Άρθρο 12: Μετεγγραφές

1. Έως την 1η Μαρτίου εκάστου έτους τα Α.Ε.Ι. αποστέλλουν στο Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ειδικώς αιτιολογημένη γνώμη με αναφορά στις λειτουργικές δυνατότητες των Σχολών και Τμημάτων του Ιδρύματος ως προς τον αριθμό των φοιτητών που μπορούν να μετεγγράψουν, σύμφωνα με τις επόμενες παραγράφους του παρόντος άρθρου.

2. Οι φοιτητές των Α.Ε.Ι., των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού που εγγράφησαν είτε μέσω της επιτυχίας τους στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου Γενικού Λυκείου (ΓΕΛ) ή Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) είτε μέσω της χρήσης άσκησης του δικαιώματος πρόσβασης, έχουν δικαίωμα μετεγγραφής σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παραγράφους 5 και 6 του παρόντος άρθρου.

3. Δεν έχουν δικαίωμα μετεγγραφής οι φοιτητές, οι οποίοι έχουν υπερβεί τον ανώτατο χρόνο σπουδών  που προβλέπεται για την απόκτηση πτυχίου, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σπουδών του Α.Ε.Ι., στο οποίο φοιτούν.

4. Μετεγγραφή δεν είναι δυνατή α) από Τμήμα ή Σχολή του ιδίου Α.Ε.Ι. και β) από Τμήμα ή Σχολή Α.Ε.Ι. που εδρεύει στην ίδια περιφέρεια. Αν το Τμήμα ή η Σχολή έχει έδρα σε περισσότερες πόλεις της ίδιας περιφέρειας, ο φοιτητής δικαιούται να μετεγγραφεί στον τόπο της κατοικίας των γονέων του ή του έχοντος την επιμέλειά του.

5. Η κατά τα ανωτέρω μετεγγραφή πραγματοποιείται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και επιτρέπεται μόνον από Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο ή από Τ.Ε.Ι. σε Τ.Ε.Ι.. Ο αριθμός των μετεγγραφομένων είναι ίσος με το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων, κατά το έτος αναφοράς, ανά Σχολή ή Τμήμα των Α.Ε.Ι., όπως αυτό θα οριστεί από τις οικείες Σχολές ή Τμήματα. Οι Σχολές ή τα Τμήματα εκάστου Α.Ε.Ι. μπορούν να εισηγηθούν αιτιολογημένως μεγαλύτερο ποσοστό. Σε περίπτωση δεκαδικού υπολοίπου, κατά τον αριθμητικό υπολογισμό των θέσεων, γίνεται στρογγυλοποίηση στην αμέσως μεγαλύτερη ακέραιη μονάδα.

6. Οι δικαιούχοι μετεγγραφής δύνανται να υποβάλουν σχετική αίτηση προς την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων για τις αντίστοιχες Σχολές ή Τμήματα έως δύο διαφορετικών Α.Ε.Ι.

7. Η χορήγηση του δικαιώματος μετεγγραφής πραγματοποιείται κατά φθίνουσα σειρά του συνόλου των μορίων που ο δικαιούχος σωρεύει από τα κάτωθι κριτήρια:

α) Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογένειάς του, για το τρέχον οικονομικό έτος, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000€) Ευρώ σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Το ανωτέρω ποσό αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (Μόρια 5).

β) Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογένειάς του, για το τρέχον οικονομικό έτος, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των έξι χιλιάδων (3.001€ έως 6.000€) Ευρώ σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Το ανωτέρω ποσό αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (Μόρια 4).

γ) Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογένειάς του, για το τρέχον οικονομικό έτος, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των εννέα χιλιάδων (6.001€ έως 9.000€) Ευρώ σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Το ανωτέρω ποσό αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (Μόρια 3).

Η μοριοδότηση των περιπτώσεων α’ έως και γ’ γίνεται πάντα διαζευκτικώς, λαμβάνεται δε κατ’ αυτήν υπόψη το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα της σχετικής δήλωσης του δικαιούχου.

δ) Ο δικαιούχος να είναι ορφανός και από τους δύο γονείς (Μόρια 3).

ε) Ο δικαιούχος να είναι μέλος πολύτεκνης οικογένειας (Μόρια 2).

στ) Ο δικαιούχος να είναι μέλος τρίτεκνης οικογένειας (Μόριο 1).

ζ) Ο δικαιούχος να έχει αδελφό ή αδελφή, φοιτητή του προπτυχιακού κύκλου σπουδών, εφόσον δεν είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου, που φοιτά σε Πανεπιστήμιο ή Τ.Ε.Ι. ή στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες ή στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.), καθώς και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού, διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους ή ο δικαιούχος να ανήκει στην κατηγορία των πολύδυμων τέκνων που συμμετείχαν, το ίδιο σχολικό έτος, στις πανελλαδικές εξετάσεις (Μόριο 1).

Στις ως άνω περιπτώσεις, μεταξύ του τόπου κατοικίας των γονέων ή του έχοντος την επιμέλεια και του τόπου σπουδών του αδελφού, προτεραιότητα για την μετεγγραφή έχει ο τόπος που δεν είναι οι πόλεις Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

η) Ο δικαιούχος να έχει γονείς, τέκνα, αδέλφια ή σύζυγο που έχουν αναπηρία 67% και άνω, πιστοποιουμένης από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή έχουν παθήσεις που αναφέρονται στο παράρτημα της υπ’ αριθ. Φ.151/17897/Β6/2014 (Β ́ 358) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως αυτή εκάστοτε τροποποιείται και αντικαθίσταται (Μόριο 1).

θ) Ο δικαιούχος να είναι ορφανός από τον ένα γονέα ή να είναι τέκνο άγαμης μητέρας (Μόριο 1).

ι) Σε περίπτωση ισοψηφίας κατά την ανωτέρω μοριοδότηση, λαμβάνονται υπόψη τα μόρια εισαγωγής στα Α.Ε.Ι. των αιτούντων κατά φθίνουσα σειρά κατάταξης.

8. Δεν εμπίπτουν στο ποσοστό της παραγράφου 5 του παρόντος άρθρου οι ακόλουθες κατηγορίες:

α) Τα τέκνα των θυμάτων της τρομοκρατίας, που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 1 του ν.1897/1990 (Α ́120), τα οποία έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στην πόλη που ο γονέας ή ο έχων την επιμέλεια δηλώνει ως μόνιμη κατοικία του και

β) φοιτητές που έχουν αναπηρία (σωματική, διανοητική ή ψυχική) 67% και άνω, πιστοποιουμένη από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή φοιτητές που πάσχουν από τις αναφερόμενες στο παράρτημα της υπ’ αριθ. Φ.151/17897/Β6/2014 (Β ́ 358) κοινής υπουργικής απόφασης παθήσεις, όπως αυτή εκάστοτε τροποποιείται και αντικαθίσταται, ή έχουν πραγματοποιήσει δωρεά οργάνου ή μυελού των οστών σε συνάνθρωπο. Οι φοιτητές αυτοί έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στην πόλη που ο γονέας ή ο έχων την επιμέλεια δηλώνει ως μόνιμη κατοικία ή στην πόλη που πιθανώς τους παρέχεται ιατρική μέριμνα, σύμφωνα με βεβαίωση της επιτροπής της προαναφερόμενης ΚΥΑ.

Η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων μετεγγραφής, η εξειδίκευση των κριτηρίων χορήγησής της, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της ανωτέρω παραγράφου 7 ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

9. Συγκροτείται πενταμελής Επιτροπή με Πρόεδρο οριζόμενο από το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.) και μέλη έναν (1) εκπρόσωπο που υποδεικνύεται από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, έναν (1) εκπρόσωπο από τη Σύνοδο Προέδρων των Τ.Ε.Ι. έναν (1) εκπρόσωπο Διεύθυνσης Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και έναν (1) εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας, με έργο την εξέταση αιτημάτων για κατ’ εξαίρεση μετεγγραφή σε ιδιαίτερα σοβαρές και τεκμηριωμένα εξαιρετικές περιπτώσεις φοιτητών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ορίζονται οι προϋποθέσεις και οι όροι χορήγησης της κατ’ εξαίρεση μετεγγραφής.

10. Οι μετεγγραφόμενοι φοιτητές δύνανται να κάνουν χρήση των διατάξεων του άρθρου 35 του ν.4115/2013 (Α΄24).

11. Καταργείται το άρθρο 53 του ν.4264/2014 (Α΄ 118).

12. Για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου και ιδιαίτερα της παραγράφου 1, ως καταληκτική ημερομηνία για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 ορίζεται η 11.9.2015.

13. Η ισχύς των παραγράφων 1 έως και 10 του παρόντος άρθρου αρχίζει από το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.

  • 26 Ιουνίου 2015, 08:13 | Μαρία

    Κατά τη γνώμη μου το σύστημα των μετεγγραφών πρέπει να είναι δίκαιο για όλες τις κοινωνικές ομάδες που παρουσιάζουν δυσκολίες να σπουδάσουν τα παιδιά τους σε άλλη πόλη.Κάθε κοινωνική ομάδα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και οικονομικές – πρακτικές δυσκολίες.Έτσι η κυβέρνηση καλείται να βρει τη χρυσή τομή για να βοηθήσει αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη.Δε γνωρίζω αν το συγκεκριμένο σύστημα θα είναι πιο δίκαιο απ’τα προηγούμενα και θα εφαρμοστεί σωστά ,αλλά λαμβάνει υπόψη του περισσότερα κριτήρια.
    Προσωπικά θα ήθελα να σπουδάσουν τα παιδιά μου στην πολη τους ,γιατί είναι ορφανά και είμαι το μοναδικό τους στήριγμα.Και πιστέψτε με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τέτοιες οικογένειες είναι πάρα πολλά και το κενό που αφήνει ο χαμός ενός γονέα δεν αναπληρώνεται με τίποτα!

