Άρθρο 68: Θέματα Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς (Γ.Γ.Δ.Β.Μ.Ν.Γ.)

  1. 1.    α) Από τη δημοσίευση  του παρόντος νόμου καταργούνται οι δημόσιες και ιδιωτικές Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Ε.Κ.), οι οποίες ιδρύθηκαν και λειτουργούν δυνάμει των διατάξεων του ν.4186/2013 (Α΄ 193).

β) Τα τμήματα κατάρτισης των ειδικοτήτων των καταργούμενων Σ.Ε.Κ. αποτελούν εφεξής αυτοτελή αντίστοιχα τμήματα για όσους έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση και είναι ενήλικες, τα οποία μεταφέρονται και εντάσσονται αυτοδικαίως στα πλησιέστερα κατά τόπον δημόσια ή ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.). Οι απόφοιτοι των ειδικοτήτων αυτών θα λαμβάνουν τη βεβαίωση της παραγράφου 3 του άρθρου 22 του ν. 4186/2013 (Α΄ 193). Οι μαθητές που είχαν ήδη εγγραφεί στα τμήματα των καταργούμενων Σ.Ε.Κ. συνεχίζουν τις σπουδές τους στα αντίστοιχα τμήματα που δημιουργούνται στα Ι.Ε.Κ.

γ) Μετά από εισήγηση της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, ρυθμίζονται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, δημοσιευόμενα στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, τα θέματα  ειδικοτήτων, μαθητείας ανά ειδικότητα, η ίδρυση σχετικών Παραρτημάτων σε έκαστο Ι.Ε.Κ. για τις ειδικότητες όπου τούτο είναι αναγκαίο, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου.

  1. 2.    Η παράγραφος 3 του άρθρου 18 του ν.4186/2013 (Α΄193) όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 47 του ν.4264/2014 (Α΄118) και ισχύει αντικαθίσταται ως εξής:

«Οι απόφοιτοι και οι καταρτιζόμενοι των ΙΕΚ και οι απόφοιτοι άλλων δομών τυπικής ή μη τυπικής εκπαίδευσης, είναι δυνατόν να κατατάσσονται σε συναφείς ειδικότητες των ΙΕΚ απαλλασσόμενοι από τα μαθήματα τα οποία ήδη έχουν διδαχθεί ή να κατατάσσονται σε πέραν του Α΄ εξαμήνου αντίστοιχης ειδικότητας των ΙΕΚ, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα προγράμματα σπουδών και ύστερα από έγκριση της ΓΓΔΒΜΝΓ. Με απόφαση της ΓΓΔΒΜΝΓ καθορίζεται, με βάση τη συνάφεια των ειδικοτήτων και το περιεχόμενο των σπουδών, η κατάταξή τους σε εξάμηνο, η διάρκεια φοίτησης, οι προϋποθέσεις, οι όροι και η διαδικασία για τη μετάβαση από ένα επίπεδο κατάρτισης σε άλλο καθώς και κάθε άλλο σχετικό ειδικότερο, τεχνικού ή λεπτομερειακού χαρακτήρα θέμα».

  1. 3.    α) Στην παράγραφο 3 του άρθρου 23 του ν.4186/2013 (Α΄193) προστίθεται εδάφιο ως εξής:

«Για τη λειτουργία των ανωτέρω ΙΕΚ μπορεί να εκδίδονται ειδικοί Κανονισμοί Λειτουργίας τους, με τους οποίους πέραν των θεμάτων που ρυθμίζονται σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 17 του παρόντος νόμου, μπορεί να θεσπίζονται επιπλέον ειδικές διαδικασίες λειτουργίας και στελέχωσής τους, όπως σε θέματα εκπαιδευτικής μεθοδολογίας, ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού, ειδικότητες εκπαίδευσης και κατάρτισης, εποπτικών μέσων, ειδικών διαδικασιών και επιτροπών αξιολόγησης, θεμάτων υποδομών καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο θέμα σχετίζεται με το περιεχόμενο εκπαίδευσης και κατάρτισης και τη φυσιογνωμία τους».

β) Η παράγραφος 5 του άρθρου 23 του ν.4186/2013 (Α΄193) αντικαθίσταται ως εξής:

«Οι σπουδαστές των Ι.Ε.Κ. είναι δυνατόν να πραγματοποιούν την Πρακτική Άσκηση ή τη Μαθητεία σε φυσικά πρόσωπα, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ. και δημόσιες υπηρεσίες με τους όρους και τις προϋποθέσεις του παρόντος νόμου με ευθύνη του Ι.Ε.Κ. στο οποίο φοιτούν. Η περίοδος της πρακτικής άσκησης μπορεί να είναι συνεχιζόμενη ή τμηματική».

γ) Η παράγραφος 7 του άρθρου 23 του ν.4186/2013 (Α΄193), όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 3 του άρθρου 47 του ν.4264/2014 (Α΄118), αντικαθίσταται ως εξής:

«7. Η φοίτηση στα Ι.Ε.Κ. ξεκινά κατά το χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο, διαρκεί πέντε (5) συνολικά εξάμηνα και επιμερίζεται σε τέσσερα (4) εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης συνολικής διάρκειας έως 1.200 διδακτικές ώρες, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα προγράμματα σπουδών και σε ένα (1) εξάμηνο Πρακτικής Άσκησης ή Μαθητείας συνολικής διάρκειας 960 ωρών. Το εξάμηνο Πρακτικής Άσκησης ή Μαθητείας δύναται να λαμβάνει χώρα τμηματικά και εφόσον ο εκπαιδευόμενος έχει ολοκληρώσει τα δύο πρώτα εξάμηνα. Ο μέγιστος αριθμός ανά εκπαιδευτή καθορίζεται σε τριάντα (30) καταρτιζόμενους, σε εργαστηριακά ή θεωρητικά ή και μεικτά μαθήματα. Δικαίωμα φοίτησης στα Ι.Ε.Κ. έχουν οι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας μη υποχρεωτικής τυπικής εκπαίδευσης ή ΣΕΚ ή ανώτατης εκπαίδευσης».

  1. 4.    α) Η παράγραφος 1 του άρθρου 44 του ν.4186/2013 (Α΄193) αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων:

α) Καθορίζεται η διαδικασία, τα προσόντα, τα κριτήρια επιλογής και κάθε άλλο επιμέρους θέμα ή αναγκαία λεπτομέρεια για την πλήρωση των θέσεων Διευθυντών και Υποδιευθυντών των Ι.Ε.Κ. και  Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.). 

β) Προστίθενται πιστοποιημένες ειδικότητες που προσφέρονται από τα Ι.Ε.Κ.» 

β) Η παράγραφος 2 του άρθρου 44 του ν.4186/2013 (Α΄193) καταργείται και αναριθμούνται οι παράγραφοι 3 και 4 σε 2 και 3 αντιστοίχως.

  1. 5.    α) Η παράγραφος 6 του άρθρου 47 του ν.4186/2013 (Α΄193) όπως αντικαταστάθηκε με την περίπτωση 6 της παραγράφου 1 του άρθρου 11 του ν.4229/2014 και αναριθμήθηκε σε παράγραφο 4 σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 47 του ν.4264/2014 καταργείται.

β) Η παράγραφος 7 του άρθρου 47 του ν.4186/2013 (Α΄193), η οποία προστέθηκε με την παράγραφο 5 του άρθρου 12 του ν. 4283/2014 επαναριθμείται σε παράγραφο 4.

γ) Στο άρθρο 47 του ν.4186/2013 (Α΄193) προστίθενται παράγραφοι 5 και 6 ως εξής:

«5. Μέχρι την έκδοση των οδηγών σπουδών, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 18 του παρόντος νόμου, είναι δυνατόν με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων να αντιστοιχίζονται παρεχόμενες ειδικότητες των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) με νέες.

6. Η θητεία των Διευθυντών των Δημοσίων Ι.Ε.Κ. που λήγει την 31-08-2015 παρατείνεται έως την 31-08-2016».

  1. 6.    Η παράγραφος 2 του άρθρου 19 του ν.3879/2010 (Α’ 163) όπως αντικαταστάθηκε με τις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 12 του ν.4283/2014 (Α’ 189) και ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Από 1.9.2016 η πιστοποιημένη εκπαιδευτική επάρκεια αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου εκπαιδευτής να μετάσχει σε χρηματοδοτούμενο από δημόσιους πόρους πρόγραμμα της μη τυπικής εκπαίδευσης».

  1. 7.    α) Το άρθρο 239 του ν.4281/2014 αντικαθίσταται ως εξής :

«Για την άσκηση των επαγγελμάτων του κομμωτή-κουρέα και Τεχνίτη περιποίησης χεριών-ποδιών απαιτούνται κατά περίπτωση μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

1. Για Κομμωτή – Κουρέα

α) Πτυχίο επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης επιπέδου 2 του ν.2009/1992 ειδικότητας Τεχνικής Επαγγελματικής Σχολής «Κομμώσεων και Βαφής Μαλλιών» ή Πτυχίο επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης επιπέδου 2 του ν.2009/1992 ειδικότητας Τ.Ε.Ε. Α΄ Κύκλου σπουδών «Κομμωτικής Τέχνης» ή ισότιμος τίτλος σπουδών και ένας (1) χρόνος προϋπηρεσίας.

β) Πτυχίο επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης επιπέδου 3 του ν.2009/1992 ειδικότητας Τ.Ε.Ε. Β΄ κύκλου σπουδών «Κομμωτικής Τέχνης» ή ισότιμος τίτλος σπουδών και εννέα (9) μήνες προϋπηρεσίας.

γ) Πτυχίο επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης του ν.3475/2006 ειδικότητας ΕΠΑ.Σ. «Κομμωτικής Τέχνης» ή ισότιμος τίτλος σπουδών αλλοδαπής και εννέα (9) μήνες προϋπηρεσίας.

δ) Πτυχίο επαγγελματικής ειδικότητας εκπαίδευσης και κατάρτισης, επιπέδου 3, που χορηγείται στους αποφοίτους των Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Ε.Κ.) μετά από πιστοποίηση της ειδικότητας «Τεχνίτης Κομμωτικής Τέχνης» ή ισότιμος τίτλος σπουδών και έξι (6) μήνες προϋπηρεσίας.

ε) Πτυχίο επαγγελματικής ειδικότητας εκπαίδευσης και κατάρτισης επιπέδου 4, που χορηγείται στους αποφοίτους της Γ΄ τάξης των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) μετά από ενδοσχολικές εξετάσεις ή Απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.), επιπέδου 4 (ισότιμο με το Απολυτήριο Γενικού Λυκείου), που χορηγείται στους αποφοίτους της Γ΄ Τάξης των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) μετά από ενδοσχολικές εξετάσεις, ειδικότητας «Κομμωτικής Τέχνης» και 6 μήνες προϋπηρεσίας.

στ) Δίπλωμα επαγγελματικής ειδικότητας εκπαίδευσης και κατάρτισης, επιπέδου 5, που χορηγείται στους αποφοίτους Ι.Ε.Κ. μετά από πιστοποίηση ή ισότιμος τίτλος σπουδών της αλλοδαπής.

ζ) Βεβαίωση επάρκειας του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. μετά από παρακολούθηση προγράμματος συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης διάρκειας τουλάχιστον εξακοσίων (600) ωρών σε πιστοποιημένο Κέντρο Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.), συμβατό με το εκάστοτε ισχύον επαγγελματικό περίγραμμα και το οποίο συνοδεύεται από αποδεδειγμένη προϋπηρεσία είκοσι τεσσάρων (24) μηνών στο οικείο επάγγελμα, η οποία αποκτήθηκε πριν ή μετά από την αποφοίτηση ή και κατά τη διάρκεια της φοίτησης, και πιστοποίηση από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. Επιτρέπεται η συμμετοχή στις ανωτέρω εξετάσεις πιστοποίησης στους μη έχοντες τίτλο σπουδών εμπειροτεχνίτες, οι οποίοι έως την 31-12-2017 θα έχουν προϋπηρεσία τριών (3) ετών και άνω ή 900 ημερομίσθια, με εξαρτημένη ή μη εργασία, σε κομμωτήριο ή κουρείο ή προσκομίζουν πιστοποιητικό προϋπηρεσίας από Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

2. Για Τεχνίτη περιποίησης χεριών και ποδιών

α) Πτυχίο επαγγελματικής ειδικότητας εκπαίδευσης και κατάρτισης επιπέδου 3, ειδικότητας ΣΕΚ, «Τεχνίτης Αισθητικός Ποδολογίας – Καλλωπισμού νυχιών και Ονυχοπλαστικής» ή ισότιμος τίτλος σπουδών της αλλοδαπής και έξι (6) μήνες προϋπηρεσίας.

β) Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης, επιπέδου Μεταδευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Κατάρτισης, ειδικότητας ΙΕΚ «Αισθητικός Ποδολογίας και καλλωπισμού νυχιών» ή Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5, ειδικότητας ΙΕΚ «Τεχνικός Αισθητικός Ποδολογίας – Καλλωπισμού Νυχιών και Ονυχοπλαστικής» ή ισότιμος τίτλος σπουδών της αλλοδαπής.

γ) Βεβαίωση επάρκειας του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. μετά από παρακολούθηση προγράμματος συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης διάρκειας τουλάχιστον εξακοσίων (600) ωρών σε πιστοποιημένο Κέντρο Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.),συμβατό με το εκάστοτε ισχύον επαγγελματικό περίγραμμα και το οποίο συνοδεύεται από αποδεδειγμένη προϋπηρεσία είκοσι τεσσάρων (24) μηνών στο οικείο επάγγελμα, η οποία αποκτήθηκε πριν ή μετά από την αποφοίτηση ή και κατά τη διάρκεια της φοίτησης, και πιστοποίηση από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. Επιτρέπεται η συμμετοχή στις παραπάνω εξετάσεις πιστοποίησης στους μη έχοντες τίτλο σπουδών εμπειροτεχνίτες, οι οποίοι έως τις 31-12-2017 θα έχουν προϋπηρεσία τριών (3) ετών και άνω ή 900 ημερομίσθια, με εξαρτημένη ή μη εργασία, σε κομμωτήριο ή κουρείο ή προσκομίζουν πιστοποιητικό προϋπηρεσίας από Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

β) Η τελευταία φράση της παραγράφου β) του άρθρου 240 του ν.4281/2014 τροποποιείται ως εξής:

«όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 237».

  1. 8.    Καταργείται η περίπτωση 6 της παραγράφου 3 του άρθρου 11 του ν.4229/2014 (Α΄ 8).
  • 26 Ιουνίου 2015, 13:09 | IEK

    Θεωρώ ότι η ανανέωση της θητείας των Διευθυντών ΙΕΚ είναι σωστή έτσι ώστε να μην υπάρχουν 2 ταχύτητες αυτοί που είναι στα παλαιά και λήγει η θητεία τους τον 8/2015 και αυτοί που είναι στα νέα ΙΕΚ και λήγει τον 8/2016.

    Το υπουργείο θα πρέπει να αποφασίσει οτι ο χρόνος άσκησης των καθηκόντων του Διευθυντή Δ.ΙΕΚ να μετράει ως χρόνος σε θέση Διευθυντή σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ως χρόνος άσκησης διδακτικών καθηκόντων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» και «Ο χρόνος άσκησης των καθηκόντων του Υποδιευθυντή Δ.ΙΕΚ να μετράει ως χρόνος σε θέση Υποδιευθυντή σχολείου Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ως χρόνος άσκησης διδακτικών καθηκόντων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση».

  • 26 Ιουνίου 2015, 12:00 | Γιάννης Παρασκευόπουλος

    Είναι άδικο και παράλογο μια σχολή και διευκρινίζω για την Σ.Ε.Κ. Επιδαύρου, με άριστους εκπαιδευτικούς, με τα αποτελέσματα για τους σπουδαστές να είναι ενθαρρυντικά και θετικά, αφού εγγυάται τη διαμόρφωση ελεύθερων και υπεύθυνων πολιτών και έχει μια ανοδική δυναμική, να κλείνει με μια απόφαση που προβλέπει ότι οι σπουδαστές θα πηγαίνουν στα πλησιέστερα Ι.Ε.Κ.

