Άρθρο 47: Θέματα αναπληρωτών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

1.    Η παράγραφος 4 του άρθρου 5Α του ν.3848/2010 (Α΄ 71), όπως το άρθρο αυτό προστέθηκε με το άρθρο 5 του ν.4283/2014 (Α΄ 189), καταργείται.

2.    Οι ενιαίοι πίνακες προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών, όπως αυτοί ίσχυαν μέχρι τη δημοσίευση του ν.3848/2010 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, συνεχίζουν να τροφοδοτούνται από 1.9.2010 με στοιχεία προϋπηρεσίας. Ειδικά, κατά την προσμέτρηση αυτή, ο χρόνος πραγ­ματικής εκπαιδευτικής υπηρεσίας αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών που έχει διανυθεί κατά το χρονικό διάστημα 2010-2014 σε δυσπρόσιτες ή απομακρυσμένες σχολικές μονάδες δεν υπολογίζεται στο διπλάσιο.  Οι ενιαίοι πίνακες προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών τροφο­δοτούνται από το ανωτέρω χρονικό διάστημα με τα στοιχεία προϋπηρεσίας από το σχολικό έτος 2015-2016.

3.    Η περίπτωση α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 59 του ν.3966/2011 (Α΄ 118), αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«α) Εκπαιδευτικοί οι οποίοι προσλαμβάνονται στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διαγράφονται από τους πίνακες αναπληρωτών για το σχολικό έτος που διανύεται κατά την ανακοίνωση της πρόσληψης, εφόσον δεν αναλαμβάνουν για οποιονδήποτε λόγο υπηρεσία εντός πέντε ημερών από την ανακοίνωση της πρόσληψής τους ή αναλαμβάνουν υπηρεσία και παραιτούνται κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους».

  4.Η προϋπηρεσία αναπληρωτών εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος ή μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στην ειδική εκπαίδευση ή στη σχολική ψυχολογία ή κάτοχοι αναγνωρισμένου ως αντίστοιχου και ισότιμου τίτλου σπουδών της αλλοδαπής καθώς και οι κάτοχοι πιστοποιητικού παρακολούθησης ετήσιων σεμινα­ρίων κατάρτισης στην ειδική εκπαίδευση από Πανεπιστήμια ή από αναγνωρισμένους από το Υπουργείο κρατικούς φορείς το οποίο αποκτήθηκε μέχρι 31-08-2010, υπολογίζεται αποκλειστικά στον οικείο Ενιαίο Πίνακα Αναπληρωτών που αφορά στις δομές όπου προσφέρθηκε η υπηρεσία (Γενικής ή Ειδικής Εκπαίδευσης) και όχι σε περισσότερους του ενός πίνακες αναπληρωτών.  Με Απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 28 του ν.4186/2013 (Α΄ 193), μπορεί να καθορισθεί ελάχιστο ποσοστό πρόσληψης σε θέσεις προσωρινών αναπληρωτών ειδικής εκπαίδευσης από τους ανωτέρω εκπαιδευτικούς, οι οποίοι έχουν υπηρετήσει σε δομές ειδικής εκπαίδευσης. Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής δεν ισχύουν για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου.

 5. Η υποπερίπτωση δ΄ της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 34 του άρθρου 6 του ν.3027/2002 (Α΄ 152), όπως η παράγραφος αυτή αντικαταστάθηκε με το άρθρο 2 του ν.3687/2088 (Α΄ 159) καταργείται.

 6. Το άρθρο 60 του ν.3528/2007 (Α΄26), όπως έχει αντικατασταθεί με την παράγραφο 1 του άρθρου 5 του ν.4210/2013 (Α΄ 254), εφαρμόζεται και για τους προσωρινούς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

7. Στους προσωρινούς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορεί να χορηγούνται άδειες μικρής χρονικής διάρκειας για συμμε­τοχή σε συνέδρια, συνδιασκέψεις, σεμινάρια και κάθε είδους συναντήσεις επιστημονικού χαρακτήρα στο εσω­τερικό, εφόσον η συμμετοχή κρίνεται συμφέρουσα για την υπηρεσία. Οι άδειες αυτές χορηγούνται από το προβλεπόμενο για τους τακτικούς εκπαιδευτικούς όργανο και με την ίδια διαδικασία, με αποδοχές για όλο τον χρόνο κατά τον οποίο ο εκπαιδευτικός μετέχει στις εν λόγω δραστηριότητες. Στον χρόνο αυτόν προστίθενται οι ημέρες που είναι αναγκαίες για τη μετάβαση και την επιστροφή του εκπαιδευτικού.

8. Από το διδακτικό έτος 2014-15 και εφεξής και αποκλειστικά για θέματα προσμέτρησης προϋπηρεσίας σε πίνακες κατάταξης, ως ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, του ίδιου κλάδου και οι οποίοι περιλαμβάνονται στην ίδια φάση πρόσληψης, λογίζεται η χρονικά προηγούμενη εναρκτήρια ημερομηνία από τις οριζόμενες στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις προθεσμίες, υπό την προϋπόθεση ότι η ανάληψη υπηρεσίας γίνεται εντός των προθεσμιών αυτών.

  • 18 Ιουνίου 2015, 21:48 | Ελια Πα.

    Πως μπορουμε να μιλουμε για συνεκπαιδευση και για μια ΕΝΙΑΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, για αρση των περιορισμών που εμποδιζουν ατομα με ειδικες εκπαιδευτικες αναγκες να εχουν ισες εκπαιδευτικες ευκαιριες, οταν ο νεος νομος ερχεται να διαχωρισει την ειδικη απο τη γενικη εκπαιδευση και μαλιστα αρχιζοντας απο την υποτιμηση, υποβαθμιση και «τιμωρια» των εκπαιδευτικων που δουλευουν σε δομες ειδικης αγωγης; Που ειναι η «ευαισθησια στα θεματα ειδικης αγωγης» που ακουγαμε ολο το προηγουμενο διαστημα όταν ακρωτηριαζεις ανθρωπους με προσοντα που δινουν την ψυχη τους καθε μερα και δουλευουν σε δομες ειδικης αγωγης. Ειμαστε ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΠΕ70. Οπου κι αν δουλευουμε σε ειδικα η γενικα σχολεια του ελληνικου δημοσιου κρατους, ανεξαρτητα απο τον πινακα προσληψης, η προυπηρεσια μας ειναι ΜΙΑ και παντα πρεπει να υπολογιζεται στον κλαδο που ανηκουμε. Τετοιοι νομοι 1) πληγουν ΑΔΙΚΑ ολους εμας τους δασκαλους γενικης αγωγης με επιπροσθετα προσοντα που καλυπτουμε τοσα χρονια κενα, πεταγοντας μας στο δρομο και 2) τους μαθητες με ειδικες εκπαιδευτικες αναγκες που συντομα θα τους στερησετε τη δυνατοτητα να εχουν διπλα τους εξειδικευμενους δασκαλους που ξερουν πως να τους βοηθησουν. Μην τιμωρειτε τους Δασκαλους!

  • Στο άρθρο 47 πρέπει να προστεθεί η παρακάτω ρητή διάταξη που να διασφαλίζει ότι: «η προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών τόσο της γενικής όσο και της ειδικής αγωγής προσμετράτε αθροιστικά στο σύνολό της σε οποιαδήποτε υπηρεσιακή μεταβολή και των μόνιμων και των αδιορίστων αναπληρωτών (είτε πρόκειται για διορισμούς αναπλρωτών ή μονίμων, είτε πρόκειται για μεταθέσεις και αποσπάσεις). Σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής να γίνει νομοθετική ρύθμιση που να αναφέρει ρητά: 1. «Νηπιαγωγοί Ειδικής Αγωγής του Κλάδου Π.Ε. 60 είναι οι παρακάτω που κατέχουν: α) αναγνωρισμένο πτυχιακό τίτλο ειδικής αγωγής από Πανεπιστήμια της ημεδαπής ή της αλλοδαπής , β) αναγνωρισμένο μεταπτυχιακό τίτλο ειδικής αγωγής από Πανεπιστήμια της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, γ) αναγνωρισμένο διδακτορικό τίτλο στην ειδική αγωγή από Πανεπιστήμια της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, δ) τίτλο μετεκπαίδευσης στην ειδική αγωγή από το Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Μαράσλειου Διδασκαλείου, ε) τίτλο μετεκπαίδευσης στην ειδική αγωγή από τα Τμήματα Ειδικής Αγωγής των Διδασκαλείων, και στ) Πιστοποιητικό 400 ωρών Επιμόρφωσης στην Ειδική Αγωγή από Προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υλοποίησαν τα Δημόσια Ελληνικά Πανεπιστήμια, μετά από έγκριση του Υπουργείου Παιδείας κια έχουν τουλάχιστον τριετή εμπειρία στις σχολικές δομές της ειδικής αγωγή».
    2. «Δάσκαλοι Ειδικής Αγωγής του Κλάδου Π.Ε. 70 είναι οι παρακάτω που κατέχουν: α) αναγνωρισμένο πτυχιακό τίτλο ειδικής αγωγής από Πανεπιστήμια της ημεδαπής ή της αλλοδαπής , β) αναγνωρισμένο μεταπτυχιακό τίτλο ειδικής αγωγής από Πανεπιστήμια της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, γ) αναγνωρισμένο διδακτορικό τίτλο στην ειδική αγωγή από Πανεπιστήμια της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, δ) τίτλο μετεκπαίδευσης στην ειδική αγωγή από το Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Μαράσλειου Διδασκαλείου, ε) τίτλο μετεκπαίδευσης στην ειδική αγωγή από τα Τμήματα Ειδικής Αγωγής των Διδασκαλείων, και στ) Πιστοποιητικό 400 ωρών Επιμόρφωσης στην Ειδική Αγωγή από Προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υλοποίησαν τα Δημόσια Ελληνικά Πανεπιστήμια, μετά από έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και έχουν τουλάχιστον τριετή εμπειρία στις σχολικές δομές της ειδικής αγωγή».
    3. «Καθηγητές Ειδικής Αγωγής των Κλάδων Π.Ε…., Π.Ε….., Π.Ε….. κλπ. είναι οι παρακάτωπου κατέχουν: α) αναγνωρισμένο πτυχιακό τίτλο ειδικής αγωγής από Πανεπιστήμια της ημεδαπής ή της αλλοδαπής , β) αναγνωρισμένο μεταπτυχιακό τίτλο ειδικής αγωγής από Πανεπιστήμια της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, γ) αναγνωρισμένο διδακτορικό τίτλο στην ειδική αγωγή από Πανεπιστήμια της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, δ) τίτλο μετεκπαίδευσης στην ειδική αγωγή από το Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Μαράσλειου Διδασκαλείου, ε) τίτλο μετεκπαίδευσης στην ειδική αγωγή από τα Τμήματα Ειδικής Αγωγής των Διδασκαλείων, και στ) Πιστοποιητικό 400 ωρών Επιμόρφωσης στην Ειδική Αγωγή από Προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υλοποίησαν τα Δημόσια Ελληνικά Πανεπιστήμια, μετά από έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και έχουν τουλάχιστον τριετή εμπειρία στις σχολικές δομές της ειδικής αγωγή».
    Αυτό επιτάσσουν βασικές αρχές του Ελληνικού Συντάγματος, του Διεθνούς – Ευρωπαϊκού – Ελληνικού Εργατικού Δικαίου….

