Άρθρο 62 Σώμα εκλεκτόρων

 

Ο Πρύτανης και οι Αντιπρυτάνεις εκλέγονται από ειδικό σώμα εκλεκτόρων το οποίο απαρτίζεται από το σύνολο των καθηγητών πρώτης βαθμίδας, των αναπληρωτών καθηγητών, των επίκουρων καθηγητών, μόνιμων και επί θητεία, καθώς και των υπηρετούντων λεκτόρων του Α.Ε.Ι. Στο εκλεκτορικό σώμα έχουν δικαίωμα συμμετοχής και όσοι εκ των ανωτέρω απουσιάζουν από τη θέση τους, ανεξαρτήτως του λόγου απουσίας, εφόσον η απουσία δεν συνεπάγεται την αναστολή ή την απαγόρευση άσκησης των καθηκόντων τους.

  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ, ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Σ.Ε.ΔΙ.Π-Α.Π.Θ)

    Το Υπουργείο Παιδείας, εν μέσω πανδημίας και μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, επέλεξε να φέρει προς ψήφιση νομοσχέδιο το οποίο επηρεάζει σημαντικές πτυχές τόσο της τριτοβάθμιας, όσο και της δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όσον αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το προς διαβούλευση σχέδιο νόμου κινείται στη λογική της εμπορευματοποίησης αλλά και της περαιτέρω συρρίκνωσης της κρατικής χρηματοδότησης προς το Πανεπιστήμιο, και ταυτόχρονα επιβάλλει τον «απο-δημοκρατισμό» του, απαξιώνοντας όλους τους κλάδους εργαζομένων εκτός του ΔΕΠ.

    Ο Σ.Ε.ΔΙ.Π-Α.Π.Θ τονίζει/υπενθυμίζει ότι το Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό ανήκει στο διδακτικό δυναμικό των Πανεπιστημίων και διαχρονικά στηρίζει το εκπαιδευτικό, εργαστηριακό και ερευνητικό έργο των Ιδρυμάτων. Τα μέλη Ε.ΔΙ.Π. αποτελούν ακαδημαϊκό προσωπικό, η συντριπτική πλειοψηφία του οποίου διαθέτει υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα (διδακτορικό, μεταδιδακτορική έρευνα, δημοσιεύσεις κ.λ.π), έχει αυτοδύναμο διδακτικό και ερευνητικό έργο και συμμετέχει σε επιτροπές και στα συλλογικά όργανα των Ιδρυμάτων.

    Η υποβολή προς διαβούλευση του σχεδίου νόμου εν μέσω καραντίνας λόγω κορωνοϊού, γίνεται σε μια περίοδο κατά την οποία το δημόσιο Πανεπιστήμιο δοκιμάζεται. Όμως με την άμεση ανταπόκριση όλων των κλάδων εργαζομένων του (ΔΕΠ, Ε.ΔΙ.Π, Ε.Ε.Π, Ε.ΤΕ.Π, Δ.Υ.) καταφέρνει να ανταποκριθεί με επιτυχία στην έκτακτη κατάσταση που προέκυψε και να στηρίξει για ακόμα μία φορά, μετά και την οικονομική κρίση, έμπρακτα την κοινωνία, παρά τις συστηματικές μειώσεις χρηματοδότησης και τη μείωση του προσωπικού.

    Το Πανεπιστήμιο για να έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει δυναμικά μπροστά, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αξιοποίηση της δημιουργικής δύναμης ΟΛΩΝ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΚΑΙ Η ΙΣΟΤΙΜΗ αντιμετώπισή τους σε ό,τι αφορά την εκλογή των αρχών των Ιδρυμάτων και τη συμμετοχή στα συλλογικά διοικητικά όργανα.

    Όπως έχει διατυπωθεί και από την ΠΟΣΕΕΔΙΠ-ΑΕΙ, ζητούμε αντικατάσταση του άρθρου 62, ως εξής:
    « Ο Πρύτανης και οι Αντιπρυτάνεις εκλέγονται από ειδικό σώμα εκλεκτόρων το οποίο απαρτίζεται από το σύνολο των καθηγητών πρώτης βαθμίδας, των αναπληρωτών καθηγητών, των επίκουρων καθηγητών, μόνιμων και επί θητεία, των υπηρετούντων λεκτόρων του Α.Ε.Ι, ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. Ε.Τ.Ε.Π., ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ, ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ. Στο εκλεκτορικό σώμα έχουν δικαίωμα συμμετοχής και όσοι εκ των ανωτέρω απουσιάζουν από τη θέση τους, ανεξαρτήτως του λόγου απουσίας, εφόσον η απουσία δεν συνεπάγεται την αναστολή ή την απαγόρευση άσκησης των καθηκόντων τους. »

    Ουδέποτε μέχρι σήμερα, από το 1982 (ν.1268/82), είχαμε αποκλειστεί από την ανάδειξη των Αρχών Διοίκησης της Ιδρυμάτων, πλην μίας εξαίρεσης το 2011 (ν.4009/2011).

  • 5 Μαΐου 2020, 13:33 | Κυριακή Κουρούνη

    Σύμφωνα με το προτεινόμενο άρθρο 62 μόνο τα μέλη ΔΕΠ επιτρέπεται να ψηφίζουν για την ανάδειξη Πρυτάνεων και Αντιπρυτάνεων, ενώ σήμερα ισχύει ο Ν.4485/2017 (άρθρο 15, παράγραφος 3), που προβλέπει και δεύτερη ομάδα εκλεκτόρων, πέραν των ΔΕΠ, στην εκλογή Πρύτανη και Αντιπρυτάνεων, η οποία απαρτίζεται από το σύνολο των μελών ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και διοικητικών υπαλλήλων των ιδρυμάτων.
    Δεν υπάρχει καμία αιτιολόγηση στην Αιτιολογική Έκθεση για αυτόν τον αποκλεισμό. Πώς τεκμηριώνεται ο αποκλεισμός των υπόλοιπων κατηγοριών; Υπάρχει κάποιο πρόβλημα που καθιστά αναγκαία μια τέτοια διάταξη, και μάλιστα, εν καιρώ πανδημίας;
    Οι Πρυτάνεις και οι Αντιπρυτάνεις αποτελούν αιρετές διοικητικές θέσεις και καλούνται να διοικήσουν όλους τους εργαζόμενους στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, όχι μόνο τα μέλη Δ.Ε.Π. και επιτελούν κυρίως διοικητικό έργο. Σε αυτό το σχήμα, με ποιο σκεπτικό μόνο τα μέλη ΔΕΠ μπορούν να κρίνουν ποια άτομα θα ωφελήσουν περισσότερο το πανεπιστήμιο, αλλά όχι το Λοιπό Προσωπικό και οι Διοικητικοί;
    Όλοι/ες «ανήκουμε» στο πανεπιστήμιο και συνεισφέρουμε στην καλύτερη λειτουργία του ο καθένας/η καθεμία από συγκεκριμένη θέση. Ό,τι συμβαίνει σε αυτό αφορά όλ@ς μας. Είναι αξιοπερίεργο να θεωρείται, πχ. σχετικά με τον κλάδο ΕΕΠ, από τη μια πλευρά ότι ανήκουμε στο διδακτικό προσωπικό και μας ζητούνται οι δημοσιεύσεις και τα έργα μας για την εκάστοτε αξιολόγηση τμημάτων και την κατάταξη των ιδρυμάτων, αλλά, από την άλλη πλευρά, ότι δεν ανήκουμε τόσο ώστε να έχουμε δικαίωμα να συμμετέχουμε στο σώμα εκλεκτόρων.
    Η πιο δίκαιη και δημοκρατική λύση είναι αυτή που έχει ήδη προταθεί στην παρούσα διαβούλευση: απόσυρση του άρθρου 62 και αντικατάσταση με το εξής:
    «Ο Πρύτανης και οι Αντιπρυτάνεις εκλέγονται από ειδικό σώμα εκλεκτόρων το οποίο απαρτίζεται από το σύνολο των καθηγητών πρώτης βαθμίδας, των αναπληρωτών καθηγητών, των επίκουρων καθηγητών, μόνιμων και επί θητεία, και των υπηρετούντων λεκτόρων του Α.Ε.Ι., καθώς επίσης των μελών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π., Ε.Τ.Ε.Π., και των Διοικητικών Υπαλλήλων του κάθε Ιδρύματος. Στο εκλεκτορικό σώμα έχουν δικαίωμα συμμετοχής και όσοι εκ των ανωτέρω απουσιάζουν από τη θέση τους, ανεξαρτήτως του λόγου απουσίας, εφόσον η απουσία δεν συνεπάγεται την αναστολή ή την απαγόρευση άσκησης των καθηκόντων τους.»

  • 5 Μαΐου 2020, 12:33 | ΚΣ ΜΕΛΟΣ ΕΔΙΠ ΕΚΠΑ

    Τα μέλη ΕΔιΠ και ΕΕΠ αποτελούμε οργανικό κομμάτι της ακαδημαϊκής κοινότητας, στοιχείο που αποδεικνύουμε καθημερινά με το διδακτικό, επιστημονικό και ερευνητικό μας έργο. Στηρίζουμε μαζί με το ΔΕΠ, καθώς και τις άλλες κατηγορίες εργαζομένων (ΕΤΕΠ, Δ.Υ.), τη λειτουργία της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης διαχρονικά, αλλά και κατά την πρόσφατη οικονομική και την τρέχουσα υγειονομική κρίση της χώρας μας, ξεπερνώντας συχνά τις συμβατικές υποχρεώσεις μας. Εν τούτοις, το υπουργείο προφανώς μας θεωρεί ανύπαρκτους και, παραβλέποντας πλήρως το έργο και την προσφορά μας, θεωρεί σκόπιμο να μας αφαιρέσει το δικαίωμα συμμετοχής στην εκλογή των φυσικών προϊσταμένων μας (Πρύτανη και Αντιπρυτάνεων). Ο αποκλεισμός αυτών των συνιστωσών διδακτικού προσωπικού, καθώς και των άλλων κατηγοριών εργαζομένων των ΑΕΙ από τις εκλογικές διαδικασίες αφενός καταφέρει ακόμα ένα πλήγμα στη δημοκρατική λειτουργία των ΑΕΙ, αφετέρου δε συνάδει με την ευρωπαϊκή παράδοση που θέλει όλα τα μέλη της κοινότητας να συμμετέχουν στην εκλογή των αρχών διοίκησης.

    Ζητούμε αντικατάσταση του άρθρου 62, ως εξής:
    « Ο Πρύτανης και οι Αντιπρυτάνεις εκλέγονται από ειδικό σώμα εκλεκτόρων το οποίο απαρτίζεται από το σύνολο των καθηγητών πρώτης βαθμίδας, των αναπληρωτών καθηγητών, των επίκουρων καθηγητών, μόνιμων και επί θητεία, των υπηρετούντων λεκτόρων του Α.Ε.Ι, ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. Ε.Τ.Ε.Π., ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ, ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ. Στο εκλεκτορικό σώμα έχουν δικαίωμα συμμετοχής και όσοι εκ των ανωτέρω απουσιάζουν από τη θέση τους, ανεξαρτήτως του λόγου απουσίας, εφόσον η απουσία δεν συνεπάγεται την αναστολή ή την απαγόρευση άσκησης των καθηκόντων τους. »

    Άλλωστε, από το 1982 (ν.1268/82) μέχρι σήμερα, ουδέποτε είχαμε αποκλειστεί από την ανάδειξη των Αρχών Διοίκησης της Ιδρυμάτων, πλην μίας εξαίρεσης το 2011 (ν.4009/2011).

