Άρθρο 12: Μετεγγραφές

1. Έως την 1η Μαρτίου εκάστου έτους τα Α.Ε.Ι. αποστέλλουν στο Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ειδικώς αιτιολογημένη γνώμη με αναφορά στις λειτουργικές δυνατότητες των Σχολών και Τμημάτων του Ιδρύματος ως προς τον αριθμό των φοιτητών που μπορούν να μετεγγράψουν, σύμφωνα με τις επόμενες παραγράφους του παρόντος άρθρου.

2. Οι φοιτητές των Α.Ε.Ι., των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού που εγγράφησαν είτε μέσω της επιτυχίας τους στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου Γενικού Λυκείου (ΓΕΛ) ή Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) είτε μέσω της χρήσης άσκησης του δικαιώματος πρόσβασης, έχουν δικαίωμα μετεγγραφής σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παραγράφους 5 και 6 του παρόντος άρθρου.

3. Δεν έχουν δικαίωμα μετεγγραφής οι φοιτητές, οι οποίοι έχουν υπερβεί τον ανώτατο χρόνο σπουδών  που προβλέπεται για την απόκτηση πτυχίου, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σπουδών του Α.Ε.Ι., στο οποίο φοιτούν.

4. Μετεγγραφή δεν είναι δυνατή α) από Τμήμα ή Σχολή του ιδίου Α.Ε.Ι. και β) από Τμήμα ή Σχολή Α.Ε.Ι. που εδρεύει στην ίδια περιφέρεια. Αν το Τμήμα ή η Σχολή έχει έδρα σε περισσότερες πόλεις της ίδιας περιφέρειας, ο φοιτητής δικαιούται να μετεγγραφεί στον τόπο της κατοικίας των γονέων του ή του έχοντος την επιμέλειά του.

5. Η κατά τα ανωτέρω μετεγγραφή πραγματοποιείται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και επιτρέπεται μόνον από Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο ή από Τ.Ε.Ι. σε Τ.Ε.Ι.. Ο αριθμός των μετεγγραφομένων είναι ίσος με το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων, κατά το έτος αναφοράς, ανά Σχολή ή Τμήμα των Α.Ε.Ι., όπως αυτό θα οριστεί από τις οικείες Σχολές ή Τμήματα. Οι Σχολές ή τα Τμήματα εκάστου Α.Ε.Ι. μπορούν να εισηγηθούν αιτιολογημένως μεγαλύτερο ποσοστό. Σε περίπτωση δεκαδικού υπολοίπου, κατά τον αριθμητικό υπολογισμό των θέσεων, γίνεται στρογγυλοποίηση στην αμέσως μεγαλύτερη ακέραιη μονάδα.

6. Οι δικαιούχοι μετεγγραφής δύνανται να υποβάλουν σχετική αίτηση προς την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων για τις αντίστοιχες Σχολές ή Τμήματα έως δύο διαφορετικών Α.Ε.Ι.

7. Η χορήγηση του δικαιώματος μετεγγραφής πραγματοποιείται κατά φθίνουσα σειρά του συνόλου των μορίων που ο δικαιούχος σωρεύει από τα κάτωθι κριτήρια:

α) Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογένειάς του, για το τρέχον οικονομικό έτος, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000€) Ευρώ σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Το ανωτέρω ποσό αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (Μόρια 5).

β) Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογένειάς του, για το τρέχον οικονομικό έτος, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των έξι χιλιάδων (3.001€ έως 6.000€) Ευρώ σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Το ανωτέρω ποσό αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (Μόρια 4).

γ) Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογένειάς του, για το τρέχον οικονομικό έτος, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των εννέα χιλιάδων (6.001€ έως 9.000€) Ευρώ σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Το ανωτέρω ποσό αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (Μόρια 3).

Η μοριοδότηση των περιπτώσεων α’ έως και γ’ γίνεται πάντα διαζευκτικώς, λαμβάνεται δε κατ’ αυτήν υπόψη το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα της σχετικής δήλωσης του δικαιούχου.

δ) Ο δικαιούχος να είναι ορφανός και από τους δύο γονείς (Μόρια 3).

ε) Ο δικαιούχος να είναι μέλος πολύτεκνης οικογένειας (Μόρια 2).

στ) Ο δικαιούχος να είναι μέλος τρίτεκνης οικογένειας (Μόριο 1).

ζ) Ο δικαιούχος να έχει αδελφό ή αδελφή, φοιτητή του προπτυχιακού κύκλου σπουδών, εφόσον δεν είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου, που φοιτά σε Πανεπιστήμιο ή Τ.Ε.Ι. ή στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες ή στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.), καθώς και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού, διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους ή ο δικαιούχος να ανήκει στην κατηγορία των πολύδυμων τέκνων που συμμετείχαν, το ίδιο σχολικό έτος, στις πανελλαδικές εξετάσεις (Μόριο 1).

Στις ως άνω περιπτώσεις, μεταξύ του τόπου κατοικίας των γονέων ή του έχοντος την επιμέλεια και του τόπου σπουδών του αδελφού, προτεραιότητα για την μετεγγραφή έχει ο τόπος που δεν είναι οι πόλεις Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

η) Ο δικαιούχος να έχει γονείς, τέκνα, αδέλφια ή σύζυγο που έχουν αναπηρία 67% και άνω, πιστοποιουμένης από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή έχουν παθήσεις που αναφέρονται στο παράρτημα της υπ’ αριθ. Φ.151/17897/Β6/2014 (Β ́ 358) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως αυτή εκάστοτε τροποποιείται και αντικαθίσταται (Μόριο 1).

θ) Ο δικαιούχος να είναι ορφανός από τον ένα γονέα ή να είναι τέκνο άγαμης μητέρας (Μόριο 1).

ι) Σε περίπτωση ισοψηφίας κατά την ανωτέρω μοριοδότηση, λαμβάνονται υπόψη τα μόρια εισαγωγής στα Α.Ε.Ι. των αιτούντων κατά φθίνουσα σειρά κατάταξης.

8. Δεν εμπίπτουν στο ποσοστό της παραγράφου 5 του παρόντος άρθρου οι ακόλουθες κατηγορίες:

α) Τα τέκνα των θυμάτων της τρομοκρατίας, που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 1 του ν.1897/1990 (Α ́120), τα οποία έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στην πόλη που ο γονέας ή ο έχων την επιμέλεια δηλώνει ως μόνιμη κατοικία του και

β) φοιτητές που έχουν αναπηρία (σωματική, διανοητική ή ψυχική) 67% και άνω, πιστοποιουμένη από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή φοιτητές που πάσχουν από τις αναφερόμενες στο παράρτημα της υπ’ αριθ. Φ.151/17897/Β6/2014 (Β ́ 358) κοινής υπουργικής απόφασης παθήσεις, όπως αυτή εκάστοτε τροποποιείται και αντικαθίσταται, ή έχουν πραγματοποιήσει δωρεά οργάνου ή μυελού των οστών σε συνάνθρωπο. Οι φοιτητές αυτοί έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στην πόλη που ο γονέας ή ο έχων την επιμέλεια δηλώνει ως μόνιμη κατοικία ή στην πόλη που πιθανώς τους παρέχεται ιατρική μέριμνα, σύμφωνα με βεβαίωση της επιτροπής της προαναφερόμενης ΚΥΑ.