    Με ποιο γνώμονα κ. Υπουργέ;
    Έχετε δει το επίπεδο των πλησιέστερον Ι.Ε.Κ.;
    Η υποδομή τους αντέχει κάτι τέτοιο;
    Η ποιότητα που θα διδάσκεται είναι επαρκής;
    Τα αποτελέσματα θα είναι θετικά;

    κ. Υπουργέ αφού θέλετε να καταργήσετε τις Σ.Ε.Κ. γιατί δεν προβλέπει το νομοσχέδιο την ίδρυση νέου Ι.Ε.Κ. όπου χρειάζεται;

    Έχετε την εντύπωση ότι οι σπουδαστές αν μεταφερθούν σε πλησιέστερα Ι.Ε.Κ. θα έχουν την ίδια δυνατότητα επαγγελματικής κατάρτισης;

    Σας δηλώνω υπεύθυνα ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ΌΧΙ τα αποτελέσματά θα είναι αρνητικά!!!!!

    Δεν σας μιλάω τοπικιστικά δεν είναι μόνο για τα συμφέροντα του Δήμου μας η του Νομού μας;

    Έχει γίνει δουλειά…..η σχολή μας έχει ήδη προωθηθεί σε όλη την Ελλάδα μέσα από την εκπομπή ΜΈΝΟΥΜΕ ΕΛΛΆΔΑ από την επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την επίσκεψη στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο.

    Το ενδιαφέρον για τις νέες εγγραφές των υποψηφίων σπουδαστών είναι πολύ μεγάλο, από όλη την Ελλάδα και εσείς θέλετε να καταργήσετε αυτήν την προσπάθεια;

    Εδώ υπάρχει ένα κτίριο στον Άγιο Δημήτριο του Δήμου Επιδαύρου που είναι στολίδι, είναι δίπλα στο Παγκοσμίου Φήμης Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, είναι στην μέση της Αργολίδας σε ένα πανέμορφο τοπίο, καθηγητές που έχουν υψηλό επίπεδο γνώσεων, σπουδαστές που θέλουν να μάθουν και να προωθήσουν την Αγροτική Ανάπτυξη και τον Πολιτισμό.

    κ. Υπουργέ σε καμία περίπτωση αυτό το ωραίο, που θα το ζήλευαν πολλοί, δεν μπορεί να συνεχιστεί σε πλησιέστερο Ι.Ε.Κ. ΔΕΝ ΓΊΝΕΤΑΙ.

    Δεν παραδέχομαι ότι κάτι θετικό που γίνεται εδώ θέλετε να το κλείσετε;

    Πρέπει στην συγκεκριμένη περίπτωση να αναθεωρήσετε.

  • 26 Ιουνίου 2015, 11:55 | Καλαμπαλίκης Π.

    Χρόνος άσκησης καθηκόντων Διευθυντών-Υποδιευθυντών Δημοσίων ΙΕΚ

    Στο Άρθρο 19 («Αποτίμηση κριτηρίων επιλογής Διευθυντών Εκπαίδευσης, Προϊσταμένων ΚΕ.Δ.Δ.Υ. και Διευθυντών σχολικών μονάδων και Ε.Κ.») του Ν. 4327/2015-ΦΕΚΑ50 («Επείγοντα μέτρα για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση»), ο χρόνος ασκήσεως των καθηκόντων του Διευθυντή και του Υποδιευθυντή ΙΕΚ δε λαμβάνεται υπόψη στη διαδικασία επιλογής υποψηφίων Διευθυντών σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

    Η παράλειψη αυτή του Ν.4327/2015 συμπληρώνεται από προγενέστερες διατάξεις, οι οποίες προσδιορίζουν επακριβώς τον χρόνο άσκησης καθηκόντων Διευθυντή – Υποδιευθυντή ΙΕΚ ως εξής:

    α) «…Ο χρόνος υπηρεσίας τους σε θέση διευθυντή ή αναπληρωτή διευθυντή λογίζεται ως χρόνος σε θέση διευθυντή σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» (Ν.2158/1993- ΦΕΚ Α109 άρθρο 6 παρ.4.)
    Σχετική με το θέμα αυτό είναι και η αριθ. 1722/2004 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών.

    β) «….ο χρόνος άσκησης των καθηκόντων του Διευθυντή και του Υποδιευθυντή των ΣΕΚ, ΙΕΚ, ΣΔΕ και ΚΔΒΜ λογίζεται και ως χρόνος άσκησης διδακτικών καθηκόντων» (Ν.4186/2013 ΦΕΚ Α193′, άρθρο 27 παρ. 2).

    Επιπλέον, σε όλες τις προκηρύξεις πλήρωσης θέσεων Διευθυντών και Υποδιευθυντών Δημοσίων ΙΕΚ που εκδόθηκαν από τη ΓΓΔΒΜ (νυν ΓΓΔΒΜΝΓ), αναφερόταν σαφώς ότι «Η θητεία των Διευθυντών/Υποδιευθυντών είναι διετής, λογίζεται ως χρόνος άσκησης διδακτικών καθηκόντων…»

    Επειδή η μεταβολή των όρων άσκησης της θητείας των στελεχών των Δημοσίων ΙΕΚ κατά τη διάρκεια αυτής δημιουργεί προφανείς αδικίες και εξαλείφει κάθε κίνητρο για τη στελέχωση των Δημοσίων ΙΕΚ, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η εύρυθμη λειτουργία αυτών και, κατά συνέπεια, το δημόσιο συμφέρον, παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τα παραπάνω στην επικείμενη προκήρυξη για τους Διευθυντές Εκπαίδευσης και να συμπεριλάβετε την παρακάτω διάταξη στο υπό διαβούλευση πολυνομοσχέδιο ΥΠΟΠΑΙΘ:

    Προσθήκη στο Πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΠΑΙΘ

    «Ο χρόνος άσκησης των καθηκόντων του Διευθυντή Δ.ΙΕΚ λογίζεται ως χρόνος σε θέση Διευθυντή σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ως χρόνος άσκησης διδακτικών καθηκόντων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση»

    και

    «Ο χρόνος άσκησης των καθηκόντων του Υποδιευθυντή Δ.ΙΕΚ λογίζεται ως χρόνος σε θέση Υποδιευθυντή σχολείου Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ως χρόνος άσκησης διδακτικών καθηκόντων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση».

  • 26 Ιουνίου 2015, 10:50 | ΙΕΚ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ

    Οσα μεταπτυχιακά και να έχουν στην εκπαιδευση ενηλίκων οι καθηγητες AYTA αφορούν εκπαιδευση στα σχολεία ενηλίκων δευτερης ευκαιριας κτλ και σιγουρα οχι σχολες επαγγελματικής εξειδικευσης.

    Οσο γνώσση εχει ενας εκπαιδευτης ΤΕΙ με διπλωμα απο ΑΣΠΑΙΤΕ στην λογιστική, εχει και ενας αποφοιτος λυκειου.

    Οι σχολές ΙΕΚ δεν ανήκουν στην πράξη σε καμμία των περιπτώσεων στην ΔΕ και οι συντεχνίες θα ματώσουν κάποια μέρα, πάντως οχι με αυτήν την κυβέρνηση ας ειναι ησυχοι..για λίγο, αλλα την αναβαθμιση των ΙΕΚ δεν θα την αποφύγουν οσο υπαρχουμε ακομα μεσα στην Ε.Ε.

    Εκει βλεπουνε το τι συμβαινει στην Ελλαδα και γελάνε, γελάνε αυτοί καταστρεφόμαστε εμεις οι διπλωματουχοι. Αλλα τους υποσχομαι οτι τερμα η ανοχή. τα παιδάκια ξυπνησανε, μπιζνες να πανε να κανουν αλλου, ΟΧΙ ΜΕ ΕΜΑΣ.

    Τα ΙΕΚ θα γινουν to project για το οποίο δημιουργήθηκαν και οχι να καλύψουμε την ανεργία κάποιων με χαμηλά προσόντα.

  • 26 Ιουνίου 2015, 10:37 | Σοφία Μάντη

    ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ,
    ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΟΤΙ ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ-
    «Ρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα, την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και άλλες διατάξεις»το οποίο ως τις 26.6 βρίσκετε σ,ε διαβούλευση ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 68 (Παράγραφος 1) και αφορά τις καλλιτεχνικές σχολές θα ήθελα να κάνω ένα επιπρόσθετο σχόλιο συμφωνώντας με τους προαναφερθέντες στο ζήτημα συνάδελφους καθηγητές χορού.

    Στο επίσημο site του ΔΟΑΤΑΠ υπάρχουν τα παρακάτω κείμενα:

    «Βάσει του Ν. 2916/2001, η δομή της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης διακρίνεται:
    Ανώτατη Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, στην οποία ανήκουν τα Πανεπιστήμια, τα Πολυτεχνεία, η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Στην Ελληνική Επικράτεια λειτουργούν 20 Πανεπιστήμια, τα οποία αποτελούνται από Σχολές, οι οποίες με τη σειρά τους διαιρούνται σε Τμήματα και αυτά σε αντίστοιχους Τομείς.
    Ανώτατη Τεχνολογική Εκπαίδευση, στην οποία ανήκουν 14 Τ.Ε.Ι. σε όλη την Ελληνική επικράτεια, τα οποία διαιρούνται σε Σχολές, που περιλαμβάνουν δύο ή περισσότερα Τμήματα. Στην Ανώτατη Τεχνολογική Εκπαίδευση περιλαμβάνει και την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ).

    Στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Ελλάδα ανήκει και η Ανώτερη Εκπαίδευση, στην οποία υπάγονται διάφορες σχολές που παρέχουν επαγγελματική ειδίκευση σε συγκεκριμένους τομείς που αφορούν στη θρησκεία, στην τέχνη, στον τουρισμό, στο ναυτικό, στο στρατό και στη δημόσια τάξη. Πιο συγκεκριμένα, στις σχολές αυτές περιλαμβάνονται οι Ανώτερες Εκκλησιαστικές Σχολές, οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, οι Ανώτερες Σχολές Χορού και Δραματικής Τέχνης, οι Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, οι Ανώτερες Σχολές Υπαξιωματικών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και η Ανώτερη Σχολή Αστυφυλάκων.

    Σε άλλο πεδίο του ΔΟΑΤΑΠ υπάρχει το εξής κείμενο
    Α ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΏΝ ΤΙΤΛΩΝ
    Επιστημονικοί Κλάδοι Μουσικής-Εικαστικών Τεχνών-Θεατρικών Σπουδών και Χορού
    Οι κλάδοι αξιολογούν τα πτυχία της αλλοδαπής ως προς τα αντίστοιχα τμήματα των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Με την ίδρυση του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., τη δημοσίευση του Ν.3328/2005 και την κατάργηση της παρ.3 του αρ.5 του Ν.3027/2002, περιήλθαν στην αρμοδιότητα του κλάδου των Εικαστικών Τεχνών οι αρμοδιότητες του Διατμηματικού Συμβουλίου Αναγνώρισης Ισοτιμιών Τίτλων Καλών Τεχνών Αλλοδαπής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.).

    Στην συνέχεια στο ίδιο site ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΚΆΤΩ ΤΜΗΜΑ ΠΟΥ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ

    Β’ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΙΤΛΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

    Το Β’ Τμήμα του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. από την 1 Απριλίου 2005 με το νόμο 3328/2005 αποτελεί τη νομική συνέχεια του Ινστιτούτου Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Ι.Τ.Ε.), το οποίο λειτουργούσε κάτω από διαφορετικό νομικό πλαίσιο και είχε και άλλες πρόσθετες αρμοδιότητες. Αντικείμενο του Β’ Τμήματος του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. είναι η αξιολόγηση των πτυχίων της αλλοδαπής ως προς τα Τμήματα των Ελληνικών Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Βάσει του Νόμου 3328/2005 το Β΄ Τμήμα εξετάζει πτυχία Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης τουλάχιστον 3ετούς φοίτησης. Η κατοχή μεταπτυχιακού διπλώματος δεν κρίνεται απαραίτητη για να χορηγηθεί ισοτιμία με πτυχίο Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.

    ΤΩΡΑ ΠΟΙΕΣ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΟΥΝ ΕΣΤΩ ΣΑΝ ΤΕΙ
    Επιστημονικός Κλάδος Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών
    Αρμοδιότητά του έχει την εξέταση των αιτημάτων που αφορούν θέματα αντιστοιχίας με Σχολές Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών (Γ.Τ.Κ.Σ.) των Τ.Ε.Ι. και των τμημάτων αυτών που είναι τα παρακάτω: Γραφιστικής, Διακοσμητικής, Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής, Φωτογραφίας, Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών.
    Δηλαδή ενώ στον τόπο μας ο χορός είναι αδιαβάθμητος χωρίς κανένα θεσμικό πλαίσιο δίνουμε ισοτιμίες πανεπιστημιακού επιπέδου ?! για τους έχοντες πτυχία από το εξωτερικό κατατάσσοντας τους στα ΑΕΙ (αναρωτιέμαι με τι κριτήρια?) ενώ εμείς εδώ με τις ίδιες σπουδές θεωρούμαστε επίπεδου ΤΕΙ χωρίς κανένα νομικό πλαίσιο αναφοράς

    , ζητάμε όλοι οι απόφοιτοι Ανώτερων Σχολών χορού , που είναι αναγνωρισμένες από το Υπουργείο Πολιτισμού ως υπαγόμενες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (ΦΕΚ 131/Α/83) και (ΦΕΚ 212/Α/85), να τους δοθεί επιτέλους μετά απο 12 χρόνια νομικού κενού η ανάλογη ισοτιμία και να αναγνωρισθεί και διαβαθμισθεί το δίπλωμά τους όπως ανέφερε η παραπάνω διάταξη που για «άγνωστους » λόγους αποσύρθηκε ξαφνικά.

    Παρακαλούμε όπως ζητήσετε στη Βουλή όταν έλθει προς ψήφιση το νομοσχέδιο: «Ρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα, την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και άλλες διατάξεις» την επαναφορά και την ψήφιση του παραπάνω άρθρου δικαιώνοντας τόσους διπλωματούχους που ταλαιπωρούνται επί 12 χρόνια και έχουν Δίπλωμα Αναγνωρισμένης(αλλά αδιαβάθμητης) από το κράτος σχολής.

    Ευχαριστώ
    Σοφία Μάντη
    Καθηγήτρια χορού , χορογράφος

  • 26 Ιουνίου 2015, 10:16 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΟΣ

    Όσοι έχουν διδακτική εμπειρία γνωρίζουν καλά ότι ένας εκπαιδευτής για 30 εκπαιδευόμενους δεν επαρκεί στα εργαστηριακά και μεικτά μαθήματα.

  • 26 Ιουνίου 2015, 10:08 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΟΣ

    Είναι απαράδεκτο το γεγονός υποχρεώνονται να περνούν αξιολόγηση και εξετάσεις για να πιστοποιηθούν ως εκπαιδυτές:
    α) οι έχοντες μεταπτυχιακό στην Εκπαίδευση Ενηλίκων,
    β) με εκατοντάδες ώρες διδακτικής προυπηρεσίας στην Εκπαίδευση ενηλίκων
    γ) όσοι διδάσκουν στην ΑΣΠΑΙΤΕ διδακτική μεθοδολογία σε ενήλικες υποψήφιους εκπαιδευτικούς και αξιολογούν τις μικροδιδασκαλίες τους.
    δ) όσοι είναι πτυχιούχοι ΑΣΠΑΙΤΕ, οι οποίοι έχουν ασκηθεί στις ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ με την πραγματοποίηση αρκετών ωρών μικροδιδασκαλίας και κανονικής διδασκαλίας εντός της Σχολής και στα Τεχνικά σχολεία της Δευτεροβάθμιας.

    Οταν μάλιστα, προσφέρεται η πιστοποιημένη εκπαιδευτική επάρκεια στην εκπαίδευση ενηλίκων, χωρίς καμία κρίση, σε μέλη ΔΕΠ και ΕΠ. Το γεγονός ότι έχουν διδακτορικό δεν σημαίνει ότι γνωρίζουν τις αρχές της εκπαίδευσης ενηλίκων ή τη διδακτική μεθοδολογία ενηλίκων.

  • 26 Ιουνίου 2015, 09:33 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΟΣ

    Υπόμνημα σχετικά με Διευθυντές και Υποδιευθυντές Δημοσίων ΙΕΚ

    Ο χρόνος ασκήσεως των καθηκόντων του διευθυντή και του υποδιευθυντή ΙΕΚ δεν αναφέρεται στη διαδικασία επιλογής υποψηφίων διευθυντών σχολικών μονάδων δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ν. 4327/2015)
    Η παράλειψη αυτή του ν.4327/2015 συμπληρώνεται από προγενέστερες
    διατάξεις, οι οποίες προσδιορίζουν επακριβώς τον χρόνο άσκησης καθηκόντων
    Διευθυντή – Υποδιευθυντή ΙΕΚ. ως εξής:
    α) «…Ο χρόνος υπηρεσίας τους σε θέση διευθυντή ή αναπληρωτή διευθυντή
    λογίζεται ως χρόνος σε θέση διευθυντή σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης»
    (ν.2158/1993- ΦΕΚ 109-Α» άρθρο 6 παρ.4.)
    Σχετική με το θέμα αυτό είναι και η αριθ. 1722/2004 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών.
    .
    β) «….ο χρόνος άσκησης των καθηκόντων του διευθυντή και του υποδιευθυντή
    των ΣΕΚ, ΙΕΚ, ΣΔΕ και ΚΔΒΜ λογίζεται και ως χρόνος άσκησης διδακτικών
    καθηκόντων» (ν.4186/2015 ΦΕΚ 193-Α’, άρθρο 27 παρ. 2).

