ΜΕΡΟΣ Γ΄ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ Άρθρο 47 Αποστρατευτικός βαθμός εθελοντών μακράς θητείας – Τροποποίηση παρ. 4 και 6 άρθρου 13 ν. 1848/1989

Στο άρθρο 13 του ν. 1848/1989 (Α΄ 112) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στο πρώτο εδάφιο της παρ. 4 η λέξη «ανθυπολοχαγού» αντικαθίσταται από τη λέξη «Υπολοχαγού», β) στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 6 η λέξη «υπολοχαγού» αντικαθίσταται από τη λέξη «Λοχαγού», η λέξη «ανθυπολοχαγού» αντικαθίσταται από τη λέξη «Υπολοχαγού» και το άρθρο 13 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 13
1. Οι διατάξεις του ν. 1513/1985 (ΦΕΚ 12) εφαρμόζονται αναλόγως και για το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία. Όπου στον παραπάνω νόμο αναφέρονται οι όροι Στρατός Ξηράς, κανονισμοί και βαθμοί υπαξιωματικού, νοούνται και οι άλλοι κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων, οι αντίστοιχοι κανονισμοί και βαθμοί υπαξιωματικών.
2. Ο αριθμός των οπλιτών πενταετούς υποχρέωσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 2.500 και 1760 για το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία αντίστοιχα. Ο αριθμός των κατατασσομένων κάθε έτος καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.
3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Αρχηγού του αντίστοιχου Κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων, μπορεί να αυξάνεται ο αριθμός των οπλιτών με πενταετή υποχρέωση κάθε κλάδου.
4. Μετά τη λήξη της πενταετούς υποχρέωσής τους όσοι επιθυμούν μπορούν, ύστερα από αίτησή τους, να αξιολογηθούν και να επιλεγούν για περαιτέρω παραμονή στις Ένοπλες Δυνάμεις με τον βαθμό που φέρουν ως Εθελοντές Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ.) μέχρι τη συμπλήρωση 35ετούς συντάξιμης υπηρεσίας και εξελίσσονται βαθμολογικά μέχρι τον βαθμό του Υπολοχαγού και των αντιστοίχων των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι προϋποθέσεις, τα κριτήρια, η διαδικασία επιλογής και ένταξής τους στην κατηγορία των Ε.Μ.Θ. καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που εκδίδεται μετά από πρόταση του αρμόδιου κατά Κλάδο Ανωτάτου Συμβουλίου. Η ένταξή τους πραγματοποιείται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας ύστερα από πρόταση των αρμόδιων Συμβουλίων Κρίσεων. Μέχρι την έναρξη ισχύος των προβλεπόμενων στο δεύτερο εδάφιο της παρούσας παραγράφου υπουργικών αποφάσεων, όσοι εθελοντές πενταετούς υπηρεσίας υπέβαλαν αίτηση ένταξής τους στο θεσμό των Ε.Μ.Θ. συνεχίζουν να διέπονται από τις προϊσχύουσες διατάξεις.
5. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζονται αναλογικά και για τις εθελόντριες του ν. 705/1977 (ΦΕΚ 279), που το επιθυμούν. Όσες από αυτές συμπλήρωσαν ήδη ή θα συμπληρώσουν στο μέλλον πενταετή υπηρεσία θα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική αίτηση παραμονής εντός δύο μηνών από την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου ή από την ημερομηνία συμπληρώσεως της πενταετούς υπηρεσίας αναλόγως με την περίπτωση. Όσες δεν υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου εξακολουθούν να διέπονται από τις ρυθμίσεις του ν. 705/1977.
6. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, καθορίζονται τα θέματα ιεραρχίας και προαγωγών, οι καταστάσεις, οι προϋποθέσεις μισθολογικής προαγωγής τα ασφαλιστικά ταμεία, οι κρατήσεις και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των παραγράφων 4 και 5 του άρθρου αυτού. Κατά παρέκκλιση των προβλεπομένων στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 4 ως προς τον καταληκτικό βαθμό, με όμοιο προεδρικό διάταγμα καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις για την απονομή αποστρατευτικού βαθμού Λοχαγού και αντιστοίχων των άλλων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων σε Εθελοντές και Εθελόντριες Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ.) βαθμού Υπολοχαγού, που τίθενται σε αποστρατεία.
7. Ο αριθμός των οργανικών θέσεων των εθελοντών – εθελοντριών μακράς θητείας σε κάθε Κλάδο καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κατόπιν εισηγήσεως του οικείου Ανωτάτου Συμβουλίου, ανάλογα με τις ανάγκες της υπηρεσίας.
8. Για τους ανθυπασπιστές υφίστανται ξεχωριστές οργανικές θέσεις, ενώ για τους υπαξιωματικούς εθελοντές και εθελόντριες μακράς θητείας είναι κοινές, υπολογισμένες στο βαθμό του Αρχιλοχία, Αρχικελευστή και Αρχισμηνία αντίστοιχα.
9. Η κατανομή, συγχώνευση ή μεταφορά των οργανικών θέσεων εντός κάθε κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων κατά όπλο, σώμα ή γενική ειδικότητα ενεργείται με απόφαση του Αρχηγού του οικείου Γενικού Επιτελείου μετά από εισήγηση του οικείου Ανωτάτου Συμβουλίου.
10. Οι υπηρετούντες κατά τη δημοσίευση του παρόντος εθελοντές και εθελόντριες μακράς θητείας καλύπτουν θέσεις που θα καθορισθούν σύμφωνα με την παράγραφο 7 του παρόντος.».

