Άρθρο 12: Μετεγγραφές

1. Έως την 1η Μαρτίου εκάστου έτους τα Α.Ε.Ι. αποστέλλουν στο Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ειδικώς αιτιολογημένη γνώμη με αναφορά στις λειτουργικές δυνατότητες των Σχολών και Τμημάτων του Ιδρύματος ως προς τον αριθμό των φοιτητών που μπορούν να μετεγγράψουν, σύμφωνα με τις επόμενες παραγράφους του παρόντος άρθρου.

2. Οι φοιτητές των Α.Ε.Ι., των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού που εγγράφησαν είτε μέσω της επιτυχίας τους στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου Γενικού Λυκείου (ΓΕΛ) ή Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) είτε μέσω της χρήσης άσκησης του δικαιώματος πρόσβασης, έχουν δικαίωμα μετεγγραφής σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παραγράφους 5 και 6 του παρόντος άρθρου.

3. Δεν έχουν δικαίωμα μετεγγραφής οι φοιτητές, οι οποίοι έχουν υπερβεί τον ανώτατο χρόνο σπουδών  που προβλέπεται για την απόκτηση πτυχίου, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σπουδών του Α.Ε.Ι., στο οποίο φοιτούν.

4. Μετεγγραφή δεν είναι δυνατή α) από Τμήμα ή Σχολή του ιδίου Α.Ε.Ι. και β) από Τμήμα ή Σχολή Α.Ε.Ι. που εδρεύει στην ίδια περιφέρεια. Αν το Τμήμα ή η Σχολή έχει έδρα σε περισσότερες πόλεις της ίδιας περιφέρειας, ο φοιτητής δικαιούται να μετεγγραφεί στον τόπο της κατοικίας των γονέων του ή του έχοντος την επιμέλειά του.

5. Η κατά τα ανωτέρω μετεγγραφή πραγματοποιείται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και επιτρέπεται μόνον από Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο ή από Τ.Ε.Ι. σε Τ.Ε.Ι.. Ο αριθμός των μετεγγραφομένων είναι ίσος με το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων, κατά το έτος αναφοράς, ανά Σχολή ή Τμήμα των Α.Ε.Ι., όπως αυτό θα οριστεί από τις οικείες Σχολές ή Τμήματα. Οι Σχολές ή τα Τμήματα εκάστου Α.Ε.Ι. μπορούν να εισηγηθούν αιτιολογημένως μεγαλύτερο ποσοστό. Σε περίπτωση δεκαδικού υπολοίπου, κατά τον αριθμητικό υπολογισμό των θέσεων, γίνεται στρογγυλοποίηση στην αμέσως μεγαλύτερη ακέραιη μονάδα.

6. Οι δικαιούχοι μετεγγραφής δύνανται να υποβάλουν σχετική αίτηση προς την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων για τις αντίστοιχες Σχολές ή Τμήματα έως δύο διαφορετικών Α.Ε.Ι.

7. Η χορήγηση του δικαιώματος μετεγγραφής πραγματοποιείται κατά φθίνουσα σειρά του συνόλου των μορίων που ο δικαιούχος σωρεύει από τα κάτωθι κριτήρια:

α) Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογένειάς του, για το τρέχον οικονομικό έτος, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000€) Ευρώ σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Το ανωτέρω ποσό αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (Μόρια 5).

β) Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογένειάς του, για το τρέχον οικονομικό έτος, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των έξι χιλιάδων (3.001€ έως 6.000€) Ευρώ σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Το ανωτέρω ποσό αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (Μόρια 4).

γ) Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογένειάς του, για το τρέχον οικονομικό έτος, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των εννέα χιλιάδων (6.001€ έως 9.000€) Ευρώ σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Το ανωτέρω ποσό αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (Μόρια 3).

Η μοριοδότηση των περιπτώσεων α’ έως και γ’ γίνεται πάντα διαζευκτικώς, λαμβάνεται δε κατ’ αυτήν υπόψη το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα της σχετικής δήλωσης του δικαιούχου.

δ) Ο δικαιούχος να είναι ορφανός και από τους δύο γονείς (Μόρια 3).

ε) Ο δικαιούχος να είναι μέλος πολύτεκνης οικογένειας (Μόρια 2).

στ) Ο δικαιούχος να είναι μέλος τρίτεκνης οικογένειας (Μόριο 1).

ζ) Ο δικαιούχος να έχει αδελφό ή αδελφή, φοιτητή του προπτυχιακού κύκλου σπουδών, εφόσον δεν είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου, που φοιτά σε Πανεπιστήμιο ή Τ.Ε.Ι. ή στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες ή στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.), καθώς και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού, διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους ή ο δικαιούχος να ανήκει στην κατηγορία των πολύδυμων τέκνων που συμμετείχαν, το ίδιο σχολικό έτος, στις πανελλαδικές εξετάσεις (Μόριο 1).

Στις ως άνω περιπτώσεις, μεταξύ του τόπου κατοικίας των γονέων ή του έχοντος την επιμέλεια και του τόπου σπουδών του αδελφού, προτεραιότητα για την μετεγγραφή έχει ο τόπος που δεν είναι οι πόλεις Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

η) Ο δικαιούχος να έχει γονείς, τέκνα, αδέλφια ή σύζυγο που έχουν αναπηρία 67% και άνω, πιστοποιουμένης από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή έχουν παθήσεις που αναφέρονται στο παράρτημα της υπ’ αριθ. Φ.151/17897/Β6/2014 (Β ́ 358) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως αυτή εκάστοτε τροποποιείται και αντικαθίσταται (Μόριο 1).

θ) Ο δικαιούχος να είναι ορφανός από τον ένα γονέα ή να είναι τέκνο άγαμης μητέρας (Μόριο 1).

ι) Σε περίπτωση ισοψηφίας κατά την ανωτέρω μοριοδότηση, λαμβάνονται υπόψη τα μόρια εισαγωγής στα Α.Ε.Ι. των αιτούντων κατά φθίνουσα σειρά κατάταξης.

8. Δεν εμπίπτουν στο ποσοστό της παραγράφου 5 του παρόντος άρθρου οι ακόλουθες κατηγορίες:

α) Τα τέκνα των θυμάτων της τρομοκρατίας, που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 1 του ν.1897/1990 (Α ́120), τα οποία έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στην πόλη που ο γονέας ή ο έχων την επιμέλεια δηλώνει ως μόνιμη κατοικία του και

β) φοιτητές που έχουν αναπηρία (σωματική, διανοητική ή ψυχική) 67% και άνω, πιστοποιουμένη από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή φοιτητές που πάσχουν από τις αναφερόμενες στο παράρτημα της υπ’ αριθ. Φ.151/17897/Β6/2014 (Β ́ 358) κοινής υπουργικής απόφασης παθήσεις, όπως αυτή εκάστοτε τροποποιείται και αντικαθίσταται, ή έχουν πραγματοποιήσει δωρεά οργάνου ή μυελού των οστών σε συνάνθρωπο. Οι φοιτητές αυτοί έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στην πόλη που ο γονέας ή ο έχων την επιμέλεια δηλώνει ως μόνιμη κατοικία ή στην πόλη που πιθανώς τους παρέχεται ιατρική μέριμνα, σύμφωνα με βεβαίωση της επιτροπής της προαναφερόμενης ΚΥΑ.

Η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων μετεγγραφής, η εξειδίκευση των κριτηρίων χορήγησής της, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της ανωτέρω παραγράφου 7 ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

9. Συγκροτείται πενταμελής Επιτροπή με Πρόεδρο οριζόμενο από το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.) και μέλη έναν (1) εκπρόσωπο που υποδεικνύεται από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, έναν (1) εκπρόσωπο από τη Σύνοδο Προέδρων των Τ.Ε.Ι. έναν (1) εκπρόσωπο Διεύθυνσης Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και έναν (1) εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας, με έργο την εξέταση αιτημάτων για κατ’ εξαίρεση μετεγγραφή σε ιδιαίτερα σοβαρές και τεκμηριωμένα εξαιρετικές περιπτώσεις φοιτητών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ορίζονται οι προϋποθέσεις και οι όροι χορήγησης της κατ’ εξαίρεση μετεγγραφής.