  • 5 Μαΐου 2020, 12:30 | Μπέης Κωνσταντίνος

    Αξιότιμη κα. Υπουργέ,

    Δεν νομίζω να υπάρχει σε άλλη χώρα και σε τόσο μεγάλη έκταση ο θεσμός των ΕΕΠ και ΕΔΙΠ. Επιστήμονες καθηλωμένοι χωρίς καμία εξέλιξη σε ένα χώρο (Πανεπιστήμια) όπου η εξέλιξη και η αριστεία είναι κανόνας και ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ. Επιστήμονες, οι περισσότεροι με πλουσιότατα βιογραφικά, με ακαδημαϊκά προσόντα, με διδακτική εμπειρία, κ.λπ. όπου λογικά από αυτήν την δεξαμενή θα έπρεπε να αντλείται ένα μέρος για εξέλιξη σε μέλη ΔΕΠ, όπως προτείνουμε εδώ και πολύ καιρό, αλλά ακόμη δεν έγινε πράξη.
    Εκτός από την εξέλιξη σε μέλη ΔΕΠ -που δεν νομοθετεί το Υπουργείο για δεκαετίες-, θα έπρεπε τα μέλη ΕΕΠ και ΕΔΙΠ όχι απλώς να εκπροσωπούνται με ένα μέλος στους Τομείς και τις Γενικές Συνελεύσεις των Τμημάτων, αλλά να συμμετέχουν ισότιμα, όπως και τα μέλη ΔΕΠ. Π.χ. στον Τομέα μου ανήκουν 15 μέλη ΔΕΠ που συμμετέχουν όλοι/ες και 24 μέλη ΕΕΠ που εκπροσωπούνται από έναν!!!
    Ερωτήματα που χρήζουν απάντησης από το Υπουργείο: ποιός σοβαρός λόγος ή επιχείρημα υπάρχει ώστε τα μην συμμετέχουμε στις Συνελεύσεις; ποιός σοβαρός λόγος ή επιχείρημα υπάρχει ώστε τα μην εξελισσόμαστε σε ΔΕΠ; (φυσικά με όρους και προϋποθέσεις, όπως προτείνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία των ΕΕΠ).

    Αντί να διευθετηθούν τα παραπάνω αυτονόητα, με έκπληξη και λύπη βλέπουμε να υποβαθμίζεται ακόμη περισσότερο η παρουσία μας στα Πανεπιστήμια με τον αποκλεισμό μας από τις εκλογές του Πρύτανη.
    Ερωτήματα που χρήζουν απάντησης από το Υπουργείο: ήταν λάθος που για πολλά χρόνια ψηφίζαμε τον Πρύτανη; τι θα αλλάξει προς το καλύτερο για το Πανεπιστήμιο με τον αποκλεισμό μας;

    Με την ευχή να εισακουσθούν οι λογικές προτάσεις που συμβάλλουν στην ποιοτική αναβάθμιση των Πανεπιστημίων,
    Dr. Κωνσταντίνος Μπέης (ΕΕΠ, ΤΕΦΑΑ – ΑΠΘ)

  • 5 Μαΐου 2020, 12:14 | Κωνσταντίνος Γκίζης

    Το Πανεπιστήμιο δεν αποτελείται μόνο από τα μέλη ΔΕΠ – αποτελείται και από τα μέλη ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, το διοικητικό προσωπικό και φυσικά τους φοιτητές. Η συνεργασία όλων εκείνων είναι που δίνει σε αυτό ζωή και του επιτρέπει να εκπληρώνει τους στόχους και το όραμά του. Παράλληλα η λειτουργεία και οι αποφάσεις των Πρυτανικών αρχών είναι πολυδιάστατες και επηρεάζουν την λειτουργία του Πανεπιστημίου συνολικά, και όλους εκείνους που το αποτελούν. Έτσι η αξιολόγηση των υποψηφίων από εκλεκτορικό σώμα αποτελούμενο από μέλη με διαφορετικό υπόβαθρο και οπτική, το οποίο ανήκει στις διαφορετικές ομάδες πού προαναφέρθηκαν, μόνο ωφέλιμη μπορεί να είναι.

    Ως εκ τούτου καλώ το Υπουργείο Παιδείας να τροποποιήσει την εν λόγω διάταξη ώστε να εκπροσωπούνται εκτός από τα μέλη ΔΕΠ και τα μέλη ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, οι διοικητικοί υπάλληλοι και οι φοιτητές. Επίσης στα πλαίσια του δημοσίου διαλόγου καλώ τους αρμόδιους να εξηγήσουν το σκεπτικό του προτεινόμενου άρθρου και συγκεκριμένα της συμμετοχής μόνο των μελών ΔΕΠ, καθώς η αιτιολογική έκθεση δεν είναι ιδιαίτερα κατατοπιστική.

    Κωνσταντίνος Γκίζης,

    Φοιτητής του Πανεπιστημίου Κρήτης

  • 5 Μαΐου 2020, 12:04 | Πανελλήνιος Σύλλογος ΕΔΙΠ-ΑΕΙ με έδρα το ΕΚΠΑ

    Tο παρόν σχέδιο νόμου το οποίο υποβλήθηκε προς διαβούλευση εν μέσω καραντίνας λόγω κορωνοϊού, προσβάλλει τη δημοκρατική λειτουργία του δημόσιου Πανεπιστημίου καθώς αποκλείει όλους τους κλάδους εργαζομένων, πλην αυτού των μελών ΔΕΠ, από την άσκηση του δικαιώματος συμμετοχής στην εκλογή του Πρύτανη και των Αντιπρυτάνεων.
    Συγκεκριμένα, με την προτεινόμενη διατύπωση του άρθρου 62, το υπουργείο δείχνει να αγνοεί τόσο το κομβικής σημασίας έργο που επιτελεί κάθε ένας από τους κλάδους ΕΔΙΠ, ΕΕΠ, ΕΤΕΠ και Διοικητικών, ξεχωριστά, στην εύρυθμη λειτουργία και πολύπλευρη ανάπτυξη του Πανεπιστημίου όσο και το γεγονός ότι όλοι εμείς οι «αποκλειόμενοι» εργαζόμενοι επηρεαζόμαστε άμεσα από τις αποφάσεις των διοικητικών Προϊσταμένων μας, Πρύτανη, Αντιπρυτάνεων και λοιπών διοικητικών αρχών/οργάνων του Πανεπιστημίου.

    Ειδικότερα τα μέλη ΕΔΙΠ μέσα από τη συνεχή προσφορά επιστημονικού διδακτικού και ερευνητικού έργου υψηλής ποιότητας και διεκδικώντας δικαίωμα ισότιμης ψήφου σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες για τα όργανα διοίκησης, στοχεύουμε στη συν-διαμόρφωση -μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους κλάδους και το ΥΠΑΙΘ- ενός ποιοτικά αναβαθμισμένου και δημοκρατικού πλαισίου λειτουργίας της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Άλλωστε, από το 1982 (ν.1268/82) μέχρι σήμερα, ουδέποτε είχαμε αποκλειστεί από την ανάδειξη των Αρχών Διοίκησης της Ιδρυμάτων, πλην μίας εξαίρεσης το 2011 (ν.4009/2011).

    Για όλα τα παραπάνω ζητούμε έναρξη διαλόγου με την ηγεσία του ΥΠΑΙΘ και άμεση αντικατάσταση του άρθρου 62, ως εξής:
    « Ο Πρύτανης και οι Αντιπρυτάνεις εκλέγονται από ειδικό σώμα εκλεκτόρων το οποίο απαρτίζεται από το σύνολο των καθηγητών πρώτης βαθμίδας, των αναπληρωτών καθηγητών, των επίκουρων καθηγητών, μόνιμων και επί θητεία, των υπηρετούντων λεκτόρων του Α.Ε.Ι, ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. Ε.Τ.Ε.Π., ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ, ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ. Στο εκλεκτορικό σώμα έχουν δικαίωμα συμμετοχής και όσοι εκ των ανωτέρω απουσιάζουν από τη θέση τους, ανεξαρτήτως του λόγου απουσίας, εφόσον η απουσία δεν συνεπάγεται την αναστολή ή την απαγόρευση άσκησης των καθηκόντων τους.»

    Τα μέλη του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου ΕΔΙΠ-ΑΕΙ,

    Ελένη Λουτράρη
    Λάμπρος Αραχωβίτης
    Αριστοτέλης Γκιόλμας
    Σταμάτης Πουλακιδάκος
    Κωνσταντίνα Στεφανίδου
    Ανδρέας Μορές
    Νίκος Μύρτου

  • 5 Μαΐου 2020, 11:37 | Δρ. Εμ. Κ.

    Η δυνατότητα αξιολόγησης και εξέλιξης ατόμων με αυξημένα προσόντα και χρόνια προσφορά στον τομέα της εκπαίδευσης είναι πολύ μεγάλης σημασίας. Μέλη ΕΔΙΠ με διδακτορικό «χρησιμοποιούνται» στο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο των ΑΕΙ πολλά χρόνια και πολλοί από αυτούς εξυπηρετούν τα τμήματα με αυτοδύναμη διδασκαλία. Η μη δυνατότητα ουσιαστικής αναγνώρισης του έργου τους και εξέλιξή τους μειώνει την πολύτιμη προσφορά τους. Στον ίδιο κλάδο βρίσκουμε ανθρώπους που απασχολούνται ελάχιστα, διδάσκοντας μόνο φροντιστηριακά ή εργαστηριακά μαθήματα 1-2 φορές την εβδομάδα και έχουν τις ίδιες απολαβές και δικαιώματα με όσους διδάσκουν αυτοδύναμα μαθήματα (ανάλογα σε αριθμό με τα μέλη ΔΕΠ), ενώ ταυτόχρονα συμμετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα και σε μερικές περιπτώσεις τελούν ακόμη και διοικητικό έργο. Νομίζω πως ήρθε η ώρα να δοθεί και σε αυτούς τους ανθρώπους να κριθούν και να μπορέσουν να εξελιχθούν, ώστε να συνεχίσουν να έχουν το κίνητρο να προσφέρουν.