Η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων μετεγγραφής, η εξειδίκευση των κριτηρίων χορήγησής της, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της ανωτέρω παραγράφου 7 ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

9. Συγκροτείται πενταμελής Επιτροπή με Πρόεδρο οριζόμενο από το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.) και μέλη έναν (1) εκπρόσωπο που υποδεικνύεται από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, έναν (1) εκπρόσωπο από τη Σύνοδο Προέδρων των Τ.Ε.Ι. έναν (1) εκπρόσωπο Διεύθυνσης Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και έναν (1) εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας, με έργο την εξέταση αιτημάτων για κατ’ εξαίρεση μετεγγραφή σε ιδιαίτερα σοβαρές και τεκμηριωμένα εξαιρετικές περιπτώσεις φοιτητών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ορίζονται οι προϋποθέσεις και οι όροι χορήγησης της κατ’ εξαίρεση μετεγγραφής.

10. Οι μετεγγραφόμενοι φοιτητές δύνανται να κάνουν χρήση των διατάξεων του άρθρου 35 του ν.4115/2013 (Α΄24).

11. Καταργείται το άρθρο 53 του ν.4264/2014 (Α΄ 118).

12. Για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου και ιδιαίτερα της παραγράφου 1, ως καταληκτική ημερομηνία για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 ορίζεται η 11.9.2015.

13. Η ισχύς των παραγράφων 1 έως και 10 του παρόντος άρθρου αρχίζει από το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.

  • 19 Ιουνίου 2015, 22:29 | Αργυροπουλος Αργυριος

    Πατερας 4 παιδιων εκ των οποιων τα 2 δινουν φετος πανελλαδικες αν περασουν σε ξεχωριστες πολεις εκ των πραγματων αποκλειονται απο την τριτοβαθμια εκπαιδευση.Λυπαμαι πολυ γιατι τοσο πολεμο στους πολυτεκνους….

  • 19 Ιουνίου 2015, 22:25 | Καραμπάτσης Ευάγγελος (Oικονομολόγος)

    Σε μια χώρα που καταρρέει δημογραφικά και κλείνουν οι τάξεις των σχολείων από από έλλειψη παιδιών δεν μπορεί να δίνετε μοριοδότηση (παρ.7.ε), σε πολύτεκνους και τέκνα τους με 2 μόλις μόρια !!!

    Η μοριοδότηση των πολυτέκνων για μετεγγραφή με δύο (2) μόλις μόρια βρίσκεται εκτός της Συνταγματικής προστασίας που παρέχεται στις πολύτεκνες οικογένειες με την παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος. Αν περάσει ο Νόμος, θα τον ανατρέψουμε στα δικαστήρια, Ελληνικά και Ευρωπαϊκά!
    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:

    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

    Επιτέλους, στήριξτε τους ανθρώπους που προσφέρουν παιδιά για το αύριο της χώρας!

  • 19 Ιουνίου 2015, 22:11 | Ιωαννης Καρανασιος

    Ζητάμε να αποσυρθεί ως απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια… και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:
    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

  • 19 Ιουνίου 2015, 22:09 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

    Τουs πολυτεκνουs τουs εχετε σακατεψει.Τα παιδια μαs πρεπει να μπορουν να κανουν μεταγραφη χωριs περιορισμουs.Γιατι αλλο ειναι να μεγαλωνειs ενα η δυο παιδια και αλλο ειναι να μεγαλωνειs εξι.Περσι ο γιοs μου περασε στο πανεπιστημιο τηs Ορεστιαδοs με τουs αθλητεs και δεν ειχε δικαιωμα μεταγραφηs ενω εχει αδερφο που σπουδαζει στη θεσσαλονικη.Ελπιζω να διορθωσετε αυτεs τιs αδικιεs και να μην κοβετε τα ονειρα των παιδιων μαs.Ευχαριστω

  • 19 Ιουνίου 2015, 21:56 | Δημήτρης Κουσκούκης

    Ζητάμε να αποσυρθεί ως απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια… και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:
    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

  • 19 Ιουνίου 2015, 21:56 | Παντελής Αντωνιάδης

    Κύριοι,
    Η μόνη ελπίδα για να σπουδάσει παιδί, πολύτεκνης οικογένειας είναι ΜΟΝΟ στον τόπο κατοικίας της.
    Είναι απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ. 7ε, καθώς βρίσκεται εκτός της Συνταγματικής προστασίας (Ειδικής Φροντίδας) που παρέχεται στις πολύτεκνες οικογένεις.
    Συνεπώς θα πρέπει να επαναφέρετε τις διατάξεις για τις μετεγγραφές των πολύτεκνων και των τέκνων αυτών, στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο/η αδελφός/η τους.
    Προστατέψτε την πολύτεκνη οικογένεια, δεν μπορεί να είναι αντικειμενικό και πρώτο κριτήριο το εισόδημα, σε μιά χώρα με εθνικό σπορ την φοροδιαφυγή.

    Ευχαριστώ.

  • 19 Ιουνίου 2015, 21:48 | ΦΩΤΗΣl

    ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ:
    Κε ΥΠΟΥΡΓΕ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΛΕΞΗ:
    «ΕΛΕΟΣ»

  • 19 Ιουνίου 2015, 21:45 | MAΡIANNA

    Ως μητέρα 5 παιδιών θεωρώ πως πρέπει να εγκρίνεται η μετεγγραφή των παιδιών από πολύτεκνες οικογένειες στον τόπο κατοικίας τους.Διαφορετικά είναι σχεδόν βέβαιο πως τα περισσότερα από τα παραπάνω παιδιά αποκλείονται από την Τριτοβάθμια εκπαίδευση καθώς οι οικονομικές δυνατότητες των οικογενειών τους είναι περιορισμένες και δεν μπορούν να συντηρήσουν και παιδί που σπουδάζει αλλού.
    Εξάλλου τα εισοδηματικά κριτήρια που έχουν τεθεί σε ορισμένες περιπτώσεις δίνουν προβάδισμα σε άτομα που μόνο οικονομικά προβλήματα δεν έχουν.
    Είναι καιρός η πολιτεία να στηρίξει έμπρακτα τις πολύτεκνες οικογένειες αναγνωρίζοντας τον καθημερινό και δύσκολο αγώνα τους.

  • 19 Ιουνίου 2015, 21:25 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΑΣΙΑΔΗΣ

    Για να τονωθεί το δημογραφικό μας πρέπει οι πολύτεκνες οικογένειες να τύχουν καλλίτερης μεταχείρισης. Συγκεκριμένα τα παιδιά των πολυτέκνων πρέπει να μπορούν να μεταγράφονται στο ΑΕΙ ή ΤΕΙ που βρίσκεται πλησιέστερα στον τόπο κατοικίας της οικογένειας ανεξάρτητα από το εισόδημα και χωρίς περιορισμούς παρά μόνον με την απόδειξη της πολυτεχνικής τους ιδιότητας.

