Άρθρο 12: Μετεγγραφές

1. Έως την 1η Μαρτίου εκάστου έτους τα Α.Ε.Ι. αποστέλλουν στο Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ειδικώς αιτιολογημένη γνώμη με αναφορά στις λειτουργικές δυνατότητες των Σχολών και Τμημάτων του Ιδρύματος ως προς τον αριθμό των φοιτητών που μπορούν να μετεγγράψουν, σύμφωνα με τις επόμενες παραγράφους του παρόντος άρθρου.

2. Οι φοιτητές των Α.Ε.Ι., των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού που εγγράφησαν είτε μέσω της επιτυχίας τους στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου Γενικού Λυκείου (ΓΕΛ) ή Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) είτε μέσω της χρήσης άσκησης του δικαιώματος πρόσβασης, έχουν δικαίωμα μετεγγραφής σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παραγράφους 5 και 6 του παρόντος άρθρου.

3. Δεν έχουν δικαίωμα μετεγγραφής οι φοιτητές, οι οποίοι έχουν υπερβεί τον ανώτατο χρόνο σπουδών  που προβλέπεται για την απόκτηση πτυχίου, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σπουδών του Α.Ε.Ι., στο οποίο φοιτούν.

4. Μετεγγραφή δεν είναι δυνατή α) από Τμήμα ή Σχολή του ιδίου Α.Ε.Ι. και β) από Τμήμα ή Σχολή Α.Ε.Ι. που εδρεύει στην ίδια περιφέρεια. Αν το Τμήμα ή η Σχολή έχει έδρα σε περισσότερες πόλεις της ίδιας περιφέρειας, ο φοιτητής δικαιούται να μετεγγραφεί στον τόπο της κατοικίας των γονέων του ή του έχοντος την επιμέλειά του.

5. Η κατά τα ανωτέρω μετεγγραφή πραγματοποιείται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και επιτρέπεται μόνον από Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο ή από Τ.Ε.Ι. σε Τ.Ε.Ι.. Ο αριθμός των μετεγγραφομένων είναι ίσος με το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων, κατά το έτος αναφοράς, ανά Σχολή ή Τμήμα των Α.Ε.Ι., όπως αυτό θα οριστεί από τις οικείες Σχολές ή Τμήματα. Οι Σχολές ή τα Τμήματα εκάστου Α.Ε.Ι. μπορούν να εισηγηθούν αιτιολογημένως μεγαλύτερο ποσοστό. Σε περίπτωση δεκαδικού υπολοίπου, κατά τον αριθμητικό υπολογισμό των θέσεων, γίνεται στρογγυλοποίηση στην αμέσως μεγαλύτερη ακέραιη μονάδα.

6. Οι δικαιούχοι μετεγγραφής δύνανται να υποβάλουν σχετική αίτηση προς την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων για τις αντίστοιχες Σχολές ή Τμήματα έως δύο διαφορετικών Α.Ε.Ι.

7. Η χορήγηση του δικαιώματος μετεγγραφής πραγματοποιείται κατά φθίνουσα σειρά του συνόλου των μορίων που ο δικαιούχος σωρεύει από τα κάτωθι κριτήρια:

α) Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογένειάς του, για το τρέχον οικονομικό έτος, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000€) Ευρώ σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Το ανωτέρω ποσό αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (Μόρια 5).

β) Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογένειάς του, για το τρέχον οικονομικό έτος, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των έξι χιλιάδων (3.001€ έως 6.000€) Ευρώ σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Το ανωτέρω ποσό αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (Μόρια 4).

γ) Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογένειάς του, για το τρέχον οικονομικό έτος, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των εννέα χιλιάδων (6.001€ έως 9.000€) Ευρώ σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Το ανωτέρω ποσό αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (Μόρια 3).

Η μοριοδότηση των περιπτώσεων α’ έως και γ’ γίνεται πάντα διαζευκτικώς, λαμβάνεται δε κατ’ αυτήν υπόψη το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα της σχετικής δήλωσης του δικαιούχου.

δ) Ο δικαιούχος να είναι ορφανός και από τους δύο γονείς (Μόρια 3).

ε) Ο δικαιούχος να είναι μέλος πολύτεκνης οικογένειας (Μόρια 2).

στ) Ο δικαιούχος να είναι μέλος τρίτεκνης οικογένειας (Μόριο 1).

ζ) Ο δικαιούχος να έχει αδελφό ή αδελφή, φοιτητή του προπτυχιακού κύκλου σπουδών, εφόσον δεν είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου, που φοιτά σε Πανεπιστήμιο ή Τ.Ε.Ι. ή στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες ή στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.), καθώς και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού, διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους ή ο δικαιούχος να ανήκει στην κατηγορία των πολύδυμων τέκνων που συμμετείχαν, το ίδιο σχολικό έτος, στις πανελλαδικές εξετάσεις (Μόριο 1).

Στις ως άνω περιπτώσεις, μεταξύ του τόπου κατοικίας των γονέων ή του έχοντος την επιμέλεια και του τόπου σπουδών του αδελφού, προτεραιότητα για την μετεγγραφή έχει ο τόπος που δεν είναι οι πόλεις Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

η) Ο δικαιούχος να έχει γονείς, τέκνα, αδέλφια ή σύζυγο που έχουν αναπηρία 67% και άνω, πιστοποιουμένης από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή έχουν παθήσεις που αναφέρονται στο παράρτημα της υπ’ αριθ. Φ.151/17897/Β6/2014 (Β ́ 358) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως αυτή εκάστοτε τροποποιείται και αντικαθίσταται (Μόριο 1).

θ) Ο δικαιούχος να είναι ορφανός από τον ένα γονέα ή να είναι τέκνο άγαμης μητέρας (Μόριο 1).

ι) Σε περίπτωση ισοψηφίας κατά την ανωτέρω μοριοδότηση, λαμβάνονται υπόψη τα μόρια εισαγωγής στα Α.Ε.Ι. των αιτούντων κατά φθίνουσα σειρά κατάταξης.

8. Δεν εμπίπτουν στο ποσοστό της παραγράφου 5 του παρόντος άρθρου οι ακόλουθες κατηγορίες:

α) Τα τέκνα των θυμάτων της τρομοκρατίας, που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 1 του ν.1897/1990 (Α ́120), τα οποία έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στην πόλη που ο γονέας ή ο έχων την επιμέλεια δηλώνει ως μόνιμη κατοικία του και

β) φοιτητές που έχουν αναπηρία (σωματική, διανοητική ή ψυχική) 67% και άνω, πιστοποιουμένη από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή φοιτητές που πάσχουν από τις αναφερόμενες στο παράρτημα της υπ’ αριθ. Φ.151/17897/Β6/2014 (Β ́ 358) κοινής υπουργικής απόφασης παθήσεις, όπως αυτή εκάστοτε τροποποιείται και αντικαθίσταται, ή έχουν πραγματοποιήσει δωρεά οργάνου ή μυελού των οστών σε συνάνθρωπο. Οι φοιτητές αυτοί έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στην πόλη που ο γονέας ή ο έχων την επιμέλεια δηλώνει ως μόνιμη κατοικία ή στην πόλη που πιθανώς τους παρέχεται ιατρική μέριμνα, σύμφωνα με βεβαίωση της επιτροπής της προαναφερόμενης ΚΥΑ.

Η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων μετεγγραφής, η εξειδίκευση των κριτηρίων χορήγησής της, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της ανωτέρω παραγράφου 7 ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

9. Συγκροτείται πενταμελής Επιτροπή με Πρόεδρο οριζόμενο από το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.) και μέλη έναν (1) εκπρόσωπο που υποδεικνύεται από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, έναν (1) εκπρόσωπο από τη Σύνοδο Προέδρων των Τ.Ε.Ι. έναν (1) εκπρόσωπο Διεύθυνσης Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και έναν (1) εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας, με έργο την εξέταση αιτημάτων για κατ’ εξαίρεση μετεγγραφή σε ιδιαίτερα σοβαρές και τεκμηριωμένα εξαιρετικές περιπτώσεις φοιτητών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ορίζονται οι προϋποθέσεις και οι όροι χορήγησης της κατ’ εξαίρεση μετεγγραφής.

