Άρθρο 48 Ρυθμίσεις για τη διαδικασία ανάρτησης, κύρωσης και αναμόρφωσης των δασικών χαρτών

1. Μετά το πρώτο εδάφιο της παρ. 7 του άρθρου 3 του ν. 998/1979 (Α’ 289) προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Διοικητικές πράξεις του προηγούμενου εδαφίου είναι ιδίως πράξεις που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της αγροτικής νομοθεσίας, όπως αποφάσεις Επιτροπών Απαλλοτριώσεων για το σύνολο των εκτάσεων των οποίων επελήφθησαν, Διανομές και Αναδασμοί για το σύνολο των εκτάσεων που αναφέρονται στα σχετικά κτηματολογικά διαγράμματα, άδειες Υπουργού ή Νομάρχη για κάθε περίπτωση μεταβίβασης αγροτικών ακινήτων κ.λπ.».
2. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 13 του ν. 3889/2010 (Α’ 182) αντικαθίσταται ως εξής:
«Οι δασικές εν γένει εκτάσεις των παραγράφων 1, 2, 3, 4 και 5 του άρθρου 3 του ν. 998/1979 (Α΄ 289), απεικονίζονται σε κατάλληλης κλίμακας αεροφωτογραφικό ή χαρτογραφικό υλικό, το οποίο, αφού συμπληρωθεί με τα φωτοερμηνευτικά στοιχεία των πρόσφατων και ιστορικών αεροφωτογραφιών, τις διοικητικές πράξεις των παρ. 6 και 7 του άρθρου 3 του ν. 998/1979 ή άλλες πράξεις που οδηγούν σε νόμιμη μεταβολή του δασικού χαρακτήρα εκτάσεων, καθώς και τα λοιπά διαθέσιμα στοιχεία της δασικής υπηρεσίας, αποτελεί τον δασικό χάρτη.».
3. Η παρ. 4 του άρθρου 15 του ν. 3889/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Με τις αντιρρήσεις προβάλλονται λόγοι που αφορούν αποκλειστικά και μόνο την αμφισβήτηση του χαρακτήρα, της σύννομης αλλαγής χρήσης ή της μορφής των εμφανιζόμενων στον δασικό χάρτη εκτάσεων.».
4. Μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 17 του ν. 3889/2010 προστίθενται εδάφια ως εξής:
«Εντός του ίδιου χρονικού διαστήματος κάθε Διεύθυνση Δασών εξετάζει αιτήσεις για διόρθωση προδήλων σφαλμάτων των δασικών χαρτών οι οποίες έχουν υποβληθεί σ’ αυτές. Εάν τα προβαλλόμενα σ’ αυτές σφάλματα δεν εμπίπτουν στην περιοριστική απαρίθμηση της υπ’ αρ. 153394/919/2017 απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος (Β’ 1366), η αρμόδια Διεύθυνση Δασών διαβιβάζει τη σχετική αίτηση προς την αρμόδια Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.) προκειμένου να εξετασθεί ως εμπροθέσμως υποβληθείσα αντίρρηση, κοινοποιώντας το σχετικό διαβιβαστικό έγγραφο προς τον ενδιαφερόμενο και παρέχοντας προθεσμία τριάντα (30) ημερών για την καταβολή του σχετικού παραβόλου, στις περιπτώσεις που αυτό προβλέπεται. Εάν καταβληθεί το παράβολο εντός της ως άνω προθεσμίας ή εάν, βάσει της φύσεως του προβαλλομένου σφάλματος, δεν απαιτείται η καταβολή παραβόλου, το αίτημα για διόρθωση προδήλου σφάλματος λογίζεται ως εμπροθέσμως υποβληθείσα αντίρρηση και επέρχονται όλες οι σχετικές συνέπειες.».
5. Μετά την παρ. 8 του άρθρου 17 του ν. 3889/2010 προστίθεται παρ. 8α ως εξής:
«8α. Σε περίπτωση που αίτηση για διόρθωση προδήλου σφάλματος, η οποία είχε υποβληθεί εντός της προθεσμίας της παρ. 1 του άρθρου 15 του παρόντος, απορρίφθηκε για το λόγο ότι το προβαλλόμενο σφάλμα δεν ενέπιπτε στην περιοριστική απαρίθμηση της υπ’ αριθ. 153394/919/2017 απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος (Β’ 1366), η αρμόδια Διεύθυνση Δασών διαβιβάζει τη σχετική αίτηση προς την αρμόδια Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.), ώστε αυτή να εξετασθεί ως εμπροθέσμως υποβληθείσα.. Στην περίπτωση που έχει εκδοθεί η διαπιστωτική πράξη λήξης της θητείας των μελών των ΕΠ.Ε.Α., με πράξη του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης συγκροτούνται εκ νέου προκειμένου να εξετάσουν τις περιπτώσεις αυτές εντός ενός (1) μηνός από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.».
6. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 19 του ν. 3889/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
«Με βάση τις αποφάσεις των ΕΠ.Ε.Α. επί των ασκηθεισών αντιρρήσεων και των λοιπών στοιχείων της παραγράφου 9 του άρθρου 17, ο δασικός χάρτης που κυρώθηκε σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 17, συμπληρώνεται και διορθώνεται από την οικεία Διεύθυνση Δασών ή σε περίπτωση εφαρμογής της παραγράφου 4 του άρθρου 13 από το «Ελληνικό Κτηματολόγιο» , το αργότερο εντός δύο (2) μηνών από την ολοκλήρωση της εξέτασης του συνόλου των αντιρρήσεων ανά τοπική ή δημοτική κοινότητα από τις ΕΠ.Ε.Α..».
7. Μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου εδαφίου της παρ. 4 του άρθρου 20 του ν. 3889/2010 παρεμβάλλεται εδάφιο ως εξής:
«Ειδικά για εκτάσεις που έχουν περιληφθεί στην ανάρτηση, για τις οποίες έχουν γίνει δεκτές αντιρρήσεις των ενδιαφερομένων, αντί για το ανωτέρω πιστοποιητικό στο σχετικό συμβόλαιο προσαρτάται αντίγραφο της απόφασης αυτής με τον αριθμό διαδικτυακής ανάρτησης (Α.Δ.Α.) και με επισυναπτόμενο τοπογραφικό διάγραμμα εξαρτημένων συντεταγμένων Ε.Γ.Σ.Α., επί του οποίου ο συντάκτης βεβαιώνει ότι το ακίνητο είναι αυτό, ως προς το οποίο έχουν γίνει δεκτές οι υποβληθείσες αντιρρήσεις.».
8. Το πρώτο και το δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 20 του ν. 3889/2010 αντικαθίστανται ως εξής:
«1. Μετά τη μερική ή ολική κύρωση του δασικού χάρτη, δεν επιτρέπεται αναμόρφωσή του, με την επιφύλαξη των διατάξεων των παραγράφων 8 και 8α του άρθρου 17 και της παραγράφου 5 άρθρου 19 του παρόντος, καθώς και του επομένου εδαφίου.
Σε κάθε περίπτωση οι κυρωμένοι δασικοί χάρτες αναμορφώνονται με την προσθήκη ή διαγραφή των εκτάσεων που θα υπαχθούν ή θα πάψουν να υπάγονται στο δασικό νόμο, σύμφωνα με πράξεις των αρμοδίων οργάνων, που εκδίδονται κατ’ εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας ή με δικαστικές αποφάσεις που κρίνουν επί των πράξεων αυτών, καθώς και με δικαστικές αποφάσεις επί τού ιδιοκτησιακού ζητήματος των εκτάσεων των περιπτώσεων 5α’ και 5β’ του άρθρου 3 του ν. 998/1979 όπως ισχύει, είτε με διοικητικές πράξεις που έπρεπε να συμπεριληφθούν στο δασικό χάρτη ή εσφαλμένα αποτυπώθηκαν κατά την κατάρτισή του και δεν απεικονίζονται σε αυτόν.».
9. Μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δύο (2) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος αναμορφώνονται υποχρεωτικά οι μερικώς ή ολικώς κυρωθέντες και αναρτηθέντες δασικοί χάρτες και τροποποιούνται οι δασικοί χάρτες που βρίσκονται σε οποιοδήποτε στάδιο κατάρτισης ή θεώρησης, προκειμένου να συμπεριληφθούν σ’ αυτούς διοικητικές πράξεις, οι οποίες είχαν παραλειφθεί κατά την αρχική κύρωση, ανάρτηση ή επεξεργασία, αντίστοιχα. Η αποτύπωση στο χαρτογραφικό υπόβαθρο των πράξεων αυτών και των οριογραμμών τους γίνεται με κάθε πρόσφορο μέσο, και λαμβάνονται υποχρεωτικώς υπόψη ιδίως οι ψηφιοποιημένες απεικονίσεις τους που έχουν γίνει από κάθε αρμόδια υπηρεσία ή από φορείς στους οποίους οι αρμόδιες υπηρεσίες ανέθεσαν το σχετικό αντικείμενο, καθώς και το ψηφιακό αρχείο δεδομένων της ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε., το οποίο περιήλθε στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.), σύμφωνα με τη διάταξη της περ. γγ’ της υποπαρ. β’ της παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 3895/2010 (Α’ 206), χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια θεώρησης ή πιστοποίησης αυτού. Κατά τη διάρκεια της προθεσμίας αυτής αναστέλλεται η αποδεικτική ισχύς των δασικών χαρτών ως προς τα αγροτεμάχια, τα οποία περιλαμβάνονται στο Ολοκληρωμένο Σύστημα (Ο.Σ.) και, σύμφωνα με το ψηφιακό αρχείο δεδομένων που διαθέτει ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., ευρίσκονται επί εκτάσεων, για τις οποίες δεν εφαρμόζεται η δασική νομοθεσία, κατόπιν διοικητικών πράξεων που έχουν εκδοθεί σε εφαρμογή της αγροτικής και εποικιστικής νομοθεσίας.
10. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας δύναται να καθορίζεται κάθε σχετική αναγκαία λεπτομέρεια και ιδίως να απαριθμούνται ενδεικτικά τα πρόσφορα στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη για την αυτεπάγγελτη αναμόρφωση των δασικών χαρτών. Με την ίδια ή όμοια απόφαση δύναται επίσης να παρατείνεται η προθεσμία της προηγούμενης παραγράφου.
11. Δεν εξετάζονται αντιρρήσεις κατά αναρτηθέντων και κυρωθέντων δασικών χαρτών, εάν οι εκτάσεις στις οποίες οι αντιρρήσεις αφορούν δεν συμπεριλαμβάνονται πλέον στους δασικούς χάρτες, μετά τη διόρθωση και αναμόρφωσή τους κατά την προηγούμενη παράγραφο του παρόντος του άρθρου.
12. Πράξεις εξαγοράς εκτάσεων κατά τα άρθρα 47 και 47Β του ν. 998/1979 είναι άκυρες και δεν παράγουν υποχρεώσεις εις βάρος των φερομένων ως αγοραστών, εάν αφορούν σε εκτάσεις που δεν συμπεριλαμβάνονται πλέον στους δασικούς χάρτες, μετά την αναμόρφωσή τους κατά την προηγούμενη παράγραφο.

  • 12 Μαρτίου 2020, 18:36 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ΑΡΘΡΟ 49 : ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΑΔΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ Η ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ.ΑΝΤΙΚΕΙΤΑΙ ΣΤΙΣ ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ.

  • 12 Μαρτίου 2020, 17:11 | ΚΥΡΙΑΚΗ

    Θεωρώ πώς είναι σωστό να περιληφθεί στο νομοσχέδιο διάταξη σχετική με τα ακίνητα που τακτοποιήθηκαν με τους νόμους 4014/2011 και 4178/2013, πληρώνοντας όλα τα πρόστιμα και παράβολα και που τώρα θεωρούνται δασικά (Δ.Δ. ή Δ.Α.) σε περιοχή οικιστικής πύκνωσης. Θα χρειαστεί νέα διαδικασία; Θα συμψηφιστούν τα ποσά που έχουν ήδη πληρωθεί;
    Επίσης να διευκρινιστεί αν έχουν υποχρέωση σε ΤΑΠ τώρα ή μετά την τακτοποίησή τους.