  • 19 Ιουνίου 2015, 21:21 | Ευθυμία Γκαρμίρη

    Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

    ΜΗ ΠΕΤΑΤΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ!!!!!!!
    Είμαι άνεργη μητέρα πολύτεκνη η κόρη είναι στο 2ο έτος στη Θεσσαλονίκη όπου μένουμε, ο γιος μου έδωσε φέτος και ΑΝ δεν περάσει Θεσσαλονίκη ΔΕΝ θα μπορέσω να τον στείλω για σπουδές και ο τρίτος μου γιος δίνει το 2015-16, το δε 4ο παιδί μου φοιτά στο δημοτικό. Πώς θα μπορέσω εγώ να πληρώσω 3 διαφορετικά ενοίκια με μια σύνταξη??????? ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΟΛΙΤΕΣ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ? ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ????
    Σας παρακαλώ θερμά να φερθείτε με λογική και να στηρίξετε την πολύτεκνη οικογένεια που σήμερα μαστίζεται

  • 19 Ιουνίου 2015, 21:18 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΞΕΝΟΣ

    Είμαι πολύτεκνος πατέρας με 4 παιδιά και καθημερινά παλεύουμε για να τα βγάλουμε πέρα.Μας φορολογούν τα μεγάλα αυτοκίνητα ως ΠΟΛΥΤΕΛΗ με φόρο πολυτελείας, που τα χρειαζόμαστε να εξυπηρετούμαστε οι πολύτεκνες οικογένειες, ΜΑς έκοψαν το αφορόλόγητο και τώρα μας κόβεται η δυνατότητα να σπουδάσουν τα παιδιά μας;Είναι άδικο και μη νόμιμο καθώς οι πολύτεκνοι είναι αυτοί που στηρίζουν το δημογραφικό και την χώρα με εργατικά χέρια.ΈΛΕΟΣ ΠΙΑ. Να το αποσύρετε για να σταματήσει αυτή η αδικία.

  • 19 Ιουνίου 2015, 21:16 | ΗΛΙΑΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΗΣ

    Αξιότιμε κ. Υπουργε ,

    Με ενδιαφέρον ανάγνωσα τα σχόλια, τις παρατηρήσεις και τα αιτήματα των υπόλοιπων «συνδαιτημόνων» τα οποία μου μοιάζουν αρκούντως λογικά και δίκαια (ειδικά αυτά που αφορούν τους πολύτεκνους και τα εισοδηματικά κριτήρια) και ως εκ τούτου συντάσσομαι μαζί τους και σας παρακαλώ θερμά να μεριμνήσετε.

    Παράλληλα, από την πλευρά μου,ως ΠΑΘΩΝ, θα ήθελα να σας εφιστήσω την προσοχή σε μια ειδική κατηγορία φοιτητών,αυτών του εξωτερικού, για τους οποίους οι νομοπαρασκευαστές δεν μερίμνησαν ούτε κατ’ελάχιστον ακόμα και για ειδικές περιπτώσεις φοιτητών με χρόνιες παθήσεις, υψηλά ποσοστά αναπηρίας ή σοβαρές ασθένειες που χρίζουν στενής ιατρικής παρακολούθησης και οικογενειακής φροντίδας.(π.χ. στην περίπτωση μου καρκινικοί όγκοι).

    Φυσικά μιλώ πρωτίστως για φοιτητές που τα «άσχημα μαντάτα» τους βρήκαν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους, κάτι το οπόιο δε μπορούσαν να προβλέψουν και καθιστούν τη παραμονη τους στο εξωτερικό από δυσβάσταχτη έως αδύνατη.(Χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και η μεταγραφή χρονίως πασχόντων, των οποίων η κατάσταση παρουσίασε σημαντική επιδείνωση).

    Ασφαλώς οι εν λόγω μεταγραφές οφείλουν να γίνονται με φειδώ, μόνο για τις αποδεδειγμένα σοβαρές περιπτώσεις, κατόπιν εξέτασης από επιστημονική, άμεμπτη και με υψηλό κύρος επιτροπή και επ’ ουδενί εις βάρος των άλλων εν Ελλάδι δικαιούχων.

    Σας παρακαλώ για άλλη μια φορά να φροντίσετε και για αυτά τα παιδιά, (άλλωστε κι αυτά παιδιά Ελλήνων είναι!!!) και με τη νομοθετική σας παρέμβαση και την ανθρωπιστική κατανόηση , που ευαγγελίζεται η νέα κυβέρνηση , να τους δώσετε ένα χέρι βοηθείας στις ψυχοφθόρες ,λόγω ασθένειας και νόστου, συνθήκες που ζουν.

    Με εκτίμηση,
    Ηλίας Ι. Κουντούρης
    Δικηγόρος Αθηνών

  • 19 Ιουνίου 2015, 21:11 | Α.Παπαδοπουλου

    1) Δεν ειναι κατανοητο αν δικαιουνται μετεγγραφης οι υποψηφιοι που θα περασουν φετος με την διαδικασια του 10%.
    2) Εκτιμω οτι η μοριοδοτηση του υποψηφιου ορφανου απο ενα γονεα ειναι πολυ μικρη.Οσες οικογενειες βιωνουν τετοια κατασταση γνωριζουν πολυ καλα τα προβληματα που εχουν να αντιμετωπισουν.Παρακαλω τον κ. Υπουργο για μια δικαιοτερη μοριοδοτηση.

  • 19 Ιουνίου 2015, 20:49 | Α.Παπαδοπουλου

    Θα λαμβανεται υποψη το τεκμαρτο εισοδημα;

  • 19 Ιουνίου 2015, 20:34 | Βασίλης

    Μετεγγραφές μόνο για πολύτεκνους, με αυστηρά, πραγματικά εισοδηματικά κριτήρια και σοβαρές ασθένειες. Είναι πολύ εύκολο και το αποδείξαμε πέρυσι, να ερημώσουμε τα τμήματα της επαρχίας και να διαλύσουμε εντελώς τα τμήματα των κέντρων.

  • 19 Ιουνίου 2015, 20:27 | ΦΩΤΗΣ

    ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΑΝΩ ΤΟΥ 67% ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗ ΔΙΟΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΣΤΗΡΙΓΜΑ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΤΟΥ

  • 19 Ιουνίου 2015, 20:22 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΒΙΤΣΙΑΝΟΣ

    Στην παράγραφο 9 θεωρώ ότι έχει γίνει λάθος. Πρέπει να αναφέρεται σε ιδιαίτερα σοβαρές και εξαιρετικά τεκμηριωμένες περιπτώσεις φοιτητών ΑΕΙ της ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ και όχι της ΗΜΕΔΑΠΗΣ, αφού οι περιπτώσεις αυτές εντάσσονται στο εδάφιο β) της παραγράφου 8 του άρθρου αυτού.27

