Άρθρο 51 Ανώτατο ηλικιακό όριο εγγραφής μαθητών στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ.

 

Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 4186/2013 (Α’ 193),  προστίθεται εδάφιο ως εξής:

«Μέγιστο όριο ηλικίας για την εγγραφή στα ημερήσια επαγγελματικά λύκεια είναι τα δεκαεπτά (17) έτη.»

  • 1 Μαΐου 2020, 17:52 | Μαριος

    ΠΑΛΙ ΜΕ ΤΑ ΕΠΑΛ;; Α Π Α Ρ Α Δ Ε Κ Τ Ο !!!
    Ποιος το σκέφτηκε κάτι τέτοιο;
    Πού είναι η λεγόμενη Δια Βίου Μάθηση;
    Πού είναι η ισότητα ευκαιριών για όλους;
    Εδώ δεν έχουμε κοινωνικό αποκλεισμό;
    Εδώ δεν έχουμε άνιση μεταχείριση;
    Εδώ δεν δημιουργούνται μαθητές δύο κατηγοριών και το ίδιο κάνουμε και για τα σχολεία και ας είναι της ίδιας βαθμίδας;
    Ποιος ο λόγος να βάλετε όριο το 17ο έτος στα ΕΠΑΛ μόνο;
    Ποιο bulling κάνουν οι μεγαλύτεροι; Μήπως λειτουργούν ως διαμεσολαβητές για να βοηθήσουν, να στηρίξουν, να συνεργαστούν με τους καθηγητές και να «επαναφέρουν» τους ‘άτακτους’ νεότερους;
    Θέλουμε να τιμωρήσουμε τους ανήλικους 15χρονους που μπορεί τότε να έκανα μια λάθος επιλογή είτε επιλέγοντας οι ίδιοι είτε τους έστειλαν οι γονείς τους είτε σταμάτησαν την διαδικασία μάθησης μιας και ήταν ανήλικοι τότε, γιατί να μην έχουν δυνατότητα να διορθώσουν ως ενήλικοι μετά την λάθος επιλογή τους και να την διορθώσουν;
    Γιατί μόνο για τα ΕΠΑΛ όριο ηλικίας και επομένως μονομερή επιλογή για μετέπειτα;
    Τι συμβαίνει;και τι σημαίνει; Μήπως η σκέψη και η λογική πάει από μόνη της κάπου και μπορεί να «ιχνηλατήσει» κανείς – για να χρησιμοποιήσουμε και τη λέξη της επικαιρότητας -, την πορεία και το αποτέλεσμα του όλου εγχειρήματος.
    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ- ΑΝΙΣΟ. ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ

  • 1 Μαΐου 2020, 17:50 | Μιχάλης

    Από νομική άποψη η ρύθμιση του άρθρου 51 συνολικά προσκρούει στο άρθρο 16 του συντάγματος το οποίο αναφέρει :
    Άρθρο 16
    «Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια»
    • Παρακαλώ να τεθεί στην νομική υπηρεσία της Βουλής , άλλως με εφαλτήριο το άρθρο 16 θα γίνουν και οι απαραίτητες νομικές ενέργειες για να καταργηθεί η διάταξη του άρθρου 51 αυτή ως αντισυνταγματική , αν ψηφιστεί.
    • Είναι εναντίον στην αρχή της ισότητας – ισότητα στην επιλογή της εκπαίδευσης- η οποία αποτελεί θεμελιώδη αρχή του δικαίου.Ο σκοπός του νομοσχεδίου είναι να οδηγηθούν οι άνω των 18 ετών μαθητές αποκλειστικά στην κατάρτιση. Καθώς αν εγγραφούν όλοι αυτοί σε εσπερινά ΕΠΑΛ η συμφόρηση θα είναι αναπόφευκτη στα Εσπερινά ΕΠΑΛ. Προφανώς δεν θα χωρέσουν όλοι, και όσοι δεν εγγραφούν στα ΕΠΑΛ , θα οδηγηθούν στα ΙΕΚ.

  • 1 Μαΐου 2020, 17:47 | Μαρκελλα

    Ο σχολικός εκφοβισμός σαν επιχείρημα είναι απαράδεκτος.Στο σχολείο μου από προσωπική εμπειρία οι ενήλικοι μαθητές προλαμβάνουν φαινόμενα βίας.Πολλοί ενήλικες για επαγγελματικούς και άλλους λόγους επιθυμούν την απόκτηση πτυχίου.Τα εσπερινά ΕΠΑΛ δεν φτάνουν να καλύψουν όλες τις εγγραφές και τις ειδικότητες που ενδιαφέρουν τους μαθητές 17+. Γιατί ένας μαθητής της Γ Λυκείου να μην μπορεί να κάνει εγγραφή σε άλλη ειδικότητα του ίδιου τομέα και να αποκτήσει ένα επιπλέον πτυχίο εφόδιο στην επαγγελματική σταδιοδρομία του; Όλοι οι Έλληνες πολίτες έχουν δικαίωμα στην δωρεάν εκπαίδευση,σε όλες τις βαθμίδες της στα δημόσια σχολεία.Εδώ φαίνεται ξεκάθαρα ότι στόχος είναι η μείωση των μαθητών στην επαγγελματική εκπαίδευση, με σκοπό να οδηγηθούν στην κατάρτιση ή στα ιδιωτικά ΙΕΚ.Να καταργηθούν άμεσα τα άρθρα 51 κ 52.

  • 1 Μαΐου 2020, 17:44 | Μαριλένα

    Τα άρθρα 51-52, είναι αντισυνταγματικά! Αποκλείουν το 1/3 των μαθητών ΕΠΑΛ να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν παιδεία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση!Μην ξεχνάτε δεν δουλεύουν όλοι οι άνθρωποι το πρωί για να μπορούν να πάνε το απόγευμα σε ΙΕΚ ή σε κάποιο εσπερινό ΕΠΑΛ. Επισης, δεν έχουν όλες περιοχές Εσπερινό ΕΠΑΛ! Συγκεκριμένα, 11 νόμοι και 15 νησιά ισως και παράπανω δεν έχουν εσπερινά ΕΠΑΛ! Ακομα, τα τελευταία χρόνια ο αριθμός που φοιτούν στα Εσπερινά ΕΠΑΛ έχει σχεδόν διπλασιαστεί! Οπότε ακόμη και να μεταβεί αυτό το 30% στα Εσπερινά ΕΠΑΛ θα υπάρχει συγχρωτισμός και δεν θα γίνεται επαρκώς το μάθημα εκεί! Μην ξεχνάτε ότι από τα 399 ΕΠΑΛ τα 79 είναι εσπερινά (19%) δηλ το 81% είναι ημερήσια! Ακόμα, οι ειδικότητες είναι περισσότερες στα Ημερήσια ΕΠΑΛ με αποτέλεσμα να υπάρχουν περισσότερες επιλογές! Επίσης το 17 ετών για α λυκείου είναι γελοίο και παραπληνιτικο ! Συγνώμη αν κάποιος 17 ετών γράφει στην α λυκείου ημερισιου ΕΠΑΛ, πώς θα συνεχίσει στην β’λυκειου αφού θα έχει γίνει ήδη 18 ! Μας κοροϊδεύετε κατά μούτρα! Αν κάποιο στην α ή β λυκείου του ημερήσιου ΕΠΑΛ μείνει στην ίδια τάξη για μια χρονιά ή έχει κάποιο προβλήμα υγείας και αναγκαστεί να χάσει μια χρονιά, τι θα γίνει με τη δική του περίπτωση ! Αποκλείεται να τα σκέφτηκα μόνο εγώ αυτά τα θέματα ! Μάλλον δεν σας νοιάζει τι θα απογινουν οι παραπάνω περιπτώσεις μαθητών!

  • 1 Μαΐου 2020, 17:41 | Μελπομενη

    Να αποσυρθούν άμεσα τα άρθρα 51 και 52!
    Μέσο του νομοσχεδίου αυτού ξυπνούν μνήμες και εφιάλτες του 2013 για όσους βιώσαμε την διαθεσιμότητα στις 52 καταργούμενες ειδικότητες των ΕΠΑΛ. Ξαφνικά εν έτη 2020 ξαναβιώνουμε τη στοχοποίηση των ΕΠΑΛ ως σχολεία ανομίας και εκφοβισμού , που ουδέ μια σχέση έχουν αυτές οι ψευδείς και παραπλανητικές διαδόσεις με την πραγματικότητά. Όσοι έχουν εργασθεί στα ΕΠΑΛ γνωρίζουν καλά τις άριστες ισορροπίες που διατηρούν οι ενήλικοι μαθητές προς την ομαλή λειτουργία της σχολικής κοινότητας. Απαγορεύοντας τις εγγραφές μαθητών άνω των 17 ετών γίνεται σκόπιμη προσπάθεια συρρίκνωσης των (ημερήσιων)ΕΠΑΛ. Σε δεύτερο χρόνο με λιγότερους μαθητές ανά σχολική μονάδα θα κάνετε συγχωνεύσεις σχολείων και περιορισμό σε θέσεις εργασίας των αναπληρωτών και των μονίμων εκπαιδευτικών . Προς τι όλη αυτή μεγάλη αλλαγή και πάλι στην τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση; Σε ποιους χαλάει τα σχέδια και ποια συμφέροντα διακυβέβονται πίσω απο κάθε μεγάλη αλλαγή στα σχολεία μας; Κάθε αλλαγή πολιτικής ηγεσίας έχει στόχο αλλαγές στα ΕΠΑΛ. Αφήστε μας επιτέλους να λειτουργήσουμε ομαλά τα σχολεία μας που τόσο αγαπάμε. Καταργήστε τα άρθρα αυτά και δώστε στους μαθητές μας ανήλικους και ενήλικες μαζί τη δυνατότητα της δωρεάν δημόσιας μόρφωσης όπως αξίζει στον κάθε ένα πολίτη αυτής της χώρας.

  • 1 Μαΐου 2020, 17:40 | Μελίνα

    Διαβάζοντας το περιεχόμενο των άρθρων 51 και 52 που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, γεννιούνται στο μυαλό μου τα εξής ερωτήματα:Ένας νέος άνθρωπος, άνω των 17 ετών, γιατί να στερείται το δικαίωμά του να βρει διέξοδο ακολουθώντας μία ειδικότητα σ΄ ένα ΕΠΑΛ, η οποία θα τον βοηθήσει να βγει στην αγορά εργασίας με εντιμότητα και αξιοπρέπεια; Ένας νέος άνθρωπος, άνω των 17 ετών, γιατί αυθαίρετα θεωρείται ότι είναι «ταραξίας» και είναι αυτός που θα προκαλέσει φαινόμενα ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού; Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα νομίζω ότι είναι απολύτως αυτονόητες και απερίφραστες.
    Μία ακόμα σημαντική διάσταση αυτού του θέματος είναι ότι τα συγκεκριμένα άρθρα θα οδηγήσουν στη συρρίκνωση και σταδιακά στην εξαφάνιση των ΕΠΑΛ, καθώς δεν θα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν διάφορα τμήματα ειδικοτήτων λόγω του μειωμένου αριθμού μαθητών. Μία τέτοια περίπτωση αποτελεί το ΕΠΑΛ ΖΗΤΑ στα Χανιά, το οποίο απειλείται με κλείσιμο , ύστερα από 46 συνεχόμενα έτη λειτουργίας. Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη του αυτά τα γεγονότα και να ακούσει τις φωνές όλων των πολιτών με δημοκρατική συνείδηση για άμεση απόσυρση των άρθρων 51 και 52. Η ελληνική εκπαίδευση έχει ανάγκη από μία ποιοτική αναβάθμιση.

