ΜΕΡΟΣ Γ΄ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ Άρθρο 47 Αποστρατευτικός βαθμός εθελοντών μακράς θητείας – Τροποποίηση παρ. 4 και 6 άρθρου 13 ν. 1848/1989

Στο άρθρο 13 του ν. 1848/1989 (Α΄ 112) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στο πρώτο εδάφιο της παρ. 4 η λέξη «ανθυπολοχαγού» αντικαθίσταται από τη λέξη «Υπολοχαγού», β) στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 6 η λέξη «υπολοχαγού» αντικαθίσταται από τη λέξη «Λοχαγού», η λέξη «ανθυπολοχαγού» αντικαθίσταται από τη λέξη «Υπολοχαγού» και το άρθρο 13 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 13
1. Οι διατάξεις του ν. 1513/1985 (ΦΕΚ 12) εφαρμόζονται αναλόγως και για το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία. Όπου στον παραπάνω νόμο αναφέρονται οι όροι Στρατός Ξηράς, κανονισμοί και βαθμοί υπαξιωματικού, νοούνται και οι άλλοι κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων, οι αντίστοιχοι κανονισμοί και βαθμοί υπαξιωματικών.
2. Ο αριθμός των οπλιτών πενταετούς υποχρέωσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 2.500 και 1760 για το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία αντίστοιχα. Ο αριθμός των κατατασσομένων κάθε έτος καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.
3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Αρχηγού του αντίστοιχου Κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων, μπορεί να αυξάνεται ο αριθμός των οπλιτών με πενταετή υποχρέωση κάθε κλάδου.
4. Μετά τη λήξη της πενταετούς υποχρέωσής τους όσοι επιθυμούν μπορούν, ύστερα από αίτησή τους, να αξιολογηθούν και να επιλεγούν για περαιτέρω παραμονή στις Ένοπλες Δυνάμεις με τον βαθμό που φέρουν ως Εθελοντές Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ.) μέχρι τη συμπλήρωση 35ετούς συντάξιμης υπηρεσίας και εξελίσσονται βαθμολογικά μέχρι τον βαθμό του Υπολοχαγού και των αντιστοίχων των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι προϋποθέσεις, τα κριτήρια, η διαδικασία επιλογής και ένταξής τους στην κατηγορία των Ε.Μ.Θ. καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που εκδίδεται μετά από πρόταση του αρμόδιου κατά Κλάδο Ανωτάτου Συμβουλίου. Η ένταξή τους πραγματοποιείται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας ύστερα από πρόταση των αρμόδιων Συμβουλίων Κρίσεων. Μέχρι την έναρξη ισχύος των προβλεπόμενων στο δεύτερο εδάφιο της παρούσας παραγράφου υπουργικών αποφάσεων, όσοι εθελοντές πενταετούς υπηρεσίας υπέβαλαν αίτηση ένταξής τους στο θεσμό των Ε.Μ.Θ. συνεχίζουν να διέπονται από τις προϊσχύουσες διατάξεις.
5. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζονται αναλογικά και για τις εθελόντριες του ν. 705/1977 (ΦΕΚ 279), που το επιθυμούν. Όσες από αυτές συμπλήρωσαν ήδη ή θα συμπληρώσουν στο μέλλον πενταετή υπηρεσία θα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική αίτηση παραμονής εντός δύο μηνών από την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου ή από την ημερομηνία συμπληρώσεως της πενταετούς υπηρεσίας αναλόγως με την περίπτωση. Όσες δεν υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου εξακολουθούν να διέπονται από τις ρυθμίσεις του ν. 705/1977.
6. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, καθορίζονται τα θέματα ιεραρχίας και προαγωγών, οι καταστάσεις, οι προϋποθέσεις μισθολογικής προαγωγής τα ασφαλιστικά ταμεία, οι κρατήσεις και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των παραγράφων 4 και 5 του άρθρου αυτού. Κατά παρέκκλιση των προβλεπομένων στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 4 ως προς τον καταληκτικό βαθμό, με όμοιο προεδρικό διάταγμα καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις για την απονομή αποστρατευτικού βαθμού Λοχαγού και αντιστοίχων των άλλων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων σε Εθελοντές και Εθελόντριες Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ.) βαθμού Υπολοχαγού, που τίθενται σε αποστρατεία.
7. Ο αριθμός των οργανικών θέσεων των εθελοντών – εθελοντριών μακράς θητείας σε κάθε Κλάδο καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κατόπιν εισηγήσεως του οικείου Ανωτάτου Συμβουλίου, ανάλογα με τις ανάγκες της υπηρεσίας.
8. Για τους ανθυπασπιστές υφίστανται ξεχωριστές οργανικές θέσεις, ενώ για τους υπαξιωματικούς εθελοντές και εθελόντριες μακράς θητείας είναι κοινές, υπολογισμένες στο βαθμό του Αρχιλοχία, Αρχικελευστή και Αρχισμηνία αντίστοιχα.
9. Η κατανομή, συγχώνευση ή μεταφορά των οργανικών θέσεων εντός κάθε κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων κατά όπλο, σώμα ή γενική ειδικότητα ενεργείται με απόφαση του Αρχηγού του οικείου Γενικού Επιτελείου μετά από εισήγηση του οικείου Ανωτάτου Συμβουλίου.
10. Οι υπηρετούντες κατά τη δημοσίευση του παρόντος εθελοντές και εθελόντριες μακράς θητείας καλύπτουν θέσεις που θα καθορισθούν σύμφωνα με την παράγραφο 7 του παρόντος.».

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 21:17 | Θεόφιλος Γ

    Το 74 που βγήκε αυτός ο νόμος που δεν επιτρέπει υπαξιωματικό να είναι πενήντα χρονών είναι απολύτως φυσιολογικό γιατί τότε δεν υπήρχαν ούτε ΕΠ.ΟΠ, ούτε ΕΠΥ, ούτε ΕΜΘ, γενικά θεσμούς υπαξιωματικών που θέσπισε το κράτος μετέπειτα. Απορώ πως βγάζανε όλες αυτές τις προκηρύξεις χωρίς πρώτα να καταργήσουν ή να τροποποιήσουν αυτόν τον νόμο. Το λιγότερο ανεύθυνο θα το χαρακτήριζα και θα πω ότι ποτέ δεν είναι αργά, μπορείτε να το κάνετε τώρα, εδώ ψηφίζονται νόμοι σε μια μέρα (ή και νύχτα αναλόγως). Τέλος πάντων το κράτος πρέπει να κάνει οποιαδήποτε κάτι, έλεος πια!!!

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 21:24 | Ηλίας

    Δώστε άμεση λύση στο συνταξιοδοτικό των επαγγελματιών οπλιτών!!
    Προτάσεις υπάρχουν!!
    Θέληση για επίλυση υπάρχει???

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 21:46 | Αναστάσιος Π.

    Να δωθεί λύση στο συνταξιοδοτικό των ΕΠΟΠ σύμφωνα με τις προτάσεις της ΠΟΜΕΝΣ

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 21:27 | Κωνσταντίνος Γριβ.

