Άρθρο 54α: Τροποποίηση του ν. 4039/2012 «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» (Α΄15)

1. Το άρθρο 1 του ν. 4039/2012, τροποποιείται ως ακολούθως:

α) Η περίπτωση στ του άρθρου 1, αντικαθίσταται ως εξής:

«στ) Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς είναι το ζώο συντροφιάς, που εκδηλώνει επιτυχή επίθεση ή ανεπιτυχή προσπάθεια επίθεσης ή απειλητική στάση και συμπεριφορά προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα, καθώς και το ζώο που πάσχει ή είναι φορέας σοβαρού νοσήματος, που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα και δεν θεραπεύεται.».

 

β) Η περίπτωση ιδ του άρθρου 1, αντικαθίσταται ως εξής:

«Αρμόδια όργανα βεβαίωσης των παραβάσεων είναι τα όργανα που τις διαπιστώνουν κατά την άσκηση των ελεγκτικών καθηκόντων τους και συγκεκριμένα η Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, η Θηροφυλακή των κυνηγετικών συλλόγων, οι υπάλληλοι των Τελωνείων και των Σταθμών Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου και η Λιμενική Αστυνομία.».

 

γ) Στο τέλος της περίπτωσης ιε του άρθρου 1, η φράση «σε περίπτωση που το ζώο θα μεταφερθεί στο εξωτερικό και ενημερώνει τη βάση με τις απαραίτητες πληροφορίες.», αντικαθίσταται ως εξής:

«σε περίπτωση που το ζώο θα μεταφερθεί στο εξωτερικό  καθώς και σε κάθε αλλαγή του ιδιοκτήτη ή του προσωρινού κατόχου του και ενημερώνει τη βάση με τις απαραίτητες πληροφορίες.».

 

2. Το άρθρο 4 του ν. 4039/2012, τροποποιείται ως ακολούθως:

α) Το τέταρτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 4, το οποίο έχει ως εξής «Η Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση συνδέεται απευθείας με τα κτηνιατρεία και γενικά τους χώρους, που πραγματοποιείται η σήμανση των ζώων συντροφιάς.», αντικαθίσταται ως εξής:

«Εξαιρούνται από την πιστοποίηση αυτή και την πρόσβαση στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση οι κτηνίατροι που παρέχουν προσωρινά και περιστασιακά τις κτηνιατρικές υπηρεσίες τους στην Ελλάδα, τα επαγγελματικά προσόντα των οποίων αναγνωρίζονται σύμφωνα με το π.δ. 38/2010 (Α΄78).».

 

β) Το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης α της παρ. 3 του άρθρου 4, αντικαθίσταται ως εξής:

«Η σήμανση κάθε ζώου συντροφιάς είναι υποχρεωτική, συμπεριλαμβανομένων των σκύλων που χρησιμοποιούνται για τη φύλαξη ποιμνίων.».

 

γ) Στο τέλος του δεύτερου εδαφίου της περίπτωσης β της παρ. 3 του άρθρου 4, μετά τις λέξεις «Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» τίθεται τελεία και  διαγράφεται η φράση: «προσκομιζομένων, επιπροσθέτως στον Ο.Τ.Α., από τον κτηνίατρο των αντιγράφων Πιστοποιητικών Ηλεκτρονικής Ταυτοποίησης.».

 

δ) Το πρώτο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 4, αντικαθίσταται ως εξής:

«5. Η ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή, η έκδοση διαβατηρίου και βιβλιαρίου υγείας, σύμφωνα με τα υποδείγματα του Παραρτήματος 2 και 3, πραγματοποιούνται από κτηνιάτρους, που έχουν πιστοποιηθεί, ασκούν νόμιμα το κτηνιατρικό επάγγελμα  στην Ελλάδα και διαθέτουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, εν ισχύ, από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ) και Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).».

 

ε) Η παρ. 9 του άρθρου 4, αντικαθίσταται ως εξής:

«9. Για την αναγνώριση των ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, που φέρουν ηλεκτρονική σήμανση, τον έλεγχο του βιβλιάριου υγείας ή του διαβατήριου και γενικά για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου οι Υπηρεσίες της Δημοτικής Αστυνομίας, της Θηροφυλακής των κυνηγετικών συλλόγων, οι υπάλληλοι των Τελωνείων και των Σταθμών Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥΚΕ) και η Λιμενική Αστυνομία, εφοδιάζονται με τους κατάλληλους ανιχνευτές, η δαπάνη αγοράς των οποίων βαρύνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.».

 

3. Το άρθρο 5 του ν. 4039/2012, τροποποιείται ως ακολούθως:

 

α) Στο τέλος της περίπτωσης α της παρ. 1 του άρθρου 5, η φράση «η οποία παρέχεται κάθε έτος από τους κτηνιάτρους κατά τον ετήσιο αντιλυσσικό εμβολιασμό του,», αντικαθίσταται από τη φράση:

«η οποία παρέχεται από τους κτηνιάτρους κατά την πραγματοποίηση του  αντιλυσσικού εμβολιασμού του,».

 

β) Η περίπτωση δ της παρ. 1 του άρθρου 5, αντικαθίσταται ως εξής:

«δ) να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του, εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε κάθε αλλαγή του ιδιοκτήτη ή του προσωρινού κατόχου του.».

 

γ) Μετά την περίπτωση ζ της παρ. 1 του άρθρου 5, τίθεται κόμμα και προστίθεται νέα περίπτωση η  ως εξής:

«η) να προσκομίζει ή αποστέλλει ταχυδρομικά, επί αποδείξει, στον οικείο Δήμο  αντίγραφο του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής σήμανσης του ζώου του.».

 

δ) Μετά την περίπτωση β της παρ. 3, τίθεται κόμμα και προστίθεται νέα περίπτωση γ ως εξής:

«γ) για την αποφυγή ατυχημάτων υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει το σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για τον οποιοδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη  του.».

 

4. Το άρθρο 6 του ν. 4039/2012, τροποποιείται ως ακολούθως:

 

α) Το πέμπτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 6, αντικαθίσταται και μετά από αυτό προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής:

«Όταν εκτρέφεται έστω και ένας θηλυκός σκύλος αναπαραγωγής ή σημειώνονται περισσότεροι από δύο τοκετοί ανά έτος σε θηλυκό σκύλο εκτροφής, απαιτείται υποχρεωτικά η έκδοση άδειας εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς. Άδεια εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς απαιτείται και για τους ερασιτέχνες εκτροφείς σκύλων ή γατών όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου.».

 

β) Η παρ. 3 του άρθρου 6, αντικαθίσταται ως εξής:

«3. α) Απαγορεύεται η πώληση σκύλων και γατών σε υπαίθριους δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανόμενων των υπαίθριων αγορών.

β) Απαγορεύεται η πώληση ζώων συντροφιάς με  ηλικία μικρότερη των οκτώ (8) εβδομάδων.».

 

γ) Μετά την παρ. 3 του άρθρου 6, προστίθεται νέα παράγραφος 3α, ως εξής:

«3α. Δεν επιτρέπεται η εισαγωγή, εκτροφή, αναπαραγωγή και εμπορία σκύλων που είναι ακρωτηριασμένοι»

 

5. Η παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 4039/2012, τροποποιείται ως ακολούθως:

« 1. Το φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή η ένωση προσώπων, που διοργανώνει εκθέσεις με ζώα συντροφιάς, οφείλει να εφοδιάζεται με σχετική άδεια, η οποία εκδίδεται από την αρμόδια Υπηρεσία Κτηνιατρικής του οικείου Δήμου και όπου αυτή δεν έχει συσταθεί από το Τμήμα  Κτηνιατρικής  της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.».

 

7. Το άρθρο 9 του ν. 4039/2012, τροποποιείται ως ακολούθως:

 

α) Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 9, αντικαθίσταται και μετά από αυτό προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής:

«Η αρμοδιότητα αυτή μπορεί να ασκείται και από:

α) συνδέσμους δήμων, καθώς και

β) φιλoζωικές ενώσεις και σωματεία, αφού προηγηθεί σχετική έγγραφη έγκρισή τους από  τον  αρμόδιο δήμο, ο οποίος έχει τη συνολική  εποπτεία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς  εντός των διοικητικών του ορίων.

Οι κατά τα ως άνω φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία που εγκρίνονται από τον αρμόδιο Δήμο οφείλουν να  διαθέτουν υποδομή, συνιστάμενη στην ύπαρξη κατάλληλων σχετικών εγκαταστάσεων ή οχημάτων μεταφοράς ζώων και ανθρώπινο δυναμικό με εμπειρία και χειρισμό των ζώων.».

 

β) Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 9, το έκτο εδάφιο αυτής, αντικαθίσταται ως εξής:

«Υπό την εποπτεία των Δήμων, μπορούν να ιδρυθούν και να λειτουργούν καταφύγια ή και κτηνιατρεία αδέσποτων ζώων συντροφιάς και από φιλοζωϊκά σωματεία και ενώσεις, που διαθέτουν το κατάλληλο κτηνιατρικό προσωπικό (ενδεικτικά 1 κτηνίατρος ανά 50 ζώα), την τεχνική υποδομή, τις εγκαταστάσεις και τον αναγκαίο εξοπλισμό, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 604/1977 και του π.δ. 463/1978, όπως ισχύουν.».

 

γ) Η παρ. 3 του άρθρου 9, αντικαθίσταται ως εξής:

«3. Για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, συγκροτούνται συνεργεία από άτομα κατάλληλα εκπαιδευμένα και έμπειρα στην αιχμαλωσία ζώων συντροφιάς. Τα συνεργεία αυτά ελέγχονται για στο έργο τους, ως προς τις επιτρεπόμενες μεθόδους σύλληψης και  αιχμαλωσίας των ζώων αυτών, από κτηνίατρο της αρμόδιας υπηρεσίας Κτηνιατρικής του Δήμου και, όπου αυτή δεν έχει συσταθεί, από κτηνίατρο του Τμήματος Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Η εποπτεία και ο έλεγχος πραγματοποιείται βάσει ανάλυσης κινδύνου. Τη μέριμνα για την εκπαίδευση των ατόμων αυτών έχει ο οικείος Δήμος.».  

 

δ) Η παρ. 4 του άρθρου 9, αντικαθίσταται ως εξής:

«4. α) Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, που περισυλλέγονται, οδηγούνται τμηματικά στα υπάρχοντα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, στα δημοτικά κτηνιατρεία ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, και σε ιδιωτικά κτηνιατρεία, που διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή και μπορούν να φιλοξενήσουν προσωρινά και για εύλογο χρονικό διάστημα τα προς περίθαλψη ζώα, μέχρι την αποθεραπεία τους, υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, στειρώνονται, σημαίνονται με ηλεκτρονική σήμανση ως αδέσποτα και καταγράφονται στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση.

β) Αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση ότι είναι τραυματισμένα ή πάσχουν από ιάσιμο νόσημα, υποβάλλονται στην κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

γ) Αν διαπιστωθεί ότι είναι επικίνδυνα ζώα συντροφιάς ή ότι πάσχουν από ανίατη ασθένεια ή ότι είναι πλήρως ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν λόγω γήρατος ή αναπηρίας και η διατήρησή τους στη ζωή είναι πρόδηλα αντίθετη με τους κανόνες ευζωίας τους και αρνηθούν τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής να αναλάβουν τη φροντίδα, εποπτεία και τη διαδικασία υιοθεσίας τους, υποβάλλονται σε ευθανασία.

δ) Ζώα που περισυλλέγονται, λόγω εκδήλωσης επιθετικής συμπεριφοράς πρώτου ή δεύτερου σταδίου (απειλητική στάση και συμπεριφορά ή ανεπιτυχής επίθεση χωρίς τραυματισμό πολίτη, αντίστοιχα), αρχικά προσκομίζονται στο κτηνιατρείο ή στον υπεύθυνο κτηνίατρο του Δήμου, για κλινική εξέταση και στη συνέχεια παραμένουν υπό 15νθήμερη  παρακολούθηση στο καταφύγιο του Δήμου ή σε εγκεκριμένο καταφύγιο φιλοζωικού σωματείου. Εφόσον, μετά το πέρας του παραπάνω χρονικού διαστήματος, υποβληθούν ξανά σε κλινική εξέταση και διαγνωστούν υγιή, χωρίς προβλήματα συμπεριφοράς, επανατοποθετούνται, σε περιοχή όπου εκτιμάται ότι έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να εκτεθούν ξανά στις συνθήκες εκείνες που τα προκάλεσαν να εκδηλώσουν επιθετικότητα.

ε) Ζώα που περισυλλέγονται, λόγω εκδήλωσης επιθετικής συμπεριφοράς τρίτου σταδίου (επιτυχημένη επίθεση, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα του τραυματισμού που αυτή συνεπάγεται και βεβαιώνεται από αποδεικτικά έγγραφα, όπως ιατρική γνωμάτευση), αρχικά προσκομίζονται σε κτηνιατρείο ή στον υπεύθυνο κτηνίατρο του Δήμου για κλινική εξέταση και στη συνέχεια παραμένουν υπό 15νθήμερη παρακολούθηση στο καταφύγιο του Δήμο ή σε εγκεκριμένο καταφύγιο φιλοζωικού σωματείου. Εφόσον, μετά το πέρας του παραπάνω χρονικού διαστήματος, υποβληθούν ξανά σε κλινική εξέταση και διαγνωστούν υγιή, είτε επανατοποθετούνται σε χώρους όπου δεν υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση του κοινού ή άλλων ζώων, είτε  την ευθύνη της εποπτείας, της φροντίδας και της διαδικασίας υιοθεσίας τους αναλαμβάνουν φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις.».

