Άρθρο 48: Θέματα Ιδιωτικών Σχολείων, Φροντιστηρίων και Κέντρων Ξένων Γλωσσών

  1. 1.    Στα ιδιωτικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης απαγορεύεται η χορήγηση άδειας φροντιστηρίου και άδειας κέντρου ξένων γλωσσών. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 της υποπαραγράφου Θ6 της παραγράφου Θ του ν.4093/2012 (Α΄ 222) αντικαθίσταται ως ακολούθως: «Η συστέγαση διαφορετικών μονάδων παροχής εκ­παίδευσης (τυπικής ή άτυπης) και κατάρτισης, οι οποίες ανήκουν στο αυτό φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή ένωση προσώπων, επιτρέπεται, εκτός από τη συστέγαση ιδιωτικών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών».
  2. 2.    Τα φροντιστήρια και τα Κέντρα Ξένων γλωσσών καταθέτουν στις οικείες διευθύνσεις εκπαίδευσης του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων το αναλυτικό εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων, από όπου πρέπει να προκύπτει ο αριθμός των Τμημάτων και των μαθητών του κάθε τμήματος, οι ώρες διδασκαλίας κάθε μαθήματος και ο διδάσκων κάθε διδακτικής ώρας.
  3. 3.    Οι ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών καταθέτουν αμελλητί στις οικείες διευθύνσεις εκπαίδευσης, οι οποίες είναι αρμόδιες για τον έλεγχο των τυπικών προσόντων των διδασκόντων, αντίγραφα των συμβάσεων εργασίας που συνάπτουν με τους διδάσκοντες. Οι ανωτέρω διευθύνσεις εκπαίδευσης υποχρεούται να χορηγούν στις διευθύνσεις του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), στους επιθεωρητές εργασιακών σχέσεων και στις διευθύνσεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τα κατατεθειμένα σε αυτές στοιχεία της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου και του πρώτου εδαφίου της παρούσας παραγράφου. Με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ρυθμίζεται κάθε λεπτομέρεια για την εφαρμογή στοιχεία της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου και του πρώτου εδαφίου της παρούσας παραγράφου.
  4. 4.    Οι ημέρες διακοπών και αργιών των Φροντιστηρίων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Κέντρων Ξένων Γλωσσών καθορίζονται ως εξής:

Α. Διακοπών:

Ι) Χριστουγέννων, από την 24η Δεκεμβρίου έως και τη 2η Ιανουαρίου,

ΙΙ) Πάσχα, από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και Τρίτη του Πάσχα.

Β. Αργιών:

Ι) όλες τις Κυριακές

ΙΙ) τις θρησκευτικές γιορτές των Τριών Ιεραρχών και του Αγίου Πνεύματος

ΙΙΙ) τις εθνικές επετείους της 28ης Οκτωβρίου και 25ης Μαρτίου

IV) 17η Νοεμβρίου

V) την Καθαρά Δευτέρα

VI) την 1η Μαΐου

VII) την κατά τις ισχύουσες διατάξεις ημέρα αργίας για την έδρα κάθε φροντιστηρίου και κέντρου ξένων γλωσσών λόγω τοπικής θρησκευτικής ή εθνικής γιορτής

VIII) τη γιορτή Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

  1. 5.    Κατά τις ημέρες αργιών και διακοπών οι καθηγητές δεν υποχρεούνται να παρέχουν την εργασία τους δικαιούμενοι των αντίστοιχων αποδοχών. Σε περίπτωση απασχόλησης των καθηγητών σε ημέρες Κυριακής, οι αποδοχές  των εργαζομένων προσαυξάνονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
  2. 6.    Το εβδομαδιαίο ωράριο πλήρους διδασκαλίας στα Φροντιστήρια και στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών καθορίζεται στις 21 ώρες. Η συμπλήρωση πλήρους εβδομαδιαίου ωραρίου συνεπάγεται την απονομή 25 ενσήμων μηνιαίως, ανεξαρτήτως της κατανομής των διδακτικών ωρών μέσα στην εβδομάδα.
  3. 7.    Η παρ.2 του αρ. 4 του ν. 682/1977 (Α΄ 244) αντικαθίσταται ως εξής:

«Παρέκκλιση ως προς το ωρολόγιο πρόγραμμα διδασκαλίας και πρόσθετες εκπαιδευτικές δραστηριότητες πέραν του ωρολογίου προγράμματος, είναι δυνατόν να επιτρέπονται, κατόπιν σχετικής  έγκρισης και ελέγχου τήρησης των απαραίτητων προϋποθέσεων από την κατά περίπτωση αρμόδια Δ/νση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις για την παρέκκλιση και για οποιαδήποτε πρόσθετη εκπαιδευτική δραστηριότητα πέραν του ωρολογίου προγράμματος».

  1. 8.    Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου καταργείται η παράγραφος Ζ του άρθρου Πρώτου του Κεφαλαίου Α του ν.4254/2014 (Α’ 85) και οι παράγραφοι 15 και 16 του άρθρου 47 του ν.3848/2010 (Α’ 71) και επανέρχονται σε ισχύ τα άρθρα 30 και 33 του νόμου 682/1977 και η παράγραφος 1 του άρθρου 11 του νόμου 1351/1983.
  2. 9.    Στο άρθρο 30 του ν.682/1977 προστίθεται παράγραφος 12 ως εξής:

«Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής των διατάξεων της παραγράφου 6 του άρθρου 1 του ν.4046/2012 της ΠΥΣ 6/2012 (Α’ 38) και της υποπαραγράφου ΙΑ.12 της παραγράφου ΙΑ άρθρου πρώτου του ν.4093/2013».

 Στην παράγραφο 1 του άρθρου 36 του ν.682/1977 προστίθεται η φράση: «Με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας είναι δυνατό να συμφωνηθούν ευνοϊκότεροι όροι αμοιβής και εργασίας για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς».

  • 22 Ιουνίου 2015, 11:47 | Χαράλαμπος

    Ένας ακόμη νόμος χωρίς πραγματική και ουσιαστική διαβούλευση των εμπλεκομενων φορέων.
    Αξιοσημείωτο ότι το άρθρο ξεκινάει με τη λέξη ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΑΙ !!!!
    Μερικά μόνο ερωτήματα :

    1)Σε περίοδο που όλοι μιλάνε για ανάπτυξη ποιο το όφελος να κλείνεις δραστηριότητες που προσφέρουν τα ιδιωτικά σχολεία και προσφέρουν θέσεις εργασίας, επιπλέον έσοδα στο κράτος και στα ασφαλιστικά ταμεία ;

    2)Με την επιστροφή 20 χρόνια πίσω στο θέμα των αντικαταστάεων εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία στην ουσία καταργεί την αξιολόγηση εργαζμένων στον ιδιωτικό τομέα.Κανείς δεν μπορεί να κριθεί παρα μόνο με την σύμφωνη γνώμη των συνδικαλιστών που συμμετέχουν στα ΠΥΣΔΕ, ΠΥΣΠΕ.

    Η ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ

  • 22 Ιουνίου 2015, 09:43 | Νικος

    Ιδιοκτητης Φροντιστηριου στην Ελλαδα:
    -Επενδυεις χρηματα για να φτιαξεις εναν χωρο τετοιο που ουτε τα σχολεια δεν διαθετουν
    -Ενοικιο
    -Τεβε
    -Ικα καθηγητων
    -Δεη
    -κτλ
    -Εφορια σε διδακτρα που δεν εχεις πληρωθει.
    -Καμια προστασια απο το κρατος
    -Δινεις δουλεια σε τοσο κοσμο και η κυβερνηση σε βλεπει σαν εχθρο της και δινει συνεχως υποσχεσεις πως θα βρει τον τροπο να σε κλεισει.

    Μηπως να τα κλεισουμε και να το γυρισουμε στα ιδιαιτερα(μαυρα) μαθηματα τα οποια και προστατευετε μεσα απο την αδιαφορια σας.
    Λιγο προστασια και σεβασμος στις επιχειρησεις που βοηθουν την ελληνικη οικονομια -οσο και να μην το παραδεχεστε- δεν βλαπτει.

  • 22 Ιουνίου 2015, 06:19 | ΜΑΝΟΣ ΔΟΡΚΟΦΥΚΙΣ

    Σε σχέση με το άρθρο 48 είναι δυνατόν τη στιγμή που στο δημόσιο σχολείο επιτρέπεται η προσφορά φροντιστηριακών μαθημάτων μέσω της «αντισταθμιστικής εκπαίδευσης», στο ιδιωτικό να μην επιτρέπεται η προσφορά φροντιστηριακών μαθημάτων ούτε στους ίδιους τους μαθητές του?
    Ως ιδιωτικός εκπαιδευτικός θεωρώ ότι η λειτουργία του εσωτερικού φροντιστηρίου πρέπει να επιτρέπεται στα ιδιωτικά σχολεία στις ίδιες μέρες ώρες που λειτουργούν και τα επίσημα φροντιστήρια.
    Μάνος Δορκοφύκης

  • 21 Ιουνίου 2015, 23:34 | Κατερίνα

    Εκπλήσσομαι που ακόμη κι εδώ κάποιοι εκπρόσωποι της εργοδοσίας, αρνούνται τα ισχύοντα δια του νομού. Δεν είμαστε τεμπέληδες διεκδικούμε τα κεκτημένα μας κύριοι, και κεκτημένο μας από το 1983 είναι οι διακοπές Χριστουγέννων και Πάσχα. Όσο για τις αφιλοκερδώς προσφερόμενες Κυριακές, άραγε οι καθηγητές πληρώνονται για αυτές; Η μήπως ως είθισται μένουν απλήρωτοι;

    Κεκτημένο μας επίσης τα 25 ένσημα για 18ωρη εργασία, ας μην γελιόμαστε, ποιος καθηγητής έχει πλέον 18ωρη εργασία; Γιατί οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας, στρέφονται κατά αυτής της ρύθμισης; Μήπως γιατί έτσι επιτέλους θα μετρήσει και η προϋπηρεσία μας; Μήπως επειδή δεν θα δουλεύουμε 2 χρόνια για να αποκτούμε τυπικά ένα χρόνο προϋπηρεσία;

    Έλεγχοι! Κάντε όσους περισσοτέρους μπορείτε, ελεγκτές του ΙΚΑ, του ΣΕΠΕ και του ΣΔΟΕ και σε κάποιες περιπτώσεις και του Υγειονομικού.

    Εκπρόσωποι του υπερκέρδους, έχουν πείσει γονείς και παιδιά πως χρειάζονται αμέτρητες ώρες για να πέτυχουν στις πανελλαδικές. Οι ίδιοι που προτείνουν στους μαθητές να απέχουν από το σχολείο, τώρα θέλουν να πείσουν και την κυβέρνηση πως οι καθηγητές δεν χρειάζονται διακοπές ή ας το θέσω καλυτέρα, χρειάζονται αλλά σε καμία περίπτωση πληρωμένες.

  • 21 Ιουνίου 2015, 21:42 | Αναστασία

    Εργαζόμενη σε ΚΞΓ.

    1. Γιατί να υπάρξει διαφοροποίηση ως προς τις αργίες και τις διακοπές σε σχέση με αυτές των σχολείων; Ποια η λογική και ποιους εξυπηρετεί;
    2. Γιατί το εβδομαδιαίο ωράριο πλήρους διδασκαλίας να αυξηθεί στις 21 ώρες; Για να μην πάρουμε σύνταξη ούτε στην μεθεπόμενη ζωή;
    3. Καμία μέριμνα ως προς το ωρομίσθιο; Το 3,52 δε σας λέει τίποτα;

  • 21 Ιουνίου 2015, 21:26 | Είλωτας ιδιωτικός εκπαιδευτικός

    Είμαι ένας από τους χιλιάδες ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς που εδώ και 5 χρόνια δεν τολμούμε να μιλήσουμε, καθώς η αθλιότητα των αναιτιολόγητων απολύσεων μας εξαναγκάζει σε φίμωση για τερατώδεις παρανομίες στα σχολεία μας. Το συγκεκριμένο άρθρο επιφέρει και πάλι συνθήκες αξιοπρέπειας, αλλά σίγουρα χρειάζονται κι άλλα πράγματα (αξιοκρατική επιλογή διευθυντών στα ιδιωτικά σχολεία κατά κύριο λόγο, διότι ένας σημαντικός ρόλος που η ανομία κυριαρχεί στην ιδιωτική εκπαίδευση είναι ότι οι διευθύνσεις των σχολείων είναι ανεξέλεγκτες. Οι διευθυντές επιλέγονται αποκλειστικά από τους σχολάρχες, επομένως εκτελούν τις εντολές τους κι όχι τη νομοθεσία).

    Ένας από αυτούς είχε το θράσος επώνυμα στην παρούσα δημόσια διαβούλευση (και μιλώ για θράσος, διότι τον διαβάζουμε πολλοί που έτυχε να εργαστούμε στο σχολείο του) να υπερασπίζεται τα φροντιστήρια μέσα στα ιδιωτικά σχολεία.Ο κ. Ηλίας Βασιλάκης, υποδιευθυντής των Ουρσουλινών, με γαλατική πράγματι ευγένεια, χωρίς αιχμές για κανέναν, υπερασπίζεται το δικαίωμα των ιδιωτικών σχολείων να φιλοξενούν φροντιστήρια.

    Δεν τον αδικώ. Ο άνθρωπος εκτελεί εντολές ανωτέρων. Και γιατί όχι; Όλοι αυτοί θησαυρίζουν εις βάρος των κορόιδων (ημών δηλαδή) που εργαστήκαμε στα φροντιστήρια του σχολείου του διδάσκοντας ατελείωτες ώρες Γαλλικά χωρίς διοριστήριο, με ψίχουλα. Με μόνο κίνητρο τους εκβιασμούς και τις απειλές του ιδίου και της «ομάδας» του. Ή κάνεις τον είλωτα και εισπράττεις τα ψίχουλα, ή απολύεσαι. Η εκμετάλλευση τύπου Μεσαίωνα σε όλο της το μεγαλείο.

    Και αυτή η πραγματικότητα αφορά το 90% των ιδιωτικών σχολείων (τουλάχιστον από όσα έχω εργαστεί εγώ και οι άνθρωποι του κύκλου μου). Μαύρη εργασία και ανελέητη εκμετάλλευση των εκπαιδευτικών. Στην καριέρα μου ως ιδιωτικός εκπαιδευτικός τα έχω κάνει όλα. Από τραπεζοκόμος μέχρι συνοδός σε σχολικά λεωφορεία. Από κηπουρός μέχρι λαντζιέρης. Κι όλα αυτά φυσικά ελέω της προηγούμενης «φιλελεύθερης» νομοθεσίας που έδινε το δικαίωμα στους ιδιοκτήτες να μας περνάνε από τη μηχανή του κιμά.

