήπως μας εμπαίζετε ακόμα περισσότερο;

    Δίνετε στους ίδιους Δήμους, οι οποίοι χρόνια τώρα ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ δεν τηρούν τους ΔΙΚΟΥΣ ΣΑΣ ΝΟΜΟΥΣ χωρίς να υφίστανται καμία απολύτως κύρωση, τη δυνατότητα να «ελέγχουν» ποια ΝΟΜΙΜΑ ΣΥΣΤΑΘΕΝΤΑ φιλοζωικά σωματεία έχουν το δικαίωμα να βοηθούν και να περιθάλπουν τα αδέσποτα;

  • Θεωρώ απαράδεκτη την τροπολογία διότι το πολιτισμικό επίπεδο στη χώρα μας αναφορικά με την συμπεριφορά μας στα ζώα είναι πολύ χαμηλό.Το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι την καταδίωξη κι εξόντωση των αμοιρων απροστάτευτων ζώων χωρίς καμία προστασία. Θεσμικά και μόνο έτσι πρέπει να προστατεύονται οι ψυχές όλων των όντως σε αυτή τη γη..Δίνεται η ευκαιρία σε όλους να κάνουν το κέφι τους χωρίς κανένα φόβο από την νομοθεσία. Λυπάμαι που προχωρήσατε σε αυτήν την τροπολογία θα παρακαλούσα να ξανά συζητηθεί και να γίνει άρση της.

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 21:01 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΣΟΡΗ

    ποτε τα ζωα δεν ειναι επιθετικα αν δεν τα πειραξεις τα αδεσποτα το μονο που ζητουν ειναι ενα χαδε και λιγο τροφη αυτοι που αλαζουν τον νομο να αλαξουν την νοοτροπια των ελληνων για τα ζωα που τα περνουν και τα εγκαταλειπουνε που δεν τα στειρωνουνε και πετανε τα κουταβια τα αδεσποτα δεν φυτρωσανε τα αφησαμε εσυκαιεγω που εχουμε ελλιψη παιδειας και πολιτισμου ας κανουνε μαθημα φιλοζωιας στα σχολεια και ας αναθεσουνε στους δημους προγραμμα στειρωσεων που το κανουν φιλοζωοι με δικα τους χρηματα να υπαρχουν σωστα καταφυγια για αναρωση οχι νταχαου τυπου δικεπαζ και πως κρινουνε ενα ζωο αν εχει καλαζαρ οτι ειναι για ευθανασια εγω μονη μου εκανα καλα ζωα με καλαζαρ καλα και ειναι μια χαρα με θεραπεια στον δρομο ας βαλουνε τον νου τους αυτοι που κανουν ετους νομους και να κανουνε νομο που να τιμωρουνε τους δολοφονους ζωων και αυτοι που τα εγκαταλειπουνε αντι να κανουμε νομους σωστους τους κανουμε χειροτερους

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 20:24 | Εμμανουέλα

    Συγχαρητήρια! Για ακόμη μια φορά με κάνατε να ντρέπομαι που ζω στην Ελλάδα. Μόλις δώσατε το πάνω χέρι σε όλους τους δολοφόνους ζώων. Μήπως θεωρούνται επιθετικά αν μας στραβοκοιτάξουν κιόλας; Αίσχος. Τα ζώα έχουν τόσο πολύ την ανάγκη μας και εμείς για ακόμα μια φορά τους δείχνουμε ότι είμαστε ανίκανοι να τα φροντίσουμε όπως πρέπει. Αντί να φροντίστε για σωστές (πραγματοποιήσιμες…) τιμωρίες αυτών που κακοποιούν τα σκυλάκια και τα γατάκια με χίλιους αρρωστημένους τρόπους, κοιτάξατε πάλι το συμφέρον σας. Απαράδεκτο! Είστε πολλά χρόνια πίσω.

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 20:02 | Μαρία Σταματούλη

    Λυπάμαι πραγματικά,που τίθεται θέμα για συζήτηση,κάτι που είναι ευνόητο…δεν είμαστε σε θέση να αποφασίζουμε για την ζωή είτε τετράποδου ζώου, είτε δίποδου ,είτε ιπταμένου….
    την δικαιοδοσία αυτή την έχει μόνο η υπέρτατη δύναμης που λέγεται Θεός…
    Ας μην τα ισοπεδώσουμε όλα,σκοτώνουμε για να φάμε,δεν είναι όμως πρέπον,να σκοτώσουμε οτιδήποτε σε αυτήν την γη δεν ανήκει στο δικό μας είδος, το χειρότερο των χειρότερων,και το τεκμηριώνω αυτό:
    είμαστε το μοναδικό είδος στην γη,που ενώ έχουμε την γνώση του καλού και του κακού, διαπράττουμε σε εγκληματικό βαθμό θα έλεγα το κακό….
    Ασχοληθείτε με τη σωτηρία της Ελλάδος μας,
    και αφήστε ήσυχα τα όντα του Θεούλη μας….__________

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 20:06 | ΑΜΑΛΙΑ

    ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΙ

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 20:22 | Sofia Seidi

    Η κυρία Δεκάριστου έχει δίκιο. Πρέπει να παίρνουμε άδεια γιά γέννες γιά ζευγάρωμα σκύλων.
    Εγώ έχω ένα λαμπραντόρ και θα ήθελα να το ζευγαρώσω νόμιμα, δεν θέλω προβλήματα με γείτονες. Τί χρειάζεται γιά να πάρω την άδεια κυρία Δεκάριστου; Πού πρέπει να αποτανθώ; Δεν βρήκα πουθενά τι προυποθέσεις χρειάζονται .
    Η σκυλίτσα μου δεν έχει χαρτιά. Απαγορεύει ο νόμος να την ζευγαρώσω που δεν έχει πετιγρί;
    Θέλω να γεννήσει μια φορά γιά την υγεία της.

    Ευχαριστώ
    Σοφία Σειντή

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 20:02 | κυριακη σκορδελη

    μήπως θα πρέπει επιτέλους να δωθούν λίγα χρήματα για να περισυλλεγούν όλα αυτά τα ζώα κ να στειρωθούν από ένα δημόσιο φορέα έτσι ώστε κ θανατώσεις να μην υπάρξουν κ να ελεγχθεί το θέμα των αδέσποτων?Λέω εγώ τώρα μια σκέψη που θεωρώ λογική κ που θα έπρεπε να εφαρμόζεται σε κράτη κ όχι ξέφραγα αμπέλια.όλα τα υπόλοιπα είναι πασαλέιμματα κ ενέργειες αφελών ανθρώπων που θέλουν να επηρεάζουν τη ζωή μας.λυπάμαι.

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 20:08 | Μαρια

    Ο όρος συμμετοχής νούμερο 4 θα ήταν καλό να λαμβάνεται υπόψη και από τους νομοθέτες! Διαμαρτύρομαι έντονα και διαφωνώ κάθετα αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να τεκμηριώσω τις διαφωνίες μου ευπρεπώς και χωρίς υβριστικά σχόλια. Το λυπηρό βέβαια είναι οτι δεν περιμέναμε τίποτα καλύτερο από το τωρινό, σαθρό, δολοφονικό, αδιάφορο προς τους πολίτες και τώρα και τα ζωά του ελληνικό κράτος. Λυπάμαι που ζω εδώ αλλα θα συνεχίζω να πολεμώ τις άδικες νομοθεσίες όπως μπορώ!

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 20:28 | ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΠΡΕΚΑ

    «Σχετικότατοι» οι υπεύθυνοι των τροποποιήσεων του ανωτέρω Νόμου. Σκέφτηκαν και όρισαν τον καλύτερο τρόπο ώστε να οδηγήσουν σε αφανισμό χιλιάδες αδέσποτα και όχι μόνο, τα οποία ήδη περνούν τα πάνδεινα! Ελεος πια με τους επιτήδειους που δεν υπολογίζουν πόσες ψυχές θα εξαλείψουν άδικα, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς τους! Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο!! Πρέπει όλοι οι φιλόζωοι να ενωθούμε σε συλλόγους και σωματεία και να δηλώσουμε ενεργό παρών!! Ας οργανωθούμε και ας αντιδράσουμε ενωμένοι όλοι μαζί!!! Κοινός στόχος, τροποποίηση στην τροποποίηση!!!!!

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 20:38 | τραγικο !!!!!!!!!!!!!

    ΝΤΡΟΠΗ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    …αντι να τιμωρουν τους θυτες που παρατησαν αυτα τα πλασματα στους δρομμους, , να τιμωρουν τα θυματα …ξεφτυλιζοντας ακομα περισσοτερο το ανθρωπινο ειδος και την εικονα της χωρας μας!!!!και συγγνωμη ποιος και πως θα οριζει ενα φοβισμενο πλασμα ως επιθετικο !!!!!!!!!!! …ναι στην στειρωση ,στην απαγορυση πωλησεων εμψυχων στα πετ σοπ ,στο σεβασμο προς την ζωη που τους δωθηκε ειτε το θελουν μερικοι ειτε με οτι αλλο συνεπαγεται ο σεβασμος , οχι αλλα ΟΧΙΙΙΙΙΙΙ σε καμια περιπτωση δεν μπορω να δεχτω αυτα τα μετρα που παιρνουν αθωωες ζωες ,,ΟΧΙ τα μετρα σας θυμηζουν την εποχη του Χιτλερ !!!!!!!!!!! ΑΙΣΧΟΣ

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 19:53 | ΒΙΚΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!!!!!!!!!!!!!!!!ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΣΥΛΑΒΕΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΝΟΥΣ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ!ΔΙΝΕΤΑΙ «ΠΑΤΗΜΑ»ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΝΑΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΜΠΑΘΕΙ ΤΟΥΣ ΤΕΤΡΑΠΟΔΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΑΣ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΑΚΑ ΤΟΥ..ΜΕ ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ Ο ΕΝΟΧΛΗΜΕΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΘΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΜΟΥ ΚΙ ΕΓΩ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΕΡΜΑΙΟ ΤΩΝ ΑΡΡΩΣΤΗΜΕΝΩΝ ΚΙΝΗΤΡΩΝ ΤΟΥ?ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΑΝΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΩΝ ΖΩΩΝ!ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ !Α Π Α Ρ Α Δ Ε Κ Τ Ο

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 19:28 | Βασίλειος Καλαμαράς

    Τα περί επικίνδυνου ζώου, ως έχουν διατυπωθεί, είναι σαφές ότι ανοίγουν το δρόμο στον καθένα ο οποίος αντιπαθεί τα ζώα ανέξαρτητα από το αν είναι όντως επικίνδυνα, έχουμε πολλούς τέτοιους στη χώρα μας, να καταγγείλει το σκύλο του γείτονά του και να απαλλαγεί από αυτόν.

    Όσον αφορά την απόκτηση άδειας εκτροφής από τους ερασιτέχνες εκτροφείς, δεν είμαι κατ’αρχήν αντίθετος – και δεν είμαι, επειδή, εκτός από εμάς τους αληθινά ερασιτέχνες που κάνουμε περιορισμένο αριθμό γεννών καταγεγραμένων στον Κυνολογικό Ομιλο με την επωνυμία μας και ο στόχος μας είναι η παραγωγή όσο γίνεται καλύτερων δειγμάτων της φυλής μας, υπάρχει και μια σωρεία λαθραίων οι οποίοι αναπαράγουν σκυλιά που απλά μοιάζουν με καθαρόαιμα, τα οποία είναι αδήλωτα και διοχετεύονται μέσω αγγελιών – όμως η παρούσα διατύπωση, τους μόνους που δεν πρόκειται να θίξει είναι αυτούς τους παράνομους, δεδομένου ότι ποτέ η δραστηριότητά τους δεν πρόκειται να γίνει εμφανής στις αρχές, ενώ οι πραγματικά ερασιτέχνες εκτροφείς θα βρεθούν οι περισσότεροι σε πλήρες αδιέξοδο, με τις παρούσες προυποθέσεις απόκτησης αδείας.

    Αν λοιπόν θεωρήσουμε ότι είναι απαραίτητη μια άδεια εκτροφής για τον ερασιτέχνη εκτροφέα που έχει μια – δυο σκύλες για εκτροφή και δεν κάνει πάνω από 2 γέννες κατ’ έτος, αυτή θα πρέπει να εκδίδεται με άλλες προυποθέσεις, τουλάχιστον χώρου, από ότι για τους επαγγελματίες.

    Εχει υπάρξει μια φιλολογία προερχόμενη από τον φιλοζωικό χώρο, η οποία δεν κάνει ούτε ελάχιστη διάκριση ανάμεσα στους λαθραίους «εκτροφείς της πίσω αυλής» που ΔΕΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΠΟΥΘΕΝΑ ΤΙΣ ΓΕΝΝΕΣ ΤΟΥΣ και τους ερασιτέχνες εκτροφείς που πραγματοποιούν γέννες καταγεγραμμένων με γενεαλογικό χάρτη καθαροαίμων μετά από ελέγχους υγείας και ελεγχο ποιότητας των γεννητόρων μέσα από κρίσεις σε εκθέσεις και εξετάσεις χαρακτήρα όπου απαιτείται, τσουβαλιάζοντας μας όλους και βαφτίζοντας μας όλους παράνομους και ίσως και κατά τεκμήριο κακοποιητές ζώων.
    Κατανοητό είναι, ότι η διαφορά δείχνει δυσδιάκριτη, αν εξετάσει κάποιος ΜΟΝΟ τα δεδομένα του χώρου, ότι δηλαδή αμφοτέρων οι γέννες πραγματοποιούνται στα σπίτια μας κι όχι σε «εγκαταστάσεις».
    Μπορεί να οδηγηθεί κάποιος λοιπόν να θεωρήσει τις δυο κατηγορίες αυτές εκτροφέων όμοιες αν δεν είναι σχετικός, αλλά η διαφορά είναι άβυσσος.

