Άρθρο 27

Το άρθρο 20 του ν. 4387/2016 αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«Άρθρο 20
Απασχόληση συνταξιούχων
α. Στους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους του Ε.Φ.Κ.Α., οι οποίοι έχουν ήδη αναλάβει η αναλαμβάνουν από της δημοσιεύσεως του νόμου εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α., οι ακαθάριστες συντάξεις κύριες, επικουρικές και προσυνταξιοδοτικές παροχές καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 30% για όσο χρονικό διάστημα απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή την δραστηριότητα.
Ειδικότερα για συνταξιούχους οι οποίοι έχουν ήδη αναλάβει ή αναλαμβάνουν από της δημοσιεύσεως του νόμου εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α. αναστέλλεται πλήρως η καταβολή των κύριων , επικουρικών συντάξεων και των προσυνταξιοδοτικών παροχών εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας.
β. Στο ανωτέρω ποσό δεν συμπεριλαμβάνεται το εξωιδρυματικό επίδομα των διατάξεων της παρ. 1 και 2 του άρθρου 42 του ν.1140/1981 όπως ισχύει, και το επίδομα ανικανότητας των διατάξεων του άρθρου 54 του π.δ/τος 169/2007 .
2. Για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας εφαρμόζονται οι διατάξεις των εντασσομένων στον Ε.Φ.Κ.Α. φορέων.
3. α. Για το χρονικό διάστημα απασχόλησης του συνταξιούχου καταβάλλονται για τον μισθωτό συνταξιούχο και τον αυτοτελώς απασχολούμενο ή ελεύθερο επαγγελματία ή υπαγόμενο στη ασφάλιση του ΟΓΑ, με την επιφύλαξη της παραγράφου 4.α., οι προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές του άρθρου 38 ή άρθρου 39 ή 40 αντιστοίχως.
β. Οι συνταξιούχοι πρώην φορέων κύριας ασφάλισης ή του Δημοσίου που είχαν αναλάβει ή αναλαμβάνουν δραστηριότητα για την οποία υπάγονται στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ καταβάλλουν την ασφαλιστική εισφορά του άρθρου 40.
4. Εξαιρούνται των ανωτέρω ρυθμίσεων:
α. Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ εφόσον συνεχίζουν την απασχόλησή τους στον αγροτικό τομέα ως αγρότες μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι –πτηνοτρόφοι και αλιείς.
β. Οι ψυχικά ασθενείς του άρθρου 23 του ν.4488/2017(Α΄176).
γ. Οι συνταξιούχοι με βάση τον ν.612/77 ,όπως ισχύουν
δ. Οι συνταξιούχοι του τετάρτου εδαφίου της περίπτωσης α` της παρ. 1 των άρθρων 1 και 26 του Π.δ. 169/2007 (Α` 210) ,όπως ισχύουν.
ε. Όσοι λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα ή το αντίστοιχο επίδομα του άρθρου 54 του π.δ 169/2007.
στ. τα πρόσωπα που αναφέρονται στη παράγραφο 3 του άρθρο 4 του ν.4387/2016
5. Ο συνταξιούχος που αναλαμβάνει μισθωτή εργασία ή αυταπασχολείται δύναται να αξιοποιήσει το χρόνο της ασφάλισής του. Για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης του συνταξιούχου δύναται κατόπιν αιτήσεώς του να χορηγείται για την κύρια σύνταξη ποσό, που προκύπτει με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης και τις συντάξιμες αποδοχές του άρθρου 8 και 28 και μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης ως συνταξιούχου. Για την επικουρική σύνταξη χορηγείται ποσό που προκύπτει με βάση τον υπολογισμό της επικουρικής σύνταξης και μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης μετά τη συνταξιοδότηση, σύμφωνα με το άρθρο 96.
6. Για τους απασχολούμενους συνταξιούχους κατά την 12.5.2016, οι οποίοι συνέχισαν απασχολούμενοι χωρίς διακοπή και μετά την έναρξη ισχύος του ν.4387/2016 όλος ο χρόνος εργασίας ή αυτοαπασχόληση ή μέρος αυτού αξιοποιείται σύμφωνα με τα ανωτέρω, εφόσον από τις προϊσχύουσες διατάξεις προβλέπονταν αξιοποίηση του χρόνου απασχόλησης
7. Οι συνταξιούχοι της παραγράφου 1 υποχρεούνται πριν αναλάβουν εργασία ή αυτοαπασχοληθούν να δηλώσουν τούτο στον φορέα κύριας ασφάλισης του Ε.Φ.Κ.Α., καθώς και στο ΕΤΕΑΕΠ. Παράλειψη της δήλωσης συνεπάγεται καταλογισμό σε βάρος του συνταξιούχου ποσού ίσου με το ύψος δέκα (10) μηνιαίων συντάξεων.
Το ποσό της οφειλής δύναται να αποπληρωθεί με παρακράτηση έως του ποσού του 1/4 από τη κύρια σύνταξη και για την επικουρική σύμφωνα με το άρθρο 46 του παρόντος νόμου. Άλλως εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) (ν.δ/γμα 356/1979 Α90).
8. Κάθε αντίθετη διάταξη καταργείται.».

  • 2 Φεβρουαρίου 2020, 22:42 | ΝΙΚΟΣ ΤΣΟΥΛΟΣ

    ΠΡΟΣΚΑΛΩ ΤΟΥς ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΟΥΝ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΣΤΟ 6944727200 Η ΣΤΟ tsoulos.n@dsa.gr ΓΙΑ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΑΡΜΟΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΘΕ ΚΑΝΟΝΑ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΜΑΣ.
    ΚΑΛΩ ΔΕ ΤΟΥΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΝΩΤΕΡΩ ΣΧΟΛΙΟΥ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΒΡΙΣΤΙΚΟ Η ΠΑΡΑΝΟΜΟ.
    ΝΙΚΜΟΣ Δ. ΤΣΟΥΛΟΣ, ΔΣΑ:12422, Δ.Ν.

  • 2 Φεβρουαρίου 2020, 21:52 | ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Δώστε κίνητρα τους ελεύθερους επαγγελματίες ώστε νa συνεχίσουν να εργάζονται και μετά τα 40 έτη ασφάλισης. Μη μειώνετε τους συντελεστές αναπλήρωσης μετά τα 40 έτη ασφάλισης και εξασφαλίστε έτσι πρόσθετες εισφορές αλλά και πρόσθετους φόρους από εκείνους που θα έχουν σαν κίνητρο την υψηλότερη σύνταξη κατά 2% ετησίως εφόσον θα συνεχίσουν να εργάζονται και μετά τα 40 έτη.

  • 2 Φεβρουαρίου 2020, 21:20 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Θα πρέπει να λάβετε ιδιαίτερα υπόψη σας τους συνταξιούχους που έκαναν μια μικρή επιχείρηση σε χωριά κάτω των 700 κατοίκων και προσπαθουν να συμπληρώσουν το εισόδημα τους δίνοντας ζωη σε απομακρυσμένα χωριά της επαρχίας εξαιρώντας αυτούς από την εγκληματική μείωση της σύνταξης τους.
    Έχουμε χρόνια τώρα συνεχείς μειώσεις των συντάξεων μας.

    Περιμέναμε από εσάς βελτίωση της ζωής μας και αντι αυτού ξεκινάτε πάλι μειώσεις.

  • 2 Φεβρουαρίου 2020, 15:03 | Σκίννερ Ανδρέας-Γεώργιος

    Η παρακράτηση ποσοστού των συντάξεων για εργαζόμενους συνταξιούχους, παρότι μειώνεται, συνεχίζει να ενθαρρύνει την αδήλωτη εργασία, κι ας υπάρχει το υπερβολικά αυστηρό πρόστιμο για την προκείμενη περίπτωση. Η εργασία ενός ανθρώπου αυξημένης ηλικίας συνήθως οφείλεται στις ανάγκες που τυχόν προκαλεί το χαμηλό εισόδημα που του προσφέρει η σύνταξή του. Εξού η τιμωρία αυτών των ανθρώπων είναι άδικη. Προτείνεται, λοιπόν, κατάργηση αυτού του μέτρου.

  • 2 Φεβρουαρίου 2020, 13:54 | Παναγιωτοπουλος Ιωαννης

    Κε Υπουργε

    Η εφαρμογή του νόμου 4387/2016  – ΦΕΚ Α 85/12.05.2016 (Νόμος Κατρούγκαλου) ηταν η ταφοπλακα του ασφαλιστικου συστηματος.
    Προεκλογικά η ηδη εκλεγείσα κυβερνηση δια του κκ πρωθυπουργού και δια εσάς ειχε υποσχεθεί οτι θα προβει στην καταργηση αυτου του επονείδιστου νόμου.