    Και για να τελειώνουμε με την αθλιότητα των φροντιστηρίων στα ιδιωτικά σχολεία. Υποτίθεται ότι οι γονείς πληρώνουν μεγάλα ποσά για να βάλουν το παιδί τους σε ένα ιδιωτικό σχολείο για να γλιτώσουν τα εξτρά φροντιστήρια. Αυτοί που μάχονται για να μην καταργηθούν (όπως ο κ. Βασιλάκης που μάλιστα επικαλείται και την Αριστερά, τρομάρα του!) δεν θα πρέπει να λογοδοτήσουν κάποια στιγμή στους γονείς για την αποτυχία τους; Ή μήπως δεν είναι αποτυχία και είναι εσκεμμένη μεταφορά πελατείας από το πρωί στο απόγευμα για να ξεζουμίζουν τους γονείς και να τους αναγκάζουν να βάζουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη;

    Επαναλαμβάνω ότι οι προθέσεις του Υπουργείου είναι ορθές, φοβούμαι όμως, επειδή ξέρω πού ζούμε, ότι οι παρανομίες δύσκολα θα ελεγχθούν. Θέλει ισχυρή πολιτική βούληση και κόπο. Για να δούμε, μήπως ξημερώσει άσπρη μέρα ακόμη και για εμάς…

  • 21 Ιουνίου 2015, 20:37 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΦΕΙΑΔΑΚΗΣ

    Αξιότιμοι κύριοι,
    από τη διατύπωση των επιμέρους διατάξεων του άρθρου 48 γίνεται αντιληπτό ότι πρόκειται για φωτογραφικές ρυθμίσεις εναντίον των φορέων της μη τυπικής ιδιωτικής εκπαίδευσης. Προφανώς οι ιθύνοντες αδιαφορώντας για τον ουσιαστικό διάλογο επιλέγουν μονομερώς τους συνομιλητές και «συμμάχους» τους αδιαφορώντας επιδεικτικά γι’ αυτούς που δομούν και λειτουργούν ένα φροντιστήριο.
    Με τις παραγράφους 2 και 3 ο έλεγχος των φροντιστηρίων ως προς τα προγράμματα, τα τμήματα και τους εργαζόμενους επιστρέφει στα κατά τόπους γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και από εκεί στις διευθύνσεις του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) και στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Δηλαδή, αντί να ακολουθηθούν μέθοδοι απλοποίησης των διαδικασιών δημιουργούνται πρόσθετες γραφειοκρατικές υποχρεώσεις. Επιπλέον στο μυαλό του συντάκτη υπάρχει μόνο η κρατική αντίληψη του οργανωτικού ελέγχου ενός εκπαιδευτικού φορέα, αφού «σκοπίμως αγνοεί» ότι τα φροντιστήρια οργανώνουν τα προγράμματά τους σύμφωνα με τις ανάγκες υποστήριξης των μαθητών τους -και όλα αυτά δηλώνονται στο σύστημα Εργάνη του Υπουργείου Εργασίας.
    Επίσης, με την παράγραφο 6, ορίζονται οι 21 ώρες απασχόλησης για την πλήρη ασφάλιση 25 ενσήμων του εκπαιδευτικού των φροντιστηρίων. Στα κρατικά σχολεία ως πλήρες ωράριο ορίζονται οι 23 ώρες, ενώ σε αυτές προστίθενται και διοικητικά καθήκοντα 7 ωρών (σύνολο 30 ώρες). Στην περίπτωση αυτή το Υπουργείο Παιδείας -ως άλλο Υπουργείο Εργασίας – υπερβαίνει τις αρμοδιότητές του και αυθαιρετεί ορίζοντας το ωράριο εργασίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις εκπαίδευσης -γεγονός που προβληματίζει ως προς τη σκοπιμότητα, αλλά και προκαλεί ερωτηματικά ως προς το σύννομο περιεχόμενο αυτής της διάταξης.
    Περιέργως –αν και το υπουργείο αποπειράται να «τακτοποιήσει» την εκπαίδευση- δεν γίνεται αναφορά στην εκπαιδευτική παραοικονομία, η οποία ενδημεί και ανδρώνεται στο χώρο των ιδιαιτέρων μαθημάτων από επίορκους εκπαιδευτικούς του κρατικού σχολείου ή από παράνομους ιδιώτες.
    Από την άλλη, ενώ το υπουργείο παρεμβαίνει στη λειτουργία των φροντιστηρίων, δεν ενδιαφέρεται ούτε ρυθμίζει τα οικοδιδασκαλεία, τα οποία λειτουργούν ανεξέλεγκτα ανά τη χώρα ως επίσημα φροντιστήρια.
    Τα νόμιμα Φροντιστήρια ως έκφραση της μη τυπικής εκπαίδευσης υπάρχουν σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο, αλλά πουθενά δεν διώκονται ούτε επιχειρείται παρέμβαση στη λειτουργία τους σα να ευθύνονται αυτά για τα δεινά της εκπαίδευσης.

  • 21 Ιουνίου 2015, 20:22 | Χαράλαμπος Αντωνίου

    Κ. Παντελή Λ.
    Έχετε ερμηνεύσει τα πάντα στο σχόλιο μου σύμφωνα με τη δική σας οπτική γωνία, λάθος κατά την άποψη μου..
    Έτσι λοιπόν να σας αναφέρω πως δεν γνωρίζω τι γίνεται στα Κ.Ξ.Γ. μιας και έχω φροντιστήριο Μ.Ε. Ως εκ τούτου η απόδοση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών γίνεται κανονικά όλα αυτά τα χρόνια όπως ο νόμος ορίζει, (παρόλο που τα χρωστούμενα έχουν χτυπήσει κόκκινο και τα οποία το κράτος θεωρεί ότι τα έχω εισπράξει) σε αντίθεση με τους καθηγητές του δημοσίου που κάνουν μαύρα ιδιαίτερα μαθήματα και όχι μόνο δεν αποδίδουν φόρους αλλά απαξιώνουν το ίδιο το ρόλο του σχολείου . Όλα τα στοιχεία για τις ώρες εργασίας των καθηγητών, τις αλλαγές ωραρίων και των συμβάσεων κατατίθενται μηνιαίως στο ΙΚΑ στην επιθεώρηση εργασίας και στο σύστημα εργάνη πράγμα που δε γνωρίζεις. Όλοι αυτοί λοιπόν οι φορείς μπορούν να συνεργαστούν ώστε να πάρει η δευτεροβάθμια τα στοιχεία τα οποία και θα στείλει πίσω (;). Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι όχι μόνο δεν κάνουμε διακοπές αλλά είμαστε αφιλοκερδώς κάθε κυριακή και κάθε χρονική περίοδο εκεί για τα παιδιά που θέλουν να γράψουν διαγωνίσματα ή θέλουν παραπάνω βοήθεια σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη μελέτη τους. Τα τελευταία 10 έτη έχουμε αλλάξει μόνο έναν καθηγητή αν αυτό σας απαντάει στην ερώτηση πόσο πληρώνουμε τους καθηγητές μας και πόσο ευχαριστημένοι είναι από τη συνεργασία μας.
    Ο χώρος αυτός δεν είναι χώρος προσωπικής αντιπαράθεσης ούτε συζήτησης μεταξύ σχολιαστών, είναι χώρος παράθεσης απόψεων για τη βελτίωση του νομοσχεδίου.

  • 21 Ιουνίου 2015, 19:05 | Θανασης Z

    Θεσμοθετούνται εξαίρεσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών από την κατάργηση των ρητρών μονιμότητας στον ιδιωτικό τομέα Δηλαδη θα ειναι μονιμοι??????

  • 21 Ιουνίου 2015, 18:56 | Θανασης

    Καταργούνται οι παρεκκλίσεις, αφού πρέπει να εγκρίνονται από τους διευθυντές εκπαίδευσης με όρους και προϋποθέσεις που θα ορίζονται αργότερα με υπουργική

  • 21 Ιουνίου 2015, 18:52 | Θανασης

    Υπαρχει η δυνατότητα σύναψης ΣΣΕ και επειδή είναι αντισυνταγματικό να έχουν οι ιδ. εκπηναιδευτικοί και ΣΣΕ και εξομοίωση με τους δημόσιους, κάνουν το πρώτο βήμα για την κατάργηση της μισθολογικής – βαθμολογικής εξομοίωσης με τους δημόσιους ??(πχ ημέρες άδειας και ώρες εβδομαδιαίας διδασκαλίας θα είναι τελικά και αυτές μέρος των όρων της ΣΣΕ)??

  • 21 Ιουνίου 2015, 16:24 | Παντελής Λ..

    Ο ιδιοκτήτης φροντιστηρίου κ. Χαράλαμπος Αντωνίου γράφει: «1. η δεύτερη παράγραφος παράγραφος το μόνο που καταφέρνει είναι αύξηση της γραφειοκρατίας αφού όλα τα στοιχεία αυτά κατατίθενται στις αρμόδιες υπηρεσίες (ΙΚΑ, Επιθεώρηση Εργασίας) μηνιαίως και στο σύστημα Εργάνη». θεωρεί δηλαδή ότι αν «τα στοιχεία καταπείθονται και στις αρμόδιες διευθύνσεις εκπαίδευσης του υπουργείο παιδείας με το αναλυτικό εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων, όπου πρέπει να προκύπτει ο αριθμός των τμημάτων και των μαθητών του κάθε τμήματος, οι ώρες διδασκαλίας κάθε τμήματος κι ο διδάσκων κάθε διδακτικής ώρας». Είναι μία προφανής δικαιολογία των εργοδοτών για να απασχολούνται στα ΚΞΓ υποανασφάλιστοι και εντελώς ανασφάλιστοι εργαζόμενοι που κάποιες φορές, ορισμένοι από αυτούς, δεν έχουν τα τυπικά προσόντα για να εργάζονται ως καθηγητές. Στο σημείο 2 της επιστολής του μας λέει ότι πληρώνει φόρους κλπ! Τι εννοεί; Μήπως δεν έπρεπε να πληρώνει; Γιατί δεν αναρτά εδώ πέρα το μισθολόγιο των καθηγητών (χωρίς το όνομά τους τους) που απασχολεί για να δούμε πόσο τους πληρώνει; Γιατί δεν μας λέει πόσος είναι ο μέσο μηνιαίος μισθός των καθηγητών που απασχολεί; Η παρανομία και εισφοροδιαφυγή είτε αφορά τα κξγ είτε τα ιδιαίτερα μαθήματα (όταν είναι παράνομα) πρέπει να παραχθεί. Μας λέει επίσης ότι «3. Η αύξηση ημερών των διακοπών του Πάσχα και των Χριστουγέννων θα δημιουργούσε μεγάλο πρόβλημα… «. Ωστόσο πρέπει να του πούμε ότι αυτό που προτείνει το άρθρο 4 για τις ημέρες Διακοπών και αργιών δεν είναι τίποτα άλλο από ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΗ των ημερών αδείας και Διακοπών που είναι σε ισχύ από το 1983 και προβλέπει ότι τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών δεν παρέχουν μαθήματα από 24 Δεκεμβρίου μέχρι και την 7η Ιανουαρίου, από τη Μεγάλη Δευτέρα μέχρι και την Κυριακή του Θωμά κλπ. Ας διαβάσει ο κ. Αντωνίου το ΦΕΚ 652, τ.Β’/1983, η μήπως διαβάζοντάς το θα του αυξηθεί η γραφειοκρατία; Η παράγραφος 4 λοιπόν του νομοσχεδίου πρέπει να αλλάξει γιατί απορυθμίζει κάτι που ισχύει. Πρέπει να εναρμονιστεί με το παραπάνω ΦΕΚ και σύμφωνα, λοιπόν, με αυτό που δεκαετίες ισχύει, πιστεύουμε ότι το εφαρμόζει και ο κ. Αντωνίου, είναι ο νόμος αυτό και συνομολογούσαν άλλωστε και οι εργοδοτικές ενώσεις στις ΣΣΕ που υπέγραφαν με τους εκπροσώπους του εργαζομένων (ΟΙΕΛΕ) και είχαν ισχύ νόμο αφού κηρύσσονταν υποχρεωτικές. Οι εργοδότες θέλουν τις ημέρες των εορτών και του Πάσχα να πηγαίνουν οι ίδιοι διακοπές και να υποχρεώνουν τους καθηγητές σε υποχρεωτική άδεια και χωρίς να τους πλήρωναν όπως κανονικά θα εργαζόντουσαν. Κι αν οι μαθητές στην περίπτωση που το υπουργείο αποφασίσει τελικά να απορρυθμίσει τις διακοπές εορτών και το δικαίωμα στην ξεκούραση μαθητών και σπουδαστών των εορτών των ΚΞΓ θα θεωρούν τους καθηγητές υπεύθυνους που οι μαθητές δεν θα προσέρχονται στα μαθήματα και δεν θα τους καταβάλουν τις αποδοχές. Για μαύρα ιδιαίτερα μέσα στα κξγ με μαθητές που δεν εγγράφονται πουθενά ο κ.Αντωνίου δεν έχει ακούσει; Όλοι οι συνάδελφοι τα ξέρουν! Η χώρα βοά! Τα καταθέτουν με ερωτήσεις και οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στην Βουλή: http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/7732039.pdf

  • 21 Ιουνίου 2015, 14:22 | Χαράλαμπος Αντωνίου

    Ως ιδιοκτήτης μικρού φροντιστηρίου μέσης εκπαίδευσης στην επαρχία θα ήθελα να παρατηρήσω τα εξής:
    1. Η δεύτερη παράγραφος το μόνο που καταφέρνει είναι αύξηση της γραφειοκρατίας αφού όλα τα στοιχεία αυτά κατατίθενται στις αρμόδιες υπηρεσίες (ΙΚΑ, Επιθεώρηση Εργασίας) μηνιαίως και στο σύστημα Εργάνη.
    2. Σαν επιχειρήσεις τα φροντιστήρια αν και δέχονται όλες τις συνέπειες της κρίσης (φορολογία, μείωση εσόδων, απλήρωτες υπηρεσίες ενώ οι αποδείξεις κόβονται) αποδίδουν φόρους στο κράτος και στα ασφαλιστικά ταμεία. Το φαινόμενο των μαύρων ιδιαιτέρων από καθηγητές του δημοσίου όχι μόνο δεν είναι σπάνιο αλλά τουλάχιστον στην επαρχία έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Οι καταγγελίες δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα αφού δεν υπάρχει το νομικό πλαίσιο για την τιμωρία των συγκεκριμένων «καθηγητών». Μια πρόταση είναι να απαγορευθεί η εξωσχολική δραστηριότητα των κατ’οίκον μαθημάτων των διορισμένων καθηγητών έστω και «δωρεάν» όπως κάποιοι επ’αυτοφώρω συλληφθέντες ισχυρίζονται και αθωώνονται και να επιβληθεί κάποτε επιτέλους ο όποιος νόμος υπάρχει για επίορκους καθηγητές. Άλλωστε αν δεν είναι ικανοποιημένοι με το μισθό τους ή με τις συνθήκες εργασίας τους μπορούν να παραιτηθούν.Υπάρχουν χιλιάδες άξιοι και ηθικοί συνάδελφοι με όρεξη για δουλειά.
    3. Η αύξηση ημερών των διακοπών του Πάσχα και των Χριστουγέννων θα δημιουργούσε μεγάλο πρόβλημα αφού οι παράνομοι «ιδιαιτεράδες» δουλεύουν με απαίτηση και των ίδιων των παιδιών ακόμα και ως τις 31 Δεκεμβρίου τα Χριστούγεννα. Άλλωστε τα παιδιά είναι αυτά που δημιουργούν τις ανάγκες για παραπάνω ώρες και όχι το αντίθετο.