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 15:42 | Γιώργος

    ΣύνδεσμοςΔώστε λύση στο συνταξιοδοτικο των ΕΠΟΠ, Καταργήσετε τα όρια ηλικίας.

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 15:04 | Σταύρος

    Είναι κρίμα να παίζεται με την υπομονή των χιλιάδων συναδέλφων..
    Δώστε επιτέλους μία ξεκάθαρη απάντηση…

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 15:24 | Δημητρης

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών.Διοριστηκαμε με τον Νόμο των ΕΠΟΠ για 35 χρόνια υπηρεσίας,και όχι αποστρατεία στα 50 με το ΝΔ του 74.

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 14:43 | Νεκτάριος

    Πρέπει να λυθεί το θέμα των ΕΠΟΠ διότι πίσω από τις 20000 είναι άλλοι τουλάχιστον 60.000 άνθρωποι που βασίζονται σε εμάς..Δεν μπορεί να μας αφήσετε στον αέρα και χωρίς αύριο.
    Με εκτίμηση
    Νεκτάριος

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 14:48 | Χρηστος Νικολης

    Άμεση λύση στο συνταξιοδοτικο τον ΕΠΟΠ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 14:37 | Απόφοιτος τάξης 1996 ΣΜΥ

    Είναι σύνηθες η Πολιτεία να αποφασίζει να καλύψει τις ανάγκες των ΕΔ με νέες νομοθετικές παρεμβάσεις, αναγνωρίζοντας παράλληλα την προσφορά των στελεχών και αναβαθμίζοντάς τα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η απονομή ενός ακόμα βαθμού Αξιωματικού στους συναδέλφους προέλευσης ΕΜΘ μέχρι το βαθμό του Λοχαγού προφανώς κινείται σε αυτή την κατεύθυνση. Βέβαια είναι προκλητικό το γεγονός ότι σε 4 χρόνια θα τους απονέμονται 3 βαθμοί, κάτι που δεν ισχύει για Αξιωματικούς καμίας άλλης προέλευσης στις ΕΔ (ΑΣΕΙ-ΑΣΣΥ). Το σημαντικότερο πρόβλημα που διαπιστώνεται είναι ότι οι προαγωγές των ΕΜΘ στους βαθμούς των Αξιωματικών γίνονται με σκανδαλώδη και λάθος τρόπο και γι’αυτό η ρύθμιση μπορεί να χαρακτηριστεί φωτογραφική.
    Σύμφωνα με το άρθρο 28 του ν. 3883/2010 αλλά και εσωτερικές διαταγές των ΕΔ, για την προαγωγή των Αξιωματικών οι χρόνοι διοίκησης και ειδικής υπηρεσίας θεωρούνται βασικό προσόν. Οι Αξιωματικοί ΕΜΘ με την υπόψη ρύθμιση εξαιρούνται, παρόλο που είναι οι νεότεροι όλων με αποτέλεσμα να δημιουργείται ευνοϊκή αντιμετώπιση εις βάρος αρχαιότερων Αξιωματικών (ΑΣΕΙ-ΑΣΣΥ) αυτό δεν ισχύει; Με την υποστελέχωση που υπάρχει στις ΕΔ, δεν υπάρχει η πολυτέλεια να μένουν εκτός υπηρεσιακών σχεδιασμών Αξιωματικοί με 30 έτη εμπειρία όταν οι Αξιωματικοί ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ έχουν παράλληλα 2 και 3 καθήκοντα.