  • 5 Μαΐου 2020, 11:36 | Μέλη ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ Ιονίου Πανεπιστημίου

    Τα μέλη ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ αποτελούμε οργανικό και αναπόσπαστο τμήμα της ακαδημαϊκής κοινότητας, που με τη συνεχή παρουσία και την καθημερινή και απρόσκοπτη εργασία μας στηρίζουμε το διδακτικό, επιστημονικό και ερευνητικό έργο του Πανεπιστημίου μας. Μαζί και σε απόλυτη συνεργασία με τα μέλη ΔΕΠ, καθώς και τις άλλες κατηγορίες εργαζομένων (Διοικητικό Προσωπικό) υλοποιούμε την επιτυχή λειτουργία της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης διαχρονικά, αλλά και κατά την πρόσφατη οικονομική και την τρέχουσα υγειονομική κρίση της χώρας μας, ξεπερνώντας συχνά τις συμβατικές υποχρεώσεις μας. Κάθε κατηγορία πανεπιστημιακού προσωπικού (ΔΕΠ, ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, Διοικητικοί υπάλληλοι) έχει τον ιδιαίτερο ρόλο της και την ξεχωριστή συμβολή της και συνεπώς είναι άκρως απαραίτητη για την εύρυθμη, ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του πανεπιστημίου μας. Ο αποκλεισμός αυτών των συνιστωσών διδακτικού προσωπικού (ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ), καθώς και του Διοικητικού Προσωπικού των ΑΕΙ από τις εκλογικές διαδικασίες αφενός αντιβαίνει στην έννοια της δημοκρατικής λειτουργίας των ΑΕΙ, αφετέρου υποτιμά την οφειλόμενη συμμετοχή τους στις διαδικασίες των Οργάνων Διοίκησης και δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή πρακτική και τακτική που θέλει όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να συμμετέχουν στην εκλογή των αρχών διοίκησης. Άλλωστε, από το 1982 (ν.1268/82) μέχρι σήμερα, ουδέποτε είχαμε αποκλειστεί από την ανάδειξη των Οργάνων Διοίκησης των Ιδρυμάτων, πλην μίας μερικής εξαίρεσης το 2011 (ν.4009/2011).
    Κατανοώντας την πολυπλοκότητα της υφιστάμενης κατάστασης στο σύνολο των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, καθώς και στο πλαίσιο της ενίσχυσης του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (όπως αυτό ορθά υποστηρίζεται στην πλειονότητα των άρθρων), ζητούμε να συμμετέχουμε σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες των Ιδρυμάτων μας καθολικά και ισότιμα ως δημόσιοι λειτουργοί και στελέχη, σύμφωνα με το Σύνταγμα.
    Σύμφωνα με τα παραπάνω ζητούμε:

    Την αντικατάσταση του άρθρου 62, ως εξής:
    Ο Πρύτανης και οι Αντιπρυτάνεις εκλέγονται από ειδικό σώμα εκλεκτόρων το οποίο απαρτίζεται από το σύνολο των καθηγητών πρώτης βαθμίδας, των αναπληρωτών καθηγητών, των επίκουρων καθηγητών, μόνιμων και επί θητεία, των υπηρετούντων λεκτόρων του Α.Ε.Ι, των μελών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. Ε.Τ.Ε.Π., καθώς και των Διοικητικών Υπαλλήλων, του κάθε Ιδρύματος. Στο εκλεκτορικό σώμα έχουν δικαίωμα συμμετοχής και όσοι εκ των ανωτέρω απουσιάζουν από τη θέση τους, ανεξαρτήτως του λόγου απουσίας, εφόσον η απουσία δεν συνεπάγεται την αναστολή ή την απαγόρευση άσκησης των καθηκόντων τους.

    Να διορθωθεί το τελευταίο εδάφιο των άρθρων 91 και 92 ως εξής:
    «Εάν υπάρχει ένας μόνο υποψήφιος, αυτός εκλέγεται αν συγκεντρώσει τουλάχιστον το ένα τρίτο (1/3) των έγκυρων ψήφων του Σώματος των Εκλεκτόρων».

    Να προστεθεί στο άρθρο 91 η ακόλουθη παράγραφος:
    Το σώμα των εκλεκτόρων για την εκλογή Κοσμήτορα, Προέδρου και Αναπληρωτή Προέδρου Τμήματος, απαρτίζεται από το σύνολο των καθηγητών πρώτης βαθμίδας, των αναπληρωτών καθηγητών, των επίκουρων καθηγητών, μόνιμων και επί θητεία, των υπηρετούντων λεκτόρων του Α.Ε.Ι, των μελών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. Ε.Τ.Ε.Π. της αντίστοιχης Σχολής του κάθε Ιδρύματος.

    Να προστεθεί στο άρθρο 92 η ακόλουθη παράγραφος
    Το σώμα των εκλεκτόρων για την εκλογή Κοσμήτορα, Προέδρου και Αναπληρωτή Προέδρου Τμήματος, απαρτίζεται από το σύνολο των καθηγητών πρώτης βαθμίδας, των αναπληρωτών καθηγητών, των επίκουρων καθηγητών, μόνιμων και επί θητεία, των υπηρετούντων λεκτόρων του Α.Ε.Ι, των μελών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. Ε.Τ.Ε.Π. του αντίστοιχου Τμήματος του κάθε Ιδρύματος.

  • 5 Μαΐου 2020, 11:20 | ΕΔΙΠ Δρ.

    Κυρία Κεραμέως είμαι ΕΔΙΠ Δρ. και υπηρετώ στο Πανεπιστήμιο με περισσή αφοσίωση και χαρά για πάνω από 15 έτη. Όπως οι περισσότεροι ΕΔΙΠ Δρ. έχω πολυάριθμες διεθνείς δημοσιεύσεις και διακρίσεις, μεγάλη προϋπηρεσία στη διδασκαλία και σε ερευνητικά προγράμματα. Στάθηκα και εγώ παρούσα σε όλες τις περιστάσεις και σε όλες τις ανάγκες που προέκυψαν έως τώρα.
    Όλο αυτό το χρόνο που έχω αφιερώσει σε ακαδημαϊκές δραστηριότητες, που ήταν πέρα από τις τυπικές υποχρεώσεις μου ως ΕΔΙΠ, άραγε θα αποκτήσουν ποτέ κάποιο αντίκρισμα; Άξιζε τον κόπο όλη αυτή η προσπάθεια;

    Περίμενα ότι η αριστεία και η προσπάθεια επρόκειτο να ανταμειφθεί. Για την περίπτωση των ΕΔΙΠ Δρ. περίμενα το δικαίωμα στην εξέλιξη μετά από κρίση σε μία θέση ΔΕΠ. Βλέπω ότι συμβαίνει ακριβώς το ανάποδο. Όχι μόνο δεν δίνεται κανένα δικαίωμα εξέλιξης αλλά μου αφαιρείται και ένα ύψιστο δημοκρατικό δικαίωμα που είχα ήδη – αυτό της ψήφου.

    Σε έναν παραλληλισμό φανταστείτε λοιπών μια μέρα να αφαιρούνταν το δικαίωμα ψήφου από τις γυναίκες – μια ομάδα που είναι συνεχώς επιβαρυμένη περισσότερο και που δουλεύει αγόγγυστα δίχως να έχει πάντοτε προοπτικές.

    Κυρία Κεραμέως δεν θέλω να πιστεύω ότι δεν βλέπετε εδώ την πολλαπλή αδικία.

  • 5 Μαΐου 2020, 10:34 | Γιάννης Π. ΔΕΠ ΑΕΙ

    Πιστεύω ότι θα πρέπει να δοθεί στο παρόν νομοσχέδιο το δικαίωμα της εξέλιξης στους Δρ ΕΔΙΠ και ΕΕΠ με σχετική διάταξη που θα προβλέπει οι ενδιαφερόμενοι Δρ ΕΔΙΠ και ΕΕΠ να μπορούν να υποβάλλουν αίτημα εξέλιξης στη βαθμίδα του επί θητεία Επίκουρου Καθηγητή σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

  • 5 Μαΐου 2020, 10:28 | Κυριάκος ΔΕΠ

    Ναι στην αξιολόγηση των Δρ ΕΔΙΠ με διαδικασία όπως και στις εξελίξεις των ΔΕΠ για την βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή με θητεία.

  • 5 Μαΐου 2020, 10:24 | Μέλος ΔΕΠ περιφερειακού Πανεπιστημίου

    Νομίζω ότι μια δίκαιη λύση για τους Δρ ΕΔΙΠ και ΕΕΠ είναι η ακόλουθη: Αξιολόγηση των μελών ΕΔΙΠ με 11μελές εκλεκτορικό (όπως και στις εξελίξεις των ΔΕΠ) και εφόσον υπάρχει θετική αξιολόγηση και αν όντως διαθέτουν τεκμηριωμένα προσόντα να γίνουν επίκουροι καθηγητές με θητεία.

  • 5 Μαΐου 2020, 10:21 | Πρωτοβουλία Δρ ΕΔΙΠ

    Η Πρωτοβουλία Δρ ΕΔΙΠ είναι ένας μεγάλος αριθμός Δρ ΕΔΙΠ από πανεπιστήμια της Ελλάδας οι οποίοι διεκδικούν εδώ και τρία χρόνια το δημοκρατικό τους δικαίωμα για την εξέλιξή τους με αξιολόγηση στη βαθμίδα του Λέκτορα με δυνατότητα περαιτέρω εξέλιξης στις βαθμίδες ΔΕΠ όπως προβλέπει ο νόμος για την εξέλιξη των ΔΕΠ.
    Παρακάτω παραθέτουμε την πρότασή μας για κατάθεση σχετικής τροπολογίας από το υπουργείο παιδείας στο τρέχον νομοσχέδιο.

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ
    Η διαδικασία μονιμοποίησης των Λεκτόρων που υπέβαλαν αίτηση μετά τη δημοσίευση του ν. 4386/2016 (Α΄ 83) και πριν την έναρξη εφαρμογής του ν. 4405/2016 (Α΄ 129) ολοκληρώνεται σύμφωνα με τις ισχύουσες κατά τη δημοσίευση του ν. 4386/2016 (Α΄ 83) διατάξεις. Σε περίπτωση μονιμοποίησής τους δύνανται να υποβάλλουν αίτηση εξέλιξης στη βαθμίδα του επί θητεία Επίκουρου Καθηγητή σύμφωνα με τις ισχύουσες κατά το χρόνο της αίτησης διατάξεις.
    Τα μέλη Ε.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. των Α.Ε.Ι. έχουν δικαίωμα να ζητήσουν την ένταξή τους σε μόνιμη προσωποπαγή θέση Λέκτορα, μετά από κρίση, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις εφόσον: (α) υπηρετούν τουλάχιστον στη β΄ βαθμίδα της αντίστοιχης κατηγορίας τους σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις και (β) έχουν σωρευτικώς:
    α) διδακτορικό δίπλωμα με γνωστικό αντικείμενο ίδιο ή συναφές με γνωστικό αντικείμενο που θεραπεύει το Τμήμα ένταξης,
    β) δημοσιευμένο έργο σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια, σχετικό με τα αντικείμενα αυτά και
    γ) μετά τη λήψη του διδακτορικού διπλώματος αποδεδειγμένα επιτελέσει για τουλάχιστον δύο (2) ακαδημαϊκά έτη σε ελληνικό ΑΕΙ ή ομοταγές Ίδρυμα της αλλοδαπής σχετικό με τα αντικείμενα της περίπτωσης Α΄ επιστημονικό/ εφαρμοσμένο/ ερευνητικό έργο και συγκεκριμένα έχουν εκπαιδευτική εμπειρία ή εμπειρία σε εργαστηριακό – εφαρμοσμένο – διδακτικό έργο ή αναγνωρισμένο επαγγελματικό/ερευνητικό έργο σε σχετικό επιστημονικό πεδίο ή έχουν τουλάχιστον διετή σχετική εργασία σε ερευνητικά κέντρα της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή συνδυασμό των ανωτέρω.
    Τα παραπάνω αποτελούν τα προσόντα που προβλέπονται στην παράγραφο. 4 του άρθρου 20 του Ν. 4452/2017 (ΦΕΚ 17/Α/15-2-2017) όπως αυτή αντικατέστησε την παράγραφο 7 του άρθρου 33 του ν. 4386/2016 (Α΄ 83) για την μετάταξη εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε θέσεις ΕΕΠ και ΕΔΙΠ των ελληνικών Πανεπιστημίων και είναι διευρυμένα των προσόντων εκλογής στη βαθμίδα του Λέκτορα σύμφωνα με το άρθρο 14 του ν. 1268/1982 (Α΄ 87), όπως αυτό ίσχυε κατά τη δημοσίευση του ν. 4009/2011 (Α΄ 195).
    Για την ανωτέρω ένταξη απαιτείται:
    α. Αίτηση των υποψηφίων στη γραμματεία του οικείου ή άλλου Τμήματος με συναφές γνωστικό αντικείμενο, του οικείου ή άλλου Α.Ε.Ι..
    β. Απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος του οικείου ΑΕΙ, ύστερα από σχετική εισήγηση τριμελούς επιτροπής, τα μέλη της οποίας έχουν συναφές προς τη θέση γνωστικό αντικείμενο.
    Η διαδικασία κρίσης ολοκληρώνεται εντός εξαμήνου από την ημερομηνία της αίτησης. Σε περίπτωση θετικής κρίσης το υπηρεσιακό τους καθεστώς και οι δυνατότητες περαιτέρω εξέλιξης των ενταχθέντων καθορίζονται από τα ισχύοντα για τους υπηρετούντες μόνιμους Λέκτορες. Η ένταξη στις προσωποπαγείς θέσεις μόνιμου Λέκτορα ολοκληρώνεται με τη δημοσίευση της σχετικής πράξης του Πρύτανη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Σε περίπτωση αρνητικής κρίσης, ο υποψήφιος διατηρεί τη θέση στην οποία κατείχε, δύναται δε να υποβάλει εκ νέου αίτηση για ένταξη σε προσωποπαγή θέση μόνιμου Λέκτορα μετά την παρέλευση τουλάχιστον δύο (2) ετών από την προηγούμενη αρνητική κρίση.