    Προκειμένου να διασαφηνισθεί εντελώς ο ρόλος των Διευθυντών και των Υποδιευθυντών Δ.ΙΕΚ και αφού ληφθεί υπόψη στην επικείμενη προκήρυξη των Διευθυντών Εκπαίδευσης,
    παρακαλούμε όπως συμπεριληφθεί η παρακάτω διάταξη στο πολυνομοσχέδιο ΥΠΟΠΑΙΘ.

    Προσθήκη στο Πολυνομοσχέδιο …………… του ΥΠΟΠΑΙΘ

    …Ο χρόνος άσκησης των καθηκόντων του διευθυντή Δ.ΙΕΚ λογίζεται ως
    χρόνος σε θέση διευθυντή σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ως χρόνος
    άσκησης διδακτικών καθηκόντων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση…..
    και ο χρόνος άσκησης των καθηκόντων του υποδιευθυντή Δ.ΙΕΚ λογίζεται ως
    χρόνος σε θέση υποδιευθυντή σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ως χρόνος
    άσκησης διδακτικών καθηκόντων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση…..

    Οι Διευθυντές των Δ.ΙΕΚ

  • 26 Ιουνίου 2015, 09:30 | ΙΕΚ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ

    Θα ηθελα να κάνω μία συνοπτική τοποθέτηση που αποδυκνείει το τραγικό της καταστασης και την συντεχνιακή αντιληψη που επικρατεί μεσα στα ΙΕΚ.
    Ακατάλληλοι ανθρώποι πλαισιώνουν τις σχολές και αποκτούν και λόγο γνώστη.

    1) Το πρόγραμμα σπουδών στα ΙΕΚ είναι ιδιαίτερα υψηλών απαιτήσεων. Απαιτείται εξορθολογισμός του και κυρίως προσαρμογή του στα πραγματικά δεδομένα προς τα κάτω εννεοίται διότι τελικά αν κάποιος ψάξει λίγο θα καταλήξει οτι οι πιστοποίηση σε ΙΕΚ λογιστικής εχει γράφει απο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ με ύλη την ίδια που δίνεται στο ΑΣΕΠ επιπεδου ΠΕ.
    Ολως τυχαίως ελάχιστοι περνάνε και αυτοί με την βάση, αλλά κάποιοι περνάνε. Στο ΑΣΕΠ του 2009 αν θυμάμαι η αποτυχία ηταν του 97,5%

    2) Η απαίτηση απόκτησης πιστοποίησης από τους εκπαιδευτές ενηλίκων θα πρέπει να αποτελεί τυπικό προσόν με συστατικά τουλάχισοτν διδακτορικό τίτλο και 10ετης αποδεδειγμένη εμπειρία (η αποδειξη ειναι ενα δυσκολο θεμα) ή εξετάσεις επάρκειας.
    καμμια πρόσληψη ή παραμονή σε θέση καθηγητή ΙΕΚ χωρις τα ανωτέρω προσόντα.
    3) Καταργηση των σχολών security διασωστών ΕΚΑΒ, οδηγών αυτοκινήτων, χασαπηδες κτλ οι οποίοι ειναι καθαρά τεχνικού χαρακτήρα και δεν χρειάζονται ακαδημαικά μαθηματα για εκτελέση του εργου τους, παράλληλη ενταξη τους σε σχολές ΣΕΚ-ΤΕΕ-ΤΕΛ ή ΚΕΚ.
    4) Συμφωνώ και εγω με την παράταση της θητείας των διευθυντών και προτείνω την καθιέρωση πενταετούς θητείας, ώστε να μπορούν να οργανώνουν και να διευθύνουν με μακροπρόθεσμους στόχους τη λειτουργία σχολείων και ινστιτούτων. Η ανανέωση της θητείας τους μπορεί εκτός των άλλων να επηρεάζεται και από την αξιολόγησή τους από το διδακτικό προσωπικό του σχολείου, το οποίο επίσης πρέπει να αξιολογείτε από τη διεύθυνση και να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η αξιολόγησή του (όπως και αυτή από τους εκπαιδευόμενους) κατά τη μοριοδότηση και τη σύνταξη των πινάκων πρόσληψης.
    5) συμφωνώ και εγω οτι πρέπει άμεσα να καθιερωθεί απόλυτα ίση μισθολογική και ασφαλιστική αντιμετώπιση ανάμεσα σε ΣΔΕ και ΙΕΚ, είτε ΔΙΕΚ, είτε ΟΑΕΔ, παντα προς το καλύτερο, χωρίς να γίνεται «αναπροσαρμογή» στονβ χαμηλότερο μισθό. Ηδη τα ωρομίσθια ειναι κατώτερα απο την αμοιβή που προβλεπεται απο την ΕΓΣΣΕ
    6) Πληρη απαγορευση σε υπαλληλους της ΔΕ να γινονται καθηγητες σε ΙΕΚ ελλειψη προσόντων (διδακτορικό τιτλο, ελλειψη εμπειρίας.

    7) Επαγγελματικά δικαιώματα ΠΕ με εξετάσεις αλλα για όλους σε κάθε επάγγελμα, κανεις δεν διασφαλίζει οτι το πτυχίο θεωρείται ικανός τιτλος εξειδικευσης. Το εχουν δειξει οι εξετάσεις στο ΑΣΕΠ.

    Αυτές ειναι οι επισημάνσεις που απασχολουν μακροπρόθεσμα την επαγγελματική μας εξέλιξη. Καμμία εκπτωση για οφελος των συντεχνιών.

  • 26 Ιουνίου 2015, 09:16 | Ηλίας Ν.

    Χρόνος άσκησης καθηκόντων Διευθυντών-Υποδιευθυντών ΕΙΚ

    Στο Άρθρο 19 («Αποτίμηση κριτηρίων επιλογής Διευθυντών Εκπαίδευσης, Προϊσταμένων ΚΕ.Δ.Δ.Υ. και Διευθυντών σχολικών μονάδων και Ε.Κ.») του Ν. 4327/2015-ΦΕΚΑ50 («Επείγοντα μέτρα για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση»), ο χρόνος ασκήσεως των καθηκόντων του Διευθυντή και του Υποδιευθυντή ΙΕΚ δε λαμβάνεται υπόψη στη διαδικασία επιλογής υποψηφίων Διευθυντών σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

    Η παράλειψη αυτή του Ν.4327/2015 συμπληρώνεται από προγενέστερες διατάξεις, οι οποίες προσδιορίζουν επακριβώς τον χρόνο άσκησης καθηκόντων Διευθυντή – Υποδιευθυντή ΙΕΚ ως εξής:

    α) «…Ο χρόνος υπηρεσίας τους σε θέση διευθυντή ή αναπληρωτή διευθυντή λογίζεται ως χρόνος σε θέση διευθυντή σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» (Ν.2158/1993- ΦΕΚ Α109 άρθρο 6 παρ.4.)

    β) «….ο χρόνος άσκησης των καθηκόντων του διευθυντή και του υποδιευθυντή των ΣΕΚ, ΙΕΚ, ΣΔΕ και ΚΔΒΜ λογίζεται και ως χρόνος άσκησης διδακτικών καθηκόντων» (Ν.4186/2013 ΦΕΚ Α193′, άρθρο 27 παρ. 2).

    Επιπλέον, σε όλες τις προκηρύξεις πλήρωσης θέσεων Διευθυντών και Υποδιευθυντών Δημοσίων ΙΕΚ που εκδόθηκαν από τη ΓΓΔΒΜ (νυν ΓΓΔΒΜΝΓ), αναφερόταν σαφώς ότι «Η θητεία των Διευθυντών/Υποδιευθυντών είναι διετής, λογίζεται ως χρόνος άσκησης διδακτικών καθηκόντων…»

    Επειδή η μεταβολή των όρων άσκησης της θητείας των στελεχών των Δημοσίων ΙΕΚ κατά τη διάρκεια αυτής δημιουργεί προφανείς αδικίες και εξαλείφει κάθε κίνητρο για τη στελέχωση των Δημοσίων ΙΕΚ, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η εύρυθμη λειτουργία αυτών και, κατά συνέπεια, το δημόσιο συμφέρον, παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τα παραπάνω στην επικείμενη προκήρυξη για τους Διευθυντές Εκπαίδευσης και να συμπεριλάβετε την παρακάτω διάταξη στο υπό διαβούλευση πολυνομοσχέδιο ΥΠΟΠΑΙΘ:

    Προσθήκη στο Πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΠΑΙΘ

    «Ο χρόνος άσκησης των καθηκόντων του Διευθυντή Δ.ΙΕΚ λογίζεται ως χρόνος σε θέση Διευθυντή σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ως χρόνος άσκησης διδακτικών καθηκόντων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση»

    και

    «Ο χρόνος άσκησης των καθηκόντων του Υποδιευθυντή Δ.ΙΕΚ λογίζεται ως χρόνος σε θέση Υποδιευθυντή σχολείου Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ως χρόνος άσκησης διδακτικών καθηκόντων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση».

  • 25 Ιουνίου 2015, 22:35 | Μαρία

    Επισημαίνω ένα καυτό πρόβλημα των μονίμων υπαλλήλων στα ΔΙΕΚ. Δεν προβλέπονται πουθενά οι οργανικές θέσεις των μονίμων υπαλλήλων της ΓΓΔΒΜΝΓ που υπηρετούν στα δημόσια ΙΕΚ και οι οποίες δεν έχουν συσταθεί έως και σήμερα. Ουσιαστικά όλοι οι μόνιμοι υπάλληλοι που υπηρετούν στα ΔΙΕΚ είναι στον αέρα και δυστυχώς και το παρόν νομοσχέδιο δεν πρβλέπει τίποτα απολύτως. Θα πρέπει να συσταθούν άμεσα οργανικές θέσεις στα ΔΙΕΚ και να υπάρξει άμεση μέριμνα για αυτούς τους υπαλλήλους που ταλανιζονται εδώ και χρόνια από την διάλυση του ΟΕΕΚ το 2010 ή στην χειρότερη περίπτωση θα μπορούσαν να συσταθούν προσωποπαγείς θέσεις τους.
    Τονίζω την απαράδεκτη απαγόρευση διεκδίκσης θέσης διευθυντή ή υπδιευθυντή όλων των δημοσίων υπαλλήλων αλλά πολύ περισσότερο των μονίμων υπαλλήλων που υπηρετούν στα ΔΙΕΚ.

  • 25 Ιουνίου 2015, 22:30 | Χριστόφορος Σιάκας

    Από το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 μέχρι και σήμερα απασχολούμαι ως ωρομίσθιος εκπαιδευτικός στα ΣΔΕ, στα ΔΙΕΚ και στα ΙΕΚ του ΟΑΕΔ. Καταθέτω απόψεις και προτάσεις βασιζόμενος στην εμπειρία που αποκόμισα από τη συνεργασία με πολλούς συναδέλφους διαφόρων ειδικοτήτων και κυρίως πολλούς εκπαιδευόμενους διαφορετικού φύλλου, ηλικίας, θρησκεύματος και πολιτιστικής κληρονομιάς (αθίγγανους, Έλληνες μουσουλμάνους, παλινοστούντες από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ κτλ).
    1) Το πρόγραμμα σπουδών στα ΙΕΚ είναι ιδιαίτερα υψηλών απαιτήσεων. Απαιτείται εξορθολογισμός του και κυρίως προσαρμογή του στα πραγματικά δεδομένα που αφορούν τόσο το γνωστικό επίπεδο των σπουδαστών όσο και την υλικοτεχνική υποδομή των ινστιτούτων. Ιδιαίτερα απαιτητικές ειδικότητες όπως αυτές των επαγγελμάτων υγείας ή της χημικής βιομηχανίας διδάσκονται με υποτυπώδη ή ανύπαρκτο εξοπλισμό, πενιχρά κονδύλια και μηδενική οργάνωση από την πλευρά του μόνιμου προσωπικού των ινστιτούτων.
    2) Η απαίτηση απόκτησης πιστοποίησης από τους εκπαιδευτές ενηλίκων εγείρει για άλλη μια φορά το θέμα της αέναης εξέτασης του διδακτικού προσωπικού της χώρας, την οποία στις προγραμματικές σας δηλώσεις κατακρίνατε, προτείνοντας την κατάργηση των εξετάσεων μέσω ΑΣΕΠ. Λυπάμαι, αλλά δε βλέπω τη διαφορά. Οφείλει το διδακτικό προσωπικό να ενημερώνεται για τις τελευταίες παιδαγωγικές προσεγγίσεις και μπορείτε κάλλιστα να υποχρεώσετε όλους τους εκπαιδευτές ενηλίκων να παρακολουθήσουν σεμινάρια και να παρουσιάσουν εργασίες ενώπιον των συναδέλφων τους προκειμένου να βελτιωθεί η γνώση και ο χειρισμός ξένων γλωσσών, νέων τεχνολογιών, θεμάτων που άπτονται της παιδαγωγικής επιστήμης. Η εξέταση όμως του τύπου που προτείνετε ως υποχρεωτική από 01/09/2016 είναι απλά άλλος ένας τρόπος συλλογής του πολύτιμου εξωφρενικού παραβόλου, ενώ η μικροδιδασκαλία με κριτές συναδέλφους αποτελεί μια πολύ δυσάρεστη εμπειρία, ιδιαίτερα αγχωτική και σε καμία περίπτωση αντιπροσωπευτική του τρόπου και της ποιότητας του μαθήματος που ο εκπαιδευτικός κάνει σε καθημερινή βάση. Συντάξτε σοβαρά ερωτηματολόγια και δώστε στους σπουδαστές τη δυνατότητα να κρίνουν το εκπαιδευτικό έργο και κυρίως λάβετε υπόψη σοβαρά τα όσα γράφουν γιατί αυτοί είναι οι μόνοι πραγματικοί κριτές της καθημερινής εκπαιδευτικής διαδικασίας.
    3) Σε κάθε περίπτωση προσωπικό το οποίο δεν έχει προηγούμενη διδακτική εμπειρία ή ειδικοτήτων άσχετων με την εκπαιδευτική διαδικασία (κομμωτές, αισθητικοί, ιατροί, κτλ) θα πρέπει οπωσδήποτε να παρακολουθεί σεμινάρια παιδαγωγικής και ψυχολογίας πριν εισέλθει σε αίθουσες διδασκαλίας και εργαστήρια.
    4) Συμφωνώ με την παράταση της θητείας των διευθυντών και προτείνω την καθιέρωση πενταετούς θητείας, ώστε να μπορούν να οργανώνουν και να διευθύνουν με μακροπρόθεσμους στόχους τη λειτουργία σχολείων και ινστιτούτων. Η ανανέωση της θητείας τους μπορεί εκτός των άλλων να επηρεάζεται και από την αξιολόγησή τους από το διδακτικό προσωπικό του σχολείου, το οποίο επίσης πρέπει να αξιολογείτε από τη διεύθυνση και να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η αξιολόγησή του (όπως και αυτή από τους εκπαιδευόμενους) κατά τη μοριοδότηση και τη σύνταξη των πινάκων πρόσληψης.
    5) Πρέπει άμεσα να καθιερωθεί απόλυτα ίση μισθολογική και ασφαλιστική αντιμετώπιση ανάμεσα σε ΣΔΕ και ΙΕΚ, είτε ΔΙΕΚ, είτε ΟΑΕΔ. Οι διαφορές είναι χαοτικές και απαράδεκτες. Το τρέχων μισθολογικό καθεστώς των ΔΙΕΚ και η υποχρεωτική ασφάλιση στο ΙΚΑ θεωρώ ότι αποτελούν τις πιο αξιοπρεπείς λύσεις που ταυτόχρονα θα διευκολύνουν και τη λογιστική εξυπηρέτηση των δομών λόγω της κατάργησης των πολλαπλών επιλογών ασφάλισης και των ιδιαιτεροτήτων κάθε κλάδου. Καταργήστε άμεσα το μπλοκάκι στα ΣΔΕ. Είναι ανήκουστο εκπαιδευτικοί να εργάζονται ως εργολήπτες. Επίσης, οφείλει η πολιτεία να εξασφαλίζει μηνιαίο εισόδημα και όχι πληρωμή στο τέλος του έργου (αλήθεια, αναρωτήθηκε ποτέ κανείς σας πώς ζούμε απλήρωτοι για έξη μήνες ή ένα χρόνο;).
    6) Απαγορεύστε άμεσα τη δυνατότητα διορισμένων στο δημόσιο εκπαιδευτικών να εργάζονται σε αυτές τις δομές με άδεια από την οικεία διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι τραγικό όταν υπάρχουν πίνακες με χιλιάδες ανέργους συναδέλφους να ευνοείτε τη διπλοθεσία. Η πρόσληψη των διορισμένων εκπαιδευτικών θα πρέπει να γίνεται μόνο σε περίπτωση που δεν καλύπτονται οι ανάγκες των σχολείων ή ινστιτούτων από τους άνεργος συναδέλφους.
    7) Εφαρμόστε τα ως άνω και σε όλους όσους απασχολούνται με συμβάσεις εργασίας ή ως ελεύθεροι επαγγελματίες σε άλλες μορφές εργασίας ή εναλλακτικά χρησιμοποιήστε το δηλωθέν εισόδημα ως κριτήριο επιλογής τους και πάντα μετά την εξάντληση των πινάκων με τους άνεργους συναδέλφους. Συμβάλλετε έτσι στη μείωση της ανεργίας και την ανακατανομή του πλούτου.
    8) Θεωρώ πολύ σημαντικό να καθιερωθεί η αναγραφή της βαθμολογίας στη βεβαίωση σπουδών στα ΙΕΚ διότι δίνει κίνητρο στους σπουδαστές και κριτήριο επιλογής στους μελλοντικούς εργοδότες.
    9) Κατανοώ απόλυτα τις απόψεις των σπουδαστών για την πρακτική άσκηση. Η χρονιά που τελειώνει ήταν απαράδεκτη τόσο ως προς την οργάνωση, όσο και ως προς την ενημέρωση των σπουδαστών για τη δυνατότητα ή μη της πρακτικής τους άσκησης. Ως πιστοποιητής καταθέτω την τεράστια διαφορά επιπέδου ανάμεσα σε εξεταζόμενους που είχαν ολοκληρώσει την πρακτική άσκησή τους και σε όσους δεν την είχαν ξεκινήσει και ως εκ τούτου συμφωνώ με την καθιέρωσή της ως προϋπόθεση για την απόκτηση της βεβαίωσης σπουδών και τη συμμετοχή στις εξετάσεις πιστοποίησης. Θεωρώ ότι επειδή οι περισσότεροι σπουδαστές είναι εργαζόμενοι θα πρέπει η πρακτική άσκηση να ολοκληρώνεται μετά το τέλος της διετούς φοίτησης μέσα σε έξη μήνες ή το πολύ ένα χρόνο από την ημερομηνία επιτυχούς εξέτασης στο τελευταίο μάθημα του προγράμματος σπουδών.
    10) Απαράδεκτη η πρόταση για έναν εκπαιδευτή ανά 30 άτομα σε εργαστηριακά μαθήματα. Απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή, κάποια χαρακτηρίζονται από υψηλή επικινδυνότητα (χημεία, παραϊατρικά κτλ) και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να γίνουν όπως θα έπρεπε με έναν εκπαιδευτή. Ένας ανά 15 το πολύ, λαμβάνοντας υπόψη τη δυσμενή οικονομική κατάσταση της χώρας.