 

ε) Οι παρ. 10, 11 και 12 του άρθρου 9, αντικαθίστανται ως εξής:

«10. Για την επαναφορά στο φυσικό περιβάλλον των αδέσποτων ζώων συντροφιάς λαμβάνεται υπόψη η πυκνότητα του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που επαναφέρονται. Την ευθύνη για την επίβλεψη  και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν, από κοινού, οι Δήμοι, οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις. Δεν απαγορεύεται η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες, υπό την προϋπόθεση ότι  τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής. Δεν επιτρέπεται επαναφορά σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, στους χώρους αποβίβασης και επιβίβασης ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και στους περιφραγμένους αρχαιολογικούς χώρους Με απόφαση της πενταμελούς επιτροπής της παραγράφου 12 του παρόντος άρθρου ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες προσδιορισμού της πυκνότητας του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που αυτά επαναφέρονται, καθώς και η οριοθέτηση των περιοχών που δεν επιτρέπεται η επαναφορά τους.

11. Οι στειρώσεις σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς, όπως επίσης και η σήμανση και η καταγραφή τους πραγματοποιούνται δωρεάν και από εθελοντές επαγγελματίες κτηνιάτρους, που έχουν την υπηκοόητα ενός από τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι οποίοι συγκεντρώνουν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, προκειμένου να μπορούν να ασκήσουν νόμιμα το επάγγελμα του κτηνιάτρου στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία. Οι στειρώσεις μπορεί να πραγματοποιούνται και σε κινητές εγκαταστάσεις κατάλληλες για άσκηση κτηνιατρικών πράξεων, που διαθέτουν οι προαναφερόμενοι κτηνίατροι. Για τις κινητές εγκαταστάσεις παροχής κτηνιατρικών πράξεων χορηγείται άδεια λειτουργίας από την αρμόδια υπηρεσία Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, όπου πρόκειται να δραστηριοποιηθούν, εφόσον πληρούνται οι απαιτήσεις που προβλέπονται στην απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που εκδίδεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 13. Στους εθελοντές κτηνίατρους για την πραγματοποίηση των στειρώσεων σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς μπορεί να διατίθενται και οι εγκαταστάσεις των γραφείων των Διευθύνσεων, των Τμημάτων και των αρμόδιων Υπηρεσιών Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας, Περιφερειακής Ενότητας ή του Δήμου, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι, για την πραγματοποίηση των στειρώσεων υπό την εποπτεία κτηνιάτρου των προαναφερθέντων αρμόδιων υπηρεσιών. Οι εγκαταστάσεις αυτές παραχωρούνται για ορισμένο χρονικό διάστημα, αφού προηγηθεί ειδοποίηση ενός μήνα και έγκριση των προϊσταμένων των αντίστοιχων υπηρεσιών.

12. α) Σε κάθε Δήμο συγκροτείται με απόφαση του Δημάρχου πενταμελής επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, τα δύο μέλη της οποίας ορίζονται από τα φιλοζωικά σωματεία και τις ενώσεις που λειτουργούν νόμιμα και που εδρεύουν στο Δήμο ή στην οικεία Περιφερειακή Ενότητα. Υποχρεωτικά στην επιτροπή μετέχουν:

αα) ένας (1) κτηνίατρος, που ορίζεται από το Δήμο και ο οποίος είναι, κατά προτίμηση, ο υπεύθυνος του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και ελλείψει αυτού ιδιώτης κτηνίατρος και

ββ)  ένας (1) εκπρόσωπος κυνηγετικού συλλόγου που εδρεύει στο Δήμο ή την οικεία Περιφερειακή Ενότητα.

Η επιτροπή αποφασίζει για την επικινδυνότητα ενός ζώου συντροφιάς, σύμφωνα με τον ορισμό της παρ. στ του άρθρου 1 του παρόντος, καθώς και αντιμετωπίζει τα προβλήματα που προκύπτουν κατά τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Οι Δήμοι, οι Περιφερειακές Ενότητες και οι Περιφέρειες δημιουργούν δίκτυο ενημέρωσης των πολιτών για τα ζώα που διατίθενται προς υιοθεσία.

β) Στην περίπτωση που υπάρχει διαφωνία για την επικινδυνότητα ενός  αδέσποτου ζώου συντροφιάς ή την αναγκαιότητα της πραγματοποίησης ευθανασίας σε αδέσποτο ζώο συντροφιάς, την οριστική απόφαση λαμβάνει ειδική επιστημονική επιτροπή που συγκροτείται σε κάθε Δήμο με απόφαση του Δημάρχου και αποτελείται από:

αα) ένα κτηνίατρο της κτηνιατρικής υπηρεσίας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας και τον αναπληρωτή του,

ββ) ένα ιδιώτη κτηνίατρο  που έχει λάβει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από το ΓΕΩΤΕΕ και δραστηριοποιείται στην  περιοχή δικαιοδοσίας του Δήμου ή όμορου Δήμου και τον αναπληρωτή του,

γγ) ένα κτηνίατρο του φιλοζωικού σωματείου που δραστηριοποιείται στην  περιοχή δικαιοδοσίας του Δήμου ή όμορου Δήμου και τον αναπληρωτή του.».

 

στ) Η παρ. 14 του άρθρου 9, αντικαθίσταται ως εξής:

«14. Με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση από την αρμόδια Περιφέρεια σε Δήμους, σε συνδέσμους Δήμων και υπό την εποπτεία των Δήμων, σε εγκεκριμένα από αυτούς φιλοζωϊκά σωματεία και ενώσεις, άδειας ίδρυσης και λειτουργίας καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, οι όροι και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν τα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς για τη λειτουργία τους και κάθε σχετικό θέμα.».

 

ζ) Μετά την παρ. 14 του άρθρου 9, προστίθεται νέα παρ. 15 ως εξής:

«15. Με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται ο Δήμος και οι σύνδεσμοι Δήμων, που επιχορηγούνται για τη δημιουργία και λειτουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς και για  την υλοποίηση των ενεργειών διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς,  το ύψος, η διαδικασία και οι προϋποθέσεις καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης και κάθε άλλο σχετικό θέμα.».

 

8. Η παρ. 3 του άρθρου 11 του ν. 4039/2012, αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«3. Η διάθεση των νεκρών ζώων συντροφιάς, όπως αποτέφρωση και υγειονομική ταφή, πραγματοποιείται σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.».

 

9. Μετά την παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4039/2012, προστίθεται νέα παρ. 2α ως εξής:

«2α. Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 7, απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους.»

 

10. Η παρ. 1 του άρθρου 13, αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Από τις απαγορεύσεις που προβλέπονται στις παρ. 1 και 2 του άρθρου 12 εξαιρούνται οι νομίμως λειτουργούντες ζωολογικοί κήποι, τα ενυδρεία, τα καταστήματα πώλησης ζώων, τα κέντρα περίθαλψης ειδών άγριας πανίδας,  τα εκτροφεία θηραμάτων και οι εκθέσεις ανάπτυξης και προβολής του κτηνοτροφικού και γεωργικού τομέα,   που διέπονται από ειδικές διατάξεις, υπό την προϋπόθεση ότι και στους παραπάνω χώρους δεν διεξάγονται παραστάσεις, κάθε είδους, με τη συμμετοχή ζώων.».

 

11. Η παρ. 5 του άρθρου 20 αντικαθίσταται και μετά από αυτήν τίθεται νέα παράγραφος 5α, ως εξής:

«5. α) Στις περιπτώσεις των προηγούμενων παραγράφων, για την επιβολή  των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων και προστίμων, η έκθεση βεβαίωσης της παράβασης, που συντάσσεται από αρμόδια Αρχή της περίπτωσης ιδ του άρθρου 1, διαβιβάζεται αυθημερόν στην κατά τόπον αρμόδια υπηρεσία του οικείου Δήμου ή Περιφερειακής Ενότητας.

β) Στις περιπτώσεις βεβαίωσης παραβάσεων που διαπιστώνονται από αρμόδια Αρχή της περίπτωσης ιδ του άρθρου 1 και επισύρουν την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων και προστίμων και ποινικών κυρώσεων,  η έκθεση βεβαίωσης της παράβασης, αποστέλλεται στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

5α. Οι παραβάτες κάθε επιτακτικής ή απαγορευτικής διάταξης του ν. 1444/1984 (Α΄ 78) καθώς και οι παραβάτες των  διατάξεων των άρθρων 3,4, 7, 9,10 και 11 του ν. 2017/1992 (Α΄ 31) τιμωρούνται με τις ποινές  που προβλέπονται  από την παράγραφο 2 του άρθρου 8 του ν. 1197/1981 (Α΄240), όπως ισχύει.».

 

12. Ο Πίνακας Διοικητικών κυρώσεων και προστίμων του άρθρου 21 του ν. 4039/2012, τροποποιείται ως ακολούθως:

α) Στη δεύτερη στήλη της δεύτερης παράβασης του πίνακα διοικητικών κυρώσεων και προστίμων του άρθρου 21 που έχει ως εξής: «Παράλειψη εμπρόθεσμης σήμανσης και καταγραφής του ζώου συντροφιάς ή δήλωσης της απώλειας του ζώου συντροφιάς», η εσφαλμένη παραπομπή στο «Άρθρο 5 παρ. 1 περ. α», αντικαθίσταται από την ορθή ««Άρθρο 5 παρ. 1 περ. β»

β) Στο τέλος του πίνακα διοικητικών κυρώσεων και προστίμων του άρθρου 21 προστίθεται νέα παράβαση, ως εξής:

«

Μη εφαρμογή από τον ιδιοκτήτη,  τον  κάτοχο ή τον υπεύθυνο των ζώων, των κανόνων προστασίας και καλής μεταχείρισής τους  και μη τήρηση, από μέρους τους, των ειδικών  απαιτήσεων της περίπτ. β του άρθρου 1, ώστε να εξασφαλίζεται ο σεβασμός της ύπαρξής τους.Άρθρο 1 περίπ. β5.000 έως 15.000 ευρώ.

     ».

13. Στην αρχή της υπάρχουσας παραγράφου του άρθρου 23 του ν. 4039/2012, τίθεται ο αριθμός 1 και στο τέλος αυτής, προστίθεται παράγραφος 2, ως εξής:

«Από την έναρξη ισχύος της κοινής Υπουργικής απόφασης, που εκδίδεται κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 14 του άρθρου 9, όπως ισχύει, καταργούνται οι διατάξεις του ν. 604/1977 και του π.δ. 473/1978, που αφορούν, εκ των ενδιαιτημάτων, τα καταφύγια αδέσποτων ζώων και ρυθμίζουν ίδια θέματα.».

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 13:18 | Βασίλης Μπακόπουλος

    Απλώς απαράδεκτο, ο κάθε κομπλεξικός θα έχει δικαίωμα -και με το νόμο!- να εκδηλώνει τις φοβίες και τα συμπλέγματά του απέναντι στα ζώα. Ντροπή σας κύριοι…

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 12:58 | ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΥΡΜΙΖΟΓΛΟΥ

    Ο νομος ειναι απαραδεκτος!
    1) Τι ειναι και τι οχι επικινδυνη συμπεριφορα και πως αυτη προκαλειται ειναι ενα υποκειμενικο θεμα που αντι να λυση θα δημιουργησει δικαστικες μαχες μπεν χουρ με αληλομηνυσεις
    2) Το ιδιο ισχυει και για τους κανονες υγιεινης για την φροντιδα των αδεσποτων ! πως αυτοι οριζονται και πως διασφαλιζονται οταν ενα ζωο ταιζεται στο δρομο ?
    3) Δυο γεννες το χρονο ????????? και το θεωρειτε φυσιολογικο ?
    4) Που ειναι η μεριμνα σας για τα αδεσποτα ? για τους Δημους που τρωνε τα κονδυλια ?
    5) Που ειναι η απαγορευση της πωλησης κ εμποριας απο τα πετ σοπ και η εισαγωγη σκυλων απο τα puppy mills ?

    Εκτρωμα ο Νομος φτιαγμενος απο ασχετους. Με εχουν καλυψει ολοι οι παραπανω και ιδιαίτερα ο κος Μανος Ματσακης.

    ΕΛΕΟΣ

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 12:54 | Ηρώ

    αυτό το νομοσχέδιο ειναι απλά απαράδεκτο. Ο κύριος που το συνέταξε, το έκανε τεμπέλικα αφήνωντας πολλά κενά. Ξανασκεφτείτε το, κύριοι.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 12:25 | Αθηνά

    Σχετικά με την τροποποίηση του άρθρου 1 του ν. 4039/2012 ο ορισμός του επικίνδυνου ζώου συντροφιάς είναι ανεπαρκής καθώς δεν πληροί συγκεκριμένα κριτήρια. Συνεπώς, ο ορισμός δύναται να καλύψει εκτίμηση εξωτερικού παρατηρητή μη εξοικειωμένου ή/και προκατειλλημένου με συμπεριφορές ζώων συντροφιάς.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 12:52 | ΤΣΑΜΙΔΑ

    Επαναπαραθετω απο αλλο φιλοζωο διοτι συμφωνω:
    ΠΡΩΤΟΝ
    Άρθρο 1 παράγραφος στ. Η διατύπωση περί επικίνδυνου ζώου είναι εντελώς ασαφής. Θα πρέπει να εκδηλώνει επανειλλημένα και κυρίως απρόκλητα επιθετική συμπεριφορά προς ανθρώπους ή ζώα. Επίσης θα πρέπει να είναι αποδεδειγμένη αυτή η συμπεριφορά. «Ανεπιτυχή» επίθεση μπορεί να επικαλεστεί οποιοσδήποτε κακοπροαίρετος με δραματικα και απροβλεπτα αποτελεσματα.
    ΚΑΠΟΙΟΙ εχουν στον χωρο τους επι τουτου ζωα για φυλακες.Τι θα γινει με αυτα?ΘΑ ερθει ο καθε επιτηδειος και εν δυναμει φονιας να διαμαρτυρηθει για αποπειρα επιθεσης ,ωστε να ανοιξει ο δρομος του?

