Άρθρο 84 Θερινά προγράμματα σπουδών

 

  1. Τα Α.Ε.Ι. δύνανται να διοργανώνουν θερινά προγράμματα σπουδών διάρκειας κατ’ ελάχιστον δύο (2) εβδομάδων, τα οποία απευθύνονται σε φοιτητές ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης της ημεδαπής ή αλλοδαπής.
  2. Τα θερινά προγράμματα σπουδών ιδρύονται με απόφαση της Συγκλήτου του Α.Ε.Ι. και δύνανται να έχουν τέλη φοίτησης, το ύψος των οποίων ορίζεται στην απόφαση ίδρυσής τους. Στην ίδια απόφαση ορίζονται θέματα σχετικά με τη λειτουργία του θερινού προγράμματος σπουδών, τη διαδικασία εγγραφής των φοιτητών, το περιεχόμενο του προγράμματος σπουδών, τις πιστωτικές μονάδες τις οποίες δύνανται να χορηγούνται, τη γλώσσα διοργάνωσης, η οποία δύναται να είναι άλλη πλην της ελληνικής, και άλλες λεπτομέρειες.
  3. Τα θερινά προγράμματα σπουδών των Α.Ε.Ι. δύνανται να χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
  4. Η οικονομική διαχείριση των πόρων των θερινών προγραμμάτων σπουδών πραγματοποιείται μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας του Α.Ε.Ι..
  • 4 Μαΐου 2020, 14:20 | Σκίννερ Ανδρέας-Γεώργιος

    Τι ποιότητας και τι περιεχομένου θα είναι ένα Πρόγραμμα Σπουδών δύο (2) εβδομάδων, που μάλιστα μπορούν να απαιτηθούν τέλη φοίτησης; Η Κυβέρνηση δυστυχώς φαίνεται προσπαθεί να βρει την παραμικρή ευκαιρία να βγάλει λεφτά από την Παιδεία.
    Η Νέα Δημοκρατία, μετά την αποτυχία της να άρει την προστασία που παρέχει το Άρθρο 16 του Συντάγματος στη δημόσια δωρεάν Παιδεία απαγορεύοντας τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ώστε να μετατρέψει την Παιδεία από δικαίωμα σε εμπόρευμα, τα πανεπιστήμια σε επιχειρήσεις και τους φοιτητές σε πελάτες, αποφάσισε να ακολουθήσει την παροιμία για το «καλό» παλικάρι και να εμπορευματοποιήσει την Παιδεία δια της πλαγίας, ξεκινώντας με την εξίσωση του αγορασμένου και υποβαθμισμένου πτυχίου των κολλεγίων με αυτά των ΑΕΙ, δημιουργώντας de facto ιδιωτικά πανεπιστήμια, και προχωρώντας στην νομιμοποίηση της υποχρηματοδότησης των ΑΕΙ με τον νόμο 4653/2020, που επιτρέπει την κατακράτηση του 20% της επιχορήγησης καθενός Ιδρύματος, πλέον επιβάλλει την εμπορευματοποίηση της Παιδείας και στα δημόσια Πανεπιστήμια με την εισαγωγή των διδάκτρων ώστε να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που η ίδια δημιούργησε. Έτσι παραβιάζει το Σύνταγμα, αγνοώντας την υποχρέωση που έχει να επιχορηγεί τα ΑΕΙ, την ίδια ώρα που δίνει εκατομμύρια στα ΚΕΚ και χρηματοδοτεί τη Θεολογική Σχολή Βοστώνης πιο γενναιόδωρα από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών! Και το κόστος φοίτησης πλέον μεταβιβάζεται στους φοιτητές, των οποίων οι φόροι πλέον πληρώνουν για βάουτσερ και αμερικανικά σχολεία, αντί για τα πανεπιστήμια στα οποία οι ίδιοι φοιτούν, για τα οποία θα πρέπει να πληρώνουν πλέον και τέλη φοίτησης!

    Επιβάλλεται τα Θερινά Προγράμματα Σπουδών να είναι δωρεάν για τους φοιτητές και να χρηματοδοτηθούν από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Να μην πληρώνουν οι φοιτητές αυτά που πρέπει να πληρώνει το κράτος!

  • 27 Απριλίου 2020, 17:16 | βασιλης

    Προτείνω τη θεσμοθέτηση λειτουργίας Θερινών Δημόσιων Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων από το Υπουργείο Παιδείας κατά την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών, καθόσον καλύπτει πολλαπλές κοινωνικές και άλλες ανάγκες.
    Το Πρόγραμμα των Θ.Δ.Σ. έρχεται να καλύψει μέρος του κενού που υφίσταται στην προσφορά δημιουργικής απασχόλησης κατά την περίοδο του καλοκαιριού, ειδικότερα σε οικογένειες που και οι δύο γονείς εργάζονται, όπως εφαρμόζεται πολύ πετυχημένα στην Κύπρο http://www.moec.gov.cy/dde/programs/therino_scholeio/index.html

  • 24 Απριλίου 2020, 23:36 | Θάλεια .Κ

    Όλοι πρέπει να έχουν δικαίωμα στη μόρφωση κ σε καμία περίπτωση δε πρέπει να μπαίνει εμπόδιο η ηλικία .Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους παρακολουθώντας μια ειδικότητα .Δε πρέπει κ δεν είναι σωστό να τους αφαιρεθεί αυτό το δικαίωμα .Επιπλέον δεν υπάρχουν εσπερινά λύκεια σε όλες τις πόλεις και όλες οι ειδικότητες σε όλα τα εσπερινά λύκεια.