    Οι χρόνοι διοίκησης και ειδικής υπηρεσίας είναι υποχρεωτικοί και θεωρούνται το μεγάλο αγκάθι για χιλιάδες συναδέλφους και τις οικογένειές τους αφού διαρκώς δημιουργούν συνθήκες μετάθεσης σε παραμεθόριο, πολεμικά πλοία και πτέρυγες μάχης. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση οι Αξιωματικοί ΕΜΘ έχουν περιορισμένο εύρος μεταθέσεων που μπορούν να λάβουν, αφού όλες οι επίμαχες μένουν εκτός. Στην Ανάλυση Συνεπειών της Ρύθμισης του νομοσχεδίου δεν υπάρχει καμία αναφορά για τα παραπάνω, γεγονός που αποδεικνύει ότι το ζήτημα (και οι συνέπειές του σε όλους τους άλλους) δεν εξετάστηκε. Πρόκειται δηλαδή όντως για μια φωτογραφική διάταξη σκάνδαλο.
    Η προαγωγή στους βαθμούς των Αξιωματικών είναι συνυφασμένη με τους χρόνους διοικήσεως και ειδικής υπηρεσίας και οι συνάδελφοι προέλευσης ΕΜΘ δεν επιτρέπεται να μένουν εκτός με προκλητική πολιτική παρέμβαση. Με την επιχειρούμενη ρύθμιση του άρθρου 47 του νομοσχεδίου, δημιουργείται μια τριπλή αδικία έναντι όλων των υπόλοιπων αρχαιότερων Αξιωματικών:
    (α) θεσμοθετείται κατ’ εξαίρεση αντιμετώπιση των ΕΜΘ σε χρόνους διοίκησης και ειδικής υπηρεσίας με όσα αυτό συνεπάγεται (μεταθέσεις κλπ)
    (β) θεσμοθετείται κατ’ εξαίρεση σταδιοδρομική εξέλιξη (προαγωγή δίχως βασικό προσόν και αναλογικά ταχύτερη εξέλιξη, όταν όλοι οι υπόλοιποι Αξιωματικοί «κολλάνε» σε βαθμούς).
    (γ) θεσμοθετείται η προαγωγή με ευμενέστερους όρους αξιολόγησης λόγω έλλειψης υποχρεωτικότητας σε χρόνους διοικήσεως και ειδικής υπηρεσίας.
    Ο βαθμός δεν έχει μόνο δικαιώματα, έχει και υποχρεώσεις. Οι Αξιωματικοί ΕΜΘ πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα με όλους τους άλλους, αρχαιότερούς του Αξιωματικούς, και να συμπεριληφθούν χρόνους διοίκησης και ειδικής υπηρεσίας. Το ΥΠΕΘΑ οφείλει να αποτρέψει αδικία που θα δημιουργηθεί εις βάρος χιλιάδων Αξιωματικών.

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 14:32 | Bασίλης

    Δώστε λύση στο συνταξιοδοτικο των ΕΠΟΠ επιτέλους,δεν μπορείτε να κρατάτε στην αμφιβολία για το μέλλον των παιδιών μας μετά από 25 σχέδόν χρόνια υπηρεσίας. Καταργήσετε τα όρια ηλικίας ώστε να μπορέοσυμε να πάρουμε τις συνταξεις μας τουλαχιστον στα 30 με 35 χρονια υπηρεσίας

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 14:28 | Ιορδανης

    Ας δωθεί επιτέλους μια λύση στο συνταξιοδοτικό των εποπ, θα μείνουν οικογένειες χωρίς εισοδημα

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 14:28 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΣΙΝΑΡΙΔΗΣ

    ΤΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΤΩΝ ΕΠ.ΟΠ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΌΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΟΠΛΙΤΗ,ΑΤΟΜΙΚΑ, ΑΛΛΑ Κ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ…ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΑΒΕΒΑΙΟ. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 14:11 | Γκίκας Κωνσταντίνος

