Άρθρο 12: Μετεγγραφές

1. Έως την 1η Μαρτίου εκάστου έτους τα Α.Ε.Ι. αποστέλλουν στο Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ειδικώς αιτιολογημένη γνώμη με αναφορά στις λειτουργικές δυνατότητες των Σχολών και Τμημάτων του Ιδρύματος ως προς τον αριθμό των φοιτητών που μπορούν να μετεγγράψουν, σύμφωνα με τις επόμενες παραγράφους του παρόντος άρθρου.

2. Οι φοιτητές των Α.Ε.Ι., των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού που εγγράφησαν είτε μέσω της επιτυχίας τους στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου Γενικού Λυκείου (ΓΕΛ) ή Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) είτε μέσω της χρήσης άσκησης του δικαιώματος πρόσβασης, έχουν δικαίωμα μετεγγραφής σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παραγράφους 5 και 6 του παρόντος άρθρου.

3. Δεν έχουν δικαίωμα μετεγγραφής οι φοιτητές, οι οποίοι έχουν υπερβεί τον ανώτατο χρόνο σπουδών  που προβλέπεται για την απόκτηση πτυχίου, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σπουδών του Α.Ε.Ι., στο οποίο φοιτούν.

4. Μετεγγραφή δεν είναι δυνατή α) από Τμήμα ή Σχολή του ιδίου Α.Ε.Ι. και β) από Τμήμα ή Σχολή Α.Ε.Ι. που εδρεύει στην ίδια περιφέρεια. Αν το Τμήμα ή η Σχολή έχει έδρα σε περισσότερες πόλεις της ίδιας περιφέρειας, ο φοιτητής δικαιούται να μετεγγραφεί στον τόπο της κατοικίας των γονέων του ή του έχοντος την επιμέλειά του.

5. Η κατά τα ανωτέρω μετεγγραφή πραγματοποιείται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και επιτρέπεται μόνον από Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο ή από Τ.Ε.Ι. σε Τ.Ε.Ι.. Ο αριθμός των μετεγγραφομένων είναι ίσος με το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων, κατά το έτος αναφοράς, ανά Σχολή ή Τμήμα των Α.Ε.Ι., όπως αυτό θα οριστεί από τις οικείες Σχολές ή Τμήματα. Οι Σχολές ή τα Τμήματα εκάστου Α.Ε.Ι. μπορούν να εισηγηθούν αιτιολογημένως μεγαλύτερο ποσοστό. Σε περίπτωση δεκαδικού υπολοίπου, κατά τον αριθμητικό υπολογισμό των θέσεων, γίνεται στρογγυλοποίηση στην αμέσως μεγαλύτερη ακέραιη μονάδα.

6. Οι δικαιούχοι μετεγγραφής δύνανται να υποβάλουν σχετική αίτηση προς την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων για τις αντίστοιχες Σχολές ή Τμήματα έως δύο διαφορετικών Α.Ε.Ι.

7. Η χορήγηση του δικαιώματος μετεγγραφής πραγματοποιείται κατά φθίνουσα σειρά του συνόλου των μορίων που ο δικαιούχος σωρεύει από τα κάτωθι κριτήρια:

α) Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογένειάς του, για το τρέχον οικονομικό έτος, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000€) Ευρώ σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Το ανωτέρω ποσό αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (Μόρια 5).

β) Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογένειάς του, για το τρέχον οικονομικό έτος, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των έξι χιλιάδων (3.001€ έως 6.000€) Ευρώ σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Το ανωτέρω ποσό αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (Μόρια 4).

γ) Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογένειάς του, για το τρέχον οικονομικό έτος, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των εννέα χιλιάδων (6.001€ έως 9.000€) Ευρώ σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Το ανωτέρω ποσό αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (Μόρια 3).

Η μοριοδότηση των περιπτώσεων α’ έως και γ’ γίνεται πάντα διαζευκτικώς, λαμβάνεται δε κατ’ αυτήν υπόψη το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα της σχετικής δήλωσης του δικαιούχου.

δ) Ο δικαιούχος να είναι ορφανός και από τους δύο γονείς (Μόρια 3).

ε) Ο δικαιούχος να είναι μέλος πολύτεκνης οικογένειας (Μόρια 2).

στ) Ο δικαιούχος να είναι μέλος τρίτεκνης οικογένειας (Μόριο 1).

ζ) Ο δικαιούχος να έχει αδελφό ή αδελφή, φοιτητή του προπτυχιακού κύκλου σπουδών, εφόσον δεν είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου, που φοιτά σε Πανεπιστήμιο ή Τ.Ε.Ι. ή στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες ή στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.), καθώς και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού, διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους ή ο δικαιούχος να ανήκει στην κατηγορία των πολύδυμων τέκνων που συμμετείχαν, το ίδιο σχολικό έτος, στις πανελλαδικές εξετάσεις (Μόριο 1).

Στις ως άνω περιπτώσεις, μεταξύ του τόπου κατοικίας των γονέων ή του έχοντος την επιμέλεια και του τόπου σπουδών του αδελφού, προτεραιότητα για την μετεγγραφή έχει ο τόπος που δεν είναι οι πόλεις Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

η) Ο δικαιούχος να έχει γονείς, τέκνα, αδέλφια ή σύζυγο που έχουν αναπηρία 67% και άνω, πιστοποιουμένης από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή έχουν παθήσεις που αναφέρονται στο παράρτημα της υπ’ αριθ. Φ.151/17897/Β6/2014 (Β ́ 358) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως αυτή εκάστοτε τροποποιείται και αντικαθίσταται (Μόριο 1).

θ) Ο δικαιούχος να είναι ορφανός από τον ένα γονέα ή να είναι τέκνο άγαμης μητέρας (Μόριο 1).

ι) Σε περίπτωση ισοψηφίας κατά την ανωτέρω μοριοδότηση, λαμβάνονται υπόψη τα μόρια εισαγωγής στα Α.Ε.Ι. των αιτούντων κατά φθίνουσα σειρά κατάταξης.

8. Δεν εμπίπτουν στο ποσοστό της παραγράφου 5 του παρόντος άρθρου οι ακόλουθες κατηγορίες:

α) Τα τέκνα των θυμάτων της τρομοκρατίας, που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 1 του ν.1897/1990 (Α ́120), τα οποία έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στην πόλη που ο γονέας ή ο έχων την επιμέλεια δηλώνει ως μόνιμη κατοικία του και

β) φοιτητές που έχουν αναπηρία (σωματική, διανοητική ή ψυχική) 67% και άνω, πιστοποιουμένη από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή φοιτητές που πάσχουν από τις αναφερόμενες στο παράρτημα της υπ’ αριθ. Φ.151/17897/Β6/2014 (Β ́ 358) κοινής υπουργικής απόφασης παθήσεις, όπως αυτή εκάστοτε τροποποιείται και αντικαθίσταται, ή έχουν πραγματοποιήσει δωρεά οργάνου ή μυελού των οστών σε συνάνθρωπο. Οι φοιτητές αυτοί έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στην πόλη που ο γονέας ή ο έχων την επιμέλεια δηλώνει ως μόνιμη κατοικία ή στην πόλη που πιθανώς τους παρέχεται ιατρική μέριμνα, σύμφωνα με βεβαίωση της επιτροπής της προαναφερόμενης ΚΥΑ.

Η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων μετεγγραφής, η εξειδίκευση των κριτηρίων χορήγησής της, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της ανωτέρω παραγράφου 7 ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

9. Συγκροτείται πενταμελής Επιτροπή με Πρόεδρο οριζόμενο από το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.) και μέλη έναν (1) εκπρόσωπο που υποδεικνύεται από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, έναν (1) εκπρόσωπο από τη Σύνοδο Προέδρων των Τ.Ε.Ι. έναν (1) εκπρόσωπο Διεύθυνσης Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και έναν (1) εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας, με έργο την εξέταση αιτημάτων για κατ’ εξαίρεση μετεγγραφή σε ιδιαίτερα σοβαρές και τεκμηριωμένα εξαιρετικές περιπτώσεις φοιτητών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ορίζονται οι προϋποθέσεις και οι όροι χορήγησης της κατ’ εξαίρεση μετεγγραφής.

10. Οι μετεγγραφόμενοι φοιτητές δύνανται να κάνουν χρήση των διατάξεων του άρθρου 35 του ν.4115/2013 (Α΄24).

11. Καταργείται το άρθρο 53 του ν.4264/2014 (Α΄ 118).

12. Για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου και ιδιαίτερα της παραγράφου 1, ως καταληκτική ημερομηνία για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 ορίζεται η 11.9.2015.

13. Η ισχύς των παραγράφων 1 έως και 10 του παρόντος άρθρου αρχίζει από το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.

  • 21 Ιουνίου 2015, 21:35 | ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΥ

    ΕΓΩ ΕΧΩ ΒΑΛΕΙ ΑΓΓΕΛΙΑ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΩ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΩ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ.ΕΔΩ ΠΕΡΑΣΕ ΟΧΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ.ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΣ ΟΝΕΙΡΕΥΟΤΑΝ ΓΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΥΕΙ ΟΜΩΣ ΕΑΝ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΩ ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΕΙ ΝΑ ΔΙΑΚΟΨΕΙ .ΔΩΣΤΕ ΤΟΥ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ.ΤΣΑΚΙΣΑΤΕ ΕΜΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΔΕΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΜΕ ΔΕΝ ΚΛΕΒΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΙΧΑΜΕ ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΤΗΚΑΝ ΜΗΝ ΣΚΟΤΩΝΕΤΑΙ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ΕΞΩ .

  • 21 Ιουνίου 2015, 21:21 | Κώστας

    Το εισόδημα σαν κριτήριο δεν είναι καθόλου αντικειμενικό φάνηκε και από τις προπέρσινες μετεγγραφές.

    Οι πολύτεκνοι ΔΙΚΑΙΟΎΝΤΑΙ ειδική φροντίδα από το κράτος, όλοι οι πολύτεκνοι!!! όχι μόνο όσους δεν καταφέρουν να βγάλουν εκτός μετεγγραφών οι φοροφυγάδες.