  • 12 Μαρτίου 2020, 14:52 | ΠΑΤΣΩΝΑ ΘΕΟΔΩΡΑ

    Σας γράφω κάποιες σκέψεις που προέρχονται από την εμπειρία μου λόγω του ότι είμαι υπάλληλος Κτηματικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών και από την προσπάθεια εφαρμογής της νομοθεσίας που αφορά τα ανταλλάξιμα ακίνητα του Υπουργείου Οικονομικών και της νομοθεσίας των δασικών χαρτών, προέκυψαν προβλήματα που δεν καθιστούν εύκολη την εξασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου αλλά ταυτόχρονα και την χρηστή διοίκηση για τους πολίτες
    και έχω την άποψη ότι καλό θα ήταν να εξετασθούν και να ληφθούν υπόψιν στο παρόν σχέδιο νόμου όσο αφορά το
    “ Άρθρο 48 Ρυθμίσεις για τη διαδικασία ανάρτησης, κύρωσης και αναμόρφωσης των δασικών χαρτών

    Ανταλλάξιμη Περιουσία θεωρείται η μουσουλμανική περιουσία που εγκαταλείφθηκε στην Ελλάδα και που προέκυψε με την ανταλλαγή των πληθυσμών, με την Συνθήκη της Λωζάνης 30-01-1923, όπου οι περιουσίες των Μουσουλμάνων κατοίκων στην Ελλάδα ανταλλάχθηκαν με τις περιουσίες των Ελλήνων κατοίκων της Τουρκίας και περιήλθαν στο Ελληνικό Δημόσιο .
    Μετά την κυρωθείσα συμφωνία δια του νόμου 4793/1930 και η οποία ακίνητη περιουσία καταγράφηκε με πρωτόκολλα κατάληψης και στην συνέχεια με πρωτόκολλα παράδοσης διατέθηκε αρχικά στην ΕΤΕ η διαχείρισή τους και στην συνέχεια δημιουργήθηκε η Υπηρεσία Διαχείρισης των Ανταλλαξίμων Μουσουλμανικών Κτημάτων (Υ.Δ.Α.Μ.Κ.) με αντικείμενο την καταγραφή, αξιοποίηση-διαχείριση των μουσουλμανικών περιουσιών με σκοπό την αποκατάσταση των προσφύγων η οποία γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις των από Α.Ν. 1909/1939 , το Β.Δ 24/10/1940 και των μεταγενέστερων νόμων με τελευταίο τον 357/1976 από το Υπουργείο Οικονομικών.
    Επομένως αποτελούν ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερο κεφάλαιο της Περιουσίας του Δημοσίου με ειδικό σκοπό και διαχείριση που σαν στόχο έχει την εκποίηση τους στους δικαιούχους αυθαίρετους κατόχους σύμφωνα με την ειδική γιαυτό το σκοπό νομοθεσία.

    Μέχρι σήμερα δεν έχει διευκρινιστεί τελικά πως θα προχωρήσουμε στην διαχείριση των ανταλλαξίμων κτημάτων του Υπουργείου Οικονομικών που είναι κατεχόμενα, σε σχέση με τον χαρακτήρα τους (δασικά, χορτολιβαδικά, αγροί κ.λ.π.) ύστερα και από την κύρωση των δασικών χαρτών.
    Εδώ πρέπει να σας αναφέρω τον προβληματισμό μου

    Οι Δασικοί χάρτες κυρώθηκαν λαμβάνοντας υπόψιν, σύμφωνα με τον δασικό νόμο, ως βάση αεροφωτογραφίες του 1945, χρόνο καθοριστικό για αυτούς για τον χαρακτήρα δασικού ή μη.
    Ο νόμος 357/1976 που αφορά την διαχείριση των ανταλλαξίμων κτημάτων και που αποτελεί δική μας βάση αναφέρει ότι : προϋπόθεση για να εκποιηθεί ένα ανταλλάξιμο ακίνητο στον δικαιούχο κάτοχο πρέπει αυτός να το καλλιεργεί πριν το 1976.

    Τα ανταλλάξιμα ακίνητα είναι καταγεγραμμένα στα βιβλία της Υπηρεσίας μας με πρωτόκολλα από το 1929, 1930 κ.λ.π.με τον χαρακτηρισμό ως “αγροί” “χερσολίβαδα” “δασικά “ κ.λ.π. όπως επίσης φαινόταν και στους κτηματολογικούς πίνακες που συνοδεύουν τα διαγράμματα του Υπουργείου Γεωργίας, τα οποία όπως αναφέρω και παραπάνω χρησιμοποιούν οι Υπηρεσίες μας για την διαχείριση των ακινήτων αρμοδιότητος μας, επειδή η περιουσία του Υπουργείου Οικονομικών δεν είναι χαρτογραφημένη.

    Όταν λοιπόν ένα ανταλλάξιμο στην Υπηρεσία μας είναι καταγεγραμμένο ως αγρός και ο Ν.357/1976 προϋποθέτει ο αρχικός κάτοχος, ( ή ο επόμενος στην συνέχεια της καλλιέργειας) να το καλλιεργεί πριν το 1976 (άρα αγρός) για να έχει το δικαίωμα εξαγοράς του, εάν σήμερα οι Δασικοί χάρτες το δείχνουν ένα τμήμα του ή ολόκληρο δασικό (διότι λαμβάνουν υπόψιν τους το έτος 1945 που να μην ξεχνάμε είναι και περίοδος μετά από πολέμους) τι γίνεται σ ΄αυτές τις περιπτώσεις;
    Eδώ να σημειώσω ότι τα παραπάνω ακίνητα κατά την καταγραφή τους στα βιβλία διαχείρισης του Υπουργείου Οικονομικών από το 1929 αναφέρονται ως αγροί κ.λ.π αλλά και μετά κατά την ενσωμάτωσή τους στα κτηματολογικά βιβλία του Υπουργείου Γεωργίας κατόπιν αυτοψίας ως ιδιόκτητοι αγροί κ.λ.π. του Υπουργείου Οικονομικών και τέλος και μετά το 1976 έτος καθοριστικό που πρέπει να καλλιεργούνται για να αποδοθούν στους κατόχους τους αναφέρονται πάλι ως αγροί κ.λ.π. και έτσι διαπιστώνεται από τις υπηρεσίες του ίδιου του Ελληνικού Κράτους ο χαρακτήρας τους και όχι από την υπόδειξη των κατόχων.

    Θεωρούμε ότι θα πρέπει να δοθεί μιά οριστική λύση στο μεγάλο θέμα των ανταλλαξίμων κτημάτων του Υπουργείου Οικονομικών με ειδική ρύθμιση για την οποία έχουμε εισηγηθεί αρμοδίως προς στο Υπουργείο Οικονομικών και η οποία ρύθμιση :
    1)Να προβλέπει την διαγραφή όλων των ανταλλαξίμων κτημάτων για τα οποία έχει εκδοθεί έστω και εκ παραδρομής Τίτλος Κυριότητας από άλλη Υπηρεσία του Ελληνικού Δημοσίου εφόσον δεν μπορούν να ανακληθούν αυτοί
    2)Να εξαιρούνται τα ΑΝΤΑΛΛΑΞΙΜΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΑΚΙΝΗΤΑ (ακίνητα που προέκυψαν ύστερα από τη συνθήκη της Λωζάνης) των διατάξεων των δασικών χαρτών ώστε να ξεμπλοκάρει η δέσμευσή τους, λόγω πιθανώς κάποιου νεώτερου χαρακτηρισμού τους (λόγω της αεροφωτογραφίας του 1945) , ενώ υπάρχει παλαιότερος χαρακτηρισμός τους ως αγροί κ.λ.π. όπως έτσι διαπιστώθηκε από τις υπηρεσίες του ίδιου του Ελληνικού Κράτους και όχι από την υπόδειξη των κατόχων.
    και τέλος και κυριότερο
    3) Να αποφασισθεί μια συνολική αντιμετώπιση για όλα τα υπόλοιπα ανταλλάξιμα ακίνητα του Υπουργείου Οικονομικών κατά την οποία το Ελληνικό Δημόσιο όχι μόνο δεν θα απωλέσει έσοδα αλλά αντίθετα θα αποκτήσει αφού θα ξεπεραστούν νομοθετικές αδυναμίες και θα ρευστοποιηθεί επι τέλους όλη η Ανταλλάξιμη περιουσία όπως έξαλλου ήταν και επιταγή του νόμου.

  • 12 Μαρτίου 2020, 14:47 | ΠΑΤΣΩΝΑ ΘΕΟΔΩΡΑ

    Σας γράφω κάποιες σκέψεις που προέρχονται από την εμπειρία μου λόγω του ότι είμαι υπάλληλος Κτηματικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών και από την προσπάθεια εφαρμογής της νομοθεσίας που αφορά τα ανταλλάξιμα ακίνητα του Υπουργείου Οικονομικών και της νομοθεσίας των δασικών χαρτών, προέκυψαν προβλήματα που δεν καθιστούν εύκολη την εξασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου αλλά ταυτόχρονα και την χρηστή διοίκηση για τους πολίτες
    και έχω την άποψη ότι καλό θα ήταν να εξετασθούν και να ληφθούν υπόψιν στο παρόν σχέδιο νόμου όσο αφορά το
    “ Άρθρο 48 Ρυθμίσεις για τη διαδικασία ανάρτησης, κύρωσης και αναμόρφωσης των δασικών χαρτών

    Ανταλλάξιμη Περιουσία θεωρείται η μουσουλμανική περιουσία που εγκαταλείφθηκε στην Ελλάδα και που προέκυψε με την ανταλλαγή των πληθυσμών, με την Συνθήκη της Λωζάνης 30-01-1923, όπου οι περιουσίες των Μουσουλμάνων κατοίκων στην Ελλάδα ανταλλάχθηκαν με τις περιουσίες των Ελλήνων κατοίκων της Τουρκίας και περιήλθαν στο Ελληνικό Δημόσιο .
    Μετά την κυρωθείσα συμφωνία δια του νόμου 4793/1930 και η οποία ακίνητη περιουσία καταγράφηκε με πρωτόκολλα κατάληψης και στην συνέχεια με πρωτόκολλα παράδοσης διατέθηκε αρχικά στην ΕΤΕ η διαχείρισή τους και στην συνέχεια δημιουργήθηκε η Υπηρεσία Διαχείρισης των Ανταλλαξίμων Μουσουλμανικών Κτημάτων (Υ.Δ.Α.Μ.Κ.) με αντικείμενο την καταγραφή, αξιοποίηση-διαχείριση των μουσουλμανικών περιουσιών με σκοπό την αποκατάσταση των προσφύγων η οποία γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις των από Α.Ν. 1909/1939 , το Β.Δ 24/10/1940 και των μεταγενέστερων νόμων με τελευταίο τον 357/1976 από το Υπουργείο Οικονομικών.
    Επομένως αποτελούν ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερο κεφάλαιο της Περιουσίας του Δημοσίου με ειδικό σκοπό και διαχείριση που σαν στόχο έχει την εκποίηση τους στους δικαιούχους αυθαίρετους κατόχους σύμφωνα με την ειδική γιαυτό το σκοπό νομοθεσία.

    Μέχρι σήμερα δεν έχει διευκρινηστεί τελικά πως θα προχωρήσουμε στην διαχείρηση των ανταλλαξίμων κτημάτων του Υπουργείου Οικονομικών που είναι κατεχόμενα, σε σχέση με τον χαρακτήρα τους (δασικά, χορτολιβαδικά, αγροί κ.λ.π.) ύστερα και από την κύρωση των δασικών χαρτών.
    Εδώ πρέπει να σας αναφέρω τον προβληματισμό μου

    Οι Δασικοί χάρτες κυρώθηκαν λαμβάνοντας υπόψιν, σύμφωνα με τον δασικό νόμο, ως βάση αεροφωτογραφίες του 1945, χρόνο καθοριστικό για αυτούς για τον χαρακτήρα δασικού ή μη.
    Ο νόμος 357/1976 που αφορά την διαχείριση των ανταλλαξίμων κτημάτων και που αποτελεί δική μας βάση αναφέρει ότι : προυπόθεση για να εκποιηθεί ένα ανταλλάξιμο ακίνητο στον δικαιούχο κάτοχο πρέπει αυτός να το καλλιεργεί πριν το 1976.

    Τα ανταλλάξιμα ακίνητα είναι καταγεγραμμένα στα βιβλία της Υπηρεσίας μας με πρωτόκολλλα από το 1929, 1930 κ.λ.π.με τον χαρακτηρισμό ως “αγροί” “χερσολίβαδα” “δασικά “ κ.λ.π. όπως επίσης φαινόταν και στους κτηματολογικούς πίνακες που συνοδεύουν τα διαγράμματα του Υπουργείου Γεωργίας, τα οποία όπως αναφέρω και παραπάνω χρησιμοποιούν οι Υπηρεσίες μας για την διαχείριση των ακινήτων αρμοδιότητος μας, επειδή η περιουσία του Υπουργείου Οικονομικών δεν είναι χαρτογραφημένη.