  • 1 Μαΐου 2020, 17:38 | Άντρια

    Ζητάμε να αποσυρθεί η διάταξη για το ηλικιακό όριο των 17 χρόνων για εγγραφή μαθητών στα ΕΠΑΛ γιατί θεωρούμε ότι είναι:
    1.Αντισυνταγματική βάζοντας εμπόδια στη τεχνική εκπαίδευση των νέων και μάλιστα νέων από χαμηλά εισοδηματικά στρώματα της κοινωνίας μας.
    2.Είναι μεροληπτική και στρέφεται εναντίον των ΕΠΑΛ γιατί θα ισχύει μόνο για το συγκεκριμένο τύπο λυκείου.
    3.Καταδικάζει σε μαρασμό και τελικά σε κλείσιμο πολλών ΕΠΑΛ.
    4.Οι νέοι μας θα αναγκάζονται ή να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους (μιας και είτε δεν υπάρχουν κοντινά Εσπερινά ΕΠΑΛ με τον τομέα που επιθυμούν) ή να πληρώνουν υπέρογκα ποσά για να φοιτήσουν σε κάποιο ιδιωτικό ΙΕΚ σε πρωινό ωράριο.
    5.Αποκλείεται η δυνατότητα επιστροφής ή φοίτησης στο ΕΠΑΛ νέων που για οποιοδήποτε λόγο αναγκάστηκαν να διακόψουν ή και να χάσουν κάποιο χρονιά (λόγοι υγείας ή άλλοι) τις σπουδές τους.
    6.Αποκλείεται η δυνατότητα να σπουδάσουν το επάγγελμα που επιθυμούν σε νέους που αναγκάζονται να εργάζονται απόγευμα ή βράδυ.
    7.Θεωρούμε το λόγο πρόκλησης bullying νέων με μεγαλύτερη ηλικία και ΜΟΝΟ στα ΕΠΑΛ τουλάχιστον γελοίο που δεν επιδέχεται κριτικής. Όσοι υπηρετούμε χρόνια στην εκπαίδευση γνωρίζουμε ότι η ύπαρξη ενηλίκων στην τάξη την αναβαθμίζει και λειτουργεί εντελώς αντίθετα από αυτό που πιστεύουν οι συντάκτες της συγκεκριμένης διάταξης.
    Για τους παραπάνω λόγους θεωρούμε ότι το άρθρο αυτό είναι αντιεκπαιδευτικό και ζητάμε την ΑΜΕΣΗ απόσυρση του.

  • 1 Μαΐου 2020, 17:36 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Είμαι μαθητής Α λύκειο ΕΠΑΛ 18χρονων builig δέχτηκα στο γυμνάσιο και σταμάτησα για 2 χρόνια στο ΕΠΑΛ ψευδεσται ούτε βία υπάρχει ούτε τίποτα αντιθέτως για υπάρχει ένας σκοπός.Οσο για μαιμουδες μαθητές όσοι το γράφουν είναι ΨΕΜΜΑΤΑ υπάρχουν απουσίες ενημέρωση κάθε εβδομάδα στους γονείς .Το θεωρώ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ το άρθρο 51 52 και αντιδημοκρατικό.

  • 1 Μαΐου 2020, 17:34 | Μάχη

    Τα άρθρα 51 και 52 πρέπει να αποσυρθούν, καθώς δημιουργούν πολύ περισσότερα προβλήματα από όσα διατείνονται οι συντάκτες του ότι επιλύνουν.
    Καταρχήν είναι αντισυνταγματικά, αυτό έχει ήδη εξηγηθεί από αρκετούς εκπαιδευτικούς και μαθητές σε προηγούμενα σχόλια.
    Οι ισχυρισμοί της αιτιολογικής έκθεσης είναι αναληθείς. Οι ενήλικοι μαθητές δεν αποτελούν αιτία εμφάνισης του σχολικού εκφοβισμού, αντίθετα σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούν ως τροχοπέδη στην εμφάνιση τέτοιων φαινομένων, αφού έχουν περισσότερη ωριμότητα και εμπειρία, ενώ οι περισσότεροι έρχονται συνειδητοποιημένοι με σκοπό την απόκτηση νέων γνώσεων, χρήσιμων για την επαγγελματική τους εξέλιξη και αποκατάσταση.
    Η μείωση του αριθμού των μαθητών δεν θα επιφέρει ποιοτική αύξηση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου, αυτό θα γίνει με ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης μέσω επιμορφώσεων, εκσυγχρονισμού της υλικοτεχνικής υποδομής, εκσυγχρονισμού της ύλης και ελευθερία στο πρόγραμμα και τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές δραστηριότητες για καινοτόμες δράσεις καθώς και σύνδεση με την αγορά και τις ανάγκες της, όπως συμβαίνει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
    Μαθητές δεν πρέπει να αποκλειστούν από την επαγγελματική εκπαίδευση λόγω ηλικίας. Είτε λόγω ειδικών συνθηκών, είτε λόγω κακής επιλογής κατά την αρχική τους φοίτηση, πολλοί είναι αυτοί που επιστρέφουν για να πάρουν ένα πτυχίο, είτε αρχικό είτε δεύτερο. Μην ξεχνάμε ότι ζητάμε από τους μαθητές, χωρίς τα εφόδια ενός αναλυτικού ΣΕΠ, να επιλέξουν την ειδικότητα τους στην ηλικία των 15, το δε τύπο Λυκείου ακόμα νωρίτερα. Η λύση του Εσπερινού δεν είναι πάντα εφικτή, είτε λόγω απογευματινής εργασίας είτε λόγω μη ύπαρξης της ειδικότητας που τους ενδιαφέρει. Ο αριθμός των Εσπερινών ΕΠΑΛ και ο αριθμός των ειδικοτήτων που καλύπτουν είναι περιορισμένοι, συνεπώς δεν μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση. Τα ΙΕΚ είναι κατάρτιση και όχι εκπαίδευση, συνεπώς δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις μαθησιακές και γνωστικές ανάγκες μιας ειδικότητας. Σε μια οικονομία που θα χρειαστεί μία ακόμα επανεκκίνηση, η ύπαρξη πολλών εκπαιδευμένων απόφοιτων είναι απαραίτητη και αυτό δεν γίνεται με συρρίκνωση του πληθυσμού των μαθητών της επαγγελματικής εκπαίδευσης.
    Μεμονομένες περιπτώσεις παραβατικών ή αδιάφορων ενηλίκων (ο αριθμός των οποίων δεν διαφέρει και πολύ από τον αριθμό των ανήλικων με την ίδια νοοτροπία), μπορούν να αντιμετωπιστούν, όπως και οι περιπτώσεις όσων εγκαταλείπουν μέσα στη χρονιά, με διαφορετικό τρόπο από τον αποκλεισμό όλων των υπόλοιπων.
    Ενισχύστε την επαγγελματική εκπαίδευση και μην τη συρρικνώνετε, αποσύρετε τα άστοχα αυτά άρθρα και αναμένουμε με ενδιαφέρον (ελπίζω όχι αγωνία) το επικείμενο σχετικό νομοσχέδιο

  • 1 Μαΐου 2020, 17:32 | Μαρίνα

    Σχετικα με το ηλικιακό όριο των 17 στα ημερήσια ΕΠΑΛ ως εκπαιδευτικος από προσωπική εμπειρία αλλά και μετά από συζητήσεις με συναδέλφους και ψυχολόγους των ΕΠΑΛ, έχω την αντίθετη άποψη: ο εκφοβισμός, όπου υφίσταται, αφορά κυρίως συνομήλικους μαθητές. Θα είχε πραγματικό παιδαγωγικό ενδιαφέρον η τεκμηρίωση της άποψης του Υπουργείου.
    Τα παιδιά άνω των 17 ετών που δεν έχουν καταφέρει να πάρουν απολυτήριο Λυκείου αλλά το επιθυμούν,σύμφωνα με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, έχουν 2 επιλογές: Τα ΓΕΛ, όπου επίσης θα συνυπάρχουν με ανήλικους μαθητές (και εκεί άραγε δεν θα ασκήσουν εκφοβισμό;)και τα εσπερινά ΕΠΑΛ. Μαθητές που δεν κατάφεραν να αποφοιτήσουν από τα ΓΕΛ σπανίως επιστρέφουν σε αυτά (διαθέσιμα τα στατιστικά του Υπουργείου) ενώ για μαθητές που ξεκίνησαν στα ΕΠΑΛ αλλά δεν αποφοίτησαν η συνέχιση των σπουδών τους στα ΓΕΛ δεν αποτελεί επιλογή, πάλι σύμφωνα με τους αριθμούς που έχει στη διάθεσή τυο το Υπουργείο.
    Τα εσπερινά για κάποιους είναι λυση, αλλά σίγουρα όχι για όλους, επειδή:
    1. Δεν υπάρχουν παντου
    2. Δεν έχουν όλες τις ειδικότητες
    3. Υπάρχουν πολλοί μαθητές που εργάζονται τα βράδια (επισιτισμός, ντελίβερυ).
    4. Κάποιοι από τους μαθητές έχουν μικρά παιδιά και μπορούν να φοιτήσουν μόνο την ώρα που τα παιδιά τους είναι στο σχολείο ή τον παιδικό σταθμό.
    Παράλληλα, για τους ίδιους λόγους, αφαιρείτε την δυνατότητα σε αποφοιτους ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ που θέλουν να πάρουν μια ειδικότητα οι πρώτοι ή μια διαφορετική οι δεύτεροι να το πράξουν. Τα Δημόσια ΙΕΚ, όπου επίσης θα μπορούσαν να κατευθυνθούν δεν επαρκούν, καθώς δεν προσφέρουν όλες τις ειδικότητες κι έχουν ένα ωράριο που δεν εξυπηρετεί όλους.
    Τέλος, η μείωση του μαθητικού δυναμικού θα οδηγήσει σε κλείσιμο ειδικοτήτων και σχολείων, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί και η φοίτηση των ανηλίκων μαθητών.Ο ισχυρισμός της αποσυμφόρησης των ήδη κορεσμένων ημερήσιων ΕΠΑΛ δεν τεκμηριώνεται.
    Επειδή με τα άρθρα 51 και 52 στερείτε τη δυνατότητα πολλών μαθητών να συνεχίσουν την δωρεάν εκπαίδευσή τους, προτείνω την απόσυρση του ορίου ηλικίας των 17 ετών

  • 1 Μαΐου 2020, 17:30 | Μάγδα

    Ουσιαστικά «γκρεμίζεται» ότι προσπάθησε να «χτιστεί» τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης (βλέπε Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ κλπ).Απαράδεκτο το όριο των 17 ετών.Ο άνθρωπος μεγαλώνοντας ηλικιακά ωριμάζει, αντιλαμβάνεται καλύτερα αυτό που πραγματικά τον ενδιαφέρει να κάνει, ανακαλύπτει τις κλίσεις του, τις δεξιότητές του καθώς επίσης και το επάγγελμα που πιθανόν να καλύπτει αποτελεσματικότερα τις βιοποριστικές του ανάγκες.
    Η δικαιολογία οτι το ηλικιακό όριο θα οδηγήσει στην εξάλειψη της σχολικής βίας και του εκφοβισμού που παρατηρείται μεταξύ ενήλικων και ανήλικων μαθητών, είναι τουλάχιστον αστεία.
    Οι εκπαιδευτικοί των ΕΠΑΛ γνωρίζουμε από την εμπειρία μας, οτι οι μεγαλύτεροι μαθητές ανεβάζουν τον μέσο όρο της απόδοσης και επομένως το συνολικό επίπεδο της μαθησιακής διαδικασίας μέσα στην τάξη καθώς επίσης κατευνάζουν τις αντιδικίες μεταξύ των μικρότερων ηλικιακά μαθητών και τις περισσότερες φορές λειτουργούν ώς πρότυπα για αυτούς.