    ΔΕΥΤΕΡΟΝ
    Άρθρο 5 παρ. Τα περισσότερα αντιλυσσικά εμβόλια καλύπτουν αποδεδειγμένα και σύμφωνα με τα εργαστήρια παρασκευής τους τα ζώα για διάρκεια τριετίας. Το να υποχρεωνόμαστε από το νόμο να εμβολιάζουμε κάθε χρόνο τα ζώα μας με το αντιλυσσικό ενώ δεν είναι απαραίτητο δεν έχει κανένα νόημα
    ΤΡΙΤΟΝ

    Τα αντιλυσσικα να μπουν στην διατιμηση και να γινονται στην τιμη κοστους και χωρις κανενα κερδος(κερδος με την υγεια ολων μας) απο τους κτηνιατρους
    ΤΕΤΑΡΤΟΝ
    Στα μαικροτσιπ να χρεωνεται μονο η εργασια του κτηνιατρου με διατιμηση και το κοστος του τσιπ που ειναι 3-5€
    ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ πολιτικου κοστους δινεται η λυση για τα αδεσποτα.Υπαρχει η βουλησησε μια χωρα οικονομικης κρισης?

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 12:02 | Μαρία Γαβρήλου

    Ελπίζω στην που βάλανε τον άνθρωπο να μην βάλουνε και τα αδέσποτα ,αλλά τι είπα τώρα δεν σεβάστηκαν την ανθρώπινη ζωή θα σεβαστουν την σκυλίσια!

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 12:58 | Λέσση στέλλα

    Έχω δει με τα μάτια μου να πετάνε πέτρες,να κλωτσάνε και να απειλούν ακίνδυνα ζώα που απλά ενοχλούσε η παρουσία τους.Υποθέτω πως από δω και πέρα τα κακοποιημένα φοβικά ζώα που μπορεί να γρυλίσουν θα τμωρούνται κι από πάνω?ΑΙΣΧΟΣ!!!!!

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 12:44 | MARIA SELIOTI

    7 Φεβρουαρίου 2013, 15:48 | χριστινα

    Τους Δημους και το κρατος συμφερει Χριστινα μου που αντι να περιθαλπτουν και να στειρωνουν τα αδεσποτα απλα θα τα βγαζουν επιθετικα και θα τα θανατωνουν. Ετσι θα γλιτωσουν 2 πραγματα -χρημα και καταγγελιες απο μη φιλοζωους(ψηφοφορους τους) που τους ενοχλει μονο η υπαρξη των αδεσποτων- Επειδη οι Δημοι καθημερινα δεχονται ολο και περισσοτερες πιεσεις απ’ τους φιλοζωους βρηκαν την ευκολη λυση. Αλλωστε γιατι τα χρηματα της ευρωπαικης ενωσης να πανε στα αδεσποτα ας πανε π.χ.στις πεζοδρομησεις που ακοπα μπαινουν περισσοτερα στις τσεπουλες τους….

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 12:29 | Ελένη Αποστολοπούλου

    Αγράμματοι και αδαείς κατέχουν θέσεις εξουσίας και νομοθετούν….μισάνθρωποι,φυλάργυροι αφήστε τα ζώα στην ησυχία τους!!!!!!!!!!!

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 12:34 | KATEΡΙΝΑ ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

    Διαβάζετε αυτά που γράφετε ή ό,τι σας έρθει συντάσσεται και περνάει σαν νόμος?Έχουμε γίνει ρεζίλι σαν χώρα ΠΑΝΤΟΥ!Όχι άλλα ρεζιλίκια παρακαλώ πολύ!!Μου προκαλείτε αηδία!

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 12:36 | Christina

    αντι να κοιταμε να ειμαστε ανθρωποι κοιταμε πως θα μαζεψουμε και αλλα λεφτα…η ντροπη σε ολο της το μεγαλειο! σεβαστειτε την φυση και τα ζωα για να σας σεβαστουν κ αυτα με την σειρα τους! αντι να πηγαινουμε μπροστα σε αυτην την χωρα πηγαινουμε 100 χρονια πισω! ολοι εσεις που φτιαχνετε αυτους τους νομους με το καθε συμφερον σας (δεν με απασχολει πιο ειναι αυτο) καποια στιγμη θα πληρωσετε…μπορει να αργει μπορει κ οχι αλλα παντα ερχεται η ωρα της πληρωμης!

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 12:53 | dimitra

    ΟΧΙ!!!συμφωνω με το προηγουμενο σχολιο!να τιμωρηθουν αυτοι που κακοποιουν ζωακια!το φωναζω με ολη τη δυναμη της ψυχης μου!!ανθρωποι αν θελουν να λεγονται,να ασχοληθουν με τους εγκληματιες κ οχι με τις ψυχες αυτες!για ονομα του Θεου!!

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 12:05 | ΣΟΥΖΑΝΑ ΤΡΙΤΟΠΟΥΛΟΥ

    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΥΤΟ.!ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΚΥΛΟΙ.ΜΟΝΟ ΝΑ ΓΑΥΓΙΖΕΙ ΘΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ, ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΟΣΑ ΣΚΥΛΑΚΙΑ ΝΕΚΡΑ..ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 12:50 | Ρουλα

    Θεωρώ απαράδεκτη την τροποποίηση για το θεμα του χαρακτηρισμου ενός δεσποζόμενου ή μη ζώου ως επιθετικού και τα δικαιώματα που θα μπορούν να ασκήσουν οι διαφοροι πολίτες και δήμοι επανω του και απαιτω όπως την αλλαγή ή καταργηση του!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ΝΤΡΟΠΗ ΜΑΣ!!!ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ!!!!!!!!!!!ΝΤΡΟΠΗ ΜΑΣ!!!!!!!!!!

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 12:22 | μαριανθη

    Πραγματικά για πόσο ανόητους μας περνάνε τελικά? Προφανώς αυτοί που προωθούν τους νόμους αυτούς (και το πιο σίγουρο θα είναι και περήφανοι γι’ αυτό) δεν έχουν ή είχαν ποτέ τους ζώο συντροφιάς!!!!ΕΛΕΟΣ!!!! Ποιος τους δίνει το δικαίωμα να ορίζουν ποιο ζωάκι είναι επιθετικό και θα θανατωθεί ή όχι? Ο παραπάνω ορισμός είναι τουλάχιστον αστείος! Και με ποιο δικαίωμα το παίζουν μικροί Θεοί με μια παντελώς άκυρη τροποποίηση???? Για τα ανθρωπόμορφα τέρατα που κυκλοφορούν ανάμεσά μας και βγάζουν όλα τους τα αρρωστημένα απωθημένα στα αθώα σκυλάκια – γατάκια ούτε λόγος φυσικά, καμία τιμωρία …. Ξεφτίλα!!!!ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ ΠΟΥ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΕΧΕΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ!!!!! Επιτέλους, κάντε μια φορά σωστά τη δουλειά σας και ασχοληθείτε με το πραγματικό πρόβλημα που μας καίει… Αφήστε τα ζωάκια ήσυχα και εφαρμόστε όλη σας την αυστηρότητα σε όσους βασανίζουν και σκοτώνουν χωρίς λόγο (αδέσποτα και μη!!!). Για μια φορά ανταποκριθείτε στις εκκλήσεις του κόσμου!!!!

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 12:57 | Giolanda

    Κύριοι,

    παρακαλώ να ληφθούν υπόψιν τα ακόλουθα:

    – Δεν γίνεται αναφορά για την απαγόρευση πώλησης ζώων απο τα «PET SHOP». ΚΡΙΝΕΤΑΙ απαραίτητο τόσο για τα ζώα (άθλιες συνθήκες διαβίωσης – μεταφοράς αλλά και προβλήματα υγείας και συμπεριφοράς) όσο και για την εκπαίδευση του κοινού… Δεν αγοράζουμε ένα πράγμα απο βιτρίνα … αγοράζουμε ζωντανή ύπαρξη.

    – Αναφορά σε αναρμόζουσα συμπεριφορά ζώου … η «απειλητική στάση» ??? Τι νοείται απειλητική στάση? Ποιός δύναται να κρίνει την συμπεριφορά αυτή??? Ίσως πρέπει να διοριστεί αρμόδιο επιτροπή (από εκπαιδευτή / κτηνίατρο) η οποία θα κρίνει την κατάσταση και θα αποφασίζει.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 12:31 | Φωτεινή

    Απλά εμετικό !!! Αντί να τιμωρείτε όσους κακομεταχειρίζονται τα ζώα, τιμωρείτε τα ίδια τα ζώα !!!! Δηλαδή με τι λογική αποφασίστηκαν οι παραπάνω διατάξεις ;;; Σκυλιά είναι θα γαυγίσουν, αυτό δηλαδή τα κάνει επιθετικά ;; Να τα μάθουμε να τιτιβίζουν δηλαδή από δω κ πέρα !!!

    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
    -ΝΑ ΜΗΝ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥ ΖΩΟΥ
    -ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΔΥΟ ΓΕΝΝΕΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΤΑ ΘΥΛΗΚΑ ΣΚΥΛΙΑ ΤΩΝ ΕΚΤΡΟΦΕΩΝ!
    -ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΑΔΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΟΙ ΦΙΛΟΖΩΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
    -ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΣΤΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΘΕΤΙΚΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ Ο ΚΥΝΗΓΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ!

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 12:03 | Ian Kavalieratos

    Πραγματικα δλδ, εξηγηστε μας.. Με ονοματα και διευθυνσεις!!! Ποιοι συνταξαν ΚΑΙ αυτη την εγκληματικη για την κυνοφιλια στην Ελλαδα τροπολογια?? Ειχε ποτε στην ζωη του σχεσεις με την κυνοφυλια ή απλα πηρε τα συμφεροντα που εξυπηρετει και τα εκανε τροπολογια???
    ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΕ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΖΩΝΤΑΝΑ ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ. ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΦΤΑΝΕ ΑΥΤΗ? ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΧΤΥΠΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΨΥΧΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΥΝΤΡΟΦΕΥΟΥΝ??? ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΩΣΤΕ ΟΙ ΚΟΥΤΑΒΟ-ΕΙΣΑΓΩΓΕΙΣ ΝΑ ΘΥΣΑΥΡΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΝΙΓΟΥΜΕ ΣΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΡΡΩΣΤΑ ΣΚΥΛΙΑ!!! Ο ΚΑΘΕ ΚΟΥΤΑΜΑΡΑΣ, ΜΗ ΕΧΟΝΤΑΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΘΑΝΑΤΩΝΟΥΝ ΖΩΑ?? ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΕ ΤΗΝ ΕΚΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ, ΜΕ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΟΥΤΕ ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΚΛΠΗΡΩΜΕΝΕΣ….. ΝΤΡΟΠ-ΝΤΡΟΠΗ-ΝΤΡΟΠΗ!!!
    ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ 1 ΓΡΑΜΜΑΡΙΟ ΨΥΧΗΣ ΜΕΣΑ ΣΑΣ, ΑΚΥΡΩΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ, ΚΑΙ ΜΠΕΙΤΕ ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΟΜΑΔΕΣ ΕΚΤΡΟΦΕΩΝ-ΚΤΗΝΙΑΤΡΩΝ-ΦΙΛΟΖΩΙΚΩΝ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ, ΝΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΤΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ (ΕΣΤΩ…) ΤΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΑΠΙΟ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ!

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 12:36 | ΔΗΜΗΤΡΑ

    Ζω σε μια χώρα, όπου όλα της φταίνε, δυστυχώς ο πιο εύκολος στόχος είναι τα ζώα! Σχετικά με τα επιθετικά ζώα, είναι ντροπή να θέλετε να δεχτούμε πως όταν γαυγίζουν ή προσπαθούν να προστατευτούν, είναι επικίνδυνα! Οι «άνθρωποι» που χτυπάνε ή σκοτώνουν τα ζώα και είναι παντού σε κάθε γειτονιά, αυτοί είναι επικίνδυνοι, διότι ότι μπορούν να κάνουν σε ένα ζώο, άνετα μπορούν να το κάνουν και σε έναν άνθρωπο! Αν ένα ζώο έχει επιθετική συμπεριφορά, σίγουρα έχει βασανιστεί παλιότερα.
    Με μια καταγγελία για υποτιθέμενη μη αποδειγμένη επιθετικότητα θα δολοφονείτε ζώα.Υπάρχουν τόσοι κομπλεξικοί «άνθρωποι» στις γειτονιές που ευχαρίστως με ένα γαύγισμα ή ένα νιαούρισμα,θα ζητήσουν να θανατωθούν τα ζώα! Πως θα ελέγχετε αν ο καταγγέλλον έχει σώας τας φρένας;;; Αντί να κοιτάξετε να φτιάξετε έναν νόμο που να βοηθά τα αδέσποτα -κυρίως-ζώα και να υπάρχει ένα δίχτυ προστασίας έτσι ώστε να μην μπορεί ο κάθε τρελλός να βασανίζει ζώα και φιλόζωους, εσείς κοιτάτε τι χειρότερο να κάνετε!!! Ο Θεός έδωσε το μυαλό στον άνθρωπο για να μπορεί να προστατεύει τα πιο αδύναμα πλάσματα και να κάνει καλύτερη την ζωή, όχι να τα βγάζει απ’την μέση! Να σας υπενθυμίζω επίσης, πως όπως και τα ζώα, έτσι και τα παιδιά(που κάποτε μεγαλώνου), γίνονται καλοί ή κακοί χαρακτήρες, με βάση την οικογένεια και τις ανάλογες συμπεριφορές.Βγάλτε και γι’αυτά έναν νόμο!!! Ντροπή σας!!!
    Σχετικά με την παρ. 3 του άρθρου 9: Από που και ως που οι άνθρωποι του κάθε Δήμου, είναι υπεύθυνοι για την εκπαίδευση των ατόμων, όταν σε πολλούς δήμους, οι υπεύθυνοι είναι παντελώς αδιάφοροι,σε σημείο μίσους για τα ζώα;;;
    Δεν υπάρχει μόνο ο άνθρωπος στον κόσμο αυτό, υπάρχουν και άλλες ζωές. Δείξτε λίγο σεβασμό!

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 12:49 | Μαρία

    δ) Μετά την περίπτωση β της παρ. 3, τίθεται κόμμα και προστίθεται νέα περίπτωση γ ως εξής:

    «γ) για την αποφυγή ατυχημάτων υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει το σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για τον οποιοδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του.».