    Ευχαριστώ.

  • 25 Ιουνίου 2015, 20:52 | Παλιός εκπαιδευτικός

    κύριε Υπουργέ

    συγχαρητήρια για την απόφασή σας να παρατείνετε την θητεία των Διευθυντών ΙΕΚ κατά ένα έτος ώστε να επανέλθει η τάξη και η ισονομία σε όσους θέλουν να διεκδικήσουν θέσεις ευθύνης στα ΔΙΕΚ.
    Για τους συναδέλφους που κατακρίνουν, χωρίς να ξέρουν ότι κάθε χρόνο πρέπει αναγκαστικά να κάνετε επιλογές Διευθυντών ΙΕΚ, πως θα τους φαινότανε αν την μια χρονιά επιλέγονταν 10.000 Διευθυντές στην Πρωτοβάθμια και την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την επόμενη χρονιά οι υπόλοιποι 10.000 και αυτό να γίνετε κάθε χρόνο? Μπορείτε να φανταστείτε την ανομία και την ταλαιπωρία που κρύβεται πίσω από όλα αυτά?
    Με την απόφασή σας αυτή βάζετε ένα τέλος σε όλη αυτή την παράνοια και δίνετε πλέον σε ΟΛΟΥΣ τους εκπαιδευτικούς την ευκαιρία να συμμετέχουν ισότιμα στη διεκδίκηση μιας θέσης κάθε δύο χρόνια.
    Σας συγχαίρω που επαναφέρατε την τάξη!

  • 25 Ιουνίου 2015, 20:11 | ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

    1.Να διορθωθεί η αδικία για τους εισακτέους ΙΕΚ από το 2013 και μετά με προσωρινή εγκύκλιο που θα αίρει την υποχρέωση Πρακτικής, κατ΄εξαίρεση πριν από την Πιστοποίηση Β΄περιόδου 2015.Η σταδιακή μαθητεία Πρακτικής Άσκησης, το Ε΄εξάμηνο να ακολουθήσει κατ΄εξαίρεση, λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών της χώρας.

    2.Αργότερα να θεσπιστεί η καταβολή του 60% της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης σαν αμοιβή στους Πρακτικάριους ΙΕΚ, όπως ισχύει με τα άλλα ΔΙΕΚ των Υπουργείων Τουρισμού και Υγείας.

    3.Η προετοιμασία της Πιστοποίησης, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση με εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά επιτυχίας. Είτε λοιπόν να προσμετρηθεί στο χρόνο φοίτησης με τις αντίστοιχες πιστωτικές μονάδες, είτε να καταργηθεί.

    4.Αυτή τη στιγμή Ε΄εξάμηνο Πρακτικής, Πιστοποίηση και Άδειες Εργασίας μόνο εμποδίζουν.Δεν αναβαθμίζουν τα πτυχία ΙΕΚ. Τους μόνους που εξυπηρετούν είναι οι συντεχνίες!

  • 25 Ιουνίου 2015, 19:44 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Εφόσον ικανοποιήθηκε ή απαίτηση στην ΣΕΚ να σπουδάζουν μόνο ενήλικες, για ποιο λόγο μας ξεριζώνετε από ένα όμορφο κτήριο με εξοπλισμό και υποδομές στο οποίο υπάρχει προγραμματισμός και μια σειρά που με κόπο οικοδομήθηκε.
    Ζητάμε:
    1) Η σχολή να παραμείνει στο ίδιο κτήριο
    2) Να έχει δική της Διεύθυνση
    3) Να γίνουν εγγραφές το Σεπτέμβριο

  • 25 Ιουνίου 2015, 17:56 | ΧΡΥΣΟΥΛΑ

    Eίμαι σπουδάστρια ( ετών 30 και άνεργη) του Δημόσιου ΙΕΚ Χαίδαρίου ειδικότητας Βοηθών Νοσηλευτικής Γενικής Νοσηλείας που ξεκίνησα την κατάρτισή μου τον Οκτώβριο του 2013 και μόλις τώρα τελείωσα το τέταρτο εξάμηνο των σπουδών μου.
    Κατά την εγγραφή μου στο ΙΕΚ τον Οκτώβριο του 2013, ενημερώθηκα πως η φοίτηση ήταν τέσσερα εξάμηνα και η πρακτική άσκηση ήταν προαιρετική.
    Το γεγονός οτι αυτό άλλαξε ενώ είχα τελειώσει ήδη το δεύτερο εξάμηνο και ενω ενημερωθήκαμε σύμφωνα πάντα με το νέο κανονισμό λειτουργίας των ΙΕΚ, πως υπάρχει η δυνατότητα να ξεκινήσει η πρακτική άσκηση από το τρίτο εξάμηνο σπουδών δεν μας δόθηκε η ευκαιρία να κάνουμε την πρακτική μας άσκηση σε αυτό το διάστημα .
    Η απόφαση σας αυτη να μην μας χορηγήσετε ΒΕΚ , με φέρνει στην πολύ δύσκολη θέση να μην μπορώ να κάνω οποιαδήποτε κίνηση για να βγω στην αγορά εργασίας, πράγμα αδύνατον εφόσον θα πρέπει να εργασθώ για να ανταπεξέλθω στις δυσκολίες της οικογένειας μου.
    Θα βοηθούσε πολύ αν φροντίζατε για :
    • Την εξαίρεσή μας τον νόμο 5954/2-7-2014 που αλλάζει την πρακτική άσκηση από προαιρετική σε υποχρεωτική.
    • Την άμεση χορήγηση ΒΕΚ στους τελειόφοιτους καταρτιζόμενους Δ.Ι.Ε.Κ.
    • Να βγούν άμεσα ερωτήσεις πιστοποίησης για την νέα ειδικότητα Νοσηλευτική Γενικής Νοσηλείας

  • 25 Ιουνίου 2015, 17:51 | Μαρία Κορύτσα

    Υπόμνημα σχετικά με Διευθυντές και Υποδιευθυντές Δημοσίων ΙΕΚ

    Ο χρόνος ασκήσεως των καθηκόντων του Διευθυντή και του Υποδιευθυντή ΙΕΚ δεν αναφέρεται στη διαδικασία επιλογής υποψηφίων Διευθυντών σχολικών μονάδων δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ν. 4327/2015)
    Η παράλειψη αυτή του ν.4327/2015 συμπληρώνεται από προγενέστερες
    διατάξεις, οι οποίες προσδιορίζουν επακριβώς τον χρόνο άσκησης καθηκόντων Διευθυντή – Υποδιευθυντή ΙΕΚ. ως εξής:
    α) «…Ο χρόνος υπηρεσίας τους σε θέση διευθυντή ή αναπληρωτή διευθυντή λογίζεται ως χρόνος σε θέση διευθυντή σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» (ν.2158/1993- ΦΕΚ 109-Α» άρθρο 6 παρ.4.)
    Σχετική με το θέμα αυτό είναι και η αριθ. 1722/2004 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών.
    .
    β) «….ο χρόνος άσκησης των καθηκόντων του διευθυντή και του υποδιευθυντή των ΣΕΚ, ΙΕΚ, ΣΔΕ και ΚΔΒΜ λογίζεται και ως χρόνος άσκησης διδακτικών καθηκόντων» (ν.4186/2015 ΦΕΚ 193-Α’, άρθρο 27 παρ. 2).

    Προκειμένου να διασαφηνισθεί εντελώς ο ρόλος των Διευθυντών και των Υποδιευθυντών Δ.ΙΕΚ, παρακαλούμε όπως συμπεριληφθεί η παρακάτω διάταξη στο πολυνομοσχέδιο ΥΠΟΠΑΙΘ.

    Προσθήκη στο Πολυνομοσχέδιο …………… του ΥΠΟΠΑΙΘ

    …Ο χρόνος άσκησης των καθηκόντων του Διευθυντή Δ.ΙΕΚ λογίζεται ως
    χρόνος σε θέση Διευθυντή Σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ως χρόνος άσκησης διδακτικών καθηκόντων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση…

    …και ο χρόνος άσκησης των καθηκόντων του Υποδιευθυντή Δ.ΙΕΚ λογίζεται ως χρόνος σε θέση Υποδιευθυντή Σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ως χρόνος άσκησης διδακτικών καθηκόντων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση…

  • 25 Ιουνίου 2015, 17:37 | Σταματίνα Τ.

    Θέλω να διαμαρτυρηθώ και εγώ με τη σειρά μου για την επικείμενη κατάργηση της Σεκ Επιδαύρου καθώς μέλος της οικογένειας μου είναι σπουδαστής της σχολής αυτής και η οικογένεια μας ασχολείται με το πρωτογενή τομέα και συγκεκριμένα με την κτηνοτροφία. Το τμήμα γαλακτοκομίας- τυροκομίας θα μπορούσε να αποτελέσει μία εξέλιξη του επαγγέλματος μας γιατί με την απόκτηση της τέχνης της τυροκόμησης θα μπορούσε να αυξηθεί το οικογενεικό μας εισόδημα.

    Παρακαλώ πολύ να ξανασκεφτείτε την επικείμενη κατάργηση της συγκεκριμένης σχολής γιατί είναι κρίμα για πολλούς σπουδαστές που αδυνατούν να σπουδάσουν λόγω των οικονομικών δυσκολιών της εποχής μας.

  • 25 Ιουνίου 2015, 17:33 | Μαρία Ορφανουδάκη

    Ο χρόνος ασκήσεως των καθηκόντων του διευθυντή και του υποδιευθυντή ΙΕΚ δεν αναφέρεται στη διαδικασία επιλογής υποψηφίων διευθυντών σχολικών μονάδων δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ν. 4327/2015)
    Η παράλειψη αυτή του ν.4327/2015 συμπληρώνεται από προγενέστερες
    διατάξεις, οι οποίες προσδιορίζουν επακριβώς τον χρόνο άσκησης καθηκόντων
    Διευθυντή – Υποδιευθυντή ΙΕΚ. ως εξής:
    α) «…Ο χρόνος υπηρεσίας τους σε θέση διευθυντή ή αναπληρωτή διευθυντή
    λογίζεται ως χρόνος σε θέση διευθυντή σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης»
    (ν.2158/1993- ΦΕΚ 109-Α» άρθρο 6 παρ.4.)
    Σχετική με το θέμα αυτό είναι και η αριθ. 1722/2004 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών.
    .
    β) «….ο χρόνος άσκησης των καθηκόντων του διευθυντή και του υποδιευθυντή
    των ΣΕΚ, ΙΕΚ, ΣΔΕ και ΚΔΒΜ λογίζεται και ως χρόνος άσκησης διδακτικών
    καθηκόντων» (ν.4186/2015 ΦΕΚ 193-Α’, άρθρο 27 παρ. 2).

    Προκειμένου να διασαφηνισθεί εντελώς ο ρόλος των Διευθυντών και των Υποδιευθυντών Δ.ΙΕΚ και αφού ληφθεί υπόψη στην επικείμενη προκήρυξη των Διευθυντών Εκπαίδευσης,
    παρακαλούμε όπως συμπεριληφθεί η παρακάτω διάταξη στο πολυνομοσχέδιο ΥΠΟΠΑΙΘ.

    Προσθήκη στο Πολυνομοσχέδιο …………… του ΥΠΟΠΑΙΘ

    …Ο χρόνος άσκησης των καθηκόντων του διευθυντή Δ.ΙΕΚ λογίζεται ως
    χρόνος σε θέση διευθυντή σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ως χρόνος
    άσκησης διδακτικών καθηκόντων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση…..
    και ο χρόνος άσκησης των καθηκόντων του υποδιευθυντή Δ.ΙΕΚ λογίζεται ως
    χρόνος σε θέση υποδιευθυντή σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ως χρόνος
    άσκησης διδακτικών καθηκόντων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση…..

    Οι Διευθυντές των Δ.ΙΕΚ

  • 25 Ιουνίου 2015, 17:28 | Γιαννης Γ. – Διοικητικός Υπ/λος ΙΕΚ

    Κάποια πράγματα από την εμπειρία μου τα τελευταία 2 χρόνια ως Διοικητικός Υπάλληλος ΙΕΚ (Μεταταγμένος εκπ/κός)

    1. Ο ν.4186 αδίκως αποκλείει από θέσεις ευθύνης τους Διοικητικούς Υπαλλήλους (καθώς τότε δεν υπήρχαν) αλλά και τους εκπ/κους από την Α’Βάθμια (γιατί?) και δίνει το δικαίωμα μόνο σε εκπ/κούς Β’Βάθμιας (με ποιο σκεπτικό?). Από τη στιγμή που υπάρχει μοριοδότηση των προσόντων, κάθε αποκλεισμός είναι παράλογος και αντισυνταγματικός (Άρθρο 22 συντάγματος: «Κατά το σχεδιασμό και την εφαρμογή συστημάτων αξιολόγησης, το προσωπικό που συνδέονται με την εξέλιξη των μισθών πρέπει να σέβεται την αρχή της ίσης μεταχείρισης»). Το νέο νομοσχέδιο ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΟΡΘΏΣΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΔΙΚΊΑ.