  • 1 Μαΐου 2020, 17:29 | Μητέρα

    800+ σχόλια για να μας πείσουν οι καθηγητές που έχουν τα ΑΝΗΛΙΚΑ παιδιά μας στα ΕΠΑΛ ότι είναι κακό αυτό το μέτρο. ΝΤΡΟΠΉ. Έτσι κ αλλιώς ψεύτικες εγγραφές ήταν, μαθητές φαντάσματα. Γιατί ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΤΟ ΠΑΙΔΙ να έχει έναν 30ρη στην ίδια τάξη?!! Αλλά τι τους νοιάζει, σαμπωσ ασχολούνται???? Το θέμα είναι να συμπληρώνουν ψεύτικες ώρες. ΜΗΝ ΤΙ ΠΑΡΕΤΕ ΠΊΣΩ.

  • 1 Μαΐου 2020, 17:26 | Μαγδαληνή

    Να καταργηθούν τα άρθρα 51 & 52 αμέσως.
    Το ηλικιακό όριο εγγραφής εφόσον δεν ισχύει σε καμία άλλη λυκειακή βαθμίδα εκπαίδευσης γιατί θα πρέπει να αφορά μόνο τους μαθητές των ΕΠΑ.Λ;
    Έπαψε να ισχύει το συνταγματικό δικαίωμα όλων των πολιτών στην εκπαίδευση;
    Το επιχείρημα της αποτελεσματικότερης πρόληψης φαινομένων ενδοσχολικής βίας
    και εκφοβισμού τα οποία παρατηρούνται μεταξύ ενηλίκων και ανηλίκων μαθητών δεν αντέχει ιδιαίτερης κριτικής όταν είναι ευρέως γνωστό ότι σοβαρά περιστατικά ενδοσχολικής βίας καταγράφονται με ολοένα και αυξανόμενο ρυθμό σε μικρότερες βαθμίδες εκπαίδευσης όπου οι μαθητές έχουν την ίδια ηλικία. Το αντίθετο μπορούμε να πούμε ότι οι ενήλικοι μαθητές στα ΕΠΑ.Λ λειτουργούν ‘πυροσβεστικά’ παρά πυροδοτούν περιστατικά ενδοσχολικής βίας.
    Ας σταματήσει η υποβάθμιση και ο περιορισμός της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης
    όταν τα τελευταία χρόνια καταλαμβάνει την κοινωνική αναγνώριση που της αξίζει.

  • 1 Μαΐου 2020, 17:23 | Χαρά,

    Θεωρώ ότι στην εποχή που προωθείται η δια βίου εκπαίδευση, που τα παιδιά μας θα χρειαστεί να επανεκπαιδευτούν για να βρουν δουλειά, δεν πρέπει να μπει αυτό το όριο ηλικίας στα ΕΠΑ.Λ. Κρατήστε τη δωρεάν δημόσια εκπαίδευση.Άλλωστε, αν θέλετε να κατευθύνετε τους μαθητές άνω των 17 στα Εσπερινά ΕΠΑ.Λ θα πρέπει να αυξήσετε τις ειδικότητες και να δώσετε δυνατότητα εγγραφής και σε όσους δεν εργάζονται.Αλλιώς το μέτρο είναι φανερό ότι λαμβάνεται για να ενισχύσει τα ΙΕΚ που δεν είναι δωρεάν.

  • 1 Μαΐου 2020, 17:21 | Μαρία Μ.

    Απαράδεκτο και αντισυνταγματικό!

  • 1 Μαΐου 2020, 17:08 | Σ.Μ.Δ.Ν.

    Στο άρθρο 51 και 52 του σχεδίου νόμου αναφέρεται ότι ‘‘Μέγιστο όριο ηλικίας για την εγγραφή στα ημερήσια επαγγελματικά λύκεια είναι τα δεκαεπτά (17) έτη και ότι δικαίωμα εγγραφής ή μετεγγραφής στην Α και Β τάξη των ημερησίων ΕΠΑ.Λ. έχουν οι μαθητές έως 17 ετών.’’
    Το γεγονός του ηλικιακού αυτού περιορισμού από μόνο του είναι μείζον διότι η συγκεκριμένη ρύθμιση, απαγορεύει:
    • στους απόφοιτους των ΓΕΛ να εγγράφονται στη Β΄ τάξη των ημερήσιων ΕΠΑ.Λ., για απόκτηση πτυχίου,
    • στους απόφοιτους των ΕΠΑ.Λ. να εγγραφούν για απόκτηση πτυχίου σε άλλο Τομέα από αυτόν που αποφοίτησαν ή για την απόκτηση δεύτερου πτυχίου Ειδικότητας στον ίδιο Τομέα
    • στους μαθητές που φοιτούν στο Γενικό Λύκειο ή στο γυμνάσιο να εγγραφούν στο ΕΠΑ.Λ., αν έχουν χάσει για διάφορους λόγους κάποια ή κάποιες χρονιές.

    Σημαντικό όμως είναι να δούμε ποιο είναι το προφίλ αυτών των μαθητών που αποκλείονται:
    Α. Είναι μαθητές που τελειώνοντας το Γενικό Λύκειο δεν καταφέρνουν να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή είναι μαθητές που εισήχθησαν αλλά δεν συνέχισαν είτε λόγω οικονομικών προβλημάτων είτε γιατί δεν τους ικανοποιούσε το πανεπιστημιακό τμήμα που εισήχθησαν , καθώς και απόφοιτοι του Γενικού Λυκείου, που λόγω της κουλτούρας που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας, είχαν πιεστεί από τις οικογένειές τους και τον κοινωνικό τους περίγυρο να ακολουθήσουν το ΓΕΛ, μιας και η ελληνική κοινωνία βάζει σε δεύτερη μοίρα την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση. Τα παιδιά αυτά στρέφονται στα ΕΠΑΛ και στην ειδικότητα που πιστεύουν ότι θα τους βοηθήσει επαγγελματικά και επιθυμούν στο πλαίσιο της τυπικής εκπαίδευσης να αποκτήσουν πτυχίο που θα τους εξασφαλίσει επαγγελματικά δικαιώματα άμεσα χωρίς να δώσουν εξετάσεις πιστοποίησης και παράλληλα αρκετοί από αυτούς συνεχίζουν στα τμήματα μαθητείας των ΕΠΑ.Λ. ή δίνουν Πανελλαδικές Εξετάσεις σε τμήματα του ενδιαφέροντός τους έχοντας συνήθως σημαντικές επιτυχίες.
    Β. Είναι ενήλικες μαθητές αφού τα πρωινά ΕΠΑΛ λειτουργούν και λειτουργούσαν πάντα και σαν σχολεία δεύτερης ευκαιρίας εξυπηρετώντας
    1. γονείς οι οποίοι είτε είναι άνεργοι είτε δουλεύουν σε απογευματινές/βραδινές δουλειές και των οποίων τα παιδιά πηγαίνουν ταυτόχρονα σε πρωινά σχολεία
    2. ενήλικες που δουλεύουν απόγευμα και έρχονται, για να αποκτήσουν μια ειδικότητα, ώστε να δώσουν μια 2η ευκαιρία στον εαυτό τους, προκειμένου να σταδιοδρομήσουν σε ειδικότητες που τους ενδιαφέρουν ή να αναβαθμίσουν τα προσόντα τους, για να έχουν καλύτερη εξέλιξη στην εργασία τους.
    Όσον αφορά την προτεινόμενη εναλλακτική λύση της εγγραφής των παραπάνω μαθητών στα Εσπερινά ΕΠΑ.Λ., είναι μία ουτοπία για όσους σταθούν σε αυτή, διότι:
    • τα Εσπερινά ΕΠΑ.Λ. είναι ελάχιστα σε σχέση με τους νομούς και τη γεωγραφία της χώρας μας και σε αρκετά νησιά και στις μικρές πόλεις της επαρχίας δεν υπάρχουν.
    • το πρωινό ωράριο είναι μονόδρομος για μια μερίδα μαθητών, μιας και δεν είναι εφικτό να εγγραφούν σε Εσπερινά ΕΠΑ.Λ., αν δεν εγκαταλείψουν την βραδινή τους εργασία ή δεν βρουν φύλαξη για τα παιδιά τους
    • για την εγγραφή των μαθητών απαιτούνται ειδικές προϋποθέσεις (που αυτό από μόνο του αποκλείει αρκετούς από τους μαθητές άνω των 17 που φοιτούν σήμερα σε Ημερήσια ΕΠΑ.Λ.)
    • όσα υπάρχουν λειτουργούν ήδη με πολύ μεγάλη πληρότητα και είναι υποστελεχωμένα
    • δεν έχουν όλες τις ειδικότητες και ειδικά σε Εσπερινά ΕΠΑ.Λ ενός νησιού η μιας μικρής πόλης είναι εντελώς απίθανο να βρεθεί η ειδικότητα, αφού δύσκολα εγκρίνονται νέες ειδικότητες και ιδιαίτερα με λίγους μαθητές.
    Όλοι αυτοί οι μαθητές αν δεν υπήρχε η επιλογή των πρωινών ΕΠΑ.Λ. θα οδηγούνταν στην απόφαση να εγκαταλείψουν το σχολείο.
    Λαμβάνοντας υπόψη ότι στα Ημερήσια ΕΠΑΛ, η μεγάλη διαφορά του μαθητικού δυναμικού της Β΄ τάξης σε σχέση με την Α΄ τάξη (8.689 παραπάνω μαθητές) οφείλεται κυρίως σε όλα τα παραπάνω, αν εφαρμοστεί το παραπάνω μέτρο, θα έχουμε αυτόματα πτώση του μαθητικού δυναμικού των ΕΠΑΛ, τουλάχιστον 15%.
    Αποτέλεσμα θα είναι:
    • να υπάρξει μεγάλος αριθμός ολιγομελών τμημάτων στη Γ΄ τάξη τα οποία τώρα συγκροτούνται και από ενήλικους μαθητές που επιθυμούν να παρακολουθήσουν 2η ειδικότητα. Το γεγονός αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μην εγκριθεί ένας μεγάλος αριθμός ολιγομελών τμημάτων και στα σχολεία να λειτουργήσουν λιγότερες ειδικότητες. Όσοι εργάζονται στα ΕΠΑ.Λ. γνωρίζουν ότι, αν μια ειδικότητα δεν λειτουργήσει μια χρονιά, είναι πολύ δύσκολο να επαναλειτουργήσει στη συνέχεια, με αποτέλεσμα να χαθεί η δυνατότητα τα ΕΠΑ.Λ. να τροφοδοτήσουν με πτυχιούχους αρκετών ειδικοτήτων την αγορά εργασίας, κάτι που είναι απαραίτητο για τις τοπικές κοινωνίες.
    • Θα επιφέρει μεγάλο πρόβλημα στην στελέχωση των εσπερινών ΕΠΑΛ,
    αφού ιδιαιτέρα στα μεγάλα αστικά κέντρα ο αριθμός των μαθητών
    τους θα υπερδιπλασιαστεί.
    • Θα είναι πολύ δύσκολο να ακολουθήσει κάποιος την ειδικότητα που επιθυμεί, αν δεν είναι σε αστικό κέντρο και είναι άνω των 18.
    • Θα αφαιρεθεί η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής φοίτησης δημιουργώντας διάκριση σε βάρος των ημερήσιων ΕΠΑΛ και των ενηλίκων μαθητών που επιθυμούν να το επιλέξουν, αφού δεν υπάρχει αντίστοιχος περιορισμός για τα ημερήσια ΓΕΛ.
    • Η μείωση του αριθμού μαθητών στα ΕΠΑ.Λ. με το παραπάνω προφίλ θα επιφέρει και μείωση στον αριθμό των μαθητών με καλές σχολικές επιδόσεις.
    • Σε αρκετούς νομούς της περιφέρειας υπάρχει ένα μόνο εσπερινό
    ΕΠΑΛ και πολλοί μαθητές που θα ήθελαν να φοιτήσουν σε αυτό
    θα πρέπει καθημερινά να διανύουν αποστάσεις μεγαλύτερες από
    30 χλμ.
    Στην προκειμένη περίπτωση θα πρέπει οι μαθητές να μετακινηθούν σε κοντινή πόλη κάτι που δεν είναι εφικτό με αποτέλεσμα η μόνη λύση να είναι να εγγραφούν σε Ι.Ε.Κ αλλά είναι άλλο η επαγγελματική εκπαίδευση, στην οποία έχει δικαίωμα κάθε νέος, και άλλο η κατάρτιση. Και επίσης είναι δύσκολο το δημόσιο Ι.Ε.Κ. της περιοχής του να υποστηρίζει όλες τις ειδικότητες.
    Επομένως όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα θα οδηγηθούν στα ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. (αφού τα δημόσια Ι.Ε.Κ. λειτουργούν και αυτά απόγευμα), σε μία πολύ δύσκολη οικονομικά περίοδο. Επιπλέον τα Ι.Ε.Κ. (δημόσια και ιδιωτικά) ανήκουν στην μη τυπική εκπαίδευση και για να πάρει κάποιος το πτυχίο (πιστοποίηση) απαιτούνται εξετάσεις πιστοποίησης στον ΕΟΠΠΕΠ με όλα τα προβλήματα που αυτό συνεπάγεται. Το να πηγαίνουν όλοι οι ενήλικες μαθητές σε ΙΕΚ δεν αποτελεί απαραίτητα διέξοδο, καθώς από εκεί δεν δίνεται πρόσβαση με πανελλήνιες εξετάσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και επιπρόσθετα οι άνω των 17 δεν έχουν απαραίτητα απολυτήριο λυκείου.