  • 26 Ιουνίου 2015, 07:48 | Αντώνης

    Υπουργέ έχουν δίκιο οι πολύτεκνοι που διαμαρτύρονται, τους πήρατε τις μετεγγραφές και τις δίνετε αλλού! Είναι ντροπή να υπάρχει αυτή η ισοπέδωση στη μοριοδότηση των μετεγγραφών και να μην λαμβάνεται υπόψη το πλήθος των παιδιών του πολύτεκνου ας έχει και 16 παιδιά… όλοι 2 μόρια!!!
    Αυτός δεν είναι 4 φορές πολύτεκνος;;;
    Που πήγε η ειδική προστασία… καταργήθηκε το Σύνταγμα;
    Κανονικά θα πρέπει να δοθούν ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ στους ΥΠΕΡΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ με(6 παιδιά και άνω..)και των λοιπών η μοριοδότηση να αναμορφωθεί, έτσι ώστε
    τρίτεκνος : 4 μόρια
    πολύτεκνος: 5 μόρια(4 παιδιά)
    πολύτεκνος: 7 μόρια(5 παιδιά)
    υπερπολύτεκνος: Ελεύθερες(6 παιδιά και άνω)
    Τα εισοδηματικά όρια κλπ παραμένουν..

  • 26 Ιουνίου 2015, 01:31 | Δερβιση Πολυνικη

    θεωρω ο,τι για πολλοστη φορα αδικουνται τα παιδια που ειναι ορφανα ειτε και απο τους δυο γονεις ειτε εξενος των δυο.Ο ορφανος δεν επιλεγει την κατασταση που βρεθηκε λογω απροσμενων συμβαντων,συγκριτικα με καποιες αλλες κατηγοριες οι οποιες παντα ευνοουνται γιατι εκπροσωπουνται απο συνδικαλιστικους φορεις. Ας το επανεξετασει ο Υπουργος με τους συμβουλους του,νομιζω πως ειναι μεγαλη αδικια εναντι αυτων των παιδιων που θαπρεπε για ενα λογο παραπανω να στηριζονται απο την πολιτεια.

  • 26 Ιουνίου 2015, 01:06 | ΑΝΝΑ ΚΑΜΒΑΚΗ

    κατ΄αρχήν συμφωνώ με τους πολύτεκνους!αλλά πάντα με εισοδηματικά κριτήρια!!!!
    δεν είδα όμως κάποιος να ασχοληθεί με τις υποδομές του κάθε ιδρύματος ώστε στο μέλλον να μην χρειάζονται τόσες πολλές μεταγραφές.

  • 26 Ιουνίου 2015, 00:13 | Μιχαλης

    Υπάρχει ένας μικρός αριθμός φοιτητών που λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης θα ήθελαν να σπουδάσουν σε τμήματα που είναι κοντά στον τόπο μόνιμης διανομής τους και όχι στα κεντρικά (στα οποία είχαν επιτύχει με υψηλότερα μόρια).

    Επομένως θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα μεταγραφής από τα κεντρικά σε περιφερειακά ιδρύματα, εφόσον δεν υπάρχει καμία αδικία λαμβάνοντας υπόψη και την οικονομική κρίση

  • 25 Ιουνίου 2015, 23:29 | ΚΑΛΛΙΟΠΗ

    Είμαι μητέρα τριων παιδιών. Η κόρη μου σπουδάζει στην Πάτρα και ο γιος μου θα εισαχθεί φέτος σε διαορετική πόλη, λόγω της δυσκολίας των θεμάτων και ο μικρότερος θα είναι στη Β΄Λυκείου. Σας ερωτώ λοιπόν, πως ειναι δυνατόν μια πενταμελής οικογενεια με ετήσιο εισόδημα 34.000 ευρώ περίπου και με πληρωμή δανείου πρώτης κατοικίας να είναι σε θέση να συντηρησει και τρίτο σπίτι σε περίπτωση που δεν γίνει η μεταγραφή. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η σημερινή κυβέρνηση θ΄αφαιρέσει το δικαίωμα της μόρφωσης ααπό τα παιδιά που δεν θα μπορέσουν να μεταγραφούν. Τέλος θεωρώ απαράδεκτο αιπό τη στιγμή που φοιτά ένα παιδι της οικογένειας σε μία πόλη να μην είναι ελεύθερη η μεταγραφή για το επομενο και μάλιστα κάτω από τις σημερινές συνθήκες.

  • 25 Ιουνίου 2015, 23:05 | Κωνσταντίνος

    Η Διαβούλευση φτάνει στο τέλος της.

    Διαβάζοντας προσεκτικά τα σχόλια πέντε ημερών μπορούμε πλέον εύκολα όλοι μας κι ελπίζω και το Υπουργείο να καταλήξουμε στα εξής χρηστικά συμπεράσματα.

    1. Οι ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ έχουν απόλυτο δίκιο και πρέπει να εξαιρεθούν της μοριοδότησης και να τους δοθεί η δυνατότητα ελεύθερης μετεγγραφής στον τόπο διαμονής τους.

    2. Με αυτόν τον τρόπο ΕΥΝΟΟΥΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ (στις οποίες και ανήκω ως πατέρας διδύμων) αφού με την υπαγωγή των πολυτέκνων σε καθεστώς ελεύθερων μετεγγραφών, απελευθερώνεται ένα σημαντικό μέρος του 15% υπέρ των υπολοίπων.

    Δώστε επομένως κύριε Υπουργέ τη λύση προς αυτή την κατεύθυνση που είναι προφανές ότι αφήνει ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ.

  • 25 Ιουνίου 2015, 22:47 | Γεώργιος Τσικόπουλος

    Σαν πολύτεκνος πατέρας θα ήθελα να επισημάνω ότι η μέχρι τώρα ισχύουσα πολιτική των μετεγγραφών των παιδιών πολύτεκνων οικογενειών ήταν απόλυτα σωστή, διότι:

    1.Κατά ομολογία όλων των αρμοδίων το ποσοστό τους δεν δημιουργούσε δυσλειτουργία στις Σχολές
    2.Είναι απόλυτα δίκαιο διότι, ακόμη και να υπάρχει μια σχετική οικονομική άνεση, στην πολύτεκνη οικογένεια οι συνθήκες μελέτης είναι πολύ δύσκολες, καθώς υπάρχει φασαρία από το πλήθος των ατόμων και το παιδί δεν μπορεί να απομονωθεί και να μελετήσει σε ιδιαίτερο δωμάτιο
    3.Το παιδί πολύτεκνης οικογένειας δεν μπορεί να έχει την ποιότητα της προετοιμασίας με ιδιαίτερα μαθήματα και ακριβά φροντιστήρια, τα οποία μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους οικογένειες με 1 ή 2 παιδιά
    4.Η υποστήριξη του παιδιού σε άλλη πόλη είναι αδύνατη από την πολύτεκνη μάνα

    Τελειώνοντας, θα ήθελα να αναφέρω ότι πάντοτε η Πολιτεία επιβράβευε τις θυσίες και τις προσπάθειες των πολυτέκνων για να προσφέρουν σωστούς πολίτες στην Κοινωνία της Πατρίδας μας και δεν είναι η κατάλληλη ώρα, εν μέσω οικονομικής κρίσης, να στερηθούν το ανέξοδο προνόμιο των μετεγγραφών.

  • 25 Ιουνίου 2015, 22:45 | ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΙΟΣ

    1 ΜΙΣΘΟΣ 2 ΠΑΙΔΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΕ 2 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ 2 ΠΑΙΔΙΆ ΣΕ 3. ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΕΙ ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΙΚΉ ΔΙΚΑΙΟΣΎΝΗ. ΝΑ ΤΗΝ ΧΑΙΡΕΣΤΕ!!!. ΕΤΣΙ ΧΤΥΠΆΤΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ. ΕΥΓΕ!!! ΕΤΣΙ ΘΑ ΦΈΡΕΤΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉ ΔΙΚΑΙΟΣΎΝΗ ΠΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΕΣΤΕ… Ή ΜΗΠΩΣ ΕΚΔΙΚΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ (?)

  • 25 Ιουνίου 2015, 22:40 | Maria B.

    Καλησπέρα,

    Είμαι κι εγώ μέλος πολύτεκνης οικογένειας και χαίρομαι ιδιαιτέρως που μία ρύθμιση που θα καθορίσει το μέλλον των αδερφών μου τίθεται σε δημόσια διαβούλευση. Προσωπικά, τάσσομαι υπέρ της εφαρμογής της συνταγματικά δίκαιης ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗΣ των παιδιών που ανήκουν στην περιθωριοποιημένη πλέον μειονότητα των πολυμελών οικογενειών . Χρείαζεται ένα μέτρο που να «ανταμείβει» πραγματικά τους πολλαπλάσιους κόπους και θυσίες των πολυτέκνων (ανεξαρτήτως εισοδήματος) και να τους δίνει μία επιπρόσθετη ευκαιρία να αποφύγουν τη συντήρηση 2 και 3 και 4 σπιτιών πέραν του ήδη υπάρχοντος νοικοκυριού.
    Τούτη τη γνώμη θα υποστήριζα, ακόμη κι αν δεν γνώριζα εκ των έσω τις στερήσεις με τις οποίες οι γονείς μου πάσχισαν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες 4 παιδιών.

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • 25 Ιουνίου 2015, 22:40 | ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΤΡΙΧΙΑ

    Οι πολύτεκνοι πρέπει να μεταγράφονται χωρίς περιορισμούς.

  • 25 Ιουνίου 2015, 22:38 | mleou

    Επί χρόνια τα δημόσια πανεπιστήμια υποβαθμίζονται με περικοπές στη χρηματοδότηση, με μείωση αμοιβών, μείωση προσωπικού, διαθεσιμότητες κοκ. – όχι με δική σας ευθύνη.

    Ιδρύονται πανεπιστήμια στην περιφέρεια – για ψηφοθηρικούς λόγους – που δεν μπορούν να υποστηριχτούν παρά μόνο από φοιτητές της πρωτεύουσας, αφού ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας είναι στην Αθήνα – όχι με δική σας ευθύνη.

    Επί χρόνια τα εισοδήματα καταρρακώνονται, η δημόσια παιδεία δεν ήταν ποτέ λιγότερο «δωρεάν», η δημόσια υγεία είναι ανύπαρκτη, ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται – όχι με δική σας ευθύνη.