    Είναι απαράδεκτο να έχουν περιορισμό στις θέσεις οι πολύτεκνοι, είναι η μικρότερη κατηγορία και αυτή που προστατεύεται συνταγματικά. Απαραίτητη η προσθήκη στην παράγραφο 8
    γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014

  • 21 Ιουνίου 2015, 21:18 | ΣΟΦΙΑ ΠΕΤΡΕΝΤΖΙΟΥ

    ΔΩΣΤΕ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΝΑ ΜΕΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ .ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ ΣΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΨΟΥΝ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ.ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΞΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΝ ΑΡΙΣΤΑ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΑ ΦΩΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΠΟΥ ΚΥΝΗΓΟΥΝ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟΣΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ, ΝΑ ΔΙΑΚΟΠΤΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΣΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΣΤΙΡΙΞΟΥΝ, ΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΕΠΕΙΔΗ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΥΠΟΣΤΙΡΙΞΗ ΠΟΥ ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ΕΞΩ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΕΣΗ ΟΥΤΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΑ ΑΛΛΑ ΘΥΜΑΤΑ ΕΝΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΤΑ ΑΝΑΓΚΑΖΕΙ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΟΥΝ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΞΕΝΙΤΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΚΟΠΤΟΥΝ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥΣ.ΜΕΡΙΜΝΙΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΞΙΑ ΠΑΙΔΙΑ.ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ Σ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ.

  • 21 Ιουνίου 2015, 21:18 | Μάρκος

    Θεωρώ αδιανόητο (ιδιαιτέρως υπό τις παρούσες συνθήκες) να εξακολουθεί μια πολιτική που με κάθε ευκαιρία επιτίθεται στα (όποια απέμειναν) «προνόμια» των πολυτέκνων. Δεν ξέρω τι να υποθέσω πια ως προς τη σκοπιμότητα τέτοιων επιλογών. Η πατρίδα μας χρειάζεται τους πολύτεκνους και οφείλει να τους διευκολύνει κατ’ εξαίρεση. Προφανέστατα, δικαιούνται ειδικό καθεστός και στις μεταγραφές των φοιτητών. Προτείνω να υπάρχει η δυνατότητα μεταγραφής πολυτέκνων και τέκνων πολυτέκνων στο ίδιο τμήμα επιτυχίας τους στην πόλη που θεωρούν ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους και μάλιστα χωρίς περιορισμό θέσεων.

  • 21 Ιουνίου 2015, 20:11 | mleou

    Με την προτεινόμενη μοριοδότηση, σε συνδυασμό με το πλαφόν του 15% οι πολύτεκνοι και τα παιδιά τους πρακτικά αποκλείονται από τις μετεγγραφές. Τα εισοδηματικά κριτήρια είναι απολύτως διαβλητά, ανταμείβουν τους φοροδιαφεύγοντες και δημιουργούν περαιτέρω κίνητρα για φοροδιαφυγή. Καταστρατηγείται η συνταγματικά κατοχυρωμένη προστασία των πολυτέκνων, η οποία έχει ήδη δεχτεί τραγικά πλήγματα (φορολογία τέκνων ως τεκμήρια, περικοπή / κατάργηση επιδομάτων κτλ). Καταργείται το σοβαρότερο κίνητρο για τη δημιουργία μεγάλης οικογένειας, ενώ ρίχνονται στον Καιάδα όσοι στο παρελθόν συνυπολόγισαν το κίνητρο αυτό στην απόφασή τους για περισσότερα παιδιά. Και όλα αυτά ενώ η Ελλάδα τελεί υπό καθεστώς δημογραφικής κατάρρευσης.

    Ζητάμε να αποσυρθεί ως απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια… και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:
    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μετεγγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

    Η μοριοδότηση των πολυτέκνων για μετεγγραφή με δύο (2) μόλις μόρια βρίσκεται εκτός της Συνταγματικής προστασίας που παρέχεται στις πολύτεκνες οικογένειες με την παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος, και δείχνει επί του προκειμένου την αντιδημογραφική, αντιπολυτεκνική και αντιοικογενειακή διάθεση του νομοθέτη…

    σε αντίθεση με τις προεκλογικές διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ:

    ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ Α.Σ.Π.Ε. (ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015)

    «Οι πολύτεκνες οικογένειες ήταν από τα μεγαλύτερα θύματα των αντικοινωνικών περικοπών που προωθήθηκαν τα χρόνια του μνημονίου.
    Με τις περικοπές σε βάρος των πολύτεκνων οικογενειών, η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου παραβίασε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους για ειδική φροντίδα από το κράτος. Παραβίασε όμως και τη δική της συνταγματική υποχρέωση για σχεδιασμό και εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής, οξύνοντας ακόμα περισσότερο το κρίσιμο για το μέλλον της χώρας δημογραφικό πρόβλημα.
    Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την πολιτική βούληση, στο πλαίσιο του προγράμματός του για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, να αποκαταστήσει σταδιακά τις αδικίες και τις απώλειες των εισοδημάτων και των δικαιωμάτων των πολύτεκνων οικογενειών, που συντελέστηκαν στα χρόνια του μνημονίου».
    http://www.syriza.gr/article/Synanthsh-toy-Proedroy-toy-SYRIZA-Aleksh-Tsipra-me-to-Proedreio-ths-Anwtaths-Synomospondias-Polyteknwn-Elladas.html#.VYYYaDGsUlg

    Με το άρθρο 12 της πρότασης νόμου ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πολιτικά έκθετος, ως ανακόλουθος και κοινωνικά έκθετος, ως αριστερός σχηματισμός, και εν τέλει πλήρως αναξιόπιστος.

    Τα παιδιά των πολυτέκνων είναι ανάγκη να εξαιρεθούν από κάθε μετεγγραφικό περιορισμό, υιοθετώντας την προσθήκη που προτείνεται παραπάνω ως περ.γ, της παρ.7 του άρθρου 12.

  • 21 Ιουνίου 2015, 19:51 | ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΓΚΑΡ.

    Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου δυστηχώς είναι ένα βήμα προς τα πίσω για τους τρίτεκνους.Προτείνω τουλάχιστον για τους τρίτεκνους (και πάνω) ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ με εισοδηματικά κριτήρια ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ. Σε αντίποινα προτείνω να καταργηθεί η μετεγγραφή των φοιτητών στο Εξωτερικό ΜΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ‘Η ΘΑ ΙΣΧΥΣΟΥΝ καθώς και η κατάργηση του άρθρου 29 του νόμου 4327/2015 ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ. Τα βήματα που πρέπει να γίνονται είναι ΜΠΡΟΣΤΑ και όχι ΠΙΣΩ.

  • 21 Ιουνίου 2015, 19:30 | Σπύρος Κανελλόπουλος

    Συνεχίζεται να δίνονται μόρια σε ειδικές κατηγορίες χωρίς οικονομικά κριτήρια. Θα μπορούσε να υπάρχει ένα μέγιστο πόσο ανά άτομο που να μην δικαιούται μετεγγραφή.

    Δίνονται πολύ λίγα μόρια στη περίπτωση αδελφού ή αδελφής προπτυχιακού φοιτητή που φοιτά σε πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ. Μόλις ένα μόριο! Τετραμελής οικογένεια με ένα παιδί που σπουδάζει και εισόδημα 24.000 παίρνει 4 μόρια και τετραμελής οικογένεια με εισόδημα 24004 με δύο παιδιά που σπουδάζουν έχει και αυτή 3+1=4 μόρια!!!!

    Η κατηγορία αυτή έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Το ένα μόριο είναι πέρα για πέρα άδικο!!!

    – Η μοριοδότηση με βάση το εισόδημα επιβραβεύει τους φοροφυγάδες!

    – Δεν δίνονται μόρια στην επίδοση!

    – Επανέρχονται οι μετεγγραφές φοιτητών από πανεπιστήμια του εξωτερικού!!! Καταργούνται οι μετεγγραφές από το εσωτερικό και επανέρχονται αυτές από το εξωτερικό, ΣΚΑΝΔΑΛΟ!!!

  • 21 Ιουνίου 2015, 19:17 | ΤΣΑΝΤΑΡΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

    Είναι πολύ λίγα τα 2 μόρια για τα παιδιά των πολυτέκνων οικογενειών.
    Η πολύτεκνη οικογένεια χρειάζεται στήριξη. Στο σύνταγμα αναφέρεται ρητά ότι το κράτος οφείλει να τη στηρίζει, ειδικά μετά την κατάργηση όλων των φορολογικών ελαφρύνσεων για τα παιδιά. Δεν συμβαίνει πουθενά, στην Ευρώπη και αλλού, να «διώκεται» οικονομικά η πολύτεκνη οικογένεια.

    Ευχαριστώ

  • 21 Ιουνίου 2015, 19:15 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Είναι λάθος να μην βοηθά η πολιτεία τους πολύτεκνους. Είναι το μέλλον για τον τόπο μας. Απο τη μια η φορολογία που θεωρεί τα παιδιά τεκμήρια και απο την άλλη τώρα ο νόμος για τις μετεγγραφές των πολυτέκνων. Πως θα προσπαθήσουμε να δώσουμε στην Ελλάδα ένα μέλλον όταν πολεμούμε εκείνους που προσπαθούν να φέρουν έλληνες πολίτες. Τι θα τους πούμε; Ίδια ζωή έχει κάποιος που έχει 4 παιδιά με κάποιον που έχει 1 ή κανένα και παίρνουν τον ίδιο μισθό;
    Πρέπει να προστεθεί οπωσδήποτε στον νόμο η δυνατότητα των πολυτέκνων και των παιδιών τους που έχουν πετύχει σε κάποια Σχολή ή σε Τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ να μετεγγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή στο αντίστοιχο Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πιο κοντά στον τόπο της κατοικίας τους ή εκεί που φοιτά κάποιο απο τα αδέλφια τους και στο αντίστοιχο έτος.

  • 21 Ιουνίου 2015, 18:56 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Στους πολύτεκνους και ΜΟΝΟ σε αυτούς δίνονταν μεταγραφές για 30 χρόνια.Ήρθε η Διαμαντοπούλου και τις κατάργησε βάζοντας στη θέση τους να περνούν οι πολύτεκνοι με λιγότερα μόρια ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΟ ΖΗΤΗΣΑΝ.Με τον Αρβανιτόπουλο-Λοβέρδο είχαμε ελεύθερες μεταγραφές για ένα σωρό κόσμο.Τώρα οι μόνοι χαμένοι οι πολύτεκνοι και αυτοί που κλέβουν την εφορία θα παίρνουν και μεταγραφές τα παιδιά τους !!!! ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ,ΕΞΑΛΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΠΛΕΟΝ !!!

