Άρθρο 65 Τροποποίηση του άρθρου 6Α ν. 2939/2001

Το πρώτο και δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 6Α του ν. 2939/2001 (Α’ 179) τροποποιούνται ως εξής:
«Από 1.9.2020 επιβάλλεται στους καταναλωτές η καταβολή περιβαλλοντικού τέλους ανά τεμάχιο πλαστικής σακούλας μεταφοράς, με εξαίρεση τις βιοαποδομήσιμες (ή βιοαποικοδομήσιμες) και λιπασματοποιήσιμες πλαστικές σακούλες μεταφοράς του ίδιου άρθρου. Το τέλος ορίζεται στο ποσό των 7 λεπτών.».

  • 18 Μαρτίου 2020, 09:07 | ΜΑΡΙΑ ΤΙΜΗΜΕΝΟΥ

    Αξιότιμοι κυρίες/κύριοι,

    Υπάρχουν δύο κεντρικοί άξονες, από τη μία η κομποστοποίηση και από την άλλη η επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση. Όσον αφορά την τσάντα μεταφοράς, η πρώτη επιλογή περιλαμβάνει το bio, το οποίο πρέπει να απορριφθεί σε ειδικούς κάδους κομποστοποίησης, διαφορετικά έχει την ίδια συμπεριφορά στο περιβάλλον με την κοινή πλαστική σακούλα μιας χρήσης, με τη διαφορά ότι δεν ανακυκλώνεται με τα υπόλοιπα πλαστικά. Από την άλλη έχουμε την πλαστική τσάντα μεταφοράς με πάχος υλικού 50 Micro και άνω, η οποία εμπράκτως και αποδεδειγμένα επαναχρησιμοποιείται και μπορεί να απορριφθεί στους ήδη υπάρχοντες κάδους ανακύκλωσης.

    Η μείωση της χρήσης πλαστικού που επέρχεται μέσα από την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση αυτού, είναι οι κεντρικές ιδέες που προάγουν την κυκλική οικονομία. Η χρήση δε ανακυκλωμένων πρώτων υλών για την παραγωγή τσαντών μεταφοράς είναι το επόμενο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

    Με το νομοσχέδιο που προωθείται, καταργούνται αυτές οι ιδέες. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Αμερική στην Αυστραλία δεν έχει θεσμοθετηθεί ποτέ κάτι παρόμοιο. Για παράδειγμα η Γερμανία ψήφισε νόμο με τον οποίο μέσα στο επόμενο εξάμηνο του 2020 καταργούνται όλες οι λεπτές πλαστικές σακούλες μιας χρήσης, είτε προέρχονται από πλαστικό είτε από bio πλην 0-15micro για φρούτα. Στην Ελλάδα το νομοσχέδιο που βρίσκεται σε ανοιχτή διαβούλευση αυτή τη στιγμή, υποστηρίζει ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή τη χρήση πλαστικών μιας χρήσης.

    Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να παραθέσουμε τις ακόλουθες προτάσεις μας:
    1.Κατάργηση της λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς μιας χρήσης (πάχος υλικού 0-50micro).
    2.Υποχρεωτική χρήση ανακυκλωμένου υλικού σε ποσοστό 40% που θα φέρει την απαραίτητη πιστοποίηση στις τσάντες μεταφοράς με πάχος υλικού 50-70micro.
    3.Καμία αλλαγή για τις τσάντες μεταφοράς με πάχος υλικού 70micro και άνω.

    Εν κατακλείδι, θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι σε περίπτωση που θα εφαρμοστεί το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο οι συνέπειες θα είναι οι ακόλουθες:
    1.Η αγορά θα κατακλυστεί από bio σακούλες μιας χρήσης με υψηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
    2.Οι εναπομείναντες βιομηχανίες παραγωγής τσαντών μεταφοράς θα υποχρεωθούν σε κλείσιμο, με ό,τι συνεπάγεται για την οικονομία της χώρας και τους εργαζόμενους τους.
    3.Όσες εταιρείες σκεπτόμενες φιλοευρωπαϊκά, επενδύοντας σε ακριβό μηχανολογικό εξοπλισμό και παράγοντας καινοτόμες λύσεις από ανακυκλωμένα υλικά θα καταστραφούν, κάτι που είναι πολύ άδικο.
    4.Εργοστάσια ανακύκλωσης στην Ελλάδα, που έχουν επενδύσει σε εξοπλισμό ή ολοκληρώνουν την επένδυση τους, απλά ατύχησαν.

