Άρθρο 12: Μετεγγραφές

1. Έως την 1η Μαρτίου εκάστου έτους τα Α.Ε.Ι. αποστέλλουν στο Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ειδικώς αιτιολογημένη γνώμη με αναφορά στις λειτουργικές δυνατότητες των Σχολών και Τμημάτων του Ιδρύματος ως προς τον αριθμό των φοιτητών που μπορούν να μετεγγράψουν, σύμφωνα με τις επόμενες παραγράφους του παρόντος άρθρου.

2. Οι φοιτητές των Α.Ε.Ι., των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού που εγγράφησαν είτε μέσω της επιτυχίας τους στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου Γενικού Λυκείου (ΓΕΛ) ή Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) είτε μέσω της χρήσης άσκησης του δικαιώματος πρόσβασης, έχουν δικαίωμα μετεγγραφής σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παραγράφους 5 και 6 του παρόντος άρθρου.

3. Δεν έχουν δικαίωμα μετεγγραφής οι φοιτητές, οι οποίοι έχουν υπερβεί τον ανώτατο χρόνο σπουδών  που προβλέπεται για την απόκτηση πτυχίου, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σπουδών του Α.Ε.Ι., στο οποίο φοιτούν.

4. Μετεγγραφή δεν είναι δυνατή α) από Τμήμα ή Σχολή του ιδίου Α.Ε.Ι. και β) από Τμήμα ή Σχολή Α.Ε.Ι. που εδρεύει στην ίδια περιφέρεια. Αν το Τμήμα ή η Σχολή έχει έδρα σε περισσότερες πόλεις της ίδιας περιφέρειας, ο φοιτητής δικαιούται να μετεγγραφεί στον τόπο της κατοικίας των γονέων του ή του έχοντος την επιμέλειά του.

5. Η κατά τα ανωτέρω μετεγγραφή πραγματοποιείται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και επιτρέπεται μόνον από Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο ή από Τ.Ε.Ι. σε Τ.Ε.Ι.. Ο αριθμός των μετεγγραφομένων είναι ίσος με το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων, κατά το έτος αναφοράς, ανά Σχολή ή Τμήμα των Α.Ε.Ι., όπως αυτό θα οριστεί από τις οικείες Σχολές ή Τμήματα. Οι Σχολές ή τα Τμήματα εκάστου Α.Ε.Ι. μπορούν να εισηγηθούν αιτιολογημένως μεγαλύτερο ποσοστό. Σε περίπτωση δεκαδικού υπολοίπου, κατά τον αριθμητικό υπολογισμό των θέσεων, γίνεται στρογγυλοποίηση στην αμέσως μεγαλύτερη ακέραιη μονάδα.

6. Οι δικαιούχοι μετεγγραφής δύνανται να υποβάλουν σχετική αίτηση προς την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων για τις αντίστοιχες Σχολές ή Τμήματα έως δύο διαφορετικών Α.Ε.Ι.

7. Η χορήγηση του δικαιώματος μετεγγραφής πραγματοποιείται κατά φθίνουσα σειρά του συνόλου των μορίων που ο δικαιούχος σωρεύει από τα κάτωθι κριτήρια:

α) Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογένειάς του, για το τρέχον οικονομικό έτος, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000€) Ευρώ σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Το ανωτέρω ποσό αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (Μόρια 5).

β) Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογένειάς του, για το τρέχον οικονομικό έτος, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των έξι χιλιάδων (3.001€ έως 6.000€) Ευρώ σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Το ανωτέρω ποσό αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (Μόρια 4).

γ) Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογένειάς του, για το τρέχον οικονομικό έτος, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των εννέα χιλιάδων (6.001€ έως 9.000€) Ευρώ σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Το ανωτέρω ποσό αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (Μόρια 3).

Η μοριοδότηση των περιπτώσεων α’ έως και γ’ γίνεται πάντα διαζευκτικώς, λαμβάνεται δε κατ’ αυτήν υπόψη το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα της σχετικής δήλωσης του δικαιούχου.

δ) Ο δικαιούχος να είναι ορφανός και από τους δύο γονείς (Μόρια 3).

ε) Ο δικαιούχος να είναι μέλος πολύτεκνης οικογένειας (Μόρια 2).

στ) Ο δικαιούχος να είναι μέλος τρίτεκνης οικογένειας (Μόριο 1).

ζ) Ο δικαιούχος να έχει αδελφό ή αδελφή, φοιτητή του προπτυχιακού κύκλου σπουδών, εφόσον δεν είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου, που φοιτά σε Πανεπιστήμιο ή Τ.Ε.Ι. ή στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες ή στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.), καθώς και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού, διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους ή ο δικαιούχος να ανήκει στην κατηγορία των πολύδυμων τέκνων που συμμετείχαν, το ίδιο σχολικό έτος, στις πανελλαδικές εξετάσεις (Μόριο 1).

Στις ως άνω περιπτώσεις, μεταξύ του τόπου κατοικίας των γονέων ή του έχοντος την επιμέλεια και του τόπου σπουδών του αδελφού, προτεραιότητα για την μετεγγραφή έχει ο τόπος που δεν είναι οι πόλεις Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

η) Ο δικαιούχος να έχει γονείς, τέκνα, αδέλφια ή σύζυγο που έχουν αναπηρία 67% και άνω, πιστοποιουμένης από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή έχουν παθήσεις που αναφέρονται στο παράρτημα της υπ’ αριθ. Φ.151/17897/Β6/2014 (Β ́ 358) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως αυτή εκάστοτε τροποποιείται και αντικαθίσταται (Μόριο 1).

θ) Ο δικαιούχος να είναι ορφανός από τον ένα γονέα ή να είναι τέκνο άγαμης μητέρας (Μόριο 1).

ι) Σε περίπτωση ισοψηφίας κατά την ανωτέρω μοριοδότηση, λαμβάνονται υπόψη τα μόρια εισαγωγής στα Α.Ε.Ι. των αιτούντων κατά φθίνουσα σειρά κατάταξης.

8. Δεν εμπίπτουν στο ποσοστό της παραγράφου 5 του παρόντος άρθρου οι ακόλουθες κατηγορίες:

α) Τα τέκνα των θυμάτων της τρομοκρατίας, που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 1 του ν.1897/1990 (Α ́120), τα οποία έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στην πόλη που ο γονέας ή ο έχων την επιμέλεια δηλώνει ως μόνιμη κατοικία του και

β) φοιτητές που έχουν αναπηρία (σωματική, διανοητική ή ψυχική) 67% και άνω, πιστοποιουμένη από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή φοιτητές που πάσχουν από τις αναφερόμενες στο παράρτημα της υπ’ αριθ. Φ.151/17897/Β6/2014 (Β ́ 358) κοινής υπουργικής απόφασης παθήσεις, όπως αυτή εκάστοτε τροποποιείται και αντικαθίσταται, ή έχουν πραγματοποιήσει δωρεά οργάνου ή μυελού των οστών σε συνάνθρωπο. Οι φοιτητές αυτοί έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στην πόλη που ο γονέας ή ο έχων την επιμέλεια δηλώνει ως μόνιμη κατοικία ή στην πόλη που πιθανώς τους παρέχεται ιατρική μέριμνα, σύμφωνα με βεβαίωση της επιτροπής της προαναφερόμενης ΚΥΑ.