    Είναι δυνατόν να σκέφτεστε ότι η κατάργηση των μετεγγραφών των πολυτέκνων θα λύσουν οποιοδήποτε πρόβλημα; Μέσα σ΄ αυτές τις συνθήκες δυσπραγίας γιατί να μη βάλουν πλάτη και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα; Δεν υπάρχουν για να στηρίζουν εκπαιδευτικά τα παιδιά αυτής της χώρας; Και μάλιστα στη συγκεκριμένη συγκυρία; Γιατί τα προηγούμενα 30 και πλέον χρόνια διατηρήθηκαν οι μετεγγραφές για τις πολύτεκνες οικογένειες, σε καλύτερες οικονομικές συνθήκες – χωρίς προβλήματα στα πανεπιστήμια; Γιατί, κύριε υπουργέ, η πολιτεία είχε αποφασίσει, σύμφωνα με το Σύνταγμα, να υποστηρίξει την οικογένεια και τη γέννηση παιδιών στη χώρα που εμφανίζει χρόνιο δημογραφικό πρόβλημα, το οποίο επιδεινώνεται και θα συνεχίσει να επιδεινώνεται – κι αυτή τη φορά με δική σας ευθύνη!

    Τα εισοδηματικά κριτήρια είναι απολύτως διαβλητά, αφού όσοι φοροδιαφεύγουν θα εμφανίσουν χαμηλότερα εισοδήματα!

    Ο αριθμός των παιδιών όμως ούτε κρύβεται, ούτε αυξάνεται κατά βούληση στα χαρτιά! Η πολύτεκνη οικογένεια, κύριε υπουργέ, επιμερίζει στο εισόδημά της στα 6 ή στα 7 ή στα 8 ή στα 12 -όχι στα 2 ή 3 ή 4. Που σημαίνει πολύ λιγότερες παροχές για κάθε παιδί σε διατροφή, ένδυση, περίθαλψη, παιδεία, φροντιστήρια….σε όλη τη διάρκεια της ανατροφής του. Και, αφού εισαχθεί, με πολύ κόπο και πόνο, με επιτυχία σε υψηλόβαθμη σχολή στη Θεσσαλονίκη, του κόβεις τα φτερά γιατί δεν μπορεί να σπουδάσει το αντικείμενο της επιλογής του; Γιατί η οικογένειά του μένει στην Αθήνα και δεν μπορεί να συντηρήσει δεύτερο (ή τρίτο ή τέταρτο!) σπίτι; Ή μήπως του λες να σπουδάσει αντικείμενο άλλο από αυτό που έχει επιλέξει για να μένει σπίτι του; !

    Και όλα αυτά σ΄ αυτή την περίοδο οικονομικής δυσπραγίας με διαστάσεις που κανείς γονιός δεν φανταζόταν στη γέννησή του παιδιού του! Γιατί κανείς, σας διαβεβαιώ, δεν θα έκανε την επιλογή για τέταρτο, τρίτο ή και δεύτερο (για να μη πω πρώτο) παιδί αν φανταζόταν σε ποιες συνθήκες θα μεγάλωνε! Και αυτό ακριβώς συμβαίνει την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές.

    Οι μετεγγραφές για τα παιδιά των πολυτέκνων πρέπει να συνεχίσουν να ισχύουν. Η έλλειψη δικαίου υπονομεύει την πίστη τους στην ελληνική πολιτεία και σε μια πατρίδα που τα αγαπά και τα φροντίζει! Και αυτό θα είναι δική σας ευθύνη!

    Να προσθέσω, ότι είναι κρίμα και μεγάλη απογοήτευση, μια κυβέρνηση «αριστερή», με διακηρυγμένη κοινωνική ευαισθησία, αναγνώριση ανθρωπιστικής κρίσης και ευρύτητα πνεύματος, να παρουσιάζει στον τομέα της παιδείας – την επένδυση του μέλλοντος – ισχυρά δείγματα αναλγησίας και στενού οραματικού ορίζοντα, και να περιορίζεται σε μπαλώματα, στενόμυαλες πρακτικές και μεταβολές του εξεταστικού συστήματος – λες κι αυτά είναι όλα τα ζητήματα της παιδείας! Ότι δηλαδή και όλοι οι προηγούμενοι! Κρίμα! Περιμέναμε ποιότητα, ευστροφία και ανατρεπτική σκέψη από σας και φρέσκο αέρα στο χώρο της παιδείας! Δεν βλέπω κάτι… Κι αυτό είναι δική σας ευθύνη!

    ΖΗΤΑΜΕ: Να αποσυρθεί ως απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:
    «Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

  • 25 Ιουνίου 2015, 22:09 | ΜΑΡΙΑ

    ΕΊΜΑΙ 2 ΠΑΙΔΊ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΠΡΏΤΗ ΜΟΥ ΑΔΕΡΦΉ ΕΊΝΑΙ ΦΟΙΤΉΤΡΙΑ. ΕΓΩ ΦΕΤΟΣ ΠΕΡΝΆΩ ΣΕ ΆΛΛΗ ΠΌΛΗ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΣ ΑΔΕΡΦΗΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΟΝΙΏΝ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ! Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ!!!. ΕΙΝΑΙ ΆΔΙΚΟ ΚΑΙ ΑΠΑΡΆΔΕΚΤΟ ΝΑ ΚΌΒΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΕΚΤΩΝ. ΕΣΕΙΣ Κ. ΥΠΟΥΡΓΈ ΜΕ ΈΝΑ » ΜΙΚΡΟ » ΜΙΣΘΌ ΘΑ ΜΠΟΡΟΎΣΑΤΕ ΝΑ ΚΑΛΎΨΕΤΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΏΝ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΆΛΛΩΝ ΔΥΟ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥΣ ??? !! ΕΑΝ ΝΑΙ… ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ .ΦΈΡΑΤΕ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΎΝΗ ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΆ ΕΊΧΑΤΕ ΥΠΟΣΧΕΘΕΊ ?? ΜΗΠΩΣ ΠΡIΜΟΔOΤΗΤΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΝΤΕΣ ? ΔΊΝΕΤΑΙ 2 ΜΟΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ ΚΑΙ 1 ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΕΟΥΝ ΑΔΕΡΦΟ(H) ΦΟΙΤΗΤΉ ΣΥΝΟΛΟ 3 , ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΚΟΝΙΚΆ ΕΜΦΑΝΊΖΟΥΝ ΧΑΜΗΛΌ ΕΙΣΌΔΗΜΑ 5 ΜΟΡΙΑ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΎΝΗ ? ΝΑ ΤΗΝ ΧΑΊΡΕΣΤΕ ΤΈΤΟΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΎΝΗ.

  • 25 Ιουνίου 2015, 21:38 | Νίκος

    Δεν ανήκω στην κατηγορία των πολυτέκνων αλλά θεωρώ απόλυτα δίκαιη την άποψη των πολυτέκνων. Είναι παράλογο ένα μέτρο που ίσχυε για μία κατηγορία μετά την κατάργησή του όταν επαναφέρεται να έχει περιορισμούς για την κατηγορία αυτή και όχι για άλλες. Οι πολύτεκνοι σίγουρα θα πρέπει να έχουν ελεύθερες μετεγγραφές.
    Και ότι αφορά το εισόδημα νομίζω ότι σε κανένα μέτρο δεν πρέπει να είναι στα κριτήρια γιατί έτσι στην ουσία την βοήθεια και την στήριξη την παίρνουν αυτού που φοροδιαφεύγουν.

  • 25 Ιουνίου 2015, 21:35 | ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΣΑΛΙΚΗΣ

    Η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος, θεωρεί πως η μοριοδότηση των πολυτέκνων για μετεγγραφή με δύο (2) μόλις μόρια βρίσκεται εκτός της Συνταγματικής προστασίας που παρέχεται στις πολύτεκνες οικογένειες με την παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος, που αναφέρθηκε παραπάνω και δείχνει επί του προκειμένου την αντιδημογραφική, αντιπολυτεκνική και αντιοικογενειακή διάθεση του νομοθέτη…

    ======================

    Η επιστολή της ΑΣΠΕ αναλυτικά – που στάλθηκε στους βουλευτές είναι η ακόλουθη:

    ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

    _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

    Αρ. Πρωτ. 484

    Αθήνα, 12/6/2015

    Προς ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ

    τους Αξιοτίμους. κ.κ. Βουλευτές

    Ενταύθα

    Θέμα: Σχέδιο Νόμου ΥΠΠΘ «Ρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση την έρευνα και άλλες διατάξεις»

    Αξιότιμε/η Κύριε/α Βουλευτά.

    – Α –

    Προτεινόμενη τροπολογία στο παραπάνω σχέδιο νόμου:

    Στο παραπάνω σχέδιο νόμου είναι ανάγκη να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:

    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

    Σημειώνουμε ότι η παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014, ορίζει τα εξής:

    «9. Για την εφαρμογή των διατάξεων περί προσλήψεων προσωπικού του ν. 2690/1994, του ν. 2643/1998 ως και οποιασδήποτε άλλης διάταξης που αναφέρεται στην ιδιότητα του πολυτέκνου, ως πολύτεκνος γονέας (και τέκνου πολυτέκνου) νοείται ο κατά τις οικείες διατάξεις του νόμου περί πολυτέκνων οριζόμενος, της πολυτεκνικής ιδιότητας αποδεικνυόμενης από πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του οικείου Δήμου ή Κοινότητας, στα Δημοτολόγια των οποίων είναι γραμμένοι συνοδευόμενο από πιστοποιητικό της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων, ως ορίζει η διάταξη του άρθρου 6 του ν.3454/2006. Κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου, προεδρικού διατάγματος, υπουργικής απόφασης κ.λπ. καταργείται»

    Η παραπάνω προσθήκη – τροπολογία επιβάλλεται για τους ακολούθους λόγους:

    – Β –

    1 α. Σας είναι ασφαλώς γνωστό, ότι συνεπεία της παρατηρουμένης και συνεχώς επιδεινουμένης υπογεννητικότητας η χώρα μας υπέστη δημογραφική καθίζηση και βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαφανίσεώς της.

    Για πρώτη φορά από το 1921 οι γεννήσεις το έτος 2013 κατήλθαν κάτω από το όριο των 100.000 και ήσαν μόλις 94.134, οι δε θάνατοι το ίδιο έτος ανήλθαν στις 111.794, δηλαδή οι θάνατοι υπερείχαν των γεννήσεων κατά 17.660!!!