10. Οι μετεγγραφόμενοι φοιτητές δύνανται να κάνουν χρήση των διατάξεων του άρθρου 35 του ν.4115/2013 (Α΄24).

11. Καταργείται το άρθρο 53 του ν.4264/2014 (Α΄ 118).

12. Για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου και ιδιαίτερα της παραγράφου 1, ως καταληκτική ημερομηνία για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 ορίζεται η 11.9.2015.

13. Η ισχύς των παραγράφων 1 έως και 10 του παρόντος άρθρου αρχίζει από το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.

  • 24 Ιουνίου 2015, 20:59 | ΓΙΑΛΕΛΗ ΘΕΟΔΩΡΑ

    Στην περίπτωση 7ζ του άρθρου 12 αναφέρεται οτι δίνεται διαζευκτικά ενα μόριο στους αιτουντες που έχουν αδελφό φοιτητή σε άλλη πόλη ή να ανήκει στην κατηγορία των πολύδυμων τέκνων που συμμετείχαν, το ίδιο σχολικό έτος, στις πανελλαδικές εξετάσεις. Υπάρχουν περιπτώσεις που πληρούν και τα δυο κριτήρια δεν είναι άδικο να υπολογίζεται μόνο ενα μόριο και για τις δύο αναφερόμενες περιπτώσεις .Ευχαριστώ.

  • Επιεικώς απαράδεκτη η στοχοποίηση της πολύτεκνης οικογένειας. Κατάφορη παραβίαση του Συντάγματος (Αρθρο 21 παρ.2) Ισότητα δεν σημαίνει ισοπέδωση. Το κριτήριο της κοινωνικής δικαιοσύνης (πολυτεκνία, άτομα με ειδικές ανάγκες κ.α.) είναι εξ ίσου σημαντικό και ισοδύναμο και αξιοκρατιατικό. Ειδικά σε μια χώρα που το δημογραφικό πρόβλημα είναι το υπ΄αριθμόν ένα πρόβλημα – και κοινωνικό, (μείωση του πληθυσμού) και οικονομικό (μείωση του εργατικού δυναμικού, άρα και πρόβλημα στο ασφαλιστικό).
    Η μη πρόβλεψη, ώστε παιδιά – αδέλφια – να μη μπορούν να σπουδάσουν στην ίδια πόλη κάνοντας έτσι οικονομία στην οικογένεια, είναι αχαρακτήριστο. Πιστεύουμε ότι η λογική θα επικρατήσει και θα διορθωθούν τέτοιου είδους αδικίες.

  • 24 Ιουνίου 2015, 20:27 | Γιώργος Κυριακίδης

    Μακράν το πιο δίκαιο σύστημα μεταγραφών είναι αυτό που ίσχυε κατά τη διετία 2011-2012 & 2012-2013 , όπου:
    1.τα παιδιά δήλωναν την ειδική κατηγορία στην οποία ανήκαν στο ηλεκτρονικό μηχανογραφικό (καταθέτοντας και τα δικαιολογητικά)
    2. η επιλογή γίνονταν αυτόματα με εσωτερικές βάσεις για τις ειδικές κατηγορίες και για συγκεκριμένες θέσεις προκαθορισμένες από τις σχολές
    3. την ημέρα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων ήξερες σε ποιά πόλη και σε ποιά σχολή περνούσες χωρίς να σε απασχολούν υποθετικά σενάρια αν θα πάρεις τη μεταγραφή ή όχι.

    Έκκληση προς τους υπεύθυνους
    Το σύστημα υπάρχει και εφαρμόστηκε χωρίς κανένα παράπονο και καμία υποψία διαβλητότητας . Μελετήστε το και επαναφέρτε το .
    Με εκτίμηση
    Γιώργος Κυριακίδης

  • 24 Ιουνίου 2015, 20:23 | αννα

    Με δεδομένο τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που περνάμε ολοι οι έλληνες πια όταν μια οικογένεια έχει ήδη ένα παιδί που είναι φοιτητής και το δεύτερο παιδί δεν καταφέρνει δυστυχώς να περάσει στην ίδια πόλη με τον αδελφό που ήδη σπουδάζει , όταν το συνολικό τεκμαρτό και οχι το πραγματικό εισόδημα ειναι χαμηλό σίγουρα πρέπει να δικαιούται τη μετεγγραφή αλλιώς καταδικάζεται το δεύτερο ή τρίτο παιδί στην αμάθεια και στην στέρηση του δικαιώματος του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κατά την ταπεινή μου γνώμη οι πλειοψηφία των ελλήνων είναι σε πραγματική οικονομική δυσμένεια και είναι κατι που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υποψιν ελαχιστοι είναι οι έλληνες που κρύβουν το εισόδημα τους πια και λειτουργούν με δόλο παρακαλώ πολύ αποφασιστεί τι θα γίνει πριν τελειώσει ή διορία των μηχανογραφικων τα παιδιά έχουν αγωνία και μαζί και οι γονείς τους κάντε μας να μην νιώσουμε ντροπή και άχρηστοι μπροστά στα παιδιά μας λέγοντας τους ότι δεν μπορούμε να τα στείλουμε για σπουδες

  • 24 Ιουνίου 2015, 19:59 | Ιωαννης

    Σαφεστατα και πρεπει να υπαρχουν μεταγραφες για τους πολυτεκνους ειδικα για αυτους που ειναι στα ορια της φτωχειας οτι ισχυει δηλαδη για ολους τους Ελληνες πολιτες.Αν περιμενετε να ανακαμψουν οι τοπικες κοινωνιες απο τα υστερηματα των πολυτεκνων και των απορων τοτε δεν θα πετυχετε απολυτως τιποτα.Επισης λαθη υπαρχουν και στα κριτηρια που αφορουν τα περιουσιακα στοιχεια δεν γινεται δηλαδη μελος τετραμελους οικογενειας με ετησιο εισοδημα κοντα στις 3 χιλιαδες ευρω και ουτε,να απορριπτεται επειδη εχει κληρονομησει ενας απο τους δυο γονεις κτηματα σε καποια περιοχη της Ελλαδας τα οποια δεν προσφερουν ουτε ενα ευρω στον οικογενειακο προυπολογισμο σε συνδυασμο με τα τετραγωνικα ενος σπιτιου που εχει χτιστει 30 η 40 χρονια πριν.
    Ευχομαι να μας ακουσετε και να δωσετε επιτελους μια λυση και σε εμας.
    Σας ευχαριστω πολυ!

  • 24 Ιουνίου 2015, 19:57 | Ειρήνη

    Είναι απαράδεκτη η μοριοδότηση μόνο με 2 μόρια στα παιδιά των πολυτέκνων. Ούτε συνταγματική, ούτε δημογραφική φαίνεται να είναι η ρύθμιση αυτή. Θα πρέπει να μεταγράφονται σε αντίστοιχη σχολή πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί που φοιτά αδελφός του.

  • 24 Ιουνίου 2015, 19:41 | ΤP

    ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΑΜΕ ΠΩΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΟ ΘΕΟΥ; ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ… ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ, ΛΟΙΠΟΝ, ΑΔΙΚΟ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΠΑΣΧΙΣΑΝ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΑΝ ΣΘΕΝΑΡΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΟΧΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΕΥΝΟΙΚΕΣ, ΝΑ ΣΤΕΡΗΘΟΥΝ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥΣ; ΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΚΑΙΡΟΥΣ ΟΙ ΔΥΣΧΕΡΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ. ΑΣ ΜΗΝ ΚΥΝΗΓΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ. ΑΣ ΕΤΟΥΣ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΝΟΥΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ…
    ΟΙ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ. ΟΧΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ.

