Άρθρο 47 – Επιβολή περιβαλλοντικού τέλους σε παλαιά, ρυπογόνα μεταχειρισμένα οχήματα

1. Για τα επιβατικά αυτοκίνητα της παρ. 1 του άρθρου 121 του ν. 2960/2001 (Α΄ 265),
α) επιβάλλεται, επιπλέον του τέλους ταξινόμησης, έκτακτο περιβαλλοντικό τέλος ύψους τεσσάρων χιλιάδων ευρώ (4.000), εφόσον πληρούν εκ κατασκευής τις προδιαγραφές ευρωπαϊκών προτύπων εκπομπών καυσαερίων Euro 4, όπως αυτές ορίζονται στην οδηγία 98/69/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Οκτωβρίου 1998 σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τις εκπομπές των οχημάτων με κινητήρα ή μεταγενέστερες τροποποιητικές αυτής, ή
β) απαγορεύεται η εισαγωγή, εφόσον πληρούν εκ κατασκευής τις προδιαγραφές ευρωπαϊκών προτύπων εκπομπών καυσαερίων Euro 3, 2 και 1, όπως αυτές ορίζονται στις οδηγίες 94/12/ΕΚ, 91/441/ΕΟΚ, 89/458/ΕΚ και 88/76/ΕΚ ή μεταγενέστερες τροποποιητικές αυτών, ή εφόσον δεν πληρούν προδιαγραφές ευρωπαϊκού προτύπου εκπομπών ρύπων (Euro) συμβατικής τεχνολογίας και δεν αποδεικνύονται για αυτά οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
2. Για τα φορτηγά αυτοκίνητα των περ. β’, γ’, ε΄ της παρ. 1 του άρθρου 123 του ν. 2960/2001 και τις μεταχειρισμένες βάσεις αυτών,
α) επιβάλλεται επιπλέον του τέλους ταξινόμησης έκτακτο περιβαλλοντικό τέλος, ύψους τεσσάρων χιλιάδων ευρώ (4.000), εφόσον πληρούν εκ κατασκευής τις προδιαγραφές ευρωπαϊκών προτύπων εκπομπών καυσαερίων Euro 4, όπως αυτές ορίζονται στην οδηγία 98/69/ΕΚ ή μεταγενέστερες τροποποιητικές αυτής,
β) απαγορεύεται η εισαγωγή, εφόσον πληρούν εκ κατασκευής τις προδιαγραφές ευρωπαϊκών προτύπων εκπομπών καυσαερίων Euro 3, 2 και 1, όπως αυτές ορίζονται στις οδηγίες 94/12/ΕΚ, 91/441/ΕΟΚ, 89/458/ΕΚ και 88/76/ΕΚ ή μεταγενέστερες τροποποιητικές αυτών, ή εφόσον δεν πληρούν προδιαγραφές ευρωπαϊκού προτύπου εκπομπών ρύπων (Euro) συμβατικής τεχνολογίας και δεν αποδεικνύονται για αυτά οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
3. Το περιβαλλοντικό τέλος καταβάλλεται άπαξ και υπό την προϋπόθεση ότι υφίσταται υποχρέωση ταξινόμησης. Ως προς τον χρόνο γένεσης της υποχρέωσης καταβολής του περιβαλλοντικού τέλους, καθώς και τον χρόνο που αυτό καθίσταται απαιτητό για τα οχήματα των παρ. 1 και 2, ισχύουν αναλογικά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 128 του ν. 2960/2001 για το τέλος ταξινόμησης. Τα έσοδα από το περιβαλλοντικό τέλος αποτελούν δημόσιο έσοδο, το οποίο εισπράττεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και στη συνέχεια πιστώνεται υπέρ του Λογαριασμού Ειδικού Σκοπού στην Τράπεζα της Ελλάδος για τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης του άρθρου 1 της υπ’ αρ. ΥΠΕΝ/ΔΠΔΑ/33377/732/3.4.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας (B’ 1451), σύμφωνα με τη διαδικασία της παρ. 2 του άρθρου 2 της ανωτέρω απόφασης.
4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υποδομών και Μεταφορών καθορίζονται ο τρόπος και η διαδικασία καταβολής, είσπραξης και απόδοσης του περιβαλλοντικού τέλους της παρ. 1, οι δράσεις ανταποδοτικού χαρακτήρα που χρηματοδοτούνται από τα περιβαλλοντικά τέλη, οι φορείς διαχείρισης και ο τρόπος διάθεσης των εσόδων από αυτά, οι υποχρεώσεις των φορέων της αγοράς και των καταναλωτών για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου, οι έλεγχοι και οι επιβαλλόμενες κυρώσεις για την παράβαση των μέτρων, ρυθμίζεται κάθε άλλο θέμα για την εφαρμογή του παρόντος, όπως ο τρόπος παρακολούθησης και αξιολόγησης της εφαρμογής των μέτρων, και καθορίζεται η λήξη ισχύος της υποχρέωσης καταβολής του ανωτέρω περιβαλλοντικού τέλους, σε συνάρτηση με τα αποτελέσματά τους στο περιβαλλοντικό ισοζύγιο και με τα επιστημονικά δεδομένα αναφορικά με τη διασπορά του COVID – 19.

  • 30 Ιουνίου 2020, 03:05 | Νίκος

    Αν κάποιος πάει στην Γερμανία για να φέρει στην Ελλάδα ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο θα είχε σύμφωνα με το http://www.mobile.de , την μεγαλύτερη πλατφόρμα πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων της Γερμανίας τις εξής επιλογές ανάλογα με την κατηγορία ρύπων:
    EURO1 7.275
    EURO2 14.497
    EURO3 29.613
    EURO4 169.764
    EURO5 214.320
    EURO6 526.391
    EURO 6d-temp 329.359
    EURO6d 28.225
    Σύνολο αυτ/των 1.319.444

    Σύμφωνα με το παρόν νομοσχέδιο η επιβολή περιβαλλοντικού τέλους στα EURO 1,2,3 και 4 στην ουσία κάνει την εισαγωγή τους οικονομικά ασύμφορη και πρακτικά την απαγορεύει.
    Θα πει κανείς ότι δεν πειράζει, ας εισαχθεί κάποιο πιο σύγχρονο και καθαρό αυτοκίνητο EURO5 ή EURO6.
    Ας δούμε τι ισχύει σήμερα σε σχέση με τις εισαγωγές EURO 5 & EURO6.
    Το τέλος ταξινόμησης για τα αυτοκίνητα της κλάσης EURO5 είναι ΤΡΙΠΛΑΣΙΟ από αυτό που πληρώνει ένα καινούργιο αυτοκίνητο!
    Το τέλος ταξινόμησης για τα EURO6 είναι ΤΡΙΠΛΑΣΙΟ από το τέλος ταξινόμησης ενός καινούργιου ίδιου αυτοκινήτου.
    Για τα πιο πολλά EURO6d-temp και πάλι είναι ΤΡΙΠΛΑΣΙΟ!
    Για κάποια από τα πιο πρόσφατα EURO6d-temp κυρίως μοντέλα 2019, η επιβάρυνση είναι πενήντα τα εκατό (50%) μεγαλύτερη από αντίστοιχο καινούργιο.
    Τα μόνα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που πληρώνουν το ίδιο τέλος ταξινόμησης με ένα αντίστοιχο καινούργιο είναι αυτοκίνητα του 2020 της κατηγορίας EURO6d.
    Το πρόβλημα είναι ότι ένα αυτοκίνητο που δεν έχει συμπληρώσει 6 μήνες κυκλοφορίας ή 6.000χλμ θεωρείται καινούργιο για τον ΦΠΑ και για τους κανονισμούς που διέπουν την προστασία των αντιπροσώπων, οπότε δεν είναι εφικτή η εισαγωγή τους.
    ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΣΥΝΑΓΕΤΑΙ ΟΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΑΔΥΝΑΤΟ ΕΝΑ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΟΣΟ ΦΟΡΟΥ ΜΕ ΕΝΑ ΙΔΙΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ.
    Είναι αλήθεια και ας φαίνεται απίστευτο!!
    Μετά την Βόρεια Κορέα, πρέπει να είμαστε η πιο εχθρική χώρα στις εισαγωγές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στον κόσμο.

    Όλα αυτά σε μια χώρα που η Ευρωπαική επιτροπή έχει εκκινήσει εναντίον της διαδικασία επί παραβάσει, για την αδυναμία της να παράσχει στοιχεία για την μείωση 5 ρύπων ως το 2030
    https://www.kathimerini.gr/1084783/article/epikairothta/ellada/kampanaki-apo-komision-gia-rypoys

    Η ίδια χώρα που πληρώνει πρόστιμα για τις ανοιχτές χωματερές, εξαντλεί την περιβαλλοντική της ευαισθησία στο να βάζει πρόστιμα δασμούς και εμπόδια σε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που οι αντιπρόσωποι των καινούργιων αυτοκινήτων έχουν αντίθετα οικονομικά συμφέροντα.
    Η απαγόρευση εισαγωγής μεταχειρισμένων αυτοκινήτων οδηγεί τους καταναλωτές να αγοράζουν πανάκριβα, μεταχειρισμένα που προέρχονται από ενοικιάσεις αυτοκινήτων. Αυτοκίνητα που κάθε μέρα έχουν και άλλο οδηγό, που στην πλειοψηφία τους δεν έχουν συντηρηθεί στο επίσημο δίκτυο συνεργείων και που λόγω της έλλειψης ιστορικού συντήρησης είναι εύκολο να παραποιηθούν τα χιλιόμετρα χωρίς να υπάρχει τρόπος απόδειξης της απάτης.
    Η απαγόρευση εισαγωγής επιτρέπει στις εταιρείες ενοικιάσεων και χρονομίσθωσης να πωλούν πανάκριβα τα αυτοκίνητα τους καθώς οι ιδιωτικές αγορές καινούργιων αυτοκινήτων έχουν καταρρεύσει σαν ποσοστό και σαν σύνολο τα τελευταία χρόνια.
    Οι περιβαλλοντικές ευαισθησίες μας είναι “προφάσεις εν αμαρτίαις” για την προστασία των αντιπροσώπων που ασκούν αποτελεσματική πίεση στην εκάστοτε κυβέρνηση.
    Τα “φρέσκα” μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, σε ποσοστό 97% θα πληρώσουν ΦΠΑ κατά την εισαγωγή τους.
    Το κέρδος του εμπόρου μεταχειρισμένων θα φορολογηθεί και κατόπιν θα επενδυθεί και θα καταναλωθεί στην Ελλάδα σε αντίθεση με τους αντιπροσώπους και τις αλλοδαπές εταιρείες που αφού πληρώσουν τον φόρο, το κέρδος θα γίνει μέρισμα των μετόχων του εξωτερικού.
    Γιατί αντιμετωπίζετε τους Έλληνες εμπόρους εχθρικά; Καθορίστε το πλαίσιο για να μην γίνονται παρατράγουδα στην αγορά και αφήστε την ελεύθερη αγορά να λειτουργήσει προς όφελος όλων.
    Παραβατική συμπεριφορά δεν έχει παρατηρηθεί μόνο από τους εμπόρους μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Το dieselgate, η φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή μέσω χειραγώγησης των εργοστασιακών αξιών, η μεταφορά φορολογητέας ύλης στο εξωτερικό με αντίστοιχη απώλεια εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο δεν πρέπει να αγνοείται όταν αποφασίζουμε για τον ποιόν θα αφήσουμε να επιβιώσει.
    Η παραχώρηση υπερβολικής ελευθερίας κινήσεων και δύναμης σε κάποια συμφέροντα οδηγούν σε μονοπωλιακές καταστάσεις που τελικά γίνονται μπούμεραγκ για τα έσοδα του κράτους και την κοινωνία.

    ΥΓ Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες που επιδοτούν την απόκτηση ηλεκτρικού αυτοκινήτου ορίζουν ένα διάστημα διακράτησης του αυτοκινήτου και απαγόρευσης της εξαγωγής. Δεν παρατήρησα κάτι σχετικό στο νομοσχέδιο. Πρέπει να προβλέψετε ότι αν εξαχθεί το αυτοκίνητο σε άλλη χώρα να επιστρέφεται στο κράτος το μέρος της επιδότησης που δεν έχει αποσβεστεί.

  • 29 Ιουνίου 2020, 22:07 | Βλαδ,Δακουτρός

    Αυτά τα μέτρα πρέπει να έχουν προοδευτικό χαρακτήρα, εφόσον δεν είναι δυνατή η πλήρης απαγόρευση εισαγωγών. Ας πούμε στα Euro 5 να μπει εισαγωγική επιβάρυνση για το περιβάλλον 2.000 ευρώ, στα Euro 4 3.000 ευρώ κλπ. Το Υπουργείο θέλει να βοηθήσει να μην απαξιώνονται οι περιουσίες όλων μας, όμως πολλά αυτοκίνητα που μπαίνουν μεταχειρισμένα είναι μετά το 2011. Άρα περιβαλλοντικό τέλος και σε αυτά.