    Διαφωνώ απολύτως. Με τον τρόπο αυτό απαγορεύεται στην ουσία η άσκηση του σκύλου, γεγονός που στρέφεται ευθέως κατά της υγείας και της ευζωϊας του. Οι ιδιοκτήτες των δεσποζόμενων ζώων γνωρίζουν πάρα πολύ καλά το χαρακτήρα του ζώου και αναλαμβάνουν την ευθύνη όταν τα έχουν ελεύθερα. Εφόσον στην Ελλάδα δεν υπάρχουν χώροι όπου τα ζώα επιτρέπεται να τρέχουν ελεύθερα για άσκηση, η γενική αυτή απαγόρευση είναι απαράδεκτη, προσβάλει ευθέως τα δικαιώματα του ζώου αλλά και του ιδιοκτήτ του και απλά αποτελεί κλείσιμο του ματιού σε διάφορους υστερικούς. Δηλαδή και πάνω στα βουνά, υπάρχει υποχρέωση το ζώο να είναι σε λουρί? Και που ακριβώς θα ασκηθεί για πείτε μας.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 12:25 | ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!ΑΠΛΑ

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 12:33 | Χρήστος

    Ας σταματήσουμε επιτέλους πόσο απάνθρωποι είμαστε και να τα βάζουμε με την φύση!Ας την σεβαστούμε!

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 11:49 | ΘΕΟΔΟΣΙΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΔΟΥ

    Να μην ψηφιστει τετοιος παραλλογος νομος που καταδικαζει σε θανατο σκυλια επειδη γαβγιζουν!!!Και μονο που αναφερεται κατι τετοιο επηρεαζει αρνητικα τη μαζα και τη συμπερισφορα της απέναντι στα ζωα…

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 11:05 | ΒΑΣΩ ΤΡΑΧΑΝΑΤΖΗ

    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
    -ΝΑ ΜΗΝ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥ ΖΩΟΥ
    -ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΔΥΟ ΓΕΝΝΕΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΤΑ ΘΥΛΗΚΑ ΣΚΥΛΙΑ ΤΩΝ ΕΚΤΡΟΦΕΩΝ!
    -ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΑΔΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΟΙ ΦΙΛΟΖΩΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
    -ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΣΤΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΘΕΤΙΚΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ Ο ΚΥΝΗΓΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ!

    ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΛΕΞΤΕ ΟΣΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΡΟΝΟΜΕΣ ΕΚΤΟΦΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥΛΩΝΤΑΣ ΚΟΥΤΑΒΙΑ!!
    ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΙΟ ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΟΧΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ!

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 11:38 | Φιλιω Χατζηηλια

    Νομος 4039/2012 Απλα ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!!!! Εχω υιοθετησει ενα σκυλι που ειχε χαρακτηριστει ως »επιθετικο»! Πως να μην ηταν;; οταν το κλωτσουσαν, το χτυπουσαν ,το πατουσαν, πειναγε, διψαγε… ΦΟΒΟΝΤΑΝ!!!! Με αυτον τον νομο ευνοειται ολους αυτους που σιχαινοντα τα ζωα… Ο δικος μου ο σκυλος γαυγιζει στα αλλα αρσενικα θα χαρακτηριστει επιθετικος; δε συμπαθει τις γατες, θα χαρακτηριστει επιθετικος;; »ΟΣΟ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΠΟΔΕΚΑΤΙΖΕΙ ΤΑ ΖΩΑ, ΘΑ ΠΟΛΕΜΑΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΟΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ ΤΟΥ.ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ,ΟΣΟ ΣΠΕΡΝΕΙςΣ ΘΑΝΑΤΟ ΚΑΙ ΠΟΝΟ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΘΕΡΙΣΕΙΣ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ» ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ 852-807 π.χ.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 11:45 | Ελίνα

    Εκτός από το ότι διαφωνώ με τις παραπάνω διατάξεις, συμφωνώ απόλυτα με τους προλαλήσαντες. Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής:
    Στην Κρήτη , και σε άλλα μέρη που χρησιμοποιούν τουσ σκύλους σαν φράγματα για τα πρόβατα, σε ορεινές δύσβατες περιοχές, τι πρέπει να γίνει για να σταματήσουν να κακοποιούν τα ζώα?

    Και ποιός ορίζει την επιθετικότητα ενός σκύλου? Διότι θεωρώ πωσ η επιθετικότητα ενός ανθρώπου είναι πολύ πιο ευδιάκριτη από ότι ενός ζώου. Ποιός είναι αυτός που θα κρίνει λοιπόν και προβεί στη θανάτωση ενός ζώου?
    Οι διατάξεις αυτές αρμόζουν σε τριτοκοσμικλές χώρες και δείχνουν ακριβώς ποια είναι η παιδεία μας,

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 11:46 | ΕΙΡΗΝΗ

    ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΠΕΦΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ.ΜΑ ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ,ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΛΑΜΕ ΜΕ ΤΑ ΖΩΑΚΙΑ.ΝΤΡΟΠΗ.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 11:40 | Μαρία Σπανάκη

    Παρακαλώ πολύ αναθεωρήστε τη συγκεκριμένη τροπολογία διότι όπως καταλαβαίνετε θα χρησιμοποιηθεί κακόβουλα από συμπολίτες μας όπου δεν επιθυμούν τα ζώα.
    Δυστυχώς η παιδεία στην Ελλάδα δεν επιτρέπει να εφαρμοστεί ένας τέτοιος νόμος χωρίς να τον εκμεταλλευτούν κάποιοι εκδικητικά και σκόπιμα.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 11:55 | Γαρίδη Χριστίνα