  • 18 Ιουνίου 2015, 21:41 | Δαλά Ελένη

    Θεωρώ πολύ άδικο την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας όσων είναι κάτοχοι πληρωτών μεταπτυχιακών από Βουλγαρία και Ιταλία καθώς χρειάστηκε μόνο να διαθέτουν χρήματα για την απόκτηση των παραπάνω διπλώματος μη έχοντας γνώσεις για την ειδική αγωγή αλλά με μοναδικό στόχο να ανέβουν στον πίνακα όπως και εκείνους που ξεκίνησαν να δουλεύουν με τα σεμινάρια των 400 ωρών τα οποία τα γνώριζαν παρά μόνο ελάχιστοι καθώς ήταν ένα καλά στημένο παιχνίδι συγκεκριμένων πανεπιστημίων όπου με 1000 ευρώ εξασφάλιζαν θέση εργασίας σε εκαπιδευτικούς χωρίς να χρειαστεί να δώσουν ούτε ΑΣΕΠ.
    Που είναι η δικαιοσύνη για μας που έχουμε δώσει δυο φορές ΑΣΕΠ είμαστε επιτυχών και έχουμε οργώσει την Ελλάδα σαν τους πρόσφυγες εφτά ολόκληρα χρόνια επειδή εμείς δεν είχαμε ούτε 5000 ευρώ που ήθελε η Βουλγαρία ούτε γνωριμίες να μας πουν για τα ΜΥΣΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ των 400 ωρών;;

  • 18 Ιουνίου 2015, 21:27 | Σούρδη Κορίνα

    Θεωρώ πολύ δίκαιη ρύθμιση για το μη διπλασιασμό των μορίων των δυσπρόσιτων σχολείων για την περίοδο 2010-14 διότι σύμφωνα με την τότε ισχύουσα νομοθεσία δεν τα προτιμήσαμε στις επιλογές μας καθως τα μόρια δεν μετρουσαν,αντιθέτως φέτος τα προτιμήσαμε κ υπηρετούμε σε αυτά εκπαιδευτικοί με πολύ καλή σειρά στον πίνακα.(πχ δυσπρόσιτο νηπιαγωγείο Παξών ΦΕΤΟΣ υπηρετούν 7 αναπληρωτές απο 33-680 σειρά) Επίσης θεωρώ πολύ δικαιη τη ρύθμιση για τη μια ημέρα διαφοράς ανά
    ληψης υπηρεσίας που υπήρχε ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς ΕΣΠΑ κ κρατικού προυπολογισμού ενώ αυτοί είχαν κληθεί την ίδια μέρα.
    Ωστόσο εκφραζω τον βαθύτατο προβληματισμό μου για τη μη αναδρομική ισχύ της ρυθμισης για την ειδική αγωγη. Τίθενται σε κινδυνο συναδελφοι της γενικής αγωγής που χρόνια υπηρετούν σε αυτη απο τους συναδέλφους της ειδικής οι οποίοι μπορει να εχουν σεμινάρια ή μεταπτυχιακά αλλα δεν πληρούν τις προυποθέσεις να βρίσκονται στον πίνακα της γενικής.Πιστεύω πως οι συνάδελφοι της ειδικής πρέπει να σταθεροποιηθούν στον πίνακα τους χωρις να τους περνούν κάθε χρόνο οι πε61 κ να δουλεύουν εκεί που εχουν εξειδικευτεί κ που ούτως ή άλλως το κράτος τους χρειάζεται και γι αυτό τους προσέλαβε εξ αρχής.

  • 18 Ιουνίου 2015, 21:26 | ΜΕΤΑΛΛΙΝΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

    Zητάμε ενιαία προυπηρεσία και τονίζουμε ότι είναι απαράδεκτο από μια αριστερή κυβέρνηση να διαχωρίζει την προυπηρεσία
    ο κλάδος μας είναι ένας
    ενδεχόμενη αναδρομική ρύθμιση καταπατά τα δικαιώματά μας

  • 18 Ιουνίου 2015, 21:13 | Σπύρος Κανελλόπουλος

    Η απόλυτη ταύτιση απόψεων του σχεδίου νόμου με μια ομάδα αναπληρωτών γεννά ένα απλό ερώτημα: Οι αποφάσεις παίρνονται με γνώμονα το γενικό ή το ειδικό καλό;

    Γιατί η Ειδική Αγωγή μετατρέπεται σε αποπαίδι της Παιδείας;
    Οι αναπληρωτές σ’ αυτήν δεν παρέχουν διδακτικό έργο;
    Μήπως το πτυχίο που τους εισάγει στην Ειδική Αγωγή δεν είναι αυτό που έχουν όσοι διδάσκουν στο σχολείο και απλώς έχουν πρόσθετα προσόντα;
    Θεωρώ ότι το ΥΠΟΠΑΙΘ προκρίνει την κλασική συνταγή του «διαίρει και βασίλευε», όπως ακολουθήθηκε και από προηγούμενες κυβερνήσεις.

    Νομίζα ότι οι κανίβαλοι είχαν εκλείψει!

    ΥΓ. Δεν έχω ίδιο συμφέρον γράφοντας τα παραπάνω, ούτε έχω συγγενή ενδιαφερόμενο. Είμαι ήδη μόνιμος. ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΟΜΩΣ ΑΝΘΡΩΠΟΦΑΓΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ.

  • 18 Ιουνίου 2015, 21:06 | Stella

    Η προυπηρεσια των αναπληρωτων εκπαιδευτικων ειδικης αγωγης ΟΦΕΙΛΕΙ να προσμετραται και στους πινακες αναπληρωτων γενικης…Ο κλαδος μας ειναι πε 60 και πε 70!!!! και ουσιαστικα καθε χρονο εκδιωχνομαστε απο τους πινακες ειδικης..Να προσμετραται κανονικα η προυπηρεσια!!!!

  • 18 Ιουνίου 2015, 21:03 | Θοδώρα

    Είναι ντροπή για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που εμείς την ψηφίσαμε για να δούμε καλό σε αυτό τον τόπο να βγάζει τέτοιες ρυθμίσεις που ακυρώνουν την προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών για να κάνουν το χατήρι ορισμένων; Από πότε δικαιοσύνη είναι το ατομικό συμφέρον κάποιων που θέλουν πάση θυσία να διοριστούν. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να αποσύρει την απαράδεχτη ρύθμιση και να αναγνωρίζει την προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών στον κλάδο τους. Και ο κλάδος είναι ένας, ο κλάδος των Δασκάλων. Εκεί έχουν το βασικό πτυχίο τους και εκεί πρέπει να μετράει.

  • 18 Ιουνίου 2015, 20:56 | Anna P.

    Στο αρθρο 47 παράγραφο 4 να ισχύει η κάθε προυπηρεσία στον οικείο πίνακα,άλλα θα πρέπει να ισχύσει και αναδρομικός διαχωρισμός πινάκων από το 2010 άρα προτείνουμε κατάργηση της πρότασης στο παρόν άρθρο «Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής δεν ισχύουν για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου¨.
    Είναι δυνατόν να υποστηρίζεται η αναβάθμιση της ειδικής αγωγής και η βοήθεια σε παιδιά με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες από εκπαιδευτικούς οι οποίοι αν και έχουν κάποια κατάρτιση και εμπειρία στην ειδική αγωγή μοναδικό μέλημά τους είναι να μεταπηδήσουν στη γενική αγωγή και τελικά να διοριστούν σε αυτή;
    Ως αναπληρώτρια νηπιαγωγός πε60, συμφωνώ με την παράγραφο 2 του άρθρου 47.Το σύνολο των εκπαιδευτικών κατέθετε τις δηλώσεις του, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, κατά την οποία δεν ίσχυε η προσμέτρηση των διπλών μορίων των δυσπρόσιτων περιοχών, κατά την περίοδο 2010-2014. Οι εκπαιδευτικοί που εργάστηκαν σε σχολεία δυσπρόσιτων περιοχών την περίοδο αυτή, πήγαν τυχαία και όχι από επιλογή.

  • 18 Ιουνίου 2015, 20:55 | Αθηνα

    Η προυπηρεσια οσων δουλεψαν στην ειδικη πρεπει να καταχωρειται στον οικειο πινακα οχι ομως απο το 2015 αλλα απο το 2010.Oτιδηποτε αλλο αφηνει τοσες συναδελφους της γενικης ανεργες την επομενη χρονια!!

  • 18 Ιουνίου 2015, 20:46 | Λεων

    Η προυπηρεσία πρέπει να μετράει και στους 2 πίνακες γιατί η ειδική αγωγή είναι παρακλάδι της γενικής και όχι αυτόνομος κλάδος.
    Το σωστότερο θα ήταν να γίνει ένας πίνακας αναπλητρωτών από όπου θα προσλαμβάνονται και στην γενική και στην ειδική με βάση τα προσόντα και την προυπηρεσία.