  • 21 Ιουνίου 2015, 18:31 | VA

    Θα μπορούσε να προβλέπεται η δυνατότητα μετεγγραφής ΧΩΡΙΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ, όταν η σχολή/τμήμα του ιδρύματος υποδοχής είναι μικρότερης δυναμικότητας ή λιγότερων μορίων από τη σχολή/τμήμα του ιδρύματος προέλευσης ΚΑΙ εδρεύει στην πόλη (ή σε κοντική πόλη) της μόνιμης κατοικίας των γονέων ή στην πόλη που σπουδάζουν αδέλφια.

    Παιδιά που έχουν εισαχθεί το 2009 και μετά, έχουν κατάφορα αδικηθεί, διότι έχουν αναγκαστεί να κάνουν αναστολή σπουδών ή/και έχουν εγκαταλείψει τις σπουδές τους λόγω των οικονομικών δυσκολίων που έχουν έκτοτε προκύψει, επειδή δεν πληρούν κριτήρια πολυτεκνίας/ασθένειας/οικονομικής αδυναμίας, ώστε να πάρουν μετεγγραφη σε ίδρυμα του τόπου μόνιμης κατοικίας τους ή σε ίδρυμα του τόπου σπουδάζοντος αδελφού.

    Γνωρίζω περιπτώση παιδιού που εισήχθη σε τμήμα ιδρύματος εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας του και για οικονομικούς λόγους –και αφού δεν κατέστη δυνατόν να πάρει μετεγγραφή παρόλο που το ίδρυμα υποδοχής που εδρεύει στην πόλη μόνιμης κατοικίας του είναι μικρότερης δυναμικότητας και με λιγότερα μόρια–, αναγκάστηκε στο δεύτερο έτος σπουδών να ξαναδώσει εξετάσεις και να εισαχθεί σε άλλο τμήμα στο ίδρυμα μόνιμης κατοικίας του, χάνοντας πλήρως τα δύο έτη σπουδών.

    Γνωρίζω επίσης περίπτωση άλλου παιδιού που εισήχθη σε τμήμα ιδρύματος εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας του και έχει αναγκαστεί να κάνει αναστολή σπουδών στο πρώτο έτος, για οικονομικούς λόγους, που δεν είναι ωστόσο τέτοιοι ώστε να πληρούνται τα οικονομικά κριτήρια για να κάνει μετεγγραφή στο τμήμα της όμορης του τόπου μόνιμης κατοικίας του πόλης που εδρεύει μόλις 70 Km μακριά και που είναι μικρότερης δυναμικότητας και λιγότερων μονάδων από το ίδρυμα που έχει εισαχθεί.

    Θα ήταν δίκαιο να προβλέπται μετεγγραφή χωρίς κριτήρια όταν πληρείται η προϋπόθεση μικρότερης δυναμικότητας/λιγότερων μορίων εισαγωγής της σχολής/τμήματος υποδοχής. Θα ικανοποιούνται με αυτόν τον τρόπο οι ανάγκες αυτών των οικογενειών και θα ενισχύονται παράλληλα και τα μικρά ιδρύματα.

  • 21 Ιουνίου 2015, 18:15 | Διογένης

    ειμαι 26 χρονων ανεργος (μη προστατευομενο μελος) με μηδενικο εισοδημα!!!
    πιστευω οτι για τετοιες περιπτωσεις οι μετεγγραφες πρεπει να ειναι απεριοριστες!!! γενικα μορια πρεπει να δινονται στα εισοδηματα και μονο!με μεγαλυτερη διαβαθμιση!
    δεν εχει σημασια αν ειναι κανεις πολυτεκνος ή τριτεκνος, αν το εισοδημα σου δικαιολογει το να μπορεις να σπουδασεις παιδι σε αλλη πολη! δηλαδη και καποιος με 300000 ευρω εισοδημα θα μοριοδοτηθει με δυο ή ενα μοριο; δεν ειναι σωστο αυτο!

  • 21 Ιουνίου 2015, 17:27 | ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

    Να προστεθεί παράγραφος κατά την οποία :

    ΩΣ ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΚΑΘ’ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΘΑ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΩΝ 2 ΠΡΩΤΩΝ ΕΤΩΝ (ΚΑΤΩΧΡΟΙ 60 ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ECTS) , ΚΑΙ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ.

  • 21 Ιουνίου 2015, 17:02 | ΠΑΖΙΩΝΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ

    Τα δύο μόρια που δίνετε για τη μεταγραφή των πολυτέκνων είναι εντελώς άστοχο. Δεν θα σταθώ στο σύνταγμα ,ούτε στο γερασμένο έθνος μας και σε παρόμοια αυτονόητα σχόλια ,δεν θα ανακαλύψουμε σήμερα την Αμερική …

    Απλά υπολογίστε πόσα χρήματα χρειάζεστε για να ζήσετε με αξιοπρέπεια την δική σας οικογένεια και μετά υπολογίστε πόσα χρήματα χρειάζεται για να επιβιώσει μια πολύτεκνη οικογένεια , όταν χαρακτηριστικά αναφέρω (δεν θέλω να κουράσω με αυτονόητα ) :

    σε περίπτωση ασθένειας ουσιατικά πρέπει να πληρώσει (ακόμα και αν είναι ασφαλισμένος στο δημόσιο)

    η παιδεία ουσιαστικά δεν είναι δωρεάν (ελπίζω να μην έχετε την ψευδαίσθηση ότι χωρίς φροντιστήριο μπορεί κάποιος να πετύχει στις εξετάσεις )

    πρέπει να πληρώνεις δισβάσταχτους φόρους , εξισώνοντας τον άγαμο με κάποιον που έχει επτά παιδιά ,

    όταν πρέπει να πληρώνεις ακόμα ΕΝΦΙΑ παρά τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, στου οποίου την κυβέρνηση μετέχετε, ότι θα καταργηθεί από φέτος …

    αλλά και για τόσες άλλες υποσχέσεις (για μισθούς, συντάξεις …) που τελικά ήταν εξαγγελίες …

    όταν … καλύτερα να σταματήσω να γράφω γιατί μου έρχονται όλα μαζεμένα στο μυαλό μου και ανησυχώ για την υγεία μου.

    Προτείνω για πολύτεκνες οικογένειες με τέσσερα παιδιά και καθαρό εισόδημα κάτω από 50000 ευρώ ή από πέντε παιδιά και πάνω (ανεξαρτήτου εισοδήματος ) απευθείας μετεγραφή σε οποιαδήποτε αντίστοιχη σχολή επιθυμεί ο επιτυχών μαθητής , εκτός του 10% . Σίγουρα υπάρχουν και άλλες ιδιαιτερότητες που η πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει και πρέπει να συμπεριληφθούν σε αυτό το 10% αλλά και κατά περίπτωση ίσως διευρυνθεί και λίγο το ποσοστό , άνθρωποι είμαστε δεν μετράμε φασόλια.

    Άλλωστε οι μεταγραφές των πολυτέκνων (προ Διαμαντοπούλου ) ήταν μικρές σε αριθμό που δεν δημιουργούσαν πρόβλημα στα πανεπιστήμια , το οποίο επιβαιώνετε και από την ΑΣΠΕ στατιστικά .

    Για πολύτεκνες οικογένειες με τέσσερα παιδιά και καθαρό οικογενειακό εισόδημα άνω των 50000 ευρώ (αν βρείτε τέτοια περίπτωση …) να υπάρχει κλιμακούμενη μοριοδότηση με αρχή τα 4 μόρια.

    Ευχαριστώ.

  • 21 Ιουνίου 2015, 16:54 | Ε.Φιλιππου

    Ζητάμε να αποσυρθεί ως απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια… και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄: «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

  • 21 Ιουνίου 2015, 16:12 | Μιχαλης

    Από το ακαδημαϊκό έτος 2004-2005 δεν επιτρέπονται μετεγγραφές Ελλήνων φοιτητών από Πανεπιστήμια του εξωτερικού σε Πανεπιστήμια του εσωτερικού.

    Προτείνετε να επανεξεταστεί το ΑΡΘΡΟ 19 ΤΟΥ Ν. 2327/95 Α΄156 κατά το οποίο μετεγγραφές φοιτητών από ισότιμες και ομοταγείς Σχολές ή Τμήματα Πανεπιστημίων του εξωτερικού σε αντίστοιχα του εσωτερικού ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ μόνο μετά από ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ σε 3 μαθήματα στο 5ο εξάμηνο σπουδών και σε ποσοστό 10% επί του προβλεπόμενου αριθμού εισακτέων κατά Τμήμα Υποδοχής ή να μετεγγράφονται ως υπεράριθμοι.

    Προϋπόθεση για συμμετοχή στις εξετάσεις για μετεγγραφή να είναι η επιτυχής εξέταση του ενδιαφερομένου στο σύνολο των μαθημάτων των 4 πρώτων εξαμήνων ή των 2 πρώτων ετών του ενδεικτικού προγράμματος σπουδών ή σε ίσο αριθμό μαθημάτων εφόσον ακολουθεί ατομικό πρόγραμμα σπουδών στο Πανεπιστήμιο προέλευσης.

    Υπάρχουν παιδιά που φοιτούν σε ιδρύματα του εξωτερικού και αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, το Υπουργούς παιδείας πρέπει να προτείνει λύσεις σε αυτό ζήτημα.
    Ας ορισθούν κάποιες προϋποθέσεις (ακαδημαϊκές, κοινωνικές, οικονομικές) και για αυτά τα παιδιά.

  • 21 Ιουνίου 2015, 15:59 | νικος

    ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΥΝΟΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ
    ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΤΑΓΓΡΑΦΕΣ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ
    ΠΟΥ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΤΑ 2 ΜΟΡΙΑ ΠΟΥ
    ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ

  • 21 Ιουνίου 2015, 15:50 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Συμφωνώ απολύτως με τον καταφαινόμενο πατριωτισμό και τη μεστή διατύπωση του κ. Λαμπρινούδη, και επαυξάνω κατ΄ αγκύλην: Άρθρο 12, παραγρ. 8, γ ΄΄Τα μέλη των πολύτεκνων οικογενειών (κατά τις διατάξεις του Άρθρου 6 του Νόμου 3454/2006 [Α΄ 75])΄΄.