  • 29 Ιουνίου 2020, 22:57 | Αντώνης Λαμπάκης

    Γνωρίζουμε όσοι ασχολούμαστε και αγαπάμε το αυτοκίνητο τι γίνεται τα τελευταία χρόνια. Εκμεταλλεύονται επιτήδειοι την άγνοια και ανάγκη του κόσμου και τους πουλάνε αυτοκίνητα με 200+ χιλιάδες χιλιόμετρα για καινούργια, ευκαιρία αβάδιστα. Πρώτη φορά το υπουργείο περιβάλλοντος βάζει φρένο, συγχαρητήρια όμως προσοχή αυτά πρέπει να πιάσουν και τα Euro 5 αυτοκίνητα, αυτά ξεφορτώνει τώρα η Ευρώπη.

  • 29 Ιουνίου 2020, 22:25 | Μιχ.Θεο

    Έχω αγγελία ένα αυτοκίνητο, που το αγόρασα καινούργιο πριν 7 χρόνια. Με τα σερβις ΚΤΕΟ κλπ, και έχει κάνει 152.000 χλμ. Μου λένε όλοι όσοι παίρνουν τηλέφωνο, βρίσκουμε εισαγωγής από την Ευρώπη με τα μισά χιλιόμετρα και ο έμπορος που μας τα δίνει λέει είναι ευκαιρία. Μα είναι δυνατόν? Όμως με τα ντόπια αυτοκίνητα μας τι θα γίνει, βεβαίως να μπει φόρος μεγαλύτερος στα εισαγωγής μεταχειρισμένα, ας είναι και 5 ετών.

  • 29 Ιουνίου 2020, 22:16 | Θοδωρής Τζ.

    Πολλά μπράβο στο Υπουργείο που θέλει να καθαρίσει το κόπρο του Αυγέως. Κοροϊδεύουν εκατοντάδες χιλιάδες αγοραστές, κρύβοντας την ηλικία των αυτοκινήτων που εισάγουν, γυρίζοντας χιλιόμετρα. Όμως όλα αυτά συμβαίνουν και στα νεότερα αυτοκίνητα και άρα το περιβαλλοντικό τέλος πρέπει να επεκταθεί στα Euro 5.

  • 29 Ιουνίου 2020, 22:34 | Αλέξανδρος Δ.

    Ο νόμος είναι καλός όμως θέλει κλιμάκωση. Δεν μπορεί αν ένα αυτοκίνητο αν είναι πριν ή μετά το 2010 ξαφνικά να δέχεται 4000 ευρώ πρόστιμο. Μια κλίμακα 1000 ευρώ ως τα 5 χρόνια και 2500 ευρώ στα 6 ως 10 χρόνια ηλικίας είναι σαφώς πιο δίκαιη

  • 29 Ιουνίου 2020, 22:55 | Γιώργος Ασημακόπουλος

    Κανονικά θα έπρεπε να απαγορευτούν οι εισαγωγές όλων των μεταχειρισμένων. Προκειμένου να αισχροκερδούν έμποροι που βρίσκουν κεφάλαια, όλοι ξέρουμε που, τα ελληνικά αυτοκίνητα περιμένουν απούλητα, ακόμη και αυτά 5 χρονών. Να μπει περιβαλλοντικό τέλος σε όλα τα εισαγωγής σε κάθε περίπτωση.

  • 29 Ιουνίου 2020, 22:39 | Περικλής Φωτ.

    Εισπρακτικό μέτρο. Ξεκάθαρα. Εξυπηρετεί συμφέροντα λίγων εις βάρος πολλών. Ότι δεν έκανε ο Υπουργός Μεταφορών βρέθηκε ο Υπουργός Ενέργειας να το επιβάλλει. Ευτυχώς που καταλαβαίνει ο Ελληνικός λαός και δεν τρώει σανό.

  • 29 Ιουνίου 2020, 22:33 | Βαγγέλης Ξ.

    Μα είναι δυνατό η Ελλάδα να γίνει Αίγυπτος θέλουμε?! Δηλαδή μας πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες, κανείς δεν ξέρει ότι τι ιστορικό έχουν τα εισαγωγής, νομίζουν δεν ξέρουμε ότι ένα αυτοκίνητο 6 ετών μπορεί να έχει 300.000 χλμ! Εύγε στον κ. Χατζηδάκη και στην ομάδα του.

  • 29 Ιουνίου 2020, 22:40 | Γ.Δημαράς

    Σωστή πρωτοβουλία, όμως δεν καταλαβαίνω γιατί περιορίζεται το τέλος περιβάλλοντος στα εισαγωγής αυτοκίνητα άνω των 10 ετών. Εμείς έχουμε ένα αυτοκίνητο 7 ετών, Euro 5 και δεν μπορούμε να το πουλήσουμε, ένα μήνα τώρα, όλοι μας λένε ότι βρίσκουν στις μάντρες πιο καλά! Ενώ ξέρουμε καλά ότι αυτά έχουν γυρισμένα χιλιόμετρα και ποιος ξέρει τι χέρια έχουν αλλάξει πριν και τι επισκευές χρειάζονται.

  • 29 Ιουνίου 2020, 22:52 | Κυριάκος Γαλανόπουλος

    Η κατάσταση με αυτοκίνητα που ξεφορτώνουν από την Ευρώπη έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Πρέπει να μπει ένα φρένο σε αυτούς που θέλουν να εκμεταλλεύονται τους καταναλωτές, πουλώντας αυτοκίνητα ως πιο νέα και γυρίζουν χιλιόμετρα. Το τέλος θα πρέπει να αφορά και τα αυτοκίνητα 5-10 ετών, αυτό να δει το Υπουργείο που κινείται στη σωστή κατεύθυνση, ίσως όμως όχι αποφασιστικά όσο θα έπρεπε

  • 29 Ιουνίου 2020, 18:46 | Αριστείδης Μενίδης

    To τέλος πρέπει να μπει και σε Euro5 γιατί αυτοί που έχουν μάθει να φέρνουν σαπάκια με γυρισμένα χιλιόμετρα θα πάνε τώρα σε αυτά και θα γεμίσει ο τόπος από ρυπογόνα αυτοκινήτα αμφιβόλου ποιότητας. Εμείς που τα αγοράσαμε καινούργια και τα συντηρούμε σωστά θέλουμε όταν το πουλήσαμε να πιάσουμε μια σωστή τιμή και όχι να μας απαξιώνει την περιουσία η ανεξέλεγκτη εισαγωγή αυτοκινήτων.

  • 29 Ιουνίου 2020, 16:10 | Γιάννης Δημητρακόπουλος

    Επιτέλους, έχουν γεμίσει την Ελλάδα οι «έμποροι» αυτοκίνητα με γυρισμένα χιλιόμετρα, κοροιδεύουν το κόσμο και δεν μπορούμε εμείς να πουλήσουμε το δικό μας, ντόπιο αυτοκίνητο 6 ετών!

  • 28 Ιουνίου 2020, 20:42 | ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

    1. Γενική διαπίστωση: Το νομοσχέδιο αφορά την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και δεν αποβλέπει, γενικότερα, στην ανάγκη περιορισμού της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, μέσω του περιορισμού της συμβολής, σε αυτήν, των αυτοκινήτων. Επομένως, εξ αρχής, δεν έχω ιδιαίτερες προσδοκίες και δε σχολιάζω για το τί παράγοντες και παράμετροι έπρεπε να θίγονται, προκειμένου να αποτελεί ένα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ, που, προφανώς, θα εμπεριείχε και την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, ως μέρος των αξόνων αυτού.

    2. Περιορίζομαι, επομένως, στο σχολιασμό, για το εν λόγω άρθρο, της σκοπούμενης απαγόρευσης της εισαγωγής μεταχειρισμένων οχημάτων περιβαλλοντικών προτύπων Euro 1, 2 και 3, που, αποτελεί μια πρόχειρη πρόταση, που εγείρει θέματα νομιμότητας, αντί μιας πρότασης, που θα τα απαγόρευε, έμπρακτα, αλλά νόμιμα, με κατάλληλη φορολόγηση κατά τον εκτελωνισμό και στο σχολιασμό του «χαρατσιού» στα εισαγόμενα οχήματα Euro 4, που «κρεμάει», όταν καταπέσει η παραπάνω απαγόρευση…

    3. Η προώθηση της ηλεκτροκίνησης, αν δεν είναι, απλώς και μόνο, ένα αποτέλεσμα ανάληψης δεσμεύσεων προς την ΕΕ, θα έπρεπε να εντάσσεται σε ένα συνολικότερο, συστημικό, σχεδιασμό, που θα ξεκινάει από τη φάση της απόκτησης αυτοκινήτου, με την αναγνώριση/ταυτοποίηση όλων των παραμέτρων, που διέπουν τους τομείς του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας (περιβαλλοντικό πρότυπο Euro – εκπομπές CO2/κατανάλωση καυσίμου – είδος καυσίμου/καταναλισκόμενης ενέργειας) και θα συνεχίζεται στη φάση της κυκλοφορίας, όπου θα προσδιορίζονται οι παράμετροι, που θα προσμετρηθούν, εφόσον εξακολουθούν να είναι περιβαλλοντικοί και εφόσον η παράμετρος «χρήση» εξακολουθεί να μην ενδιαφέρει στη φάση αυτή…

    4. Είναι ευκαιρία, κι ενώ είναι, παράλληλα, υπό εξέλιξη, διαδικασία τροποποίησης του τελωνειακού κώδικα και των τελών κυκλοφορίας, να συντονιστούν οι «κατάλληλες μονάδες», για να προέλθει ένα αποτέλεσμα, ποιοτικό και αδιαμφισβήτητο, που θα ωφελήσει περιβάλλον και δημόσια υγεία και όχι μόνο τις τσέπες των κατασκευαστών οχημάτων…

  • 28 Ιουνίου 2020, 10:17 | Λάμπρος Μαραβέλης

    Ασχολούμαι με το εμπόριο μεταχειρισμένων αυτοκινήτων 35 χρόνια.
    Όλα αυτά τα χρόνια ο κλάδος μας είναι στην αβεβαιότητα για τους δασμούς των αυτοκινήτων καθώς επίσης και στις αποφάσεις και τους νόμους που αλλάζουν συνεχώς χωρίς ποτέ να δίνεται περιθώριο χρόνου προκειμένου να προετοιμαστούν οι εμπορίες για τα νέα δεδομένα.

    Επίσης,
    Αν θέλετε να κυκλοφορούν νεότερα αυτοκίνητα το λογικό είναι να αφαιρέσετε τους δασμούς και να πριμοδοτήσετε τα νέα για να είναι πιο εφικτά στον κόσμο και ΟΧΙ να ακριβαίνετε τα παλιά.
    Όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα θα αγοράσει ένα νέο αυτοκίνητο και δεν θα αγοράσει ένα αυτοκίνητο euro3-4.

    Τα αυτοκίνητα αυτά είναι για εκείνους που δεν έχουν χρήματα.

    Η δικαιολογία του περιβαλλοντικού τέλους λόγω ρύπων το λιγότερο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί είναι απαράδεκτη και αβάσιμη.
    για να ξέρετε υπάρχουν αυτοκίνητα euro4 με υγραέριο ή φυσικό αέριο που είναι πιο καθαρά από τα euro5 το οποίο πρέπει να το λάβετε υπόψην σας.

    Τέλος επειδή όπως πάντα ο λόγος των εμπόρων ποτέ δεν ακούστηκε και δεδομένου πως θα πράξετε ότι θέλετε τουλάχιστον ενημερώστε μας και δώστε ένα εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να προετοιμαστούμε για τις αλλαγές.
    (Υπάρχουν αυτοκίνητα τα οποία είναι στο δρόμο προς εισαγωγή πληρωμένα από εμπόρους με το παρόν καθεστώς και δεν μπορουν να εισαχθούν με το νέο)

  • 26 Ιουνίου 2020, 20:19 | Βασίλειος Γκουζάνης

    Αξιότιμες κυρίες, αξιότιμοι κύριοι

    Στη διάταξη αυτή θα πρέπει να θέσετε μία εξαίρεση για τα ιστορικά οχήματα (αντίκες).

    Σημειώνω ότι τα τελευταία δύο χρόνια, αρκετά άτομα έχουν εκτελωνίσει ιστορικά οχήματα για κανονική κυκλοφορία – όχι με πινακίδες ιστορικού, με αντίστοιχο ΟΦΕΛΟΣ του κράτους από τα αντίστοιχα τέλη κυκλοφορίας. Από την άλλη πλευρά, η συμβολή αυτών των οχημάτων στην ατμοσφαιρική ρύπανση είναι μηδαμινή διότι λόγω μεγάλης αξίας, οι ιδιοκτήτες αυτών των λίγων Ι.Ο. δεν τα κυκλοφορούν καθημερινά και έτσι δεν επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα.

    Επίσης επειδή έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια από την θέσπιση των πρώτων προδιαγραφών EURO, υπάρχουν αρκετά οχήματα ιστορικού ενδιαφέροντος που ενσωματώνουν διατάξεις περιορισμού καυσαερίων που ενδέχεται να εμπίπτουν στο «πρόστιμο» των 4.000 €.