    Στη συνέχεια ανατρέχοντας στην Αιτιολογική Έκθεση του σχεδίου νόμου, επί του άρθρου 51, αναφέρεται ότι:
    “Με την προτεινόμενη τροποποίηση καθορίζεται μέγιστο ηλικιακό όριο για την εγγραφή στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ., με σκοπό την αποτελεσματικότερη πρόληψη φαινόμενων ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού, τα οποία παρατηρούνται ιδίως μεταξύ ενηλίκων και ανηλίκων μαθητών.’’
    Η αιτιολόγηση για αυτό το μέτρο είναι αντιεπιστημονική και αντιπαιδαγωγική στην προσπάθεια που κάνουν οι νέοι στις σημερινές δύσκολες εποχές για την επαγγελματική τους προοπτική. Δεν μπορεί ένα τόσο σύνθετο πρόβλημα, όπως αυτό της βίας να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικότερα με την οριοθέτηση της ηλικίας ακόμα και για έναν χρόνο. Στην Ελλάδα σοβαρά περιστατικά ενδοσχολικής βίας έχουν καταγραφεί σε Δημοτικά, Γυμνάσια και σε Γενικά Λύκεια, όπου οι μαθητές έχουν κατά κανόνα την ίδια ηλικία.
    Θα ήταν χρήσιμο η επιτροπή που ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο συμπέρασμα στην αιτιολογική έκθεση να αναφέρει έρευνες ή δεδομένα που έχουν γίνει και καταλήγουν σε αυτό το συμπέρασμα.
    Από την εκπαιδευτική εμπειρία όσων διδάσκουν στα ΕΠΑ.Λ. αναφέρεται ότι οι ενήλικοι μαθητές και μαθήτριες ανεβάζουν το επίπεδο σε μία τάξη, μιας και η επιλογή τους για τη φοίτηση στο σχολείο είναι συνειδητή και συμβάλλουν θετικά στην εκπαιδευτική διαδικασία στην τάξη αλλά και εξισορροπητικά στη γενικότερη λειτουργία του σχολείου. Δίνουν το παράδειγμα στα νέα παιδιά και μόνο θετικά έχουν να κερδίσουν από την παρουσία τους. Αυτοί δε οι ενήλικες, επειδή έρχονται συνειδητά στο σχολείο, βοηθούν τη διδακτική διαδικασία, δεν σχετίζονται με bulling αλλά αντίθετα μάλλον αποτελούν καλό παράδειγμα.
    Αν ο λόγος είναι η προστασία των ανήλικων μαθητών, τότε θα μπορούσαν να υπάρξουν περισσότερα και αυστηρότερα «εργαλεία» ποινών για το σύλλογο διδασκόντων που να αφορούν τους ενήλικους μαθητές, όχι όμως να χάσουν το δικαίωμα στην εκπαίδευση.
    Επίσης, σε σχολεία του εξωτερικού συστεγάζονται συχνά στα ίδια σχολικά συγκροτήματα μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας χωρίς να παρατηρούνται φαινόμενα βίας και εκφοβισμού.
    Τέλος, οι ισχυρισμοί που αφορούν τον περιορισμό του σχολικού εκφοβισμού, δεν ευσταθούν. Η πραγματικότητα είναι άλλη. Ο σχολικός εκφοβισμός αφορά τους συνομήλικους μαθητές και δεν εστιάζει στους ενήλικους μαθητές. Το Ημερήσιο Επαγγελματικό Λύκειο στοχοποιείται ως κέντρο ανομίας, σχολικού εκφοβισμού και βίας και οι άνω των 17 ετών μαθητές που ενδιαφέρονται να φοιτήσουν στα ΕΠΑΛ, και αποτελούν κατά κανόνα πρότυπα μαθητή για τους ανήλικους συμμαθητές τους, στοχοποιούνται ως άτομα που επιδρούν αρνητικά στο κλίμα του σχολείου και συμβάλλουν στη δημιουργία ενός κλίματος βίας και εκφοβισμού.
    Αξίζει να επισημανθεί ότι ανάλογες διαφορές ηλικίας παρατηρούνται και στα πανεπιστήμια με φοιτητές που εισάγονται μέσω κατατακτηρίων ή από εσπερινά σχολεία .
    Η δεύτερη αιτιολόγηση για το άρθρο 51 και 52 είναι ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί «για τη σταδιακή αποσυμφόρηση και για τη συνολική βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας διά του εξορθολογισμού της αριθμητικής σχέσης εκπαιδευτικού και μαθητή».
    Η πρώτη εντύπωση που δημιουργείται είναι πώς είναι δυνατόν σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να νομοθετείται μέτρο για την μείωση του αριθμού των μαθητών σε ένα σχολείο.
    Η κοινωνία μας και η εκπαιδευτική κοινότητα ποτέ δεν ζήτησε τη σταδιακή αποσυμφόρηση, από τη σκοπιά του μαθητικού δυναμικού, των ημερήσιων ΕΠΑ.Λ., με γνώμονα τη συνολική βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Αν υπάρχει θέμα συνωστισμού σε ελάχιστα Ημερήσιο ΕΠΑ.Λ., υπάρχουν τρόποι να λυθεί, με την κατασκευή νέων κτιρίων και την λειτουργία νέων πρότυπων επαγγελματικών λυκείων, για τα οποία να επισημάνουμε ότι δεν γίνεται καμία αναφορά στο σχέδιο νόμου.
    Επίσης, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί τι σημαίνει ότι τα ΕΠΑ.Λ. χρειάζονται αποσυμφόρηση, μιας και είναι γνωστό στο υπουργείο παιδείας ότι κάθε χρόνο εμφανίζεται μεγάλος αριθμός ολιγομελών τμημάτων τα οποία εγκρίνονται στη συνέχεια με ΥΑ. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι δεδομένη η έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων, εφόσον στο αιτιολογικό αναφέρεται πως όσοι λιγότεροι μαθητές βρίσκονται σε ένα τμήμα τόσο καλύτερα αποτελέσματα εκπαίδευσης επιτυγχάνονται.
    Στην εκπαιδευτική κοινότητα της επαγγελματικής εκπαίδευσης δημιουργείται η αίσθηση ότι όλα αυτά θα έχουν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της μη τυπικής εκπαίδευσης και πιο συγκεκριμένα την ενίσχυση δομών κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ., Ι.Ι.Ε.Κ.,Κ.Ε.Κ.,Σ.Ε.Κ . κ.α.).
    Επίσης, προβληματισμό δημιουργεί το γεγονός ότι στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις», δεν γίνεται καμία αναφορά για «Ίδρυση πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων» και δεν τέθηκε σε διαβούλευση το θέμα των προτύπων ΕΠΑ.Λ.

  • 1 Μαΐου 2020, 17:06 | ΜΑΡΙΑ Ν.

    Ο «χαρακτήρας» ενός δημόσιου σχολείου πρέπει να μην έχει ρατσιστικούς φραγμούς. Το όριο ηλικίας στερεί την δεύτερη ευκαιρία στην πιο μια κρίσιμη και καθοριστική για το κάθε άτομο επιλογή του επαγγέλματος του. Και όσον αφορά την σύνδεση παραβατικότητας με την ηλικία ως αιτιολόγηση είναι εντελώς άστοχη. 18 χρόνια υπηρετώ σε δημόσια σχολεία (τα περισσότερα σε ΕΠΑΛ) και οι πιο συνειδητοποιημένοι μαθητές μου ήταν ενήλικες και αποτελούσαν θετικό παράδειγμα στους εφήβους συμμαθητές τους. Αποσύρετε αυτά τα επίμαχα άρθρα!

  • 1 Μαΐου 2020, 16:53 | Γιώργος Π.