    Όταν λοιπόν ένα ανταλλάξιμο στην Υπηρεσία μας είναι καταγεγραμμένο ως αγρός και ο Ν.357/1976 προϋποθέτει ο αρχικός κάτοχος, ( ή ο επόμενος στην συνέχεια της καλλιέργειας) να το καλλιεργεί πριν το 1976 (άρα αγρός) για να έχει το δικαίωμα εξαγοράς του, εάν σήμερα οι Δασικοί χάρτες το δείχνουν ένα τμήμα του ή ολόκληρο δασικό (διότι λαμβάνουν υπόψιν τους το έτος 1945 που να μην ξεχνάμε είναι και περίοδος μετά από πολέμους) τι γίνεται σ ΄αυτές τις περιπτώσεις;
    Eδώ να σημειώσω ότι τα παραπάνω ακίνητα κατά την καταγραφή τους στα βιβλία διαχείρισης του Υπουργείου Οικονομικών από το 1929 αναφέρονται ως αγροί κ.λ.π αλλά και μετά κατά την ενσωμάτωσή τους στα κτηματολογικά βιβλία του Υπουργείου Γεωργίας κατόπιν αυτοψίας ως ιδιόκτητοι αγροί κ.λ.π. του Υπουργείου Οικονομικών και τέλος και μετά το 1976 έτος καθοριστικό που πρέπει να καλλιεργούνται για να αποδοθούν στους κατόχους τους αναφέρονται πάλι ως αγροί κ.λ.π. και έτσι διαπιστώνεται από τις υπηρεσίες του ίδιου του Ελληνικού Κράτους ο χαρακτήρας τους και όχι από την υπόδειξη των κατόχων.

    Θεωρούμε ότι θα πρέπει να δοθεί μια οριστική λύση στο μεγάλο θέμα των ανταλλαξίμων κτημάτων του Υπουργείου Οικονομικών με ειδική ρύθμιση για την οποία έχουμε εισηγηθεί αρμοδίως προς στο Υπουργείο Οικονομικών και η οποία ρύθμιση :
    1)Να προβλέπει την διαγραφή όλων των ανταλλαξίμων κτημάτων για τα οποία έχει εκδοθεί έστω και εκ παραδρομής Τίτλος Κυριότητας από άλλη Υπηρεσία του Ελληνικού Δημοσίου εφόσον δεν μπορούν να ανακληθούν αυτοί
    2)Να εξαιρούνται τα ΑΝΤΑΛΛΑΞΙΜΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΑΚΙΝΗΤΑ (ακίνητα που προέκυψαν ύστερα από τη συνθήκη της Λωζάνης) των διατάξεων των δασικών χαρτών ώστε να ξεμπλοκάρει η δέσμευσή τους, λόγω πιθανώς κάποιου νεώτερου χαρακτηρισμού τους (λόγω της αεροφωτογραφίας του 1945) , ενώ υπάρχει παλαιότερος χαρακτηρισμός τους ως αγροί κ.λ.π. όπως έτσι διαπιστώθηκε από τις υπηρεσίες του ίδιου του Ελληνικού Κράτους και όχι από την υπόδειξη των κατόχων.
    και τέλος και κυριότερο
    3) Να αποφασισθεί μια συνολική αντιμετώπιση για όλα τα υπόλοιπα ανταλλάξιμα ακίνητα του Υπουργείου Οικονομικών κατά την οποία το Ελληνικό Δημόσιο όχι μόνο δεν θα απωλέσει έσοδα αλλά αντίθετα θα αποκτήσει αφού θα ξεπεραστούν νομοθετικές αδυναμίες και θα ρευστοποιηθεί επι τέλους όλη η Ανταλλάξιμη περιουσία όπως έξαλλου ήταν και επιταγή του νόμου.

  • 12 Μαρτίου 2020, 12:11 | ΜΑΡΙΑ

    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ:
    Να δοθεί διευκρίνηση πως αντιμετωπίζετε η περίπτωση όπου το δασικό αυθαίρετο κτίσμα,που περιλαμβάνεται (ή όχι) σε περιοχή οικιστικής πύκνωσης, έχει ομως ΗΔΗ τακτοποιηθεί και ενταχθεί (μαζί με άλλα κτίσματα που δεν βρίσκονται σε δασική περιοχή) στους νόμους περί τακτοποίησης αυθαιρέτων (4178/2013 και 4495/2017) και έχει πληρώσει- εξοφλήσει όλα τα πρόστιμα και παράβολα που προβλέπονταν με όλα τα σχετικά δικαιολογητικά.
    Επίσης να δοθεί διευκρίνηση τι θα γίνει για το δασικό αυθαίρετο (που έχει ενταχθεί στους νόμους Ν.4178/2013 και Ν.4495/2017) αν παράλληλα έχει υποβληθεί και αντίρρηση κατά του περιεχομένου του αναρτηθέντος δασικού χάρτη με όλα τα σχετικά παραστατικά.
    Το δασικό αυθαίρετο θα υποβληθεί στον νέο νόμο και τι θα γίνει με την τακτοποίηση με τον Ν.4178/2013 και Ν.4495/2017?
    Τα παράβολα και πρόστιμα που πληρώθηκαν θα συμψηφιστούν (αν γίνει μεταφορά στο νέο νόμο)?

  • 12 Μαρτίου 2020, 07:46 | Σιμος Αραπιδης

    Στη δεκαετια του 1950 και 1960 μεταβιβαστηκαν με αποφαση του Νομαρχη στους Δημους εκτασεις κατα πληρη νομη και κυριοτητα με τα αρθρα 197 και 164 του Αγροτικου κωδικα,τους κοινοτικους κληρους,για τους οποιους προεβλεπε το αρθρο
    164 του Αγροτικου κωδικα.Ο Αρειος Παγος με την με αριθ. 268/2010 αποφαση του απεφανθη οτι οι κοινοτικοι κληροι υπαγονται στην εννοια των κληροτεμαχιων.Τμηματα των κοινοτικων κληρων παραχωρηθηκαν σε δημοτες με τον Ν.1080/1980 αρθ.28.Οσα απο αυτα τα τμηματα των κοινοτικων κληρων εμφανιζονται στον δασικο χαρτη ως ΔΑ,1 (εντος εποικιστικων οριων),με την διορθωση και αναμορφωση των δασικων χαρτων να μη συμπεριληφθουν πλεον στον δασικο χαρτη ως μη δασικα.

  • 11 Μαρτίου 2020, 23:59 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΛΕΤΗΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

    1. Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 5 του άρθ. 3 του Ν.998/1979 μετά τη φράση του «Ν.3208/2003» προστίθεται ή φράση «ή με τον τρόπο και τη διαδικασία, που περιγράφεται στα δύο τελευταία εδάφια της περ. δ)».
    2. Στην περ. δ) της παρ. 5 του άρθ. 3 του Ν.998/1979 η φράση «από την 23η Φεβρουαρίου 1946» αντικαθίσταται από τη φράση «από την 24η Δεκεμβρίου 2003» και στο τέλος της τίθεται εδάφιο ως εξής : «Με την αναγνώριση της κυριότητας ή άλλων εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί των παραπάνω εκτάσεων από τα πολιτικά Δικαστήρια ή τα προβλεπόμενα στο άρθ. 8 του παρόντος Συμβούλια εξομοιώνεται ως προς όλες τις έννομες συνέπειες η θεώρηση από τον αρμόδιο Δασάρχη έκθεσης ελέγχου τίτλων υπογραφόμενης από δύο (2) δικηγόρους και αναγόμενης προ της 24ης Δεκεμβρίου 2003 που συνοδεύεται από τοπογραφικό διάγραμμα, στο οποίο αποτυπώνεται η ελεγχόμενη έκταση. Η θεώρηση γίνεται εντός τριών (3) μηνών και σε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης της παραπάνω προθεσμίας θεωρείται ότι έχει συντελεστεί.»

    3. Στο τέλος της παρ. 5 του άρθ. 20 του Ν.3889/2010 προστίθενται εδάφια ως εξής :
    «Στις περιοχές του δευτέρου εδαφίου του άρθ. 62 του Ν.998/1979 δεν κωλύεται η μεταγραφή ή καταχώριση συμβολαιογραφικών πράξεων με αντικείμενο ακίνητα, που έχουν εν όλω ή εν μέρει το χαρακτήρα έκτασης των παραγράφων 5α) ή 5β) του άρθρου 3 του παραπάνω νόμου, στα οικεία βιβλία μεταγραφών του αρμόδιου Υποθηκοφυλακείου ή στα οικεία φύλλα του αρμόδιου γραφείου Κτηματογράφησης ή Κτηματολογικού Γραφείου, εφόσον για την έχουσα τον παραπάνω χαρακτήρα έκταση προσκομίζεται απόφαση αναγνώρισης της κυριότητας ή η προβλεπόμενη στην περ. δ) της παρ. 5 του παραπάνω άρθρου θεωρημένη έκθεση ελέγχου τίτλων.
    Οι φύλακες μεταγραφών και οι προϊστάμενοι Γραφείων Κτηματογράφησης ή Κτηματολογικών Γραφείων, που παραβιάζουν την παραπάνω διάταξη τιμωρούνται με πρόστιμο ποσού 1.000 ευρώ, το οποίο επιβάλλεται με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης μετά από ακρόαση τους. Σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο διπλασιάζεται.».

    4. Σε περίπτωση ακινήτου το οποίο έχει εν μέρει αγροτικό χαρακτήρα και εν μέρει χαρακτήρα δάσους ή εν γένει δασικής έκτασης, χωρίς να έχει εκδοθεί διοικητική πράξη ή τελεσίδικη δικαστική απόφαση, με την οποία αναγνωρίζεται ότι το τμήμα του με τον χαρακτήρα δάσους ή εν γένει δασικής έκτασης ανήκει σε ιδιώτη και όχι στο Δημόσιο, επιτρέπεται η κατάρτιση συμβολαιογραφικών πράξεων για το έχον αγροτικό χαρακτήρα τμήμα του χωρίς την τήρηση των υποχρεώσεων της παρ. 3 του άρθρου 280 του Δασικού Κώδικα (ν.δ. 86/1969). Στην παραπάνω περίπτωση για την εφαρμογή των πολεοδομικών διατάξεων το ακίνητο θεωρείται ότι δημιουργήθηκε κατά το χρόνο κατάρτισης του παλαιότερου τίτλου, στον οποίο περιλαμβάνεται και το τμήμα αγροτικού χαρακτήρα και το τμήμα δάσους ή δασικής έκτασης. Τα παραπάνω ισχύουν και σε περίπτωση που μετά την κατάρτιση συμβολαιογραφικής πράξης για το έχον αγροτικό χαρακτήρα τμήμα του εκδοθεί διοικητική πράξη ή τελεσίδικη δικαστική απόφαση, με την οποία αναγνωρίζεται ότι το τμήμα του με τον χαρακτήρα δάσους ή εν γένει δασικής έκτασης ανήκει σε ιδιώτη.

  • 11 Μαρτίου 2020, 17:31 | Γιάννης καμάρας

    Για την απλούστευση των διαδικασιών και για να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα η παραγραφος 1του άρθρου 48 να αναφέρει » ως διοικητικές πράξεις του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 7του άρθρου 3 του ν998/79 θεωρούνται ……….
    ……………………….
    και όλες οι διοικητικές πράξεις που εκδόθηκαν με βάση τις αναφερόμενες στο άρθρο 10 του ν3208/03, όπως τροποποιήθηκαν και συμπληρώθηκαν από το άρθρο 43 του ν 4280/14 ,διατάξεις ….»

  • 11 Μαρτίου 2020, 15:06 | ΤΖΙΩΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΥΘΕΤΗΘΟΥΝ ΤΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΑ ΚΑΣΤΑΝΟΤΕΜΑΧΙΑ ΜΕ ΠΡΑΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΤΟ ΕΤΟΣ 1925 ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΑΣΩΝ ΥΠ ΑΡΙΘΜ.2528 απο 23 δεκεμβριου ,εχουν αναγνωρησθει ωσ ιδιωτικα κτηματα – καστανοτεμαχια και το ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ τα μεταχειρηζεται σαν δασικα.

  • 11 Μαρτίου 2020, 15:20 | ΑΓΡΑΠΙΔΗ ΒΙΚΥ

    Άρθρο 48.1

    Στη διάταξη αυτή θα πρέπει να γινει προσθήκη και ρητή αναφορά στους κλήρους γης που διατέθηκαν ως κληροτεμάχια, κατόπιν εκούσιας μεταβίβασης και αποτελούν κλήρο της Αγροτικής Νομοθεσίας, εφαρμοζομένων και σε αυτά των διατάξεων του Αγροτικού Κώδικα.