  • 5 Μαΐου 2020, 10:12 | Κώστας Κ. – Μέλος ΔΕΠ

    Αρκετά μέλη ΕΔΙΠ με διδακτορικό υποστηρίζουν το διδακτικό έργο των Πανεπιστημίων με αυτοδύναμη διδασκαλία και έρευνα. Είναι επίσης προφανές ότι έχοντας ελάχιστες δυνατότητες προκήρυξης νέων θέσεων μελών ΔΕΠ, σε συνδυασμό με τις μεγάλες ελλείψεις διδακτικού προσωπικού, δεν δίνουμε τη δυνατότητα στα μέλη ΕΔΙΠ να εξελιχθούν μέσω της διαδικασίας προκήρυξης νέων θέσεων για μέλη ΔΕΠ. Μια νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα επέτρεπε την εξέλιξη των μελών ΔΕΠ μετά από κρίση, θα μπορούσε να δώσει μία λύση.

  • 5 Μαΐου 2020, 10:07 | Μέλος ΔΕΠ

    Ως μέλος ΔΕΠ ΑΕΙ, γνωρίζω προσωπικά μέλη ΕΔΙΠ με διδακτορικό, τα οποία υποστηρίζουν χρόνια τώρα το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο, με αυτοδύναμη διδασκαλία και συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα. Θεωρώ δίκαιο το αίτημά τους για δυνατότητα εξέλιξης, προφανώς μέσω διαδικασίας κρίσης και όχι οριζοντίως για όλους.

  • 5 Μαΐου 2020, 09:39 | Ουρανια Ανδρεοπουλου

    Τα μέλη ΕΔιΠ και ΕΕΠ αποτελούμε οργανικό κομμάτι της ακαδημαϊκής κοινότητας, στοιχείο που αποδεικνύουμε καθημερινά με το διδακτικό, επιστημονικό και ερευνητικό μας έργο. Στηρίζουμε μαζί με το ΔΕΠ, καθώς και τις άλλες κατηγορίες εργαζομένων (ΕΤΕΠ, Δ.Υ.), τη λειτουργία της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης διαχρονικά, αλλά και κατά την πρόσφατη οικονομική και την τρέχουσα υγειονομική κρίση της χώρας μας, ξεπερνώντας συχνά τις συμβατικές υποχρεώσεις μας. Εν τούτοις, το υπουργείο προφανώς μας θεωρεί ανύπαρκτους και, παραβλέποντας πλήρως το έργο και την προσφορά μας, θεωρεί σκόπιμο να μας αφαιρέσει το δικαίωμα συμμετοχής στην εκλογή των φυσικών προϊσταμένων μας (Πρύτανη και Αντιπρυτάνεων). Ο αποκλεισμός αυτών των συνιστωσών διδακτικού προσωπικού, καθώς και των άλλων κατηγοριών εργαζομένων των ΑΕΙ από τις εκλογικές διαδικασίες αφενός καταφέρει ακόμα ένα πλήγμα στη δημοκρατική λειτουργία των ΑΕΙ, αφετέρου δε συνάδει με την ευρωπαϊκή παράδοση που θέλει όλα τα μέλη της κοινότητας να συμμετέχουν στην εκλογή των αρχών διοίκησης. Ζητούμε αντικατάσταση του άρθρου 62, ως εξής: « Ο Πρύτανης και οι Αντιπρυτάνεις εκλέγονται από ειδικό σώμα εκλεκτόρων το οποίο απαρτίζεται από το σύνολο των καθηγητών πρώτης βαθμίδας, των αναπληρωτών καθηγητών, των επίκουρων καθηγητών, μόνιμων και επί θητεία, των υπηρετούντων λεκτόρων του Α.Ε.Ι, ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. Ε.Τ.Ε.Π., ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ, ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ. Στο εκλεκτορικό σώμα έχουν δικαίωμα συμμετοχής και όσοι εκ των ανωτέρω απουσιάζουν από τη θέση τους, ανεξαρτήτως του λόγου απουσίας, εφόσον η απουσία δεν συνεπάγεται την αναστολή ή την απαγόρευση άσκησης των καθηκόντων τους. » Άλλωστε, από το 1982 (ν.1268/82) μέχρι σήμερα, ουδέποτε είχαμε αποκλειστεί από την ανάδειξη των Αρχών Διοίκησης της Ιδρυμάτων, πλην μίας εξαίρεσης το 2011 (ν.4009/2011).

  • 5 Μαΐου 2020, 08:57 | ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

    ο ακρωτηριασμός σώματος είναι ποινικό αδίκημα….

  • 5 Μαΐου 2020, 07:48 | Γεώργιος Μανουσάκης

    Είναι απαράδεκτο να εξαιρείται από το εκλεκτορικό σώμα ένα μεγάλο μέρος του διδακτικού προσωπικού, όπως τα μέλη Ε.ΔΙ.Π., τα περισσότερα των οποίων είναι και αυξημένων ακαδημαϊκών προσόντων (διδακτορικό, δημοσιεύσεις, συμμετοχή στην έρευνα) και συμμετέχουν ενεργά στη λειτουργία των τμημάτων και του πανεπιστημίου γενικά.

  • 5 Μαΐου 2020, 03:11 | Χάρης

    κα Υπουργέ,
    Στο πρόσφατο σχέδιο Νόμου «Αναβάθμιση του σχολείου και άλλες διατάξεις» δεν υπάρχει κάποιο άρθρο που να αφορά το θέμα εξέλιξης των διδακτόρων Ε.ΔΙ.Π.

    Οι διδάκτορες Ε.ΔΙ.Π. αποτελούν, στην πλειονότητα των περιπτώσεων,
    επιστήμονες με διεθνές κύρος, με αυτοδύναμο διδακτικό έργο, με
    αναγνωρισμένες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, με βραβεύσεις,
    υποτροφίες κ.α. και επιτελούν σημαντικό διδακτικό και εργαστηριακό έργο
    στα ελληνικά πανεπιστήμια.
    Δυστυχώς, ενώ το έργο που επιτελούν αντιστοιχεί σε αυτό των εισαγωγικών
    βαθμίδων μελών Δ.Ε.Π. (βαθμίδα λέκτορα και επίκουρου καθηγητή), οι
    διδάκτορες Ε.ΔΙ.Π. δεν έχουν τη δυνατότητα εξέλιξης.

    Το αίτημα είναι να συμπεριλάβετε άρθρο στο παρόν Νομοσχέδιο που να δίνει το δικαίωμα στους διδάκτορες Ε.ΔΙ.Π. να εκλεγούν, εφόσον έχουν τα τυπικά από το νόμο προσόντα, στη βαθμίδα του μη μόνιμου Επίκουρου καθηγητή.
    Με εκτίμηση

  • 5 Μαΐου 2020, 00:41 | Νικόλαος Γρηγοριάδης

    Δυστυχώς έχουμε μία επαναφορά στο προηγούμενο νομικό πλαίσιο, όπου το σώμα εκλεκτόρων απαρτίζεται αποκλειστικά από μέλη ΔΕΠ, βγάζοντας εκτός όλες τις άλλες κατηγορίες προσωπικού που είχαν δυνατότητα ψήφου στις τελευταίες εκλογές (Διοικητικούς, ΕΔΙΠ, ΕΕΠ, ΕΤΕΠ,). Αν συνυπολογίσουμε ότι παλαιότερα ψήφιζαν και οι φοιτητές και ότι η Πανεπιστημιακή κοινότητα συμπληρώνεται και από άλλες κατηγορίες προσωπικού, όπως συμβασιούχοι και εργολαβικοί, που ούτως ή άλλως ήταν και παραμένουν αποκλεισμένοι από τέτοιου είδους διαδικασίες, αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα ότι η παραπάνω ρύθμιση μόνο ως πισωγύρισμα μπορεί να εκληφθεί…
    Να θυμίσουμε ότι και αυτή η ψήφος μας σταθμίζονταν με βαρύτητα υποπολλαπλάσια αυτής του μέλους ΔΕΠ και συνεπώς θεωρούμε πλήγμα τον αποκλεισμό του προσωπικού των παραπάνω κατηγοριών από το εκλεκτορικό σώμα, σε αυτή καθ’ αυτή την δημοκρατική λειτουργία των ιδρυμάτων.
    Eνώνουμε δυναμικά τις φωνές μας με όλους τους κλάδους που πλήττονται από την ίδια πρόταση του νομοσχεδίου και διεκδικούμε την απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης. Διεκδικούμε δικαίωμα ισότιμης ψήφου σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.
    Για το ΔΣ
    Νίκος Γρηγοριάδης
    Πρόεδρος ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΠΘ

  • 5 Μαΐου 2020, 00:07 | Παναγιώτης

    Τα μέλη ΕΔιΠ και ΕΕΠ αποτελούμε οργανικό κομμάτι της ακαδημαϊκής κοινότητας, στοιχείο που αποδεικνύουμε καθημερινά με το διδακτικό, επιστημονικό και ερευνητικό μας έργο. Στηρίζουμε μαζί με το ΔΕΠ, καθώς και τις άλλες κατηγορίες εργαζομένων (ΕΤΕΠ, Δ.Υ.), τη λειτουργία της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης διαχρονικά, αλλά και κατά την πρόσφατη οικονομική και την τρέχουσα υγειονομική κρίση της χώρας μας, ξεπερνώντας συχνά τις συμβατικές υποχρεώσεις μας. Εν τούτοις, το υπουργείο προφανώς μας θεωρεί ανύπαρκτους και, παραβλέποντας πλήρως το έργο και την προσφορά μας, θεωρεί σκόπιμο να μας αφαιρέσει το δικαίωμα συμμετοχής στην εκλογή των φυσικών προϊσταμένων μας (Πρύτανη και Αντιπρυτάνεων). Ο αποκλεισμός αυτών των συνιστωσών διδακτικού προσωπικού, καθώς και των άλλων κατηγοριών εργαζομένων των ΑΕΙ από τις εκλογικές διαδικασίες αφενός καταφέρει ακόμα ένα πλήγμα στη δημοκρατική λειτουργία των ΑΕΙ, αφετέρου δε συνάδει με την ευρωπαϊκή παράδοση που θέλει όλα τα μέλη της κοινότητας να συμμετέχουν στην εκλογή των αρχών διοίκησης. Ζητούμε αντικατάσταση του άρθρου 62, ως εξής: « Ο Πρύτανης και οι Αντιπρυτάνεις εκλέγονται από ειδικό σώμα εκλεκτόρων το οποίο απαρτίζεται από το σύνολο των καθηγητών πρώτης βαθμίδας, των αναπληρωτών καθηγητών, των επίκουρων καθηγητών, μόνιμων και επί θητεία, των υπηρετούντων λεκτόρων του Α.Ε.Ι, ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. Ε.Τ.Ε.Π., ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ, ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ. Στο εκλεκτορικό σώμα έχουν δικαίωμα συμμετοχής και όσοι εκ των ανωτέρω απουσιάζουν από τη θέση τους, ανεξαρτήτως του λόγου απουσίας, εφόσον η απουσία δεν συνεπάγεται την αναστολή ή την απαγόρευση άσκησης των καθηκόντων τους. » Άλλωστε, από το 1982 (ν.1268/82) μέχρι σήμερα, ουδέποτε είχαμε αποκλειστεί από την ανάδειξη των Αρχών Διοίκησης της Ιδρυμάτων, πλην μίας εξαίρεσης το 2011 (ν.4009/2011).