    Προτείνεται λοιπόν να προστεθεί στο τέλος της § 1 του άρθρου 47 η εξής διευκρίνιση: «Η παρούσα διάταξη δεν εφαρμόζεται στα οχήματα της Κλάσης 9705 του Ενιαίου Δασμολογίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (TARIC), δηλαδή σε «οχήματα ιστορικού ενδιαφέροντος» και σε «μεμονωμένα οχήματα ειδικής κατασκευής» (ΜΟΙΚ) όπως ορίζεται στο άρθρο 2 της Υπουργικής Απόφασης 33692/2202 της 5ης Νοεμβρίου 2014 (ΦΕΚ 3134 τ. Β΄ της 21ης Νοεμβρίου 2014)».

  • 25 Ιουνίου 2020, 22:26 | Στέφανος

    Διαμαρτύρονται πολλοί φίλοι γιατί από το 2016 δεν αλλάζει ο νόμος – τερατούργημα για το τέλος ταξινόμησης, ώστε να ευνοούνται τα καθαρά αυτοκίνητα, να αποθαρρύνεται η εισαγωγή παλαιών αυτοκινήτων και να επιβληθεί αναλογικός και δίκαιος φόρος στα εισαγόμενα αυτοκίνητα.

    Για όλα υπάρχουν απαντήσεις και λύσεις. Ο όμιλος φρόντισε για εσάς:

    Θέλετε κύριε μεταχειρισμένο EURO-1, EURO-2, EURO-3, EURO-4, μπορείτε να επιλέξετε ένα από τα χιλιάδες αυτοκίνητα που «εγκατέλειψε» στον όμιλο ο νεόπλουτος γιατί είχε τη δυνατότητα να επιλέξει καινούριο αυτοκίνητο από 14 διαφορετικά εργοστάσια παραγωγής που αντιπροσωπεύονται από τον όμιλο.

    Θέλετε κύριε μεταχειρισμένο EURO-5, EURO-6 μπορείτε να επιλέξετε ένα από τα 35.000 αυτοκίνητα που διαθέτει ο κλάδος ενοικίασης οχημάτων του ομίλου.

    Θέλετε κύριε καινούριο αυτοκίνητο; Ο όμιλος εκπροσωπεί τα 14 πιο γνωστά εργοστάσια παραγωγής οχημάτων.

    Και για να μην κουράζονται οι υπόλοιποι έμποροι να πωλούν μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, οι καταναλωτές να μην μπαίνουν στον κόπο να ψάχνουν μεταχειρισμένο αυτοκίνητο στα μέτρα τους από το ελεύθερο εμπόριο,

    Η Μαμά Ελλάς φρόντισε για εσάς:

    Να απαγορεύσει την εισαγωγή EURO-1, EURO-2 και EURO-3 με νομοσχέδιο που ανάρτησε στη διαβούλευση.

    Να αυξήσει τα δημόσια έσοδα επιβάλλοντας περιβαλλοντολογικό τέλος 4.000 ευρώ στα EURO-4 και κατ’ επέκταση απαγόρευση εισαγωγής των οχημάτων αυτών.

    Να επιβάλλει τέλος ταξινόμησης με φορολογικό συντελεστή στα μεταχειρισμένα EURO-5, EURO-6 μεγαλύτερο από 50% μέχρι 200% σε σχέση με τα καινούρια και παράλληλα να διαμορφώνονται οι αξίες των καινούριων αυτοκινήτων στα 13.999 ευρώ, 16.999 ευρώ, 19.999 ευρώ, 24.999 ευρώ, ώστε με το τρικ αυτό να πληρώνουν τα καινούρια ακόμα λιγότερο φόρο από αυτόν που πληρώνουν τα μεταχειρισμένα.

  • 25 Ιουνίου 2020, 18:19 | Στέφανος

    Διαμαρτύρονται πολλοί φίλοι γιατί από το 2016 δεν αλλάζει ο νόμος – τερατούργημα για το τέλος ταξινόμησης, ώστε να ευνοούνται τα καθαρά αυτοκίνητα, να αποθαρρύνεται η εισαγωγή παλαιών αυτοκινήτων και να επιβληθεί αναλογικός και δίκαιος φόρος στα εισαγόμενα αυτοκίνητα.

    Για όλα υπάρχουν απαντήσεις και λύσεις.

    Ο όμιλος φρόντισε για εσάς:

    Θέλετε κύριε μεταχειρισμένο EURO-1, EURO-2, EURO-3, EURO-4, μπορείτε να επιλέξετε ένα από τα χιλιάδες αυτοκίνητα που «εγκατέλειψε» στον όμιλο ο νεόπλουτος γιατί είχε τη δυνατότητα να επιλέξει καινούριο αυτοκίνητο από 14 διαφορετικά εργοστάσια παραγωγής που αντιπροσωπεύονται από τον όμιλο.

    Θέλετε κύριε μεταχειρισμένο EURO-5, EURO-6 μπορείτε να επιλέξετε ένα από τα 35.000 αυτοκίνητα που διαθέτει ο κλάδος ενοικίασης οχημάτων του ομίλου.

    Θέλετε κύριε καινούριο αυτοκίνητο; Ο όμιλος εκπροσωπεί τα 14 πιο γνωστά εργοστάσια παραγωγής οχημάτων.

    Και για να μην κουράζονται οι υπόλοιποι έμποροι να πωλούν μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, οι καταναλωτές να μην μπαίνουν στον κόπο να ψάχνουν μεταχειρισμένο αυτοκίνητο στα μέτρα τους από το ελεύθερο εμπόριο,

    Η Μαμά Ελλάς φρόντισε για εσάς:

    Να απαγορεύσει την εισαγωγή EURO-1, EURO-2 και EURO-3 με νομοσχέδιο που ανάρτησε στη διαβούλευση.

    Να αυξήσει τα δημόσια έσοδα επιβάλλοντας περιβαλλοντολογικό τέλος 4.000 ευρώ στα EURO-4 και κατ’ επέκταση απαγόρευση εισαγωγής των οχημάτων αυτών.

    Να επιβάλλει τέλος ταξινόμησης με φορολογικό συντελεστή στα μεταχειρισμένα EURO-5, EURO-6 μεγαλύτερο από 50% μέχρι 200% σε σχέση με τα καινούρια και παράλληλα να διαμορφώνονται οι αξίες των καινούριων αυτοκινήτων στα 13.999 ευρώ, 16.999 ευρώ, 19.999 ευρώ, 24.999 ευρώ, ώστε με το τρικ αυτό να πληρώνουν τα καινούρια ακόμα λιγότερο φόρο από αυτόν που πληρώνουν τα μεταχειρισμένα.

  • 25 Ιουνίου 2020, 17:48 | Βαγγελης

    Ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα ….ας γελάσουμε λίγο!!!ουτε σε 10 χρόνια !Με μισθούς πείνας θα αγοράσουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα όταν το πιο φτηνό οικογενειακό κοστίζει 30000€.Ελεος .
    Και όσον αφορά τα εισαγόμενα αυτοκίνητα είναι κλάσης ανώτερα από τα ελληνικά γιατί κυκλοφορούν σε δρόμους χωρίς λακούβες και μπαλώματα,κάνουν τα σερβις στην ώρα τους γιατί έχουν την οικονομική δυνατότητα,αλλάζουν ελαστικά χειμώνα καλοκαίρι και αν το αυτοκίνητο έχει το παραμικρό πρόβλημα δεν περνάει από το ΚΤΕΟ αν δεν το φτιάξει ο ιδιοκτήτης του.
    Σαράβαλα και άκρως επικίνδυνα είναι αυτά που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους και σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα ένας πολύ μεγάλος αριθμός είναι και ανασφάλιστα.
    Και ύστερα μιλάμε για ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα ούτε σε 10 χρόνια !!!

  • 25 Ιουνίου 2020, 13:07 | ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΜΠΟΡΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΕΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΣΕΕΑΕ)

    Είναι γνωστό ότι ο σταδιακός περιορισμός της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και η προστασία του περιβάλλοντος στο βραχυπρόθεσμο μέλλον αποτελούν προτεραιότητα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σιγά σιγά όλες οι χώρες προσαρμόζουν τις νομοθεσίες τους ώστε να χτίσουν το έδαφος για την είσοδο στη νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης. Όπως αποδεικνύεται
    όμως, στην Ελλάδα κάποιοι κατάφεραν "εν μια νυκτί" στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος να χρησιμοποιήσουν δήθεν την ηλεκτροκίνηση ως πρόσχημα για να δικαιολογήσουν ένα τεραστίων διαστάσεων "deal" που θα κάνει πλουσιότερους κατά μερικά εκατομμύρια ευρώ μερικούς μετρημένους στα δάχτυλα επιχειρηματίες, με τις ευλογίες και τις
    επιδοτήσεις του κράτους, δηλαδή του Ελληνα φορολογούμενου.
    Η ηλεκτροκίνηση πράγματι αποτελεί την λιγότερο επιβλαβή για το περιβάλλον μορφή οδικών μετακινήσεων η οποία καταγράφει αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης παγκοσμίως, ειδικά σε χώρες με υγιή οικονομία και υψηλά κατά κεφαλήν εισοδήματα. Προφανώς σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία κ.α., υπάρχουν ήδη οι κατάλληλες συνθήκες ώστε οι πολίτες τους να
    αγοράζουν ηλεκτροκίνητα οχήματα, αφού υπάρχουν τόσο οι υποδομές για να στηρίξουν την ηλεκτροκίνηση όσο και η οικονομική δυνατότητα των πολιτών να προμηθευτούν ένα ηλεκτροκίνητο μοντέλο.
    Στην Ελλάδα ο Υπουργός Περιβάλλοντος με περίσσια υπερηφάνεια ανακοίνωσε την επιδότηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων για ιδιώτες και επαγγελματίες αλλά και ιδιοκτήτες ταξί, ωστόσο ξέχασε ή μάλλον απέφυγε να αναφέρει πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει η παραμικρή υποδομή για να μπορέσει να στηριχθεί η ηλεκτροκίνηση αυτή τη στιγμή. Παράλληλα πάνω από 5 εκατομμύρια Έλληνες κυκλοφορούν με παλιά ή πολύ παλιά αυτοκίνητα και φυσικά ουδείς εξ αυτών έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει ένα καινούριο αυτοκίνητο, ακόμα και αν δεν είναι ηλεκτρικό, όπως άλλωστε αυτό αποτυπώνεται στον αριθμό πωλήσεων καινούριων οχημάτων σε ιδιώτες τα τελευταία 10 χρόνια της κρίσης και πόσο μάλλον τώρα εν μέσω της πανδημίας.
    Την ίδια ώρα λοιπόν που ο κλάδος του αυτοκινήτου συνολικά, καινούριου και μεταχειρισμένου βρίσκεται σε δεινή θέση και εδώ και μήνες μέσω των κλαδικών φορέων του «κρούει τον κώδωνα
    του κινδύνου» για τη βιωσιμότητα χιλιάδων επιχειρήσεων και εργαζόμενων σε αυτόν, η Κυβέρνηση φαίνεται να μην έχει απολύτως καμία επαφή με την πραγματικότητα και να ανακοινώνει «μετά βαΐων και κλάδων» μέτρα για πράγματα που θα γίνουν σε ….10 χρόνια και αν… Απορούμε αν αυτές οι κινήσεις γίνονται από απλή άγνοια και πολιτική ανεπάρκεια ή για
    πολύ συγκεκριμένους λόγους… Ποντάρουμε στο δεύτερο και με τα δυο χέρια…
    Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι παράλληλα με τα μέτρα επιδότησης καινούριων (και μόνο καινούριων) ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ανακοινώθηκε και η καθολική απαγόρευση εισαγωγής μεταχειρισμένων αυτοκινήτων οδηγίας EURO 3 και πίσω και η επιβολή «Περιβαλλοντικού
    Τέλους» της τάξης των 4.000 ευρώ για αυτοκίνητα EURO 4 κάνοντας και για αυτά ουσιαστικά απαγορευτική την εισαγωγή τους. Παράλληλα είναι γνωστό ότι η εισαγωγή αυτοκινήτων EURO 5 και EURO 6 ήδη από τη σχετική νομοθεσία του 2016 είναι από αρκετά δύσκολη έως παντελώς ασύμφορη στις περισσότερες περιπτώσεις ενώ και οι υποσχέσεις της Κυβέρνησης εδώ και μήνες για τον εξορθολογισμό του τρόπου φορολόγησης έχει μείνει στα χαρτιά, καθιστώντας ουσιαστικά την εισαγωγή αυτοκινήτου κάθε οδηγίας απαγορευτική! Αυτό που επί δεκαετίες επιδίωκαν οι εισαγωγείς αντιπρόσωποι και δεν κατάφεραν μέσω των Υπουργείων Μεταφορών
    και Οικονομικών, το κατάφερε σε μερικές μέρες το Υπουργείο Περιβάλλοντος!! Μιλάμε για κατόρθωμα!

    Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας άλλωστε δε γίνεται να μην γνωρίζει τι σημαίνουν όλα αυτά, καθότι ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι οι Έλληνες θα μπορούν πλέον να αποκτήσουν μεταχειρισμένο μόνο από την εγχώρια αγορά, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στην Ελλάδα ούτε επί δικτατορίας!!! Εν ολίγοις αναγκάζει τον καταναλωτή να στραφεί μόνο σε εγχώρια αυτοκίνητα στοχοποιώντας ευθέως όλη την επιχειρηματική κοινότητα εμπόρων που ασχολείται με την εισαγωγή από χώρες της ΕΕ. Φυσικά θα γνωρίζει ότι αυτό δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού τη στιγμή που στο εγχώριο αυτοκίνητο δεν επιβάλλονται ανάλογοι δασμοί, ούτε καν για τα πολύ παλιά οχήματα, ενώ σίγουρα αντιλαμβάνεται ότι τα μέτρα αυτά είναι κατά
    παράβαση κάθε έννοιας κοινοτικού δικαίου!
    Θα γνωρίζει θεωρούμε ο κ. Χατζηδάκης ποιοι διαθέτουν τη συντριπτική πλειοψηφία των συνολικών διαθέσιμων εγχώριων μεταχειρισμένων στην ιδιοκτησία τους. Θα γνωρίζει υποθέτουμε ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται από την απαγόρευση της εισαγωγής μεταχειρισμένων στη χώρα μας, από τα χιλιάδες λουκέτα που θα ακολουθήσουν αναπόφευκτα και κατ’ επέκταση την παγίωση μονοπωλιακής αγοράς στο χώρο του αυτοκινήτου.
    Ξέχασε όμως ο Υπουργός Περιβάλλοντος αλλά και οι συναρμόδιοι Υπουργοί να αναφέρουν και τις άμεσες επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή των εξαγγελιών της Κυβέρνησης στον Έλληνα καταναλωτή. Για να τον βγάλουμε από τη δύσκολη θέση ενημερώνουμε εμείς τον Έλληνα καταναλωτή, ότι από την στιγμή που θα διακοπεί η εισαγωγή, οι τιμές των εγχώριων μεταχειρισμένων ακόμα και παλαιότερων θα εκτοξευτούν, ελλείψει ανταγωνισμού! Κατά συνέπεια η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων ιδιοκτητών ΙΧ που δεν έχει πρόχειρα …28.000-35.000 ευρώ για να προμηθευτεί καινούριο ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα αναγκαστεί να συνεχίσει
    να κυκλοφορεί με το πολύ παλιό αυτοκίνητο του ή στην καλύτερη με ηλεκτρικό πατίνι που είναι και φθηνότερο και είναι και της μόδας.
    Την ίδια ώρα που κράτη της ΕΕ με απείρως καλύτερα εχέγγυα και υποδομές παρέχουν στους πολίτες τους επιδοτήσεις ώστε να αντικαταστήσουν το παλιό τους μεταχειρισμένο με ένα νεότερης τεχνολογίας, λιγότερο ρυπογόνο και πιο ασφαλές, στη χώρα μας φέρνουμε τον καταναλωτή σε αδιέξοδο. Ως αποτέλεσμα, και δεδομένου ότι τα καλά εγχώρια αυτοκίνητα ιδιωτών σπανίζουν, αφού οι πωλήσεις καινούργιων σε ιδιώτες είναι ελάχιστες τα τελευταία 10 χρόνια, η αγορά του μεταχειρισμένου θα γεμίσει από πανάκριβα και κατά τεκμήριο ταλαιπωρημένα αυτοκίνητα που προέρχονται από μεγάλες εταιρείες ενοικίασης ή στην καλύτερη περίπτωση οχήματα Leasing. Εντελώς τυχαία βέβαια οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες είναι γερά δεμένες στο άρμα των γνωστών εισαγωγικών ομίλων ή είναι θυγατρικές τους…
    Είναι δυνατόν η Πολιτεία να μην γνωρίζει ότι εκατομμύρια Έλληνες ζουν με το βασικό μισθό κοντά στα 600 ευρώ, ότι εκατομμύρια υπάλληλοι τελούν υπό αναστολή σύμβασης εργασίας ή έχουν/πρόκειται να απολυθούν την ίδια στιγμή που ανακοινώνει μέτρα επιδότησης για αυτοκίνητα που κοστίζουν πάνω από 28.000 ευρώ κατ’ελάχιστο; Σε ποιους απευθύνεται το
    μέτρο; Στους προνομιούχους; Ο μέσος Έλληνας δηλαδή δεν δικαιούται να έχει ένα αξιοπρεπές αυτοκίνητο; Δε γνωρίζει η Πολιτεία πόσοι Έλληνες έχουν πράγματι τη δυνατότητα να αγοράσουν ένα τέτοιο αυτοκίνητο; Μήπως θα ήταν πιο λογικό ένα μέρος των 100 εκατ. ευρώ που προορίζεται για την ηλεκτροκίνηση να δινόταν στους εκατομμύρια Έλληνες ιδιοκτήτες παλαιών
    αυτοκινήτων ώστε να αντικαταστήσουν τα οχήματά τους με νεότερα μεταχειρισμένα, αφού άλλωστε κάτι τέτοιο θα ωφελούσε περισσότερο το περιβάλλον άλλα και την οικονομία; Μήπως προτίθεται κάποιος να μας εξηγήσει γιατί δεν πριμοδοτούνται και τα μεταχειρισμένα ηλεκτρικά
    οχήματα άλλα μόνο τα καινούργια; Τα μεταχειρισμένα ηλεκτρικά ρυπαίνουν περισσότερο; Πόση υποκρισία πια;
    Είναι δυνατόν οι εμπνευστές των εξαγγελιών να μην γνωρίζουν ότι τα σχέδια τους έρχονται σε πλήρη παράβαση του Άρθρου 110 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο και παραθέτουμε αυτολεξεί : «Κανένα κράτος μέλος δεν επιβάλλει άμεσα ή έμμεσα στα
    προϊόντα άλλων κρατών μελών εσωτερικούς φόρους οποιασδήποτε φύσεως, ανωτέρους από εκείνους που επιβαρύνουν άμεσα ή έμμεσα τα ομοειδή εθνικά προϊόντα. Κανένα κράτος μέλος δεν επιβάλλει στα προϊόντα των άλλων κρατών μελών εσωτερικούς φόρους, η φύση των οποίων οδηγεί έμμεσα στην προστασία άλλων προϊόντων»;. Είναι δυνατόν να μη γνωρίζει ένας Υπουργός Περιβάλλοντος χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι από την απόφαση
    ΔΕΚ της 07/04/2011, υπόθ. C-402/09, υπάρχει ήδη δεδικασμένο κατά της Ρουμανίας που αναφέρει ρητά ότι απαγορεύεται η επιβολή φόρου λόγω ρύπανσης σε βάρος εισαγόμενων αυτοκινήτων εφόσον αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά για την αγορά τους χωρίς να υπάρχουν ανάλογα αποτρεπτικά μέτρα για τα αντίστοιχα εγχώρια;
    Κύριε Υπουργέ, αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο ο μοναδικός ανεξάρτητος και πανελλαδικός Σύνδεσμος Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος δεν κλήθηκε καν να καταθέσει τις απόψεις του στην «Πράσινη Συμφωνία για την Προώθηση της Ηλεκτροκίνησης» την στιγμή που κλήθηκαν 19 άλλοι φορείς αρκετοί εκ των οποίων δεν έχουν καμία σχέση με την ηλεκτροκίνηση
    ή το αυτοκίνητο. Μήπως η φωνή του μέσου εμπόρου και του μέσου καταναλωτή τον οποίο εκπροσωπεί ο ΣΕΕΑΕ χαλάει το «θέατρο του παραλόγου» που στήνεται στην πλάτη του Ελληνα μικροεπιχειρηματία και φορολογούμενου;
    Ενημερωθήκατε κ. Υπουργέ από τους αντίστοιχους Υπουργούς στα συναρμόδια Υπουργεία που έχουν συνεχή επαφή με το Σύνδεσμό μας ότι για τα πεπραγμένα της Πολιτείας στο χώρο του αυτοκινήτου τρέχει η καταγγελία του ΣΕΕΑΕ στην Κομισιόν και έρχεται λίαν συντόμως νέα καταδίκη της χώρας μας όπως το 2006; Είστε ενήμερος ότι τέτοια αντικοινοτικά μέτρα που παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία είναι “βούτυρο στο ψωμί” των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων και τα πρόστιμα θα τα επιβαρυνθεί ο Έλληνας φορολογούμενος; Λογικά θα έπρεπε να είστε καλά ενημερωμένος σε τέτοια θέματα, αφού άλλωστε δεν είναι πολύ μακριά η περίοδος 1994-1997 που ως νεοεκλεγείς ευρωβουλευτής της ΝΔ επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ στηρίξατε την τότε καταγγελία του ΣΕΕΑΕ στην ΕΕ για εφαρμογή αντικοινοτικών μέτρων στο
    χώρο του αυτοκινήτου…
    Αναρωτιόμαστε αν ο κ. Πρωθυπουργός έχει πραγματική ενημέρωση για όλα αυτά και αν αναλογίζεται το πολιτικό κόστος που θα πάρει πάνω του τη στιγμή μάλιστα που λίαν συντόμως έρχονται δυσβάσταχτα πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ… Μήπως πια η χώρα πρέπει να σταματήσει να είναι συνέχεια το θύμα μεγαλοσυμφερόντων επιχειρηματικών ομίλων που μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού; Άλλωστε στο τέλος το λογαριασμό θα τον πληρώσει ο φορολογούμενος και το πολιτικό κόστος θα το υποστεί η Κυβέρνηση. Οι συγκεκριμένοι κύκλοι συμφερόντων θα βγουν αλώβητοι για άλλη μια φορά. Μήπως επιτέλους η Πολιτεία πρέπει να αρχίσει να λειτουργεί ως δίκαιος νομοθέτης με γνώμονα το γενικό συμφέρον και να μη μπαίνει συνέχεια το προσωπικό πολιτικό όφελος και η εξυπηρέτηση συγκεκριμένων «καρτέλ» πάνω από όλους και από όλα;

  • 25 Ιουνίου 2020, 07:49 | ΔΙΑΓΟΡΑΣ

    ΑΡΘΡΟ 110 ΣΥΝΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

    ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

    Άρθρο 110

    (πρώην άρθρο 90 της ΣΕΚ)

    Κανένα κράτος μέλος δεν επιβάλλει άμεσα ή έμμεσα στα προϊόντα άλλων κρατών μελών εσωτερικούς φόρους οποιασδήποτε φύσεως, ανωτέρους από εκείνους που επιβαρύνουν άμεσα ή έμμεσα τα ομοειδή εθνικά προϊόντα.

    Κανένα κράτος μέλος δεν επιβάλλει στα προϊόντα των άλλων κρατών μελών εσωτερικούς φόρους, η φύση των οποίων οδηγεί έμμεσα στην προστασία άλλων προϊόντων.

  • 24 Ιουνίου 2020, 17:43 | Νικόλαος Βλάχος

    Θα ήθελα να σας ρωτήσω, γιατί τα αυτοκίνητα που καταναλώνουν αέριο και εχουν πολύ χαμηλούς έως μηδενικούς ρύπους, δεν τα αντιμετωπίζεται με πιο ευνοϊκούς όρους;

  • 24 Ιουνίου 2020, 00:07 | Δημητρης κουτσουγερας

    ΕΣΕΙΣ ΕΚΕΙ ΣΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΖΕΙΤΕ ΣΕ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΖΗΤΗΣΑΤΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΚΤΕΟ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΗΚΑΜΕ ΤΩΡΑ ΖΗΤΑΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΤΟ 85 % ΤΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ.ΑΝΤΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΤΕ ΤΑ ΤΕΛΩΝΕΙΑ ΟΠΩΣ ΕΙΧΑΤΕ ΠΕΙ ΕΣΕΙΣ ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΤΑ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΑΤΕ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΤΡΙΕΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ. ΟΤΑΝ Ο ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΜΙΣΘΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ 600 ΕΥΡΩ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΖΗΤΑΤΕ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ Η ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ. Η ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΟΥΤΕ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ. ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΩΝ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΚΑΘΗΛΩΜΕΝΕΣ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΟΜΑ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΤΥΧΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 6 ΜΗΝΕΣ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΣΤΑ ΤΕΛΩΝΕΙΑ ΤΟΤΕ ΘΑ ΤΡΟΜΑΞΕΤΕ.ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΟΠΙΚΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΣΑΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟ ΝΑ ΑΠΟΤΥΧΕΙ ΕΠΙΦΕΡΟΝΤΑΣ ΒΑΡΙΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.

  • 23 Ιουνίου 2020, 19:18 | ΚΩΣΤΑΣ

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΤΕΛΙΚΑ ΜΕ ΠΕΙΣΑΤΕ ΘΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΟΥΝ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΥΧΕΡΟΥΣ ΠΟΥ ΑΚΟΥΣΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΣΑΣ.
    ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΧΩ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ.
    ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
    ΔΗΜ. ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ Η ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΠΟΣΑ ΚΜ ΒΓΑΖΕΙ ΕΝΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ
    ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΑΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΟ ΘΑ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΠΩ
    ΔΗΜ. ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ SERVICE ΚΑΙ ΕΝΑΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΣΕ ΑΛΛΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΤΙΜΗ.
    ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ SERVICE
    ΔΗΜ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΠΟΙΟΥ ΣΩΒΑΡΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΤΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕ ΤΗΣ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ
    ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΘΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ
    ΔΗΜ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΓΓΥΗΣΗ
    ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ
    ΔΗΜ ΧΡΟΝΟΣ ΦΩΡΤΟΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΗ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΦΟΡΤΟΣΗ
    ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΑΜΑΤΑΣ ΚΑΠΟΥ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΗΣ ΔΙΑΛΛΕΙΜΑ ΜΙΑ-ΔΥΟ-ΤΡΕΙΣ ΩΡΕΣ ΦΩΡΤΟΝΗΣ ΚΑΛΑ ΤΗΣ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ ΚΑΙ ΦΕΥΓΕΙΣ
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΛΥ ΤΕΛΙΚΑ ΜΕ ΠΕΙΣΑΤΕ ΕΙΣΑΣΤΑΝ ΠΛΗΡΩΣ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΑΝ ΚΑΙ ΕΓΩ ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΑ ΣΑΣ ΑΦΗΝΑ ΜΕΤΑΞΕΤΑΣΤΕΟ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΕΣΤΕΛΝΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΕΙΣΑΓΩΓΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΦΩΡΤΟΣΑΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΑΚΟΜΑ ΑΝ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ Η ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ Η ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΩ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΖΩ ΤΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΙΜΕ.

  • 23 Ιουνίου 2020, 18:42 | ΑΝΝΑ

    ΕΙΜΕ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΠΟΛΙΤΗΣ ΒΙΟΠΑΛΕΣΤΗΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΡΟΜΕΡΕΣ ΘΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΜΕ ΕΝΑ ΠΟΣΟΝ 4,500-5,000 ΕΥΡΟ ΨΑΧΝΩ ΣΕ SITE ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΠΟΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΠΟΥ ΝΑ ΦΤΑΝΕΙ ΜΕ ΜΕΤΑΦΟΡΑ + ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΜΟ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΣΟΝ. ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟ ΕΙΝΕ ΑΠΟ 2007 ΕΩΣ 2009 ΕΥΡΟ 4 ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΣΤΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΚΜ ΜΕ ΚΤΕΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ. ΠΑΝΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΝ ΣΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΩ. ΜΑΘΕΝΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΩ ΤΩΡΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΕΠΙΠΛΕΟΝ 4,000 ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΤΕΛΟΣ.
    ΛΥΠΑΜΕ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΑΠΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΑΝ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΣΗ ΣΤΟ ΝΑ ΔΙΑΛΕΓΩ ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ Η ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΑΛΛΑ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ Η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΟΥ ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΛΕΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΨΑΧΝΩ ΚΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΜΟΥ ΛΕΝΕ ΚΑΝΕ ΓΡΗΓΟΡΑ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΒΑΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΘΑ ΑΝΕΒΟΥΝ ΣΤΙ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ Η ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΕ ΤΙΜΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΗ Η ΑΓΟΡΑ Η ΤΙΠΟΤΑ. ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΗΣ ΕΝΑΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΑΠΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΤΣΙ ΓΙΝΕΤΕ.
    ΤΕΛΙΚΑ Η ΠΑΤΙΝΙ Η ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ.

  • 23 Ιουνίου 2020, 18:05 | ΕΥΡΗΣ

    Τελικά το κρυφό όπλο που θα έδινε τη λύση στα «φιλαράκια» βρέθηκε. Υπουργείο Περιβάλλοντος… Σιγά που δε θα έβρισκαν τρόπο οι φαταούληδες (βλέπε εισαγωγείς αντιπρόσωποι καινούργιων αυτοκινήτων) να σταματήσουν την εισαγωγή μεταχειρισμένων αυτοκινήτων από χώρες της ΕΕ. Αφού δεν μπόρεσαν να το πετύχουν μέσω του αχαρακτήριστου νόμου 4530/2018 επί προηγούμενης κυβέρνησης, μ αφού επίσης δεν μπόρεσαν να βρούν τρόπο μέσω των Υπουργείων Οικονομικών και Μεταφορών, βρήκαν την πολυπόθητη λύση μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος που ηγείται αυτή την εποχή ο κύριος Χ… Μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν για να καταλάβετε για τι μιλάμε..Τα τελευταία 45 χρόνια που θυμάμαι εγώ, δηλαδή από τη μεταπολίτευση και μετά, ο καημός των φαταούληδων ήταν να βρούν τρόπο να σταματήσουν την εισαγωγή μεταχειρισμένων από χώρες της ΕΕ ή στη χειρότερη να τη δυσκολέψουν με τη βοήθεια πάντα και τη συνδρομή των εκάστοτε κυβερνήσεων όλων των χρωμάτων.. Ολα αυτά τα χρόνια λοιπόν ολόκληρος ο κλάδος του αυτοκινήτου στην Ελλάδα ζούσε με τα ψίχουλα που άφηναν οι φαταούληδες με τις ευλογίες της Πολιτείας.Τώρα φτάσαμε στο σημείο που οι φαταούληδες θέλουν και το τελευταίο ψίχουλο που υπάρχει στο τραπέζι και με την αμέριστη βοήθεια κάποιων πολιτικών φαίνεται σε 1η φάση να το πετυχαίνουν. Και τι κόλπο βρέθηκε που να περνάει εύκολα επικοινωνιακά; Το περιβάλλον!!! Τάχα μου το εργαλείο που χρησιμοποιούν οι φαταούληδες βγήκε να μας πει ότι αυτός θα σώσει την Ελλάδα από τα παλιά και ρυπογόνα αυτοκίνητα. Με ποιόν τρόπο; Είναι πολύ απλό το σχέδιο… Καταρχήν απαγορεύουμε την εισαγωγή μεταχειρισμένων από χώρες της ΕΕ άσχετα αν και αυτή η εξέλιξη είναι αντίθετη με το άρθρο 110 της ΣΛΕΕ(συνθήκη λειτουργίας της ΕΕ) όπερ αντικοινοτική όπερ προβλέπονται βαριά πρόστιμα (βλέπε καταδίκη Ρουμανίας, Πορτογαλίας, Ελλάδας κτλ) τα οποία πρόστιμα αν τα πλήρωνε ο αρμόδιος Υπουργός έχει καλώς, αλλά δυστυχώς θα τα πληρώσει ο Ελληνικός λαός. Για να μη ξεχνιόμαστε να επανέλθουμε στο σχέδιο. Κατόπιν λοιπόν οι 5.000.000 κάτοχοι εγχώριων αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους και ανήκουν σε οδηγίες EURO 3, 2, 1 και 0 και μιλάμε για αυτοκίνητα από 15-45 ετών τουλάχιστον, οι κάτοχοι αυτών των αυτοκινήτων λοιπόν κατά τον Υπουργό θα πάρουν με τα κίνητρα που δίνει η Πολιτεία ηλεκτρικά αυτοκίνητα!!! Σε όλους αυτούς τους κατόχους αυτών των αυτοκινήτων δεν λείπουν τα 5000 ευρώ της επιδότησης αλλά τα 35000-40000 ευρώ που κοστίζουν αυτά τα αυτοκίνητα. Κανείς από τους κατόχους αυτών των αυτοκινήτων δε μπορεί να αγοράσει ηλεκτρικό αυτοκίνητο τουλάχιστον καινούργιο. Ίσως θα μπορούσε να αγοράσει ένα μεταχειρισμένο ηλεκτρικό εισαγωγής. Αλλά δεν…..παίρνει επιδότηση αυτό.. Είναι έξω από τη σφαίρα επιρροής των φαταούληδων!!! Άρα τι θα μπορούσαν να πάρουν οι έρημοι κάτοχοι των παμπάλαιων και ρυπογόνων εγχώριων αυτοκινήτων; Αυτοκίνητα νεότερης τεχνολογίας EURO 4, 5, 6 που είναι σύγχρονα αυτοκίνητα με χαμηλούς ρύπους και σταδιακά σε βάθος χρόνου θα μπορέσει να περάσει και στην ηλεκτροκίνηση. Πρώτα την σώνεις και μετά την κερδίζεις την παρτίδα λέει μια παροιμία. Αλλά όταν σου βάζει 4000 ευρώ χαράτσι στα EURO 4 με πρόφαση το περιβάλλον ( η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο) και από ότι ακούγεται στους διαδρόμους των συναρμόδιων Υπουργείων ετοιμάζεται κοστούμι και για τα EURO 5 Και EURO 6 τα οποία εξ άλλου είναι ήδη επιβαρυμένα φορολογικά, οι κάτοχοι αυτών των αυτοκινήτων ή δε θα αλλάξουν ποτέ το σαραβαλάκι τους το οποίο και ανασφαλές για κυκλοφορία είναι και άκρως ρυπογόνο ή κάποιοι λίγοι θα πέσουν στα νύχια των φαταούληδων που θέλουν να μονοπωλήσουν και τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα στο ελλαδιστάν και να διαφεντεύσουν πλήρως και συνολικά την αγορά αυτοκινήτων. Ξέρουν πολύ καλά ότι το εισαγόμενο μεταχειρισμένο λειτουργεί ανταγωνιστικά υπέρ του καταναλωτή και προσπαθούν να κλείσουν την εισαγωγή. Ξεχνούν βέβαια ότι υπάρχει η δαμόκλειος σπάθη της ΕΕ και η οποία θα πέσει βαριά αν τελικά το τολμήσουν… Υποσημείωση: Ούτε στις μπανανίες δεν περνούν τέτοια μέτρα , ούτε οι χούντες δεν τολμούν να εξαγγέλουν τέτοια φωτογραφικά νομοθετήματα για αυτό ας κοιτάξουν να τα μαζέψουν γιατι σκάβουν οι ίδιοι το λάκκο στον οποίο θα πέσουν , εις βάρος του κλάδου του αυτοκινήτου, εις βάρος των καταναλωτών. Να λάβει υπόψη του ο Υπουργός και η κυβέρνηση συνολικά ότι από αυτή τη δραστηριότητα την επιχειρηματική ζουν μερικές χιλιάδες μαγαζιά, δεκάδες χιλιάδες υπάλληλοι, χιλιάδες συνεργεία, και το προσωπικό τους παντός τυπου χιλίάδες μαγαζιά αυτοκινήτων και αξεσουάρ, βουλκανιζατέρ, λαστιχάδικα, παρμπριζάδικα, βαφεία, φανοποιεία, ηλεκτρολογία, μεταφορείς κτλμ δηλαδή ένας κόσμος ολόκληρος που πάει να θυσιαστεί στο βωμό των φαταούληδων…

  • 23 Ιουνίου 2020, 11:42 | Βασιλειος Π.Μηχανικός

    Έχοντας ζήσει πολλά χρόνια στο εξωτερικό συμφωνώ με την τάση και ελπίδα να ζήσουμε σε μια χώρα, για την πλειονότητα των κατοίκων σε μια πόλη πιο καθαρή.
    Ο νόμος πρέπει να στηρίζει τα νεότερα και ταυτόχρονα λιγότερο επικίνδυνα εισαγώμενα αυτοκίνητα. Από τα παλαιότερα και φθηνότερα έχουμε είδη αρκετά και θα έχουμε στη χώρα μας προς αλλαγή ιδιοκτησίας. Ώσπου να καταστούν αυτά άχρηστα, της επόμενης γενιάς θα έχουν φθηνύνει εξίσου..
    Αντιλαμβάνομαι τη ζημιά εμπόρων που έχουν κέρδος από τις εισαγωγές παλαιότερων αλλά κύριοι ας σταματήσουμε να βλέπουμε τα πράγματα μονόπλευρα και ας εξελιχθούμε ευέλικτα και ευρωπαϊκά, ας προσαρμόσουμε το προσωπικό κέρδος μας στο δημόσιο συμφέρον με γνώμωνα την ποιότητα ζωής και ασφάλεια όλων.
    Από πλευρά κρατικών αποφάσεων πολύ ενδιαφέρουσα η μετάβαση και δυνατότητα που δίνετε στα ηλεκτρικά ΟΜΩΣ ταυτόχρονο βήμα πρέπει να είναι και η ισχυρή στήριξη στα καθαρότερα και ασφαλέστερα ΕΥΡΩ5-6 με λιγότερα τέλη και φόρους ώστε να μειωθεί το οικονομικό χάσμα μεταξύ των τελευταίων και όσων πλέον καλώς απαγορεύετε να εισαχθούν.
    Σημαντικότατο και υστερούμε στη χώρα μας, ένα σωστό (πχ το Ευρώ6 είναι 6 όχι 5!), ξεκάθαρο και σταθερό φορολογικό σύστημα ώστε να μπορεί ο κάθε πολίτης, ανεξαρτήτως τάξεως να παίρνει αποφάσεις βάση οικονομικών δυνατοτήτων του χωρίς αυτό να τον ζημιώνει ή καταπλακώνει με κάθε αλλαγή νόμου.
    Σχετικά με το τελευταίο, παρακαλούμε κινηθείτε ΣΥΝΤΟΜΑ! Απαράδεκτο από το συγκεκριμένο υπουργείο να ανακοινώνονται τροπολογίες και νομοσχέδια προς ψήφιση με συγκεκριμένες ημερομηνίες ισχύος, πολίτες (που ως γνωστό είναι κιόλας πάρα πολλοί) να αναμένουν, με σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο στα έσοδα του κράτους ή να αποφασίζουν βάση όσων έχουν ανακοινωθεί ως τετελεσμένα τα οποία τελικά να μην ενεργοποιούνται μεταπίπτοντας τους σε τελείως άλλες εις βάρος τους διατάξεις. Δε νομίζω αυτός να είναι ο στόχος?