    Η ανωτέρω προσθήκη είναι απολύτως αναγκαία, -αφορά τα κληροτεμάχια που προέρχονται από την έκταση του αγροκτήματος ΒΟΥΡΒΑ Αττικής και τα οποία μεταβιβάστηκαν εκούσια το 1924 στο Συνεταιρισμό Εξαγοράς Υπολοίπου κτήματος ΒΟΥΡΒΑ ΣΠΑΤΩΝ, σύμφωνα με τις διατάξεις του αρθρου 127 του Αγροτικού Κώδικα, διατέθηκαν σε ακτήμονες και αποτελούν κλήρο της Αγροτικής Νομοθεσίας-, για λόγους ασφάλειας δικαίου και προκειμένου να μην υπόκειται η σχετική διάταξη σε ερμηνευτική προσέγγιση.

    Τα ανωτέρω κληροτεμάχια δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και θα πρέπει ρητά να εξαιρεθούν. Παράλληλα, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η εξαίρεσή τους αυτεπαγγέλτως από τη Διοίκηση, και να εξαιρεθούν κατά την αναμόρφωση/τροποποίηση των τελικών χαρτών, που θα αναρτηθούν μετά την έναρξη ισχύος ως νόμου, του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου.

  • Δασικά Παραχωρητήρια
    1. Με την παράγραφο 2 του άρθρου 10 του Ν.3208/2003 ορίζεται ότι αποτελούν οριστικούς τίτλους κυριότητας οι εκτάσεις που παραχωρήθηκαν με τα Προεδρικά Διατάγματα, που εκδόθηκαν δυνάμει των άρθρων 192 και 193 του Ν.4173/1929. Οι παραπάνω οριστικοί τίτλοι δεν ανακαλούνται, ακόμη και στην περίπτωση που οι παραχωρηθείσες εκτάσεις έπαψαν να εξυπηρετούν το σκοπό για τον οποίο παραχωρήθηκαν
    2. Με την παράγραφο 1 του άρθρου 17 του Ν. 3208/2003 ορίζεται ότι δημόσια δάση και δασικές εκτάσεις που παραχωρήθηκαν για γεωργική ή δενδροκομική εκμετάλλευση με τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, όπως αυτές κατά καιρούς ίσχυσαν και κωδικοποιήθηκαν με τα άρθρα 14 έως 27 του Δασικού Κώδικα, εφ’ όσον αξιοποιήθηκαν κατά τους όρους της παραχώρησης και εκδόθηκαν οριστικά παραχωρητήρια αποτελούν ιδιωτικό αγροκτήματα και δεν υπάγονται καθοιονδήποτε τρόπο στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.
    3. Με την υπ αρ. 100893/1313/4-6-2004 Δ/γή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων δίδονται οδηγίες χειρισμού σε τέτοιες περιπτώσεις.
    4. *(Μόνο Παληό Καβάλας) Με τη διάταξη του άρθρ. 6 παρ. 6 του ν. 2242/1994 (ΦΕΚ 162/Α/1994) ορίσθηκε ότι τα προεδρικά διατάγματα που εκδόθηκαν κατά τα έτη 1929-1936 καθώς και τα παραχωρητήρια που αφορούν την περιοχή ‘Παληό’ Καβάλας, αποτελούν οριστικούς τίτλους κυριότητας και οι παραχωρηθείσες με αυτά εκτάσεις θεωρούνται ότι δεν ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο.
    5. Νόμος 4280/2014.
    Άρθρο 43
    Τροποποιήσεις του ν. 3208/2003
    6. Η παρ. 1 του άρθρου 17 του ν. 3208/2003 αντικαθίσταται ως εξής: «1. Δημόσια και ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις που παραχωρήθηκαν για γεωργική ή δενδροκομική καλλιέργεια με τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, όπως αυτές κατά καιρούς ίσχυσαν και κωδικοποιήθηκαν με τα άρθρα 14 έως και 27 του Δασικού Κώδικα, εφόσον αξιοποιήθηκαν κατά τους όρους της παραχώρησης ή της εκχέρσωσης, εκδόθηκαν οριστικά παραχωρητήρια και ουδέποτε μετέβαλαν τη χρήση για την οποία παραχωρήθηκαν δεν υπάγονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και μπορούν να διαθέτουν για χρήση, συναφή προς το σκοπό της παραχώρησης.»
    7. Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 2 και οι παράγραφοι 4, 5, 6 και 7 του άρθρου 17 του ν. 3208/2003 καταργούνται.

    Δηλαδή το 2003 η Δασική Υπηρεσία σου είπε ότι έχεις οριστικό τίτλο και δεν υπάγεσαι στη δασική νομοθεσία. Εσύ στην έκταση σου να έκανες σπίτι, πισίνα, γήπεδο τένις και οτιδήποτε άλλο ή το καλλιεργούσες γεωργικά και για Χ λόγους το εγκατέλειψες και δασώθηκε αφού νόμιζες ότι είχε τελειώσει το θέμα, και το 2014 η Δασική Υπηρεσία σου λέει ότι επειδή η έκταση προέρχεται από δασικό παραχωρητήριο μπορείς να την αξιοποιήσεις μόνο με χρήση συναφή της παραχώρησης, δηλαδή σχεδόν πάντα ως χωράφι.

    Η λύση είναι να διαγραφεί “ και μπορούν να διαθέτουν για χρήση, συναφή προς το σκοπό της παραχώρησης.” Ή ότι η παραπάνω πρόταση “” δεν αφορά παραχωρητήρια που εκδόθηκαν δυνάμει των άρθρων 192 και 193 του Ν.4173/1929, καθώς και αυτών στην περιοχή ‘Παληό’ Καβάλας.

  • 10 Μαρτίου 2020, 21:48 | Μαρια Καρ.

    1-Πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τις κατοικίες με οικοδομική άδεια
    2- αρθ.48 παρ. 1 Στις διοικητικές πράξεις ρητά να αναφέρονται οι οικοδομικές άδειες
    3-αρθ.48 παρ. 2 Στις «άλλες πράξεις που οδηγούν σε νόμιμη μεταβολή» να αναφέρονται ρητά οι οικοδομικές άδειες
    4-αρθ.48 παρ. 9 στο τέλος της παραγράφου να προστεθεί και της » πολεοδομικής νομοθεσίας»

  • 10 Μαρτίου 2020, 16:51 | Ζέττα Μ. Μακρή

    Όπως μας υπεδείχθη από ομάδα ιδιοκτητών, το άρθρο 48, παρ. 1, θα μπορορούσε να συμπληρωθεί ως εξής:

    Μετά το πρώτο εδάφιο της παρ. 7 του άρθρου 3 του ν. 998/1979 (Α’ 289) προστίθεται εδάφιο ως εξής:
    «Διοικητικές πράξεις του προηγούμενου εδαφίου είναι ιδίως πράξεις που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της αγροτικής νομοθεσίας, όπως αποφάσεις Επιτροπών Απαλλοτριώσεων για το σύνολο των εκτάσεων των οποίων επελήφθησαν, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι εκτάσεις που εξαιρέθηκαν υπέρ αρχικών ιδιοκτητών, Διανομές και Αναδασμοί για το σύνολο των εκτάσεων που αναφέρονται στα σχετικά κτηματολογικά διαγράμματα, άδειες Υπουργού ή Νομάρχη για κάθε περίπτωση μεταβίβασης αγροτικών ακινήτων κ.λπ.».

  • 9 Μαρτίου 2020, 20:25 | Τζιώλης Νικολαος

    Θα πρέπει να δωθεί η δυνατότητα επαναξιολόγησης από τις ΕΠΕΑ των ήδη ειλημμενων αποφάσεων τους υπό το πρίσμα της νέας σύνθεσης αυτών για την νόμιμη και ισότιμη αντιμετώπιση των πολιτών καθώς περίπτωσεις χρίζουν περισσότερο νομικής και όχι μόνον δασολογικης αξιολόγησης λόγου ύπαρξης νομικών εγγράφων που λήφθηκαν υπόψιν.

  • 9 Μαρτίου 2020, 17:19 | Νικος Σ,,

    Στο τελος της παρ. 7 αρθρ. 3 Ν. 998/79 να προστεθει …..Η διοικητικη πραξη της οικοδομικης αδειας , η οποια εχει εκδοθει πριν την εναρξη ισχυος του ν. 4030/2011 λαμβανεται υποψιν για την εφαρμογη της παρουσας, ανεξαρτητα απο το εαν εχει πραγματοποιηθει η οχι η αναφερομενη σε αυτην δομηση.

    Στην προσθηκη του νεου εδαφιου μετα το πρωτο εδαφιο της παρ. 7 αρθρ.3 ν .998/79 να απαριθμιστουν οσες περισσοτερες κατηγοριες διοικητικων πραξεων γινεται και σιγουρα η περιπτωση των κληροτεμεχιων , ωστε να γινει ευχρηστη η διαταξη ,αλλως θα προκυψουν και παλι απειρες υποκειμενικες ερμηνειες , οι οποιες θα τρελανουν για μια ακομη φορα τους πολιτες .

  • 9 Μαρτίου 2020, 15:06 | Δήμητρα Αραμπατζή

    Να αρθεί η μερική κύρωσή των δσαικών χαρτών σε περιοχές που υπάρχει ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να αξιοποιήσουν τις διοικητικές πράξεις
    τις οποίες κατέχουν καθώς επίσης να είναι δυνατή η κατάθεση αντιρήσεων-ενστάσεων κατά του δασικού χάρτη με βάση αυτές τις διοικητικές πράξεις
    ή με βάση σφάλματα του δασικού χάρτη όπως φωτοερμηνίες-αεροφωτογραφιές.
    Λόγο της μερικής κύρωσης των δασικών χαρτών αυτή την στιγμή δεν είναι δυνατή η οποιαδήποτε αντίρρηση-ένσταση κατά του δασικού χάρτη.

  • 9 Μαρτίου 2020, 14:08 | Δ.ΣΤΑΓΓΙΔΗΣ

    Η αναμόρφωση που αναφέρεται στην παρ.9 δεν είναι δυνατόν να γίνει, αφού
    1.ούτε η ΑΓΡΟΓΗ έχει αξιόπιστα στοιχεία επειδή δεν ελέχθηκε ποτέ από την συντάξασα Τοπογραφική Υπηρεσία και δεν έχει συμπεριλάβει τους μεταγενέστερους τίτλους που εκδόθηκαν,
    2.ούτε ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει αξιόπιστα στοιχεία αφού το αρχείο του προέκυψε από δηλώσεις των ιδιωτών χωρίς προσκόμιση τίτλων.
    3.η περίπτωση να δίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ επιδότηση για έκταση που δεν καλλιεργείται και είναι δάσος αφορά τους εισαγγελείς και δεν μπορεί να τακτοποιηθεί.
    Μια λύση θα ήταν η χρησιμοποίηση του ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ όπου υπάρχει ή η υπεύθυνη δήλωση του μηχανικού για όσες εκτάσεις ζητηθούν.
    Και να αποσαφηνιστεί εάν όσα αναφέρονται στην παρ. 9 πρέπει να εμπίπτουν ταυτόχρονα και στην παρ.1. Γιατί μόνο τότε έχει νόημα.

  • 9 Μαρτίου 2020, 11:02 | ΑΓΓΕΛΟΣ Κ.

    Καλημέρα σας , στο άρθρο 48 παρ. 9 θα πρέπει να γίνει σαφές αν στις πράξεις τις οποίες αναφέρετε, θα αναγνωριστούν και θα διορθωθούν αυτεπάγγελτα η με παρουσία των ενδιαφερόμενων εκτάσεις γης που αγοράσθηκαν ή διανεμήθηκαν και χαρακτηρίστηκαν ως αγροτικές πριν το 1975,πληρώθηκαν το τότε αντίτιμο στην τότε αγροτική υπηρεσία με αποδείξεις(έγγραφα του 1920-1930), δεν επιδοτήθηκαν ποτέ αλλά χρησιμοποιήθηκαν για αγροτική εκμετάλευση ως βοσκοτόπια μικρών μονάδων κτηνοτροφίας και στην αρχική μερική ανάρτηση τα έγγραφα αυτά δεν αναζητήθηκαν στις αγροτικές υπηρεσίες.