    Δώστε μια βιώσιμη λύση σε ανθρώπους που θα έχουν υπηρετήσει στο στράτευμα 25 και 30 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας. Τα σημερινά δεδομένα που οδηγούν στη δημιουργία μιας στρατιάς ανέργων στην ηλικία των 50 δεν αρμόζει σε δυτικό πολιτισμό. Η αδιαφορία πρέπει να σταματήσει και να αντιμετωπιστούν οι Επαγγελματίες Οπλίτες επιτέλους όπως οι υπόλοιποι συνάδελφοι τους. Εκμεταλλευτείτε τη συσσωρευμένη εμπειρία και το άριστα γνωσιακό αντικείμενο.Είτε κατάργηση του παράλογου νόμου του 1974 είτε αποχώρηση από το στράτευμα με αξιοπρέπεια και υγιή οικονομικά διαβίωση σε ανθρώπους που προσφέρανε ότι είχανε διαθέσιμο στις κατά περιόδους δύσκολες στιγμές του Έθνους.Δεν μπορώ να φανταστώ πως το κενό της νομοθεσίας που προκύπτει από το χάσμα που προκλήθηκε με την εφαρμογή ενός νόμου 50 ετών που τον συμπληρώνει ένας σκληρός μνημονιακός νόμος θα επιτρέψουν την έκθεση της πολιτείας.

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 14:29 | Στέλλα

    Στο παρόν νομοσχέδιο θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη των Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠΟΠ καθώς και το συνταξιοδοτικό πλαίσιο.

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 14:40 | Στελλα

    Στο παρόν νομοσχέδιο θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η βαθμολογική και μισθολογικη εξέλιξη των Υπαξιωματικων προέλευσης ΕΠΟΠ, καθώς και το συνταξιοδοτικο πλαίσιο.

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 14:26 | Παναγιώτης Σμαραγδάς

    Ως Επαγγελματίας οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί νομοσχέδιο προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των επαγγελματιών οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 14:10 | Παναγιώτης Σμαραγδάς

    Επαγγελματίας οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί νομοσχέδιο προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των επαγγελματιών οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 14:47 | Στέλιος

    Άμεση και βιώσιμη λύση στο συνταξιοδοτικό πρόβλημα των υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 14:11 | Γιωργος Δ.

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 13:46 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟΣ

    Δώστε λύση άμεσα στο συνταξιοδοτικό όλων των ΕΠ.ΟΠ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 13:54 | Άννα Ζ.

    Παρακαλούμε όπως επιλυθεί άμεσα το συνταξιοδοτικό των επαγγελματιών οπλιτών!!
    Όπως οι ένοπλες δυνάμεις καθημερινά δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για την προστασία της χώρας και του κράτους έτσι και το κράτος με την σειρά του πρέπει να φροντίσει τις 20000 οικογένειες οι οποίες αγωνιούν για το μέλλον τους!!!
    Κανένα κράτος δικαίου δεν αφήνει τους πολίτες του να αγωνιούν με αυτό τον τρόπο!!

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 13:10 | Αλέξανδρος

    Άμεση επίλυση στο συνταξιοδοτικό τον ΕΠΟΠ.. τόσος κόσμος είναι στο άγνωστο κ πόσο μάλλον και οι οικογένειες τους..

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 13:50 | ΛΑΖΑΡΟΣ

    Δώστε λύση στο συνταξιοδοτικό θέμα τον ΕΠΟΠ και καταργήστε έναν νόμο που όταν εκδόθηκε δεν υπήρχε κανένας παρόμοιος θεσμός