  • 23 Ιουνίου 2020, 09:28 | Κώστας Κωσταρας

    Ελπίζω επιτέλους αυτή η χώρα να μετατραπεί απο μπαταξής σε Κράτος και να σταματήσει να συμπεριφέρεται σαν κομπογιανίτης μικροαπατεώνας. Είναι ποτέ δυνατό να βρείς άλλη χώρα που να σου λέει δεν με νοιάζει αν το αυτοκίνητό σου είναι euro 6, εγώ θα το ταξινομήσω ως euro 5 ή ακόμα και 4!!

  • 22 Ιουνίου 2020, 23:42 | ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΩ ΤΟΥΣ ΚΥΡΙΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ-ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΑ ΤΟ COVID 19 ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΕΝΤΕΛΩΣ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ (ΦΥΣΙΚΑ ΣΑΝ ΤΙΤΛΟΣ ΕΙΝΕ ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΟΣ) ΘΕΛΟΝΤΑΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΥΣΑΕΡΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ.ΕΓΩ ΑΝ ΚΑΙ ΠΟΝΕΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ. ΑΛΛΑ ΜΟΝΟΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΘΑ ΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΣΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΚΥΚΛΟΦΩΡΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΡΥΠΑΙΝΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ.ΕΑΝ ΟΧΙ ΤΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΝ? ΜΗΠΩΣ ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΝΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΥΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΘΙΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ, ΓΙΑ ΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΙΔΙΟΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΝ ΕΥΡΟ4 ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΡΥΠΑΙΝΕΙ 4,000 ΕΥΡΟ ΕΥΡΟ 4 ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΔΕΝ ΡΥΠΑΙΝΕΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΒΕΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΤΕΛΟΣ.ΤΟ ΟΤΙ ΑΛΛΑ ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ ΕΕ ΠΟΥ ΘΕΛΗΣΑΝ ΝΑ ΤΟ ΒΑΛΟΥΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΑΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΛΕΕΙ ΤΙΠΟΤΑ? ΜΗΠΩΣ ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕ ΣΤΕΚΕΙ.ΕΜΕΙΣ ΦΥΣΙΚΑ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΥΡΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΗΝ ΓΛΥΤΩΣΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ COVID ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΑΠΟ ΕΣΑΣ.

  • 22 Ιουνίου 2020, 22:51 | ΚΩΣΤΗΣ

    Απαράδεκτο
    Σε ποιους πολίτες αναφέρεται το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου;
    Ποιος Έλληνας πολίτης Αμοιβόμενος με μισθό θα μπορέσει να αγοράσει αυτοκίνητο ;
    Πιστεύω, ότι και πάλι γίνεται προσπάθεια να ευνοήσει τους λίγους και το θέτουμε ως περιβαλλοντικό πρόβλημα .
    Η άποψη μου, αν θέλετε να γίνουμε πολίτες ισότιμοι των Ευρωπαίων, μειώστε τα τέλη ταξινόμησης και μην επιβάλετε περισσότερα .

  • 22 Ιουνίου 2020, 21:26 | Κελλυ

    Απαράδεκτο το μέτρο αυτό.
    Προκαλεί στον μέσο πολίτη, απωθητική κίνηση απόκτησης ενός σχεδόν ισότιμου περιβαλλοντικά αυτοκινήτου σε σχέση με τα καινούργια ιχ, κάνοντας τον να αναβάλλει τέτοιου είδους αγορά πλήττοντας την αγορά.

  • 22 Ιουνίου 2020, 10:46 | ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΦΑΙΔΩΝ

    Ένα μέτρο τελείως αντικοινωνικό που θα το φορτώσουν κσι πάλι στην πλάτη των
    μικρομεσαίων και του αγρότη.
    Ποιος νέος ή νέα , υπάλληλος με μισθό 600 EUR που χρειάζεται ένα μικρό
    οικονομικό αυτοκινητάκι (3500-4000 EUR ) για να πάει στην δουλειά, εδώ στην
    επαρχεία που δεν υπάρχουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς , θα μπορέσει να
    διαθέσει 4.000 EUR, για να το αγοράσει ;
    Ποιος αγρότης που χρειάζεται ένα μικρό φορτηγάκι για να πηγαινοέρχεται
    στο χωράφι για τις καθημερινές αγροτικές εργασίες, θα έχει την οικονομική
    άνεση να δώσει 4000 EUR ;
    Είναι φανερό ότι το νομοσχέδιο είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των
    μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών και των αντιπροσώπων αυτών.
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΑΛΙ Ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ.

  • 21 Ιουνίου 2020, 21:37 | Πολίτης

    Αντιστάθμισμα ή κίνητρο για όσους θίγονται θα θεσμοθετηθεί ?

  • 21 Ιουνίου 2020, 12:37 | SBAROUNIS KONSTANTINOS

    ΤΟ ΕΝ ΛΟΓΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΩ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΩΣ ΤΙΜΩΡΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΞΥΓΙΑΝΕΙ ΜΙΑ ΑΓΟΡΑ ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΗΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΙΧΕ.
    ΕΧΟΥΜΕ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΝΑ ΙΧΕ 6 ΜΗΝΩΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ 3 ΦΟΡΕΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΤΤ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ,ΔΗΛΑΔΗ ΟΣΟ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΟ ΙΧΕ ΤΟΥ 1990 ,ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΑ ΙΧΕ ΔΗΛΑΔΗ,ΤΡΑΓΙΚΟ.
    ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΕΙΑΝΙ ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΟΥΣ , ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ 15-20% ΦΘΗΝΩΤΕΡΑ , ΑΝΑΛΟΓΗΣΤΕΙΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΤΤ, ΠΑΛΙ ΠΡΟΝΟΜΙΟ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΕΩΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΩΝ!!
    ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΚΙΝΗΤΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΡΦΗ ΕΠΙΔΩΤΗΣΗΣ ΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΡΦΗ ΠΑΡΟΧΩΝ.
    ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠΟΤΟΜΗ Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΦΟΥ ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΩΘΕΙ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΑ EURO 5 KAI EURO 6 ΙΧΕ.
    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΚΕΡΔΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΑΦΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΣΑΓΕΙ ΙΧΕ Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ.
    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΙΧΕ ΜΕΤΑΞΥ ΧΩΡΩΝ ΕΕ.
    ΑΠΛΑ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΙΧΕ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΕΣΟΔΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ 500 ΧΙΛ ΑΝΑ ΕΤΟΣ, ΤΟΣΟ ΡΥΠΟΓΟΝΑ ΕΙΝΑΙ??
    ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ 9 ΧΡΟΝΙΑ ΚΡΙΣΗΣ ,4 ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ CAPITAL CONTROL, ΜΗΝ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΑΛΛΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑΚΙ ΝΑ ΒΑΖΕΙ ΜΕΣΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΒΡΕΧΕΤΑΙ.
    ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΣ ΚΛΑΔΟΣ ΜΕ 3000 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΤΕΙΝΕΙ Η ΣΗΜΕΡΗΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΑΦΑΝΗΣΕΙ

  • 20 Ιουνίου 2020, 23:31 | Ευη Χατζόπουλου

    Είμαι σίγουρη πως σαν κυβέρνηση θα μπορούσατε να βρείτε πολλούς άλλους τρόπους να εξυπηρετήσετε τα συμφέροντα και τις επιθυμίες του κ. Β……. και των ομοίων του,

    ΧΩΡΙΣ να ΘΥΣΙΑΣΕΤΕ στον βωμό της «κυβερνητικής χάρης» εκατοντάδες εμπόρους μεταχειρισμένων αυτοκινήτων με υπαλλήλους και οικογένειες που αγωνίζονται για τα προς το ζυν καθώς και Χωρίς να τιμωρήσετε καταναλωτές που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν ένα αυτοκίνητο άνω των 4-6.000€ Όπως επίσης και πολίτες που θα πληρώνουν μέσω της φορολογίας τα πρόστιμα που θα επιβληθούν από την ΕΕ.

    Αν ο στόχος σας ήταν πιο καθαρά αυτοκίνητα και όχι εξυπηρέτηση συμφερόντων…
    θα μπορούσατε να καταργήσετε τους φόρους, τα τέλη ταξινόμηση, δασμούς νέων και euro5 αυτοκινήτων (καθώς είμαστε και από τις ελάχιστες τελευταίες χώρες της ΕΕ που εξακολουθούν να έχουν δασμούς)
    Και πέραν των άλλων να επιδοτήσετε τους ανθρώπους που πραγματικά έχουν την ανάγκη να πάρουν ένα καλύτερο αυτοκίνητο και δεν έχουν την δυνατότητα και ΟΧΙ εκείνους που έχουν και μπορούν να πάρουν ένα αυτοκίνητο άνω των 15-20.000€

    Ειλικρινά ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ που σας υποστήριξα και υποστήριζα μέχρι πρωτινός γιατί θεωρούσα πως είστε διαφορετικοί και που σας ψήφισα!!

  • 20 Ιουνίου 2020, 19:49 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΟΥΝΙΑΣ

    EIMAI ΕΜΠΟΡΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΤΗΩΝ 30 ΧΡΟΝΙΑ .ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΑΤΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΜΕ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ EURO4 ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ.ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ.ΚΥΡΙΟΙ ΕΙΣΤΕ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ.ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ!!!!!!!

  • 20 Ιουνίου 2020, 03:03 | Ηλίας Παληκαρώνας

    Μετοίκησα πέρυσι στο εξωτερικό (χώρα ΕΕ) και ταξινόμησα το ΙΧΕ μου (Euro4), το οποίο είχα αγοράσει και είχε ταξινομηθεί καινούργιο στην Ελλάδα, στη νέα χώρα κατοικίας μου.
    Επιστρέφω σε έναν χρόνο και επιθυμώ να κάνω επαναταξινομηση στην Ελλάδα.
    Θα μου ζητηθεί να πληρώσω περιβαλλοντικό τέλος για αυτοκίνητο που αγοράστηκε καινούργιο από ελληνική αντιπροσωπεία ;
    Γιατί στο παρόν άρθρο (47) δεν υπάρχει μια σαφής πρόβλεψη για αυτοκίνητα, τα οποία επαναταξινομούνται, αντίστοιχη (αναλογικής εφαρμογής) του άρθρου 37 του ν.3583/2007 ;
    Σας ευχαριστώ πολύ και ελπίζω σε μια απάντησή σας, γιατί μας βάζει σε μπελάδες το νομοσχέδιο για ένα περιουσιακό στοιχείο το οποίο έχει αποκτηθεί και έχει πληρωθεί πλήρως στην Ελλάδα .

  • 19 Ιουνίου 2020, 23:34 | Μιχαλης

    Στο ίδιο έργο θεατές… Δε θα επαναλαβω τα αυτονόητα που είπαν άλλοι πριν.Είμαι έμπορος αυτοκινήτων εδώ και 27 χρόνια. Ανέκαθεν η εισαγωγή ήταν το μήλον της έριδος καθώς αφαιρούσε κομμάτι από το μερίδιο αγοράς των μεγάλων συμφερόντων στο χώρο του αυτοκινήτου που όλοι ξέρουμε ότι είναι 2-3 οικογένειες. Ειδικά οι πολιτικοί που κατεβάζουν τέτοιους νόμους τους ξέρουν ακόμα καλύτερα. Αν είναι δυνατόν κύριοι της Κυβέρνησης να στελνετε με το έτσι θέλω τον κοσμακη στην ανεργία.ποιος σας έδωσε το δικαίωμα να λειτουργείτε με γνώμονα προσωπικά συμφέροντα. Αυτή η κίνηση κύριοι και πολύ περισσότερο το γεγονός ότι δεν καταδεχεστε καν να κάτσετε στο ίδιο τραπέζι με τον κόσμο της αγοράς για να καταλάβετε τι πάτε να κάνετε, δείχνει πολλά. Κρίμα γιατί αυτή η κυβέρνηση ξεκίνησε ελπιδοφόρα και θα καταλήξει να κάνει τα μεγαλύτερα λάθη. Και δυστυχώς είναι όλα εσκεμμένα …Ντροπή κύριοι….