Η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων μετεγγραφής, η εξειδίκευση των κριτηρίων χορήγησής της, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της ανωτέρω παραγράφου 7 ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

9. Συγκροτείται πενταμελής Επιτροπή με Πρόεδρο οριζόμενο από το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.) και μέλη έναν (1) εκπρόσωπο που υποδεικνύεται από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, έναν (1) εκπρόσωπο από τη Σύνοδο Προέδρων των Τ.Ε.Ι. έναν (1) εκπρόσωπο Διεύθυνσης Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και έναν (1) εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας, με έργο την εξέταση αιτημάτων για κατ’ εξαίρεση μετεγγραφή σε ιδιαίτερα σοβαρές και τεκμηριωμένα εξαιρετικές περιπτώσεις φοιτητών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ορίζονται οι προϋποθέσεις και οι όροι χορήγησης της κατ’ εξαίρεση μετεγγραφής.

10. Οι μετεγγραφόμενοι φοιτητές δύνανται να κάνουν χρήση των διατάξεων του άρθρου 35 του ν.4115/2013 (Α΄24).

11. Καταργείται το άρθρο 53 του ν.4264/2014 (Α΄ 118).

12. Για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου και ιδιαίτερα της παραγράφου 1, ως καταληκτική ημερομηνία για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 ορίζεται η 11.9.2015.

13. Η ισχύς των παραγράφων 1 έως και 10 του παρόντος άρθρου αρχίζει από το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.

  • 22 Ιουνίου 2015, 11:56 | ΕΛΕΝΗ

    ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΓΓΡΑΦΕΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΑΕΙ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

  • 22 Ιουνίου 2015, 11:56 | Νίκος Θεοτοκάτος

    Σε μια χώρα που καταρρέει δημογραφικά και κλείνουν οι τάξεις των σχολείων από από έλλειψη παιδιών δεν μπορεί να δίνετε μοριοδότηση (παρ.7.ε), σε πολύτεκνους και τέκνα τους με 2 μόλις μόρια !!!

    Η μοριοδότηση των πολυτέκνων για μετεγγραφή με δύο (2) μόλις μόρια βρίσκεται εκτός της Συνταγματικής προστασίας που παρέχεται στις πολύτεκνες οικογένειες με την παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος. Αν περάσει ο Νόμος, θα τον ανατρέψουμε στα δικαστήρια, Ελληνικά και Ευρωπαϊκά!
    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:

    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

    Επιτέλους, στήριξτε τους ανθρώπους που προσφέρουν παιδιά για το αύριο της χώρας!

  • 22 Ιουνίου 2015, 11:53 | ΛΑΜΠΡΟΣ

    ΕΧΩ ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΠΟΥΔΑΖΕΙ ΣΤΟ ΕΚΠΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΔΥΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΔΥΜΑ ΚΑΙ ΠΗΡΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΙΣ ΦΕΤΙΝΕΣ ΠΑΝΑΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ. ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΤΑ ΔΙΔΥΜΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΩ ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΟΡΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΑΝΘΕΙ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ, ΕΝΩ ΕΓΩ ΣΑΝ ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΘΑ ΦΑΙΝΟΜΑΙ ΚΑΙ ΣΑΝ ΥΨΙΛΟΜΙΣΘΟΣ ΕΝΩ Η ΤΡΙΤΕΚΝΙΑ ΚΑΙ Η ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΜΟΡΙΑ. ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΥΠΟΨΗ ΚΑΙ ΤΟ Ε9 ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥ. ΠΡΕΠΕΙ Η ΤΡΙΤΕΚΝΙΑ Η ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΛΥΔΥΝΑ ΤΕΚΝΑ ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ.

  • 22 Ιουνίου 2015, 11:50 | Αντωνιος Νατσιος

    Επειδή ο υπάλληλος που υπηρετεί σε έναν δήμο (ΟΤΑ) είναι δύσκολο να μεταταχθεί σε έναν άλλο δήμο και επειδή με πρόσφατο νόμο η φοιτητική άδεια μειώθηκε αρκετά, συνεπεία αυτών να καταστεί αδύνατη η φοίτηση του υπαλλήλου ΟΤΑ (Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης) σε Πανεπιστήμιο που εδρεύει σε πόλη μακρινή από τον ΟΤΑ που εργάζεται και έχοντας ως δεδομένο ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι ΟΤΑ επιβάλλεται να είναι αυξημένου πνευματικού και μορφωτικού επιπέδου, διότι και το Δημόσιο εξυπηρετεί να έχει μορφωμένους υπαλλήλους, για αυτούς τους λόγους παρακαλώ να τροποποιηθεί το παρόν άρθρο ως εξής: «Οι ενεργοί φοιτητές ΑΕΙ και ΤΕΙ, οι οποίοι είναι υπάλληλοι οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, δικαιούνται να μεταφέρουν τη θέση φοίτησής τους σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ που εδρεύει στην πόλη όπου υπηρετούν ή παρέχουν τις υπηρεσίες τους».

  • 22 Ιουνίου 2015, 11:27 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ

    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ
    ΣΩΚΡΑΤΗ ΜΠΛΙΟΥΡΑ 2 – ΚΟΖΑΝΗ
    ΤΗΛ. & ΦΑΧ 24610-22821

    Θέμα ¨ μεταγραφές πολυτέκνων

    Ζητάμε ως σύλλογος πολυτέκνων Κοζάνης που αντιπροσωπεύει συνολικά 10000 μέλη να αποσυρθεί ως απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια… και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:
    γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014»
    Η εξυπηρέτηση του ατομικού συμφέροντος των πολυτέκνων, αποτελεί εξυπηρέτηση του γενικοτέρου δημοσίου συμφέροντος, προ του οποίου και αυτή η αρχή της ισότητας των Ελλήνων απέναντι στο νόμο υποχωρεί, λόγω του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα μας». θεωρεί πως η μοριοδότηση των πολυτέκνων για μετεγγραφή με δύο (2) μόλις μόρια βρίσκεται εκτός της Συνταγματικής προστασίας που παρέχεται στις πολύτεκνες οικογένειες με την παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος, που αναφέρθηκε παραπάνω και δείχνει επί του προκειμένου την αντιδημογραφική, αντιπολυτεκνική και αντιοικογενειακή διάθεση του νομοθέτη.
    β. Οι μετεγγραφές των πολυτέκνων (γονέων και παιδιών)θεσμοθετήθηκαν με το Ν.860/1979, ίσχυσαν επί 32 και πλέον έτη χωρίς να δημιουργήσουν κανένα απολύτως πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία των Σχολών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης όπως έχουν ομολογήσει άλλωστε και οι ίδιοι οι πρυτάνεις των ΑΕΙ.
    O συνολικός αριθμός των μετεγγραφόμενων φοιτητών – σπουδαστών στις Σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ πέρυσι, όπως παραδέχτηκε δημόσια ο τότε Υπουργός Παιδείας κ. Λοβέρδος, ο αριθμός των μετεγγραφέντων πολυτέκνων (γονέων και παιδιών), μόλις και πλησίασε το ποσοστό του 14% του συνολικού αριθμού των μετεγγραφέντων φοιτητών – σπουδαστών.
    Ως εκ τούτου από τα ανωτέρω συναγόμενα οι πολύτεκνοι και τα τέκνα αυτών θα πρέπει να δικαιούνται μεταγραφές δίχως περιορισμούς σύμφωνα με το νόμο Ν.860/1979 .