    2. Ένας εκπ/κός για 30 μαθητές σε Εργαστηριακά μαθήματα δεν επαρκεί. (πχ εργαστήρια που γίνονται σε εργασιακούς χώρους οπότε αναγκαστικά γίνεται διάσπαση του τμήματος κλπ)

    3. Τί γίνεται με τα επαγγελματικά δικαιώματα των νέων ειδικοτήτων? Σε λίγες μέρες θα έχουμε τους πρώτους απόφοιτους μετά τη σύσταση των νέων ειδικοτήτων. Να ληφθεί μέριμνα για την αντιστοίχιση τους με τις παλαιότερες.

    4. Λειτουργούμε δύο χρόνια χωρίς οδηγούς σπουδών. Ουδέν σχόλιο! Σε κάποιες ειδικότητες οι οδηγοί σπουδών πρέπει να αναμορφώνονται τακτικά για να παραμένουν επίκαιροι (βλέπε ειδικότητες πληροφορικής κλπ)

    5. Υποχρεωτική Πρακτική Άσκηση: Σε κάποιες ειδικότητες η αγορά εργασίας δεν είναι δυνατό να απορροφήσει τους απόφοιτους. Δεν είναι δίκαιο να μεταφέρεται η ευθύνη στους σπουδαστές. Η πρακτική άσκηση πρέπει να είναι ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ και να καθοριστεί (ώρες + ωράριο εργασίας/ασφάλιση/αποζημίωση/δικαιώματα) για να μην γίνεται εκμετάλλευση. Η πρακτική άσκηση ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ.

    6. Εκπροσώπηση του Διοικητικού προσωπικού στη λήψη αποφάσεων για τη λειτουργία των ΙΕΚ. Προκύπτει από όλα τα παραπάνω…

    Γιάννης Γ.
    ΙΕΚ Κέρκυρας.

  • 25 Ιουνίου 2015, 17:27 | Ολυμπία

    Αξιότιμε κε Υπουργέ,
    Είναι πολύ σωστή και δίκαιη η πρόθεσή σας να δώσετε παράταση στη θητεία των Διευθυντών – Υποδιευθυντών ΙΕΚ που λήγει στις 31/8/2015 αφού αποτελεί και ευκαιρία να αρθούν αδικίες και ανισότητες που διαιωνίζονται χρόνια τώρα.
    Στα ΙΕΚ υπηρετούν τόσα χρόνια αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί κλάδων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μεταταγμένοι εκπαιδευτικοί στην Πρωτοβάθμια, μεταταγμένοι διοικητικοί υπάλληλοι, καθώς και μόνιμοι υπάλληλοι του πρώην ΟΕΕΚ που ανήκουν οργανικά στα ΙΕΚ.
    ΌΛΟΙ ΕΜΕΙΣ δε μπορούμε να συμμετέχουμε στις διαδικασίες επιλογής στελεχών ΙΕΚ λόγω του ότι δεν ανήκουμε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Υπάρχουν αποφάσεις δικαστηρίων που έχουν κρίνει την άνιση και άδικη μεταχείριση των εκπαιδευτικών αυτών στα πλαίσια του άρθρου 4 παρ. 1 του συντάγματος ότι όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου. Επίσης, μια άλλη αδικία είναι ότι επί ένα χρόνο δεν είχαν τοποθετηθεί υποδιευθυντές στα ΙΕΚ οι οποίοι τοποθετήθηκαν ένα χρόνο αργότερα από τους Διευθυντές. Αποτέλεσμα αυτού είναι πως οι υποδιευθυντές των ΔΙΕΚ ποτέ δε μπορούν να διεκδικήσουν θέση διευθυντή λόγω του ότι δε συμπίπτει ο χρόνος λήξης της θητείας τους. Το δίκαιο λοιπόν είναι του χρόνου που λήγουν όλων οι θητείες να μπορούν όλοι επί ίσοις όροις να διεκδικήσουν όποια θέση μπορούν με βάση τα προσόντα τους αλλά να μην τους αφαιρεί κανείς το δικαίωμα συμμετοχής.
    Επίσης, όσοι από τους εκπαιδευτικούς ενδιαφέρονταν να θέσουν υποψηφιότητα ως στελέχη της τυπικής εκπαίδευσης, επειδή δεν τους αναγνωρίστηκε ο χρόνος τους στις δομές της μη τυπικής εκπαίδευσης, αποκλείστηκαν από τις διαδικασίες στελέχωσης των δομών της τυπικής εκπαίδευσης λόγω των προαπαιτούμενων της προκήρυξης.
    Έχοντας εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη που σας διακρίνει παρακαλούμε όπως διορθώσετε αυτή την αδικία εις βάρος των εκπαιδευτικών των κλάδων της Α/θμιας Εκπαίδευσης και των μονίμων υπαλλήλων των ΙΕΚ γιατί όλοι αυτοί έχουν τις προϋποθέσεις και τα προσόντα για διεκδίκηση θέσης ευθύνης στα ΙΕΚ απλά διορίστηκαν ή μετατάχθηκαν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

  • 25 Ιουνίου 2015, 17:01 | Σταυρος Κ.

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ ,
    Είμαι σπουδαστής της ΣΕΚ Επιδαύρου, και θα ήθελα να διαμαρτυρηθώ για το επικείμενο κλείσιμο της σχολής,την μετατροπή και την μεταφορά της στα ΙΕΚ Άργους, ενώ η σχολή μας με τις ειδικότητές της αντανακλά τις ανάγκες της περιοχής σε εναν άψογο και ομορφο σχολειο, εδώ στον Αγ.Δημήτριο.

  • 25 Ιουνίου 2015, 16:57 | Σοφια Κ.

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ ,
    Είμαι σπουδάστρια της ΣΕΚ Επιδαύρου, και θα ήθελα να διαμαρτυρηθώ για το επικείμενο κλείσιμο της σχολής,την μετατροπή και την μεταφορά της στα ΙΕΚ Άργους, ενώ η σχολή μας με τις ειδικότητες της αντανακλά τις ανάγκες της περιοχής σε εναν άψογο και ομορφο σχολειο, εδώ στον Αγ.Δημήτριο.

  • 25 Ιουνίου 2015, 16:25 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
    Συμφωνώ με την πρόθεσή σας να δώσετε παράταση στη θητεία των Διευθυντών – Υποδιευθυντών ΙΕΚ που λήγει στις 31/8/2015 αν στόχος σας είναι να αρθούν αδικίες και ανισότητες που διαιωνίζονται χρόνια τώρα. Στα ΙΕΚ υπηρετούν τόσα χρόνια εκπαιδευτικοί κλάδων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (μεταταγμένοι στην Πρωτοβάθμια και μεταταγμένοι στα ΙΕΚ, καθώς και μόνιμοι υπάλληλοι του πρώην ΟΕΕΚ που ανήκουν οργανικά στα ΙΕΚ). Όλοι αυτοί επειδή δεν τους αναγνωρίστηκε ο χρόνος τους στις δομές της τυπικής εκπαίδευσης, αποκλείστηκαν από τις διαδικασίες στελέχωσης των δομών της τυπικής εκπαίδευσης λόγω των προαπαιτούμενων της προκήρυξης. Επίσης δε μπορούν να συμμετέχουν και στις διαδικασίες επιλογής στελεχών ΙΕΚ λόγω του ότι δεν ανήκουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Υπάρχουν αποφάσεις δικαστηρίων που έχουν κρίνει την άνιση και άδικη μεταχείριση των εκπαιδευτικών αυτών στα πλαίσια του άρθρου 4 παρ. 1 του συντάγματος ότι όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου. Επίσης μια άλλη αδικία είναι ότι επί ένα χρόνο δεν είχαν τοποθετηθεί υποδιευθυντές στα ΙΕΚ οι οποίοι τοποθετήθηκαν ένα χρόνο αργότερα από τους Διευθυντές. Αποτέλεσμα αυτού είναι πως οι υποδιευθυντές των ΔΙΕΚ ποτέ δε μπορούν να διεκδικήσουν θέση διευθυντή λόγω του ότι δε συμπίπτει ο χρόνος λήξης της θητείας τους. Το δίκαιο λοιπόν είναι του χρόνου που λήγουν όλων οι θητείες να μπορούν όλοι επί ίσοις όροις να διεκδικήσουν όποια θέση μπορούν με βάση τα προσόντα τους αλλά να μην τους αφαιρεί κανείς το δικαίωμα συμμετοχής.
    Έχοντας εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη που σας διακρίνει παρακαλούμε όπως διορθώσετε αυτή την αδικία εις βάρος των εκπαιδευτικών των κλάδων της Α/θμιας Εκπαίδευσης και των μονίμων υπαλλήλων των ΙΕΚ γιατί όλοι αυτοί έχουν τις προϋποθέσεις και τα προσόντα για διεκδίκηση θέσης ευθύνης στα ΙΕΚ απλά διορίστηκαν ή μετατάχθηκαν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

  • 25 Ιουνίου 2015, 16:15 | Αναστάσιος

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
    Συμφωνώ με την πρόθεσή σας να δώσετε παράταση στη θητεία των Διευθυντών – Υποδιευθυντών ΙΕΚ που λήγει στις 31/8/2015 αν στόχος σας είναι να αρθούν αδικίες και ανισότητες που διαιωνίζονται χρόνια τώρα. Στα ΙΕΚ υπηρετούν τόσα χρόνια εκπαιδευτικοί κλάδων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (μεταταγμένοι στην Πρωτοβάθμια και μεταταγμένοι στα ΙΕΚ, καθώς και μόνιμοι υπάλληλοι του πρώην ΟΕΕΚ που ανήκουν οργανικά στα ΙΕΚ). Όλοι αυτοί επειδή δεν τους αναγνωρίστηκε ο χρόνος τους στις δομές της τυπικής εκπαίδευσης, αποκλείστηκαν από τις διαδικασίες στελέχωσης των δομών της τυπικής εκπαίδευσης λόγω των προαπαιτούμενων της προκήρυξης. Επίσης δε μπορούν να συμμετέχουν και στις διαδικασίες επιλογής στελεχών ΙΕΚ λόγω του ότι δεν ανήκουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Υπάρχουν αποφάσεις δικαστηρίων που έχουν κρίνει την άνιση και άδικη μεταχείριση των εκπαιδευτικών αυτών στα πλαίσια του άρθρου 4 παρ. 1 του συντάγματος ότι όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου. Επίσης μια άλλη αδικία είναι ότι επί ένα χρόνο δεν είχαν τοποθετηθεί υποδιευθυντές στα ΙΕΚ οι οποίοι τοποθετήθηκαν ένα χρόνο αργότερα από τους Διευθυντές. Αποτέλεσμα αυτού είναι πως οι υποδιευθυντές των ΔΙΕΚ ποτέ δε μπορούν να διεκδικήσουν θέση διευθυντή λόγω του ότι δε συμπίπτει ο χρόνος λήξης της θητείας τους. Το δίκαιο λοιπόν είναι του χρόνου που λήγουν όλων οι θητείες να μπορούν όλοι επί ίσοις όροις να διεκδικήσουν όποια θέση μπορούν με βάση τα προσόντα τους αλλά να μην τους αφαιρεί κανείς το δικαίωμα συμμετοχής.
    Έχοντας εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη που σας διακρίνει παρακαλούμε όπως διορθώσετε αυτή την αδικία εις βάρος των εκπαιδευτικών των κλάδων της Α/θμιας Εκπαίδευσης και των μονίμων υπαλλήλων των ΙΕΚ γιατί όλοι αυτοί έχουν τις προϋποθέσεις και τα προσόντα για διεκδίκηση θέσης ευθύνης στα ΙΕΚ απλά διορίστηκαν ή μετατάχθηκαν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

  • 25 Ιουνίου 2015, 13:20 | ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ

    ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΕΚ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΔΙΟΤΙ, ΕΝΑΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΕΣΤΩ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ Α’ ΤΑΞΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΑΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ (ΓΙΑ ΟΣΟ ΚΙ ΑΥΤΕΣ ΑΚΟΜΗ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝΕ) ΕΝΩ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΑΕΙ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΣΤΙΣ ΣΕΚ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΕΙ ΕΝΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΧΡΟΝΟ.
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΑ ΕΠΑΛ ΜΕ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΟΥΣ ΜΟΡΦΗ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΑ ΕΠΑΛ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ¨ΒΑΣΑΝΙΖΟΝΤΑΙ’ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΖΩΗ (Π.Χ. ΚΟΜΜΩΤΙΚΗ, ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ, ΥΔΡΑΥΛΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΛΠ).
    ΑΡΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΕΧΝΙΚΕΣ-ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗΣ ΒΑΘΜΙΔΑΣ (ΜΕΤΑΞΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ)ΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΜΙΑ ΤΕΧΝΗ.

  • 25 Ιουνίου 2015, 10:52 | ΔΙΕΚ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

    Εκ μέρους πολλών σπουδαστών/σπουδαστριών σας παρακαλώ να καταργηθεί η υποχρεωτική πρακτική άσκηση (5ο εξάμηνο) έτσι ώστε να μπορεί να χορηγηθεί το ΒΕΚ σε εκείνους τους σπουδαστές που τελείωσαν με επιτυχία το 4ο εξάμηνο και να μπορούν να λάβουν μέρος στις εξετάσεις πιστοποίησης.

  • 25 Ιουνίου 2015, 06:32 | ΕΡΗ

    Οι 960 ώρες πρακτικής άσκησης σε ένα εξάμηνο απαιτούν 8ωρο φυσικής παρουσίας και εκπαίδευσης σε ένα χώρο εργασίας.Αυτό ξεπερνάει το ωράριο μιας τυπικής εκπαίδευσης και εφόσον θεωρείται ως μέρος της υποχρεωτικής φοίτησης θα έπρεπε να είναι προσαρμοσμένο ανάλογα.Τι γίνεται αν κάποιος σπουδαστής για λόγους επιβίωσης εργάζεται παράλληλα με τις σπουδές του; Μήπως μιλάμε για φυσική εξόντωση; Μήπως θα έπρεπε να ξαναδείτε το σύνολο των υποχρεωτικών ωρών της πρακτικής άσκησης;

  • 25 Ιουνίου 2015, 00:21 | ΔΙΕΚ ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ (2013Β-2015)

    Κύριοι,

    Η πρακτική Άσκηση των σπουδαστών ΔΙΕΚ για τους αποφοίτους (2013Β-2015), που η αλλαγή του νόμου τους επιβλήθηκε αφότου εγγράφηκαν, οπωσδήποτε χρειάζεται να γίνει προαιρετική. Το λιγότερο γι’ αυτούς, ώστε να τους δοθεί η ΒΕΚ και να κάνουν μετά την Πρακτική. Επίσης πρέπει να τους καταβάλλεται ποσό όσο το 60% της ΕΣΣ, όπως ισχύει με τα άλλα ΔΙΕΚ των Υπουργείων Τουρισμού και Υγείας. Να εφαρμοστεί επιτέλους δικαιοσύνη και ισοπολιτεία.

  • 25 Ιουνίου 2015, 00:20 | ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    κυριε Μπαλτα ειμαι ενας απλος πολιτης και παρακολουθω τις εξελιξεις για την επικειμενη καταργηση των ΣΕΚ ,διαπιστωσα πως τις καταργειται για μικροκομματικους λογους , θα σας συνιστουσα να προσεχετε αυτους που σας συμβουλευουν ,ειναι εκτος τοπου και χρονου ,γνωριζω πολυ καλα το τεραστιο ακαδημαικο και επιστημονικο σας εργο τοσα χρονια , ελπιζω να με κατανοησετε !!