    Οσον αφορά τους συνταξιουχους και σημειωτέον μετα από πληθωρα συζητησεων σε πανελ και ομοσπονδιες και υπουργικά γραφεια με εγκύκλιο του πρωην υφυπουργού εργασίας κ.Πετροπουλου, δόθηκε η δυνατότητα στους νέους συνταξιούχους ταμείων πλην ΟΓΑ , να ασκούν ελεύθερα επαγγελματική αγροτική δραστηριότητα , εφόσον το ετήσιο εισόδημα από αυτή δεν υπερβαίνει τα 4.923,12 €.
    Ηδη οπως γνωριζετε η χωρα μας ειναι μια χωρα της οποιας η αναπτυξη στηριχτηκε σε μεγαλο βαθμο στον πρωτογενη τομέα και δη στην αγροτια
    Σημερα ελαχιστοι ασχολουνται με τον πρωτογενη τομέα και μαζι με αυτους και καποιοι συνταξιουχοι διαφορων κατηγοριων που κληρονομησαν από γονεις καποιους αγρους με εσπεριδοειδη,αμπελια η ελιες καταβάλλοντας στο κρατος τους αναλογουντες φόρους.
    Οι εκτασεις αυτες κατα πλειονοτητα ειναι μικρες και οι συνταξιουχοι αυτοι κατα κυριο λογο με προσωπικη εργασια και με μεγαλο μοχθο προσπαθουν να συντηρησουν την περιουσια τους πληρωνοντας τον αναλογουντα ΕΝΦΙΑ και πολλακις με μικρο εως και ελαχιστο κερδος.
    Λαβετε δε υποψη σας οτι η αγροτική ενασχοληση ενεχει και τους κινδυνους των καιρικων συνθηκων.
    Συνεβαλουμε δε στην κατα καιρους περιοδικη εργασια κάποιων ανεργων καταβαλλοντας το αναλογουν εργοσημο(ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ)
    Ζουμε σαν χωρα και βιωνουμε καταστασεις κρισεως εδω και μια 10ετια.
    Αυτη την στιγμη με το νομοσχεδιο το οποιο προωθειτε επιβαλλεται την ολοσχερη τιμωρια των συνταξιουχων επιβαλλοντας νομους αντισυνταγματικους και αντιθετους στην ισοτητα και νομιμοτητα
    1.-Μειωνεται την συνταξη αυτων των ανθρωπων κατα 30%
    2.-Επιβαλλετε ασφαλιστικες εισφορες υπερ ΕΦΚΑ
    3.-Εξαναγκαζετε τους ανθρωπους αυτους να βγουν σε επαιτεια για να κατορθωσουν να πληρωσουν τους φορους που τους αναλογουν και τον ΕΝΦΙΑ
    4.-Τους αποκλειετε απο το δικαιωμα ληψης επιδοτησεων,αγορας αγροτικων μηχανηματων,παραγωγης λαδιου για οικογενειακη χρηση υπο τον φοβο των μειωσεων των συνταξεων και της επιβολης εισφορων υπερ ΕΦΚΑ
    5.- Ερημωνετε την υπαιθρο χωρα .
    Μην γραψετε το ονομα σας με μελανα χρωματα στην ιστορια αυτης της χωρας ακολουθωντας τον προγενεστερο σας υπουργο ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟ.

    Υπάρχει προφανής ανάγκη να ρυθμιστεί στο συγκεκριμένο άρθρο το πρόβλημα αυτό , για ενίσχυση της επαρχίας και άρση της αδικίας.
    Μπορειτε να λυσετε τα προβληματα αυτα με διαφορυς τροπους:
    Μπορειτε να προσθεσετε καποιο εδαφιο στην παραγραφο 4 του αρθρου 27 της διαβούλευσης με το εξής :
    « ζ΄. Οι συνταξιούχοι οι οποίοι ,πριν και μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, εχουν προβει η θα προβουν σε έναρξη αγροτικής δραστηριότητας , ενώ θα τυγχάνουν κύριοι ιδιόκτητων αγρών ή και κάτοχοι αγρών συγγενών τους έως και τρίτου βαθμού συγγενείας , εφόσον περαιτέρω το καθαρό ή φορολογητέο ετήσιο εισόδημα από τέτοια δραστηριότητα δεν υπερβαίνει το προβλεπόμενο ως ελάχιστο ποσο των 4923 ευρω με τον προηγουμενο νομο κατρουγκαλου
    Σε περίπτωση υπέρβασης αυτού του εισοδηματικού ορίου , τόσο αυτοί όσο και συνταξιοδοτηθέντες με τις διατάξεις του νόμου 4387 / 2016, ασφαλιστικών φορέων πλην ΟΓΑ , που ήδη αυτοαπασχολούνται ως αγρότες κατά τη δημοσίευση του παρόντος , υποχρεούνται στην καταβολή εισφορών για κύρια και επικουρική ασφάλιση , μόνο επί του πλεονάζοντος εισοδήματος ( του υπερβαίνοντος τα 4.923,12 € ) που αποκτούν κατά το ίδιο έτος , εισπρακτέες από τα ασφαλιστικά ταμεία με τις διαδικασίες των ασφαλισμένων ως μισθωτών που παράλληλα αποκτούν και εισόδημα ως ασκούντες αγροτική δραστηριότητα αυτοαπασχολούμενοι.
    ή ακομα και
    Μπορουν ολοι οι συνταξιουχοι να αυτοαπασχολουνται σε αγροτικες η αλλες δραστηριοτητες πληρωνοντας στο τελος με την εκκαθαριση της φορολογικης τους δηλωσης ενα φορο της ταξεως του 10% επι των καθαρων κερδων.

    Ετσι δεν θα γραφτειτε με μαυρα γραμματα στην ιστορια θα συμβαλετε στην αναζωογονηση της ελληνικης κοινωνιας (δουναι και λαβειν)

    Ο νόμος Κατρούγκαλου για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, δεν είχε αναδρομική ισχύ και άρα είχε πρόνοια για την μη περικοπή της σύνταξης.
    Ο νέος νόμος ανεξαιρέτως κόβει την σύνταξη κατά 30%.
    Ίσως είναι η μόνη κατηγορία που τιμωρείται από τον νέο νόμο.
    Με την ρυθμιση αυτη θα αυξηθουν τα εσοδα του κρατους ενω με την ρυθμιση που προωθειτε ναι μεν θα αυξησετε τα εσοδα απο εισφορες αλλα θα μειωσετε την δυναμη του συνταξιουχου να πληρωνει φορους και ΕΝΦΙΑ….

  • 2 Φεβρουαρίου 2020, 12:39 | Σ. Κυρτόπουλος

    Η περικοπή της σύνταξης κατά προκαθορισμένο ποσοστό (30%) ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματος του συνταξιούχου από την εργασία του είναι προφανώς παράλογη και ίσως και αντισυνταγματική. Πέραν του άδικου της διάταξης, πρόκειται και για αντιαναπτυξιακό μέτρο, αφού στην πράξη οδηγεί σε παροπλισμό ανθρώπους που συχνά εχουν χρήσιμες δεξιότητες και εμπειρία, είναι σε θέση και έχουν διάθεση να συμβάλουν με την εργασία τους στην παραγωγή. Ο παραλογισμός του μέτρου φθάνει στην κορύφωσή του στην περίπτωση συνταξιούχων με περιστασιακά εισοδήματα (πχ με τίτλο κτήσης), αφού στις περισσότερες περιπτώσεις οδηγεί σε περικοπές μεγαλύτερες από τα εισοδήματα αυτά.

  • 2 Φεβρουαρίου 2020, 10:47 | Πετρος

    Το ακούσαμε και αυτο ! Ως αιτιολογια… δεν μπορούν οι προγραμματιστές του κου Βρούτση να εφαρμόσουν τα ήδη εφαρμοσμένα!

    Είναι εμφανές ότι απαιτείται Ύψιστη τεχνολογία αιχμής και ρομποτική τεχνητή νοημοσύνη για να βγάλει κανείς μισθοδοσία / συντάξεις στο Δημόσιο, διότι δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο «κ.» Βρούτσης υποτιμά τη νοημοσύνη των ψηφοφόρων του για να δικαιολογήσει την ευνοϊκή διαταξη για τους διπλοθεσίτες απασχολουμενους συνταξιουχους στη γενική κυβέρνηση, σε βαρος των συνταξιουχων απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομεα! Απλα ευνοει τους απασχολουμενους συνταξιουχους του κομματικου σωληνα σε βαρος των υπολοιπων και ειδικα των απασχολουμενων προ του ννμου Κατραγκαλου.

    Ισως το σκεπτικο ειναι οτι αφου τους «ευνοησε» ο νομος του ΣΥΡΙΖΑ αρα ειναι κυριως συριζαιοι, αρα ας τους τιμωρησει τωρα Η ΝΔ και να ευνοησει τους δικους της!

    Στην πραξη καταφερεται κυριως κατα συνταξιουχων Στρατιωτικων που λογω των σημαντικων και ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΤΕ περικοπων στις συνταξεις τους σε σχεση με Δικαστικους, Βουλευτες και συνταξιουχουν ΔΕΚΟ, αναγκαζονται να απσχοληθουν για να συπληρωσουν το απωλεσθεν εισοδημα.

    Ενω φαινομενικα λοιπον καταργει τον νομο Κατραγκουλου αντι να επαναφερει το προγενεστερο καθεστως και τις ευνοικες διαταξεις του 2013, για ολους τους απασχολουμενους συνταξιουχους, δινοτας και κινητρα στους αυτααπασχολουμενους (περικοπης για το ποσο της συνταξης πανω απο τα 60 ημερομισθια του ανειδικευτου εργατη, συν 6 ημερομισθια για καθε προστατευομενο τεκνο), διατηρεί εν μερει τις σχετικες διαταξεις του νομου Κατραγκολου – καταργωντας τις ευνοϊκες διαταξεις- και τις επεκτεινει μαλιστα με αναδρομικη ισχυ και προ το 2016!

    1. Αν η αναλογιστική μελέτη εχει διενεργηθεί απο το ιδιο επιτελείο του κου Βρούτση, κλάφτα Χαράλαμπε…

    2. Μαλιστα ο κ. Βρουτσης ψευδεται συστολως οταν διακηρυττει οτι δεν θα γινει καμμια μειωση σε συνταξη, τη στιγμη που ολοι οι προ της 13-5-2016 απασχολουμενοι συνταξιουχοι θα υποστουν 30% μειωση στη συνταξη τους!

    3. Αιδώς κύριοι!