  • 18 Ιουνίου 2015, 20:45 | Νικολοπουλος Νικολαος

    Με αυτους που τοσο καιρο εδω και 5 χρονια που κανανε τις δηλωσεις αναπληρωτων γνωριζωντας οτι δεν θα μετρησου τα μορια τι θα γινει; Αυτοι δεν παραπλανηθηκανε απ οτον νομο τωρα που ανοιγετε τους πινακες ενω ολα αυτα τα χρονια καναμε τις δηλωσεις βασει κλειστων πινακων;

  • 18 Ιουνίου 2015, 20:39 | Γιάννης

    Είναι πρωτάκουστο να μην μετράει η προϋπηρεσία μας στη Γενική Αγωγή. Για ποια ενιαία εκπαίδευση μιλάει το Υπουργείο, όταν διαχωρίζει την προϋπηρεσία και δημιουργεί εκπαιδευτικούς δύο ταχυτήτων; Απορώ πώς μια αριστερή κυβέρνηση σκέφτηκε μάλιστα να ακυρώσει αναδρομικά την προϋπηρεσία μας που αποκτήσαμε γυρνώντας όλη την Ελλάδα και να μας κάνει να ανησυχήσουμε για τα δεδουλευμένα μας.Πού είναι η σιγουριά και η ασφάλεια για το αύριο. Αλλάξαμε κυβέρνηση, αλλά δεν βλέπω να αλλάξαμε πολιτική.

  • 18 Ιουνίου 2015, 20:37 | ΣτEFANOW bAKFARHS

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΠΕ 70,5 – ΠΕ 60,5

    Είμαστε εκπαιδευτικοί που ανήκουμε στους κλάδους ΠΕ 70 (Δάσκαλοι) και ΠΕ 60 (Νηπιαγωγοί) γιατί αυτό είναι το βασικό μας πτυχίο, δηλαδή το Παιδαγωγικό, και έχουμε ενταχθεί στους πίνακες της Ειδικής Αγωγής ως ΠΕ 70.50 και ΠΕ 60.50 λόγω εξειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή(μεταπτυχιακά- διδακτορικά, σεμινάρια) ή λόγω προϋπηρεσίας τουλάχιστον 10 μηνών σε δομές Ειδικής Αγωγής όπως εξάλλου όριζε ο νόμος 3699/2008.
    Το «.50» στους πίνακες (π.χ. 60.50/70.50) πρόκειται για ένα συμβατικό κωδικό που επεξηγεί ποιοι εκπαιδευτικοί (ΠΕ70/ΠΕ60) έχουν πρόσθετα προσόντα και εξειδίκευση για να εργαστούν ΚΑΙ στην ειδική αγωγή, ο κλάδος όμως δεν αλλάζει. Δηλαδή είναι ένας λειτουργικός κωδικός, τίποτα άλλο.
    Είναι λοιπόν σαφές ότι πρόκειται για ένα συμβατικό κωδικό που επεξηγεί ποιοι εκπαιδευτικοί της γενικής αγωγής(ΠΕ70/ΠΕ60) έχουν πρόσθετα προσόντα και εξειδίκευση ΚΑΙ στον τομέα της ειδικής αγωγής (δηλαδή πέραν του απαραίτητου παιδαγωγικού πτυχίου), ο κλάδος όμως δεν αλλάζει.

    Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, στο πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία αναφέρει ότι η προϋπηρεσία των ΠΕ70.50 και 60.50, που αποκτήθηκε με μεταπτυχιακό τίτλο ή σεμινάριο ή με τη 10μηνη προϋπηρεσία, υπολογίζεται μόνο στον πίνακα Ειδικής. Η προϋπηρεσία των ΠΕ70 και ΠΕ60 που κλήθηκαν στην ειδική από τον πίνακα της Γενικής, υπολογίζεται στον οικείο πίνακα(Γενικής). Αυτή είναι μια τεράστια αδικία, που ουσιαστικά ακυρώνει την μέτρηση στη γενική αγωγή όλης της προϋπηρεσίας που αποκτήσαμε υπηρετώντας σε δομές της ειδικής αγωγής καθώς:
    α) Τα ειδικά σχολεία, τα τμήματα ένταξης και η παράλληλη στήριξη (ειδικά τα δύο τελευταία αποτελούν δομές-τρόποι υποστήριξης των μαθητών με αναπηρία/ή εκπαιδευτικές ανάγκες στα γενικά σχολεία!) είναι ΟΛΕΣ δημόσιες δομές του Υπουργείου Παιδείας ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΟΥ.
    β) Η διαφύλαξη και η ενίσχυση του ενιαίου χαρακτήρα της εκπαίδευσης (ο οποίος είναι σαφής στην παράγραφο 1 του άρθρου 16 του νόμου 3699/2008) αποτελεί υποχρέωση του κράτους. Η εκπαίδευση είναι ενιαία. Η διάκριση μεταξύ ειδικής- γενικής αγωγής σε όλα τα επίπεδα (μαθητών, εκπαιδευτικών, σχολείων) αποτελεί σαφή παραβίαση του δικαιώματος των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σε ισότιμη εκπαίδευση και δεν ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
    γ) Όταν το υπουργείο μας έδωσε το δικαίωμα να εργαστούμε σε δομές της Ειδικής Αγωγής και κληθήκαμε να δουλέψουμε σε αυτές έχοντας ως βασικό πτυχίο αυτό του εκπαιδευτικού της ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ,όταν αναγνώρισε τα επιπλέον τυπικά προσόντα του καθενός μας (10μηνη προϋπηρεσία) και την εξειδίκευσή μας σε σχέση με τον τομέα της Ειδικής Αγωγής (Μεταπτυχιακά, Διδακτορικά, Σεμινάρια) και μας επέτρεψε να συμπεριληφθούμε στον πίνακα της ειδικής αγωγής (ως ΠΕ 70.5/ ΠΕ 60.5) παράλληλα με την παρουσία μας στον πίνακα της γενικής αγωγής (ΠΕ 70 / ΠΕ 60), Ουδεμία προειδοποίηση και ενημέρωση είχαμε λάβει ότι θα υπάρξει η συγκεκριμένη ή οποιαδήποτε άλλη επίπτωση όσον αφορά το εργασιακό μας μέλλον
    δ) Με βάση τον ισχύοντα νόμο και στην περίπτωση που δεν είχε «παγώσει» η προσμέτρηση της προϋπηρεσίας την 30/06/2010, η προϋπηρεσία μας θα βρισκόταν σήμερα καταχωρημένη και στον πίνακα της Γενικής(ως ΠΕ70-ΠΕ60) και αντίστοιχα στον πίνακα της Ειδικής (ως ΠΕ70,5-ΠΕ60.5). Είναι σαφές λοιπόν πως οι αποφάσεις μας και οι επιλογές μας έγιναν κάτω από ένα εντελώς διαφορετικό νομικό πλαίσιο από αυτό που προσπαθούν να περάσουν με το νέο Πολυνομοσχέδιο και σε καμία περίπτωση δεν έχουν το δικαίωμα να μας στερήσουν δικαιώματα που το ίδιο το υπουργείο μας παρείχε, πόσο μάλλον να μας «τιμωρήσουν» για αυτά και μάλιστα με αναδρομική ισχύ.

    Επιπλέον, βαλλόμαστε:
    2) Με υπουργική απόφαση του πρώην Υπουργού Λοβέρδου, πέρυσι (με αριθ. 128005/Δ2/08-08-2014 ΦΕΚ 2217/23.08.2014 Τ.Β’), ανατρέπονται τελείως τα κριτήρια στους πίνακες κατάταξης των αναπληρωτών της ειδικής αγωγής. Ενώ στους πίνακες όλα αυτά τα χρόνια, προτάσσονταν σύμφωνα και με τον νόμο του 2008, όσοι είναι κάτοχοι παιδαγωγικού πτυχίου και μεταπτυχιακού στην ειδική αγωγή, με την υπουργική προτάσσονται οι απόφοιτοι του τμήματος Ειδικής Αγωγής Βόλου και Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας της Ελλάδας (με κατεύθυνση και όχι επάρκεια δασκάλου ή νηπιαγωγού) κατατασσόμενοι και συγκρινόμενοι μεταξύ τους με την προϋπηρεσία, και στη συνέχεια ακολουθούν οι έχοντες τα προσόντα του άρθρου 20 παράγ 2.1,2 κατατασσόμενοι με ακαδημαϊκά (μεταπτυχιακές/διδακτορικές σπουδές στην ειδική αγωγή/σχολική ψυχολογία, κάτοχοι σεμιναρίων στην ειδική αγωγή κ.ο.κ) και κοινωνικά κριτήρια.

    Η ρύθμιση αυτή (αν ισχύσει και φέτος), δεν είναι μόνο εργασιακό θέμα ή θέμα διοικητικού περιεχομένου, αλλά μια θεσμική αλλαγή η οποία έρχεται σε πλήρη αντίφαση με τις ευρωπαϊκές διακηρύξεις και συμβάσεις.
    Επιγραμματικά:
    – παραβιάζουν τις βασικές αρχές της Διακήρυξης της Salamanca και του Πλαισίου Δράσεων για την Ειδική Αγωγή της UNESCO (1994) και τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία των Ηνωμένων Εθνών (2006).
    – η λογική ότι η ειδική εκπαίδευση αποτελεί ξεχωριστό κλάδο από τη γενική εκπαίδευση και ότι ο ειδικός παιδαγωγός αποτελεί μια ανεξάρτητη επιστημονική και επαγγελματική οντότητα από τον παιδαγωγό είναι εκ’ διαμέτρου αντίθετη με τα διεθνή και ευρωπαϊκά κείμενα ότι για τους ειδικούς παιδαγωγούς η εκπαίδευση πρέπει να αποτελεί επιπλέον προσόν το οποίο θα συμπληρώνει τη βασική τους εκπαίδευση στη γενική αγωγή. Επιπλέον, πισωγυρίζει το εκπαιδευτικό σύστημα σε παρωχημένα ιατρικά μοντέλα εκπαίδευσης, που έχουν στο επίκεντρό τους τη φυσιοπαθολογία των παιδιών.
    – απαξιώνει τις σπουδές μιας μερίδας εκπαιδευτικών στην Ανώτατη Εκπαίδευση και την προϋπηρεσία/προσφορά τους στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση (οι απόφοιτοι των εν λόγω τμημάτων αμέσως με την απόκτηση του πτυχίου και χωρίς προϋπηρεσία, θα προηγούνται στους πίνακες των αναπληρωτών έναντι όλων των εκπαιδευτικών). Επομένως, καταπατά τα εργασιακά/επαγγελματικά τους δικαιώματα, το ευρωπαϊκό προσοντολόγιο, αφού κάτοχοι του βασικού πτυχίου και επιπλέον κάτοχοι μεταπτυχιακού ή /-ων ή ακόμα και διδακτορικού τίτλου σπουδών δεν τίθενται ΟΥΤΕ ΚΑΝ επί ίσοις όροις και δεν εκκινούν σε ισότιμη.
    Παράλληλα, ενώ εμείς με βάση την προηγούμενη νομοθεσία είχαμε πάρει αποφάσεις για επένδυση χρημάτων και χρόνου σε επιπρόσθετα προσόντα (μεταπτυχιακά, διδακτορικά, σεμινάρια), με το νέο ΦΕΚ, εν μια νυκτί και χωρίς καμία επιστημονική λογική αχρηστεύτηκαν.