  • 22 Ιουνίου 2015, 11:14 | Ιωάννης Βαρουτάς

    Σε μια χώρα που καταρρέει δημογραφικά και κλείνουν οι τάξεις των σχολείων λόγω έλλειψης παιδιών, σε συνδυασμό με το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, το αποτέλεσμα θα είναι, σε λίγα χρόνια να γίνουμε μειονότητα μέσα στην ίδια μας την πατρίδα.Θα έπρεπε να ντρέπεστε που σχεδιάζετε να προβείτε σε τέτοια μέτρα εναντίον της πολύτεκνης οικογένειας. Αντί η πολιτεία να ενισχύει την προσπάθεια που κάνουν οι πολύτεκνοι να σώσουν την Ελλάδα που καταρρέει, προσπαθεί να δημιουργεί όλο περισσότερα προβλήματα.

  • 22 Ιουνίου 2015, 10:51 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

    Αγαπητέ κύριε υπουργέ ευχαριστούμε πολύ για την ευκαιρία που μας δίνετε να εκφράσουμε τη γνώμη μας για ενα θέμα που μας ενδιαφέρει πολυ γιατί έχουμε οικονομικες αδυναμίες.Το κριτήριο με τα εισοδήματα είναι πολύ δίκαιο γιατί αλλες χρονιές επαιρναν μεταγραφή ολοι οι τρίτεκνη και οι πολύτεκνοι,πολυ αδικο αυτό γιατι καποιοι εχουν υψηλα εισοδήματα γιατι θέλουν να παρουν μεταγραφή;ξερω αρκετους πολύτεκνους και τρίτεκνους που εχουν αρκετά υψηλά εισοδήματα.Οσο αφορά για τους ελευθερους επαγγελματίες, ειδικά οι οικοδόμοι έχουν πληγεί περισσότερο απο ολους οι περοσσότεροι είναι στα συσίτια. Αρα τα οικονομικά κριτήρια ειναι πολύ δίκαια.Επίσης αν ειναι εφικτό και γίνετε όταν υπάρχει ισοβαθμία με αρκετους μόνο στο πρωτο κριτήριο να παιρνει κάποια μόρια επιπλέον αυτός που είναι γραμμένος στους καταλόγους του οαεδ που είναι δηλαδή και άνεργος ειδικά ο μακροχρόνια άνεργος .Ευχαριστώ και πάλι για τη δυνατότητα αυτή που ακούστηκε η αποψή μου και αν γίνετε συμπεριλάβετε και την κάρτα ανεργίας που είναι και αυτό πολυ δίκαιο.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.

  • 22 Ιουνίου 2015, 10:34 | aris

    Σε μια χώρα που καταρρέει δημογραφικά και κλείνουν οι τάξεις των σχολείων λόγω έλλειψης παιδιών, δεν μπορεί να δίνετε μοριοδότηση (παρ.7.ε), σε πολύτεκνους και τέκνα τους μόλις 2 μόρια !!!

    Η μοριοδότηση των πολυτέκνων για μετεγγραφή με δύο (2) μόλις μόρια βρίσκεται εκτός της Συνταγματικής προστασίας που παρέχεται στις πολύτεκνες οικογένειες με την παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος. Αν περάσει ο Νόμος, θα τον ανατρέψουμε στα δικαστήρια, Ελληνικά και Ευρωπαϊκά!
    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:

    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

  • 22 Ιουνίου 2015, 10:33 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΚΡΙΒΟΠΟΥΛΟΣ

    Οι πολύτεκνες οικογένειες είναι είδη σε απόγνωση και προσπαθούν να επιβιώσουν οι περισσότερες στην καθημερινότητά τους πόσο μάλλον να χρειασθεί να σπουδάσουν σε άλλη πόλη τα παιδιά τους με τις υπάρχουσες συνθήκες. Επίσης τα εισοδηματικά κριτήρια είναι άδικα γιατί δεν προβλέπουν τις αυξημένες απαιτήσεις της πολύτεκνης οικογένειας για να ζήσει. Ζητάμε να αποσυρθεί ως απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια… και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:
    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014»
    Το ίδιο θα πρέπει να γίνει αναλογικά και για τους τρίτεκνους και για τις οικογένειες που σπουδάζουν 2 αδέλφια.

  • 22 Ιουνίου 2015, 10:31 | Γιάννης Χρόνης

    5 μόρια για τους φοροφυγάδες και 1 για οικογένειες με ανάπηρους. Οικογένειες με πραγματικό εισόδημα 3000 και 6000 είναι ελάχιστες. Η μοριοδότηση αποτελεί πριμοδότηση στους φοροφυγάδες, όπως και μεγάλο μέρος της λεγόμενης κοινωνικής πολιτικής. Το μέρος του εισοδήματος, (άμεσο και έμμεσο όπως ο χρόνος) που δαπανά η οικογένεια με σοβαρά προβλήματα υγείας, δεν μπήκε στο συλλογισμό του νομοθέτη:το καλύπτει βλέπετε το ….ΕΣΥ.
    Συμπερασμα: Αντίθετα με το γνωστό λαϊκό γνωμικό, κάλλιο φτωχός και υγιής, παρά εργαζόμενος και ασθενής. Δυστυχώς ο Κάρολος δεν «προέβλεψε» για τους ανάπηρους (δεν ανήκουν αυτοί «στης γης τους κολασμένους»)

  • 22 Ιουνίου 2015, 10:23 | Παρασκευη

    Αναρωτιεμαι διαβαζοντας συνεχως τα επαναλαμβανομενα σχολια των πολυτεκνων…

    ολοι τους τοσο πανω απο το 9.000Ε κατα κεφαλην εισοδημα ειναι??

    Αν ισχυει και ειναι πανω απο 9.000Ε τι κανουν ετσι? Μια χαρα στελνεις τα

    παιδια σου να σπουδασουν σε αλλη πολη με τετοια εισοδηματα!!!!

    9.000/12= 750Ε το μηνα!!!!

    Ειμαι τριτεκνη και μονη με 5.100Ε κατα κεφαλην εισοδημα….

    5.100/12= 425Ε το μηνα!!!!

    ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ!!!!!!!!

  • 22 Ιουνίου 2015, 10:07 | ΔΗΜΗΤΡΑ

    Οι τάξεις των σχολείων κλείνουν, το δημογραφικό και συναρτήσει αυτό το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό καταρρεουν από την έλλειψη νέων ανθρώπων και εσεις παίρνετε ακόμη μια απόφαση που εντείνει το πρόβλημα. την μοριοδότηση (παρ.7.ε), σε πολύτεκνους και τέκνα τους με 2 μόλις μόρια σε ότι αφορά τις μετεγγραφές.

    ειναι απαράδεκτο και ζητούμε να ισχύσει αυτό που ίσχυε και παλιά, προ Διαμαντοπούλου……., δηλ. οι πολύτεκνοι και τα τέκνα τους να μεταγράφονται στην αντίστοιχη σχολή που βρίσκεται πλησιέστερα του τόπου κατοικίας τους ή στον τόπο που φοιτή ο αδερφός ή η αδερφή τους.