  • 18 Μαρτίου 2020, 08:45 | Σαργολόγος Νίκος

    Νομίζω ότι η ισχύουσα νομοθεσία ΦΕΚ 2812/Β/10-8-2017 ήταν προς την σωστή κατεύθυνση είχε σκοπό τον περιορισμό της πλαστικής σακούλας μεταφοράς μέσω των μέτρων που ισχύουν εδώ και δύο χρόνια. Το σημαντικότερο επίτευγμα δεν είναι ούτε οι εισπράξεις (περ. τέλος , ΕΟΑΝ 66€/τόνο) ούτε οι στατιστικές που προκύπτουν μετά από την εφαρμογή του. Το σημαντικότερο είναι ότι πλέον έχει μπει στην συνείδηση των καταναλωτών ότι πρέπει να μην υπερκαταναλώνουμε σακούλες μεταφοράς και να κάνουμε υπεύθυνη χρήση σε όλα τα πλαστικά. Το μέτρο αυτό θα φέρει αποτελέσματα σε βάθος χρόνου καθώς οι νεότερες γενιές ξεκινούν την ζωή τους με αυτό σε αντίθεση με εμάς τους μεγαλύτερους που προσαρμοζόμαστε αργότερα. Σε καμία όμως περίπτωση δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε το προϊόν. Θέτω λοιπόν τα παρακάτω ερωτήματα.
    1. Γιατί να μην τυχαίνουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης σακούλες από ανακυκλωμένο πλαστικό ή με μεγάλο ποσοστό αυτού;
    2. Γιατί μια σακούλα μεταφοράς άνω των 70μm (ίσως και 50μm σε κάποιες περιπτώσεις) δεν θεωρείτε επαναχρησιμοποιήσιμη (που στην πράξη είναι) και πρέπει να μπει τέλος και σε αυτήν όταν οι χάρτινες δεν έχουν καν τέλος;
    3. Τι περιβαλλοντικό αποτύπωμα έχουν οι πλαστικές σακούλες και ειδικά όταν χρησιμοποιηθούν αρκετές φορές;
    4. Που πηγαίνει το περιεχόμενο των μπλε κάδων στην Ελλάδα;
    5. Ποσό εύκολα ανακυκλώνετε το πλαστικό σε σχέση με αλλά προϊόντα που δεν στοχοποιούμε καν;
    Οι κάθετες απαγορεύσεις χωρίς να εξετάζουμε όλα τα στοιχεία δεν λύνουν προβλήματα αλλά επιδεινώνουν καταστάσεις. Δημιουργούμε νόμους που στην πράξη δεν εφαρμόζονται και εκεί πρέπει να εστιάσουμε και να βοηθήσουμε όλοι. Είναι καλύτεροι οι κακοί νόμοι όταν εφαρμόζονται από τους καλούς όταν παραβιάζονται και τι εννοώ…… Ο μπλε κάδος υπάρχει χρόνια και το περιεχόμενο του πηγαίνει για ΤΑΦΗ εκεί πρέπει να εστιάσουμε.
    Ευχαριστώ πολύ

  • 18 Μαρτίου 2020, 07:59 | WWF Ελλάς

    Το άρθρο είναι ένα θετικό βήμα στο πλαίσιο επίτευξης του στόχου που προβλέπει η οδηγία (ΕΕ) 2015/720 για κατά κεφαλή κατανάλωση 40 πλαστικών σακουλών έως το 2025, και προτείνονται οι εξής αλλαγές προκειμένου να καταστεί εφικτή η μείωση της πλαστικής σακούλας:

    1. Εξαιρέσεις: Να διευκρινισθεί στο νομοσχέδιο ότι θα επεκταθεί το ανταποδοτικό τέλος για την πλαστική σακούλα και στις λαϊκές και τα περίπτερα, που σήμερα εξαιρούνται βάσει της κ.υ.α. 180036/952 (Β’ 2812 10.08.2017).