  • 21 Ιουνίου 2015, 15:36 | Νικολαος

    Ειμαι τεκνο πολυτεκνης οικογενειας. Η μητερα μου εχει πανω απο 90% αναπηρια και σαφως δεν ειναι σε θεση να εργαστει. Ωστοσο,το κρατος προνοιας και δικαιου μπορει να της χορηγησαι συνταξη η οποια απο το 2012 εχει κοπει κατα 30%. Ετσι,συνυπολογιζοντας και το εισοδημα του πατερα μου ,ο οικογενειακος πρυπολογισμος μμας ειναι μειωμενος κατα 60% . Ετσι,φτανοντας η ωρα να δωσω πανελλαδικες επελεξε να κανω φροντιστηρια αφου στο σχολειο επικρατει η πληρης ανευθυνοτητα απο το διδακτικο προσωπικο και επιπλεον διεξαγεται ενας αγωνας μεταξυ των καθηγητων για το ποιος θα παρεχει τη καλυτερη τιμη για ιδιαιτερα(παραπαιδεια). Για το λογο αυτο αναγκαστηκαμε οπως φυσικα και ολες οι αλλες οικογενειες πολυτεκνες και μη να μπουμε σε ολη αυτη τη διαδικασια. Το αποτελεσμα ηταν να μη περασω εκει που θελω το 2014 και κατα συνεπεια εδωσα και το 2015.Η πολιτικη της κυβερνησης αυτης οδηγει καταφανεστατα στη διαρροη ακομη περισσοτερων μυαλων στο εξωτερικο αφου οταν η χωρα σου καταστρατηγει το δικαιωμα στη μορφωση γινεσαι μεταναστης για να μορφωθεις. Το τελευταιο αποτελει δειγμα της στιγνης εκπαιδευτικης πολιτικης. Αν το κρατος δεν επιτρεψει τις ελευθερες μεταγγραφες στις ευαλωτες κοινωνικες κατηγοριες ειναι δεδομενο πως θα υποστει συντριπτικες απωλειες σε επιστημονικο δυναμικο. Εξαλλου, το κρατος δαπανα απο τον προυπολογισμο του χρηματα για να μορφωθεις με σκοπο να του τα επιστρεψεις καποτε ως φορολογουμενος. Με τη λογικη αυτη οταν παιδια δεν εχουν προσβαση στη ανωτατη παιδεια ειναι πολυ πιθανον ειτε να εγκαταλειψουν τη χωρα ειτε να ενισχυσουν την ηδη αυξημενη ανεργεια. Θελω να πιστευω οτι ο κος Μπαλτας θα αναλογιστει τις συνεπεις αυτης της τακτικης και θα γινει ο ιδιος ο μπαλτας που θα αφαιρεσει μονομιας ενα απο τα θενελιωδεστερα δικαιωματα μας οπως αυτο της παιδειας.

  • 21 Ιουνίου 2015, 15:36 | ΚΟΥΡΤΙΟΣ

    Καλησπέρα,
    ως πατέρας τέκνου πολύτεκνης οικογένειας που φέτος έδωσε πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή της σε ΑΕΙ, θέλω να πω πως αν δεν πριμοδοτηθεί ανάλογα προκειμένου να έρθει στην Αθήνα (σε περίπτωση που περάσει σε ΑΕΙ της επαρχίας) τότε πολύ απλά δεν θα σπουδάσει διότι δεν υπάρχουν τα απαραίτητα χρήματα να συντηρείται ένα δεύτερο σπίτι σε άλλη πόλη. Θα απαιτούσα από τους ιθύνοντες να συνδράμουν στην προστασία μιας κοινωνικής μειοψηφίας όπως δυστυχώς έχουμε καταντήσει εμείς οι πολύτεκνοι.
    Παρακαλώ για την αύξηση της πριμοδότησης των πολυτέκνων υποψηφίων.

  • 21 Ιουνίου 2015, 14:31 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

    Θεωρώ ότι είναι σωστό να αποτελεί κριτήριο η πολυτεκνία ή η τριτεκνία της οικογένειας του μεταγραφόμενου τέκνου για ετήσιο οικογενειακό εισόδημα ως ένα ύψος π.χ. τις 30.000 ευρώ. Αλλιώς είναι απαράδεκτο. Και ο τέως βασιλιάς είναι πολύτεκνος, δεν καταλαβαίνω, θα δικαιούνται και τέτοιου είδους πολύτεκνες οικογένειες δικαίωμα μεταγγραφής για τα παιδιά τους;
    Επίσης για τους παλαιούς απόφοιτους το ποσοστό 10% είναι πολύ μικρό. Πρέπει τουλάχιστον να διπλασιαστεί. Να δείτε πόσοι παλαιοί απόφοιτοι συμμετέχουν στις εξετάσεις και να γίνει το ποσοστό αναλογικό με τις συμμετοχές.

  • 21 Ιουνίου 2015, 14:31 | elpida

    Κύριε Υπουργέ,
    Είμαι μητέρα τριών παιδιών, το μεγαλύτερο εκ των οποίων έδωσε φέτος πανελλαδικές εξετάσεις. Είναι γνωστό ότι λίγο πριν τις εξετάσεις αναστατωθήκαμε, όταν πληροφορηθήκαμε ότι αλλάζει ξαφνικά το καθεστώς των μετεγγραφών. Είναι προφανές ότι οι επιλογές τόσο της περικοπής των πολυτεκνικών επιδομάτων, καθώς και της κατάργησης των ελάχιστων διευκολύνσεων προς τους Τρίτεκνους και τους Πολύτεκνους ( που ήταν κίνητρα για την επίλυση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας ) βάζουν οριστικά ταφόπλακα στο θέμα της αύξησης του πληθυσμού της. Ετοιμαστείτε, λοιπόν, για μειωμένες γεννήσεις, και αντί για σχολεία, φτιάξτε γηροκομεία και νοσοκομεία. Όταν δε θα υπάρχουν μαθητές και στη συνέχεια φοιτητές, τότε ποιος είναι ο λόγος ύπαρξης τόσων σχολών;
    Έτσι, υποχρεώνονται τα παιδιά μας, αν θέλουν να σπουδάσουν, να επιλέξουν μια οποιαδήποτε σχολή στο πανεπιστήμιο της πόλης τους και να ξεχάσουν τα όνειρά τους για σπουδές πάνω στο αντικείμενο που τους ενδιαφέρει, ειδικά τώρα με την κάθετη μείωση των εισοδημάτων μας. Βρήκατε την πιο δύσκολη στιγμή να χτυπήσετε πολυμελείς οικογένειες αλλά και άλλες ευπαθείς ομάδες, σχεδιάζοντας τις αλλαγές στις μετεγγραφές φοιτητών, τη χρονιά της μεγαλύτερης, τα τελευταία 50 χρόνια, οικονομικής κρίσης της χώρας μας, με τις περικοπές σε μισθούς, δώρα, επιδόματα. Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, αν μπορεί το κράτος, στο πλαίσιο της ισονομίας, να εξασφαλίσει στέγαση και δωρεάν σίτιση στους φοιτητές που είναι μακριά από τον τόπο διαμονής τους σε όλη τη διάρκεια των σπουδών τους ή να τους χορηγήσει άτοκο δάνειο, ώστε να αντεπεξέλθουν στα έξοδά τους. Σε μια τέτοια περίπτωση, η ζήτηση των μετεγγραφών θα ήταν ελάχιστη και καμία κοινωνική ομάδα δε θα έμενε δυσαρεστημένη.
    Ευελπιστώ στην ευαισθησία που θα επιδείξετε και σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την προσοχή σας.

  • 21 Ιουνίου 2015, 13:45 | ΑΒΡΑΜΙΔΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

    Έχουν δει πολλά τα μάτια μου. Η Πολιτεία οφείλει να δείξει γενναιοδωρία και να λάβει ειδική μέριμνα για τους Πολύτεκνους. Είναι πολύ δίκαιο αυτό που ζητούν , για τις μεταγραφές των παιδιών τους. Η προσθήκη , στο άρθρο 12 , παρ. 8 , μετά την περίπτ.β’, μιας ακόμη περίπτωσης γ’, με την ακόλουθη διατύπωση: ‘’ πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων ,που πέτυχαν ή φοιτούν σε σχολές ή τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ , που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος , η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ . 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014 ‘’, θεωρείται επιβεβλημένη , ως το ελάχιστο χρέος της Πολιτείας απέναντι σ’αυτό το ζωντανό τμήμα της κοινωνίας μας . Ο Θουκυδίδης που διδάσκεται παντού σ’όλο τον κόσμο , και που μόνο στον τόπο του δεν εισακούγεται ,έλεγε πως , η δύναμη ενός έθνους είναι η νέα γενιά , και αυτή πρέπει να είναι μορφωμένη , σύγχρονη , επιδέξια και ικανή να συνεχίσει το πεπρωμένο της φυλής της . Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας .

  • 21 Ιουνίου 2015, 13:39 | Ελένη Παπαθανασίου

    Κύριε Υπουργέ παρακαλώ όπως ξαναδείτε το ποσοστό των μετεγγραφέντων. Γιατί τίποτα δεν εξασφαλίζει πως ο τρίτεκνος που κατάγεται από επαρχία στη δική μας περίπτωση Κορινθία θα πάρει μετεγγραφή με δύο αδέλφια φοιτητές στην Αθήνα αν τελικά είναι εκτός πλαφόν και εφόσον πληρεί και τα οικονομικά κριτήρια. Στόχος των οικογενειών είναι να σπουδάσουν τα παιδιά τους με το μικρότερο δυνατό κόστος ακόμα και με καθημερινή μετακίνηση των παιδιών από επαρχία. Το πλαφόν όμως όσα μόρια και να έχει κάποιος δεν στο εξασφαλίζει αυτό. Περνάμε δύσκολες ώρες παρακαλώ ξαναδείτε το γιατί όπως είναι είναι άδικο.

  • 21 Ιουνίου 2015, 13:29 | Τριβιζάς Στυλιανός

    Καλησπέρα ,

    Σε μια χώρα που καταρρέει δημογραφικά και κλείνουν οι τάξεις των σχολείων από από έλλειψη παιδιών δεν μπορεί να δίνετε μοριοδότηση (παρ.7.ε), σε πολύτεκνους και τέκνα τους με 2 μόλις μόρια !!!