  • 24 Ιουνίου 2015, 23:14 | ΤΕΛΟΙΟΦΟΙΤΟΙ ΔΙΕΚ (2013Β-2015)ΧΩΡΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗ

    Κύριε Υπουργέ, εκ μέρους 113 Δημοσίων ΙΕΚ της χώρας,

    •Διορθώστε την προχειρότητα και την αδικία που έχουμε υποστεί οι τελειόφοιτοι του Δ΄ εξαμήνου ΙΕΚ (2013Β-2015)
    •Είμαστε 11.451 άνθρωποι άλλοι νέοι, άλλοι 40άρηδες, 50άρηδες ανάμεσα μας είναι πολλοί άνεργοι κι άλλοι εργαζόμενοι και σε ένα εξάμηνο έρχονται οι επόμενοι.
    •Αιτία η αδυναμία εφαρμογής των διατάξεων του 4186/2013 από το Υπουργείο που τώρα ηγείστε, το γνωρίζεται σας έχει γνωστοποιηθεί?
    •Δεν μας επέτρεψε το Υπουργείο σας πριν αναλάβετε να κάνουμε Πρακτική Άσκηση στο Γ΄εξάμηνο και δεν μας ενημέρωνε καμιά αρχή μετά τις εκλογές.
    • Θέλουμε να πάρουμε τη Β.Ε.Κ ώστε να λάβουμε μέρος στην Πιστοποίηση β΄2015. Ζητάμε δικαίως να κερδίσουμε πίσω το χαμένο χρόνο που μας στερήσανε.
    •Εξαιρέστε μας ώστε να κάνουμε το Ε΄εξάμηνο Πρακτικής Άσκησης σταδιακά πριν και αμέσως μετά την συμμετοχή μας στην Πιστοποίηση και αποδώστε δικαιοσύνη. στα Δημόσια ΙΕΚ
    •Θέλουμε η Πρακτική Άσκηση να παραμείνει στο χρόνο υποχρεωτικής φοίτησης, διότι μας δίνει επιπλέον πιστωτικές μονάδες, αλλά πρέπει και να εφαρμόζονται οι διατάξεις στο χρόνο τους για να έχει νόημα, κε Υπουργέ.
    •Μεριμνάτε σε αυτό το νομοσχέδιο η Πρακτική Άσκηση να γίνεται ακόμα και σε σταδιακό χρόνο. Εκεί προσθέστε την εξαίρεση της δική μας περίπτωσης να την κάνουμε αμέσως πριν και αμέσως ακόμα μετά την συμμετοχή μας στην Πιστοποίηση.
    •Η Πιστοποίηση το γνωρίζεται πως είναι απαιτητική και μόνο το 50% επιτυγχάνει. Αφήστε μας να φτάσουμε μέχρι εκεί. Όχι άλλα αθέμιτα εμπόδια, η κατάργηση της θα είναι ανακούφιση.
    •Συμβάλλετε στην εξυγίανση από τις συντεχνίες, καταστράφηκε η χώρα, τι έχει απομείνει?
    •Βάλτε τάξη στον ΕΟΠΠΕΠ, δεν έχουν ερωτήσεις Πιστοποίησης και ύλη για «νέες ειδικότητες» όπως Βοηθοί Νοσηλευτών Γεν. Νοσηλείας ή Βοηθοί Φυσιοθεραπείας.
    •Ακόμα ο ΕΟΠΠΕΠ δεν εξυπηρετεί τους πολίτες όπως και εμάς. Αδυνατεί να μας απαντήσει, ποιες ειδικότητες εγκρίνει ως παρεμφερείς.
    •Έχουμε πολλά τέτοια παραδείγματα σε παρόμοιες ή παρεμφερείς ειδικότητες με 120 ένσημα προϋπηρεσία και δικαιούμαστε να λάβουμε ΒΕΚ.
    •ΒΕΚ δεν έχουν οδηγία παρ’ όλα αυτά να απονείμουν στα Δημόσια ΙΕΚ, ενώ τη δικαιούμαστε, διότι δεν έχουν τις απαραίτητες οδηγίες
    •Κε Υπουργέ, βάλτε τάξη, δώστε τις απαραίτητες οδηγίες.
    •Θα διαδοθεί μεγάλο κοινωνικό μήνυμα ανάμεσα στα ΔΙΕΚ για το έργο σας, να το θυμάστε. Τα δημόσια ΙΕΚ είναι πλέον πολυσχιδή είναι ισχυρότερα, πολυπληθή. Είναι μικρές μεγάλες κοινωνίες της χώρας μας κε Υπουργέ, είναι το ασχημόπαπο που γίνεται κύκνος.

    Με εκτίμηση,
    11.451 σπουδαστές Δημοσίων ΙΕΚ και οι οικογένειες τους

  • 24 Ιουνίου 2015, 22:45 | Γιαννης

    κύριε Κουράκη ,

    εξηγέιστε μας πως ένας σαραντάρης που δουλεύει ντελίβερυ για να ζήσει και να μην πάει να κλεψει για την οικογένια του και αποφάσισε να φοιτήσει στις Δημόσιες ΣΕΚ για να μπορέσει να βρει δουλειά στον τεχνικό τομέα πως μπορεί να γραφτεί σε ΙΕΚ τώρα που τις κλέινετε τις ΣΕΚ ? γιατι τα ΙΕΚ ζητάνε απολυτήριο λυκείου που εμείς δεν ‘εχουμε . Μας σπρώχνεις ξανά στην ανεργία κύριε Κουράκη , αυτή είναι η κοινωνική σου πολιτική , οι εργάτες να πεθάνουν εργάτες ?

  • 24 Ιουνίου 2015, 22:21 | ΑΛΕΞΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

    Αγαπητε κυριε Μπαλτα

    Ρωτηστε πρωτα τι παραγουν οι ΣΕΚ (σχολες επαγγελματικης καταρτισης ) ανθρωπους της τοπικης κοινωνιας και επαγγελματιες ,δεν ειναι λυση η καταργηση ,δωστε μια ευκαιρια ,μην ακουτε τους τεμπεληδες συνδικαλιστες που ειναι αραχτοι και αποφασιζουν για τους εργαζομενους ,εσεις εκλεχθηκατε κυβερνηση οχι η ΟΛΜΕ ,ο λαος ειναι η εξουσια του τοπου ,νεοι ανεργοι και ανεργες γουσταρουν να μπουν στον πρωτογενη τομεα για να ζησουν μια ζωη καλυτερη ,δεν γεννηθηκαμε ολοι να γινουμε γιατροι η δικηγοροι , δωστε εναν χρονο παρατασης ,να δειτε τα αποτελεσματα και αποφασιστε τοτε ,

  • 24 Ιουνίου 2015, 21:31 | Γιώργος Νικολάου

    Αρκετοί συνάδελφοι αναφέρουν παράπονα πως θα παραταθεί ξανά η θητεία Διευθυντών και Υποδιευθυντών Δ.Ι.Ε.Κ. Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΗ φυσικά για όσους έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν θέση στελέχους ΔΙΕΚ και αποτελεί παράβαση της νομοθεσίας και του σκεπτικού του νομοθέτη που καθιέρωσε τη διετή θητεία ως μέσο διασφάλισης της επιλογής των ικανότερων στελεχών και της εύρυθμης και βέλτιστης λειτουργίας των δομών προς όφελος των καταρτιζομένων. Υπάρχει άφθονος χρόνος, τον Ιούλιο ή και αργότερα να γίνει η διαδικασία επιλογής και τα νέα στελέχη να αναλάβουν υπηρεσία την 1η Σεπτεμβρίου.

    Θεωρώ ότι θα γίνει ΑΜΕΣΑ η προκήρυξη και αυτό ενισχύεται από το παρακάτω έγγραφο του Υπουργού που ΜΕ ΣΑΦΗΝΕΙΑ το ξεκαθαρίζει. Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΟΚΗΡΥΧΘΟΥΝ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ.

    Μαρούσι, 22-5-2015 Αρ.Πρωτ.: 81903/Φ1 60413 εισ.
    Απαντώντας στην Ερώτηση με αριθμό 1722/15-4-2015, την οποία κατέθεσε
    Βουλευτής κ. Θεόδωρος Φορτσάκης σχετικά με τσ Δημόσια ΙΕΚ, σας κάνουμε γνωστά
    ακόλουθα:
    ………………………………………………
    Τέλος το ΥΠΟ.ΠΑΙ.Θ, προκειμένου να εξασφαλίσει την εύρυθμη Λειτουργία των Δημοσίων ΙΕΚ, θα προκηρύξει εγκαίρως τις θέσεις των Διευθυντών και των Υποδιευθυντών, οι οποίοι στελεχώνουν το τρέχον έτος κατάρτισης τα Δ.Ι.Ε.Κ. και των οποίων η θητεία λήγει στις 31-8-2015.

    Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
    ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΠΑΛΤΑΣ
    Είναι δυνατόν να μην υλοποιήσει ο Υπουργός την προ μόλις ενός μηνός δημόσια αναγγελία του τη στιγμή που από αυτήν ΔΕΝ προκύπτει δαπάνη για το δημόσιο και είναι συμβατή με την ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ και τη διαφάνεια στην επιλογή στελεχών των ΔΙΕΚ; ΟΧΙ φυσικά, προφανώς θα την υλοποιήσει.

  • 24 Ιουνίου 2015, 21:20 | ΒΛΑΧΟΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

    Κύριε υπουργέ, με όλο τον σεβασμό που αρμόζει στο αξίωμα σας,είμαι μαθήτρια της ΣΕΚ Επιδαύρου θα ήθελα να σας εκφράσω την βαθιά απογοήτευση μου, για την απόφαση σας να κλείσετε την ΣΕΚ Επιδαύρου (και να την μεταφερετε 30 χλμ. μακριά απο οτι είναι)η οποία σε ένα τετραμηνο έχει καταφέρει με τη βοήθεια των Καθηγητών , των Μαθητών και της Διευθύντρια μας να έχει παράξει τόσο μεγάλο έργο. Η μεγαλύτερη απογοήτευση μου βέβαια είναι οτι χωρρίς να σκευτείτε τον κόπο, τον αγώνα, την επιμονή ,την αγάπη αλλά και το σπουδαιότερο την αγωνία όλων μας για τη ΣΕΚ Επιδαύρου, ενώ τοσο καιρό μας διαβεβαιώνατε οτι η σχολη δεν θα κλείσει και αλλα θα την ενισχύσατε … ένα πρωινό μάθαμε οτι όλα ήταν θέμα καθησυχασμού. Μου είναι δύσκολο να πιστεψω πια το παραμικρό αλλά θα κάνω άλλη μια προσπάθεια…. λοιπόν Ζητάμε:
    Αρχικά η σχολή να παραμείνει στο ίδιο κτήριο, να έχει δική της Διεύθυνση και να γίνουν εγγραφές το Σεπτέμβριο.

    ΣΑΣ ευχαριστώ εκ των προτέρων για την προσπάθεια.

  • 24 Ιουνίου 2015, 16:56 | ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΣ

    Είμαι σπουδαστής του Δημόσιου ΙΕΚ Μεταμόρφωσης ειδικότητας Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων . Ξεκίνησα την κατάρτισή μου τον Οκτώβριο του 2013 και μόλις χτες τελείωσα το τέταρτο εξάμηνο των σπουδών μου.Κατά την εγγραφή μου στο ΙΕΚ τον Οκτώβριο του 2013, ενημερώθηκα πως η φοίτηση ήταν τέσσερα εξάμηνα και η πρακτική άσκηση ήταν προαιρετική.Αυτό σήμαινε πως τώρα τελειώνοντας το 4ο εξάμηνο θα αποκτούσαμε την Βεκ μας και θα μπορούσαμε είτε να εργαστούμε άμεσα είτε να συμμετέχουμε στην επόμενη πιστοποίηση. Έγιναν, όμως, αλλαγές και ψηφίστηκε νέος νόμος που ενώ θεωρητικά δε φαίνεται να είναι προβληματικός,πρακτικά συναντά βασικές δυσκολίες.
    Eίχα ήδη τελειώσει το δεύτερο εξάμηνο όταν ενημερωθήκαμε σύμφωνα πάντα με το νέο κανονισμό λειτουργίας των ΙΕΚ πως υπάρχει η δυνατότητα να ξεκινήσει η πρακτική άσκηση από το τρίτο εξάμηνο σπουδών. Παρόλα αυτά, δεν μας δόθηκε η ευκαιρία ποτέ να κάνουμε την πρακτική μας άσκηση σε αυτό το διάστημα διότι υπήρχαν κάποιες ασάφειες.
    Η απόφαση σας αυτή να μην μας χορηγήσετε ΒΕΚ, φέρνει εμένα και όλους τους συμφοιτήτες μου στην πολύ δύσκολη θέση να μην μπορούμε να κάνουμε οποιαδήποτε κίνηση για να βγούμε στην αγορά εργασίας. Είμαστε οι περισσότεροι σε πολύ δυσάρεστη οικονομική κατάσταση ειδικά λόγω των παρούσων συνθηκών και υπολογίζαμε στην άμεση επαγγελματική μας αποκατάσταση.
    Θα βοηθούσε πολύ αν φροντίζατε για :
    • Την εξαίρεσή μας από τον νόμο 5954/2-7-2014 που αλλάζει την πρακτική άσκηση από προαιρετική σε υποχρεωτική.

  • 24 Ιουνίου 2015, 16:54 | ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΣ

    Είμαι σπουδαστής του Δημόσιου ΙΕΚ Μεταμόρφωσης ειδικότητας Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων . Ξεκίνησα την κατάρτισή μου τον Οκτώβριο του 2013 και μόλις χτες τελείωσα το τέταρτο εξάμηνο των σπουδών μου.Κατά την εγγραφή μου στο ΙΕΚ τον Οκτώβριο του 2013, ενημερώθηκα πως η φοίτηση ήταν τέσσερα εξάμηνα και η πρακτική άσκηση ήταν προαιρετική.Αυτό σήμαινε πως τώρα τελειώνοντας το 4ο εξάμηνο θα αποκτούσαμε την Βεκ μας και θα μπορούσαμε είτε να εργαστούμε άμεσα είτε να συμμετέχουμε στην επόμενη πιστοποίηση. Έγιναν, όμως, αλλαγές και ψηφίστηκε νέος νόμος που ενώ θεωρητικά δε φαίνεται να είναι προβληματικός,πρακτικά συναντά βασικές δυσκολίες.
    Eίχα ήδη τελειώσει το δεύτερο εξάμηνο όταν ενημερωθήκαμε σύμφωνα πάντα με το νέο κανονισμό λειτουργίας των ΙΕΚ πως υπάρχει η δυνατότητα να ξεκινήσει η πρακτική άσκηση από το τρίτο εξάμηνο σπουδών. Παρόλα αυτά, δεν μας δόθηκε η ευκαιρία ποτέ να κάνουμε την πρακτική μας άσκηση σε αυτό το διάστημα διότι υπήρχαν κάποιες ασάφειες.
    Η απόφαση σας αυτή να μην μας χορηγήσετε ΒΕΚ, φέρνει εμένα και όλους τους συμφοιτήτες μου στην πολύ δύσκολη θέση να μην μπορούμε να κάνουμε οποιαδήποτε κίνηση για να βγούμε στην αγορά εργασίας. Είμαστε οι περισσότεροι σε πολύ δυσάρεστη οικονομική κατάσταση ειδικά λόγω των παρούσων συνθηκών και υπολογίζαμε στην άμεση επαγγελματική μας αποκατάσταση.
    Θα βοηθούσε πολύ αν φροντίζατε για :
    • Την εξαίρεσή μας από τον νόμο 5954/2-7-2014 που αλλάζει την πρακτική άσκηση από προαιρετική σε υποχρεωτική.
    • Την άμεση χορήγηση ΒΕΚ στους τελειόφοιτους καταρτιζόμενους Δ.Ι.Ε.Κ..

  • 24 Ιουνίου 2015, 14:08 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ν

    Θα ήθελα και εγώ να αναφέρω τη δύσκολη θέση στην οποία έχει φέρει το Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. τους χιλιάδες σπουδαστές 4ου εξαμήνου των ΔΙΕΚ. Είμαι ένας από τους χιλιάδες σπουδαστές που περιμένει για το πότε επιτέλους θα εγκριθεί η διαδικασία της έναρξης της Πρακτικής Άσκησης. Η καθυστέρηση της έναρξης της Πρακτικής Άσκησης θα μας καθυστερήσει από τη λήψη ΒΕΚ, με συνέπεια να μη μπορέσουμε να εξεταστούμε έγκαιρα και στην Πιστοποίηση. Γι’ αυτό, κ. Υπουργέ μη το κουράζετε το πράγμα! Δώστε μας το ΟΚ να αρχίσουμε την Πρακτική να τελειώνουμε… Εξάλλου υπάρχει το (Φ.Ε.Κ.: 5954/2-7-2014 Άρθρο 9, Παράγραφος 2)
    Και κάτι τελευταίο για περισσότερες πληροφορίες να ενημερώνεστε στο 2131311586(Γ.Γ.Δ.Β.Μ.)ΔΙΕΚ,έως ότου δωθεί η οριστική λύση στο πρόβλημα αυτό!