    2. Ανταποδοτικό τέλος: Είναι δικαιότερο και αποτελεσματικότερο να διαφοροποιηθεί το ανταποδοτικό τέλος ως εξής:
    • Να τεθεί ανταποδοτικό τέλος 0,03€ στις σακούλες με πάχος μικρότερο από 15 μm. Οι σακούλες αυτές είναι ταυτόχρονα και πρωτογενής προστατευτική συσκευασία για νωπά τρόφιμα, οπότε δεν είναι δίκαιο να έχουν το ίδιο τέλος με τις 100% πλαστικές σακούλες μεταφοράς μεγαλύτερου πάχους.
    • Να τεθεί ανταποδοτικό τέλος 0,03€ σε όλες τις κομποστοποιήσιμες σακούλες για να μειωθεί η χρήση τους, διότι έχουν και αυτές περιβαλλοντικές επιπτώσεις έστω και πολύ μικρότερες από τις πλαστικές σακούλες. Επίσης, οι κομποστοποιήσιμες σακούλες έχουν σαφώς μεγαλύτερο κόστος παραγωγής, που μπορεί να αντισταθμισθεί από το μικρότερο ανταποδοτικό τέλος.
    • Να παραμείνει το ανταποδοτικό τέλος των 0,07€ για τις πλαστικές σακούλες με πάχος μεταξύ 15 και 50 μm.
    • Να τεθεί ανταποδοτικό τέλος 0,05€ σε όλες τις πλαστικές σακούλες μεταφοράς με πάχος μεγαλύτερο από 50 μm. Έτσι, όπως διατυπώνουμε την πρόταση διευκρινίζουμε ότι αυτό το ανταποδοτικό τέλος προτείνουμε να τεθεί ακόμη και στις πλαστικές σακούλες μεταφοράς πολλών χρήσεων, που στην περίπτωσή τους είναι τελείως ασήμαντο αφού μία πλαστική τσάντα πολλών χρήσεων θα την χρησιμοποιεί κάποιος μήνες ή και χρόνια και άρα το τέλος σε κάθε χρήση της εξανεμίζεται. Όμως λέμε να τεθεί και στις πλαστικές τσάντες πολλών χρήσεων αυτό το ανταποδοτικό τέλος, διότι και οι πολλών χρήσεων πλαστικές τσάντες στο τέλος της ζωής τους παράγουν μικροπλαστικά.
    • Να τεθεί υποχρέωση χρέωσης για όλες τις πλαστικές σακούλες μεταφοράς με πάχος μεγαλύτερο από 50 μm. Έτσι, οι σακούλες των 52μm θα κοστίζουν περισσότερο στους καταναλωτές από τις πλαστικές σακούλες με πάχος μεταξύ 15 και 50 μm.
    Επιπρόσθετα, στο νομοσχέδιο θα μπορούσε να υπάρχει αναφορά στον τρόπο διάθεσης του ανταποδοτικού τέλος μέσω ΕΟΑΝ σε: α) εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για χρήση μέσων μεταφοράς πολλών χρήσεων, β) δημιουργία καλαίσθητων μέσων μεταφοράς πολλών χρήσεων (πάνινη τσάντα, διχτάκια, κ.α.) και διανομής τους δωρεάν μέσω των super markets ή με άλλους τρόπους, γ) προετοιμασία της αγοράς για την κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης, δ) δημιουργία εθελοντικών προγραμμάτων για καφέ και εστιατόρια για την αντικατάσταση των πλαστικών μιας χρήσης με επαναχρησιμοποιήσιμα δοχεία, ε) έρευνα και πιλοτικά προγράμματα για την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης, στ) στη ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ δωρεάν διανομή κομποστοποιήσιμων σακουλών ή χάρτινων σακουλών ή/και μικρών πλαστικών δοχείων για την χωριστή συλλογή οργανικών σε δήμους που ξεκινούν την ΔσΠ των οργανικών, ζ) ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ δωρεάν διανομή κομποστοποιήσιμων σακουλών για τη συλλογή απορριμμάτων σε δήμους, η) χρηματοδότηση μελετών βιωσιμότητας για τη μείωση της πλαστικής ρύπανσης.

  • 17 Μαρτίου 2020, 23:47 | Παναγιώτης

    Εν καιρώ πανδημίας και εξάπλωσης του κορωνοϊού παγκοσμίως, το υπουργείο πρέπει να λάβει υπόψη ότι η διάθεση σακούλας για τη μεταφορά τροφίμων, όπως λαχανικών και φρούτων, θα πρέπει να παρέχονται δωρεάν στην αγορά και είναι το ελάχιστο μέτρο πρόληψης για την αποφυγή ιών. Η χρήση πάνινης σακούλας δεν μπορεί να διαβεβαιώσει το καταναλωτικό κοινό ότι δεν αποτελούν εστία μικροβίων και δεν μπορεί να αποκλείσει την μετάδοση ιών. Από τη στιγμή που οι κλασικές σακούλες των super market είναι εναρμονισμένες με βάση το Ισπανικό πρότυπο UNE 53942 και περιέχουν τουλάχιστον 40% ανακυκλωμένη πρώτη ύλη, είναι παράλογη η χρέωση τέλους και η μόνη δικαιολογία είναι ότι αποσκοπεύει μόνο στην αύξηση εσόδων του κράτους.

