Άρθρο 92 Προστασία δικαιώματος στην εργασία

1. Η συνδικαλιστική οργάνωση που κηρύσσει απεργία υποχρεούται να προστατεύει το δικαίωμα των εργαζομένων, οι οποίοι δεν συμμετέχουν στην απεργία, ώστε να προσέρχονται και να αποχωρούν ελεύθερα και ανεμπόδιστα από την εργασία τους και να παρέχουν αυτήν χωρίς εμπόδιο και ιδίως χωρίς την άσκηση σωματικής ή ψυχολογικής βίας σε βάρος τους από οιονδήποτε.
2. Σε περίπτωση παραβίασης της υποχρέωσης της παρ. 1, η απεργία μπορεί να διακοπεί με απόφαση που λαμβάνεται κατά τη διαδικασία της παρ. 4 του άρθρου 22 του ν. 1264/1982 (Α΄79). Στην περίπτωση αυτή, για την κήρυξη νέας απεργίας απαιτείται η τήρηση όλων των διατυπώσεων του άρθρου 20 του ν. 1264/1982 και της προθεσμίας της παρ. 1 του άρθρου 19 ή της παρ. 2 του άρθρου 20 του ν. 1264/1982, κατά περίπτωση.

  • 27 Μαΐου 2021, 22:45 | Σκίννερ Ανδρέας-Γεώργιος

    Η ντε φάκτο ποινικοποίηση της απεργίας με «προστασία» του απεργοσπάστη αποτελεί παραβίαση του δικαιώματος στην απεργία.

  • 26 Μαΐου 2021, 16:26 | ΕΤΙΤΑ

    Η κυβέρνηση «ποινικοποιεί» την απεργία. Με το νομοσχέδιο απαγορεύονται οι καταλήψεις χώρων και εισόδων και η άσκηση «ψυχολογικής ή σωματικής βίας». Είναι γνωστές οι προβοκατόρικες πρακτικές των απεργοσπαστικών μηχανισμών της εργοδοσίας, που προκαλούν συχνά, αντεγκλήσεις μεταξύ εργαζομένων σε χώρους δουλειάς. Αν λάβουν χώρα, η απεργία καθίσταται αυτόχρημα παράνομη. Στην προειδοποίηση για απεργία, θα πρέπει να αναφέρονται περιοριστικά τα αιτήματα και οι λόγοι που τα θεμελιώνουν, διαφορετικά η απεργία, αυτόματα καθίσταται επίσης, παράνομη. Στην πράξη επιδιώκεται ο εκφοβισμός των εργαζομένων και συνδικαλιστών. Απεργίες συμπαράστασης και λοιπές κινητοποιήσεις για γενικότερα κοινωνικά θέματα, θα αντιμετωπίζονται με βία, καταστολή και ποινικές διώξεις,

  • 25 Μαΐου 2021, 11:15 | ΓΙΩΡΓΟΣ Θ.

    Η ίδια η απεργία είναι αντίδραση σε άσκηση βίας ενός εξουσιάζοντος (κράτος – εργοδότης) προς έναν εξουσιαζόμενο(εργαζόμενος).
    Τα αποτελέσματα της βίας πρέπει να αφορούν και να κατανέμονται σε όλους τους εργαζόμενους και όχι μόνο στους απεργούς,όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα αποτελέσματα των τυχόν επιτυχιών του συνδικαλιστικού κινήματος, τα οποία νέμονται,επισης, όλοι οι εργαζόμενοι. Οπως δεχόμαστε το δεύτερο πρέπει να δεχτούμε και το πρώτο. Δεν μπορούμε να θεσπίζουμε τιμωριες και κυρώσεις για τη ψυχολογική πιεση που θα σου ασκηθεί για να συμμετέχεις στην απεργία. Η σωματική βία βέβαια, είναι σε κάθε περίπτωση κατακριτέα.
    Η συνδικαλιστική οργάνωση προστατευει το δικαίωμα στην εργασία και περιφρουρει τα δικαια των εργαζομένων και ο κυριότερος(αν όχι μοναδικός) τρόπος διεκδίκησης των παραπάνω είναι η απεργία.

    Με την απεργία διεκδικουνται αιτήματα όλων των εργαζομένων και αυτών που απεργούν και αυτών που δεν απεργούν. Συνεπώς είναι θεμιτό η συνδικαλιστική δράση να περιλαμβάνει και τρόπους παρακίνησης των εργαζομένων και άσκησης πίεσης ως ένα βαθμό για να συμμετέχουν στις συλλογικές διεκδικήσεις.

    Άλλους κανόνες έχει η συλλογική δράση και άλλους η ατομικη ανταποδοτική δράση και σε κάθε περίπτωση την επιλογή του καθενός συνοδεύει και το ανάλογο τίμημα.
    Οπότε για όσους εργαζόμενους λένε το αντίθετο και διεκδικούν το δικαίωμα τους να εργαστούν, για να μην είναι «τζάμπα μάγκες» έχω να προτείνω το εξής: Να νομοθετηθεί και μια διάταξη που να λέει πως τα ευνοϊκά αποτελέσματα νόμων που ρυθμίζουν εργατικά θέματα ή δικαιώματα τα οποία έχουν τεθει στο διεκδικητικό πλαισιο συνδικαλιστικών όργανων και έχουν διεκδικηθεί κατόπιν απεργιών και κινητοποιήσεων, θα ισχύουν μόνο για όσους συμμετείχαν στις απεργίες και όχι για τους εργαζόμενους που δεν απήργησαν.Αληθεια πως θα τους φαινόταν;

  • 21 Μαΐου 2021, 14:14 | Σωτήρης Γούλας

    Το συνταγματικό δικαίωμα στην απεργία περιλαμβάνει και να μπορεί κανείς να παρακινεί τους μη απεργούς να συμμετάσχουν, κάτι που μάλλον κινδυνεύει να χαθεί με την πρόβλεψη περί «ψυχολογικής βίας», αφού η αοριστία οδηγεί συχνά σε καταχρηστική εφαρμογή . Φυσικά πρέπει να προστατεύονται οι μη απεργοί από επιθετικές προτροπές συμμετοχής στην απεργία, οπότε μια μέση λύση θα ήταν να μπει ο προσδιορισμός «βαριά» πριν το ¨ψυχολογική βία» .