    Τα άρθρα 51, 52 είναι απαράδεκτα και αντικοινωνικά και πρέπει οπωσδήποτε να αποσυρθούν.
    Ως εκπαιδευτικός σε ΕΠΑΛ και έχοντας την άμεση επαφη με τους μαθητές και τους γονείς, και την εμπειρία εκ των έσω, η φοίτηση για την απόκτηση δεύτερου πτυχίου απόφοιτων των ΕΠΑΛ αλλα και απόφοιτων Γενικών Λυκείων είναι πολύ συχνό φαινόμενο ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με την εκτόξευση της ανεργίας. Οι περισσότεροι μάλιστα ολοκληρώνουν επιτυχώς και με καλές επιδόσεις την φοίτηση ακριβώς γιατι έρχονται συνειδητοποιημένοι και όχι απλα για να «τελειώσουν το σχολείο». Το επιχείρημα περι bullying είναι επιεικώς απαράδεκτο και εκθέτει όσους το χρησιμοποίησαν γιατι στοχοποιεί ανθρώπους με κριτήριο μόνο την ηλικία τους και γιατι απλά συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο: οι ενηλικοι μαθητες που φοιτουν για απόκτηση ειδικότητας έχουν κατα κανόνα πιο ώριμη συμπεριφορά και «συγκρατούν» με το παράδειγμά τους και τους ανήλικους.
    Φαίνεται οτι ο μονος στόχος των δυο αρθρων είναι η μείωση των οργανικών και λειτουργικών θέσεων και άρα του κόστους (για άλλη μια φορά)

  • 1 Μαΐου 2020, 16:40 | Κωνσταντίνος

    Το όριο ηλικίας είναι αντίθετο με την αρχή της ισότητας.
    Η συσχέτιση με τις ενδοσχολικές συγκρούσεις δεν έχει καμία επιστημονική βάση υποδηλώνει την άγνοια αυτών που συνέταξαν το συγκεκριμένο επιχείρημα.
    To άρθρο 51 πρέπει να αποσυρθεί. Είναι απαράδεκτο.

  • 1 Μαΐου 2020, 16:35 | ΙΣΜΗΝΗ Μ

    Δεν είναι δυνατόν η εκπαιδευτική κοινότητα να ζήτησε τη «σταδιακή αποσυμφόρηση, από τη σκοπιά του μαθητικού δυναμικού, των Ημερήσιων ΕΠΑΛ, με γνώμονα τη συνολική βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας» και ΔΕΝ γνωρίζουμε τεκμηριωμένα εάν οι ενήλικοι μαθητές είναι υπεύθυνοι για κρούσματα βίας στα ΕΠΑΛ.
    Οι ενήλικοι μαθητές των Ημερησίων ΕΠΑΛ είναι ώριμοι, συνειδητοποιημένοι, με στόχους και αναζητούν μια δεύτερη ευκαιρία για σπουδές. Από την εμπειρία μου, επιδρούν θετικά στη σχολική τάξη και κοινότητα, συχνά ως παράδειγμα μίμησης για τους ανήλικους μαθητές. Στην πλειονότητά τους είναι μαθητές που σχεδόν πάντοτε καταφέρνουν είτε να ολοκληρώσουν και να εμπλουτίσουν τις σπουδές τους με ένα αναβαθμισμένο πτυχίο ειδικότητας, είτε μέσω πανελλαδικών εξετάσεων να επιτύχουν την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.
    Τα άρθρα 51 και 52 αποτελούν άδικη μεταχείριση για τους υποψήφιους ενήλικες μαθητές των ΕΠΑΛ και όλοι οι Έλληνες πρέπει να έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια. Αντιτίθενται και στην ευρωπαϊκή πολιτική περί δια βίου εκπαίδευσης, καθώς μειώνει τις δυνατότητες στους ενήλικες να βελτιώσουν τα προσόντα τους ή να επαναπροσδιοριστούν επαγγελματικά. Τα ΕΠΑΛ πρέπει να είναι ανοικτά σχολεία και να παραμείνουν ενισχυμένα.

  • 1 Μαΐου 2020, 16:28 | Δωρα

    Θεωρώ ότι το όριο ηλικίας για την μόρφωση δεν πρέπει να υποκύπτει σε οικονομικά κριτήρια και κυρίως πολιτικές απόψεις. Η πολιτική πριν αποφασίσει το μέλλον χιλιάδων ανθρώπων ας αφουγκραστει τον παλμό της κοινωνίας. Δεν μπορεί να στειριζουμε το δικαίωμα στη δια βίου μάθηση με ότι κάθε φορά θέλουμε να περάσουμε σαν πολιτεία.Ειναι συνταγματικό αναφαιρετο δικαίωμα.

  • 1 Μαΐου 2020, 16:13 | Αιμιλία Πόγκα

    Το ηλικιακό όριο εγγραφής στα ημερήσια ΕΠΑΛ
    όσον αφορά στη λειτουργία του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών

    Σχετικά με το ανώτατο ηλικιακό όριο για την εγγραφή μαθητών στα ημερήσια ΕΠΑΛ, όπως προβλέπεται στα άρθρα 51 και 52 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου:
    Οι ενήλικοι μαθητές/μαθήτριες που συνήθως εγγράφονται σε ειδικότητες του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών στα ημερήσια ΕΠΑΛ, μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ως εξής:
    Α. Απόφοιτοι ΕΠΑΛ
    Ενήλικα άτομα νεαρής συνήθως ηλικίας, που έχουν πρόσφατα αποφοιτήσει από το ΕΠΑΛ. Σκοπός της εγγραφής τους είναι η παρακολούθηση μιας επιπλέον ειδικότητας του Τομέα, συνήθως στο ίδιο σχολείο, προκειμένου να αποκτήσουν περισσότερα εφόδια για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.
    Β. Απόφοιτοι ΓΕΛ
    Ενήλικα άτομα που έχουν αποφοιτήσει από ΓΕΛ (ιδιαίτερα μετά από αποτυχία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπ/ση – πανελλήνιες), πρόσφατα ή στο παρελθόν και επιθυμούν να σπουδάσουν σε κάποια από τις ειδικότητες του Τομέα. Επιλέγουν κάποια ειδικότητα η οποία τους ενδιαφέρει και θα τους οδηγήσει στην επαγγελματική αποκατάσταση.
    Γ. Απόφοιτοι παλαιότερων δομών επαγγελματικής εκπαίδευσης (ΤΕΛ, ΤΕΕ, ΕΠΑΣ)
    Άτομα μεγαλύτερης συνήθως ηλικίας που επιθυμούν να αποκτήσουν απολυτήριο ή πτυχίο, για να αναβαθμίσουν τα επαγγελματικά τους προσόντα.
    Δ. Άτομα που έχουν εγκαταλείψει το σχολείο στο παρελθόν για διάφορους λόγους και επανέρχονται για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
    Για τη συντριπτική πλειοψηφία των ενήλικων μαθητών, η εγγραφή σε πρωινό ΕΠΑΛ αποτελεί μονόδρομο, είτε γιατί ελάχιστες ειδικότητες του Τομέα λειτουργούν σε απογευματινή βάρδια είτε γιατί η εργασία τους είναι σε απογευματινή βάρδια.
    Συγκεκριμένα, από τα 53 ΕΠΑΛ της χώρας στα οποία λειτουργεί ο Τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών, μόλις 07 Εσπερινά ΕΠΑΛ διαθέτουν τον Τομέα (2 στην Αττική και 5 στην υπόλοιπη Ελλάδα).
    Ακόμα όμως και αυτά τα ΕΠΑΛ διαθέτουν μία, το πολύ δύο ειδικότητες του Τομέα. Αναλυτικά η λειτουργία των ειδικοτήτων σε εσπερινή βάρδια έχει ως εξής:
    • Γραφικών Τεχνών: 02 (1 στην Πάτρα + 1 στην Θεσσαλονίκη)
    • Σχεδιασμού-Διακόσμησης Εσωτερικών Χώρων: 02 (1 στο Βόλο + 1 στη Θεσσαλονίκη)
    • Συντήρησης Έργων Τέχνης-Αποκατάστασης: 04 (1 στην Πάτρα, 1 στη Θεσσαλονίκη, 1 στην Πάτρα, 1 στην Καλαμάτα)
    • Αργυροχρυσοχοΐας: 0
    • Σχεδίασης και Παραγωγής Ενδύματος: 02 (2 Αττική)
    • Επιπλοποιίας-Ξυλογλυπτικής: 0
    Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι οι δυνατότητες για σπουδές στον Τομέα σε εσπερινή βάρδια είναι ελάχιστες, ενώ για ορισμένες ειδικότητες (π.χ. Αργυροχρυσοχοΐα) ανύπαρκτες.
    Σε κάθε περίπτωση, από τη μέχρι τώρα εμπειρία μας, μπορούμε να πούμε ότι:
    • Οι ενήλικοι μαθητές που εγγράφονται στον Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών των ΕΠΑΛ, σπανιότατα δημιουργούν προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Στις περισσότερες φορές μάλιστα, λειτουργούν υποστηρικτικά στους άλλους μαθητές, βοηθώντας στην διεξαγωγή των εργαστηριακών ασκήσεων, στη διατήρηση κλίματος συνεργασίας μέσα στην τάξη, στη διευθέτηση διενέξεων και γενικά στη διαμόρφωση θετικού σχολικού κλίματος.
    • Ως ώριμα ενήλικα άτομα είναι συνήθως, πολύ συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, δίνοντας το παράδειγμα και στους υπόλοιπους μαθητές.
    • Οι ενήλικοι μαθητές μπορούν να λειτουργήσουν ως θετικά πρότυπα για τους μικρότερους μαθητές, ως άνθρωποι που συνεχίζουν να αγωνίζονται για την μόρφωσή τους. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι τα ζωντανά παραδείγματα της διά βίου μάθησης.
    Για την σωστότερη διευθέτηση του προβλήματος:
    • Η πολιτεία θα πρέπει να φροντίσει ώστε να λειτουργούν όλες οι ειδικότητες σε απογευματινά ή εσπερινά ΕΠΑΛ (σε ικανοποιητικό αριθμό και χωροταξική κατανομή), εξασφαλίζοντας ίσες ευκαιρίες φοίτησης και σε άτομα που εργάζονται το πρωί.
    Κάτι τέτοιο μάλιστα, θα ενδυνάμωνε τη λειτουργία του Τομέα, καθώς θα έδινε την ευκαιρία σε εργαζόμενους να φοιτούν σε απογευματινή/βραδινή βάρδια, αυξάνοντας τελικά το μαθητικό δυναμικό.
    • Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, γιατί η θεσμοθέτηση του ηλικιακού ορίου, θα οδηγήσει σε μεγάλη διαρροή μαθητικού δυναμικού από την επαγγελματική εκπαίδευση γενικά, αλλά και από τον Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών ειδικά. Οι ενήλικοι μαθητές που επιθυμούν να σπουδάσουν εφαρμοσμένες τέχνες θα αναγκαστούν να καταφύγουν στα ιδιωτικά ΙΕΚ (καθώς οι ειδικότητες του Τομέα είναι περιορισμένες και στα ΔΙΕΚ) ή στην παύση των σπουδών τους.
    • Κάτι τέτοιο όχι μόνο θα έφερνε πολλά προβλήματα στη λειτουργία των ΕΠΑΛ και θα οδηγούσε τόσες αξιόλογες ειδικότητες σε μαρασμό και κατάργηση, αλλά θα έφερνε και σε πολλούς ανθρώπους (17 ετών και πάνω) αδιέξοδο στις επαγγελματικές διεξόδους που προσφέρουν τα ΕΠΑΛ.
    Πιστεύω ότι τα άρθρα 51 και 52 πρέπει ν’ αποσυρθούν.