  • 9 Μαρτίου 2020, 08:58 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Αν ισχύσει η πρόβλεψη της αιτιολογικής έκθεσης για την διάταξη της παρ. 7 του εν λόγω άρθρου, περί ρητής μνείας στη βεβαίωση του μηχανικού ότι υπάρχει περίπτωση ακύρωσης του δασικού χάρτη κατόπιν άσκησης αίτησης ακύρωσης, η διάταξη στο σύνολό της αυτοαναιρείται και αυτουπονομεύεται.Διότι με την πρόβλεψη αυτή, ποιος εγγυάται ότι το εκάστοτε κατά τόπον αρμόδιο δασαρχείο δεν θα εισηγηθεί την άσκηση αίτησης ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ; Και σε μία τέτοια περίπτωση που έχει γίνει μεταβίβαση της έκτασης ή έχει ανεγερθεί οικοδομή και για κάποιο λόγο γίνει δεκτή η αίτηση ακύρωσης ποιος θα υποστεί τις έννομες συνέπειες ( επιστροφή τιμήματος, περαιτέρω αποζημίωση, κατεδάφιση οικοδομής, πρόστιμα κλπ), μετά την επιστροφή της έκτασης στις διαθέσεις του δασαρχείου; Μια από τα ίδια. Υπόλογος ο πολίτης, ανυπεράσπιστος ο πολίτης, πολυετείς και πολυέξοδοι δικαστικοί αγώνες, «τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα». Πρέπει να διασφαλιστεί το απρόσβλητο των αποφάσεων αυτών, που ούτως ή άλλως αποτελούν την μειοψηφία.Διαφορετικά η επιτάχυνση που σκοπεί να φέρει η διάταξη θα μείνει στα χαρτιά για άλλη μια φορά. Ποιος πιστεύει αλήθεια ότι θα προχωρήσει τόσο γρήγορα η κύρωση των δασικών χαρτών, ώστε να περιμένει πρώτα την κύρωση και μετά να προβεί στην αξιοποίηση του ακινήτου του; Υπό το φόβο ακύρωσης του δασικού χάρτη κανείς δεν θα τολμήσει να πάρει το ρίσκο.
    Άλλωστε ήδη από τα δασαρχεία της χώρας ακούγονται από τώρα φωνές για προσβολή κάποιων θετικών αποφάσεων των Ε.ΠΕ.Α . Φτάνει πια! Όχι άλλα πισωγυρίσματα! Ας μπει ένα τέλος στις υπερεξουσίες του δασάρχη. Ζούμε στον 21ο αιώνα.

  • 9 Μαρτίου 2020, 04:20 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Θα πρέπει να διευκρινηστεί τι θα γίνει με τους δασωθέντες αγρούς (ΑΔ) οι οποίοι δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας πριν το 2004 και είναι δηλωμένοι στο Ε9, στο κτηματολόγιο με ένορκη βεβαίωση, και συμπεριλαμβάνονται στο ΟΣΔΕ πέρνωντας επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Σήμερα υπάρχει κενό Νόμου και δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Θα πρέπει να εξερεθούν από τη δασική νομοθεσία και να αποδοθούν σε αγροτική χρήση. Επίσης θα πρέπει αυτεπάγγελτα το δασαρχείο να προβεί σε άρση της αναδασωτέας λόγω πυρκαγιάς, όταν στο δασικό χάρτη απεικονίζεται ως (ΑΑ, ΑΝ).

  • 8 Μαρτίου 2020, 21:38 | Γιάννης καμάρας

    Πρέπει να προσεχθεί παρά πολύ η διατύπωση του συγκεκριμένου άρθρου διότι οι δασικές υπηρεσίες επέδειξαν «αλλεργία» στην παράγραφο 7 του άρθρου 3 του ν998/79 την οποίαν αγνόησαν εντελώς κατά την σύνταξη των δασικών χαρτών, κατά την γνώμη μου σκοπίμως,παρότι η συγκεκριμένη παράγραφος είναι σαφέστατη για όποιον γνωρίζει τις βασικές αρχές του διοικητικού δικαίου πρέπει δε να αντιληφθούν ότι το Ελληνικό κράτος υπήρχε και πριν την 11-6-1975

  • 8 Μαρτίου 2020, 16:34 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Στις διοικητικές πράξεις της παραγ. 2 θα πρέπει να προστεθούν και οι εκάστοτε εκδοθείσες «απαντήσεις σε αίτηση» ή βεβαιώσεις ( και οι απαντήσεις βέβαια είναι βεβαιώσεις)της δασικής υπηρεσίας προς τους πολίτες,με βάση τις οποίες οι πολίτες προέβησαν σε αγοραπωλησία ακινήτου, έκδοση οικοδομικής άδειας, δωρεά ή γονική παροχή, σύναψη δανείου κλπ. Πρόκειται για αμιγώς ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ σύμφωνα με τις αρχές του Γενικού Διοικητικού Δικαίου,οι οποίες μάλιστα παρήγαγαν και έννομα αποτελέσματα για τους διοικούμενους, η ανατροπή των οποίων χωρίς υπαιτιότητα του διοικούμενου και οι δυσμενείς συνέπειες που αυτή επιφέρει για τον διοικούμενο, προσκρούει σε μια σειρά συνταγματικών διατάξεων όπως π.χ περί προστασίας της ιδιοκτησίας, της ασφάλειας δικαίου, της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του πολίτη στη Διοίκηση κλπ. Εξάλλου υπάρχει το προηγούμενο της ισχύος των διατάξεων που εκδόθηκαν το κατά το χρονικό διάστημα 1975 έως 1981. Είναι σημαντικό η ταυτοποίηση των βεβαιώσεων αυτών να ανατίθεται σε διαπιστευμένους πολιτικούς μηχανικούς, κατά το πρότυπο των τακτοποιήσεων αυθαιρέτων και όχι στο δασαρχείο, που σίγουρα θα αναζητήσει τρόπους να μην εφαρμόσει τη διάταξη.
    Συνεπώς η φράση του άρθρου …. ή άλλες πράξεις που οδηγούν σε νόμιμη μεταβολή του δασικού χαρακτήρα εκτάσεων…. θα μπορούσε να εξειδικευθεί με την προσθήκη ή διεκρίνιση (ως τέτοιων θεωρουμένων των απαντήσεων΄της δασικής υπηρεσίας σε αιτήσεις πολιτών ή βεβαιώσεων,οι οποίες αποτέλεσαν νόμιμη προυπόθεση μεταβίβασης εμπράγματων δικαιωμάτων με χαριστική ή επαχθή αιτία,έκδοσης οικοδομικών αδειών κλπ). Στο ίδιο άρθρο θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν και εκτάσεις για τις οποίες εκδόθηκαν αποφάσεις του Ν.248/1976,έστω και μή τελεσίδικες (κάποιες δεν τελεσιδίκησαν λόγω παύσης ισχύος του νόμου) αλλά και αποφάσεις ακύρωσης Π.Δ.Α .

  • 8 Μαρτίου 2020, 09:55 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    Σε περιοχές που βρίσκονται υπό κτηματογράφηση και συγχρόνως υπήρξε μερική κύρωση ΔΧ, το Δημόσιο (ως όφειλε) υπέβαλε δηλώσεις ιδιοκτησίας με βάση το περιεχόμενο του ΔΧ.
    Εφόσον με τις προτεινόμενες διατάξεις αποχαρακτηρισθούν εκτάσεις και «απελευθερωθούν» από τον ΔΧ, πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει πρόβλεψη που να χαρακτηρίζει ως δέσμια την υποχρέωση του Δημοσίου να αποσύρει τις δηλώσεις ιδιοκτησίας για τις θιγόμενες εκτάσεις ή ακόμη απλούστερα (για όλους) η απόσυρση των διεκδικήσεων να γίνεται με αυτοματοποιημένη και αυτεπάγγελτη διαδικασία χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε ενέργεια είτε της διοίκησης είτε του πολίτη.
    Σε αντίθετη περίπτωση, ο πολίτης θα βρεθεί αντιμέτωπος με έναν ακόμη κύκλο (στο Κτηματολόγιο αυτήν τη φορά) αντιρρήσεων, αιτήσεων αναγνώρισης προδήλων σφαλμάτων, προσφυγών στον κτηματολογικό Δικαστή κλπ, δηλαδή νέων οικονομικών και ψυχικών του επιβαρύνσεων!

  • 8 Μαρτίου 2020, 01:10 | ΚΥΡΙΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ. ΕΓΩ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ »ΓΡΑΜΜΑΤΑ» ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΙΑΤΥΠΩΣΩ ΜΕ ΝΟΜΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ.ΕΤΣΙ ΘΑ ΤΑ ΠΩ ΑΠΛΑ.ΟΤΑΝ ΠΕΡΑΣΕ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΔΗΛΩΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΣΩΣΕΤΕ.ΚΑΙ ΠΗΓΑΜΕ ΠΟΛΛΟΙ ΣΑΝ ΕΜΕΝΑ ΠΟΥ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ΜΕΝΩ ΤΟ ΒΡΗΚΕ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΚΑΠΟΤΕ ΠΟΥ ΤΟΥ ΖΗΤΗΘΗΚΕ ΝΑ ΤΟ ΔΗΛΩΣΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΣΩΣΕΙ ΤΟ ΔΗΛΩΣΕ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΤΡΙΤΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΥΔΡΟΔΟΤΗΘΗΚΑΝ.ΑΥΤΟ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕ;ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΑΝ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ.ΔΕΝ ΠΗΡΑΝ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ.ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥΣ ΕΔΩΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΝΕ ΜΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ.ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΟΤΑΝ ΜΟΥ ΖΗΤΗΘΗΚΕ ΝΑ ΤΟ ΔΗΛΩΣΩ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΚΑΙ ΤΟΤΕ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΗΤΑΝ ΕΚΤΑΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ.ΓΙΑΤΙ;ΓΙΑΤΙ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΤΡΙΤΣΗ;ΓΙΑ ΝΑ ΑΙΧΜΑΛΩΤΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΝΙΕΣ; ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΔΥΟ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΑΛΙ ΜΑΣ ΖΗΤΗΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΔΩΣΑΜΕ ΦΥΣΙΚΑ. ΚΑΙ ΤΩΡΑ; ΠΑΛΙ ΕΚΤΟΣ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΔΙΑΤΑΞΗ; Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΣΕ 4 ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΜΑΙ 46 ΕΤΩΝ ΚΑΙ Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ 23. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΔΕΙ ΚΑΙ ΕΜΑΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ; ΕΦΤΕΓΑΝ ΟΙ ΠΑΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣΑΝ; ΝΑ ΤΟ ΔΕΧΤΟΥΜΕ.ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΤΡΙΤΣΗ ΤΑ ΔΗΛΩΣΑΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΘΗΚΑΝ ΠΟΙΟΣ ΕΦΤΑΙΓΕ; ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΠΕΡΝΟΥΝ. ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΦΤΙΑΧΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΤΑΞΕΤΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ;Η ΘΑ ΜΑΣ ΕΧΕΤΕ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΕΝΑ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΜΕ ΑΜΦΙΒΟΛΛΟ ΜΕΛΛΟΝ; ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΛΟΥΣΙΕΣ.ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΜΙΛΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΓΛΥΚΩΝ ΝΕΡΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΔΩΣΤΕ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΧΡΟΝΙΖΕΙ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ.

  • 7 Μαρτίου 2020, 22:00 | ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΕΣΣΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

    Συμπληρωματικά του προηγούμενου σχολίου μου θα αναφερθώ στην παράγραφο 9 του αρ.48.Θα πρέπει να ληφθεί υπ οψιν ότι υπάρχουν αγροτεμάχια που έχουν παραχωρηθεί ή πωληθεί με διοικητικές πράξεις του Δημοσίου ,καλλιεργούνταν στο παρελθόν ,αλλά επειδή οι τωρινοί ιδιοκτήτες δεν είναι κατ επάγγελμα αγρότες δεν είναι δηλωμένα στο ΟΠΕΚΕΠΕ.Εν τούτοις διατηρούν την αγροτική μορφή με αμπελώνες,ελαιόδεντρα κλπ.Τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να εξαιρούνται από τη δασικότητα εφ οσον έχουν μεταβιβαστεί νομίμως σύμφωνα με τις διατάξεις της αγροτικής νομοθεσίας και τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Γεωργίας

  • 7 Μαρτίου 2020, 19:21 | ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ & ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΠΑΝΤΕΙΟΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ»

    1) Να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην αναμόρφωση των δασικών χαρτών του 2011 και να ενσωματωθούν οι διοικητικές πράξεις, οι οποίες εκ παραδρομής δεν αποτυπώθηκαν στην κατάρτιση τους.(πρόδηλα σφάλματα)
    2) Να προστεθεί παράγραφος :
    <>

  • 7 Μαρτίου 2020, 19:36 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Σχετικά με την παραγ. 7 του άρθρου.
    Για τις περιπτώσεις εκτάσεων ή τμημάτων αυτών, που έχουν γίνει δεκτές από την Ε.ΠΕ.Α οι αντιρρήσεις, έχουν όμως στο παρελθόν κηρυχθεί και αναδασωτέες, θα πρέπει να μην απαιτείται για την έκδοση της απόφασης άρσης της κήρυξης από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η προηγούμενη (θετική ή αρνητική ) εισήγηση της κατά τόπον αρμόδιας δασικής υπηρεσίας (άρθρο 44 παρ. 4 του Ν. 998/1979),για δύο λόγους: πρώτον διότι σε όμοιες περιπτώσεις όλες οι εισηγήσεις της δασικής υπηρεσίας είναι αρνητικές και δεύτερον διότι η απάντηση του δασαρχείου καθυστερεί να εκδοθεί ( με επικλήσεις φόρτου εργασίας κλπ) έως και δύο χρόνια, με αποτέλεσμα να μην τυγχάνει άμεσης εφαρμογής η απόφαση της Ε.ΠΕ.Α.για μία έκταση στην οποία πλέον το δασαρχείο δεν έχει καμία αρμοδιότητα.
    η ανάκληση να διενεργείται είτε με αίτηση του έχοντος ένομμο συμφέρον ιδιώτη είτε αυτεπάγγελτα από το Γενικό Γραμματέα,με άμεση αποστολή της απόφασης από την Ε.ΠΕ.Α.