    Δανείζομαι αυτολεξή το παραπάνω κείμενο το οποίο με καλύπτει απόλυτα και ευχαριστώ τον συγγραφέα του κο Νοτη Λιαρο!!
    Επι των προτεινομενων τροποποιησεων του Νομου 4039/2012
    «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό».
    Ι. Oρισμος του Επικινδυνου ζωου συντροφιας.
    Στο διεθνες δικαιο, ο ορισμος του Επικινδυνου ζωου συντροφιας (εν προκειμενω σκυλου) συνοδευεται παντα και απαραιτητα απο τους χαρακτηρισμους της επιθεσης ως απροκλητης, αδικαιολογητης ή αφυσικης. Χωρις αυτη την διακριση το κρατος μπορει να θεωρηθει οτι καταργει τα δικαιωματα των πολιτων να προστατευσουν την ζωη και την περιουσια τους με σκυλους φυλακες, ή οτι προβαινει σε αδικαιολογητη και καταχρηστικη γενοκτονια ζωων (κατι που αντικειται στην διακυρηξη των δικαιωματων των ζωων την οποια εχει υπογραψει η Ελλαδα, αλλα και σε καθε εννοια και νομο περι προστασιας των ζωων), αφηνοντας περιθωριο για μυνησεις κατα των οργανων του ελληνικου κρατους απο θιγομενους πολιτες ενωπιον των εγχωριων και διεθνων δικαστηριων. Δημιουργει επισης προβληματα η διατυπωση αυτη στην εξασκηση της απαραιτητης και νομιμης εκπαιδευσης σκυλων αμυνας και στην εξασκηση των καθηκοντων φυλαξης απο σκυλους φυλακες ποιμνιων και αλλων αγροτικων ζωων.
    Επομενως η προτεινομενη τροπολογια ειναι προβληματικη ετσι οπως εχει διατυπωθει. Είναι επιπλέον και νομικα παρακινδυνευμενη διοτι: oι ορισμοι του επικινδυνου σκυλου στην διεθνη νομολογια βασιζονται α) στην αποδειξη της επικινδυνοτητας βασει πραξεων και β) στο ΑΠΡΟΚΛΗΤΟ της πραξεως (unprovoked, unreasonable aggression). Σημειωτεον οτι, στο εξωτερικο, σε περιπτωση αμφισβητησης της επικινδυνοτητας απο τον οποιοδηποτε θιγομενο (κατοχο του ζωου, φιλοζωο πολιτη ή αλλο φορεα) δεν αρκει η γνωματευση των αρμοδιων υπαλληλων αλλα απαιτειται δικαστικη αποφαση – κατι που σημαινει βεβαιως οτι σε περιπτωση τελεσιδικιας υπερ του μυνητη το κρατος υποχρεουνται να καταβαλει αποζημιωσεις και δικαστικα εξοδα. Αντιλαμβανεσθε λοιπον οτι η ανωτερω ατυχης, αδοκιμη και ατελης διατυπωση οδηγει δυνητικα σε περιπετειες.
    Ουδεις ειδικος νομοθετης διεθνως εχει διαννοηθει μεχρι στιγμης να χαρακτηρισει ως επικινδυνο ενα ζωο που βρισκεται σε αυτοαμυνα, ή εκτελει καποιο εντεταλμενο καθηκον στην υπηρεσια του ανθρωπου, δηλαδη αμυνεται της ζωής ή της περιουσιας του κηδεμονα του (στην περιπτωση των σκυλων φυλαξης). Κατι τετοιο δεν ηταν μονον αδικο αλλα και ανοητο διοτι θα εδινε την δυνατοτητα στον οποιοδηποτε εκδικητικο γειτονα ο οποιος αντιπαθει τα κατοικιδια ή εχει μια προσωπικη διενεξη ή αλλη αντιδικια να καταγγειλει τον σκυλο της διπλανης πορτας ως επικινδυνο για να εκδικηθει ή να εκβιασει τον γειτονα του, χωρις την αναγκη υπαρκτων και αναμφισβητητων α) αποδειξεων, β) απροκλητης επιθετικης πραξεως, γ) αρμοδιας γνωματευσεως για την επικινδυνοτητα του ζωου και δ) δικαστικης αποφασεως περι τουτου.
    Είναι προφανες επομενως εκ των ανωτερω οτι η επικινδυνοτητα ζωου συντροφιας πρεπει να αποδεικνυεται απο ατομα με ειδικη καταρτιση (διπλωματουχους εκπαιδευτες – ειδικους της συμπεριφορας) και οχι απλους κτηνιατρους οι οποιοι δεν εχουν την σχετικη ειδικοτητα. Κατι τετοιο απαιτει μια σχετικη υποδομη και προβλεψη απο την σχετικη νομοθεσια ωστε να παρεχεται η δυνατοτητα στις κατα τοπους αρχες που θα επιλαμβανονται των σχετικων περιστατικων να απευθυνονται σε ειδικους για τον καταλληλο χειρισμο των ζωων αυτων αλλα και για την απαραιτητη ειδικη γνωματευση για την επικινδυνοτητα τους ή μη. Οι ειδικοι αυτοι μπορει να ειναι εμπειροι διπλωματουχοι ξενων αναγνωρισμενων σχολων, δηλαδη ιδιωτες που εξασκουν νομιμως το επαγγελμα του εκπαιδευτη στην Ελλαδα ή εξειδικευμενοι και καταλληλα καταρτισμενοι εκπαιδευτες σκυλων της Αστυνομιας ή των Ενοπλων Δυναμεων. Ο Κυνολογικος Ομιλος Ελλαδος επισης διαθετει καταλογο τετοιων ειδικων διεθνως κατοχυρωμενης καταρτισεως.
    Καταληγοντας λοιπον, ως προς την συγκεκριμενη τροπολογια, οποιοσδηποτε ορισμος του επικινδυνου ζωου στα ελληνικα θα πρεπει οπωσδηποτε να περιλαμβανει τις λεξεις ΑΠΡΟΚΛΗΤΗ, ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ & ΑΦΥΣΙΚΗ επιθετικοτητα αλλιως καταδικαζεται δυνητικα οποιοδηποτε φυσιολογικο ζωο εξασκει απλως το ενστικτο της αυτοσυντηρησης ή το τσοπανοσκυλο ή ακομα και το κυνηγοσκυλο που ασκει τα καθηκοντα του.
    Προτεινω λοιπον την αντικατασταση της διατυπωσης ως εξης:
    «στ) Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς είναι το ζώο συντροφιάς, που εκδηλώνει απροκλητη & αδικαιολογητη επιθετικοτητα, χωρις να απειληθει, προβαινοντας σε επιτυχή επίθεση ή ανεπιτυχή προσπάθεια επίθεσης ή απροκλητη και αφυσικα απειλητική στάση και συμπεριφορά προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα, καθώς και το ζώο που πάσχει ή είναι φορέας σοβαρού νοσήματος, που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα και δεν ειναι θεραπεύσιμο».
    [βλ.σχετικα : Definition of a dangerous dog : 1.1 RSPCA Australia defines a dangerous dog as any dog which aggressively attacks a person or other animal causing physical injury or death, or behaves in a manner that a reasonable person would believe poses an unjustified imminent threat of physical injury or death. 1.2 Exceptions to this definition should be considered where a dog has been clearly provoked into attacking a human or other animal in self-defence, defence of a human or their property, or where a dog kept as a companion animal instinctively attacks an animal normally considered as prey. http://kb.rspca.org.au/afile/212/10/
    The Companion Animal Act states that a Dangerous Dog is a dog that…
    Has, without provocation, attacked or killed a person or animal (other than vermin), orHas, without provocation, repeatedly threatened to attack or repeatedly chased a person or animal (other than vermin), orHas displayed unreasonable aggression towards a person or animal (other than vermin)
    http://www.muswellbrook.nsw.gov.au/Council-services/Pets-animals/Restricted-dog-breeds.htm
    http://law.psu.edu/_file/aglaw/Dangerous_Dogs_Brittany_Baney.pdf ]
    ΙΙ. Εκτροφη
    «Όταν εκτρέφεται έστω και ένας θηλυκός σκύλος αναπαραγωγής ή σημειώνονται περισσότεροι από δύο τοκετοί ανά έτος σε θηλυκό σκύλο εκτροφής, απαιτείται υποχρεωτικά η έκδοση άδειας εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς. Άδεια εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς απαιτείται και για τους ερασιτέχνες εκτροφείς σκύλων ή γατών όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου.».
    ********************************
    Τραγελαφικη η διατυπωση της τροπολογιας. Εκτος του οτι εισαγει δυο παραπλησιες εννοιες (αναπαραγωγης & εκτροφης) χωρις να γινεται κατανοητο πού διαφερει εν προκειμενω η χρηση τους στο εδαφιο (αδεια εκτροφης ΚΑΙ αναπαραγωγης ; ΠΟΙΑ η διαφορα εν προκειμενω της αδειας εκτροφης και της αδειας αναπαραγωγης, ω νομοθετα ; μηπως εννοειτε με την εκτροφη την απλη κατοχη αναπαραγωγικου ζωου και με την αναπαραγωγη συγκεκριμενα το ζευγαρωμα του και την διαθεση των απογονων του ; μηπως με το εκτροφη, εννοειτε ανατροφη και διατροφη ; γιατι μας μπερδευετε ετσι και ταλαιπωρειτε αδικα και την ελληνικη γλωσσα ; Και τι εννοειτε «όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου» οταν τα ισχυοντα λεγουν ρητως “Όταν εκτρέφονται περισσότεροι από δύο θηλυκοί σκύλοι αναπαραγωγής ή σημειώνονται περισσότεροι από δύο τοκετοί ανά έτος σε θηλυκούς σκύλους εκτροφής, απαιτείται υποχρεωτικά η έκδοση άδειας αναπαραγωγής, εκτροφής και εμπορίας ζώων συντροφιάς.” ; δεν ηταν αρκετα σαφες ; γιατι απο δυο γινεται ενας ο σκυλος και απαιτεται αδεια εστω και τον ερασιτεχνη κατοχο του ενος σκυλου;
    Σε ποια χωρα ζειτε κυριοι ; δεν ζειτε στην χωρα του ενος και πλεον εκατομμυριου αδεσποτων που κακοποιουνται και θανατωνονται καθημερινα με βασανιστηρια και φρικαλεοτητες οι οποιες εχουν καταδικασει την Ελλαδα στα ματια της παγκοσμιας κοινης γνωμης και εχουν καταστησει την χωρα μας ανεπιθυμητο προορισμο για τον φιλοζωο τουριστα ;
    Αν ζειτε σε αυτη την χωρα που ζουν και ολοι οι υπολοιποι κατοικοι της Ελλαδας, θα πρεπει επιτελους να κανετε χρηση της απλης λογικης – και εξηγουμαι :
    Ας κάνουμε μία υπόθεση:
    Αυριο το πρωί, με το μαγικο ραβδακι της καλης νεράιδας, εξαφανιζονται ΟΛΟΙ οι καθαρόαιμοι σκύλοι απο την Ελλάδα και ΟΛΑ τα ημιαιμα / αδεσποτα υιοθετουνται και στειρωνονται. Η Ελλαδα ξαφνικα μεταμορφωνεται σε εναν ασπιλο παραδεισο. Εχουμε ομως ενα αντικειμενικο προβλημα: πώς θα καλυφθουν οι αναγκες της χωρας και του πληθυσμου απο σκυλους εργασιας ? (ποιμενικους, φυλακες, κυνηγοσκυλα, οδηγους τυφλων, σκυλους των σωματων ασφαλειας, των ενοπλων δυναμεων κ.λ.π.). Αρα, απο καπου πρεπει να εισαγουμε αυτους τους -καθαροαιμους- σκυλους με τα συγκεκριμενα χαρακτηριστικα (ας ξεχασουμε προς το παρον την υπαρξη ελληνικων φυλων τις οποιες προφανως καποιοι αφελεις κατατασσουν στην κυνοφιλια πολυτελειας ακομα και αν φυλανε προβατα στα Τζουμέρκα). Και για να μην εισαγουμε συνεχεια και αιμορραγουμε οικονομικα και πηγαινει χαμενο το γενετικο υλικο των ηδη εισαχθεντων, καλο θα ηταν να τους αναπαραγουμε στην Ελλαδα. Επειδη ομως η αναπαραγωγη χρειαζεται γενεαλογικα μητρώα εγγραφης, προτυπα και την εφαρμογη αυτων, δηλαδη κανονες, γνωσεις, εξειδικευμενους κριτες, γενετιστες, εκπαιδευτες, εκθεσεις & αγωνες εργασιας, θα πρεπει να ιδρυσουμε και ενα Κυνολογικο Οργανισμο (επειδη την υπαρξη του Κυνολογικου Ομιλου Ελλαδος δεν την εχει ακομα αντιληφθει το ελληνικο κρατος). Επισης, αναπαραγωγη δεν γινεται δυστυχως χωρις εκτροφεις (δηλαδη κυνοφιλους πολυτελειας). Επειδη ομως οι σκυλοι δεν γενιουνται ολοι τελειοι, καποιοι απο αυτους τους σκυλους θα ειναι ακαταλληλοι για εργασια και θα πρεπει να δοθουν σαν σκυλοι συντροφιας. Επειδη ομως και ατυχηματα συμβαινουν και ουτε οι ανθρωποι ειναι ολοι τελειοι (η νεραιδα ξεχασε να κανει ολους τους κατοικους εν Ελλαδι αψογους κυνοφιλους και να τους χαρισει εκ γενετης φιλοζωικη παιδεια και κυνοφιλικη συνειδηση) καποιοι απο αυτους τους σκυλους εργασιας & συντροφιας θα χαθουν, καποιοι θα δραπετευσουν και θα αναπαραχθουν ελευθερα, καποιοι θα κλαπουν ή θα πεσουν στα χερια αετονυχηδων που θα τους αναπαραγουν παρανομα & καταχρηστικα (η νεραίδα επισης ξεχασε να κανει τους νομους, τις αστυνομικες αρχες και τους κτηνιατρους τελειους). Και επειδη η ανθρωπινη φυση ειναι ζηλιαρα, καποιοι που εχουν ξεμεινει εν τω μεταξυ απο σκυλο γιατι ο υιοθετημενος πεθανε, θα υποκυψουν στον πειρασμο, μια και δεν υπαρχει αλλη πηγη αποκτησης σκυλου στην μετα-Οργουελλιανή αυτη Ελλαδα, να αγορασουν στη ζουλα το παρανομο «προϊον» για να το αναπαραγουν με τη σειρα τους στην πισω αυλη, γιατι το παρανομο μοσχοπουλιεται. Οι γειτονες τους που μεχρι τοτε ειχαν μονο υιοθετημενο ημιαιμο θα ανακαλυψουν ξαφνικα οτι υπαρχουν καθαροαιμα και θα θελουν κι’ αυτοι ενα, κ.ο.κ. Καποιοι μαλιστα θα φτασουν στο υστατο ακρο να ισχυριζονται οτι η κατοχη καθαροαιμου σκυλου ειναι ανθρωπινο δικαιωμα που δεν μπορει να απαγορευεται απο το κρατος ! Και ο μπακαλης της γειτονιας που υποφερει απο την οικονομικη κριση θα αρχισει να εισαγει καθαροαιμα απο κουταβοπαραγωγικες μοναδες του εξωτερικου (ξεχασαμε να ζητησουμε απο την καλη νεράιδα να απαγορευσει την εισαγωγη και πωληση απο πετ σοπ καθως και την διαθεση σκυλων απο μη αναγνωρισμενους εκτροφεις μεσω μικρων αγγελιων και ηλεκτρονικων μεσων – αλλα να μην ξεχασουμε και την πιθανοτητα του λαθρεμποριου που οργιαζει σε συνθηκες Big Brother…). Σκεφθειτε λοιπον ποσος χρονος θα χρειαστει πριν καταληξουμε παλι στην αρχη της υποθεσης και χρειαστει να ξανακαλεσουμε την καλη νεράιδα? Συμφωνα με τους προχειρους υπολογισμους μου, απο ενα ζευγαρι αδεσποτα θα καταληξουμε με ενα εκατομμυριο σε 5 με 10 χρονια…
    Η παραπανω υποθεση αντικατοπτριζει την ελληνικη πραγματικοτητα, αγαπητε νομοθετα…
    Διοτι τα καταστηματα εισαγωγης και μεταπωλησης (με συνοπτικες διαδικασιες και χωρις πολλες ερωτησεις και ελεγχους καταλληλοτητας των μεν ή των δε) ακαταλληλων σκυλων απο ακαταλληλες πηγες σε ακαταλληλους ιδιοκτητες, οι οποιοι θα εξακολουθουν να τα αναπαραγουν καταχρηστικα χωρις σωστη φροντιδα και προδιαγραφες και να τα διαθετουν σε αλλους ακαταλληλους και ανευθυνους ιδιοκτητες, που ολοι μαζι θα τα εγκαταλειπουν στον δρομο οπου θα αναπαραγονται ανεξελεγκτα, δεν αντιμετωπιζονται νομοθετικα οπως θαπρεπε ουτε περιοριζεται το καταστρεπτικο και απανθρωπο εργο τους. Η μεταφορα, αποθηκευση και εκθεση κουταβιων προς πωληση απο αυτα τα καταστηματα συνιστα αφ’ εαυτης, ντε φακτο, κακομεταχειριση. Δεν υπαρχει αμφιβολια ουτε αμφισβητηση του γεγονοτος αυτου – ειναι κατι που πιστοποιουν ολοι οι ειδικοι στην ψυχολογια και την συμπεριφορα των σκυλων και που γνωριζει οποιοσδηποτε ειχε ποτε εστω και στοιχειωδη αντιληψη των βασικων αναγκων ενος κουταβιου σε ηλικια οκτω εβδομαδων. Η τραυματικη αυτη εμπειρια αφηνει ανεξιτηλες βλαβες και αποτελει σκληροτατη σωματικη και ψυχολογικη κακομεταχειριση, συμφωνα με την εννοια της κακης και βαναυσης μεταχειρισης και της βιας οπως αυτες οριζονται επακριβως απο τον νομο περι προστασιας των ζωων, οποτε ειναι αυτονοητο οτι αυτη καθεαυτη η πραξη της διατηρησης και εκθεσης προς πωληση κουταβιων λιγων εβδομαδων απο τα καταστηματα αυτα εμπιπτει στις προβλεψεις του νομου και θα επρεπε να απαγορευεται. Δεν χρειαζεται να ειναι κανεις νομικος για να αντιληφθει το γεγονος αυτο και για να συνειδητοποιησει ποσο οξυμωρο σχημα αποτελει ενα νομοθετημα περι προστασιας των ζωων συντροφιας που επιτρεπει την μαζικη μεταφορα, το στοιβαγμα και το κλουβιασμα σε προθηκες καταστηματων κουταβιων αυτης της ηλικιας μεχρι να πωληθουν στον πρωτο τυχοντα καταναλωτη που περναει απο την βιτρινα σα να επροκειτο για αψυχα αντικειμενα. Και μεχρι ποια ηλικια εκτιθενται προς πωληση και τι γινονται αυτα που δεν βρισκουν αγοραστες ειναι αλλη μια σκοτεινη πλευρα της αναλγητης, καταχρηστικης και απαραδεκτης αυτης δραστηριοτητας, η οποια ομως εξασκειται με τις ευλογιες του Νομου…Η σοφια του Νομου ειναι ακατανοητη αφου επιτρεπει μεν κατι τετοιο, αλλα συγχρονως απαγορευει την συμμετοχη ενος σκυλου με κομμενη ουρα σε μια εξεταση η οποια εχει σκοπο να αξιολογησει κατα ποσον οι σκυλοι εχουν κοινωνικοποιηθει σωστα και αν ο χαρακτηρας και η συμπεριφορα τους ειναι ισορροπημενη και αποδεκτη στα πλαισια της κοινωνιας…Δηλαδη, ο Νομος προστατευει το συμφερον του εισαγωγεα και μεταπωλητη κουταβιων αφ’ ενος, αλλα δεν προστατευει το συμφερον του πολιτη αφ’ ετέρου, το οποιο θα υπηρετειτο πολυ σωστοτερα αν ολοι οι σκυλοι στην Ελλαδα, ασχετως απο την μορφη και τις διαστασεις των αυτιων και της ουρας τους, συμμετειχαν σε αξιολογηση του χαρακτηρα και της δημοσιας συμπεριφορας τους, οπως γινεται σε αλλες -πολιτισμενες- χωρες με την εξεταση που ονομαζεται Σκυλος Καλος-Πολιτης (Canine Good Citizen Test) ή Εξεταση Επαρκους Κοινωνικης Συμπεριφορας… Για αλλη μια φορα επιβεβαιωνεται οτι η ημιμαθεια ειναι χειροτερη της αμαθειας – αλλα προκειμενου για νομοθετες, οφειλουν τουλαχιστον να ενημερωνονται και αναζητουν πληροφορηση και γνωση και συμβουλες απο ειδικους πριν προβουν σε νομοθετικες προτασεις, ή τουλαχιστον αυτο θα ηλπιζε ο ενημερωμενος πολιτης…
    Αντιθετα, η νομοθεσια καταδυναστευει και καταδιωκει και οδηγει σε εξαφανιση τον μονο παραγοντα ουσιαστικης κυνοφιλικης παιδειας που υπαρχει σε αυτον τον τοπο – τον ερασιτεχνη, φιλοζωο, κυνοφιλο, υπευθυνο, σωστο εκτροφεα και τα συλλογικα του οργανα (κυνοφιλικα σωματεια), που εχει ενα ή δυο σκυλους υψηλης γενεαλογικης ποιοτητας στο σπιτι του και δεν διαθετει πολυδαπανες εγκαταστασεις, χτηματα πολλων στρεμματων και υπαλληλους. Αντιθετα εχει ξοδεψει ανυπολογιστα ποσα χρηματων για να μαθει το αντικειμενο του και για να αποκτησει λιγους αλλα εκλεκτους σκυλους-γεννητορες. Η ασχολια του ειναι χομπυ και εργο ζωης στο οποιο εχει αφιερωσει απειρα χρονια εξειδικευσης και προσφορας, ενω οι γεννες του ειναι σπανιες, προσεγμενες και ποιοτικες. Οι κηδεμονες των σκυλων που διαθετει επιλεγονται προσεκτικα και εξονυχιστικα για την καταλληλοτητα και την υπευθυνοτητα τους, εκπαιδευονται και διαπαιδαγωγουνται απο τον ιδιο και προωθουν με το παραδειγμα και τις γνωσεις τους την υπευθυνη διαχειριση σκυλων. Οι σκυλοι αυτης της ποιοτικης εκτροφης εκπροσωπουν επαξια την Ελλαδα στο εξωτερικο και διαψευδουν οσο γινεται την αθλια εντυπωση που υπαρχει εξω για την κυνοφιλια στον τοπο μας. Ο εκτροφεας αυτος, αναγνωρισμενος διεθνως αλλα παραγνωρισμενος και παρεξηγημενος στον τοπο του, αγωνιζεται εναντια στις αντιξοοτητες για την διασωση και την αναγνωριση της ζωντανης πολιτιστικης κληρονομιας με ιστορια και προσφορα χιλιετιων που αποτελουν οι καθαροαιμοι σκυλοι και μαλιστα οι αρχεγονες ελληνικες φυλες, χωρις καμμια συνδρομη και διευκολυνση απο το κρατος.
    Οι μονες λυσεις που εχουν αποδειχτει απο την διεθνη εμπειρια οτι εχουν αποτελεσμα στην θεραπεια των ενδημικων προβληματων της ελληνικης πραγματικοτητας σε σχεση με την προστασια των ζωων συντροφιας, ειναι οι λυσεις εκεινες που οδηγουν τον υποψηφιο κηδεμονα σκυλου σε υπευθυνες πηγες αποκτησης κατοικιδιου, δηλαδη πηγες οι οποιες θα εξασφαλισουν περαιτερω οτι ο κηδεμονας αυτος δεν θα εγκαταλειψει το ζωο, παρεχοντας του επιμορφωση, καθοδηγηση και στηριξη σε τυχον δυσκολιες που θα αντιμετωπισει. Οι πηγες αυτες που εχουν την καταλληλη γνωση και υποδομη γι’ αυτη την υψηλης ποιοτητας κυνοφιλικη λειτουργια και προσφορα ειναι οι Εθνικοι Κυνολογικοι Οργανισμοι και οι ομιλοι που λειτουργουν υπο την αιγιδα τους, δηλαδη οι συλλογοι εκτροφεων καθαροαιμων φυλων καθως και τα σοβαρα φιλοζωικα σωματεια. Οι πολιτες που επιλεγουν κατοικιδιο ωριμα και συνειδητα με την βοηθεια αυτων των φορεων δεν το εγκαταλειπουν, ουτε φειδονται εξοδων προκειμενου να το εκπαιδευσουν και να το διατηρησουν υγιες. Αντιθετα οι ανθρωποι που προμηθευονται παρορμητικα σκυλους απο αητονυχηδες σκυλεμπορους, εισαγωγεις-μεταπωλητες και κουταβοπαραγωγους, δεν ενημερωνονται σωστα ουτε υποστηριζονται με συμβουλες και βοηθεια μετα την πωληση, επομενως καταληγουν ειτε να αναπαραγαγουν ανευθυνα το σκυλο τους χωρις τις απαραιτητες εξετασεις υγειας και διαθετοντας τα κουταβια προχειρα, σε εξισου ακαταλληλους ιδιοκτητες, ειτε να τα εγκαταλειπουν χωρις τυψεις στην πρωτη αντιξοοτητα, ή επειδη λογω ελλειψης σωστης φροντιδας, κοινωνικοποιησης και εκπαιδευσης τα ζωα αυτα δημιουργησαν προβληματα, οπως μπορουν να σας διαβεβαιωσουν ολοι οσοι εχουν εμπειρια περισυλλογης και διασωσης σκυλων.
    Επομενως, τα μονα μετρα που μπορουν να αντιμετωπισουν οριστικα, αποτελεσματικα και μονιμα το ελληνικο προβλημα ειναι:
    1. Η απαγορευση της εισαγωγης και μεταπωλησης σκυλων και γατων απο τα καταστηματα πετ – σοπ, που εισαγουν σωρηδον και λαθραια δυστυχισμενα, προβληματικα, ημιθανη, αρρωστα και προωρα απομακρυσμενα απο την μητερα τους κουταβακια απο αθλιες κουταβοπαραγωγικες μοναδες με πλαστα πιστοποιητικα, χωρις εμβολια, απο γονεις χωρις εξετασεις υγειας, σε εξευτελιστικες τιμες και τα μεταπωλουν με υπερογκο κερδος χωρις ελεγχους, μεταφεροντας τα και διατηρωντας τα σε απαραδεκτες συνθηκες μεσα σε γυαλες σαν χρυσοψαρα στις βιτρινες τους. Χιλιαδες πεθαινουν κατα την μεταφορα , αποθηκευση και εκθεση τους στις προθηκες αυτων των καταστηματων που εχει απαγορευτει η λειτουργια τους σε καθε πολιτισμενη κοινωνια της Ευρωπης εκτος απο την τριτοκοσμικη Ελλαδα. Σταματηστε επιτελους αυτο το αισχρο εμποριο ψυχων και τον αβαστακτο φορο αιματος. Ενισχυστε αντιθετα και δωστε κινητρα για την αναπτυξη της εγχωριας, υπευθυνης, σοβαρης και ποιοτικης εκτροφης καθαροαιμων σκυλων & κυνοφιλιας και δωστε ωθηση στην διασωση ελληνικων φυλων. Με τον τροπο αυτο οι υποψηφιοι κηδεμονες σκυλου θα απευθυνονται στις υπευθυνες και νομιμες πηγες αποκτησης του – ειτε στον αναγνωρισμενο και ελεγχομενο εκτροφεα, ειτε στο φιλοζωικο σωματειο.
    2. Η παταξη του παραεμποριου απο κουταβοπαραγωγους της πισω αυλης, εργοστασια κουταβιων εγχωρια και ξενα και σκυλεμπορους πασης φυσεως χωρις αδεια που διαθετουν σκυλους μεσω μικρων αγγελιων και ιστοσελιδων (back yard breeders & puppy farms/puppy mills). Οι υπευθυνοι εκτροφεις, επαγγελματιες και ερασιτεχνες, δηλωνουν τις γεννες τους στον Κυνολογικο Ομιλο Ελλαδος και εκτρεφουν σκυλους υψηλων προδιαγραφων, συμμετεχοντας σε εκδηλωσεις αξιολογησης της τυπικης μορφολογιας, της αρτιας κατασκευης, του ισορροπημενου χαρακτηρα και των εργασιακων ικανοτητων των ζωων τους. Οι εκτροφεις αυτοι υφιστανται αμειλικτο και αθεμιτο ανταγωνισμο απο τα πετ σοπ και τις αθλιες κουταβοπαραγωγικες μοναδες του εξωτερικου και του εσωτερικου, που κατακλυζουν τους δρομους μας με εγκαταλελειμμενα ζωα και πληθαινουν τις στρατιες των αδεσποτων.
    Στην Πολωνια απαγορευτηκε η πωληση σκυλων και γατων χωρις γενεαλογια (πετιγκρι) απο την 1/1/2012. Οι υπευθυνοι εκτροφεις, επαγγελματιες και ερασιτεχνες, δεν αναπαραγουν ζωα χωρις πετιγκρι. Ο μοναδικος οργανισμος καταγραφης των καθαροαιμων σκυλων στην Ελλαδα ειναι ο Κυνολογικος Ομιλος Ελλαδος, ο μονος εθνικος οργανισμος στην χωρα που ειναι αναγνωρισμενος απο την Διεθνη Κυνολογικη Ομοσπονδια και διαθετει εγκυρα μητρωα εγγραφης καθαροαιμων σκυλων, ελληνικων και ξενων φυλων. Ειναι ευκολος επομενως σε συνεργασια με τον Κ.Ο.Ε. ο ουσιαστικος ελεγχος της εκτροφης καθαροαιμων σκυλων στην επικρατεια και η παταξη του παραεμποριου. Ολοι οι συνειδητοι και υπευθυνοι εκτροφεις στην Ελλαδα ζητουν την κατοχυρωση της δραστηριοτητας τους με την θεσπιση Αδειας Εκτροφεα και την ιδρυση Αστυνομιας Προστασιας Ζωων και ειναι ετοιμοι να καταβαλλουν ειδικη εισφορα για τους σκοπους αυτους. Σε αλλες χωρες οι ερασιτεχνες εκτροφεις που δεν πραγματοποιουν πανω απο τρεις γεννες τον χρονο καταβαλλουν ειδικη εισφορα που κυμαινεται απο 12 εως 20 ανα ζωο που διατηρουν κατ’ ετος και απο 10 εως 20 ευρω για καθε κουταβι που εκτρεφουν. Οι επαγγελματιες εκτροφεις καταβαλλουν αναλογα διαρρυθμισμενα ποσα. Καθιερωστε νομοθετικα δυο ειδη αδειων εκτροφης – για ερασιτεχνες και για επαγγελματιες – και απαγορευστε την πωληση σκυλων χωρις πετιγκρι (με εξαιρεση τις ελληνικες φυλες που βρισκονται σε σταδιο αναδιαρθρωσης) και την μαζικη εισαγωγη – μεταπωληση σκυλων απο πετ σοπ χωρις σημανση, βιβλιαριο εμβολιασμων και πιστοποιητικα εγγραφης σε αναγνωρισμενη κυνολογικη αρχη. Αυτος ειναι ο μονος τροπος να αντιμετωπιστει η οικονομικη αιμορραγια απο την παρανομη εισαγωγη και το σκυλεμποριο καθως και η φοροδιαφυγη. Με τα εσοδα αυτα και την εισφορα που θα καταβαλλεται απο τους αναγνωρισμενους εκτροφεις θα μπορεσουν να πραγματοποιηθουν απαραιτητα προγραμματα περιθαλψης & στειρωσεων, να ενισχυθουν οι φιλοζωικοι φορεις, να διατεθουν κονδυλια για την διασωση ελληνικων φυλων και να λειτουργησει ο αναγκαιος θεσμος της Αστυνομιας Ζωων. Οι αναγνωρισμενοι εκτροφεις μπορουν να παρεχουν υψηλου επιπεδου ενημερωση με επιμορφωτικες εκδηλωσεις και ομιλιες κυνοφιλικου περιεχομενου σε σχολεια και αλλα κοινωφελη ιδρυματα. Υπαρχει ενα πολυ αξιολογο δυναμικο στις ταξεις των εκτροφεων το οποιο ειναι στην διαθεση της κοινωνιας και της πολιτειας να διοχετευσει τις γνωσεις του προς το κοινο οφελος.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 11:35 | ΔΗΜΗΤΡΑ

    ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΠΟΥ ΖΩ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ..ΕΓΩ ΚΥΡΙΟΙ, ΔΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΑΝ ΒΓΑΙΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΣΚΥΛΙΑ, ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ????? ΑΠΟ ΟΤΙ ΒΛΕΠΩ ΟΧΙ…ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΑΣ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΣΚΥΛΟΙ!

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 11:01 | Ελένη Μουζάκη

    πόσος φόβος! και όλο και λιγότερη αγάπη κι ενδιαφέρον…πώς περιγράφεται όλη αυτή η κτηνωδία που ζούμε άνθρωποι και ζώα στις μέρες μας;

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 10:27 | ΣΟΦΙΑ ΜΠΕΚΟΥ

    ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΤΑ ΖΩΑ ΕΤΣΙ? ΜΑΛΛΟΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΤΑΞΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΕΚΤΡΩΜΑ….ΣΑ ΔΕ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ ΚΥΡΙΟΙ …ΤΟΣΟ ΜΙΣΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΘΩΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ ? ΓΙΑΤΙ ? ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΣΚΟΠΟ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΤΩΡΑ ΕΠΙΔΙΔΕΣΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΣΚΟΠΟ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ…ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ….ΑΠΟ ΔΩ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΑΣ!!!!ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΕΤΕ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΑΥΣΤΗΡΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΗΘΕΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΣΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΖΩΩΝ ΕΣΕΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΣΕΤΕ ΕΝΑ ΑΘΩΟ ΠΛΑΣΜΑ…..ΓΙΑΤΙ ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΚΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ? ΣΕ ΤΙ ΣΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΕΙΡΑΞΕΙ? ΜΑ ΚΑΛΑ ΟΤΑΝ ΣΥΝΤΑΣΣΟΤΑΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΔΕ ΒΡΕΘΗΚΕ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ? ΤΟΣΗ ΑΠΑΝΘΡΩΠΙΑ ΣΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΠΙΑ????? ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΙΤΗΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ…ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΜΙΑ ΑΗΔΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ….

  • καμία θανάτωση ζώου! Ειδικοί άνθρωποι να στελεχώσουν θέσεις φροντίδας κι όχι άσχετοι… προτιμότερο εκπαιδευτές. Προσοχή στις καταγγελίες αν αληθεύουν, δεν είναι όλα τα ζώα επικίνδυνα ή ενοχλητικά… στη χώρα μας βασιλεύει η υπερβολή.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 10:03 | αναγνώστης

    Δυστυχώς, έχει χαθεί το μέτρο και η ουσία του σχολιασμού για το παρόν άρθρο, το οποίο ούτως ή άλλως είναι εμβόλιμο και δεν υπήρχε στο αρχικό σχέδιο νόμου.
    Η μόνη λύση είναι να αποσυρθεί εντελώς. Δεν μπορεί τόσο σοβαρά θέματα να εξετάζονται επιπόλαια και σε ένα επείγον νομοσχέδιο, για το οποίο οι αγρότες έχουν βγάλει τρακτέρ και καραδοκούν στις εθνικές!
    Με την αθρόα δε «εισβολή» των αυτοαποκαλούμενων «ζώοφιλων», ιδίως του λεγόμενου ασθενούς φύλου, ο σχολιασμός του άρθρου έχει μετατραπεί σε «facebook», με προτάσεις για ευθανασία και σε ανθρώπους !