    …Αλήθεια αναρωτιέστε τι ακριβώς κερδίζουν οι σκύλοι από τις «εγκαταστάσεις» εκτός από εγκλεισμό, αλλά ας πάμε παρακάτω…

    Ως έχουν οι υπάρχοντες νόμοι και το παρόν σχέδιο, αυτοί οι οποίοι επωφελούνται από το να καταστεί αδύνατο να κάνει καποιος σοβαρή εκτροφή ερασιτεχνικά στην ελλάδα, είναι κατά πρώτο λόγο, όσοι εκτρέφουν, η μάλλον αναπαράγουν,επαγγελματικά σε μεγάλη κλίμακα ΟΧΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ, αλλά σε χώρες της ανατολικής ευρώπης, κυρίως χαμηλής ποιότητας σκυλιά σε άθλιες συνθήκες μαζικής παραγωγής, και οι ΜΕΓΑΛΟΕΙΣΑΓΩΓΕΙΣ αυτών των σκυλιών στη χώρα μας, τα οποία διοχετεύονται στα πετ σοπ. Και κατά δεύτερο, οι λαθραίοι εγχώριοι αναπαραγωγοί της πίσω αυλής οι οποίοι δεν βγαίνουν ποτέ στο φως, επειδή οι γέννες τους δεν καταγράφονται. Από αυτα τα σκυλιά, επίσης προέρχεται και το σύνολο των «καθαροαίμων» – που δεν είναι- τυχόν αδεσπότων. Ο λόγος είναι ότι πολύ συχνά παρουσιάζουν προβλήματα που τα καθιστούν αδιάφορα η και αντιπαθή στους άτυχους που τα αποκτούν και το ότι βέβαια στη χώρα μας η σχετική με τα ζώα παιδεία είναι δεκαετίες πίσω. Και οι τελευταίες τροποποιήσεις στον υπάρχοντα νόμο δυστυχώς δείχνουν, ότι, σε αυτόν τον τομέα, θα πάμε ακόμα πιο πίσω αν ψηφιστούν ως έχουν. Επειδή, όταν κάθε ασταθής ψυχολογικά μπορεί να κατηγορήσει πρακτικά ΚΑΘΕ ΣΚΥΛΟ ως ¨επικίνδυνο¨ και να οδηγήσει στην εξόντωσή του και όταν ο μερακλής μικροεκτροφέας που ψάχνει την ποιότητα πρακτικά διώκεται, ζωοφιλική – κυνοφιλική παιδεία αποκλείεται να οικοδομηθεί.

    Δεν θα σταθώ πολύ στο αστείο από γενετική άποψη θέμα της απαγόρευσης της χρήσης στην εκτροφή ζώων που είναι ήδη όπως διατυπώνεται ¨ακρωτηριασμένα». Είναι σαφές ότι έτσι θα χαθεί πολύτιμο γενετικό υλικό από τις ενδιαφερόμενες φυλές, ότι πάμπολλα από αυτά τα ζώα έχουν εισαχθεί – λόγω ποιότητας – από χώρες που οι επεμβάσεις ακόμα επιτρέπονται έχοντας στοιχίσει σοβαρά ποσά και μια και ο ¨ακρωτηριασμός» δεν μεταδίδεται γενετικά, δεν υπάρχει και κανένας λόγος αποκλεισμού τους από την εκτροφή. Η διάταξη αυτή δείχνει να αποσκοπεί περισσότερο στην υποβάθμιση της ποιότητας ορισμένων φυλών παρά σε οτιδήποτε άλλο.
    Ισως επίσης αποσκοπεί στο να καταστήσει το «ακρωτηριασμένο» δυσάρεστο η «βάρος» για τον ιδιοκτήτη, αλλά πραγματικά δεν καταλαβαίνω τον λόγο. Θέλετε ευθανασίες η μαζικές εγκαταλείψεις «ακρωτηριασμένων»; Αμφιβάλλω. Απορίας άξιον ποιοι έχουν συμβουλεύσει να νομοθετηθούν αυτά τα πράγματα…Πάντως, να είστε βέβαιοι, ότι οί μόνοι οι οποίοι δεν παράγουν ζώα που «ακρωτηριάζονται», είναι οι δηλωμένοι στον Κ.Ο.Ε. εκτροφείς. Οτι παράγεται από τους λαθραίους «κόβεται» – και πλέον όχι σε σωστές συνθήκες – μια βόλτα σε ένα χώρο που συχνάζουν σκύλοι θα σας πείσει.

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 19:39 | Μάγδα

    Νόμος για τους ανεγκέφαλους ανθρώπους πότε θα βγει;

    Υπάρχουν τόσοι που εκμεταλλεύονται με τον πιο άσχημο τρόπο τα ζώα και δεν τους απαγγέλλεται καμιά κατηγορία….Γιατί;

    Σαν πιο εξελιγμένο είδος ο άνθρωπος θα έπρεπε να σκέφτεται και να προστατεύει τους πιο αδύναμους…αλλά να μου πεις εδώ δεν νοιάζεται και δεν μεριμνά για το δικό του είδος για τα άλλα θα νοιαστεί;

    Δυστυχώς κάτι τέτοιοι νόμοι βγαίνουν από ανθρώπους χωρίς την απαραίτητη παιδεία και χωρίς τις απαραίτητες εμπειρίες.

    Πότε θα αρχίσετε να βλέπετε και την άλλη πλευρά;
    Όπως και να το δεις ακόμη και ένας δολοφόνος (πάντα άνθρωπος)έχει δικαιολογητικά και ελαφρυντικά και στις περισσότερες περιπτώσεις ακόμη και αθώωση για το έγκλημα που έκανε…

    γιατί να καταδικάσεις με ένα τέτοιο ορισμό ένα πλάσμα που ούτε φωνή έχει ούτε τη νοημοσύνη που έχει το ανθρώπινο είδος; Γιατί να το καταδικάσεις για τον μόνο τρόπο που μπορεί να αμυνθεί απέναντι στον κίνδυνο(=άνθρωπο);

    Μάλλον επειδή δε θα γυρίσει να σου ζητήσει το λόγο…..Έτσι;

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 19:25 | Nora Lymberis

    ΑΙΣΧΟΣ.

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 19:19 | Γακης

    Ολα πληρωνονται…αν δεχτητε τη θανατωση των ζωων εξαιτιας καποιων φρικτών ανθρωππων…τοτε ειστε απλα αρρωστοι…πολυ περισσοτερο απο αυτους που ριχνουν φολες, σκοτωνουν, δερνουν, καινε..σκυλια και ειναι πολλοι. Αυτοι χρειαζονται ευθανασια και οσοι τους υποστηριζουν. ΟΧΙ ΤΑ ΖΩΑ.

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 19:17 | ΜΥΛΟΣ CLYB

    Η ΘΑΝΑΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΖΩΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΒΑΡΒΑΡΗ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ.ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ ΣΚΟΤΩΝΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΔΙΑΠΡΑΞΑΜΕ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΑΝΑΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΖΩΟΥ ΛΕΜΕ ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ?ΜΑΛΛΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΚΑΙ Η ΜΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗ.ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΝ ΟΙ ( ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΦΩΣΤΗΡΕΣ ) ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΑ ΖΩΑΚΙΑ ΚΑΙ ΑΣ ΑΧΟΛΗΘΟΥΝΕ ΜΕ ΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΒΑΣΑΝΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.ΤΙ ΣΟΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΗΔΗΞΕΙ ΕΝΑ ΖΩΟ?ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ?ΤΙ ΝΑ ΠΩ ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ (ΚΥΡΙΟ) ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΚΕΦΤΕΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ!!!!!

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 19:40 | ΡΑΝΙΑ ΓΚΟΤΣΗ

    Σαφέστατα είμαι υπέρ της πάταξης του παραεμπορίου αλλά καθετα αντίθετη στην θανάτωσή ή εγκλεισμό ενος σκύλου επειδή κάποιος το θεώρησε επιθειτκό. Στο τέλος θα μεινει το ανθρώπινο είδος μονο του με τις κατσαρίδες. Εγω το μονο επιθετικό ον που έχω γνωρίσει είναι ο ανθρωπος. ΒΑΛΤΕ ΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΑΡΑΝΟΙΑ. ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΑΣ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΚΤΗΝΗ.

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 19:26 | ΡΑΝΙΑ ΓΚΟΤΣΗ

    Ας συνέλθουμε επιτέλους και ας κάνουμε πρωταρχική μέριμνά μας την προστάσια των αδύναμων πλασμάτων..τα σκυλιά που είναι αδέσποτα δέχονται καθημερινά τη φρικτή συμπεριφορά κάποιων απολιτιστών και ψυχικά ανώμαλων ανθρώπων που υπο συνθήκες φασισμού θα σκότωναν παιδιά και ότι πιο αδύναμο έβρισκαν. Επιπλέον, οι συνθήκες ζωής στη πολη περα ειναι περα για περα αφιλοξενες για αυτά τα υπέροχα πλάσματα, καθημερινά σκοτώνονται χιλιάδες ζώα από αθλιους οδηγούς που δε σέβονται τα όρια ταχύτητας…για όλους αυτούς τους λόγους..για τη παράνοια που κυκλοφορεί γύρω μας..προστατεύψτε τα αδέσποτα και γενικότερα όλα τα ζώα..γιατι αν ενα είδος καταστρέφει και έχει επιθετική και άρρωστη συμπεριφορά αυτό είναι ο ανθρωπος..όσοι έχετε νου και ηθική θα το κανετε..ειδάλως ο καθενας θα πάρει το νόμο στα χέρια του και πρώτη εγώ…που δε θα ανεχτώ άλλη βια απέναντι σε αυτά τα υπέροχα πλάσματα.

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 19:22 | ΕΛΕΝΗ ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗ

    Φτανει πια, ειναι ντροπη… Ποτε θα σταματησουμε να αποδεικνυουμε συνεχεια στον υπολοιπο κοσμο ποσο απολιτιστοι, αμορφωτοι, χαμηλου επιπεδου και χωρις αισθηματα λαος ειμαστε?

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 19:42 | Ζαχαριαδου

    Θέλω να πιστεύω ότι σκοπός της εν λόγω νομοθεσίας είναι η βελτίωση της ζωής των αδέσποτων στη χώρα μας και όχι η εξολόθρευσή τους. Παρότι θεωρώ ότι ο νόμος αυτός επιφέρει θετικές αλλαγές και παρότι πιστεύω στις αγαθές προθέσεις του νομοθέτη φοβάμαι πολύ ότι η τροπολογία ανοίγει την πόρτα για εξολόθρευση των αδέσποτων ζώων.
    Σε περίπτωση που υπάρχει έστω και ένας που συμφωνεί με την εξολοθρευση των αδέσποτων ζώων, θα ήθελα να σημειώσω ότι ασφαλώς, η εικόνα των πεινασμένων και κακοποιημένων αδέσποτων θίγουν την αξιοπρέπειά μας ως λαό και διασύρουν τη χώρα μας διεθνώς. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συνεπάγεται την εξολόθρευση της αδέσποτης ζωής από τις πόλεις και τα χωριά μας. Οι τουριστικοί οδηγοί της Ελλάδας κατακλύζονται από εικόνες ομορφιάς των αδέσποτων φίλων μας και θα πρέπει να φροντίσουμε να αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, δηλαδή ζώα ελεύθερα, υγιή και φροντισμένα από τους κατοίκους και την πολιτεία, ως δείγμα πολιτισμού. Η χώρα μας δεν πρέπει να ερημωθεί από τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και να κατακλυστεί από τα ζώα των υπονόμων όπως δυστυχώς συμβαίνει σήμερα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
    Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος που θεωρώ και ελπίζω να είναι ο πραγματικός στόχος του Νομοθέτη αλλά και για να διασφαλιστεί στην ΠΡΑΞΗ, πιστεύω ότι θα πρέπει να αλλάξει ο ορισμός του «επικίνδυνου» ζώου συντροφιάς διότι αφήνει δυστυχώς περιθώρια αυθαίρετης και λανθασμένης απόδοσης επικινδυνότητας σε ένα ζώο.
    ΚΥΡΙΩΣ ΟΜΩΣ θεωρώ ότι ο σεβασμός μας προς τη ζωή (και η στοιχειώδης «ανησυχία» μας ότι αυτός ο σεβασμός θα τεθεί στην πράξη υπό αίρεση) απαιτεί ότι σε ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ το «επικίνδυνο ζώο» (όποιος και αν είναι ο ορισμός του επικίνδυνου) ΔΕΝ θα πρέπει να θανατώνεται, όπως ακριβώς και ο «επικίνδυνος άνθρωπος» ΔΕΝ θανατώνεται. Η πολιτεία με τα νομοθετήματά της πρέπει με κάθε τρόπο να προβλέπει και να εξασφαλίζει τον περιορισμό των «επικίνδυνων» ζώων και όχι απλά να μεταθέτει γενικώς και αορίστως την ευθύνη σε φιλοζωικά σωματεία. Η πολιτεία οφείλει να προστατεύει τη ζωή ΟΛΩΝ. Θεωρώ δε ότι το παραπάνω, δηλαδή ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΛΩΝ (ανθρώπων και ζώων) ΣΤΗ ΖΩΗ δεν θα έπρεπε καν να είναι αντικείμενο διαβούλευσης.