10. Οι μετεγγραφόμενοι φοιτητές δύνανται να κάνουν χρήση των διατάξεων του άρθρου 35 του ν.4115/2013 (Α΄24).

11. Καταργείται το άρθρο 53 του ν.4264/2014 (Α΄ 118).

12. Για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου και ιδιαίτερα της παραγράφου 1, ως καταληκτική ημερομηνία για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 ορίζεται η 11.9.2015.

13. Η ισχύς των παραγράφων 1 έως και 10 του παρόντος άρθρου αρχίζει από το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.

  • 20 Ιουνίου 2015, 20:51 | Θεόδωρος Ρηγινιώτης

    Συμφωνώ με τον προλαλήσαντα.
    Ζητούμε να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:

    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

  • 20 Ιουνίου 2015, 20:20 | ΧΡΙΣΤΙΝΑ Μ.

    Προτείνω όλα τα όρφανά να υπάγονται στην παράγραφο 8 του άρθρου 12 δοθέντος οτι ο θάνατος εός γονιού είναι μια οδυνηρή απώλεια από όπου δήποτε και αν προέρχεται.

  • 20 Ιουνίου 2015, 20:09 | Μακρίδου Χριστίνα

    Το σχεδιο Νομου αναφέρει «Στις ως άνω περιπτώσεις, μεταξύ του τόπου κατοικίας των γονέων ή του έχοντος την επιμέλεια και του τόπου σπουδών του αδελφού, προτεραιότητα για την μετεγγραφή έχει ο τόπος που δεν είναι οι πόλεις Αθήνα και Θεσσαλονίκη»
    Έχω παιδί που σπουδάζει στην Θεσσαλονίκη και δύο δίδυμα που θα δώσουν εξετάσεις του χρόνου και εμείς μένουμε Καβάλα. Αν περάσουν στην Κρήτη η μία και στα Ιωάννινα η άλλη δεν θα μπορούν να πάρουν μετεγγραφή σύμφωνα με τα παραπάνω. Είναι άδικο γιατί δεν θα μπορούμε να ανταποκριθούμε οικονομικά να συντηρούμε 4 σπίτια και ίσως κάποιο παιδί δεν σπουδάσει.
    Επίσης θα ήθελα να δείτε τις αντιστοιχίες των σχολών μεταξύ τους. Π.χ.το τμήμα Εκπαιδευτικής και κοινωνικής πολιτικής Θεσσαλονίκης δεν είναι αντίστοιχο με το Παιδαγωγικό Ειδικής Αγωγής Βόλου παρόλου που και από τα δύο τμήματα βγαίνουν δάσκαλοι Ειδικής Αγωγής.

  • 20 Ιουνίου 2015, 19:50 | Αγγελική

    Να αλλάξει η μοριοδότηση … υπάρχει ΣΥΝΤΑΓΜΑ:

    τρίτεκνος : 4 μόρια
    πολύτεκνος: 5 μόρια(4 παιδιά)
    πολύτεκνος: 7 μόρια(5 παιδιά)

    Υπερπολύτεκνος: Ελεύθερες(6 παιδιά και άνω)

    Όσοι λένε για πλούσιους πολύτεκνους κλπ.. να μας λένε πόσους πλούσιους πολύτεκνους γνωρίζουν, γιατί η ομοσπονδία μας στο αρχείο της δεν έχει τέτοιους, και αν δεν έχουν πάρει την πολυτεκνική ιδιότητα, δεν μπορούν εκ των υστέρων.

  • 20 Ιουνίου 2015, 19:46 | Ευστάθιος Λουκοπουλος

    Οποιοδήποτε εισοδηματικό κριτήριο για μετεγγραφές είναι ΑΠΟΛΥΤΑ άδικο. Όλοι γνωρίζουμε ότι η παραοικονομία στην Ελλάδα ξεπερνά το 30% της πραγματικής οικονομίας, επομένως πολλοί δηλώνουν πολύ χαμηλότερο από το πραγματικό τους εισόδημα, ενώ οι μισθωτοί και συνταξιούχοι δε μπορούν να κρύψουν τίποτα!
    Προτείνω, λοιπόν, να ληφθούν υπόψη πολλαπλά κριτήρια όπως ανεργία, αδέλφια φοιτητές, πολυμελής οικογένεια, ιδιοκτησίες της οικογένειας σε άλλες πόλεις αλλά και ο βαθμός πρόσβασης του υποψηφίου. Αν όλα τα παραπάνω μοριοδοτηθούν αναλογικά θα υπάρξει μια σχετική δικαιοσύνη.

  • 20 Ιουνίου 2015, 19:22 | Παύλος Καρανικόλας

    Σχετικά με τις πολύτεκνες οικογένειες, γίνονται συχνά διάφορες παρανοήσεις. Για παράδειγμα, ακόμα και στην περίπτωση που μια πολύτεκνη και μια μη πολύτεκνη οικογένεια έχουν το ίδιο ονομαστικό εισόδημα, οι δαπάνες της πρώτης είναι πολύ υψηλότερες, με συνέπεια το «καθαρό» της εισόδημα να είναι πολύ χαμηλότερο της δεύτερης. Αυτό δεν απεικονίζεται συνήθως στα φορολογικά στοιχεία, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια παραπλανητική εικόνα ως προς την πραγματική εισοδηματική κατάσταση των διαφόρων κατηγοριών νοικοκυριών.
    Επίσης, όπως είναι γνωστό από την επιστημονική βιβλιογραφία, στην Ελλάδα, μια από τις ομάδες «υψηλού κινδύνου» για τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό είναι οι πολύτεκνες οικογένειες. Είναι επίσης τεκμηριωμένο ότι η εκπαίδευση παραμένει διαχρονικά ως ο ισχυρότερος παράγοντας άμβλυνσης της οικονομικής ανισότητας και αποτροπής από καταστάσεις φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.
    Επομένως, για λόγους ισότιμης μεταχείρισης όλων των Ελλήνων πολιτών και όχι προνομιακής μεταχείρισης, επιβάλλεται οι πολύτεκνοι και τα τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ, να μπορούν να μετεγγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους, με μοναδικό κριτήριο την πολυτεκνική τους ιδιότητα.

  • 20 Ιουνίου 2015, 18:30 | Δημήτριος Σιούλας

    Στο κατά κεφαλήν εισόδημα παρακαλούμε να μπει το πραγματικό δηλωθέν εισόδημα κι όχι το φορολογητέο ή το τεκμαρτό. Έκανα το λάθος και δήλωσα το επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ,ενώ τα εισοδήματα της οικογενείας μας ήταν προσυμπληρωμένα.
    Χρωστάμε 130000 στεγαστικό δάνειο. Το σπίτι να ξεχρεώσουμε (δώσαμε ήδη 30000) ή να σπουδάσει μια πολύτεκνη οικογένεια ένα παιδί σε άλλη πόλη;
    Παρακαλούμε να ανεβάσετε τα μόρια για τους πολύτεκνους.
    Ελπίζουμε να λάβετε σοβαρά υπόψη σας και τους μήνες ανεργίας που έχουμε και οι δύο γονείς τα τελευταία χρόνια.
    Με τιμή
    Πολύτεκνοι που φέτος δεν πήραν για πρώτη φορά επιστροφή φόρου με την εκκαθάριση της Εφορίας γιατί ξεπέρασαν τα 12000ευρώ εισόδημα.