  • 7 Μαρτίου 2020, 12:23 | Κώστας

    Διαβαθμισμένες περιοχές. Από τη Στιγμή που είναι διαθέσιμη η θέαση στο google earth, bing κ.α., καθώς και στον ορθοφωτοχάρτη του 2015, η ύπαρξη διαβαθμισμένων περιοχών ειδικά σε παράλιες περιοχές είναι σαν να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας.

    Έγκριση επέμβασης. Να εξεταστεί το ενδεχόμενο η έγκριση επέμβασης να αφορά και εκτάσεις που εκχερσώθηκαν με σκοπό τη γεωργική εκμετάλλευση έως το 2015 (διαθέσιμος ορθοφωτοχάρτης),ενδεχομένως με την καταβολή διπλάσιου ανταλλάγματος χρήσης.

    Αναμόρφωση του Χάρτη. Η αναμόρφωση του χάρτη πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο συγκεκριμένη ημερομηνία. Οι αλλαγές (πχ κληροτεμάχιο που είχε χαρακτηριστεί ΔΑ, καθώς η Δασική υπηρεσία δεν γνώριζε την ύπαρξη του τίτλου κυριότητας από τη Δ/νση Γεωργίας και ο κύριος της έκτασης δεν έκανε τίποτα εντός της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων) πρέπει να επισημαίνονται σε επίσημο έγγραφο παράλληλα με την αναμόρφωση του χάρτη, συνοδευόμενες με συντεταγμένες και τους λόγους της αλλαγής. Επιπλέον, ο ενδιαφερόμενος να παραλαμβάνει βεβαίωση της αλλαγής σε εύλογο χρονικό διάστημα και να μην περιμένει την αναμόρφωση του χάρτη.

    Χαρακτήρας Δ εντός εποικιστικών εκτάσεων, Εκτάσεις που χαρακτηρίστηκαν ως Δ στον αναρτημένο Δασικό Χάρτη εφόσον είναι εντός εποικισμού και έμειναν αδιάθετες να χαρακτηρίζονται ως Δασικές και όχι Δάσος, Έτσι αυτομάτως δε χρειάζεται επιτροπή δασολογίου για αυτές τις εκτάσεις και λύνεται ως προς το χαρακτήρα και ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό του χάρτη. Πέρα του ανωτέρω, σε εκτάσεις χαρακτηρισμένες ως δασικές είναι επιτρεπτές οι επεμβάσεις που προβλέπονται από τη Δασική Νομοθεσία στο άρθρο 36 του Ν.4280/2014, συμβάλλοντας στην Εθνική Οικονομία. Τυχόν αποφάσεις της επιτροπής Δασολογίου που έκριναν εκτάσεις εντός εποικισμού ως Δάσος να ανακληθούν.

  • 7 Μαρτίου 2020, 10:02 | Βασίλης Σ

    ΔΕΝ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΕΤΑΙ ΑΝ:
    Δασικό αυθαίρετο κτίσμα σε αγροτεμάχιο εκτός σχεδίου, έχει η οχι υποχρέωση σε ΤΑΠ εφόσον δεν εχει οριστική απόφαση τακτοποίησης με το παρόντα νόμο.
    Πρέπει η όχι να γίνει δήλωση επιφάνειάς του στον οικείο Δήμο, εφόσον δεν νομιμοποιείται η ύπαρξή του ?

  • 7 Μαρτίου 2020, 06:47 | Κούκος Ιωάννης

    προτείνω στα πλαισια της συνολικής λύσης των θεμάτων που έχουν προκύψει, να γίνουν δεκτές οι προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ για τα εκτος σχεδίου κτήματα που χαρακτηρίστηκαν δασικού χαρακτήρα εκτάσεις και να εφαρμοστει κάτι αντίστοιχο με τα εντός σχεδίου.

    πολλοί πολίτες περασαν τα ακίνητα τους στο κτηματολογιο, το Ελληνικο Δημόσιο τα χαρακτηρισε δασικα και διεκδικει την κυριότητα ενω οι επιτροπες ενστασεων απορριπτουν τις ενστασεις των πολιτων γιατι δεν θεμελιωνουν οι ιδιοκτητες δικαιωμα εναντι του δημοσιου, παρολο που έχουν τιτλους ιδιοκτησιας.

    Σημειωνω ότι σε περιπτωσεις οπως του υποθηκοφυλακειου Κρωπιας Αττικης δεν υπαρχουν τα συμβολαια σε μεγαλο μερος τους πριν το 1940 λογω καταστροφης με πυρκαγια στο παρελθον, με αποτελεσμα να μην μπορουν ιδιοκτητες να βρουν πιο παλια συμβολαια να αποδειξουν τα δικαιωματα τους.

    Επίσης να διευκρινιστεί αν οι αποφάσεις της Ελληνο Οθωμανικης επιτροπης για τα Εθνικά κτηματα στα Γενικά Αρχεία του Κράτους που αναγνωρίζει δικαίωματα ιδιωτών σε ολοκληρες περιοχες της Αττικής θα γίνουν δεκτά ως διοικητικες πράξεις στις οποίες σαφώς το Ελληνικό Δημόσιο έχει εγγραφως αναφερει οτι ουδεμια απαιτηση εχει.

  • 7 Μαρτίου 2020, 00:48 | ΗΡΑΚΛΗΣ

    ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

    Υπάρχουν λανθασμένες αποτυπώσεις στον δασικό χάρτη, οι οποίες εμφανίζουν διαβαθμισμένες περιοχές, δηλαδή περιοχές που δεν θα έπρεπε να εμφανίζονται για λόγους ασφαλείας, όπως για παράδειγμα τα στρατόπεδα και το αποτέλεσμα είναι τα στοιχεία του χάρτη να διαφέρουν από την πραγματική κατάσταση.
    Πρόκειται για λάθη που προέρχονται από επεξεργασμένες αεροφωτογραφίες και σίγουρα θα πρέπει να υπάρξουν λύσεις-μέσα από το συγκεκριμένο άρθρο-για την ορθή διαχείριση των αγροτεμαχίων που υφίστανται στις συγκεκριμένες περιοχές.

  • 7 Μαρτίου 2020, 00:40 | Γιωργος Μ

    Οι εκτάσεις που στους δασικούς χάρτες έχουν τη μορφή ΑΑ και εμπεριέχονται σε ευρύτερες αναδασωτέες λόγω μεγάλων πυρκαγιών ,δεσμεύονται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας έχουν δηλαδή μορφή ΑΑ και ΑΝ .
    Να νομοθετηθεί ότι εκτάσεις που είναι ΑΑ στον δασικό χάρτη και εμπεριέχονται σε ευρύτερη αναδασωτέα να θεωρούνται αυτοδίκαια ότι είναι ανέκαθεν αγροτικές και δεν εμπίπτουν στις δασικές διατάξεις. Έτσι δεν θα χρειάζεται ο κάθε πολίτης να καταθέτει σχετικό αίτημα στην δασική Υπηρεσίας για ανάκληση της αναδασωτέας και το οποίο θα απαντηθεί μετά από αρκετό διάστημα.

  • 6 Μαρτίου 2020, 19:05 | Κούκος Ιωάννης

    Για τα εκτος σχεδιου ακίνητα που έχουν νομιμοποιθεί με τον νόμο τρίτση και ειναι χαρακτηρισμενα ΔΑ δε προβλεπεται κατι;

  • 6 Μαρτίου 2020, 14:42 | Χαραλαμπίδης Παναγιώτης

    Να διευκρινιστεί ο χαρακτηρισμός μιας έκτασης πού έχει πραγματοποιηθεί με έγγραφα πληροφοριακού χαρακτήρα του αρμόδιου Δασάρχη ή του Δ/ντή Δασών,τα οποία εκδόθηκαν μετά την 11η-6-1975, τα οποία αποτελούν Διοικητικές πράξεις και ύστερα απο αίτηση βεβαιώθηκαν ότι δεν έχουν ανακλιθεί ή ακυρωθεί.
    Να συμπεριληφθούν στην νομοθεσία ΟΛΕΣ οι διοικητικές πράξεις πληροφοριακών εγγράφων της διεύθυνσης δασών έως 10-8-1985 ή από 11η-6-1975 έως 1985 και όχι έως τέλος Απριλίου του έτους 1981.Η διεύθυνση δασών έβγαλε έγγραφα πληροφοριακού χαρακτήρα μέχρι το 1985 τα οποία δεν έχουν ακυρωθεί η ανακληθεί σύμφωνα με τα οποία βεβαιώνει ότι τα αγροτεμάχια καλλιεργούνται και βρίσκονται μέσα σε ευρύτερη γεωργική περιοχή και είναι της κατηγορίας των εδαφών που κατά το άρθρο 3 παρ. 6α του νόμου 998/79 » περι προστασίας δασών και δασικών εκτάσεων» εξαιρούνται του νόμου αυτού.
    Να αφαιρεθεί απο την παλαιότερη εγκύκλιο ο χρονικός περιορισμός της δημοσίευσης αυτών των διοικητικών πράξεων ώστε να μπορούν οι κάτοχοι των διοικητικών πράξεων(πληροφοριακών εγγράφων του δασαρχείου) να έχουν όχι μόνο τυπική αλλά και ουσιαστική νομιμότητα μιάς και οι διοικητικές πράξεις αυτές δεν έχουν ανακλιθεί ή ακυρωθεί.