  • 19 Ιουνίου 2020, 11:49 | Δημητριος Πολυμεριδης

    Ήμουνα νιος και γέρασα.
    Από πιτσιρίκι και λόγω της λατρείας που είχα για το αυτοκίνητο, θυμάμαι ότι για κάθε κυβέρνηση, το αυτοκίνητο, ήταν σαν την κότα με το χρυσό αυγό.
    Έφτασα στο σημείο να πάω στο εξωτερικό (Γερμανία) για να αποκτήσω ένα αυτοκίνητο, που για τον μέσο Έλληνα είναι απαγορευτικό. Γύρισα στην χώρα μου και επειδή το επάγγελμά μου έχει σχεση με το χωρο του αυτοκινήτου θα κάνω δύο παρατηρήσεις:
    1η: Εκεί στα υπουργεία, δίνεται την εντύπωση ότι υπάρχουν λάθος άνθρωποι σε καίριες θέσεις. Δεν μπορώ να φανταστώ, πως αλλιώς ψηφίζονται νόμοι σαν και αυτόν. Το τέλος ταξινόμησης (το οποίο εδώ και δεκαετίες είναι παράνομο και έχουμε καταδικαστεί από την Ε.Ε. γι αυτό),είναι μια Ελληνική πατέντα φορολόγησης και όλες οι κυβερνήσεις το διατηρούν γιατί αποδίδει κέρδη παρά το πρόστιμο που πληρώνουμε.
    2η: 4000 ευρώ τέλος. Ποιός θα το πληρώσει; Ποιός έμπορος θα εισάγει ένα αυτοκίνητο του 2007 ας πούμε, με τιμή αγοράς 3000 ευρώ απο εξωτερικό συν το τέλος ταξινόμησης συν την μεταφορά στα 5000 και με το περιβαλλοντικό τέλος στα 9000 ευρώ; Κανένας! Οπότε αυτό που όλοι διατείνονται ότι εξυπηρετούνται κάποιων τα συμφέροντα, έχει βάση;
    Αν η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει κάτι στον έρημο αυτό τόπο, ας αλλάξει την κατεύθυνση της και να κοιτάξει λίγο τις πραγματικές ανάγκες του μέσου Έλληνα και όχι το τι θέλουν οι λίγοι.
    To χρυσό αυγό ότι ήταν να δώσει, το έδωσε! Αφήστε την αγορά να δουλέψει! Σκεφτείτε το πόσους φόρους θα εισπράξει το κράτος από service-πωλήσεις-ανταλλακτικά-τέλη κυκλοφορίας-λάστιχα-καυσιμα κλπ.
    1+1=2. Όχι όμως απαραίτητα 2. Γιατί υπάρχουν τόσοι παράμετροι για να γίνει σωστός υπολογισμός…
    Ευχαριστώ για την δυνατότητα που μου δίνετε να γράψω τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μου. Ελπίζω πως κάποια στιγμή, στην ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ θα ακούγετε και η φωνή του απλού πολίτη!

  • 19 Ιουνίου 2020, 10:42 | panagiotis

    Πραγματικά αναρωτιέμαι ποιους σκοπούς εξυπηρετεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο!! H επιβολή του περιβαλλοντικού τέλους αντιστέκεται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία ΑΡΘΡ.47 περί μη επιβολής προσθέτων φορών σε ομοειδή κοινοτικά προϊόντα! Πως μπορείτε να επιβάλλεται τέτοια πρόστιμα στα εισαγόμενα αυτοκίνητα euro 4 και να σταματήσετε το εμπόριο εισαγόμενων αυτοκίνητων! Αναλογιστήκατε καθόλου πόσες εταιρίες εμπορίας εισαγόμενων αυτοκινήτων που δραστηριοποιούντες στην Ελλάδα θα κλείσουν και με τι κόστος? Το νομοσχέδιο αυτό πιστεύω ότι φωτογραφίζει δυο τρεις εισαγωγείς καινούριων αυτοκινήτων και για αιτιολογία και μόνο βάζουμε μπροστά το περιβάλλον! Τα πρόστιμα από την ευρωπαϊκή ένωση θα είναι πολύ μεγάλα και δεν θα υπάρχουν έσοδα, γιατί τα 4000 ευρώ δεν θα εισπραχθούν ποτέ επειδή δεν θα υπάρχει εισαγωγή τέτοιων αυτοκινήτων!
    Περιμέναμε όλοι από αυτή τη κυβέρνηση το περιβόητο νομοσχέδιο τον Νοέμβριο που θα έδινε μεγάλη ανάσα στην αγορά με την μειώσει των τελών ταξινόμησης αλλά ούτε αυτό προχώρησε , και πάλι παρενεβησαν οι μεγάλοι εισαγωγείς καινούριων αυτοκινήτων !!! Ευχαριστω πολυ!!

  • 19 Ιουνίου 2020, 10:12 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΖΕΡΒΟΣ

    25 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΝΩ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΕΜΟΡΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ-ΠΑΝΤΑ Η ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΒΆΛΛΕΙ ΦΟΡΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΘΕ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ.
    ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΟΥΣΑ ΣΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΑΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΟΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
    ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ EURO 1,2,3,4 ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΜΩΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ(ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΤΕΛΗ ΚΛΠ).
    ΒΕΛΤΙΩΣΤΕ ΣΤΟ ΕΠΑΚΡΟ ΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΠΧ ΣΤΑΘΜΟΙ ΦΟΡΤΙΣΗΣ-ΔΩΣΤΕ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΜΑΞΙΑ ΠΧ EURO6 ,EURO 6,5 KAI ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ KAI META ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΤΟΥς ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ, EURO 4 ,ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΔΩΣΕΙ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΑΝΤΑΠΕΞΕΛΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΦΙΛΙΚΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ….
    ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ…..ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ.

    ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ
    ΙΩΑΝΝΗΣ ΖΕΡΒΟΣ
    AUTOCENTER ZERVOS

  • 19 Ιουνίου 2020, 02:13 | Αποστολίδης Κωνσταντίνος

    Θα πρέπει από την απαγόρευση εισαγωγής να ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ τα ΠΑΛΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ, για τα οποία η εισαγωγή είναι ζήτημα επιβίωσης. Καθώς η επιλογή του δεν είναι ποτέ μονοσήμαντα πρακτικό ζήτημα, αλλά προκρίνεται η ιστορία του συγκεκριμένου, συχνότατα και η υπό μίαν έννοια μοναδικότητά του κι επομένως, είναι σημαντικό το να μπορεί να αποκτηθεί από τον τόπο που κατέστη δυνατόν να εντοπισθεί. Εξάλλου, αν αναγνωρίζουμε την πολιτιστική σημασία οχημάτων σαράντα, πενήντα, εξήντα και περισσοτέρων ετών, σε ποια βάση μπορούμε να απαγορεύσουμε την εισαγωγή τους; Πρέπει, επομένως, να διατηρηθεί για τα οχήματα αυτά το ισχύον σήμερα καθεστώς εισαγωγής και ταξινόμησης και, μάλιστα, να διευκολυνθούν οι διαδικασίες (άρση υποχρέωσης επιδείξεως ΚΤΕΟ χώρας εισαγωγής με χιλιομετρική ένδειξη, καθώς πάμπολλα βρίσκονται σε ακινησία επί δεκαετίες, ακόμη και δυνατότητα εισαγωγής και από χώρα εκτός Ε.Ε.).

    Πέραν τούτων, τα Παλαιά Ιστορικά Οχήματα ΔΕΝ σχετίζονται με κανένα από τα ζητήματα που καλείται να ρυθμίσει το παρόν Σχέδιο Νόμου. Ούτε με την ηλεκτροκίνηση, ούτε με το εμπόριο μεταχειρισμένων, ούτε με την ρύπανση του περιβάλλοντος. Τουναντίον, ως προς το τελευταίο, συμβαίνει να είναι τα «καθαρότερα», αφού στην μεγάλη πλειοψηφία τους ακινητούν, πολλές φορές έχοντα την ανάγκη μακροχρονίων αποκαταστάσεων. Αλλά και όταν κινούνται, τα διανυόμενα ετησίως χιλιόμετρα δεν ξεπερνούν τις μερικές εκατοντάδες για κάθε τέτοιο όχημα.

    Η απαγόρευση εισαγωγής των Παλαιών Ιστορικών Οχημάτων θα έβλαπτε την Χώρα, αφού η αγοραστική αξία τους αυξάνεται, καθώς παλαιώνουν. Πολύ δε περισσότερο όταν η αποκατάστασή τους γίνεται στην Ελλάδα. Το δε κίνημα των φίλων των οχημάτων αυτών συμβάλλει στην εθνική οικονομία μέσα από τις δραστηριότητές τους (οργάνωση τουριστικών εκδηλώσεων, ενίοτε διεθνούς χαρακτήρα, εργασίες συντήρησης, επισκευών, απασχόληση κάθε ειδικότητας επισκευαστών). Τέλος, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται και το διεθνώς αναγνωρισμένο πολιτιστικό όφελος, που προκύπτει από την καλλιέργεια της ενασχόλησης με το Παλαιό Αυτοκίνητο.

    Θα έπρεπε ήδη η κατηγορία αυτή των οχημάτων να έχει διαχωρισθεί, καθώς δεν χρησιμοποιούνται για τον σκοπό που κατασκευάσθηκαν, ούτε και χρησιμοποιούνται κατ’ αναλογίαν των υπολοίπων και να μην επηρεάζεται από τις εισαγόμενες ρυθμίσεις για τα σύγχρονα. Αλλά αντιθέτως, τα ζητήματα που την αφορούν να ρυθμίζονται ξεχωριστά.

  • 18 Ιουνίου 2020, 22:25 | Giogud

    Για να καταλαβετε για τι άθλιο κράτος μιλάμε. Έχω αγορασμένο από τον Σεπτέμβριο του 2019 ενα υβριδικό euro 6 αυτοκίνητο. Πίστεψα τις εξαγγελίες Καραμανλή για αλλαγή του άθλιου νόμου του ΣΥΡΙΖΑ αλλά κοντεύει χρόνος και ακόμα τίποτα. Το άθλιο κράτος το φορολογει ως euro 5 και 5πλασιαζει την φορολογία. Επιπλέον το αυτοκίνητο επειδή είναι πριν το 2016,δικαιούται να τακινομηθει βάσει του ιστορικού τέλους ταξινομησης που στην περίπτωση μου (υβριδικό) είναι μηδενικό. 9 μήνες το αμάξι το τρώνε οι σκόνες και οι αράχνες…. Ντροπή.

  • 18 Ιουνίου 2020, 17:01 | Γεώργιος Αδαμάκης

    Χαίρετε,

    Το συγκεριμένο άρθρο μάλλον θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι θέλει να λύσει (επιβολή νέων προστίμων από την Ε.Ε). Αν στόχος είναι η μη εισαγωγή ρυπογόνων αυτοκινήτων στην χώρα, τότε εύκολα μπορούν να προβλεφθεί η απαλλαγή του τέλους από οχήματα π.χ. έως 1600cc με καύσιμο βενζίνη ή π.χ. με έως 160gr CO2, και να υπάρχει πρόνοια για παλαία αυτοκίνητα (συλλεκτικά – αντίκες) τα οποία μόνο έσοδα φέρνουν καθώς κινούνται από καθόλου έως ελάχιστα (με συγκεκριμένες – αυστηρές άδειες μετακίνησης για παράδειγμα).
    Παράλληλα θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για την εισαγωγή μεταχειρισμένων καθαρών αυτοκινήτων τεχνολογίας Euro5 & Euro6 με όλες τις μορφές καυσίμου. Είναι απαράδεκτο και άξιο απορίας πως αυτοκίνητα τα οποία όταν πριν 3 χρόνια πωλούνταν από τους μεγάλους εισαγωγεις καινούργιων οχημάτων ως «πεντακάθαρα» να αντιμετωπίζονται ως ρυπογόνα σήμερα. Ποιόυς εξυπηρετεί αυτή η κατάσταση; Πάντως όχι τον Ελληνα καταναλωτή.
    Η επιβολή του τέλους ταξινόμησης ισχύει σε ελάχιστες ευρωπαικές χώρες.
    Στις περισσότερες ο καταναλωτής δεν καλείται να πληρώσει εκ νέου αυτόν τον φόρο τον οποίο το Ελληνικό κράτος ονομάζει τέλος ταξινόμησης (καθώς έχει πληρωθεί στην Ευρωπαική χώρα που ταξινομήθηκε) και καλείται να πληρώσει ένα ποσό περί των 200-300€ για την έκδοση πινακίδων.
    Ο Έλληνας καταναλωτής που δεν έχει την δυνατότητα αγοράς ενός καινούργιου αυτοκινήτου π.χ. των 35000€, θα μπορούσε να διαθέσει για το συγκεκριμένο παράδειγμα 18000€ για την αγορά ενός ίδιου μεταχειρισμένου «καθαρού» και ασφαλούς αυτοκινήτου τριετίας, τεχνολογίας Euro6. (Με παράλληλη μέριμνα για δανειοδότηση με όρους και επιτόκια Ευρώπης και όχι τριτοκοσμικών χωρών με 11-12%). Ταυτόχρονα τροφοδοτείται και όλη την αγορά αυτοκινήτου (συνεργεία, ελαστικά, ανταλλακτικά, φανοβαφεία κ.ο.κ.).
    Με την επιβολή του εξωφρενικού τέλους ταξινόμησης των 5-6000€ που μπορεί να ισχύει την παρούσα στιγμή,η τιμή του αυτοκινήτου εκτοξεύεται. Ποιοί ευνοούνται; Οι εισαγωγείς καινούργιων οχημάτων και οι εταιρείες χρονομίσθωσης – ενοικίασης (οι οποίες πολύ συχνά είναι θυγατρικές των εισαγωγέων),οι οποίες πωλούν τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητων των στόλων τους σε υψηλές τιμές λόγω έλλειψης. Χαμένοι; Όλοι οι υπόλοιποι φορείς της αγοράς αυτοκινήτου (ανεξαρτητοι εισαγωγείς, Ελληνικές μεταφορικές εταιρείες, συνεργεία παντώς τύπου, εταιρείες ανταλλακτικών , ελαστικών κλπ.) και φυσικά ο Έλληνας καταναλωτής που είναι καταδικασμένος να προσπαθεί να διατηρήσει ασφαλές το αυτοκίνητο δεκαπενταετίας που διαθέτει όχι από επιλογή αλλά από ανάγκη…
    Λυπάμαι…

    Αδαμάκης Γεώργιος
    Επιχειρηματίας – Msc Περιβαλλοντολόγος

  • 18 Ιουνίου 2020, 16:08 | Φώτης Κατσαρας

    ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑ»ΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΦΟΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ‘’ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ’’ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ.

    AΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ (πρώτο τμήμα) της 7ης Απριλίου 2011*
    Στην υπόθεση C-402/09,
    ………………………………………………………………………………………………………………………………..
    Για τους λόγους αυτούς, το Δικαστήριο (πρώτο τμήμα) αποφαίνεται: Το άρθρο 110 ΣΛΕΕ έχει την έννοια ότι απαγορεύει την εκ μέρους κράτους μέλους επιβολή φόρου λόγω ρυπάνσεως σε βάρος αυτοκινήτων οχημάτων κατά την πρώτη ταξινόμησή τους στο εν λόγω κράτος μέλος, αν το φορολογικό αυτό μέτρο λαμβάνεται κατά τρόπο που να αποθαρρύνει την κυκλοφορία στο συγκεκριμένο κράτος μέλος μεταχειρισμένων οχημάτων τα οποία αγοράσθηκαν σε άλλα κράτη μέλη χωρίς, όμως, να αποθαρρύνει την κτήση στην εγχώρια αγορά μεταχειρισμένων οχημάτων της ιδίας παλαιότητας και φθοράς.

    ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ;
    Υ.Σ.
    ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΕΙΔΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΔΕΚΑΡΑ ΤΣΑΚΙΣΤΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΜΕ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΞΙΑ 4000 ΕΥΡΩ

  • 18 Ιουνίου 2020, 13:05 | AlexV

    Δυσκολευομαι να κατανοησω σε ποια χωρα και σε ποιους πωλητες αναφερεται το εν λογω σχεδιο νομου. Συμφωνα με στοιχεια του 2017 (πιστευω πολυ κοντα και στα σημερινα δεδομενα), η εισοδηματικη κατασταση των Ελληνων διαμορφωνεται ως εξης:

    3.410.834 άτομα δήλωσαν εισόδημα έως 5000 ευρώ τον χρόνο
    2.506.882 άτομα δήλωσαν εισόδημα από 5000 έως 10.000 ευρώ τον χρόνο
    524.871 άτομα δήλωσαν εισόδημα από 10.000 έως 12.000 ευρώ τον χρόνο
    15.000 έως 20.000 ευρώ δήλωσαν 880.725 άτομα
    718.269 άτομα δήλωσαν αποδοχές από 20.000 έως 50.000 ευρώ
    Εισόδημα από 50.000 έως 100.000 ευρώ εμφανίζουν 59.268 άτομα ενώ
    Από 100.000 ευρώ και πάνω, δηλώνουν 18.223 άτομα.

    Περι τα 6.500.000 συμπολιτων μας δηλωνει εισοδημα εως 20.000 ευρω ετησιως. Εαν δεν κανω λαθος, ενα μεσο ηλεκτρικο αυτοκινητο κοστιζει κατ’ελαχιστο 20.000 και σε αυτη την κατηγορια τιμης, ειναι ιδιαιτερα μικρα αυτοκινητα, που δεν καλυπτουν τις αναγκες μιας μεσης οικογενειας, εχουν δε, πολυ περιορισμενη αυτονομια. Αρα, τα οποια »κινητρα» αφορουν Ελληνες με εισοδηματα ανω των 20.000 ευρω ετησιως, λιγοτερα απο 800.000 ατομα στο συνολο του πληθυσμου. Πανω απο 6.000.000 Ελληνες ζουν στην Αθηνα και στην Θεσσαλονικη. Με εξαιρεση ελαχιστες συνοικιες με συγχρονες κατοικες με πυλωτες και υπογεια γκαραζ, η συντριπτικη πλειοψηφια σταθμευει τα αυτοκινητα στους δημοσιους δρομους και ασφαλως ειναι αστειο να ισχυρισθουμε οτι σε δημοσιους δρομους (βλεπε Κυψελη, Πατησια κλπ) θα δημιουργηθουν σημεια φορτισης ο αριθμος των οποιων θα εχει καποιο νοημα. Η χρηση λοιπον του ηλεκτρικου οχηματος, σε χωρες οπως η Ελλαδα, οχι μονον απο οικονομικης αλλα και απο χωροταξικης, αφορα μονο στην »ελιτ» των συμπολιτων μας τους οποιους και ευνοει τα μεγιστα το νομοσχεδιο αυτο. Ειναι εντελως φωτογραφικο και δεν λυνει το ουσιαστικο προβλημα μιας χωρας με μεσο ορο ηλικιας ΙΧ τα 17 ετη!

    Πως ειναι δυνατον, με εναν μαγικο τροπο, να θεωρησουμε οτι ο Ελληνας απο τα 17 χρονια μεσο ορο, θα μεταπηδησει αμεσα στην ηλεκτροκινηση!!! Γιατι ειναι σημερα 17 χρονια ο μεσος ορος? Λογω επιλογης ‘η αναγκης? Μαλλον το δευτερο. Που ειναι τα κινητρα για την εισαγωγη εξαιρετικα μη ρυπογονων ΙΧ Euro 5 / 6?? Αυτα δηλαδη που αφορουν στην πλειοψηφια του Ελληνα καταναλωτη? Τι νοημα εχει ο παραλογισμους του προστιμου στα Euro 4 και για να μην σχολιασω την »απαγορευση εισαγωγης για Euro 3 και προγενεστερα!!!». Πως μπορει μια χωρα μελος της ΕΕ να απαγορευση, οχι να φορολογησει εστω και υπερογκα, εισαγωγες κοινωτικων αυτοκινητων?? Εκτος ΕΕ απογορευεται ετσι κι αλλιως αλλα σε ποια κοινοτικη νομοθεσια στηριχθηκε αυτο και ποια αλλη χωρα το εφαρμοζει?? Και ποσα πια Euro 3 και παλαιοτερα θα εισαχθουν? Μονο καποια ελαχιστα ιστορικης και συλλεκτικης σημασιας οχηματα τα οποια, με το παρων καθεστως, μονο εσοδα συνεισφερουν στο κρατος εξαιτιας της ουτως η αλλως υπερογκης φορολογησης τους, πολυ υψηλα τελη κυκλοφοριας και ελαχιστη κυκλοφορια μιας και τα εν λογω οχηματα ειναι συνηθως κομματια συλλογων που οδηγουνται σπανιως. Και τα καταργουμε γιατι?? Για να σωσουμε το περιβαλλον?? Ποσα τετοια εισαγονται ετησιως που να εχει νοημα η ολικη καταργηση?? Λυπουμαι αλλα το νομοσχεδιο ειναι εξαιρετικα φωτογραφικο και απογοητευτικο για μια Κυβερνηση που εχει δειξει εως τωρα πολλα καλα στοιχεια. Δεν θα αναφερθω στο κακο που θα προκαλεσει στους χιλιαδες εμπορους αυτοκινητων ανα την επικρατεια μιας και με εξαιρεση τους ελαχιστους μεγαλοεισαγωγεις, αυτοι ειναι οι μονοι που θα θιχθουν ανεπανορθωτα. Προτεινω το αρθρο 47 να καταργηθει καθ’ολοκληριαν και να αντικασταθει με αλλο που θα προβλεπει σοβαρα φορολογικα κινητρα και για την εισαγωγη ελαχιστως ρυπογονων (Euro 5 / 6) αυτοκινητων η τιμη των οποιων συμβαδιζει με το εισοδημα των πολλων και οχι των λιγων.

  • 18 Ιουνίου 2020, 11:30 | GEORGEΖARV

    ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΩ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ ΜΕ ΜΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ 110 ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ 47 ΤΟΟΠΟΙΟ ΕΚ ΠΑΡΑΔΡΟΜΗΣ ΑΝΕΦΕΡΑ.ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΔΙΑΒΑΣΑ ΟΤΙ Ο ΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΣΤΗΝΕΙ ΤΑΜΕΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΑ 4000 ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΑΥΤ/ΤΟΥ ΕURO 4 ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΑΝΑΦΡΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΧΘΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ EURO ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΣΑΧΘΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΟΧΗΜΑ ΕURO 4.KAI EΠΕΙΔΗ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΖΗΜΙΩΣΕΙ Η ΧΩΡΑ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ.ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΤΟΙΜΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΚΑΙ ΕΜΠΟΔΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΑΝΙΣΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΡΤΕΛ.ΠΡΙΝ ΟΚΤΩ ΜΗΝΕΣ ΑΚΟΥΣΑΜΕ ΤΟΝ ΚΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΝΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΦΘΗΝΟ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΜΕΤΑΧ/ΝΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ.ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΤΟΙΜΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ «ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ»ΕΤΣΙ ΚΑΤΑΛΗΞΑΜΕ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ ΕΝΑ ΟΧΗΜΑ ΕURO 6 NA ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΣΑΝ EUR0 4???!!!.
    O KOΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΑΠΕΣΥΡΕ ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟ «ΕΚΤΡΩΜΑ» ΣΠΙΡΤΖΗ ΚΑΙ ΜΑΣ ΗΡΘΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ «ΘΑΥΜΑ» ΤΟΥ ΚΟΥ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ.ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΡΓΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ.ΓΙΑΤΙ ΠΙΣΤΕΥΑΝ ΑΥΤΗ Η ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΕΒΑΖΕ ΙΣΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΥΝΟΟΥΣΕ «ΚΑΠΟΙΟΥΣ «ΛΙΓΟΥΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 18 Ιουνίου 2020, 10:30 | ΦΟΥΡΝΑΡΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

    ΗΜΟΥΝ ΕΜΠΟΡΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΕΠΙ 38 ΧΡΟΝΙΑ ΝΥΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΩ ΤΑ ΕΞΕΙΣ. ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΕΥΡΩ 4 ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΜΙΚΡΟΥ ΚΥΒΙΣΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΡΥΠΟΓΟΝΑ ΤΑ ΚΑΥΣΑΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 140GR CO2/ΧΙΛ.ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟ Η ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΟΥ ΕΧΟΘΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΠΟΥ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΚΑΤΙ ΠΙΟ ΚΑΛΟ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΨΤΕ ΜΕ ΘΑ ΤΟ ΗΘΕΛΑΝ ΠΟΛΥ.ME TO ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ 4000€ ΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΟΠΤΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ.

  • 18 Ιουνίου 2020, 09:46 | Ράπτης Μάρκος

    Στο β΄εδάφιο της παραγράφου 1 και της παραγράφου 2 του άρθρου 47 η λέξη «εισαγωγή» θα πρέπει να αντικατασταθεί με την λέξη «ταξινόμηση», καθότι η «εισαγωγή» παραπέμπει αποκλειστικά και μόνο σε απόκτηση από τρίτη χώρα εκτός Ε.Ε.

  • 17 Ιουνίου 2020, 20:59 | GEORGEΖARV

    H EΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΘΕΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΑΝΤΙΚΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΑΡΘΡ.47 ΠΕΡΙ ΜΗ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΦΟΡΩΝ ΣΕ ΟΜΟΕΙΔΗ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ.ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΧΩΡΙΣ ΕΣΟΔΑ ΑΦΟΥ ΤΑ 4000 ΕΥΡΩ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΧΘΟΥΝ ΠΟΤΕ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΕΤΟΙΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ.
    ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΓΙΑ ΔΥΟ ΤΡΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΙΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΘΕΙ Η ΕΥΝΟΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΙΔΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ.ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΕΤΟΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΕ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΠΟΛΛΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΜΑΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ.ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΠΟΥ ΕΦΕΡΝΕ ΛΥΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΑΛΛΑ ΣΥΝΑΝΤΟΥΣΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΟΕΙΣΑΓΩΓΕΙΣ ΑΥΤΟΙΚΙΝΗΤΩΝ.Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΟΛΟ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΚΥΡΙΕ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΕΠΙΛΕΞΑΤΕ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ.!?