  • 18 Ιουνίου 2015, 20:33 | Νίκος

    Αν κατάλαβα καλά, η προϋπηρεσία θα περαστεί στους πίνακες αναπληρωτών μόνο αν κάποιος προσληφθεί το 2015-2016; Αν δεν μας καλέσουν του χρόνου αναπληρωτές δεν θα προσμετρηθεί η προϋπηρεσία μας από το 2010 και μετά; Ας μου απαντήσει κάποιος. Ευχαροστώ.

  • 18 Ιουνίου 2015, 20:31 | Τοκατλίδου Σταματία

    Οι ειδικές κατηγορίες εκπαιδευτικών(πολύτεκνοι,γονείς παιδιών με αναπηρία,άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας,ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί κτλ.) θα ήταν
    καλύτερο να υπάγονται σε ξεχωριστό πίνακα αναπληρωτών και η πρόσληψή τους να γίνεται με κάποιο ποσοστό, όπως οι τρίτεκνοι.Αυτή τη στιγμή «καπελώνουν» άτομα
    με πολύ καλή βαθμολογία σε ασεπ και πολλούς μήνες προυπηρεσίας.Κατανοώ τη σοβαρότητα της κατάστασής τους αλλά δε γίνεται να συνεχίζεται η αδικία σε βάρος της πλειοψηφίας.

  • 18 Ιουνίου 2015, 20:27 | Σταυρούλα

    Το βασικό πτυχίο καθορίζει το που θα μετράει η προϋπηρεσία μας και όχι εκεί που συμφέρει σε ορισμένους. Είμαστε εκπαιδευτικοί με βασικό πτυχίο Δασκάλου και έχουμε εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή. Που είναι το παράπτωμα; Αντί να το επικροτείτε, μας τιμωρείτε; Σε όλες τις χώρες πριμοδοτούν τους κατόχους μεταπτυχιακών και στην Ελλάδα θέλουν να τους εξαφανίσουν και να τους βάλουν στο περιθώριο. Πόσο πίσω είμαστε τελικά! Που είναι η κυβέρνηση της Αριστεράς να μας προστατέψει στα συντεχνιακά και συνδικαλιστικά συμφέροντα; Δυστυχώς, οι τύχες μας εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια των ίδιων ανθρώπων.. Καμιά αλλαγή.

  • 18 Ιουνίου 2015, 20:27 | Φωτιάδου Βαρβάρα

    Συμφωνα με τον νομο 3699/2008,υπαρχει ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ εννοιολογικος της γενικης απο την ειδικη αγωγη οπως επισης και των ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ του ειδικου παιδαγωγου απο αυτα του παιδαγωγου γενικης αγωγης.Κατοπιν τουτο γινεται φανερο οτι μιλαμε για διαφορετικο ΕΙΔΟΣ προσφερθεισας ΕΡΓΑΣΙΑΣ και ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ,ΑΛΛΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ.Παραλληλα η αντληση των εκπαιδευτικων ειδικης γινεται απο ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑ απο αυτον των εκπαιδευτικων γενικης αγωγης.Πως ειναι δυνατον λοιπον,ατομα με διαφορετικο ειδος εργασιας και διαφορετικο πινακα αντλησης τους σαν αναπληρωτες να εισχωρησουν σε αλλον πινακα,αυτο της γενικης;Αυτος ο παραλογισμος που κατανοησατε οτι υπαρχει και τον οποιο αντιπολιτευτικα επικρινατε οφειλετΕ ΣΑΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ενος σαν κρατους δικαιου να τον διορθωσετε με ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΗ!Αλλωστε οι παιδαγωγοι της ειδικης για ποιον λογο στελεχωναν τοσα χρονια την ειδικη αγωγη;επειδη τους ενδιεφερε ή επειδη ηταν ενας τροπος να εισχωρησουν στην γενικη αγωγη;γιατι αυτα τα ιδια ατομα μεχρι πριν λιγο καιρο ηρθαν σε συγκρουση με τους ΠΕ61 ΚΑΙ ΠΕ71;μεχρι τοτε ηταν παιδαγωγοι ειδικης αγωγης και τωρα ξαφνικα αποφασισαν οτι ειναι γενικης μετα την δικαιωση των ΠΕ61,ΠΕ71 και τον παραγκωνισμος τους;ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ λοιπον και εμεις οι ΠΕ60 την δικαιωση μας.η ρυθμιση σας δειχνει οτι εχετε την προθεση να διορθωσετε το λαθος,εφαρμοστε την λοιπον ολοκληρωτικα,με δικαιο τροπο …για ολα τα ετη 2010 και εως τωρα.

  • 18 Ιουνίου 2015, 20:23 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

    Ως αναπληρώτρια νηπιαγωγός συμφωνώ με την παράγραφο 4 του άρθρου 47 για τον διαχωρισμό των πινάκων γενικής και ειδικής αγωγής.Η ρύθμιση αυτή όμως πρέπει να ισχύσει και αναδρομικά, δηλαδή από το 2010, αν θέλουμε να μιλάμε για δικαιοσύνη και αξιοκρατία στις δομές τις εκπαίδευσης.
    Η μη αναδρομικότητα της ρύθμισης αυτής βοηθάει τους εκπαιδευτικούς ΠΕ 60.50 να εισαχθούν στον πίνακα γενικής αγωγής από την «πίσω πόρτα» κατέχοντας ως μόνα εφόδια και προσόντα πρόσληψης καλά πληρωμένα σεμινάρια,μεταπτυχιακά ειδικής αγωγής κι έτσι να διεκδικήσουν θέσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών ΠΕ 6Ο που έχουν ως αδιαμφισβήτητο προσόν παραπάνω από μία επιτυχίες στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και πολυετή προυπηρεσία.Είναι πασιφανές ότι μιλάμε για διαφορετικά κριτήρια διορισμού κι άρα πρέπει να μιλήσουμε για διαφορετικούς πίνακες.Η προσμέτρηση, λοιπόν, της προυπηρεσίας των εκπαιδευτικών ΠΕ 60.50 που αποκτήθηκαν σε δομές ειδικής αγωγής αδικεί και οδηγεί τους αναπληρωτές ΠΕ 60 με μαθηματική ακρίβεια σε ανεργία το επόμενο σχολικό έτος.
    Η μη αναδρομικότητα της ρύθμισης αυτής θα έχει ως απόρροια το εξής:η ειδική αγωγή να στελεχώνεται από εκπαιδευτικούς γενικής αγωγής χωρίς εξειδίκευση και εμπειρία,αφού οι εκπαιδευτικοί με εξειδίκευση στην ειδική αγωγή θα επιθυμούν να εργάζονται σε δομές γενικής αγωγής. Τότε για ποιά αναβάθμιση της ειδικής αγωγής θα μιλάμε;;;
    Προτείνω κατάργηση της παρακάτω πρότασης στο άρθρο αυτό:»οι διατάξεις της παραγράφου αυτής δεν ισχύουν για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγρ.2 του παρόντος άρθρου».

  • 18 Ιουνίου 2015, 20:23 | Νικολέτα καλτσουνη

    Ώς αναπληρώτρια νηπιαγωγός θεωρώ πως η παράγραφος 4 του άρθρου 47 αποκαθιστά το αίσθημα δικαίου και αξιοκρατίας και αναβαθμίζει επιτέλους την ειδική αγωγή θέτοντας τέλος σεπροσπάθειες παράκαμψης του πίνακα αναπληρωτών γενικής αγωγής.Για να ικανοποιηθεί όμως το αίσθημα δικαίου θα πρέπει να ισχύσει και αναδρομικός διαχωρισμός πινάκων από το 2010 άρα προτείνουμε κατάργηση της πρότασης στο παρόν άρθρο «Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής δεν ισχύουν για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου¨»πως γίνεται να πετύχει η αναβάθμιση της ειδικής αγωγής από εκπαιδευτικούς οι οποίοι κατέχοντας «αγορασμένα» μεταπτυχιακά μπαίνουν στους πίνακες της ειδικής αγωγής και στη συνέχεια μεταπηδούν σε αυτόν της γενικής προσπερνώντας συναδέλφους που έχουν πετύχει σε εξετάσεις ΑΣΕΠ ή κατέχουν σημαντική προϋπηρεσία;
    Είναι δυνατόν να υποστηρίζεται η αναβάθμιση της ειδικής αγωγής και η βοήθεια σε παιδιά με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες από εκπαιδευτικούς οι οποίοι αν και έχουν κάποια κατάρτιση και εμπειρία στην ειδική αγωγή μοναδικό μέλημά τους είναι να μεταπηδήσουν στη γενική αγωγή και τελικά να διοριστούν σε αυτή;
    και ποιοι θα εργαστούν στην ειδική αγωγή; άνθρωποι με μηδενική προϋπηρεσία σε αυτήν. Εκπαιδευτικοι που ποτέ δεν ασχολήθηκαν με το αντικείμενο και η ανάγκη για δουλειά θα τους οδηγήσει στην επιλογή να δεχτούν μια θέση ειδικής αγωγής εφόσον δεν μπορούν να εργαστούν στην γενική αγωγή όπως τα προηγούμενα χρόνια. Που υπάρχει λογική και δικαιοσύνη στο κομμάτι αυτο;

  • 18 Ιουνίου 2015, 20:22 | Αναστασία

    Πού είναι η ρύθμιση για την άδεια των μητέρων αναπληρωτών εκπαιδευτικών; ο κ.Κουράκης έλεγε ότι θα προστατευθεί η μητρότητα και οι αναπληρώτριες μητέρες εκοαιδευτικοί θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τις μόνιμες.Περιμένουμε πολλά από την αριστερά, όπως τα υποσχέθηκε άλλωστε.
    Τέλος,απαιτούμε μαζικούς διορισμούς σε γενική-ειδική αγωγή και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση λαμβάνοντας υπόψη κ την πρόσφατη απόφαση του ΣΤΕ!