    Η κατάσταση το 2014 ήταν ακόμη χειρότερη με τους θανάτους (114.31) να υπερέχουν των γεννήσεων (93.452) κατά 20.779!!

    Για το τ. έτος η δημογραφική καθίζηση διαφαίνεται περισσότερο εφιαλτική, αφού (από 1/1/2015 έως 8/6/2015, σε πέντε μήνες περίπου) οι θάνατοι ανήλθαν στις 56.606 και οι γεννήσεις μόλις στις 37.410, υπεροχή δηλαδή των θανάτων κατά 19.196!!! Τέτοια δημογραφική κατάρρευση δεν έχει ξανασυμβεί.

    β. Η μόνη τάξη που αντιστέκεται σθεναρά στον ξέφρενο κατήφορο της υπογεννητικότητας, είναι η τάξη των πολυτέκνων οικογενειών.

    2 α. Ο Συνταγματικός νομοθέτης αναγνωρίζοντας τη συμβολή των πολυτέκνων οικογενειών στην άμβλυνση του δημογραφικού προβλήματος, παρέχει άμεση προστασία στις οικογένειες αυτές, αφού στην παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος, ορίζεται:

    «Οι πολύτεκνες οικογένειες … έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το Κράτος»

    β. Περαιτέρω το Σύνταγμα, με την παρ. 5 του ίδιου άρθρου 21, υποχρεώνει το κράτος να ασκεί και να εφαρμόζει δημογραφική πολιτική, αφού στην παρακάτω διάταξη προβλέπει ρητά:

    «Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής, καθώς και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων αποτελεί υποχρέωση του Κράτους»

    γ. Το Σ.τ.Ε και τα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας με σειρά αποφάσεών τους έχουν αποφανθεί πως:

    «Η εξυπηρέτηση του ατομικού συμφέροντος των πολυτέκνων, αποτελεί εξυπηρέτηση του γενικοτέρου δημοσίου συμφέροντος, προ του οποίου και αυτή η αρχή της ισότητας των Ελλήνων απέναντι στο νόμο υποχωρεί, λόγω του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα μας».

    3. Στην παρ. 7 του άρθρου 12 του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων: «Ρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση την έρευνα και άλλες διατάξεις» αναφέρεται πως η χορήγηση του δικαιώματος μετεγγραφής πραγματοποιείται κατά φθίνουσα σειρά του συνόλου των μορίων που ο δικαιούχος σωρεύει από ορισμένα κριτήρια (κατά κεφαλή εισόδημα, πολυτεκνία, τριτεκνία, αναπηρία κ.ά), ενώ στην περίπτωση ε’ της παραγράφου αυτής ορίζεται:

    «ε) ο δικαιούχος να είναι μέλος πολύτεκνης οικογένειας (Μόρια 2)»

    4 α. Η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος, που εκπροσωπεί τον πολυτεκνικό κόσμο της χώρας, θεωρεί πως η μοριοδότηση των πολυτέκνων για μετεγγραφή με δύο (2) μόλις μόρια βρίσκεται εκτός της Συνταγματικής προστασίας που παρέχεται στις πολύτεκνες οικογένειες με την παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος, που αναφέρθηκε παραπάνω και δείχνει επί του προκειμένου την αντιδημογραφική, αντιπολυτεκνική και αντιοικογενειακή διάθεση του νομοθέτη.

    β. Οι μετεγγραφές των πολυτέκνων (γονέων και παιδιών)θεσμοθετήθηκαν με το Ν.860/1979, ίσχυσαν επί 32 και πλέον έτη χωρίς να δημιουργήσουν κανένα απολύτως πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία των Σχολών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης όπως έχουν ομολογήσει άλλωστε και οι ίδιοι οι πρυτάνεις των ΑΕΙ.

    γ. Ο συνολικός αριθμός των πολυτέκνων (γονέων και παιδιών) που έκαναν χρήση του δικαιώματος μετεγγραφής τους δεν ξεπέρασε ποτέ το ποσοστό 30% του συνολικού αριθμού των μετεγγραφομένων φοιτητών – σπουδαστών στις Σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ πέρυσι, όπως παραδέχτηκε δημόσια ο τότε Υπουργός Παιδείας κ. Λοβέρδος, ο αριθμός των μετεγγραφέντων πολυτέκνων (γονέων και παιδιών), μόλις και πλησίασε το ποσοστό του 14% του συνολικού αριθμού των μετεγγραφέντων φοιτητών – σπουδαστών.

    – Γ –

    Προς απόδειξη του παραπάνω γεγονότος, ότι δηλαδή το ποσοστό των πολυτέκνων φοιτητών (γονέων και παιδιών) ήταν ελάχιστο επί του συνολικού αριθμού των μετεγγραφέντων, σάς παραθέτουμε τα παρακάτω ενδεικτικά στοιχεία.

    .Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Πολυτεχνική Σχολή), με το υπ΄ αριθμ. 527/19-12-2014 έγγραφό τους προς την ΑΣΠΕ, της εγνώρισε ότι κατά το ακαδημαϊκό έτος 2014 – 2015 υπέβαλαν στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών πέντε (5) φοιτητές αίτηση με την αιτιολογία «μέλος πολύτεκνης οικογένειας» και αυτούς ακόμη δεν τους έχει εγγράψει η Σχολή αυτή.
    Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο(Αρχιτεκτονική Σχολή) με το υπ΄ αριθμ. 1817/17-12-2014 έγγραφό του προς την ΑΣΠΕ, της εγνώρισε ότι κατά το ακαδημαϊκό έτος 2014 – 2015 υπέβαλαν στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών δέκα – πέντε (15) φοιτητές αίτηση με την αιτιολογία «μέλος πολύτεκνης οικογένειας» και αυτούς ακόμη δεν τους έχει εγγράψει η Σχολή αυτή.
    Το Πανεπιστήμιο Πατρών, με το υπ΄ αριθμ. 370/6431/28-11-2014 έγγραφό του προς την ΑΣΠΕ, της γνωστοποίησε πως για το ακαδημαϊκό έτος 2014 – 2015 ο αριθμός των φοιτητών που υπέβαλαν αίτηση για μετεγγραφή στην κατηγορία των πολυτέκνων, ανά Σχολή και Τμήματα αυτής, έχει ως κατωτέρω:
    Σχολή Θετικών Επιστημών Πολυτεκνική Σχολή

    Τμήμα Βιολογίας 0 Τμήμα Αρχιτεκτόνων 1

    Τμήμα Γεωολογίας 1 Τμήμα Περιβάλλοντος 0

    Τμήμα Επιστήμης & υλικών 1 Τμήμα Ηλεκτρολόγων 3

    Τμήμα Μαθηματικών 6 Τμήμα Η/Υ 21

    Τμήμα Φυσικής 0 Τμήμα Μηχανολόγων 1

    Τμήμα Χημείας 0 Τμήμα Πολ. Μηχανικών 3

    Τμήμα Χημ. Μηχανικών 0

    Σύνολο : 8 Σύνολο: 29

    Σχολή Επιστημών Υγείας Σχολή Ανθρωπιστικών & Κοιν. Επιστημών

    Τμήμα Ιατρικής 3 Τμήμα Παιδαγωγικής 13

    Τμήμα Φαρμακευτικής 0 Τμήμα Επιστημών 24

    Σύνολο: 3 Τμήμα Θεατρικών Σπουδών 0

    Τμήμα Φιλολογίας 0

    Τμήμα Φιλοσοφίας 0

    Σύνολο: 37

    Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων

    Τμήμα Διοίκησης Επιχ. 2

    Τμήμα Αγροτ. Προϊόντων 0

    Τμήμα Περιβάλλοντος 0

    Τμήμα Οικονομικών Επιστ. 4

    Σύνολο: 6

    Το Α.Τ.Ε.Ι Θεσ/κης με το υπ΄ αριθμ. ΔΦ 19.2/5063/20-11-2014 έγγραφό του προς την ΑΣΠΕ, την πληροφόρησε πως το ακαδημαϊκό έτος 2014 – 2015, οι πολύτεκνοι που έκαναν μετεγγραφή, κατά Σχολή και Τμήμα, έχουν ως κατωτέρω:

    Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας κ.λπ

    Τμήμα Φυσικοθεραπείας 11 Τμήμα διατροφής 14

    Τμήμα Αισθητικής 1 Τμήμα Τεχν. Γεωπόνων 21
    Τμήμα Ιατρικών Εργαστ. 1 Τμήμα Τεχ. Τροφίμων 14

    Τμήμα Νοσηλευτικής 16 Σύνολο: 49

    Τμήμα Μαιευτικής 2
    Τμήμα Προσχ. Αγωγής 5

    Σύνολο: 36

    Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας

    Τμήμα Ηλεκτρ. Μηχανικών 3 Τμήμα Λογιστ. & Χρηματ/κής 12

    Τμήμα Πολ. Μηχανικών 3 Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας 0

    Τμήμα Μηχαν. Αυτοματισμού 2 Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων 10

    Τμήμα Μηχαν. Πληροφορικής 12

    Σύνολο: 20 Σύνολο: 22

    Στα ίδια ποσοστά εκινήθηκαν και οι μετεγγραφές των πολυτέκνων και στις άλλες Σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης το ακαδημαϊκό έτος 2014 – 2015.

    ε. Αλλά και στα προηγούμενα ακαδημαϊκά έτη οι μετεγγραφές των πολυτέκνων εκινήθησαν στα ίδια χαμηλά ποσοστά, σε σύγκριση με το συνολικό αριθμό των φοιτητών που μετεγγράφησαν στις Σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως αυτό προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία που γνωστοποίησαν στην ΑΣΠΕτο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με το υπ’ αριθμ. 1009/6-9-2010 έγγραφό του και το Πανεπιστήμιο Πατρών με το υπ’ αριθμ. 1234/11889/22-7-2010 έγγραφό του και τα οποία στοιχεία παρατίθενται στη συνέχεια:

    -Α-

    ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    (ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ)

    ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ

    ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΟΜΕΝΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

    2000-2001 77 11

    2001-2002 91 16

    2002-2003 64 11

    2003-2004 78 9

    2004-2005 60 7

    2005-2006 28 4

    2006-2007 41 7

    2007-2008 43 4

    2008-2009 52 16

    2009-2010 45 10

    -Β-

    ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

    ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ

    ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΟΜΕΝΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

    2000-2001 419 53

    2001-2002 488 62

    2002-2003 472 68

    2003-2004 496 61

    Σύνολο: 1.875 244

    Οι παραπάνω μετεγγραφές έγιναν με βάση το νόμο 1966/1991.

    ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

    ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ

    ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΟΜΕΝΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

    2004-2005 277 64

    2005-2006 168 67

    2006-2007 180 70

    2007-2008 240 76

    2008-2009 243 97

    2009-2010 179 94

    Σύνολο: 1.284 468

  • 25 Ιουνίου 2015, 21:33 | ΕΠΙΧΑΡΙΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ

    Οι μετεγγραφές πρέπει να ισχύσουν. Τουλάχιστον για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Δεν έχουν οι περισσότεροι σήμερα την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν σε άλλη πόλη. Είναι κρίμα τα παιδιά αυτά να στερηθούν τις σπουδές τους. Εξάλλου οι περιπτώσεις αυτές σήμερα δυστυχώς είναι λίγες. Πάσχουμε στο δημογραφικό. Πως θα ενθαρρύνουμε τους ΄Ελληνες πολίτες στον αγώνα για την ανάδειξη συγκροτημένων στελεχών στην κοινωνία του μέλλοντος;

  • 25 Ιουνίου 2015, 21:28 | Μαργαρίτα

    Σε μια χώρα. που ο πληθυσμός της φθινει συνεχώς ειναι αδικο να μην στηριζουμε τους πολυτεκνους που κανουν ενα μεγάλο. αγώνα ζωής.

  • 25 Ιουνίου 2015, 21:26 | ΕΠΙΧΑΡΙΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ

    Οι μετεγγραφές πρέπει να ισχύσουν. Κατά προτεραιότητα για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους. Δεν έχουν οι πολλοί την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν σε άλλη πόλη. Είναι κρίμα τα παιδιά αυτά να στερηθούν τις σπουδές τους. Πόσοι άλλωστε είναι στην κατηγορία αυτή; Το πρόβλημά είναι η ατεκνία , όχι η υπεργεννητικότητα στις ελληνικές οικογένειες….Κάτι πρέπει να γίνει!

  • 25 Ιουνίου 2015, 20:19 | Ντιουδης Αντωνιος

    Εγώ έχω να προτείνω το εξης.Καμμία μεταγραφή σε κανέναν.Οπωσδήποτε υπάρχει μεγαλο δημογραφικό πρόβλημα και άνθρωποι που εχουν μεγάλη αναγκη.Όμως εδώ χρειαζεται μια σταθερή και σοβαρή λύση.Όλοι όσοι ανήκουν σε ειδικές κατηγοριες θα παραμένουν στη σχολή που έχουν περάσει και η πολιτεία θα τους παρέχει σίτιση,στεγαση(στην εστία)και μεταφορά.Αν τα παρέχει αυτά το κράτος τοτε δεν υπάρχει λογος να μετεγγραφουν.Δεν θέλουμε τα παιδιά μας στην αυλή μας.Και επιτέλους να πάρει μια σοβαρη απόφασηη ππολιτεία να βοηθήσει μια φορά πραγματικα και την ελληνική οικογένεια.Όχι μονο να την ταλαιπωρεί κάθε χρονο με εκτρωματα τα οποία τα αποκαλει νόμους για την παιδεία.Σταθερότητα χρειαζεται.Και κάτι ακόμα.Ξέρετε οτι οιμμετεγγραφές απο ειδικές κατηγοριες δεν είναι ουτε το 50%.Οι άλλοι ποιοι είναι;Στις εστίες με τι κριτηρια μπαινουν καποιοι;Ας μας απαντήσειο υυπουργός και οι πρυτάνεις για αυτά πρωτα και μετα να μην κανουν την αθώα περιστερά.

  • 25 Ιουνίου 2015, 20:15 | Άννα

    Η φοροεπιδρομή που έχει γίνει στο εισόδημα τριτέκνων και πολυτέκνων τα τελευταία χρόνια, σε βαθμό που να μην τους αναγνωρίζεται καμία απαλλαγή – φορολογική – για τα παιδιά τους, καθιστά το εισόδημα τους ανεπαρκέστατο. Να διατηρηθεί το καθεστώς μεταγραφών που ίσχυε μέχρι σήμερα για τα παιδιά των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών ή να πριμοδοτηθούν με περισσότερα μόρια!

  • 25 Ιουνίου 2015, 20:12 | Χρυσούλα

    Σε μία χώρα που μαστίζεται από δημογραφικό πρόβλημα και οικονομική κρίση θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη πρόνοια για τους πολύτεκνους και τους τρίτεκνους. Μία πολύτεκνη οικογένεια δεν μπορεί να συντηρήσει πολλαπλά σπίτια στους καιρούς που ζούμε. Η μοριοδότηση που περιγράφεται θα έχει ως αποτέλεσμα πολλά παιδιά να αποκλειστούν από τις μεταγραφές και ως συνέπεια να μην μπορέσουν να σπουδάσουν. Σίγουρα υπάρχει πρόβλημα με τον μεγάλο αριθμό μεταγραφών από ορισμένα πανεπιστήμια προς άλλα, αλλά με το να γίνουν πιο δύσκολες οι μεταγραφές για πολύτεκνους και τρίτεκνους δεν θα γεμίσουν τα πανεπιστήμια από τα οποία υπάρχουν εκροές. Αντιθέτως, τα έδρανα στα πανεπιστήμια αυτά θα παραμείνουν κενά, διότι πολύ απλά οι οικογένειες των φοιτητών δεν θα έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν τις σπουδές τους.

  • 25 Ιουνίου 2015, 20:00 | ΧΡΥΣΑ ΓΚΟΥΜΑ

    Αξιότιμοι κύριοι, κυρίες.
    Η χώρα και οι κάτοικοί της περνούν δύσκολες ώρες. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στο νομοσχέδιο των μετεγγραφών. Μην τιμωρείτε τους πολύτεκνους και τους τρίτεκνους, τους γονείς που έχουν ήδη παιδί που σπουδάζει στην επαρχία, τους υπαλλήλους που δηλώνουν όλα τα εισοδήματά τους. Τα εισοδηματικά κριτήρια που ορίζετε θα ευνοήσουν μόνο όσους φοροδιαφεύγουν. Ως γονείς έχουμε βιώσει τη «δωρεάν» παιδεία που προσφέρει το κράτος στους πολίτες του. Η ελληνική οικογένεια χρειάζεται βοήθεια, τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν θα βελτιωθούν από ένα σύστημα μετεγγραφών που αδικεί τα ίδια του τα παιδιά.

    Σας ευχαριστώ

  • 25 Ιουνίου 2015, 19:59 | Καβαλλάρης Εμμανουήλ

    Σε μια χώρα που καταρρέει δημογραφικά και κλείνουν οι τάξεις των σχολείων από από έλλειψη παιδιών δεν μπορεί να δίνετε μοριοδότηση (παρ.7.ε), σε πολύτεκνους και τέκνα τους με 2 μόλις μόρια !!!

    Η μοριοδότηση των πολυτέκνων για μετεγγραφή με δύο (2) μόλις μόρια βρίσκεται εκτός της Συνταγματικής προστασίας που παρέχεται στις πολύτεκνες οικογένειες με την παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος. Αν περάσει ο Νόμος, θα τον ανατρέψουμε στα δικαστήρια, Ελληνικά και Ευρωπαϊκά!
    ΑΠΑΙΤΟΎΜΕ να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:

    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

  • 25 Ιουνίου 2015, 19:49 | ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

    Σε μια χώρα που καταρρέει δημογραφικά και κλείνουν οι τάξεις των σχολείων λόγω έλλειψης παιδιών, δεν μπορεί να δίνετε μοριοδότηση (παρ.7.ε), σε πολύτεκνους και τέκνα τους μόλις 2 μόρια !!!

    Η μοριοδότηση των πολυτέκνων για μετεγγραφή με δύο (2) μόλις μόρια βρίσκεται εκτός της Συνταγματικής προστασίας που παρέχεται στις πολύτεκνες οικογένειες με την παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος. Αν περάσει ο Νόμος, θα τον ανατρέψουμε στα δικαστήρια, Ελληνικά και Ευρωπαϊκά!
    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:

    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

  • 25 Ιουνίου 2015, 19:49 | Δημήτρης Σ

    Όσο αφόρα τα οικονομικά κριτήρια πιστεύω ότι δεν είναι σωστό να μετράει μόνο το τρέχον οικονομικό έτος γιατί υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι άνεργοι χρόνια και έπιασαν δουλειά το τελευταίο οικονομικό έτος. Επίσης υπάρχουν άθρωποι οι οποίοι δούλευαν σε εταιρείες με καλές αποδοχές και απολύθηκαν το τρέχον οικονομικό έτος. Πιστεύω ότι πρέπει να μετράει ο μέσος όρος τουλάχιστον των τρίων τελευταίων χρόνων.

  • 25 Ιουνίου 2015, 19:43 | αθανασιος

    Στην σημερινή οικονομική κατάσταση είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να υπάρχει ουσιαστική μέρομνα για τα παιδιά των πολύτεκνων οικογενειών! Το μεγαλύτερο πρόβλημα που μας απειλεί τόσο εθνικά όσο και στην οικονομία είναι η γήρανση του πληθυσμού, επιτέλους μην δυσκολευθεί και άλλο η ζωή των πολύτεκνων οικογενειών
    Ελπίζω οτι όλοι πλέον θα δούνε σοβαρά το ζήτημα και θα καταλάβουν πως ΑΝ δεν μείνουν στην χώρα οι νέοι άνθρωποι κυρίως το Ασφαλιστικό όλων μας θα πηγαινει απο το κακό στο χειρότερο
    Το ελεύθερο δικαίωμα μεταγραφής στα παιδιά που έχουν πάνω απο 3 αδέρφια δεν είναι τίποτα περισσότερο απο την αυτονόητη αναγνώριση πως στην τεράστια οικονομική δυσκολία η πολιτεία αναγνωρίζει πως ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ έχουν δικαίωμα να σπουδάσουν
    Ας αναλογισθεί ο μη πολύτεκνος που τα βγάζει με δυσκολία πέρα πόσο πιο δύσκολη είναι η ζωή αυτων των οικογενειών
    Μια Αριστερή κυβέρνηση δε θα δείξει ευαισθησία σε αυτό το αυτονόητο ζητημα;

  • 25 Ιουνίου 2015, 19:36 | ΤΣΟΥΛΑΝΤΡΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 7 παρ,η’ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 12 ( Ο ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΓΟΝΕΙΣ, ΤΕΚΝΑ Η ΣΥΖΥΓΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ 80% ΚΑΙ ΑΝΩ) ΖΗΤΑΜΕ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΝΑ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ.Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΑΥΤΩΝ ΗΔΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΙΓΡΑΠΤΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΓΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ,ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ, ΦΑΡΜΑΚΑ,ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΠΡΟΣΩΠΟ, ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΕΙΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΗ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΝΟΣ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΣΗ ΣΕ ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ.