  • 24 Ιουνίου 2015, 19:40 | ΜΙΝΟΠΕΤΡΟΣ

    Ζητάμε να αποσυρθεί ως απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια, βρίσκεται εκτός της Συνταγματικής προστασίας που παρέχεται στις πολύτεκνες οικογένειες με την παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος, και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:
    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μετεγγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

  • 24 Ιουνίου 2015, 19:35 | Ονουφρίου Αγγελική Ελένη

    Ανήκω σε πολύτεκνη οικογένεια η οποία αριθμεί 7 τέκνα. Και οι επτά μας φοιτήσαμε σε Ανώτατες σχολές και οι πέντε έχουμε αποφοιτήσει. Ο μικρότερος της οικογένειας πέρασε στα Γιάννενα και δεν έγινε δεκτός στην Αθήνα, παρότι ένας ακόμη φοιτά στην Αθήνα. Είναι μια ακόμη μορφή οικονομικής εξαθλίωσης, πέραν όλων των υπόλοιπων που υφιστάμεθα σαν πολύτεκνη οικογένεια. Ναι στις μεταγραφές των πολυτέκνων και των τριτέκνων. Οι οικογένειες που προσφέρουν πολίτες, άρτιες κοινωνικές οντότητες και με ακαδημαϊκά εφόδια, πρέπει να χαίρουν σεβασμού και εκτίμησης. Πρέπει να διευκολύνονται παντοιοτρόπως και όχι να αποθαρρύνονται. Κρατήστε ψηλά την οικογένεια και την εκπαίδευση.

  • 24 Ιουνίου 2015, 19:35 | ΙΩΑΝΝΑ

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ.ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΓΟΝΕΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ .ΔΙΑΜΕΝΩ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΙ ΑΤΟΜΟ ΜΕ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΕΙΧΑ ΚΑΙ 67%΄ΚΑΙ ΑΝΩ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΕΚΟΨΑΝ ΓΙΑΤΙ ΛΕΕΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ!!!!!ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΔΙΑΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ.ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΜΗΛΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΜΟΡΙΟ .ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΩΓΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΑΣ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΔΕΙΞΕΤΕ ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΜΟΝΟΓΟΝΕΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΜΙΑ ΗΘΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΣΤΩ!!!Ο ΣΥΣΥΓΟΣ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΕΝ ΩΡΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ.ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΠΩ ΑΠΛΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΤΕ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ!!!!! ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 24 Ιουνίου 2015, 19:34 | ΜΝΡ

    Η ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΥΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΜΑΣ. ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΧΡΗΣΙΜΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΟΙ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΕΚΝΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥΣ.
    ΒΟΗΘΩΝΤΑΣ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ.

  • 24 Ιουνίου 2015, 18:56 | Παναγιώτης Σ.

    1. Στην Παρ. 7 καθορίζεται «Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογένειάς του, για το τρέχον οικονομικό έτος, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των…» έχω να παρατηρήσω τα εξής:
    α. Άν ο φοιτητής έχει δικό του εισόδημα και δεν είναι προστατευόμενο μέλος βάσει φορολογικής δήλωσης, θα του προσθέσετε ως κριτήριο και το εισόδημα των γονιών και των λοιπών μελών της οικογένειας (αδέρφια παπούς, κλπ)? Νομίζω δεν μπορείτε γιατί βάσει φορολογικής νομοθεσίας θεωρείται οικονομικά ανεξάρτητος.
    β. Το ποσό των 3.000 Ευρω είναι το τεκμαρτό εισόδημα για μηδενική φορολογική δήλωση και δεν θα έπρεπε να υπάρχει ως κλιμάκιο κριτηρίων.
    γ. Το πρώτο κλιμάκιο (εφόσον εξασφαλιστεί ότι κανένας πολίτης δεν φοροδιαφεύγει!)θα έπρεπε να είναι το όριο της φτώχειας (βάσει της ΕΛΣΤΑΤ το σχετικό όριο της φτώχειας το 2013, ήταν 432 ευρώ το μήνα, για ένα άτομο και 908 ευρώ για μία τετραμελή οικογένεια. Το σταθερό όριο φτώχειας ήταν 665 ευρώ για ένα άτομο και 1.397 ευρώ για μία τετραμελή οικογένεια)
    δ. Τα ποσά που αναφέρονται αφορούν τελικά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα? Νομίζω πρέπει να διευκρινιστεί.
    2. Τα παιδιά που σπουδάζουν στο εξωτερικό γιατί τα αγνοείτε? Δεν είναι έλληνες πολίτες? Δεν ανήκουν και δεν υποστηρίζονται οικονομικά από ελληνικές οικογένειες? Μόνο τα παιδιά που φοιτούν στην Ελλάδα επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό και δημιουργούν κατ’ επέκταση κριτήριο μεταγραφής?
    3. Ο δικαιούχος αν είναι ορφανός και από τους δύο γονείς μοριοδοτείται με 3. Αν είναι ορφανός από τον ένα μοριοδοτείται με 1 όσο και οι τρίτεκνοι. Είναι δίκαιο για τις μονογονεϊκες? Έχει μεγαλώσει κανένας από τους συντάκτες του νόμου παιδί χωρίς μάνα / πατέρα και ξέρει τι αντιμετωπίζει μια μονογονεϊκή οικογένεια και τι αντίκτυπο έχει αυτό στο παιδί?

  • 24 Ιουνίου 2015, 18:50 | ΓΙΑΝΝΗΣ Κ.

    Κύριε υπουργέ
    Για το θέμα των οικονομικών κριτηρίων, για να μη την πληρώνουμε πάντα οι νομοταγείς και ευσυνείδητοι -δημ.υπάλληλοι και συνταξιούχοι,είμαι εκπαιδευτικος- πάντα ζητάτε το εκκαθαριστικό Ε1 στο οποίο οι φοροδιαφεύγοντες ξέρουν καλά να κρύβονται. Σε ότι έχει σχέση με μετεγγραφές,στεγαστικά επιδόματα,κάρτα σίτησης και άλλα φοιτητικά επιδόματα να ζητάτε πάντα και το Ε9 και τότε θα δείτε γιατρούς,δικηγόρους,ελεύθερους επαγγελματίες να ντρέπονται να κάνουν αίτηση για όλα τα πιο πάνω που ανέφερα.Δεν μπορεί για να πάρει κάποιος επιδομα θέρμανσης 300 ευρώ να μη έχει πάνω απο 200000 ευρώ ακίνητη περιουσία και κάποιος να θέλει μετεγγραφή ,εστία,συγγράματα,κάρτα σίτησης και ότι άλλο παρέχει το κράτος στους φοιτητές για το παιδί του να έχει ακινητη περιουσία εκατομυρίων…!
    ΥΓ.Έχω πληρώσει τουλαχιστον 20000 ευρώ σε ενοικιο στο παιδί μου απο το 2010 που σπουδάζει στο ΕΜΠ γιατί τις εστίες τις δικαιούνταν <> παιδιά γιατρων,δικηγόρων και άλλων που έμαθαν να κλέβουν το κράτος και παρκάριζαν στο πάρκινγκ τα ακριβά αυτοκίνητα τους γιατί εγώ έτυχε να είμαι καθηγητής και έπαιρνα 20000 ευρώ το χρόνο αλλά εγώ τα δήλωνα…!
    Σας ευχαριστώ για το χώρο που μου δώσατε και θα χαρώ πολύ αν οι συνεργάτες σας,σαςτο μεταφερουν.

  • 24 Ιουνίου 2015, 18:20 | Βασιλική

    Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μοριοδοτούνται παιδιά πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών για μετεγγραφές και όχι μονογονεϊκών που πληρούν φυσικά τα εισοδηματικά κριτήρια. Γιατί θα πρέπει ο γιος μου να μην έχει δικαίωμα μεταγγραφής και όλα τα παιδιά της πολύτεκνης οικογένειας να απολαμβάνουν τόσα δικαιώματα. Εμένα θα πρεπει να σπουδάσει μακριά για τη σχολή που επιθυμεί και τα παιδιά τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών να ξέρουν εκ των προτέρων, ότι, όπου και να περάσουν, θα αλλάξουν πόλη. Δεν είναι άδικο;; ή όλοι με τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια, ή κανένας!