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 10:39 | Μάνος Ματσάκης

    Θα παρακαλούσα τους ενδιαφερόμενους να δούνε και τον σύνδεσμο εδώ γιατί πέρα από τις υπογραφές που συγκεντρώνονται περιέχει επιστολή με ρεαλιστικές προτάσεις: http://www.change.org/petitions/stop-anti-breeding-pro-puppy-farming-legislation-in-greece-2

    «Όταν εκτρέφεται έστω και ένας θηλυκός σκύλος αναπαραγωγής ή σημειώνονται περισσότεροι από δύο τοκετοί ανά έτος σε θηλυκό σκύλο εκτροφής, απαιτείται υποχρεωτικά η έκδοση άδειας εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς. Άδεια εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς απαιτείται και για τους ερασιτέχνες εκτροφείς σκύλων ή γατών όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου.».
    ********************************

    Τα καταστηματα εισαγωγης και μεταπωλησης (με συνοπτικες διαδικασιες και χωρις πολλες ερωτησεις και ελεγχους καταλληλοτητας των μεν ή των δε) ακαταλληλων σκυλων απο ακαταλληλες πηγες σε ακαταλληλους ιδιοκτητες, οι οποιοι θα εξακολουθουν να τα αναπαραγουν καταχρηστικα χωρις σωστη φροντιδα και προδιαγραφες και να τα διαθετουν σε αλλους ακαταλληλους και ανευθυνους ιδιοκτητες, που ολοι μαζι θα τα εγκαταλειπουν στον δρομο οπου θα αναπαραγονται ανεξελεγκτα, δεν αντιμετωπιζονται νομοθετικα οπως θαπρεπε ουτε περιοριζεται το καταστρεπτικο και απανθρωπο εργο τους. Η μεταφορα, αποθηκευση και εκθεση κουταβιων προς πωληση απο αυτα τα καταστηματα συνιστα αφ’ εαυτης, ντε φακτο, κακομεταχειριση. Δεν υπαρχει αμφιβολια ουτε αμφισβητηση του γεγονοτος αυτου – ειναι κατι που πιστοποιουν ολοι οι ειδικοι στην ψυχολογια και την συμπεριφορα των σκυλων και που γνωριζει οποιοσδηποτε ειχε ποτε εστω και στοιχειωδη αντιληψη των βασικων αναγκων ενος κουταβιου σε ηλικια οκτω εβδομαδων. Η τραυματικη αυτη εμπειρια αφηνει ανεξιτηλες βλαβες και αποτελει σκληροτατη σωματικη και ψυχολογικη κακομεταχειριση, συμφωνα με την εννοια της κακης και βαναυσης μεταχειρισης και της βιας οπως αυτες οριζονται επακριβως απο τον νομο περι προστασιας των ζωων, οποτε ειναι αυτονοητο οτι αυτη καθεαυτη η πραξη της διατηρησης και εκθεσης προς πωληση κουταβιων λιγων εβδομαδων απο τα καταστηματα αυτα εμπιπτει στις προβλεψεις του νομου και θα επρεπε να απαγορευεται.

    Αντιθετα, η νομοθεσια καταδυναστευει και καταδιωκει και οδηγει σε εξαφανιση τον μονο παραγοντα ουσιαστικης κυνοφιλικης παιδειας που υπαρχει σε αυτον τον τοπο – τον ερασιτεχνη, φιλοζωο, κυνοφιλο, υπευθυνο, σωστο εκτροφεα και τα συλλογικα του οργανα (κυνοφιλικα σωματεια), που εχει ενα ή δυο σκυλους υψηλης γενεαλογικης ποιοτητας στο σπιτι του και δεν διαθετει πολυδαπανες εγκαταστασεις, χτηματα πολλων στρεμματων και υπαλληλους. Αντιθετα εχει ξοδεψει ανυπολογιστα ποσα χρηματων για να μαθει το αντικειμενο του και για να αποκτησει λιγους αλλα εκλεκτους σκυλους-γεννητορες. Η ασχολια του ειναι χομπυ και εργο ζωης στο οποιο εχει αφιερωσει απειρα χρονια εξειδικευσης και προσφορας, ενω οι γεννες του ειναι σπανιες, προσεγμενες και ποιοτικες. Οι κηδεμονες των σκυλων που διαθετει επιλεγονται προσεκτικα και εξονυχιστικα για την καταλληλοτητα και την υπευθυνοτητα τους, εκπαιδευονται και διαπαιδαγωγουνται απο τον ιδιο και προωθουν με το παραδειγμα και τις γνωσεις τους την υπευθυνη διαχειριση σκυλων. Οι σκυλοι αυτης της ποιοτικης εκτροφης εκπροσωπουν επαξια την Ελλαδα στο εξωτερικο και διαψευδουν οσο γινεται την αθλια εντυπωση που υπαρχει εξω για την κυνοφιλια στον τοπο μας. Ο εκτροφεας αυτος, αναγνωρισμενος διεθνως αλλα παραγνωρισμενος και παρεξηγημενος στον τοπο του, αγωνιζεται εναντια στις αντιξοοτητες για την διασωση και την αναγνωριση της ζωντανης πολιτιστικης κληρονομιας με ιστορια και προσφορα χιλιετιων που αποτελουν οι καθαροαιμοι σκυλοι και μαλιστα οι αρχεγονες ελληνικες φυλες, χωρις καμμια συνδρομη και διευκολυνση απο το κρατος.

    Οι μονες λυσεις που εχουν αποδειχτει απο την διεθνη εμπειρια οτι εχουν αποτελεσμα στην θεραπεια των ενδημικων προβληματων της ελληνικης πραγματικοτητας σε σχεση με την προστασια των ζωων συντροφιας, ειναι οι λυσεις εκεινες που οδηγουν τον υποψηφιο κηδεμονα σκυλου σε υπευθυνες πηγες αποκτησης κατοικιδιου, δηλαδη πηγες οι οποιες θα εξασφαλισουν περαιτερω οτι ο κηδεμονας αυτος δεν θα εγκαταλειψει το ζωο, παρεχοντας του επιμορφωση, καθοδηγηση και στηριξη σε τυχον δυσκολιες που θα αντιμετωπισει. Οι πηγες αυτες που εχουν την καταλληλη γνωση και υποδομη γι’ αυτη την υψηλης ποιοτητας κυνοφιλικη λειτουργια και προσφορα ειναι οι Εθνικοι Κυνολογικοι Οργανισμοι και οι ομιλοι που λειτουργουν υπο την αιγιδα τους, δηλαδη οι συλλογοι εκτροφεων καθαροαιμων φυλων καθως και τα σοβαρα φιλοζωικα σωματεια. Οι πολιτες που επιλεγουν κατοικιδιο ωριμα και συνειδητα με την βοηθεια αυτων των φορεων δεν το εγκαταλειπουν, ουτε φειδονται εξοδων προκειμενου να το εκπαιδευσουν και να το διατηρησουν υγιες. Αντιθετα οι ανθρωποι που προμηθευονται παρορμητικα σκυλους απο αητονυχηδες σκυλεμπορους, εισαγωγεις-μεταπωλητες και κουταβοπαραγωγους, δεν ενημερωνονται σωστα ουτε υποστηριζονται με συμβουλες και βοηθεια μετα την πωληση, επομενως καταληγουν ειτε να αναπαραγαγουν ανευθυνα το σκυλο τους χωρις τις απαραιτητες εξετασεις υγειας και διαθετοντας τα κουταβια προχειρα, σε εξισου ακαταλληλους ιδιοκτητες, ειτε να τα εγκαταλειπουν χωρις τυψεις στην πρωτη αντιξοοτητα, ή επειδη λογω ελλειψης σωστης φροντιδας, κοινωνικοποιησης και εκπαιδευσης τα ζωα αυτα δημιουργησαν προβληματα, οπως μπορουν να σας διαβεβαιωσουν ολοι οσοι εχουν εμπειρια περισυλλογης και διασωσης σκυλων.

    Επομενως, τα μονα μετρα που μπορουν να αντιμετωπισουν οριστικα, αποτελεσματικα και μονιμα το ελληνικο προβλημα ειναι:

    1. Η απαγορευση της εισαγωγης και μεταπωλησης σκυλων και γατων απο τα καταστηματα πετ – σοπ, που εισαγουν σωρηδον και λαθραια δυστυχισμενα, προβληματικα, ημιθανη, αρρωστα και προωρα απομακρυσμενα απο την μητερα τους κουταβακια απο αθλιες κουταβοπαραγωγικες μοναδες με πλαστα πιστοποιητικα, χωρις εμβολια, απο γονεις χωρις εξετασεις υγειας, σε εξευτελιστικες τιμες και τα μεταπωλουν με υπερογκο κερδος χωρις ελεγχους, μεταφεροντας τα και διατηρωντας τα σε απαραδεκτες συνθηκες μεσα σε γυαλες σαν χρυσοψαρα στις βιτρινες τους. Χιλιαδες πεθαινουν κατα την μεταφορα , αποθηκευση και εκθεση τους στις προθηκες αυτων των καταστηματων που εχει απαγορευτει η λειτουργια τους σε καθε πολιτισμενη κοινωνια της Ευρωπης εκτος απο την τριτοκοσμικη Ελλαδα. Σταματηστε επιτελους αυτο το αισχρο εμποριο ψυχων και τον αβαστακτο φορο αιματος. Ενισχυστε αντιθετα και δωστε κινητρα για την αναπτυξη της εγχωριας, υπευθυνης, σοβαρης και ποιοτικης εκτροφης καθαροαιμων σκυλων & κυνοφιλιας και δωστε ωθηση στην διασωση ελληνικων φυλων. Με τον τροπο αυτο οι υποψηφιοι κηδεμονες σκυλου θα απευθυνονται στις υπευθυνες και νομιμες πηγες αποκτησης του – ειτε στον αναγνωρισμενο και ελεγχομενο εκτροφεα, ειτε στο φιλοζωικο σωματειο.

    2. Η παταξη του παραεμποριου απο κουταβοπαραγωγους της πισω αυλης, εργοστασια κουταβιων εγχωρια και ξενα και σκυλεμπορους πασης φυσεως χωρις αδεια που διαθετουν σκυλους μεσω μικρων αγγελιων και ιστοσελιδων (back yard breeders & puppy farms/puppy mills). Οι υπευθυνοι εκτροφεις, επαγγελματιες και ερασιτεχνες, δηλωνουν τις γεννες τους στον Κυνολογικο Ομιλο Ελλαδος και εκτρεφουν σκυλους υψηλων προδιαγραφων, συμμετεχοντας σε εκδηλωσεις αξιολογησης της τυπικης μορφολογιας, της αρτιας κατασκευης, του ισορροπημενου χαρακτηρα και των εργασιακων ικανοτητων των ζωων τους. Οι εκτροφεις αυτοι υφιστανται αμειλικτο και αθεμιτο ανταγωνισμο απο τα πετ σοπ και τις αθλιες κουταβοπαραγωγικες μοναδες του εξωτερικου και του εσωτερικου, που κατακλυζουν τους δρομους μας με εγκαταλελειμμενα ζωα και πληθαινουν τις στρατιες των αδεσποτων.

    Στην Πολωνια απαγορευτηκε η πωληση σκυλων και γατων χωρις γενεαλογια (πετιγκρι) απο την 1/1/2012. Οι υπευθυνοι εκτροφεις, επαγγελματιες και ερασιτεχνες, δεν αναπαραγουν ζωα χωρις πετιγκρι. Ο μοναδικος οργανισμος καταγραφης των καθαροαιμων σκυλων στην Ελλαδα ειναι ο Κυνολογικος Ομιλος Ελλαδος, ο μονος εθνικος οργανισμος στην χωρα που ειναι αναγνωρισμενος απο την Διεθνη Κυνολογικη Ομοσπονδια και διαθετει εγκυρα μητρωα εγγραφης καθαροαιμων σκυλων, ελληνικων και ξενων φυλων. Ειναι ευκολος επομενως σε συνεργασια με τον Κ.Ο.Ε. ο ουσιαστικος ελεγχος της εκτροφης καθαροαιμων σκυλων στην επικρατεια και η παταξη του παραεμποριου.