  • 1 Μαΐου 2020, 16:08 | Καλπάκη Αναστασία

    Ποιά η λογική να αποκλείεται η πρόσβαση στην εκπαίδευση τόσο μεγάλης μερίδας υποψήφιων μαθητών ΕΠΑΛ;

  • 1 Μαΐου 2020, 15:52 | Βασιλική

    Απαράδεκτο..όλοι έχουν δικαίωμα στη μάθηση..

  • 1 Μαΐου 2020, 15:47 | καλλια

    Απαράδεκτος ο νόμος για τα πρωινά επαλ όρια ηλικίας 17 ετών.
    Απαράδεκτο και για τα πειραματικά και πρότυπα

  • 1 Μαΐου 2020, 15:37 | Μαρια

    Απάνθρωπο το μέτρο!!
    Υπάρχουν μαθητές που σταμάτησαν για να εργαστουν ή για να παν στο στρατό…
    Να τους τιμωρήσουμε αυτους;;!!
    Αρνείστε τη δωρεάν παιδεια σε Έλληνες πολίτες…

  • 1 Μαΐου 2020, 15:03 | ΜΑΡΙΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΥ

    Να καταργηθεί η παραπάνω διαταξη. Ποιες ερευνες αποδεικνυουν την παραβατικοτητα μεγαλυτερων παιδιων; η εμπειρια δειχνει ακριβως το αντιθετο. Δεν πρεπει να υπαρχει ηλικιακο οριο εγγραφης στα ημερησια ΕΠΑΛ.

  • 1 Μαΐου 2020, 14:49 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΣ

    Οταν μια χωρα θελει εκπαιδευμενους πολιτες δεν βαζει ορια ηλικιας!
    Η «τεχνη», που ως γνωση παρέχεται στα ΕΠΑΛ ,αφορα μαθητες καθε ηλικιας!
    Θα ηθελα να σας πω καοια παραδειγματα συγκεκριμενα και οχι γενικολογιες που εχω δει στην εκπαιδευτικη μου ποδεια εως τωρα!
    1.ΜΑΘΗΤΗΣ απο αλλη χωρα που ηρθε 7 ετων στν ΕΛλαδα, οποτε μιας και δεν υπηρχε αντιστοιχα γνωσεων και ταξεων με τη χωρα του ηταν 15 χρονων και πηγαινε με την Α γυμνασιου!! (ειχε χασει δυο ταξεις λογω αλλαγης και χωρας και αλλου εκπαιδευτικου συστηματος) ο μαθητης αυτος ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ηθελε να γινει μηχανολογος να βοηθαει τον πατερα του στο Μηχανουργειο της περιοχης οπου ηταν και ιδιοκτητης ! με απλα μαθηματικα, αυτος δε θα μπορεσει γιατι 17 θα γινει σε δυο χρονια οποτε τερμα το ΕΠΑΛ γιαυτον!!!
    2.Μαθητης μου ηλεκτρονικος τελιώνοντας την Γ ΕΠΑΛ (ηλεκτρονικος) θα ξαναγυρναγε (δηλαδη 18+ χρονων) να μαθει και ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ (κοινος τομεας στη Β αλλη ειδικοτητα στη Γ) ωστε να μπορεσει με τον αδερφο του, (μεγαλυτερος) να κανουν σερβις σε κλιματιστικά μιας και αυτα τα μηχανηματα απαιτουν γνωσεις και Ηλεκτρονικων και ηλεκτρολογικων!
    Σιγουρα το 17.. του τελειωνει αυτη την επαγγελματικη αποκατασταση, αφου δεν ειχε σκοπο να δωσει εξετάσεις, αλλα να μαθει τα βασικα (ισως και λιγο παραπανω) για ενα επαγγελμα που θα ασχολιοταν!

    Και αυτα ειναι μονο δυο παραδειγματα , που αν πατε σε ενα επαγγελαμτικο ΛΥΚΕΙΟ θα τα αυξησετε, στο γνωσικό σας πεδιο με Γεωμετρικη προοδο… , μιας και η γεωμετρικη αυξηση ειναι «της μοδός» λογω πανδημιας!

    Ως εκαπιδευτικος ποτε δε συναντησα βιαιους μαθητες στην Ηλικια των 19, 20 ή και 22..
    αδιαφορους ΝΑΙ, κακους μαθητες ΝΑΙ, αλλα σε καθε περιπτωση δεν ηταν «αιτιες μπουλινγκ» (οπως λετε) αλλα πολλες φορες βοηθουσαν τους εκπαιδευτικους ωστε να ηρεμησουμε τις ανεξελεκτες ορμονες των ηλικιων 14-17!!

    Η ΓΝΩΣΗ ΜΙΑΣ ΤΕΧΝΗΣ (μιας και μιλαμε για ΕΠΑΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ) ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ ΤΑ 17!
    Ελπιζω σε μια σοφη τροποιηση αυτης της παραγραφου η οποια κατ εμε, εχει στοχο τα ΠΑΙΔΙΑ!

  • 1 Μαΐου 2020, 14:39 | ΟΥΡΑΝΙΑ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΙΔΟΥ

    Μη στοχοποιείτε την επαγγελματική εκπαίδευση για άλλη μια φορά στο όνομα ιδιωτικών συμφερόντων. Αποκλείετε ανθρώπους που πραγματικά ζητούν μια ευκαιρία για επαγγελματική αποκατάσταση. Αν ανησυχείτε για μαϊμού εγγραφές, υπάρχουν τρόποι να το ελέγξετε. Ο ισχυρισμός για την καταπολέμηση του εκφοβισμού είναι, επιτρέψτε μου, αφελής γιατί οι ενήλικες μαθητές είναι οι πιο συνειδητοποιμένοι μαθητές και αποτελούν υπόδειγμα. Δεν μπορούν όλοι αυτοί να φοιτήσουν σε εσπερινά ΕΠΑΛ γιατί έχουν οικογένειες και υποχρεώσεις, γιατί δεν υπάρχουν όλες οι ειδικότητες και γιατί η φοίτηση στα εσπερινά σχολεία γίνεται κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Μήπως απλά θέλετε να τους κατευθύνετε στα ιδιωτικά ΙΕΚ και ΚΕΚ; Μας κάνετε καχύποπτους και όχι άδικα γιατί τα επιχειρήματά σας δεν ευσταθούν και το ξέρετε. Στηρίξτε επιτέλους την πολύπαθη επαγγελματική εκπαίδευση και μη δημιουργείτε μαθητές δύο ταχυτήτων. Γιατί πχ δεν εφαρμόζετε το ίδιο και στα ΓΕΛ; Εκεί δεν βλέπετε bullying;
    Πάρτε επιτέλους μια σωστή και σοβαρά τεκμηριωμένη απόφαση και αποσύρετε άμεσα αυτή τη διάταξη.

  • 1 Μαΐου 2020, 14:29 | Ελένη

    Απαράδεκτος νόμος,χαντακώνει παιδιά και οικογένειες.Ξεχωριζει κοινωνικές τάξεις. Τι προωθείτε ακριβώς , ιδιωτικές σχολές??? Ντροπή σας

  • 1 Μαΐου 2020, 14:10 | ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

    ντροπη ποσα παιδια αποφοιτοι γελ η επαλ κανουν ειδικοτητα μετα τα 18 και πετυχαινουν στα πανεπιστημια.γιατι τους κοβεται τοδρομο?για να πανε στα ιδιωτικα ΙΕΚ οπως το 13?

  • 1 Μαΐου 2020, 14:06 | ΤΣΑΤΣΑΡΟΥΝΟΥ ΣΜΑΡΑΓΔΩ

    ΔΙΑΦΩΝΩ πλήρως με τον καθορισμό ανώτατου ορίου ηλικίας για την εγγραφή στα ΕΠΑΛ. Πλήττει τις ασθενέστερες οικονομικά οικογένειες και τους εργαζόμενους ανήλικους. ΑΦΑΙΡΕΙ την δυνατότητα της ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ από τους νέους μας και τέλος είναι εντελώς ΕΚΤΟΣ της επικρατούσας λογικής της «ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ».
    Ο περιορισμός αυτός έχει μόνο μειονεκτήματα και κανένα πλεονέκτημα για την κοινωνία. θεωρώ ότι συμφέρει μόνο τους ιδιοκτήτες των απαράδεκτων ΙΙΕΚ. Ελπίζω ότι θα τον καταργήσετε γιατί είναι ασύμφορος, αντικοινωνικός και ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ.

  • 1 Μαΐου 2020, 14:04 | Κατερίνα Μπ.

    Αντισυνταγματικό, αντιδημοκρατικό, άδικο άρα απαράδεκτο!

  • 1 Μαΐου 2020, 13:34 | Ελένη

    1. Ανώτατο όριο εγγραφής τα 20 έτη,

    ώστε αδύναμοι μαθητές που έμειναν σε κάποια ή κάποιες τάξεις ή λόγω προβλημάτων υγείας ή κοινωνικοοικονομικών ζητημάτων, να μην ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ από τα ΕΠΑΛ. Αλλιώς τους ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΤΕ με ότο αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους αλλά και για την κοινωνία.

  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΔΟΝΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΝΠΔΔ
    Ζητάμε την άμεση απόσυρση των άρθρων 51-52 του Σχεδίου Νόμου με τίτλο «Αναβάθμιση του σχολείου και άλλες διατάξεις».
    Θεωρούμε απαράδεκτο το ηλικιακό όριο των 17 ετών που τίθεται για την εγγραφή στο ΕΠΑΛ, αποκλείοντας με αυτό τον τρόπο το μεγαλύτερο μέρος των σπουδαστών «βοηθών οδοντικής τεχνολογίας». Δεν κατανοούμε τον λόγο μιας τέτοιας ενέργειας που αφαιρεί την δυνατότητα από νέους ανθρώπους να αναπτύξουν δεξιότητες που θα τους δώσουν το εισιτήριο σε μία ούτως ή άλλως δυσεύρετη θέση εργασίας. 
    Είναι γνωστό ότι οι μαθητές άνω των 17 ετών είναι άτομα ώριμα και απόλυτα συνειδητοποιημένα ως προς την επιλογή μιας δεύτερης ευκαιρίας για την επαγγελματική τους καταξίωση. Θέτοντας το ηλικιακό όριο των 17 ετών αποκλείεται τη δυνατότητα συνέχισης τους στην ανώτατη εκπαίδευση μέσω εξετάσεων, και τους σπρώχνεται προς τα ιδιωτικά ΙΕΚ, τα οποία σε συνεργασία με κολέγια του εξωτερικού κάνουν «χρυσές δουλειές» , έπειτα από την ισοτίμηση των πτυχίων των κολεγίων με των πανεπιστημίων όπου ψηφίστηκε από την Υπουργό. 
    Ως επαγγελματικός κλάδος κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για να εξασφαλίσουμε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή σπουδαστών στα ημερήσια ΕΠΑΛ, για το λόγο ότι για τον κλάδο μας μαζί με το ΠΑΔΑ είναι η μόνη δεξαμενή καταρτισμένων εργαζόμενων. Θεωρούμε προσβλητική για τους νέους ανθρώπους την αιτιολογική έκθεση για τα άρθρα 51-52 που τους στοχοποιούν  σαν κομιστές βίας και εκφοβισμού με μόνο λόγο την ηλικία τους. 
    Κεντρικό Διοικητικό Συνβούλιο του ΠΣΟ

  • 1 Μαΐου 2020, 13:09 | IRENE G.