  • 24 Ιουνίου 2015, 18:20 | Κ. ΑΣΗΜΙΝΑ

    Ειναι παραλειψη απο το νομοθετη η ελλειψη μεριμνας και κατ΄επεκταση η
    μοριοδοτηση υποψηφιων οι οποιοι ηδη εργαζονται ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ στη πολη
    οπου διαμενουν. Στις μερες μας με τετοια ποσοστα ανεργιας η μοριοδοτηση
    εργαζομενων παιδιων ειναι εντελως απαραιτητη.

  • 24 Ιουνίου 2015, 18:05 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Ζητάμε να αποσυρθεί ως απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια… και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:
    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μετεγγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

  • Κύριε Υπουργέ,

    στη πιο γηρασμένη χώρα της Ευρώπης, σε 30 χρόνια θα εχει μειωθεί τόσο πολύ ο πληθυσμός των Ελλήνων, ωστε θα είμαστε μειοψηφία στη Πατρίδα μας. Αυτό είναι ηλίου φαεινότερο, δε χρειάζονται ειδικές γνώσεις ούτε εξειδικευμένες πανεπιστημιακές σπουδές για να το καταλάβει κάποιος. Απορώ πως τα τελευταία χρόνια κανένας από τους διοικούντες τη χώρα μας δεν το αντιλαμβάνεται. Τι νόημα έχει να προπαθούμε εναγωνίως να βρεθεί μία λύση στο τωρινό δανειακό πρόβλημα της Ελλάδας, όταν είναι γνωστό ότι αυτή η χώρα σε 30 χρόνια δεν θα υφίσταται, τουλάχιστον με τηυ μορφή που σήμερα έχει. Για αυτό το λόγο σας παρακαλώ να εξαιρεθεί από την μοριοδότηση στις μεταγραφές των φοιτητών στα πανεπιστημία, η κατηγορία των πολυτέκνων και στο άρθρο 12 παρ. 8 του νομοσχεδίου να προστεθεί γ’ περίπτωση ως κατωτέρω:

    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μετεγγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

  • 24 Ιουνίου 2015, 17:26 | Ε.Ν.

    Είμαι μητέρα με 67% πιστοποιημένη δια βίου αναπηρία. Το παιδί μου για να σπουδάσει, μάλλον, θα πρέπει να φύγει μακριά από την οικογενειακή στέγη, κάτι που θα κλονίσει περαιτέρω την εύθραστη ισορροπία της οικογένειας.
    Με δεδομένο τα αυξημένα έξοδα νοσηλείας και θεραπείας, θεωρώ ότι τα παιδιά με γονείς ανάπηρους (από 67% και άνω) θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα φοίτησης στον τόπο κατοικίας τους, χωρίς προϋποθέσεις μορίων.
    Ευχαριστώ.

  • 24 Ιουνίου 2015, 17:20 | ΑΝΤΩΝΗΣ

    οι πολύτεκνοι και οι τρίτεκνοι με εισόδημα χαμηλότερο από ένα ποσό που θα καθορίζει ο υπουργός πρέπει να πέρνουν μεταγραφή διότι ο αριθμός των παιδιων ΔΕΝ ΜΑΓΕΙΡΕΥΤΑΙ ….

    π.χ δύο υπάλληλοι με εισόδημα 20000 και 3 παιδια δεν μπορουν να στείλουν παιδί στην επάρχεια διότι θα τους κοστίζει 9000 και με 11000 δεν μπορουν να επιβιώσουν.

    ένας επγγελματιας που δεν κόβει αποδείξεις και δηλώνει 9000 και έχει 1 παιδί με το προτεινόμενο σύστημα έχει μεγάλη πιθανότητα να πάρει μεταγραφή και ας βγάζει 50000

  • 24 Ιουνίου 2015, 17:08 | Γιώργος

    Σε μια χώρα που καταρρέει δημογραφικά και κλείνουν οι τάξεις των σχολείων λόγω έλλειψης παιδιών, δεν μπορεί να δίνετε μοριοδότηση (παρ.7.ε), σε πολύτεκνους και τέκνα τους μόλις 2 μόρια !!!

    Η μοριοδότηση των πολυτέκνων για μετεγγραφή με δύο (2) μόλις μόρια βρίσκεται εκτός της Συνταγματικής προστασίας που παρέχεται στις πολύτεκνες οικογένειες με την παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος. Αν περάσει ο Νόμος, θα τον ανατρέψουμε στα δικαστήρια, Ελληνικά και Ευρωπαϊκά!
    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:

    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

  • 24 Ιουνίου 2015, 17:07 | ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΟΥΡΤΟΥΛΙΔΗΣ

    Δυστυχώς ο κ. Υπουργός Παιδείας συνεχίζει την τιμωρία των οικογενειών με τρία παιδιά και άνω.
    Από τα στατιστικά στοιχεία που είχε δώσει το ΥΠΕΠΘ σε σχετική ερώτηση βουλευτού στην Βουλή μόλις το 30% εξ αυτών που μετεγγράφησαν τα προηγούμενα έτη, ήσαν τέκνα τριτέκνων και πολυτέκνων. Επομένως δεν είναι οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι που δημιουργούν προβλήματα στα ΑΕΙ-ΤΕΙ. Το υπόλοιπο 70% ποιοί είναι κύριε Υπουργέ;
    Κύριε Υπουργέ,γνωρίζετε το δημογραφικό πρόβλημα της πατρίδος μας;Γνωρίζετε ότι ο δείκτης γονιμότητας είναι κάτω από την μονάδα;Δεν σας ενδιαφέρει η πατρίδα μας να έχει οικογένειες με πολλά τέκνα.Δεν θα έχουμε παιδιά στις τάξεις.

    Θέτετε ποσοστό και γνωρίζετε ότι στα δικαστήρια θα ακυρωθεί,όπως και η παλαιότερη διάταξη που είχε ποσοστό (νόμος Διαμαντοπούλου) και είχε κριθεί αντισυνταγματική. Μας ωθείτε πάλι τα δικαστήρια;
    Προτάσεις:
    1 Γιατί δεν αποδέχεσθε την πάγια πρότασή μας: Καμία μετεγγραφή εφ΄όσον εξασφαλίζεται η σίτιση, στέγαση και μετακίνηση στους φοιτητές των κατηγοριών τριτέκνων, πολυτέκνων, μονογονεϊκών και για λόγους υγείας;
    2.Εφ΄οφόν αυτό δεν το δέχεσθε(δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τους λόγους)να εξαιρεθούν οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι από το προαναφερόμενο όριο, διότι δεν είναι οι κύριοι υπεύθυνοι αυτών που συνεχώς προτάσσουν ορισμένοι πανεπιστημιακοί.
    3.Απαράδεκτα τα μόρια που θέτετε.Εάν στοιχεωδώς έχετε διάθεση έστω και κάτι να ακούσετε,τότε τουλάχιστον διορθώσθε τα ακόλουθα:
    Είναι ασαφής και αιτία δημιουργία παρερμηνειών η διατύπωση της παράγραφο 7 όσον αφορά το εισόδημα.
    α.Το εισόδημα είναι το συνολικό ή το καθαρό ;
    β.Το αναγραφόμενο ποσό εισοδήματος είναι για κατά κεφαλή/μέλος οικογένειας ή το συνολικό; πχ.Για πενταμελή οικογένεια το συνολικό εισόδημα θα είναι 5χ3000=15000 ευρώ; Ή μέγιστο 3000 ευρώ για όλη την οικογένεια; Χρειάζεται να γίνει πιο σαφής η διατύπωση.
    4.Για τον υπολογισμό της τελικής φθίνουσας σειράς να υπολογισθεί και η βαθμολογία που επέτυχαν στις Πανελλαδικές εξετάσεις, ήτοι Τελική φθίνουσα σειρά= Τελική βαθμολογία από πανελλαδικές+ σωρευτικά τα μόρια από περιπτώσεις παραγράφου 7.
    Σε αυτήν την περίπτωση κάθε μόριο να πολλαπλασιάζεται με το 10 και να προστίθεται στην συνέχεια για την τελική σειρά. Έτσι υπολογίζεται και η προσπάθεια του φοιτητή.