  • 21 Ιουνίου 2015, 13:23 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ( ΚΑΙ ΤΙΣ 15 ΗΜΕΡΕΣ ) ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΛΕΙΣΤΑ .ΩΡΑΙΑ .ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΦΩΝΑΖΕΤΕ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΝ ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ. (ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΙΔΙΑΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ) ΟΤΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΟΤΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΟΥ ΜΑΘΗΜΑ ΕΝ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΑ ΜΑΥΡΑ ΓΚΡΟΥΠΑΔΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΔΙΟΡΙΣΤΟΥΣ.ΘΕΛΕΤΕ ΔΗΛ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ

  • Κύριοι Υπουργοί,
    Α.
    Η extra κατ’ οίκον (ή σε φροντιστήριο Μ.Ε.)ενίσχυση έρχεται να καλύψει κενά του εκπαιδευτικού συστήματος (πολλοί μαθητές ανά τάξη στο σχολείο τη στιγμή που η αναλογία καθηγητή/μαθητές στο φροντιστήριο είναι σαφώς υπέρ του μαθητή).
    Ως εκ τούτου, αν και εκπαιδευτικός του Δημοσίου, αναγνωρίζω την αναγκαιότητα της συμπληρωματικής ενίσχυσης των μαθητών που κρίνουν ότι έχουν ανάγκη.
    Κάποιοι αναφέρονται στα ‘παράνομα’ ιδιαίτερα.
    Ο κλάδος μας δέχεται συλλήβδην επιθέσεις, για ιδιαίτερα μαθήματα που κάνουν ελάχιστοι εξ’ αυτών.
    Πρόταση: απελευθέρωση του ιδιαίτερου (και φροντιστηριακού)μαθήματος σε όλους τους εκπαιδευτικούς, με προϋποθέσεις:
    1. Άδεια από την οικεία Δευτεροβάθμια Διεύθυνση, κατόπιν αίτησης τόσο του διδάσκοντα, όσο και του κηδεμόνα του μαθητή, (σε περίπτωση κατ’ οίκον διδασκαλίας), έτσι ώστε η Δ/νση να μπορεί να διαπιστώσει ότι ο εν λόγω μαθητής δεν είναι μαθητής του διδάσκοντα στο σχολείο του.
    2. Εξασφάλιση ενός minimum απόστασης από το σχολείο του διδάσκοντος (σε περίπτωση εργασίας σε φροντιστήριο), π.χ. σε άλλο δήμο.
    3. Ό,τι άλλο λογικό σκεφτεί ο Νομοθέτης, που πιθανόν να μού διαφεύγει στην παρούσα φάση.

    Το κράτος θα ωφεληθεί από την extrs είσπραξη φόρων, και θα διασφαλιστεί το κύρος και η αξιοπιστία του εκπαιδευτικού από ανεπιβεβαίωτες φήμες και ‘λάσπη’.

    Β.
    Πώς μπορείτε, από δω και πέρα, να επεξεργαστείτε τη νομοθεσία, έτσι ώστε να μην αδικούνται οι αδιόριστοι συνάδελφοι με προϋπηρεσία στη δημόσια εκπαίδευση (και ΑΣΕΠ) αναφορικά με συναδέλφους ‘απολυμένους’ και απολυμένους της ιδιωτικής εκπαίδευσης, ως προς την είσοδο (κατ΄αρχάς)και την κατάταξη στους πίνακες (αναπληρωτών/διορισμών), και τους διορισμούς ακολούθως;

    Γ.
    Πώς μπορείτε να εξασφαλίσετε την διαφανή πρόσληψη των συναδέλφων του ιδιωτικού τομέα στα ιδιωτικά σχολεία, (μέσα από την επετηρίδα τους, ίσως;) και όχι λόγω γνωριμιών πράγμα που κατά κόρον συμβαίνει;

    Ευχαριστώ.

  • 21 Ιουνίου 2015, 12:00 | Μιχάλης Αμοιραδάκης

    Κύριε Υπουργέ

    Επί του νομοσχεδίου:
    1. Το φροντιστήριο, όπως κάθε χώρος εργασίας, οφείλει να σέβεται (προσωπικά, θα έλεγα και να τιμά), τους ανθρώπους – εργαζομένους του. Το Κράτος, νομοθετώντας, οφείλει να ορίζει τα συστατικά και το πλαίσιο διαχείρισης αυτού του σεβασμού, χαράσσοντας με σαφήνεια τα όρια μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας. Ωστόσο, το Κράτος που τώρα εσείς υπηρετείτε, έχει αποδείξει ότι είναι ανίκανο να διαφυλάξει την τήρηση των κανόνων που το ίδιο θέτει, προφυλάσσοντας τους νόμιμους από τους παράνομους. Τίποτα δεν ακούω και πουθενά δεν βλέπω να νοιάζεστε, για τα παράνομα ιδιαίτερα που πλήττουν θανάσιμα τη νόμιμη (και σκληρά φορολογούμενη) φροντιστηριακή εκπαίδευση (την οποία, σε κάθε ευκαιρία που σας δίνεται, μάταια, προσπαθείτε να απαξιώσετε)…
    2. Από πουθενά δεν προκύπτει ούτε τεκμηριώνεται δικαίωμα του Κράτους, να στρέφεται εναντίον επιχειρήσεων που (το ίδιο) «ξεζουμίζει», για να επιβιώσει. Τα εργασιακά δεδομένα που συνθέτουν τη λειτουργία κάθε φροντιστηρίου, σύμφωνα με υπάρχουσες νομικές διατάξεις, κατατίθενται σε κρατικές υπηρεσίες. Εάν το Κράτος είναι ανίκανο να βάλει τις υπηρεσίες του να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, δεν ευθύνονται γι αυτό οι φροντιστές. Ευθύνεστε εσείς. Ευθύνεστε και οφείλετε να βρείτε τον τρόπο, όλα τα στοιχεία που εμείς (οφείλουμε να) καταθέτουμε, να τα καταθέτουμε μία φορά. Και μετά, βρείτε εσείς τον τρόπο, αυτά να φτάνουν στα χέρια των διευθυντών εκπαίδευσης – ή όπου αλλού επιθυμείτε.
    3. Σας ενημερώνω ότι, κόντρα σε κάθε κρατικίστικη (και, φυσικά, κρατικοδίαιτη) λογική, οι μαθητές δεν συμπεριφέρονται στο φροντιστήριο (στο οποίο επιλέγουν να φοιτούν), όπως στο σχολείο (στο οποίο υποχρεώνονται να φοιτούν). Όσον αφορά τις κωμικοτραγικές αιτιάσεις κάποιων – και ελάχιστων – εκπαιδευτικών ότι «τα Χριστούγεννα και το Πάσχα πρέπει να ξεκουράζονται 15 ημέρες για να είναι αποδοτικοί» ή ότι «το Πάσχα οι μαθητές λείπουν γιατί είναι σε διακοπές»… τι να πω; Φαίνεται πως οι δικοί μου συνεργάτες – καθηγητές είναι άνθρωποι… μιας άλλης κατηγορίας, γιατί, πολλά χρόνια τώρα, για να μπορέσουν να κάνουν το καλύτερο για τους μαθητές τους, μου ζητούν πρόσθετες διδακτικές ώρες, ώρες πληρωμένες για τους εργαζόμενους κι απλήρωτες για το φροντιστήριο, ώρες στις οποίες οι μαθητές προσέρχονται ανελλιπώς, με μεγάλη ευχαρίστηση. Πάντως, σε αυτό το σημείο, στοιχειώδης αίσθηση δικαιοσύνης μου επιβάλλει να σας αναγνωρίσω ότι το παρόν κείμενο του νόμου απέχει πάρα πολύ (προς το καλύτερο), από τις αρχικές ανεκδιήγητες διατυπώσεις…
    Κύριε Υπουργέ
    Αξιοποιώ τη δυνατότητα που μου δίνει το θεσμικό πλαίσιο της Πολιτείας μου και καταθέτω εδώ την άποψή μου, αλλά δεν έχω ψευδαισθήσεις. Διανύω το 55ο έτος της ζωής μου. Τριάντα χρόνια εκπαιδευτικός φροντιστής, είχα πολλές ευκαιρίες, για να μάθω καλά ότι στα μάτια της κρατικής εξουσίας (όλων των χρωμάτων), αποτελώ τον ιδανικό – και απαραίτητο – αποδιοπομπαίο τράγο. Κουράστηκα και βαρέθηκα να προσπαθώ να πείσω, ότι δεν είμαι ελέφαντας. Έτσι, εδώ, δεν θα το επιχειρήσω καν. Θα ήθελα μόνο, σκεπτόμενος τους μαθητές μου, τους γονείς τους και αναλογιζόμενος τις πάμπολλες συζητήσεις μου μαζί τους, να σας παρακαλέσω: Κάποια στιγμή, όποτε το θελήσετε, ελάτε σε μια Κυριακάτικη εκδήλωση ενός φροντιστηρίου – του δικού μου, ή οποιουδήποτε άλλου. Δεν θα σας στοιχίσει τίποτα. Για κάποιους περίεργους κι ανεξερεύνητους λόγους, εμείς οι φροντιστές διαθέτουμε τις Κυριακές μας δωρεάν. Εκεί θα έχετε τη δυνατότητα, αφού αποχωρήσουν διακριτικά από την αίθουσα οι «πληγές», να μιλήσετε ιδιαιτέρως με όλους εκείνους που, αιώνες τώρα, θεραπεύονται… Αν το κάνετε, θα μάθετε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Σας το υπόσχομαι, ευελπιστώντας ότι έχετε ακόμα τη δυνατότητα να ακούτε…

  • 21 Ιουνίου 2015, 09:52 | ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ

    Η κατάργηση των φροντιστηρίων που συστεγάζονται με ιδιωτικά σχολεία με την ταυτόχρονη μετατροπή τους σε προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας αποτελεί μία απαραίτητη ρύθμιση προς όφελος του εργαζομένου.

    Σε μία τέτοια περίπτωση οι φροντιστές εντάσσονται στο ωρολόγιο πρόγραμμα του ιδιωτικού σχολείου και αμείβονται/ ασφαλίζονται ισότιμα με τους καθηγητές του πρωινού προγράμματος ή δίνεται η δυνατότητα σε καθηγητές πρωινού προγράμματος με περιορισμένο ωράριο να συμπληρώσουν το πρόγραμμα και τον μισθμό τους.

    Οι διαφωνίες προκύπτουν από τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων και τους «υπεύθυνους» των ενδοσχολικών φροντιστηρίων, οι οποίοι θα δουν το υπερκέρδος τους να μειώνεται, αφού θα πρέπει να εξασφαλίσουν το λογικό και νόμιμο: αξιοπρεπείς, δίκαιους και νόμιμους όρους εργασίας για τους φροντιστές καθηγητές τους.

    Θεωρώ πως στις προθέσεις της υπουργικής απόφασης δεν είναι να θιγούν τα εργασιακά δικαιώματα ή να επιταθεί η ανεργία, τουναντίον. Κάτι τέτοιο, άλλωστε, δε συνάδει με την ιδεολογία του κυβερνώντος κόμματος ή την ασφυκτική κατάσταση της ανεργίας.

    Παραθέτω το ΦΕΚ του κου Αρβανιτόπουλου, που ρυθμίζει τα προαναφερθέντα και δίνει περισσότερες δικαιοδοσίες στον σύλλογο των διδασκόντων, κάτι το οποίο προσπαθούν εναγωνίως οι εργοδότες να αποφύγουν, ώστε να αποφασίζουν ανεξέλεγκτα.