    Μετά τη διαθεσιμότητα, άλλος ένας τρόπος για να στραφεί ο μαθητικός πληθυσμός των ΕΠΑΛ προς την ιδιωτική εκπαίδευση!Μια νέα προσπάθεια υποβάθμισης της Τεχνικής εκπαίδευσης! Η Δια Βίου εκπαίδευση για την οποία τόσο καιρό κόπτονται όλοι, θα αφορά τελικά μόνο όσους έχουν να πληρώσουν! Άμεση κατάργηση του άρθρου 51!

  • 1 Μαΐου 2020, 12:55 | Αντιγόνη

    Ο λόγος τον οποίο επικαλείται το υπουργείο είναι (αν μη τι άλλο) γελοίος. Οι απόφοιτοι μαθητές που εγγράφονται σε ένα ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΠΑΛ, είναι ώριμοι και κατασταλαγμένοι και τις περισσότερες φορές βοηθούν στο να τηρηθεί η τάξη. Αν πραγματικά θέλουμε να μειώσουμε τα κρούσματα εκφοβισμού στα σχολεία θα έπρεπε να δοθεί το δικαίωμα στην διεύθυνση και τον σύλλογο του σχολείου να αρνηθεί την εγγραφή σε μαθητή που παρουσίασε παραβατική συμπεριφορά στο παρελθόν.

  • 1 Μαΐου 2020, 12:45 | Μπάκας Ιωάννης

    Πολύ μεγάλο λάθος η θέσπιση ορίου ηλικίας για εγγραφή στα ΕΠΑΛ.
    Θέμα ενδοσχολικής βίας δεν υφίσταται και ήδη έχουν γραφτεί αρκετά για το θέμα. Δεν υπάρχει καμία έρευνα που να υποδηλώνει ότι η ενδοσχολική βία προέρχεται από τους μεγαλύτερους μαθητές.
    Αν το πρόβλημα που προσπαθείτε να λύσετε είναι το ζήτημα των ψεύτικων εγγραφών, που δυστυχώς γίνονται στα ΕΠΑΛ και με τις οποιές διαφωνώ, τότε είμαι σίγουρος πως μπορεί να βρεθεί μια άλλη λύση. Όμως θα ήθελα να τονίσω ότι αν η Τεχνική Εκπαίδευση στηριζόταν περισσότερο από την Πολιτεία ώστε να αποτελεί επιλογή περισσοτέρων μαθητών, όπως γίνεται στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, τότε δε θα υπήρχε λόγος να γίνονται ψεύτικες εγγραφές.
    Το όριο ηλικίας δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απο αυτά που λύνει.
    Τι θα κάνει ένας μαθητης που έμεινε στην ίδια τάξη και ξεπέρασε το όριο ηλικίας;
    Γιατί δε μπορεί ένα απόφοιτος ΓΕΛ να φοιτήσει σε πρωινό ΕΠΑΛ και να αποκτήσει πτυχίο και μια δεύτερη ευκαιρίας στις Παννελαδικές;
    Αυτά και τόσα άλλα ερωτήματα μένουν αναπαντητα και δημιουργούν μια άνιση και αντιδημοκρατική στάση της κυβέρνησης απέναντι στα ΕΠΑΛ.

  • 1 Μαΐου 2020, 12:30 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΠΟΥΤΟΣ

    Ήθελα να ξέρω ποιος σας συμβουλεύει να καταθέσετε προτάσεις σαν αυτή εδώ.
    Πείτε ξεκάθαρα, τι έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας.

    Από πότε ένα υπουργείο μπορεί να καταστρατηγεί συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των πολιτών του; Πως είναι δυνατόν να υπάρχουν σήμερα μαθητές άνω των 18 και ξαφνικά να έρχεται το ίδιο το υπουργείο και να απαγορεύει σε άλλους να εγγραφούν σε δομές όπως το ΕΠΑΛ σε πρωινή βάρδια. Υπάρχει η δεν υπάρχει συνέχεια στο κράτος, υπάρχει η δεν υπάρχει το δικαίωμα στις ίδιες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες.

    Πως σε μια χώρα που μόλις βγήκε από μια κρίση ένα υπουργείο βάζει φρένο στα όνειρα και τις ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο σε κάποιους ανθρώπους.

    Διαπιστώθηκε από κάποιους ότι το γεγονός της συνύπαρξης μαθητών άνω των 18 ετών με ανήλικους σε ΕΠΑΛ προκαλεί χάος στη λειτουργία των σχολείων αυτών και τρέξατε να φέρετε αλλαγές στο ηλικιακό όριο εγγραφής των μαθητών;

    Αιτιάσεις όπως δεν μπορεί να συνυπάρξουν ενήλικες με ανήλικες σε σχολεία είναι παντελώς ανεδαφικές. Παραδείγματα αμέτρητα από την καθημερινή λειτουργία τμημάτων στα οποία υπάρχουν ενήλικες έχει αποδείξει ότι η παρουσία τους λειτουργεί καταλυτικά απέναντι σε μαθητές ανήλικες. Η παρουσία αυτών των ανθρώπων είναι ενσυνείδητη, ξέρουν γιατί πηγαίνουν σχολείο και με την παρουσία τους και μόνο μέσα στην τάξη η συμπεριφορά των μικρών σε ηλικία μαθητών μετριάζεται, κατευνάζεται, παραδειγματίζονται, και οδηγούνται σε αλλαγή της μαθησιακής τους συμπεριφοράς.

    Για άλλη μια φορά κοιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος.

    Και να μην ξεχάσω ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ για την επιλογή της χρονικής στιγμής για την διαβούλευση ενός τέτοιου νομοσχεδίου, και εις ανώτερα.

  • 1 Μαΐου 2020, 12:19 | Γιάννης

    Να ανέβει το ηλικιακό όριο.
    – Γιατί να μην μπορεί να γραφτεί στο ΕΠΑΛ απόφοιτος ΓΕΛ, 1 ή 2 χρόνια μετά την αποφοίτησή του;
    – Γιατί να μην μπορεί να γραφτεί απόφοιτος ΕΠΑΛ άλλης ειδικότητας σε παρεμφερή (για 1 χρόνο) ή σε άλλη;Ακόμα κι αν ανοίξουν Σχολές τύπου ΤΕΣ, για ενήλικες, εκεί ας πηγαίνουν άνω των 20 ετών. Επί πλέον, δεν θα υπάρχουν πολλές ειδικότητες εκεί, ελκυστικές για νέους απόφοιτους, όπως παραπάνω.Τέλος, αν υπονοεί το νομοσχέδιο ότι όλοι αυτοί θα πηγαίνουν ΙΕΚ, να δηλωθεί, ευθέως…

  • 1 Μαΐου 2020, 12:13 | Μαίρη

    Απαράδεκτη προσέγγιση. Ένας ενήλικος εγγράφεται σε ΕΠΑΛ γιατί πραγματικά θέλει να μάθει μια ειδικότητα. Δεν έρχεται για να παρενοχλεί τους μικρότερους συμμαθητές του. Ως γνώστης της σχολικής ζωής θα έλεγα ότι η παρενόχληση γίνεται μεταξύ συνομηλίκων και όχι από τους ενηλίκους μαθητές. Οι ενήλικοι παράδειγμα προς μίμηση είναι για εκείνους, πάρα πρόβλημα. Μαθήτρια 30ετών απόφοιτη Νομικής Σχολής ολοκλήρωσε τις σπουδές της σε ΕΠΑΛ στην ειδικότητα Οχημάτων, του Τομέα Μηχανολογίας εμπνέοντας τους συμμαθητές της να συμμετάσχουν στις Πανελλήνιες και μάλιστα να πετύχουν σε αυτές. Μην αποκλείεται τους ανθρώπους από τη μάθηση. Ο σχολικός εκφοβισμός αντιμετωπίζει με άλλους τρόπους. Στο bullying που γίνεται στο δημοτικό τι θα κάνετε? Θα βάλετε όριο ηλικίας τα 10 έτη? Σοβαρευτείτε.

  • 1 Μαΐου 2020, 12:10 | Παρασκευή Σανσαριδου

    Θεωρώ λανθασμένη την πρόταση αυτή διότι:
    1) Η ύπαρξη ενηλίκων στα ημερήσια ΕΠΑΛ ενισχύει το έργο του εκπαιδευτικού, γιατί αυτοί (οι ενήλικες) είναι συνειδητοποιημένοι(τις περισσότερες φορές) σε αυτό που κάνουν. Έτσι δείχνουν και στους μικρότερους σε ηλικία μαθητές την αξία της εκπαίδευσης και την σύνδεση της με την επαγγελματική αποκατάσταση.
    2) Είναι επίσης ένας απλός και συνάμα πρακτικός τρόπος ώστε να ενισχυθεί η αντίληψη (στους μικρότερους σε ηλικία μαθητές)η ανάγκη της Δια Βίου Μάθησης.
    Έχοντας ως συμμαθητές τους άτομα κάθε ηλικίας η ΔΒΜ γίνεται βίωμα.
    3) Οι επαγγελματικές υποχρεώσεις κάποιων ενηλίκων που θέλουν να πάρουν απολυτήριο και πτυχίο ΕΠΑΛ είναι τέτοιες που δεν τούς επιτρέπουν την φοίτηση σε εσπερινό ΕΠΑΛ παρά μόνο σε ημερήσιο.

  • 1 Μαΐου 2020, 12:09 | Μαρκελλα

    Πρέπει να επιτρέπεται ηλικίες ανω των 17. Είναι κρίμα να αποκλείονται μαθητές με όνειρα και στόχους.

  • 1 Μαΐου 2020, 12:07 | Στελιος Γραμματικος

    Οι καλυτεροι μαθητές που έχω κάθε χρόνο στο ΕΠΑΛ και αυτοί που σε μεγάλο ποσοστό περνούν στην τριτοβαθμια εκπάιδευση, είναι μεγάλης ηλικίας, 35-40 ετών. Εκτιμώ ότι το ηλικιακό όριο (αλήθεια στα ΓΕΛ δεν υπάρχει θέμα ενδοσχολικής βίας που επικαλείστε;)θα έπρεπε να αφαιρεθεί. Αν όχι, ο καθένας θα έχει δικαίωμα να σκεφτεί ότι ήταν άλλα τα κίνητρά σας (δηλαδή η ενίσχυση των ιδιωτικών ΙΕΚ, ΚΕΚ, κλπ) και όχι η αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης.

  • 1 Μαΐου 2020, 11:40 | ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΓΚ

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΤΑ ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΟΡΙΑ ΣΤΑ ΕΠΑΛ ΑΦΟΥ ΑΡΚΕΤΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΥΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΙ.ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΠΑΛ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΩΡΑΡΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΕ ΑΥΤΑ.