    Ζαχαριαδου Κατερίνα, Επ. Καθηγήτρια, Φυσικός

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 19:20 | Βασίλειος Καλαμαράς

    Τα περί επικίνδυνου ζώου, ως έχουν διατυπωθεί, είναι σαφές ότι ανοίγουν το δρόμο στον καθένα ο οποίος αντιπαθεί τα ζώα ανέξαρτητα από το αν είναι όντως επικίνδυνα, έχουμε πολλούς τέτοιους στη χώρα μας, να καταγγείλει το σκύλο του γείτονά του και να απαλλαγεί από αυτόν.

    Όσον αφορά την απόκτηση άδειας εκτροφής από τους ερασιτέχνες εκτροφείς, δεν είμαι κατ’αρχήν αντίθετος – και δεν είμαι, επειδή, εκτός από εμάς τους αληθινά ερασιτέχνες που κάνουμε περιορισμένο αριθμό γεννών καταγεγραμένων στον Κυνολογικό Ομιλο με την επωνυμία μας και ο στόχος μας είναι η παραγωγή όσο γίνεται καλύτερων δειγμάτων της φυλής μας, υπάρχει και μια σωρεία λαθραίων οι οποίοι αναπαράγουν σκυλιά που απλά μοιάζουν με καθαρόαιμα, τα οποία είναι αδήλωτα και διοχετεύονται μέσω αγγελιών – όμως η παρούσα διατύπωση, τούς μόνους που δεν πρόκειται να θίξει είναι αυτούς τους παράνομους, δεδομένου ότι ποτέ η δραστηριότητά τους δεν πρόκειται να γίνει εμφανής στις αρχές, ενώ οι πραγματικά ερασιτέχνες εκτροφείς θα βρεθούν οι περισσότεροι σε πλήρες αδιέξοδο, με τις παρούσες προυποθέσεις απόκτησης αδείας.

    Αν λοιπόν θεωρήσουμε ότι είναι απαραίτητη μια άδεια εκτροφής για τον ερασιτέχνη εκτροφέα που έχει μια – δυο σκύλες για εκτροφή και δεν κάνει πάνω από 2 γέννες κατ’ έτος, αυτή θα πρέπει να εκδίδεται με άλλες προυποθέσεις, τουλάχιστον χώρου, από ότι για τους επαγγελματίες.

    Εχει υπάρξει μια φιλολογία προερχόμενη από τον φιλοζωικό χώρο, η οποία δεν κάνει ούτε ελάχιστη διάκριση ανάμεσα στους λαθραίους «εκτροφείς της πίσω αυλής» που ΔΕΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΠΟΥΘΕΝΑ ΤΙΣ ΓΕΝΝΕΣ ΤΟΥΣ και τους ερασιτέχνες εκτροφείς που πραγματοποιούν γέννες καταγεγραμμένων με γενεαλογικό χάρτη καθαροαίμων μετά από ελέγχους υγείας και ελεγχο ποιότητας των γεννητόρων μέσα από κρίσεις σε εκθέσεις και εξετάσεις χαρακτήρα όπου απαιτείται, τσουβαλιάζοντας μας όλους και βαφτίζοντας μας όλους παράνομους και ίσως και κατά τεκμήριο κακοποιητές ζώων.
    Κατανοητό είναι, ότι η διαφορά δείχνει δυσδιάκριτη, αν εξετάσει κάποιος ΜΟΝΟ τα δεδομένα του χώρου, ότι δηλαδή αμφοτέρων οι γέννες πραγματοποιούνται στα σπίτια μας κι όχι σε «εγκαταστάσεις».
    Μπορεί να οδηγηθεί κάποιος λοιπόν να θεωρήσει τις δυο κατηγορίες αυτές εκτροφέων όμοιες αν δεν είναι σχετικός, αλλά η διαφορά είναι άβυσσος.

    …Αλήθεια αναρωτιέστε τι ακριβώς κερδίζουν οι σκύλοι από τις «εγκαταστάσεις» εκτός από εγκλεισμό, αλλά ας πάμε παρακάτω…

    Ως έχουν οι υπάρχοντες νόμοι και το παρόν σχέδιο, αυτοί οι οποίοι επωφελούνται από το να καταστεί αδύνατο να κάνει καποιος σοβαρή εκτροφή ερασιτεχνικά στην ελλάδα, είναι κατάπρώτο λόγο, όσοι εκτρέφουν, η μάλλον αναπαράγουν,επαγγελματικά σε μεγάλη κλίμακα ΟΧΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ, αλλά σε χώρες της ανατολικής ευρώπης, κυρίως χαμηλής ποιότητας σκυλιά σε αθλιες συνθήκες μαζικής παραγωγής, και οι ΜΕΓΑΛΟΕΙΣΑΓΩΓΕΙΣ αυτών των σκυλιών στη χώρα μας, τα οποία διοχετεύονται στα πετ σοπ. Και κατά δεύτερο, οι λαθραίοι αναπαραγωγοί της πίσω αυλής οι οποίοι δεν βγαίνουν ποτέ στο φως, επειδή οι γέννες τους δεν καταγράφονται. Από αυτα τα σκυλιά επίσης προέρχεται και το σύνολο των «καθαροαίμων» – που δεν είναι- τυχόν αδεσπότων. Ο λόγος είναι ότι πολύ συχνά παρουσιάζουν προβλήματα που τα καθιστούν αδιάφορα η και αντιπαθή στους άτυχους που τα αποκτούν και το ότι βέβαια στη χώρα μας η έλειψη παιδείας στον τομέα είναι δεκαετίες πίσω. Και οι τελευταίες τροποποιήσεις στον υπάρχοντα νόμο δυστυχώς δείχνουν ότι σε αυτόν τον τομέα, θα πάμε ακόμα ποιο πίσω αν ψηφιστούν ως έχουν. Επειδή όταν κάθε ασταθής ψυχολογικά μπορεί να κατηγορήσει πρακτικά ΚΑΘΕ ΣΚΥΛΟ ως ¨επικίνδυνο¨ και να οδηγήσει στην εξόντωσή του και όταν ο μερακλής μικροεκτροφέας που ψάχνει την ποιότητα πρακτικά διώκεται, ζωοφιλική – κυνοφιλική παιδεία αποκλείεται να οικοδομηθεί.

    Δεν θα σταθώ πολύ στο αστείο από γενετική άποψη θέμα της απαγόρευσης της χρήσης στην εκτροφή ζώων που είναι ήδη όπως διατυπώνεται ¨ακρωτηριασμένα». Είναι σαφές ότι έτσι θα χαθεί πολύτιμο γενετικό υλικό από τις ενδιαφερόμενες φυλές, ότι πάμπολλα από αυτά τα ζώα έχουν εισαχθεί – λόγω ποιότητας – από χώρες που οι επεμβάσεις ακόμα επιτρέπονται έχοντας στοιχίσει σοβαρά ποσά και μια και ο ¨ακρωτηριασμός» δεν μεταδίδεται γενετικά, δεν υπάρχει και κανένας λόγος αποκλεισμού τους από την εκτροφή. Η διάταξη αυτή δείχνει να αποσκοπεί περισσότερο στην υποβάθμιση της ποιότητας ορισμένων φυλών παρά σε οτιδήποτε άλλο.
    Ισως επίσης αποσκοπεί στο να καταστήσει το «ακρωτηριασμένο» δυσάρεστο η «βάρος» για τον ιδιοκτήτη, αλλά πραγματικά δεν καταλαβαίνω τον λόγο. Θέλετε ευθανασίες η μαζικές εγκαταλείψεις «ακρωτηριασμένων»; Αμφιβάλλω. Απορίας άξιον ποιοι έχουν συμβουλεύσει να νομοθετηθούν αυτά τα πράγματα…Πάντως, να είστε βέβαιοι, ότι οί μόνοι οι οποίοι δεν παράγουν ζώα που «ακρωτηριάζονται», είναι οι δηλωμένοι στον Κ.Ο.Ε. εκτροφείς. Οτι παράγεται από τους λαθραίους «κόβεται» – και πλέον όχι σε σωστές συνθήκες – μια βόλτα σε ένα χώρο που συχνάζουν σκύλοι θα σας πείσει.

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 19:36 | Μαρίνα

    Αν και εχω καλυφθει απο τους προλαλήσαντες, να εκφρασω κι εγω την απελπισια που αισθάνομαι ως πολίτης αυτής της χωρας και ως φιλόζωη, όταν διαβαζω αυτες της ανυποστατες, απεριγραπτες τροποποιησεις που φαινεται να εισηγηθηκαν οταν η απλη κοινη λογικη ειχε αποχωρισει εκ της αιθουσης. Κριμα…

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 19:38 | Πανελλαδική Φιλοζωική καιΠεριβαλλοντική Ομοσπονδία

    Θεωρούμε πολύ θετικό ότι μια σειρά προτάσεών μας , που καταθέσαμε σαν Ομοσπονδία προ διμήνου με υπόμνημα στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ για την βελτίωση του 4039/2012 έχουν γίνει αποδεκτές και κατατίθενται ως τροπολογίες .
    Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένες από αυτές, όπως το ότι η Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό επανέρχονται στις αρχές βεβαίωσης παραβάσεων, η εξαιρετικά θετική απαγόρευση εισαγωγής ακρωτηριασμένων ζώων , η τροπολογία του άρθρου 6 ότι ακόμη και για το ένα θηλυκό ζώο εκτροφής να απαιτείται άδεια προς αποφυγή των γνωστών παραθύρων – χωρίς βέβαια τις δυο γέννες, που αναφερόμαστε παρακάτω-, η διευκρίνιση για τους αρχαιολογικούς χώρους και των λιμάνια, η επαναφορά της δευτεροβάθμιας επιτροπής για τις ευθανασίες ζώων, η αναβάθμιση των ποινών και των προστίμων στον ποινικό νόμο 1197/81 για την εγκατάλειψη και την παθητική κακοποίηση, το ότι επιτρέπεται ρητά το τάισμα από τον καθένα των αδέσποτων ζώων, η σήμανση και καταγραφή και των ποιμενικών σκύλων, η απαγόρευση πώλησης ζώων στις υπαίθριες δημόσιες αγορές.

    Παραθέτουμε όμως τις προτάσεις μας που δεν εγκρίθηκαν και θα αγωνιστούμε στην επερχόμενη διαδικασία στην Βουλή να ενσωματωθούν στον 4039/12 , ο οποίος για πολλοστή φορά αναφέρουμε και θα συνεχίσουμε να το διεκδικούμε , ότι χρειάζεται πολύ βαθιές τομές, που να πλησιάζουν την αιτία της ύπαρξης των αδέσποτων.
    Δυστυχώς καμία πολιτική ηγεσία μέχρι τώρα δεν έχει κάνει δεκτές τέτοιες βαθιές τομές, όπως ενδεικτικά η μη πώληση ζώων από τα pet-shops , η απαγόρευση εισαγωγής ζώων συντροφιάς έως ότου το φαινόμενο αυτό περιοριστεί,αποτελεσματικά μέτρα για την στείρωση των ιδιόκτητων ζώων κλπ.
    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΜΑΣ

    1. Να μην αλλάξει ο ορισμός του επιθετικού ζώου στο άρθρο 1 του 4039 και να προστεθεί στη φράση απρόκλητα το και κατ επανάληψη .
    Η γνωμάτευση για τις σωματικές βλάβες να είναι μόνο από ιατρό του Δημοσίου, διαφορετικά με το επίπεδο φιλοζωικής κουλτούρας στην χώρα μας ο κάθε ιδιώτης ιατρός μπορεί να γνωματεύει ο, τι θέλει.Αξίζει να αναφέρουμε εδώ ,και το επιστημονικό στοιχείο, ότι ουδείς ιατρός δύναται με ασφάλεια να διαγνώσει ότι μια πληγή είναι από δάγκωμα σκύλου.

    Ελπίζουμε ότι ήδη οι συγγραφείς των τροπολογιών θα έχουν αντιληφθεί το ηθικής πλέον διάστασης ατόπημά τους , που θα » στείλει» χιλιάδες ζώα στα όρη και τα βουνά και τον βέβαιο θάνατο.

    2. Να αποσυρθεί πάραυτα η τροπολογία που ορίζει οτι τα θηλυκά ζώα εκτροφής μπορούν να γεννούν 2 φορές το χρόνο.
    Είναι μη ηθικό, εξοντωτικό για τα ζώα, απάνθρωπο με ορολογία ανθρώπινη.
    Πιστεύουμε , ότι εκ παραδρομής ετέθη διότι ο 4039 πιο κάτω το απαγορεύει ρητά.

    3.Να αποσυρθεί η τροπολογία για γραπτή συναίνεση των Δήμων προς τα φιλοζωικά σωματεία, που ανοίγει μεγάλο παράθυρο αυθαιρεσιών εκ μέρους των Δήμων.
    Τα φιλοζωικά σωματεία έχουν από το καταστατικό τους το δικαίωμα ενασχόλησης με τα ζώα.