  • 2 Φεβρουαρίου 2020, 02:46 | ΝΙΚΟΣ ΤΣΟΥΛΟΣ

    ΚΑΛΩ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΦΩΡΗ ΑΔΙΚΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΒΑΝΑΥΣΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΙΩΘΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΝΑ ΕΛΘΟΥΝ ΣΕ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΑΦΗ ΜΑΖΙ ΜΟΥ (ΤΗΛ: 6944 727200 ή mail:tsoulos.n@dsa.gr) ώστε να πραγματοποιήσουμε παράσταση διαμαρτυρίας στον αρμόδιο υπουργό και να κινητοποιηθούμε άμεσα , με κάθε τρόπο, στον λίγο χρόνο που μας απομένει
    μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου.
    ΝΙΚΟΣ Δ. ΤΣΟΥΛΟΣ, ΔΣΑ:12.422

  • 1 Φεβρουαρίου 2020, 22:32 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΑΤΣΟΣ

    …ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΓΙΑ ΙΣΟΝΟΜΙΑ …ΚΑΙ ΕΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ …ΝΑ ΑΠΑΛΗΦΤΕΙ ΤΟ ΗΛΗΚΙΑΚΟ ΟΡΙΟ ΤΩΝ 62 ΕΤΩΝ ΓΙΑ ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ….
    ΔΙΟΤΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΛΙΤΕΡΟΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ/ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ…ΔΙΟΤΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 62 ΜΑΛΛΟΝ ΣΧΕΔΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑΚΙΑ ΧΩΡΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΘΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΟΥΝ ΜΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥΣ…
    ΣΤΗΝ ΕΣΧΑΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΚΑΠΟΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΗ 30 ΕΩΣ 60% ..ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ…ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΠΡΥΤΑΝΕΥΣΕΙ ΤΕΛΙΚΑ Η ΑΠΛΗ ΛΟΓΙΚΗ

  • 1 Φεβρουαρίου 2020, 19:31 | Γιώργος

    Δεν είναι σωστό συνταξιούχος που έχει αγροτικό εισόδημα λόγω κληρονομιάς να του περικόπτεται η σύνταξη. Δηλαδή με αγροτικό εισόδημα τριών ή τεσσάρων χιλιάδων ευρώ ετησίως τα οποία σχεδόν όλα πηγαίνουν για την διατήρηση της περιουσίας (καλλιεργιτικά , φυτοφάρμακα κ.λ.π) να περικόπτεται η σύνταξη . Τι πρέπει να κάνουμε να εγκαταλείψουμε την μικρή αυτή περιουσία που μας άφησαν οι γονείς μας; Με εγκύκλιο του ΕΦΚΑ μέχρι τώρα δεν υπήρχε καμιά περικοπή μέχρι αγροτικού εισοδήματος 5000 ευρώ περίπου. Κάτι τέτοιο τουλάχιστον πρέπει να ισχύσει και σήμερα

  • 1 Φεβρουαρίου 2020, 17:17 | Δημήτρης Ξ.

    Κύριε Υπουργέ,
    Θέλω να αναφερθώ σε ένα θέμα που αφορά κυρίως στους εργαζόμενους στις Ε.Δ. Είναι μία κατηγορία εργαζομένων που δεν έχουν δικαίωμα να εργασθούν όσα χρόνια επιθυμούν! Αναφέρομαι σε αυτούς οι οποίοι αποστρατεύονται ΠΑΡΑ ΤΗ ΘΕΛΗΣΗ ΤΟΥΣ, ως «ΕΥΔΟΚΙΜΩΣ ΤΕΡΜΑΤΙΣΑΝΤΕΣ» την Υπηρεσία τους. Με τις προβλέψεις του παρόντος Νομοσχεδίου, δεν λαμβάνεται υπόψη η συγκεκριμένη ιδιαιτερότητα και αντιμετωπίζονται σαν να επιθυμούσαν οι ίδιοι να τερματίσουν τον εργασιακό τους βίο. Δηλαδή, η ίδια η Πολιτεία τους στέρησε το δικαίωμα της εργασίας και η ίδια έρχεται τώρα και τους τιμωρεί για δεύτερη φορά, και όταν αποφασίζουν να συνεχίσουν την εργασία τους, το νομοσχέδιο προβλέπει να περικόπτεται η σύνταξή τους κατά 30% (ή και ολόκληρη για εργασία σε φορέα του δημοσίου).
    Η πολιτεία οφείλει να τηρήσει στάση Δικαίου, αναγνωρίζοντας σε όλους όσοι αποστρατεύονται αυτεπάγγελτα ως «ευδοκίμως τερματίσαντες» την υπηρεσία, παρά την θέληση τους, να μην εμπίμπτουν στις ανωτέρω αναφερόμενες περικοπές. Προτείνω λοιπόν να ενταχθούν στις εξαιρέσεις της παραγράφου 4 του άρθρου 20 του ν. 4387/2016.

  • 1 Φεβρουαρίου 2020, 14:18 | Μαρία Β.

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ
    Σχετικά με την αναστολή καταβολής των κύριων , επικουρικών συντάξεων και των προσυνταξιοδοτικών παροχών , για τους συνταξιούχους οι οποίοι έχουν ήδη αναλάβει ή αναλαμβάνουν από της δημοσιεύσεως του νόμου εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α., εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας, θα ήθελα να σας αναφέρω τα παρακάτω:
    Σε τηλεοπτική σας συνέντευξη στην εκπομπή του κύριου Αυτιά για τους συνταξιούχους εργαζόμενους αναφέρατε ότι οι ανωτέρω αποτελούν για εσάς ενεργητικό, δυναμικό, ζωτικό κομμάτι με μεγάλη εμπειρία, πλούσιο σε ενέργεια ,γνώσεις ανθρώπινο δυναμικό. Όλα τα ανωτέρω ισχύουν άραγε μόνο για τους άνω των 62? Η αποκατάσταση της αδικίας και της τιμωρητικής αντίληψης δεν ισχύει για τους κάτω των 62? Ένας συνταξιούχος στην ηλικία των 52,των 54, των 56 ,των 60 δεν μπορεί να προσφέρει ,ενώ είναι ικανός μόνο μετά τα 62?
    Ευελπιστώ να αναθεωρήσετε την αδικία και άνιση μεταχείριση για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας τους και απασχολούνται σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης γιατί και αυτοί έχουν ανάγκη να ενισχύσουν το εισόδημά τους ώστε να ζει η οικογένειά τους με αξιοπρέπεια, όπως και οι αντίστοιχοι συνταξιούχοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.

  • 1 Φεβρουαρίου 2020, 13:46 | Λιονουδάκης Ανδρέας

    Είμαι συνταξιούχος ΙΚΑ 15 χρόνια και μέχρι σήμερα, χωρίς καμία επίπτωση στην σύνταξη μου, καλλιεργούσα 80 ελιές που κληρονόμησα από τους γονείς μου.
    Έβγαζα λάδι μόνο για οικογενειακή χρήση και δεν ερήμωνε η πατρική περιουσία μου.
    Παρακαλώ να εξαιρεθούν από την περικοπή της σύνταξης τους οι χιλιάδες συνταξιούχοι μικροκαλλιεργητές που επιθυμούν να συνεχίσουν να καλλιεργούν την περιουσία τους.
    Η παραπάνω απασχόληση μειώνει την ανεργία λόγω χρησιμοποίησης και εργατών γης, δεν στερεί εισόδημα στους μικροσυνταξιούχους και προστατεύει το περιβάλλον από το να γίνει δάσος.
    Ευχαριστώ

  • 31 Ιανουαρίου 2020, 23:01 | ΑΠΑΛΛΟΤΡΊΩΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ!

    κύριε Υπουργέ,

    Ξεχνάτε ότι η πολιτική τάξη χρεοκόπησε τη Χώρα και οδήγησε στη μείωση μισθών και συντάξεων στο 50%;

    Η αδυναμία ανταπόκρισης των συνταξιούχων στις ανειλημμένες υποχρεώσεις οδήγησε σε αναγκαστική -και πολλές φορές ταπεινωτική- απασχόληση μετα τη σύνταξη.
    Για τους πολλούς «μαύρα» και για ολιγάριθμους φανερά.

    Τους πολλούς με τα «μαύρα» δεν μπορείτε να τους αγγίζετε. Το 30% της μείωσης της σύνταξης μαζί με το 27% των υποχρεωτικών εισφορών, το 42% της φορολογίας, το 5% της αλληλεγγύης, τα 650€ φόρο Επιτηδευματος, της προκαταβολής φόρου και των λοιπόν εξόδων ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΔΕΛΕΑΣΤΙΚΌ.

    Δεν είναι εξαιρετικά άδικο να νομοθετείτε την ΠΛΗΡΗ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ των εναπομεινάντων εισοδημάτων -μετα την αφαίρεση όλων των παραπάνω δυσβάστακτων βαρών – ΤΩΝ ΕΜΦΑΝΩΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ;

  • 31 Ιανουαρίου 2020, 22:17 | ΔΗΜΕΥΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ !!!

    ΠΡΟΤΕΊΝΕΤΑΙ

    1. Να διατηρηθεί η ισχύς των παρ. 6 & 7 του άρθρου 20 του Ν. 4387/2016 ως έχει
    2. Να διατηρηθεί η ισχύς των άρθρ 16 Ν. 3863/2010 και 42 του Ν. 3996 2011

    και να αποφευχθεί η περαιτέρω οικονομική εξόντωση των ολιγάριθμων νομίμως απασχολούμενων συνταξιούχων -που αναγκάστηκαν να απασχοληθούν μετά 35 χρόνια εργασίας- των οποίων υποχρεωτικά “ΔΗΜΕΥΕΤΑΙ” το 80%!!! περίπου των εισοδημάτων τους από την απασχόληση!