    Μεταλυπεις μετά από τόσα χρόνια υπάρχει ηγεσία των Ενόπλων δυνάμεων που δεν έχει δώσει την ύστατη στιγμή μια συγκεκριμένη απόφαση για το μέλλον πολλών ανθρώπων που έχει να κάνει με την ακεραιότητα του αξιόμαχου των Στελεχών.. θεωρώ απαράδεκτο να μην έχουν δωθεί έστω κάποιες διευκρινίσεις σχετικά με το συνταξιοδοτικό δικαίωμα των Επαγγελματιών Οπλιτών.. έτσι όπως σε μια βραδιά αναθεωρήθηκαν πολλά Πράγματανγια το συνταξιοδοτικό γενικά σε πολλούς τομείς έτσι θα έπρεπε και το υπουργείο να εναρμονιστεί με την παρούσα φάση των τωρινών δεδομένων.. θεωρώ υποχρέωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να δώσει την απαραίτητη προσοχή και να μην διαχωρίζει τις ένοπλες Δυνάμεις και γενικά όλλα τα τμήματα Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό και γενικά ένστολους που φοράνε στολή να.μην μεριμνούν για κάτι καλύτερο και να κοιτάνε να τα διαχωρίζουν σε δικά τους και μη δικα τούς.Δλδ εσείς κύριοι Υπουργοί θεωρείται τα Υπουργεία υποδιεσταιρα το ένα με το άλλο,και όχι να συνεργάζονται μεταξύ τους για κάτι καλύτερο..με τις.τελικες.αποφασεις που έχουν δωθεί στο φως της δημοσιότητας αυτό κάνετε..το κράτος το κάνουν οι άνθρωποι και όχι οι καρέκλες.. αυτοί που δουλεύουν και εύχονται για κάτι καλύτερο..από εσάς..

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 21:14 | Χρήστος

    Ως επαγγελματίας οπλίτης ζητώ:
    1) την άμεση επίλυση του συνταξιοδοτικού
    2) την προσμέτρηση όλων των έξτρα ωρών εργασίας (υπηρεσίες, ασκήσεις, κτλ) ως επιπλέον χρόνου ασφάλισης δίχως επιπλέον κρατήσεις (κάτι που θα βοηθήσει ως ένα βαθμό την επίλυση του συνταξιοδοτικού).

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 21:40 | Γιώργος

    Θα πρέπει να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών.
    Ότι αφορά στις διατάξεις,το συνταξιοδοτικό και την βαθμολογική εξέλιξη του θεσμού των ΕΜΘ θα πρέπει να συμπεριληφθεί και στον θεσμό των Επαγγελματιών Οπλιτών σαν Μονιμοι Υπαξιωματικοί μη Παραγωγικών Σχολών..

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 21:12 | Δημητρης

    Δωστε λυση

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 20:04 | Σπυρος Τσιλι

    Ως υπαξιωματικός προερχόμενος από το θεσμό των ΕΠ.ΟΠ. σας ΖΗΤΏ να δώσετε μια λύση βιώσιμη για το θεσμό μας ΚΑΤΑΡΓΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΝΟΜΟ ΥΟΥ 1974. Φερθείτε μας ως ισότιμα στελέχη με τους υπόλοιπους συναδέλφους που κρατάμε σε υψηλό επίπεδο τις ένοπλες δυνάμεις

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 20:03 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΛ

    Καταργήσετε τα όρια ηλικίας, Όχι άλλα λόγια πράξεις θέλουμε.
    TΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΟΠΛΙΤΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΑΜΕΣΑ.
    Δείξτε ότι ενδιαφέρεστε για εμάς και της οικογένειες μας που δεν φταίνε σε τίποτα.
    Πρέπει να δοθεί μια σωστή και δίκαιη λύση για όλον αυτόν τον κόσμο.
    Δώστε τέλος στην αβεβαιότητα.

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 20:08 | ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ κ.

    Είμαι επαγγελματίας οπλίτης Και ζητώ να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο η ολοκληρωμένη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για το ηλικιακό όριο.

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 19:57 | Κωνσταντίνος

    Άμεση λύση στο συνταξιοδοτικό των ΕΠΟΟ..Δεν γίνεται να παίζεται με την ψυχική μας υγεία και της οικογένειες μας σε αυτούς του χαλεπους καιρούς.

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 19:59 | Δημήτριος

    Δωστε αμεσηυ λύση στο συνταξιοδοτικο των ΕΠΟΠ, Καταργήσετε τα όρια ηλικίας.

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 19:51 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

    Οι Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ) έχουν εγκλωβιστεί λόγω μιας αβλεψίας του νομοθέτη, με αποτέλεσμα να αποστρατεύονται πρόωρα στα 50 έτη λόγω ενός αναχρονιστικού νομοθετήματος του 1974 (ΝΔ 445) το οποίο δεν τους εξασφαλίζει την ισότιμη αντιμετώπισή τους με τα υπόλοιπα στελέχη των ΕΔ. Χιλιάδες ΕΠΟΠ και οι οικογένειές τους βρίσκονται σε αβεβαιότητα διότι η Πολιτεία αποφεύγει συστηματικά να δώσει λύση στο πρόβλημα. Η λύση, όπως έχει προτείνει η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), είναι απλή: κατάργηση των ηλικιακών ορίων για τους ΕΠΟΠ, ώστε να μπορούν να έχουν ισότιμη σταδιοδρομία και ισότιμο δικαίωμα στην κατοχύρωση ασφαλιστικών 40 ετών που προβλέπει ο ν.3865/2010. Η αβλεψία του νομοθέτη μπορεί να διορθωθεί, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση.

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 19:22 | Νίκος Σαλαμουρας

    Ως επαγγελματίας οπλίτης επιθυμώ να λυθεί το πρόβλημα σύμφωνα με την πρόταση της πομενς.

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 19:10 | Αντώνης

    Κύριε Υπουργέ.
    Μην συνεχίζεται το ίδιο λάθος του ΣΥΡΙΖΑ. Ήρθατε στην εξουσία για να διορθώσετε τα λάθη τους και όχι να τα μεγαλώσετε.
    Με Υπουργική απόφαση του τότε ΥΕΘΑ Κου Αποστολάκη, δόθηκε ένας βαθμός στους ΕΜΘ για να μην αποστρατευονται νωρίς, χωρίς όμως να δοθεί και η προβλεπόμενη μησθολογικη προαγωγή. Έρχεστε εσείς να δώσετε δύο βαθμούς χωρίς πάλι την προβλεπόμενη από το νέο μισθολόγιο του 2017, μησθολογικη προαγωγή.
    Κύριε Υπουργέ και σύμβουλοι αυτού, σας είπε κανένας ότι οι ΕΜΘ διψαμε για γαλόνια????
    Σας είπε κανένας ότι αν μας πετάξετε δύο βαθμούς θα σας πούμε ΜΠΡΑΒΟ και θα συνεχίσουμε να ζούμε με τις οικογένειες μας με μισθό πείνας???
    Θέλουμε το μισθό που πρέπει να πάρουμε, Θέλουμε την σύνταξη που πρέπει να πάρουμε,Θέλουμε το εφ άπαξ που πρέπει να πάρουμε!!! Του παιδιού μου να του δώσω γαλόνια να φάει????
    Ελπίζω οι σύμβουλοι σας να μπουν στον κόπο να διαβάσουν τα σχόλια των συναδέλφων για να μην πάει χαμένος και ο χρόνος που αφιερωσαμε για να γράψουμε.
    Καλή Πρωτοχρονιά σε όλους και ο Άγιος Βασίλης να μας φέρει το σωστό Ν/Σ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 19:40 | Π.Δ

    ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ (ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ) , ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΓΟΡΑ .

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 18:58 | Νίκος

    Εάν μειώσουν τον χρόνο παραμονής στους βαθμούς κατά δύο έτη τότε όλοι γινόμαστε Ανθήπασπιστες και τελειώνει το πότε παίρνουμε σύνταξη. Όλοι θα έχουμε συμπληρώση τα 54 έτη..