  • 19 Ιουνίου 2015, 20:10 | Γιώργος Αποστολίδης

    Σαφώς αντισυνταγματική για τους Πολύτεκνους η διάταξη.
    Η προσγείωση των Πολυτέκνων οικογενειών στις – μετεκλογικά – αληθινές διαθέσεις της Κυβέρνησης είναι απότομη και σκληρή.
    Προφανώς, η ιδία αναντιστοιχία μεταξύ υποσχέσεων και πρακτέων έργων επιδεικνύεται και απέναντι στους Θεσμούς-δανειστές μας με αποτέλεσμα να μην μας εμπιστεύονται πλέον.
    Οι μετεγγραφές για τους Πολύτεκνους ουσιαστικά πλέον καταργούνται, χωρίς πρόνοια για την στέγαση και τη σίτιση φοιτητών που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.
    Τα δύο (2) μόρια που δίνονται σαν ‘μπόνους’ είναι αστεία, μπροστά στο ‘μπόνους’ των 4 & 5 μορίων που δίνεται στους φοροφυγάδες από τους οποίους έχει γεμίσει ο τόπος. Τα παιδιά αυτών θα παίρνουν μετεγγραφή στον τόπο κατοικίας τους, ενώ τα παιδιά των πολυτέκνων θα παίρνουν το δρόμο της μετακόμισης σε άλλη πόλη, ή μάλλον του αποκλεισμού από την τριτοβάθμια εκπαίδευση δεδομένου ότι οι περισσότερες πολύτεκνες οικογένειες αδυνατούν να συντηρήσουν και δεύτερο σπίτι.Θα πρέπει ο νόμος να αλλάξει και να επαναφέρει τις ελεύθερες μετεγγραφές των πολυτέκνων και των τέκνων τους στην αντίστοιχη σχολή που βρίσκεται στην πόλη της μόνιμης κατοικίας τους ή στην πλησιέστερη σε αυτή.
    Με τιμή
    Οικονομολόγος-Εκπαιδευτικός
    Πολύτεκνος

  • 19 Ιουνίου 2015, 19:31 | Μιχαήλ Φώτιος

    Θα πρέπει ο νόμος να αλλάξει και να επαναφέρει τις ελεύθερες μετεγγραφές των πολυτέκνων και των τέκνων τους στην αντίστοιχη σχολή, που βρίσκεται στην πόλη της μόνιμης κατοικίας τους ή στην πλησιέστερη σε αυτή.
    Διαφορετικά, ας πάψουμε να ελπίζουμε στην συνέχεια του Γένους μας. Οι πολύτεκνοι είναι οι Αιμοδότες της Πατρίδας μας.
    Ξέρετε ποιες είναι οι προβλέψεις της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ, σχετικά με το δημογραφικό;
    Με βάση τους σημερινούς δείκτες γεννητικότητας, μας δίνουν, ως έθνος, 65 χρόνια ζωής όλο κι όλο!!!

  • 19 Ιουνίου 2015, 19:12 | ΘΕΜΗΣ

    1.Είναι άδικο κάποιος με 3500 ευρώ κατά κεφαλήν εισόδημα να πάρει τα ίδια μόρια με κάποιον με 5900 ευρώ κατακεφαλήν εισόδημα. Πάντως είναι σωστό σε περίπτωση ισοψηφίας να μετρούν τα μόρια εισαγωγής.

    2.Έλεος όχι άλλα μόρια σε πολυτέκνους και τριτέκνους … αρκεί το εισοδηματικό κριτήριο … ένα παιδί = τίποτα; … 2 παιδιά = τίποτα;

  • 19 Ιουνίου 2015, 19:01 | ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΩΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ 5 ΠΑΙΔΙΩΝ, ΠΩΣ ΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΔΕΝ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ, ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΕΩΣ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΗΚΩΣΕΙ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΝΟΣ Ή ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΣΕ ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ. ΘΑΠΡΕΠΕΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΑΜΕΙΨΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΙΜΩΡΕΙ.

  • 19 Ιουνίου 2015, 18:54 | Γιώργος Προκοπίου.

    Είμαι μισθωτός πατέρας 9 παιδιών, από τα οποία 3 είναι ήδη φοιτητές. Για εμάς αλλά και για πολλούς άλλους πολυτέκνους το ενδεχόμενο να στείλουμε ένα παιδί μας για σπουδές σε άλλη πόλη απλά είναι εκτός συζήτησης! Η οικονομική μας αλλά και η εν γένει κατάσταση δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο, πράγμα που σημαίνει ότι κάποια παιδιά μας θα πρέπει να στερηθούν το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν παιδεία.

    Είναι αυτό δημογραφική πολιτική; Είναι αυτό δίκαιη μεταχείριση μιας τάξης Ελλήνων πολιτών που αν μη τι άλλο αιμοδοτούν την δημόσια εκπαίδευση και την πατρίδα με τους αυριανούς πολίτες;
    Τόσα χρόνια που ίσχυε ο θεσμός των ελεύθερων μετεγγραφών πώς δεν υπήρχε πρόβλημα και ανέκυψε ξαφνικά τα τελευταία χρόνια που οι θέσεις στις σχολές έχουν αυξηθεί, ενώ οι πολύτεκνες οικογένειες έχουν μειωθεί;

    Τα δύο (2) μόρια που δίνονται σαν ‘μπόνους’ είναι αστεία, μπροστά στο ‘μπόνους’ των 4 & 5 μορίων που δίνεται στους φοροφυγάδες από τους οποίους έχει γεμίσει ο τόπος. Τα παιδιά αυτών θα παίρνουν μετεγγραφή στον τόπο κατοικίας τους, ενώ τα παιδιά των πολυτέκνων θα παίρνουν το δρόμο της μετακόμισης σε άλλη πόλη, ή μάλλον του αποκλεισμού από την τριτοβάθμια εκπαίδευση δεδομένου ότι οι περισσότερες πολύτεκνες οικογένειες αδυναντούν να συντηρήσουν και δεύτερο σπίτι.

    Θα πρέπει ο νόμος να αλλάξει και να επαναφέρει τις ελεύθερες μετεγγραφές των πολυτέκνων και των τέκνων τους στην αντίστοιχη σχολή που βρίσκεται στην πόλη της μόνιμης κατοικίας τους ή στην πλησιέστερη σε αυτή.

    Γιώργος Προκοπίου
    Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

  • 19 Ιουνίου 2015, 18:45 | ΤΣΟΥΛΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ

    Τα παιδιά των πολυτέκνων κατάντησαν παιδιά ενός κατώτερου Θεού.Τα μόρια είναι λίγα και ρωτώ ποιος πολύτεκνος μπορεί να σπουδάσει το παιδί του στην επαρχία όταν έχει το δεύτερο και τρίτο παιδί στο Λύκειο το τέταρτο Γυμνάσιο κ.ο.κ. με τα έξοδα των φροντηστηρίων στα ύψη? Απαντώ κανείς!!!!!!!!!!!!!!! εκτός και αν σταματήσει τα άλλα παιδιά από το σχολείο . Αυτό θέλετε?

  • 19 Ιουνίου 2015, 18:08 | Νίκος

    Η εξαίρεση της μη υπαγωγής των πολυτέκνων στις ελεύθερες μεταγραφές κ η υπαγωγή τους στην κατηγορία του 15% που βοηθάει; Αν συνέβαινε ποιον επιβαρύνει ;! Φανταστείτε το σκηνικό επταμελούς οικογένειας με δυο η τρία παιδιά εκτός ! Που θα πρωτοστειλουν αυτοί άμοιροι γονείς ; Θα βάλετε όριο καθαρό εισόδημα 70000 ώστε να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα των αναγκών διαβίωσης τους; Απο τους λίγους που απέμειναν να στηρίζουν την ελληνική κοινωνία τόσο με το δημογραφικό όσο κ με το στρατό κ με κάθε ευκαιρία τους ταλαιπωρούμε! Κρίμα! Να αναφέρω ότι δεν είμαι πολυτεκνος!!!