    Η μοριοδότηση των πολυτέκνων για μετεγγραφή με δύο (2) μόλις μόρια βρίσκεται εκτός της Συνταγματικής προστασίας που παρέχεται στις πολύτεκνες οικογένειες με την παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος. Αν περάσει ο Νόμος, θα τον ανατρέψουμε στα δικαστήρια, Ελληνικά και Ευρωπαϊκά!
    ΑΠΑΙΤΟΎΜΕ να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:

    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

    Παρακαλώ να συναισθανθείτε την κρισιμότητα των περιστάσεων που βιώνει η Πατρίδα μας, συνεκτιμώντας το τεράστιο πρόβλημα του δημογραφικού στη χώρα μας , με ότι αυτό συνεπάγεται μελλοντικά και με αίσθημα ευθύνης να μην είστε αυτοί που θα ανοίξετε νέες Κερκόπορτες .

    Με εκτίμηση

    Τριβιζάς Στυλιανός
    Μέλος Δ.Σ. Εθνικής Οργάνωσης Πολυτέκνων Αθηνών

  • 21 Ιουνίου 2015, 13:14 | ΣΙΣΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    Η μοριοδότηση με 2 μόλις μόρια για τους πολύτεκνους καταδεικνύει και τη διάθεση του εισηγητή-νομοθέτη να ενισχύσει την τεκμηριωμένη πλέον υπογεννητικότητα στην ελληνική κοινωνία και την αποδεδειγμένη μελλοντική συρρίκνωσή της. Άν όντως επιθυμούμε την ανάπτυξη της ελληνικής κοινωνίας και τον σε ορατό χρονικό διάστημα αποχαρακτηρισμό της σε «κοινωνία γερόντων» όλα τα μέτρα του κράτους πρέπει να τείνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Για το σκοπό αυτό πρέπει να προβλεφθεί, στην περίπτωση των πολυτέκνων, η μέγιστη δυνατή μοριοδότηση.

  • 21 Ιουνίου 2015, 12:42 | anestis

    Αποτελεί γεγονός πως οι μετεγγραφές απασχολούν κάθε χρόνο, εδώ και πάρα πολλά χρόνια τις οικογένειες των μελλοντικών ή και των νυν φοιτητών.Είναι αλήθεια επίσης πως το θέμα αυτό δεν έχει λυθεί οριστικά.
    Θεωρώ ως βασική αρχή το εξής: σε μια πολιτεία που η εκπαίδευση παρέχεται δωρεάν, καθώς και σε μια πολιτεία που σέβεται τον εαυτό της και τους πολίτες της, κάθε φοιτητής θα πρέπει να σπουδάζει στο πανεπιστήμιο που έχει περάσει, σε όποια πόλη και αν βρίσκεται αυτό.
    Όμως όπως είναι σε όλους γνωστό ούτε η εκπαίδευση παρέχεται δωρεάν (βλέπε φροντιστήρια)κατά την διάρκεια της πρωτοβάθμιας και κυρίως της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,αλλά ούτε και προσφέρονται ουσιαστικά κίνητρα προς τις οικογένειες ώστε να μπορούν να σπουδάσουν τα παιδιά τους σε κάποια άλλη πόλη εκτός του τόπου κατοικίας τους .Όταν αναφέρομαι σε κίνητρα εννοώ επαρκή και ποιοτική σίτιση και στέγαση από μέρους της πολιτείας ή τη δυνατότητα δανείου προς τους φοιτητές και τις οικογένειές τους έτσι ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στο τεράστιο οικονομικό κόστος των σπουδών. Έτσι, η πολιτεία θα ήταν συνεπής προς τους πολίτες της,τα παιδιά θα σπουδάζουν αυτό που πραγματικά επιθυμούν και το πιο σημαντικό δεν θα υπήρχε η ανάγκη για μετεγγραφές εκτός ελαχίστων περιπτώσεων.
    Αφού όμως η πολιτεία δεν μπορεί να εκπληρώσει κανέναν από τους παραπάνω στόχους , σε συνδυασμό με τον οικονομικό πόλεμο που ζούμε καθώς και με τον περιορισμό των εισοδημάτων της συντριπτικής πλειοψηφίας των οικογενειών και κυρίως των πολυμελών, αποτελεί επιτακτική ανάγκη, ευθύνη και χρέος της πολιτείας ,να επαναφέρει τις μετεγγραφές στο πρότερο καθεστώς, συμπεριλαμβάνοντας και άλλες ευπαθείς ομάδες .

  • 21 Ιουνίου 2015, 12:13 | Ευμένιος Κοζυράκης

    Ζητάμε να αποσυρθεί ως απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια… και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:
    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».
    Θεωρούμε πως η μοριοδότηση των πολυτέκνων για μετεγγραφή με δύο (2) μόλις μόρια βρίσκεται εκτός της Συνταγματικής προστασίας που παρέχεται στις πολύτεκνες οικογένειες με την παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος, και δείχνει την αντιδημογραφική, αντιπολυτεκνική και αντιοικογενειακή διάθεση του νομοθέτη.

  • 21 Ιουνίου 2015, 12:03 | Χρίστος

    Ναι στα εισοδηματικά κριτήρια με την προσκόμιση των εκκαθαριστικών των 2 τελευταίων ετών και της φετινής εάν έχει κατατεθεί.
    Υπάρχουν δυστυχώς συμπατριώτες που δηλώνουν άλλη αρχική δήλωση με μειωμένα εισοδήματα και εφόσον εκκαθαριστεί και φανεί το χαμηλό τους εισόδημα!!! κατόπιν προβαίνουν σε τροποποιητική στο τέλος του χρόνου.
    Φυσικά χρησιμοποιούν και εμφανίζουν το πρώτο εκκαθαριστικό της αρχικής δήλωσης.
    Γίνεται χρόνια τώρα ρωτήστε τους λογιστές σας.
    Κάτι τέτοιοι πατριώτες θα εμφανιστούν ώς οι μή έχοντες και οι φουκαράδες.
    Έλεος πιά με τόσα τεχνάσματα.
    Κύριε Υπουργέ παρακαλώ λάβετέ το υπόψιν.
    Συμφωνώ για ελεύθερη μεταγραφή των πολυτέκνων. Πόσοι άλλωστε έμειναν;
    Άς τους στηρίξουμε λίγο κι εμείς. Τα δικά μας παιδιά μία ή δύο φορές το πολύ θα χρειαστούν τη μεταγραφή.
    Αυτοί θα συνεχίζουν για πόσα ακόμη…Είναι ανθρώπινο και πρέπει να το δούμε έτσι.
    Καλημέρα σας.

  • 21 Ιουνίου 2015, 10:46 | Παρασκευη

    1) Διαβαζουμε μονο τα σχολια πολυτεκνων που επαναλαμβανονται.. για την «καταφωρη αδικια που εχουν υποστει»!!!…θΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΝΟΜΙΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ!!! Οι περισσοτεροι εχουν 4 παιδια δηλαδη ενα παραπανω απο τους τριτεκνους!! Δεν ειμαι εναντιον τους ειμαι υπερ τους.. αλλα εδω υπαρχει τεραστια αδικια για τους τριτεκνους που εξισωνονται οχι με τους πολυτεκνους οπως ειχε εξαγγειλει η κυβερνηση, αλλα
    με αυτους που εχουν 2 παιδια (1 μοριο)!!
    Το Υπουργειο Παιδειας πολυ καλα κανει και βαζει ανωτατο κατα κεφαλην εσοδηματικο κριτηριο για ολες τις κατηγοριες. Ας ειμαστε ειλικρινεις δεν φοροδιαφευγει ολη η επικρατεια!!!!!!!!
    2) Να δωθει ενα μοριο (1) για την τριτεκνη οικογενεια που ο ενας γονεας μεγαλωνει μονη-ος τρια παιδια (ανεξαρτητως του λογου που εμεινε μονη-ος (πχ. πολλα χρονια εν διασταση πιστοποιημενα απο τις χωριστες φορολογικες δηλωσεις πολλων παρελθοντων ετων). Αλλωστε υπαρχει και η σχετικη διαταξη του νομου(α.6 του Ν 3454/2006) που ο γονεας σε αυτην την περιπτωση θεωρειται πολυτεκνος.
    Αρα σ’αυτην την περιπτωση τριτεκνος= 2 μορια.

  • 21 Ιουνίου 2015, 09:53 | ΑΡΙΑΔΝΗ ΤΣΕΤΣΟΥ

    Κ. Υπουργέ,

    Είμαι φοιτήτρια στο 3ο ετος αρχιτεκτονικής σε Βρετανικο πανεπιστήμιο, το 2013 αναγκαστικά να αναστείλω τις σπουδές μου και να επιστέψω στην Ελλάδα λόγο οικονομικών προβλημάτων καθώς και κάποιων προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει η μητέρα μου.

    Με αγονία παρακολουθώ εάν η πολιτεία θα προνοήσει επιτέλους και για εμάς, επιτρέποντας μας να συνεχίσουμε τις σπουδές μας στη Ελλάδα.

    Καταλαβαίνω απόλυτα ότι προηγούντο οι επιτυχόντες των πανελληνίων εξεταστέων, αλλά οι περισσότεροι από εμάς είμαστε φοιτητές 3ου η 4ου έτους και η μετεγγραφή μας δε θα ΄΄ζημιώσει΄΄ κανένα.

    ΚΑΝΤΕ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΜΕΣΩ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ (ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ), ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΟΥΝ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗ, ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΤΕΙΣΤΕ ΜΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΙΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ.

    Υπάρχουν πραγματικά άριστοι Έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό, σπουδαία μυαλά, με ιδέες, όραμα για το μέλλον, όνειρα, οι οποίοι εύχονται και επιθυμούν να επιστέψουν στην Ελλάδα.