  • 24 Ιουνίου 2015, 17:03 | Κώστας T.

    Πρέπει οπωσδήποτε να μειωθούν τα μόρια για τους «οικονομικά ασθενείς» με δεδομένη τη διαπιστωμένη έκταση απόκρυψης εισοδημάτων στη χώρα μας.
    Ως έχει το άρθρο, κοντά στον «βασιλικό» των όντως πτωχών «ποτίζονται» και οι πολυπληθέστεροι φοροδιαφεύγοντες.
    Μέχρι την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός αποτελεσματικού σχεδίου πάταξης της φοροδιαφυγής τα υπόψη μόρια πρέπει να μειωθούν σημαντικά.

  • 24 Ιουνίου 2015, 16:43 | Δημήτρης

    1 παιδί ….1 μόριο (άγαμης μητέρας )
    3 παιδιά …1 μόριο
    4 παιδιά …2 μόρια
    5 παιδιά …2 μόρια
    7 παιδιά ….2 μόρια
    9 παιδιά …2 μόρια
    11 παιδιά ..2 μόρια

    1 παιδί (ελεύθερου επαγγελματία με δυνατότητα να φοροδιαφεύγει)…5 μόρια

    Δίκαιο;

  • 24 Ιουνίου 2015, 16:35 | ΤΑΣΟΣ

    ΚΙΝΗΤΡΟ ΓΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ….
    ΑΝΤΙΚΗΝΤΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΠΑΙΔΙΑ

    όλοι οι πολύτεκνοι και τρίτεκνοι με εισόδημα κάτω από 40000 και 30000 ευρώ αντίστοιχα να έχουν δικαίωμα μεταγραφής.

  • 24 Ιουνίου 2015, 16:27 | ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΔΕΑ

    Η δημογραφική κατάρρευση της Ελλάδας καταγραφεται πλέον σε όλες τις έρευνες και μελέτες που πραγματοποιούν ελληνικά και ξένα ιδρύματα. Ήδη είναι αισθητή η μείωση των νέων στον πληθυσμό, αφού το φάσμα ηλικιών 0-14 ετών έχει μειωθεί κατά 40% σε σχέση με το 1982 (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ). Η σχέση γεννήσεων/θανάτων ελλήνων έχει φτάσει στην αναλογία 80,000/115,000 με συνεχώς αυξανόμενη τάση και λόγω της κρίσης. Δεδομένου του δημογραφικού προβλήματος είναι απαραίτητο να ενεργοποιηθούν οι διατάξεις του συντάγματος που επιβάλλουν τη θέσπιση σοβαρής δημογραφικής πολιτικής και την προστασία της πολύτεκνης οικογένειας. Σύμφωνα με το Σ.τ.Ε. η αρχή της ισότητας υποχωρεί μπροστά στα δικαιώματα της πολύτεκνης οικογένειας που κατοχυρώνει ο νόμος. Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να θεσπίσει δημογραφικά κίνητρα, μέρος των οποίων είναι και προνόμια που δίνονται στην πολύτεκνη οικογένεια προκειμένου να δίνονται ηθικά και υλικά κίνητρα στα νέα ζευγάρια που θέλουν να φτιάξουν πολυμελείς οικογένειες.

    Θα πρέπει να αποσυρθεί ως απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των παιδιών τους με 2 μόλις μόρια και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄: «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

    Η μοριοδότηση των πολυτέκνων για μετεγγραφή με δύο (2) μόλις μόρια βρίσκεται εκτός της Συνταγματικής προστασίας που παρέχεται στις πολύτεκνες οικογένειες με την παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος.

  • 24 Ιουνίου 2015, 16:02 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ!

    ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕΤΕ ΞΑΝΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΩΝ ( ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ).

    ΕΦΟΣΟΝ ΘΑ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΕΜΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

    ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΠΛΗΡΟΥΝ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ.

    Σαφως τοτε το Συμβουλιο της Επικρατειας δεν θα εχει καμια αντιρρηση.

  • 24 Ιουνίου 2015, 15:33 | koutsidis k

    Νομίζω οτι ειναι αδικη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια… και βρίσκεται εκτός της Συνταγματικής προστασίας που παρέχεται στις πολύτεκνες οικογένειες με την παρ. 2 του άρθρου 21 του ΣυντάγματοςΠρέπει να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:
    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».
    Ευχαριστώ

  • 24 Ιουνίου 2015, 15:20 | Σπυρίδων

    (α) Τα 2 μόρια για τους πολύτεκνους είναι πολύ λίγα.
    Προτείνω να αυξηθούν σε 4 ή 5.
    Πόσα σπίτια να ανοίξουμε και να συντηρήσουμε ανά την Ελλάδα με τις σημερινές οικονομικές συνθήκες, για να σπουδάσουμε τα παιδιά μας;
    (β) Να ενθαρρυνθούν οι σχολές υποδοχής (κυρίως ΑΘηνών-Θεσσαλονικης) να «εισηγηθούν αιτιολογημένως» (άρθρο 12, παρ. 5) ποσοστό μετεγγραφομένων υψηλότερο του 15%. Οι περισσότερες σχολές δεν θα έχουν πρόβλημα να δουλέψουν και με +50% όταν μέχρι πέρισυ υποδέχονταν πολύ περισσότερους.

  • 24 Ιουνίου 2015, 15:12 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ Ν ΔΡΑΜΑΣ

    Πότε επιτέλους θα βάλετε τα πράγματα σε τάξη κ .υπουργέ ;;; Κάθε φορά που έρχεται και νέος υπουργός παιδείας αναστατώνεται η εκπαιδευτική κοινότητα και οι φοιτητές ανήμποροι να αντιδράσουν παρακολουθούν έκπληκτοι τα δρώμενα . Επιτέλους εφαρμόστε το σύνταγμα άρθρο 21 και αφήστε την πολιτική σπέκουλα για άλλους. Οι καρεκλοκένταυροι υπηρεσιακοί παράγοντες να σταματήσουν την εθνομηδενιστική τους πολιτική για να τελειώνουμε φτάνει πια όχι άλλος εμπαιγμός και κοροϊδία. Ζητούμε την ελεύθερη μετεγγραφή των πολυτέκνων και τέκνων πολυτέκνων οικογενειών . Θα μας βρείτε μπροστά σας Τέλος.

  • 24 Ιουνίου 2015, 14:53 | Ελένη Βαγδατλή

    Ως εργαζόμενη μητέρα 5 παιδιών, θα ήθελα να διαμαρτυρηθώ για το νέο Νομοσχέδιο περί μετεγγραφών των παιδιών μας. Νομίζω ότι οι δυσκολίες μιας πολύτεκνης οικογένειας δεν είναι μόνον οικονομικής φύσεως αλλά και κοινωνικής και ψυχολογικής:
    •Ένα παιδί πολύτεκνης οικογένειας υστερεί σημαντικά στην προετοιμασία για τις εξετάσεις όχι μόνον διότι δεν έχει την ιδιαίτερη φροντιστηριακή προετοιμασία των άλλων παιδιών αλλά και γιατί οι συνθήκες μελέτης μέσα στο σπίτι του δεν είναι και οι καταλληλότερες (πολλά άτομα, φασαρία, στενότητα χώρου κ.λπ.),
    •Επιπλέον, μια πολύτεκνη μητέρα, σε περίπτωση που το παιδί της περάσει σε κάποια άλλη πόλη, δε έχει τη δυνατότητα και το χρόνο (όσο και αν το θέλει) να το επισκέπτεται και να το φροντίζει, όπως θα έκανε οποιαδήποτε άλλη μητέρα φοιτητή,. πολύ δε περισσότερο εάν δυο ή τρία ή και τέσσερα παιδιά της σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις.
    •Τέλος, καθώς οι μετεγγραφές των παιδιών μας ήταν ένα από τα τελευταία προνόμια που μας παρείχε η Πολιτεία, αισθανόμαστε πλέον χωρίς καμία υποστήριξη και χωρίς έστω μια ελάχιστη αναγνώριση του δύσκολου έργου που αναλάβαμε (οικιοθελώς βέβαια) στη ζωή μας.
    Ως δε Καθηγήτρια στα ΤΕΙ πάνω από μια δεκαετία και έχοντας διατελέσει πολλές φορές μέλος Επιτροπών μετεγγραφών, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι ουδέποτε ο αριθμός των πολυτέκνων ήταν τόσο μεγάλος ώστε οι μεταγραφές τους να δημιουργήσουν πρόβλημα στο Ίδρυμά μας.
    Ως εκ των ανωτέρω, θα σας παρακαλούσα να λάβετε υπόψη τη διαμαρτυρία μας και να αντικατασταθεί η απλή μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων τους με 2 μόλις μόρια, με την προσθήκη στο άρθρο 12 παρ., μετά το τέλος της περιπτώσεως β,΄ και της κατηγορίας των πολυτέκνων και τέκνων πολυτέκνων, οι οποίοι να δικαιούνται μετεγγραφής στην πλησιέστερη Σχολή του τόπου κατοικίας τους.