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 18:05 | Ευάγγελος Συλιόγκας

    Καλησπέρα σας και χρόνια πολλά. Θα προσπαθήσω με την εμπειρία μου να βοηθήσω στην επίλυση του θέματος της συνταξιοδότησης των ΕΠ.ΟΠ(Επαγγελματιών Οπλιτών) για το οποίο γίνεται»μεγάλη κουβέντα»ενώ οι απόψεις-προτάσεις διαφέρουν. Σύμφωνα με το ΝΔ(νομοθετικό διάταγμα)445/1974 και το οποίο, πρόσφατα, αντικαταστάθηκε με τον νόμο 5609/2019’αρθο 39,όλοι οι Υπαξιωματικοί των ΕΔ(Ενόπλων Δυνάμεων) με τη συμπλήρωση του 50ου έτος της ηλικίας των αποστρατεύονται εντός ενός μηνός, άνευ καμίας κρίσης. Το θαύμα ανέκυψε,κυρίως, για μια σχετικα μικρή κατηγορια Επαγγελματίων Οπλιτών οι οποίοι εισήλθαν στις ΕΔ σε μεγαλύτερη ηλικία,έναντι των υπολοίπων και περισσότερων,οι οποίοι κατετάγησαν σε μικρότερη ηλικία, δεδομένου ότι τα απαιτούμενα προσόντα κατάταξης του κορμού των ΕΠ.ΟΠ ήταν το απολυτήριο Γυμνασίου ή αντίστοιχης τέχνικης επαγγελματικής σχολής ή και το απολυτήριο Λυκείου.Επομενως οι περισσότεροι κατετάγησαν σε μικρή ηλικία Το θέμα λοιπόν των συντάξιμων χρόνων αφορά λιγότερους και οι οποίοι όντως στα 50 τους δεν θα έχουν ικανό αριθμό συντάξιμων χρόνων, προκειμένου να λάβουν μια αξιοπρεπή σύνταξη. Για τους περισσότερους δεν υφίσταται θέμα γιατί κατά μέσο όρο στα 50 τους θα έχουν (μαζί με τα 5 χρόνια εκστρατείας που τα έχουν όλοι τους)συν την αναγνώριση ετών ανατροφής τέκνων θα συγκεντρώσουν έναν καλό αριθμό συντάξιμων χρόνων, έτσι ώστε και στα 50 τους να λάβουν μια αξιοπρεπή σύνταξη. Το θέμα αφορά έναν μικρότερο αριθμό ΕΠ.ΟΠ αυτών οι οποίοι κατάργησαν σε σχετικά μεγαλύτερη ηλικία. Γι’αυτούς πρέπει να ληφθεί υπόψη έτσι ώστε να παραμείνουν στην ενεργό υπηρεσία για όσα χρόνια απαιτούνται στον καθένα,μέχρις ότου συμπληρώσει τα προβλεπόμενα συντάξιμα, προκειμένου να λάβουν μια αξιοπρεπή σύνταξη. Την παραπάνω πρόταση (παραμονης όσων επιθυμούν για το λόγο που αναφέρθηκε) την εξέφρασε (γραπτώς) και ο κ Υπουργός Εθνικής Άμυνας Σας ευχαριστώ θερμά

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 18:57 | Νικόλαος

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών σύμφωνα με την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ.https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/1165-epomeno-dynato-stoixima-pomens-vathmologiki-ekseliksi-monimopoiithenton-ypkskon-proelefsis-ep-op

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 18:05 | Konstadinos

    Πρέπει άμεσα να δώσουν λύση και να μην υπάρχει ουδεμία εκκρεμότητα.

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 18:35 | Βασίλης

    Άμεση επίλυση του συνταξιοδοτικου των ΕΠΟΠ

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 18:06 | Βασίλης

    Άμεση επίλυση του συνταξιοδοτικου των ΕΠΟΠ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 18:28 | Πάρης

    Σωστή η απόφαση για αποστρατεία στο βαθμό του λοχαγού όμως θα έπρεπε στο βαθμό του ταγματάρχη για λόγους ισονομίας και ισότητας με τις εθελοντριες του ν 705 που ομοίως είναι ΕΜΘ.Τελος ενοειται ότι πρέπει να είναι στο β κλιμάκιο οι βαθμολογικές προαγωγές επίσης πρέπει να μπει νέο μισθολόγιο όπως είναι στο υπόλοιπο δημόσιο γιατί τα πτυχία σχολών διετούς και τριετούς διάρκειας δεν είναι ισότιμα με ΤΕΙ και περνούν αποδοχές Β κλιμακίου δηλαδή ΤΕΙ έτσι ώστε να γίνει εξορθολογισμός

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 18:46 | Ορέστης

    Να δωθεί αμεσα λύση στο συνταξιοδοτικό και βαθμολογικό των επαγγελματιών οπλιτών. Μην αφήνετε στην αβεβαιότητα και το άγχος χιλιάδες οικογένειες υπαξιωματικών που υπηρετούν 20 και πλέον χρόνια στις ένοπλες Δυνάμεις. Να δωθεί λύση όπως είχε δωθεί για τους συναδέλφους προερχομενους απο τον θεσμό των ΕΜΘ οι οποίοι εισήχθησαν στην υπηρεσία με τα ίδια κριτήρια και την ίδια εκπαίδευση που έχουν και οι προερχόμενοι του θεσμού των επαγγελματιών οπλιτών.

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 18:12 | SM

    Η απόδοση της επένδυσης στην άμυνα μέσω εξοπλιστικών προγραμμάτων προϋποθέτει την τεχνογνωσία υποστήριξης της. Τεχνογνωσία η οποία φαίνεται να περνάει και αυτή σε δεύτερη μοίρα από τη συνεχή παραγκώνιση των Μηχανικών της ΠΑ. Το σώμα των Μηχανικών της ΠΑ αποτελεί ίσως το ανθρώπινο κεφάλαιο με το μεγαλύτερο RoI στις ΕΔ και παρόλαυτα συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται ως Αξιωματικοί Β και Γ κατηγορίας χωρίς να οποιαδήποτε δημόσια αιτιλόγηση.
    H ένταξη της αναθεώρησης του άρθρου 36του 3883/10 στο προεκλογικό πρόγραμμα του 2018 αποτέλεσε μία δέσμευση που δεν τηρήθηκε και θα κριθεί αναλόγως. Η άρνηση εξορθολιγισμού που δε συνεπάγεται επιβάρυνση του κρατικού Π/Υ αποτελεί πολιτική απόφαση. Απόφαση η οποία αποτελεί κύριο παράγοντα αξιολόγησης της αξιοπιστίας σας.

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 18:29 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

    Οι Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ) έχουν εγκλωβιστεί λόγω μιας αβλεψίας του νομοθέτη, με αποτέλεσμα να αποστρατεύονται πρόωρα στα 50 έτη λόγω ενός αναχρονιστικού νομοθετήματος του 1974 (ΝΔ 445) το οποίο δεν τους εξασφαλίζει την ισότιμη αντιμετώπισή τους με τα υπόλοιπα στελέχη των ΕΔ. Χιλιάδες ΕΠΟΠ και οι οικογένειές τους βρίσκονται σε αβεβαιότητα διότι η Πολιτεία αποφεύγει συστηματικά να δώσει λύση στο πρόβλημα. Η λύση, όπως έχει προτείνει η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), είναι απλή: κατάργηση των ηλικιακών ορίων για τους ΕΠΟΠ, ώστε να μπορούν να έχουν ισότιμη σταδιοδρομία και ισότιμο δικαίωμα στην κατοχύρωση ασφαλιστικών 40 ετών που προβλέπει ο ν.3865/2010. Η αβλεψία του νομοθέτη μπορεί να διορθωθεί, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση.

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 18:06 | ανωνυμος

    ΣύνδεσμοςΔώστε λύση στο συνταξιοδοτικο των ΕΠΟΠ, Καταργήσετε τα όρια ηλικίας.