  • 20 Ιουνίου 2015, 18:26 | Διακίδης Μιχάλης

    Ζητώ να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:
    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».
    Δεν καταλαβαίνω επίσης γιατί να μην έχουν οι σχολές τις κατάλληλες υποδομές ώστε τα παιδιά να σπουδάζουν στον τόπο τους και όχι να ιδρύονται σχολές εκεί που δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις. Όπως π.χ. και στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση ιδρύονται σχολεία εκεί που μένουν τα παιδιά για να αποφεύγονται περιττές και δαπανηρές μετακινήσεις.

  • 20 Ιουνίου 2015, 18:24 | Διακίδης Μιχάλης

    Δεν καταλαβαίνω επίσης γιατί να μην έχουν οι σχολές τις κατάλληλες υποδομές ώστε τα παιδιά να σπουδάζουν στον τόπο τους και όχι να ιδρύονται σχολές εκεί που δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις, όπως και η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση (ιδρύονται σχολεία εκεί που μένουν τα παιδιά για να αποφεύγονται περιττές και δαπανηρές μετακινήσεις).

  • 20 Ιουνίου 2015, 18:08 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Για τη δημιουργία ενός συστήματος μεταγραφών πρέπει προφανώς να ληφθούν υπόψη κάποιοι παράμετροιοι.
    ΠΑΡΑΔΟΧΗ 1 . Η μόνη αντικειμενική και αξιόπιστη παράμετρο είναι αυτή που αφορά οικογενειακή και κοινωνική κατάσταση όπως αριθμός παιδιών , ορφανά, αδελφός φοιτητής, θύμα τρομοκρατίας, ανάπηρος κλπ.
    ΠΑΡΑΔΟΧΗ 2. Σίγουρα το εισόδημα που δηλώνεται στην εφορία δεν είναι αξιόπιστη παράμετρο.Καθένας από εμάς και φυσικά και ο ίδιος ο Υπουργός μπορεί να αναφέρει 5-6 παραδείγματα ανθρώπων που δηλώνουν πενιχρά εισοδήματα ενώ τα πραγματικά εισοδήματα και η διαβίωσή τους με κινητές και ακίνητες περιουσίες είναι τελείως διαφορετικά.
    Από τα παραπάνω σύμφωνα με τη λογική θα περίμενε κάποιος τα μόρια για την πρώτη παράμετρο να αποτελούν το μείζον ενώ από τη δεύτερη το ελλάσων.
    Εαν τελικά δεν αλλάξει ο νόμος αυτός το πεδίο προσφέρεται για μεγάλους τζογαδόρους. Δεδομένου ότι δεν γνωρίζεις εκ των προτέρων εάν δικαιούσε ή όχι μετεγγραφή αφού η σειρά σου στην λίστα δεν εξαρτάται μόνο από τα δικά σου μόρια αλλά και των άλλων και επιπλέον υπάρχει φραγή στη λίστα (15% των εισεγμένων) έχεις δύο επιλογές:
    1η επιλογή συντηρητική : δηλώνεις κατά σειρά «προτίμησης» μόνο τις σχολές της πόλης ή κοντά της πόλης που κατοικείς με κίνδυνο να χάσεις την σχολή που πραγματικά θέλεις.
    2η επιλογή με ρίσκο : δηλώνεις τις σχολές που πραγματικά θέλεις σε όλη την Ελλάδα με κίνδυνο να βρεθείς για σπουδές πολύ μακριά από την πόλη που κατοικείς.
    Θεωρώ ότι ο παραπάνω παραπάνω νόμος πρέπει να αναθεωρηθεί και να επανέλθει ο νόμος με τα αντικειμενικά μετρήσιμα και αξιόπιστα κριτήρια όπως ήδη ανέφερα και παραπάνω.
    Θα προτιμούσα να είναι αυστηρά και να ξέρω εκ των προτέρων ότι το παιδί μου δεν δικαιούται μετεγγραφή παρά να με βάζεις να τζογάρω και να ρισκάρω …. το μέλλον και τις σπουδές του παιδιού μου.

  • 20 Ιουνίου 2015, 18:07 | Γιώργος Δημητριάδης

    Μεγαλώνουμε 7 ελληνόπουλα. Φορολογούμαστε βαρύτερα από εργένηδες. ΕΝΦΙΑ αμείλικτος. Το οικογενειακό αμάξι εκποιήθηκε λόγω φόρου πολυτελείας!!! Καταργήθηκαν τα επιδόματα. Όχι άλλο κτύπημα.

  • 20 Ιουνίου 2015, 17:50 | ΝΙΚΟΣ Κ.

    ΕΦΑΡΜΩΣΤΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ!!!
    Ζητάμε να αποσυρθεί ως απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια… και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:
    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

  • 20 Ιουνίου 2015, 17:25 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

    1) ΛΟΓΩ ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΣΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΚΑΙ ΤΟ Ε9 ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΤΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ «ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟΙ ΦΤΩΧΟΙ».
    2) ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΟΝΕΙΣ ΜΕ ΒΑΡΙΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑ 80% ΚΑΙ ΑΝΩ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ Η ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.

  • 20 Ιουνίου 2015, 16:53 | Αθανασίου Στράτος

    Να γίνει επαναφορά του άρθρου 5 παρ. 1 Ν. 1674/86 σχετικά με τις μετεγγραφές φοιτητών εξωτερικού με εξετάσεις στο 5ο εξάμηνο σπουδών.
    Είναι απαράδεκτο στην Ελλάδα του 2015 να μην είναι δυνατή η μετεγγραφή μαθητών από δημόσια πανεπιστήμια χωρών μελών της ευρωπαϊκής ένωσης τα οποία αναγνωρίζονται από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. και ακολουθούν παρόμοιο πρόγραμμα σποδών.
    Επαναφορά του δικαιώματος μετεγγραφής από πανεπιστήμια της αλλοδαπής με απολύτως αντικειμενικά, και ακαδημαϊκά κριτήρια υπό την ευθύνη του ΑΣΕΠ και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

    Η επαναφορά του νόμου δεν επηρεάζει το ποσοστό φοιτητών που διεκδικούν μετεγγραφή κατά το 1ο εξάμηνο του έτους 2015, αντίθετος θα δώσει τη δυνατότητα σε φοιτητές του εξωτερικού να επιστέψουν στη πατρίδα τους και στις οικογένειες τους.

  • Οποιοδήποτε εισοδηματικό κριτήριο για μετεγγραφές είναι ΑΠΟΛΥΤΑ άδικο. Όλοι γνωρίζουμε ότι η παραοικονομία στην Ελλάδα ξεπερνά το 30% της πραγματικής οικονομίας, επομένως πολλοί δηλώνουν πολύ χαμηλότερο από το πραγματικό τους εισόδημα, ενώ οι μισθωτοί και συνταξιούχοι δε μπορούν να κρύψουν τίποτα!
    Προτείνω, λοιπόν, να ληφθούν υπόψη πολλαπλά κριτήρια όπως ανεργία, αδέλφια φοιτητές, πολυμελής οικογένεια, ιδιοκτησίες της οικογένειας σε άλλες πόλεις αλλά και ο βαθμός πρόσβασης του υποψηφίου. Αν όλα τα παραπάνω μοριοδοτηθούν αναλογικά θα υπάρξει μια σχετική δικαιοσύνη.

  • 20 Ιουνίου 2015, 16:04 | Μιχάλης

    Οι έννοια των Πανελλαδικών εξετάσεων για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια είναι η αξιοκρατική επιλογή του καλύτερου μαθητή για το επιστημονικό πεδίο που έχει επιλέξει. Ένας φοιτητής ο οποίος κατά κανόνα επικαλείται διάφορες αιτίες για να μεταγραφεί στην ουσία παρακάμπτει το αξιοκρατικό σύστημα. Έτσι έχουμε το παράνομο αλλά και ανήθικο φαινόμενο να εισάγονται φοιτητές σε τμήματα τα οποία δεν αξίζουν να είναι. ΌΧΙ στις Μεταγραφές ΝΑΙ στην οικονομική ενίσχυση των φοιτητών.