  • 6 Μαρτίου 2020, 09:59 | Κυριακος

    Να αντικατασταθεί όλη η παράγραφος 9 με την φράση» Μέχρι την ανάρτηση του κτηματολογίου και την ακριβή οριοθέτηση των κληροτεμαχιων δεν λαμβάνεται υπόψη απο τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο δασικός χάρτης για τα κληροτεμάχια με χαρακτηρισμό ΔΑ».
    Ακόμη και εκει που εφαρμόστηκε η αγρογη υπαρχρχουν πολλα προβληματα γιατι ο ΟΠΕΚΕΠΕ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΟΡΙΑ και δεν προκειται να λυθει κανενα προβλημα, αντιθετως θα δημιουργηθουν περισσοτερα ειδικα μετα την εφαρμογη του κτηματολογιου. Φυσικά η προθεσμία 2 μηνων ειναι αστεία όταν πρεπει να καταρτιστούν νεοι χαρτες σε μεγαλες εκτασεις προφανως πάλι με αναθεσεις αφου δεν υπαρχει τεχνογνωσια

  • 5 Μαρτίου 2020, 17:53 | Σωτήρης Λ

    Μπορεί κάποιος να εξηγήσει τι σημαίνει η παράγραφος 9; Δηλαδή αν το αγροτεμάχιο σου έχει δηλωθεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ και λάμβανες επιδότηση στο παρελθόν για καλλιέργεια π.χ. ελιών, και έχει αποτυπωθεί στον ψηφιακό χάρτη, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί δασικό;

  • Στην διαβούλευση έγινε (ορθά) αναφορά στην υπ. Αριθ. Πρωτ. Φ.1300.2/25421/2017 επιστολή του ΣτΠ στο ΥΠΕΝ με Θέμα: «Απόψεις και θέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη για τις διατάξεις περί Δασικών Χαρτών», όπου περιλαμβάνονται και άλλες συστάσεις, οι οποίες θα έπρεπε να ληφθούν υπ’ όψιν στα πλαίσια των ρυθμίσεων που προωθούνται, ανεξαρτήτως εάν το ΣτΕ έχει αποφανθεί για τα εν λόγω θέματα. Ενδεικτικά αναφέρονται:
    α) η νομιμότητα της επαναξιολόγησης από τις ΕΠΕΑ του δασικού χαρακτήρα των αναδασωτέων εκτάσεων, ιδίως υπό το πρίσμα της νέας σύνθεσης αυτών (όπου θα μειοψηφεί το δασικό μέλος)
    β) η μη αποτύπωση στους Δασικούς Χάρτες των εκτάσεων που προστατεύονται από την δασική νομοθεσία εντός των οικισμών της παρ. 23α (εγκεκριμένα σχέδια πόλης – όρια οικισμών), δηλ. των παρκών και των άλσεων. Σήμερα δεν υπάρχει καμία διαδικασία για την οριοθέτηση και των χαρακτηρισμό των εν λόγω εκτάσεων, οι συγκεκριμένες δε εκτάσεις αποτυπώνονται στους Δασικούς Χάρτες ως «ΣΠ» (δεν καταρτίζεται Δασικός Χάρτης εντός των περιοχών αυτών).
    γ) ο καθορισμός τρόπων απόδειξης γνώσεων δασικής νομοθεσίας για τους δικηγόρους – μέλη των ΕΠΕΑ

  • 5 Μαρτίου 2020, 14:34 | Γιάννης καμάρας

    Οι διοικητικές πράξεις διατηρούν την ισχύ τους
    ακόμη και αν έχουν νομικές πλημμελειες έως ότου ανακληθούν η ακυρωθούν με δικαστική απόφαση. άρα όλες οι διοικητικές πράξεις που έχουν συνταχθεί έως 11-6-1975 που αφορούν αλλαγή χρήσης εκτασης και καλύπτονται από το τεκμήριο νομιμότητας δηλαδή δεν έχουν ανακληθεί η ακυρωθεί με δικαστική απόφαση είναι ισχυρές και πρέπει να γίνουν δεκτές από την διοίκηση . Οι ισχυρισμοί λοιπόν των δασικών υπηρεσιών που επικαλούνται λόγους ακυρότητας χωρίς να έχουν ενεργήσει νομικά κατά των διοικητικών πράξεων είναι νομικά απαράδεκτοι.

  • 5 Μαρτίου 2020, 09:22 | Μαρια

    Στις περιπτώσεις ακινήτων που ανήκουν στην παρ. 7 του άρθρου 3 του Ν. 998/79 δηλ. Κατέχουν νόμιμη οικοδομική άδεια που δεν έχει ανακληθεί και εντός της απόλυτου αναγκαίας επιφάνειας εχει κυρηχθεί
    Τμήμα αναδασωτέου, οταν αναμορφωθεί ο χάρτης θα πρέπει ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ να γίνεται και η ανάκληση της πράξης αναδάσωσης στα τμήματα αυτα διότι δεν ειναι δασικές εκτάσεις.Η διαδικασια ανάκλησης της πράξης αναδάσωσης ειναι πολυ χρονοβόρα και βασανιστική για τον πολίτη με τους ρυθμούς που εργάζονται τα δασαρχεία πανω σε αυτο το θέμα. Στις περισσότερες των περιπτώσεων ο πολίτης δεν παιρνει καμμία απαντηση και ταυτόχρονα ειναι δεσμευμένη η περιουσία του απο λάθη της διοίκησης να χαρακτηρίζουν αναδασωτέες εκτάσεις , εκταςεις που στην ουσία δεν ειναι δασικές.

  • 5 Μαρτίου 2020, 09:05 | ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΕΣΣΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

    Σχετικά με το αρ.48,παρ 1 ,στις διοικητικές πράξεις θα πρέπει να περιληφθούν σαφώς και οι κλήροι γης /κληροτεμάχια ,που διανεμήθηκαν σε συναιτερισμούς με αποφάσεις του Υπουργείου Γεωργίας ,όπως τα κληροτεμάχια του Υπολοίπου κτήματος Βουρβά Σπάτων ,που διανεμήθηκαν σε ακτήμονες το 1924.

  • 5 Μαρτίου 2020, 09:13 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΚΟΡΔΟΣ

    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ:
    Πως αντιμετωπίζεται η περίπτωση όπου το δασικό αυθαίρετο κτίσμα, περιλαμβάνεται (είτε και Όχι) σε περιοχή οικιστικής πύκνωσης, έχει ομως ΗΔΗ τακτοποιηθεί και ενταχθεί στούς νόμους περί τακτοποίησης αυθαιρέτων(πχ 4014/2011 και 4178/2013)και έχει πληρώσει- εξοφλήσει όλα τα πρόστιμα και παράβολα που προβλέπονταν με όλα τα σχετικά δικαιολογητικά.
    Επίσης αν παράλληλα (η και όχι), έχει υποβληθεί ΗΔΗ αντίρρηση κατά του περιεχομένου του αναρτηθέντος δασικού χάρτη με όλα τα σχετικά παραστατικά.
    Θα γίνει μεταφορά στον νέο νόμο η απαιτείται εκ νέου διαδικασία ?
    Τα ήδη καταβεβλημένα παράβολα και πρόστιμα θα συμψηφιστούν ?

    με εκτίμηση
    Βασίλειος Σκόρδος

  • 5 Μαρτίου 2020, 09:29 | κωστας

    η παραγραφος 9 ειναι εκτος πραγματικοτητας. μια τετοιου μεγεθους αναμορφωση, ουσιαστικα καταρτιση νεου χαρτη απαιτει κονδυλια ,αναθεσεις έργου ή προσλήψεις ειδικου προσωπικου , ψηφιοποιησεις και φυσικα ειναι αστεια η προθεσμια 2 μηνων. Επιπλεον τα ορια του ΟΠΕΚΕΠΕ ειναι διαφορετικα με τα ορια της Αγρογής,και τα ορια που δινουν οι τοπογραφοι και τα ορια που θα προκυψουν απο το κτηματολογιο. ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΣΤΟΝ ΟΠΕΚΕΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΤΑΣΕΙς ΔΑ ΣΤΟΝ ΔΑΣΙΚΟ ΧΑΡΤΗ

  • 5 Μαρτίου 2020, 07:21 | Γιάννης Ρετζέπης

    ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΑΠΟ 04/03/2020 18:25 ΣΧΟΛΙΟΥ

    Θα πρέπει στο εδάφιο της παρ. 1: «… άδειες Υπουργού ή Νομάρχη για κάθε περίπτωση μεταβίβασης αγροτικών ακινήτων…» να προστεθεί ότι τα ακίνητα έπρεπε να έχουν αγροτικό χαρακτήρα (δηλαδή υπαγόμενα στην αγροτική και όχι στη δασική νομοθεσία) κατά τον χρόνο έκδοσης της αδείας μεταβίβασης σύμφωνα με τις τότε ισχύουσες διατάξεις.
    Χωρίς αυτήν τη διευκρίνηση, η σχετική διάταξη στερείται νοήματος (πέραν της περίπτωσης των δασωμένων αγρών) και θα είναι ανεφάρμοστη σε ακίνητα θιγόμενα από τον Δασικό Χάρτη διότι αυτά προφανώς δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν σήμερα ως αγροτικά .

    Επίσης είναι απαραίτητο σύμφωνα και με το προηγηθέν σχόλιο (4 Μαρτίου 11:52)να διευκρινισθεί αν οι κατά τον Αγροτικό Κώδικα πράξεις εξαίρεσης και διαχωρισμού των Επιτροπών Απαλλοτριώσεων αποτελούν πράξεις που εμπίπτουν στην παρ. 1 του Άρθρου άλλως η σχετική πρόβλεψη θα ερμηνεύεται κατά το δοκούν.

  • Τροποποιήσεις στα άρθρα 47 και 47Β, Ν998/1979
    Έχει δημιουργηθεί σημαντική εκκρεμότητα όσον αφορά το πεδίο εφαρμογής των διατάξεων των άρθρων 47 και 47Β, σχετικά με την χορήγηση έγκρισης επέμβασης, επί ΜΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ δασών και για εκτάσεις που εκχερσώθηκαν για γεωργική εκμετάλλευση, χωρίς άδεια της οικείας δασικής αρχής, είτε προ είτε μετά την 11η Ιουνίου 1975 και έως και την 7η Μαρτίου 2007, καθόσον με την παρ. 8 της ΕΓΚ 158577/1580/4-7-2017 (ΑΔΑ Ψ1Ρ74653Π8-Ω1Ω) , απαιτείται η σύμπραξη όλων των συνιδιοκτητών ενός δάσους, εφόσον το εν λόγω δάσος ανήκει εξ αδιαιρέτου σε πολλούς συνιδιοκτήτες, κάτι που είναι αδύνατο να συμβεί σε ιδιωτικά δάση, με αναγνώριση ιδιοκτησίας αναγόμενη στις αρχές του 20ου αιώνα ή ακόμα και στα τέλη του 19ου αιώνα, με αποτέλεσμα σε πολλά εξ’ αυτών να είναι αδύνατο ακόμα και να προσδιοριστούν οι σημερινοί συνιδιοκτήτες τους.
    Προκειμένου λοιπόν να αρθούν τα Διοικητικά εμπόδια χορήγησης της εκ του Νόμου προβλεπόμενης προσωρινής νομιμοποίησης των ήδη υφιστάμενων γεωργικών εκμεταλλεύσεων, να εμπεδωθεί ένα αίσθημα ισότιμης μεταχείρισης των πολιτών -αφού δεν απαιτούνται ανάλογα δικαιολογητικά για όσους καλλιεργούν δημόσιες κατά τεκμήριο εκτάσεις δασών εν γένει- και επειδή στα αρ. 47 και 47 β του ν 998/ 1979, αναγνωρίζεται μόνο η κατοχή άλλως συγκατοχή εκχερσωμένων για αγροτική χρήση δασών και δασικών εν γένει εκτάσεων και ουχί η κυριότητα-συγκυριότητα, προτείνω την τροποποίηση των άρθρων 47 και 47Β, με την επίκληση και της έκτακτης χρησικτησίας επί ιδιωτικών δασών και δασικών εν γένει εκτάσεων, ως παρακάτω:
    [Στο άρθρο 47 Ν. 998/79, προστίθεται παράγραφος 15 και στο άρθρο 47Β΄ Ν. 998/79, προστίθεται παράγραφος 7, ως εξής:
    «15. Προκειμένου περί χορήγησης έγκρισης επέμβασης επί μη δημόσιων δασών και δασικών εκτάσεων συνιδιόκτητων ή μη, εκδίδεται τίτλος κυριότητας υπέρ του αιτούντος κατόχου της γεωργικής εκμετάλλευσης, κατόπιν έγγραφης σύμπραξης-συναίνεσης του ιδιοκτήτη ή όλων των συνιδιοκτητών, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων ΑΚ 788, ΑΚ 792 και ΑΚ 793.
    Εάν ο ενδιαφερόμενος αιτηθεί την εφαρμογή των περιλαμβανομένων στην παρ. 13 του παρόντος άρθρου -δεν επιθυμεί την έκδοση τίτλου, αλλά μόνο έγκριση επέμβασης-, τότε δεν απαιτείται η σύμπραξη – συναίνεση του ή των ιδιοκτητών, εφόσον αποδεικνύεται η κατά ΑΚ 974 κατοχή του αιτούντος, σύμφωνα με τα απαιτούμενα στην παράγραφο 7 του παρόντος άρθρου.
    Σε περίπτωση που γίνεται επίκληση έκτακτης χρησικτησίας, υποβάλλονται αποδεικτικά της χρησικτησίας έγγραφα τα οποία, ελλείψει τελεσίδικης δικαστικής απόφασης, αποτελούν ένδειξη για την άσκηση πράξεων νομής και παρέχουν έρεισμα, αν καλύπτουν χρονική περίοδο 20 ετών, για την αναγραφή του δηλούντος ως κατ’ αρχήν κυρίου δυνάμει έκτακτης χρησικτησίας. Ενδεικτικά αναφέρονται:
    α) Υποθήκες και εν γένει βάρη στα ακίνητα για τα οποία δηλώνεται ως λόγος κτήσεως η χρησικτησία,
    β) Συμβολαιογραφικό προσύμφωνο μεταβίβασης ακινήτου, στο οποίο βεβαιώνεται η παράδοση της νομής στον εκ του προσυμφώνου δικαιούχο,
    γ) Συμβόλαια όμορων ιδιοκτητών που αναφέρουν τον αιτούντα ως κύριο του δηλούμενου ακινήτου,
    δ) Πράξη αναγνώρισης ορίων,
    ε) Μισθωτήρια που εμφανίζουν ως εκμισθωτή τον αιτούντα, εφόσον φέρουν βέβαιη χρονολογία,
    στ) Δηλώσεις ενώπιον Δημόσιων Αρχών, ιδίως φορολογικών, όπως λ.χ. δηλώσεις στο έντυπο Ε9 της φορολογικής δήλωσης,
    ζ) Έγγραφα χορήγησης επιδότησης στον αιτούντα, από τα οποία προκύπτει ότι αυτός αντιμετωπίστηκε ως κύριος του ακινήτου στο οποίο αφορά η δήλωση,
    η) Αποδείξεις καταβολής τελών πάσης φύσεως που βαρύνουν τον δικαιούχο του ακινήτου στο όνομα του αιτούντος,
    θ) Αεροφωτογραφίες
    ι) Αποδείξεις καταβολής αμοιβής σε εργολάβο που περιέφραξε το ακίνητο ή ενδεχομένως για άλλες εργασίες, εφόσον είναι διάτρητες ή πάντως δεν αμφισβητείται η χρονολογία τους,
    κ) Παλαιά τοπογραφικά διαγράμματα που συντάχτηκαν με εντολή του αιτούντος και τα οποία τον αναφέρουν ως δικαιούχο,
    λ) Ένορκες βεβαιώσεις με το ως άνω περιεχόμενο. »].