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 18:09 | Κατερινα

    Πιστεύω ότι το αξίζουμε μετά από 32 έτη υπηρεσιας

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 17:22 | Αθανάσιος

    Άμεση λύση για τους επαγγελματίες οπλίτες. Να γίνει κατάργηση του νόμου 1974 για τα ηλικιακά ορια και την βαθμολογική εξέλιξη όπως στο θεσμό των ΕΜΘ..

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 17:09 | Νίκος Τ.

    Με λύπη διαπιστώνουμε ότι το συνταξιοδοτικό θέμα των Επαγγελματιών Οπλιτών παραμένει στις καλένδες. Προφανώς η στρατιωτική ηγεσία δεν δίνει τη συγκατάθεση της προκειμένου να πάρει το δρόμο για την νομοθέτηση. Δεν νοείται εν έτη 2023, και υποτίθεται σε ένα σύγχρονο δημοκρατικό Επιτελικό Κρατος η σταδιοδρομία των μόνιμων υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων να διέπεται από αναχρονιστικα Νομοθετικά Διατάγματα της Επταετίας. Ντροπή, η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία παραμένει προσκολλημένη σε αναχρονιστικές, μη συνταγματικές και κατάφωρα άδικες ιδέες.

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 17:23 | Μαρία Χατζηλιαδη

    Τί θα γίνει κύριοι με τους ΕΠΟΠ; δώστε ξεκάθαρες απαντήσεις

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 17:57 | Κώστας

    Κύριε Πρωθυπουργέ και συναρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών,