  • 24 Ιουνίου 2015, 14:35 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Κύριε Υπουργέ, δώστε τη δυνατότητα σε δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι έδωσαν πανελλήνιες εξετάσεις, να μπορούν να μεταφέρουν τη θέση τους σε αντίστοιχη πανεπιστημιακή σχολή στον τόπο στον οποίο υπηρετούν. Μόνο οι στρατιωτικοί και οι αστυνομικοί πρέπει να μορφώνονται; Αποκαταστήστε την αδικία!!!!!

  • 24 Ιουνίου 2015, 14:18 | ΣΤΕΛΛΑ

    ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΠΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΣΟΙ ΤΥΧΟΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ;
    Η ίδια η Κυβέρνηση έχει αναφέρει το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας ότι είναι η φοροδιαφυγή. Η μόνη ίσως κατηγορία φορολογούμενων που δεν μπορεί να αποκρύψει τα εισοδήματά της από μισθωτή υπηρεσία είναι οι υπάλληλοι του Δημοσίου.
    → ΠΩΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ Η ΑΔΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΝΤΕΣ; (Εφόσον βάζετε έωλα και απαράδεκτα κριτήρια);

    Εν κατακλείδι, δείχνεται η αντισυνταγματική, αντιδημογραφική, αντιπολυτεκνική και αντιοικογενειακή διάθεση του νομοθέτη.
    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:

    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

  • 24 Ιουνίου 2015, 14:01 | Μαρία Γ.

    Αξιότιμε κε Υπουργέ,
    βασισμένη στη παρακάτω προεκλογική σας ρήση…
    «Οι πολύτεκνες οικογένειες ήταν από τα μεγαλύτερα θύματα των αντικοινωνικών περικοπών που προωθήθηκαν τα χρόνια του μνημονίου……. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την πολιτική βούληση, στο πλαίσιο του προγράμματός του για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, να αποκαταστήσει σταδιακά τις αδικίες και τις απώλειες των εισοδημάτων και των δικαιωμάτων των πολύτεκνων οικογενειών, που συντελέστηκαν στα χρόνια του μνημονίου»
    ψηφίσαμε το κόμμα σας, και εγώ και τα 4 από τα 7 παιδιά μου τα οποία είχαν τη δυνατότητα να ψηφίσουν. Δυστυχώς όμως δε βλέπω να κρατάτε το λόγο σας…

    Φέτος είχα παιδί που συμμετείχε στις Πανελλήνιες εξετάσεις και λόγο των μη μεταγραφών δε βλέπω να μπορεί να δηλώσει κάποια από τις σχολές γιατί δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα να πάει σε άλλη πόλη. Τώρα θα μπορείτε να μου πείτε «ας διάβαζε περισσότερο και να μάζευε περισσότερα μόρια»
    Δε γνωρίζω αν έχετε παιδιά και πόσα, αλλά σίγουρα θα έχετε μια κάποια εμπειρία σχετικά με τη φασαρία που δημιουργούν σε ένα σπίτι, ασχέτως με την ηλικία τους, πως λοιπόν να διαβάσει ένα παιδί όταν μάλιστα δεν μπορεί να πάει για οικονομικούς λόγους στο φροντιστήριο; όταν μάλιστα υπάρχει και παιδί με ειδικές ανάγκες το οποίο κάνει την περισσότερη φασαρία;

    Οι πολύτεκνοι έχουν ανάγκη την μεγαλύτερη δυνατή μοριοδότηση! έχουν ανάγκη τις ειδικές ρυθμίσεις ( κοινωνικά κριτήρια) για εισαγωγή των φοιτητών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ και δικαίωμα στις ελεύθερες μεταγραφές ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ, να αποσυρθεί ως απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων τους με 2 μόλις μόρια και να αντικατασταθεί με το παρακάτω:

    Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014.

    Στήριξτε τις οικογένειες που στηρίζουν την Ελλάδα! μη τις τιμωρείτε!

    Ευχαριστώ

  • 24 Ιουνίου 2015, 12:46 | Σταύρος

    Χωρίς να έχω τίποτε εναντίων άλλων κατηγοριών(πολυτέκνων-τριτέκνων κλπ) θεωρώ οτι το να σπουδάζουν 2 παιδιά σε διαφορετικές πόλεις είναι απαράδεκτο κ ανέφικτο. Το 1 μόριο σ αυτές τις περιπτώσεις είναι αδικία!
    Επίσης προβλήματα υγείας,ανίατα, δεν μοριοδοτούνται αν δεν εμπίπτουν στις κατηγορίες που γράφονται, άσχετα αν χρίζουν μόνιμης φυσιοθεραπείας κλπ. και συνεπάγονται έξοδα κ περίθαλψη.
    Το κατα κεφαλήν εισόδημα θα πρεπε να ισχύει μόνο στους υπαλλήλους που δε φοροδιαφεύγουν ούτε δεκάρα, γιατί όλοι γνωρίζουμε τι δηλώνεται από τους ελεύθερους επαγγελματίες π.χ. το 1/10 του πραγματικού!!

  • 24 Ιουνίου 2015, 12:34 | ΜΑΡΙΑ

    Καλησπέρα. Μου έχουν δημιουργηθεί απορίες σχετικά με τις μετεγγραφές. Λόγω του οτι ετοιμάζομαι να ολοκληρωςω το μηχανογραφικό μου, πρεπει να γνωρίζω αν θα δικαιούμαι τελικά μετεγγραφή.
    Θα πρεπει να διευκρινιστεί το σημείο που λέτε σχετικά με τις πόλεις Αθήνα και Θεσσαλονικη (<>) διότι ο αδερφός μου σπουδάζει ήδη στην θεσσαλονικη κι εκει πρεπει να πάω. Επίσης, όταν γινεται αναφορά στα μόρια με την αναπηρία, ισχύει για κάθε άτομο, ή μόνο 1 μόριο παίρνω; Γιατι στην οικογένεια μου υπάρχουν 2 άτομα με 67% αναπηρία. Εν ολίγοις, ο πατέρας εχει 67% ΣΚΠ αναπηρία, ο αδερφός 67% αιμορροφιλία Α. Παρακαλώ πολυ διευκρινιστε το.
    Ευχαριστώ προκαταβολικά .