  • 18 Ιουνίου 2015, 20:20 | Φωτεινή

    Κύριε υπουργέ/υφυπουργέ θέλω να σας ενημερώσω για τις αδικίες που πρόκειται να δημιουργήσει αν εφαρμοστεί η δεύτερη παράγραφος του άρθρου 47 και πιο συγκεκριμένα η μη προσμέτρηση στο διπλάσιο της προυπηρεσίας των αναπληρωτών που υπηρέτησαν σε δυσπρόσιτες περιοχές τα έτη 2010-2014.
    Θα φέρω σαν παράδειγμα τον εκπαιδευτικό Χ ο οποίος εργάστηκε σε ένα δυσπρόσιτο σχολείο τον Ιούνιο του 2010, έχει πάρει τα μόριά του και βρίσκεται εδώ και πέντε χρόνια στις πρώτες θέσεις του πίνακα. Απεναντίας ο εκπαιδευτικός ψ υπηρέτησε στο ίδιο σχολείο το Σεπτέμβριο του 2010 αλλά δεν πήρε τα μόριά του και έτσι βρίσκεται καθηλωμένος στις τελευταίες θέσεις του πίνακα. Εργάστηκαν στις ίδιες συνθήκες με τα ίδια παιδιά άρα αξίζουν την ίδια αντιμετώπιση και συνεπώς την ίδια προυπηρεσία.
    Δεν ευθύνονται οι εκπαιδευτικοί για το ότι κλείδωσαν οι πίνακες το 2010. Αντιθέτως ήταν εκεί και εργάστηκαν σκληρά. Δεν τα παράτησαν, ούτε παραιτήθηκαν. Έκαναν την δουλειά τους με αξιοπρέπεια προσφέρωντας ότι έχουν στα παιδιά αυτά που στερούνται τόσα πράγματα λόγω της γεωγραφικής απομόνωσης που ζουν.
    Ο νόμος της κυρίας Διαμαντοπούλου πάγωσε όλη τη προυπηρεσία, άρα αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι και να ανοίξουμε τους πίνακες πρέπει να το κάνουμε σωστά και με βάση το νόμο του ίσχυε πριν το κλείδωμα.
    Επίσης θέλω να προσθέσω πως οι διευθυντές εκπαίδευσης διαβεβαίωναν τους εκπαιδευτικούς πως θα πάρουν τα μόριά τους διπλά όταν ανοίξουν οι πίνακες.
    Όσοι εκπαιδευτικοί εργάστηκαν σε δυσπρόσιτες περιοχές γνωρίζουν πόσο δύσκολο είναι και τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετώπισαν. Σε πολλά από αυτά τα δυσπρόσιτα και απομακρυσμένα μέρη δεν υπάρχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ούτε ασφαλές οδικό δίκτυο θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων και των εκπαιδευτικών. Από προσωπική μου εμπειρία μπορώ να σας αναφέρω πως για μια εβδομάδα δεν είχαμε να φάμε γιατί το καραβάκι δεν μπορούσε να μας φέρει τις προμήθειες λόγω των μποφόρ που επικρατούσαν.
    Όλες αυτές οι εμπειρίες έχουν σημαδέψει τις ψυχές των εκπαιδευτικών και το λιγότερο που τους αξίζει είναι να προσμετρηθεί δίκαια η προυπηρεσία τους (στο διπλάσιο) όπως έγινε με τους εκπαιδευτικούς πριν το 2010 και όπως θα γίνει για όσους υπηρετήσουν σε αυτά τα μέρη από το 2014-2015 και μετά. Εκπαίδευση σημαίνει ίσες ευκαιρίες για όλους!

  • 18 Ιουνίου 2015, 20:06 | ΣΤΕΛΛΑ

    Όσον αφορά την μη προσμέτρηση των διπλών μορίων στις δυσπροσίτες σχολικές μονάδες επιλεκτικά για εκείνη την τετραετία, πρόκειται για κατάφωρη αδικία εις βάρος πολλών αναπληρωτών εκπαιδευτικών που προσέφεραν έργο σε αυτές.. Αναπληρωτές από όλη την χώρα προσδοκούσαν το «άνοιγμα» των πινάκων για την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας τους ανάλογα με τις περιοχές που υπηρέτησαν, όπως συνέβαινε πριν το 2010, σύμφωνα με το νόμο Ν.3391/2005 όπου στο 9 παράγραφος 3 ορίζεται ότι «η υπηρεσία των προσωρινών αναπληρωτών σε σχολικές μονάδες που χαρακτηρίζονται δυσπρόσιτες, λογίζεται από το σχολικό έτος 2002-2003 και εφεξής στο διπλάσιο».Ενώ λοιπόν οι αναπληρωτές που κατατάχθηκαν στον πίνακα και είχαν υπηρετήσει σε δυσπρόσιτα σχολεία έλαβαν διπλή μοριοδότηση κατά τα σχολικά έτη έως και 2009-2010, με το παρόν πολυνομοσχέδιο προτείνεται το ίδιο να γίνει για τα δυσπρόσιτα μόνο από το 2014-2015, αλλά όχι και για τα σχολικά έτη από το 2010 έως και το 2014, μολονότι οι συνθήκες αυτών των σχολικών μονάδων παραμένουν ΙΔΙΕΣ για όλα αυτά τα σχολικά χρόνια. Ενδεικτικά, με αυτόν τον διαχωρισμό θα δημιουργηθεί το φαινόμενο ένας αναπληρωτής εκπαιδευτικός που υπηρετεί τη φετινή σχολική χρονιά (2014-2015) σε δυσπρόσιτο σχολείο, να ξεπεράσει στην κατάταξη του πίνακα αναπληρωτών τον εκπαιδευτικό που υπηρέτησε πέρυσι (2013-2014) στην ΙΔΙΑ ακριβώς σχολική μονάδα, με τις ΙΔΙΕΣ δυσμενείς συνθήκες, κάτι το οποίο αναντίρρητα αδικεί και ματαιώνει τον δεύτερο παραβιάζοντας την αρχή της ισότητας και δικαιοσύνης.

  • 18 Ιουνίου 2015, 20:03 | Ελένη

    Είναι απαράδεχτο για μια αριστερή κυβέρνηση να μας αφαιρεί το βασικό μας δικαίωμα για εργασία. Απαιτούμε την αναγνώριση όλης της προϋπηρεσίας μας στον κλάδο μας, ΠΕ 70. Αυτή η ρύθμιση μας οδηγεί αδιαμφισβήτητα στην ανεργία και τον αποκλεισμό μας από τον κλάδο μας.

  • 18 Ιουνίου 2015, 20:00 | Σ.Α.Ν.

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ,ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΟΥΜΕ ΟΤΙ Ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΙΝΑΚΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΦΕΞΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΑΠΟ 2010,ΘΑ ΕΧΕΙ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΜΕ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΣΕ ΔΟΜΕΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ Η ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΝΑ ΣΤΕΛΕΧΩΘΕΙ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ.ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΘΙΣΤΑ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΤΗΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΤΟ 2010.

  • 18 Ιουνίου 2015, 19:53 | Elenh

    Θα πρέπει να μετράει κανονικά η προυπηρεσία των πε 60.50 & 70.50 στον πινακα αναπληρωτων γενικης. ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΛΑΔΟΙ ΠΕ. 60.50 & 70.50. Πώς μιλάμε για συνεκπαίδευση όταν γίνεται τέτοια διάκριση ειδικής και γενικής αγωγής;; ΝΤΡΟΠΗ.

  • 18 Ιουνίου 2015, 19:52 | Εαγγελία

    Η ρύθμιση της παραγραφου 4 του αρθρου 47 ειναι η αποκατάσταση του αυτονόητου και του δίκαιου.Αυτό σταματάει την αντίληψη που είχε διαμορφωθεί και εξελίσσοταν συνεχώς, να μπαίνει κάποιος στην ειδική σκοπεύοντας όμως να δουλέψει στη γενική! Η επιλογή να δουλέψει κάποιος στην ειδική αγωγή οφείλει να είναι συνειδητή επιλογή και να λαμβάνονται υπόψη άλλου είδους κριτήρια και όχι η μεταπήδηση των πινάκων! Ομως δεν θεωρείται ολοκληρωμένη οταν δεν εχει αναδρομική ισχύ.Μην έχοντας αναδρομική ισχύ θίγονται συνάδελφοι οι οποιοι καταδικάζονται σε ανεργία εξαιτίας αυτών που προηγούνται λόγω προυπηρεσίας η οποία αποκτήθηκε αποκλειστικά στην ειδική αγωγή ύστερα από σεμινάριο ή μεταπτυχιακό στο συγκεκριμένο τομέα. Η αναδρομικότητα ειναι απαραίτητη για να αποκατασταθεί δικαιοσύνη για τους εκπαιδετικούς που επένδυσαν στη γενική αγωγή και αναπλήρωναν τα σχολεία της χώρας για χρόνια αλλά και για αυτούς που επέλεξαν την ειδική εφόσον θα προσμετρηθεί στον οικείο πινακα και ετσι ο ευαίσθητος αυτός τομέας να στελεχωθεί με έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό.

  • 18 Ιουνίου 2015, 19:52 | Νάντια

    Ως αναπληρώτρια νηπιαγωγός πε60, συμφωνώ με την παράγραφο 2 του άρθρου 47.Το σύνολο των εκπαιδευτικών κατέθετε τις δηλώσεις του, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, κατά την οποία δεν ίσχυε η προσμέτρηση των διπλών μορίων των δυσπρόσιτων περιοχών, κατά την περίοδο 2010-2014. Οι εκπαιδευτικοί που εργάστηκαν σε σχολεία δυσπρόσιτων περιοχών την περίοδο αυτή, πήγαν τυχαία και όχι από επιλογή.

    Επίσης, η ρύθμιση για την ειδική αγωγή που αναφέρεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 47, θα πρέπει να ισχύσει αναδρομικά! Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που εργάζονται στην ειδική αγωγή έχουν ως προσόν πρόσληψης μόνο τα σεμινάρια των 400 ωρών ή μεταπτυχιακά στην ειδική αγωγή.Αντίθετα οι αναπληρωτές που εργάζονται στην γενική αγωγή έχουν ως προσόν πρόσληψης μόνο τη βαθμολογία από τον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Δεδομένου λοιπόν ότι πρόκειται για δυο διαφορετικές δομές εκπαίδευσης με ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ, είναι απαραίτητος ο διαχωρισμός των δυο πινάκων συνολικά από το 2010.Αξίζει να σημειωθεί ότι η προϋπηρεσία των αναπληρωτών ειδικής αγωγής προσμετράται όλα αυτά τα χρόνια στον οικείο πίνακα, όπου και προέρχεται. Είναι βέβαιο πως η προσμέτρηση της προϋπηρεσίας που αποκτήθηκε σε δομές της ειδικής στον πίνακα της γενικής αδικεί τους αναπληρωτές της γενικής αγωγής και τους καταδικάζει σε ανεργία το επόμενο σχολικό έτος. Αντίθετα οι αναπληρωτές της ειδικής αν η προϋπηρεσία τους μετρήσει μόνο στον πίνακα της ειδικής αγωγής αναδρομικά από το 2010 θα συνεχίσουν να εργάζονται στις δομές της ειδικότητάς τους, όπως άλλωστε γίνεται μέχρι σήμερα. Καλούμε το υπουργείο Παιδείας να επιδείξει αίσθημα δικαιοσύνης και να προστατεύσει τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς γενικής αγωγής.

  • 18 Ιουνίου 2015, 19:51 | ΜΑΡΚΟΥΔΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

    Ως αναπληρωτρια νηπιαγωγος ΠΕ60 εχοντας στο ενεργητικο μου 2 επιτυχιες στον ΑΣΕΠ,δηλ το μοναδικο κριτηριο που σου δινει το εισητηριο για να δουλεψεις στην γενικη εκπαιδευση θεωρω παραλογο καθως και αδικο η προυπηρεσια των 60.50 να μπαινει και στους 2 πινακες!!!οι περισσοιτεροι εκ των οποιων 60.50 δεν εχουν επιτυχια ασεπ..η εχουν πολυ χαμηλες βαθμολογιες…βαθμολογιες που επωδενει θα τους εδιναν την δυνατοτητα να δουλεψουν στην γενικη εκπαιδευση.Εκμεταλλευτηκαν την «χαραμαδα» που βρηκαν και κανοντας τα σεμιναρια των 400 ωρων η τα μεταπτυχιακα της κυπρου,ιταλιας,βουλγαριας και ξεκινησαν να δουλευουν στην ειδικη…!Η προυπηρεσια του προσφερθηκε στην ειδικη….και εκει και μονο οφειλει το κρατος να την προσθεσει…!!σε αντιθετη περιπτωση καταδικαζουν εκατονταντεσ συναδελφους της γενικης με επιτυχιες στον ασεπ στην ανεργια!!Με 2 λογια θα δουλεψουν ανθρωποι που συμφωνα με τον ΑΣΕΠ δεν κριθηκαν ως «καταλληλοι» να εργαστουν στην γενικη και θα μεινουν στην ανεργια αυτοι που κριθηκαν.Ζηταμε να εφαρμοστει η αναδρομικοτητα απο το 2010 εως τωρα….!!!Δεν γινεται απο την μια το πολυνομοσχεδιο να θεωρει λογικο να μην περνουν 2 προυπηρεσιες…και απο την αλλη να τους χαρισει την προυπηρεσια αυτων των χρονων.Ποσο παραλογο ακουγεται κ ειναι????
    Αναφορικα με το θεμα των δυσπροσιτων ζηταμε να μη μετρηθουν τα μορια αυτα τις σχολικες χρονιες 2010-2014..καθως αυτο αποτελει εφνιδιασμο ολων των υπολοιπων εκπαιδευτικων.Εγω με την θεση που εχω θα μπροσουσα να εχω πιασει δυσπροσιτο τοσα χρονια αλλα γνωριζοντας πως δεν θα μετρησουν δεν τα δηλωσα κ ετσι στα δυσπροσιτα πηγαν οι τελευταιοι στον πινακα αναπληρωτων…υπηρετησαν λογο κακης θεσης στο πινακα…και οχι λογο επιλογης.

  • 18 Ιουνίου 2015, 19:40 | Α.Α

    Η προυπηρεσια των εκαπιδευτικων ειδικης πε 70.50 και 60.50 ειναι απαραδεκτο να μην προσμετραται στην γενικη αγωγη. τι να την κανουμε στην ειδικη απο την στιγμη που συμφωνα με την υπουργικη αποφαση την περσινη καθε χρονο θα πεφτουμε απο τον πινακα αναπληρωτων ειδικης;;Σας ερωτω κυριοι;;; Ακουμε να κραυγαζουν ορισμενοι/ες για την επικειμενη ανεργια τους εαν μπουμε στον πινακα αναπληρωτων γενικης. Την δικη μας ανεργια δεν την βλεπει κανεις αραγε;;; Εμεις σε 2 το πολυ χρονια απο τωρα δεν θα υπαρχουμε σε κανενα πινακα. Απορω πραγματικα και λυπαμαι που μια αριστερη κυβερνηση πηρε μια τοσο καταστροφικη αποφαση.ΠΡΟΣΜΕΤΡΗΣΗ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΓΕΝΙΚΗΣ!!!!!

  • 18 Ιουνίου 2015, 19:40 | Όλγα

    Εργαζόμαστε όλοι σε δημόσιες δομές του Υπουργείου Παιδείας υπό την Εποπτεία του. Προς τι αυτός ο διαχωρισμός της προϋπηρεσίας μας; Είναι προφανές ότι κάποιοι μύρισαν διορισμό και θέλουν να πατήσουν επί πτωμάτων για να το καταφέρουν. Αναρωτιέμαι που είναι το κράτος δικαίου της αριστεράς; Απαιτούμε ίση μεταχείριση και αναγνώριση όλης της προϋπηρεσίας μας στη Γενική Εκπαίδευση. Η άδικη ρύθμιση περί διαχωρισμού της ειδικής από τη γενική πρέπει να αποσυρθεί τώρα.

  • 18 Ιουνίου 2015, 19:39 | Στράτη Παναγιώτα

    Ένα Σχολείο για όλους………

    Στο πλαίσιο του Μετασχηματισμού της σύγχρονης Παιδαγωγικής , ο ρόλος του εκπαιδευτικού αποτελεί σημαντικό στοιχείο για τη δημιουργία της νέας Παιδαγωγικής και των διδακτικών πρακτικών. Η Μετασχηματιστική Παιδαγωγική θέτει τους εκπαιδευτικούς της συνεκπαίδευσης στο κέντρο της εκπαιδευτικής πολιτικής με στόχο την καταπολέμηση των ανισοτήτων. Οι Εκπαιδευτικοί του 21ου αιώνα αποκτούν ικανότητες σημαντικές για την ένταξη και την ενσωμάτωση όλων των παιδιών στο Σχολείο και την κοινωνία. Σχεδιάζουν τις μαθησιακές εμπειρίες ενισχύοντας τη Συνεργασία και τη Συμμετοχικότητα. Με το διαχωρισμό όμως, σε εκπαιδευτικούς γενικής και ειδικής δε θα καταφέρουμε ποτέ τη δημιουργία ενός σχολείου για όλους.
    Η πρόθεση να υπάρξει διαχωρισμός γενικής και ειδικής εκπαίδευσης παρατηρείται σε μια εποχή επιστημονικών εξελίξεων και εκπαιδευτικών μεταβολών που δεν υποστηρίζουν την ύπαρξη χωριστών δομών εκπαίδευσης, αντιθέτως προωθούν τη δημιουργία ενός σχολείου για όλους όπου θα συμπεριλαμβάνονται όλοι οι μαθητές ανεξαρτήτως χαρακτηριστικών. Πρέπει να μιλάμε για Ενιαία Εκπαίδευση χωρίς διαχωρισμούς……….

  • 18 Ιουνίου 2015, 19:33 | Κωνσταντίνα

    Μιλάνε για πληρωμένα μεταπτυχιακά…όλα είναι πληρωμένα?Να διεξαχθούν έρευνες είμαστε εκπαιδευτικοι άνθρωποι δεν μπορούμε να απαξιώνουμε τα προσόντα άλλων ανθρώπων με απόλυτο τρόπο. Υπάρχουν και δωρεάν μεταπτυχιακά και δωρεάν διδακτορικά αλλά και αξιοπρεπή πληρωμένα μεταπτυχιακά. Εμείς κοινωνικές ανάγκες εξυπηρετούμε με τον καλύτερο τρόπο. Καλύπτουμε κοινωνικές ανάγκες όταν δεν επαρκούν οι απόφοιτοι των τμημάτων ειδικής.Το βασικό μας πτυχίο είναι στη γενική αγωγή. Τον Σεπτέμβριο μας πήγαν στον πάτο του πίνακα ειδικής γιατί ο κλάδος μας είναι ο ΠΕ70. Απ αξιώνουν δασκάλους με μεταπτυχιακό και διδακτορικό άνθρωποι που δεν έχουν κανένα προσόν.Μας λένε συνέχεια για την επιτυχία στον Ασεπ ένα διαγωνισμό που δεν είχαμε καν την ευκαιρία να συμμετάσχουμε.

  • 18 Ιουνίου 2015, 19:32 | andreas

    ΔΕν υπαρχει κλαδος 70.50 & 60.50. η προυπηρεσια ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΤΡΑΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ. ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΣΟΣΤΩΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΙΡΩΝ.