    όσο αφορά το φλέγων ζήτημα του προς διαβούλευση Σχεδίου Νόμου, σε συνδυασμό και με το βασικό άρθρο του Προϋπολογισμού, που άπτεται της «υποτιθέμενης αύξησης» των μισθών πλην των υπολοίπων και των Ελλήνων στρατιωτικών, επιτρέψτε μου να σας γνωρίσω τα κάτωθι:
    Κατόπιν της ανάλυσης των σχετικών ρυθμίσεων , που επέρχονται με το άρθρο 47, καθίσταται εννόμως εκ του νομοθέτη η αιτιολόγηση που επέρχεται στην παράγραφο 4 και 6, του Ν. 1848/89 (ΦΕΚ τ. Α’ 112) και ως εκ τούτου, εξάγεται το προφανές εκ του πρακτέου της τελέσεως της περί ου ο λόγος ενεργείας, ότι δια της εν λόγω διατάξεως «αίρεται η αντίφαση η οποία προέκυψε με τον Ν.4609/19 (Φ΅Κ τ. Α’ 67)».
    Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, ορίζεται καταληκτικός βαθμός για τους μονιμοποιηθέντες Αξκούς ΕΜΘ, αυτός του Υπλγού και αντιστοίχων, ως ε.ε. πλην όμως δεν υφίσταται παράλληλη τροποποίηση του αντιστοίχου βαθμού ε.α. και ως εμφαίνεται νομοτελειακά και δικονομικά, να υφίσταται μη έννομη ανακολουθία, καθόσον, ο νομοθέτης προέβλεψε ο βαθμός ε.ε. να συμπίπτει με αυτόν ε.α. Ως εκ τούτου με την περί ου ο λόγος αξιολογούμενη και επερχόμενη ρύθμιση, προβλέπεται πλέον, ως καταληκτικός βαθμός ε.ε. αυτός του Υπλγού και αντιστοίχων και ε.α. αυτός του Λγου και αντιστοίχων.
    Σύμφωνα δε με τα ισχύοντα εκ του νομοθέτη καθώς και των βασικών άρθρων του Συντάγματος της Ελλάδος, ανακύπτει νομοτελειακά και δικονομικά, ότι το υπό διαβούλευση άρθρο 47, του υπόψη Σχεδίου Νόμου, έγκειται καθαρά και μόνο σε νομοτεχνική βελτίωση του Ν.4609/19 και ουχί σε νέα νομοθετική επερχόμενη ρύθμιση επί των πεπραγμένων.
    Καταφανώς της πάσης, εξάγεται το νομοτελειακό αποτέλεσμα, δια του οποίου κρίνεται εννόμως επιτακτική και η αναδρομική ισχύ της παρούσης ρύθμισης, για όσους τυγχάνουν υπηρετούντες ως ΕΟΘ πόσο μάλλον δε, για όσους έχουν ήδη αποστρατευθεί «ως ευδοκίμως τερματίσαντες την σταδιοδρομία τους», έτσι ώστε, να μην τύχουν της εξαιρέσεως των ευεργετικών διατάξεων του παρόντος Νόμου, καθόσον, η κωλυσιεργία της μη εγκαίρου νομοθετήσεως, άπτεται σε απόλυτη ευθύνη της Πολιτείας προς τον Πολίτη και ουχί του Πολίτη προς το Κράτος.
    Κατά συνέπεια των ανωτέρω μνημονευομένων, προτείνεται όπως η πλήρης εφαρμογή του συνόλου του άρθρου 47, του προς διαβούλευση Σχεδίου Νόμου, να τύχει της μεταβατικής σχετικής ρύθμισης και να καθορίζεται εκ του νομοθέτη το εξής «Η παράγραφος 4, του άρθρου 13, του Ν. 1848/89, τυγχάνει εφαρμογής και για την προαγωγή των μονιμοποιηθέντων Αξκων ΕΜΘ που τέθηκαν ΕΟΘ και υπηρετούν μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος ή έχει ήδη τελεσθεί η αποστρατεία τους, συμπεριλαμβανομένων των καταταγέντων από το έτος 1985 έως και το έτος 1987, με αναδρομική την τελούμενη προαγωγή τους στους βαθμούς του Ανθλγού και Υπλγού και αντιστοίχων, με έναρξη των τελέσεων τους, ως σχετικώς καθορίζεται εκ του νομοθέτη, από τη ημερομηνία συμπλήρωσης 30 ετών πραγματικής υπηρεσίας στην υπηρεσία, εκ των οποίων 5 έτη στον βαθμό του Ανθστή, κατά παρέκκλιση των καθορισθέντων της περίπτωσης α, της παραγράφου 3, του άρθρου 1, του Ν. 4494/2017(ΦΕΚ. τ. Α’ 165 και της περίπτωσης α, του άρθρου 39 Α, του Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ τ. Α’ 160)».
    Ως εκ τούτου, εξάγεται εκ του νομοτελειακού αποτελέσματος των πεπραγμένων των διοικητικών και πολιτικών οργάνων του ΥΠΕΘΑ, ότι το σύνολο των κριθέντων μονιμοποιηθέντων Αξκων ΕΜΘ, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4609/19, ο οποίος ως σας παρατέθηκε δεν έτυχε της ερμηνείας του τελολογικά, αυτοί οφείλουν και πρέπει να λάβουν τον ε.ε. βαθμό του Υπλγού και αντιστοίχων και τον ε.α. βαθμό του Λγου και αντιστοίχων. Επομένως, εξάγεται δικονομικά και σύμφωνα με τις ισχύουσες νομοτελειακές διατάξεις, η διενέργεια της επανάκρισής τους, κατόπιν εσφαλμένης και διαπιστωμένης αντίφασης και να τύχουν του καταληκτικού βαθμού Υπλγού ε.ε. και ε.α. αυτόν του Λγού, μετά ανακλήσεως των εσφαλμένων τελούμενων διοικητικών πράξεων (ΕΔΥΕΘΑ και ΠΔ προαγωγής και αποστρατείας – διαγραφής τους).
    Ομοίως δε και λαμβανομένου ως απτά εχέγγυα, τα όσα σχετικώς επισημάνθηκαν και στα πρακτικά της επιστημονική επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων, ο υπόψη Νόμος, επιβάλλεται να τύχει της αναδρομικής ισχύς του, καθόσον, εμφαίνεται εννόμως και συνταγματικά, ότι βασικό προαπαιτούμενο μέσο πραγμάτωσης του περιεχομένου της αρχής της ισότητας επί του πρακτέου, γεγονός το οποίο, δύναται να συμβαίνει κυρίως όταν επιφέρει συμπλήρωση ή τροποποίηση προηγούμενης νομοθετικής ή κανονιστικής ρύθμισης και εντάσσει σε αυτή ή αντιθέτως εξαιρεί από αυτή, περιπτώσεις οι οποίες βάσει της αρχής της ισότητας, κρίνεται ότι, είτε εξαιρέθηκαν από την εφαρμογή, είτε εντάχθηκαν στο πλαίσιο της, κατά τρόπο αντισυνταγματικό.
    Δεδομένης της καταστάσεως, όπου η επιλογή του χρόνου εναπόκειται καταρχάς στον νομοθέτη και η ρύθμιση πρέπει να είναι γενική και αντικειμενική, προτείνεται η εφαρμογή του άρθρου 47, του προς διαβούλευση Σχεδίου Νόμου, να έχει με μεταβατική ρύθμιση, αναδρομική εφαρμογή από τη δημοσίευση του Ν.4609/19, όπου ψηφίσθηκε άλλωστε και η αντιφατική διάταξη που οφείλει να αρθεί, ψς σχετικώς διαλαμβάνεται μέσω των οικείων διατάξεων της υφιστάμενης δικονομίας και των ισχυόντων διατάξεων τωβ κατά συνάφεια μετά του θέματος, αντιστοίχων νομολογιών και ισχυόντων άρθρων του Συντάγματος των Ελλήνων καθώς και αυτών του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, που άπτονται της δίκαιης απονομής της ισονομίας και ισοπολιτείας, τόσο στο πλαίσιο των βαθμολογικών, όσο και σε εκείνο των μισθολογικών απολαβών, που όφειλε να προβεί η Πολιτεία, μετά καθυστέρησης 3 ½ και πλέον ετών, στην εν λόγω κατηγορία μονιμοποιηθέντων Αξκων ΕΜΘ.
    Παρεμπιπτόντως, η εν λόγω μεταβατική διάταξη, οφείλει και πρέπει, ρητώς να ορίζει ότι «οι διοικητικές πράξεις με τις οποίες μονιμοποιηθέντες Αξκοί ΕΜΘ, κρίθηκαν στον βαθμό του Ανθλγού, Υπλγού και αντιστοίχων, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 4, του Ν.4609/19 κατά τις τακτικές ή έκτακτες κρίσεις από το έτος 2019 έως και της δημοσιεύσεως του παρόντος, ανακαλούνται από την ημερομηνία έκδοσής τους και οι ως άνω Άξκοι, επανακρίνονται σε έκτακτες κρίσεις, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του άρθρου 47, του παρόντος και τελείται η προαγωγή των, στους βαθμούς του Ανθλγού, Υπλγού και αντιστοίχων, με αναδρομική ημερομηνία τελέσεώς των, αυτή της ακριβούς συμπλήρωσης των 30 ετών πραγματικής υπηρεσίας, εκ των οποίων 5 στον βαθμό του Ανθστή. Οποιαδήποτε σχετική διαπιστωτική πράξη, η οποία έχει εκδοθεί μέχρι και της έναρξη ισχύος του παρόντος, παύει αυτοδίκαια να ισχύει.».
    Σχετικά με τον ε.α. χορηγηθέντα βαθμό του Λγού και αντιστοίχων, για τους μονιμοποιηθέντες Αξκούς ΕΜΘ, επιτρέψτε μου επίσης να σας παραθέσω, την κατά νόμο σχετική ανάλυση καθώς και της πλήρη εννοιολογική ανάλυση της λέξεως «Εθελοντής» δια της οποίας καταφανώς, κατατάσσονται στην ίδια κατηγορία, ήτοι, αυτή του Εθελοντή, η οποία δε, τυγχάνει των κάτωθι υποδιαιρέσεων:
    Οι διεπόμενοι από τις διατάξεις του Ν.445/74 (αρχική κατάταξη ως πρότακτοι και μετέπειτα ως Εθελοντές).
    Οι εντασσόμενοι στο Μουσικό Σώμα (αρχική κατάταξη ως εθελοντές στρατιώτες).
    Οι διεπόμενοι / νες από τις διατάξεις του Ν. 705/77 (αρχική κατάταξη ως πρότακτοι και μετέπειτα ως Εθελοντές).
    Οι διεπόμενοι / νες από τις διατάξεις του Ν. 1513/85.
    Ομοίως δε και οι διεπόμενοι / νες του Ν. 1848/89 (μετεξέλιξη των καταταγέντων ΟΠΥ – ΕΠΥ Υπξκων και ένταξή τους στον θεσμό των ΕΜΘ), όπου σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις του ΠΔ και ΣΚ 20-1, καθίσταται πάντοτε με την ιδιότητα του Εθελοντή, έως και της μονιμοποιήσεώς τους δια νόμου το 2011.
    Ως εκ τούτου και λαμβανομένου σοβαρά υπόψη τις διατάξεις που διέπουν τις Εθελόντριες του Ν.705/77, εν πλήρη αντιστοίχιση με τα ισχύοντα της πρώτης δημοσίευσης του Ν.1848/89 και συγκεκριμένα της παραγράφου 5, του άρθρου 13 αυτού, ως σχετικώς προέβλεψε ο νομοθέτης, εδόθη χρονικό διάστημα σε όσες είχαν καταταγεί από το έτος 1979 έως και το έτος 1984, κα υποβάλλουν δήλωση παραμονής τους ως ΕΜΘ, με καταληκτική ημερομηνία, εάν ορθώς ενθυμούμαι καλώς, την 08/07/1989. Κατόπιν τούτου, εκ του καταφανούς της πάσης και εντός των κείμενων διατάξεων της εννόμου διαδικασίας, εφόσον, δεν προέβησαν στην ανωτέρω ενέργεια, για την παραμονή τους στις Ε.Δ. ως ΕΜΘ, με ποίο σκεπτικό, δεν αποδόθηκαν τα δέοντα, ως ο νομοθέτης προέβλεψε και τα οποία άπτονταν πλήρως της απολύσεώς τους από τις Ε.Δ.;
    Σε αντίθετη δε περίπτωση, εάν και εφόσον, εκληφθεί υπόψη η παραμονή τους ως ΕΜΘ ή ακόμη ειδικότερα, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων που μετέπειτα κυρώθηκαν από την Βουλή των Ελλήνων για την υπόψη κατηγορία Αξκων, πως κατοχυρώνεται το έννομο της διασφάλισης και το οποίο άπτεται της προαγωγής των, στους βαθμούς του Τχη και Ανχη ε.ε. και αντιστοίχων, και κατά την αποστρατεία τους να λαμβάνουν επί της ουσίας μεγαλύτερο ποσό σύνταξης, μερισμάτων, εφάπαξ και ποσού ΒΟΕΑ για τα τέκνα τους, σε αντιδιαστολή με τους μονιμοποιηθέντες Αξκούς ΕΜΘ και δει με τα αυτά έτη πραγματικής υπηρεσίας;