  • 24 Ιουνίου 2015, 12:07 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΕΙΠΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΧΟΛΙΑΣΩ ΞΑΝΑ , ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΩ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ,
    ειμαστε πολλοι ανθρωποι στην ηλικια πανω από 40 , 4ο εξαμηνο σε ΔΙΕΚ,
    φροντιστε σας παρακαλω να χορηγηθεί η Β.ΕΚ. πολλοι είναι και ανεργοι ,αλλοι κανουν διαφορετικες εργασιες για την επιβίωση τους ταυτόχρονα με την καταρτιση μας.Το 5ο εξαμηνο καλο θα ηταν να μην ισχυσει δεν προσφερει τιποτα ,αφου μετα τον τιτλο σπουδων δεν αναγνωρίζεται , εγω είμαι για παρδειγμα στην ειδικοτητα ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡ. ΚΑΙ ΥΠΟΔΩΜΩΝ , θελει αδεια το επαγγελμα αυτό , αλλοι είναι ηχολήπτες , φωτογραφοι , ηθοποιοι [ η παρωδια που θα βρουν πρακτικη ασκηση ολοι] για να μην αναφερω τα παραιατρικα επαγγελματα.
    ΕΧΩ ΤΕΛΙΚΑ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΟΤΙ ΠΑΤΕ ΝΑ ΓΕΜΙΣΕΤΕ Ο ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ , ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΩ ΟΤΙ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΑΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ
    ΡΥΘΜΙΣΤΕ ΤΟΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΝΟΜΟ , ΘΑ ΠΑΝΕ ΧΑΜΕΝΑ ΤΑ 2ΕΤΗ ΣΠΟΥΔΩΝ
    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • 24 Ιουνίου 2015, 12:04 | Αθηνά Μακρή

    Eίμαι σπουδάστρια του Δημόσιου ΙΕΚ Μεταμόρφωσης ειδικότητας Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων. Ξεκίνησα την κατάρτισή μου τον Οκτώβριο του 2013 και μόλις χτες τελείωσε και το τέταρτο εξάμηνο φοίτησής μου.Κατά την εγγραφή μου στο ΙΕΚ τον Οκτώβριο του 2013, ενημερώθηκα πως η φοίτηση ήταν τέσσερα εξάμηνα και η πρακτική άσκηση ήταν προαιρετική. Αυτό σήμαινε πως τώρα τελειώνοντας το 4ο εξάμηνο θα αποκτούσαμε την Βεκ μας και θα μπορούσαμε είτε να εργαστούμε άμεσα είτε να συμμετέχουμε στην επόμενη πιστοποίηση. Έγιναν, όμως, αλλαγές και ψηφίστηκε νέος νόμος που ενώ θεωρητικά δε φαίνεται να είναι προβληματικός,πρακτικά συναντά βασικές δυσκολίες.
    Eίχα ήδη τελειώσει το δεύτερο εξάμηνο όταν ενημερωθήκαμε σύμφωνα πάντα με το νέο κανονισμό λειτουργίας των ΙΕΚ πως υπάρχει η δυνατότητα να ξεκινήσει η πρακτική άσκηση από το τρίτο εξάμηνο σπουδών. Παρόλα αυτά, δεν μας δόθηκε η ευκαιρία ποτέ να κάνουμε την πρακτική μας άσκηση σε αυτό το διάστημα διότι υπήρχαν κάποιες ασάφειες.
    Η απόφαση σας αυτή να μην μας χορηγήσετε ΒΕΚ, φέρνει εμένα και όλους τους συμφοιτήτες μου στην πολύ δύσκολη θέση να μην μπορούμε να κάνουμε οποιαδήποτε κίνηση για να βγούμε στην αγορά εργασίας. Είμαστε οι περισσότεροι σε πολύ δυσάρεστη οικονομική κατάσταση ειδικά λόγω των παρούσων συνθηκών και υπολογίζαμε στην άμεση επαγγελματική μας αποκατάσταση.
    Θα βοηθούσε πολύ αν φροντίζατε για :
    • Την εξαίρεσή μας από τον νόμο 5954/2-7-2014 που αλλάζει την πρακτική άσκηση από προαιρετική σε υποχρεωτική.
    • Την άμεση χορήγηση ΒΕΚ στους τελειόφοιτους καταρτιζόμενους Δ.Ι.Ε.Κ..

  • 24 Ιουνίου 2015, 09:48 | οικογένεια ωρομίσθιου καθηγητή

    κύριε Υπουργέ

    Με ποιο δικαίωμα μια χούφτα συνδικαλιστές αποφασίζουν για την ζωή της οικογένειας μας ? με ποια αιτιολογία κόβουν τις ΣΕΚ κα τις θέσεις των εκπαιδευτών – καθηγητών που εργάζονται εκεί ? Την ίδια στιγμή ξαναπροσλαμβάνονται από εσας χιλιάδες εκπαιδευτικοί που είχαν απολυθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και απολύετε σήμερα εσείς που υποσχεθήκατε την κοινωνική δικαιοσύνη μέσω του συριζα και χωρίς καμία ντροπή, όλους τους ωρομίσθιους εκπαιδευτές των ΣΕΚ . Αυτή είναι η κοινωνική πολιτική σας ? όσους ωρομίσθιους καθηγητές δεν τρέχουν στην παράγκα των συνδικαλιστών σας ( τα βλέπετε τι γίνεται με την καταγγελία Μπράτη για το σύμβουλο Κουράκη στις επιτροπές σας, όλοι γελάνε με τους συνδικαλισταράδες που μαζέψατε σε θέσεις συμβούλων στο υπουργείο) να προσκυνήσουν τους απολύετε , και κλείνετε τις ΣΕΚ αντί να ανοίξετε και τις υπόλοιπες ;

  • 24 Ιουνίου 2015, 09:26 | ΜΕΚΡΙΖΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ,

    ΕΠΕΙΔΗ ΤΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ ΙΕΚ ΣΤΗΝ ΜΟΡΦΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΧΡΗΣΙΜΕΥΣΟΥΝ ΜΕ 2 ΕΤΗ ΣΠΟΥΔΕΣ , ΚΑΙ ΤΟ ΜΙΣΟ ΕΤΟΣ ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΕ ΣΑΣ ΠΡΟΣΘΕΤΕΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΗΣΑΝ ΜΕ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΟΥΝ ΔΙΠΛΩΜΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ, Η ΟΠΟΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΟΕΕΚ.
    ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΣ ΕΝΗΛΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.
    ΣΑΣ ΤΟ ΞΑΝΑΛΕΩ ΟΙ ΤΟΥ ΥΠΕΘΟ ΜΑΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΙΕΚ ΛΕΝΕ ΕΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ, ΜΗΝ ΚΑΤΣΩ ΝΑ ΣΚΕΦΤΩ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΙΕΚ, ΕΚΕΙ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΜΕ.
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΤΑ 2,5 ΧΡΟΝΙΑ , ΜΕ 6 ΜΗΝΕΣ ΑΚΟΜΑ ΣΠΟΥΔΕΣ Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΤΑΣΟΜΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΜΠΟΛΟΝΙΑ

  • 24 Ιουνίου 2015, 08:31 | Πέτρος Πέτρου

    Αξιότιμοι κύριοι,
    στις ΣΕΚ αποφασίστηκε να μη σπουδάζουν ανήλικοι, λες κι είναι ντροπή στην εποχή μας ένας ανήλικος, που ολοκλήρωσε την υποχρεωτική εκπαίδευση, να μαθαίνει μια τέχνη.
    Αποφασίστηκε ακόμη να διαλυθούν οι ΣΕΚ, αλλά να σπουδάζουν οι ενήλικες με την ίδια νομοθεσία, που ίσχυε για τις ΣΕΚ, σε άλλες εγκαταστάσεις με άλλο όνομα. Το θέμα είναι η μετεγκατάσταση και η ταμπέλα? Είναι όλοι απλήρωτοι, προμηθευτές και εκπαιδευτικοί, αλλά παρόλα αυτά υποστηρίζουν τη δομή που παρέχει γνώσεις στην παραγωγή πλούτου. Φαίνεται ότι ζείτε στα μεγάλα αστικά κέντρα και αδιαφορείτε για τη ζωή των υπολοίπων Ελλήνων.
    Το Κράτος χρειάζεται να έχει μια συνέχεια. Μια συνέπεια. Διαλύετε κάτι που θεμελίωσαν οι προηγούμενοι, να κάνουν το ίδιο κι οι επόμενοι και οι μεθεπόμενοι? Και γιατί να τιμωρούνται όσοι εργάστηκαν και στήριξαν τη δομή που λειτούργησε επί των ημερών σας?
    Ενισχύστε την εκπαίδευση των τεχνών. Έγινε μια δύσκολη αρχή πριν από 5 μήνες, είχε άμεση επιτυχία, αγκαλιάστηκε και αναδείχτηκαν αμέσως όλα τα θετικά αποτελέσματα.
    Κάνετε λάθος με «μπαλτά και σπαθί» να παίρνετε κεφάλια.
    Οι ΣΕΚ δουλεύουν κι έχει μεγάλη απήχηση στην κοινωνία το κενό που κάλυψαν στην εκπαίδευση τεχνών, που πουθενά αλλού στο υπουργείο παιδείας δε διδάσκονται. Επισκεφτείτε τη ΣΕΚ Επιδαύρου να σχηματίσετε πλήρη εικόνα. Από το παλάτι των χιλίων τετραγωνικών όπου στεγάζεται η ΣΕΚ Επιδαύρου αποφασίσατε να στοιβάξετε 4 τέχνες στα υπόγεια του ΙΕΚ Άργους?
    Είναι γνωστό ότι η κατάργηση αυτών των σχολών είναι προεκλογική δέσμευση των κυβερνώντων προς τους συνδικαλιστές, αλλά σε όλα τα έξυπνα συστήματα υπάρχει ανατροφοδότηση και διορθώνεται ξανά και ξανά το σύστημα. Κι εδώ στις ΣΕΚ παράγεται έργο.

    Κάτοικος Αργολίδας

  • 24 Ιουνίου 2015, 01:39 | Ιουλια Γεωργιου

    Αγαπητοί κύριοι της διαβούλευσης
    διαφωνώ με την επικείμενη κατάργηση των ΣΕΚ.
    Με την κατάργηση αυτών των σχολών θα καταγραφείτε στη συνείδηση του κόσμου ως δήμιοι των τεχνικών γνώσεων στη μελισσοκομία,τη λιθοξοΐα, την τυροκομία, τη δενδροκομία κι άλλων πολλών ειδικοτήτων που θα μπορούσαν να διδαχθούν, όπως πολύ στοχευμένα είχαν σχεδιαστεί από το Υπουργείο Παιδείας.Στις ΣΕΚ γίνεται δουλειά.Οι Σχολές εφοδιάζονται με εξοπλισμό, προγραμματίστηκε η ύλη, οι εκπαιδευτές είναι εξαιρετικού επιπέδου, οι σπουδαστές πλαισιώνουν με ενδιαφέρον κάθε απαίτηση των σπουδών και η ΓΓΔΒΜ υποστηρίζει με οργανωμένη ομάδα συνεργατών.
    Ενδιαφέρονται πολλοί για τις εγγραφές του Σεπτέμβρη πανελληνίως. Όλη αυτήν την επιτυχημένη πορεία η απόφαση του κυρίου Μπαλτά την καταστρέφει και ενισχύει τα ΙΕΚ.
    Με ικανοποιημένη την απαίτηση που τέθηκε να σπουδάζουν τέχνες μόνον ενήλικες για ποιο λόγο ζητάτε την κατάργηση μιας τόσο ελπιδοφόρας προσπάθειας?

  • 24 Ιουνίου 2015, 01:35 | Βερονικη Τσουγκρανη

    ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ,
    ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΟΤΙ ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ-
    «Ρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα, την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και άλλες διατάξεις»το οποίο ως τις 26.6 βρίσκετε σ,ε διαβούλευση ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 68 (Παράγραφος 1)
    το οποίο ανέφερε:
    Άρθρο 68
    Σχολές Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης
    α) Οι τίτλοι σπουδών που χορηγήθηκαν από Ανώτερες Δημόσιες και Ιδιωτικές Σχολές Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης, οι οποίες ιδρύθηκαν και λειτούργησαν ή λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.1158/1981, εφόσον αποκτήθηκαν έως την ημερομηνία έναρξης ισχύος του ν.3149/2003 (A’ 141), θεωρούνται ως ισότιμοι προς τους τίτλους σπουδών που χορηγούσαν έως τις 10.06.2003 τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, χωρίς αντιστοιχία προς υπάρχουσες κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα ειδικότητες των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων προσδιορίζονται οι Ανώτερες Σχολές Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του προηγούμενου εδαφίου, το αρμόδιο όργανο και η διαδικασία έκδοσης διαπιστωτικής πράξης για την υπαγωγή των ενδιαφερομένων στις διατάξεις του παρόντος άρθρου.

    ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΝΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ προς όλους τους διπλωματούχους καθηγητές χορού Ανωτέρων Επαγγελματικών Σχολών Χορού και της ΚΣΟΤ , σχολών που εποπτεύει το Υπουργείο Πολιτισμού.

    Ειδικότερα, οι αναγνωρισμένες από το Κράτος σχολές χορού είναι τριετούς φοιτήσεως, λειτουργούν με την υπ’ αριθμ. 12034/20-07-1992 (ΦΕΚ 487/Β/92) απόφαση του τότε Υπουργείου Πολιτισμού και ανήκουν στην τρίτη βαθμίδα εκπαίδευσης, σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 1158/1981 «Περί οργανώσεως και διοικήσεως σχολών Ανωτέρας Καλλιτεχνικής Εκπαιδεύσεως κλπ.». Τούτο πρακτικά σημαίνει, πως οι σχολές αυτές, οι μοναδικές που παρέχουν δίπλωμα καθηγητή χορού, παρότι ανήκουν βάσει νόμου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν αναγνωρίζονται ως ανώτατες, ούτε καν ανώτερες, και κατ’ επέκταση δεν υπάρχει ειδικός εκπαιδευτικός κλάδος υπαγωγής τους.
    1. Η Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (Κ.Σ.Ο.Τ.) που λειτουργεί σύμφωνα με το Π. Δ/γμα 598/85 «Κατάταξη της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (Κ.Σ.Ο.Τ.), στην Ανώτερη Βαθμίδα καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, οργάνωση και λειτουργία αυτής» (ΦΕΚ 212/Α/85). Πληροφορίες για τις προϋποθέσεις εισαγωγής και λειτουργίας της Σχολής παρέχονται από τη Γραμματεία της.
    2.Ιδιωτικές, που λειτουργούν σύμφωνα με το Ν. 1158/81 «Περί Οργανώσεως και και διοικήσεως Σχολών Ανωτέρας Καλλιτεχνικής Εκπαιδεύσεως κλπ» (ΦΕΚ 127/Α/81) και το Π. Δ/γμα 372/83 «Κανονισμός οργάνωσης και λειτουργίας Ανωτέρων Σχολών Χορού» (ΦΕΚ 131/Α/83) και περιλαμβάνουν τμήματα Καθηγητών Χορού και Χορευτών χωρίς άλλη εξειδίκευση. (Εισαγωγικές και διπλωματικές εξετάσεις σε επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού)
    Επειδή παρουσιάζεται ένα σημαντικό νομικό κενό στο σημείο αυτό ,(όχι με υπαιτιότητα των αποφόιτων των Ανώτερων σχολών χορού ) που ακυρώνει το πτυχίο των Ανώτερων Σχολών χορού, αναγνωρισμένων από το ΥΠ.ΠΟ (ενιαίο πλέον με το Υπουργείο Παιδείας), ζητάμε όλοι οι απόφοιτοι Ανώτερων Σχολών χορού , που είναι αναγνωρισμένες από το Υπουργείο Πολιτισμού ως υπαγόμενες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (ΦΕΚ 131/Α/83) και (ΦΕΚ 212/Α/85), να τους δοθεί επιτέλους μετά απο 12 χρόνια νομικού κενού η ανάλογη ισοτιμία και να αναγνωρισθεί και διαβαθμισθεί το δίπλωμά τους όπως ανέφερε η παραπάνω διάταξη που για «άγνωστους » λόγους αποσύρθηκε ξαφνικά.

    Παρακαλούμε όπως ζητήσετε στη Βουλή όταν έλθει προς ψήφιση το νομοσχέδιο: «Ρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα, την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και άλλες διατάξεις» την επαναφορά και την ψήφιση του παραπάνω άρθρου δικαιώνοντας τόσους διπλωματούχους που ταλαιπωρούνται επί 12 χρόνια και έχουν Δίπλωμα Αναγνωρισμένης(αλλά αδιαβάθμητης) από το κράτος σχολής.