    Ολοι οι συνειδητοι και υπευθυνοι εκτροφεις στην Ελλαδα ζητουν την κατοχυρωση της δραστηριοτητας τους με την θεσπιση ΑΔΕΙΑΣ ΕΚΤΡΟΦΕΑ και την ιδρυση Αστυνομιας Προστασιας Ζωων και ειναι ετοιμοι να καταβαλλουν ειδικη εισφορα για τους σκοπους αυτους. Σε αλλες χωρες οι ερασιτεχνες εκτροφεις που δεν πραγματοποιουν πανω απο τρεις γεννες τον χρονο καταβαλλουν ειδικη εισφορα που κυμαινεται απο 12 εως 20 ανα ζωο που διατηρουν κατ’ ετος και απο 10 εως 20 ευρω για καθε κουταβι που εκτρεφουν. Οι επαγγελματιες εκτροφεις καταβαλλουν αναλογα διαρρυθμισμενα ποσα. Καθιερωστε νομοθετικα δυο ειδη αδειων εκτροφης – για ερασιτεχνες και για επαγγελματιες – και απαγορευστε την πωληση σκυλων χωρις πετιγκρι (με εξαιρεση τις ελληνικες φυλες που βρισκονται σε σταδιο αναδιαρθρωσης) και την μαζικη εισαγωγη – μεταπωληση σκυλων απο πετ σοπ χωρις σημανση, βιβλιαριο εμβολιασμων και πιστοποιητικα εγγραφης σε αναγνωρισμενη κυνολογικη αρχη. Αυτος ειναι ο μονος τροπος να αντιμετωπιστει η οικονομικη αιμορραγια απο την παρανομη εισαγωγη και το σκυλεμποριο καθως και η φοροδιαφυγη. Με τα εσοδα αυτα και την εισφορα που θα καταβαλλεται απο τους αναγνωρισμενους εκτροφεις θα μπορεσουν να πραγματοποιηθουν απαραιτητα προγραμματα περιθαλψης & στειρωσεων, να ενισχυθουν οι φιλοζωικοι φορεις, να διατεθουν κονδυλια για την διασωση ελληνικων φυλων και να λειτουργησει ο αναγκαιος θεσμος της Αστυνομιας Ζωων. Οι αναγνωρισμενοι εκτροφεις μπορουν να παρεχουν υψηλου επιπεδου ενημερωση με επιμορφωτικες εκδηλωσεις και ομιλιες κυνοφιλικου περιεχομενου σε σχολεια και αλλα κοινωφελη ιδρυματα. Υπαρχει ενα πολυ αξιολογο δυναμικο στις ταξεις των εκτροφεων το οποιο ειναι στην διαθεση της κοινωνιας και της πολιτειας να διοχετευσει τις γνωσεις του προς το κοινο οφελος.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 10:36 | Apos Tolis

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ και να απαιτησω ως πολιτης να εχει το δικαιωμα να νομοθετει μονο κατοχος κατοικιδιου τουλαχιστον επι 10 ετη γιατι αλλοιως ειναι εκτος αντικειμενου.Δεν μπορει να νομοθετει οποιος ποτε δεν εχει αντιμετωπισει τις αναγκες των κατοικιδιων ,επιβαλλεται επισης να εχει χρησει εθελοντης για τα αδεσποτα,και τα προβληματα τους.Θεωρω εξωφρενικο την τροποποιηση που παει να περασει για τα «επιθετικα «ζωα και μου θυμιζει αμερικανικες νοοτροπιες που ειναι απορριπτεες εφόσον ορθές απαίδευτων (και σε αυτο φταιει το αδρανες κρατος) κακοπροαίρετων Ελληνων θα ζητανε ευθανασία του σκύλου η της γάτας του γείτονα.Ειναι άνω ποταμών.Εδω ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΑΔΑ!
    Επαναπαραθετω απο αλλο φιλοζωο διοτι συμφωνω:
    ΠΡΩΤΟΝ
    Άρθρο 1 παράγραφος στ. Η διατύπωση περί επικίνδυνου ζώου είναι εντελώς ασαφής. Θα πρέπει να εκδηλώνει επανειλλημένα και κυρίως απρόκλητα επιθετική συμπεριφορά προς ανθρώπους ή ζώα. Επίσης θα πρέπει να είναι αποδεδειγμένη αυτή η συμπεριφορά. «Ανεπιτυχή» επίθεση μπορεί να επικαλεστεί οποιοσδήποτε κακοπροαίρετος με δραματικα και απροβλεπτα αποτελεσματα.
    ΚΑΠΟΙΟΙ εχουν στον χωρο τους επι τουτου ζωα για φυλακες.Τι θα γινει με αυτα?ΘΑ ερθει ο καθε επιτηδειος και εν δυναμει φονιας να διαμαρτυρηθει για αποπειρα επιθεσης ,ωστε να ανοιξει ο δρομος του?

    ΔΕΥΤΕΡΟΝ
    Άρθρο 5 παρ. Τα περισσότερα αντιλυσσικά εμβόλια καλύπτουν αποδεδειγμένα και σύμφωνα με τα εργαστήρια παρασκευής τους τα ζώα για διάρκεια τριετίας. Το να υποχρεωνόμαστε από το νόμο να εμβολιάζουμε κάθε χρόνο τα ζώα μας με το αντιλυσσικό ενώ δεν είναι απαραίτητο δεν έχει κανένα νόημα
    ΤΡΙΤΟΝ

    Τα αντιλυσσικα να μπουν στην διατιμηση και να γινονται στην τιμη κοστους και χωρις κανενα κερδος(κερδος με την υγεια ολων μας) απο τους κτηνιατρους
    ΤΕΤΑΡΤΟΝ
    Στα μαικροτσιπ να χρεωνεται μονο η εργασια του κτηνιατρου με διατιμηση και το κοστος του τσιπ που ειναι 3-5€
    ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ πολιτικου κοστους δινεται η λυση για τα αδεσποτα.Υπαρχει η βουλησησε μια χωρα οικονομικης κρισης?

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 10:56 | Τζεμμα Οικονομοπουλου

    Σε μια χωρα που στα χρονια της συγχρονης ιστοριας της δεν υπηρχε ουτε η νομοθεσια (απο το οργανωμενο κρατος), ουτε η σωστη και καταρτισμενη ενημερωση και εκπαιδευση των δημοσιων λειτουργων και ουτε κατ’ επεκταση απο τους δημοσιους φορεις προς τους πολιτες, ουτε η μεριμνα απο τους φορεις που «υποτιθεται» οτι ηταν υπευθυνοι ΕΚΤΟΣ της εθελοντικης και αφιλοκερδους προσφορας ζωωφιλων και ζωωφιλικων σωματειων με ανυπολογιστο κοστος προσωπικο – οικονομικο – κοινωνικο με ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΥΤΟ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΣΤΗ ΦΟΡΑ η αγνοια – η αδιαφορια – η ανευθυνοτητα και συνολικα μια εγκληματικη συμπεριφορα απεναντι στους πολιτες και στα αδεσποτα και δεσποζομενα ζωα της χωρας μας. Ακουστε – συμβουλευτειτε τους ανθρωπους που περαν της ειδικοτητας τους, εχουν και την εμπειρια και την ευαισθησια να χειριστουν το θεμα. ΠΡΟΒΕΙΤΕ ΣΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ που θα βελτιωσουν οχι μονο πλαισιο διαβιωσης των ζωων αλλα και τις σχεσεις των ανθρωπων μεταξυ τους, τις σχεσεις των ανθρωπων με τους τετραποδους φιλους μας. ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΑΥΤΑ και ΜΙΛΑΜΕ ΕΜΕΙΣ – ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 10:09 | Νίκος Καλαϊτζίδης

    «Αν είστε, όπως έχετε περιγράψει τον εαυτό σας, οι βασιλιάδες των ζωικού βασιλείου, θα ήταν καλύτερο να ονομάζεστε βασιλιάδες των αγριμιών μιας και είστε οι μεγαλύτεροι απ όλα τα αγρίμια.»
    Λεονάρντο ντα Βίντσι

    «If you are as you have described yourself the king of the animals — it would be better for you to call yourself king of the beasts since you are the greatest of them all.»
    Leonardo da Vinci

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 10:56 | ΔΕΛΛΑΤΟΛΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ

    ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΑΣ. ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟ ΚΟΣΜΟ ΤΑ ΖΩΑ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΑΝΑΠΟΣΠΑΣΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ. ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΑΠΛΩΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΓΡΑΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΣΩΣΤΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ.
    ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ, ΑΠΛΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΔΥΣΝΟΗΤΟ.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 10:46 | ΜΑΡΟΥΣΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Θα ηθελα να παρακαλεσω αυτους που ασχολουνται με θεματα που εχουν να κανουν με τα σκυλια να ρωτανε καποιους που γνωριζουνε το αντικειμενο οπως Κυνολογικος Ομιλος Ελλαδος,Ομιλοι Φυλων και Κυνοφιλικοι Ομιλοι,διοτι μεχρι τωρα ορισμενες διαταξεις του 4039/12,οπως και η καινουργια τροποποιηση δειχνουν ακριβως το αντιθετο…!!!!!
    Παρτε και καποιες αλλες αποψεις και απο αλλα κρατη που ειναι πολυ πιο μπροστα απο εμας στο θεμα ΚΥΝΟΦΙΛΙΑ.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 10:39 | Βαρβαρα Νικολαου

    Ο κυριος που προτεινε αυτο το σχεδιο εχει δει ποτε πως συμπεριφερεται η πλειψηφια σε αδεσποτα ζωα? Πολλες φορες εχω δει παιδια και ενηλιοκες να χτυπανε και να πετανε πετρες και αλλα αντικειμενα σε αδεσποτα(ΠΑΝΤΑ ΧΩΡΙΣ ΤΙΜΩΡΙΑ ΒΕΒΑΙΑ). Ετσι λοιπον οταν ενα ζωο δει καποιν να αντιγραφει αυτη την κινηση ειναι πολυ πιθανον να γαβγισει η να γρυλλισει σαν αυτοαμυνα-ΟΧΙ ΝΑ ΕΠΙΤΕΘΕΙ. Ερχομαι σε επαφη με αδεσποτα εδω και 20 χρονια και ποτε μου δεν εχω δει αδεσποτο σκυλι να επιτεθεται σε ανθρωπο. ΚαποιοΙ ομως ψαχνουν τον ευκολο δρομο και πιθανοτατα και ενα εξτρα χαρτζιλικι, αφου αν αρχισουν μαζικοι θανατοι, αντι για καταφυγια και στειρωσεις, καποια χρηματα θα περισσεψουν…
    Για να μην αναφερθω στους dog-haters.Εχω ακουσει καταρες και καταρες για εμενα και το σκυλι μου φυσικα-παρολο που ειμαι πολυ προσεκτικη και μαζευω ΠΑΝΤΑ τις ακαθαρσιες του σκυλου μου-, απλα και μονο επειδη καποιοι δεν χωνευουν τΙποτα αλλο παρα τον εαυτο τους.
    Αναρωτιεμαι λοιπον που εχει παει η ανθρωπια του ανθρωπινου ειδους. Ισως ο ορος να προηλθε απο τους ανθρωπους, αλλα φοβαμαι πως πλεον τα ζωα ειναι πολυ πιο ανθρωπινα απο καποια τερατα που ανηκουν στο ειδος μου.
    θα αλλαξει αραγε τιποτα σε αυτη τη χωρα? Η θα παραμεινουμε βαρβαροι σε θεματα ανθρωπιας?

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 10:23 | Ιερώνιμος Παχατουρίδης

    Θα έπρεπε αντί να φέρνετε στην βουλή νομοσχέδια που υποβαθμίζουν τον πολιτισμό μας, γιατί ο πολιτισμός μας είναι και ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τα ζώα, να απαγορεύσετε τις πωλήσεις ζώων απο pet-shop όπως ήδη έχουν προχωρήσει και κάνουν και άλλα πολιτισμένα κράτη.

    Ειναι αδιανοητο να πωλούνται ζωα που ζουν υπο αθλιες συνθήκες σε βιτρίνες και τζαμένια κλουβια 1*1 και εσείς να νομοθετείτε τέτοιους νόμους.

    Σε λίγο θα νομιμοποιηθει και η φόλα μηπως; ; ;

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 10:47 | Κωστάζου

    Απαράδεκτο..

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 10:35 | Λινα Λιναίου

    Με τόσες αντιδράσεις από πραγματικούς φιλόζωους και όχι εμπόρους ζωών, εύχομαι να αλλάξετε το νόμο, κοιτάζοντας το κατοικίδιο σας στα μάτια.

    Θα παραμείνουμε μαχητικοί

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 09:32 | ΜΑΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΥ

    Θα πρέπει επιτέλους, όσοι έχετε τη δύναμη να καθορίζετε τις ζωές άλλων, να είστε ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΑΣ. Λοιπόν, δε θα επιτρέψουμε να εξοντώσετε μαζικά και «νόμιμα» ότι ζώο κυκλοφορεί. Παρακαλούμε πολύ αλλάξτε τις τραγικές αποφάσεις και διατυπώσεις σας περί επιθετικότητας κλπ.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 09:26 | Κουερινη Μαρια

    δυστυχως αποδεικνυεται με αυτες τις αλλαγες τις ακρως αντιφιλοζωικες οτι δεν υπαρχουν ζωα επικινδυνα αλλα ανθρωποι ασχετοι με το θεμα ζωο συντροφιας που φτιαχνουν επικινδυνους νομους!!η μηπως στο σχεδιο εξοντωσης των φτωχων δεν περιελαμβανονται και τα ζωα?

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 09:09 | Σοφια Καρβουνα

    Απαραδεκτο.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 09:59 | Κατερινα Ζαχαριαδου

    Σχετικά με το«…Δεν απαγορεύεται η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες, ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΙ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΕς ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗΣ», η προϋπόθεση που έχει προστεθεί θα δημιουργήσει στην ΠΡΑΞΗ σοβαρά προβλήματα μεταξύ φιλόζωων και μη φιλοζωων πολιτών. Όποιος μη-φιλόζωος θα καταγγέλει όποιον φιλόζωο βάλει λίγο νερο ή λίγο φαι σε ένα αδέσποτο ως ότι παραβιάζει τους κανόνες υγιεινής. Το βλέπουμε στην πράξη αυτό να συμβαίνει ήδη, πόσο μάλλον αν νομοθετηθεί κιόλας. Νομίζω οτι η προσθήκη αυτή θα πρέπει να μην γίνει και να μείνει ο νόμος ως ήταν πράγμα απόλυτα σωστό: «…Δεν απαγορεύεται η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες.»

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 09:49 | Κατερίνα Κουμεντάκου

    Δεν υπάρχουν επικίνδυνοι σκύλοι, μόνο επικίνδυνοι άνθρωποι.Κάποιοι από αυτούς έχουν σκύλο,στον οποίο πολλές φορές βγάζουν όλα τα επιθετικά και άσχημα χαρακτηριστικά τους με αποτέλεσμα ο σκύλος να εμφανίζει περίεργη συμπεριφορά.Δε νομίζω κύριοι πως πρέπει να τιμωρείται ο σκύλος.Αλλού είναι η ρίζα του κακού.Μήπως θα έπρεπε να επικεντρωθούμε καλύτερα σ΄αυτό?

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 09:45 | Γιάννης

    Θεωρώ πως η γενική αναφορά σε επικίνδυνη συμπεριφορά αφήνει ανοιχτά παραθυράκια σε οποιοδήποτε.
    Το γαύγισμα ή το γρύλισμα για κάποιους φοβικούς συμπολίτες μας θεωρείται απειλή και κίνδυνος.
    Πρέπει να αλλάξει οπωσδήποτε διότι θα βρίσκουμε νεκρά σκυλιά και γενικά ζώα παντού…
    Και αλήθεια θεωρείτε φυσιολογική την γέννα στα σκυλιά δύο φορές το χρόνο φυσιολογική; Από που κι ως που;