    Δια ταύτα, φρονώ και παρακαλώ ως με διαψεύσετε προς τούτο, ότι αν μη τι άλλο, έστω και μετά παρέλευσης τόσων ετών, με ευθύνη των εκάστοτε κυβερνώντων, οφείλεται και πρέπει να προβείτε, στην άμεση αποκατάσταση της υφιστάμενης αδικίας των προερχομένων μονιμοποιηθέντων Αξκων ΕΜΘ του Ν. 1848/89 και τουλάχιστον, να επέλθει η πλήρης αποκατάσταση, τόσο του μισθολογικού, πόσο μάλλον δε και του μισθολογικού, έτσι ώστε, να εκλείψει μετά παρέλευσης 35 και πλέον ετών της υπόστασης του υπόψη θεσμού, η κατά παρέκκλιση εσφαλμένη και μη έννομη διάκριση και αντιμετώπισή τους, μη εξαιρουμένης και της διπλής εισφοράς και κράτησης που διενεργείται μετά νόμου από τα Μ.Τ. για το χρονικό διάστημα της αρχικής 4ετίας από κατατάξεώς τους, καθόσον, αποτελεί δυστυχές φαινόμενο των καιρών, όπου για κάθε έννομο δικαίωμα του, κάθε στρατιωτικός, πόσο μάλλον του εν λόγω θεσμού, να αναγκάζεται να προσφεύγει μονίμως στην Ελληνική Δικαιοσύνη, αξιώνοντας την έννομη διεκδίκηση των αυτονόητων (απόλυτος συσχετισμός βαθμολογικού και μισθολογικού για την ε.ε. κατάστασή του, πόσο μάλλον δε, ε.α. – καταβολή του υπολειπόμενου δικαιούμενου ποσού αναλογικά με τον φέροντα μισθολογικό βαθμό για το ΒΟΕΑ των τέκνων του – πλήρη καταβολή των δικαιούμενων μεριδίων από το ΜΤΣ καθώς και του αντιστοίχου ποσού Εφάπαξ – κ.λ.π.), γεγονός το οποίο, διασφαλίζετε πλήρως από την πλευρά της Ελληνικής Πολιτείας, με τη μη νομοθέτηση και την τροποποίηση των εσφαλμένων νομοθετημάτων, μετά παρέλευσης 3 ½ και πλέον έτη.
    Σημειωτέον δε, ότι την 22α Δεκεμβρίου 2022, δημοσιεύθηκε η συνέντευξη του κ. Υπουργού Εθνικής Άμυνας, στη δημοσιογράφο κ. Όλγα Τρέμη, στο πλαίσιο της οποίας, ο ίδιος τοποθετήθηκε σε διάφορα ζητήματα που αφορούν το στρατιωτικό προσωπικό και συγκεκριμένα και επί του υπόψη ζητήματος της κατηγορίας των μονιμοποιηθέντων Αξκων ΕΜΘ. Δυστυχώς όμως, διαπιστώθηκε ότι τούτα, αν μη τι άλλο, σαφώς και δεν ευσταθούν επί του πρακτέου της εννόμου διαδικασίας, σε συνδυασμό με τα συνταγματικώς και πρέποντος οφειλόμενα να πράξει η Πολιτεία, έναντι των πολιτών και πόσο μάλλον δε, σε χρόνο όπου να διασφαλίζετε το έννομο δικαίωμα της αναδρομικότητας. Τι εννοώ;
    Το εντυπωσιακό γεγονός, όπου για μια ακόμη φορά έτυχε της αναφοράς του, στην περί ου ο λόγος κατηγορία μονιμοποιηθέντων Αξκών, ως «Εθελοντές Μακράς «Διαρκείας», πράξη η οποία, αν μη τι άλλο, προφανώς αιτιάζεται στην εσφαλμένη πιθανόν πληροφόρηση του, από τους αρμόδιους επιτελείς του, καθόσον, μια τέτοια επανάληψη, δύναται να εκληφθεί το λιγότερο ως σκόπιμη, διότι, δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά, από έναν νοήμων άνθρωπο, ο οποίος παρακολουθεί τα λεχθέντα της καθ’ ύλη αρμόδιας πολιτικής αρχής του Υπουργείου στο οποίο ανήκει. Για τους μονιμοποιηθέντες Αξκούς Εθελοντές Μακράς Θητείας λοιπόν, αναφέρατε, ότι επιλύεται το ζήτημα του μισθολογικού κλιμακίου, μια εκκρεμότητα που τονίσατε ο ίδιος, ότι παραλάβατε από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Δυστυχώς όμως και επί τούτου, όσο και αν κατ’ επανάληψη προβήκαμε στην εκτενή και εμπεριστατωμένη μελέτη του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου του ΥΠΕΘΑ, η ρύθμιση για το μισθολογικό κλιμάκιο απουσιάζει, γεγονός το οποίο, επιτρέψτε μου να σας γνωρίσω, ότι δυστυχώς έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τα αναφερόμενα της περί ου ο λόγος συνεντεύξεως, εκ του καταφανούς του εξαχθέντος αποτελέσματος. Το σημαντικότερο της πάσης δε, τόσο μελετώντας το υπόψη Σχέδιο Νόμου, όσο και ακούγοντας με προσοχή και ευλάβεια, όσα σχετικώς αναφέρατε, ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός, ότι πλέον, οι μονιμοποιηθέντες Αξκοι ΕΜΘ, θα προάγονται ε.ε. στον βαθμό του Υπλγού και αντιστοίχων και θα λαμβάνουν ε.α. τον βαθμό του Λγού και αντιστοίχων, χωρίς όμως, για μια ακόμη φορά, να επιλύεται έννομα και συνταγματικά, ως οφείλονταν να διενεργηθεί από την Ελληνική Πολιτεία, η μισθολογική τους κατάσταση, εντάσσοντάς τους στο Β’ Μισθολογικό Κλιμάκιο, ως και οι λοιποί Αξκοί προερχόμενοι από όλες τις κατηγορίες των Εθελοντών και παρόλα ταύτα, εξακολουθούν και αποζημιώνονται ως Ανθυπασπιστές, εντασσόμενοι στο Γ’ Κλιμάκιο. Επίσης, πουθενά δεν θεσμοθετείται νομοτελειακά, η αναδρομικότητα τη ισχύος της εν λόγω διατάξεως, τόσο για τους τιθέμενους σε κατάσταση ΕΟΘ, καθώς και για όσους ήδη έχουν τύχει της αποστρατείας τους «ως ευδικίμως τερματίσαντες την σταδιοδρομία τους», είτε με 35ετία, είτε καταλαμβανόμενοι από το όριο ηλικίας στον κατεχόμενο βαθμό. Γεγονός το οποίο, αν μη τι άλλο, επικροτεί στο έπακρο με τον χείριστο τρόπο, την πλήρη απαξίωση του προσωπικού αυτής της κατηγορίας μονιμοποιηθέντων Αξκων.
    Ομοίως δε, κατόπιν του εγγράφου, με Φ.841/128529/Σ.20810/29 Νοε 22/ΥΠΕΘΑ/ΓΔΟΣΥ/ΔΟΙ, το οποίο, τυγχάνει ευρείας διάδοσης σε διάφορες ιστοσελίδες και εκ του καταφανούς, αν μη τι άλλο, ως διαφαίνεται της πάσης, άπτεται εμμέσως πλην σαφώς, πλήρως και διεξοδικά με την τροποποίηση των διατάξεων του Ν.4472/2017 (ΦΕΚ τ. Α’ 74), που διέπουν τη διευθέτηση των μισθολογικών κλιμακίων των μονιμοποιηθέντων Εθελοντών Αξιωματικών, συμπεριλαμβανομένων και του θεσμού των ΕΜΘ, άπαντες δύναται να κατανοήσουν, εάν έστω και στο κατ’ ελάχιστο ισχύουν όσα αναγράφονται σε αυτό καθώς και στα συνημμένα του, ότι το λιγότερο, αποτελεί προσβολή της αξιοπρέπειας, της ηθικής και της νοημοσύνης μας, επί σειράς 3 ½ και πλέον ετών, καθόσον:
    Η παρούσα Ελληνική Κυβέρνηση και τα συναρμόδια Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, εξακολουθούν, να εφαρμόζουν αντισυνταγματική και μη έννομη οικονομική και μισθολογική αποκατάσταση των μονιμοποιηθέντων Αξκων του θεσμού των ΕΜΘ, ως εσφαλμένα δε έπραξε και η προηγούμενη Κυβέρνηση, με τον πρώην Υπουργό κ. Πάνο Καμένο, εντάσσοντας τους, στο Γ’ Μισθολογικό Κλιμάκιο, παρότι, είχε επέλθει η μονιμοποίησή τους, με διαταγή του ΥΠΕΘΑ και της σχετικής νομοθεσίας, από το έτος 2011, διαχωρίζοντάς τους κατά πλήρη αντισυνταγματικό τρόπο και άνευ εννόμου αιτιάσεως, από τους υπόλοιπους μονιμοποιηθέντες Εθελοντές Αξκούς, ήτοι, .
    Ο βασικός μισθός του κλιμακίου (1) της κατηγορίας Γ, θα γίνει 2.145 €, ενώ σήμερα είναι 2.109 €. Η διαφορά είναι της τάξεως των 36 €. Η καλά κεκαλυμμένη ΚΟΡΟΪΔΙΑ όμως διαπιστώνεται εάν συνεχίσουμε την εκτενή μελέτη του, αλλού:
    Το 1ο κλιμάκιο, σύμφωνα με τον ισχύον πίνακα, λαμβάνουν στελέχη με 39 έτη υπηρεσίας, δηλαδή επί του πρακτέου ουδείς, καθόσον, στα 35 χρόνια υφίσταται η αυτεπάγγελτη αποστρατεία, τόσο ηλικιακά, όσο και με ευδόκιμο τερματισμό. Συμπερασματικά λοιπόν, εξάγεται εκ του ασφαλούς των αναγραφομένων σε αυτό το έγγραφο, ότι σχεδόν κανείς ποτέ δεν θα δει αυτό το ποσό των 2.145 €, στην μισθοδοσία του.
    Στο παραπάνω έγγραφο, επίσης δεν αναφέρονται αναλυτικά, όπως θα έπρεπε, στα ενδιάμεσα κλιμάκια των 30,31,32,33,34,35 ετών ,αφού ο χρόνος πρώτης μισθοδοσίας λογίζεται νομοτελειακά από την τέλεση της προαγωγής σε Ανθλγό στα 30 έτη. Σήμερα με το ισχύον μισθολόγιο, από τα 31 έτη. στο βαθμό Ανθυπασπιστή. Μέχρι τα 35 έτη, είναι στο 3ο κλιμάκιο, δηλαδή 2009 €. Από τα 36 έως τα 38 έτη στο 2ο κλιμάκιο, δηλαδή 2039 € και από τα 36 έως τα 40 έτη, στο 1ο κλιμάκιο, δηλαδή 2109 €.
    Αυτό που προσδιορίζει σαφώς το έγγραφο είναι το τελικό ετήσιο κόστος της όλης παρέμβασης, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμίσεων και των συναδέλφων ΟΒΑ, το οποίο τονίζεται ότι δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 8.600.000 €. Δεν νομίζουμε πως τιμά κανέναν, η φράση του εν λόγω κειμένου, επί του υφιστάμενου υπηρεσιακού εγγράφου, ήτοι «Το προκαλούμενο κόστος δεν δύναται να υπερβαίνει ετησίως το ύψος των 8.600.000 ευρώ.». Δηλαδή, αν δύναται να το εκλάβει νοήμων ανθρώπινος νους, μας γνωρίζετε ότι αυτό είναι σε κάθε περίπτωση, όσοι και αν είναι οι δικαιούχοι, πάρτε το και μοιράστε το ανάλογα, αλλά σε κάθε περίπτωση, μέχρι εκεί που φτάνει το ποσό, με ορισμένο πάντοτε και δεδομένο, τα 2145 € στο 1ο κλιμάκιο. Τέτοιες προχειρότητες εάν καταλαβαίνουμε σωστά το νόημα του κειμένου, δεν αρμόζουν σε σοβαρές παρεμβάσεις και τυγχάνουν της καταφανούς και μεγίστου προσβολής της ηθικής και της αξιοπρέπειας, ανθρώπων οι οποίοι επί 35 έτη προσέφεραν στην Υπηρεσία και στην Πατρίδα και ορισμένοι εξ’ αυτών, εξακολουθούν να εργάζονται και να προσφέρουν.
    Δεν προσδιορίζονται επίσης, τα ποσά της αναδρομικότητας. Αυτό δε και εάν είναι κάπως πονηρό, αφού αφήνει στον αναγνώστη, να κατανοήσει πως ίσως ο χρόνος ψήφισης του Νομοσχεδίου, εντέχνως για μια ακόμη φορά, να σπρώχνετε προς στο 2023, προκειμένου να μην δοθούν αναδρομικά των προηγουμένων ετών. Δηλαδή αυτή είναι η βούληση της Ελληνικής Πολιτείας απέναντι στου μονιμοποιηθέντες Αξκους ΕΜΘ, τους οποίους σημειωτέων, αξίζει να επαναληφθεί πολλάκις ότι έχετε εναποθέσει επί σειράς ετών στο περιθώριο της ανθρώπινης απαξίωσης, παρά το γεγονός όπου αυτοί οι άνθρωποι στελεχώνουν μάχιμες μονάδες, Επιτελεία, κ.λ.π.
    Καλό θα είναι λοιπόν, αφού επιβεβαιωθεί η γνησιότητα του εγγράφου να ζητηθούν εξηγήσεις αλλά και διευκρινίσεις, σε ένα έγγραφο που «εντέχνως» διέρρευσε, καθότι, οφείλονται αν μη τι άλλο, το λιγότερο σαφείς και εμπεριστατωμένες απαντήσεις εν τω συνόλω του και κατά συνάφεια δε με το προς διαβούλευση Σχεδίου Νόμου του ΥΠΕΘΑ, έτσι ώστε να εκλείψει ο κατά συρροή χρόνιος και διαρκής παραγωνισμός των Αξκών αυτής της κατηγορίας και αν μη τι άλλο, να λαμβάνουν επί του ακεραίου τις έννομες αποδοχές τους, τόσο ε.ε. όσο και εν αποστρατεία. Είναι αδιανόητη η συνεχής και αδιάλειπτη καταλήστευση του εισοδήματός τους