    4. Στην σύνθεση της 5μελούς επιτροπής των Δήμων για το πρόγραμμα των αδέσποτων ζώων να προστεθεί ένας εκπαιδευτής θετικής εκπαίδευσης – πολύ πιο κοντά στα θέματα συμπεριφοράς των ζώων κλπ λόγω εξειδίκευσής τους – και να να αφαιρεθεί ο εκπρόσωπος των κυνηγών για τους παρακάτω λόγους:
    α. Λόγω της απουσίας τους από τις συνεδριάσεις των 5μελών επιτροπών από έλλειψη ενδιαφέροντος, απόστασης κλπ δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι 5μελείς που στην πλειοψηφία τους συνεδριάζουν χωρίς τον εκπρόσωπο των κυνηγών ,επομένως χωρίς απαρτία.
    β.δεν είναι κατανοητό το γιατί επιλέχτηκαν οι κυνηγοί και όχι μια άλλη κοινωνική ή επαγγελματική ομάδα.
    Η ενασχόληση των κυνηγών με τα ζώα δεν τους καθιστά ειδικούς , αντίθετα ένας εκπαιδευτής θεωρητικά είναι λίαν απαραίτητος στην 5μελή επιτροπή. .

    5. Να επαναφερθεί η αρχική διατύπωση του νομοσχεδίου, που ήταν απολύτως σωστή , και να μην δίνεται η ετήσια κυνηγετική άδεια ,όταν δεν υπάρχει καταγεγραμμένη στο βιβλιάριο υγείας του ζώου η σήμανση ,η καταγραφή καθώς και ο εμβολιασμός τους και δη ο αντιλυσσικός.
    Ο χρόνος του επόμενου εμβολίου να είναι σύμφωνα με τις οδηγίες της Φαρμακευτικής Εταιρίας και όχι με κριτήρια οικονομικά και ο νοών νοείτω.

    6 .Απαγόρευση χρησιμοποίησης περιλαίμιων , που προκαλούν πόνο και στρες , όπως ορίζει και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των ζώων συντροφιάς τόσο κατά την διάρκεια της » εκπαίδευσής» τους όσο και κατά την διάρκεια του κυνηγιού αλλά και κατά την διάρκεια της βόλτας τους από οποιονδήποτε ιδιοκτήτη.

    7.Η χρήση τέτοιων περιλαίμιων να θεωρηθεί βασανισμός, όπως και είναι , να υπαχθεί στο άρθρο 16 και να οριστεί και πρόστιμο διοικητικό 1.000 ευρώ στο άρθρο 21.

    8. Οι θετικές αλλαγές που προτείνονται για τον νόμο 1197/81 να ενσωματωθούν στον 4039/12 ώστε να μην υπάρχει πολυνομία.
    Να προστεθεί είτε στον 1197 είτε στον 4039 ότι η μόνιμη αλυσόδεση, η οποία ,που ούτως ή άλλως οφείλεται να αποδεικνύεται στα δικαστήρια , συνιστά ποινικό αδίκημα.
    Ας μην ξεχνάμε ότι η μόνιμη αλυσόδεση είναι η μία από τις πλέον συχνές μορφές παθητικής κακοποίησης ,από τις πλέον επώδυνες για τα ζώα και αιτία δυσφήμησης της χώρας στο εξωτερικό.

    9 . στο άρθρο 7 να διευκρινιστεί ότι ως ζώα συντροφιάς εννοούνται οι σκύλοι και γάτες και αυτό διότι το εκμεταλλεύονται διάφοροι, αφού πουθενά δεν καταγράφονται ποια είναι αυτά με αποτέλεσμα για παράδειγμα να γίνεται έκθεση εξωτικών ζώων, με το πρόσχημα ότι είναι ζώα συντροφιάς. Τελικά διεξάγονται εκθέσεις χωρίς άδειες ή εκθέσεις με άδειες ως ζώα συντροφιάς, αφού ο καθένας σύμφωνα με τα συμφέροντά του χαρακτηρίζει τα ζώα που εκθέτει είτε συντροφιάς είτε άγρια.

    10 . Το πολύ σωστό μέτρο της σήμανσης των ζώων δεν πέτυχε με τον 3170/2004 και δεν πρόκειται να πετύχει ούτε με τον σημερινό νόμο.
    Ο σπουδαιότερος λόγος είναι , ότι η σήμανση κοστίζει πολύ ακριβά και κανείς δεδομένης της φιλοζωικής κουλτούρας αλλά και της σημερινής οικονομικής ασφυξίας των πολιτών , δεν πρόκειται να υποβληθεί σε αυτό το έξοδο, όσο αυστηρός και να είναι ο έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές, ο οποίος βεβαίως είναι έως σήμερα ανύπαρκτος.

    Προτεινόμενες λύση.
    Για μία 3ετία , λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας μας, το τσιπ να τοποθετείται στα δημοτικά κυνοκομεία, δημόσιες κτηνιατρικές υπηρεσίες με ένα ελάχιστο τέλος των 3 ευρώ , είτε από ζωοτέχνες και από ιδιώτες κτηνιάτρους με κόστος συνολικό τα 10 ευρώ.
    Είναι ευρέως πλέον γνωστό ότι η αγορά του τσιπ σε τιμή χοντρική κυμαίνεται το ανώτερο στα 3 ευρώ.

    11 . Η εγκατάλειψη ζώου από τον οδηγό που το κτύπησε να ποινικοποιηθεί και να ενσωματωθεί στο άρθρο 16.
    Η εικόνα των σκοτωμένων ζώων στους δρόμους είναι η χειρότερη δυσφήμηση για την χώρα μας στην Ευρώπη και παντού.
    Η πρόταση αυτή κατατέθηκε στο υπόμνημά μας και δεν κατανοούμε με βάση ποια λογική οι οδηγοί που τραυματίζουν ζώα και τα εγκαταλείπουν δεν θα πρέπει να έχουν ποινικές ευθύνες.
    Ποια η διαφορά από το να εγκαταλείπουν άνθρωπο ή ζώο, για έμβιο όν πρόκειται και στις δύο περιπτώσεις.

    Καιρός να ξεπεραστούν αυτές οι μεσαιωνικές ιδεοληψίες και βεβαίως θα αγωνιστούμε στην επερχόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος από τον Ιούνιο και μετά να γίνει αναφορά στα δικαιώματα των ζώων.

    Εξάλλου η εμπειρία των φιλοζωικών σωματείων της χώρας αλλά και οι πιο συνήθεις καταγγελίες εκ μέρους των τουριστών και άλλων ιδιωτών, αφορούν ακριβώς αυτές τις συνθήκες διαβίωσης των πάσης φύσεως ζώων.

    12. Οι εθελοντές Ευρωπαίοι κτηνίατροι για το διάστημα που θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους να πιστοποιούνται και να καταθέτουν την πιστοποίηση στο τέλος της παροχής.
    Η διαδικασία αυτή να γίνεται κάθε φορά που θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους.
    Στην εσχάτη των περιπτωσεων στο άρθρο 9 παρ. 11 να προστεθει στην αντίστοιχη φράση » ‘η υπό την εποπτεία της αρμόδιας δημοτικής αρχής » , όπως υπήρχε στο αρχικό νομοσχέδιο.

    ΓΕΩΤΕΕ
    Με την υποβολή των δικαιολογητικών που ορίζονται από την Υ.Α. 2157/10 , υποχρεωτικά με ανάλογες κυρώσεις σε περίπτωση αρνησής του, το ΓΕΩΤΕΕ να παρέχει την σχετική βεβαίωση ( αυτό να ζητήσω από Παπαγεωργίου να μου το διατυπώσει.)

    13. Να θεσπιστεί η δυνατότητα εκ μέρους των φιλοζωικών σωματείων ή Ομοσπονδιών παράστασης πολιτικής αγωγής στα δικαστήρια στις υποθέσεις καταγγελιών κακοποίησης ζώων.

    14. Απαγόρευση πώλησης ζώων από τα pet-shops .
    Να καταργηθεί η πώληση και εμπορία ζώων από τα καταστήματα πώλησης ζώων (pet shops). Σαν αρχή προτείνουμε να καταργηθεί άμεσα η πώληση όλων των τετράποδων ζώων (π.χ. γάτες, σκύλοι, κουνέλια, κ.λπ), καθώς και εκείνων της άγριας πανίδας (π.χ. ερπετά, αμφίβια, σκίουροι, νυφίτσες, κ.λπ).
    Κατ ελάχιστον δε η απαγόρευση πώλησης εξωτικών ζώων, ιγκουάνα, φιδιών, παραδείσιων πτηνών κλπ, ως η ήδη υπό μελέτη πρόταση της Κ.Α.Φ.Ε προς έκδοση Υ.Α.
    Όσον αφορά τα λοιπά είδη (ψάρια, πουλιά, τρωκτικά, πουλερικά κ.λπ.) να δοθεί προθεσμία δύο ετών μέχρι την οριστική παύση της πώλησής τους ώστε να μπορέσουν οι έμποροι να διαθέσουν το εμπόρευμά τους. Σε αυτό το διάστημα των δύο ετών να ορισθούν αυστηρές προδιαγραφές της αιχμαλωσίας των ζώων όπως, για παράδειγμα, ευρύχωρα κλουβιά (συρμάτινα και γυάλινα), περιορισμένο αριθμό ζώων ανά κλουβί και συστηματικοί έλεγχοι από τη Δημοτική Αστυνομία, τη Θηροφυλακή, τη Διεύθυνση Ελέγχων της Γ.Γ.Ε, καθώς και τις υπηρεσίες υγειονομικού και κτηνιατρικής.

    15 .Επαναφορά της Υ.Α. 280262/2003

    Είναι γνωστό ότι η μη πρόβλεψη κυρώσεων σε βάρος των Δήμων, όταν αδιαφορούν και δεν αναλαμβάνουν τις εκ του νόμου ευθύνες τους απέναντι στα αδέσποτα – πρακτική που εντάθηκε ιδιαίτερα λόγω της οικονομικής κρίσης – έχει σαν αποτέλεσμα να επιφορτίζει τα μέλη των φιλοζωικών σωματείων και των φιλόζωων εθελοντών με το δυσβάσταχτο έργο της φροντίδας των αδέσποτων (εγκαταλειμμένα, κακοποιημένα, ασθενή κ.λπ).

    Στα πλαίσια αυτής της συνδρομής των φιλόζωων πολιτών στο έργο των Δήμων θεωρούμε ότι είναι εκ των ουκ άνευ αναγκαίο να διατηρηθεί η διάταξη του άρθου 2 παρ. 12 της Υ.Α. 280262/2003 (ΦΕΚ 1874/17.12.2003), η οποία επέτρεπε σε Δήμους ή σε ζωοφιλικά σωματεία που δεν διαθέτουν την ανάλογη υποδομή, να συμβάλονται με μέλη ζωοφιλικού σωματείου ή ομάδες ζωόφιλων που διαθέτουν μικρό χώρο για ολιγοήμερη παραμονή ζώων μέχρι αποθεραπείας και επανένταξης, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα προσωρινής περίθαλψης και σε κάποιο διαμέρισμα εθελοντή ακόμα και όταν ο κανονισμός πολυκατοικίας απαγορεύει τη διατήρηση άνω των 2 ζώων.

    Διαφορετικά ωθούνται τα φιλοζωικά σωματεία να μεταφέρουν τα τραυματισμένα ζώα σε όλη την Επικράτεια μέσα στα γραφεία των αντίστοιχων δήμων ή στις οικίες όσων ανοήτως και ανηθίκως αντιτίθενται στην πρόταση αυτή.
    Ή ας μας προτείνουν κάτι άλλο ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο , πέραν του να αφήνουμε τα τραυματισμένα και άρρωστα ζώα στον δρόμο.

    Και » κερατάς και ζημιωμένος» δεν γίνεται που λέει και η λαϊκή μας παροιμία.

    Ας διαλέξουν οι ιθύνοντες..

    16. Κυρώσεις στους Δήμους

    Κυρώσεις ποινικές στους Δήμους που δεν εφαρμόζουν τον νόμο. Αυτές δεν είναι απαραίτητο να είναι χρηματικές λόγω της οικονομικής ύφεσης που διάγει η χώρα.

    17.Κατάργηση του Π.Δ. 400/83

    Επιτέλους άμεση κατάργηση του αναχρονιστικού και αντιεπιστημονικού άρθρου 9, παρ. 4 και 5 του Π.Δ. 400/83. και αναθεώρηση των δεδομένων του λεισμανιακού ζώου , ώστε να σταματήσει η εγκληματική και μη ηθική θανάτωση πολλών εκατοντάδων ζώων το χρόνο , τα οποία μπορούν να ιαθούν.

    Τέλος θεωρούμε οξύμωρο σχήμα το να κατατίθενται τροπολογίες του νόμου και ακόμη να μην έχουν εκδοθεί οι Υπουργικές Αποφάσεις που προβλέπονται από τον πριν ένα χρόνο ψηφισθέντα νόμο , με αποτέλεσμα μια σειρά θετικών διατάξεών του να παραμένουν ανενεργές, όπως για παράδειγμα η επιβολή προστίμων από την δημοτική αστυνομία του άρθρου 21, λόγω μη έκδοσης του σχετικού μπλοκ.

    Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και
    Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 115 Ζωοφιλικών Σωματείων

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 19:41 | Παπαδιόχος Ευάγγελος

    Κυρία Δεκαριστου,
    ο νομοθέτης στο παρών κείμενο δεν αναφέρει κάτι για ερασιτεχνική άδεια εκτροφής ούτε και δείχνει διάθεση διαχωρισμού της ερασιτεχνικής εκτροφής με κάποιον τρόπο
    συνεπώς είναι λογικό να υποθέτει κανείς ότι αναφέρεται στην μία άδεια εκτροφής σκύλων που υπάρχει ,η οποία απαιτεί εγκαταστάσεις και εκτάσεις όχι μόνο άχρηστες για κάποιον που εκτρέφει έναν σκύλο μέσα στο σπίτι του και τελεί τον τοκετό δίπλα στο κρεβάτι του και ανατρέφει τα κουταβάκια στο σαλόνι του (όπως όλος ο πλανήτης) αλλά και εντελώς ασύμφορες (καταστροφικές οικονομικά θα έλεγα καλύτερα) ,άρα με το άρθρο εκείνο , καταργεί την επιλεκτική εκτροφή στην χώρα

    Αν υπήρχε μνεία για ερασιτεχνική άδεια εκτροφής με μεγέθη και απαιτήσεις του επιπέδου που αναφέρετε πιστεύω πως κανείς δεν θα είχε πρόβλημα και ίσα ίσα όπως σωστά λέτε θα μπορούσε να διακριθεί και ο σωστός εκτροφέας από τον κάθε αμαθή ή και ημιμαθή που κάνει γέννες από άγνοια ή ακόμα χειρότερα από κερδοσκοπικά κίνητρα
    και όχι επιλεκτική εκτροφή από αγάπη και μεράκι

    Μάλιστα χαιρετίζω την πρόταση για δημιουργία ταμείου υπέρ της διάσωσης και περίθαλψης των αδέσποτων σκύλων από αυτές τις εισφορές σε χρήμα που λέτε (και όχι μόνο από αυτές βέβαια)

    Γενικά πιστεύω όμως πως δεν υπάρχει λόγος να ανακαλυφθεί ο τροχός επί αυτού του θέματος στην χώρα μας
    Επιλεκτική εκτροφή γίνεται πολλά χρόνια σε σχεδόν όλο τον πλανήτη και μπορούμε άνετα να ακολουθήσουμε τα παραδείγματα των άλλων πιο προηγμένων κυνολογικά χωρών

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 19:04 | ΒΙΡΓΙΝΙΑ

    Γιατί? δεν έχουν κανένα δικαίωμα να αγριεύουν αν πρόκειται να αμυνθούν? με ποιό τρόπο θα προστατεύσουν τον εαυτό τους? ας εξετάσουμε το «γιατί» μπορεί να γίνουν επιθετικά..Δεν κάνουν επίθεση στα καλά καθούμενα.Το θέμα είναι να τα προστατεύσουμε και όχι να ψάχνουμε τρόπους για να τα θανατώσουμε.

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 19:25 | ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ

    Σχετικά με το Άρθρο 1 και τον ορισμό του «επιθετικού»,σκύλου,τι να πούμε?Ζήσαμε να το ακούσουμε και αυτό!!Αξίζουν πολλά «συγχαρητήρια»στον ανεγκέφαλο που το σκέφτηκε,σίγουρα θα διευκολύνει πολύ το έργο των Δήμων,αφού τα αδέσποτα θα μειωθούν δραματικά και έτσι ο εκάστοτε Δήμος δε θα χρειάζεται να ασχολείται με αυτά.

    Η τροποποίηση αυτή σε καμία περίπτωση δεν προστατεύει τα ζώα,ειρωνικό πραγματικά αφού μιλάμε για ένα νόμο υπέρ των ζώων αλλά δεν προστατεύει τελικά ούτε και τον άνθρωπο εκείνο που θεωρεί ότι τα ζώα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑΣΜΑΤΑ και αξίζουν την προσοχή και το σεβασμό μας

    Για τα Φαντάσματα του Ασπροπύργου,

    Γιάννα Κατιρτζόγλου-Κτηνίατρος

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 18:47 | Παπαδιόχος Ευάγγελος

    Συντάσσομαι απόλυτα με το κείμενο της κυρίας Μαρία Γκινάλα και το προσυπογράφω

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 18:14 | Βασιλης

    τρομερη νομοθεσια στο επομενο sequel ασ βγαλουν νομο να σκοτωσουν ολα τα αδεσποτα αλλα για την ωρα ας αφησουμε τον καθε προβληματικο νται που εχει χιλια δυο προβληματα να δερνει τα ζωακια και να τα βασανιζει δεν εγινε και κατι..ας παιρνει ο καθενας ενα θυληκο κουταβι να το βαλει να γενναει 1000 κουταβια να βγαλει λεφτα δεν εγινε και κατι..το χειροτερο ειναι οτι το site δινει το δικαιωμα στον καθενα να γραψει το σχολιο του λες και θα το δει κανεις.Προφανως αυτος που εγραψε τον νομο ειναι μεγαλος φιλοζωος φαινεται καθαρα. Ολοι οι φιλοζωοι ειμαστε το λιγοτερο συγκινημένοι απο τη χαρα μας. Ευχαριστουμε Ελληνικο Κρατος!

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 18:33 | βασω

    Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς είναι το ζώο συντροφιάς, που εκδηλώνει επιτυχή επίθεση ή ανεπιτυχή προσπάθεια επίθεσης ή απειλητική στάση και συμπεριφορά προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα. Αισχοσ ποιοσ εγραψε η μαλλον τροποποιησε αυτον τον νομο? Ηταν μυαλο λογικου ανθρωπου που γνωριζει απο ζωα αδεσποτα η μη??Πισω απο καποια επιθεση ενωσ ζωου υπαρχουν αιτια αυτα θα τα λαβει κανεισ υποψην?Το οτι καποιοσ πηραξε το ζωο το θυμωσε τον κακοποιησε και ολα τα γυρο γυρο δεν πρεπει δεν ειναι αιτια. Δηλαδη ενα ζωο αν φαει κλωτσια δεν πρεπει να αμυνθει? Αν ανεγκεφαλοι ανθρωποι του βαλουν φωτια στην ουρα του δεν πρεπει να αμυνθει? Ποιοσ λοιπον και με ποια κρητηρια θα φωναξει την αστυνομια με την δικαιολογια ενωσ επιθετικου ζωου?

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 18:58 | flora

    oxi oxi kai pali oxi sthn adikh thanatwsh twn adespotwn!!

  • Στη παρούσα Δημόσια Διαβούλευση
    και στη παράγραφο 13 αναφέρονται τα κάτωθι

    13. Στην αρχή της υπάρχουσας παραγράφου του άρθρου 23 του ν. 4039/2012, τίθεται ο αριθμός 1 και στο τέλος αυτής, προστίθεται παράγραφος 2, ως εξής: «Από την έναρξη ισχύος της κοινής Υπουργικής απόφασης, που εκδίδεται κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 14 του άρθρου 9, όπως ισχύει, καταργούνται οι διατάξεις του ν. 604/1977 και του π.δ. 473/1978, που αφορούν, εκ των ενδιαιτημάτων, τα καταφύγια αδέσποτων ζώων και ρυθμίζουν ίδια θέματα.» Εδώ έχουμε τη παγκόσμια πρωτοτυπία μία Υπουργική απόφαση να προσπαθεί να καταλύσει έναν ΝΟΜΟ του κράτους !(καταργούνται οι διατάξεις του ν. 604/1977!!) ΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ! Φαντάζομαι αντιλαμβάνεστε όλοι την επικινδυνότητα και την άγνοια των αρμοδίων..δε χρειάζεται να σχολιάσω περεταίρω τις γελοιότητες περί επιθετικών ζώων …ή μήπως τεχνηέντως εστιάστηκε το θέμα εκεί.. ώστε να καταργήσουμε τον ν.604 !! ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΖΩΟΦΙΛΗ ΔΡΑΣΗ

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 18:40 | Ελενη

    Η θανάτωση ενός ζώου δέν πρέπει να προέρχεται απλά από μαρτυρίες ατόμων πρός τα «Αρμόδια όργανα» που ώς επί το πλείστον δέν παρευρίσκονταν στον τόπο όπου πραγματοποιήθηκε μία «επίθεση ή ανεπιτυχή προσπάθεια επίθεσης ή απειλητική στάση και συμπεριφορά προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα» όπως και σίγουρα όταν τα παραπάνω «όργανα» δέν είναι ειδικά ώστε να καθορίσουν την επικινδυνότητα ενός ζώου είτε λόγο ασθένειας είτε λόγο επιθετικότητας. Ο λόγος είναι διότι δέν γνωρίζουν κάτω από ποιές συνθήκες επιτέθηκε το ζώο. Εάν και εσάς σας πετροβολίσουν, σας κλωτσίσουν ή σας κυνηγήσουν χωρίς λόγο, το λιγότερο που θα κάνετε είναι να προστατέψετε τον εαυτό σας, είτε χρησιμοποιώντας τον λόγο, είτε την σωματική σας δύναμη. Κανένα ζώο δέν επιτίθεται χωρίς λόγο. Τα τέρατα είναι οι άνθρωποι και όχι τα ζώα. Απαιτούμε να ανακαλέσετε.

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 18:41 | Δεκαριστου Μαρια

    Διαβάζοντας τα σχόλια της Διαβούλευσης φαίνεται ότι οι περισσότεροι δεν έχουν καταλάβει το προφανές: ότι Η ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΕΚΤΡΟΦΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ κλπ
    Αίτημα των εκτροφέων και από την προηγούμενη διαβούλευση το οποίο τώρα ικανοποιείται!!!
    Προς τι λοιπόν οι αντιδράσεις?

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 18:07 | ΧΡΥΣΟΥΛΑ

    ΕΧΩ ΤΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΤΑ ΔΥΟ ΑΔΕΣΠΟΤΑ [ (ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΑ)ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΛΑ ΤΑ ΒΑΡΕΘΗΚΕ ΚΑΙ ΤΑ ΕΒΓΑΛΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ]ΑΥΤΑ ΛΟΙΠΟΝ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΟΛΗ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΖΩΗ ΕΙΧΑΝ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΤΟΥΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΕΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΟΤΑΝ ΤΑ ΑΦΗΣΑΝ ΑΝ ΓΑΥΓΙΖΑΝ Η ΓΡΥΛΙΖΑΝ ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΦΟΒΗΘΗΚΑΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΟΥΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΘΑΝΑΤΩΘΟΥΝ? ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ …ΑΥΤΟΣ Ο (ΚΥΡΙΟΣ) ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΤΙ ΚΑΝΕΙ? ΑΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΖΩΑ, ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΤΙ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΛΑΙΝΕ ΚΑΙ ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΣΕ ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΗΣ ΗΣΥΧΙΑΣ ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΛΟΓΩ ΑΝΟΙΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΘΟΡΥΒΟ ΟΠΟΤΕ …ΤΑ ΕΥΚΟΛΩΣ ΕΝΝΟΟΥΜΕΝΑ ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΝΤΑΙ…Α!ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ ΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ? ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ,ΟΙ ΛΗΣΤΕΣ ,ΟΙ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΕΣ? ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ?ΤΕΛΙΚΑ ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΟΥΜΕ ΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΖΩΑΚΙΑ ΣΤΗΝ ΗΣΥΧΙΑ ΤΟΥΣ?ΤΕΛΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΩΣΩ ΤΑ ( ΘΕΡΜΑ ΜΟΥ ΣΥΓΧΑΡΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΕΜΠΝΕΥΣΤΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΟΧΗΣ ΙΔΕΑΣ ) …ΛΥΠΑΜΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 18:48 | Ματίνα Καρακώστα

    Ντρέπομαι που είμαι Έλληνας πολίτης. Γιατί να μην παραδειγματίζεστε για τη θέσπιση των «νόμων» ΣΑΣ, από τους νόμους ενός πολιτισμένου κράτους;
    Προτείνω να διαβάσετε και να μελετήσετε προσεκτικά το σχόλιο του κ.Νότη Λιαρου.