  • 17 Μαρτίου 2020, 23:07 | ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΩΤΗ

    Είναι γεγονός ότι τα πλαστικά έχουν το μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, επαναχρησιμοποιούνται και ανακυκλώνονται. Λόγω του μεγάλου μοριακού τους μεγέθους, τα πολυμερή ( δηλ. πλαστικά) θεωρούνται συνήθως ως βιοχημικά αδρανή και δεν δημιουργούν απειλή για το περιβάλλον. Οι κανόνες υγιεινής επιβάλλουν τη χρήση τους τον τελευταίο αιώνα.
    Η αδυναμία της ελληνικής πολιτείας να διαχειριστεί τα πλαστικά απορρίμματα: τα ανακυκλωμένα και καθαρισμένα υλικά που υπάρχουν στους μπλε κάδους σε όλη την Ελλάδα καθώς και το απρόσφορο έδαφος για επενδύσεις αναγέννησης πλαστικών (τιμή ηλεκτρικού ρεύματος, μεταφορικό κόστος, εργατικά για την διαλογή κ.α.) είναι το πραγματικό πρόβλημα.
    Η μέχρι τώρα πολιτική του κράτους έχει μετατρέψει την πλαστική σακούλα (ΣΥΣΚΕΥΑΣΊΑ) σε προϊόν το οποίο αγοράζει ο πολίτης και φορολογεί η κυβέρνηση. Επίσης οι παραγωγοί σακούλας πληρώνουν ήδη Περιβαλλοντικό Τέλος Πλαστικής Σακούλας.
    Με την παράλογη φορολογία στη λεπτή σακούλα ο καταναλωτής προτιμά την χοντρή (μεγαλύτερη από 50μμ) και χρήσιμη σακούλα ακόμα και για αντικείμενα μικρού βάρους.
    Η χρήση αμύλου καλαμποκιού και πατάτας για την παραγωγή υλικών συσκευασίας σε έναν πλανήτη που δεν μπορεί να θρέψει τον πληθυσμό του είναι ανόητη.
    Η χρήση χάρτινης συσκευασίας – που τις περισσότερες φορές περιέχει φιλμ πολυαιθυλενίου δηλ πλαστικό- όπως επίσης και η χρήση της πάνινης ή της εισαγόμενης, πλεκτής, πλαστικής, μη ανακυκλώσιμης σακούλας είναι αντί-οικολογική και ανθυγιεινή.

    Στηρίζω τις θέσεις του Σ.Β.Π.Ε.:
    • Διάθεση επαναχρησιμοποιούμενης συμβατική σακούλας άνω των 50 μικρών εναρμονισμένης με το Ισπανικό πρότυπο UNE 53942, χωρίς τέλη υπό την προϋπόθεση ότι περιέχει τουλάχιστον 40% ανακυκλωμένη πρώτη ύλη.
    • Αναβάθμιση των συστημάτων διαχείρισης για να αυξηθεί το ποσοστό ανακύκλωσης, το οποίο είναι ιδιαίτερα χαμηλό στη χώρα μας.
    • Αύξηση των ελέγχων για παραβάσεις που σχετίζονται με εισαγόμενες κατά κανόνα πλαστικές σακούλες λεπτού πάχους που κυκλοφορούν με παραπλανητικές σημάνσεις και σοβαρές παραλείψεις, με συνέπεια την απώλεια εσόδων για το κράτος και τον αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι των εγχώριων παραγωγών.
    • πρωτοβουλίες κράτους – βιομηχανίας για την προώθηση της ανακύκλωσης και την κυκλικής οικονομίας γενικότερα.
    Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, επιθυμεί να είναι σύμβουλος της πολιτείας στην χάραξη πολιτικής και συνεργάτης της στην προστασία του περιβάλλοντος και όχι αμέτοχος παρατηρητής εξελίξεων, που θίγουν αναιτιολόγητα και άμεσα τον κλάδο

    Επίσης θεωρώ επιτακτική την στήριξη της Ελληνικής Βιομηχανίας της οποίας ο κλάδος των βιομηχανιών πλαστικού είναι πολύ σημαντικός για την οικονομία και ανάπτυξη της χώρας μας. Η πρόσφατη μελέτη του Ι.Ο.Β.Ε. το καταδεικνύει περίτρανα.΄
    http://iobe.gr/docs/research/RES_05_F_10122019_REP_GR.pdf

    ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΩΤΗ
    ΧΗΜΙΚΟΣ

  • 17 Μαρτίου 2020, 22:43 | ΝΙΚΟΣ Α.

    Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία ΙΕΛΚΑ, οι στόχοι που είχαν τεθεί βάση του Ν.4496/2017 έχουν πλήρως επιτευχθεί. Η επιβολή πράσινου τέλους και στις σακούλες με πάχος πάνω από 50μm οι οποίες περιέχουν τουλάχιστον 40% ανακυκλωμένη πρώτη ύλη αποτελεί ένα ακόμη φοροεισπρακτικό μέτρο της κυβέρνησης.

    Πρέπει να γίνει επισήμανση στους αρμόδιους ότι οι σακούλες που πληρούν τις προϋποθέσεις του Ισπανικού προτύπου UNE 53942, μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και στη συνεχεία να ανακυκλωθούν συμβάλλοντας στην εφαρμογή των Αρχών της Κυκλικής Οικονομίας. Το μέλλον παγκοσμίως είναι η κυκλική οικονομία και η κοινωνία από τη πλευρά της θα πρέπει να ενημερωθεί με καμπάνιες για τους σωστούς τρόπους ανακύκλωσης.

    Ας εστιάσουν λοιπόν οι αρμόδιοι στην αναβάθμιση των συστημάτων διαχείρισης για να αυξηθεί το ποσοστό ανακύκλωσης και ας μην οδηγήσουν σε συρρίκνωση έναν ακόμη κλάδο που ασχολείται με την παραγωγή της Ελληνικής οικονομίας.

    Οι επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες με πάχος πάνω από 50μm εναρμονισμένες με το Ισπανικό πρότυπο UNE 53942 θα πρέπει να διατίθενται στην αγορά χωρίς την καταβολή πράσινων τελών εφόσον περιέχουν τουλάχιστον 40% ανακυκλωμένη πρώτη ύλη.

  • 17 Μαρτίου 2020, 22:03 | ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΣΥΜΕΩΝ

    Διάθεση επαναχρησιμοποιούμενων συμβατικών σακουλών άνω των 50 μικρών εναρμονισμένων με το Ισπανικό πρότυπο UNE 53942, χωρίς τέλη υπό την προϋπόθεση ότι περιέχουν τουλάχιστον 40% ανακυκλωμένη πρώτη ύλη.
    Αναβάθμιση των συστημάτων διαχείρισης για να αυξηθεί το ποσοστό ανακύκλωσης, το οποίο είναι ιδιαίτερα χαμηλό στη χώρα μας.
    Αύξηση των ελέγχων για παραβάσεις που σχετίζονται με εισαγόμενες κατά κανόνα πλαστικές σακούλες λεπτού πάχους που κυκλοφορούν με παραπλανητικές σημάνσεις και σοβαρές παραλείψεις, με συνέπεια την απώλεια εσόδων για το κράτος και τον αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι των εγχώριων παραγωγών.
    πρωτοβουλίες κράτους – βιομηχανίας για την προώθηση της ανακύκλωσης και την κυκλικής οικονομίας γενικότερα.

  • 17 Μαρτίου 2020, 22:07 | Ιωαννα

    Καλησπέρα.το άρθρο είναι άτοπο και καθαρά εισπρακτικόυ χαρακτήρα. Από τη στιγμή που οι καταναλωτές χρεώνονται τη χρήση της πλαστικής σακούλας με το να επιβληθεί επιπλέον φόρος δεν θα λυθεί το οικολογικό πρόβλημα.

  • 17 Μαρτίου 2020, 22:09 | ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΝΙΚΟΣ

    Το «οικολογικό» αυτό μέτρο είναι καθαρά εισπρακτικό !!!
    Εφόσον υπάρχει διάθεση των επαναχρησιμοποιούμενων σακουλών >50μm που περιέχουν μεγάλο ποσοστό ανακυκλωμένης πρώτης ύλης (my market) για ποιο λόγο να μπει περιβαλλοντικό τέλος ? Δεν πληρώνουμε ήδη ? Δεν έχουν ΦΠΑ ? Είναι λίγο το 24% που παίρνει το κράτος ?

  • 17 Μαρτίου 2020, 21:26 | Γιώργος Τσολερίδης

    κατά την γνώμη μου το μέτρο είναι εισπρακτικό και θέλουν να το εμφανίσουν ως οικολογικο
    Οι χονδρές σακούλες και ανακυκλωση περιέχουν και πολλές φορές τις χρησιμοποιούμε. Τι είναι περισσότερο υπεύθυνο? Και αν λερωθούν βάζουμε τα σκουπίδια μεσα
    Αντί να τις δίνουν δωρεάν όλες τα σούπερ μάρκετ και να είμαστε ασφαλείς μας οδηγούν στις πάνινες … Που είναι ότι πρέπει για να αρρωστήσουμε όλοι!