  • 25 Ιουνίου 2015, 19:22 | Σοφία Θεοτοκάτου

    Κύριε Υπουργέ,
    Κατά την γνώμη μου , η αύξηση του ορίου του ετήσιου εισοδήματος των 9000 Ευρώ είναι αναγκαία.Στην εποχή μας μέχρι και αυτός ο αριθμός καθιστά ανέφικτη την διαβίωση ενός φοιτητή και της οικογένειας όταν εκείνος φοιτά εκτός της οικίας του.Επίσης, δεν πρέπει να λαμβάνεται υπόψην σας μόνο αναπηρία,διότι υπάρχουν ασθένειες που η μελλοντική τους εξέλιξη είναι άγνωστη.

  • 25 Ιουνίου 2015, 19:01 | Θωμάς Α.

    Είμαι πατέρας με τέσσερα παιδιά συνταξιούχος με μόνο το εισόδημα μου. Έχω καθήκον όπως κάθε Έλληνας να δηλώνω πάντα το εισόδημα μου. Καλούμαι να ανταπεξέλθω και να δώσω τη δυνατότητα στα παιδιά μου να φοιτήσουν στην σχολή που επιθυμούσαν και πέτυχαν.
    Αναλογιζόμενοι τις δυσκολίες που υφίσταται μια πολύτεκνη οικογένεια και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, καλείται η σημερινή Κυβέρνηση επιτέλους, αφού δεν επιβαρύνεται σε τίποτα, να επιτρέψει ελεύθερες μεταγραφές στα παιδιά των πολυτέκνων, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να σπουδάσουν σε αυτή τη σχολή που πέτυχαν, στον πλησιέστερο τόπο διαμονής τους.
    Καμία Κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν ανταποκρίθηκε στις ανάγκες της πολύτεκνης οικογένειας παρά μόνο υποσχέσεις ήταν κάθε φορά, χωρίς τελικά να αποδώσουν αυτό που σύμφωνα με το Σύνταγμα δικαιούται.
    Η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να αποκαταστήσει το κοινωνικό δικαίωμα των σπουδών (ελεύθερες μεταγραφές) στα παιδιά της πολύτεκνης οικογένειας. Δίνουμε τα πάντα, αγωνιζόμενοι με πλήρη διαφάνεια.

  • 25 Ιουνίου 2015, 18:55 | ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΕΚΡΗΣ

    ΟΙ ΔΙΩΓΜΟΙ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ.ΜΕΤΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΟΣΤΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 12 ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕ 2 ΜΟΛΙΣ ΜΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΕΝΑΝΤΙ 5 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΒΑΖΕΙ ΠΙΟ ΒΑΡΙΑ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΜΑΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ.ΚΑΙ ΟΙ ΟΡΝΙΘΕΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ ΔΗΛΩΘΕΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟ.ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΞΑΝΑ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟΥΣ;ΤΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ΟΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΕΣΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΤΑΣΣΕΤΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΘΑ ΣΠΟΥΔΑΣΟΥΝ ΙΣΩΣ ΣΕ ΑΚΡΙΒΑ ΚΟΛΕΓΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ.ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΝΙΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙ ΠΟΝΟ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΜΑΣ ΑΛΛΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΕΚΕΙ.ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 21 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ;ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΥΡΙΟ.Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΙΜΟΡΑΓΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ.ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ ΓΙ ΑΥΤΟ;ΜΑΣ ΤΙΜΩΡΕΙΤΕ;ΜΥΘΟΣ ΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΑΛΛΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ.ΜΟΛΙΣ ΤΟ 14% ΤΩΝ ΠΕΡΥΣΙΝΩΝ ΜΕΤΑΓΡΑΦΩΝ ΑΦΟΡΟΥΣΑΝ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΠΑΙΔΙΑ! Σ ΑΥΤΑ ΟΜΩΣ ΕΜΕΙΝΕ ΤΟ ΜΑΤΙ ΟΛΩΝ ΣΑΣ!ΜΗ ΣΥΝΔΕΣΕΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΑΣ ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ!ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΝΙΜΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥΣ Η ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ Τ ΑΔΕΡΦΙΑ ΤΟΥΣ!ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ ΜΕ ΕΝΑ Η ΔΥΟ ΜΟΡΙΑ ΛΟΙΠΟΝ.ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ.ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΥΠΟΒΑΛΟΥΝ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΒΑΘΥ ΣΚΟΤΑΔΙ!

  • 25 Ιουνίου 2015, 18:27 | νικος

    ΕΙΜΑΙ ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 70% ΚΑΙ ΖΗΤΑΩ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ
    ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 7 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Η (ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΓΟΝΕΙΣ Ή ΤΕΚΝΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
    67% ΚΑΙ ΑΝΩ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 12) ΝΑ ΜΕΤΕΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥΣ
    ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ. ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΑΥΤΕΣ ΣΑΝ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ, ΕΞΑΘΛΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΘΩΣ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ,ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΑΤ΄ΟΙΚΟΝ ΑΠΟ ΤΡΙΤΟ ΑΤΟΜΟ,ΦΑΡΜΑΚΑ ,ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΑΠΕΞΕΛΘΟΥΜΕ.
    ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ – ΦΟΙΤΗΤΗ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΟΝΕΑ- ΑΣΘΕΝΗ
    ΟΙ ΑΝΩΤΕΡΩ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥΣ..

  • 25 Ιουνίου 2015, 18:26 | ιωαννα

    Το 4ο παιδί μου δεν πήγε καθόλου φροντιστήριο γιατί δεν είχαμε τα χρήματα…το λιγότερο που οφείλει το κράτος σε πολύτεκνη οικογένεια είναι μια μετεγγραφή…θέλει να περάσει σε κάτι που του αρέσει κι όχι σε κάτι που θα τύχει..δεν μπορώ να το βοηθήσω διαφορετικά!!!

  • 25 Ιουνίου 2015, 18:24 | νικος

    Ζητάμε οι δικαιουχοι που αναφερονται στην περιπτωση 7παρ.η’ (ο δικαιουχος να εχει γονεις τεκνα ή συζηγο που εχει αναπηρια 70% και ανω ..)του αρθρου 12 να μεταγγραγονται αυτοματως στον τοπο κατοικιας τους χωρις κανενα αλλο κριτηριο!
    Στις συγκεκριμενες οικογενειες η οικονομικη αιμοραγια ειναι ανυπολογιστη καθως τα εξοδα (περιθαλψη, φαρμακα ,βοηθεια κατ’οίκον απο ετερο προσωπο ,ψυχολογικη στηριξη κ.ο.κ)ειναι τεραστια με αποτελεσμα να μην μπορουν να ανταπεξέλθουν.
    Τέλος για λογους ψυχολογικης στηριξης του παιδιου -φοιτητη καθως και του γονεα -ασθενους ολες οι ανωτερω περιπτωσεις παιδιων ειναι ααπαραδεκτο να μετακινουνται απο τον τοπο κατοικιας τους…!

  • 25 Ιουνίου 2015, 18:23 | ΓΙΑΝΝΑΡΕΛΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ

    Οι ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ και οι ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ όταν πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια πρέπει να παίρνουν μετεγγραφή ΕΛΕΥΘΕΡΑ χωρίς άλλους περιορισμούς. Μόνο έτσι θα υπάρχει ισότητα ευκαιριών και δεν θα έχουμε ταξική εκπαίδευση. Δεν είναι ΛΑΘΟΣ τα παιδιά να επιλέγουν σχολές με κριτήριο όχι τα ενδιαφέροντα και τις κλίσεις τους αλλά με κριτήριο τα οικονομικά δεδομένα της οικογένειας ; Κύριε Υπουργέ συμβουλευτείτε το Ε.Κ.Κ.Ε.-Ε.Σ.Υ.Ε. και δείτε την αντίστροφη σχέση εισοδήματος-μέγεθος οικογένειας σχετικά με τα ποσοστά φτώχειας.Είναι κρίμα να σκοτώνουμε τα όνειρα των νέων μας λόγω οικονομικών αδυναμιών. Είμαι τρίτεκνος πατέρας με ετήσιο εισόδημα 17000 ευρώ και δεν μπορώ να ρισκάρω την επιλογή σχολής των παιδιών μου μακριά από τον τόπο κατοικίας μας ελπίζοντας σε μετεγγραφή. Αν δεν πάρουν μετεγγραφή θα είναι σαν να σκοτώνω εγώ η ίδια τα όνειρα τους μιας και είναι πρακτικά αδύνατο να τα συντηρήσω μακριά από το σπίτι,μας. Θα έπρεπε να είχα ένα παιδί για να μπορούσα να το στείλω να σπουδάσει στην σχολή που πέρασε χωρίς να μπαίνω και εγώ σ’ αυτά τα διλήμματα; Κύριε Υπουργέ ελπίζω στην ευαισθησία σας και στην λογική σας Με εκτίμηση: ένας τρίτεκνος πατέρας.