  • 20 Ιουνίου 2015, 15:47 | νικος

    ΘΕΛΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΧΝΟΙ Π.Χ ΕΝΑΣ ΜΕ 4 ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ
    70 80 100 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΝΑ ΠΑΡΗ ΜΕΤΑΓΓΡΑΦΗ ΚΑΙ
    ΟΧΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΕ 2 ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 5 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΟΝ ΜΗΝΑ

  • 20 Ιουνίου 2015, 15:33 | dimmitr

    Απευθυνόμενος σε καλόπιστους πολιτικούς ταγούς που ασχολούνται με το χώρο της παιδείας θα ήθελα να ρωτήσω α)αν είναι δυνατόν μία οικογένεια με τρία, τέσσερα και ίσως παραπάνω αριθμό παιδιών, β)με ένα ή ίσως και περισσότερα παιδιά να σπουδάζουν μακριά από το μόνιμο χώρο διαμονής της οικογένειας, γ)με ένα από τους δύο γονείς με αναπηρία άνω του 67% (300€ περίπου για φάρμακα το μήνα), δ)με γνώση του κράτους ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να κρύψουν το πραγματικό τους εισόδημα, ε)με γνώση του κράτους ότι αυτοί που δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα πληρώνουν και τους περισσότερους φόρους, στ)με οικογένειες που έχουν δώσει το χρηματικό τους αίμα για φροντιστήρια (κι αν ήθελε το κράτος θα μπορούσε να σταμαμτήσει τον ηθικό αυτό εκβιασμό στην Γ΄ Λυκείου περί ή φροντιστήριου ή μάλλον δεν περνάς), ζ)με διαπίστωση ότι τόσα χρόνια οι μετεγγραφές ήταν μία κρατική βοήθεια για τη μόρφωση των παιδιών,η) μέσα στις τόσες οικονομικές καταιγίδες των καιρώ μας ε!!! τι να πούμε παραπάνω. Φοβάμαι ότι θα υπάρξει η επίκληση του ΣΕ με τις αποφάσεις του αλλά και η αδιαφορία για αυτήν την παρούσα διαβούλευση θα γίνει κρατική βούλευση με βάση τα συμφέροντα και την καλοπέραση … Τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί; Αντί να ανοίξουν σχολεία στα απομακρυσμένα χωριά να ανανεωθεί η ύπαιθρος, να γίνει ιδιαίτερη μνεία για την ειδική αγωγή καθόμαστε και ασχολούμαστε αν μία σχολή θα έχει 50 ή 70 ή κάποιους παραπάνω φοιτητές. Αν υπάρχουν διαθέσιμο ΔΕΠ στην Γ΄θμια εκπαίδευση για τί π.χ. δεν έρχονται να διδάξουν στα τμήματα με περισσότεορυς φοιτητές. Δεν γνωρίζουμε ότι η παρουσία των φοιτητών είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό πολύ μικρή ή και ανύπαρκτη; Στους περισσότερους τριτοβάθμιους δασκάλους είναι σίγουρο ότι και στην κορυφή του Υμηττού να πάνε, οι φοιτητές θα τρέξουν να τον βρουν. Τρόποι εξοικονόμησης υπάρχουν, τρόποι θέλησης να βοηθηθούν τα νιάτα δεν υπάρχουν. Μήπως κρύβεται μία προσπάθεια σπίλωσης και ξεθεμελιώματος της ελληνικής οικογένειας; Σε λίγο, και να είστε σίγουροι γι’ αυτό, θα αποκτήσουν δικαιώματα οι «παντρεμένοι ομοφυλόφιλοι» και θα μπορούν πολύ εύκολα να μετεγγαφούν τα «παιδιά τους» παρά των οικογενειών που έχουν φτύσει αίμα και έχουν χύσει ιδρώτα για τη γενικότερη μόρφωση των παιδιών τους.Να είστε καλά!

  • 20 Ιουνίου 2015, 15:11 | Μαρία

    Ειμαι πολυτεκνη και πασχω σπο σκληρυνση κατα πλάκας.Θεωρω απαραδεκτο το γεγονος οτι το παιδι μου δε θα μπορεσει να παρει μεταγραφη
    1.Ολα μας τα χρηματα φευγουν στην παραπαιδεια
    2.Οτι περισσεψει σε φυσιοθεραπειες και θεραπειες για τη ΣΚΠ καθως η παθηση δεν συμπεριληφθηκε στις 43 παθησεις εκτος ΚΕΠΑ
    3.Στα εισοδηματικα θαχουν μοριοδοτηση κι οσοι κανουν μαυρη εργασια

  • 20 Ιουνίου 2015, 15:00 | Δούκα Ελένη

    Οι μετεγγραφές για τους πολύτεκνους που βρίσκονται μέσα στο εισοδηματικό όριο πρέπει να είναι ελεύθερες.
    Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα για την καλύτερη προετοιμασία των παιδιών.
    Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε τις σπουδές τους μακρυά απο τον τόπο κατοικίας της υπόλοιπης οικογένειας.
    Επιτέλους τηρήστε το Σύνταγμα και σεβαστείτε τους πολύτεκνους και την αγωνία τους για το μέλλον των παιδιών τους.

  • 20 Ιουνίου 2015, 14:57 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

    Ζητάμε να αποσυρθεί ως απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια… και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:
    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

  • 20 Ιουνίου 2015, 14:45 | EIΡΗΝΗ

    Γονέας είμαι τρίτεκνης οικογένειας με παιδί που πέρασε στην Αρχιτεκτονική.Επίσης σέβομαι τους νόμους της πατρίδας μου και υπακούω, έτσι λοιπόν περίμενα και από την πατρίδα μου να τηρήσει τους νόμους που η ίδια είχε ψηφίσει και να έρθει το παιδί μου στην Θεσσαλονίκη να κάνει τις σπουδές του. Αντ΄αυτού το παιδί μου δεν καρπώθηκε ποτέ αυτό το δικαίωμα ενώ χιλιάδες άλλα παιδιά το καρπώθηκαν. ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΚΤΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΛΕΥΡΕΣ . ΤΙ ΝΑ ΔΙΔΑΞΩ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ?’’ΠΑΤΗΣΤΕ ΟΠΟΙΟΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΟΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙΤΕ ΕΣΕΙΣ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ Ή ΥΠΑΚΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ? ΤΙ ΘΑ ΠΩ ΣΤΗΝ ΚΟΡΗ ΠΟΥ ΦΕΤΟΣ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΜΟΝΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙΣ ?ΙΣΟΝΟΜΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ΟΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΤΑΓΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ

  • 20 Ιουνίου 2015, 14:13 | Διογένης

    στα εισοδηματικα κριτηρια της παραγραφου εφτα πρεπει να υπαρξει μεγαλυτερη διαβαθμιση. και ειδικα οποιος εχει σχεδον μηδενικη δηλωση πρεπει να δικαιουται μετεγγραφη ανεξαρτητως ποσοστου. οι μετεγγραφες γινονται για να μπορουν, αυτοι που δεν εχουν την οικονομικη δυνατοτητα να σπουδασουν σε αλλη πολη, να σπουδασουν. ειναι αδιανοητο λοιπον καποιος που δεν εχει καθολου χρηματα να μην παιρνει αυτοματα μετεγγραφη.