  • 1 Μαΐου 2020, 11:16 | Γιώργος

    «Σχετικά με το άρθρο 51 του νομοσχεδίου στο οποίο αναφέρεται ότι «Μέγιστο όριο ηλικίας για την εγγραφή στα ημερήσια επαγγελματικά λύκεια είναι τα δεκαεπτά (17) έτη», και το άρθρο 52 όπου αναφέρεται ότι δικαίωμα εγγραφής ή μετεγγραφής στην Α και Β τάξη των ημερησίων ΕΠΑ.Λ. έχουν οι μαθητές έως 17 ετών.»

    Τα δύο αυτά άρθρα του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου
    1. Απαγορεύουν ρητά να φοιτήσει ένας απόφοιτος του Γενικού Λυκείου στο ΕΠΑ.Λ., προκειμένου να πάρει ειδικότητα.
    2. Απαγορεύει στον απόφοιτο του ΕΠΑ.Λ. να ξαναφοιτήσει στο ΕΠΑ.Λ. για να πάρει δεύτερη ειδικότητα, γιατί επανασχεδιάζει την επαγγελματική του επιλογή.
    3. Απαγορεύει στον μαθητή που φοιτά στο Γενικό Λύκειο να εγγραφεί στο ΕΠΑ.Λ., αν έχει χάσει για διάφορους λόγους κάποια ή κάποιες χρονιές.
    4. Απαγορεύει στον τελειόφοιτο είτε του ΓΕΛ είτε του ΕΠΑ.Λ. να εγγραφεί μετά από κάποιο διάστημα στο ΕΠΑ.Λ., για να δημιουργήσει μια άλλη επαγγελματική ευκαιρία.

    Οι αιτιολογίες για αυτό το μέτρο είναι αντιεκπαιδευτικές, αντιεπιστημονικές και αντιπαιδαγωγικές αλλά και δείχνουν μια αντιδημοκρατική περιφρόνηση στην προσπάθεια που κάνουν οι νέοι στις σημερινές δύσκολες εποχές για την επαγγελματική τους προοπτική.

    Η ενδοσχολική βία και μάλιστα με σοβαρά περιστατικά  έχουν καταγραφεί  σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και σε Γενικά Λύκεια,  όπου οι μαθητές έχουν κατά κανόνα την ίδια ηλικία. Αντίθετα στα ΕΠΑ.Λ. έχει παρατηρηθεί και έχει καταγραφεί και σε έρευνες ότι η παρουσία μεγαλύτερης  ηλικίας μαθητών έχει αποσοβήσει  πολλά τέτοιου είδους περιστατικά. Αλλά ακόμα και ως υπόθεση εργασίας αν δεχτούμε ότι υπάρχει ενδοσχολική βία στα Ημερήσια ΕΠΑ.Λ.  η μοναδική και μάλιστα αποτελεσματική «επιστημονική» λύση που προτείνεται είναι η μη εγγραφή μαθητών άνω των 17 ετών;
    Για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων δεν υπάρχει διάταξη που να αναφέρεται στο μέγιστο όριο ηλικίας. Αναρωτιέται κανείς, για ποιο λόγο να υπάρχουν  άλλα μέτρα και άλλα σταθμά για τους μαθητές των ΕΠΑ.Λ. και γιατί αυτοί οι μαθητές να αντιμετωπίζονται ρατσιστικά και άνισα,  καθώς δεν τηρείται η αρχή της ισότητας, που επιβάλει την ίση μεταχείριση όμοιων περιπτώσεων και αφαιρείται το συνταγματικό δικαίωμα της απρόσκοπτης φοίτησης των πολιτών σε κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης.
    Η βία είναι ένα σύνθετο πρόβλημα και μπορεί να αντιμετωπισθεί με διάφορες μεθόδους και αντιμετωπίζεται με διάφορες μεθόδους αποτελεσματικότερα, από την οριοθέτηση της ηλικίας .

    Τα δύο αυτά άρθρα του Νομοσχεδίου θεωρούνται ως  ευθεία βολή στην καρδία της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης . Παγιώνει τα δύο μέτρα και δύο σταθμά για τους μαθητές μας  και αποτελεί ρατσιστική και άνιση αντιμετώπιση χωρίς να τηρείται η  αρχή της ισότητας αφού  γίνεται αναφορά στο ηλικιακό όριο εγγραφής των μαθητών μόνον για τα ΕΠΑ.Λ. και όχι για όλη την Λυκειακή βαθμίδα εκπαίδευσης.
    Το γεγονός θα έχει και καταστροφικές παρενέργειες στο οικογενειακό προγραμματισμό χιλιάδων οικογενειών αλλά και στην απρόσκοπτη λειτουργία των ΕΠΑ.Λ. Παρότι η ελληνική κοινωνία βάζει σε δεύτερη μοίρα την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση, συχνά στρέφεται σε αυτήν όταν το παιδί της, τελειώνοντας το Γενικό  Λύκειο δεν καταφέρνει να συνεχίσει στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η κινητικότητα μεταξύ των δύο τύπων Λυκείου, δίνει την δυνατότητα στους αποφοίτους του Γενικού Λυκείου να εγγραφούν στα ΕΠΑ.Λ., στην ειδικότητα που πιστεύουν ότι θα τους βοηθήσει επαγγελματικά και στο πλαίσιο της τυπικής εκπαίδευσης και να αποκτήσουν πτυχίο που θα τους εξασφαλίζει επαγγελματικά δικαιώματα άμεσα χωρίς να δώσουν εξετάσεις πιστοποίησης.  
    Οι μαθητές αυτοί δεν μπορούν να πάνε στα εσπερινά ΕΠΑ.Λ., διότι τα εσπερινά ΕΠΑ.Λ. για την εγγραφή των μαθητών απαιτούν ειδικές προϋποθέσεις (που αυτό από μόνο του αποκλείει όλους τους άνω των 17 που φοιτούν σήμερα σε Ημερήσια ΕΠΑ.Λ.), είναι αριθμητικά πολύ λίγα στη χώρα, ειδικά στην επαρχία και πλείστες μικρές πόλεις δεν διαθέτουν. Επιπρόσθετα στα εσπερινά συχνά δεν λειτουργούν όλες οι ειδικότητες
              Με τον ηλικιακό περιορισμό που μπαίνει από το νομοσχέδιο, όσα παιδιά  θέλουν να  πάρουν μία ειδικότητα παρακολουθώντας πρωινά μαθήματα θα οδηγηθούν στα ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. (αφού τα δημόσια Ι.Ε.Κ. λειτουργούν και αυτά απόγευμα), σε μία πολύ δύσκολη οικονομικά περίοδο. Επιπλέον τα Ι.Ε.Κ. (δημόσια και ιδιωτικά) ανήκουν στην μη τυπική εκπαίδευση και για να πάρεις το πτυχίο (πιστοποίηση) απαιτούνται εξετάσεις πιστοποίησης στον ΕΟΠΠΕΠ με όλα τα προβλήματα που αυτό συνεπάγεται. Δηλαδή δεν υπάρχουν σταθερές ημερομηνίες για τις εξετάσεις, στο παρελθόν υπήρξαν χρονιές που οι εξετάσεις δεν έγιναν καθόλου ενώ  κάποιες φορές δεν περιελάμβαναν όλες τις ειδικότητες κ.α..
             Επίσης τα δύο αυτά άρθρα, με μια πρώτη εκτίμηση, θα φέρουν στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ. σε βάθος τριετίας, μια μείωση μαθητικού δυναμικού περίπου 30%, με ότι αυτό συνεπάγεται   σε θέσεις εργασίας και όχι μόνο. Επίσης θα επιφέρουν συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, κλείσιμο πολλών μικρών περιφερειακών ΕΠΑ.Λ. καθώς και καταργήσεις πολλών Εργαστηριακών Κέντρων.
          Συμπερασματικά για τα προαναφερόμενα φαίνεται πως αφαιρείται σε πολίτες,  το συνταγματικό δικαίωμα για την επιλογή σχολείου και ειδικότητας φοίτησης τους στο Δημόσιο πρωινό σχολείο γιαυτό και παρακαλούμε να αποσυρθούν τα δύο επίμαχα άρθρα τα οποία και αγγίζουν τα όρια της αντισυνταγματικότητας. 

  • 1 Μαΐου 2020, 11:07 | Φώτης Δ.

    Στη συνέχεια θα απαγορεύεται να εγγράφονται στα ΕΠΑΛ άτομα με ποινικό μητρώο, αλλοδαποί, άτομα με ειδικές ανάγκες, μαθητές χαμηλών επιδόσεων, θα μπει βαθμολογικό όριο και δεν θα επιτρέπονται μικτά τμήματα αρρένων και θηλέων. Αφού λοιπόν είναι η ηλικία το πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού γιατί να μην είναι και οποιοδήποτε άλλο.
    Πιο γελοία και αντιεπιστημονική δικαιολογία για να μειωθεί το μαθητικό δυναμικό των ΕΠΑΛ δεν έχει διατυπωθεί ποτέ ξανά.

  • 1 Μαΐου 2020, 10:53 | Κωστας

    Τα σχολεία δεύτερης ευκαιριας αν δεν κάνω λάθος είναι τα εσπερινα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ.
    Έχει διαπιστωθεί πως πολλοί τελειόφοιτοι ΓΕΛ ή και μεγαλύτερης ηλικίας επιλεγουν τα πρωινά ΕΠΑΛ για να εισαχθούν σε κάποιο ΑΕΙ.Η εισαγωγή μέσω ΕΠΑΛ στα ΑΕΙ έγινε για να αναβαθμίσουν τα ΕΠΑΛ και όχι να αποτελεί μέσω εισαγωγής στα πανεπιστήμια ενηλικων και μεσηλικων.
    Ας καταργηθεί το όριο των 17 ετών αλλα οποιος είναι πάνω από 18 ετών και κάνει εγγραφή στα ΕΠΑΛ δεν θα έχει δικαίωμα να δώσει πανελληνιες.
    Απλά τα πράγματα

  • 1 Μαΐου 2020, 10:53 | Σοφη

    Απαράδεκτο! Αποαράδεκτο να μη μπορεί κάποιος ενήλικος να έχει μια δεύτερη ευκαιρία στην εκπαίδευση και κατ’ επέκταση στην εργασία. Θα έπρεπε να ενθαρρύνεται όχι να καταργείται αυτό το δικαίωμα.

  • 1 Μαΐου 2020, 10:04 | Βαγγελης

    ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Κ ΑΚΡΩΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ. ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΥΤΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟ ΧΕΡΙ ΠΩΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΒΟΗΘΑΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ.
    ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ 19,20,21 Κ ΒΑΛΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΠΗΓΕ ΚΑΛΑ ΟΠΩΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ, ΝΑ ΜΗΝ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΑΛΛΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ…
    ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΟΝΟΤΕΡΟ.ΤΙ ΘΑ ΑΠΟΓΙΝΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ;ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΕ ΤΟΣΟ ΜΙΚΡΗ ΑΚΟΜΑ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΑΛ;
    ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΟΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ Κ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΑΥΤΗ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