  • 24 Ιουνίου 2015, 11:44 | ΙΩΑΝΝΑ

    ΚΑΛΗΜΈΡΑ ΣΑΣ,
    ΕΊΜΑΙ ΦΟΙΤΉΤΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΎ ΚΑΙ ΜΌΛΙΣ ΧΤΕΣ ΈΜΑΘΑ ΟΤΙ ΣΥΖΗΤΕΊΤΑΙ Η ΠΙΘΑΝΌΤΗΤΑ ΝΑ ΥΠΆΡΞΟΥΝ ΚΆΠΟΙΕΣ ΘΈΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΊΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΊΧΑΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΊΑ ΝΑ ΚΥΝΗΓΉΣΟΥΜΕ ΤΟ ΌΝΕΙΡΟ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΧΏΡΑ ΜΑΣ.
    ΔΕΝ ΕΊΜΑΣΤΕ ΌΛΟΙ ΑΠΟ ΟΙΚΟΓΈΝΕΙΕΣ ΕΥΚΑΤΆΣΤΑΤΕΣ Ή ΧΩΡΊΣ ΠΡΟΒΛΉΜΑΤΑ ΥΓΕΊΑΣ(ΌΠΩΣ ΠΙΣΤΕΎΟΥΝ ΠΟΛΛΟΊ,ΠΟΎ ΚΑΛΌ ΘΑ ΉΤΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΦΡΆΖΟΥΜΕ ΓΜΏΜΗ ΑΝ ΔΕΝ ΞΈΡΟΥΜΕ)ΚΑΙ ΑΝ ΒΡΙΣΚΌΜΑΣΤΕ ΕΔΏ ΕΊΝΑΙ ΧΆΡΗ ΣΤΙΣ ΘΥΣΊΕΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΏΝ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΣΤΕΡΉΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΠΊΔΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΎΤΕΡΟ ΑΎΡΙΟ.
    ΔΏΣΤΕ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΎΣ ΑΠΟ ΕΜΆΣ,ΠΟΥ ΤΟ ΕΧΟΎΝ ΠΡΑΓΜΑΤΊΚΑ ΑΝΆΓΚΗ ΚΑΙ ΤΗΡΟΎΝ ΤΑ ΚΡΙΤΉΡΙΑ,ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΊΑ ΝΑ ΓΥΡΊΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
    ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΆΤΩ ΚΆΤΩ ΣΤΗΝ ΥΠΌΛΟΙΠΗ ΕΥΡΏΠΗ ΓΙΑΤΊ ΔΊΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΚΑΊΡΙΑ ΜΕΤΑΓΡΆΦΗΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΆΔΑ ΟΧΙ???ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΑΔΙΚΟ??
    ΦΕΎΓΟΥΜΕ ΝΕΑ ΠΑΙΔΙΆ ΚΑΙ ΜΑΖΊ ΚΑΙ ΟΙ ΚΌΠΟΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΊΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΎΟΥΝΜΕ ΤΙΣ ΞΈΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΊΕΣ….ΓΙΑΤΊ ???
    ΕΛΠΊΖΩ ΝΑ ΚΆΝΕΤΕ ΚΆΤΙ ΆΜΕΣΑ!!!
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ.

  • 24 Ιουνίου 2015, 11:31 | ΛΙΑΚΟΥΡΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ-ΕΙΡΗΝΗ

    Σε μια χώρα που καταρρέει δημογραφικά και κλείνουν οι τάξεις των σχολείων λόγω έλλειψης παιδιών, δεν μπορεί να δίνετε μοριοδότηση (παρ.7.ε), σε πολύτεκνους και τέκνα τους μόλις 2 μόρια !!! Επιπλέον, λόγω του δημογραφικού προβλήματος να συμπεριλαμβάνονται στις ρυθμίσεις για τους πολύτεκνους και ΟΙ ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ.

    Η μοριοδότηση των πολυτέκνων για μετεγγραφή με δύο (2) μόλις μόρια βρίσκεται εκτός της Συνταγματικής προστασίας που παρέχεται στις πολύτεκνες οικογένειες με την παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος. Αν περάσει ο Νόμος, θα τον ανατρέψουμε στα δικαστήρια, Ελληνικά και Ευρωπαϊκά!

    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:

    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

  • 24 Ιουνίου 2015, 11:03 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    καμια μετεγγραφη!!! τα πανεπιστημια δεν μπορουν να λειτουργησουν με υπεραριθμους φοιτητες!!
    ναι στην οικονομικη ενισχυση απορων, πολυτεκνων κτλ που ΔΗΛΩΣΑΝ σε σχολη μακρια απο τον τοπο κατοικιας τους.
    οποιος θελει να μεινει παση θυσια διπλα στους γονεις τους εχει την ΕΠΙΛΟΓΗ να δηλωσει ΜΟΝΟ σχολες της πολης του.

  • 24 Ιουνίου 2015, 10:52 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΟ ΠΛΕΟΝ ΜΕΤΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΜΕ ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΟ ΠΛΕΟΝ ΑΔΙΑΒΛΗΤΟ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΕΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ.ΑΛΛΩΣΤΕ ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΔΙΝΟΥΝ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΝΑ ΜΕΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΚΑΙ ΕΔΩ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΣΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ .

  • 24 Ιουνίου 2015, 09:21 | ΚΥΡΙΑΚΟΣ

    μπραβο σας επιβραβευεται φοροφυγαδεσ ελευθ.επαγγελματιεσ αγροτεσ με εισοδηματα ψευτικα 3000 κατά κεφαλη.τιμωρειται γονεισ με παιδια που σπουδαζουν σε διαφορετικεσ πολεισ.τουσ πριμοδοτειται με 1 μοριο.ειμαι από επαρχια ,σπουδαζει το ένα παιδι μου στην αθηνα , το δευτερο εδωσε φετοσ επιασε 16200 δεν πιανει την αθηνα φιλολογια.συνολικα μορια 1 για τον αδελφο και3 για το μεγαλο εισοδημα 7500 κατά κεφαλη .χαμενοσ από χερι.ουτε θα κανω τον κοπο να κανω αιτηση.λυπαμαι για την αριστερη σας συνειδηση .ΨΕΥΤΕΣ

  • 24 Ιουνίου 2015, 08:42 | ΜΑΡΙΑ ΜΠΡΟΥΖΟΥΚΗ

    Το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η πολιτεία για τις πολύτεκνες οικογένειες είναι η μετεγγραφή των παιδιών στην αντίστοιχη σχολή που είναι κοντινότερη στην κατοικία τους χωρίς να μπαίνουν σε σειρά. Το μυαλό που σκέφτηκε τη συγκεκριμένη απαράδεκτη μοριοδότηση είναι γονιός και Έλληνας? Το Κράτος που στραγγίζει τους πολίτες του οικονομικά τα τελευταία χρόνια πρέπει, αφού δεν του στοιχίζει και τίποτα, να επενδύσει στο μέλλον του που είναι ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ και να τους δώσει λύση σε ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως είναι η παιδεία και η μόρφωσή τους.

  • 24 Ιουνίου 2015, 08:31 | Στέλλα Δημητρέλου

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΩΝ ΟΙ ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ & ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ!
    Παρακαλώ, να αποσυρθεί ως απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια… και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:
    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

  • 24 Ιουνίου 2015, 08:13 | ΦΙΛΟΜΗΛΑ

    Από το 1985 μέχρι το 2014 εργαζόμουν στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Γραμματεία Φοιτητών Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Προϊσταμένη στο Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών μέχρι τη συνταξιοδότησή μου).
    Σεβόμενη την κάθε κατηγορία που αφορά το νομοσχέδιο και έχει τα δικά της κριτήρια, επιχειρήματα, έχω να σχολιάσω πως από τότε που πραγματοποιήθηκαν οι μετεγγραφές των τριτέκνων – επειδή ο αριθμός ήταν συγκριτικά πολύ μεγαλύτερος από τους πολύτεκνους – δημιουργήθηκε τεράστιο πρόβλημα στα περιφερειακά τμήματα, που έφευγαν με μετεγγραφή ακόμα και το 60 % των εισαχθέντων, και αντίστοιχο πρόβλημα σε τμήματα εισαγωγής Αθήνας, Θεσσαλονίκης, που δέχονταν φοιτητές από όλα τα περιφερειακά τμήματα, εκτός προγραμματισμού εισαγομένων.

  • 24 Ιουνίου 2015, 07:44 | ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΣ ΣΤΑΘΗΣ

    Σε μια χώρα που καταρρέει δημογραφικά και κλείνουν οι τάξεις των σχολείων λόγω έλλειψης παιδιών, δεν μπορεί να δίνετε μοριοδότηση (παρ.7.ε), σε πολύτεκνους και τέκνα τους μόλις 2 μόρια !!!