  • 20 Ιουνίου 2015, 14:07 | Καρανάσιος Γεώργιος

    Θα έπρεπε να διευκολυνθεί η συνέχιση και η ολοκλήρωση των σπουδών όσων είναι πραγματικά αδύνατη η παραμονή τους σε ΑΕΙ του εξωτερικού καθώς η οικονομική κρίση έχει καταστίσει αδύνατο σε πολλές οικογένειες να στηρίξουν τις σπουδές των παιδιών τους στο εξωτερικό.
    Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είναι δυνατή η μετεγγραφή μαθητών από άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα.
    Στη παράγραφο 9 του άρθρου 12 θα έπρεπε να αναφέρονται και πανεπιστήμια της αλλοδαπής.
    Θα μπορούσε να συσταθεί επιτροπή η οποία να εξετάζει αιτήματα από μαθητές του εξωτερικού.
    Επίσης θα έπρεπε να υπάρχει η δυνατότητα και σε μαθητές του εξωτερικού οι οποίοι είναι άριστοι στις επιδόσεις τους, μέσω εξετάσεων να μπορούν να επιστέψουν στην Ελλάδα εφόσον το επιθυμούν όπως συνέβαινε στο παρελθόν.
    Το κράτος πρέπει να παρέχει εκπαίδευση σε όλους, αφού υπάρχει μεγάλη ζήτηση σε κάποιες σχολές, ας δημιουργηθούν περισσότερα τμήματα ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των φοιτητών, αυτό θα αποτελούσε μια καλή λύση, πρόσληψη περισσότερων καθηγητών και επέκταση των τμημάτων.

  • 20 Ιουνίου 2015, 13:57 | ΑΝΝΑ Θ

    κ ΥΠΟΥΡΓΕ

    ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΑΝΕΥ ΑΛΛΩΝ ΟΡΙΩΝ!!!!
    Κάνετε τα πράγματα τόσο πολύπλοκα και χάνεται η ουσία.
    Από την πολύ παραμετροποίηση πέρσι μεταγραφή πήραν όλοι(κάκιστα), φέτος ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ .ΤΙ ΑΔΙΚΙΑ!!!

    Σεβαστείτε μας επιτέλους, τηρήστε το σύνταγμα.

  • 20 Ιουνίου 2015, 13:34 | nikos

    Η δημογραφική κατάρρευση της χώρας διαλύει την εκπαίδευση.
    Από τις 118.000 γεννήσεις το 2008 και 2009 ( και αντίστοιχα τόσα παιδιά στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά ), πέσαμε στις 94.000 το 2013 και 2014, δηλαδή αρχίζει το σταδιακό κλείσιμο τμημάτων και σχολείων ( νηπιαγωγεία και δημοτικά ) σε όλη την Ελλάδα…

    Παράλληλα είναι μεγάλες οι μειώσεις μισθών σε Πολύτεκνους και Υπερπολύτεκνους, ενώ , επειδή έχουν μεγάλα σπίτια λόγω πολλών παιδιών, πληρώνουν και περισσότερο ΕΝΦΙΑ.

    Τώρα τους καταργούν τις ελεύθερες μεταγραφές, άρα και το δικαίωμα να σπουδάζουν τα παιδιά τους. Αν θέλετε να υπάρχει άμεση δημογραφική ανάταση, δώστε κίνητρα για 4 παιδιά και άνω στους νέους πολίτες με φορολογικές απαλλαγές, ελεύθερες μεταγραφές, απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ για την πρώτη τους κατοικία.

    Αν, τελικά, διατηρήσετε τα μόρια θα πρέπει να βάλετε κλιμακωτά μόρια για τα παιδιά. 2 μόρια για 2 παιδιά, 3 για 3 κλπ 6 μόρια για 6 παιδιά και πάλι λέγοντας.

    Επίσης, όσον αφορά, τα εισοδηματικά κριτήρια θα πρέπει να γίνει λεπτομερής έλεγχος των οικογενειακών καταθέσεων των ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών( δεν μιλώ για ακίνητη περιουσία, γιατί αυτή μπορεί να έχει κληρονομηθεί ), που είναι η κύρια πηγή φοροδιαφυγής. Είναι ντροπή να λαμβάνουν επιδόματα και μεταγραφές όσοι βγάζουν τεράστια, μαύρα ποσά από φοροδιαφυγή ( και υπάρχουν πολλά παραδείγματα γιατρών και άλλων που ακόμα και σήμερα βγάζουν μαύρα είτε από επισκέψεις σε σπίτια, είτε από επεμβάσεις κλπ ). Ειδικά όσοι αύξησαν τις καταθέσεις τους ή διαθέτουν τραπεζικές θυρίδες ή έκαναν μεγάλα εμβάσματα στο εξωτερικό θα πρέπει να ελεγχθούν πριν πάρουν τα παιδιά τους μεταγραφή.

  • 20 Ιουνίου 2015, 12:09 | Χρήστος Σ.

    Να αποσυρθεί ως απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια… και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:
    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».Η μοριοδότηση των πολυτέκνων για μετεγγραφή με δύο (2) μόλις μόρια βρίσκεται εκτός της Συνταγματικής προστασίας που παρέχεται στις πολύτεκνες οικογένειες με την παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος, που αναφέρθηκε παραπάνω και δείχνει επί του προκειμένου την αντιδημογραφική, αντιπολυτεκνική και αντιοικογενειακή διάθεση του νομοθέτη .

    Στήριξη και αναγνώριση στο δύσκολο έργο της πολύτεκνης οικογένειας.
    Δεν επαιτεί η πολύτεκνη οικογένεια, ΑΠΑΙΤΕΙ την εφαρμογή του Συντάγματος.
    100 πολύτεκνες οικογένειες κρατάνε ανοικτό ένα δημοτικό σχολείο, κρατάνε ανοικτό ένα γυμνάσιο και λύκειο και την Ελλάδα ζωντανή ακόμα.

  • 20 Ιουνίου 2015, 11:39 | ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    Δυστυχώς το πολυπαθές , αλλά πολυπληθές , συμπαγές και ζωτικό κομμάτι της κοινωνίας μας , οι πολύτεκνοι , αναστατώνεται για μία ακόμη φορά. Ενοχοποιείται άδικα ο κόσμος των Πολυτέκνων.Έγκαιρα με επιστολές μου ενημέρωσα τους υπεύθυνους κκ υπουργούς πως α )ο όρος’’ πολυτεκνία ‘’ περιλαμβάνει σήμερα τουλάχιστο , ακόμη πιο βαθειά , τον όρο ‘’οικονομική ανέχεια ‘’για να μην πω , λόγω αξιοπρέπειας, πως ταυτίζεται με αυτόν.
    β) οποιαδήποτε ρύθμιση , που περιορίζει τις μεταγραφές των πολυτέκνων οικογενειών , δημιουργεί τεράστιο κοινωνικό ζήτημα, που δεν θα μπορέσει να το ‘’σηκώσει’’ το υπουργείο της Παιδείας. Το πρόβλημα των Πανεπιστημίων δεν είναι οι Πολύτεκνοι, όπως προβάλλουν κάποιοι τεχνηέντως . Γι’αυτό η εν λόγω ρύθμιση στηρίζεται κατά κύριο λόγο σε ένα τεχνητό θέμα της ‘’μη σωστής λειτουργίας’’ των ΑΕΙ κ ΤΕΙ εξ’ αιτίας των μεταγραφών των παιδιών μας !! Είναι σε όλουςπλέον γνωστό , πού χωλαίνει η τριτοβάθμια εκπαίδευση και οι πολύτεκνοι δεν θα δεχθούν με κανένα τρόπο την εις βάρος τους συκοφαντία . Σήμερα,θεωρώ τη ρύθμισηανεδαφική,καθόσον δεν βασίζεται πάνω σε τεκμηριωμένα στοιχεία, μελέτες ή ειδική έρευνα με συγκεκριμένα αποτελέσματα ,βιαστική γιατί δεν λαμβάνει υπόψη της βασικά κοινωνικά θέματα ,όπως μονόμισθη οικογένεια του Δημοσίου, χωρίς άλλα επιτήδεια (πόρους ),με άνεργα παιδιά , με προστατευόμενα μέλη ,με ετήσιο εισόδημαμέχρι 20.000Ευ,χωρίς να μπορεί να κάνει απόκρυψη ούτε ένα Ευ , όπως το κάνουν ‘’άλλοι’’. Υπάρχει π.χ. η ρητή αναφορά ότι τα δύο παιδιά της οικογένειας θα σπουδάζουν στην ίδια πόλη ,αυτή που εξυπηρετεί την οικογένεια ανεξάρτητα το ποιος ‘’τραβάει ‘’ ποιόν;Ακόμη φάνηκε πως είναι ‘’φωτογραφική’’, απότις συγκεκριμένες εύνοιες που προβάλλει. Νομίζω ,τέλος ότι είναι εχθρικήέναντι των πολυτέκνων, καθόσον κινείται έξω από την τραγική πραγματικότητα που βιώνουν οι πολύτεκνοι,και αφαιρεί την εικόνα της κοινωνικής ευαισθησίας που είχε σχηματισθεί για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας .Επειδή είναι μία ρύθμιση με πολιτικό περιεχόμενο μόνο , Πιστεύω ,πως είναι πολύ δίκαιο τουλάχιστο υπό τις παρούσες συνθήκες να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ.8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ ηακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:’’ πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που πέτυχαν ή φοιτούν σε σχολές ή τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη σχολή ή τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ ,που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος , η δε πολυτεκνική ιδιότητα τουςαποδεικνύεται με βάση την παρ.9 του άρθρου 67 του Ν .4316/2014.’’ Ευχαριστώ !

