ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ: ΚΟΙΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΑΔΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Α ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Β Άρθρο 46 Εργασιακά δικαιώματα (άρθρα 10 και 16 της Οδηγίας (EE) 2019/1158)

1. Τα κεκτημένα ή υπό κτήση δικαιώματα των εργαζομένων, κατά την ημερομηνία έναρξης οποιασδήποτε άδειας ή και ευέλικτης ρύθμισης του παρόντος Μέρους, διατηρούνται μέχρι το τέλος της άδειας ή απουσίας από την εργασία ή της ευέλικτης ρύθμισης. Με τη λήξη της άδειας ή της ευέλικτης ρύθμισης, τα δικαιώματα του παρόντος Μέρους εφαρμόζονται, όπως προβλέπεται από την νομοθεσία ή τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
2. Κατά τη λήξη κάθε άδειας ή ευέλικτης ρύθμισης του παρόντος Μέρους, οι εργαζόμενοι δικαιούνται να επιστρέψουν στην ίδια ή σε ισοδύναμη ή ανάλογη θέση εργασίας, με τους ίδιους όρους εργασίας και να επωφεληθούν από οποιαδήποτε βελτίωση των συνθηκών εργασίας, από την οποία θα είχαν επωφεληθεί, εάν δεν είχαν λάβει την άδεια.
3. Το παρόν Μέρος καθορίζει τα ελάχιστα όρια προστασίας των εργαζομένων και δεν θίγει ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τους εργαζομένους που ισχύουν από τη νομοθεσία ή από συλλογικές συμβάσεις εργασίας, διαιτητικές αποφάσεις, κανονισμούς εργασίας και ατομικές συμβάσεις εργασίας ή συμφωνίες εργοδοτών και εργαζομένων και, που σε κάθε περίπτωση, δύνανται να θεσπίζουν ή να διατηρούν ευνοϊκότερες διατάξεις για τους εργαζομένους από εκείνες που προβλέπονται στο παρόν Μέρος.
4. Οι ρυθμίσεις του παρόντος Μέρους δεν καταργούν και δεν επηρεάζουν τη χορήγηση άλλων δικαιωμάτων που αφορούν στη διευκόλυνση των γονέων για την ανατροφή του παιδιού, τον θηλασμό και τη φροντίδα του παιδιού.

  • 15 Μαΐου 2021, 17:17 | Πανος

    ΤΟ νέο νομοσχέδιο εργασίας είναι ένας νόμος καλόγραμμένος μαζί με τα άρθρα του .Αλλά η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.
    Υποθετικά θα αναφέρω κάποιους λόγους.
    1.Η Ηλεκτρονική κάρτα εργασίας είναι ένα πάρα πολύ καλό μετρό για τον εργαζόμενο .Αλλά υπάρχουν κενά ,αν σε διάταξη ο εργοδότης σου να πας να χτυπήσεις την ηλεκτρονική σου κάρτα και να σχολάσεις, αλλά θα καθίσεις άτυπα δύο ώρες υπερωρία .ο κρατικός μηχανισμός πώς θα το καταλάβει ότι ο εργαζόμενος Είναι 2 ώρες υπερωρία μαύρα;;;
    2. Όταν υπάρχουν εργαζόμενοι που είναι δύο και τρεις μήνες απλήρωτοι από τον εργοδότη τους και απαιτήσουν τα δεδουλευμένα τους. Ο εργοδότης έχει τόσα εργαλεία στα χέρια του που θα σε βγάλει στην αναστολή ως τιμωρία ,θα σε κάνει να εργάζεσαι λιγότερες ώρες ως τιμωρία και θα σε αλλάξει το πρόγραμμά σου να σου κάνει πιο δύσκολη τη ζωή σου.
    Θα σου κάνουν bullying η ανώτερη σου προϊσταμένοι, δήθεν δεν κάνεις καλά τη δουλειά σου και θα σε αναγκάσουν να δηλώσεις παραίτηση.Πολύ απλά τα πράγματα.
    Αν ζητήσεις τα νόμιμα που λέτε στο νομοσχέδιο π.χ. άδεια πατρότητας ή οτιδήποτε άλλο και δεν έχουν αντικαταστατεί ή και αρνηθούν .πάλι θα σου κάνουν τη ζωή κόλαση για να σε αναγκάσουν να παραιτηθείς. Οπότε και να ακυρώσετε την απόλυση του εργαζομενου εναντια του εργοδοτη δεν έχει κανένα νόημα ,Στην εργασία σου θα περνάς μαύρη ζωή.
    Εξασφαλίστε Το πιο βασικό και πολύτιμο πράγμα για έναν εργαζόμενο την υποχρεωτική καταβολή μισθοδοσίας του εργαζόμενου από τον εργοδότη. να καταβάλλεται μέ Νομο κάθε μήνα ο μισθός του εργαζόμενου από τον εργοδότη του .όπως Υπάρχει νόμος για την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων και του δώρου Πάσχα. γιατί υπάρχουν εργοδότες που καθυστερούν να πληρώσουν 3 και 4 μήνες τους εργαζόμενους Απλά φοβόυντε να προβούν σε καταγγελία ως εργαζόμενοι.
    Αναφέρομαι γενικά για όλους τους εργαζόμενους.Οπου Αυτή είναι μία μέθοδος εργασιακού bullying του εργοδότη ενάντια του εργαζόμενου ,για να σε οδηγήσει στην πόρτα της εξόδου από την εργασία.