    Αριθμ. Φ8/53470/Δ2 (2)
    Ρύθμιση θεμάτων Ιδιωτικής Εκπαίδευσης.
    Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
    Έχοντας υπόψη:
    1. Τις διατάξεις της παρ. Θ, υποπαράγραφος Θ.2., πε−
    ρίπτωση 5 του Ν. 4152/2013 (ΦΕΚ Α΄ 107).
    2. Τις διατάξεις του άρθρου 90 του κώδικα Νομοθε−
    σίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα
    που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Π.Δ. 63/2005
    (ΦΕΚ Α΄ 98).
    3. Την αριθμ. ΥΑ Γ2/78244/20−6−2013 (ΦΕΚ 1518/τ. Β΄)
    «Ρύθμιση θεμάτων Ιδιωτικής Εκπαίδευσης».
    4. Το Π.Δ. 24/2015 (ΦΕΚ 20 τ. Α΄) με το οποίο έγινε η
    σύσταση και μετονομασία του Υπουργείου Πολιτισμού,
    Παιδείας και Θρησκευμάτων.
    5. Την αριθμ. Υ 100/20−02−2015 (ΦΕΚ 299 τ. Β΄) από−
    φαση του Πρωθυπουργού, με την οποία ανατέθηκαν οι
    αρμοδιότητες στον Αναστάσιο Κουράκη Αναπληρωτή
    Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.
    6. Το γεγονός ότι από την παρούσα απόφαση δεν
    προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπο−
    λογισμού, αποφασίζουμε:
    1. Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαί−
    δευσης συμπληρώνουν το διδακτικό τους ωράριο που
    προβλέπεται στην υποπαράγραφο Θ.2 του Ν. 4152/2013
    (ΦΕΚ Α΄ 107) και με άλλες σχολικές δράσεις, όπως αυτές
    καθορίζονται κατωτέρω:
    α) Κάθε είδους ενισχυτική διδασκαλία, πρόσθετη δι−
    δακτική στήριξη, ενίσχυση της γλωσσομάθειας ή άλλη
    διδασκαλία γνωστικών αντικειμένων, μη προβλεπό−
    μενη από το υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα του
    Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ.
    β) Διδασκαλία στο πλαίσιο διευρυμένου ωρολογίου
    προγράμματος των διδασκόμενων γνωστικών αντικει−
    μένων, πέραν των οριζόμενων από το υποχρεωτικό
    ωρολόγιο πρόγραμμα και μέχρι 40 ώρες την εβδομάδα.
    γ) Διδασκαλία σε τμήματα μαθητών που προκύπτουν
    μετά από κατάτμηση τάξεων ή τμημάτων (και όχι σε
    περισσότερα από τρία επιμέρους τμήματα) για την κα−
    λύτερη προετοιμασία των μαθητών στα μαθήματα κα−
    τευθύνσεων και γενικής παιδείας των τάξεων Β΄ και Γ΄
    Λυκείου. Προϋπόθεση για την κατάτμηση αυτή αποτελεί
    η σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου Διδασκόντων.
    δ) Διδασκαλία σε τμήματα μαθητών που προκύπτουν
    μετά από κατάτμηση τάξεων ή τμημάτων κατά επίπεδο
    γνώσης όλων των διδασκομένων ξένων γλωσσών και
    της πληροφορικής στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο. Προ−
    ϋπόθεση για την κατάτμηση αυτή αποτελεί η σύμφωνη
    γνώμη του Συλλόγου Διδασκόντων.
    ε) Ανάθεση έργου συντονισμού των εκπαιδευτικών
    ανά ειδικότητα και μέχρι δέκα (10) ώρες την εβδομάδα.
    στ) Ανάθεση σαφώς συγκεκριμένου έργου προετοι−
    μασίας αθλητικών ομάδων, προετοιμασίας και υλοποί−
    ησης πολιτιστικών, καλλιτεχνικών κ.λπ. δραστηριοτήτων
    του σχολείου, ανάθεση σαφώς συγκεκριμένου έργου
    παραγωγής διαδραστικού−ψηφιακού υλικού για τις
    ανάγκες του σχολείου (και μέχρι τέσσερις (4) ώρες
    εβδομαδιαίως), ανάθεση έργου υπευθύνου ψηφιακής
    τάξης εφόσον καλύπτονται διαδραστικά τα δύο τρίτα
    των λειτουργούντων τμημάτων στο σχολείο (και μέχρι
    τέσσερις (4) ώρες εβδομαδιαίως), ανάθεση έργου από
    τους συντονιστές στο πλαίσιο συντονισμού των εκπαι−
    δευτικών δράσεων του σχολείου (και μέχρι δύο (2) ώρες
    εβδομαδιαίως), καθώς και ανάθεση έργου στο πλαίσιο
    λειτουργίας ομίλων μελέτης όπως: μαθηματικών, φυ−
    σικών επιστημών, φιλολογικών μαθημάτων, θεάτρου,
    μουσικής κ.λπ. που λαμβάνουν χώρα στο σχολείο που
    υπηρετούν οι εκπαιδευτικοί ή σε άλλο σχολείο του ίδιου
    ιδιοκτήτη που λειτουργεί στην ίδια πόλη.
    ζ) Ανάθεση έργου υπευθύνου ομίλου ή ομίλων και
    μέχρι έξι (6) ώρες την εβδομάδα.
    2. α. Οι ώρες απασχόλησης στις ως άνω δράσεις, εφό−
    σον ανατεθούν, αποτελούν ώρες τακτικής απασχόλησης
    που υπολογίζονται ως ώρες κανονικής εβδομαδιαίας
    διδασκαλίας υπολογιζόμενες σε δωδεκάμηνη βάση.
    β. Οι συνολικές ώρες παρουσίας του εκπαιδευτικού
    στο σχολείο, με συνυπολογισμό των ωρών απασχόλη−
    σης στις ως άνω δράσεις και με κυλιόμενο ωράριο, δεν
    επιτρέπεται να υπερβαίνουν τις τριάντα (30) εβδομαδι−
    αίως για εκπαιδευτικούς με πλήρες ωράριο και ανάλογο
    κλάσμα επί των τριάντα (30), εάν ο εκπαιδευτικός έχει
    μειωμένο ωράριο.
    3. α. Όλες οι παραπάνω, εκτός του υποχρεωτικού
    ωρολογίου προγράμματος, εκπαιδευτικές δραστηριό−
    τητες, προϋποθέτουν τη σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου
    Διδασκόντων, εντάσσονται στο διευρυμένο ωρολόγιο
    πρόγραμμα του σχολείου και γνωστοποιούνται στην
    οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης το αργότερο μέχρι την
    έναρξη των μαθημάτων.
    β. Όλες οι ανωτέρω αναθέσεις γίνονται με βάση τις
    σχετικές διατάξεις του Ν. 1566/1985 για ένα σχολικό
    έτος και δύνανται να ανανεώνονται σύμφωνα με τη
    διαδικασία που ορίζεται από τα προηγούμενα εδάφια.
    Από της δημοσιεύσεως της παρούσης καταργείται η
    Γ2/78244/20−6−2013 υπουργική απόφαση του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ.
    Η ισχύς της παρούσης αρχίζει από το σχολικό έτος
    2015−2016.
    Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της
    Κυβερνήσεως.
    Μαρούσι, 1 Απριλίου 2015
    Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
    ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ

  • 20 Ιουνίου 2015, 20:59 | Παντελής Λ..

    Ζητάω προκαταβολικά συγνώμη για το αναγκαστικά μακροσκελές σχόλιο μου. Εργάζομαι σε Κέντρα Ξένων Γλωσσών εδώ και μερικά χρόνια. Μολονότι η δουλειά μου με συναρπάζει, οι συνθήκες εργασίας και το περιβάλλον είναι μια αθλιότητα και σκέφτομαι αναγκαστικά μετά από όσα βιώνω να στραφώ σε άλλη δραστηριότητα. Είναι γνωστό ότι σε όλη την ελληνικά επικράτεια λειτουργούν πάνω από 6.500 νόμιμα κέντρα ξένων γλωσσών όπου Φοιτούν εκατοντάδες σπουδαστές και στα οποία απασχολούνται νομίμως ή παρανόμως (μαύρη εργασία) περίπου 25.000 εκπαιδευτικοί. Είναι γνωστό ότι στις εκπαιδευτικές μονάδες των κέντρων ξένων γλωσσών, στα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης αλλά και στα ιδιωτικά σχολεία επικρατεί μια απίστευτη ανομία για μια χώρα που θέλει να είναι ευρωπαϊκή (διατήρηση επί σειρά ετών καρτέλ υψηλών τιμών εργοδοτικών ενώσεων του PALSO, θέματα αδειοδότησης και ασφάλειας μαθητών) πρωτεύοντος δε στο εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών. Μία ανομία που συστυχώς την βιώνει το σύνολο των εργαζομένων. Εργοδότες εκπρόσωποι παρατάσσουν μπράβους έξω από τα από κέντρα ξένων γλωσσών όπως αποκαλύπτονται στον ηλεκτρονικό τύπο. Πολλές οι περιπτώσεις μη καταβολής δεδουλευμένων. Σωρεία οι παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας αποκαλύπτουν επίσημα έγραφα που κατατίθενται στην Βουλή. Την εργατική ανομία καλύπτει ένα μαϊμού σωματείο δήθεν εργαζομένων στα κέντρα ξένων γλωσσών νομού Αττικής που συνέστησαν εργοδότες προκειμένου να καταργήσουν το σύνολο των κατακτήσεων του κλάδου και να κοστολογούν την εργασίας με 3,52 ευρώ την ώρα (μεικτά)! Είναι αποκαλυπτικά τα άρθρα στον έντυπο τύπο.
    Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταθέσει σχετικές ερωτήσεις (μία επίκαιρη) και θέτουν το ζήτημα των ημερών Διακοπών και το γενικότερο ζήτημα της ανομίας στα κέντρα ξένων γλωσσών που επανειλημμένως απασχολήσει την Βουλή. Οι Εργοδοτικά συμφέροντα έχουν προσπαθήσει να καταργήσουν τις ιστορικά θεσμοθετημένων αργιών και διακοπών των εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα μέσα από χορήγηση υποχρεωτικής άδειας για τις μέρες αυτές και χωρίς καταβολή μισθολογικών απολαβών, πριν ακόμα την έλευση της τρόικας στην χώρα μας! Ας μην λοιπόν τις καταργήσει και η κυβέρνηση της Αριστεράς! Ενώ οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που είχαν γνωστοποιηθεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο βρισκόταν στην σωστή κατεύθυνση, η αναδιατύπωση των ρυθμίσεων, θεσμοθετούν τις απαράδεκτες και δόλιες πρακτικές εργοδοτών για την κατάργηση των Διακοπών των εορτών Χριστοuγέννων και Πάσχα που ισχύουν και στα δημόσια σχολεία. Με τον περιορισμό τους ή και την κατάργηση τους διευκολύνουν τους εργοδότες την στιγμή που δεν θα παρέχουν υπηρεσίες την περίοδο Χριστουγέννων και Πάσχα – οι μαθητές δεν παρακολουθούν μαθήματα, πολλοί φοιτητές κάτοικοι επισκέπτονται τις οικογένειες τους σε άλλες πόλεις, μικροί μαθητές βρίσκονται διακοπές, κλπ – θα αφήνουν απλήρωτους τους καθηγητές ή θα τους υποχρεώνουν σε άδεια άνευ αποδοχών, όπως άλλωστε και τώρα κάνουν. Συμβάσεις εργασίας ορισμένου, χρόνου, υποανασφάλιση και ανεργία, αυτή είναι η κατάσταση.
    Θεωρώ ότι μία Αριστερή κυβέρνηση οφείλει να προστατέψει την εργασία και το εκπαιδευτικό έργο δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων και τους μαθητές. Είναι δυνατόν μια τέτοια κυβέρνηση να καταργεί δια νόμου ήδη θεσμοθετημένες Αργίες και Διακοπές και να δημιουργεί αναστάτωση στους χιλιάδες εκπαιδευτικούς. Ούτε η τρόικα δεν το έκανε!
    Εκ των πραγμάτων, θεωρώ αναγκαίο οι παρούσες ρυθμίσεις να αναθεωρηθούν: 1. Οι ημέρες των Αργιών και Διακοπών να είναι όπως ήδη προβλέπεται ιστορικά με την υπουργική απόφαση Δ5/5000/1983. Τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών απευθύνονται σε μαθητές από νηπιακή ηλικία έως και ενήλικες. Συνεπώς για την ξεκούραση των σπουδαστών μας αλλά και των καθηγητών αλλά και την ομοιόμορφη λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων και χωρίς παρεκκλίσεις των εκπαιδευτικών προγραμμάτων να παραμένουν κλειστά από 24 Δεκεμβρίου μέχρι και την 7η Ιανουαρίου και από τη Μεγάλη Δευτέρα μέχρι και την Κυριακή του Θωμά. Αν η προτεινόμενη ρύθμιση δεν αλλάξει και ψηφιστεί, πιστεύω η εργοδοτική ασυδοσία θα κορυφωθεί. Εργοδότες αντικειμενικά δεν θα παρέχουν μαθήματα αφού οι μαθητές θα απουσιάζουν και οι εργαζόμενοι θα παραμένουν απλήρωτοι ή θα υποχρεώνονται σε υποχρεωτική άδεια όταν μάλιστα τα δίδακτρα εισπράττονται. Αυτό άλλωστε κάνουν και τώρα! Επείγουσα λοιπόν η ρύθμιση με την ταυτόχρονη πρόβλεψη την καταβολή των αποδοχών των εκπαιδευτικών. Εξάλλου τα δίδακτρα των σπουδαστών αφορά το σύνολο του ενιαίου προγράμματος σπουδών και συνήθως κατανέμονται κατά μήνα.
    2. Η πλήρης εργασιακή εβδομαδιαία απασχόληση να ρυθμιστεί στις 18 ώρες όπως ιστορικά έχει καθοριστεί και όχι στις 21 όπως ισχύει στα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης. Ταυτόχρονη ασφαλιστική κάλυψη 25 ένσημων το μήνα. Πράγμα που δεν αυξάνει το επιχειρηματικό κόστος δεδομένου ότι οι εργοδοτικές εισφορές είναι ανάλογες των μηνιαίων αποδοχών των εργαζομένων. Η αύξηση του πλήρους ωραρίου εργασίας, αυτήν τη στιγμή, κατά 3 ώρες είναι παντελώς λανθασμένη αφού θα εκτοξεύσει το ποσοστό ανεργίας ενός ήδη χειμαζόμενου από την ανεργία κλάδου και μειώνει περαιτέρω τις ήδη πενιχρές αποδοχές μας.
    3. Τα είδη των παρεχόμενων υπηρεσιών κέντρων ξένων γλωσσών και φροντιστηρίων διαφέρουν όσο και στις ηλικιακές ομάδες των μαθητών στους οποίους απευθύνονται. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δίνεται η δυνατότητα σε νομικά πρόσωπα (εκτός δημοσίων φορέων) να ανοίγουν κερδοσκοπικές εκπαιδευτικές μονάδες.
    4. Να μην ανανεώνεται η άδεια λειτουργίας στις εκπαιδευτικές μονάδες που αποδεδειγμένα είναι φορείς ανασφάλιστης εργασίας και παρακρατούν αποδοχές εργαζομένων.
    Ελπίζω ότι η πολιτική ηγεσία να κατανοήσει ιδιαίτερα το ζήτημα των ημερών Διακοπών και του ωραρίου που αφορά την προστασία του κοινωνικού συνόλου και να συνεχίσουμε να παλεύουμε μαζί για μια αποκλειστικά δημόσια εκπαίδευση υψηλού επιπέδου που να παρέχεται δωρεάν και χωρίς διακρίσεις.
    Με εκτίμηση

  • 20 Ιουνίου 2015, 20:03 | Δημήτρης Σ

    Το σχέδιο νόμου, αν και πολύ καλό για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς σε σχολεία και φροντιστήρια, χρήζει συμπλήρωσης σε 2 σημεία:
    α)Το πογκρόμ απολύσεων που ξεκίνησε μόλις 24 ώρες μετά τη δημοσίευση του σχεδίου νόμου αποδεικνύει ότι πρέπει να προβλεφθεί προστασία επανεξέτασης από υπηρεσιακά συμβούλια όλων των απολύσεων των ιδ. εκπαιδευτικών σε ιδ. σχολεία του έτους 2014 – 15 μέχρι και το ΦΕΚ του νέου νόμου.
    β) οι παρεκκλίσεις ωρολογίου προγράμματος πρέπει να επανέλθουν στον Υπουργό, διότι την πόρτα των φροντιστηρίων που κλίνει το ίδιο άρθρο πιο πάνω το ανοίγει αυτή η παράγραφος.