  • 20 Ιουνίου 2015, 11:25 | Μαρίνα Παλιάκη

    Καλημέρα! κ.Υπουργέ στη παράγραφο 8 (Δεν εμπίπτουν στο ποσοστό της παραγράφου 5 του παρόντος άρθρου οι ακόλουθες κατηγορίες..)δεν προσθέτετε μια επιπλέον κατηγορία; Τους υπερπολυτέκνους άνω των 6 παιδιών. Επιτέλους δεν είναι το ίδιο ένας πολύτεκνος με 4 παιδιά και ένας με 7. Πόσοι πια είναι αυτοί οι πολύτεκνοι με 6 παιδιά και άνω. Πόσοι κάθε χρόνο θα είναι αυτοί που θα ζητήσουν μεταγραφή; Και είναι δυνατον μια οικογένεια να σπουδάζει τόσα παιδιά;

  • 20 Ιουνίου 2015, 11:23 | ΒΑΓΙΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ

    Το σχεδιο Νομου αναφέρει «Στις ως άνω περιπτώσεις, μεταξύ του τόπου κατοικίας των γονέων ή του έχοντος την επιμέλεια και του τόπου σπουδών του αδελφού, προτεραιότητα για την μετεγγραφή έχει ο τόπος που δεν είναι οι πόλεις Αθήνα και Θεσσαλονίκη»
    Η ρυθμιση ειναι ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΑΘΗΝΑΣ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.
    Ο Κατοικος της Λαμίας που πετυχε Κρητη/Ξανθη με φοιτητή Αδελφό στην Αθηνα θα ελθει ΒΟΛΟ ή Λαρισα ? Ο κατοικος Τριπολής με αδελφο Αθηνα ή θεσσαλονικη που πετυχε Κρητη/Λαρισα/Ξανθη/Ιωάννινα θα πάει ΠΑΤΡΑ ??\
    ΑΡΑ ΠΟΙΑ Η ΠΡΟΝΟΙΑ ? ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ 2 ΣΠΙΤΙΑ!!!
    ΑΡΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΩΤΟ ΠΑΙΔΙ ΦΟΙΤΗΤΗ ΑΘΗΝΑ /ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΓΡΑΨΕΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΧΕΙΡΗ ΑΝ ΟΧΙ ΠΟΝΗΡΗ !!!

  • 20 Ιουνίου 2015, 11:12 | Τσαλουχίδης Κωνσταντίνος

    1ον: Είναι υπερβολική η μοριοδότηση που δίδεται στο κριτήριο του εισοδήματος, το οποίο σημειωτέον είναι εντελώς επισφαλές λόγω φοροδιαφυγής των ελευθέρων επαγγελματιών. Επομένως για μια ακόμη φορά τα θύματα είναι οι μισθωτοί.
    2ον: Είναι ελάχιστη η μοριοδότηση του ενός μορίου για την περίπτωση που μια οικογένεια σπουδάζει ήδη παιδί σε άλλη πόλη. Τα μόρια θα έπρεπε να είναι και περισσότερα και συναρτώμενα με τα έτη σπουδών που ο γονιός θα πρέπει να συντηρεί δύο ή περισσότερα φοιτητικά σπίτια. (Είναι διαφορετική η γονεϊκή επιβάρυνση αν το πρώτο παιδί είναι στο 2ο έτος σπουδών και διαφορετική αν είναι στο 4ο.)
    3ον: Είναι άδικο μια τετραμελής οικογένεια με 36.000 εισόδημα να μοριοδοτείται με 3 μόρια, ενώ μια άλλη τετραμελής οικογένεια με 37.000 και παιδί που σπουδάζει σε άλλη πόλη να μην παίρνει κανένα μόριο για εισοδηματικούς λόγους και να καλείται να συντηρήσει 2 σπίτια.
    4ον: Η μοριοδότηση των πολυτέκνων πρέπει να είναι συναρτημένη και με το ετήσιο εισόδημά τους.
    ΓΕΝΙΚΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΧΕΙΡΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΔΙΚΕΙ ΤΑ ΜΟΝΙΜΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΥΠΟΖΥΓΙΑ.

  • 20 Ιουνίου 2015, 11:06 | ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

    Ποιος νόμος είναι αυτός που θα διαλύσει την ΠΟΛΥΤΕΚΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ και κάθε οικογένεια που προσπαθεί να σπουδάσει τα παιδιά της με αξιοπρέπεια και με τόσο κόπο;
    ΔΙΚΑΙΩΜΑ στην μόρφωση έχουν όλοι!!!
    Μέσα στην κρίση επικυρώνετε νόμους ταφόπλακα που αποκλείουν στο να σπουδάσουν τα παιδιά πολυμελών οικογενειών με θέληση.
    ΠΑΛΙ θα βολευτούν αυτοί που φοροδιαφεύγουν;
    ΔΩΣΤΕ ΜΟΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ. Δεν έμειναν και πολλοί.
    Πόροι δεν είναι τα λεφτά σε ένα κράτος είναι και τα 5 αδέλφια μου, η οικογένεια μου

  • 20 Ιουνίου 2015, 10:41 | ΝΙΚΟΣ Κ

    ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ να βάζετε πρώτα το εισόδημα στα πάντα σε μια χώρα που το καίριο πρόβλημα της είναι η φοροδιαφυγή.
    Συνδέστε το ΕΙΣΟΔΗΜΑ με τις ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ τις έχετε.
    Δώστε μεταγραφή σε ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ, επιπλέον μόρια.
    ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ και φόρους να πληρώνουμε και τα αδέλφια μας να είναι στην επαρχία. Σε καλές εποχές για 30 χρόνια αδέλφια που σπούδαζαν έπαιρναν μεταγραφή, τώρα στην κρίση είναι αδύνατον;
    Φέτος έδωσα εξετάσεις ,έχω τέσσερα αδέλφια η μεγαλύτερη αδελφή μου είναι ήδη δυο χρόνια στην επαρχία, ο πατέρας μου ιδιωτικός υπάλληλος δεν θα αντέξει κι άλλο παιδί στην επαρχία.
    Δεν έχω δικαίωμα κ Υπουργέ να σπουδάσω;

  • 20 Ιουνίου 2015, 10:23 | Βασίλης Τσοχαταρίδης

    Nα αποσυρθεί ως απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια… και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:
    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».
    Θεωρώ πως η μοριοδότηση των πολυτέκνων για μετεγγραφή με δύο (2) μόλις μόρια βρίσκεται εκτός της Συνταγματικής προστασίας που παρέχεται στις πολύτεκνες οικογένειες με την παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος, που αναφέρθηκε παραπάνω και δείχνει επί του προκειμένου αντιδημογραφική, αντιπολυτεκνική και αντιοικογενειακή διάθεση.