  • 4 Μαΐου 2020, 23:56 | Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Παν/μιου Αθηνών

    Το ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Παν/μιου Αθηνών καταγγέλλει την τακτική του Υπ. Παιδείας που εν μέσω κρίσης κορωνοϊου και χωρίς διάλογο με τους εκπαιδευτικούς φορείς έδωσε στη δημοσιότητα για διαβούλευση σχέδιο νόμου. Το άρθρο 62 είναι ένα πλήρως αντιδημοκρατικό αλλά και ουσιαστικά αντιακαδημαϊκό άρθρο καθώς προβλέπει τη συμμετοχή στην ψηφοφορία για τις Πρυτανικές εκλογές μόνο των μελών ΔΕΠ αγνοώντας όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες (ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, Διοικητικό) εργαζομένων των ΑΕΙ δημιουργώντας έτσι εργαζόμενους δύο κατηγοριών.
    Διεκδικούμε, δικαίωμα ισότιμης ψήφου σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες για τα όργανα διοίκησης, στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
    Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να αποσύρει το άρθρο 62 και την προσθήκη στον Νόμο του δημοκρατικού δικαιώματος της ισότιμης ψήφου μας σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.

  • 4 Μαΐου 2020, 19:27 | Συλλογος Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ΣΕΔΙΠ ΠΑΔΑ

    Ως Σύλλογος Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ζητούμε :
    • Την απόσυρση του άρθρου 62 και την ισότιμη ψήφο όλου του προσωπικού των ΑΕΙ, σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες .
    • Την έναρξη διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων της ακαδημαϊκής κοινότητας, για ένα ολοκληρωμένο σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο του 21ου αιώνα, με βάση τις αξίες της ισότητας, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας, στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία και τον όρο του Πολίτη.
    • Την επίλυση των προβλημάτων που αφορούν ειδικά το ΠαΔΑ, όπως την άμεση άρση της αναστολής λειτουργίας του τμήματος Πολιτικών Υγείας, και την άμεση αναγνώριση των πτυχίων 5ετους διάρκειας της Σχολής Μηχανικών .
    Συντασσόμαστε στο πλευρό των Ομοσπονδιών ΔΕΠ, ΕΕΠ, ΕΤΕΠ και Διοικητικών Υπαλλήλων των Πανεπιστημίων σε κοινό αγώνα. Είμαστε ενωμένοι, και σε αυτόν τον αγώνα, για δημοκρατία και πρόοδο στα Ελληνικά Πανεπιστήμια.

  • 4 Μαΐου 2020, 19:21 | Συλλογος Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ΣΕΔΙΠ ΠΑΔΑ

    Το νομοσχέδιο υποβαθμίζει τον κλάδο του Εργαστηριακού ΔΙδακτικού Προσωπικού, γιατί με το άρθρο 62, το εξαιρεί μαζί με το ΕΕΠ, το ΕΤΕΠ και τους Διοικητικούς υπαλλήλους, από το εκλεκτορικό σώμα για την εκλογή πρύτανη και αντιπρυτάνεων.
    Η προτεινόμενη ρύθμιση είναι:
    • Αντιδημοκρατική και άδικη: Υποτιμά και υποβαθμίζει το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού των Πανεπιστημίων, στερώντας τους το δικαίωμα της συμμετοχής στην εκλογή του φυσικού τους προϊσταμένου.
    • Αναίτια και αδικαιολόγητη: Η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, δεν παρέχει καμία σχετικά αιτιολόγηση για το άρθρο 62.
    • Αντιπαραγωγική: Σε συνθήκες παρατεταμένης κρίσης της χώρας μας, κατά την οποία αναγνωρίζεται από όλους ότι η λύση είναι η οικονομία της γνώσης, το νομοσχέδιο ναρκοθετεί την ενότητα των εργαζομένων στα Πανεπιστήμια .
    Είναι απορίας άξιο το πώς σε ένα χώρο «θύλακα» της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και της δημοκρατίας, «φιμώνεται» η ύψιστη εκδήλωση ελευθερίας του ατόμου: η ψήφος του.

  • 4 Μαΐου 2020, 15:17 | Μάριος Σπηλιωτόπουλος

    Παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο άρθρο έχει να κάνει με τη σύσταση εκλεκτορικού σώματος για την εκλογή Πρυτάνεων, έχει καταλήξει σε διαβούλευση ενός αόρατου άρθρου. Μάλλον αυτό το άρθρο λοιπόν πρέπει να γίνει ορατό.
    Κατά τα άλλα σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα, θεωρώ ότι θα πρέπει να μετράει η ψήφος όλων, και με ίσο τρόπο. Αλλιώς θα μπορούσαμε να το εφαρμόσουμε όλο αυτό και στις βουλευτικές εκλογές, και μάλλον θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον σαν πείραμα για όλο τον κόσμο. Μόνο που τίποτα μετά δε θα έμενε όπως το ξέραμε…

  • 4 Μαΐου 2020, 14:32 | Α.Τ.Α.

    Είναι απαράδεκτο και καθαρά αντιδημοκρατικό να αποκλείεται το -πλήν των μελών Δ.Ε.Π.- προσωπικό των Α.Ε.Ι. από την εκλογική διαδικασία ανάδειξης Πρυτάνεων και Αντιπρυτάνεων.

  • 4 Μαΐου 2020, 13:45 | Σκίννερ Ανδρέας-Γεώργιος

    Αισχρά αντιδημοκρατική κίνηση η σμίκρυνση του εκλογικού σώματος και ο αποκλεισμός των ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ αλλά και των διοικητικών υπαλλήλων. Όλοι εκτελούν εξίσου σημαντικό μέρος της Αποστολής του εκάστοτε ΑΕΙ και είναι άδικο να διαχωρίζονται από τα μέλη ΔΕΠ και να αποκλείονται από τη λήψη αποφάσεων που επηρεάζει τις αρμοδιότητές τους.

    Επιβάλλεται η διατήρηση του εκλογικού σώματος στα επίπεδα όπου βρίσκεται.

  • 4 Μαΐου 2020, 13:23 | ΒΜ ΕΕΠ/ΕΔΙΠ

    Αγαπητή κυρία Κεραμέως

    Το κεντρικό ερώτημα στο θέμα της ακαδημαϊκής προόδου των μελών ΕΕΠ και ΕΔΙΠ με διδακτορικό και αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα είναι, εν τέλει, αν προσληφθήκαμε στα πανεπιστήμια με το σκεπτικό να προσφέρουμε έργο που προβλέπεται για την κατηγορία μας ή έργο της κατηγορίας ΔΕΠ.

    Εδώ και 3 χρόνια, από την πρόσληψή μας στα πανεπιστήμια η κατάσταση είναι συγκεχυμένη με αποτέλεσμα να αναλαμβάνουμε καθήκοντα που ξεπερνούν κατά πολύ τις αρμοδιότητες των ΕΕΠ/ΕΔΙΠ.

    Η μεγαλύτερη αδικία δεν είναι τόσο να μη συμφωνείτε με το αίτημα για εξέλιξη, αλλά να παραμένουν οι προθέσεις σας άγνωστες και με αυτόν τον τρόπο να παρατείνετε αυτήν την περίοδο σύγχυσης και αβεβαιότητας. Είναι πλέον απόλυτη ανάγκη να ξεκαθαρίστε τη θέση σας άμεσα ώστε να γνωρίζουμε κι εμείς την ταυτότητά μας εντός αυτού του χώρου. Το υπουργείο σας φέρει ευθύνη, αν μη τι άλλο, ως προς αυτό.

  • 4 Μαΐου 2020, 09:22 | Θεοδωρίδης Νίκος

    Τα μέλη ΕΕΠ και ΕΔιΠ αναμένουν δικαιωματικά, αναβάθμιση και όχι υποβάθμιση της θέσης τους τόσο στο θέμα της εξέλιξής τους βάση προσόντων, όσο και στα δικαιώματα εκπροσώπησης στις συλλογικά όργανα όπως είναι και η εκλογή του Πρύτανη.

  • 4 Μαΐου 2020, 01:40 | Αλέξανδρος Τακτικός

    Στο εκλεκτορικό επιβάλλεται να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι των φοιτητών

  • 4 Μαΐου 2020, 00:53 | Μαρία Γ.

    Είναι απαράδεκτος ο αποκλεισμός ομάδων διδακτικού προσωπικού, και όχι μόνο, από την εκλογή του πρύτανη. Πρόκειται για αντιδημοκρατική ενέργεια. Ειδικά σε ότι αφορά τους διδάκτορες ΕΔΙΠ με αυξημένα τυπικά προσόντα υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο τη θέση τους, αντί να κάνει το ακριβώς αντίθετο. Ζητούμε άμεση εξέλιξη των Διδακτόρων ΕΔΙΠ. Ακούτε κ. Υφυπουργέ; Διαφορετικά, θα αναγκαστούμε να ακολουθήσουμε τη νομική οδό…

  • 4 Μαΐου 2020, 00:52 | Μαρία Γ.

    Είναι απαράδεκτος ο αποκλεισμός μελών διδακτικού προσωπικού, και όχι μόνο, από τη διαδικασία εκλογής του πρύτανη.Συνιστά αντιδημοκρατική ενέργεια. Ειδικά σε ό,τι αφορά τους ΕΔΙΠ υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο η θέση τους. Ζητούμε άμεση εξέλιξη των διδακτόρων ΕΔΙΠ! Διαφορετικά, θα αναγκαστούμε να ακολουθήσουμε τη νομική οδό.

  • 4 Μαΐου 2020, 00:42 | Γεώργιος Οικονομου ΔΕΠ Α βαθμιιδα

    Κυρία Κεραμεως πιστεύω ότι θα πρέπει να δώσετε το δικαίωμα της εξέλιξης στους Δρ ΕΔΙΠ και ΕΕΠ μεσα από μια αξιολογική διαδικασία με την συμμετοχή των γενικών συνελεύσεων. Πιστεύω ότι μόνο θετικά θα ειναι τα αποτελέσματα για τα πανεπιστήμια από αυτή την αναβάθμιση ενός αξιόλογου και δυναμικού διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημίων. Προχωρήστε άμεσα στην νομοθέτηση του θεματος.

  • 3 Μαΐου 2020, 22:43 | Παπαγεωργίου Ευαγγελία

    Με το άρθρο 62 καταργείται η δυνατότητα των μελών ΕΕΠ να εκλέγουν. Αυτό είναι αντιδημοκρατικό και άδικο. Δεν χρειάζεται να επικαλεστώ το γεγονός ότι τα μέλη ΕΕΠ προσφέρουν αυτόνομο και ποιοτικό διδακτικό έργο, ότι τα περισσότερα έχουν αυξημένα προσόντα (είναι κάτοχοι διδακτορικού, έχουν δημοσιεύσεις κ.λ.π.), διότι θα έπρεπε όλοι οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο, ΕΕΠ, ΕΤΕΠ, ΕΔΙΠ, Διοικητικοί, να εμπλέκονται στις διαδικασίες εκλογής Πρυτάνεων.
    Μάλιστα, όχι μόνον πρέπει να αποκαταστασθεί αυτή η συγκεκριμένη αδικία και αντιδημοκρατικότητα του άρθρου 62, αλλά να προβλεφθεί και η δημοκρατική και δίκαια «διόρθωση» του γεγονότος ότι, τα μέλη ΕΕΠ, στις Συνελέυσεις των Τμημάτων και των Τομέων ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΎΝΤΑΙ, αντί να συμμετέχουν όλα. Θα έπρεπε ΟΛΟΙ όσοι υπηρετούν σ’ ένα Τμήμα να είναι και μέλη των Συνελεύσεων, με διακαίωμα ψήφου, κι όχι να εκπροσωπούνται.