    Τέλος,
    Εύχομαι ολόψυχα Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχές το Νέο Έτος με υγεία σωματική, ψυχική και πνευματική καθώς και τύχη για όλο τον κόσμο, συν Θεώ.
    Να είναι ευλογημένο και ο Τριαδικός Θεός, να προσδίδει απλόχερα, τα επουράνια και Θεία αγαθά επί Γής.
    Η Γέννηση του Θεανθρώπου και Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και η Ανατολή του Νέου Έτους. να γεμίσει τις καρδιές όλων μας με θεία φώτιση και γαλήνη ψυχής και καρδίας καθώς και περισσή αγάπη για τον πλησίον.

    Μετά σεβασμού, εκτιμήσεως και τιμής
    ε.ε Υπλγός προέλευσης ΕΜΘ

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 17:37 | Ιωάννου Ι

    Δώστε λύση στο συνταξιοδοτικό των ΕΠΟΠ αμεσα

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 17:45 | Ιάκωβος Ζυρίνογλου

    27 Δεκεμβρίου 2022, 12:47 | ΒασίληςΜόνιμος ΣύνδεσμοςΩς Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών.Διοριστηκαμε με τον Νόμο των ΕΠΟΠ για 35 χρόνια υπηρεσίας,και όχι αποστρατεία στα 50 με το ΝΔ του 74