  • 19 Ιουνίου 2015, 17:48 | ΕΛΕΝΗ ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΤΟΥ

    ΕΧΩ ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ Ο ΣΥΖΥΓΟΣ ΜΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΝΑΠΗΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ 830 ΕΥΡΩ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 42 ΕΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΜΕΤΑ ΒΙΑΣ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ. ΠΩΣ ΘΑ ΣΤΕΙΛΩ ΤΟ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΣΕ ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ? ΠΟΣΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΝΟΥΝ ΣΕ ΑΕΙ-ΤΕΙ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣΑΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΩΣ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ?ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΙ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕ ΟΛΗ ΑΥΤΗ Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΣΤΑ ΑΕΙ-ΤΕΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΦΕΡΕΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΑΙΤΩ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑ ΜΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΛΛΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.ΟΙ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ.

  • 19 Ιουνίου 2015, 17:38 | ΑΝΕΡΓΟΣ ΓΟΝΕΑΣ

    Υπαρχουν 1,5 εκατ. ανεργοι.Γιατι να μην μοριοδοτειται η ανεργια και ειδικα η μακροχρονια ενος γονεα, οσον αφορα την δυνατοτητα μετεγραφης,για να μπορει και το παιδι του ανεργου να σπουδασει ? Υπαρχει πιο δικαιο κοινωνικο μετρο στηριξης των παιδιων με ανεργους γονεις?
    Επισης γιατι δεν λαμβανεται ως κριτηριο μοριοδοτησης οταν το ενα παιδι της οικογενειας ειναι ηδη πτυχιουχος και συνεχιζει σε αλλο ΑΕΙ στον τοπο κατοικοιας των γονεων του? Δεν ειναι κοινωνικα δικαιο κια μαλιστα οταν ο ενας γονεας ειναι μακροχρονια ανεργος?

  • 19 Ιουνίου 2015, 17:30 | ΒΟΥΔΡΙΣΛΗ ΦΙΛΙΠΠΙΝΑ

    Τα μόρια που δίνονται στους πολύτεκνους για τις μετεγγραφές (2) είναι πολύ λίγα.

  • 19 Ιουνίου 2015, 17:23 | Μαρία Γούλα

    Στις μεταγραφές προνοήθηκε η στήριξη των παιδιών με αναπηρία 67%. Στους μαθητές αυτούς η Πολιτεία σωστά μερίμνησε να μπορούν να κάνουν και χρήση της διαφορετικής πρόσβασης εισαγωγής στα ΑΕΙ με το 5%.
    Η πιστοποιημένη αναπηρία και μάλιστα 50% από ΚΕΠΑ εφ’ όπου ζωής που πιστοποιημένα χρήζει συνεχή αποκατάσταση σε κέντρα αποθεραπείας δεν μεριμνείται και αυτό είναι άδικο.Από τη μία μεριά το σύστημα δεν του δίνει τη δυνατότητα να κάνει χρήση της εισαγωγής στα ΑΕΙ με διαφορετικό ποσοστό και από την άλλη ταυτόχρονα τον αποκλεέι από τις μεταγραφές.
    Πρόταση:
    Πιστοποιημένη αναπηρία εφ΄όρου ζωής από ΚΕΠΑ με τουλάχιστον 50% να τους δοθεί από την πολιτεία το δικαίωμα των μεταγραφών.

    Υ.Σ.Να διευκριστεί ότι στο εφ΄όρου δεν εντάσσονται οι ψυχικές ασθένειες.

  • 19 Ιουνίου 2015, 17:13 | ΜΑΡΙΑ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

    Κ. Υπουργέ, αποκαταστήστε την αδικία με του περσυνούς εισαχθέντες των Αρχιτεκτονικών Σχολών ΕΜΠ και ΑΠΘ που δικαούνταν μετεγγραφή, οι οποίοι όταν συπλήρωναν το μηχανογραφικό τους εμπιστεύτηκαν ένα νόμο του κράτους σε ισχύ τον ίδιο νόμο που επέτρεψε σε 11000 άλλους φοιτητές να ολοκληρωσουν την μετεγγραφή τους. Χάριν της ισονομίας αλλά και της κοινής λογικής αποκαταστήστε αυτη την τραγική αδικία επιτρέπωντας σε όσους ακόμα επιθυμούν να ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΟΥΝ την μετεγγραφή τους ΧΩΡΙΣ ΝΕΑ ΑΙΤΗΣΗ και εκτός του ποσοστού 15% των φετινών μετεγγραφών (2015).
    Επίσης επαναφέρεται τον σχετικό νόμο για τις ελεύΘερες μετεγγραφές των πολυτέκνων φοιτητών κοντα στην πόλη του αδελφού φοιτητή ή της μόνιμης κατοικίας των γονέων και συγκεκριμένα:
    Να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:
    « Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».
    Πράξτε το ηθικό και το δίκαιο. Μην καταστρέφετε το μέλλον των παιδιών μας.

  • 19 Ιουνίου 2015, 17:01 | Χαράλαμπος Μπαγιώργας

    Ζητάμε να αποσυρθεί ως απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια… και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:
    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

  • 19 Ιουνίου 2015, 16:45 | νικος

    ΠΑΙΡΝΟΥΝ 5 ΜΟΡΙΑ

    ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ 9000
    —————– ΔΥΟ———————————— 12000
    —————–ΤΡΙΑ————————————- 30000
    —————–ΤΕΣΣΕΡΑ——————————– 54000
    —————–ΠΕΝΤΕ———————————- 63000
    ποιος; ειναι σε πλεονεκτικοτερη θεση σκεφτητε τιμια
    ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑΓΓΡΑΦΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΈΝΕΣ

  • 19 Ιουνίου 2015, 16:37 | savvas

    To ΣτΕ πολύ ορθά αποφάσισε ότι για τις μετεγγραφές των φοιτητών θα πρέπει να συντρέχουν οικονομικοί η λόγοι υγείας προκειμένου να πραγματοποιηθουν
    Αν πράγματι λοιπόν είναι ισοδύναμοι οι οικονομικοί λόγοι και οι λόγοι υγείας τότε ο/η φοιτητής που έχει ένα μέλος στην οικογένεια του με αναπηρία 67% και άνω θα πρέπει να κατατάσσεται στην ίδια κατηγορία με τον φοιτητή που η οικογένεια του έχει κατά κεφαλήν εισόδημα εως 3000 ευρω. Δηλαδή 5 μόρια