  • 20 Ιουνίου 2015, 19:52 | Κατερίνα

    Διαβάζοντας το τελευταίο σχέδιο του νόμου, αναρωτήθηκα τα εξής:

    1) Γιατί καταργεί την ισχύουσα υπουργική απόφαση Δ5/5000/4-11-1983 (ΦΕΚ652, τ. B’ 16/11/1983) που ορίζει τις διακοπές αλλά και τις αργίες των κέντρων ξένων γλωσσών;

    2) Γιατί καταστρατηγούνται οι προσπάθειες των σωματείων μας που ορίζαν το 18ωρο ως πλήρη εργασία σε όλες τις συλλογικές συμβάσεις μέχρι και το 2011;

    3) Οι ώρες εργασίας στα κέντρα ξένων γλωσσών σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συγκριθούν με το ωράριο των συνάδελφων στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, τουλάχιστον προ κρίσης. Πόσοι από εμάς, άραγε θα φτάσουν τις 21 ώρες;

    Ο κλάδος μας έχει υποστεί ήδη πολλές αδικίες και μειώσεις. Το ωρομίσθιο μας μειώθηκε από την μια στιγμή στην άλλη κατά 2/3 μην μας στερείτε τα τελευταία κεκτημένα μας.

  • 20 Ιουνίου 2015, 19:42 | ΚΑΙΛΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

    Για την ρύθμιση των αργιών ο λόγος.
    Η άνιση αντιμετώπιση των αργιών στην δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση μαρτυρά μια πραγματικότητα:
    Ή όσοι συνέγραψαν την πρόταση είναι άσχετοι με την παιδαγωγική διάσταση όσων τελούνται στα σχολεία
    Ή τελούν όμηροι οικονομικών συμφερόντων χάριν ανταγωνισμού
    Αγαπητοί συντάκτες του κειμένου
    Ο προηγούμενος νομοθέτης για το θέμα έλαβε απλά υπόψη του την παιδαγωγική αρχή της ανάγκης διακοπών στην εκπαίδευση για μια σειρά λόγων. Αναζητήστε ή συζητήστε για την ανάγκη διακοπών με όποιον παιδαγωγό θέλετε.
    Τα τελευταία χρόνια για λόγους κακού ανταγωνισμού και με διάφορα επιχειρήματα εισάγετε στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης η καταστρατήγηση των αργιών. Αυτό περνά ως θετικό στους αποπροσανατολισμένους πελάτες (γονείς) και αργότερα ως αναγκαίο κακό στους μαθητές. Είναι δε το βασικό επιχείρημα της ευέλικτα ανταγωνιστικής «καλής» ιδιωτικής εκπαίδευσης έναντι της πάσχουσας «ιδρυματικής» δημόσιας εκπαίδευσης. Με αυτή την νομοθέτηση αποδέχεται το υπουργείο την άποψη ότι για όλα φταίει ο χρόνος εκπαίδευσης κι όχι όλα τα άλλα. Και το πιθανότερο είναι μια αυριανή κυβέρνηση (αν όχι η παρούσα κιόλας) να καταργήσει όλες τις αργίες σε δημόσιο και ιδιωτική εκπαίδευση κι έτσι να γίνουμε μια χαρούμενη κατάσταση. Όλα λοιπόν για τον ανταγωνισμό και τα κακώς εννοούμενα συμφέροντα.
    Κατά τα άλλα «πρώτη φορά αριστερά».

  • 20 Ιουνίου 2015, 19:32 | Σοφία

    Κατάργηση κεκτημένων των καθηγητών σε κέντρα ξένων γλωσσών και σε φροντιστήρια. Με την πρώτη παρέμβαση της Palso και του ψευτοσωματειου της Europalso συμμορφωθήκατε στις προσταγές τους; Απειλούν με απολύσεις, μας ρωτάτε εάν θέλουμε να εργαστούμε κάτω από τέτοιες συνθήκες; Ξέρετε πόσο μειώθηκαν οι αποδοχές μας; Από 9,48 που παίρναμε το 2011 παίρνουμε 3,52 μεικτά την ώρα, όσο δηλαδή και ένας ανειδίκευτος εργάτης. Και τώρα; Θα καταργηθούν και οι διακοπές των Χριστουγέννων και του Πάσχα; Για να μας αναγκάζουν να παίρνουμε άδεια άνευ αποδοχών καθώς οι αίθουσες θα είναι άδειες;
    Αναρωτηθήκατε ποτέ πως επιζούμε το καλοκαίρι; Ιδίως μετα από την εφαρμογή του πλαφόν των 400 ημερών επιδότησης. Δε θα έπρεπε να ισχύει κάτι διαφορετικό για τον κλάδο μας; Εμείς δεν είμαστε καθηγητές ; Γιατί μεγαλώνετε το χάσμα μεταξύ διορισμένων και αδιόριστων; Δεν είμαστε εμείς που τόσα χρόνια ουσιαστικά μορφώνουμε τα παιδιά αυτής της χωράς; Παραπαιδεία, μμμ ναι παραπαιδεία διότι η υπάρχουσα δομή του εκπαιδευτικού συστήματος δεν μπορεί να σταθεί μονή της.
    Στερείτε από έναν κλάδο κάθε ελπίδα. Ας υπογραφούν και πάλι κλαδικές συμβάσεις, τόσα χρόνια τα σωματεία μας έδιναν σκληρό αγώνα και κατάφεραν να έχουμε έναν μισθό αξιοπρεπή και να δικαιούμαστε τις αποδοχές μας στις διακοπές Χριστουγέννων και Πάσχα.

  • 20 Ιουνίου 2015, 18:17 | δημητρης μ.

    Είμαι καθηγητής Αγγλικών σε κέντρα ξένων γλωσσών και βιώνω χρόνια τώρα την ανηλεή επίθεση στο ωρομίσθιο, τις αργίες και στα άλλα θεσμικά κεκτημένα των εργαζομένων-καθηγητών στα ΚΞΓ που έχουν εξαπολύσει από το 2004 οι εργοδότες με όχημα τις κατάπτυστες συμβάσεις που υπογράφει ο σύνδεσμός τους, το Europaslo, με το κίτρινο ψευδο-Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Ν. Αττικής.

    Όταν λοιπόν είδα το πρώτο σχέδιο νόμου αισθάνθηκα ότι, τουλάχιστον στο θέμα των αργιών, ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, μιας και θωράκιζε όσα όριζε και η ισχύουσα υπουργική απόφαση Δ5/5000/4-11-1983 (ΦΕΚ652, τ. B’ 16/11/1983), την οποία οι εργοδότες είχαν επανειλημμένα καταστρατηγήσει με τις στημένες συμβάσεις που υπέγραφαν. Συγκεκριμένα, το πρώτο σχέδιο όπως δημοσιεύτηκε στον τύπο, όριζε ημέρες διακοπών Χριστουγέννων από την 24η Δεκεμβρίου έως και την 7η Ιανουαρίου και Πάσχα από τη Μεγάλη Δευτέρα μέχρι και την Κυριακή του Θωμά, όπως και η προαναφερθείσα υπουργική απόφαση. Με έκπληξη όμως είδα ότι το τωρινό Σ/Ν που έχει ανέβει για διαβούλευση ορίζει ημέρες διακοπών Χριστουγέννων από την 24η Δεκεμβρίου έως και τη 2η Ιανουαρίου και Πάσχα από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και την Τρίτη του Πάσχα.

    Γιατί αυτές οι αλλαγές; Τι μεσολάβησε από την πρώτη δημοσίευση του σχεδίου μέχρι σήμερα; Ποιος διαμαρτυρήθηκε, η κοινωνία ή οι εργαζόμενοι; Δε νομίζω! Μόνο οι εργοδότες για τις άλλες κρυφές πιέσεις που προφανώς ασκήθηκαν δεν μπορώ να έχω στοιχεία). Και απ’ ότι φαίνεται εσείς υποχωρήσατε.

    Επίσης το Σ/Ν καθορίζει το πλήρες ωράριο στα ΚΞΓ στις 21 ώρες την εβδομάδα, αντί τις 18 που ίσχυε μέχρι σήμερα, κάνοντας την απόκτηση 25 ενσήμων το μήνα (ακόμα πιο) άπιαστο όνειρο για την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων.

    Οι παραπάνω διατάξεις έρχονται σε μια δύσκολη περίοδο να κάνουν τα πράγματα χειρότερα για τους εργαζομένους στα ΚΞΓ και θα πρέπει οπωσδήποτε ν’ αναθεωρηθούν.

  • 20 Ιουνίου 2015, 14:50 | Ευαγγελια

    ΩΡΟΜΙΣΘΙΟ
    Το ωρομίσθιο εργασίας στα κέντρα ξενων γλωσσων βρίσκεται σε εξευτελιστικά επίπεδα. Ακόμα και με πλήρες ωράριο να εργάζεται ένας καθηγητής, όταν αμοίβεται με τέτοιο ωρομίσθιο(2,92 καθαρή αμοιβή) πως ειναι δυνατόν να επιβιώσει χωρίς δεύτερη δουλειά;; Το ωρομίσθιο πρεπει να επανέλθει στα λογικά επίπεδα στα οποία βρισκόταν πριν λίγα χρόνια ώστε να καταστεί ξανά αξιοπρεπής η αμοιβή του καθηγητή, σε αντιστοιχία πάντα και με την αμοιβή των καθηγητών του δημοσίου τομέα.

  • 20 Ιουνίου 2015, 14:15 | Στεφανία

    Οι εκπαιδευτικοί για να ξεκουραστούν και να γεμίσουν μπαταρίες χρειάζονται και τις 14 μέρες των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Αν δεν ξεκουραστούν, πώς θα καταφέρουν να είναι αποδοτικοί; Επίσης, τα Χριστούγεννα και το Πάσχα οι πιο πολλοί μαθητές βρίσκονται εκτός του μέρους διαμονής τους οπότε είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν μαθήματα όταν οι μαθητές απουσιάζουν.
    21 ώρες είναι πολλές για να θεωρηθεί ότι κάποιος κάνει πλήρες ωράριο. Λάβετε υπ’όψιν σας ότι ο εκπαιδευτικός εργάζεται και στο σπίτι.
    Θα το εκτιμούσαμε αν κάνατε κάποιες αλλαγές στο άρθρο 48 το οποίο θα σέβεται τους εκπαιδευτικούς και θα τους αντιμετωπίζει ως ανθρώπους με ανάγκες και όχι σαν ρομπότ που δεν εξαντλούνται ποτέ.

  • 20 Ιουνίου 2015, 13:35 | Ηλίας Βασιλάκης

    Σχετικά με τη λειτουργία φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών στα ιδιωτικά σχολεία.
    Η γνώμη μου είναι ότι εξηπηρετούν πάρα πολύ για τους λόγους που θα εξηγήσω παρακάτω όλους τους εμπλεκόμενους.

    Στα φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών μέσα στα ιδιωτικά σχολεία εμπλέκονται οι παρακάτω:

    Α. Μαθητές. Είναι στο δικό τους οικείο περιβάλλον με τεράστιους χώρους για ξεκούραση, ψυχαγωγία, τραπεζαρίες για σίτηση, χώρους για άθληση. Κερδίζουν χρόνο από τις μετακινήσεις για το διάβασμά τους.

    Β. Γονείς. Νιώθουν απόλυτη ασφάλεια για τα παιδιά τους. Γλυτώνουν χρήματα γιατί κλείνουν μια συμφωνία «πακέτο» για το παιδί τους που τα περιλαμβάνει όλα (σχολείο, ξένες γλώσσες, φροντιστήριο) και γι αυτό είναι οικονομική.

    Γ. Καθηγητές. Δουλεύουν σε αξιοπρεπείς χώρους εργασίας, πολύ καλά οργανωμένους. Προσθέτει κύρος στη δουλειά τους το γεγονός ότι είναι μέλη ενός μεγαλύτερου εκπαιδευτικού οργανισμού σε σχέση με άλλα φροντιστήρια «της γειτονιάς». Αμείβονται πολύ περισσότερο σε σχέση με τα άλλα φροντιστήρια.

    Δ. Διεύθυνση του σχολείου. Έχει τη δυνατότητα να επεκτείνει σε παρεμφερείς τομείς την εκπαιδευτική της δραστηρίοτητα ώστε να έχει ευχαριστημένους και τους μαθητές και τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς.

    Ε. Συνδικαλιστές. Διευρύνουν τον κύκλο των μελών τους και ασκούν πιο αποτελεσματικό έλεγχο στις διοικήσεις και τους ιδιοκτητες των ιδιωτικών σχολείων που δεν θα ρισκάρουν να κάνουν ατασθαλίες σε κάποιες από αυτές τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες με κίνδυνο να τις χάσουν όλες. Η εποχή που είχαν κυβερνητικες πλάτες και κάλυπταν παρανομίες μάλλον έχει περάσει Σε περίπτωση βέβαια που υπάρχουν φαινόμενα ανομίας φυσικά και πρέπει να καταγγέλονται επώνυμα και να επεμβαίνει η πολιτεία.

    Στ. Πολιτεία. Μειώνει την ανεργία. Εισπράτει πρόσθετους φόρους από εκπαιδευτικούς, βοηθητικό προσωπικό και εργοδότες.