  • Κυρία Υπουργέ
    Η καθήλωση των μελών Ε.ΔΙ.Π. με διδακτορικό, διδακτικό και πλούσιο ερευνητικό έργο σε μια κατάσταση που δεν τους δίνει κίνητρα και προοπτικές εξέλιξης, είναι αναντίστοιχη με όσα σας έχω ακούσει και προσωπικά να λέτε σε δημόσια εκδήλωση περί αριστείας. Έχετε δεχτεί τις κατάλληλες εισηγήσεις, ξέρετε ότι το αίτημα εκκρεμεί εδώ και χρόνια, ήρθε η ώρα να τολμήσετε.

  • 3 Μαΐου 2020, 20:17 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ε.Κ. Δ. Ε. Π. πρώην Α.Τ.Ε.Ι.Θ.

    Ο αποκλεισμός των μελών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. Ε.Τ.Ε.Π., καθώς και των Διοικητικών Υπαλλήλων από το εκλεκτορικό σώμα εκλογής πρυτανικών αρχών, αδικεί το τόσο προβεβλημένο «αυτοδιοίκητο» των ΑΕΙ.
    Στην πράξη, τα μέλη ΔΕΠ, μόνο αυτά, και διά της ψήφου τους, θα διαχειρίζονται «αυτοδιοίκητα», τις τύχες των μελών όλων των υπολοίπων κατηγοριών προσωπικού καθώς και των φυσικών και κάθε είδους οικονομικών πόρων των ΑΕΙ.
    Αυτός ο αποκλεισμός απέχει από τη δημοκρατική δεοντολογία των αυτοδιοικουμένων ΑΕΙ, και για το λόγο ζητούμε αντικατάσταση του άρθρου 62, ως εξής:
    Ο Πρύτανης και οι Αντιπρυτάνεις εκλέγονται από ειδικό σώμα εκλεκτόρων το οποίο απαρτίζεται από το σύνολο των καθηγητών πρώτης βαθμίδας, των αναπληρωτών καθηγητών, των επίκουρων καθηγητών, μόνιμων και επί θητεία, των υπηρετούντων λεκτόρων του Α.Ε.Ι, των μελών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. Ε.Τ.Ε.Π., καθώς και των Διοικητικών Υπαλλήλων, του κάθε Ιδρύματος. Στο εκλεκτορικό σώμα έχουν δικαίωμα συμμετοχής και όσοι εκ των ανωτέρω απουσιάζουν από τη θέση τους, ανεξαρτήτως του λόγου απουσίας, εφόσον η απουσία δεν συνεπάγεται την αναστολή ή την απαγόρευση άσκησης των καθηκόντων τους.
    Νομική Αναδρομή: Από το 1982 (ν.1268/82) μέχρι σήμερα, ουδέποτε είχε υπάρξει αντίστοιχος αποκλεισμός από την ανάδειξη των Αρχών Διοίκησης της Ιδρυμάτων, με αυτόν που επιχειρείται με το συγκεκριμένο άρθρο, πλην μίας εξαίρεσης το 2011 (ν.4009/2011, άρθρα 8 & 9).

  • 3 Μαΐου 2020, 17:55 | Λία Ευσταθιάδη

    Σύμφωνα με το άρθρο 62, προβλέπεται ο Πρύτανης και οι Αντιπρυτάνεις να εκλέγονται από ειδικό σώμα εκλεκτόρων που απαρτίζεται από το σύνολο των μελών ΔΕΠ και μόνο. Αποκλείει μεταξύ άλλων τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ), τα οποία προσφέρουν διδακτικό έργο σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στα τμήματα που υπηρετούν, εμπλουτίζοντας τον αριθμό των μαθημάτων που προσφέρονται και των γνωστικών αντικειμένων που θεραπεύει το Τμήμα και ο Τομέας. Είναι κάτοχοι διδακτορικού, με δημοσιευμένα σε ΦΕΚ γνωστικά αντικείμενα, με δημοσιεύσεις και ερευνητικά ενδιαφέροντα.
    Το άρθρο 62 έρχεται σε σύγκρουση με υφιστάμενο νόμο (4485/2017, άρθρο 15, παράγραφος 3), που προβλέπει και δεύτερη ομάδα εκλεκτόρων, πέραν των ΔΕΠ, στην εκλογή Πρύτανη και Αντιπρυτάνεων, η οποία απαρτίζεται από το σύνολο των μελών ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και διοικητικών υπαλλήλων των ιδρυμάτων.
    Αντί το Υπουργείο να αναγνωρίσει τον ρόλο των νέων επιστημόνων (των οποίων οι δημοσιεύσεις λαμβάνονται υπόψη στους δείκτες κατάταξης των ελληνικών πανεπιστημίων) και να φροντίσει για την παραπέρα εξέλιξή τους, διαπιστώνουμε με έκπληξη τον αποκλεισμό μας από το εκλογικό σώμα στην εκλογή Πρύτανη-Αντιπρυτάνεων, ως μη υπάρχοντες στον χώρο των ιδρυμάτων. Προς τι η αλλαγή νόμου; Τι εξυπηρετεί ο αποκλεισμός που προτείνεται;

  • 3 Μαΐου 2020, 16:08 | Dr. Ιωάννα Καλογιαννη, μελος ΔΕΠ

    Αγαπητή κ.Κεραμεως,
    Ως μέλος ΔΕΠ ονομαστικά και ενυπόγραφα, σας καταθέτω την άποψη μου για τους ΕΔΙΠ και ΕΕΠ ύστερα μάλιστα και με την από 30/4/20 σχετική ανακοίνωση της Διαρκούς Συνόδου των πρυτάνεων. Πιστεύω λοιπόν οτι οπωσδήποτε θα πρέπει να δοθεί το δικαίωμα της εξέλιξης σε βαθμίδα ΔΕΠ των ΕΔΙΠ και ΕΕΠ που έχουν υψηλα ακαδημαϊκά προσόντα και ανάλογα με αυτά. Όλοι μέσα στα πανεπιστήμια γνωρίζουμε ότι όσοι ΕΔΙΠ και ΕΕΠ έχουν υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα ασκούν διδακτικά καθήκοντα ως εάν να ήταν μέλη ΔΕΠ και μάλιστα έχουν βοηθήσει καθοριστικά τα τμήματα ωστε να διδάσκονται τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών από το 2010 και εντεύθεν.
    Συνεπως προχωρήστε στην αποτύπωση με διάταξη νόμου της διαδικασίας που θα δίνει το δικαίωμα της εξέλιξης σε ΕΔΙΠ και ΕΕΠ. Είναι μια δίκαιη αντιμετώπιση από πλευρας πολιτείας αυτή η θεσμοθέτηση. Όσοι ΔΕΠ είμαστε υπέρ της ποιοτικής λειτουργίας των πανεπιστημίων είμαστε θετικοί και υπέρ με αυτή την διάταξη για την εξέλιξη των ΕΔΙΠ κσι ΕΕΠ με υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα.

  • 3 Μαΐου 2020, 15:13 | ΠΟΣΕΕΔΙΠ ΑΕΙ

    Τα μέλη ΕΔιΠ και ΕΕΠ αποτελούμε οργανικό κομμάτι της ακαδημαϊκής κοινότητας, στοιχείο που αποδεικνύουμε καθημερινά με το διδακτικό, επιστημονικό και ερευνητικό μας έργο. Στηρίζουμε μαζί με το ΔΕΠ, καθώς και τις άλλες κατηγορίες εργαζομένων (ΕΤΕΠ, Δ.Υ.), τη λειτουργία της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης διαχρονικά, αλλά και κατά την πρόσφατη οικονομική και την τρέχουσα υγειονομική κρίση της χώρας μας, ξεπερνώντας συχνά τις συμβατικές υποχρεώσεις μας. Εν τούτοις, το υπουργείο προφανώς μας θεωρεί ανύπαρκτους και, παραβλέποντας πλήρως το έργο και την προσφορά μας, θεωρεί σκόπιμο να μας αφαιρέσει το δικαίωμα συμμετοχής στην εκλογή των φυσικών προϊσταμένων μας (Πρύτανη και Αντιπρυτάνεων). Ο αποκλεισμός αυτών των συνιστωσών διδακτικού προσωπικού, καθώς και των άλλων κατηγοριών εργαζομένων των ΑΕΙ από τις εκλογικές διαδικασίες αφενός καταφέρει ακόμα ένα πλήγμα στη δημοκρατική λειτουργία των ΑΕΙ, αφετέρου δε συνάδει με την ευρωπαϊκή παράδοση που θέλει όλα τα μέλη της κοινότητας να συμμετέχουν στην εκλογή των αρχών διοίκησης.

    Ζητούμε αντικατάσταση του άρθρου 62, ως εξής:
    « Ο Πρύτανης και οι Αντιπρυτάνεις εκλέγονται από ειδικό σώμα εκλεκτόρων το οποίο απαρτίζεται από το σύνολο των καθηγητών πρώτης βαθμίδας, των αναπληρωτών καθηγητών, των επίκουρων καθηγητών, μόνιμων και επί θητεία, των υπηρετούντων λεκτόρων του Α.Ε.Ι, ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. Ε.Τ.Ε.Π., ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ, ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ. Στο εκλεκτορικό σώμα έχουν δικαίωμα συμμετοχής και όσοι εκ των ανωτέρω απουσιάζουν από τη θέση τους, ανεξαρτήτως του λόγου απουσίας, εφόσον η απουσία δεν συνεπάγεται την αναστολή ή την απαγόρευση άσκησης των καθηκόντων τους. »

    Άλλωστε, από το 1982 (ν.1268/82) μέχρι σήμερα, ουδέποτε είχαμε αποκλειστεί από την ανάδειξη των Αρχών Διοίκησης της Ιδρυμάτων, πλην μίας εξαίρεσης το 2011 (ν.4009/2011).