    Η μοριοδότηση των πολυτέκνων για μετεγγραφή με δύο (2) μόλις μόρια βρίσκεται εκτός της Συνταγματικής προστασίας που παρέχεται στις πολύτεκνες οικογένειες με την παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος. Αν περάσει ο Νόμος, θα τον ανατρέψουμε στα δικαστήρια, Ελληνικά και Ευρωπαϊκά!
    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:

    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

  • 24 Ιουνίου 2015, 07:30 | ΣΤΑΘΗΣ

    ΣΗΜΕΡΑ ΒΓΗΚΑΝ ΟΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ
    ΕΓΩ ΚΥΡΙΟΙ ΜΕ 90% ΑΝΑΠΗΡΙΑ Κ 30000 ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΘΑ ΕΧΩ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΓΙΟ ΜΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ Κ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗς ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΚΑΙΟΥΤΕ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗς.
    ΣΑς ΞΑΝΑΕΝΗΜΕΡΩΝΩ ΟΤΙ Ο ΔΕΥΤΕΡΟς ΓΙΟς ΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΑΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟς ΒΟΗΘΟς ΜΟΥ Κ ΚΑΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ,,ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ.

    ΑΝ ΕΧΕΤΑΙ ΙΔΕΑ ΤΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΕΤΡΑΠΛΗΓΙΑ Κ 90% ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΞΑΝΑΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

  • 24 Ιουνίου 2015, 05:18 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ,
    ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΜΕΡΙΜΝΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ 80 % ΚΑΙ ΑΝΩ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ Η ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΑΣ.

  • 24 Ιουνίου 2015, 03:39 | Αρης

    Να επανεξεταστεί το θέμα μετεγγραφής φοιτητών από το εξωτερικό.
    Μετεγγραφές για άριστους μαθητές, που δε χρωστάν μαθήματα και με τη διεξαγωγή εξετάσεων.

    Να γίνονται ελεύθερες μετεγγραφές πολύτεκνων στην πολύ που επιθυμούν

    Να συσταθεί επιτροπή που θα εξετάζει περιπτώσεις και αιτήματα μαθητών ελληνικών και ξένων πανεπιστήμιων που δεν ανήκουν στις κατηγορίες που αναφέρονται στο άρθρο 12.

    Να διευθετηθεί το ζήτημα με τις μετεγγραφές αρχιτεκτονικής.

    ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.
    ΔΩΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ

  • 24 Ιουνίου 2015, 01:23 | ΕΛΕΝΗ

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ!

    ΕΙΜΑΙ ΤΡΙΤΕΚΝΗ ΜΗΤΕΡΑ.
    Πληρουμε τα εισοδηματικα κριτηρια και με αδελφο φοιτητη εκτος μονιμης κατοικιας.Θα ηθελα να σας αναφερω οτι απο τα ηδη μειωμενα εισοδηματα
    εξυπηρετουνται και δανειακες υποχρεωσεις ετησιως.
    Συνεπως οι συνθηκες διαβιωσης ειναι ΤΡΑΓΙΚΕΣ.

    ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΕΤΕ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟ
    ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΑΣ!
    ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΑΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ.

    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΑΚΑΘΑΡΙΣΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ!

    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!

  • 24 Ιουνίου 2015, 01:20 | ΕΛΕΝΗ

    Αξιότιμε κε Υπουργέ,

    ΣΑΣ ΘΥΜΙΖΩ:

    1. ΤΟ ΑΡΘΡΟ 21 ΠΑΡΑΓΡ. 2 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, το οποίο αναφέρει:
    «παρ. 2. Πολύτεκνες οικογένειες, ανάπηροι πολέμου και ειρηνικής περιόδου, θύματα πολέμου, χήρες και ορφανά εκείνων που έπεσαν στον πόλεμο, καθώς και όσοι πάσχουν από ανίατη σωματική ή πνευματική νόσο έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το Kράτος.»
    → ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΜΟΝΩΝΕΙ Ο ΝΟΜΟΘΕΤΗΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ όπως π.χ. ανάπηρους ή ανίατους ΕΝΩ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ;
    → ΓΙΑΤΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ ΜΕ ΜΟΛΙΣ 2 ΜΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΞΑΙΡΕΙ, ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΜΠΙΠΤΟΥΝ ΣΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ 5 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 12;

    2. ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΤΟΣΟ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΘΕΤΗ, των αποφάσεων του Στ.Ε και των Διοικητικών Δικαστηρίων της χώρας, τα οποία κινούμενα εντός του πλαισίου της παραπάνω Συνταγματικής προστασίας- με σειρά αποφάσεών τους-, έχουν αποφανθεί πως:
    «Η εξυπηρέτηση του ατομικού συμφέροντος των πολυτέκνων, αποτελεί εξυπηρέτηση του γενικοτέρου δημοσίου συμφέροντος, προ του οποίου και αυτή η αρχή της ισότητας των Ελλήνων απέναντι στο νόμο υποχωρεί, λόγω του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα μας».
    (Δ.Ε. Αθηνών: 2762/1998, 2764/1998, 2160/1989, 2161/1989 κ.ά)
    (Σ.τ.Ε: 2216/1975, 4062/1990, 4069/1990, 4070/1990, 2773/1991, 2781/1991, κ.ά)
    → ΓΙΑΤΙ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ ΥΠΟΨΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΕΜΠ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΠΘ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΘΕΙΣΕΣ;

    3. ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ Α.Σ.Π.Ε. (ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015)
    Κατά τη συνάντηση στις 16/01/2015 με το προεδρείο της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας, στην οποία μετείχαν επίσης οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και Δημήτρης Στρατούλης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε μεταξύ άλλων:
    «Οι πολύτεκνες οικογένειες ήταν από τα μεγαλύτερα θύματα των αντικοινωνικών περικοπών που προωθήθηκαν τα χρόνια του μνημονίου.
    Με τις περικοπές σε βάρος των πολύτεκνων οικογενειών, η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου παραβίασε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους για ειδική φροντίδα από το κράτος. Παραβίασε όμως και τη δική της συνταγματική υποχρέωση για σχεδιασμό και εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής, οξύνοντας ακόμα περισσότερο το κρίσιμο για το μέλλον της χώρας δημογραφικό πρόβλημα.
    Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την πολιτική βούληση, στο πλαίσιο του προγράμματός του για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, να αποκαταστήσει σταδιακά τις αδικίες και τις απώλειες των εισοδημάτων και των δικαιωμάτων των πολύτεκνων οικογενειών, που συντελέστηκαν στα χρόνια του μνημονίου».
    http://www.syriza.gr/article/Synanthsh-toy-Proedroy-toy-SYRIZA-Aleksh-Tsipra-me-to-Proedreio-ths-Anwtaths-Synomospondias-Polyteknwn-Elladas.html#.VYYYaDGsUlg

    4. ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΠΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΣΟΙ ΤΥΧΟΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ;
    Η ίδια η Κυβέρνηση έχει αναφέρει το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας ότι είναι η φοροδιαφυγή. Η μόνη ίσως κατηγορία φορολογούμενων που δεν μπορεί να αποκρύψει τα εισοδήματά της από μισθωτή υπηρεσία είναι οι υπάλληλοι του Δημοσίου.
    → ΠΩΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ Η ΑΔΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΝΤΕΣ; (Εφόσον βάζετε έωλα και απαράδεκτα κριτήρια);

    Εν κατακλείδι, δείχνεται η αντισυνταγματική, αντιδημογραφική, αντιπολυτεκνική και αντιοικογενειακή διάθεση του νομοθέτη.

    ΕΥΕΛΠΙΣΤΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ ΣΑΣ ΔΙΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ, ΖΗΤΑΜΕ ΟΠΩΣ: αποσυρθεί ως απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:
    «Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

  • 24 Ιουνίου 2015, 00:37 | Νίκος Β.

    Οι μετεγγραφές πρέπει να ισχύσουν. Τουλάχιστον για τρίτενκους και πολύτεκνους. Δεν έχουν όλοι την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν σε άλλη πόλη. Είναι κρίμα τόσα παιδιά να στερηθούν τις σπουδές τους.