  • 25 Ιουνίου 2015, 18:16 | γιωργος

    Ζητάμε οι δικαιουχοι που αναφερονται στην περιπτωση 7παρ.η’ (ο δικαιουχος να εχει γονεις τεκνα ή συζηγο που εχει αναπηρια 67% και ανω ..)του αρθρου 12 να μεταγγραγονται αυτοματως στον τοπο κατοικιας τους χωρις κανενα αλλο κριτηριο!
    Στις συγκεκριμενες οικογενειες η οικονομικη αιμοραγια ειναι ανυπολογιστη καθως τα εξοδα (περιθαλψη, φαρμακα ,βοηθεια κατ’οίκον απο ετερο προσωπο ,ψυχολογικη στηριξη κ.ο.κ)ειναι τεραστια με αποτελεσμα να μην μπορουν να ανταπεξέλθουν.
    Τέλος για λογους ψυχολογικης στηριξης του παιδιου -φοιτητη καθως και του γονεα -ασθενους ολες οι ανωτερω περιπτωσεις παιδιων ειναι ααπαραδεκτο να μετακινουνται απο τον τοπο κατοικιας τους…

  • 25 Ιουνίου 2015, 18:13 | maria

    ΕΙΜΑΙ ΜΗΤΕΡΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 75% ΚΑΙ ΖΗΤΑΩ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ
    ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 7 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Η (ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΓΟΝΕΙΣ Ή ΤΕΚΝΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
    67% ΚΑΙ ΑΝΩ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 12) ΝΑ ΜΕΤΕΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥΣ
    ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ. ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΑΥΤΕΣ ΣΑΝ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ, ΕΞΑΘΛΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΘΩΣ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ,ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΑΤ΄ΟΙΚΟΝ ΑΠΟ ΤΡΙΤΟ ΑΤΟΜΟ,ΦΑΡΜΑΚΑ ,ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΑΠΕΞΕΛΘΟΥΜΕ.
    ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ – ΦΟΙΤΗΤΗ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΟΝΕΑ- ΑΣΘΕΝΗ
    ΟΙ ΑΝΩΤΕΡΩ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥΣ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!

  • 25 Ιουνίου 2015, 18:10 | τρίτεκνη εκπαιδευτικός

    Οι ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ και οι ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ όταν πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια πρέπει να παίρνουν μετεγγραφή ΕΛΕΥΘΕΡΑ χωρίς άλλους περιορισμούς. Μόνο έτσι θα υπάρχει ισότητα ευκαιριών και δεν θα έχουμε ταξική εκπαίδευση.
    Δεν είναι ΛΑΘΟΣ τα παιδιά να επιλέγουν σχολές με κριτήριο όχι τα ενδιαφέροντα και τις κλίσεις τους αλλά με κριτήριο τα οικονομικά δεδομένα της οικογένειας ;
    Κύριε Υπουργέ συμβουλευτείτε το Ε.Κ.Κ.Ε.-Ε.Σ.Υ.Ε. και δείτε την αντίστροφη σχέση εισοδήματος-μέγεθος οικογένειας σχετικά με τα ποσοστά φτώχειας.Είναι κρίμα να σκοτώνουμε τα όνειρα των νέων μας λόγω οικονομικών αδυναμιών.
    Είμαι τρίτεκνη εκπαιδευτικός με ετήσιο εισόδημα 16500 ευρώ και δεν μπορώ να ρισκάρω την επιλογή σχολής των παιδιών μου μακριά από τον τόπο κατοικίας μας ελπίζοντας σε μετεγγραφή. Αν δεν πάρουν μετεγγραφή θα είναι σαν να σκοτώνω εγώ η ίδια τα όνειρα τους μιας και είναι πρακτικά αδύνατο να τα συντηρήσω μακριά από το σπίτι,μας.
    Θα έπρεπε να είχα ένα παιδί για να μπορούσα να το στείλω να σπουδάσει στην σχολή που πέρασε χωρίς να μπαίνω και εγώ σ’ αυτά τα διλήμματα;
    Κύριε Υπουργέ ελπίζω στην ευαισθησία σας και στην λογική σας
    Με εκτίμηση: μια τρίτεκνη εκπαιδευτικός

  • 25 Ιουνίου 2015, 18:02 | Αθανάσιος Αλεξΐου

    Σε μια χώρα που καταρρέει δημογραφικά και κλείνουν οι τάξεις των σχολείων λόγω έλλειψης παιδιών, δεν μπορεί να δίνετε μοριοδότηση (παρ.7.ε), σε πολύτεκνους και τέκνα τους μόλις 2 μόρια !!! Επιπλέον, λόγω του δημογραφικού προβλήματος να συμπεριλαμβάνονται στις ρυθμίσεις για τους πολύτεκνους και ΟΙ ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ.Η μοριοδότηση των πολυτέκνων για μετεγγραφή με δύο (2) μόλις μόρια βρίσκεται εκτός της Συνταγματικής προστασίας που παρέχεται στις πολύτεκνες οικογένειες με την παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος. Αν περάσει ο Νόμος, θα τον ανατρέψουμε στα δικαστήρια, Ελληνικά και Ευρωπαϊκά! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄: «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

  • 25 Ιουνίου 2015, 17:55 | βασιλης κ

    Οι δικαιούχοι που αναφέρονται στην περίπτωση 7 παρ, η΄ (ο δικαιούχος να έχει γονείς τέκνα ή σύζυγο που έχει αναπηρία 67% και άνω…….) του άρθρου 12 πρέπει να μετεγγράφονται αυτομάτως στον τόπο κατοικίας τους χωρίς κανένα άλλο κριτήριο.
    Στις συγκεκριμένες οικογένειες η οικονομική αιμορραγία είναι ανυπολόγιστη καθώς τα έξοδα (περίθαλψη, φάρμακα, βοήθεια κατ’ οίκον από έτερο πρόσωπο, ψυχολογική στήριξη κ.ο.κ.), είναι τεράστια με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν.
    Τέλος για λόγους ψυχολογικής στήριξης του παιδιού – φοιτητή καθώς και του γονέα – ασθενούς, όλες οι ανωτέρω περιπτώσεις παιδιών είναι απαράδεκτο να μετακινούνται από τον τόπο κατοικίας τους.-
    Σας ευχαριστώ.-..

  • 25 Ιουνίου 2015, 17:52 | βασιλης κ

    Οι δικαιούχοι που αναφέρονται στην περίπτωση 7 παρ, η΄ (ο δικαιούχος να έχει γονείς τέκνα ή σύζυγο που έχει αναπηρία 67% και άνω…….) του άρθρου 12 πρέπει να μετεγγράφονται αυτομάτως στον τόπο κατοικίας τους χωρίς κανένα άλλο κριτήριο.
    Στις συγκεκριμένες οικογένειες η οικονομική αιμορραγία είναι ανυπολόγιστη καθώς τα έξοδα (περίθαλψη, φάρμακα, βοήθεια κατ’ οίκον από έτερο πρόσωπο, ψυχολογική στήριξη κ.ο.κ.), είναι τεράστια με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν.
    Τέλος για λόγους ψυχολογικής στήριξης του παιδιού – φοιτητή καθώς και του γονέα – ασθενούς, όλες οι ανωτέρω περιπτώσεις παιδιών είναι απαράδεκτο να μετακινούνται από τον τόπο κατοικίας τους.-
    Σας ευχαριστώ.-

  • 25 Ιουνίου 2015, 17:16 | Μάζης Σαράντος

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ,

    ΟΝΟΜΑΖΟΜΑΙ ΜΑΖΗΣ ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΚΑΙ Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΜΟΥ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑ.
    ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ. ΕΧΟΥΜΕ
    ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ (ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ), ΤΑ 3 ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (ΝΟΜΙΚΗ, ΤΕΙ
    ΑΘΗΝΩΝ, ΠΑΝΤΕΙΟ) ΚΑΙ ΤΟ 4ο ΑΠΟ ΤΟ 2013 ΣΤΟ ΤΕΙ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΟ
    ΑΙΓΙΟ.
    ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΙΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΕΈΥΤΑΙΩΝ
    ΕΤΩΝ, ΑΝ ΣΑΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ. ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΩΣ
    ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Ο Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΜΑΣ ΕΒΑΛΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΕΚΜΗΡΙΟ
    ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΓΩ Ο ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΠΛΗΡΩΣΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΖΥΓΟ
    ΜΟΥ 6.800 ΕΥΡΩ ΦΟΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ (ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΠΟΛΥ ΠΛΟΥΣΙΟΣ).
    ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΤΩΡΑ, ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ.
    ΥΠΟΥΡΓΟΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΑΡΒΩΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ (2013-2014) ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟ 4ο ΠΑΙΔΙ
    ΜΟΥ ΓΙΑ ΑΘΗΝΑ ΟΧΙ. ΝΑ ΣΑΣ ΘΥΜΙΣΩ ΟΤΙ ΕΓΙΝΕ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΕΚΕΙΝΗ
    ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ, ΕΔΩΣΑΝ ΟΠΟΥ ΗΘΕΛΑΝ, ΟΠΩΣ ΗΘΕΛΑΝ.
    ΜΕΤΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ,ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΑΛΙ ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ.
    ΤΟ 4ο ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΕ ΤΟ 10%, ΕΙΣΑΓΕΤΑΙ ΣΤΟ ΤΕΙ
    ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΛΑΜΙΑΣ. Ο Κ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΑΦΑΙΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ
    ΑΙΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟ 10% ΓΙΑΤΙ ΛΕΕΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΙΣ
    ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ (ΠΛΟΥΣΙΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΕ ΛΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ
    ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ).
    ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΥΡΙΕ ΛΟΒΕΡΔΟ ΣΥΜΜΕΤΕΧΏ; ΜΟΝΟ ΓΡΑΠΤΩΣ;
    ΝΑΙ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ.
    ΔΗΛΑΔΗ ΕΓΩ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΑ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΕ ΤΟ 10% ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΕΙΜΕΝΗ
    ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ;
    ΟΧΙ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ.
    ΨΑΧΝΩ ΝΑ ΒΡΩ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΧΑΡΤΗ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ Ο ΕΝΑΣΝ ΝΟΜΟΣ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ
    ΓΙΑ ΤΟ 90% ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟ 10%. ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ;
    ΛΑΘΟΣ ΕΓΩ ΤΗΝ ΒΡΗΚΑ. ΕΙΝΑΙ Η ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΧΩΡΑ ΜΕ
    ΛΕΥΚΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ (ΠΟΣΟ ΕΥΣΤΟΧΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ
    ΧΑΡΡΥ ΚΛΙΝ ΠΟΥ ΤΟ ΕΙΠΕ ΓΥΡΩ ΣΤΑ 1987. ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΜΟΥ);
    ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΟΤΙ ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΟ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.
    ΓΕΝΑΡΗΣ 2015, ΗΡΘΕ ΤΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ (ΔΕ ΛΕΩ ΤΗ ΛΕΞΗ «ΑΛΛΑΓΗ» ΓΙΑΤΙ ΟΠΟΤΕ
    ΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΜΟΥ ΒΑΖΩ ΠΙΠΕΡΙ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ).
    ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ, (ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ) ΕΞΩ ΟΙ
    ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ.
    ΜΑ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΑΚΟΥΣΕΙ ΤΗ ΛΕΞΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ; ΕΜΕΙΣ ΣΑ
    ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΠΑΛΙ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΑΡΑ ΘΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΤΗΣ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΠΟΥ ΒΑΛΑΤΕ. ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ ΜΕ
    ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΓΙΑ ΕΜΑΣ.
    ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ ΑΛΛΩΣΤΕ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΤΟ ΕΙΠΕ ΚΑΘΑΡΑ: «ΟΙ Δ.Υ.
    ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΟΥΝ ΥΨΗΛΟ ΒΙΟΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ».
    ΜΟΙΡΑΖΕΤΕ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΟΥ
    ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΜΟΝΙΜΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΝΔΟΞΑ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΤΛ (ΤΑ
    ΞΕΡΕΤΕ ΚΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΜΕΝΑ).
    ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΠΑΛΙ ΣΤΑ ΕΞΩ.
    ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΟΠΤΙΚΗ ΓΩΝΙΑ Ή ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΑΦΕΛΗΣ
    ΚΑΙ ΓΡΑΦΙΚΟΣ;
    ΤΕΛΟΣ ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΤΕ ΣΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΡΓΟ ΣΑΣ, ΤΟ
    ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΤΟ ΕΝΔΟΞΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.

    ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ,
    ΜΑΖΗΣ ΣΑΡΑΝΤΟΣ

  • 25 Ιουνίου 2015, 17:08 | Ιωάννης Μ

    Καλησπέρα σας, θα προσχωρήσω και εγώ στην άποψη ότι οι πολύτεκνες οικογένειες χρήζουν μεγαλύτερης υποστήριξης. Ευχαριστώ.

  • 25 Ιουνίου 2015, 16:21 | ΚΩΝ/ΝΟΣ Κ.

    Το κατά κεφαλήν εισόδημα των δικαιούχων πρέπει να έχει μεγαλύτερη διαβάθμιση.

  • 25 Ιουνίου 2015, 15:52 | ΣΧΟΙΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    θα θελαμε να ισχυει το δικαιωμα μετεγγραφων των φοιτητων που ειναι τεκνα πολυτεκνων οικογενειων, ανεξαρτητα απο εισοδηματικα κριτηρια, τα οποια απεχουν παρα πολυ απο την πραγματικοτητα μιας οικογενειας, που θα πρεπει αν μη τι αλλο να μην σκορπιζεται σε ολη την Ελλαδα επειδη ειχε την τολμη να κανει πολλα παιδια τα οποια ειναι πολυτιμα για την Ελλαδα που μαστιζεται απο την υπογεννητικοτητα.

  • 25 Ιουνίου 2015, 15:39 | Μαρία Ανδρουλάκη

    Να ισχύσει το δικαίωμα μετεγγραφής σε παιδιά πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών ή να εξασφαλιστεί για τα παιδιά αυτά σίτιση και θέση στην πανεπιστημιακή Εστία της Σχολής εισαγωγής τους.

  • 25 Ιουνίου 2015, 15:13 | Κωνσταντίνος

    Είμαι ο πρωτότοκος γιος μιας επταμελούς οικογένειας η οποία μαστίζεται τα τελευταία χρόνια από τα δεινά της οικονομικής κρίσης.Υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα ο αδερφός μου και εγώ καθώς συμμετείχαμε και οι δυο φέτος στο θεσμό τον πανελλήνιων εξετάσεων να περάσουμε σε σχολές που δεν υπάγονται σε πανεπιστημιακό ίδρυμα της πόλης μας.Βλέποντας λοιπόν με πολύ προσωπικό ύφος την κατάσταση αποφάσισα να γράψω το συγκεκριμένο κείμενο.
    Σε όλα τα δημοκρατικά και ευρωπαϊκά κράτη εκτός φυσικά της Ελλάδας υπάρχει κράτος δικαίου το οποίο προσπαθεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και με σοβαρότητα να κατανοήσει τα προβλήματα των πολιτών και να τα αντιμετωπίσει.Στην Ελλάδα όμως παρατηρείται μια πρωτοφανή και κατάφωρη αδικία ως προς το πρόσωπο των πολύτεκνων οικογενειών.Είναι αποδεδειγμένο ότι η χώρα αντιμετωπίζει την υπογεννητικότητα σε ανησυχητικό βαθμό όμως αντίθετα η πολιτεία συμπεριφέρεται με ένα χυδαίο και ανθελληνικό τρόπο δηλαδή σαν από τη μεριά της να μηχανορραφεί και να επιδιώκει κάτι τέτοιο.Ακολουθεί μια εξοντωτική πολιτική γιατί φορολογεί υπερβολικά αυτές τις οικογένειες ενώ το εισόδημά τους είναι ιδιαίτερα πενιχρό καθώς δεν επαρκεί για να καλύψουν τις ανάγκες τους και δεν τις ενισχύει καθόλου και με κανένα τρόπο.
    Είναι αναγκαίο να μην καταστρατηγηθούν άλλο τα δικαιώματα των πολυτέκνων και για αυτό πιστεύω ότι ο αδερφός μου και εγώ δικαιούμαστε στο έπακρο τις μετεγγραφές μας.Αλλιώς όλη η προσπάθεια που καταβάλαμε κατά τη διάρκεια μιας πολύ δύσκολης και απαιτητικής χρονιάς δεν θα έχει αντίκρισμα.Δηλαδή ενώ και οι δυο δείξαμε ασυναγώνιστο φιλότιμο και αυταπάρνηση κατά τη διάρκεια των πανελλήνιων εξαιτίας οικονομικών δυσκολιών δεν θα μπορέσουμε να φοιτήσουμε σε κάποια σχολή.
    Ακόμα και αν οι αρμόδιοι θεσμοί αποφασίσουν μια τόσο άδικη και ανθελληνική όπως τόνισα και πιο πάνω απόφαση δηλαδή την ολοκληρωτική έκλειψη των δικαιωμάτων των πολυτέκνων η τωρινή κυβέρνηση έχει ηθικό και πολιτικό χρέος να επέμβει.Μια κυβέρνηση που διατυμπάνιζε πριν τις εκλογές ότι θα πατάξει την ανθρωπιστική κρίση.Εφόσον λοιπόν ισχύσει μια τόσο αηδιαστική και αντισυνταγματική απόφαση η αριστερή κυβέρνηση έχει καθήκον να μεριμνήσει να σκύψει πάνω από τους πολύτεκνους και να αποκαταστήσει την αδικία αποδεικνύοντας πως τόσο καιρό δεν έλεγε λόγια του αέρα.Σε αντίθετη περίπτωση θα επιδείξει αναισθησία και ένα διαφορετικό και μη επιτρεπτό πρόσωπο που αμαυρώνει την αριστερά .Το πολιτικό κόστος θα είναι και εύχομαι να είναι δυσβάσταχτο για τους υπαίτιους.
    Αιτούμαι ή μάλλον απαιτώ να γίνουν ΣΕΒΑΣΤΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΟΥ!!Δεν ζητάω κάτι παράλογο ούτε ειδική μεταχείριση μόνο ότι δικαιούμαι.
    Ελπίζω το κείμενό μου να λάβει τη δέουσα προσοχή από το Υπουργείο Πολιτισμού ,Παιδείας και Θρησκευμάτων .Επίσης ελπίζω να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο για την επίτευξη του σκοπού που στάθηκε αφορμή για τη γραφή του.

  • 25 Ιουνίου 2015, 15:04 | ΓΚΙΡΤΖΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

    Ζητώ να αποσυρθεί ως απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια… και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:
    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μετεγγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

    θεωρώ πως η μοριοδότηση των πολυτέκνων για μετεγγραφή με δύο (2) μόλις μόρια βρίσκεται εκτός της Συνταγματικής προστασίας που παρέχεται στις πολύτεκνες οικογένειες με την παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος, που αναφέρθηκε παραπάνω και δείχνει επί του προκειμένου την αντιδημογραφική, αντιπολυτεκνική και αντιοικογενειακή διάθεση του νομοθέτη…

    Γκίρτζου -Πλίτση Κατερίνα
    Δικηγόρος Σερρών
    Μητέρα τεσσάρων ανήλικων τέκνων
    Αδιόριστη πολύτεκνη εκπαιδευ-
    κός του έτους 2010.

  • 25 Ιουνίου 2015, 14:47 | Γεωργία

    Επιτέλους έλεος με τους πολύτεκνους,μην τους χτυπάτε και σεις,παλεύουν με χίλιες δυσκολίες,χωρίς ιδιαίτερα και φροντιστήρια ,ας τους δοθεί η δυνατότητα να σπουδάσουν τα παιδιά τους.Ένα παιδί έχεις καιδεν μπορείς να τα βγάλεις πέρα,τι να πεις με 4 ή 5 παιδιά;Δώστε ελεύθερες μεταγραφές στους πολύτεκνους έστω και με εισοδηματικά κριτήρια(πχ 45.000 οικογενειακό εισόδημα.)

  • 25 Ιουνίου 2015, 14:38 | ΒΑΣΙΛΙΚΗ

    Ζητάω να αποσυρθεί ως απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια… και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:
    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μετεγγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΚΑΥΤΟ ΖΗΤΗΜΑ,ΜΗΝ ΧΤΥΠΑΤΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ,Κ.ΥΠΟΥΡΓΕ ΔΕΙΞΤΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟ ΣΑΣ.ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΝΑ ΜΗ ΣΠΟΥΔΑΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.

  • 25 Ιουνίου 2015, 14:37 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ

    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».