    Ευχαριστώ,

    Αριάδνη Τσέτσου

  • 21 Ιουνίου 2015, 08:50 | ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗ

    Ζητάμε να αποσυρθεί ως απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια… και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:
    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014»

  • 21 Ιουνίου 2015, 07:38 | ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΦΑΣΟΥΛΙΔΗΣ

    ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ ΝΑ ΔΙΝΕΤΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗΣ ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΕΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΟΝΙΜΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ Η΄ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΟΠΟΥ ΕΔΡΕΥΕΙ Η ΣΧΟΛΗ ΑΔΕΛΦΟΥ Η΄ΑΔΕΛΦΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΠΟΛΗΣ ΧΩΡΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΘΗΝΑΣ -ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣΚΑΙ ΜΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΟ ΟΡΙΟ ΤΑ 45000ευρώ.
    ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ. Ο ΕΝΑΣ ΜΟΥ ΓΙΟΣ ΦΟΙΤΑ ΣΤΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΠΕΡΑΣΕ ΤΟ 2013 ΣΤΑ ΤΕΦΑΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ. ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ!ΜΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 30000 ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΝΥΤΗΡΟΥΜΕ ΤΡΙΑ ΣΠΙΤΙΑ;ΕΝΑ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΟΠΟΥ ΜΕΝΟΥΜΕ ΜΟΝΙΜΑ, ΕΝΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΟΠΟΥ ΦΟΙΤΑ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ, ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ;ΣΠΟΥΔΑΖΕΙ ΑΥΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ……………….

  • 21 Ιουνίου 2015, 04:20 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    O γιος μου θα δώσει του χρόνου πανελλήνιες. Εγώ είμαι εδώ και 2 χρόνια ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ του ΔΗΜΟΣΙΟΥ με ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ και με ΕΝΑΝ μισθό συντηρώ την οικογένεια μου με τη γυναίκα μου να ασχολείται με τα ΟΙΚΙΑΚΑ. Επομένως,δε διαθέτω τη δυνατότητα να υποκρύψω τα εισοδήματα μου,όπως δύνανται να πραγματοποιήσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες(γιατροί,αγρότες,έμποροι ,κ.α.) ΕΝΩ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ,ΩΣΤΟΣΟ ΔΕ ΜΟΥ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΟ ΤΟΠΟ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΜΑΣ επειδή υπάρχει πιθανότητα ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΟΚΡΥΜΜΕΝΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ και το παιδί μου να μην πάρει μια ΑΠΟΛΥΤΑ δίκαιη μετεγγραφή!!!! Προτείνω το υπουργείο παιδείας να δώσει ΕΜΦΑΣΗ στην επαγγελματική ιδιότητα των γονέων όσον αφορά το ετήσιο δηλωθέν εισόδημα και να μεριμνήσει για την ΠΡΟΦΑΝΗ ΑΔΙΚΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΒΙΩΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΓΟΝΕΙΣ,ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΜΟΧΘΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΗΣΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΚΠΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥΣ!!! Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • 21 Ιουνίου 2015, 04:10 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ

    Οι προτεινόμενες διατάξεις πρέπει να τροποποιηθούν ώστε να εξαιρεθούν οι πολύτεκνοι και τα παιδιά τους από κάθε περιορισμό μετεγγραφής, δικαιούμενοι της συνταγματικά προβλεπόμενης ειδικής προστασίας.
    Ειδικότερα προτείνεται όπως στην παρ. 8 του άρθρου 12 του νομοσχεδίου προστεθεί γ’ περίπτωση ως κατωτέρω:
    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μετεγγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

    Οι λόγοι που επιβάλουν την τροποποίηση αυτή είναι οι ακόλουθοι:

    Α. ΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΙΑ ΤΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ
    Με τις ρυθμίσεις που εισάγονται με το άρθρο 12 του νομοσχεδίου εξωθούνται οι υποψήφιοι φοιτητές να συμμετάσχουν σε μια μελλοντική διαδικασία μετεγγραφών, με εντελώς άγνωστο πεδίο ανταγωνισμού, και προφανώς αβέβαιο αποτέλεσμα.
    Καλούνται εν ολίγοις τα παιδιά να δηλώσουν σχολή εκτός του τόπου της μόνιμης κατοικίας τους, και, εφόσον πετύχουν σ’ αυτή, να κάνουν αίτηση για μετεγγραφή με βάση τα μόρια που προβλέπονται στο άρθρο αυτό. Πόσοι όμως πρόκειται να είναι οι ανταγωνιστές τους; Άγνωστο! Για πόσες θέσεις πρόκειται να ανταγωνιστούν: Άγνωστο!

    Β. ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΟΡΘΗΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΜΕΝΩΝ ΜΟΡΙΩΝ
    Την ώρα που αποτελεί μείζονα εθνική ανάγκη και στόχο ο δραστικός περιορισμός της φοροδιαφυγής που μπορεί να υπερβαίνει και το 30% της φορολογητέας ύλης, το εισοδηματικό καθίσταται ως το βασικότερο κριτήριο μοριοδότησης (έως και 5 μόρια). Η ρύθμιση είναι ηθικά έκθετη και νομικά ή/και συνταγματικά ευάλωτη. Ιδιαιτέρως σε σχέση με τους πολύτεκνους, για τους οποίους διακινδυνεύεται η καταστρατήγηση της συνταγματικά προβλεπόμενης ειδικής προστασίας τους, όπως σχεδόν σαράντα χρόνια έβρισκε εφαρμογή στις περί μετεγγραφών φοιτητών διατάξεις.

    Γ. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ
    Είναι βέβαιο ότι εκείνοι που θα είναι σε θέση να δηλώσουν τα παιδιά τους σχολές εκτός της περιοχής της μόνιμης οικογενειακής κατοικίας αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα το ρίσκο να μην πάρει τελικά το παιδί τους μετεγγραφή, είναι όσες οικογένειες δηλώνουν χαμηλό εισόδημα ώστε να προκύπτει αυξημένη πιθανότητα να πάρουν τη μετεγγραφή, ενώ ταυτόχρονα έχουν πρόσθετο αδήλωτο εισόδημα, που μπορεί να στηρίξει οικονομικά τις σπουδές στην πόλη μακριά απ΄την οικογενειακή εστία. Αποτέλεσμα και δίδαγμα από όλα αυτά θα είναι ένα και μόνο: για άλλη μια φορά επιβραβεύονται οι φοροφυγάδες και την πληρώνουν οι φορολογικά συνεπείς πολίτες.

    Δ. ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΑΠΑΝΩΝ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΣΗ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΕΔΡΑΣ
    Τι θα γίνει με αυτούς που, μην έχοντας τα ΑΓΝΩΣΤΑ ελάχιστα μόρια που τελικώς θα απαιτηθούν για τη μετεγγραφή, θα κληθούν να σπουδάσουν μακριά από το σπίτι τους χωρίς όμως να έχουν την οικονομική δυνατότητα να διαθέτουν τα απαιτούμενα ποσά των 7.000 έως 10.000€ κάθε χρόνο; Δεν είναι αφέλεια να βασιστεί κανείς σε αόριστες υποσχέσεις για υποστήριξη της διαμονής τους στην πόλη που πέτυχαν; Εκτός αν οι Φοιτητικές Εστίες που υπάρχουν επαρκούν ποσοτικά και οι συνθήκες σ’ αυτές διαφέρουν ριζικά από αυτές που μάθαμε ότι ίσχυαν στην Εστία των Ιωαννίνων του δυστυχή Γιακουμάκη!!!

    Δυστυχώς, ακόμα και αυτή η αριστερή κυβέρνηση φαίνεται πως άγεται και φέρεται από το νεοφιλελεύθερο κατεστημένο που έχει πάρει τα ηνία του δημόσιου τομέα, και μέσα σ’ αυτόν και του καθηγητικού πανεπιστημιακού κατεστημένου. Αυτό που φαγώθηκε να περιορίσει τη δυνατότητα ελεύθερων μετεγγραφών των νεοεισερχόμενων φοιτητών ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ οικογενειών. Αυτό που απορροφημένο στους προσωπικούς επαγγελματικούς του στόχους και επιστημονικές ανησυχίες, αδυνατεί προφανώς να συμμεριστεί πόσο δυσκολότερο είναι για ένα παιδί να προετοιμάζεται για τις εισαγωγικές του εξετάσεις μελετώντας στο ίδιο δωμάτιο με άλλα αδέρφια του, ή πόσο πιο περιορισμένοι είναι οι οικογενειακοί οικονομικοί πόροι για να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή σε σχέση με οικογένειες με ένα ή δύο μόνο παιδιά.
    Δυστυχώς, με αυτές τις ρυθμίσεις που εισάγει η πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση, διακινδυνεύει τον πατριωτικό χαρακτήρα της, που ανέκαθεν περιλαμβανόταν στο τρίπτυχο της Αριστεράς: ΛΑΪΚΗ – ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ!

    Πριν είναι λοιπόν πολύ αργά, ας θυμηθεί η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τις πιο πρόσφατες θέσεις και προτάσεις της.