  • 4 Μαρτίου 2020, 20:49 | Ζουκας Γεωργιος

    ΘΕΜΑ ΖΟΕ

    Εαν εχω αντιληφθει σωστα απο τις αποσπασματικες ανακοινωσεις εχει δωθει αρχικα στους δημους η εκπονηση χωροταξικων σχεδιων οσον αφορα τις επεκτασεις με χρονικο οριζοντα 2 ετων για ολοκληρωση του εργου το οποιο οπως υποθετω περιλαμβανει και τις ΖΟΕ.
    Σας επισυνατω την σελιδα του ΥΠΕΚΑ εις την οποια θα διαπιστωσετε εκ περισσου οτι οι μεν ζωνες εχουν καθοριστει δια προεδρικων διαταγματων και το κυριωτερο οτι η αναμονη για ενταξη στο σχεδιο εγγιζει εικοσαετια στις αναφερομενες περιοχες.
    Διερωτωμαι εαν το ανωτερω κριτηριο ειναι αρκετο ωστε να αποδεσμευτουν και να μην υφισταμεθα περεταιρω την επωδυνη διαδικασια αναμονης

    http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=515&language=el-GR&SkinSrc=%5BG%5DSkins%2F_default%2FNo+Skin&ContainerSrc=%5BG%5DContainers%2F_default%2FNo+Container&dnnprintmode=true

    ΘΕΜΑ ΙΩΔΗ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑΤΑ

    Ανεφερω περιστατικα τα οποια εν κατακλειδι συνοψιζονται στο εξης.
    τμηματα περιοχων εκατεροθεν να εχουν δομιθει νομιμως , αλλα να εχουν αποχαρακτηριστει και ενδιαμεσως της περιοχης να υφιστανται ιωδη διαγραμματα με αποτελεσμα ο πολιτης να υποχρεωθει να ακολουθησει την διαδικασια ενστασεως κλπ με την αβεβαιοτητα της τυχης της ιδιοκτησιας του διερωτωμενος που υφισταται το περι δικαιου αισθημα.

    Σας ευχαριστω

  • 4 Μαρτίου 2020, 18:25 | Κ. Αβούρη

    Στην παρ. 5. «8α. να συμπεριληφθεί: ….. ότι το προβαλλόμενο σφάλμα, ….όπως για παράδειγμα διοικητικές πράξεις που ακυρώθηκαν δυνάμει αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων,…. δεν ενέπιπτε στην περιοριστική απαρίθμηση της υπ’ αριθ. 153394/919/2017 απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος (Β’ 1366), η αρμόδια Διεύθυνση Δασών διαβιβάζει τη σχετική αίτηση προς την αρμόδια Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.), ώστε αυτή να εξετασθεί ως εμπροθέσμως υποβληθείσα….

    Στην παρ. 9. να συμπεριληφθεί ….9.Μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δύο (2) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος αναμορφώνονται υποχρεωτικά οι μερικώς ή ολικώς κυρωθέντες και αναρτηθέντες δασικοί χάρτες …… προκειμένου να συμπεριληφθούν σ’ αυτούς διοικητικές πράξεις….. ή διοικητικές πράξεις που ακυρώθηκαν δυνάμει αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων, …..οι οποίες είχαν παραλειφθεί …..

    Η υποχρέωση αναμόρφωσης των ΔΧ με ένα κλικ από το χρήστη και χειριστή των, ως ένδειξη άμεσης συμμόρφωσης της διοίκησης σε αμετάκλητες ή και τελεσίδικες αποφάσεις των Διοικ,Δικαστηρίων που ακυρώνουν διοικητικές πράξεις επεσήμανε και ο ΣτΠ με την υπ. Αριθ. Πρωτ. Φ. 1300.2/25421/2017 επιστολή του στο ΥΠΕΝ με Θέμα: Απόψεις και θέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη για τις διατάξεις περί Δασικών Χαρτών.
    Στα πλαίσια αυτά θα ήταν δίκαιο οι εξαιρέσεις του Άρθρου 20 του ν. 4389/2016, όπου αυτές αφορούν δικαστικές αποφάσεις που κρίνουν επί των διοικητικών πράξεων και ακυρώνουν αυτές, να ισχύσουν και στο στάδιο της ανάρτησης ΔΧ και εξέτασης αντιρρήσεων από τις ΕΠΕΑ ώστε να αναμορφώνεται άμεσα και ορθώς ο ΔΧ.

  • 4 Μαρτίου 2020, 18:25 | Γιάννης Ρετζέπης

    Θα πρέπει στο εδάφιο της παρ. 1: «… άδειες Υπουργού ή Νομάρχη για κάθε περίπτωση μεταβίβασης αγροτικών ακινήτων…» να προστεθεί ότι τα ακίνητα έπρεπε να έχουν αγροτικό χαρακτήρα (δηλαδή υπαγόμενα στην αγροτική και όχι στη δασική νομοθεσία) κατά τον χρόνο έκδοσης της αδείας μεταβίβασης σύμφωνα με τις τότε ισχύουσες διατάξεις.
    Χωρίς αυτήν τη διευκρίνηση, η σχετική διάταξη στερείται νοήματος και θα είναι ανεφάρμοστη σε ακίνητα θιγόμενα σήμερα από τον Δασικό Χάρτη διότι αυτά προφανώς δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν σήμερα ως αγροτικά.

    Επίσης είναι απαραίτητο σύμφωνα και με το προηγηθέν σχόλιο (4 Μαρτίου 11:52)να διευκρινισθεί αν οι κατά τον Αγροτικό Κώδικα πράξεις εξαίρεσης και διαχωρισμού των Επιτροπών Απαλλοτριώσεων αποτελούν πράξεις που εμπίπτουν στην παρ. 1 του Άρθρου.

  • 4 Μαρτίου 2020, 17:44 | Σπ. Βλάχος

    «…Διοικητικές πράξεις του προηγούμενου εδαφίου είναι ιδίως πράξεις». Δεν αναφερονται ποιες άλλες πραξεις εννοει.
    «κάθε Διεύθυνση Δασών εξετάζει αιτήσεις για διόρθωση προδήλων σφαλμάτων». θα ηταν καλυτερα για ολους να υποβαλλονται ηλέκτρονικά.
    «…κοινοποιώντας το σχετικό διαβιβαστικό έγγραφο προς τον ενδιαφερόμενο και παρέχοντας προθεσμία τριάντα (30) ημερών». Πολύ περίπλοκο για όλους, χρειάζεται απλουστευση.

    …αντί για το ανωτέρω πιστοποιητικό στο σχετικό συμβόλαιο προσαρτάται αντίγραφο της απόφασης αυτής με τον αριθμό διαδικτυακής ανάρτησης (Α.Δ.Α.) και με επισυναπτόμενο τοπογραφικό διάγραμμα εξαρτημένων συντεταγμένων Ε.Γ.Σ.Α., επί του οποίου ο συντάκτης βεβαιώνει ότι το ακίνητο είναι αυτό, ως προς το οποίο έχουν γίνει δεκτές οι υποβληθείσες αντιρρήσεις.» εξαιρετικα περιπλοκο!!!

  • Θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τις περιπτώσεις των αιτήσεων πρόδηλων σφαλμάτων που έγιναν αρχικά αποδεκτές από τις Δ/νσεις Δασών, και στην συνέχεια απορρίφθηκαν από τις ΕΠΕΑ, για οποιονδήποτε λόγο (κατά κανόνα επειδή οι ΕΠΕΑ έκριναν ότι τα προβαλλόμενα σ’ αυτές σφάλματα δεν εμπίπτουν στην περιοριστική απαρίθμηση της υπ’ αρ. 153394/919/2017 απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος). Στις περιπτώσεις αυτές, οι πολίτες θεωρώντας ότι έχουν θετική απόφαση από την αρμόδια Υπηρεσία, δεν προχώρησαν στην υποβολή αντιρρήσεων, ενώ επιπλέον παρουσιάστηκε το φαινόμενο να λαμβάνουν αντίθετες αποφάσεις της Διοίκησης (Δ/νση Δασών και ΕΠΕΑ) για την ίδια έκταση.
    Προτείνεται όπως υπάρξει ρητή πρόβλεψη ότι σε περίπτωση που έχουν γίνει αποδεκτές αιτήσεις πρόδηλων σφαλμάτων από την Δ/νση Δασών, η ΕΠΕΑ δεν επανεξετάζει εάν τα προβαλλόμενα σφάλματα εμπίπτουν στην περιοριστική απαρίθμηση της υπ’ αρ. 153394/919/2017 απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, περιοριζόμενη μόνο στην εξέταση του χαρακτήρα της έκτασης. Στην περίπτωση που η ΕΠΕΑ διαφωνεί αιτιολογημένα με τον αποδιδόμενο χαρακτήρα της έκτασης τότε εξετάζει την αίτηση ως αντίρρηση ενημερώνοντας σχετικά τον ενδιαφερόμενο προκειμένου αυτός εντός εύλογου χρονικού διαστήματος (π.χ. 30 ημερών) να υποβάλει συμπληρωματικά στοιχεία, όπως Τεχνική Έκθεση, και να εκπροσωπηθεί από Τεχνικό Σύμβουλο, εάν το επιθυμεί, χωρίς να απαιτείται η καταβολή του ειδικού τέλους αντιρρήσεων.

  • 4 Μαρτίου 2020, 11:52 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    Να διευκρινισθεί ρητά αν στην έννοια των διοικητικών πράξεων/αποφάσεων των Επιτροπών Απαλλοτριώσεων της παρ. 1 περιλαμβάνονται και οι διοικητικές πράξεις εξαίρεσης και διαχωρισμού υπέρ αρχικών ιδιοκτητών απαλλοτριωθέντων αγροκτημάτων.
    Εναλλακτικά (και πιο γενικά) να διευκρινισθεί αν οι σχετικές αποφάσεις των Επιτροπών Απαλλοτριώσεων έχουν ισχύ τόσο επί των απαλλοτριωθεισών όσο και επί των εξαιρεθεισών υπέρ ιδιοκτητών εκτάσεων.
    Ομοίως να διευκρινισθεί αν η συμπερίληψη εκτάσεων σε κτηματολογικούς πίνακες και κτηματολογικά διαγράμματα διανομών ως εκτάσεις υπέρ αρχικών ιδιοκτητών αγροκτήματος, εντάσσει αυτές τις εκτάσεις στις προβλέψεις της παρ.1.
    Επίσης στην παρ. 8 (ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του άρθρου) να προστεθεί (σε εφαρμογή της απλής λογικής) ότι η διαδικασία αντιρρήσεων δεν εμποδίζει την παράλληλη προσφυγή στη δικαιοσύνη για αναγνώριση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος (και το αντίστροφο) εφόσον αποτελούν διαδικασίες με διαφορετικά εξεταζόμενα αντικείμενα. Ακόμη και αν φαίνεται προφανές το ανωτέρω, αποτελεί κεντρικό επιχείρημα/αίτημα του δημοσίου για να κηρύξει απαράδεκτες αγωγές αναγνώρισης ιδιοκτησιακού καθεστώτος ενώπιον πολιτικών δικαστηρίων.