  • 19 Ιουνίου 2015, 16:23 | Αλέξανδρος Παυλάκος

    Θα συμφωνήσω στο θέμα που θέσατε οι περισσότεροι σχετικά με τους πολύτεκνους και την μοριοδότηση τους.Ωστόσο διαβάζοντας τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου,συνειδητοποίησα ότι δίνεται μεγαλύτερη βαρύτητα στο οικονομικό πλαφόν σε σχέση με φοιτητές με ΠΑΘΗΣΕΙΣ.Ο φοιτητής με πάθηση ΔΕΝ επιδέχεται πλαφόν και οικονομικά ή γεωγραφικά κριτήρια,καθώς η ΥΓΕΙΑ και η ΖΩΗ είναι πάνω από όλα.Για αυτόν ακριβώς το λόγο είναι αναγκαίο να τεθεί και το θέμα μετεγγραφής φοιτητών εξωτερικού.Αν και στην αρχή με είχε ξενίσει το θέμα με τις μετεγγραφές εξωτερικού,είναι απάνθρωπο να κλείνουμε τα αυτιά μας σε αυτά τα παιδιά που θέλουν να διεκδικήσουν την επιστροφή στην πατρίδα για λόγους υγείας.Φυσικά αναφέρομαι ΜΟΝΟ σε φοιτητές ΑΣΘΕΝΕΙΣ και όχι με οικονομικά κριτήρια.Επειδή ελοχεύει ο κίνδυνος αρκετοί να επικαλεστούν ασθένεια χωρίς να ισχύει ή να γνώριζαν από πριν το πρόβλημα και να γράφτηκαν σε σχολή εξωτερικού με σκοπό να διεκδικήσουν την μεταγραφή, είναι το λιγότερο απαραίτητο να γίνουν αυστηρές επιτροπές αξιολόγησης και να μετεγγραφούν τα παιδιά που απέκτησαν το πρόβλημα τους ενώ ήδη είχαν ξεκινήσει τις σπουδές τους.Θεωρώ αδιανόητο να μην θεωρούμε δικά μας παιδιά,τους φοιτητές με αναπηρίες,με ογκολογικά προβλήματα,ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΥΨΑΝ ΑΦΟΥ ΗΔΗ ΕΙΧΑΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ΟΝΤΑΣ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΥΓΕΙΕΙΣ,μόνο και μόνο επειδή σπουδάζουν εκτός συνόρων.Δεν νομίζω ότι είναι και τόσοι πολλοί!

  • 19 Ιουνίου 2015, 16:20 | Αλευράς Δημήτρης

    Να αποσυρθεί ως απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια… και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:
    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

    Η μοριοδότηση των πολυτέκνων για μετεγγραφή με δύο (2) μόλις μόρια βρίσκεται εκτός της Συνταγματικής προστασίας που παρέχεται στις πολύτεκνες οικογένειες με την παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος, που αναφέρθηκε παραπάνω και δείχνει επί του προκειμένου την αντιδημογραφική, αντιπολυτεκνική και αντιοικογενειακή διάθεση του νομοθέτη

  • 19 Ιουνίου 2015, 16:18 | Καραχάλιου Αλ.

    Επειδή η μάθηση πρέπει να είναι δικαίωμα όλων και σε οποιαδήποτε ηλικία και επειδή πρέπει να σκεφτόμαστε οτι δε σπουδάζουν μόνο παιδιά, καλό θα ήταν να υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τους ανθρώπους που έχουν οικογένεια, δηλαδή τους γονείς που θέλουν να σπουδάσουν (π.χ. κάποια μοριοδότηση). Το να συνδυάζει κάποιος εργασία, οικογένεια και σπουδές είναι από μόνο του μια τεράστια πρόκληση. Το να πρέπει να βρίσκεται και μακριά από το σπίτι του είναι απαγορευτικό. Είναι αδύνατο για ένα γονέα να αλλάζει το μόνιμο τόπο διαμονής του και μοιράζει την οικογένειά του για να σπουδάσει… Πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για τους ανθρώπους με περισσότερες υποχρεώσεις. Να στηριχθεί η οικογένεια και το δικαίωμα στη δια βίου μάθηση.

  • 19 Ιουνίου 2015, 16:17 | Δέσποινα Καραγιάννη

    Είναι πολύ μεγάλες οι αδικίες αυτού του νομοσχεδίου.
    1) Κατ’ αρχάς δεν υπάρχει μέριμνα για τους πολύτεκνους και τρίτεκνους. Η πρόσφατη απόφαση του ΣΤΕ είναι τουλάχιστον υποκριτική. Είναι δυνατόν οι πολύτεκνοι και τρίτεκνοι να έχουν ίσες ευκαιρίες στην προετοιμασία των παιδιών τους με τους υπόλοιπους; Πώς είναι δυνατόν ένας τρίτεκνος, ή πολύτεκνος να μπορεί να τα βγάλει πέρα με τα φροντιστήρια, τα δίδακτρα στα ειδικά μαθήματα (σχεδίου, κλπ.); Αυτό το νομοσχέδιο καταδικάζει τους τρίτεκνους, πολύτεκνους.
    2) Πώς είναι δυνατόν να θεωρούμε ως κριτήριο το δηλωθέν εισόδημα, τη στιγμή που η φοροδιαφυγή είναι γεγονός και μέχρι στιγμής δεν έχει αντιμετωπισθεί; Έτσι επιδοτούνται οι φοροφυγάδες και καταδικάζονται οι μισθωτοί και άνεργοι.
    3) Η διάταξη για τους επιτυχόντες του περασμένου ακαδημαϊκού έτους που δεν έγιναν δεκτοί από τις δύο Αρχιτεκτονικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης αδικεί πέρα για πέρα τα παιδιά αυτά. Έχουμε κάνει έναν τιτάνιο αγώνα επί ένα χρόνο, γονείς και παιδιά, και το μόνο που έχουμε πάρει μέχρι τώρα είναι στην καλύτερη περίπτωση υποσχέσεις και στην χειρότερη αιτιάσεις ότι το ΣΤΕ έκρινε τον περσινό νόμο αντισυνταγματικό. Αφού για τους 11.000 φοιτητές ίσχυσε αυτός ο νόμος, ο αντισυνταγματικός κατά τον ΣΤΕ, για λόγους ισονομίας έπρεπε να ισχύσει και τα τα 150 παιδιά που δεν έχουν μετεγγραφεί ακόμη. Πώς δηλαδή, το Υπουργείο κάνει δεκτές τις μετεγγραφές από το εξωτερικό, και δεν δέχεται αυτά τα παιδιά; Μήπως αυτή η διάταξη θέλει να βολέψει τα παιδιά «γνωστών» που αντί να περάσουν την δοκιμασία των πανελληνίων εξετάσεων, πήγαν στο εξωτερικό, για να μπουν στην Σχολή που θέλουν από την πίσω πόρτα. Για αυτούς υπάρχουν θέσεις στις δύο Αρχιτεκτονικές; Για τα παιδιά μας μόνον θα πάθαιναν οι Σχολές ανεπανόρθωτη βλάβη! Και ποιά βλάβη; Αφού η Αρχιτεκτονική Αθήνας έχει 80 μέλη ΔΕΠ, και η του ΑΠΘ έχει 40-50 μέλη ΔΕΠ, ενώ όλες οι αντίστοιχες άλλες Σχολές Πάτρας, Θράκης και Κρήτης έχουν μέχρι 20-23 μέλη ΔΕΠ. Είναι αυτή δικαιοσύνη;
    Λυπάμαι πολύ, νόμιζα ότι μια αριστερού τύπου κυβέρνηση θα έδειχνε περισσότερη ευαισθησία στα ανθρώπινα προβλήματα. Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει. Αν περάσει αυτό το νομοσχέδιο έτσι, οι μόνοι που θα βολευτούν είναι οι γνωστοί «ημέτεροι». Καμμιά ουσιαστική βοήθεια και μέριμνα για το δημογραφικό μας πρόβλημα.
    Οι βουλευτές μας πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και
    1) Να διορθώσουν την αδικία προτείνοντας νομοθετική ρύθμιση που θα τακτοποιεί τους φοιτητές που δεν έχουν ακόμη μετεγγραφεί στις δύο σχολές Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ και ΑΠΘ. Και
    2) θα πρέπει να αλλάξουν την μοριοδότηση για τα παιδιά των πολυτέκνων και τριτέκνων, ώστε να μπορούν να σπουδάζουν κοντά στο σπίτι τους.