  • 18 Ιουνίου 2015, 19:27 | Γιάννα Στουρνάρα

    Ως μόνιμη νηπιαγωγός θέλω να εκφράσω την άποψη μου στο θέμα της προσμέτρησης της προϋπηρεσίας της 60.50 και στους δύο πίνακες. Είναι παράλογο και άδικο για τους συναδέλφους αναπληρωτές ΠΕ60, οι οποίοι είναι όλοι επιτυχόντες του θεσμού του ΑΣΕΠ με υψηλές βαθμολογίες να βγουν στην ανεργία εξαιτίας της απαίτησης των 60.50 να μπουν και στους δύο πίνακες. Θα πρέπει να ισχύσει αναδρομικά από το 2010. Δεν μπορεί με ένα μεταπτυχιακό και ένα σεμινάριο 400 ωρών, να βαφτίζεσαι εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής και να παίρνεις μόρια και στην ειδική, αλλά και στην γενική στην οποία δεν την έχεις υπηρετήσει ποτέ επειδή δεν κρίθηκες κατάλληλος από τον ΑΣΕΠ

  • 18 Ιουνίου 2015, 19:25 | ολυμπία

    Η προϋπηρεσία είναι ΜΙΑ αυτή που προσφέρθηκε σε δομές του υπουργείου παιδείας στον βασικό τίτλο σπουδών. ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ1

  • 18 Ιουνίου 2015, 19:24 | Ιωάννα

    Είναι ανεπίτρεπτο να διεκδικούμε σε αυτή την χώρα τα αυτονόητα! Και ιδίως από κυβέρνηση της αριστεράς! Αναγνώριση όλης της προϋπηρεσίας μας στην Γενική Αγωγή, εκεί όπου είναι ο φυσικός μας χώρος. Δεν γίνεται τόσα χρόνια το κράτος να μας χρησιμοποιεί για να καλύψει τα κενά και τώρα που ξαφνικά δεν μας χρειάζεται να μας πετά στο κάδο των αχρήστων..Γιατί εκεί μας στέλνει αυτή η ρύθμιση..Μας αφήνει στο κενό για να ικανοποιήσει τα συμφέροντα ορισμένων. Όλα αυτά τα χρόνια, μας έλεγαν ότι η προϋπηρεσία μας μετράει στη Γενική.. Δεν μπορούν με το έτσι θέλω να το αλλάζουν εν μια νυκτί.Εδώ μιλάμε για συνωμοσία σε βάρος των αναπληρωτών που προσφέραμε λειτούργημα τόσα χρόνια.

  • 18 Ιουνίου 2015, 19:12 | Όλγα

    Είναι απαράδεκτο να μην μετράει ενιαία η προϋπηρεσία! Ο κλάδος είναι ένας!ΠΕ 70.50 είναι ένας πίνακας για να ξεχωρίζουν όσοι εκπαιδευτικοί έχουν εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή. Είναι κοροϊδία να αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία εκεί. Η προϋπηρεσία πρέπει να αναγνωρίζεται εκεί που έχουμε το βασικό μας πτυχίο δηλαδή στο πίνακα της Γενικής Αγωγής. Δεν γίνεται να συγκεντρώνουμε μόρια σε ένα πίνακα που δεν έχουμε μέλλον και σε 1 -2 χρόνια θα εξαφανιστούμε.
    Αυτή η ρύθμιση καλλιεργεί τον επαγγελματικό μας αφανισμό. Αναγνώριση όλης της προϋπηρεσίας μας στη Γενική Αγωγή, εκεί που ανήκουμε. Οποιαδήποτε μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας μας και μάλιστα αναδρομικά εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα συγκεκριμένης ομάδας και καταπατά τα δικαιώματα μας που έχουμε ως πολίτες μιας ευνομούμενης πολιτείας.

  • 18 Ιουνίου 2015, 19:09 | Φυλλιώ

    Είναι αδιανόητο από αριστερή κυβέρνηση να μην προσμετράτε η προϋπηρεσία των 70,5/60,5 μας στον κλάδο των ΠΕ 70 /60.

    Δεν υπάρχει καν κλάδος 70,5 60,5! Μιλάμε για δασκάλους και νηπιαγωγούς με έξτρα προσόντα μεταπτυχιακά και διδακτορικά στην Ειδική Αγωγή που καλύπτουν πραγματικά κενά σε γενικά σχολεία και η προϋπηρεσία που αποκτούν θα πρέπει να μετρά και στους δυο πίνακες.

    Αυτό δεν είναι δίπορτο και διπλή προϋπηρεσία αλλά κοινή λογική! Κανείς εξ αυτών δεν θα δουλεύει σε λίγα χρόνια στην Ειδική Αγωγή μετά τις περσινές αλλαγές επομένως ουσιαστικά αν καταργήσετε την προϋπηρεσία τους από την γενική αγωγή είναι σαν να την καταργείται εντελώς.

    Αν αυτό συμβεί για ποια ενιαία εκπαίδευση μιλά το υπουργείο; Ο Σύριζα είναι που με επίσημες ανακοινώσεις του στήριζε την ενιαία και αδιαίρετη εκπαίδευση και σωστά καθώς αυτή είναι η τάση σε όλα τα προηγμένα εκπαιδευτικά συστήματα!

    Αν αλλάξει στάση και επιλέξει να εξυπηρετήσει μικροσυμφέροντα (επειδή αυτό γίνεται με συγκεκριμένη διάταξη – το θέμα δεν είχε τεθεί ποτέ ξανά στο παρελθόν και ο μόνος λόγος π[ου τέθηκε τώρα είναι για να εξυπηρετήσει δημόσιες σχέσεις και γνωριμίες 2 ανθρώπων ουσιαστικά) προσωπικά θα χάσω κάθε ιδέα για την αριστερά.

  • 18 Ιουνίου 2015, 19:01 | Κώστας

    «Είναι αδιανόητο από αριστερή κυβέρνηση να μην προσμετράται η προϋπηρεσία μας στον κλάδο μας, τον ΠΕ 70. Τότε για ποια ενιαία εκπαίδευση μιλάει το υπουργείο;;»

  • 18 Ιουνίου 2015, 18:57 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Η προυπηρεσία που πραγματοποιήθηκε στις μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης πρέπει να προσμετράται σε όλους τους πίνακες αφού η πρόσληψη έγινε από υπουργείο παιδείας.
    Ούτως ή άλλως το πτυχίο είναι το προσόν για πρόσληψη στους πίνακες της γενικής εκπαίδευσης.

  • 18 Ιουνίου 2015, 18:49 | Γρηγόριος Πούφτσης

    Είναι άδικος και δόλιος ο μη διπλασιασμός του χρόνου πραγματικής εκπαιδευτικής υπηρεσίας αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών που έχει διανυθεί κατά το χρονικό διάστημα 2010-2014 σε δυσπρόσιτες ή απομακρυσμένες σχολικές μονάδες. Απαξιώνονται οι εκπαιδευτικοί, αναπληρωτές και ωρομίσθιοι,που στελέχωσαν το χρονικό διάστημα 2010-2014 τα δυσπρόσιτα και απομακρυσμένα σχολεία και ευεργετούνται οι συνάδελφοί τους που προτίμησαν να εργαστούν κοντά στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους. Ακόμη και ο προς αντικατάσταση νόμος 3848/2010 δεν καταργούσε το διπλασιασμό του χρόνου πραγματικής εκπαιδευτικής υπηρεσίας μόνο πάγωσε την τροφοδότηση των πινάκων προϋπηρεσίας αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών.
    Έφτασε νομίζω το πλήρωμα του χρόνου για να ξαναεδρεωθεί η δικαιοσύνη στην κοινωνία του τόπου που τη γέννησε.

  • 18 Ιουνίου 2015, 18:44 | Φωτεινή

    Σαν επιτυχούσα ΑΣΕΠ 2006 κ 2008 στον κλάδο πε60 νηπιαγωγών, αναπληρώτρια 6 χρόνια σε δημόσια νηπιαγωγεία και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος δηλώνω ότι:
    Η μη προσμέτρηση των δυσπρόσιτων κατά την περίοδο 2010-2014 με βρίσκει συμφωνη, καθώς με το κλείδωμα των πινάκων με το νομο Διαμαντοπούλου όλοι γνώριζαν οτι η διπλή προσμέτρηση δεν θα ίσχυε.
    Παράλληλα, φρονώ ακράδαντα ότι η ρύθμιση σχετικά με τον διαχωρισμό των πινάκων γενικής – ειδικής αγωγής πρέπει να έχει αναδρομικη ισχύ απο το 2010. Πρόκειται για διαφορετικούς πίνακες και ειδικά στον κλάδο των νηπιαγωγών για να ενταχθείς στον πίνακα γενικής πρέπει να έχεις επιτυχία στον Ασεπ κ για να καταφέρεις να εργαστείς και καλή βαθμολογία. Πως λοιπόν θα προσμετρηθεί η προϋπηρεσία που κατακτήθηκε με βάση σεμινάρια 400 ωρών ή μεταπτυχιακού ενός έτους; Αν επιτραπει η » μεταπήδηση» των αναπληρωτών ειδικής στον πίνακα γενικής πληθώρα συναδέλφων με επιτυχία στον Ασεπ θα χάσουν την σειρά που με κόπο και θυσίες απέκτησαν και θα οδηγηθούν εντέλει στην ανεργία.
    Ο εκπαιδευτικός κλάδος έχε υποστεί πολλές αδικίες με τις συνεχείς αλλαγές των νομων.
    Μην επιτρέψετε να υπάρξει μια επιπλέον.
    Σας ευχαριστώ