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 13:55 | Ηλίας

    Το συνταξιοδοτικό των ΕΠ.ΟΠ. είναι το μείζον θέμα το οποίο απασχολεί 20000 συναδέλφους μου. Απορίας άξιο το ότι δεν έχουν συμπεριληφθεί στο υπόψιν νομοσχέδιο, ενώ έχει συμπεριληφθεί για τους ΕΜΘ ο καταληκτικός βαθμός του Λγου οι οποίοι είναι μη παραγωγικής σχολής όπως τους ΕΠ.ΟΠ. Ζούμε μια αβεβαιότητα και κάθε μέρα ψάχνουμε στα site μήπως διαβάσουμε κάποια καινούργια δήλωση ή έγγραφο της ιεραρχίας του Στρατού που μνημονεύει το συνταξιοδοτικό μας. Δώστε άμεσα λύση, έχουμε αφιερώσει τη ζωή μας στον Στρατό και ζητάμε να εφαρμοστούν αυτά που υπογράψαμε τα οποία συμπεριλαμβάνονται στην προκήρυξη μας όταν καταταχτήκαμε! Υπάρχουν αυτή τη στιγμή στελέχη μή παραγωγικών σχολών 2 ταχυτήτων, (ΕΠ.ΟΠ.-ΕΜΘ) οι μεν Αρχιλοχίες και 50 χρόνων αποστρατεία χωρίς εναρμόνιση του συνταξιοδοτικού η οποία ισχύει για όλα τα στελέχη των Ενόπλων δυνάμεων και οι δεν με τον αποστρατευτικό βαθμό του Λγου και εναρμόνιση με το συνταξιοδοτικό όλων των στρατιωτικών πλήν ΕΠ.ΟΠ. Και όλα αυτά συμβαίνουν για ένα νόμο του 1974 τον οποίο νόμο δεν τον μνημονεύει καμία προκήρυξη ΕΠ.ΟΠ. Ζητάμε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε πάνω σε αυτό που μάθαμε και έχουμε εκπαιδευτει, να εναρμονιστούμε στο συνταξιοδοτικό και στο βαθμολογικό με τους συναδέλφους μας των μη παραγωγικών σχολών. Καλές γιορτές και εύχομαι με την έλευση της καινούργιας χρονιάς να δοθεί λύση στο φλέγον θέμα των Επαγγελματιών Οπλιτών!

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 13:08 | Αναστασία

    Άμεση επίλυση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος των Επαγγελματιών Οπλιτών

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 13:34 | Απόστολος

    Παρακαλώ για άμεση λύση τό συνταξιοδοτικό τόν ΕΠΟΠ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 12:51 | Δημήτρης

    Δώστε μια βιώσιμη λύση σε ανθρώπους που θα έχουν υπηρετήσει στο στράτευμα 25 και 30 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας. Τα σημερινά δεδομένα που οδηγούν στη δημιουργία μιας στρατιάς ανέργων στην ηλικία των 50 δεν αρμόζει σε δυτικό πολιτισμό. Η αδιαφορία πρέπει να σταματήσει και να αντιμετωπιστούν οι Επαγγελματίες Οπλίτες επιτέλους όπως οι υπόλοιποι συνάδελφοι τους. Εκμεταλλευτείτε τη συσσωρευμένη εμπειρία και το άριστα γνωσιακό αντικείμενο.Είτε κατάργηση του παράλογου νόμου του 1974 είτε αποχώρηση από το στράτευμα με αξιοπρέπεια και υγιή οικονομικά διαβίωση σε ανθρώπους που προσφέρανε ότι είχανε διαθέσιμο στις κατά περιόδους δύσκολες στιγμές του Έθνους.Δεν μπορώ να φανταστώ πως το κενό της νομοθεσίας που προκύπτει από το χάσμα που προκλήθηκε με την εφαρμογή ενός νόμου 50 ετών που τον συμπληρώνει ένας σκληρός μνημονιακός νόμος θα επιτρέψουν την έκθεση της πολιτείας.Καλές γιορτές σε όλους.

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 12:58 | Ηλίας

    Άμεση επίλυση συνταξιοδοτικου ΕΠΟΠ. Όσοι θέλουν να αποχωρήσουν στα 50 να μπορούν με αξιοπρεπή σύνταξη και όσοι θέλουν να παραμείνουν στις τάξεις του στρατού να έχουν την ανάλογη βαθμολογική και μισθολογικών εξέλιξη. Καλές γιορτές@

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 12:20 | Αναστάσιος

    ΔΩΣΕΤΕ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΤΩΝ ΕΠΟΠ

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 12:10 | Δημήτρης Δ

    Δώστε λύση στο συνταξιοδοτικό τον ΕΠΟΠ να παραμείνουμε για να πάρουμε σύνταξη κανονικά κ να ζησουμε αξιοπρεπώς με την οικογενεια μας.