    Προτείνω λοιπόν να απαλειφθεί από το νομοσχέδιο η παράγραφος 1 του άρθρου 48 και να ισχύσει για τα φροντιστήρια και τα ΚΞΓ που βρίσκονται μέσα στα ιδιωτικά σχολεία ότι ακριβώς ισχύσει και για τα υπόλοιπα φροντιστήρια και ΚΞΓ. Προσωπικά η λέξη ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ όπως ξεκινάει το άρθρο 48 με ξενίζει αφάνταστα για μά κυβέρνηση της αριστεράς.

  • 20 Ιουνίου 2015, 10:58 | εργαζομενος

    Εργαζόμενος σε ΚΞΓ.
    Οι παράγραφοι 2 & 3 του νομοσχεδίου αποτελούν πρόβλημα για όλους. Όπως γνωρίζετε τα Φροντιστήρια και τα ΚΓΞ, αποτελούν ευέλικτες μονάδες εκπαίδευσης οι οποίες έχουν πετύχει για αυτόν ακριβώς το λόγο.
    Τα προγράμματα αλλάζουν και προσαρμόζονται και οι διδάσκοντες σε τμήματα μπορούν να αλλάζουν εάν κάτι δεν πάει καλά με τη διδασκαλία κάποιου τμήματος. Επίσης μέχρι να στρώσει το πρόγραμμα γίνονται αλλαγές και λόγω των απαιτήσεων των μαθητών και των γονέων. Πώς αυτό θα συμβιβάζεται με τη γνωστοποίηση σε δ/νση Ββάθμιας εκπαίδευσης? Αφού η τροποποίηση του ωραρίου γίνεται ούτως ή άλλως στο ΙΚΑ, και αφού όλοι οι εργαζόμενοι είναι δηλωμένοι, γιατί θα πρέπει να κοινοποιείται κάθε αλλαγή ? Δηλαδή αν σε ένα τμήμα αλλάξει ο καθηγητής με ένα άλλο γιατί πρέπει να υπάρχει και γραφειοκρατική διαδικασία? Ο έλεγχος των διδασκόντων είναι θεμιτός ώστε να διασφαλίζεται η επάρκεια προσόντων και βοηθά προς όλες τις κατευθύνσεις αλλά το να γνωστοποιείται η κάθε αλλαγή νομίζω ότι είναι υπερβολικός φόρτος.
    Αναφορικά με τις αργίες, εάν καταλαβαίνω καλά το πνεύμα του σχεδίου, οι αργίες δηλώνονται με τέτοι τρόπο ώστε να είναι ξεκάθαρο ότι θα παίρνουμε άδεια τις ημέρες των διακοπών των Χριστουγέννων και του Πασχα. Είναι σωστό αυτό? Αν όχι καταλαβαίνεται ότι δεν είναι δυνατό να δουλεύουμε χωρίς μαθητές εκείνες τις ημέρες, αφού οι διακοπες αυτές είναι απαραίτητες και για τα παιδια και για τους εκπαιδευτικούς.

  • 20 Ιουνίου 2015, 10:27 | ΝΙΚΟΛΑΣ ΡΑΠΟΤΙΚΑΣ

    Ως εκπαιδευτικός σε κέντρο ξένων γλωσσών, θεωρώ ότι το πλέον πρόσφατο κείμενο που τίθεται σε διαβούλευση βρίσκεται σε σαφή υποχώρηση σε σχέση με τις προηγούμενες εκδοχές του που φαίνεται ότι … ντράπηκαν να βγουν στη δημοσιότητα μετά την «ιερή οργή» που εξέφρασαν οι εργοδοτικές ενώσεις PALSO και ΟΕΦΕ, οι οποίες απαίτησαν τη διαιώνιση της πλέον ασύδοτης εκμετάλλευσης εργαζομένων στους χώρους της ιδιωτικής εκπαίδευσης, καθώς και των μαθητών και των οικογενειών τους.
    1) Η «πρώτη φορά αριστερά» καταφέρνει να καταργήσει την Αποφ. Δ5/5500/83 (ΦΕΚ 652, τ.Β, 16-11-1983) που αναγνωρίζει τις αργίες στην ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς και τις ΣΣΕ που υπέγραφε η ΟΙΕΛΕ, με βάση τις οποίες οι εκπαιδευτικοί δικαιούνταν πληρωμή των αργιών και διακοπών με βάση το ωρολόγιο πρόγραμμά τους. Με την αφαίρεση των δύο εβδομάδων αργιών από τα Χριστούγεννα και το Πάσχα (1+1), ουσιαστικά το Σ/Ν κάνει πλάτες στη δουλοκτητική «ΣΣΕ»-έκτρωμα του Europalso, η οποία δεν αναγνωρίζει αργίες και διακοπές. Πιο συγκεκριμένα, όπως είναι γνωστό, αποκλείεται οι μαθητές να προσέλθουν για μάθημα καθ’ όλο το διάστημα που θα είναι κλειστά τα σχολεία. Άρα, εφόσον δεν θα πραγματοποιούνται μαθήματα εκείνες τις ημέρες οι εργοδότες θα εξαναγκάσουν τους καθηγητές να υπογράφουν ότι έλαβαν άδεια άνευ αποδοχών για εκείνες τις ημέρες, ή θα απολύουν όσους δεν θα δεχτούν να υπογράψουν. Γνωρίζοντας υποτίθεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου (υψηλόβαθμο στέλεχος της οποίας άλλωστε έχει καταγγείλει με επερώτηση την εργοδοσία στα ΚΞΓ), ουσιαστικά αφήνει έκθετους τους εργαζόμενους.

    2) Η κατάργηση των αργιών Χριστουγέννων και Πάσχα, αφαιρώντας αναγκαίες μέρες ξεκούρασης από μαθητές και εκπαιδευτικούς, ωθεί στην περαιτέρω εντατικοποίηση της εκπαίδευσης και την παρεμπόδιση της καλύτερης οργάνωσης του εκπαιδευτικού έργου που πραγματοποιείται. Δεν γνωρίζει η ηγεσία του υπουργείου ότι οι μαθητές βρίσκονται τη μισή μέρα σε σχολείο-φροντιστήριο και τραβιέται τα σαββατοκύριακα πάλι στα φροντιστήρια για διαγωνίσματα; Δεν γνωρίζει τον όγκο δουλειάς που έχουν για το σπίτι οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί (όπως και οι δημόσιοι), η οποία δεν αναγνωρίζεται, ούτε πληρώνεται; Ζητάει να ξεχάσουν μαθητές και εργαζόμενοι και τις ημέρες ξεκούρασης;

    3) Υπάρχει η απαίτηση για τα ΚΞΓ το πλήρες ωράριο να αναγνωρίζεται στις 18 ώρες, όπως ίσχυε στις ΣΣΕ/ΔΑ που ίσχυαν μέχρι το 2011 και οι οποίες αποτελούσαν κεκτημένο του κλάδου που η ηγεσία του υπουργείου κάνει πως δεν θυμάται. Η απαίτηση για 18ωρο δεν υπάρχει λόγω κάποιας «τεμπελιάς», όπως θα προτρέξουν να πουν πολλοί καλοθελητές, αλλά γιατί πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι λιγοστές ώρες που έχουν πολλοί συνάδελφοι εκπαιδευτικοί σε ΚΞΓ, και ιδιαίτερα αυτοί που διδάσκουν γλώσσες εκτός των αγγλικών. Ας μην ξεχνάμε ότι το προηγούμενο καθεστώς αργιών και 18ωρου συνομολογούνταν από την ΟΙΕΛΕ και την εργοδοσία στα ΚΞΓ μέσα από τις ΣΣΕ που σύναπταν μεταξύ τους για χρόνια. Γενικά, θεωρώ εσφαλμένη την κοινή αναφορά σε ΚΞΓ και ΦΜΕ που γίνεται μέσα στο Σ/Ν, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη ιδιαιτερότητες και διαφοροποιήσεις των δύο χώρων.

    4) Γιατί αφαιρέθηκε η διασταύρωση στοιχείων μεταξύ των δευτεροβάθμιων διευθύνσεων και του συστήματος Εργάνη;

    5) Στην τελευταία παράγραφο του άρθρου 48 («… με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας…»), αντί της αόριστης αναφοράς στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς επιβάλλεται η αναφορά στους εργαζόμενους στα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης, τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών, τα Ιδιωτικά Σχολεία και τα ΙΕΚ.
    6) Προτίθεται το υπουργείο Παιδείας από κοινού με το υπουργείο Εργασίας να αναλάβει δράση για την ασυδοσία που επικρατεί στα ΚΞΓ με όχημα τις συμβάσεις σκλαβιάς που υπογράφει η εργοδοσία και το απαράδεκτο καθεστώς ομηρείας ανέργων που ονομάζεται voucher;

    Εν κατακλείδι, με βάση τις ιδιαίτερα απαράδεκτες και προκλητικές αλλαγές που έγιναν στο Σ/Ν και μάλιστα χωρίς καμία αιτιολογία, οφείλει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και η ίδια η κυβέρνηση να πάρει την ευθύνη και να πει δημόσια ότι υπήρξε εργοδοτική παρέμβαση ώστε να αφαιρεθούν από τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς τα κεκτημένα δικαιώματά τους. Σε αυτά τα πράγματα δεν χωράνε μέσες λύσεις. Ισορροπία ανάμεσα στα εργατικά αιτήματα και τις εργοδοτικές προσταγές δεν μπορεί να υπάρξει. Η κυβέρνηση οφείλει να επιλέξει με ποια πλευρά είναι και να σταματήσει τον εμπαιγμό και την εξαπάτηση.

  • 20 Ιουνίου 2015, 00:47 | P. A

    Οι ήδη υποστελεχωμένες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην παραπάνω διαδικασία ελέγχου των προγραμμάτων των Φροντιστηρίων και ΚΞΓ. Τα παραπάνω να υπάγονται και να ελέγχονται αποκλειστικά από τον ΕΟΠΠΕΠ.

  • 19 Ιουνίου 2015, 23:29 | Dimitris

    Αξιότιμε Υπουργέ,
    Για δεκαετίες το φροντιστήριο είναι ένας θεσμός ο οποίος έχει βοηθήσει τα μέγιστα στον τομέα της παιδείας και της εκπαίδευσης στη χώρα. Όπως πλέον όλοι γνωρίζουμε, αυτό δεν πρόκειται για ένα φαινόμενο καθαρά ελληνικό. Σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου η προσφορά παιδείας και οι ευκαιρίες για περαιτέρω εκπαίδευση αποτελούν πρωτεύοντα στόχο. Μπορούμε να πούμε επίσης, ότι το φροντιστήριο σε πολλές περιπτώσεις κάλυπτε και συνεχίζει να καλύπτει τα δεκάδες κενά της δημόσιας εκπαίδευσης.
    Όπως όμως και οι εποχές αλλάζουν, χρειάζονται και στον τομέα του φροντιστηρίου αλλαγές. Το παραδοσιακό φροντιστήριο αρχίζει σιγά σιγά να φαίνεται παρωχημένο. Αυτό δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει ρίχνοντας απλώς μια ματιά στους τύπους φροντιστηρίων και ενισχυτικής εκπαίδευσης που έχουν αναπτυχθεί σε χώρες όπως ο Καναδάς, η Μεγάλη Βρετανία, ή οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Αυτό φανερώνει πως η λειτουργία φροντιστηρίων κάτω από τη στέγη ιδιωτικών σχολείων δεν ζημιώνει τους μαθητές ούτε την εκπαίδευση γενικότερα στη χώρα μας.
    Οι εγκαταστάσεις υψηλής ποιότητας και η παροχή περισσότερων υπηρεσιών στους μαθητές δεν μπορούν καθόλου να παραβλεφθούν. Οι ευκαιρίες εκπαίδευσης είναι πολύ περισσότερες από οποιοδήποτε άλλο φροντιστήριο, καθώς το κλίμα που δημιουργείται καλλιεργεί το ενδιαφέρον για μάθηση. Εποπτικά μέσα, αίθουσες πειραμάτων και βιωματικής μάθησης, χώρους παράλληλης άθλησης και άλλα, είναι μερικά από τα αναρίθμητα πλεονεκτήματα ενός μαθητή όταν φοιτά σε ένα τέτοιο φροντιστήριο.
    Οι προσπάθεια του Υπουργείου να διώξει αυτά τα φροντιστήρια από τέτοιους χώρους μονάχα φέρνει την εκπαίδευση εκεί που βρισκόταν πριν από δέκα ή και περισσότερα χρόνια. Η στασιμότητα είναι ο χειρότερος σύμβουλος. Από την άλλη μεριά, εφόσον το φροντιστήριο ως θεσμός είναι νομιμοποιημένος είναι ανήκουστο να εξαιρείται η ύπαρξη ξεχωριστών οργανισμών (φροντιστηρίων) σε εγκαταστάσεις ιδιωτικών σχολείων τις ώρες που αυτά δεν λειτουργούν. Πρόκειται για ευθεία επίθεση προς το διαφορετικό, αυτό που θα προσδώσει κύρος και ποιοτικό επίπεδο στην εκπαίδευση.
    Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω πως το άρθρο αυτό του νομοσχεδίου (σχετικά με τη συστέγαση φροντιστηρίων και ιδιωτικών σχολείων) δείχνει τις διακρίσεις που γίνονται ακόμη και από μία κυβέρνηση, η οποία φαίνεται να θέλει το συμφέρον του λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας. Όντας στα τριάντα μου και νιώθοντας κομμάτι αυτής, πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε οι νέες γενιές να εξοπλιστούν με γνώσεις και εμπειρίες που θα τις φέρουν πιο ψηλά στην εκπαιδευτική αξιολόγηση και στα επιστημονικά επιτεύγματα. Είναι καθήκον μας, αλλά και δικό σας να συμβαδίσουμε με τις εξελίξεις και να μην αφήσουμε οπισθοδρομικά συμφέροντα να μπουν εμπόδιο στο μέλλον.
    Τέλος, η προφανής αύξηση της ανεργίας με τις επερχόμενες απολύσεις προσωπικού θα δώσει ακόμη ένα μεγάλο χτύπημα στις προσπάθειες που κάνουν όλοι οι εκπαιδευτικοί ώστε να απορροφηθούν από την αγορά εργασίας. Το έργο τους θα παραμείνει ανεκμετάλλευτο και –όπως και χιλιάδες συμπολίτες μας– θα βιώσουν συναισθήματα αντιπαραγωγικότητας και απογοήτευσης. Η κατεύθυνση προς την κατάργηση τέτοιων φροντιστηρίων δεν βοηθάει κανέναν. Αντίθετα, με γοργούς ρυθμούς θα πρέπει η εκπαίδευση να προχωρήσει ακόμη πιο πέρα, όπως για παράδειγμα στην ασύγχρονη εκπαίδευση, την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και άλλες παρόμοιες μεθόδους. Η οπισθοδρόμηση δεν μπορεί να είναι επιλογή. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
    Με εκτίμηση,

  • 19 Ιουνίου 2015, 23:04 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΜΕ ΟΝΟΜΑΖΕΙΣ ΕΠΙΣΗΜΑ ΠΑΡΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΧΕΣΕ ΚΑΙ ΜΟΥ ΒΑΖΕΙΣ ΝΟΜΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ. ΠΑΨΕ ΝΑ ΜΕ ΟΝΟΜΑΖΕΙΣ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΣΧΟΛΕΙΣΟΥΝ ΜΕ ΕΜΕΝΑ. ΣΑΝ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΣΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ. ΜΗΝ ΑΣΧΟΛΕΙΣΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΜΠΟΡΩ ΕΓΩ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΙ ΜΟΥ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΜΑΙ ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΣΟ ΘΕΛΟΥΜΕ.