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 18:48 | Καλλια

    Το μονο που θα πετυχει αυτο το αρθρο ειναι ο καθε ανεγκεφαλος και μικροψυχος να τιμωρει αθωες ψυχες. Να «βαφτιζει» επιθετικα καποια ζωα ωστε νομιμως πλεον να μπορει να τα φυλακιζει απλα και μονο γιατι τον ενοχλουν…. αυτο το αρθρο θα πρεπει να διαγραφει και να προστεθει ενα το οποιο να απαγορευει την πωληση ζωων απο Pet shop. Ας απαγορευτει η πωληση ζωων γενικα στην Ελλαδα για 2 χρονια ωστε να δοθει προτεραιοτητα στις υιοθεσιες αδεσποτων (κατι που εχει εφαρμοστει με μεγαλη επιτυχια σε αλλες χωρες)

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 17:44 | Μαρία Γιαννέλη

    Απαράδεχτα άρθρα, συμφωνώ με τους προλαλήσαντες και αντιγράφω από προηγούμενο σχόλιο που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνα, ιδιαίτερα σε σχέση με την τροποποίηση της παραγράφου ΣΤ στο άρθρο 1 καθώς και Άρθρο 9 παρ.1β
    «Άρθρο 1 παρ. στ΄
    ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟΥ 1«Απαράδεκτος ο ορισμός… «επιτυχή επίθεση ή ανεπιτυχή προσπάθεια επίθεσης ή απειλητική στάση & συμπεριφορά προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα…»
    Ποιος άραγε και με ποια κριτήρια, θα ορίζει ότι το ζώο είναι επιθετικό και άρα επικίνδυνο και με ποια κριτήρια θα πιστοποιείται στην πράξη ότι διαπράχθηκε επιτυχής ή ανεπιτυχής προσπάθεια επίθεσης;
    Πως θα πιστοποιείται στην πράξη η απειλητική στάση & συμπεριφορά ενός ζώου που ενδεχομένως να είναι φοβικό λόγω κακοποίησης, είτε στρεσαρισμένο λόγω ότι χάθηκε και βρίσκεται σε άγνωστο περιβάλλον, είτε για λόγους ανασφάλειας και άμυνας του θα γαβγίσει σε κάποιον άγνωστο που το πλησιάζει;
    Με ποιο τρόπο διασφαλίζεται με την παρούσα τροποποίηση, η ασφάλεια του ζώου, από τυχόν ψευδείς καταγγελίες για επιθετικές συμπεριφορές, από ανθρώπους που ενδεχομένως, επιθυμούν να «ξεφορτωθούν» και να στείλουν στην ευθανασία κάποια ζώα ανεπιθύμητα για αυτούς;Απορώ και ενίσταμαι… για την απαράδεκτη αυτή τροποποίηση του εν λόγω άρθρου και της απογοητευτικής ελληνικής πραγματικότητας εκεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης… και τον νομικών που γνωμοδότησαν για μια τέτοια απαράδεκτη «τρύπια» νομική τροποποίηση!!!
    Άρθρο 9 παρ.1β)
    ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ Η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ
    Δυστυχώς στην πράξη οι περισσότεροι Δήμοι δεν τρέχουν πρόγραμμα στείρωσης, περίθαλψης κλπ. είναι τουλάχιστον άκαιρο και ανούσιο, να τους ζητάνε την άδεια τα Φιλοζωικά Σωματεία, για να συλλέξουν-περιθάλψουν ένα τραυματισμένο ή να στειρώσουν ένα αδέσποτο ζωάκι.
    Με ποια κριτήρια ο εκάστοτε Δήμος θα αδειοδοτεί θετικά ένα Φιλοζωικό Σωματείο και θα εισηγείται αρνητικά, σε ένα άλλο;»

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 17:02 | Ιωάννα

    Θεωρώ γελοίο το να χαρακτηρίζεται ένα ζώο επιθετικό, επειδή γαύγισε η γρύλισε…καταρχάς δεν εξεταζουμε έτσι τί προκάλεσε αυτη τη συμπεριφορά…ίσως οι πράξεις κάποιου? και βάση λογικης αλλά και ερευνών ένα σκυλί με τις αντιδράσεις αυτές δεν σημαινει ότι θα επιτεθεί…προφανώς όποιος το συνέταξε δε γνωρίζει τα στοιχειώδη από συμπεριφορά ζώων και θα έπρεπε το θέμα να μελετηθεί περαιτέρω..

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 17:24 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΚΑΛΙΑΣ

    αναφορικά με τις τροποποιήσεις του 4039/2012 κρίνω σκόπιμο να τροποποιηθεί και το άρθρο 11 της εν λόγω νομοθεσίας και πιο συγκεκριμένα πρέπει να αναφερθεί το εξής :
    τα νεκρά ζώα συντροφίας καθώς και τα νεκρά αδέποτα ζώα πρέπει να χαρακτηρίζονται ως ΖΥΠ κατηγορίας 1. Λόγω του ανωτέρω χαρακτηρισμού η περισυλλογή πρέπει να πραγματοποιείται σε όλα τα στάδια της διαχείρισης (συλλογή, μεταφορά, αποτέφρωση)απο αδειοδοτημένες επιχειρήσεις βάσει τόσο της Κοινοτικής όσο και της Εθνικής Νομοθεσίας

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 17:20 | Κελαδίτου Σοφία

    Θέλετε να μας πείτε ότι αν υπάρξει μια τέτοια συμπεριφορά από άνθρωπο έτσι θα αντιμετωπίζεται από εδώ κι εξής, γιατί ο άνθρωπος είναι πιο επικύνδινος από ένα ζώο, είμαι κατά αυτής της απόφασης για τα ζώα άλλο να υπάρχουν σοβαρά δείγματα και άλλο να γαβγίσει, στο κάτω κάτω η φωνή του ζώου είναι το γάβγισμα έλεος……..

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 17:15 | Γιαννης Βουγιουκλακης

    Μα ειναι δυνατον;Πιο προσωπικο μισος απεναντι στα σκυλια κρυβετε πισω απο αυτο το αρθρο;Καταλαβαινετε οτι θα γινει χαμος;Καθε μιζερος που μισει την ιδια την ζωη κ δεν αντεχει ουτε τα χνωτα του θα αρχισει να καταγγελει οτι εχει 4 ποδια κ γαυγιζει,κοιταζει,αναπνεει ως επιθετικο!!!Δηλαδη αν καποιος πλησιασει την εξωπορτα μου κ τα σκυλια μου του γαυγισουν,οπως θελω κ οπως πρεπει να κανουν προφυλασοντας εμενα κ την οικογενεια μου κ την περιουσια μου,θα βρουμε κ τον μπελα μας;Θα μας κανουν μηνυση οι κλεφτες οτι ο σκυλος μας ειναι επιθετος επιδη γαυγιζει κ μετα,αφου θανατωθει θα μπαινουν σαν κυριοι να μας κλεβουν;Αντιλαμβανεστε οτι ο οποιος κακοτροπος γειτονας θα καταγγελει καθε γειτονα του απλα κ μονο επειδη το σκυλι γαυγιζει;Καλα,τα αδεσποτα δε,θα αντιμετωπισουν γενοκτονια πραγματικη…Για ονομα,ποιος σκεφτηκε αυτο τον ορισμο;

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 17:31 | Ειρήνη Χ

    όπως είναι προφανες είναι δυνατόν να μιλούν για αδέσποτα άνθρωποι που δεν είναι καν φιλόζωοι!και αυτό φαίνεται γιατί όποιος ξέρει από σκυλιά γνωρίζει πολύ καλά πως οποιαδήποτε συμπεριφοριστική θεραπεία απροσαρμοστικότητας όσο χρονών και αν είναι το τετράποδο είναι άμεση!ακόμα και η ψύχωση μπορεί να γιατρευτεί σε 15 μέρες γιατί δεν είναι σαν τους ανθρώπους,ζουν το τώρα!όσο για την υγεία να μην αναφερθώ στις πανάκριβες θεραπείες και εξετάσεις που χρειάζονται αν το σκυλάκι έχει κάτι πιο εξεζητημένο από απλές αρρώστιες,ακόμα και για μια απλή αλλεργία η άμεση αντιμετώπιση είναι η κορτιζόνη,λήψη αίματος για αναλύσεις είναι υψηλά γράμματα στους περισσότερους κτηνιάτρους!οπότε την ομοιοπαθητική κτηνιατρική δεν την αναφέρω καν..!και 15.000 είναι πολύ λίγα όταν για εγκατάλειψη το πρόστιμο είναι 30.000!είναι γνωστό πως είμαστε πολύ πίσω σαν κράτος και επειδή όλα είναι θέμα διαπαιδαγώγησης όσοι έχουν τις προϋποθέσεις μπορούν όσοι δεν τις έχουν απλά τους εύχομαι να μην πληρώνουν προς ευεργεσία ομοίων τους!

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 17:27 | Anna maria

    Και αν το κουταβάκι γυρίσει….και γαυγίσει, επειδή τρόμαξε….θα το πούμε επιθετικό?????Ωραία αφορμή να το «εξαφανίσουμε»

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 17:35 | Δέσποινα

    Η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΗΛ.ΠΟΥ ΕΚ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΩΣ ΔΕΝ ΑΓΑΠΑ ΤΑ ΖΩΑ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΑΔΕΣΠΟΤΟΥ η ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΟΥ ΖΩΟΥ,ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ.

    ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Η Ε.Ε. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΣΕ ΖΩΑ, Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΩΣΤΗΡΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΣΤΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΕΞΟΝΤΩΝΕΙ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ.ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΧΟΛΙΩΝ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ,ΑΦΟΥ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΚΤΡΩΠΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΗ ΔΙΑΔΟΘΟΥΝ.

    ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΚΤΡΩΜΑ, ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΑΣ.
    ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΔΕΙΞΕΤΕ ΖΗΛΟ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΖΩΩΝ,ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΕΡΙ ΠΩΛΗΣΗΣ ΖΩΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΤ ΣΟΠ.

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 17:07 | ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΚ.

    Σχολιασμός:

    Α) Το άρθρο 1 του ν. 4039/2012, τροποποιείται ως ακολούθως:
    «α) Η περίπτωση στ του άρθρου 1, αντικαθίσταται ως εξής:
    «στ) Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς είναι το ζώο συντροφιάς, που εκδηλώνει επιτυχή επίθεση ή ανεπιτυχή προσπάθεια επίθεσης ή απειλητική στάση και συμπεριφορά προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα.»

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
    Δηλαδή για να το κατανοήσουμε καλύτερα, τι θεωρείται κατ’εσάς:
    α) «απειλητική στάση»; Εάν ένα αδέσποτο ή δεσποζόμενο προκληθεί, ή δεχθεί βίαιη συμπεριφορά από «άνθρωπο», αντιδράσει δηλ. εν προκειμένω – γρυλλίσει- θα εξηγήσει στους «αρμόδιους» (μετά από την καταγγελία πάντα του ανωτέρω ανθρώπου, που έχουμε γνωρίσει αρκετους τέτοιους, οι οποίοι πλέον, δεν χρειάζεται να βάζουν «φόλες» παρά να κάνουν μια απλή καταγγελία περί «απειλητικής στάσης»), ότι προκλήθηκε;;;;;;; Σε τι γλώσσα; ή μήπως θα υπάρχουν μάρτυρες; δηλ. τι κάνετε ακριβώς; νομιμοποιείται με αυτόν τον τρόπο την κακοποίηση και τα θύματα γίνονται θύτες.
    β)»αποτυχημένη προσπάθεια επίθεσης»; πως την ορίζετε; και πάλι ισχύουν τα ανωτέρω: Νομιμοποιείτε και νομιμοποιείται η κακοποίηση των ζώων. Αφήνετε στην κρίση του κάθε «καλοπροαίρετου» καταγγέλοντα την τύχη του -εξ ορισμού- αδύναμου μέρους δηλ. εν προκειμένω του μέρους που δεν θα μπορεί -για ευνόητους λόγους- να επιχειρηματολογήσει υπέρ της μη «επιθετικότητάς» του (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων = δεσποζόμενο και μάρτυρες υπέρ αυτού).

    Β) «γ) Αν διαπιστωθεί ότι είναι επικίνδυνα ζώα συντροφιάς ή ότι πάσχουν από ανίατη ασθένεια ή ότι είναι πλήρως ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν λόγω γήρατος ή αναπηρίας και η διατήρησή τους στη ζωή είναι πρόδηλα αντίθετη με τους κανόνες ευζωίας τους και αρνηθούν τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής να αναλάβουν τη φροντίδα, εποπτεία και τη διαδικασία υιοθεσίας τους, υποβάλλονται σε ευθανασία.»
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
    Μάλιστα. Προφανώς εν καιρώ μνημονίου όσα ζώα είναι ανίκανα να αυτοεξυπηρετηθούν και δεν τα δεχθεί και κανένα φιλοζωϊκο σωματείο της γειτονιάς..ας τα «σουτάρουμε». Δεν υπάρχουν και χρήματα τώρα. Πόσο κοστίζει μια ένεση; Και για να καταλάβουμε. Πιο ζώο «αυτοεξυπηρετείται» μόνο του; τι σημαίνει αυτοεξυπηρέτηση; να μαζεύει το φαγητό από τα σκουπίδια; Εδώ βέβαια θα μου πείς είσαστε έτοιμοι να κόψετε κάθε επίδομα από τους ανθρώπους με κάποια μορφή αναπηρίας.

    Γ) «δ) Ζώα που περισυλλέγονται, λόγω εκδήλωσης επιθετικής συμπεριφοράς πρώτου ή δεύτερου σταδίου ……….. επανατοποθετούνται, σε περιοχή όπου εκτιμάται ότι έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να εκτεθούν ξανά στις συνθήκες εκείνες που τα προκάλεσαν να εκδηλώσουν επιθετικότητα.»
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
    Δεν μου αρέσουν τα ζώα στην γειτονιά μου, απλό: κάνω μια καταγγελία και τέρμα.

    Δ) «ε) Οι παρ. 10, 11 και 12 του άρθρου 9, αντικαθίστανται ως εξής:
    «10. Για την επαναφορά στο φυσικό περιβάλλον των αδέσποτων ζώων συντροφιάς λαμβάνεται υπόψη η πυκνότητα ……. Δεν απαγορεύεται η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής.»