  • 19 Ιουνίου 2015, 16:16 | Θωμάς Πάπουτσας

    Ως μισθωτός ,τρίτεκνος και με ενα παιδι ήδη να βρισκεται στο 1ο ετος των σπουδων του εκτος μονιμης κατοικιας του εχω να παρατηρησω ότι :

    α) Σε γενικές γραμμες κινειται σε σωστες γραμμές αλλά η μοριοδοτηση με 1 μολις μοριο για αδερφο /αδερφη που σπουδαζει ειναι λίγο ,θα πρεπε τουλάχιστον να ειναι 2 ή και 3 μόρια. Στην οικονομικη κριση που ζουμε σημερα ειναι αδιανοητο για καποια οικογενεια να διατηρει – συντηρει 3 σπίτια δισκορπισμένα στη χώρα ,σχεδόν αδυνατον θαλεγα …

    β) Μου μενει η εντυπωση ότι η γενναια μοριοδοτηση βασει εισοδηματικών κριτηριων ευνοει τους κατεξοχήν «φοροφυγαδες» στη χωρα μας ( αγροτες,ελευθ.επαγγελματιες,έμποροι κ.τ.λ, ας με συγχωρεσουν οι φιλοι αλλά φευ έτσι είναι ) που δηλώνουν απο 2,4 έως 10.000 ετησιως και πολλά είπα ,έτσι μενουμε εκτος εμεις που δεν μπορουμε να αποκρυψουμε τα εισοδηματα μας και η εικονα μας ειναι στο taxisnet !

    γ) Πρεπει να μπει πλαφον προς τα πανω στο οικογενειακο εισοδημα για το δικαιωμα μεταγραφής π.χ 50000

    δ) Καθετα αντιθετος στις μεταγραφες φοιτητων εξωτερικού εκτός αν συντρεχουν ειδικοι λογοι και μονον

    Το α) θεωρω ότι πρεπει να προσεχθει ιδιαιτερως και να διορθωθει με παραπανω μοριοδοτηση

  • 19 Ιουνίου 2015, 16:09 | ΧΑΝΙΩΤΗ Κ.

    ΚΑΜΙΑ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧ/ΚΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΣΙΝΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΕΑΓΡΑΦΟΥΝ ΣΤΟ ΕΜΠ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ!ΧΑΘΗΚΕ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ, ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΚΛΠ. ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ! ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΟΝΟΜΙΑ ΣΑΣ; ΠΩΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΤΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ;

  • 19 Ιουνίου 2015, 16:00 | Δάφνη Μανουσάκη

    Ο κόσμος είναι απελπισμένος και το Υπουργείο συνεχίζει να προβλέπει πολύ λιγότερους εισακτέους για τα κεντρικά ΑΕΙ από ότι προβλέπει ο πληθυσμός των αντίστοιχων περιφερειών ή ο αριθμός των καθηγητών στα αντίστοιχα ιδρύματα. Είναι δυνατόν στην Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ, με 76 καθηγητές, το Υπουργείο να προβλέπει 110 θέσεις εισακτέων, και στην Αρχιτεκτονική στο Δημοκρίτειο με λιγότερο από το 1/4 των καθηγητών (18) να προβλέπει περισσότερους εισακτέους; Με ποιό σκεπτικό αιτιολογούνται τέτοιες διακρίσεις;

    Είστε σίγουροι ότι το Υπουργείο μπορεί να σχεδιάσει αποτελεσματικά για τα 500+ τμήματα των ΑΕΙ και τους περίπου 70.000 εισακτέους; Μήπως θα έπρεπε το Υπουργείο να εφαρμόσει (επί τέλους) το νόμο;

  • 19 Ιουνίου 2015, 15:59 | ΣΟΦΙΑ ΤΣΙΩΛΗ

    Ζητάμε να αποσυρθεί ως απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια… και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:
    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

  • 19 Ιουνίου 2015, 15:31 | Ανδρεας Ζερβακης

    Θα ολοκληρωθει με αυτο το νομοσχεδιο η μεγαλυτερη αδικια που εχει γινει ποτε εις βαρος 140 παιδιων που εδικαιουντο μεταγραφης στις αρχιτεκτονικες σχολες? Παιδια που οταν συμπληρωναν το μηχανογραφικο τους επελεξαν την σειτρα των σχολων βασει ισχυοντος και ψηφισμενου σχεδον ομοφωνα νομου? Παιδιων που αποτελουν περιπου το 1% οσων πηραν κανονικα μεταγραφη βασει του ιδιου νομου? Ηταν αντισυνταγματικος ο νομος με αναδρομικη ισχυ ΜΟΝΟΝ γαι τους φοιτητες της Αρχιτεκτονικης? Δεν ειναι αντισυνταγματικη η μη ισοτιμη μεταχειριση των 140 παιδιων σε σχεση με τους 11.000?
    Θα πρεπει να προβλεφθει εξαιρεση για 1 και μονη φορα για οσους απο τους 140 επιθυμουν ακομα την μεταγραφη τους (γιατι καποιοι δεν αντεχαν να χασουν ενα ολοκληρο ετος σπουδων και δεν νομιζω να πανε 1 χρονο πισω)
    Εστω και την υστατη ωρα καντε το δικαιο για τα παιδια αυτα και τις οικογενειες τους αφου προεκλογικα μας ειχατε υποσχεθει οτι το θεμα θα λυθει αμεσα. Δεν ειμαστε πολλοι αλλα η αδικια που μας γινεται ειναι τεραστια !!!

  • 19 Ιουνίου 2015, 15:14 | Φλώρα Τζεβρένη

    Ζητάμε να αποσυρθεί ως απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια… και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:
    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

  • 19 Ιουνίου 2015, 15:12 | Γεωργία Κρέσσου

    Το εισοδηματικό κριτήριο στις μετεγγραφές θα πρέπει να αφορά μόνον αυτούς που είναι στο όριο της φτώχειας, αλλιώς δεν είναι αντικειμενικό. Είναι δεδομένες πολλές περιπτώσεις να παίρνουν μετεγγραφές λόγω χαμηλής φορολογικής δήλωσης, ενώ είναι γνωστή η οικονομική επιφάνεια αυτών.
    Με τα σημερινά δεδομένα δεν είναι πάντα δυνατός ο έλεγχος της εισοδηματικής φοροδιαφυγής (είναι γνωστό πια ότι μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δηλώνουν τα πραγματικά εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, ενώ αρκετοί κάνουν σημαντική απόκρυψη των εισοδημάτων τους). Άρα, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και τα τεκμήρια διαβίωσης (τεκμαρτές αξίες των κατοικιών, οχημάτων, κ.λπ.).
    Σε ότι αφορά τις περιπτώσεις των ορφανών, θεωρώ ότι η απώλεια, έστω και ενός γονέα -πόσο μάλλον όταν αυτό συμβαίνει και αιφνίδια- δεν θα πρέπει να μοριοδοτείται. Ο θάνατος είναι μια οδυνηρή απώλεια όπως και αν συμβαίνει. Αυτές οι περιπτώσεις θα πρέπει να εμπίπτουν στην παράγραφο 8 του άρθρου 12 που αφορά τις μετεγγραφές.
    Ευχαριστώ για την προσοχή σας.