  • 22 Ιουνίου 2015, 10:07 | ΝΙΚΟΣ ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ

    ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΙΤΗΜΑ . ΟΛΩΝ ΟΜΩΣ ΥΠΕΡΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ (ΑΡ. 21 ΠΑΡ. 2 ΠΕΡΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ). ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗ ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ – ΟΧΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ.
    ΑΛΛΩΣΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ ΤΑ ΑΕΙ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ.

  • 22 Ιουνίου 2015, 09:49 | Ηλέκτρα

    Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να λάβετε υπόψιν σας και την κατάσταση στα κεντρικά Πανεπιστήμια, ως απόρροια των μετεγγραφών. Στο τμήμα μου φέτος είμαστε 350 άτομα και, μεταξύ άλλων, δεν μπορούμε να κάνουμε όλα τα απαραίτητα εργαστήρια, γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη η παρακολούθηση των μαθημάτων, και τα γραπτά μας διορθώνονται πάρα πολύ πρόχειρα. Εννοείται πως όλοι οι νέοι που κατάφεραν να περάσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχουν το απαράβατο δικαίωμα στη φοίτηση και τα χρήματα δεν πρέπει επ’ουδενί να τους απομακρύνουν από αυτό το στόχο, αλλά παράλληλα είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχει και η απαραίτητη μέριμνα για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που δημιουργούνται από τον υπερπληθυσμό των τμημάτων.

  • 22 Ιουνίου 2015, 09:44 | Μ. Χ

    Υπουργέ, μην επιτρέπετε να συνεχίζεται το έγκλημα που έκανε η Διαμαντοπούλου και ο Αρβανιτόπουλος το 2012 στους πολύτεκνους φοιτητές. Όπου καταδίκασε ακόμη και παιδιά υπερπολύτεκνων οικογενειών(με 7 και 13 αδέλφια)και δεν μπόρεσαν να πάρουν μετεγγραφή μέχρι σήμερα, παρότι είχαν και υψηλή βαθμολογία, επειδή έτυχε οι γονείς των, να είχαν εισόδημα τότε μόλις και 1 ευρώ μεγαλύτερο από οικογένειες και με ένα παιδί!!!

    Αυτό που διεκδικούν ανέκαθεν οι πολύτεκνοι είναι: αφού εισάγονται με τα ίδια κριτήρια στις Σχολές με Πανελλήνιες εξετάσεις, με τους άλλους φοιτητές, να μπορούν να μετεγγράφονται ΕΛΕΥΘΕΡΑ στις Σχολές που είναι πλησιέστερες στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.

    Η μοριοδότηση είναι κοροϊδία…

  • 22 Ιουνίου 2015, 09:34 | ΖΩΗ ΞΥΡΑΦΗ

    Για άλλη μια φορά ο νομοθέτης αγνοεί τα εξής :
    Το άρθρο 21 παραγρ. 2 του Συντάγματος της Ελλάδος , το οποίο αναφέρει :
    «2. Πολύτεκνες οικογένειες, ανάπηροι πολέμου και ειρηνικής περιόδου, θύματα πολέμου, χήρες και ορφανά εκείνων που έπεσαν στον πόλεμο, καθώς και όσοι πάσχουν από ανίατη σωματική ή πνευματική νόσο έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το Kράτος.»
    Περαιτέρω, γνωστοποιούμε στον νομοθέτη ότι : το Στ.Ε και τα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας, κινούμενα εντός του πλαισίου της παραπάνω Συνταγματικής προστασίας, με σειρά αποφάσεών τους έχουν αποφανθεί πως:
    «Η εξυπηρέτηση του ατομικού συμφέροντος των πολυτέκνων, αποτελεί εξυπηρέτηση του γενικοτέρου δημοσίου συμφέροντος, προ του οποίου και αυτή η αρχή της ισότητας των Ελλήνων απέναντι στο νόμο υποχωρεί, λόγω του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα μας».
    (Δ.Ε. Αθηνών: 2762/1998, 2764/1998, 2160/1989, 2161/1989 κ.ά)
    (Σ.τ.Ε: 2216/1975, 4062/1990, 4069/1990, 4070/1990, 2773/1991, 2781/1991, κ.ά)
    Θεωρούμε αντισυνταγματική ,αντιδημογραφική, αντιπολυτεκνική και αντιοικογενειακή διάθεση του νομοθέτη. Για αυτό διεκδικούμε :
    να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:
    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μετεγγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».
    Επίσης , διεκδικούμε :
    στις εξαιρέσεις της ε. περιπτώσεως της παραγράφου 12 του παρόντος άρθρου, να ενταχθούν και οι 15 πολύτεκνοι φοιτητές του ΕΜΠ και οι 5 του ΑΠΘ και να τύχουν Ελεύθερης Μετεγγραφής καθώς ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ – άρθρο 21, καθώς έχασαν ένα ολόκληρο χρόνο από τη ζωή τους, πρέπει να ταλαιπωρηθούν και 2ο χρόνο περιμένοντας την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου;(άρθρο 14 παραγρ. 2.ε )
    Επισημαίνουμε και ζητάμε :
    Τους αδιόριστους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς… το άρθρο 47, για τους Αναπληρωτές. Η πρόταξη των πολυτέκνων εκπαιδευτικών στους πίνακες Αναπληρωτών, να εφαρμόζεται ανεξάρτητα ύπαρξης προϋπηρεσίας ή όχι…

    Παρακαλούμε να ληφθούν σοβαρα υπόψιν. Διότι ως ΕΔΩ .
    Πρέπει να σταματήσει η αντισυνταγματική ,αντιδημογραφική, αντιπολυτεκνική και αντιοικογενειακή πολιτική των τελευταίων 35 ετών , έναντι στην πολύτεκνη οικογένεια και σε ένα Έθνος που αργοπεθαίνει.

  • 22 Ιουνίου 2015, 09:34 | ΙΩΣΗΦ ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ-ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΒΟΡΕΙΩΝ ΠΡΟΑΣΤΕΙΩΝ

    ΟΜΑΔΑ: ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΒΟΡΕΙΩΝ ΠΡΟΑΣΤΕΙΩΝ

    ΚΥΡΙΟΙ,
    οι πολυτεκνοι δεν αντεχουν άλλο και ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΥΚΟΛΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΣΑΣ. Οι μεταγραφες είναι το ελαχιστο που πρεπει να διασφαλισετε!
    Και βεβαια να επανελθουν οι διορισμοι…Αν καποιος από εσας πιστευει ότι μπορει ενας πολύτεκνος γονιος να εργαζεται, να διαβασει για πιθανο ΑΣΕΠ και να φροντιζει τα 4+ παιδια του εχει ψευδαισθησεις…Ελατε μια μερα στο σπιτι ενός πολυτεκνου και τα λεμε…

    ΕΛΕΟΣ…ΕΛΕΟΣ…ΑΦΗΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ
    ΑΣ ΜΗΝ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΕΜΕΙΣ

  • 22 Ιουνίου 2015, 09:17 | ΛΕΩΝΙΔΑΣ K.