    Συγκεκριμένα καταβάλλονται υποχρεωτικά 27% -μη ανταποδοτικές- ασφαλιστικές εισφορές, 26-42% φορολογία, 5%Εισφορά Αλληλεγγύης , 24% ΦΠΑ , 650€ Φόρος Επιτηδεύματος, ετήσια προκαταβολή Φόρου, Ετήσια συνδρομή στο Επιμελητήριο, έξοδα κίνησης, κλπ κλπ,

  • 31 Ιανουαρίου 2020, 22:41 | Τάγκας Δημήτριος

    Ο Νόμος 4387/2016, γνωστός ως Ασφαλιστικό Κατρούγκαλου, προέβλεπε για την απασχόληση συνταξιούχων που είχαν αναλάβει εργασία ή αυτοαπασχόληση πριν τη δημοσίευση του νόμου, να διατηρηθούν σε ισχύ και να εξακολουθήσουν να ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 36 του Ν. 2676/1999, όπως αντικαταστάθηκε με το Ν. 3863/2010,
    Ο Νόμος 3863/2010 προέβλεπε:
    1. « Οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος φορέων κύριας ασφάλισης που αναλαμβάνουν εργασία α) Για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης ή των συντάξεων, κύριων και επικουρικών. β) Μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους, το ποσό της ακαθάριστης κύριας σύνταξης ή του αθροίσματος των ακαθάριστων κύριων συντάξεων, που υπερβαίνει τα τριάντα ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτά διαμορφώνονται κάθε φορά και ισχύουν την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, καταβάλλεται μειωμένο κατά εβδομήντα τοις εκατό (70%)……»
    2. Οι συνταξιούχοι που ασκούν δραστηριότητα υπακτέα στην ασφάλιση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.) και του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (Ε.Τ.Α.Α.) :α) Για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης ή των συντάξεων, κύριων και επικουρικών. Υποχρεούνται δε στην καταβολή των προβλεπόμενων εισφορών. β) Μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας, υποχρεούνται να καταβάλουν τις προβλεπόμενες από τις οικείες διατάξεις εισφορές προσαυξημένες κατά πενήντα τοις εκατό (S0%). Σε περίπτωση που το ποσό της κύριας ή των κύριων συντάξεων υπερβαίνει τα εξήντα (60) ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, όπως διαμορφώνονται κάθε φορά και ισχύουν την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, το ποσό που υπερβαίνει το ανωτέρω όριο περικόπτεται.
    Οι συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων συνταξιούχων είχε αναλάβει απασχόληση, μισθωτή, αλλά κυρίως ελεύθερου επαγγελματία ή ανεξάρτητα απασχολούμενου, πριν τη δημοσίευση του νόμου Κατρούγκαλου. Και προφανώς ξεκίνησε τη νέα δραστηριότητα ξοδεύοντας αρκετά χρήματα και επειδή είχε ανάγκη λόγω μείωσης των συντάξεων. Επειδή, οι καταβαλλόμενες συντάξεις δεν ξεπερνούσαν τα 60 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, ουσιαστικά δεν γινόταν καμία περικοπή της σύνταξης, σε όσους ξεκίνησαν πριν τον νόμο Κατρούγκαλου να ασκούν ελεύθερο επάγγελμα ή να απασχολούνται ως ανεξάρτητοι απασχολούμενοι.
    Με βάση το νέο Νομοσχέδιο, ουσιαστικά θα γίνει μείωση κατά 30% της σύνταξης στη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων συνταξιούχων, αρκετοί από τους οποίους δικαιούνταν και 2η σύνταξη λόγω καταβολής εισφορών στο νέο φορέα ασφάλισης.
    Προφανώς, είναι δίκαιο να περιορισθεί η περικοπή της σύνταξης όσων ανέλαβαν απασχόληση μετά το νόμο Κατρούγκαλου από 60% σε 30%, όπως και γίνεται στο Νομοσχέδιο, αλλά για όσους είχαν αναλάβει απασχόληση πριν τη δημοσίευση του νόμου Κατρούγκαλου, δεν πρέπει σε αυτούς να γίνει καμία δυσμενής αλλαγή στους όρους που ίσχυαν από τον προηγούμενο νόμο.

    Δημήτρης Τάγκας
    Πρ. Επιθεωρητής Εργασίας

  • 31 Ιανουαρίου 2020, 20:35 | Να σταματήσουν οι αρπαχτές…

    ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΑΛΛΑ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ ΚΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ!!! ΑΝΑΛΟΓΙΖΟΜΑΙ ΤΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΟΤΑΝ Η ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗ ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ 30%. ΜΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ: ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ.

    Ισχυρά κίνητρα για να συνεχίσουν να εργάζονται όσοι συνταξιοδοτούνται, ακόμη και στον ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ (ασφάλιση ΙΚΑ), θα παρέχει το επικείμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, την ώρα που η ανεργία είναι στο 17%, η ανεργία των νέων είναι πάνω από το 30% και η μερική απασχόληση επεκτείνεται.

    Σύμφωνα με τις οριστικές αποφάσεις του υπουργείου Εργασίας, οι συνταξιούχοι ΤΟΥ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ που είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ και επιλέγουν να συνεχίσουν να εργάζονται, θα λαμβάνουν (παράλληλα με τις αμοιβές από την εργασία) το 70% της σύνταξή τους, ενώ σήμερα λαμβάνουν το 40%. Μιλάμε για συνολικά καθαρά ποσά έως και 4.000 Ευρώ το μήνα αν υπολογιστεί και το επίδομα θέσης που δικαιούνται λόγω παλαιότητας.

    ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΟΣΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΑΠΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, Ο ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ. ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΜΑΣ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΗ. ΑΡΑ ΤΟ 40% ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΗΔΕΝΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ 70%. ΕΛΕΟΣ. ΛΥΠΗΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΕΡΓΗ ΝΕΟΛΑΙΑ. ΠΩΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΗΣΕΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

  • 31 Ιανουαρίου 2020, 20:30 | Μάκης

    Οι μερικώς (40% ή 70%) ή ολικώς (100% της σύνταξης) συνταξιούχοι του ΙΚΑ πρέπει να απαγορευθεί να συνεχίσουν να εργάζονται στο Δημόσιο. Δεν είναι σωστό να πληρώνονται 2 φορές για την ίδια περίοδο από πόρους του Δημοσίου (σύνταξη+μισθός), δηλαδή από διασπάθιση του φόρου των φορολογουμένων. Η Ελλάδα έχει τεράστιο χρέος να εξυπηρετήσει και δεν αντέχει τέτοιες πολυτέλειες όταν η ανεργία είναι στο 40%. Οσοι συνταξιούχοι νοιώθουν ικανοί για εργασία, να εργαστούν στον Ιδιωτικό τομέα, εκεί όπου εργάζονται οι νέοι μας με διδακτορικά και μάστερ για 300 Ευρώ.

  • 31 Ιανουαρίου 2020, 20:32 | Πατριώτης

    Να σημειωθεί ότι ο Υπάλληλος του Δημοσίου ή του Ευρύτερου Δημοσίου που απασχολείται σε φορείς που χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο με ασφάλιση ΙΚΑ, πέραν των αυξημένων αποδοχών και της ασφάλειας που του παρέχεται στην εργασία σε σχέση με τον καθαρά ιδιωτικό τομέα, επιβαρύνει τον Κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή τους φορολογούμενους και για τη μισθοδοσία του. Αν ληφθεί υπόψη ότι έχουμε μητέρες ή και πατέρες ανηλίκων που συνταξιοδοτήθηκαν στα 50 τους ή στα 55 και συνεχίζουν να εργάζονται παίρνοντας και σύνταξη και επιβαρύνοντας διπλά το Δημόσιο για ακόμη 20 χρόνια, γίνεται κατανοητό ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχίσει. Η άποψή μου είναι ότι αν ένας Δημόσιος Υπάλληλος με ασφάλιση ΙΚΑ που παίρνει πλέον σύνταξη θέλει να συνεχίσει να εργάζεται μετά τη συνταξιοδότησή του να μη μπορεί πλέον να εργάζεται με επιβάρυνση του Δημοσίου, δηλαδή των Ελλήνων φορολογουμένων και αν νοιώθει ικανός για συνέχιση εργασίας να μπορεί να ψάξει για εργασία στον ιδιωτικό τομέα.

  • 31 Ιανουαρίου 2020, 16:23 | Ιωάννης Λυμπερίδης

    κάτι άλλο που ξεχάσαμε είναι ότι όλοι μας έχουμε πάρει στεγαστικά δάνεια τέτοια που είχαμε υπολογίσει ότι θα τα εξοφλούμε από το μισθό μας και μετά από την σύνταξή μας…ακολουθήσαμε τον ρυθμό ανάπτυξης τότε του 2000-2005 και πήραμε τόσο όσο μπορούσαμε να αποπληρώσουμε και το αποπληρώνουμε μέχρι σήμερα ΧΩΡΙΣ να κόψουμε καμιά δόση ή να μπούμε σε διακανονισμούς…από αυτή τη σύνταξη θα συνεχίσουμε να το αποπληρώνουμε…αν κοπεί το 30% θα αναγκαστούμε να μπούμε σε διακανονισμούς και σε περιπέτειες…

  • 31 Ιανουαρίου 2020, 11:08 | ΚΥΡΙΑΚΟΣ

    Η περικοπή της σύνταξης κατά 30% στους αυτοαπασχολούμενους συνταξιούχους πριν της 12-5-2016 είναι φανερό ότι θα ωθήσει τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων συνταξιούχων σε διακοπή επαγγέλματος επειδή με τον παλαιό νόμο δεν είχαν καμία περικοπή της σύνταξής τους. ( Η περικοπή ήταν πάνω από το 60πλάσιο ημερομίσθιο του ανιδείκευτου εργάτη).
    Απλώς επιβαρύνονταν με προσαυξημένες εισφορές κατά 50% υπέρ ΛΑΦΚΑ.
    Επομένως επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων συνταξιούχων είναι πριν το νόμο Κατρούγκαλου η διακοπή εργασιών που θα κάνουν θα επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θα επιδιώξει ο νέος Νόμος.

  • 31 Ιανουαρίου 2020, 09:07 | πετρος

    υπαγωγη ολων των συνταξιουχων στη δυνατοτητα να συνεχισουν την απασχόλησή τους στον αγροτικό τομέα ως αγρότες μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι –πτηνοτρόφοι και αλιείς.

    τις περισσοτερες φορες τους εχουν περιλεθει απο κληρονομια και ειναι δικαιο να μπορουν να τα εκμεταλλευτουν χωρις περικοπη της συνταξης τους.

    παρακαλουμε για την εφαρμογη της προτασης

    ευχαριστω

  • 31 Ιανουαρίου 2020, 00:38 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΛΟΣ

    ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΘΗΚΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΜΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Ως ΔΙΕΥΘΥΝΤΉΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΠΑΛ, ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΤΟ 2015 ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΟΥΡΑΚΗ-ΜΠΑΛΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΠΕΤΡΕΨΕ ΝΑ ΑΝΑΝΕΩΘΕΙ Η ΘΗΤΕΙΑ ΜΟΥ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΣΑ Η ΣΕ ΑΛΛΟ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΟΥ ΩΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΠΟΥ ΝΟΜΙΜΑ ΑΣΚΟΥΣΑ ΠΡΙΝ ΑΚΟΜΗ ΔΙΟΡΙΣΤΩ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΑ ΟΤΙ Η ΗΔΗ ΜΙΚΡΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΕΡΟΥΜΕΝΗ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ, ΕΦΟΣΟΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΘΑ ΜΟΥ ΧΟΡΗΓΗΘΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΝ, ΘΑ ΗΤΑΝ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΙΤΟΥΜΗΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.
    ΣΑΣ ΚΑΛΩ ΕΠΟΜΕΝΩς ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΕΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΕΨΕΤΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.

    Ο ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΟΣ

  • 31 Ιανουαρίου 2020, 00:26 | ΝΙΚΟΣ ΤΣΟΥΛΟΣ

    ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΘΗΚΑ ΤΟ 2015 ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΟΥΡΑΚΗ-ΜΠΑΛΤΑ. ΔΕΝ ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΔΗΛ. Η ΘΗΤΕΙΑ ΜΟΥ ΣΤΟ ΕΣΠΕΡ. ΕΠΑΛ που υπηρετούα, ως διευθυντή και αποφάσισα να ασχολούμαι μόνο με την δικηγορία που ασκούσα πριν τον διορισμό μου στο δημόσιο. (1990). ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΘΗΚΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΝΙΩΣΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΜΟΥ ΩΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥ ΔΟΘΗΚΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΕ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΙ, ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΦΟΣΟΝ ΔΙΑΤΗΡΩ ΜΟΝΟ ΤΟ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ ΤΑΝ.
    ΕΡΧΕΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΩΡΑ ΝΑ ΜΕ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΕΤΕ ΜΕ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΑΝ ΤΗΝ ΓΝΩΡΙΖΑ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΟΥΜΗΝ. Η ΗΔΗ ΧΑΜΗΛΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΟΥ ΘΑ ΕΚΜΗΔΕΝΙΣΤΕΙ . ΔΩΣΤΕ ΜΟΥ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΦΕΥΓΑ ΑΝ ΙΣΧΥΕ Η ΥΠΟ ΨΗΦΙΣΗ ΔΙΑΤΑΞΗ. ΝΑ ΑΡΕΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΑΥΤΗ!

  • 30 Ιανουαρίου 2020, 22:56 | ΔΥΣΜΕΝΕΣΤΕΡΟΣ ΝΟΜΟΣ

    Ο ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΜΕΝΕΣΤΕΡΟΣ

    1. ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ

    • Καταργούνται οι διατάξεις των παραγράφων 6 και 7 του άρθ. 20 του Ν. 4387/2016 για τους προ του 12-5-2016 απασχολούμενους συνταξιούχους.

    ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗ

    • Καταργούνται οι διατάξεις των άρθρ. 16 Ν. 3863/2010 και 42 του Ν. 3996/2011 για τους ήδη αυτοαπασχολούμενους (κρατήσεις ακαθάριστης σύνταξης πέραν των 60 η/μ ανειδίκευτου εργάτη, στα οποία προστίθενται 6 η/μ ανά ανήλικο τέκνο ή φοιτητή έως τα 24), αλλά και για τους μισθωτούς: κρατήσεις ακαθάριστης σύνταξης πέραν των 30 η/μ ανειδίκευτου εργάτη).

  • 30 Ιανουαρίου 2020, 22:18 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    H AΠAΣXOΛHΣH TΩN ΣYNTAΞIOYXΩN ΠPOKYΠTEI AΠO ANAΓKH .KATA ΣYNEΠEIA ΔEN EINAI ΣΩΣTO NA YΠAPXOYN ΔIAXΩPIΣMOI ΣTO TPOΠO KATABOΛHΣ ΣYNTAΞHΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟΝ ΦΟΡΕΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ.

    ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΔΙΚΟ ΕΝΑΣ ΣYNTAΞIOYXOΣ OTAN AΠAΣXOΛEITAI ΣTON IΔIΩTIKO TOMEA NA ΛAMBANEI ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ NOMOΥ TO 70% THΣ ΣYNTAΞHΣ ΤΟΥ XΩPIΣ KANENA ΑΛΛΟ ΠEPIOPIΣMO, ENΩ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ OTAN AΠAΣXOΛEITAI ΣE ΦOPEA ΠOY ANHKEI ΣTH KENTPIKH KYBEPNHΣH (ΠX ΔHMOΣ Η ΣΕ ΑΛΛΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ) NA ΣTEPEITAI ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΟΣΟ THΣ ΣYNTAΞHΣ TOY MEXPI NA KΛEIΣEI TA 62 ETH ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΕΙΧΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΘΕΙ ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΝΤΑΣ ΤΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ !!!
    AYTOΣ O ΔIAXΩPIΣMOΣ EINAI ANIΣOΣ KAI ANTIΣYNTAΓMATIKOΣ ΑΦΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΕΙΤΑΙ Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ TΩN ΠOΛITΩN

    ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΑ ΕΞΗΣ

    H ΔEYTEPH ΠAPAΓPAΦOΣ THΣ ΠEPIΠTΩΣHΣ A TOY APΘPOY 27 ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ, ΠPEΠEI NA ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ Η ΝΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΕΙ, ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΥΤΗ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΡΧΙΚΑ 50% ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΝΑ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ 62 ΕΤΩΝ, ΦΘΑΝΟΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟ 70%

  • 30 Ιανουαρίου 2020, 20:34 | ΚΩΣΤΑΣ

    Μερικές σοβαρές επισημάνσεις:

    1. Άδικη η οριζόντια περικοπή 30% για όλους στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Απλά για εκείνον που αποχώρησε πριν το Ν.4387/2016 πως θα εκλαμβανόταν η δυνατότητα με νομοθετική ρύθμιση επαναφοράς του στην ενεργό υπηρεσία?

    2. Ειδικότερα για αυτόν που αυτοαπασχολείται ή ασκεί ελεύθερο επάγγελμα γιατί να περικόπτεται η σύνταξη εφόσον δεν καταλαμβάνει θέση μισθωτού?

    3. Τι νόημα έχει και σε τι εξυπηρετεί η διπλή εισφορά εργαζόμενου συνταξιούχου για υγειονομική περίθαλψη?

    4. Γιατί να αναστέλλεται η σύνταξη σε περίπτωση διορισμού σε φορείς Γενικής Κυβέρνησης σε περιπτώσεις κάτω των 62 ετών? Δηλαδή δεν χρειαζόμαστε ικανά και άξια στελέχη των 52,55,58 ή και ακόμα των 61 και μισό ετών? (μήπως άνω των 62 ενέχουν και κίνδυνοι άνοιας, σκουριασμένων μυαλών ή περιορισμένων αντοχών?)

    Πρόταση: Με μαθηματική ακρίβεια η εφαρμογή των διατάξεων για όλους τους απασχολούμενους συνταξιούχους όπως ίσχυαν πριν τον Ν.4387/2016 θα αποτελέσει τη σοφότερη και προπαντός δικαιότερη επιλογή.

  • 30 Ιανουαρίου 2020, 18:02 | Μάκρας Ευστράτιος του Παναγιώτη

    Είμαι Πλοίαρχος Α΄ του Ε,.Ν. Κατέθεσα τα χαρτιά μου για σύνταξη τον Σεπτέμβριο
    του 2017. Μέχρι σήμερα δεν έχει βγει απόφαση συνταξιοδότησης μου. Από τότε και
    μέχρι σήμερα εργάζομαι σαν ωρομίσθιος καθηγητής στο ΚΕΣΕΝ/Π ,διότι δεν έχω άλλα εισοδήματα . Ο ΕΦΚΑ με τιμωρεί που εργάζομαι και δεν εκδίδει απόφαση συνταξιοδότησης μου , παρά τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις της προηγούμενης
    κυβέρνησης,<> . Καταλαμβάνω θέση συνταξιούχου ναυτικού , γιατί δεν προσφέρονται εν ενεργεία Πλοίαρχοι (Ποια κορόιδα εν ενεργεία θα παίρνουν 800
    Ευρό αντί 10.000 ευρό και πάνω τον μήνα ). Είμαι 60 ετών και δεν στερώ την θέση εργασίας από κανέναν . Έρχεστε τώρα να με τιμωρήσετε γι΄αυτό , με το ανωτέρω νομοσχέδιο ; Δηλαδή αυτά τα χρόνια θα πάνε χαμένα ; Θα θεωρούμαι συνταξιούχος μόνα στα χαρτιά ; Τόσο καιρό και σύνταξη δεν παίρνω και κρατήσεις
    πληρώνω , υπέρ τίνος ;
    ΜΗΝ ΠΡΟΒΕΊΤΕ ΣΕ ΑΥΤΉ ΤΗΝ ΑΔΙΚΊΑ
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ
    ΜΑΚΡΑΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ Α΄ΤΑΞΗΣ Ε.Ν.

  • 30 Ιανουαρίου 2020, 16:57 | ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΒΕΛΩΝΑ

    Κυριε Υπουργέ

    Με το παρόν άρθρο , τροποποιείται το άρθρο 20 του ν.4387/2016 και καταργείται η διάταξη της παρ 6 του άρθρου 20 βάσει της οποίας η απασχόληση των συνταξιούχων, που απασχολούνται πριν της έναρξη του νόμου, ρυθμίζεται από την διάταξη του άρθρου 63 του Ν. 2676/1999 όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 3863/2010. Οι διατάξεις αυτές προβλέπουν «για τους δικαιούχους κατωτάτων ορίων συντάξεων, η σύνταξη τους να περιορίζεται στο οργανικό ποσό, όπως αυτό προκύπτει από τα ασφαλιστικά δεδομένα….» δηλαδή περιφρουρείται το κατώτερο όριο σύνταξης από περικοπές και τούτο έπρεπε να συνεχίσει να περιφρουρείται σε όλους τους εργαζόμενους , πολλώ μάλλον στους παλιούς προ 93 ασφαλισμένους στο Δημόσιο και στο πρώην ΕΤΑΑ ΤΣΜΕΔΕ, που η ασφάλιση στους δυο φορείς ήταν υποχρεωτική και πλήρωναν διπλές εισφορές σε όλο τον εργασιακό τους βίο σε δυο φορείς , σε αντίθεση με τους νέους ασφαλισμένους που έχουν προαιρετική ασφάλιση στον δεύτερο φορέα. Τούτο είναι βασική διαφορά που καθιστά χωρίς περιεχόμενο την επίκληση «ενιαίας αντιμετώπισης» . Η ενιαία αντιμετώπιση προϋποθέτει πρόσωπα ή κατηγορίες στην ίδια και όχι διαφορετική κατάσταση όπως στην προκειμένη περίπτωση.
    Επίσης αντιβαίνει στις αρχές δικαίου η ανατροπή των διατάξεων που έχουν αποτέλεσμα την άνευ λόγου περικοπή διασφαλισμένου νόμιμα εισοδήματος μερίδας εργαζομένων .
    Κατόπιν των παραπάνω
    Ζητώ την επαναφορά της παρ 6 του άρθρου 20 του Ν. 4387/16 και την προστασία της κατώτερης σύνταξης για όλους, δεδομένου ότι η προστασία αυτής ,αποτελεί την φιλοσοφία του Ασφαλιστικού Συστήματος.

  • 30 Ιανουαρίου 2020, 15:27 | Ελενη Τομπουλη

    Κυριε Υπουργε,

    Πριν απο 17 χρονια 260 ιπταμενοι της πρωην ΟΑ, ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑΜΕ σε ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΡΟΩΡΗ συνταξιοδοτηση με μειωμενες ασφαλιστικες εισφορες, με νομο του κρατους. Το λιγοτερο που μας δοθηκε σε αντισταθμισμα αυτης της αδικιας ηταν το δικαιωμα στην εργασια χωρις απωλεια συνταξης με τον μνημονιακο νομο 3863/10 αρθρο 16. Αυτο το δικαιωμα επαναβεβαιωθηκε με τον νομο 4387/16 αρθρο 20.Συνεπως σας ζητω την ΠΛΗΡΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ των υπαχθεντων στο νομο 3285/03 απο το αρθρο 27 του παροντος ασφαλιστικου νομοσχεδιου ως του πλεον δικαιου αιτηματος εργαζομενων που στερηθηκαν βαναυσα του δικαιωματος συμπληρωσης του εργασιακου τους βιου.

  • 30 Ιανουαρίου 2020, 12:25 | Βασιλακόπουλος Ιωάννης

    Κυριε υπουργε καθημερινά διατινεστε στα πρωινά κανάλια οτι δεν θα θιχτουν οι συνταξεις ΨΕΥΔΕΣΤΕ.Προσωπικά τυγχανω συνταξιούχος στρατιωτικός πριν το 2016 και ειμαι αγροτης ειδικου καθεστωτος με μια μικρή ενισχυση των500€ το χρόνο προκειμένου να συντηρησω τα λιγα χωράφια που που αφησε ο μακαρίτης πατερας μου και ερχεστε εσεις τώρα να μας παρακρατεισεται το 30% της συνταξης .Λυπάμαι πολυ ουτε η λαιλαπα του σύριζα δεν το εκανε αυτο.Κυριε πρωθυπουργε βαλτε φρενο στο ολισθηρό μονοπάτι που έχετε μπει αλλιως μπροστα σας θα μας βρείτε.ΔΙΑΓΡΑΨΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΤΑΠΤΙΣΤΟ ΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΟ ΝΟΜΟ

  • 30 Ιανουαρίου 2020, 12:47 | Αναστασία Λιαγκου

    Κύριε Υποργέ.,
    Ανήκω στην ΜΟΝΑΔΙΚΗ στα χρονικά ομάδα των 260 ατόμων,που ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑΝ σε ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ,ΠΡΟΩΡΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ με μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές.
    Μας στερήθηκε η δυνατότητα και το δικαίωμα να συνεχίσουμε τον εργασιακό μας βίο με Νόμο του Ελλινικού Κράτους Ν.3185/03.
    Δεν υπήρξε για μάς ΚΑΜΜΙΑ ασφαλιστική,εργασιακή,οικονομική ενίσχυση όπως προβλέφθηκε αργότερα με τον Νόμο Χατζηδάκη.
    Σας ζητώ λοιπόν, την ΠΛΗΡΗ εξαίρεση των υπαχθέντων στον Ν.3185/03 από το άρθρο 27 του παρόνρος ασφαλιστικού νομοσχεδίου, υπενθυμίζοντας ότι εξαίρεση για την συγκεκριμμένη κατηγορία είχε προβλεφθεί και στον μνημονιακό νόμο Ν3863/10 (αρθρο16) όπως ακολούθως και στον Ν.4387/16 (αρθρο 20)

  • 30 Ιανουαρίου 2020, 12:58 | Σ.ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ

    Κυριε Υπουργε . Οι συνταξιουχοι να μην εχουν περικοπες στη συνταξη τους . Να καταβαλουν μονον τις προβλεπομενες, απο τον νομο , ασφαλιστικες εισφορες και αναλογα φυσικα τις ωρες απασχολησης . Απλος νομος και δικαιος . Οι συνταξιουχοι ειναι μια κατηγορια και μονον «ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ» . Ευχαριστω .

  • 30 Ιανουαρίου 2020, 08:31 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΟΥΡΔΟΓΛΟΥ

    Η περικοπή της σύνταξης κατά 30% στους συνταξιούχους πριν της 12-5-2016 είναι φανερό ότι θα ωθήσει τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων συνταξιούχων σε διακοπή επαγγέλματος θα τους στερήσει το μικρό εισόδημα που έχουν για να συμπληρώνουν την σύνταξή τους ,ανατρέπει τον οικογενειακό προγραμματισμό τους ιδιαίτερα αυτών που έχουν αυξημένες υποχρεώσεις (γι αυτό φυσικά και εργάζονται).Ταυτόχρονα θα στερήσει το σύστημα από καταβολή εισφορών και φόρων. Προτείνεται η κατάργηση της περικοπής ή εάν δεν είναι αυτό εφικτό να δοθεί μια περίοδος προσαρμογής έτσι ώστε να γίνει ομαλά για όλους η μετάβαση στη νέα πραγματικότητα .

  • 29 Ιανουαρίου 2020, 22:06 | Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ .

    Η απασχόληση του συνταξιούχου προκύπτει από ανάγκη προκειμένου να βιοποριστεί αυτός και η οικογένειά του , καθότι η σύνταξη δεν επαρκεί για την κάλυψη ούτε των απαραίτητων αναγκών της.

    Πρέπει αναγκαστικά πλέον να δραστηριοποιηθεί έστω σε μεγάλη ηλικία στον ιδιωτικό τομέα ως αυτοαπασχολούμενος ή μέλος εταιρείας Ο.Ε , Ε.Ε , καταβάλλοντας τις προβλεπόμενες από τον Νόμο ασφαλιστικές εισφορές , τονώνοντας την οικονομία και τους φόρους του Κράτους , καταβάλλοντας ενοίκια , μισθούς κ.α.

    Με το προτεινόμενο ν/σ για μηνιαία ακαθάριστη σύνταξη 1350 ευρώ (καθαρή 1150 ευρώ περιλαμβάνοντας και την προσωπική διαφορά ) θα παρακρατηθεί ποσό 1350 χ 30% = 405 ευρώ. Με κρατήσεις υγείας , ειδική εισφορά κλπ θα φτάσει η παρακράτηση στα 480 ευρώ χωρίς τους φόρους.
    Ακόμη θα πληρώνει οποίος εργαστεί και ασφαλιστική εισφορά 230 ευρώ.
    Άρα για να εργάζεται θα πληρώνει 480 + 230= 710 ευρώ κάθε μήνα χωρίς να υπολογιστούν οι φόροι.

    Όπως αντιλαμβάνεσθε , αντί να εισπράττει καθαρά 1.150 ευρώ τον μήνα σύνταξη θα πρέπει να πληρώνει τα 740 ευρώ καθότι θα εργάζεται και να του απομένουν τα 410 ευρώ.

    Είναι πασιφανώς απαγορευτικά παράλογο.

    Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλώ μεριμνήσετε όπως τροποποιηθεί το άρθρο του Νόμου προκειμένου οι συνταξιούχοι που επιχειρούν στον Ιδιωτικό τομέα ως αυτοαπασχολούμενοι και μέλη εταιρειών να μην έχουν καμία περικοπή της σύνταξης τους , καταβάλλοντας όμως τις καθορισμένες από τον Νόμο ασφαλιστικές εισφορές.

    Με εκτίμηση
    Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος

  • 29 Ιανουαρίου 2020, 21:27 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ

    Να επισημανθεί ότι σε κάθε περίπτωση απασχόλησης συνταξιούχου σαν εργαζόμενου σε οποιοδήποτε φορέα δημόσιο ή ιδιωτικό , εφόσον στις αμοιβές του γίνεται παρακράτηση των προβλεπόμενων εισφορών, οι νέες μετά την αρχική συνταξιοδότηση εισφορές του εργαζόμενου θα προσμετρώνται και προσαυξάνουν την τελική του σύνταξη.

  • 29 Ιανουαρίου 2020, 21:02 | Παναγιώτης Παπαϊωάννου

    Η παράγραφος 4α να τροποποιηθεί ως εξής:<>.Δεκάδες χιλιάδες ασχολούνται ως αγρότες ειδικού καθεστώτος(παραγωγοί)και πρέπει να δοθούν κίνητρα να συνεχίσουν την παραγωγή και όχι να υπάρχει τέτοιο αντικίνητρο. Ουσιαστικά θα ερημώσει η ύπαιθρος….Πάντως και στην υπάρχουσα ρύθμιση αφήνει εκτός τους αγρότες γης!!Πιστεύω να αλλάξει και να κατατεθεί στην επιτροπή της Βουλής αλλαγμένη.
    Ευχαριστώ.

  • 29 Ιανουαρίου 2020, 21:46 | Γιώργος Μαρκεζίνης

    Η περικοπή κατά 30% της σύνταξης όσων συνταξιούχων είχαν δημιουργήσει μια επιχείρηση πριν χρόνια είναι ένα ανήθικο μέτρο.Αυτοι οι άνθρωποι αφενός πληρώνουν κάθε μήνα ΕΦΚΑ μη μισθωτών, χωρίς να έχουν ποτέ ουσιαστική ανταπόδοση, αφετέρου χάνουν και το 1/3 της σύνταξης που δικαιούνται γιατί την δούλεψαν.Τους τιμωρείτε λοιπόν γιατί δημιουργούν οικονομική δραστηριότητα;Η μήπως γιατί δεν καταφεύγουν στην μαύρη εργασία;Έτσι θα έρθει η ανάπτυξη;Έχετε υποπέσει σε μεγάλο λάθος και πρέπει να αναθεωρήσετε άμεσα.Ετσι θα «αναστησετε»την μεσαία τάξη;

  • 29 Ιανουαρίου 2020, 20:30 | Κωστας

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΟΤΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙ
    ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
    ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑ
    ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΦΝΙΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
    ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΕΡΙΚΟΠΗ 30% ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ 13/5/16.
    ΜΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΑΦΗΝΑΤΕ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΟΥΜΕ ΣΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ?
    ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΧΑΜΗΛΕΣ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΑΣ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑΜΕ ΝΑ ΑΣΚΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ.
    ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΟΓΑ { ΚΑΙ ΣΩΣΤΑ } ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΗ.ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΔΙΚΑΙΟΙ.
    ΟΥΤΕ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ.
    ΘΕΛΕΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΑΣ?
    ΜΑΛΛΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΙΓΑ ΧΩΡΑΦΑΚΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
    ΠΑΝΤΩΣ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΥΓΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.
    ΚΥΡΙΟΙ,ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΟΣΑ Η ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΣΙΦΛΙΚΑΔΕΣ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ?
    ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΜΕ ΜΙΚΡΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΛΗΡΟ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ.
    ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΤΟΥ 30% ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ.
    Ο ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ ΠΑΝΤΩΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΤΗΚΕ ΤΟΥΣ ΣΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΡΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ 13/5/16.

  • 29 Ιανουαρίου 2020, 20:39 | Αντώνιος Δελής

    Αξιότιμε κε Υπουργέ,

    Είμαι στρατιωτικός συνταξιούχος και εργάζομαι ως αυτοαπασχολούμενος από το 2008,καταβάλλοντας όλες τις προβλεπόμενες κρατήσεις υπέρ ΕΦΚΑ και Υγειονομικής Περίθαλψης.Έχω υποστεί περικοπή όλης της συνταξής μου επι Πρωθυπουργιας Γεωργ.Παπανδρέου. Με την αλλαγή της κυβερνήσεως του Αντων. Σαμαρά μου επαναχορηγήθηκε η σύνταξη με τις ανάλογες μειώσεις.Ο νόμος Κατρουγκαλου για τους παλιούς αυτοαπασχολούμενους συνταξιούχους δεν είχε αναδρομική ισχύ και άρα είχε πρόνοια για την μη επιπλέον περικοπή της σύνταξης. Ακόμη και αυτός ο κακός ο νόμος δεν άλλαζε τον οικογενειακό οικονομικό μας προγραμματισμό. Περίμενα από την νέα κυβέρνηση την οποία πιστεύω και βοήθησα να φέρει την πατρίδα μου στην κανονικότητα. Αντί γιαυτό βλέπω να έρχεται ένας νόμος με την περικοπή της σύνταξής μου κατά 30%(από κύρια και επικουρική)που με αιφνιδιάζει και αλλάζει όλον τον οικονομικό μου
    προγραμματισμο. Εδω θέλω να θέσω κάποια ερωτήματα: Πίσω από κάθε αυτοαπασχολούμενο υπάρχουν κάποιοι εργαζόμενοι που πληρώνονται από αυτόν και πληρώνουν εισφορές και φόρους στο κράτος. Αν εγώ αναγκαστώ να κλείσω την επιχείρηση μου αυτοί οι άνθρωποι θα βρεθούν στην ανεργία και θα πληρώνονται από το ταμείο ανεργίας. Σαν αυτοαπασχολούμενος πληρώνω περισσότερο φόρο και νέα ασφάλιση τα οποία θα χαθούν αν αναγκαστώ να κλείσω την επιχείρησή μου. Επιπλέον καταβάλλω δίπλες εισφορές υγειονομικής περίθαλψης(και ως συνταξιούχος και ως αυτοαπασχολουμενος).Υπάρχει κάποια λογική σ αυτό; Για τους παραπάνω λόγους και για πολλούς ακόμη που θα μπορούσα να αναφέρω, σας παρακαλώ να επανεξετασετε το άρθρο 27 και καταργήστε την αναδρομικότητα της περικοπής των συντάξεων κατά 30% δίνοντας μας τη δυνατότητα να προσφέρουμε σ αυτήν την έρημη πατρίδα με την εργασία μας.
    Νομίζω ότι μία δίκαιη λύση στο θέμα θα ήταν να οριστεί ένα χρονικό διάστημα, μετά το οποίο, οι ΝΕΟΙ συνταξιούχοι που θα θέλουν να εργαστούν, να γνωρίζουν, από τώρα, ότι θα τους περικοπεί ένα μικρό ποσοστό της συντάξεώς τους.

  • 29 Ιανουαρίου 2020, 19:03 | Κωνσταντίνος Σταρακης

    Αξιοτιμε κ.Υπουργέ
    Είμαι συνταξιούχος και αυτοαπασχολουμενος πριν το νομο 4387/16.Ο νόμος αυτός μας εξαιρεσε απο την περικοπή της σύνταξης μας.Με αυτό το σκεπτικό επνδυσα ενα μικρο Κεφάλαιο για ενίσχυση τής σύνταξης σε αγροτικό τομέα επειδή η κόρη μου είναι Α.Μ.Ε.Α με πρόσθετα έξοδα και αυξημένες ανάγκες.Παρακαλώ και πιστεύω στην εξαίρεση μας απο την παρακράτηση αυτή όπως επιβάλλεται σε ένα κράτος δικαίου και πρόνοιας,και επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς.
    Οικογένειες που έχουν μέλη ΑΜΕΑ Κ. Υπουργέ η σύνταξη δεν αρκεί να καλυφθούν τα έξοδα που έχουν τα άτομα αυτά.Επαφίεται στην ευαισθησία σας στα άτομα αυτά τόσον εσείς όσο και του κ Προθυπουργου.
    Ε Υ Χ Α Ρ Ι Σ Τ Ω

  • 29 Ιανουαρίου 2020, 16:42 | ΔΙΚΑΙΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ 30%

    Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ

    το 30% μείωση ης σύνταξης για εργαζόμενους συνταξιούχους χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το είδος της εργασίας είναι άδικο γιατί άλλοι θα παίρνουν έναν επιπλέον μισθό και άλλοι που εργάζονται ως ωρομίσθιοι με 5 ώρες την εβδομάδα θα παίρνουν αρκετά λιγότερα και ίσως λιγότερα και αυτά που θα περικόπτονται.

    Επομένως, προτείνω το 30% να ισχύει για πλήρη εργασία 40 ωρών την εβδομάδα και η περικοπή να υπολογίζεται από τον τύπο: (ώρες εργασίας/μέγιστο ωράριο πλήρους εργασίας)*30%. Αυτό ίσχυε και πριν το ν. Κατρούγκαλου.