  • 19 Ιουνίου 2015, 14:45 | ΛΩΛΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ

    Λέγομαι Θεοχάρης Λώλης.Προ ολίγων μηνών (περίπου 5-6) ο υιός μου Μενέλαος προσεβλήθει από καρκίνο στους όρχεις,χειρουργήθηκε και αφαιρέθηκε ο όγκος αλλά όπως όλοι γνωρίζουμε στις περιπτώσεις αυτές για να μιλήσουμε για ίαση πρέπει να περάσει πενταετία.Στο χρονικό αυτό διάστημα ο ασθενής υποβάλλεται ανά 3 μήνες σε μαγνητική τομογραφία-αξονική τομογραφία πνευμόνων-ακτινογραφίες ειδικές εξετάσεις για καρκινικούς δείκτες και αίματος καθώς και χημειοθεραπείες.Ο υιός μου είναι φοιτητής στο 2ο έτους του Πανεπιστημίου του Καρόλου στο Πίλσεν στην Τσεχία.Το πρόγραμμα της σχολής ( που είναι και πολύ βαρύ) αδυνατεί να το παρακολουθήσει λόγω των τακτικών υποχρεωτικών εξετάσεων στις οποίες υποβάλλεται.Η ψυχολογία του είναι στο κατώτερο σημείο και όλοι γνωρίζουμε ότι παίζει μεγάλο ρόλο στην τελική πρόγνωση η καλή ψυχολογία.Κινδυνεύει να χάσει και το έτος του (μαζί με την υγεία του).Γι΄αυτό νομίζω ότι παιδιά που είχαν την ατυχία να προσβληθούν από βαριές ασθένειες όπως όγκους κλπ,δικαιούται να μεταγγραφούν κοντά στους γονείς τους,στην πατρίδα τους,στα νοσοκομεία της πατρίδας τους ΕΦΟΣΟΝ ΠΡΟΣΒΛΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥΣ.

  • 19 Ιουνίου 2015, 14:25 | Φιλιππία

    Επειδή οι λέξεις περιορίζουν τα νοήματα, δεν βρίσκω λόγια να εκφράσω την απέραντη ευγνωμοσύνη μου για τη δικαίωση του ηρωικού αγώνα που έχουν δώσει όλα τα ανάπηρα παιδιά (ορισμένα με αναπηρία 80%) διεκδικώντας τη θέση που δικαιωματικά τους ανήκε αλλά που δυστυχώς η παρέμβαση της νόσου τους τη στέρησε. Κάτω από άνισες συνθήκες κατόρθωσαν να πετύχουν με εξετάσεις το στόχο όλων των συνομηλίκων τους, αποδεικνύοντας την τεράστια θέλησή τους να (επαν)ενταχθούν στην κοινωνία και να παλέψουν για το δικαίωμα να ζήσουν στο φως.Σας ευχαριστώ με όλη μου την ψυχή για την ευκαιρία που τους δίνετε να αγαπήσουν τη ζωή και να κοινωνικοποιηθούν.

  • 19 Ιουνίου 2015, 14:22 | ΕΛΕΝΗ Π.

    Είμαι μητέρα με 67% δια βίου αναπηρία. Θεωρώ ότι το 1 μόριο που δίνεται σε αυτή την περίπτωση είναι άδικο. Αν το παιδί δε μετεγγραφεί διαταράσσεται, ακόμη περισσότερο, ή ήδη εύθραυστη ισορροπία της οικογένειας. Αυτό μπορούν, σίγουρα, να το καταλάβουν όσοι αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους προβλήματα υγείας. Επίσης, όταν η αναπηρία έχει πιστοποιηθεί από Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή (πριν το 2011) θα πρέπει και αυτά τα δικαιολογητικά να γίνονται δεκτά (και όχι μόνο από ΚΕΠΑ), όπως, εξάλλου, τα δέχονται όλοι οι υπόλοιποι φορείς του δημοσίου. Ευχαριστώ.

  • 19 Ιουνίου 2015, 14:19 | κωτσοβολου χρυσα

    Το άρθρο για τις μετεγγραφές είναι απαράδεκτο όσον αφορά τους πολύτεκνους. ‘Ολα τα παιδιά των πολύτεκνων θα έπρεπε να μετεγγράφονται πλησίον του τόπου κατοικίας τους, άν έχουν κατακεφαλήν εισόδημα κάτω από το όριο των 9.000 που θέτει το υπουργείο (αυτό το όριο θα μπορούσε να είναι και μικρότερο). Αυτό που ξεχνουν οι υπεύθυνοι είναι οτι οι πολύτεκνοι έχουν εκτός από τα παιδιά που σπουδάζουν και άλλα μικρότερα παιδιά στο σπίτι που χρειάζονται φαγητό, εκπαίδευση, φροντιστήρια.
    Μία οικογένεια με κατακεφαλήν εισόδημα 5.000 και ενα παιδί μπορεί να το σπουδάσει γιατί στο σπίτι μένουν οι 2 γονείς που μπορούν να κάνουν οικονομίες. Ενώ μια πολύτεκνη οικογένεια με κατακεφαλήν επίσης 5.000 και 4 παιδιά (δύο φοιτητές και 2 μικρότερα) δεν μπορεί να τα σπουδάσει γιατί τα 2 μικρότερα παιδιά έχουν τεράστια έξοδα.

  • 19 Ιουνίου 2015, 14:07 | Δημήτρης Αλευράς

    Να αποσυρθεί ως απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια… και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:
    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

    Η μοριοδότηση των πολυτέκνων για μετεγγραφή με δύο (2) μόλις μόρια βρίσκεται εκτός της Συνταγματικής προστασίας που παρέχεται στις πολύτεκνες οικογένειες με την παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος, που αναφέρθηκε παραπάνω και δείχνει επί του προκειμένου την αντιδημογραφική, αντιπολυτεκνική και αντιοικογενειακή διάθεση του νομοθέτη Δ.Αλευράς

  • 19 Ιουνίου 2015, 14:07 | Βασιλης

    Λογω της μεγαλης φοροδιαφυγης-φοροκλοπης που γινεται απο ελευθερους επαγγελματιες-γιατρους-δικηγορους-μηχανικους-υδραυλικους κλπ. καλο θα ηταν να υπαρχει μια μοριοδοτηση για τους μισθωτους γονιους(1 μοριο ανα μισθωτο στην οικογενεια).

  • 19 Ιουνίου 2015, 13:58 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ

    καμια μετεγγραφη ειναι η λυση και το μονο σωστο μετρο.
    οποιος μενει Αθηνα να δηλωνει σχολες της Αθηνας και μονο και το προβλημα λυθηκε.