    1) ΤΗΝ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΝΟΜΟΥ (Δεκέμβριος 2012)
    Διαπιστώνοντας ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη σχετική εισηγητική έκθεση, ότι σε συνθήκες κρίσης ολοένα και περισσότεροι νέοι αδυνατούν να παρακολουθήσουν τις σπουδές τους εκτός του τόπου διαμονής τους, και θεωρώντας ως επιβεβλημένο να υιοθετηθεί από την κυβέρνηση ρύθμιση η οποία μπορεί να ανακουφίσει τις οικογένειες οι οποίες πλήττονται από την κρίση ενώ τα παιδιά τους σπουδάζουν, ήδη στις 20/12/2012 ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία – προσθήκη άρθρου στο σχέδιο του μετέπειτα νόμου 4115/2013 “Οργάνωση και Λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και άλλες διατάξεις”, περιλαμβάνοντας ρυθμίσεις, με τις οποίες γινόταν προσπάθεια άρσης των κοινωνικών αποκλεισμών για τους νέους και τις νέες που εκ των πραγμάτων δεν έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν ή να συνεχίσουν τις σπουδές τους στη Σχολή ή στο Τμήμα επιτυχίας τους, ειδικότερα δε τις ακόλουθες:
    «α. Δικαίωμα για αίτηση μετεγγραφής έχουν οι φοιτητές, των οποίων το ετήσιο κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος οικογενειακό κατά κεφαλήν εισόδημα δεν ξεπερνά το ποσό των 12.000 ευρώ.
    β. Για τις μονογονεϊκές οικογένειες (ανύπαντροι γονείς, διαζευγμένοι, με αποθανόντα σύζυγο κ.λπ.) και τους επιτυχόντες που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς ή γενικά ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 35 του ν.3794/2009 (ΦΕΚ 156 Αʼ), δεν ισχύει ο περιορισμός του εισοδηματικού κριτηρίου.
    γ. Για τα παιδιά τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών, επίσης, δεν ισχύει ο περιορισμός του εισοδηματικού κριτηρίου.
    δ. Για τις περιπτώσεις όπου ο γονέας ή κηδεμόνας του φοιτητή είναι άνεργος και η κατάσταση αυτή υφίσταται τουλάχιστον κατά το τελευταίο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, δεν ισχύει ο περιορισμός του εισοδηματικού κριτηρίου.
    ε. Για τις περιπτώσεις αιτήσεων μετεγγραφής και που αφορούν Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ υποδοχής της Περιφέρειας δεν ισχύει ο περιορισμός του εισοδηματικού κριτηρίου.
    στ. Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας για μέχρι τρία αντίστοιχα Τμήματα ή Σχολές, κατά την έννοια της υπʼ αρ. 67859/Β1/5-7-2006 απόφασης του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ʽΑντιστοιχίες Πανεπιστημιακών Τμημάτωνʼ (ΦΕΚ Βʼ 874) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Η δυνατότητα μετεγγραφής ισχύει για όσους φοιτητές δεν είναι επί πτυχίω.
    ζ. Ο αριθμός των μετεγγραφόμενων φοιτητών δεν επιτρέπεται να ξεπερνά το 10% του συνολικού αριθμού των εισακτέων ανά μονοτμηματική Σχολή ή Τμήμα με την εξαίρεση των περιπτώσεων β έως ε της παρούσας παραγράφου.
    η. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος άρθρου κάθε αντίθετη σχετική διάταξη νόμου καταργείται.».
    Όπως ολοκάθαρα προκύπτει από τις παραπάνω προτάσεις, τα παιδιά πολύτεκνων οικογενειών εξαιρούντο από κάθε περιορισμό, είτε εισοδηματικού ορίου, είτε ποσοτικού ορίου μετεγγραφομένων σε κάθε σχολή υποδοχής.

    2) ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ (ΙΟΥΛΙΟΣ 2013)
    Στη σελ.8 διαβάζουμε: «Η δημόσια εκπαίδευση … πρέπει να παρέχεται δωρεάν σε όλους όσους ζουν στην χώρα και για όλες τις βαθμίδες της, από την προσχολική μέχρι τη μεταπτυχιακή, … με ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος.» http://www.syriza.gr/pdfs/politiki_apofasi_idrytikou_synedriou_syriza.pdf

    3) ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ (ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2014)
    Στη σελ. 6 διαβάζουμε: «Στις ΑΞΙΑΚΕΣ ΑΡΧΕΣ του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνονται: … η υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει δημόσια δωρεάν εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, σε όλους, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, … και … ότι …. Οι δαπάνες από τον οικογενειακό προϋπολογισμό για την εκπαίδευση οφείλουν τελικά να μηδενιστούν. Η αντίστοιχη υποχρέωση ανήκει στην πολιτεία.». Αλλά και στη σελ. 8 συμπληρώνεται ότι «Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει … την ελεύθερη πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση.»
    http://www.syriza.gr/theseis/pros_diavoulefsi_paideia.pdf

    4) ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ Α.Σ.Π.Ε. (ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015)
    Κατά τη συνάντηση στις 16/01/2015 με το προεδρείο της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας, στην οποία μετείχαν επίσης οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και Δημήτρης Στρατούλης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε μεταξύ άλλων:
    «Οι πολύτεκνες οικογένειες ήταν από τα μεγαλύτερα θύματα των αντικοινωνικών περικοπών που προωθήθηκαν τα χρόνια του μνημονίου.
    Με τις περικοπές σε βάρος των πολύτεκνων οικογενειών, η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου παραβίασε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους για ειδική φροντίδα από το κράτος. Παραβίασε όμως και τη δική της συνταγματική υποχρέωση για σχεδιασμό και εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής, οξύνοντας ακόμα περισσότερο το κρίσιμο για το μέλλον της χώρας δημογραφικό πρόβλημα.
    Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την πολιτική βούληση, στο πλαίσιο του προγράμματός του για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, να αποκαταστήσει σταδιακά τις αδικίες και τις απώλειες των εισοδημάτων και των δικαιωμάτων των πολύτεκνων οικογενειών, που συντελέστηκαν στα χρόνια του μνημονίου».
    http://www.syriza.gr/article/Synanthsh-toy-Proedroy-toy-SYRIZA-Aleksh-Tsipra-me-to-Proedreio-ths-Anwtaths-Synomospondias-Polyteknwn-Elladas.html#.VYYYaDGsUlg

    Με βάση τα παραπάνω ο μόνος τρόπος να μην τρωθεί η αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ και η σχέση του με την «οικογένεια» των πολύτεκνων οικογενειών που με τον καθημερινό τους αγώνα στηρίζουν και αυτές όπως αυτή η Κυβέρνησή του το μέλλον αυτού του τόπου, είναι η πλήρης εξαίρεση των παιδιών των πολυτέκνων από κάθε μετεγγραφικό περιορισμό, υιοθετώντας την προσθήκη που εισαγωγικά προτείναμε ως περ.γ, της παρ.7 του άρθρου 12.

  • 21 Ιουνίου 2015, 00:33 | Ιωάννης Σκλαβούνος

    Θεωρώ ότι είναι πολύ καλό το γεγονός ότι μπήκε για δημόσια διαβούλευση ένα τόσο σημαντικό θέμα.Οι περισσότεροι εστιάσατε σωστά στο θέμα των πολυτέκνων,οπότε θεωρώ ότι εξαντλήθηκε η ανάλυση στον τομέα αυτό και περιμένω και ευελπιστώ ότι ο Υπουργός θα μεριμνήσει περί τούτου.
    Διάβασα όμως μερικά σκόρπια σχόλια για το θέμα των μετεγγραφών από εξωτερικό και οφείλω να ομολογήσω ότι η αιτιολογία με άγγιξε.Αν και δεν πέρασαν μέσω των πανελληνίων εξετάσεων και ακούγεται ως ένα βαθμό άδικο για τους εν Ελλάδι φοιτητές,ωστόσο εάν το κριτήριο είναι μόνο η υγεία και όχι κοινωνικο-οικονομικοί λόγοι,τότε το θέμα χρήζει επανεξέτασης.Με αυστηρή επιτροπή αξιολόγησης των κριτηρίων και των συγκεκριμένων αυτών φοιτητών(μιας και προφανέστατα ο αριθμός τους θα είναι ιδιαίτερα μικρός), μπορούν να αποφευχθούν λάθη προηγούμενων κυβερνήσεων που έκαναν πραγματικό μπάχαλο ένα τόσο σημαντικό θέμα που αφορά την υγεία και την ζωή Ελλήνων παιδιών που σπουδάζουν στο εξωτερικό και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

  • 21 Ιουνίου 2015, 00:11 | Γεώργιος Λαμπρινούδης

    Πολύ απλό, Γεραρέ κ. Υπουργέ του Πολιτισμού, της Παιδείας και των εν Ελλάδι Θρησκευμάτων : Άρθρο 12, παραγρ. 8, γ ΄΄Τα μέλη των πολύτεκνων οικογενειών (κατά τις διατάξεις του Άρθρου 6 του Νόμου 3454/2006)΄΄ !

    Με τον μέγιστο σεβασμό
    Γεώργιος Λαμπρινούδης

  • 20 Ιουνίου 2015, 23:54 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΣΑΛΑΣ

    Αγαπητές κι αγαπητοί αναγνώστες. Ας υποθέσουμε ότι μια μέση Ελληνική οικογένεια έστω η Χ, με δύο παιδιά και δύο εργαζόμενους γονείς αμοίβεται με 1000 + 1000 = 2000 ευρώ μηνιαίως (οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί για συγκριτικούς λόγους). Με αυτά καλούνται οι γονείς να καλύψουν τις ανάγκες τους και να διαχειριστούν τις υποχρεώσεις τους. Μια άλλη οικογένεια έστω η Υ, πάλι με δύο εργαζόμενους γονείς και 6 παιδία (όπως εγώ) με τον ίδιο μισθό καλούνται κι αυτοί να καλύψουν τις πολλαπλάσιες ανάγκες τους. Σε μια πιθανή εισαγωγή των τέκνων των δύο οικογενειών σε εκπαιδευτικό ίδρυμα μακρυά της κατοικίας των γονέων, είναι σαφές ότι και οι δύο οικογένειες θα κληθούν να επωμιστούν ένα επιπλέον οικονομικό φορτίο. Ποια οικογένεια όμως με την κοινή λογική θα επωμιστεί το μεγαλύτερο; Χρειάζεται ιδιαίτερη σκέψη για να αντιληφθεί κάποιος τις διαφορές;

    Επιπλεόν τον τελευταίο καιρό γίνεται ένας πολύ σοβαρός και γόνιμος προβληματισμός για το σεβασμό των μειονοτήτων, των ατόμων που έχουν γενικά διαφορετικές ιδιότητες ή χαρακτηριστικά από το μέσο όρο του πληθυσμού που ζουν και την αναγνώριση θεμελιωδών δικαιωμάτων τους. Και πολύ ορθά. Οι πολύτεκνες οικογένειες είναι πλέον μειονότητα στην Ελλάδα. Γιατί λοιπόν αντί να προστίθενται κάποιες αυτονόητες παροχές αντιθέτως αίρονται και οι ήδη υφιστάμενες. Η Ελλάδα σέβεται ή δεν σέβεται τελικά τις μειονότητες; Ή υπάρχει επιλεκτική διαχείριση μειονοτήτων;

    Παρακαλώ πολύ τους πολιτικούς μας να προσπαθήσουν να βάλουν τον εαυτό τους στη θέση των παραπάνω οικογενειών Χ και Υ και τότε ας αποφασίσουν τι νόμο περί μεταγραφών θα ψηφίσουν. Σας ευχαριστώ πολύ. Με εκτίμηση Ι.Κωτσαλάς

  • 20 Ιουνίου 2015, 23:26 | Καλαιτζή Μαρία

    Οι πάσχοντες από κοιλιοκάκοι θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα μετεγραφής. Ευχαριστώ.