  • 18 Ιουνίου 2015, 18:41 | Δημήτρης

    Θα πρέπει να καταργηθεί η ρύθμιση του Λοβέρδου που επηρέασε περισσότερο τους πινάκες Γ δεν είναι δίκαιο να μετρήσει αναδρομικά ο βαθμός πριν από την ημερομηνία πτυχίου, δεν το γνωρίζαμε για να κυνηγήσουμε μεγαλύτερους βαθμούς και να επιλέξουμε τα ΄΄ εύκολα΄΄ μαθήματα, είναι και δύσκολο για όσους σπουδάζουν μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας να αφήνουν μαθήματα για επόμενη εξεταστική με σκοπό να πετύχουν καλύτερο βαθμό. Τα μόρια θα πρέπει να μετρήσουν μόνο στους πίνακες από τους οποίους έγινε η πρόσληψη δεν γίνεται να μετρήσουν μόρια από την ειδική αγωγή στους πίνακες της γενικής καθώς δεν τηρήθηκε η σειρά κατάταξης , δεν είναι σωστό να βρεθούν στις πρώτες θέσεις άτομα που βρισκόταν χαμηλότερα και κέρδισαν μόρια δουλεύοντας στην ειδική αγωγή.
    Να μην μετρούν τα μόρια από τα ιδιωτικά σχολεία καθώς εκεί δεν γίνονται προσλήψεις από τους πίνακες αναπληρωτών!!!
    Να σταματήσουν να προσλαμβάνουν κατά προτεραιότητα 25% ανάπηρους και τρίτεκνους,
    Ισες ευκαιρίες για εργασία σε όλους, κάποιοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για εργασία και δεν παίρνουν κανένα επίδομα από το κράτος !!!
    Να αφαιρεθούν τα μόρια από τους διαγωνισμούς ασεπ του 2008 και 06!!! Πέρασαν σχεδόν 10 χρόνια και κανονικά έπρεπε να μετρήσουν μόνο για 2- 4 χρόνια, το 50% των εκπαιδευτικών δεν έχουν μόρια ασεπ είτε επειδή δεν έγραψαν- πετυχαν στους δυο τελευταίους είτε γιατί πήραν το πτυχίο μετά το 2008, στους τελευταίους δεν δόθηκε καν η ευκαιρία να διαγωνιστούν. Είναι ηθικό το ζήτημα βέβαια δεν θα αλλάξει η σειρά στους πίνακες καθώς όσοι έγραψαν στον ασεπ του 2006 -08 είχαν νωρίτερα το πτυχίο από τους υπόλοιπους. Αν αφαιρεθούν τα μόρια ασεπ δεν θα διαμαρτύρονται και όσοι πετυχαν σε προηγούμενους διαγωνισμούς και έχασαν το βαθμό ούτε και οι νεότεροι θα υπάρχει μόνο η επετηρίδα με ημερομηνία – βαθμό πτυχίου και η προϋπηρεσία!!!

  • 18 Ιουνίου 2015, 18:37 | κελαηδή

    Ως αναπληρώτρια νηπιαγωγός πε60, θεωρώ πως η ρύθμιση για την ειδική αγωγή που αναφέρεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 47, θα πρέπει να έχει αναδρομική ισχύ. Σε αντίθετη περίπτωση, καταδικάζετε εκπαιδευτικούς του κλάδου πε60, σε ανεργία. Εκπαιδευτικούς που απέκτησαν μια θέση στον πίνακα των αναπληρωτών, με μεγάλο κόπο, με επιτυχίες στον ΑΣΕΠ και δουλεύοντας για χρόνια σε σχολεία μακρυά από το σπίτι τους.
    Ακόμη, συμφωνώ με την ρύθμιση για τα δυσπρόσιτα, που αναφέρεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 47. Το σύνολο των εκπαιδευτικών κατέθετε τις δηλώσεις του σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, κατά την οποία δεν ίσχυε η προσμέτρηση των διπλών μορίων των δυσπρόσιτων περιοχών την περίοδο 2010-2014.

  • 18 Ιουνίου 2015, 18:36 | ολυμπία

    Γενική και ειδική αγωγή συμπορεύονται και συνυπάρχουν υπό το πλαίσιο της συμπερίληψης και της συνεκπαίδευσης!!
    Δεν διαχωρίζονται.
    Ζητάμε ένα «σχολείο για όλους» κι όχι κατηγοριοποίηση εκπαιδευτικών και μαθητών!!

  • 18 Ιουνίου 2015, 18:35 | Σ.Α.Ν.

    ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΙΝΑΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ,ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ 2010.ΟΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΟΧΟΙ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ 400 ΩΡΩΝ,ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ,ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΕ ΔΟΜΕΣ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΕΧΟΝΤΑΣ ΩΣ ΠΡΟΣΟΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΑΝΩΤΕΡΩ ΤΙΤΛΟΥΣ.ΑΝΤΙΘΕΤΑ,ΟΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΕΧΟΥΝ ΩΣ ΠΡΟΣΟΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΜΟΝΟ ΤΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ ΓΡΑΠΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΑΣΕΠ.ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ,ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ Ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΙΝΑΚΩΝ,ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ,ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ 2010.ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ,ΚΑΤΟΧΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ 400 ΩΡΩΝ,ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ Ή ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ,ΠΡΟΣΜΕΤΡΑΤΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΟΙΚΕΙΟ ΠΙΝΑΚΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ,ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ. ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ ΠΩΣ Η ΠΡΟΣΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΟΡΙΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΚΤΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΔΟΜΕΣ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΔΙΚΕΙ ΚΑΤΑΦΩΡΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ,ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ.ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΝΑ ΕΠΙΔΕΙΞΕΙ ΑΙΣΘΗΜΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ,ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΡΙΘΕΙ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΑΣΕΠ ΔΥΟ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ,ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.

  • 18 Ιουνίου 2015, 18:31 | Μιχαέλα

    Η προϋπηρεσία είναι ενιαία και δεν πρέπει να διαχωρίζεται. Εξάλλου δεν υπάρχει θεσμοθετημένος κλάδος ΠΕ 70.50 παρά μόνο ΠΕ 70. Άρα είναι αντισυνταγματικό να προσμετράται η προϋπηρεσία στον πίνακα των ΠΕ.70.50 που στην ουσία παραπέμπει σε έναν ανύπαρκτο κλάδο. Τι να την κάνουμε την προϋπηρεσία σε έναν πίνακα που δεν θα έχουμε δικαιώματα; Ο κλάδος μας είναι ο κλάδος των δασκάλων και εκεί πρέπει να υπολογίζεται η προϋπηρεσία μας που προσφέρουμε στα Δημόσια Σχολεία.
    Εξάλλου η παράλληλη στήριξη παρέχεται στα πλαίσια του Γενικού σχολείου.Είναι κατάφωρη αδικία να αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία σε άτομα που την προσφέρουν από τον πίνακα της Γενικής και όχι σε αυτά από τον πίνακα της Ειδικής. Πως είναι δυνατόν μια αριστερή κυβέρνηση να έχει 2 μέτρα και 2 σταθμά και να νομοθετεί αδικώντας τόσους εκπαιδευτικούς;
    Οποιαδήποτε αναδρομική εφαρμογή της ρύθμισης είναι παράνομη, άδικη, καταπατά τα εργασιακά μας δικαιώματα και μας οδηγεί αυτόματα στην ανεργία θυμίζοντας πολιτικές αντιδημοκρατικών καθεστώτων..

  • 18 Ιουνίου 2015, 18:20 | ΜΑΡΙΑ

    Δυστυχώς η συγκεκριμένη ρύθμιση καταδικάζει σε ανεργία χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που μέχρι και σήμερα υπηρέτησαν την δημόσια εκπαίδευση στην γενική αγωγή. Αυτό αποτελεί μια κατάφωρη αδικία την στιγμή μάλιστα που αυτό αναγνωρίζεται από την ίδια την ρύθμιση η οποία και σταματάει από τώρα και στο εξής να τροφοδοτεί την προϋπηρεσία και στους δύο πίνακες……προς τι λοιπόν η αναδρομική τροφοδότηση των πινάκων? ποιον εξυπηρετεί?
    Δυστυχώς κανείς δεν έχει προβλέψει ότι ιδιαίτερα στον κλάδο των νηπιαγωγών , δεδομένου ότι
    1.όλοι όσοι εργάστηκαν στην ειδική αγωγή με την αλλαγή των πινάκων θα προσπεράσουν αναπληρωτές της γενικής που δουλεύουν χρόνια, οδηγώντας τούς στην ανεργία
    2. δεδομένου ότι οι προσλήψεις της Γενικής πάντα προηγούνται της Ειδικής, οι έχοντες και κατέχοντες τα σεμινάρια και μεταπττυχιακά ειδικής, το 2015-2016 θα δουλέψουν στην Γενική εκπαίδευση με αποτέλεσμα στην Ειδική να προσληφθούν ποιοι? Εκπαιδευτικοί χωρίς κανένα τυπικό προσόν, χωρίς καμία προϋπηρεσία στον ευαίσθητο τομέα της Ειδικής αγωγής?

    Η συγκεκριμένη ρύθμιση που έχει ξεσηκώσει θύελλες αντιδράσεων και που δυστυχώς κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει σοβαρά υπόψιν, αποτελεί το πλέον ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ με το οποίο θα έρθει αντιμέτωπη η ηγεσία του Υπουργείου την επόμενη σχολική χρονιά…..

    Αποτελεί την πλέον επιπόλαιη λύση με τεράστιο κόστος σε όλους τους τομείς!!!!

  • 18 Ιουνίου 2015, 18:19 | Παπαποστόλου Χρυσούλα

    Είναι λυπηρό να τίθεται θέμα διαχωρισμού γενικής και ειδικής αγωγής.
    Γενική και ειδική αγωγή δεν διαχωρίζονται. Αντιθέτως συμπορεύονται υπό το πλαίσιο της συμπερίληψης και της συνεκπαίδευσης.
    Πού είναι η μέριμνα για τη σύσταση ενός «σχολείου για όλους»;
    Πρέπει να είμαστε η μόνη χώρα σε ευρωπαϊκο επίπεδο που προωθεί κατηγοριοποίηση εργαζομένων και δημιουργία εργασιακών ανισοτήτων κι όλα αυτά εις βάρος των παιδιών.
    Προϋπηρεσία σε δομές του γενικού δημόσιου σχολείου δεν δύναται να αμφισβητείται. Αποτελεί κατάφωρη αδικία εις βάρος συναδέλφων εκπαιδευτικών.
    Ας σταματήσουμε να κοιτάμε το «δέντρο» κι ας κοιτάξουμε το «δάσος».
    Η εκπαίδευση είναι ΕΝΙΑΙΑ δίχως ταμπέλες και ημίμετρα.