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 12:06 | Ηλίας

    Άμεση επίλυση του συνταξιοδοτικου των ΕΠΟΠ. Όσοι θέλουν να αποχωρήσουν στα 50 να μπορούν με μια αξιοπρεπή σύνταξη κατευθείαν και όσοι θέλουν να παραμείνουν στις τάξεις του στρατού με βαθμολογική εξέλιξη. Καλές Γιορτές!

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 12:00 | Απόστολος

    Ως επαγγελματίας οπλίτης ζητώ:
    1) την άμεση επίλυση του συνταξιοδοτικού
    2) την προσμέτρηση όλων των έξτρα ωρών εργασίας (υπηρεσίες, ασκήσεις, κτλ) ως επιπλέον χρόνου ασφάλισης δίχως επιπλέον κρατήσεις (κάτι που θα βοηθήσει ως ένα βαθμό την επίλυση του συνταξιοδοτικού).

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 12:44 | Νίκος

    Αυτό που μας αφορά άμεσα είναι το συνταξιοδοτικο των ΕΠΟΠ. Υπάρχει εργασιακή ανασφάλεια και μελλοντικά μη διευθέτηση του εν λόγω ζητήματος θα αποτελέσει τροχοπέδη για τους νέους που ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν το στρατιωτικό επάγγελμα μέσω του θεσμού μας.

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 12:46 | Βασίλης Π.

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ.https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/1165-epomeno-dynato-stoixima-pomens-vathmologiki-ekseliksi-monimopoiithenton-ypkskon-proelefsis-ep-op

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 12:58 | Χρήστος Παπακλωνάρης

    Σε μια έννομη χώρα η οποία σέβεται και τιμά αυτούς που την φυλάνε νυχθημερόν, ένα τέτοιο ζήτημα το οποίο αφορά το συνταξιοδοτικό 20.000 και πλέον Επαγγελματιών Οπλιτών δεν θα υπήρχε καν.Κύριοι αυτά λύνονται εν τη γεννέσει τους, δεν είναι δυνατόν ένας νόμος του 74 να κρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια μας.Εν έτει 2022 με ηλεκτρονική διακυβέρνηση και να μην μπορούνε να συννενοηθούν 2 υπουργεία, το Αμύνης με το Εργασίας.Δώστε λύση είτε με κατάργηση του ορίου ηλικίας, είτε μαζί με την αποστρατεία από την στιγμή που είναι αυτεπάγγελτη (ουσιαστικά μιλάμε για απόλυση μην παίζουμε με τις λέξεις) να υπάρχει η αποζημίωση μέσω καταβολής του εφάπαξ και της σύνταξης στα χρόνια που αντιστοιχούν στον καθένα, είτε ο εργοδότης να καλύπτει το κενό που υπολείπεται για τα όρια 40 χρόνων εργασίας (35+5) ή 60 έτη ηλικίας,ή τέλος κατάργηση για τις Ένοπλες Δυνάμεις του 40/60 και επαναφορά της συλλογικής σύμβασης που υπογράψσμε όταν μπήκαμε, τα 35 έτη.Σας παρακαλώ πάρτε θέση στο μείζον ζήτημα που έχετε εσείς δημιουργήσει και μην μεταθέτετε το πρόβλημα μετεκλογικά στις επόμενες κυβερνήσεις που θα προκύψουν.Μην αφήνετε σκοτεινά σημεία,μην παίζετε με τις οικογένειές μας.

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 12:18 | Στέφανος Αρ

    Να δωθεί λύση στο συνταξιοδοτικό των ΕΠΟΠ σύμφωνα με τις προτάσεις της ΠΟΜΕΝΣ

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 12:33 | Νίκος Αντωνόπουλος

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ.

    https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/1165-epomeno-dynato-stoixima-pomens-vathmologiki-ekseliksi-monimopoiithenton-ypkskon-proelefsis-ep-op

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 12:26 | Νικόλαος. Χ

    Να δοθεί άμεσα λύση στο συνταξιοδοτικό καθεστώς των ΕΠΟΠ ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες οικογένειες.

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 12:34 | Κώστας

    Το συνταξιοδοτικό των επαγγελματιών οπλιτών πρέπει να λυθεί. Πρέπει να δωθεί η δυνατότητα επιλογής για παραμονή ή όχι. Δείξτε ότι ενδιαφέρεστε για εμάς και της οικογένειες μας που δεν φταίνε σε τίποτα.