  • 20 Ιουνίου 2015, 23:11 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΝΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

    1) Το κριτήριο το οποίο πρέπει να λαμβάνει τα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ μόρια είναι το κριτήριο(ι) δηλ. να λαμβάνονται υπόψη τα ΜΟΡΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ στα Α.Ε.Ι. (όχι μόνο στην περίπτωση των ισοψηφούντων), της ίδιας όμως σχολικής χρονιάς αφού οι βαθμολογίες διαφέρουν κάθε χρόνο ανάλογα με τη δυσκολία των θεμάτων.
    Με αυτό τον τρόπο επιβραβεύονται ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑ οι καλύτεροι μαθητές, τους οποίους αφορά αυτο το νομοσχέδιο.

    2) Επίσης πρέπει να υπάρξει MEΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΗ στο ύψος του κατά κεφαλήν εισοδήματος. Δεν είναι δίκαιο ο δικαιούχος από μια 4μελή οικογένεια με εισόδημα 12.004 ευρώ να λαμβάνει τα ίδια μόρια (4) με τον δικαιούχο που έχει το διπλάσιο εισόδημα 24.000 ευρώ.

  • 20 Ιουνίου 2015, 23:11 | Αλέξης

    Καταρχάς πολλά ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ για την πρωτοβουλία να είναι δικαιούχοι μετεγγραφής φοιτητές με παθήσεις που δεν ανήκουν μόνο στην προαναφερθείσα υπουργική απόφαση Αποκαθίσταται μια χρόνια αδικία που ισχύει για χιλιάδες παιδιά που έχουν αναπηρία 67% και άνω,που δίνουν πανελλαδικές επί ίσοις όροις με υγιή άτομα,έχοντας όμως την «ατυχία» να χρήζουν συνεχούς ιατρικής φροντίδας και να αντιμετωπίζουν τις παρενέργειες ισχυρών φαρμάκων που δυσκολεύουν την καθημερινότητά τους.Η δίψα για μάθηση αυτών των ατόμων είναι τεράστια και η χαρά πολύ μεγάλη μετά από αυτή την ευτυχή έκβαση.

    Προτείνετε: στους φοιτητές με σωματική,διανοητική ή ψυχική αναπηρία να περιλαμβάνονται οι πάσχοντες από νευρολογικές ασθένειες όπως η επιληψία,που αφορά 150.000 άτομα τουλάχιστον.Επιπλέον,να επιτρέπεται η μετεγγραφή χωρίς ποσόστωση για τα άτομα που είναι ορφανά και από τους δύο γονείς.Νομίζω ότι και αυτοι ειναι δίκαιο να συμπεριληφθούν.Πολλά ΕΥΓΕ για τον τρόπο αντιμετώπισης των «ασθενών» αυτών ομάδων.

  • 20 Ιουνίου 2015, 22:44 | Ίρις

    H μοριοδότηση των πολυτέκνων για μετεγγραφή με δύο (2) μόλις μόρια βρίσκεται εκτός της Συνταγματικής προστασίας που παρέχεται στις πολύτεκνες οικογένειες με την παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος, που αναφέρθηκε παραπάνω και δείχνει επί του προκειμένου την αντιδημογραφική, αντιπολυτεκνική και αντιοικογενειακή διάθεση του νομοθέτη…

    Ζητάμε να αποσυρθεί ως απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια… και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:
    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

  • 20 Ιουνίου 2015, 22:21 | Ιωάννης Θεοδώνης

    Η Ελλάδα βρίσκεται υπό καθεστώς δημογραφικής κατάρρευσης. Ήδη είναι αισθητή η μείωση των νέων στον πληθυσμό, αφού το φάσμα ηλικιών 0-14 ετών έχει μειωθεί κατά 40% σε σχέση με το 1982 (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ). Η σχέση γεννήσεων/θανάτων ελλήνων έχει φτάσει περίπου 80,000/115,000 με συνεχή πτωτική τάση λόγω της κρίσης. Δεδομένου του δημογραφικού προβλήματος είναι απαραίτητο να ενεργοποιηθούν οι διατάξεις του συντάγματος που επιβάλλουν τη θέσπιση σοβαρής δημογραφικής πολιτικής και την προστασία της πολύτεκνης οικογένειας. Σύμφωνα με το Σ.τ.Ε. η αρχή της ισότητας υποχωρεί μπροστά στα δικαιώματα της πολύτεκνης οικογένειας που κατοχυρώνει ο νόμος. Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να θεσπίσει δημογραφικά κίνητρα, μέρος των οποίων είναι και προνόμια που δίνονται στην πολύτεκνη οικογένεια προκειμένου να δίνονται ηθικά και υλικά κίνητρα στα νέα ζευγάρια που θέλουν να φτιάξουν πολυμελείς οικογένειες.

    Θα πρέπει να αποσυρθεί ως απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄: «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

    Η μοριοδότηση των πολυτέκνων για μετεγγραφή με δύο (2) μόλις μόρια βρίσκεται εκτός της Συνταγματικής προστασίας που παρέχεται στις πολύτεκνες οικογένειες με την παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος.

  • 20 Ιουνίου 2015, 21:40 | ΘΑΝΑΣΗΣ Κ.

    Ως φοιτητής που σπουδάζω εκτός της πόλης μου, αφού η μόνιμη κατοικία μου είναι η Αθήνα πρέπει να υπενθυμίσω στους φίλους πολυτέκνους τι είχε συμβεί με τις βάσεις το 2013, που δινόταν, όπως κάθε χρόνο, ειδικό ποσοστό εισαγωγής σε τριτέκνους και πολυτέκνους. Η βάση για το Μαθηματικό Αθήνας γενική σειρά ήταν 15331, για πολυτέκνους 13690 (1641 μόρια λιγότερα) και τριτέκνους 14715 (616 μόρια λιγότερα).Εγώ για 7 μόρια δεν κατάφερα να μπώ στη σχολή της Αθήνας και βρίσκομαι στην Πάτρα τώρα με τεράστιες θυσίες από τους γονείς μου για να σπουδάσω, ενώ φίλοι μου πολύτεκνοι και τρίτεκνοι οι οποίοι βέβαια συγκέντρωσαν πολύ λιγότερα μόρια από εμένα έχουν το προνόμιο να σπουδάζουν στην Αθήνα. Αποδεχθήκαμε λοιπόν ως κοινωνία πολλά χρόνια τώρα ότι όλοι οι υπόλοιποι οφείλουν να διαβάσουν περισσότερο αφού δεν είναι πολύτεκνοι ή τρίτεκνοι. Ας σταματήσει λοιπόν αυτή η αδικία κατά των υπολοίπων και ο νομοθέτης να λάβει πρώτιστα υπόψη του τον προσωπικό αγώνα και κόπο των μαθητών και όχι πόσα αδέλφια έχει…Ενας φοιτητής που δεν πήρε μεταγραφή..

  • 20 Ιουνίου 2015, 21:38 | ma

    αφου η παραοικονομια ειναιτουλαχιστον 30%
    μειωση κατα 30% στο εισοδημα μισθωτων – συνταξιουχων που υπολογιζεται η μοριοδοτηση, για να ειναι δικαιη.

  • 20 Ιουνίου 2015, 21:29 | π.Νεκτάριος

    Ζητάμε να αποσυρθεί ως απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια… και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:
    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».
    Ας γίνει και κάτι σοβαρό σ’αυτόν τον τόπο που ταλαιπωρείται και βάλλεται από παντού. Καλή δύναμη και καλό κουράγιο σε όλα τα νέα παιδιά που πέρασαν στα Α.Ε.Ι. και Α.Τ.Ε.Ι. της χώρας μας. Η Παναγιά μαζί με όλους μας.

  • 20 Ιουνίου 2015, 21:15 | ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Σε μια χώρα που καταρρέει δημογραφικά και κλείνουν οι τάξεις των σχολείων από από έλλειψη παιδιών δεν μπορεί να δίνετε μοριοδότηση (παρ.7.ε), σε πολύτεκνους και τέκνα τους με 2 μόλις μόρια !!!

    Η μοριοδότηση των πολυτέκνων για μετεγγραφή με δύο (2) μόλις μόρια βρίσκεται εκτός της Συνταγματικής προστασίας που παρέχεται στις πολύτεκνες οικογένειες με την παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος. Αν περάσει ο Νόμος, θα τον ανατρέψουμε στα δικαστήρια, Ελληνικά και Ευρωπαϊκά!
    ΑΠΑΙΤΟΎΜΕ να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:

    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

  • 20 Ιουνίου 2015, 21:10 | Γιώργος

    Δεν νοιάζεται κανείς για τους στυλοβάτες του έθνους, τους πολύτεκνους.
    Η φορολόγηση απαράδεκτη, στον ΕΝΦΙΑ καμιά βοήθεια, τα πολυμορφικά αυτοκίνητα είδος πολυτελείας και φορολογούνται. Ακόμα και τα επίδομα για την πολύτεκνη μητέρα καταργήθηκε. Αμείλικτος και ξεκάθαρος πόλεμος κατά των πολυτέκνων και του έθνους.
    Αδιαφορούν για το σύνταγμα και νομοθετούν υπέρ των φοροφυγάδων .
    Άμεσα πρέπει οι πολύτεκνου να φύγουν από την παράγραφο 7 και να προστεθεί στην παράγραφο 8
    γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μετεγγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014

  • 20 Ιουνίου 2015, 21:07 | Παναγιωτης

    Ειναι δυνατόν να επωφελούνται και πάλι εκείνοι που φοροδιαφευγουν;
    Αν το ένα παιδί της οικογένειας σπουδάζει ήδη σε περιφερειακή πόλη , τότε το δεύτερο ας παίρνει τουλάχιστον σίγουρη μετεγγραφή στη πόλη που σπουδάζει το μεγαλύτερο παιδί εφόσον βέβαια υπάρχει αντίστοιχη σχολή. Γιατι θα πρέπει η οικογένεια να συντηρεί τρία σπίτια στην Ελλάδα της κρίσης; Ας εξαιρεθούν η αθηνα και η θεσσαλονικη. Αυτό ειναι το απολύτως αυτονόητο. Έλεος… Τόσο αδαείς πια;

  • 20 Ιουνίου 2015, 20:57 | Γιάννης

    Απαράδεκτος ο περιορισμός των θέσεων για τους πολύτεκνους!
    Απαραίτητη η προσθήκη στην 8η παράγραφο
    γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μετεγγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014