    Ευχαριστώ
    Βερονίκη Τσουγκράνη
    Καθηγήτρια χορού, χορογράφος

  • 23 Ιουνίου 2015, 23:57 | Καπουλίτσα Δέσποινα

    ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ,
    ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΟΤΙ ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ-
    «Ρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα, την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και άλλες διατάξεις»το οποίο ως τις 26.6 βρίσκετε σε διαβούλευση ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 68 (Παράγραφος 1)
    το οποίο ανέφερε:
    Άρθρο 68
    Σχολές Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης
    α) Οι τίτλοι σπουδών που χορηγήθηκαν από Ανώτερες Δημόσιες και Ιδιωτικές Σχολές Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης, οι οποίες ιδρύθηκαν και λειτούργησαν ή λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.1158/1981, εφόσον αποκτήθηκαν έως την ημερομηνία έναρξης ισχύος του ν.3149/2003 (A’ 141), θεωρούνται ως ισότιμοι προς τους τίτλους σπουδών που χορηγούσαν έως τις 10.06.2003 τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, χωρίς αντιστοιχία προς υπάρχουσες κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα ειδικότητες των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων προσδιορίζονται οι Ανώτερες Σχολές Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του προηγούμενου εδαφίου, το αρμόδιο όργανο και η διαδικασία έκδοσης διαπιστωτικής πράξης για την υπαγωγή των ενδιαφερομένων στις διατάξεις του παρόντος άρθρου.

    ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΝΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ προς όλους τους διπλωματούχους καθηγητές χορού Ανωτέρων Επαγγελματικών Σχολών Χορού και της ΚΣΟΤ , σχολών που εποπτεύει το Υπουργείο Πολιτισμού.

    Ειδικότερα, οι αναγνωρισμένες από το Κράτος σχολές χορού είναι τριετούς φοιτήσεως, λειτουργούν με την υπ’ αριθμ. 12034/20-07-1992 (ΦΕΚ 487/Β/92) απόφαση του τότε Υπουργείου Πολιτισμού και ανήκουν στην τρίτη βαθμίδα εκπαίδευσης, σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 1158/1981 «Περί οργανώσεως και διοικήσεως σχολών Ανωτέρας Καλλιτεχνικής Εκπαιδεύσεως κλπ.». Τούτο πρακτικά σημαίνει, πως οι σχολές αυτές, οι μοναδικές που παρέχουν δίπλωμα καθηγητή χορού, παρότι ανήκουν βάσει νόμου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν αναγνωρίζονται ως ανώτατες, ούτε καν ανώτερες, και κατ’ επέκταση δεν υπάρχει ειδικός εκπαιδευτικός κλάδος υπαγωγής τους.
    1. Η Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (Κ.Σ.Ο.Τ.) που λειτουργεί σύμφωνα με το Π. Δ/γμα 598/85 «Κατάταξη της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (Κ.Σ.Ο.Τ.), στην Ανώτερη Βαθμίδα καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, οργάνωση και λειτουργία αυτής» (ΦΕΚ 212/Α/85). Πληροφορίες για τις προϋποθέσεις εισαγωγής και λειτουργίας της Σχολής παρέχονται από τη Γραμματεία της.
    2.Ιδιωτικές, που λειτουργούν σύμφωνα με το Ν. 1158/81 «Περί Οργανώσεως και και διοικήσεως Σχολών Ανωτέρας Καλλιτεχνικής Εκπαιδεύσεως κλπ» (ΦΕΚ 127/Α/81) και το Π. Δ/γμα 372/83 «Κανονισμός οργάνωσης και λειτουργίας Ανωτέρων Σχολών Χορού» (ΦΕΚ 131/Α/83) και περιλαμβάνουν τμήματα Καθηγητών Χορού και Χορευτών χωρίς άλλη εξειδίκευση. (Εισαγωγικές και διπλωματικές εξετάσεις σε επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού)
    Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί η απουσία βεβαίωσης ισοτιμίας από το Ινστιτούτο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (I.T.E.).Αναφέρουμε ότι αυτό(το ΙΤΕ) έχει ΠΆΨΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΊ ΑΠΌ ΤΟ 2003 και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει φορέας που μπορεί να αποδώσει ισοτιμία με Τ.Ε.Ι., τα οποία εν τω μεταξύ εντάχθηκαν στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Ν.2916/2001, άρθρο 1, Φ.Ε.Κ.114/τ.Α΄,11-6-2001). Αυτό σημαίνει ότι όποιος ενδιαφέρεται να διδάξει ως ΠΕ 18.41 και είναι απόφοιτος Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού και της ΚΣΟΤ δεν μπορεί πλέον να πάρει από πουθενά ισοτιμία με τα πρώην Τ.Ε.Ι., πράγμα που μακροπρόθεσμα θα έχει ως επακόλουθο την κατάργηση του κλάδου.

    Επειδή παρουσιάζεται ένα σημαντικό νομικό κενό στο σημείο αυτό ,(όχι με υπαιτιότητα των αποφόιτων των Ανώτερων σχολών χορού ) που ακυρώνει το πτυχίο των Ανώτερων Σχολών χορού, αναγνωρισμένων από το ΥΠ.ΠΟ (ενιαίο πλέον με το Υπουργείο Παιδείας), ζητάμε όλοι οι απόφοιτοι Ανώτερων Σχολών χορού , που είναι αναγνωρισμένες από το Υπουργείο Πολιτισμού ως υπαγόμενες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (ΦΕΚ 131/Α/83) και (ΦΕΚ 212/Α/85), να τους δοθεί επιτέλους μετά απο 12 χρόνια νομικού κενού η ανάλογη ισοτιμία και να αναγνωρισθεί και διαβαθμισθεί το δίπλωμά τους όπως ανέφερε η παραπάνω διάταξη που για «άγνωστους » λόγους αποσύρθηκε ξαφνικά.

    Παρακαλούμε όπως ζητήσετε στη Βουλή όταν έλθει προς ψήφιση το νομοσχέδιο: «Ρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα, την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και άλλες διατάξεις» την επαναφορά και την ψήφιση του παραπάνω άρθρου δικαιώνοντας τόσους διπλωματούχους που ταλαιπωρούνται επί 12 χρόνια και έχουν Δίπλωμα Αναγνωρισμένης(αλλά αδιαβάθμητης) από το κράτος σχολής.

    Ευχαριστώ
    Δέσποινα Καπουλίτσα
    Καθηγήτρια χορού, χορογράφος

  • 23 Ιουνίου 2015, 23:07 | ΤΖΙΤΖΙΡΑ ΠΗΝΕΛΟΠΗ

    Eίμαι σπουδάστρια ( ετών 41 και τρίτεκνη μητέρα ) του Δημόσιου ΙΕΚ Μεταμόρφωσης ειδικότητας Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων που ξεκίνησα την κατάρτισή μου τον Οκτώβριο του 2013 και μόλις σήμερα τελείωσα το τέταρτο εξάμηνο των σπουδών μου.
    Κατά την εγγραφή μου στο ΙΕΚ τον Οκτώβριο του 2013, ενημερώθηκα πως η φοίτηση ήταν τέσσερα εξάμηνα και η πρακτική άσκηση ήταν προαιρετική.
    Το γεγονός οτι αυτό άλλαξε ενώ είχα τελειώσει ήδη το δεύτερο εξάμηνο και ενω ενημερωθήκαμε σύμφωνα πάντα με το νέο κανονισμό λειτουργίας των ΙΕΚ, πως υπάρχει η δυνατότητα να ξεκινήσει η πρακτική άσκηση από το τρίτο εξάμηνο σπουδών δεν μας δόθηκε η ευκαιρία να κάνουμε την πρακτική μας άσκηση σε αυτό το διάστημα .
    Η απόφαση σας αυτη να μην μας χορηγήσετε ΒΕΚ , με φέρνει στην πολύ δύσκολη θέση να μην μπορώ να κάνω οποιαδήποτε κίνηση για να βγω στην αγορά εργασίας, πράγμα αδύνατον εφόσον θα πρέπει να εργασθώ για να ανταπεξέλθω στις δυσκολίες της οικογένειας μου. ( θα σημειώσω πως δυστυχώς κατά την διάρκεια φοίτησης μου στα δύο τελευταία εξάμηνα ο σύζυγος μου διαγνώστηκε με μια ασθένεια που τον καθήλωσε σε αναπηρικό καροτσάκι , οπότε και είμαι η μόνη απο την οικογένεια που θα μπορώ να εργαστώ )
    Θα βοηθούσε πολύ αν φροντίζατε για :
    • Την εξαίρεσή μας τον νόμο 5954/2-7-2014 που αλλάζει την πρακτική άσκηση από προαιρετική σε υποχρεωτική.
    • Την άμεση χορήγηση ΒΕΚ στους τελειόφοιτους καταρτιζόμενους Δ.Ι.Ε.Κ..

  • 23 Ιουνίου 2015, 22:03 | Γιάννης Ζορμπάς

    23 Ιουνίου 2015, 00:03 | Γιάννης Ζορμπάς Μόνιμος Σύνδεσμος Οσον αφορά την εκτέλεση διοικητικού έργου στα ΔΙΕΚ μιας και έγιναν σχόλια σχετικά με αυτό το θέμα, ευκαιρία να διευκρινιστεί ότι μέσα στο προσωπικό αυτό υπάρχουν εκτός από καθηγητές Β’βάθμιας, και συναδέλφους της Α’βαθμιας καθώς και μεταταγμένους ΠΕ ΔΙΟΙΚ που μετράνε πολλά χρόνια υπηρεσίας στον χώρο της μη τυπικής εκπαίδευσης. Για τους προσφατους ΠΕ ΔΙΟΙΚ, ΔΕΝ γίνεται ΛΟΓΟΣ πουθενά ούτε ως προς τα δικαιώματα/καθήκοντα/αρμοδιότητες που προβλέπονται σε συνάφεια με τη διοίκηση ΔΒΜ και λειτουργία των ΔΙΕΚ, ούτε ως προς τη μελλοντική υπηρεσιακή τους εξέλιξη κυρίως αναφορικά με το αξιοκρατικό δικαίωμα συμμετοχής αυτών και των προαναφερομένων της ΑΒαθμιας στο μέλλον, σε διεκδίκηση θέσης ευθύνης σε δομές της ΔΒΜ (κυρίως στα ΔΙΕΚ)όπως προβλέπεται μέχρι στιγμής για καθηγητές Ββάθμιας μόνο. Πρέπει επίσης να υλοποιηθούν άμεσα οι δομές ΔΒΜ που να επιτρέπουν την ομαλότερη λειτρουργία της μη τυπικής εκπαίδευσης και την κατοχύρωση της υπηρεσιακής κατάστασης ολων όσων έχουν το δικαίωμα και τη δυνατότητα να υπηρετήσουν σε αυτές.

  • 23 Ιουνίου 2015, 22:00 | ΜΑΡΙΑ Κ

    Η Σχολή μας καταργείται και μεταφέρεται 30 χιλιόμετρα μακρυά.Παρακαλώ να την ανατρέψετε και να παραμείνει η Σχολή στο Δήμο Επιδαύρου και στο εξαίσιο κτήριο που φιλοξενείται τώρα.Επιπλέον ζητάμε να έχει δική της Διεύθυνση και τον Σεπτέμβριο να ξεκινήσουν ομαλά οι εγγραφές, όπως ορίζουν οι υπουργικές αποφάσεις του ΥΠΟΠΑΙΘ.Η Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης Επιδαύρου ιδρύθηκε στα τέλη του 2014 και άρχισε να λειτουργεί το Φεβρουάριο του 2015. Τον Ιούνιο του 2015 ανακοινώθηκε η κατάργησή της και η μεταφορά και ένταξη των ειδικοτήτων της στο πλησιέστερο ΙΕΚ. Επομένως η Σχολή παύει να εδρεύει στο Δήμο Επιδαύρου. Αυτό συμβαίνει ενώ η Σχολή λειτουργεί κανονικά και δείχνει ήδη ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
    Η Σχολή καταργείται όχι εξαιτίας αστοχίας στο σχεδιασμό της. Οι ειδικότητες που διδάσκονται είχαν προσεκτικά επιλεγεί ώστε να ταιριάζουν στο περιβάλλον λειτουργίας της. Η περιοχή του Δήμου Επιδαύρου είναι ονομαστή για τη μελισσοκομία, την τυροκομία, τη λιθοξοΐα και τη δενδροκομία. Η θέση της Σχολής έξω από τον αστικό ιστό επιτρέπει την ανάπτυξη των σχετικών με τις ειδικότητες εργαστηρίων και η γεωγραφική τοποθέτησή της στο κέντρο της Αργολίδας γεφυρώνει τις αποστάσεις από τους υπόλοιπους δήμους του Νομού.
    Η ανάπτυξη της περιοχής ως κέντρο θερινού τουρισμού με τις εκδηλώσεις στο αρχαίο θέατρο, τα παραθαλάσσια θέρετρα και τη φυσική ομορφιά του τοπίου εξασφαλίζει επάρκεια ελεύθερων καταλυμάτων το χειμώνα, ώστε σε συνδυασμό με το ήπιο κλίμα να μπορούσε να αναπτυχθεί παράλληλα και ο χειμερινός εκπαιδευτικός τουρισμός. Ενδιαφερόμενοι από όλη την Ελλάδα θα μπορούσαν να καταρτιστούν στις ειδικότητες αυτές, τις τόσο σημαντικές για την τόνωση της παραγωγής σε ολόκληρη την ελληνική ύπαιθρο. Επομένως πώς αποδίδουν οι επικριτές την ίδρυση της Σχολής σε μικροκομματικές σκοπιμότητες;
    Ο ρόλος των Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης δεν είναι να αντικαταστήσουν το Γενικό Λύκειο. Η άσκηση των νέων στις ελεύθερες τέχνες εγγυάται τη διαμόρφωση ελεύθερων, υπεύθυνων πολιτών.
    Νοιαζόμαστε όμως και για όλους εκείνους τους ενήλικες που δεν κατάφεραν να παρακολουθήσουν τη δωδεκατάξια εκπαίδευση μέχρι το τέλος. Οι επιλογές τους είναι πολύ περιορισμένες. Οι Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης αποτελούν σήμερα τη μοναδική καλή λύση γι’αυτούς. Η χωροθέτηση των Σχολών μάλιστα σε επιλεγμένα σημεία της επαρχίας δίνει μια διέξοδο στην απομόνωση νέων ανθρώπων και μια προοπτική.
    Παράλληλα στη ΣΕΚ Επιδαύρου ενδιαφέρθηκε να καταρτιστεί πλήθος αποφοίτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στις τάξεις μας φοιτούν πτυχιούχοι που βλέπουν την εκμάθηση μιας τέχνης ως ολοκλήρωση της μέχρι τώρα εκπαιδευτικής τους προσπάθειας.
    Σχετικά με τους τωρινούς καταρτιζόμενους ζητάμε να ληφθεί μέριμνα ώστε να ολοκληρώσουν την κατάρτισή τους στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις που με μόχθο εμπλουτίζονται καθημερινά σε σύγχρονους εργαστηριακούς χώρους. Αν η Σχολή μεταφερθεί στο Άργος (το ΙΕΚ Ναυπλίου στο οποίο πιθανόν μεταφερθεί και ενταχθεί η ΣΕΚ Επιδαύρου συστεγάζεται με το ΙΕΚ Άργους) οι τωρινοί σπουδαστές εκτός του ότι θα πρέπει να μετακινούνται καθημερινά σε απόσταση μεγαλύτερη από 30 χιλιόμετρα, θα βρεθούν ξανά αντιμέτωποι με ανύπαρκτες υποδομές. Είναι άλλο ένας ενήλικας να προγραμματίσει τις υποχρεώσεις του και να αποφασίσει να παρακολουθήσει μια σχολή, και άλλο στο μέσο της χρονιάς να υποχρεωθεί σε τέτοιες αλλαγές.
    Αν ιδρυθεί Παράρτημα ΙΕΚ στο Δήμο Επιδαύρου για να απορροφήσει τη ΣΕΚ, δεν θα έπρεπε να προηγηθεί η ίδρυση της απορρόφησης;
    Η επικείμενη κατάργηση των Σ.Ε.Κ. θίγει το περί Δικαίου αίσθημα των μελών του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού τους, διότι διακόπτει βίαια την προσπάθεια που ξεκίνησαν με κόπο, θέληση, μεράκι και υπομονή.
    Ανακεφαλαιώνοντας ζητάμε να παραμείνει η Σχολή της Επιδαύρου στο Δήμο Επιδαύρου.

  • 23 Ιουνίου 2015, 21:48 | Χρύσα

    Αποτελεί διάκριση εις βάρους των υπαλλήλων των ΙΕΚ αλλά και των υπόλοιπων δημοσίων υπαλλήλων η απαγόρευση διεκδίκησης θέσης διευθυντού ή υποδιευθυντού των ΙΕΚ.