    Να προσθετουν 2 ακομα κατηγοριες,στα 9.001-10.000 ευρω (2μορια) και 10.001-11.000 ευρω (1 μοριο).Θεωρώ απαράδεκτη την αντιμετώπιση των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενιών.
    O όρος οικονομικό έτος είναι αδόκιμος, γιατί με τη νέα νομοθεσία αναφέρεται μόνον ως φορολογικό έτος, έτσι, με την διατύπωση αυτή παραπλανούνται οι αιτούντες μη γνωρίζοντας στα εισοδήματα ποιου έτους αναφέρεστε, του 2013 ή του 2014. H μοριοδότηση πολυτέκνων και τριτέκνων με 2 και 1 μόριο αντιστοιχα είναι ελάχιστη!!!!!!!!!
    Eπιπλέον, να επανέλθει το καθεστώς μεταγραφών των πολυτέκνων και τριτέκνων, όπως ίσχυε παλαιότερα.

  • 22 Ιουνίου 2015, 09:14 | ΣΟΦΙΑ

    ΠΟΣΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ?ΔΩΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΜΕΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑΝ ΔΕΙΞΤΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΞΙΖΕΙ.

  • 22 Ιουνίου 2015, 09:01 | ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ε. ΔΕΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ & ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΑΣΠΕ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 12 ΠΕΡΙ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΩΝ.

  • 22 Ιουνίου 2015, 08:52 | ΜΗΤΕΡΑ ΧΩΡΙΣΜΕΝΗ

    ΕΙΜΑΙ ΜΗΤΕΡΑ ΧΩΡΙΣΜΕΝΗ ΔΥΟ ΤΕΚΝΩΝ ΜΕ ΜΕΡΙΜΝΑ ΚΑΙ ΕΠΙΜΈΛΕΙΑ ΔΙΚΗ ΜΟΥ.
    ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΚΑΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 15000 ΕΤΗΣΙΩΣ.

    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΜΟΝΟΓΟΝΕΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ.

    ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ?

  • 22 Ιουνίου 2015, 08:46 | ΔΩΡΑ

    Αγαπητέ υπουργέ
    Είμαι τρίτεκνη εκπαιδευτικός. Το μικρότερο παιδί μου φοιτά στη Β’ Λυκείου ετοιμάζεται να δώσει πανελλήνιες που σημαίνει 500 ευρώ το μήνα που είναι και λίγα με τα θέματα που βάλατε φέτος. Το μεσαίο μόλις έδωσε πανελλήνιες και το μεγαλύτερο είναι πρωτοετής στην Ιατρική της Θεσσαλονίκης. Επιπλέον έχω στεγαστικό δάνειο 1000 ευρώ το μήνα το οποίο δεν αφαιρείται από το εισόδημα. Τι να πω στο μεσαίο παιδί μου να μη δηλώσει επαρχία γιατί δεν έχω χρήματα και υπάρχει ταξική παιδεία γιατί αντίθετα με τις δηλώσεις του κ. Μπαλτά το που θα περάσεις δεν είναι θέμα επίδοσης αλλά απόδοσης των χρημάτων που έδωσες για φροντιστήρια γιατί τα θέματα που βάλατε ήταν για δυνατούς μαθητές με υψηλά βαλάντια!!!
    ΥΓ Είναι υποκρισία να λυπάστε για τα παιδιά που λιποθυμούν στα σχολεία και να βάζετε θέματα που κοστίζουν τόσο !!!!!!!!!!!!και παράλληλα εκδικείστε τα παιδιά τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών

  • 22 Ιουνίου 2015, 08:36 | Κιντζονίδης Ιωάννης

    Ζητάμε να αποσυρθεί ως απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια… και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:
    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014»

  • 22 Ιουνίου 2015, 08:35 | ΣΟΛΩΝ ΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

    Απαράδεκτη και πρόχειρη αντιμετώπιση του θέματος των μετεγγραφών. Ουσιαστικά αφήνονται εκτός όλες οι κατηγορίες εκτός των οικονομικών κριτηρίων. Δεν είναι οικονομικό το θέμα να σπουδάζουν δυο αδέλφια σε διαφορετικές πόλεις εκτός της μόνιμης κατοικίας των γονιών. Πως υποστηρίζει η οικογένεια τα παιδιά αυτά? Πάντα υπήρχε η δυνατότητα μετεγγραφής με ουσιαστικούς περιορισμούς (πχ όταν ο πρώτος αδελφός σπουδάζει σε πόλη διαφορετικής περιφέρειας της μόνιμης κατοικίας ο δεύτερος να μετεγράφεται μεταξύ των δυο περιφερειών στη σχολή με τη μικρότερη ζήτηση). Σήμερα καταργούνται ουσιαστικά πλήρως οι μετεγγραφές αδελφών και σκορπίζεις μια οικογένεια σε τρεις ή παραπάνω πόλεις. Το θέμα είναι κοινωνικό. Ντροπή!!!

  • 22 Ιουνίου 2015, 08:33 | ΠΟΡΙΧΗ ΖΗΝΟΒΙΑ

    Ζητώ να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:

    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

  • 22 Ιουνίου 2015, 08:12 | ΣΠΑΝΙΔΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ

    Είναι απαράδεκτο, άδικο και προκλητικό σε περίοδοδο οικονομικής κρίσης μια οικογένεια με δύο παιδιά να υποχρεώνεται να στέλνει τα παιδιά της να σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις.

    Εκτός από το θέμα του δυσβάσταχτου κόστους, δηλαδή συντήρηση 3 σπιτών, υπάρχει σοβαρό θέμα συνοχής και διαχείρισης της οικογένειας η οποία, σύμφωνα με το «νομοσχέδιο», θα διασκορπιστεί σε τρία μέρη με ότι αυτό συνεπάγεται.

    Το νομοσχέδιο θα πρέπει να προβλέπει την δυνατότητα τα αδέλφια να σπουδάζουν στην ίδια πόλη, στην περίπτωση που η πόλη αυτή είναι διαφορετική από τον τόπο μόνιμης διαμονής της οικογένειας.

    Η φοίτηση των αδελφών στην ίδια πόλη είναι θέμα στοιχειώδους λογικής και κοινοωνικής ευασθησίας και έχει τηρηθεί από τότε που έφαρμόζονται τα ενιαία συστήματα εισαγωγής φοιτητών στα ΑΕΙ.

  • 22 Ιουνίου 2015, 07:57 | ΟΡΦΑΝΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

    Πιστεύω ότι η μεταγραφές των φοιτητών που ανοίκουν σε πολύτεκνη οικογένεια πρέπει να γίνονται όλες, χωρίς άλλες προυποθέσεις μορίων για να ενισχύσουμε τους Έλληνες πολυτέκνους. Με τη σημερινή κρίση ειναι αδύνατο μια πολύτεκνη οικογένεια να σπουδάσει τα παιδιά σε διαφορετικές πόλεις το καθένα, τα έξοδα διαβίωσης είναι πολλά. Τα παιδιά των πολυτέκνων έχοντας καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες να μπούνε σε μια σχολή ζώντας σε συνθήκες στέρησης και χωρίς τα απαραίτητα φροντηστήρια αξίζει να μην τους στερηθεί η παιδεία. Το μέλλον της πατρίδας μας είναι αυτά τα παιδιά, υπάρχει υπογεννητικότητα στην Ελλάδα, πρέπει η πολιτεία να πάρει μέτρα προστασίας των πολυτέκνων.