  • 2 Μαΐου 2020, 21:30 | ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΕΛΟΣ ΕΔΙΠ ΠΑΕΑΚ

    Σε μια πνευματικά παραδειγματική κοινωνία, όπως τα ΑΕΙ ΑΣΕΑ, ΑΕΑ, είναι αδιανόητο να μην μετέχουν στα συλλογικά όργανα οι ΕΔΙΠ. Αναφέρομαι σε όσους κρίθηκαν με βάση προκήρυξη -νόμος του 2017-κατόπιν εισηγητικής έκθεσης και ανάθεσης αυτοδύναμου διδακτικού και ερευνητικού έργου. Δεν είναι ασφαλώς κριτήριο η αρχαιότητα αλλά η θέση ευθύνης των ΕΔΙΠ. Είναι δίκιο, για να συμφωνήσω με πολλούς απ’όσους εξέφρασαν σχετική γνώμη, να υπάρξει δυνατότητα εξέλιξης σε βαθμίδα ΔΕΠ, με ανοικτή διαδικασία, αφού σε πρώτη φάση θα μπορούσαν, και λόγω υπέρτερων προσόντων, να καταλάβουν τη βαθμίδα του Λέκτορα, με κλειστή διαδικασία. Μείζον, επίσης, θέμα, σχετικό με τα παραπάνω,και συναφές με την επιχειρούμενη υποβάθμιση, είναι η μισθολογική αδικία. Εντέλει, οι ΕΔΙΠ μπορούν να μετέχουν με ποσοστό για τον Πρύτανη, και συνολικά για τα άλλα συλλογικά όργανα. Όσα ειπώθηκαν αποτελούν την αυτοδίκαιη αναγνώριση της προσφοράς των ΕΔΙΠ στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

  • 2 Μαΐου 2020, 15:38 | Δρ. ΕΔΙΠ

    Η κ. Κεραμέως μέχρι σήμερα έχει δείξει ότι είναι μία καλή Υπουργός με λογική και τεκμηριωμένες δράσεις-αντιδράσεις ενώ φαίνεται να έχει ευήκοα ότα στους ειδικούς. Στο συγκεκριμένο άρθρο όμως μάλλον δυσκολεύεται να πάρει τις σωστές αποφάσεις ώστε να άρει τις στρεβλώσεις στο θέμα των ΕΔΙΠ.

    Το ΕΔΙΠ, ως κατηγορία προσωπικού δύο ταχυτήτων, τους Δρ. ΕΔΙΠ με ιδιαίτερα αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα και τους ΕΔΙΠ δίχως διδακτορικό, είναι βαθμολογικά καθηλωμένο. Είναι αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα ότι εδώ και χρόνια, οι διδάκτορες ΕΔΙΠ προσφέρουν, θεσμοθετημένα, ό,τι οι παλαιοί μόνιμοι λέκτορες, χωρίς όμως να διαθέτουν έναν αντίστοιχο τίτλο που να τους παρέχει εσωτερική και διεθνή αναγνώριση, σε ακαδημαϊκό επίπεδο και χωρίς κάποια προοπτική εξέλιξης περαιτέρω. Ουσιαστικά, μία κατηγορία ακαδημαϊκού προσωπικού με διδακτορικό, μεταδιδακτορικές έρευνες, δημοσιεύσεις, αυτοδύναμο διδακτικό και ερευνητικό έργο, συμμετοχή σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα, είναι εγκλωβισμένη στη στασιμότητα, και δίχως προοπτικές εξέλιξης λόγω στη ερμαφρόδητης σύστασής του. Έτσι, ενώ από τη μία προσφέρει ακαδημαϊκό έργο αιχμής, από την άλλη δεν του παρέχεται το ηθικό κίνητρο προς τούτο.

    Η «συλλήβδην τακτοποίηση» των διδασκόντων στα ΤΕΙ, με την αυτόματη εξέλιξη, χωρίς κρίση, των πρώην καθηγητών εφαρμογών των Τ.Ε.Ι. σε λέκτορες εφαρμογών και, μόλις αποκτήσουν διδακτορικό, σε λέκτορες, επιδείνωσε την στρέβλωση του τοπίου καθώς δημιούργησε σημαντικό θέμα αδικίας σε βάρος των διδακτόρων ΕΔΙΠ.

    Για την επίλυση των παραπάνω στρεβλώσεων προτείνεται να δώθει η δυνατότητα στα μέλη Δρ. ΕΕΠ/ΕΔΙΠ για εξέλιξη σε βαθμίδα μη μόνιμου επίκουρου στο γνωστικό αντικείμενο που θεραπεύουν με ανοιχτές διαδικασίες.

  • 2 Μαΐου 2020, 14:09 | Μπέτη Δημητριάδου

    Εν μέσω πανδημίας, με όλους εμάς να στηρίζουμε την απρόσκοπτη λειτουργία των Πανεπιστημίων μας με μεθόδους σύγχρονης και ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο, παρά τις αντίξοες συνθήκες και τις ελλείψεις, με στόχο να μη χαθεί ούτε μια ώρα από το εξάμηνο των φοιτητών μας, αντιλαμβανόμενοι πλήρως το κόστος που το αντίθετο θα συνεπάγετο γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους, κατατέθηκε προς διαβούλευση 15 ημερών το υπό διαβούλευση Σχέδιο Νόμου.

    Ο τρόπος κατάθεσης, συζήτησης και τελικά ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου, εν μέσω πανδημίας και με τα σχολεία κλειστά, καταπατά κάθε έννοια διαλόγου και επιπλέον δείχνει αρχές, προθέσεις και συμπεριφορές προς την εκπαιδευτική κοινότητα των Πανεπιστημίων.

    Οι Πρυτάνεις και οι Αντιπρυτάνεις αποτελούν αιρετές διοικητικές θέσεις που καλούνται να διοικήσουν όλους τους εργαζόμενους και όχι μόνο τα μέλη Δ.Ε.Π. και επιτελούν κυρίως διοικητικό έργο. Δεν αντιλαμβανόμαστε λοιπόν γιατί θεωρήθηκε ότι μόνο τα μέλη Δ.Ε.Π. έχουν a priori καλύτερο κριτήριο εκλογής απ’ όλους τους υπολοίπους.

    Το άρθρο αυτό στερεί απ΄όλους τους κλάδους εργαζομένων το αναφαίρετο δικαίωμα του εκλέγειν και αντιβαίνει στη βασική αρχή της ισότητας στην άσκηση του δημοκρατικού αυτού δικαιώματος.

    Η σχετική διάταξη:

    • Καταστρατηγεί κάθε έννοια δημοκρατικών διαδικασιών εκλογής θεσμικών οργάνων
    • Θίγει στη βάση της την πολυφωνία και την ελεύθερη έκφραση βούλησης όλων μας
    • Ειδικότερα δε για τον Κλάδο του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού, κλάδο που ασκεί αμιγώς εκπαιδευτικό, διδακτικό έργο, υποβαθμίζει θεσμικά έτι περαιτέρω το ρόλο και την παρουσία μας στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

    Θεωρούμε αυτή τη διάταξη άκρως αναχρονιστική επειδή επιφέρει άλλο ένα καίριο πλήγμα στο πολυφωνικό, δημοκρατικό και σύγχρονο Δημόσιο Πανεπιστήμιο που όλοι επιθυμούμε και το οποίο όλοι υπηρετούμε. Κρίνουμε ότι γυρνά το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο πολλά χρόνια πίσω.

    Βάσει όλων αυτών:

    • Καταγγέλλουμε τόσο τη διαδικασία όσο και το περιεχόμενο της σχετικής διάταξης
    • Απαιτούμε την άμεση απόσυρσή του και την έναρξη ενός άμεσου και ουσιαστικού διαλόγου με όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και
    • Επαναφέρουμε τη πρότασή μας σχετικά, την οποία έχουμε ήδη καταθέσει προς το Υπουργείο:

    «Ως προς τη συμμετοχή εκπρόσωπων του Κλάδου μας στα συλλογικά όργανα διοίκησης διεκδικούμε:

    • Αυξημένη συμμετοχή στα συλλογικά όργανα, ιδιαίτερα στις Συνελεύσεις των Τμημάτων, αν όχι συμμετοχή όλων των υπηρετούντων μελών Ε.Ε.Π., καθώς και στις εκλογικές διαδικασίες όλων των οργάνων διοίκησης
    • Συμμετοχή εκπροσώπου του κλάδου στο Πρυτανικό Συμβούλιο με τις υφιστάμενες αρμοδιότητες
    • Ενισχυμένη και ισότιμη συμμετοχή εκπροσώπων μας στο Συμβούλιο, ο ρόλος του οποίου θα είναι η προβολή και η διασύνδεση των Ιδρυμάτων με την κοινωνία και η εξεύρεση πρόσθετων πόρων.».

    Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Α.Ε.Ι. δεσμεύεται να συνεχίσει τις προσπάθειες του για την ενδυνάμωση της πολυφωνίας και της δημοκρατικής έκφρασης όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας των ελληνικών Πανεπιστημίων, για την αποκατάσταση των αδικιών σε βάρος του κλάδου και για ένα καλύτερο ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

    Για το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού
    Δέσποινα Δημητριάδου, Πρόεδρος
    Γεώργιος Αραχωβίτης, Γενικός Γραμματέας

  • 2 Μαΐου 2020, 10:40 | M.M.

    Νέο νομοσχέδιο… παλιές «καλές» δεξιές νοοτροπίες:
    Α) υποβιβασμός ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ σε βοηθούς των καθηγητών και απλούς μεταφορείς γνώσης (ενώ κάποιοι έχουν περισσότερα ακαδημαϊκά προσόντα από λέκτορες και επίκουρους, δεν μπορούν να επιλέγουν τη διοίκηση που θεωρούν αξιόπιστη)
    Β) υποβιβασμός διοικητικών σε διεκπεραιωτές, ενώ σε όλη την Ευρώπη θεωρείται ότι αυτοί που κατέχουν την τεχνογνωσία (παλιότερα υπήρξαν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, τώρα φίμωση αυτών. Γενική προσπάθεια εξοβελισμού των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς αυτοί «ευθύνονται» για την παραγωγικότητα και τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα)
    Γ) καταστρατήγηση της ευρείας έννοιας της ελευθερίας της έκφρασης (ελεύθερα δημοκρατικά πανεπιστήμια, στα οποία πολλοί μιλούν, αλλά δεν έχουν δικαίωμα επιλογής, και αποφασίζουν οι ελάχιστοι για όλους)
    Δ) άρνηση της δημοκρατίας και επαναφορά της ολιγαρχίας (στα πανεπιστήμια το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι έχει μόνο μία ομάδα, η μικρότερη πληθυσμιακά. Μήπως σε μερικά χρόνια θα ψηφίζουν για κυβέρνηση συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών;;!! Αξιότιμη κυρία Υπουργέ, οι ψήφοι όλων των κατηγοριών των Ελλήνων πολιτών χωρίς κάποια διάκριση, πολλοί εκ των οποίων ανήκουν εργασιακά στις ευρύτερες δομές του Υπουργείου Παιδείας ή συνεργάζονται με αυτό, σας έφεραν στην εξουσία. Πώς σε έναν φορέα, αυτοδιοίκητο, θα εφαρμοστούν διακρίσεις και θα ψηφίζουν και θα αποφασίζουν οι λιγότεροι; Θα θέλατε να κυβερνάτε με την ψήφο μόνο μίας μερίδας πολιτών;;!!)
    Ε) καταπάτηση του ελληνικού συντάγματος (το δικαίωμα του εκλέγειν έχουν όλοι οι πολίτες μετά τα 17 τους έτη, και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι όσοι συμπληρώνουν το 25ο έτος, στα πανεπιστήμια τα δικαιώματα αυτά έχει μόνο μία ομάδα)
    Δημοκρατία και ισότητα είναι δύο έννοιες παράλληλες, δεν υφίσταται η μία δίχως την άλλη. Άμεση θεσμοθέτηση της ισοδύναμης ψήφου όλων των κατηγοριών προσωπικού στα πανεπιστήμιa για όλα τα επίπεδα (Τμήμα, Σχολή, Ίδρυμα)

  • 2 Μαΐου 2020, 09:07 | Μέλος πρυτανικών αρχών

    Η σύνοδος των πρυτάνεων στις 29/4/20 έθεσε για πρώτη φορά στην ανακοίνωση της το θέμα της εξέλιξης των ΕΔΙΠ κσι ΕΕΠ. Υπάρχουν πράγματι ΕΔΙΠ και ΕΕΠ με υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα και αυτοδύναμο διδακτικό έργο πολλά χρονια. Οι άνθρωποι αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς αναγκες στα πανεπιστήμια. Αυτή είναι μια αλήθεια και μια πραγματικότητα. Στο ερχόμενο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια το υπουργειο παιδειας σε συνεργασία με τους πρυτανεις να καθορίσει την διαδικασία της εξέλιξης των ΕΔΙΠ και ΕΕΠ σε βαθμίδα ΔΕΠ σύμφωνα με τα προσόντα του καθένα. Είναι μια απόλυτα δίκαιη και δημοκρατική επίλυση του προβλήματος αυτού μέσα στα πανεπιστήμια.