    ΕΡΩΤΗΣΗ
    Ποιοι είναι οι «όροι καθαριότητας και υγιεινής» δηλ; Γιατί δεν τους ορίζετε ή δεν παραπέμπετε κάπου; και τέλος πάντων με ποιον βαθμό καθαριότητας ικανοποιείστε;

    Ε) «12.α) Σε κάθε Δήμο συγκροτείται με απόφαση του Δημάρχου πενταμελής επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, τα δύο μέλη της οποίας ορίζονται από τα φιλοζωικά σωματεία και
    ββ) ένας (1) εκπρόσωπος κυνηγετικού συλλόγου που εδρεύει στο Δήμο ή την οικεία Περιφερειακή Ενότητα.»
    ΕΡΩΤΗΣΗ:
    Τι έχει να κάνει ένας εκπρόσωπος κυνηγετικού συλλόγου σε μια επιτροπή διαχείρισης αδεσπότων (και σε κάθε δήμο κι ολας); τα μέλη θα λαμβάνουν αποζημίωση χρηματική; δηλ. ένας δολοφόνος ζώων – κυνηγός- θα πληρώνεται για την διαχειρισή τους;;;;;;
    ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:
    Καλό θα είναι λοιπόν, εάν λαμβάνετε υπόψην τις επισημάνσεις (και πολλές όπως διαπιστώνετε) και εάν λειτουργείτε καλοπροαίρετα, να αφαιρεθούν-διορθωθούν τα σημεία που από νόμο περί προστασίας καθιστούν τον ανωτέρω σε νόμο περί ευθανασίας.

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 17:08 | maria serfeti

    ωραια,τοτε θα τα υπερασπιζομαι εγω με κλωτσιες και μπουνιες αφου τα ιδια δε θα μπορουν κι ελατε να με θανατωσετε,ετσι κι αλλιως εχετε μια χαρα δρομολογησει την καταστροφη μας μεσα απο τα γραφεια που εμεις πληρωσαμε

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 17:29 | maria serfeti

    αυτος που συνεταξε αυτο το αχαρακτηριστο μετρο,ας παει να κανει κανενα σεμιναριο νοημοσυνης,και ας παψει να πληρωνεται για να κανει επιδειξη ασχετοσυνης