  • 22 Ιουνίου 2015, 07:24 | Νίκος

    Δικαίωμα μετεγγραφής να έχουν με τα κριτήρια της παρ. 7 του άρθρου 12 και οι Έλληνες φοιτητές του Κρατικού Πανεπιστημίου Κύπρου διότι εισάγονται σ΄αυτό με το βαθμό πρόσβασης που πέτυχαν στις πανελλήνιες εξατάσεις.

  • 22 Ιουνίου 2015, 06:57 | Μαυρίδης Κ.

    H μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια είναι απαράδεκτη.
    Ζητάμε να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:
    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

  • 22 Ιουνίου 2015, 04:23 | Ουρανία Α.

    Καλημέρα/Καλησπέρα

    Είμαι εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, παρατήρησα ότι τις τελευταίες ημέρες συζητάτε το θέμα για τις μετεγγραφές Ελλήνων σπουδαστών από πανεπιστήμια του εξωτερικού, ομολογώ πως δε κατάλαβα ποτέ την αιτία που αποσύρθηκε και καταργήθηκε ο νόμος που επέτρεπε αυτές τις μετεγγραφές αφού γινόταν αξιοκρατικά, με την εποπτεία του ΑΠΘ και μέσω διαγωνισμού σε μαθητές που το αξίζαν.

    Δεν καταλαβαίνω επίσης γιατί η πολιτεία ενώ γνωρίζει την οικονομική κατάσταση των πολιτών, γνωρίζει την φθορά και εξαθλίωση που υπέστη το εκπαιδευτικό σύστημα τα τελευταία χρονια, προβαίνει σε περικοπές μετεγγραφών καθιστώντας τις ζωές των πολιτών έτι δυσκολότερες δημιουργώντας επιπρόσθετα προβλήματα.

    Θα θέλαμε να δουμε ένα νέο νομοσχέδιο που θα παρέχει την δυνατότητα σε ολους οσους το επιθυμούν να μετεγγραφούν , την ευκαιρία να σπουδάσουν, να ζήσουν, να χαρούν. Πρέπει να σταματήσουν οι νέοι, να πληρώνουν τα δικά μας λάθη.

    Αυτό το πρόβλημα με τις μετεγγραφές υπάρχει χρόνια, δημιουργήστε περισσότερα τμήματα σε σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης που έχουν μεγάλη ζήτηση, περσότερες θέσεις.

    Από το 2008 το μόνο που ακούμε είναι περικοπές, σε μισθούς, συνάξεις, εκπαίδευση, υγειά.
    Διαβασα όλα τα σχόλια σχετικά με τις μετεγγραφές, θέλω να συγχαρώ τον Κύριο Υπουργό που έθεσε το νομοσχέδιο σε δημόσια ψηφοφορία. Ελπίζω τα σχόλια όλων να ληφθούν σοβαρά υπόψη και να λειτουργήσει επιτέλους η δημοκρατία, οπού ο κάθε ένας έχει λόγο.

    Τι καλύτερο από ευχαριστημένους και ευτυχισμένους πολίτες.
    Και οι φοιτητές του εξωτερικού να μπορούν να επιστέψουν και οι πολύτεκνοι να μπορούν να μετεγγραφούν ελεύθερα και όποιος πολίτης αντιμετωπίζει προβλήματα να μπορεί να κάνει αίτηση. Αυτό είναι δημοκρατία, αυτό είναι Αριστερά !

  • 22 Ιουνίου 2015, 01:45 | θανασης

    Σε μια χώρα που καταρρέει δημογραφικά και κλείνουν οι τάξεις των σχολείων από από έλλειψη παιδιών δεν μπορεί να δίνετε μοριοδότηση (παρ.7.ε), σε πολύτεκνους και τέκνα τους με 2 μόλις μόρια !!! Η μοριοδότηση των πολυτέκνων για μετεγγραφή με δύο (2) μόλις μόρια βρίσκεται εκτός της Συνταγματικής προστασίας που παρέχεται στις πολύτεκνες οικογένειες με την παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος. Αν περάσει ο Νόμος, θα τον ανατρέψουμε στα δικαστήρια, Ελληνικά και Ευρωπαϊκά! ΑΠΑΙΤΟΎΜΕ να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:«γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

  • 22 Ιουνίου 2015, 01:27 | ειρηνη λεφα

    Σαφως και θα πρεπει να μοριοδοτουνται οι πολυτεκνοι με περισσοτερα απο 2 μορια.η υπογεννητικοτητα σημερα εχει παρει ανησυχητικες διαστασεις .πρεπει η πολιτεια να σκυψει πολυ περισσοτερο πανω στο θεμα των πολυτεκνων ΤΟ ΩΦΕΙΛΕΙ.Λυπουμαστε πολυ που μας αναγκαζουν να παρακαλαμε για τα αυτονοητα,ειναι απαραδεκτο αυτο που συμβαινει .πραγματικα γεννωνται πολλα ερωτηματικα υστερα απο ολλα αυτα τα φαινομενα…….????????

  • 22 Ιουνίου 2015, 01:07 | Μιχάλης

    Εισοδηματικα κριτηρια για τις μετεγγραφες ! Το ωραιοτερο ανεκδοτο ! Ακουστε τωρα δυο κραυγαλεες περιπτωσεις:
    [1]:Υπαλληλος του ΟΤΕ με 2 παιδια εφυγε το 2013 με ενα προγραμμα εθελουσιας εξοδου. Πηρε προκαταβολικα 70.000€ μισθους και φορολογηθηκε γι΄ αυτα περυσι. Μεχρι το 2017 που θα συνταξιοδοτηθει (που πιανει το οριο ηλικιας) θα παρουσιαζεται με μηδενικο εισοδημα! Ανηκει στην πρωτη κατηγορια (5 μορια). Η κορη του φετος τελειωσε τη Τεχνολογικη Κατευθυνση και εδωσε Πανελλαδικες. Προφανως ερχεται στην Αθηνα, οπου κι αν πετυχει!
    [2]:Οι γονεις – Μηχανικοι – εργαζονται στη Γερμανια. Το εισοδημα τους υψηλοτατο. Στην Ελλαδα καταθετουν μηδενικη δηλωση (και την καταθετουν απλως και μονο επειδη διαθετουν και ΙΧ με ελληνικες πινακιδες). Η κορη τους τελειωσε τη Θετικη Κατευθυνση σε σχολειο της συμπρωτευουσας. Οπου και να πετυχει, θα ερθει στη Θεσσαλονικη. Ανηκει στην πρωτη κατηγορια (5 μορια), ας ειναι υψηλοτατο το οικογενειακο τους εισοδημα!