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 12:06 | Γιωργος

    Δώστε επιτέλους ένα τέλος με την αγωνία τον στελεχών για το συνταξιοδοτικό τον Εποπ..
    Κάποιο φτάνουν τα 50 και δεν ξέρουν τι ξημερώνει για αυτούς κ της οικογένειες τους !!!!
    Επιτέλους πρέπει να δωθεί μια δίκαιη λύση για όλον αυτόν τον κόσμο που έχει δώσει ψυχή κ σώματι για την πατρίδα !!!
    Σας ευχαριστώ !!!

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 12:47 | Αντώνης

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 12:47 | Βασίλης

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών.Διοριστηκαμε με τον Νόμο των ΕΠΟΠ για 35 χρόνια υπηρεσίας,και όχι αποστρατεία στα 50 με το ΝΔ του 74.

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 12:49 | Ευάγγελος.Θ

    Δώστε τελικά μια απάντηση για το τι θα γίνει με τους ΕΠΟΠ ας συνεννοηθούν τα υπουργεία.

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 11:14 | Παναγιώτης Κ

    Άμεση επίλυση του συνταξιοδοτικού των ΕΠ.ΟΠ. …Όχι άλλα λόγια πράξεις θέλουμε από τα αρμόδια υπουργεία..Τις λύσεις τις έχετε μέσα από προτάσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων!!

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 11:56 | χρηστος

    Δυστυχώς πολιτεία και ηγεσία μας αντιμετωπίζει ως παρίες , το μέλλον αβέβαιο.

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 11:47 | Νικολαος Στεργιουλας

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητώ να συμπεριληφθεί εντός του νομοσχεδίου το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών.

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 11:43 | Βασίλης

    Θα πρέπει να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών.
    Ότι αφορά τα άρθρα του θεσμού των ΕΜΘ θα πρέπει να συμπεριληφθεί και ο θεσμός των ΕΠΟΠ

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 11:36 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Σ.

    ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΤΩΝ ΕΠΟΠ

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 11:07 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Σ.

    TΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΟΠΛΙΤΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΑΜΕΣΑ.ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗ Η ΟΧΙ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 11:40 | Βάιος

    Να επιλυθεί άμεσα το συνταξιοδοτικο των ΕΠΟΠ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 11:08 | Βάιος

    Δώστε λύση στο συνταξιοδοτικο των ΕΠΟΠ, Καταργήσετε τα όρια ηλικίας.

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 11:41 | Γιαννης Π

    Αμεση λυση στο συνταξιοδοτικο.Ζουμε μεσα στο αγχος γνωριζοντας οτι σε λιγα χρονια δεν θα μπορουμε να προσφερουμε στεγη κ φαγητο στις οικογενειες μας.

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 11:41 | Γιώργος

    Δώστε μια βιώσιμη λύση σε ανθρώπους που θα έχουν υπηρετήσει στο στράτευμα 25 και 30 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας. Τα σημερινά δεδομένα που οδηγούν στη δημιουργία μιας στρατιάς ανέργων στην ηλικία των 50 δεν αρμόζει σε δυτικό πολιτισμό. Η αδιαφορία πρέπει να σταματήσει και να αντιμετωπιστούν οι Επαγγελματίες Οπλίτες επιτέλους όπως οι υπόλοιποι συνάδελφοι τους. Εκμεταλλευτείτε τη συσσωρευμένη εμπειρία και το άριστα γνωσιακό αντικείμενο.

    Είτε κατάργηση του παράλογου νόμου του 1974 είτε αποχώρηση από το στράτευμα με αξιοπρέπεια και υγιή οικονομικά διαβίωση σε ανθρώπους που προσφέρανε ότι είχανε διαθέσιμο στις κατά περιόδους δύσκολες στιγμές του Έθνους.

    Δεν μπορώ να φανταστώ πως το κενό της νομοθεσίας που προκύπτει από το χάσμα που προκλήθηκε με την εφαρμογή ενός νόμου 50 ετών που τον συμπληρώνει ένας σκληρός μνημονιακός νόμος θα επιτρέψουν την έκθεση της πολιτείας.

    Καλές γιορτές σε όλους.