  • 19 Ιουνίου 2015, 22:30 | Κώστας Μανωλάς

    Η απαγόρευση συστέγασης ιδιωτικών σχολείων με φροντιστήρια και ΚΞΓ, κατά ρητή δήλωση του Υπουργού, στοχεύει στην εξάλειψη του φαινομένου καθηγητές να παρέχουν το απόγευμα διδασκαλία σε μαθητές τους οποίους διδάσκουν το πρωί και στο σχολείο. Αν ωστόσο το πρόβλημα όντως εστιάζεται εκεί, εύλογα διερωτάται κανείς για ποιο λόγο η λύση που προτείνεται, δεν περιορίζεται στη συγκεκριμένη κατηγορία μαθητών, αλλά επεκτείνεται συλλήβδην και σε μαθητές που φοιτούν σε δημόσια σχολεία; Με ποιο σκεπτικό η καθολική απαγόρευση λειτουργίας θεωρείται ορθότερο μέτρο από έναν απλό περιορισμό πελατολογίου; Ας δέχονται, λοιπόν, τα εν λόγω φροντιστήρια και ΚΞΓ μόνο εξωτερικούς μαθητές, αν όντως το πρόβλημα είναι τα παιδιά που φοιτούν το πρωί στα συστεγαζόμενα ιδιωτικά σχολεία. Ή ας προσλαμβάνουν μόνο εξωτερικούς καθηγητές. Γιατί όμως να πρέπει να κλείσουν; Τι θα γίνει με τους ανθρώπους που σε τόσο δύσκολους καιρούς θα μείνουν χωρίς απασχόληση; Και τι θα συμβεί με τους μαθητές που μεσούσης της προετοιμασίας τους θα μείνουν μόνοι σε καράβι ακυβέρνητο; Ποιος και με ποιον τρόπο θα τους εξηγήσει τι συνέβη; Κι εν τέλει, αν το καλοσκεφτεί κανείς, για ποιο λόγο η βάση εκκίνησης της συζήτησης να είναι η αξιωματική αποδοχή πως η συστέγαση ιδιωτικών σχολείων με φροντιστήρια και ΚΞΓ στα οποία φοιτούν κοινοί μαθητές, συνιστά ασυμβίβαστο; Αν καθ’ υπόθεσιν δεχόταν κανείς πως στην περίπτωση αυτή δημιουργείται σχέση εξάρτησης, τότε δεν θα ’πρεπε να υπήρχαν ούτε καν ιδιωτικά σχολεία ως μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αφού η σχέση εξάρτησης στην πραγματικότητα δεν θα απέρρεε από τη λειτουργία των συστεγαζόμενων φροντιστηρίων και ΚΞΓ, αλλά εξαρχής από τα σχολεία. Ως εκ τούτου είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως η επίμαχη απαγόρευση δεν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και πως θα πρέπει να αναθεωρηθεί.

  • 19 Ιουνίου 2015, 22:26 | Άρης

    Εργάζομαι σε ΚΞΓ και Θα σας παρακαλούσα πολύ να ξανασκεφτείτε το θέμα με τις αργίες των Χριστουγέννων και Πάσχα… Τα πράγματα είναι μια χαρά ως έχουν… Δεν προσφέρετε τίποτα ουσιαστικό σε έναν χώρο που πονά.

    Τα κίνητρα μιας τέτοιας ρύθμισης με προβληματίζουν ιδιαίτερα… Είτε το κάνετε για να ικανοποιήσετε τους ιδιοκτήτες για να μην «πληρώνουν τσάμπα» τους καθηγητές «για να κάθονται», είτε το κάνετε πειραματικά για να μετακυλήσετε αργότερα τη ρύθμιση και στα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία… Μάλλον και τα δύο… Το περίεργο είναι, πως ειδικά στην περίπτωση των ΚΞΓ, που δεν κυνηγάει μαθητές και καθηγητές κάποια «ύλη» -με τη στενή έννοια του όρου- που να πρέπει να βγει, έχω την εντύπωση πως και οι ιδιοκτήτες οι ίδιοι θέλουν να κλείνουν, γιατί και αυτοί έχουν παιδιά που χρειάζονται διακοπές… Ή και οι γονείς των μικρότερων παιδιών που πρέπει να πιεστούν να τα φέρουν με το αυτοκίνητο στις 3 ή στις 6 το απόγευμα και γκρινιάζουν για τις ώρες… ότι είναι πολύ νωρίς, πολύ αργά, ότι δεν ταιριάζουν με το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο, το πιάνο κλπ. Περιμένουν να σταματήσουν λίγο τα μαθήματα για να πάρουν μια ανάσα. Εγώ τουλάχιστον αυτό εισπράττω όποτε τους λέω να κάνουμε μάθημα και την Μ. Τετάρτη -ρύθμιση που υπήρχε προαιρετικά ούτως ή άλλως μέχρι σήμερα αν δεν κάνω λάθος- γιατί πάμε για πτυχίο και χρειάζεται…

    Για όποιο λόγο και να το κάνετε, θα βρείτε μπροστά σας πρώτα απ’ όλα τους μαθητές… Μια τέτοια ρύθμιση δείχνει ότι όποιος τη σκέφτηκε δεν έχει μπει ποτέ σε τάξη σε τέτοιες περιόδους. Τα παιδιά περιμένουν πως και πως τα εκτεταμένα αυτά διαλείμματα, ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες (στην περίπτωση των ΚΞΓ). Είναι και αυτή η προσμονή που ομορφαίνει το μάθημα, και που βοηθάει τους καθηγητές να πιέσουν λίγο τα πράγματα, πχ με ασκήσεις για το σπίτι, έτσι ώστε τα παιδιά να αυτενεργήσουν στην περίοδο των διακοπών, χωρίς την υποχρεωτική παρουσία τους στο σχολείο ή στο φροντιστήριο… Η διδασκαλία περνάει και από το τί κάνουν τα παιδιά στο σπίτι σε τέτοιες περιόδους δήθεν ανεμελιάς… Πλάθονται χαρακτήρες έτσι, κατα την ταπεινή μου άποψη. Με το να τους φέρετε στην τάξη αναγκαστικά 10 μέρες παραπάνω το χρόνο, τί θα τους προσφέρετε; Θα μάθουν πιο πολλά; Επίσης, ενόσω τα σχολεία είναι κλειστά, θα τους φέρετε στα φροντιστήρια για Αγγλικά; Το πιστεύετε πραγματικά πως αυτό θα αποδώσει;

    Και κατα τα άλλα, «παραπαιδεία» μας ανεβάζετε, «παραπαιδεία» μας κατεβάζετε… Με το να μειώνετε τις περιόδους αργίας, αν το κάνετε δηλαδή για εκπαιδευτικούς λόγους, πράγμα απιθανο, δεν αποτελεί αυτό μια παραδοχή του σημαντικού ρόλου που έχουν τα ΚΞΓ και τα φροντιστήρια ΜΕ στην κοινωνία;

    Και αν η απάντηση στο παραπάνω είναι ναι, δεν θα έπρεπε να σεβαστείτε λίγο και εμάς τους καθηγητές που απολυόμαστε κάθε Μάιο και προσλαμβανόμαστε κάθε Οκτώβρη εκ νέου και μαζεύουμε τα ένσημα με το ζόρι;;; Οι προσπάθειές σας θα έπρεπε να είναι ανακούφισης και προστασίας ενός δύσκολου κλάδου και των εργαζομένων σε αυτόν, που καλύπτουν πραγματικές ανάγκες στην κοινωνία για ψίχουλα, αντί να τους βάζετε να δουλεύουν έστω και 10 μέρες παραπάνω για τα ίδια ψίχουλα! Για να ικανοποιηθεί ποιος; Μήπως να προστεθεί ο όρος να πληρωνόμαστε κάτι παραπάνω για αυτές τις μέρες, έτσι ώστε ο κάθε ιδιοκτήτης να κρίνει πραγματικά αν αξίζει να μας απασχολεί ή όχι; Ούτως ή άλλως, πάλι για μικροποσά μιλάμε…

    Υποψιάζομαι πως οι ρυθμίσεις αυτές έγιναν κυρίως έχοντας υπόψιν τις ανάγκες των φροντιστηρίων ΜΕ και ιδιαίτερα του Λυκείου, και δή της Γ Λυκείου, όπου ομολογουμένως υπάρχουν αυξημένες ανάγκες και τα μεγάλα διαλείμματα δεν κάνουν καλό. Μετά, ως είθισται, τσουβαλιάστηκαν όλοι οι αντίστοιχοι κλάδοι, χωρίς ιδιαίτερη λογική.

    Σας ευχαριστώ πολύ και με συγχωρείτε για το μακροσκελές σχόλιο. Εύχομαι ό,τι καλύτερο στις προσπάθειές σας για την καλυτέρευση όλων των κλάδων της παιδείας.

  • 19 Ιουνίου 2015, 22:04 | Στέλλα Γεωργιάδου

    Πιστεύω πως το συγκεκριμένο άρθρο δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία από τη στιγμή που το σχολικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τις παραπάνω ημερομηνίες ως αργίες. Κανένας γονιός δεν θα γυρίσει απο το εξοχικό το Πάσχα για να πάει το παιδί του στο φροντιστήριο. Οι διακοπές αυτές είναι οικογενειακές. Επίσης ακόμα και να γυρίσουνε, το παιδί δεν θα μπορεί σε καμία περίπτωση να συγκεντρωθεί εφόσον το σχολείο του θα είναι κλειστό. Ευχαριστώ

  • 19 Ιουνίου 2015, 20:15 | NIKOS

    Σε ό, τι αφορά τη χορήγηση άδειας λειτουργίας Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης και Κέντρων Ξένων Γλωσσών στα Ιδιωτικά Σχολεία.
    Β1) ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ
    1.Οι ανεπάρκειες του εκπαιδευτικού μας συστήματος ωθούν δυστυχώς τις ελληνικές οικογένειες στην εξασφάλιση για τα παιδιά τους πρόσθετων μαθημάτων για την πλήρη κάλυψη της διδακτέας ύλης, την καλύτερη δυνατή προετοιμασία για την επιτυχή συμμετοχή στις εξετάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή απόκτησης διπλωμάτων ξένων γλωσσών κ.λπ. Οι λύσεις αναζητούνται στα Ιδιωτικά Φροντιστήρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή Ξένων Γλωσσών ή στα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και Κέντρα Ξένων Γλωσσών που λειτουργούν εντός των Ιδιωτικών Σχολείων ή σε κατ’ οίκον ιδιαίτερα μαθήματα από εκπαιδευτικούς.
    2.Η λειτουργία τέτοιων Φροντιστηρίων στα Ιδιωτικά Σχολεία α) αποτρέπει τους γονείς από την καταφυγή στα παράνομα και ανεξέλεγκτα ιδιαίτερα μαθήματα β) προσφέρει κατά γενική ομολογία υψηλού επιπέδου διδασκαλία στο οικείο και ασφαλές περιβάλλον των μαθητών /-τριών, χωρίς χρονοβόρες μετακινήσεις και με οικονομική επιβάρυνση για τους γονείς πολύ χαμηλότερη σε σχέση με εκείνη των άλλων Φροντιστηρίων.
    3.Ιδιαίτερα αξιοσημείωτα είναι τα ακόλουθα: α) τα Φροντιστήρια αυτά έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν με τη σχετική άδεια του ΕΟΠΠΕΠ, η οποία έχει χορηγηθεί μετά από έλεγχο των προδιαγραφών των κτηριακών τους εγκαταστάσεων β) τα Φροντιστήρια αυτά προσφέρουν θέσεις εργασίας σε άνεργους εκπαιδευτικούς, εγγεγραμμένους στην Επετηρίδα των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών και με αυξημένα τυπικά προσόντα και πολυετή πείρα γ) οι εκπαιδευτικοί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με κανονικές Συμβάσεις Εργασίας που καταγράφονται στο ηλεκτρονικό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» και αμείβονται με αποδοχές υψηλότερες σε σχέση με τον μέσο όρο των άλλων Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης.
    Β2) ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
    1.Συνέχιση της λειτουργίας των Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης με των Κέντρων Ξένων Γλωσσών στα Ιδιωτικά Σχολεία με σαφείς προϋποθέσεις και κανόνες λειτουργίας (απασχόληση εξωτερικών εκπαιδευτικών, νόμιμες Συμβάσεις Εργασίας, έλεγχος των προγραμμάτων σπουδών, τμημάτων και νόμιμων παραστατικών από το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων κλπ.).
    2.Συνέχιση της λειτουργίας των Κέντρων Ξένων Γλωσσών με νόμιμες Συμβάσεις Εργασίας των διδασκόντων Καθηγητών, οι οποίοι διαθέτουν τα τυπικά προσόντα.

  • 19 Ιουνίου 2015, 19:55 | Alexandra

    Σχετικά με τις ημέρες των αργιών. Οι ημέρες διακοπών στη Δημόσια Εκπαίδευση είναι τα Χριστούγεννα από 24 Δεκεμβρίου έως 7 Ιανουαρίου και το Πάσχα από Μεγάλη Δευτέρα έως Κυριακή του Θωμά. Στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών θα ισχύουν άλλες διακοπές. Οι μαθητές θα πρέπει να διακόπτουν τις διακοπές των Χριστουγέννων από τις 2 Ιανουαρίου και το Πάσχα να εξακολουθούν κάνουν μάθημα μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη και να επιστρέφουν στα θρανία από την Τετάρτη του Πάσχα.