  • 2 Μαΐου 2020, 00:32 | Ε.Τ.Ε.Π. Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

    ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΛΩΝ Ε.Τ.Ε.Π. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Ομόφωνα, τα μέλη Ε.Τ.Ε.Π. του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, καταγγέλλουν την μεθόδευση του Υπουργείου Παιδείας στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, για την αντιδημοκρατική κατάργηση της συμμετοχής μας στην εκλογική διαδικασία των Πρυτανικών εκλογών και ζητούμε:

    • Την απόσυρση του άρθρου 62 του ΣΧ/Ν του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» (22 Απριλίου 2020) και την προσθήκη στον Νόμο του δημοκρατικού δικαιώματος της ισότιμης ψήφου μας σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Όπως ακριβώς ισχύει και για κάθε άλλη εκλογική δημοκρατική διαδικασία (Π.Δ.26 ΦΕΚ 57 /15-3-2012).

    Κατανοώντας της πολυπλοκότητα της υφιστάμενης κατάστασης στο σύνολο των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, καθώς και στα πλαίσια της ενίσχυσης του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (όπως αυτό ορθά υποστηρίζεται στην πλειονότητα των άρθρων), ζητάμε να συμμετέχουμε σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες των Ιδρυμάτων μας καθολικά και ισότιμα όπως ορίζει το Σύνταγμα μας (Άρθρο 16 παρ. 6).

  • 1 Μαΐου 2020, 18:43 | BT

    Το εν λόγω άρθρο καταδεικνύει βαθύ έλλειμμα δημοκρατίας. Πρόκειται για συνειδητή πράξη μιας αντιδημοκρατικής ηγεσίας, η οποία στοχεύει στους λίγους και εκλεκτούς. Αποφασίζουν οι λίγοι για τους πολλούς.

  • 1 Μαΐου 2020, 13:30 | Μέλη ΕΔΙΠ Παν.Δυτ.Μακεδονίας

    Ψήφισμα Μελών Ε.Δ.Ι.Π Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

    Τα κάτωθι υπογράφοντα μέλη του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας με την επιχειρούμενη, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που κατατέθηκε για διαβούλευση, αφαίρεση του κεκτημένου δικαιώματός μας να συμμετέχουμε στις διαδικασίες εκλογής των οργάνων διοίκησης των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

    Το Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό ανήκει στο διδακτικό δυναμικό των Πανεπιστημίων και στηρίζει το εκπαιδευτικό, εργαστηριακό και ερευνητικό έργο των Ιδρυμάτων. Πρόκειται για ακαδημαϊκό προσωπικό, η πλειοψηφία του οποίου διαθέτει υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα (διδακτορικό, μεταδιδακτορικές έρευνες, δημοσιεύσεις κ.ά.), έχει αυτοδύναμο διδακτικό και ερευνητικό έργο και συμμετοχή σε επιτροπές και συλλογικά όργανα. Τα μέλη ΕΔΙΠ, αν και επιτελούν καθήκοντα σύμφωνα με τους υφιστάμενους νόμους, στερούνται της δυνατότητας εξέλιξης και κατατάσσονται μισθολογικά στην τελευταία κλίμακα του Ειδικού Μισθολογίου των ΑΕΙ, ενώ η περαιτέρω αξιοποίησή τους θα μπορούσε να λειτουργήσει προς όφελος της ποιότητας και της λειτουργίας των Πανεπιστημίων.

    Παραταύτα, αντί να βελτιωθεί θεσμικά η θέση μας στα ΑΕΙ και η ισχνή συμμετοχή μας στις διαδικασίες εκλογής του Πρυτανικού Συμβουλίου -δεδομένου ότι η ψήφος μας είχε βαρύτητα 0.2- η πρόταση του νομοσχεδίου απαξιώνει πλήρως τον κλάδο μας. Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, στο άρθρο 62 που αφορά το Σώμα Εκλεκτόρων για την εκλογή Πρύτανη και Αντιπρυτάνεων στα ΑΕΙ, αποκλείονται από το δικαίωμα ψήφου τα μέλη του κλάδου ΕΔΙΠ. Αυτό απομακρύνει κάθε προοπτική ανάπτυξης, ενίσχυσης και παροχής κινήτρων για ένα μεγάλο τμήμα ακαδημαϊκού προσωπικού, που συνιστούν τα μέλη ΕΔΙΠ, και ταυτόχρονα σηματοδοτεί τον περιορισμό των δημοκρατικών συμμετοχικών διαδικασιών στα Πανεπιστήμια.

    Σε αυτό το πλαίσιο, ενώνουμε δυναμικά τις φωνές μας με όλους τους κλάδους που πλήττονται από την ίδια πρόταση του νομοσχεδίου (μέλη ΕΕΠ, ΕΤΕΠ και Διοικητικό Προσωπικό) και διεκδικούμε την απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης και την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου για τα βασικά και ουσιαστικά αιτήματα μας:

    α. Δικαίωμα ισότιμης ψήφου σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.
    β. Θεσμική και μισθολογική αναβάθμιση και ακαδημαϊκή εξέλιξη και αναγνώριση, όπως έχουν διατυπωθεί από την ΠΟΣΕΕΔΙΠ.

    Τα υπογράφοντα μέλη

    Ανδρεοπούλου Αθανασία, Παιδ.Τμ.Δημ.Εκπ.
    Βακάλη Αννα, Παιδ.Τμ.Νηπ.
    Βάσιου Αικατερίνη, Παιδ.Τμ.Δημ.Εκπ
    Βέζου Μαρίνα
    Γκάλφας Νίκος, Τμ.Ηλ.Μηχ.Μηχ.Υπολ.
    Διονυσόπουλος Νίκος, Τμ.Εικ.Εφ.Τεχνών
    Δημητριάδης Δημήτριος, Τμ.Ηλ.Μηχ.Μηχ.Υπολ.
    Ζουπίδης, Αναστάσιος, Παιδ.Τμ.Νηπ.
    Δρ Κασίδου Στέλλα, Τμ.Εικ. Εφ.Τεχνών
    Κεσίδης Αναστάσιος, Σχ.Γεωπ.Επ.
    Κουντουράς Κωνσταντίνος, Χημ.Μηχ.
    Κυριακίδης Θωμάς, Τμ.Ηλ.Μηχ.Μηχ.Υπολ.
    Δρ. Κωτσαλίδου Ευδοξία, Παιδ.Τμ.Νηπ.
    Μανουσαρίδης Κωνσταντίνος
    Δρ. Μαυροπαλιάς Τρύφων, Παιδ.Τμ. Δημ.Εκπ.
    Ντίνας Νίκος, Τμ.Μηχ.Μηχ.
    Όροβας Χρήστος, Τμ.Σχεδ.Πρ.Συστ.
    Παπαγεωργίου Ευθυμία, Σ.Κ.Α.Ε./ΠΔΜ
    Πρωτοψάλτης Αντώνης, Τμ.Ηλ.Μηχ.Μηχ.Υπολ.
    Σιδηροπούλου Χριστίνα, Παιδ.Τμ.Νηπ.
    Ταμουτσέλης Νικόλαος, Παιδ.Τμ.Νηπ.
    Τοπαλίδης Γεώργιος, Τμ.Σχεδ.Πρ.Συστ.
    Τασκασαπλίδης Γεώργιος, Τμ.Πληροφ.
    Τσιάτσιου Έφη, Τμ.Διοικ.Επ.Τεχν.

  • 30 Απριλίου 2020, 22:59 | Α.Π

    Προς Βασίλειο Ζ., Δρ ΕΔΙΠ

    Επόμενο νομοσχέδιο αγαπητέ θα πει σε 5, 10, 15 χρόνια, όποτε. Δεν αποτελεί αυτό δέσμευση. Μια κουβέντα στον αέρα ατεκμηρίωτη δεν μπορεί να αποτελέσει υποκατάστατο κεκτημένων δικαιωμάτων από το 1982. Ελπίζω μετά από 5 χρόνια να μη με θυμηθείτε. Αν η σύνοδος των πρυτάνεων το ήθελε πραγματικά αυτό θα το έθετε επί τάπητος τώρα. Αυτά τα έχουμε ακούσει ξανά και τα ακούμε εδώ και 5 χρόνια. Το αίτημα των Πανεπιστημιακών προς συνταξιοδότηση πώς ρυθμίστηκε και δεν ρυθμίστηκε το δικό μας; Είναι τουλάχιστον αφελές να καθησυχάζετε τον κόσμο με κάτι τέτοιο. Να είστε σίγουρος ότι στο επόμενο νομοσχέδιο δεν πρόκειται να γίνει απολύτως τίποτε για τους ΕΕΠ και τους ΕΔΙΠ. Αν νοιαζόταν κάποιος πραγματικά για κάτι τέτοιο θα το είχε γίνει πράξη. Κρίμα γιατί με τέτοιου είδους παραμυθιάσματα περνάει ο καιρός μας…

  • 30 Απριλίου 2020, 18:45 | Βασίλειος Ζ., Δρ ΕΔΙΠ

    Η Σύνοδος των πρυτάνεων στις 29/4/20 θεωρεί ότι θα μπορούσε σε επόμενο νομοσχέδιο να γίνει προσπάθεια ρύθμισης θεμάτων σχετικών με τους κλάδους ΕΕΠ και ΕΔΙΠ. Μπράβο στη Σύνοδο που έθεσε το θέμα στο υπουργείο παιδείας! Όλοι οι Δρ ΕΔΙΠ αναμένουμε με αγωνία στο ερχόμενο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ την διάταξη για την δυνατότητα εξέλιξης των Δρ ΕΔΙΠ. Είναι ένα δίκαιο, αξιοκρατικό και πολυετές αίτημα.

  • 30 Απριλίου 2020, 18:30 | Αριάδνη Γκαζή

    Ο Σύλλογος ΕΔΙΠ Πανεπιστημίου Κρήτης, μαζί με το Σύλλογο ΕΤΕΠ Πανεπιστημίου Κρήτης και το Σύλλογο Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο ζητούν να αντικατασταθεί το άρθρο 62 ως εξής:
    «Ο Πρύτανης και οι Αντιπρυτάνεις εκλέγονται από ειδικό σώμα εκλεκτόρων το οποίο απαρτίζεται από το σύνολο των καθηγητών πρώτης βαθμίδας, των αναπληρωτών καθηγητών, των επίκουρων καθηγητών, μόνιμων και επί θητεία, και των υπηρετούντων λεκτόρων του Α.Ε.Ι., καθώς επίσης των μελών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π., Ε.Τ.Ε.Π., και των Διοικητικών Υπαλλήλων του κάθε Ιδρύματος. Στο εκλεκτορικό σώμα έχουν δικαίωμα συμμετοχής και όσοι εκ των ανωτέρω απουσιάζουν από τη θέση τους, ανεξαρτήτως του λόγου απουσίας, εφόσον η απουσία δεν συνεπάγεται την αναστολή ή την απαγόρευση άσκησης των καθηκόντων τους.»

    Εκ μέρους του ΔΣ του Συλλόγου ΕΔΙΠ Πανεπιστημίου Κρήτης,
    Αριάδνη Γκαζή
    ΕΔΙΠ Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας
    Φιλοσοφική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης