Άρθρο 12: Μετεγγραφές

1. Έως την 1η Μαρτίου εκάστου έτους τα Α.Ε.Ι. αποστέλλουν στο Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ειδικώς αιτιολογημένη γνώμη με αναφορά στις λειτουργικές δυνατότητες των Σχολών και Τμημάτων του Ιδρύματος ως προς τον αριθμό των φοιτητών που μπορούν να μετεγγράψουν, σύμφωνα με τις επόμενες παραγράφους του παρόντος άρθρου.

2. Οι φοιτητές των Α.Ε.Ι., των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού που εγγράφησαν είτε μέσω της επιτυχίας τους στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου Γενικού Λυκείου (ΓΕΛ) ή Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) είτε μέσω της χρήσης άσκησης του δικαιώματος πρόσβασης, έχουν δικαίωμα μετεγγραφής σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παραγράφους 5 και 6 του παρόντος άρθρου.

3. Δεν έχουν δικαίωμα μετεγγραφής οι φοιτητές, οι οποίοι έχουν υπερβεί τον ανώτατο χρόνο σπουδών  που προβλέπεται για την απόκτηση πτυχίου, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σπουδών του Α.Ε.Ι., στο οποίο φοιτούν.

4. Μετεγγραφή δεν είναι δυνατή α) από Τμήμα ή Σχολή του ιδίου Α.Ε.Ι. και β) από Τμήμα ή Σχολή Α.Ε.Ι. που εδρεύει στην ίδια περιφέρεια. Αν το Τμήμα ή η Σχολή έχει έδρα σε περισσότερες πόλεις της ίδιας περιφέρειας, ο φοιτητής δικαιούται να μετεγγραφεί στον τόπο της κατοικίας των γονέων του ή του έχοντος την επιμέλειά του.

5. Η κατά τα ανωτέρω μετεγγραφή πραγματοποιείται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και επιτρέπεται μόνον από Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο ή από Τ.Ε.Ι. σε Τ.Ε.Ι.. Ο αριθμός των μετεγγραφομένων είναι ίσος με το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων, κατά το έτος αναφοράς, ανά Σχολή ή Τμήμα των Α.Ε.Ι., όπως αυτό θα οριστεί από τις οικείες Σχολές ή Τμήματα. Οι Σχολές ή τα Τμήματα εκάστου Α.Ε.Ι. μπορούν να εισηγηθούν αιτιολογημένως μεγαλύτερο ποσοστό. Σε περίπτωση δεκαδικού υπολοίπου, κατά τον αριθμητικό υπολογισμό των θέσεων, γίνεται στρογγυλοποίηση στην αμέσως μεγαλύτερη ακέραιη μονάδα.

6. Οι δικαιούχοι μετεγγραφής δύνανται να υποβάλουν σχετική αίτηση προς την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων για τις αντίστοιχες Σχολές ή Τμήματα έως δύο διαφορετικών Α.Ε.Ι.

7. Η χορήγηση του δικαιώματος μετεγγραφής πραγματοποιείται κατά φθίνουσα σειρά του συνόλου των μορίων που ο δικαιούχος σωρεύει από τα κάτωθι κριτήρια:

α) Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογένειάς του, για το τρέχον οικονομικό έτος, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000€) Ευρώ σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Το ανωτέρω ποσό αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (Μόρια 5).

β) Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογένειάς του, για το τρέχον οικονομικό έτος, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των έξι χιλιάδων (3.001€ έως 6.000€) Ευρώ σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Το ανωτέρω ποσό αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (Μόρια 4).

γ) Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογένειάς του, για το τρέχον οικονομικό έτος, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των εννέα χιλιάδων (6.001€ έως 9.000€) Ευρώ σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Το ανωτέρω ποσό αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (Μόρια 3).

Η μοριοδότηση των περιπτώσεων α’ έως και γ’ γίνεται πάντα διαζευκτικώς, λαμβάνεται δε κατ’ αυτήν υπόψη το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα της σχετικής δήλωσης του δικαιούχου.

δ) Ο δικαιούχος να είναι ορφανός και από τους δύο γονείς (Μόρια 3).

ε) Ο δικαιούχος να είναι μέλος πολύτεκνης οικογένειας (Μόρια 2).

στ) Ο δικαιούχος να είναι μέλος τρίτεκνης οικογένειας (Μόριο 1).

ζ) Ο δικαιούχος να έχει αδελφό ή αδελφή, φοιτητή του προπτυχιακού κύκλου σπουδών, εφόσον δεν είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου, που φοιτά σε Πανεπιστήμιο ή Τ.Ε.Ι. ή στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες ή στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.), καθώς και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού, διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους ή ο δικαιούχος να ανήκει στην κατηγορία των πολύδυμων τέκνων που συμμετείχαν, το ίδιο σχολικό έτος, στις πανελλαδικές εξετάσεις (Μόριο 1).

Στις ως άνω περιπτώσεις, μεταξύ του τόπου κατοικίας των γονέων ή του έχοντος την επιμέλεια και του τόπου σπουδών του αδελφού, προτεραιότητα για την μετεγγραφή έχει ο τόπος που δεν είναι οι πόλεις Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

η) Ο δικαιούχος να έχει γονείς, τέκνα, αδέλφια ή σύζυγο που έχουν αναπηρία 67% και άνω, πιστοποιουμένης από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή έχουν παθήσεις που αναφέρονται στο παράρτημα της υπ’ αριθ. Φ.151/17897/Β6/2014 (Β ́ 358) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως αυτή εκάστοτε τροποποιείται και αντικαθίσταται (Μόριο 1).

θ) Ο δικαιούχος να είναι ορφανός από τον ένα γονέα ή να είναι τέκνο άγαμης μητέρας (Μόριο 1).

ι) Σε περίπτωση ισοψηφίας κατά την ανωτέρω μοριοδότηση, λαμβάνονται υπόψη τα μόρια εισαγωγής στα Α.Ε.Ι. των αιτούντων κατά φθίνουσα σειρά κατάταξης.

8. Δεν εμπίπτουν στο ποσοστό της παραγράφου 5 του παρόντος άρθρου οι ακόλουθες κατηγορίες:

α) Τα τέκνα των θυμάτων της τρομοκρατίας, που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 1 του ν.1897/1990 (Α ́120), τα οποία έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στην πόλη που ο γονέας ή ο έχων την επιμέλεια δηλώνει ως μόνιμη κατοικία του και

β) φοιτητές που έχουν αναπηρία (σωματική, διανοητική ή ψυχική) 67% και άνω, πιστοποιουμένη από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή φοιτητές που πάσχουν από τις αναφερόμενες στο παράρτημα της υπ’ αριθ. Φ.151/17897/Β6/2014 (Β ́ 358) κοινής υπουργικής απόφασης παθήσεις, όπως αυτή εκάστοτε τροποποιείται και αντικαθίσταται, ή έχουν πραγματοποιήσει δωρεά οργάνου ή μυελού των οστών σε συνάνθρωπο. Οι φοιτητές αυτοί έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στην πόλη που ο γονέας ή ο έχων την επιμέλεια δηλώνει ως μόνιμη κατοικία ή στην πόλη που πιθανώς τους παρέχεται ιατρική μέριμνα, σύμφωνα με βεβαίωση της επιτροπής της προαναφερόμενης ΚΥΑ.

Η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων μετεγγραφής, η εξειδίκευση των κριτηρίων χορήγησής της, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της ανωτέρω παραγράφου 7 ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

9. Συγκροτείται πενταμελής Επιτροπή με Πρόεδρο οριζόμενο από το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.) και μέλη έναν (1) εκπρόσωπο που υποδεικνύεται από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, έναν (1) εκπρόσωπο από τη Σύνοδο Προέδρων των Τ.Ε.Ι. έναν (1) εκπρόσωπο Διεύθυνσης Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και έναν (1) εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας, με έργο την εξέταση αιτημάτων για κατ’ εξαίρεση μετεγγραφή σε ιδιαίτερα σοβαρές και τεκμηριωμένα εξαιρετικές περιπτώσεις φοιτητών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ορίζονται οι προϋποθέσεις και οι όροι χορήγησης της κατ’ εξαίρεση μετεγγραφής.

10. Οι μετεγγραφόμενοι φοιτητές δύνανται να κάνουν χρήση των διατάξεων του άρθρου 35 του ν.4115/2013 (Α΄24).

11. Καταργείται το άρθρο 53 του ν.4264/2014 (Α΄ 118).

12. Για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου και ιδιαίτερα της παραγράφου 1, ως καταληκτική ημερομηνία για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 ορίζεται η 11.9.2015.

13. Η ισχύς των παραγράφων 1 έως και 10 του παρόντος άρθρου αρχίζει από το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.

  • 25 Ιουνίου 2015, 14:35 | Αντώνιος

    Η πολιτεία πρέπει να σκύβει και να ακούει τα προβλήματα όλων των πολιτών, κυρίως όμως αυτών που δυσκολεύονται περισσότερο. Μία μεγάλη μερίδα πολιτών που, εκ των πραγμάτων, βιώνουν δύσκολα την παρούσα κρίση και όχι μόνο, είναι οι ήρωες πολύτεκνοι. Οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι προσφέρουν τα μέγιστα στην Πατρίδα μας σε όλα τα επίπεδα, είτε στο μέγιστο δημογραφικό πρόβλημα είτε στην υπηρέτησή της σε ειρηνικές περιόδους, αλλά και σε περιόδους, εάν χρειαστεί, πολεμικής κρίσεως, είτε σε φορολογικό επίπεδο, κλπ., είναι τόσο δύσκολο να διευκολυνθούν με τις μετεγγραφές; τι ζητούν επιτέλους; Όλοι δυσκολεύονται, και αυτός που έχει ένα παιδί και αυτός που έχει δύο, πόσο μάλλον αυτός που έχει πέντε και δέκα! Μπορεί να στείλειένα στην Κρήτη, ένα στην Αθήνα και ένα στην Αλεξανδρούπολη; Θέλουμε ή δεν θέλουμε ΄Ελληνες στην Ελλάδα; Όλα τα πολιτισμένα κράτη στηρίζουν τους πολυτέκνους, στο κάτω κάτω σε αυτή την περίπτωση δε ζητούν χρήματα…
    Ελπίζω η Πολιτεία να εισακούσει το δίκαιο αίτημα των πολυτέκνων που ζουν μια ζωή θυσιαστική, μακριά από καλοπεράσεις και να δώσει ώθηση στους Έλληνες να γεννούν παιδιά, βοηθώντας τους σε όλα τα επίπεδα!

  • ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: Να προστεθεί το παρακάτω κείμενο στην περίπτωση ε). Είναι δίκαιο να πριμοδοτηθεί έτι περεταίρω η πολύτεκνη οικογένεια με ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ και ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΕΚΝΩΝ. Επίσης, προτείνεται να αυξηθεί η μοριοδότηση του ορφανού και από τους δύο γονείς κατά 1 μόριο (από 3 σε τέσσερα) καθώς και η μοριοδότηση των τριτέκνων κατά ένα μόριο (από 1 στα δύο.
    ———————-

    δ) Ο δικαιούχος να είναι ορφανός και από τους δύο γονείς (Μόρια 4).
    ε) Ο δικαιούχος να είναι μέλος πολύτεκνης οικογένειας (Μόρια 2) προσαυξανόμενα κατά 1 μόριο για κάθε ανήλικο τέκνο άνω των δύο τέκνων, εφόσον το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογένειάς του, για το τρέχον οικονομικό έτος, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των έξι χιλιάδων (6.000€) Ευρώ. Το ανωτέρω ποσό αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων. [Παράδειγμα: μία εξαμελής οικογένεια με τέσσερα παιδιά και κατά κεφαλήν εισόδημα κάτω από 6000 € (δηλαδή συνολικό οικογενειακό εισόδημα κάτω από 36000€) θα λάβει 2 + (4-2) = 4 μόρια. Μία οκταμελής οικογένεια με έξι παιδιά και συνολικό κατά κεφαλήν εισόδημα κάτω από 6.000€ (δηλαδή συνολικό οικογενειακό εισόδημα κάτω από 8×6.000=48.000€) θα λα 2+(6-2) =6 μόρια.]

    στ) Ο δικαιούχος να είναι μέλος τρίτεκνης οικογένειας (Μόριο 2).

  • 25 Ιουνίου 2015, 14:06 | ΕΦΗ ΚΟΥΡΜΠΕΤΗ

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΕΙΜΑΙ 29 ΕΤΩΝ ΜΗΤΕΡΑ 2 ΠΑΙΔΙΩΝ ΕΝΟΣ ΚΑΙ ΤΡΙΩΝ ΕΤΩΝ.ΕΔΩΣΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΟΠΟ ΚΑΙ ΣΤΕΡΗΣΑ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ .Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΑΣ ΔΗΛΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΗ.ΕΔΩΣΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΣΧΟΛΗ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΟΝΕΙΡΟ ΖΩΗΣ.ΑΘΗΝΑ ΟΠΟΥ ΔΙΑΜΕΝΩ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΩ.ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΟΥ ΣΤΕΡΕΙΘΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ??

  • 25 Ιουνίου 2015, 13:59 | ΜΑΡΙΛΕΝΑ

    Μην ξεχνάτε τους γονείς με αναπηρία. Πρώτα κόβεται ηευκαιρία για δεύτερη επιλογή στις πανελλαδικές λόγω κοινωνικών κριτηρίων και τώρα οι μεταγραφές!Το παιδί μου ΔΕΝ πρόκειται να πάρει μεταγραφή γιατί η αναπηρική μου σύνταξη υπερβαίνει τα οικονομικά κριτήρια! Όμως κανένας δε φαίνεται να καταλαβαίνει και να αναγνωρίζει τα προβλήματα που υπάρχουν και τα καινούρια που δημιουργούνται από την απουσία στην επαρχία ενός ατόμου που παίζει σημαντικότατο ρόλο στη βοήθεια του ανάπηρου γονέα. Οι μεταγραφές στις περιπτώσεις σοβαρής αναπηρίας θα έπρεπε να γίνονται αμέσως και όχι να μπαίνουν υπό εξέταση.

  • 25 Ιουνίου 2015, 13:53 | ΣΠΥΡΟΣ

    Είμαι πατέρας πέντε παιδιών και τη νέα φοιτητική χρονιά τα δύο μεγαλύτερα παιδιά μου θα είναι φοιτητές σε δύο διαφορετικές πόλεις. Είναι κατανοητό, ότι δεν θα μπορώ να τους συντηρήσω. Θα μπορέσει η πολιτεία να μας βοηθήσει; ή θα συνεχίσω να αισθάνομαι Κινέζος; Πραγματικά τα τελευταία χρόνια οι πολύτεκνοι στην Ελλάδα βιώνουν την ίδια σκληρή πολιτική με αυτή που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια στην Κίνα για να ελεγχθεί ο αριθμός των γεννήσεων, δηλαδή όσα περισσότερα παιδιά έχεις τόσο μεγαλύτερη φορολογία πληρώνεις ή τόσο λιγότερες φοροαπαλλαγές έχεις. Έχουμε λοιπόν και στην Ελλάδα το ίδιο πρόβλημα με την Κίνα;Έχουμε τόσες πολλές γεννήσεις; Πραγματικά υπάρχει κάποιος που ασχολείται με το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα;
    Σταματήστε την εξόντωση του ελληνικού πληθυσμού και ασχοληθείτε σοβαρά με το θέμα.Φτάνει πια.
    Ας κάνει λοιπόν το υπουργείο παιδείας το ελάχιστο και ας φροντίσει για τις μεταγραφές των παιδιών των πολύτεκνων οικογενειών.

  • 25 Ιουνίου 2015, 13:39 | ΠΕΤΡΟΣ

    Πρέπει κάποια στιγμή η υποκρισία σ΄αυτόν τον τόπο να περιοριστεί στο ελάχιστο, αν θέλουμε να φτιάξουμε ένα τουλάχιστον στοιχειώδες δημοκρατικό κράτος κατ’ ουσία και όχι κατ’ ευφημισμό.
    Δεν είναι δυνατόν να μιλούμε για τεράστιο εθνικό δημογραφικό πρόβλημα που θα οδηγήσει σε αφανισμό το κύτταρο του ελληνισμού τα επόμενα επικείμενα χρόνια κι από την άλλη οι παροχές στην πολύτεκνη οικογένεια να δίνονται με το σταγονόμετρο, ενώ κάθε θετικό μέτρο του παρελθόντος να κρίνεται αντισυνταγματικό και να ακυρώνεται, όταν η πολύτεκνη οικογένεια πρέπει να προστατεύεται από τον ύψιστο θεσμό που λέγεται Σύνταγμα.
    Φτάνει πια στα μικροκομματικά συμφέροντα και αντιλήψεις που υπονομεύουν την συνέχεια αυτού του έθνους. Τίποτε δεν γίνεται από τους πολύτεκνους εκ του πονηρού.
    Κιαν κανείς εξ ημών σκέφτονταν στο παρελθόν καθαρά υλιστικά, προσθέτοντας κι άλλο/α μέλος/η στην οικογένειά του, μόνο και μόνο για κάποιον «εύκολο» διορισμό στο δημόσιο, χωρίς να πιστεύει στην πολυτεκνία και στην πατρίδα, το αποτέλεσμα της νέας ανθρώπινης ύπαρξης του φόρτωνε επιπλέον βάρος που έπρεπε υποχρεωτικά να το διαχειριστεί -γιατί κανένα παιδί δεν επιστρέφει στη μήτρα που το γέννησε- γεγονός το οποίο το κράτος οφείλει να σεβαστεί , χωρίς να παίζει με μόρια και εισοδηματικά κριτήρια, ρίχνοντας στάχτη στα μάτια των υπολοίπων και τους πολύτεκνους με τα τέκνα τους στον Καιάδα.
    Δεν υπάρχει η δυνατότητα άλλης οικονομικής αφαίμαξης. Μην ανοίγετε καινούργιες πληγές. Αφήστε τα μόρια και ψηφίστε αποτελεσματικά μέτρα που θα δώσουν λύσεις πραγματικές και όχι επικοινωνιακές. Ας αλλάξει πια το σκεπτικό της μεταπολίτευσης κι ας δώσει τη θέση του στην αγάπη για την πατρίδα, το Θεό, την παραγωγικότητα και τη συμπόνοια στον συνάνθρωπο που αυτοκαταστρέφεται από τα τόσα πάθη του. Ας μη του προσθέτουμε κι άλλα σαν εύκολο θύμα που έχει καταντήσει.

  • 25 Ιουνίου 2015, 13:35 | ΜΑΡΙΛΕΝΑ

    Όσο δίκιο κι αν έχουν οι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι μην ξεχνάτε τους σοβαρά ανάπηρους. Μόνη, με σοβαρή αναπηρία και ανίκανη να αυτοεξυπηρετηθώ πράγμα που ΟΥΤΕ ήθελα ΟΥΤΕ επέλεξα, βλέπω ότι δεν ισχύει η δεύτερη ευκαιρία επιλογής στις πανελλαδικές λόγω κοινωνικών κριτηρίων. Επιπλέον δίνεται 1 μόριο για τις μεταγραφές! Δεν θα είχα πρόβλημα αν είχα δωρεάν βοήθεια στο σπίτι, κάποιον με ένα μέσο για να πάω όπου χρειάζομαι (γιατρούς, εξετάσεις, δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, εφορία κ.λ.π.),ψώνια και είδη άμεσης ανάγκης δωρεάν. Έτσι θα ξόδευα την αναπηρική μου σύνταξη στα έξοδα του παιδιού μου στην επαρχία. Χώρια που η απουσία του με στερεί από ένα αναγκαίο βοηθό και μου δημιουργεί σωρεία εξόδων γιατί θα πρέπει να πληρώσω για να έχω τη βοήθεια που τώρα μου προσφέρει το παιδί μου που επιπλέον δεν πρόκειται να πάρει μεταγραφή μια που η αναπηρική σύνταξη με βγάζει εκτός των οικονομικών κριτηρίων. Με λίγα λόγια , θα ήθελα οι αρμόδιοι να μην μένουν μόνο στα εισοδήματα αλλά να δώσουν σημασία στα ευρύτερα προβλήματα που δημιουργούνται από τις αποφάσεις τους, προβλήματα καθημερινά, σοβαρά και ανεπιθύμητα. Τέλος ΕΥΧΟΜΑΙ κανένας από εσάς να μη νοιώσει πόσο σημαντική αλλά αδύνατη είναι η επίσκεψη στο σούπερ-μάρκετ, στη λαική ή στο φούρνο, το ζαχαροπλαστείο κ.λ.π.

  • 25 Ιουνίου 2015, 12:44 | Άγγελος

    Οι άνεργοι καμία μοριοδότηση;; Άδικο !! Μεγάλο άδικο .προσπαθησε ο γιος μου χωρίς Φροντιστηριο και πέρασε επαρχία ΑΕΙ αλλα δεν μπορώ να τον στείλω ..600 ε το μήνα πέρνει η σύζυγος μου !! Αδικία το ξαναλέω ..πρέπει να μοριοδοτηθει η ανεργία !! Αδικία

  • 25 Ιουνίου 2015, 12:32 | Ηλίας Κ.

    Κύριε Υπουργέ και κύριοι της υπεύθυνης επιτροπής σύνταξης του νέου νομοσχέδιου, καλημέρα σας
    Γιατί κύριοι δεν εφαρμόζεται δικαιοσύνη?Γιατί κάνετε τους πολίτες να αισθάνονται αδικημένοι?Γιατί δεν κάνετε τα πράγματα πιο δίκαια και πιο απλά?
    Οι λόγοι είναι οι παρακάτω

    1/ Η εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων δεν είναι δυνατόν από μόνη της να είναι δίκαιη, αφού είναι γνωστό ότι αρκετοί πολίτες φοροδιαφεύγουν και παρουσιάζουν εισοδήματα της φτώχειας και της πείνας και επιπλέον οι δημόσιοι υπάλληλοι,οι νόμιμοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και οι συνταξιούχοι είναι οι μόνοι που δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν και τα εισοδήματά τους είναι τα μόνα που τελικά φορολογούνται.
    Γιατί δεν κάνετε κάτι πιο απλό,να λαμβάνεται υπόψιν και τους άλλους παράγοντες,απλά και μόνο για να είστε δίκαιοι.Το εισόδημα ναι, να είναι ένα κριτήριο αλλά όχι το μοναδικό.Γιατί δεν συνυπολογίζεται και τα περιουσικά στοιχεία,ακίνητα
    (σπίτια πολλά και πολλών τετραγωνικών,αυτοκίνητα πολλά και πολυτελείας,οικόπεδα,καταστήματα κτλ)και κινητά (καταθέσεις στο εσωτερικό,καταθέσεις στο εξωτερικό,ομόλογα,αμοιβαία κεφάλαια,μετοχές κτλ)?Αφού όλα τα παραπάνω στοιχεία τα διαθέτουν το κράτος και οι εφορίες.(Ε9 για τα περιουσικά στοιχεία και όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς κτλ)
    Αφαιρέστε επιπλέον από το εισόδημα, τα χρήματα που κάποια οικογένεια δαπανά για το παιδί της που σπουδάζει σε άλλη πόλη διαφορετική από αυτή της μόνιμης κατοικίας των γονέων του.Το χρηματικό ποσό που κάποια οικογένεια δαπανά γιά το παιδί της που ήδη σπουδάζει σε άλλη πόλη,είναι λογικό να το αφαιρέσετε από το εισόδημα αφού πρακτικά αυτή δεν το διαθέτει και πιστεύω ότι γνωρίζεται ότι αυτό είναι μεγάλο(περίπου 10.000 ευρώ ετησίως στην καλύτερη περίπτωση)
    Γίνεται πιο ευέλικτοι,πιο δίκαιοι και βγάλτε τελικά την πραγματική ή μη δυνατότητα των Ελλήνων να σπουδάσουν τα παιδιά τους.

    2/Μοριοδότηση ενός μορίου σε μία οικογένεια που ήδη σπουδάζει ένα παιδί σε άλλη πόλη διαφορετική από τον τόπο μόνιμης κατοικίας της και με πιθανότητα να σπουδάσει και το άλλο παιδί σε άλλη πόλη,(δηλαδή συντήρηση 3 κατοικιών ταυτόχρονα) είναι ελάχιστη και η συντήρησή τους πρακτικά αδύνατη και ακατόρθωτη.Μη δίνοντας την δυνατότητα στο άλλο παιδί να πάρει μετεγραφή,αφού αυτή με ένα μόριο είναι πρακτικά αδύνατη,τότε εκτός των άλλων η οικογένεια που σπουδάζει ήδη ένα παιδί επιβαρύνεται με άλλα 10.000 ευρώ ετησίως,συνολικά δηλαδή με 20.000 ευρώ ετησίως στην καλύτερη περίπτωση.Πώς μιά οικογένεια με 36.001 ευρώ εισόδημα ετησίως μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτήν την επιβάρυνση όταν αυτή δεν διαθέτει και τραπεζικούς λογαριασμούς?Γιατί φέρνετε τον πολίτη που πραγματικά έχει ανάγκη σε απόγνωση και τα παιδιά σε δυσκολίες και ενοχές?
    Τα παιδιά που ήδη ο αδερφός/ή σπουδάζει σε άλλη πόλη από αυτή της μόνιμης κατοικίας των γονέων πρέπει να παίρνουν μετεγραφή ανεξαρτήτως του εισοδήματος τους στον τόπο κατοικίας των γονέων τους.

    3/ Μετεγραφή από το εξωτερικό είναι απαράδεκτη και μόνο σαν σκέψη για τον απλούστατο λόγο ότι αυτή είναι εκτός της διαδικασίας της αρχής των Πανελληνίων εξετάσεων για την είσοδο στα ΑΕΙ-ΤΕΙ.Όχι πάλι προτεραιότητα σε αυτούς που έκαναν την επιλογή τους για σπουδές στο εξωτερικό(έχοντας βέβαια την οικονομική δυνατότητα).Όχι επιβράβευση αυτών που δαπανήσαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό είτε γιατί ήταν επιλογή τους,είτε γιατί δεν μπόρεσαν να εισέλθουν με τις Πανελλήνιες εξετάσεις σε κάποιο ΑΕΙ-ΤΕΙ,δηλαδή με την κανονική και νόμιμη διαδικασία.Μην τα ισοπεδώνουμε όλα και μην το κάνουμε σαν την στρατιωτική θητεία,όπου τα <> υπηρετούσαν κανονικά γιά 2 έτη, παλαιότερα βέβαια και οι <>προτίμησαν να διαφύγουν στο εξωτερικό και να επανέλθουν μετά από μερικά χρόνια ως <> εξαγοράζοντας την θητεία τους με ευτελή ποσά και χωρίς καμμία συνέπεια.

    4/Απαράδεκτο και πρέπει να αλλάξει, τα παιδιά που έχασαν τον έναν ή και τους δύο γονείς τους,πρέπει να παίρνουν μετεγραφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.Ας στηρίξουμε αυτά τα παιδιά ανεξαρτήτως εισοδήματός τους.

    5/ Οι τρίτεκνοι δεν χρειάζονται καμμία μοριοδότηση και μάλιστα ίδια με αυτήν που παίρνει ένα παιδί που ήδη σπουδάζει ο αδερφός/ή σε αλλή πόλη από αυτή των γονέων του.Ναι σε μοριοδότηση στην περίπτωση που υπάρξει μεγαλύτερη μοριοδότηση του παιδιού που ο αδερφός/ή σπουδάζει σε άλλη πόλη απο αυτή των γονέων.

    Σας ευχαριστώ και ευελπιστώ να λάβετε υπόψιν τις προτάσεις μου και να αναλύσετε σε βάθος όλους τους παράγοντες που προανέφερα ώστε η λύση να είναι αντικειμενική και δίκαιη και όχι επιφανειακή.

    ΥΓ Ζητώ συγγνώμη εαν έθιξα κάποια ομάδα αλλά αυτή είναι η άποψη μου.

    Με εκτίμηση

  • 25 Ιουνίου 2015, 12:09 | Νίκος Π.

    Είναι πραγματικά κρίμα να μην βοηθιούνται πλέον καθόλου οι οικογένειες με πολλά παιδιά. Στην αρχή κόπηκαν όλες οι παροχές που τυχόν είχαν οι οικογένειες και μείναν μόνο οι μετεγγραφές, τώρα σιγά σιγά περιορίζεται και αυτό το προνόμιο. Είναι πραγματικά δύσκολο να πρέπει να μεγαλώσεις 3,4 ή και παραπάνω παιδιά στην Ελλάδα της κρίσης και να μην σε ακούει κανείς. Έπειτα από όλη αυτή την προσπάθεια, τουλάχιστον πρέπει το κράτος να βοηθάει έστω και λίγο την εισαγωγή σε κάποιο ΑΕΙ/ΤΕΙ . Εκτός αν θεωρείτε ότι είναι το ίδιο να σπουδάζεις τα παιδιά σου σε 2-3 διαφορετικές πόλεις, με εισοδήματα που φορολογούνται κατά 70% και δεν φτάνουν σε περιπτώσεις ούτε για τα (αναγκαία δυστυχώς πλέον) φροντιστήρια των παιδιών. Μακάρι οι μετεγγραφές να ισχύσουν ώστε να υπάρχει ένα βοήθημα στις οικογένειες που το έχουν ανάγκη.

  • 25 Ιουνίου 2015, 12:04 | ΑΚΗΣ

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΕΙΜΑΙ ΤΕΛΕΙΟΦΟΙΤΟΣ,ΜΟΛΙΣ ΕΔΩΣΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ ΑΓΩΝΙΩ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΔΙΟΤΙ ΜΕΝΩ ΕΚΤΟΣ ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΛΟΓΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ.ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΡΟΩΘΕΙΤΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ.ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΕΤΟΝ ΜΙΑ ΟΧΤΑΜΕΛΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ ΕΤΟΙΣΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 12000 ΕΥΡΩ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΣΕ ΑΛΛΗ ΠΕΡΙΟΧΗ.ΤΕΛΙΚΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΠΗΚΕ ΜΕ ΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ…..

  • 25 Ιουνίου 2015, 12:03 | ΑΚΗΣ. Κ.

    Είμαι 18,5 χρονων δουλευω και ειμαι ασφαλισμενος στο ΙΚΑ.Γιατι δεν
    προβλεπεται μοριοδοτηση για τα παιδια που εργαζονται;Εαν φυγουν απο την
    πολη που ζουνε η δουλεια τους θα χαθει.

  • 25 Ιουνίου 2015, 11:45 | δημητριος Κ

    οι μετεγγραφεςπρεπει να ισχυουν για τριτεκνους αλλιως η κυβερνηση να τα επιδοτηση για κατοικια και σιτιση γιατι ειναι υποχρεωμενη οπως σε ολα τα κρατη της Ε,Ε ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
    ΠΕΡΥΣΙ Ο ΓΕΛΟΙΟΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ 10 % ΤΩΝ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

  • 25 Ιουνίου 2015, 11:43 | Δημήτρης Χιώνης

    Αγαπητοί φίλοι και τυχόν αρμοδιοι στο Υπ.Παιδείας που τυχόν διαβαζετε ή δεν ξερω γω τι αλλο,θα σας μιλησω ειλικρινα και σταρατα : ΑΝΤΙ ΝΑ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ «ΠΕΡΝΑΕΙ» ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΤΜΗΜΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΗς ΙΑΤΡΙΚΗΣ ( εκτός αθηνών) ΔΕΝ ΚΟΙΜΑΜΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΒΡΑΔΙΑ ,σκεπτόμενος ότι έχοντας μια κορη που σπουδαζει ήδη στο ΕΚΠΑ ( 1 ετος) ,σιγουρα δεν μπορω να ανταπεξέλθω στα εξοδα ενος 3ου σπιτιου σε κάποια πόλη της Ελλάδας γιατι ετσι οπως ειναι η μοριοδοτηση δεν θα μπορεσω να τα καταφερω παροτι ειμαι και ΤΡΙΤΕΚΝΟΣ & παιδι που ΣΠΟΥΔΑΖΕΙ ΕΧΩ ΚΑΙ ΠΕΝΙΧΡΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ σαν μισθωτός .Στην ουσια πριμοδοτειτε τους μονιμους φοροφυγαδες που ΔΕΝ δηλωνουν τιποτα ( αγροτες,ελ.επαγγελματιες) και οι υπόλοιποι ας τα βγαλουν περα μονοι τους …ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΞΑΝΑΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΡΦΩΝ ΠΟΥ ΗΔΗ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ΑΛΛΑ και των ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥς ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥς
    Ευχαριστώ

  • 25 Ιουνίου 2015, 11:41 | XRISTINA

    Eimai politekni mitera kai exo didima. Briskomaste se diskoli oikonomiki katastasi kai tha parakalousa ta paidia mou na fitisoun stin idia poli…

  • 25 Ιουνίου 2015, 11:39 | ΣΜΥΡΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

    ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 12 /ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 7ζ
    …..ή ο δικαιούχος να ανήκει στην κατηγορία των πολύδυμων τέκνων που συμμετείχαν, το ίδιο σχολικό έτος, στις πανελλαδικές εξετάσεις .

    ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΩΣ ΕΞΗΣ

    ……..ή ο δικαιούχος να έχει αδελφό ή αδελφή που συμμετείχαν, το ίδιο σχολικό έτος, στις πανελλαδικές εξετάσεις .

    ΑΙΤΙΑ ΑΛΛΑΓΗΣ:

    ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΕΙ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 2 ΑΔΕΛΦΩΝ ,ΜΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΔΙΑΦΟΡΑ, ΠΟΥ Ο ΕΝΑΣ ΔΙΝΕΙ ΞΑΝΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ .

  • 25 Ιουνίου 2015, 11:30 | Απόφοιτη Λυκείου – Μέλος Πολύτεκνης Οικογένειας

    Παρατηρώντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα βρίσκω λογικό να δίνεται μεγάλη προσοχή στους οικονομικά αδύναμους αλλα δεν βρίσκω καθόλου λογικό οι πολύτεκνοι και οι τριτεκνοι να μοριοδοτούνται τόσο χαμηλά. Στο σπίτι μου απο τα 7 εχουν μείνει μαζί με εμενα 5 παιδιά, τα δύο απο αυτά στο ταμείο ανεργίας και απο τα αλλα δυο το ένα εργάζεται και το αλλο είναι ανήλικο. Οι γονείς μου παίρνουν λιγότερο απο 1,500 ευρω τον μήνα και πέρα απο τα οικονομικά βάρη που επωμίζονται για να ζήσουν αυτοί και εμείς εξοφλούν παράλληλα και το στεγαστικό τους δάνειο, το χρωστούμενο στην εφορία ξεπερνά τις 8.000 και συμφωνα με αυτα τα δεδομένα θα βρεθώ πολύ μακρυά απο την πόλη μου και τελικά θα ωφεληθούν τα παιδιά των φοροφυγάδων. Προφάνως αν περάσω μακρυα απο την πόλη μου δεν θα μπω καν στην διαδικασία ουτε να δω απ’ έξω την σχολή γιατί το κόστος ειναι μεγάλο. Είναι κρίμα πραγματικά για εμάς τα παιδιά που όλη αυτή την χρονιά προσπαθήσαμε για να πετύχουμε ένα όνειρο ζωής ή τουλάχιστον εγώ αυτο έκανα. Κάθε χρόνο η κοινωνική δικαιοσύνη φαίνεται ολο και πιο μακρινή και αν τελικά επιθυμείτε να επέλθει ποτέ στην χώρα μας τροποποιήστε το πολυνομοσχέδιο

  • 25 Ιουνίου 2015, 11:16 | Μαριαλένα Θ.

    ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ κας ΕΛΕΝΗΣ (24-6-15 1:32) ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ. ΑΡΚΕΙ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΕΙΤΕ ΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΝΑ ΤΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΕ ΣΤΟΝ κο ΥΠΟΥΡΓΟ. ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΝΑΡΤΗΣΕΤΕ ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΩΝ (ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΚΛΠ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ) ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΝ ΟΛΟΙ ΠΟΙΟΙ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΟΜΕΝΟΙ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΟΥΣ Σοφούς Της Επικρατείας ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΣΚΟΥΜΕ ΚΡΙΤΙΚΗ.

  • 25 Ιουνίου 2015, 11:05 | Αργυρώ Μ.

    Οι αρμόδιοι φορείς ας εστιάσουν την προσοχή και το ανθρώπινο στοιχείο της προσωπικότητας τους ώστε να διακρίνουν την τόσο μεγάλη αδικία που πάνε να κάνουν στις οικογένειες που πραγματικά αξίζουν τα παιδιά τους να πάρουν μεταγγραφή.
    Ας ελέγξουν,ας ψάξουν να δουν,να βρουν τις προσπάθειες ,τους αγώνες,το ήθος,την τιμιότητα, την υπευθυνότητα,τον ιδρώτα αυτών των οικογενειών. (ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΘΙΞΩ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ)
    Είναι μεγάλη αδικία αν συμβεί αυτό.
    Εύχομαι ο Καλός Θεός να τους φωτίσει και να τους οδηγήσει στο σωστό προσανατολισμό της απόφασης τους.
    – ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ –

  • 25 Ιουνίου 2015, 11:00 | Δημήτρης Π.

    Δεδομένης της οικονομικής κρίσης και της αφαίμαξης της μεσαίας τάξης,αλλά και ληφθέντος υπ’όψιν του γεγονότος ότι κάθε οικογένεια για να αυξήσει τις πιθανότητες των πανελληνίως εξεταζομένων παιδιών της (χρυσο)πληρώνει φροντιστήρια σε μια χώρα με δημόσια κατά τ’άλλα παιδεία,θα ήταν τουλάχιστον εύλογη η περαιτέρω μοριοδότηση των οικονομικών-εισοδηματικών κριτηρίων.

  • 25 Ιουνίου 2015, 09:22 | Σακης Καπουκρανίδης

    ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΕΜΠ-ΑΠΘ 2014-15

    Καμία μέριμνα για τους παραπάνω φοιτητές όπως είχατε υποσχεθεί.
    Εχοντας υλοποιηθεί σχεδόν όλες οι μετεγγραφές στις υπόλοιπες σχολές, υπολογίζονται σε 10.000, δεν αποτελεί κατάφωρη συνταγματική παραβίαση η μη υλοποίηση της μετεγγραφής για 140 φοιτητές. Ποια ισονομία και ποια δικαιοσύνη ισχύει για αυτά τα παιδιά που έχασαν ένα έτος σπουδών, επειδή το υπουργείο και οι πρυτάνεις δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Προτείνεται η κατ΄εξέρεση υλοποίηση των μετεγγραφών για τους 140 φοιτητές του ΕΜΠ-ΑΠΘ έτους 2014-15. Ας σταματήσει ο εμπαιγμός των ίδιων και των οικογενειών τους.

  • 25 Ιουνίου 2015, 09:10 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ 10 ΜΕΛΩΝ .7 ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΟΙ 3 ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ . Η ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΑΕΙ ΖΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΣΥΓΚΕΤΡΩΣΕΙ 16500 ΜΟΡΙΑ ΙΚΑΝΑ ΝΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΟΥΝ ΣΕ ΣΧΟΛΗ ΤΩΝ ΑΕΙ Η ΟΠΟΙΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΑΡΕΣΚΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ. ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΓΓΡΑΦΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΚΑΤΙ ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΤΩΝ ΠΡΟΣΔΟΚΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΜΕ ΦΟΙΤΗΣΗ ΣΕ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΡΕΜΑΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ ΑΠΟ ΓΟΝΕΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ. ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΕΒΛΕΠΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΩΝ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΥΡΙΩΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΚΑΤΙ ΕΥΝΟΙΚΟ

  • 25 Ιουνίου 2015, 09:07 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ Τ.

    ΕΧΩ 4 ΠΑΙΔΙΑ.Η ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ ΦΕΤΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ.ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ ΣΕ ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ ΕΚΤΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΔΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ.ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΑ ΘΑ ΜΑΣ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ.

  • 25 Ιουνίου 2015, 09:00 | ΑΛΕΞΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΥ

    Να αυξηθούν οπωσδήποτε τα μόρια για τους πολύτεκνους, ή να μετεγγράφονται χωρίς περιορισμό θέσεων.
    Αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο έτσι όπως ήρθε για διαβούλευση θα το προσβάλουμε στα δικαστήρια, και το ξέρετε καλά πως εμείς μεν θα δικαιωθούμε εσείς δε θα εκτεθείτε.
    Σταματήστε να παίζετε με τα νεύρα παιδιών και γονέων, ως μαθητευόμενοι μάγοι.
    Ποτέ, ΠΟΤΕ στο παρελθόν δεν υπήρξε αποκλεισμός των πολυτέκνων από τις μετεγγραφές.
    Εσάς θα γράψει η ιστορία ως πρώτους «εμπνευστές» αυτής της ηθικά απαράδεκτης και νομικά αστήρικτης «μεταρρύθμισης».

  • 25 Ιουνίου 2015, 08:55 | νικος

    αφου εχουμε πρεπει να δωσουμε προτεραιοτητα σε τριτεκνους-πολυτεκνους

  • 25 Ιουνίου 2015, 08:34 | ΓΚΙΤΕΡΣΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

    Είμαι πολύτεκνος πατέρας με τέσσερα παιδιά. Ο ένας μου γιος σπουδάζει στην Θεσσαλονίκη και η κόρη μου έδινε φέτος πανελλήνιες εξετάσεις. Η σκέψη για να σπουδάσει το δεύτερο παιδί μου σε άλλη πόλη είναι απαγορευτική για την οικογένειά μου λόγω οικονομικών προβλημάτων. Επιλέγουμε σχολές που έχουν τμήματα στην Θεσσαλονίκη. Όσοι γονείς έχουν 4 παιδιά μπορούν να καταλάβουν το μέγεθος του προβλήματος που εκτός του οικονομικού είναι και ο πολύτιμος χρόνος που χρειάζεται να δαπανήσεις για την επάνδρωση ενός νέου νοικοκυριού σε μια άλλη πόλη, καθώς και οι τακτικές επισκέψεις ειδικά τον πρώτο χρόνο των σπουδών. Ο «χαμένος» χρόνος διαταράση τις ισορροπίες της πολύτεκνης οικογένειας και δημιουργεί πολλαπλές παρενέργειες που επηρεάζουν όλα τα μέλη της. Αυτό κατά την γνώμη μου είναι και το πιο ουσιαστικό πρόβλημα.
    Η μεγάλη προσφορά των πολύτεκνων οικογενειών απέναντι στο κράτος είναι η διατήρηση της συνοχής μιας «υγειής» σχέσης ανθρώπων που καταφέρνουν και συμβιώνουν αρμονικά σε ένα σπίτι παρά τις δυσκολίες των καιρών. Τα παιδιά μας γνωρίζοντας αυτή την αρμονική σχέση μέσα σε μια πολύτεκνη οικογένεια, είναι πολύ πιθανό να θελήσουν σε οποιαδήποτε φάση της ζωής τους να διατηρήσουν αυτή την «υγειή» σχέση στην δουλειά τους, στην οικογένεια που θα κάνουν, στις συναναστροφές τους με τους άλλους ανθρώπους και αυτό είναι μεγάλο κέρδος για μια κοινωνία.
    Σας παρακαλώ πολύ, εσάς που νομοθετείτε, μην διαταράσετε την ηρεμία και την συνοχή της πολύτεκνης οικογένειας, είναι το μόνο που μας έχει μέίνει.

  • 25 Ιουνίου 2015, 07:48 | ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΝΕΡΑΝΤΖΗ

    Νομίζω ότι σχετικά με τα παιδιά των πολύτεκνων οικογενειών το νομοσχέδιο δε λαμβάνει την ιδιαίτερη πρόνοια που δικαιούνται βάσει του συντάγματος. Θα πρέπει να είναι ελεύθερες οι μετεγγραφές για όλους τους πολύτεκνους, διότι στην πράξη δεν μπορεί πολύτεκνη οικογένεια να διατηρεί τρία ή περισσότερα σπίτια. Άρα αν δε δίνονται μετεγγραφές ελεύθερα, τα παιδιά των πολυτέκνων σε πολλές περιπτώσεις αποκλείονται από τις ανώτατες σπουδές για οικονομικούς λόγους, έστω κι αν πέρασαν σε ανώτατα ιδρύματα με πολλούς κόπους και θυσίες. Αυτό κι αν είναι κοινωνική αδικία και ανισότητα.
    Πολυξένη Νεράντζη
    Μητέρα οκτώ παιδιών
    Δρ Μαθηματικός

  • 25 Ιουνίου 2015, 07:42 | Μαρία Γ.

    Είμαι μητέρα δυο παιδιών 18 και 15 ετών, τα οποία μεγαλώνω μόνη μου, τα 13 τελευταία χρόνια, κάτω από πολύ δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες.Είμαι ορφανή από πατέρα από μικρό παιδί και η μητέρα μου έχει κι εκείνη τα δικά της προβλήματα και αδυνατεί να βοηθήσει, όχι μόνο οικονομικά αλλά ούτε ηθικά. Μια μητέρα η οποία μεγαλώνει μόνη της τα παιδιά της τί είναι τέλος πάντων σ΄αυτή τη χώρα; Διότι σε άλλες χώρες είναι άξια σεβασμού, επίσης υποστήριξης από το κράτος. Λυπάμαι πάρα πολύ, διότι δεν εντόπισα παράγραφο να αναφέρεται σε Μ Ο Ν Ο Γ Ο Ν Ε Ϊ Κ Ε Σ οικογένειες (με πολύ χαμηλό εισόδημα). Η σημερινή κυβέρνηση αποτελείται από νέους (ηλικιακά) ανθρώπους, «ανοικτά» υποτίθεται μυαλά, οι οποίοι θα έπρεπε να είναι πιο ευαισθητοποιημένοι σε θέματα όπως ΜΟΝΟΓΟΝΕΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ (με πολύ χαμηλό εισόδημα), κ.α. . Σας ευχαριστώ που με ΑΚΟΥΣΑΤΕ.

  • 25 Ιουνίου 2015, 07:18 | Θεόδωρος

    Κανονικά δεν πρέπει να γινονται μετεγγραφες. Σε καθε περιπτωση δεν πρέπει να γινονται κατ‘ εξαιρεση όπως προβλεπει το άρθρο.

  • 25 Ιουνίου 2015, 06:43 | Στέλιος Τριγώνης

    Κύριοι,
    Το συγκεκριμένο άρθρο εμπεριέχει την εξής αδικία και η πιθανή εφαρμογή του θίγει την αξιοπρέπειά μου ως πολίτη:
    Να υποθέσουμε ότι δύο μαθητές επιθυμούν να περάσουν σε μια σχολή στην Αθήνα με 16000 μόρια.
    Ο μαθητής Α έχει 14000 μόρια και θα δηλώσει μια αντίστοιχη σχολή στην επαρχία αποβλέποντας στην μετεγγραφή.
    Ο μαθητής Β έχει 15000 μόρια αλλά λόγω ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ αδυναμίας με την πίεση της οικογένειας ΔΕΝ ΘΑ ΡΙΣΚΆΡΕΙ και θα δηλώσει μια άλλη σχολή στην Αθήνα (όχι 1ης επιλογής του).
    Τελικά ο μαθητής Α ίσως μετεγγραφεί.
    Το παιδί μου δυστυχώς είναι ο μαθητής Β, αφού ως τετράτεκνος εκπαιδευτικός με μισθό 1015 ευρώ καθαρά και μακροχρόνια άνεργη σύζυγο δεν έχω την δυνατότητα να συντηρήσω 3 σπίτια (το ένα παιδί σπουδάζει την Αθήνα και εγώ κατοικώ στην Χαλκίδα).
    Από την πολιτεία χρειαζόμαστε νόμους ξεκάθαρους και όχι του τύπου «Ο ΤΟΛΜΏΝ ΝΙΚΆ».
    Ευχαριστώ,
    Τ.Σ. Φυσικός

  • 25 Ιουνίου 2015, 06:35 | ΘΟΔΩΡΟΣ ΠΑΤΡΑ

    Στη χώρα μας βιώνουμε μια Γενοκτονία που προηγούμενο δεν είχε συντελεστεί και Δημογραφική κατάρρευση θα έπρεπε να είχε προβληματίσει τους πολιτικούς μας.
    Δυστυχώς όμως αντί να ενισχύσουν την πολυτεκνία και να δώσουν κίνητρα στις οικογένειες να γεννήσουν παιδιά, έρχονται να καταργήσουν τις μεταγραφές των πολυτέκνων, θέτοντας μοριοδότηση, κατά παράβαση του Συντάγματος.
    Ελπίζω στην αλλαγή του νόμου για τις μεταγραφές των πολυτέκνων συμπεριλαμβάνοντας την παρακάτω τροποποίηση:
    «Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μετεγγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».
    Σε διαφορετική περίπτωση οι βουλευτές που θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο χωρίς αλλαγές, θα έχουν συμβάλει με την ψήφο τους στην Γενοκτονία των Ελλήνων που επιβάλουν οι Μνημονιακές πολιτικές των δανειστών.
    Άλλωστε οι μεταγραφές των πολυτέκνων δεν δημιουργεί Δημοσιοοικονομικό κόστος στον προϋπολογισμό, και απευθύνεται σε έναν μικρό αριθμό φοιτητών σε σχέση με το συνολικό που θα ζητήσει μεταγραφεί.
    Θα αποτελέσει παράλληλα και κίνητρο ώστε οι τρίτεκνες οικογένειες, να τεκνοποιήσουν ένα τουλάχιστον ακόμη παιδί και να γίνουν πολύτεκνες, μέσα σε εννέα μήνες, και όχι να διεκδικούν 20 χρόνια να αναγνωριστούν ως πολύτεκνες, παρόλο που το κράτος έως σήμερα, έχει νομοθετήσει πολλά από τα δικαιώματα των πολυτέκνων. Σχεδόν όλα.

  • 25 Ιουνίου 2015, 01:26 | ΜΑΡΙΑ Ζ.

    ΚΑΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ….

    ΟΙ ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ ΝΑ ΕΞΙΣΩΘΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ.

    ΗΤΑΝ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ!!!

    ΤΟ ΠΙΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ

    ΒΕΒΑΙΩΣ ΤΟ ΚΑΤΑ ΚΕΦΑΛΗΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ, ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΗ

    ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ (ΑΚΙΝΗΤΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΞΙΑΣ, ΠΙΣΙΝΕΣ, ΣΚΑΦΗ, ΠΟΛΥΤΕΛΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ!!)

    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!!!!

    ΟΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ

    ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΟΒΑΘΜΙΣΗ ΝΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΙΣΟΨΗΦΙΣΑΝΤΕΣ Η ΟΙ ΦΤΩΧΟΤΕΡΟΙ…

    ΜΑΡΙΑ Ζ.

  • 25 Ιουνίου 2015, 00:52 | ΝΙΚΟΣ Ε.

    κ. υπουργέ,
    το Συνταγμα να μην μεταφράζεται κατά το δοκούν από τα Σ.τ.Ε και τα δοιηκητικά εφετεία. Είναι ξεκάθαρο.
    ΤΟ ΑΡΘΡΟ 21 ΠΑΡΑΓΡ. 2 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, το οποίο αναφέρει:
    «παρ. 2. Πολύτεκνες οικογένειες, ανάπηροι πολέμου και ειρηνικής περιόδου, θύματα πολέμου, χήρες και ορφανά εκείνων που έπεσαν στον πόλεμο, καθώς και όσοι πάσχουν από ανίατη σωματική ή πνευματική νόσο έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το Kράτος.»
    → ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΜΟΝΩΝΕΤΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ όπως π.χ. ανάπηρους ή ανίατους ΕΝΩ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ;
    → ΓΙΑΤΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ ΜΕ ΜΟΛΙΣ 2 ΜΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΞΑΙΡΕΙΤΕ, ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΜΠΙΠΤΟΥΝ ΣΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ 5 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 12;

    Να αποσυρθεί λοιπόν ως απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια… και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:
    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μετεγγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

    (Η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος, θεωρεί πως η μοριοδότηση των πολυτέκνων για μετεγγραφή με δύο (2) μόλις μόρια βρίσκεται εκτός της Συνταγματικής προστασίας που παρέχεται στις πολύτεκνες οικογένειες με την παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος, που αναφέρθηκε παραπάνω και δείχνει επί του προκειμένου την αντιδημογραφική, αντιπολυτεκνική και αντιοικογενειακή διάθεση του νομοθέτη…)

    ΕΠΙΣΗΣ, ΔΙΟΡΘΩΣΤΕ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΥΠΟ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗ. ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΙΣ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΝΕΕΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΤΩΣ ΠΟΣΟΣΤΟΥ 15% ΚΑΤ΄ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΟΠΩΣ ΕΠΙΤΑΣΣΕΙ Η ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ Η ΙΣΟΝΟΜΙΑ. ΣΕ ΤΙ ΦΤΑΙΞΑΝΕ 140 ΠΑΙΔΙΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ 11000 ΠΟΥ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗΣΑΝ? ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΟΥΝ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΦΕΤΙΝΩΝ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΩΝ. ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΟΥΣ . ΔΙΚΑΙΩΣΤΕ ΤΟΝ ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥΣ. ΠΡΑΞΤΕ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΗΘΙΚΟ…….
    ΣΩΣΤΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ…ΜΗΝ ΤΗΝ ΣΦΑΖΕΤΕ!!!!

    ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π. ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΕΞΙ ΠΑΙΔΙΩΝ

  • 25 Ιουνίου 2015, 00:43 | ΒΟΥΛΑ…

    Ε Λ Ε Υ Θ Ε Ρ Ε Σ Μ Ε Τ Ε Γ Ρ Α Φ Ε Σ ΣΕ ΤΡΙΤΕΚΝΟΥΣ ΚΑΙ

    ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ… ΑΠΛΑ ΝΑ ΠΛΗΡΟΥΝ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ.

    ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ ΟΠΩΣ ΕΙΧΕ ΕΞΑΓΓΕΙΛΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ!

    ΜΟΡΙΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΟΝΕΑ ΠΟΥ ΜΟΝΟΣ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ.

  • 24 Ιουνίου 2015, 23:31 | ΈΦΗ

    Έχω μεγάλη εμπειρία και μεγαλώνοντας δύο παιδιά φοιτητές σήμερα και εργαζόμενη στην τοπική αυτοδιοίκηση,στον τομέα κοινωνικής πρόνοιας και Υγείας!
    Με τους τρίτεκνους και πολυτέκνους, ήδη μπαίνουν σε ειδική κατηγορία και τα παιδιά μπαίνουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με λιγότερα μόρια άρα λιγότερο κόπο και διάβασμα!Είναι άδικο αυτά τα παιδιά(που είτε τυχαία είτε έχοντας οι γονείς τους έμμεσους στόχους), να έχουν όλα τα προνόμια!!!Μπαίνουν με λιγότερα μόρια,ΟΧΙ και ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ!ΝΑ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΖΟΥΝ!
    ΑΝΤΙΘΕΤΑ κάποιοι γονείς, αδυνατούσαν οικονομικά από παλιά,να συντηρήσουν τα παιδιά και βάζοντας τη λογική δεν έκαναν πάνω από ένα ή δύο παιδιά!Αυτά τα παιδιά,σαν τα δικά μου και πολλά άλλα,χωρίς κανένα προνόμιο,χωρίς φροντιστήρια,μόνο με πολύ πολύ διάβασμα,ξεχνώντας τι σημαίνει έξοδος,βόλτα και πολλά άλλα,πέρασαν σε άλλες πόλεις!Αυτά τα παιδιά δεν έχουν το δικαίωμα μεταγραφής!
    α)Προσωπικά θα πρότεινα ίσα μέτρα και ίσα σταθμά,για όλα τα παιδιά.Δικαιοσύνη και Δημοκρατία που θα υπηρετεί και θα προασπίζεται τα συμφέροντα του συνόλου της κοινωνίας, και όχι κάποιων μόνο τμημάτων της.
    β)Οι μεταγραφές από τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού,που θέλετε να ψηφίσετε,είναι ακόμη πιο άδικο!Ποιοι μπορούν κύριε Υπουργέ να πάνε να σπουδάσουν σε άλλη χώρα?Αυτοί που τα έχουν πολλά!Βάζουν τα παιδιά τους σε όποιο Πανεπιστήμιο θέλουν,γιατί έχουν λεφτά!ΌΧΙ και να τους κάνουμε μεταγραφές και να έρχονται με τα δικά μας παιδιά,που έδωσαν και αυτά και εμείς και να έχουν ίσα δικαιώματα???
    γ)Μπορείτε να κάνετε ιδιωτικά Πανεπιστήμια και αυτοί που μπορούν να πληρώσουν,αντί να πηγαίνουν σε άλλες χώρες,τα χρήματα τους να τα αφήνουν στη χώρα μας και ταυτόχρονα να ανοίξουν και νέες θέσεις εργασίας!
    δ)Και γι’αυτή τη χρονιά να ισχύσουν τα παλιά μέτρα μεταγραφών και να γίνει ένα σχέδιο μεταγραφών,όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικό,άρα θέλετε χρόνο.Ότι γίνετε πρόχειρα,θα έχει πολλά λάθη!
    ε)Τα εισοδήματα που προτείνονται για τις μεταγραφές, είναι Πρόνοιας,για ασφαλιστικά βιβλιάρια!Αυτά τα εισοδήματα δε φτάνουν ούτε για να πληρώσουμε τους λογαριασμούς μας,ούτε για να φάμε!Πρέπει να ανέβουν κατά πολύ και να ακολουθήσουμε τα Ευρωπαϊκά πρότυπα!Οι κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων και Περιφερειών να προτείνουν με έκθεση τεκμηριωμένη,αν είναι επιβεβλημένο να γίνει η μεταγραφή!
    στ)Να παραμείνει το δεδομένο,όταν έχεις ένα από τα παιδιά σε άλλη πόλη,τα άλλα να είναι κοντά στο σπίτι τους!Εφ’όσον και η οικονομική κατάσταση είναι τέτοια,που δεν μπορεί να συντηρήσει πάνω από δύο σπίτια!
    ζ)Το ποσοστό αναπηρίας να ανέβει από το 67% που κάποιοι το παίρνουν εύκολα και θα είναι ιάσιμο!Να γίνει όπως σε όλους τους φορείς,80% και η πάθηση να είναι χρόνια!

  • 24 Ιουνίου 2015, 22:38 | Βασιλική

    Σε μια χώρα που καταρρέει δημογραφικά και κλείνουν οι τάξεις των σχολείων λόγω έλλειψης παιδιών, δεν μπορεί να δίνετε μοριοδότηση (παρ.7.ε), σε πολύτεκνους και τέκνα τους μόλις 2 μόρια !!!

    Η μοριοδότηση των πολυτέκνων για μετεγγραφή με δύο (2) μόλις μόρια βρίσκεται εκτός της Συνταγματικής προστασίας που παρέχεται στις πολύτεκνες οικογένειες με την παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος. Αν περάσει ο Νόμος, θα τον ανατρέψουμε στα δικαστήρια, Ελληνικά και Ευρωπαϊκά!
    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:

    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

  • 24 Ιουνίου 2015, 22:35 | Κωνσταντίνα

    Ενώ δεν έχω πολύτεκνη οικογένεια νιώθω ότι πρέπει να μιλήσω για μια ιδιαίτερη ομάδα της κοινωνίας μας. Διαβάζω ότι υπάρχει πιθανότητα να θεσπιστούν οικονομικά κριτήρια για τις μετεγγραφές των πολύτεκνων υποψηφίων. Γιατί;

    Ακόμα και αν δεν βρίσκεται η πολύτεκνη οικογένεια στα όρια της φτώχειας σίγουρα εν μέσω κρίσης θα επιβαρυνθεί σοβαρά οικονομικά ανοίγοντας ένα δεύτερο σπίτι.

    Οι περισσότερες πολύτεκνες οικογένειες έχουν παιδιά σε κοντινές ηλικίες και έτσι φέτος θα ανοίγουν ένα νέο σπίτι και θα προετοιμάζουν ένα ή περισσότερα παιδιά για πανελλήνιες.

    Τέλος πόσες πολύτεκνες οικογένειες βρίσκονται σε τέτοια οικονομική κατάσταση που δεν θα θιγούν με το κόψιμο των μετεγγραφών; Στατιστικά οι πλούσιοι δεν είναι πολύτεκνοι ,ή, αν είναι, δυστυχώς, δεν καταδέχονται τα ελληνικά πανεπιστήμια.Στέλνουν τα παιδιά τους κατ΄ευθείαν στο εξωτερικό.

  • 24 Ιουνίου 2015, 22:34 | Κασάπογλου Θ.

    Κύριε Υπουργέ, μπαίνοντας στο συγκεκριμένο site, δεν περίμενα να δω τόσα μηνύματα φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό, έχοντας πολλά (κυρίως υγείας) προβλήματα. Αρχικά, περαν των διαφόρων προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζω προσωπικά, ένας άλλος παράγοντας που παίζει ρόλο στην ψυχολογία του φοιτητή είναι η φοίτηση σε ένα ξένο κράτος, προερχόμενος απο την αποτυχία του στις πανελλήνιες εξετάσεις. Σε περίοδο οικονομικής κρίσης, θεωρώ οτι θα έπρεπε να δωθεί βάση στην αναπτυξιακή πολιτική, η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με την μεταγραφή των ελλήνων φοιτητών του εξωτερικού, οδηγώντας στην γρηγορότερη αλλά και ποιοτικότερη ανάπτυξη της χώρας (και του πανεπιστημιακού κλάδου κατ’ αυτόν). Πιστεύω και θέλω να πιστεύω οτι όσο τα δικά μου λεγόμενα, τόσο και των υπολοίπων, θα παρθούν υπ’όψην σας..

  • 24 Ιουνίου 2015, 22:23 | Αναστάσης

    Είμαι πατέρας ΔΙΔΥΜΩΝ που συμμετείχαν φέτος στις πανελλαδικές.

    Αισθάνομαι την ανάγκη να σας ευχαριστήσω για την πρόβλεψή σας για ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΔΥΜΩΝ γιατί τρέμουμε στην ιδέα ότι σε δύο μήνες μπορεί να χρειαστεί να συντηρούμε τρία σπίτια.

    Επίσης είναι επιβεβλημένο να γίνει υπαγωγή των ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ στην παράγραφο 8, όπως αιτούνται, γιατί το δικαιούνται συνταγματικά και γιατί αυτό θα διευκολύνει σημαντικά τις υπόλοιπες κατηγορίες μοριοδότησης.

    Συγκεκριμένα με αυτόν τον τρόπο θα απελευθερωθεί ένα σημαντικό μέρος του 15%, που θα καταλάμβαναν οι πολύτεκνοι, προς όφελος των άλλων κατηγοριών.

  • 24 Ιουνίου 2015, 22:15 | Στέφανος

    Η πολύτεκνη οικογένεια προστατεύετε από το σύνταγμα.Για να υπάρχει Ελλάδα πρέπει να στηριχθούν οι πολύτεκνοι. Γιατί όλοι οι πολιτικοί ( κυβερνήσεις) χτυπούν τους πολύτεκνους; Δώστε περισσότερα μόρια στους πολύτεκνους φοιτητές για να μπορέσουν να μεταγραφούν εκεί που τους κοστίζουν λιγότερο οι σπουδές τους.Βοηθήστε τους πολύτεκνους φοιτητές το έχουν ανάγκη!!! για να μην αποτελούν τεκμήρια για τους γονείς τους.!!! Ευχαριστώ.

  • 24 Ιουνίου 2015, 22:03 | Μαρινος

    Κ.Υπουργε θα ηθελα να σας προσεγγίσω να ασχοληθειτε με το θεμα των Ελληνων Φοιτητων που βρίσκονται στο εξωτερικο και με κοπο προσπαθουν να εκπληρωσουν τα ονειρα τους παρολο τις σημερινες συνθηκες της χωρας μας.σημαντικο ποσο χρημάτων σπαταλαει ο ελληνικος Λαός για να μπορεσει να επενδυσει στα ονειρα των παιδιων του καθως στον χωρο της Τριτοβάθμιας εκπέδευσης ειναι δυσκολο ο καθενας να μπορεσει να γινει εισακτεος διχως να εχει περασει απο Αρκετα δυσκολες δοκιμασιες οπου πολλες φορες ειναι κατι απιθανο.Μιλαω φυσικα για τις Πανελλαδικες εξετασεις.
    δεν θελω να επικεντρωθω παρα πολυ στο θεμα του Ελληνικου Συστηματος της Παιδιας , λογικα το εχουν μελετησει σωστα ατομα και βλεπουν πως ειναι καλη η λειτουργια του,Θελω να επικετρνωθω στους Φοιτητες που βρισκονται στο εξωτερικο οι οποιοι πασχουν απο καποια σοβαρη ασθενια η οποια τους »χτυπησε την πόρτα» καπως απρόοπτα στην μεση σπουδων τους και δεν μπορουν να ανταπεξελθουν με βατο τρόπο στις απαιτησεις της σχολης τους,επειτα με πολλα προβληματα ρατσισμου που αντιμετωπιζουμε στις μερες μας ειναι επισης λιγο δυσκολο να καταλαβει καποιος το ποσο σημαντικο ειναι καποιο προβλημα Υγειας και να μην φερει αλλες σκεψεις,αρνητικες σκεψεις στο μυαλο του οι οποιες θα στραφουν εναντιων του επειδη τον θεωρουν »Ξενο»…
    Είμαι Φοιτητής στο εξωτερικο με γνωστο που πασχει απο ασθενια και ειναι δυσκολο να τελειωσει τις σπουδες του.Αναζηταει μεταγραφει αλλα κανενας δεν ασχολειται να κοιταξει σοβαρα το θεμα παρολο που υπαρχει Ιατρικη επιτροπη και απο τις 2 πλευρες , ειναι κριμα να σταματαμε τα ονειρα καποιου που διχως να το θελει η ζωη του τα εχει φερει διαφορετικα στο θεμα υγειας του …Με μεγαλη ταπεινωση και με ΜΕΓΑΛΗ αναγκη που εχω θελω να σας ζητησω να ασχοληθειται με τις μεταγραφες των Αλλοδαπών Ελλήνων Φοιτητων ….Ευχομαι να διαβασετε το μηνυμα μου και να μπορεσετε να χαρισετε πολλα χαμογελα σε πολλους φοιτητες εστω συζητωντας αυτο το θεμα στην Βουλη ………

  • 24 Ιουνίου 2015, 22:00 | ΓΙΩΡΓΟΣ K.

    Κύριε Υπουργέ,
    Θα ήθελα να σας μιλήσω για ένα θέμα που με αφορά τα τελευταία χρόνια- και δεν είναι άλλο- από την επιτέλους επιστροφή των Ελλήνων φοιτητών του εξωτερικού στα πανεπιστήμια της χώρας μας μέσω της μεταγραφής.Καθώς πέρα της δυσκολίας φοίτησης σε ένα ξενόγλωσσο πανεπιστήμιο, έρχονται να προστεθούν και τα οικονομικά βάσανα της εκάστης οικογένειας μαζί με τα προβλήματα υγείας που ήδη προϋπάρχουν για συγκεκριμένους Έλληνες φοιτητές,έχοντας έτσι δημιουργήσει μια επίπονη και δυσβάσταχτη σταδιοδρομία σαν αποτέλεσμα των προηγούμενων νόμων και διατάξεων.Έχοντας αποδείξει πλέον, πως η τωρινή κυβέρνηση δεν φοβάται τις ανατρεπτικές αλλαγές, σας δίνω το ερέθισμα να κάνετε άλλη μια.

  • 24 Ιουνίου 2015, 21:58 | Σπύρος Δρόσος

    Είμαι εκπαιδευτικός σε δημοτικό σχολείο και τρίτεκνος και ζω, εδώ και χρόνια, την τραγικότητα του να γράφονται στην πρώτη τάξη όλο και λιγότερα παιδιά. Δεν με εκπλήσσει το φαινόμενο γιατί γνωρίζω ότι η δημιουργία οικογένειας γίνεται όλο και περισσότερο άπιαστο όνειρο για τα νέα παιδιά. Η νέα γενιά είναι το μέλλον μιας χώρας, γι αυτό και αποτελεί συνταγματική επιταγή η προστασία της οικογένειας και ιδιαίτερα της πολύτεκνης οικογένειας. Αν και τρίτεκνος, με τα δύο παιδιά μας να σπουδάζουν ήδη σε άλλη πόλη και το τρίτο να ετοιμάζει το μηχανογραφικό του για να σπουδάσει κι αυτό, δε θα μιλήσω για τη δική μας περίπτωση, γιατί σέβομαι τις δεδομένες δυνατότητες και περιορισμούς των εκπαιδευτικών μας ιδρυμάτων, αλλά θα μιλήσω και θα διαμαρτυρηθώ έντονα για τη μοριοδότηση των πολύτεκνων και των τέκνων τους με μόλις 2 μόρια (παρ.7.ε)! Κάτι τέτοιο βρίσκεται εκτός της Συνταγματικής προστασίας που παρέχεται στις πολύτεκνες οικογένειες με την παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος. Και να ψηφιστεί ένας τέτοιος νόμος, θα ανατραπεί δικαστικά! Με δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια, με τους νόμους που έχουν ψηφιστεί (φορολογικούς και άλλους) η πολύτεκνη οικογένεια όχι μόνο δεν προστατεύεται, αλλά βρίσκεται κυριολεκτικά υπό διωγμό, φρονώ ότι αποτελεί στοιχειώδης υποχρέωση του νομοθέτη να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:

    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

    Οι σύγχρονοι ήρωες πολύτεκνοι οικογενειάρχες (σας θυμίζω ότι δεν ανήκω σ’ αυτούς) δεν έχουν ανάγκη από μπράβο και από μετάλλια. Έχουν, όμως, την ανάγκη να νοιώσουν επιτέλους την Πολιτεία συμπαραστάτη στο δύσκολο αγώνα που δίνουν για να προσφέρουν άξια μέλη στην κοινωνία μας.

  • 24 Ιουνίου 2015, 21:46 | ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

    Είμαι μία μάνα με 5 παιδιά. Είμαι εκπαιδευτικός όπως και ο άντρας μου και τα παιδιά μου δεν έχουν εισόδημα. Τα πενιχρά εισοδήματα μας δηλώνονται όλα και φορολογούμαστε κανονικά.
    Τα παιδιά δεν κρύβονται ενώ τα εισοδήματα στην Ελλάδα όλοι ξέρουμε ότι κρύβονται. Είναι άδικο το κριτήριο του εισοδήματος να πριμοδοτείτε περισσότερο από τις ψυχές των παιδιών.
    Με αυτό το νομοσχέδιο κόβετε τα όνειρα των παιδιών να σπουδάσουν αυτό που θέλουν και μας στερείτε το δικαίωμα να κάνουμε αίτηση για μετεγγραφή αφού δεν μπορούμε να ρισκάρουμε την περίπτωση της απόρριψης.
    Κύριοι οι πολύτεκνοι είναι τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης.
    Για δεκαετίες τα παιδιά των πολυτέκνων παίρνανε ελεύθερα μετεγγραφή χωρίς να δημιουργείτε κανένα πρόβλημα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και το κυριότερο χωρίς κανένα κόστος για την πολιτεία.
    Είναι αδιανόητο αυτό που πάτε να κάνετε τώρα.
    Είναι άδικο αυτό που πρόκειται να κάνετε ψηφίζοντας αυτό το νομοσχέδιο

  • 24 Ιουνίου 2015, 21:35 | arl

    ΝΑ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΟΠΩΣ ΓΙΝΟΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΑ ΑΛΛΑ ΝΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ

  • 24 Ιουνίου 2015, 21:31 | ΔΙΟΝΥΣΗΣ

    ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΣΕ ΜΕΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΚΑΙ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΠΟΥ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΜΙΣΘΩΤΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.

    ΟΧΙ ΣΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ.

    ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΤΕ ΚΑΙ ΕΝΘΑΡΥΝΕΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ.

  • 24 Ιουνίου 2015, 21:23 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ Η ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΑΔΙΚΕΙ ΚΑΤΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ 3 Ή ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΤΕΚΝΩΝ.
    ΜΕ 1 & 2 ΜΟΡΙΑ ΣΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΑΥΤΕΣ ΞΕΡΟΥΝ ΠΩΣ ΤΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΠΕΡΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ.
    ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΥΝ 3.000 € ΕΩΣ 9.000 € ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ. ΑΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΗΛΟΜΕΝΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ…. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • 24 Ιουνίου 2015, 21:20 | Διονύσης Τσακίρογλου

    Πολλά μπράβο που δίνετε την δυνατότητα σε παιδιά με αναπηρία να σπουδάσουν στον τόπο κατοικίας τους,ένα μεγάλος μέρος της ελληνικής κοινωνίας σας ευχαριστεί!Είμαι πατέρας παιδιού με επιληψία και με την πρωτοβουλία σας θα μπορέσει να πραγματοποιήσει το όνειρό του!

  • 24 Ιουνίου 2015, 21:19 | Βασιλης

    Οι δικαιουχοι που αναφερονται στην περιπτωση του αρθρου 12, παταγραφος 7 περιπτωση η ´ (ο δικαιουψος να εχει γονεις,τέκνα ή συζηγο που εχει αναπηρια 67% και ανω..) προτεινεται οπως μεταγραφονται αυτοματως συον τοπο κατοικιας τους χωρις να υφισταται καποιο αλλο κριτηριο.
    Στις συγκεκριμενες οικογενειες η οικονομικη αιμορραγια ειναι ανυπολογιστη λόγω των υπερογκων ποσων που απαιτουνται να δαπανηθουν για την περιθαλψη,τα φαρμακα,τη βοηθεια κατ´ οικον καθως και τη ψυχολογικη στηριξη του ατομου. Τα ανωτερω εξοδα ειναι υποχρεωτικα και δε μπορουν να υποχωρησουν λογω εξοδων μιας φοιτησης σε ετερη πολη.
    Εκτος βεβαια απο τους οικονομικους λογους υφιστανται και ψυχολογικοι λογοι (στηριξη παιδιου-φοιτητη καθως και γονεα-ασθενους) οι οποιοι καθιστουν απαραιτητη τη μεταγγραφη του παιδιου στον τοπο κατοικιας του

  • 24 Ιουνίου 2015, 21:13 | Μαρία Γιαννακοπούλου

    Με λύπη βλέπω ότι στις προϋποθέσεις για τις μετεγγραφές δεν υπολογίζονται καθόλου οι γονείς που είναι μακροχρόνια άνεργοι. Είμαι τέσσερα χρόνια άνεργη και χωρίς καμία προοπτική να βρω εργασία, λόγω της ύφεσης και όλων των παραγόντων που έχουν στην κυριολεξία περιθωριοποιήσει τους εργαζόμενους άνω των 40, εγώ είμαι 47 ετών. Θα πρέπει λοιπόν να υπολογιστούν μόρια και για τους μακροχρόνια άνεργους γονείς ώστε να έχουν τα παιδιά τους τη δυνατότητα να σπουδάσουν στον τόπο που μένουν. Αυτή είναι πραγματική δικαιοσύνη, γιατί την οικονομική καταστροφή της χώρας δεν την επιλέξαμε εμείς και σίγουρα δεν την διατηρήσαμε εμείς. Αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα να βγει η Ελλάδα από την κρίση και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, τουλάχιστον ας μορφωθούν τα παιδιά μας για να αναζητήσουν ως πτυχιούχοι το μέλλον τους οπουδήποτε θα μπορέσουν, με επαρκή εφόδια. Ευχαριστώ για την προσοχή σας.