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 16:11 | Μαίρη

    ΣΥΜΦΩΝΟ ΜΕ ΤΑ ΟΣΑ ΕΓΡΑΨΕ Η ΚΑ. ΓΚΙΝΑΛΑ
    Όταν εκτρέφεται έστω και ένας θηλυκός σκύλος αναπαραγωγής ή σημειώνονται περισσότεροι από δύο τοκετοί ανά έτος σε θηλυκό σκύλο εκτροφής, απαιτείται υποχρεωτικά η έκδοση άδειας εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς. Άδεια εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς απαιτείται και για τους ερασιτέχνες εκτροφείς σκύλων ή γατών όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου.».
    *********************************************************************
    Τραγελαφικη η διατυπωση της τροπολογιας. Εκτος του οτι εισαγει δυο παραπλησιες εννοιες (αναπαραγωγης & εκτροφης) χωρις να γινεται κατανοητο πού διαφερει εν προκειμενω η χρηση τους στο εδαφιο (αδεια εκτροφης ΚΑΙ αναπαραγωγης ; ΠΟΙΑ η διαφορα εν προκειμενω της αδειας εκτροφης και της αδειας αναπαραγωγης, ω νομοθετα ; μηπως εννοειτε με την εκτροφη την απλη κατοχη αναπαραγωγικου ζωου και με την αναπαραγωγη συγκεκριμενα το ζευγαρωμα του και την διαθεση των απογονων του ; μηπως με το εκτροφη, εννοειτε ανατροφη και διατροφη ; γιατι μας μπερδευετε ετσι και ταλαιπωρειτε αδικα και την ελληνικη γλωσσα ; Και τι εννοειτε «όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου» οταν τα ισχυοντα λεγουν ρητως “Όταν εκτρέφονται περισσότεροι από δύο θηλυκοί σκύλοι αναπαραγωγής ή σημειώνονται περισσότεροι από δύο τοκετοί ανά έτος σε θηλυκούς σκύλους εκτροφής, απαιτείται υποχρεωτικά η έκδοση άδειας αναπαραγωγής, εκτροφής και εμπορίας ζώων συντροφιάς.” ; δεν ηταν αρκετα σαφες ; γιατι απο δυο γινεται ενας ο σκυλος και απαιτεται αδεια εστω και τον ερασιτεχνη κατοχο του ενος σκυλου;
    Σε ποια χωρα ζειτε κυριοι ; δεν ζειτε στην χωρα του ενος και πλεον εκατομμυριου αδεσποτων που κακοποιουνται και θανατωνονται καθημερινα με βασανιστηρια και φρικαλεοτητες οι οποιες εχουν καταδικασει την Ελλαδα στα ματια της παγκοσμιας κοινης γνωμης και εχουν καταστησει την χωρα μας ανεπιθυμητο προορισμο για τον φιλοζωο τουριστα ;
    Αν ζειτε σε αυτη την χωρα που ζουν και ολοι οι υπολοιποι κατοικοι της Ελλαδας, θα πρεπει επιτελους να κανετε χρηση της απλης λογικης – και εξηγουμαι :
    Ας κάνουμε μία υπόθεση:
    Αυριο το πρωί, με το μαγικο ραβδακι της καλης νεράιδας, εξαφανιζονται ΟΛΟΙ οι καθαρόαιμοι σκύλοι απο την Ελλάδα και ΟΛΑ τα ημιαιμα / αδεσποτα υιοθετουνται και στειρωνονται. Η Ελλαδα ξαφνικα μεταμορφωνεται σε εναν ασπιλο παραδεισο.
    Εχουμε ομως ενα αντικειμενικο προβλημα:
    πώς θα καλυφθουν οι αναγκες της χωρας και του πληθυσμου απο σκυλους εργασιας ?
    (ποιμενικους, φυλακες, κυνηγοσκυλα, οδηγους τυφλων, σκυλους των σωματων ασφαλειας, των ενοπλων δυναμεων κ.λ.π.).
    Αρα, απο καπου πρεπει να εισαγουμε αυτους τους -καθαροαιμους- σκυλους με τα συγκεκριμενα χαρακτηριστικα (ας ξεχασουμε προς το παρον την υπαρξη ελληνικων φυλων τις οποιες προφανως καποιοι αφελεις κατατασσουν στην κυνοφιλια πολυτελειας ακομα και αν φυλανε προβατα στα Τζουμέρκα).
    Και για να μην εισαγουμε συνεχεια και αιμορραγουμε οικονομικα και πηγαινει χαμενο το γενετικο υλικο των ηδη εισαχθεντων, καλο θα ηταν να τους αναπαραγουμε στην Ελλαδα.
    Επειδη ομως η αναπαραγωγη χρειαζεται γενεαλογικα μητρώα εγγραφης, προτυπα και την εφαρμογη αυτων, δηλαδη κανονες, γνωσεις, εξειδικευμενους κριτες, γενετιστες, εκπαιδευτες, εκθεσεις & αγωνες εργασιας, θα πρεπει να ιδρυσουμε και ενα Κυνολογικο Οργανισμο (επειδη την υπαρξη του Κυνολογικου Ομιλου Ελλαδος δεν την εχει ακομα αντιληφθει το ελληνικο κρατος). Επισης, αναπαραγωγη δεν γινεται δυστυχως χωρις εκτροφεις (δηλαδη κυνοφιλους πολυτελειας).
    Επειδη ομως οι σκυλοι δεν γενιουνται ολοι τελειοι, καποιοι απο αυτους τους σκυλους θα ειναι ακαταλληλοι για εργασια και θα πρεπει να δοθουν σαν σκυλοι συντροφιας. Επειδη ομως και ατυχηματα συμβαινουν και ουτε οι ανθρωποι ειναι ολοι τελειοι (η νεραιδα ξεχασε να κανει ολους τους κατοικους εν Ελλαδι αψογους κυνοφιλους και να τους χαρισει εκ γενετης φιλοζωικη παιδεια και κυνοφιλικη συνειδηση) καποιοι απο αυτους τους σκυλους εργασιας & συντροφιας θα χαθουν, καποιοι θα δραπετευσουν και θα αναπαραχθουν ελευθερα, καποιοι θα κλαπουν ή θα πεσουν στα χερια αετονυχηδων που θα τους αναπαραγουν παρανομα & καταχρηστικα (η νεραίδα επισης ξεχασε να κανει τους νομους, τις αστυνομικες αρχες και τους κτηνιατρους τελειους). Και επειδη η ανθρωπινη φυση ειναι ζηλιαρα, καποιοι που εχουν ξεμεινει εν τω μεταξυ απο σκυλο γιατι ο υιοθετημενος πεθανε, θα υποκυψουν στον πειρασμο, μια και δεν υπαρχει αλλη πηγη αποκτησης σκυλου στην μετα-Οργουελλιανή αυτη Ελλαδα, να αγορασουν στη ζουλα το παρανομο «προϊον» για να το αναπαραγουν με τη σειρα τους στην πισω αυλη, γιατι το παρανομο μοσχοπουλιεται.
    Οι γειτονες τους που μεχρι τοτε ειχαν μονο υιοθετημενο ημιαιμο θα ανακαλυψουν ξαφνικα οτι υπαρχουν καθαροαιμα και θα θελουν κι’ αυτοι ενα, κ.ο.κ. Καποιοι μαλιστα θα φτασουν στο υστατο ακρο να ισχυριζονται οτι η κατοχη καθαροαιμου σκυλου ειναι ανθρωπινο δικαιωμα που δεν μπορει να απαγορευεται απο το κρατος ! Και ο μπακαλης της γειτονιας που υποφερει απο την οικονομικη κριση θα αρχισει να εισαγει καθαροαιμα απο κουταβοπαραγωγικες μοναδες του εξωτερικου (ξεχασαμε να ζητησουμε απο την καλη νεράιδα να απαγορευσει την εισαγωγη και πωληση απο πετ σοπ καθως και την διαθεση σκυλων απο μη αναγνωρισμενους εκτροφεις μεσω μικρων αγγελιων και ηλεκτρονικων μεσων – αλλα να μην ξεχασουμε και την πιθανοτητα του λαθρεμποριου που οργιαζει σε συνθηκες Big Brother…).
    Σκεφθειτε λοιπον ποσος χρονος θα χρειαστει πριν καταληξουμε παλι στην αρχη της υποθεσης και χρειαστει να ξανακαλεσουμε την καλη νεράιδα? Συμφωνα με τους προχειρους υπολογισμους μου, απο ενα ζευγαρι αδεσποτα θα καταληξουμε με ενα εκατομμυριο σε 5 με 10 χρονια…
    Η παραπανω υποθεση αντικατοπτριζει την ελληνικη πραγματικοτητα, αγαπητε νομοθετα…
    Διοτι τα καταστηματα εισαγωγης και μεταπωλησης (με συνοπτικες διαδικασιες και χωρις πολλες ερωτησεις και ελεγχους καταλληλοτητας των μεν ή των δε) ακαταλληλων σκυλων απο ακαταλληλες πηγες σε ακαταλληλους ιδιοκτητες, οι οποιοι θα εξακολουθουν να τα αναπαραγουν καταχρηστικα χωρις σωστη φροντιδα και προδιαγραφες και να τα διαθετουν σε αλλους ακαταλληλους και ανευθυνους ιδιοκτητες, που ολοι μαζι θα τα εγκαταλειπουν στον δρομο οπου θα αναπαραγονται ανεξελεγκτα, δεν αντιμετωπιζονται νομοθετικα οπως θαπρεπε ουτε περιοριζεται το καταστρεπτικο και απανθρωπο εργο τους. Η μεταφορα, αποθηκευση και εκθεση κουταβιων προς πωληση απο αυτα τα καταστηματα συνιστα αφ’ εαυτης, ντε φακτο, κακομεταχειριση. Δεν υπαρχει αμφιβολια ουτε αμφισβητηση του γεγονοτος αυτου – ειναι κατι που πιστοποιουν ολοι οι ειδικοι στην ψυχολογια και την συμπεριφορα των σκυλων και που γνωριζει οποιοσδηποτε ειχε ποτε εστω και στοιχειωδη αντιληψη των βασικων αναγκων ενος κουταβιου σε ηλικια οκτω εβδομαδων. Η τραυματικη αυτη εμπειρια αφηνει ανεξιτηλες βλαβες και αποτελει σκληροτατη σωματικη και ψυχολογικη κακομεταχειριση, συμφωνα με την εννοια της κακης και βαναυσης μεταχειρισης και της βιας οπως αυτες οριζονται επακριβως απο τον νομο περι προστασιας των ζωων, οποτε ειναι αυτονοητο οτι αυτη καθεαυτη η πραξη της διατηρησης και εκθεσης προς πωληση κουταβιων λιγων εβδομαδων απο τα καταστηματα αυτα εμπιπτει στις προβλεψεις του νομου και θα επρεπε να απαγορευεται. Δεν χρειαζεται να ειναι κανεις νομικος για να αντιληφθει το γεγονος αυτο και για να συνειδητοποιησει ποσο οξυμωρο σχημα αποτελει ενα νομοθετημα περι προστασιας των ζωων συντροφιας που επιτρεπει την μαζικη μεταφορα, το στοιβαγμα και το κλουβιασμα σε προθηκες καταστηματων κουταβιων αυτης της ηλικιας μεχρι να πωληθουν στον πρωτο τυχοντα καταναλωτη που περναει απο την βιτρινα σα να επροκειτο για αψυχα αντικειμενα. Και μεχρι ποια ηλικια εκτιθενται προς πωληση και τι γινονται αυτα που δεν βρισκουν αγοραστες ειναι αλλη μια σκοτεινη πλευρα της αναλγητης, καταχρηστικης και απαραδεκτης αυτης δραστηριοτητας, η οποια ομως εξασκειται με τις ευλογιες του Νομου…Η σοφια του Νομου ειναι ακατανοητη αφου επιτρεπει μεν κατι τετοιο, αλλα συγχρονως απαγορευει την συμμετοχη ενος σκυλου με κομμενη ουρα σε μια εξεταση η οποια εχει σκοπο να αξιολογησει κατα ποσον οι σκυλοι εχουν κοινωνικοποιηθει σωστα και αν ο χαρακτηρας και η συμπεριφορα τους ειναι ισορροπημενη και αποδεκτη στα πλαισια της κοινωνιας…Δηλαδη, ο Νομος προστατευει το συμφερον του εισαγωγεα και μεταπωλητη κουταβιων αφ’ ενος, αλλα δεν προστατευει το συμφερον του πολιτη αφ’ ετέρου, το οποιο θα υπηρετειτο πολυ σωστοτερα αν ολοι οι σκυλοι στην Ελλαδα, ασχετως απο την μορφη και τις διαστασεις των αυτιων και της ουρας τους, συμμετειχαν σε αξιολογηση του χαρακτηρα και της δημοσιας συμπεριφορας τους, οπως γινεται σε αλλες -πολιτισμενες- χωρες με την εξεταση που ονομαζεται Σκυλος Καλος-Πολιτης (Canine Good Citizen Test) ή Εξεταση Επαρκους Κοινωνικης Συμπεριφορας… Για αλλη μια φορα επιβεβαιωνεται οτι η ημιμαθεια ειναι χειροτερη της αμαθειας – αλλα προκειμενου για νομοθετες, οφειλουν τουλαχιστον να ενημερωνονται και αναζητουν πληροφορηση και γνωση και συμβουλες απο ειδικους πριν προβουν σε νομοθετικες προτασεις, ή τουλαχιστον αυτο θα ηλπιζε ο ενημερωμενος πολιτης…
    Αντιθετα, η νομοθεσια καταδυναστευει και καταδιωκει και οδηγει σε εξαφανιση τον μονο παραγοντα ουσιαστικης κυνοφιλικης παιδειας που υπαρχει σε αυτον τον τοπο – τον ερασιτεχνη, φιλοζωο, κυνοφιλο, υπευθυνο, σωστο εκτροφεα και τα συλλογικα του οργανα (κυνοφιλικα σωματεια), που εχει ενα ή δυο σκυλους υψηλης γενεαλογικης ποιοτητας στο σπιτι του και δεν διαθετει πολυδαπανες εγκαταστασεις, χτηματα πολλων στρεμματων και υπαλληλους. Αντιθετα εχει ξοδεψει ανυπολογιστα ποσα χρηματων για να μαθει το αντικειμενο του και για να αποκτησει λιγους αλλα εκλεκτους σκυλους-γεννητορες. Η ασχολια του ειναι χομπυ και εργο ζωης στο οποιο εχει αφιερωσει απειρα χρονια εξειδικευσης και προσφορας, ενω οι γεννες του ειναι σπανιες, προσεγμενες και ποιοτικες. Οι κηδεμονες των σκυλων που διαθετει επιλεγονται προσεκτικα και εξονυχιστικα για την καταλληλοτητα και την υπευθυνοτητα τους, εκπαιδευονται και διαπαιδαγωγουνται απο τον ιδιο και προωθουν με το παραδειγμα και τις γνωσεις τους την υπευθυνη διαχειριση σκυλων. Οι σκυλοι αυτης της ποιοτικης εκτροφης εκπροσωπουν επαξια την Ελλαδα στο εξωτερικο και διαψευδουν οσο γινεται την αθλια εντυπωση που υπαρχει εξω για την κυνοφιλια στον τοπο μας. Ο εκτροφεας αυτος, αναγνωρισμενος διεθνως αλλα παραγνωρισμενος και παρεξηγημενος στον τοπο του, αγωνιζεται εναντια στις αντιξοοτητες για την διασωση και την αναγνωριση της ζωντανης πολιτιστικης κληρονομιας με ιστορια και προσφορα χιλιετιων που αποτελουν οι καθαροαιμοι σκυλοι και μαλιστα οι αρχεγονες ελληνικες φυλες, χωρις καμμια συνδρομη και διευκολυνση απο το κρατος.
    Οι μονες λυσεις που εχουν αποδειχτει απο την διεθνη εμπειρια οτι εχουν αποτελεσμα στην θεραπεια των ενδημικων προβληματων της ελληνικης πραγματικοτητας σε σχεση με την προστασια των ζωων συντροφιας, ειναι οι λυσεις εκεινες που οδηγουν τον υποψηφιο κηδεμονα σκυλου σε υπευθυνες πηγες αποκτησης κατοικιδιου, δηλαδη πηγες οι οποιες θα εξασφαλισουν περαιτερω οτι ο κηδεμονας αυτος δεν θα εγκαταλειψει το ζωο, παρεχοντας του επιμορφωση, καθοδηγηση και στηριξη σε τυχον δυσκολιες που θα αντιμετωπισει. Οι πηγες αυτες που εχουν την καταλληλη γνωση και υποδομη γι’ αυτη την υψηλης ποιοτητας κυνοφιλικη λειτουργια και προσφορα ειναι οι Εθνικοι Κυνολογικοι Οργανισμοι και οι ομιλοι που λειτουργουν υπο την αιγιδα τους, δηλαδη οι συλλογοι εκτροφεων καθαροαιμων φυλων καθως και τα σοβαρα φιλοζωικα σωματεια. Οι πολιτες που επιλεγουν κατοικιδιο ωριμα και συνειδητα με την βοηθεια αυτων των φορεων δεν το εγκαταλειπουν, ουτε φειδονται εξοδων προκειμενου να το εκπαιδευσουν και να το διατηρησουν υγιες. Αντιθετα οι ανθρωποι που προμηθευονται παρορμητικα σκυλους απο αητονυχηδες σκυλεμπορους, εισαγωγεις-μεταπωλητες και κουταβοπαραγωγους, δεν ενημερωνονται σωστα ουτε υποστηριζονται με συμβουλες και βοηθεια μετα την πωληση, επομενως καταληγουν ειτε να αναπαραγαγουν ανευθυνα το σκυλο τους χωρις τις απαραιτητες εξετασεις υγειας και διαθετοντας τα κουταβια προχειρα, σε εξισου ακαταλληλους ιδιοκτητες, ειτε να τα εγκαταλειπουν χωρις τυψεις στην πρωτη αντιξοοτητα, ή επειδη λογω ελλειψης σωστης φροντιδας, κοινωνικοποιησης και εκπαιδευσης τα ζωα αυτα δημιουργησαν προβληματα, οπως μπορουν να σας διαβεβαιωσουν ολοι οσοι εχουν εμπειρια περισυλλογης και διασωσης σκυλων.
    Επομενως, τα μονα μετρα που μπορουν να αντιμετωπισουν οριστικα, αποτελεσματικα και μονιμα το ελληνικο προβλημα ειναι:
    1. Η απαγορευση της εισαγωγης και μεταπωλησης σκυλων και γατων απο τα καταστηματα πετ – σοπ, που εισαγουν σωρηδον και λαθραια δυστυχισμενα, προβληματικα, ημιθανη, αρρωστα και προωρα απομακρυσμενα απο την μητερα τους κουταβακια απο αθλιες κουταβοπαραγωγικες μοναδες με πλαστα πιστοποιητικα, χωρις εμβολια, απο γονεις χωρις εξετασεις υγειας, σε εξευτελιστικες τιμες και τα μεταπωλουν με υπερογκο κερδος χωρις ελεγχους, μεταφεροντας τα και διατηρωντας τα σε απαραδεκτες συνθηκες μεσα σε γυαλες σαν χρυσοψαρα στις βιτρινες τους. Χιλιαδες πεθαινουν κατα την μεταφορα , αποθηκευση και εκθεση τους στις προθηκες αυτων των καταστηματων που εχει απαγορευτει η λειτουργια τους σε καθε πολιτισμενη κοινωνια της Ευρωπης εκτος απο την τριτοκοσμικη Ελλαδα. Σταματηστε επιτελους αυτο το αισχρο εμποριο ψυχων και τον αβαστακτο φορο αιματος. Ενισχυστε αντιθετα και δωστε κινητρα για την αναπτυξη της εγχωριας, υπευθυνης, σοβαρης και ποιοτικης εκτροφης καθαροαιμων σκυλων & κυνοφιλιας και δωστε ωθηση στην διασωση ελληνικων φυλων. Με τον τροπο αυτο οι υποψηφιοι κηδεμονες σκυλου θα απευθυνονται στις υπευθυνες και νομιμες πηγες αποκτησης του – ειτε στον αναγνωρισμενο και ελεγχομενο εκτροφεα, ειτε στο φιλοζωικο σωματειο.
    2. Η παταξη του παραεμποριου απο κουταβοπαραγωγους της πισω αυλης, εργοστασια κουταβιων εγχωρια και ξενα και σκυλεμπορους πασης φυσεως χωρις αδεια που διαθετουν σκυλους μεσω μικρων αγγελιων και ιστοσελιδων (back yard breeders & puppy farms/puppy mills). Οι υπευθυνοι εκτροφεις, επαγγελματιες και ερασιτεχνες, δηλωνουν τις γεννες τους στον Κυνολογικο Ομιλο Ελλαδος και εκτρεφουν σκυλους υψηλων προδιαγραφων, συμμετεχοντας σε εκδηλωσεις αξιολογησης της τυπικης μορφολογιας, της αρτιας κατασκευης, του ισορροπημενου χαρακτηρα και των εργασιακων ικανοτητων των ζωων τους. Οι εκτροφεις αυτοι υφιστανται αμειλικτο και αθεμιτο ανταγωνισμο απο τα πετ σοπ και τις αθλιες κουταβοπαραγωγικες μοναδες του εξωτερικου και του εσωτερικου, που κατακλυζουν τους δρομους μας με εγκαταλελειμμενα ζωα και πληθαινουν τις στρατιες των αδεσποτων.
    Στην Πολωνια απαγορευτηκε η πωληση σκυλων και γατων χωρις γενεαλογια (πετιγκρι) απο την 1/1/2012. Οι υπευθυνοι εκτροφεις, επαγγελματιες και ερασιτεχνες, δεν αναπαραγουν ζωα χωρις πετιγκρι. Ο μοναδικος οργανισμος καταγραφης των καθαροαιμων σκυλων στην Ελλαδα ειναι ο Κυνολογικος Ομιλος Ελλαδος, ο μονος εθνικος οργανισμος στην χωρα που ειναι αναγνωρισμενος απο την Διεθνη Κυνολογικη Ομοσπονδια και διαθετει εγκυρα μητρωα εγγραφης καθαροαιμων σκυλων, ελληνικων και ξενων φυλων. Ειναι ευκολος επομενως σε συνεργασια με τον Κ.Ο.Ε. ο ουσιαστικος ελεγχος της εκτροφης καθαροαιμων σκυλων στην επικρατεια και η παταξη του παραεμποριου. Ολοι οι συνειδητοι και υπευθυνοι εκτροφεις στην Ελλαδα ζητουν την κατοχυρωση της δραστηριοτητας τους με την θεσπιση Αδειας Εκτροφεα και την ιδρυση Αστυνομιας Προστασιας Ζωων και ειναι ετοιμοι να καταβαλλουν ειδικη εισφορα για τους σκοπους αυτους. Σε αλλες χωρες οι ερασιτεχνες εκτροφεις που δεν πραγματοποιουν πανω απο τρεις γεννες τον χρονο καταβαλλουν ειδικη εισφορα που κυμαινεται απο 12 εως 20 ανα ζωο που διατηρουν κατ’ ετος και απο 10 εως 20 ευρω για καθε κουταβι που εκτρεφουν. Οι επαγγελματιες εκτροφεις καταβαλλουν αναλογα διαρρυθμισμενα ποσα. Καθιερωστε νομοθετικα δυο ειδη αδειων εκτροφης – για ερασιτεχνες και για επαγγελματιες – και απαγορευστε την πωληση σκυλων χωρις πετιγκρι (με εξαιρτεση τις ελληνικες φυλες που βρισκονται σε σταδιο αναδιαρθρωσης) και την μαζικη εισαγωγη – μεταπωληση σκυλων απο πετ σοπ χωρις σημανση, βιβλιαριο εμβολιασμων και πιστοποιητικα εγγραφης σε αναγνωρισμενη κυνολογικη αρχη. Αυτος ειναι ο μονος τροπος να αντιμετωπιστει η οικονομικη αιμορραγια απο την παρανομη εισαγωγη και το σκυλεμποριο καθως και η φοροδιαφυγη. Με τα εσοδα αυτα και την εισφορα που θα καταβαλλεται απο τους αναγνωρισμενους εκτροφεις θα μπορεσουν να πραγματοποιηθουν απαραιτητα προγραμματα περιθαλψης & στειρωσεων, να ενισχυθουν οι φιλοζωικοι φορεις, να διατεθουν κονδυλια για την διασωση ελληνικων φυλων και να λειτουργησει ο αναγκαιος θεσμος της Αστυνομιας Ζωων. Οι αναγνωρισμενοι εκτροφεις μπορουν να παρεχουν υψηλου επιπεδου ενημερωση με επιμορφωτικες εκδηλωσεις και ομιλιες κυνοφιλικου περιεχομενου σε σχολεια και αλλα κοινωφελη ιδρυματα. Υπαρχει ενα πολυ αξιολογο δυναμικο στις ταξεις των εκτροφεων το οποιο ειναι στην διαθεση της κοινωνιας και της πολιτειας να διοχετευσει τις γνωσεις του προς το κοινο οφελος.