  • 20 Ιουνίου 2015, 09:32 | Διαμαντόπουλος Χαράλαμπος

    Το σύστημα μοριοδότησης με εισοδηματικά κριτήρια που περιγράφει το νομοσχέδιο είναι τελείως άδικο καθώς είναι σε όλους γνωστό το γεγονός ότι οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) οι ελεύθεροι επαγγελματίες αποκρύπτουν τα εισοδήματά τους από την εφορία.Άρα οι αδικημένοι σε αυτή την υπόθεση θα είναι ΠΑΛΙ οι μισθωτοί(τα κορόιδα).Επιπλέον δεν είναι δυνατόν μέσα σε αυτή την οικονομική κρίση να υπάρχουν αδέρφια που να σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις.Στην περίπτωση αυτή ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ, αλλά να δίνεται μετεγγραφή, καθώς είναι αδύνατον για τους περισσότερους Έλληνες να συντηρούν τρία σπίτια!!!

  • 20 Ιουνίου 2015, 09:28 | Argiris

    Ζητάμε να αποσυρθεί ως απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια… και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:
    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μετεγγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

    Η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος, θεωρεί πως η μοριοδότηση των πολυτέκνων για μετεγγραφή με δύο (2) μόλις μόρια βρίσκεται εκτός της Συνταγματικής προστασίας που παρέχεται στις πολύτεκνες οικογένειες με την παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος, που αναφέρθηκε παραπάνω και δείχνει επί του προκειμένου την αντιδημογραφική, αντιπολυτεκνική και αντιοικογενειακή διάθεση του νομοθέτη…

    —-

  • 20 Ιουνίου 2015, 09:14 | Βασίλης Κούτλας

    Εάν δεν λάβουν υπ όψιν τους(κυβέρνηση) το πολύπλοκο μα και ευλογημένο έργο της ανατροφής παιδιών δεν θα έχουμε καλά αποτελέσματα στην εξέλιξη της Ελληνικής κοινωνίας.Επιθυμούμε όλοι μας να μετατρέψουμε αυτό το Κράτος σε ένα Κράτος πρόνοιας, σε μια σύγχρονη και αναπτυσσόμενη κοινωνία, με δουλειές για όλους ,με άξιους ιατρούς ,με μορφωμένους επιστήμονες, και γενικά με ανθρώπους προικισμένους. Σας παρακαλούμε αφήστε τα παιδιά μας να σπουδάσουν και να πραγματοποιήσουν και αυτά τα προσωπικά τους όνειρα σ αυτή τη ζωή.Τα παιδιά των πολυτέκνων δεν θα έχουν τις ίδιες δυνατότητες για σπουδές σε κάποιο πανεπιστήμιο εάν θα πρέπει να σπουδάσουν μακριά από το σπίτι τους.Είναι κοινή Λογική μα και ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ του Κράτους να φροντίσει ιδιαίτερα τα παιδιά των Πολυτέκνων.SOS όχι για εμάς τους γονείς αλλά για αυτά τα παιδιά που έχουν όνειρα αλλά αδικούνται λόγω οικονομικών δυσκολιών σε μια μέση πολύτεκνη οικογένεια.

  • 20 Ιουνίου 2015, 09:03 | ΝΣΜΟΛ

    Απίστευτα πράγματα συμβαίνουν στο υπουργείο παιδείας η σκυτάλη αποδόμηση της πολύτεκνης οικογενείας παραδίνεται από την υπουργό φωτοτυπίας στον επόμενο έκαστο εκτελώντας εντολές κάποιων σκοτεινών δυνάμεων που ασπάζονται την θεωρία του Μάλθους. Εμείς οι πολύτεκνοι δεν θα επιτρέψουμε να περάσει το επαίσχυντο νομοσχέδιο και σε ότι αφορά τις μετεγγραφές προτείνουμε τα παρακάτω.
    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

  • 20 Ιουνίου 2015, 07:58 | Σάκης

    Ζητάμε να αποσυρθεί ως απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια… και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:
    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

  • 20 Ιουνίου 2015, 07:45 | Αντώνης

    Είναι απαράδεκτο να υπάρχει αυτή η ισοπέδωση στη μοριοδότηση των μετεγγραφών και να μην λαμβάνεται υπόψη το πλήθος των παιδιών του πολύτεκνου ας έχει και 16 παιδιά… όλοι 2 μόρια!!!
    Αυτός δεν είναι 4 φορές πολύτεκνος;;;
    Που πήγε η ειδική προστασία… καταργήθηκε το Σύνταγμα;

    Κανονικά θα πρέπει να δοθούν ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ στους ΥΠΕΡΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ με(6 παιδιά και άνω..)και των λοιπών η μοριοδότηση να αναμορφωθεί, έτσι ώστε

    τρίτεκνος : 4 μόρια
    πολύτεκνος: 5 μόρια(4 παιδιά)
    πολύτεκνος: 7 μόρια(5 παιδιά)
    υπερπολύτεκνος: Ελεύθερες(6 παιδιά και άνω)

    Τα εισοδηματικά όρια κλπ παραμένουν..

  • 20 Ιουνίου 2015, 06:15 | Ηλιας Κοκκινελης

    Ζητάμε να αποσυρθεί ως απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια… και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:
    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

  • 20 Ιουνίου 2015, 02:11 | Μιχάλης

    Πλήρης κατάργηση των μεταγραφών. Είναι μια άδικη, αντιδημοκρατική και αναξιοκρατική πρακτική πελατειακής λογικής. Άμεση ενίσχυση των φοιτητικών εστιών ή ακόμα και επιδότηση ενοικίου, διατροφής. Δηλαδή αξιοκρατικές, αντικειμενικές διαδικασίες με καθολικό χαρακτήρα.
    Θα μπορούσε να υπάρχει μαθηματικός τύπος επιδόματος (ή και παροχών) ανάλογα με τον αριθμών των αδερφών, την οικογενειακή οικονομική κατάσταση και άλλες περιπτώσεις. Μόνη εξαίρεση η περίπτωση ασθενείας η οποία στοιχειοθετεί την ύπαρξη τρίτου ατόμου για την ικανοποίηση Ιατρικών αναγκών.

  • 20 Ιουνίου 2015, 01:13 | Ελισάβετ Κοντογιάννη

    Η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων τους με 2 μόλις μόρια είναι απαράδεκτη. Η συγκεκριμένη κατηγορία πρέπει να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ.8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ ως περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:
    <>.

  • 20 Ιουνίου 2015, 00:54 | Kαραγεωργος

    Ως πατερας ενος παιδιου με νευρολογικα προβληματα και αναπηρια 67℅ θελω να σας ευχαριστησω μεσα απο την καρδια μου.Βλεπω οτι επιτελους θα πραγματοποιηθει το ονειρο του παιδιου μου και παρα πολλων αλλων παιδιων με το ιδιο προβλημα.100.500 ατομα με επιληψια και βρεθηκατε εσεις να μπορειτε να πραγματοποιησετε τα ονειρα τους .Σας ευχαριστουμε πολυ ολοι.Νοιωθουμε δικαιωμενοι.