  • 21 Ιουνίου 2015, 23:56 | Όλγα

    Σχετικά με το άρθρο 12(μετεγγραφές) και δη την παρ.8(β) που αναφέρεται στους φοιτητές με αναπηρία 67% και άνω για σωματικές, διανοητικές ή ψυχικές νόσοι, πιστοποιημένες από τα ΚΕΠΑ.
    Είναι η πρώτη φορά που αναφέρονται οι ψυχικές παθήσεις. Και ενώ για τις οργανικές παραπέμπεται στο παράρτημα της υπ’ αριθμόν Φ151/17897/Β6/14 (Β’ 358) στο οποίο αναφέρονται ονομαστικά οι οργανικές παθήσεις και οι οποίες πράγματι έχουν ποσοστό 67% και άνω. Παρακαλώ πολύ να αναφερθείτε ονομαστικά και στις ψυχικές παθήσεις και τι ποσοστό κατά τη γνώμη σας μπορεί να πάρει η κάθε μια. Κατά την ταπεινή μου άποψη και την ιδιότητα μου (ιατρός) 67% και άνω αναφέρεστε σε: σχιζοφρένεια, αυτισμός, διπολικές διαταραχές-μανιοκατάθλιψη και κάποιες άλλες παρόμοιας βαρύτητας. Με τις διαταραχές αυτές παρόλο που το άτομο διαθέτει την νοημοσύνη το εμποδίζει η κατάσταση του να κάνει ακόμη και σωστή προετοιμασία για πανελλήνιες.
    Υπάρχουν όμως ψυχικές παθήσεις που βιώνουν κάποια άτομα και αυτά συνήθως είναι σιωπηλά και χαμηλών τόνων και φαρμακευτική αγωγή αρκετών χρόνων και που το ποσοστό αναπηρίας τους είναι χαμηλότερο από 67%. Τα άτομα αυτά έχουν μεν αρκετή νοημοσύνη και διαύγεια αλλά από την άλλη έχουν ανάγκη από αγάπη και πολλή κατανόηση. Ας τα βοηθήσουμε και εμείς και εσείς να νιώσουν άξια και ισότιμα μέλη, συνεχίζοντας αυτό που άρχισαν. Να μην τα εμποδίσει κανείς στη μόρφωση τους και αργότερα στην αργότερα στην επαγγελματική τους αποκατάσταση.
    Επομένως πρέπει να αναφερθείτε ως εξής: ψυχικές νόσοι με σοβαρή έκπτωση της λειτουργικότητας του ατόμου. Ανεξαρτήτως ποσοστού μικρού ή μεγάλου να κριθεί το άτομο από την ειδική επιτροπή ΚΕΠΑ εάν μπορεί να λειτουργήσει μακριά από το περιβάλλον του και τον θεράποντα ιατρό του.
    Ίσως θα ήταν απαραίτητο να έχετε την γνώμη ειδικών (ψυχιάτρων-νευρολόγων).

    Σας ευχαριστώ εκ προτέρων
    για την κατανόηση

    Υ.Γ.Είναι η πρώτη φορά που νομοσχέδιο για μετεγγραφές αναφέρεται σε ψυχικές νόσους. Σκεφτείτε το και διατυπώστε το σωστά.

  • 21 Ιουνίου 2015, 23:31 | Βέρα Σ.

    Μην ξεχνάτε Το άρθρο 21 του Συντάγματος που αναφέρει: « 1. Η οικογένεια, ως θεμέλιο της συντήρησης και προαγωγής του Έθνους, καθώς και ο γάμος και η παιδική ηλικία τελούν υπό την προστασία του Κράτους. 2. Πολύτεκνες οικογένειες.. έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδος από το κράτος.. 5. Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής, καθώς και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων αποτελεί υποχρέωση του Κράτους». Αυτή είναι η ειδική φροντίδα που προσφέρει το κράτος σε αυτές? Ζητάμε να αποσυρθεί ως απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια… και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:
    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

  • 21 Ιουνίου 2015, 23:24 | Σωτήρης

    Δεν μπορω να καταλάβω 2 Θέσεις του νομοσχεδίου

    1.Πως θεωρειται κριτηριο το οικογενειακο εισόδημα σε μια χωρα που η πρώτη της μάστιγα συμφωνα με τους ιδιους τους κυβερνωντες ειναι η φοροδιαφυγή.Το μονο που καταφέρνουν ειναι να επιβραβεύουν τους κλεφτες και να τιμωρουν τους ειλικρινεις.

    2.Απο την μια το συνταγμα προστατευει τους πολυτεκνους και απο την άλλη οι δικαστες κρινουν αντισυνταγματικο καθε νομο που προστατευει τους πολυτεκνους.Μόνο όταν ειναι να δικάσουν για να πάρουν αναδρομικά οι ιδιοι και οι βουλευτές όλα ειναι νομιμα.Οταν διεκδικει οποιαδήποτε άλλη ομαδα πολιτων το αίτημα ειναι αντισυνταγματικο.

    Μήπως ειμαι πολυ περιεργος και περιμενω πειστηκες απαντήσεις στα ερωτηματα μου;

  • 21 Ιουνίου 2015, 23:24 | ΜΑΡΙΑ

    Ζητώ να αποσυρθεί ως απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια… και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:
    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

  • 21 Ιουνίου 2015, 23:18 | ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΑΡΡΑΣ

    Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο, σε περίοδο τόσο δύσκολη γιά τους περισσότερους μικρομεσαίους και μισθωτούς, να μην δίνεται η δυνατότητα, γιατί πρακτικά αυτό συμβαίνει με τα δύο μόρια, στα παιδιά πολυτέκνων οικογενειών να μετεγγραφούν στη σχολή που βρίσκεται στον τόπο κατοικίας τους ή κοντά σε αυτήν.
    Πόσα ακόμα χτυπήματα θα δεχτούμε οι αγωνιστές της επιβίωσης και οι αιμοδότες του δημογραφικού της χώρας μας;

  • 21 Ιουνίου 2015, 23:14 | ΝΙΚΟΣ

    Ζητώ να αποσυρθεί ως απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια… και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:
    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

    θεωρώ πως η μοριοδότηση των πολυτέκνων για μετεγγραφή με δύο (2) μόλις μόρια βρίσκεται εκτός της Συνταγματικής προστασίας που παρέχεται στις πολύτεκνες οικογένειες με την παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος, που αναφέρθηκε παραπάνω και δείχνει επί του προκειμένου την αντιδημογραφική, αντιπολυτεκνική και αντιοικογενειακή διάθεση του νομοθέτη…

  • 21 Ιουνίου 2015, 23:10 | Τσαμπίκα

    Κύριε Υπουργέ η χορήγηση του δικαιώματος μεταγραφής όσο αφορά το κριτήριο του κατά κεφαλή εισοδήματος θα μπορούσε να είναι πιο δίκαιη.Δεν μπορεί να παίρνει τα ίδια μόρια κάποιος που έχει 3001 με αυτόν που έχει 6.000 ,είναι μεγάλη η διαφορά,διπλάσιο εισόδημα.Οι κλίμακες πιστεύω για τη μοριοδότηση θα πρέπει να είναι πιο μικρές:μέχρι 4.000,6.000,8,000.Επίσης στην περίπτωση που έχει αδελφό,αδελφή φοιτητή το 1 μόριο είναι πολύ λίγο γιατί είναι αδύνατον μια οικογένεια με χαμηλό εισόδημα να ενοικιάζει 2 φοιτητικά σπίτια.Στόχος θα έπρεπε να είναι το 1 φοιτητικό σπίτι για κάθε οικογένεια για να μπορέσει να το παλέψει.