    Επίσης, να εξαιρούνται οι εξής: Πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, γονείς με ανήλικα παιδιά, μονογονεϊκές οικογένειες

  • 29 Ιανουαρίου 2020, 15:37 | ΠΑΤΕΡΑΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ

    Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ

    το 30% μείωση ης σύνταξης για εργαζόμενους συνταξιούχους χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το είδος της εργασίας είναι άδικο γιατί άλλοι θα παίρνουν έναν επιπλέον μισθό και άλλοι που εργάζονται ως ωρομίσθιοι με 5 ώρες την εβδομάδα θα παίρνουν αρκετά λιγότερα και ίσως λιγότερα και αυτά που θα περικόπτονται.

    Επομένως, προτείνω το 30% να ισχύει για πλήρη εργασία 40 ωρών την εβδομάδα και η περικοπή να υπολογίζεται από τον τύπο: (ώρες εργασίας/μέγιστο ωράριο πλήρους εργασίας)*30%. Αυτό ίσχυε και πριν το ν. Κατρούγκαλου.

    Επίσης, να εξαιρούνται οι εξής: Πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, γονείς με ανήλικα παιδιά, μονογονεϊκές οικογένειες

  • 29 Ιανουαρίου 2020, 15:59 | ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Διορθώνοντας την αδικία του ν 4387/2016 με την περικοπή της σύνταξης όσων συνεχίζουν να εγάζονται στο 30% αντί του 60%, δημιουργείται μία νέα για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί προ του νόμου αυτού και συνεχίζουν να εργάζονται. Οι συγκεκριμμένοι συνταξιούχοι είχαν εξαιρεθεί από τις περικοπές του ν. 4387, είχαν δε περικοπή 30% γθα το πέραν των 1007 ευρώ ποσό.
    Επειδή επανειλημμένα ο κ. Υπουργός έχει δηλώσει ΟΤΙ ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ αλλά αντίθετα κάποιες θα αυξηθούν, παρακαλώ όπως η μικρή αυτή μερίδα συνταξιούχων εξαιρεθεί της περικοπής του 30%.

  • 29 Ιανουαρίου 2020, 15:32 | ΑΔΙΚΙΑΣ ΑΡΣΗ

    Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ

    το 30% μείωση ης σύνταξης για εργαζόμενους συνταξιούχους χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το είδος της εργασίας είναι άδικο γιατί άλλοι θα παίρνουν έναν επιπλέον μισθό και άλλοι που εργάζονται ως ωρομίσθιοι με 5 ώρες την εβδομάδα θα παίρνουν αρκετά λιγότερα και ίσως λιγότερα και αυτά που θα περικόπτονται.

    Επομένως, προτείνω το 30% να ισχύει για πλήρη εργασία 40 ωρών την εβδομάδα και η περικοπή να υπολογίζεται από τον τύπο: (ώρες εργασίας/μέγιστο ωράριο πλήρους εργασίας)*30%. Αυτό ίσχυε και πριν το ν. Κατρούγκαλου.

    Επίσης, να εξαιρούνται οι εξής: Πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, γονείς με ανήλικα παιδιά, μονογονεϊκές οικογένειες,

  • 29 Ιανουαρίου 2020, 15:49 | ΑΡΣΗ ΑΔΙΚΙΑΣ

    Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ

    το 30% μείωση ης σύνταξης για εργαζόμενους συνταξιούχους χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το είδος της εργασίας είναι άδικο γιατί άλλοι θα παίρνουν έναν επιπλέον μισθό και άλλοι που εργάζονται ως ωρομίσθιοι με 5 ώρες την εβδομάδα θα παίρνουν αρκετά λιγότερα και ίσως λιγότερα και αυτά που θα περικόπτονται.

    Επομένως, προτείνω το 30% να ισχύει για πλήρη εργασία 40 ωρών την εβδομάδα και η περικοπή να υπολογίζεται από τον τύπο: (ώρες εργασίας/μέγιστο ωράριο πλήρους εργασίας)*30%. Αυτό ίσχυε και πριν το ν. Κατρούγκαλου.

    Επίσης, να εξαιρούνται οι εξής: Πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, γονείς με ανήλικα παιδιά, μονογονεϊκές οικογένειες,

  • 29 Ιανουαρίου 2020, 13:16 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗΣ

    Ο κ. Υπουργός σε συνέντευξή του δήλωσε ότι το νέο ασφαλιστικό δεν είναι «φορολογικό» ώστε να μη κρίνεται η ασφαλιστική υποχρέωση από τα εισοδήματα του ασφαλισμένου αλλά έχει χαρακτήρα ανταποδοτικό. Ωστόσο, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις του ότι οι συντάξεις όχι μόνο δεν θα μειωθούν αλλά θα αυξηθούν για όλους, αποφασίζει με πολύ ευκολία την μείωση κατά ποσοστό 30% της σύνταξης όσων συνταξιούχων εργάζονται. Προφανώς θεωρεί ότι τα εισοδήματα από την εργασία τους είναι πολλαπλάσια του ύψους της μείωσης που επαπειλείται από το νομοσχέδιο και θέλει να εισπράξει και από αυτά, πέραν των φόρων και εισφορών που αναλογούν και ήδη καταβάλλονται από τους εργαζομένους μετά την συνταξιοδότησή τους. Παραβλέπει όμως ότι οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι, ως επί το πλείστον, προσπαθούν να καλύψουν με την εργασία τους τις τεράστιες μειώσεις στις αποδοχές τους που επήλθαν με τα μνημόνια, ενώ παράλληλα καταβάλλουν αδιαμαρτύρητα τις εισφορές που αναλογούν στους εργαζομένους δηλαδή διπλή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (μία ως συνταξιούχος και μία ως εργαζόμενος) και επιπλέον εισφορά για σύνταξη, χωρίς τελικά η μελλοντική σύνταξη να είναι ανάλογη των (διπλών) εισφορών που έχει καταβάλει.. Έτσι εάν μειωθεί μία μέση σύνταξη κατά 400,00 ευρώ περίπου και στην μείωση αυτή προστεθούν και οι ελάχιστες εισφορές προς τον ΕΦΚΑ το ελάχιστο 200,00 ευρώ, διερωτώμαι πόσα χρήματα (καθαρά) θα πρέπει να εισπράττει αυτός ώστε να αξίζει να κοπιάζει εργαζόμενος και παράλληλα να συνεισφέρει στα ασφαλιστικά ταμεία, στο Δημόσιο και ενδεχομένως να απασχολεί και προσωπικό, δηλαδή να διατηρεί θέσεις εργασία. Παραβλέπει όμως ο κ. Υπουργός το γεγονός ότι με το άρθρο 1 εδάφιο α’ του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών (Ε.Σ.Δ.Α.), θεσπίζεται ο γενικός και απόλυτος κανόνας σύμφωνα με τον οποίο κατοχυρώνεται ο σεβασμός της περιουσίας του ατό¬μου, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται όχι μόνο τα εμπράγματα δι¬καιώματα αλλά και τα δικαιώματα «περιουσιακής φύσεως» και μεταξύ των άλλων οι απαιτήσεις για σύνταξη και κοινωνικοασφα¬λιστικές εν γένει παροχές (αποφάσεις Ε.Δ,Δ.Α. Αζίνας κατά Κυπριακής Δημοκρατίας της 20-6-2002, Ολομ. Ελ. Συν. 984, 502, 26/2010, 1347, 44/2009, 2442, 1623/2008, 1944/2005, II Τμήμα 2072, 1252, 395/2009, 2479, 1989, 1850/2008, 574/2007, 2870, 2747/2006 κ.ά.). Κατ’ ακολουθία των παραπάνω η μείωση του 30% της συντάξεως για τους εργαζομένους συνταξιούχους στρατιωτικούς, υγειονομικούς, οικονομικούς. νομικούς κλπ θα πρέπει να απαλειφθεί πλήρως, όταν μάλιστα ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς δεν είχε υποστεί περικοπές υπό την ισχύ του νόμου Κατρούγκαλου.

  • 29 Ιανουαρίου 2020, 13:44 | βασιλης π.

    να υπαρχει η δυνατοτητα σε ολους τους συνταξιουχους (και οχι μονο του ογα) να ασκουν αγροτικη δραστηριοτητα (χωραφια, μελισσια, ζωα) διοτι τα πιο πολλα ειναι απο κληρονομια.
    ειναι δικαιο και πρεπει να γινει

  • 29 Ιανουαρίου 2020, 13:44 | βασιλης π.

    να υπαρχει η δυνατοτητα σε ολους τους συνταξιουχους (και οχι μονο του ογα) να ασκουν αγροτικη δραστηριοτητα (χωραφια, μελισσια, ζωα) διοτι τα πιο πολλα ειναι απο κληρονομια.
    ειναι δικαιο και πρεπει να γινει

  • 29 Ιανουαρίου 2020, 12:27 | Κ Εμμανουήλ

    Κύριε Υπουργέ,
    Οι πολύτεκνοι χρειάζονται τη συνεχή και αδιάκοπη στήριξη της Πολιτείας όπως άλλωστε ορίζει και το Σύνταγμα. Παρακαλώ να εξαιρεθούν και οι συνταξιούχοι πολύτεκνοι από την περικοπή των συντάξεων όταν εργάζονται στο δημόσιο (ανεξαρτήτως ηλικίας).
    (αρθρο 27 παράγραφος 4ζ να προστεθούν και οι πολύτεκνοι στις εξεραίσεις).
    Δεν αρκεί το επίδομα γέννας (καλό είναι) για την επίλυση του δημογραφικού προβλήματος. Χρειάζονται μέτρα μόνιμα για την έμπρακτη στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών που τα τελευταία χρόνια λιδορήθηκαν και πέρασαν όλες τις δυσκολίες μόνοι τους.