    Θύματα της νέας ρύθμισης είναι πρώτα απ’όλα οι ίδιοι οι μαθητές, οι οποίοι διδάσκονται ότι αλλιώς αντιμετωπίζονται από τη Δημόσια Εκπαίδευση και αλλιώς από την Ιδιωτική. Ούτε από εκπαιδευτική άποψη είναι σωστό αφού τα τμήματα θα υπολειτουργούν με τους μισούς μαθητές, καλύπτοντας ύλη την οποία οι άλλοι μισοί αδυνατούν να παρακολουθήσουν αφού θα κάνουν διακοπές.

    Και όλα αυτά επειδή ο εργοδοτικός σύλλογος της PALSO στην τρίτη της κατά σειρά επιστολή προς τη Βουλή αφού πρώτα απειλεί με απολύσεις στη συνέχεια απειλεί την ίδια την κυβέρνηση με νομική εμπλοκή. (http://www.palso.gr/resources/toolip/doc/2015/06/11/35983-13.pdf)

    Η PALSO επιδίδεται σε φτηνά κόλπα -κατάργηση διακοπών- προκειμένου να εντυπωσιάσει τους πελάτες της -μαθητές και γονείς- και η κυβέρνηση ενδίδει.

    Περιμέναμε μια πιο συνεπή στάση από μια κυβέρνηση της Αριστεράς με περισσότερο σεβασμό απέναντι σε μαθητές και καθηγητές και σίγουρα όχι τόσο ενδοτισμό απέναντι στους επιχειρηματίες της εκπαίδευσης.

  • Παρακαλώ πολύ να φροντίσετε ώστε ο έλεγχος πτυχίων(σε σχέση με τα μαθήματα που διδάσκουν) να γίνεται και για τους ιδιοκτήτες-μετόχους των φροντιστηρίων, και όχι μόνον για τους υπαλλήλους. Ευχαριστώ.

  • 19 Ιουνίου 2015, 15:47 | steven

    Η φορολογία των Κέντρων Ξένων Γλωσσών είναι εξοντωτική. Σακατεύει έναν από τους πιο παραγωγικούς και αναπτυξιακούς κλάδους της χώρας.

  • 19 Ιουνίου 2015, 13:41 | Αγγελική Μωραίτη

    Αγαπητοί κύριοι,

    Είμαι καθηγήτρια σε ΚΞΓ. Θα ήθελα να υποβάλλω τις αντιρρήσεις μου όσον αφορά το θέμα των Αργιών. 1. Για τις διακοπές του Πάσχα, θεωρώ ότι σε μια χώρα όπου υπάρχει έντονο το θρησκευτικό στοιχείο, οι επίσημες διακοπές θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν τις 3 πρώτες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας.
    2. Για τις διακοπές των Χριστουγέννων, αργία θα πρέπει να θεωρείται και η γιορτή των Θεοφανείων στις 6 Ιανουαρίου, που είναι μεγάλη γιορτή σε όλο τον Χριστιανικό κόσμο. Θα μπορούσαν τα ΚΞΓ να ανοίγουν στις 3, αλλά να αργούν εκ νέου στις 6.
    Με εκτίμηση

  • 19 Ιουνίου 2015, 13:28 | Αντιγόνη Μελιδονιώτη

    Όσον αφορά την περίοδο διακοπών Χριστουγέννων και Πάσχα , με ποιον τρόπο θα μπορέσουμε να εντάξουμε τα παιδιά μας στις τάξεις μας όταν δεν υπάρχει σχολείο και όταν τα περισσότερα απουσιάζουν σε συγγενικά σπίτια ή εξοχικά? Και αν κάτι τέτοιο καταστεί εφικτό, έχει αναρωτηθεί κανείς την ποιότητα του μαθήματος όταν το μυαλό του μαθητή θα είναι εξ’ολοκλήρου απόν? Οι ημέρες ξεκούρασης ενός μαθητή είναι απαραίτητες. Το ίδιο και για τον εκπαιδευτικό – όποιος έχει εκπαιδευτική πείρα- το γνωρίζει πολύ καλά. Με ποιο σκεπτικό άλλες ανάγκες αντιμετωπίζει ένας μαθητής δημόσιας εκπαίδευσης κι ένας ιδιωτικής? Τι αλλάζει? Τι μεσολαβεί? Μιας και ιδίως όταν, όσον αφορά τον Ξενόγλωσσο Κλάδο, η ποσότητα και η ποιότητα του έργου είναι μακράν εξαιρετικά καλής ποιότητας με εξαιρετικά αποτελέσματα.
    Θα περίμενα ουσιαστική παρέμβαση στα θέματα που αντιμετωπίζει ένας κλάδος ο οποίος συνεισφέρει οικονομικά τα μέγιστα στο γίγνεσθαι.Θα περίμενα, την πρόνοια της κρατικής μηχανής. Αντ’αυτού βιώνουμε την οικονομική εξόντωση- έχουμε περάσει το στάδιο της εξαθλίωσης- και έναν συνεχή διωγμό.

  • 19 Ιουνίου 2015, 13:25 | Ξανθίππη Κουτούφη

    Το να λειτουργούν τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών από τις 2 Ιανουαρίου μου φαίνεται κάπως ανέφικτο. Ειδικά όταν πρόκειται για τμήματα με μικρά παιδιά δημοτικού, τα οποία δεν προετοιμάζονται για κάποιες εξετάσεις γλωσσομάθειας.
    Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις, οι διδάσκοντες χρησιμοποιούν τις ημέρες αυτές διακοπών για προετοιμασία του 2ου και 3ου τριμήνου σπουδών. Για τους ξενόγλωσσους καθηγητές οι μέρες αυτές είναι πολύτιμες για την προετοιμασία της υπόλοιπη σχολική χρονιά, καθώς έχουν πλέον μάθει το προφίλ του κάθε μαθητή και της κάθε μαθήτριας, και μπορούν πιο στοχευμένα να οργανώσουν τη δουλειά τους.
    Παράλληλα, οι γονείς των μαθητών γνωρίζουν πως οι διακοπές είναι ίδιες για το σχολείο και για τις ξένες γλώσσες. Εφόσον τα σχολεία ανοίγουν στις 7 Ιανουαρίου, δεν καταλαβαίνω γιατί τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών να πρέπει να ανοίγουν 5 ημέρες νωρίτερα.

  • 19 Ιουνίου 2015, 13:10 | Κοντογιάννη Κ.

    Το να επιστρέφουν τα φροντιστήρια στη Βθμιες, εφόσον έχει δημιουργηθεί νέος οργανισμός, ΕΟΠΠΕΠ, είναι άσκοπο και προσθέτει γραφειοκρατεία. Το κράτος πρέπει να αποφασίσει αν τα φροντιστήρια είναι ή δεν είναι ‘παραπαιδεία’. Εφόσον ‘είναι’, θα πρέπει να αφεθούν να λειτουργήσουν ως επιχειρήσεις. Η καλύτερη στελέχωση του ΕΟΠΠΕΠ, η ενίσχυσή του και ο έλεγχος για τις σωστές προυποθέσεις λειτουργίας των φροντιστηρίων είναι σημαντική, και όχι το ωρόλόγιο πρόγραμμά τους!

  • 19 Ιουνίου 2015, 12:38 | Μαρία Νικοπούλου

    Εκπαιδευτικοί δύο ταχυτήτων.

    Καθηγητής ιδ. Υπάλληλος: ωρομίσθιο 3,52 μεικτά. Ένσημα; Στην καλύτερη των περιπτώσεων 200/έτος, οι περισσότεροι όμως παίρνουν κάπου 170 το χρόνο. Αλήθεια πόσα χρόνια πρέπει να δουλέψει ένας καθηγητής σε φροντιστήριο για να δικαιούται σύνταξη; Απόλυση κάθε καλοκαίρι, επαναπροσληψη Οκτώβριο. Στον ίδιο εργοδότη επι χρόνια.. Ταμείο ανεργίας; Πλαφόν των 400 ημέρων επιδότησης. Και τώρα το τελειωτικό χτύπημα, διακοπές Χριστουγέννων και Πάσχα, μειώνονται δραστικά.

    Αλήθεια αυτό το πολυνομοσχέδιο ποιον εξυπηρετεί; Στηρίζει η αριστερή κυβέρνηση σε κάποιο σημείο τον εργαζόμενο και μου διαφεύγει; Μας στερεί τα ήδη υπάρχοντα κεκτημένα:

    1. 18 ώρες την εβδομάδα νοείται πλήρη απασχόληση. Προτείνετε αύξηση των ωρών.
    2. Δικαιούμαστε τις διακοπές Πάσχα και Χριστούγεννα. Προτείνετε μείωση.
    3. Το θέμα του ωρομίσθιου ούτε καν το αναφέρετε.

    Σχετικά με τις επιστολές της Palso, απορρίπτουν όσα ίσχυαν επι σειρά ετών βάσει των συλλογικών συμβάσεων.

    Τέλος πείτε μας ευθέως πως είμαστε σύγχρονοι σκλάβοι και μη μας χρυσώνετε το χάπι λέγοντας πως θα μας στηρίξετε σε κάτι.

  • 19 Ιουνίου 2015, 11:54 | ΜΠΟΣΚΟΥ ΛΙΝΑ

    «Παρέκκλιση ως προς το ωρολόγιο πρόγραμμα διδασκαλίας και πρόσθετες εκπαιδευτικές δραστηριότητες πέραν του ωρολογίου προγράμματος, είναι δυνατόν να επιτρέπονται, κατόπιν σχετικής έγκρισης και ελέγχου τήρησης των απαραίτητων προϋποθέσεων από την κατά περίπτωση αρμόδια Δ/νση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

    Μάλλον κάποιοι αδυνατούν να κατανοήσουν ότι τα φροντιστήρια εκτός του ότι λειτουργούν σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον και είναι επιχειρήσεις που αποφέρουν κέρδη στο κράτος, διαχειρίζονται παιδιά τα οποία ενδεχομένως να χρειάζονται κάποια επιπλέον ώρα διδασκαλίας για την οποία είναι ανέφικτο να γίνεται ολόκληρη γραφειοκρατική διαδικασία!!!

  • 19 Ιουνίου 2015, 10:13 | Ελένη Πάλλη

    Δεν βλέπω καμία αναφορά για τις μουσικές σπουδές, δηλαδή τα ωδεία, παράδειγμα ύλη βαθμίδων κλπ

  • 19 Ιουνίου 2015, 10:03 | δημητρα

    Η παράγραφος 15 του άρθρου 47 του ν.3848/2010 (Α’ 71) δεν πρέπει να καταργηθεί.Με το άρθρο 30 του νόμου 682/1977 δίνεται διπλή δυνατότητα στον ιδιοκτήτη σχολείου (στην διετία και στην εξαετία) να απολύσει τον εκπαιδευτικό χωρίς αιτία, ενώ με την μετατροπή της σύμβασης σε αορίστου χρόνου μετά την διετία η δυνατότητα αυτή παρέχεται μόνο μία φορά.

  • 19 Ιουνίου 2015, 08:37 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    Η απαγόρευση λειτουργίας φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών σε χώρους ιδιωτικών σχολείων με νόμιμη άδεια, θα στερήσει από πολλούς εργαζομένους σ’ αυτούς τους χώρους την απασχόληση, γεγονός που είναι απαράδεκτο σε μια εποχή όπου τα ποσοστά ανεργίας έχουν εκτοξευθεί. Η κυβέρνηση πρέπει να σκεφτεί σοβαρότατα αυτή την παράμετρο.

  • 18 Ιουνίου 2015, 20:43 | Ξενόγλωσσος εκπαιδευτικός

    Προτείνω να ενσωματωθεί στο άρθρο 48 το σχέδιο νόμου (http://www.opengov.gr/ypepth/?p=2274) με τον τίτλο «Διαδικασία πιστοποίησης και εποπτείας των Φορέων χορήγησης πιστοποιητικών γνώσης ξένων γλωσσών της ημεδαπής και αναγνώρισης φορέων της αλλοδαπής και αντιστοίχισης τίτλων γνώσης ξένων γλωσσών της αλλοδαπής με τα πιστοποιητικά της ημεδαπής». Το θέμα έχει απασχολήσει εδώ και χρόνια την κοινότητα των ξενόγλωσσων εκπαιδευτικών και επείγει να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας των διαδικασίας πιστοποίησης της γνώσης ξένων γλωσσών στη χώρα. Το σχέδιο νόμου είναι εξαιρετικά πλήρες, καθώς αποτελεί προϊόν μακρόχρονης επεξεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Ήρθε η ώρα να γίνει επιτέλους νόμος του κράτους!

  • 18 Ιουνίου 2015, 19:06 | Άκης Ν. Λιλιόπουλος

    Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι πως μπορεί η αργία των Χριστουγέννων να είναι από 24 Δεκεμβρίου μέχρι 2 Ιανουαρίου, από την στιγμή που τα σχολεία είναι κλειστά μέχρι του Αγίου Ιωάννου.
    1) Κατά την γνώμη μου, επειδή πολλοί μαθητές φεύγουν επαρχία θα έπρεπε να ξεκινούν οι διακοπές από 23 Δεκεμβρίου &
    2) Αφού τα δημόσια σχολεία ξεκινούν μετά τις 6 Ιανουαρίου, θα έπρεπε και τα Κέντρα Ξέννων Γλωσσών να ξεκινούν την ίδια ημερομηνία, ή θα επιστρέφουν τα παιδιά μια εβδομάδα νωρίτερα για να κάνουν…ξένη γλώσσα??

  • 18 Ιουνίου 2015, 18:38 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ

    Κύριοι,
    ως καθηγητής Ιταλικής Γλώσσας, πτυχιούχος του τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ., ερωτώ:
    Προτίθεται το Υπουργείο να άρει την αδικία της κατάργησης της διδασκαλίας των Ιταλικών, γλώσσας που στα τρια χρόνια που πρόλαβε να διδαχθεί στα Γυμνάσια της χώρας κέρδισε την προτίμηση των μαθητών (σχεδόν 30000 μαθητές όλης της χώρας είχαν επιλέξει την Ιταλική ως γλώσσα επιλογής), από τη Μ.Ε.;
    Ευχαριστώ.