  • 21 Ιουνίου 2015, 22:54 | Ανδρέας

    Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι προς την σωστή κατεύθυνση.
    Είναι απαραίτητη η μέριμνα της πολιτείας για την πριμοδότηση των οικονομικά αδυνάτων,πολυτέκνων,ορφανών κλπ
    Δύο μόνο παρατηρήσεις:
    α.Σημαντική και εύστοχη η πρόβλεψη για μοριοδότηση των πολύδυμων τέκνων που συμμετείχαν φέτος στις πανελλαδικές.
    β.Στην ανώτερη βαθμίδα μορίων(5 μόρια) πρέπει να τοποθετηθούν οι πολύτεκνοι ανεξαρτήτως εισοδήματος για τους οποίους το σύνταγμα ορίζει ότι προστατεύει την πολυτεκνική τους ιδιότητα αναγνωρίζοντας ότι συνειδητά αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της εθνικής μας υπόστασης

  • 21 Ιουνίου 2015, 22:49 | ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

    ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ!
    ΑΛΛΟ ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΔΙΚΑΙΩΣΥΝΗ.
    ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ: Π.Χ. ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ , Π.Χ. ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ.
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΟΜΩΣ Π.Χ. ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΜΟΙΒΗ. Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΜΟΙΒΕΤΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ,(ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΣ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΒΑΘΜΟ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ , ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ Κ.Τ.Λ., Κ.Τ.Λ.).
    ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΝΑ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΑΜΟΙΒΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΠΕΡΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ.
    ΘΑ ΗΤΑΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ. ΔΕ ΘΑ ΗΤΑΝ ΔΙΚΑΙΟ ΟΜΩΣ ΝΑ ΣΤΕΡΗΣΕΙ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΑ ΚΥΡΙΩΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ.
    ΙΣΟΤΗΤΑ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΙΚΑΙΩΣΥΝΗ.
    ΔΙΚΑΙΩΣΥΝΗ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΙΣΟΤΗΤΑ.
    ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΟΣΗ ΑΛΛΟΦΡΟΣΥΝΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ Σ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΑΣ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ!!!!!!!!!!!

  • 21 Ιουνίου 2015, 22:41 | Γιώργος Μ.

    Οι πολύτεκνοι έχουν δίκιο.
    Αποτελούν μία ιδιαίτερη κατηγορία πολιτών που συνειδητά έχουν επιλέξει την πολυτεκνία και που το Κράτος μας τους προστατεύει συνταγματικά, αναγνωρίζοντας τις πολλαπλά αυξημένες ανάγκες του.
    Επομένως, πρέπει να υπαχθούν στις περιπτώσεις της παραγράφου 8, ανεξαρτήτως του εισοδήματός τους, για δύο λόγους:
    α) Για τους ίδιους ικανοποιείται το ΑΠΟΛΥΤΑ ΔΙΚΑΙΟ αίτημά τους
    β) Οι ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ευνοούνται, γιατί ένα σημαντικό μέρος του 15% που θα καταλάμβαναν οι πολύτεκνοι θα απελευθερωθεί υπέρ των υπολοίπων.

  • 21 Ιουνίου 2015, 22:23 | Μιχαηλίδου Ελισσάβετ

    Πώς γίνεται σε μια χώρα, όπως η δική μας, με το γνωστό πρόβλημα της υπογεννητικότητας να μην στηρίζονται οι πολύτεκνες οικογένειες και να αποθαρρύνονται συνεχώς τα νεαρά ζευγάρια που θέλουν ν’αποκτήσουν περισσότερα παιδιά;

  • 21 Ιουνίου 2015, 22:08 | Γεώργιος Τ

    Είναι ανάγκη να ληφθούν υπόψιν οι οικογένειες οι οποίες σπουδάζουν ταυτόχρονα δύο παιδιά. Η μοριοδότηση για μετεγγραφή που παίρνει το δεύτερο παιδί – μόλις 1 μόριο – είναι πολύ μικρή. Η μείωση μάλιστα του ποσοστού μετεγγραφόμενων ατόμων θα αναγκάσει αρκετές οικογένειες να νοικιάζουν δύο σπίτια, παρόλο που μπορεί να έχουν χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα. Επιπλέον η φοιτητική μέριμνα είναι ανεπαρκής και δεν μπορεί να καλύψει αυτές τις οικογένειες με αποτέλεσμα κάποιο από τα παιδιά να μην μπορεί να πάει να σπουδάσει και έτσι να στερείται το δικαίωμα του στην εκπαίδευση. Η ανεπαρκής ενίσχυση των σπουδαστών απο το κράτος παραβιάζει το δικαίωμα των Ελλήνων στην εκπαίδευση, όπως θεμελιώνεται στο άρθρο 16 παρ. 4 εδάφιο β του Συντάγματος.

  • 21 Ιουνίου 2015, 22:07 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Ζητώ να αποσυρθεί ως απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια…

    και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:

    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

  • 21 Ιουνίου 2015, 21:54 | ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΚΟΡΝΗΛΙΑ

    ως πολύτεκνη οικογένεια ζητάμε νομίζουμε το αυτονόητο. Να σπουδάζουν τα παιδιά μας στην πόλη όπου ζει η οικογένεια. Να φοιτήσουν στην αντίστοιχη σχολή όπου έχουν περάσει, όχι σε κάποια σχολή με περισσότερα μόρια. Η πολιτεία ας μας δώσει την δυνατότητα να σπουδάσουμε ΟΛΑ μας τα παιδιά. Ας μην γυρίσουμε σε προηγούμενες δεκαετίες όπου όλη η οικογένεια αποφάσιζε να σπουδάσει ένα μόνο παιδί.

  • 21 Ιουνίου 2015, 21:53 | ΚΙΜΩΝ

    ΑΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΜΕΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΕΝΑΝΤΙ ΔΙΔΑΚΤΡΩΝ, ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟ .ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΑΛΛΕΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΤΟΣΑ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΜΥΑΛΑ, ΓΙΑΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΝ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΣΕ ΑΛΛΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΑ.. ΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΣ ΜΠΟΥΝ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΛΛΑ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΜΕΡΙΜΝΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ.

  • 21 Ιουνίου 2015, 21:48 | Κατερίνα

    Η ελληνική οικογένεια δεν μπορεί σε περίοδοδο κρίσης να συντηρεί 3 σπίτια είτε είναι πολύτεκνη, τρίτεκνη είτε έχει 2 παιδιά. Τα αδέλφια πρέπει να παίρνουν μεταγραφή στην πόλη φοίτησης των αδελφών τους, κεντρική, περιφερειακή, όπως ίσχυε ανέκαθεν. Μεγαλύτερο πρόβλημα μάλιστα έχουν οι οικογένειες που ζουν σε πόλεις της περιφέρειας όπου δεν υπάρχουν πανεπιστήμια.

    Επιπλέον, πάλι αδικημένοι είναι οι μισθωτοί και οι νομοταγείς πολίτες και έχουν προβάδισμα οι φοροφυγάδες. Πρέπει να βρεθεί ασφαλιστική δικλίδα.

  • 21 Ιουνίου 2015, 21:46 | ΚΑΚΑΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    H πολιτεία οφείλει να «δει» με καλύτερη ματιά τους πολύτεκνους γονείς που αγωνίζονται να σπουδάσουν τα παιδιά τους
    γι΄αυτό και
    Ζητάμε να αποσυρθεί ως απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια… και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:
    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».