  • 20 Ιουνίου 2015, 00:51 | Γαβριηλίδου Ελισάβετ

    Ζητάμε να αποσυρθεί ως απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια… και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:
    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

  • 20 Ιουνίου 2015, 00:06 | Κωνσταντίνος Διονυσάτος

    Οι πολύτεκνοι και τα παιδιά τους πρέπει να διευκολύνονται.
    Οποιοσδήποτε νόμος επιβάλλεται να είναι υπέρ αυτών._

  • 19 Ιουνίου 2015, 23:18 | Θανάσης

    Μπορείς να κάνεις ένα νόμο για να βοηθήσεις στις μεταγραφές ή ένα νόμο για να δυσκολέψεις τις μεταγραφές. Ο νομοθέτης ΤΙ από τα δύο θέλει να κάνει ??? Και μπορείς, με δεδομένες τις επικρατούσες συνθήκες να χρησιμοποιήσεις όλα τα φίλτρα και τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια για να φτιάξεις έναν όσο το δυνατόν πιό «αποδεκτό» νόμο. Σε οποιαδήποτε περίπτωση τα 2 μόρια για τους πολύτεκνους είναι πολύ λίγα. Δεν πάνε όλοι στις Πανελλαδικές προετοιμασμένοι κάτω από τις ίδιες συνθήκες φροντιστηρίων, χώρων μελέτης, χρόνου μελέτης, κλπ. Τα 2 μόρια είναι πολύ λίγα, ΑΝ χρειάζονται μόρια….
    Με δεδομένη την γενική κατάσταση που επικρατεί, τα 2 μόρια για την κατηγορία των Πολυτέκνων είναι πολύ λίγα.
    Θα πρέπει Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ να μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος.

  • 19 Ιουνίου 2015, 23:16 | ΜΑΡΙΑ

    Είμαι μητέρα 4 παιδιών Η πρώτη κόρη μου δεν σπουδάζει γιατί δεν πήρε μεταγραφή ,επειδή πέρυσι ανήκε στο 10%!!!!!!!!Η δεύτερη έδωσε φέτος, ενώ η τρίτη του χρόνου.Τα έξοδα τρέχουν ,φροντιστήρια…..και να έχεις 3 σπίτια ξεχωριστά.Είμαστε σε αδιέξοδο.ΟΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΕΊΝΑΙ ΕΛΕΎΘΕΡΕΣ

  • 19 Ιουνίου 2015, 22:47 | Γιώργος Νίνος

    ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7 περιπτώσεις ε)& στ). Επειδή είναι δίκαια η πριμοδότηση, αλλά και συνταγματικά κατοχυρώνεται η προστασία των πολύτεκνων και γενικά των πολυμελών οικογενειών,
    ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ η μοριοδότηση των δικαιούχων να γίνεται ανάλογα με τα τέκνα των οικογενειών αυτών και με 1 μόριο για το καθένα (ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ 3 μόρια, ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ 4 μόρια και πάνω αναλόγως του αριθμού των τέκνων).

    ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7 περίπτωση ζ). Είναι εντελώς εξωπραγματικό και άδικο, εφ’ όσον καλύπτεται κατ’ αρχήν το εισοδηματικό κριτήριο, αδέλφια φοιτητές που σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις από την κατοικία των γονέων τους, να μην μπορούν να σπουδάζουν τουλάχιστον στην ίδια πόλη, αυτό θα έπρεπε να συμβαίνει και εκτός κριτηρίων. Είναι επίσης παράλογο και άδικο, να έχει την ίδια μοριοδότηση (1 μόριο) η περίπτωση των ως άνω αδελφών φοιτητών και τα πολύδυμα τέκνα εκ των οποίων το ένα (στην συνήθη περίπτωση των διδύμων)πέτυχε στις εξετάσεις.
    ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ : Να μοριοδοτούνται με 2 μόρια οι έχοντες αδελφό φοιτητή που φοιτούν και οι δύο σε πόλη διαφορετική της κατοικίας των γονέων τους, με 1 μόριο οι έχοντες αδελφό φοιτητή που σπουδάζει στην πόλη κατοικίας των γονέων τους και με 1 μόριο τα πολύδυμα τέκνα που μετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις το ίδιο έτος.

    ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7 ΠΕΡΊΠΤΩΣΗ Ι). Το εντελώς παράλογο, άδικο και εξόφθαλμα αντισυνταγματικό στην περίπτωση της ισοψηφίας. Δύο απλά παραδείγματα. Θα έχουμε την συνήθη περίπτωση ισοψηφίας μεταξύ φοιτητών διαφορετικού έτους σπουδών, με αποτέλεσμα να μοριοδοτείται περισσότερο αυτός που έλαβε μέρος στις εξετάσεις που είχαν μικρότερο βαθμό δυσκολίας (δείτε τις βάσεις εισαγωγής την τελευταία τετραετία). Θα έχουμε επίσης (σε συνδιασμό και με το προηγούμενο παράδειγμα) την συνήθη περίπτωση ισόβαθμων δικαιούχων στα όρια δύο εισοδηματικών κριηρίων, να ευνοείται εκείνος που είναι στο μικρότερο (π.χ. περίπτωση β με ένα τέκνο – μόρια 4) από εκείνον που είναι στο αμέσως επόμενο λόγω μικρής εισοδηματικής διαφοροποίησης , ο οποίος όμως καλύπτει και άλλα κριτήρια (π.χ. τρίτεκνος περίπτωσης γ ή περίπτωση γ με δύο παιδιά φοιτητές ή περίπτωση γ με περίπτωση η ή θ κλπ – μόρια 4). Και όλα αυτά όταν ο βασικώτερος λόγος των μετεγγραφών είναι η οικονομική κατάσταση των οικογενειών.
    ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ : Σε περίπτωση ισοψηφίας να προηγούνται οι ανήκοντες σε περισσότερες κατηγορίες μοριοδότησης και εν συνεχεία οι δικαιούχοι με βάση το κατά κεφαλήν εισόδημα κατά αύξουσα σειρά κατάταξης. Να ληφθεί δε εδώ υπ’ όψιν, ότι λόγω της διαφορετικής φορολογικής αντιμετώπισης των εισοδημάτων ανάλογα με την κατηγορία προέλευσής τους (π.χ. μισθωτός ή επαγγελματίας κλπ), το δικαιώτερο θα ήταν να εκλαμβανόνταν το κατά κεφαλήν εισόδημα μετά την αφαίρεση του αναλογούντος φόρου εισοδήματος και λοιπών επιβαρύνσεων.

    ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 12. Η προτεινόμενη νομοθετική διάταξη είναι πράγματι πολύ καλή, απείρως αντικειμενικώτερη σε σχέση με τις προϋφιστάμενες των τριών τελευταίων ετών και ευκόλως άμεσα εφαρμόσιμη με βάση την υφιστάμενη τεχνολογία, άλλωστε όλα τα δεδομένα ως προς τα κριτήρια των μετεγγραφών είναι εύκολα προσβάσιμα ηκεκτρονικά.
    ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ : Να συμπληρωθεί η παράγραφος 12 με την επισήμανση ότι οι αιτήσεις των μετεγγραφών θα γίνονται το πρώτο δεκαπενθήμερο ή έως το πρώτο εικοσαήμερο του Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρώνονται έως την 30η Σεπτεμβρίου, ώστε να ισχύουν αυτές από την αρχή του κάθε ακαδημαϊκού έτους.

  • 19 Ιουνίου 2015, 22:33 | Σκλαβούνος Αντώνης

    Η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος, θεωρεί πως η μοριοδότηση των πολυτέκνων για μετεγγραφή με δύο (2) μόλις μόρια βρίσκεται εκτός της Συνταγματικής προστασίας που παρέχεται στις πολύτεκνες οικογένειες με την παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος, που αναφέρθηκε παραπάνω και δείχνει επί του προκειμένου την αντιδημογραφική, αντιπολυτεκνική και αντιοικογενειακή διάθεση του νομοθέτη…

    Ζητάμε να αποσυρθεί ως απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια… και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:
    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».