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 16:03 | Δημήτρης Δουλγέρης

    Οι Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ) έχουν εγκλωβιστεί λόγω μιας αβλεψίας του νομοθέτη, με αποτέλεσμα να αποστρατεύονται πρόωρα στα 50 έτη λόγω ενός αναχρονιστικού νομοθετήματος του 1974 (ΝΔ 445) το οποίο δεν τους εξασφαλίζει την ισότιμη αντιμετώπισή τους με τα υπόλοιπα στελέχη των ΕΔ. Χιλιάδες ΕΠΟΠ και οι οικογένειές τους βρίσκονται σε αβεβαιότητα διότι η Πολιτεία αποφεύγει συστηματικά να δώσει λύση στο πρόβλημα. Η λύση, όπως έχει προτείνει η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), είναι απλή: κατάργηση των ηλικιακών ορίων για τους ΕΠΟΠ, ώστε να μπορούν να έχουν ισότιμη σταδιοδρομία και ισότιμο δικαίωμα στην κατοχύρωση ασφαλιστικών 40 ετών που προβλέπει ο ν.3865/2010. Η αβλεψία του νομοθέτη μπορεί να διορθωθεί, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση.

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 16:27 | Αλεξανδρος Κ.

    Δώστε λύση στο συνταξιοδοτικο των ΕΠΟΠ!

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 16:22 | Γιωργος

    ας δώσει λύσει η κυβέρνηση και ας διαλέξει ο κάθε ένας ότι των συμφέρει

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 16:35 | Δημήτρης Κ.

    Δεν υπάρχει λύση για το συνταξιοδοτικό των ΕΠ.ΟΠ.
    Ο απαρχαιωμένος νόμος του 1974 αφήνει έρμαιους 20.000+ στρατιωτικούς.
    Σημαντικό να βρεθεί μία βιώσιμη λύση και να μη ληφθούν υπόψιν προτάσεις «τύπου ΕΟΘ».

    Κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα» τόσες ψυχές με τις οικογένειες τους με το αντικειμενικά πιο σοβαρό πρόβλημα απ’όλα, περιμένοντας αυτό το νομοσχέδιο κι όχι μόνο δε βρίσκεται λύση γι αυτό το σοβαρό θέμα, αλλά δεν τους συμπεριλαμβάνεται καν. Απλά απαράδεκτο..

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 16:39 | Γιώργος

    Ως επαγγελματίας οπλίτης ζητώ:
    1) την άμεση επίλυση του συνταξιοδοτικού
    2) την προσμέτρηση όλων των έξτρα ωρών εργασίας (υπηρεσίες, ασκήσεις, κτλ) ως επιπλέον χρόνου ασφάλισης δίχως επιπλέον κρατήσεις (κάτι που θα βοηθήσει ως ένα βαθμό την επίλυση του συνταξιοδοτικού).

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 16:01 | Dimitrios

    Ως επαγγελματίας οπλίτης ζητώ:
    1) την άμεση επίλυση του συνταξιοδοτικού
    2) την προσμέτρηση όλων των έξτρα ωρών εργασίας (υπηρεσίες, ασκήσεις, κτλ) ως επιπλέον χρόνου ασφάλισης δίχως επιπλέον κρατήσεις (κάτι που θα βοηθήσει ως ένα βαθμό την επίλυση του συνταξιοδοτικού).

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 16:34 | Νικόλας

    Δεν μπορώ να καταλάβω ότι πρέπει να αναφέρουμε και να συζητάμε κάτι τόσο προφανές ! Να δώσουμε στους ΕΠΟΠ σύνταξη άντε και κανένα βαθμό… Τόσα χρόνια ποιοί κάνουν υπηρεσίες στα σύνορα; Ποιοί κάνουν συντηρήσεις; Ποιοί κάνουν παρελάσεις; Ποιοί καλούνται στις φωτιές και στις θεομηνίες; Εάν δεν είναι οι παραπάνω να τους απολύσετε όλους άμεσα… Καλές γιορτές και ελπίζω να μην τελειώσει η ελπίδα στα σπίτια και στο μέλλον συναδέλφων ΕΠΟΠ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 16:43 | Γιώργος Κ

    Άμεση λύση στο συνταξιοδοτικο των ΕΠΟΠ

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 16:31 | Βασιλης

    Ως Επαγγελματίας Οπλίτης ζητάω να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου προς επίλυση το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών.

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 16:20 | Γεώργιος Καρράς

    Παρακαλώ δώστε λύση στο συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών… Υπάρχουν χιλιάδες οικογένειες με υποχρεώσεις και προβλήματα που αγωνιούν …

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 16:37 | Μαρκος

    Δώστε λύση σε αυτούς που κρατάνε όρθιο τον κορμό των ενόπλων δυνάμεων!Δεν γίνεται να έχεις υπηρετήσει 25 χρόνια και να σου λένε μετά φύγε!Ας σταματήσει αυτή η αδιαφορία επιτέλους!

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 16:35 | Αναστασία

    Ως επαγγελματίας οπλίτης ζητώ να συμπεριληφθεί εντός νομοσχεδίου το συνταξιοδοτικό των επαγγελματιών οπλιτών! Άμεση επίλυση του συνταξιοδοτικου των ΕΠΟΠ. Όσοι θέλουν να αποχωρήσουν στα 50 να μπορούν με μια αξιοπρεπή σύνταξη κατευθείαν και όσοι θέλουν να παραμείνουν στις τάξεις του στρατού με βαθμολογική εξέλιξη!!!!!

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 16:18 | ΜΑΣΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Να επιλυθεί άμεσα το συνταξιοδοτικο των ΕΠΟΠ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 16:01 | Νικόλαος Καρ

    Δωστε βιώσιμη λύση στο συνταξιοδοτικο των επαγγελματιών οπλιτών. Ολοι πρέπει να ξέρουμε τι μας περιμένει. Δινουμε καθημερινά αγώνα για την πατρίδα και πρέπει να είστε καθαροί απέναντι μας γιατί πίσω μας υπάρχουν και οικογένειες μετά από 20 χρόνια υπηρεσίας. τα αυτονόητα ζητάμε τίποτα παραπάνω.

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 15:28 | Τ. Λ

    Θα παρακαλουσα να λυθεί άμεσα τον συνταξιοδοτικό προβλημα τον επαγγελματιών οπλιτών το οποίο αποτελεί μείζων θέμα. Οι οικογένειες μας είναι αγχωμένος γιατί δεν γνωρίζουμε τι πρόκειται να γίνει μελλοντικά, μήπως να αρχίσουμε να ψάχνουμε δουλειά από τώρα;επίσης κάτι που κάνετε λάθος είναι στον διαχωρισμό δυο θεσμων από μη παραγωγικες σχολές. Ένας μεγάλος αριθμός συναδέλφων μας εμθ κοροιδευουν ότι αυτοί είναι αξιωματικοί και ότι εμάς θα μας δώσουν σουτ στα πενηντα. Δυστυχώς δημιουργειτε προβλημα στα στράτευμα.

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 15:37 | Κωνσταντίνος. Κ

    Ποτέ δεν περίμενα στη ζωή μου ότι θα έκανα τα χαρτιά μου για ΕΠΟΠ θα έδινα τη ζωή μου,θα αποκτουσα πόσα ψυχολογικά και σωματικά προβλήματα από την πίεση της δουλειάς τόσα χρόνια και θα έρθει η στιγμή που κανείς από εκείνους που παίρνουν αποφάσεις δεν θα νοιαστει για μένα. Παρακαλώ να δοθεί λύση προκειμένη να νιώσουν ασφάλεια οι οικογένειες μας.