Άρθρο 51 Ανώτατο ηλικιακό όριο εγγραφής μαθητών στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ.

 

Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 4186/2013 (Α’ 193),  προστίθεται εδάφιο ως εξής:

«Μέγιστο όριο ηλικίας για την εγγραφή στα ημερήσια επαγγελματικά λύκεια είναι τα δεκαεπτά (17) έτη.»

  • 5 Μαΐου 2020, 21:45 | Νίκος Λ.

    Η επί δεκαετιών εμπειρία η δική μου και συναδέλφων που διδάσκουμε σε ΕΠΑΛ και παλαιότερα σε ΤΕΕ είναι ότι η παρουσία ενηλίκων στα τμήματα έχει μόνο θετικό αποτέλεσμα. Πότε δεν βρέθηκε κάποιος ενήλικος να ασκεί εκφοβισμό στους ανήλικους μαθητές. Απεναντίας η συναναστροφή τους με τα μικρότερα παιδιά βοηθάει σε πολλά επίπεδα. Τα εκπαιδευτικά αποτελέσματα των τμημάτων που συμμετέχουν ενήλικες μαθητές είναι καλύτερα. Επομένως η αιτιολόγηση που αναφέρεται στο άρθρο του νόμου δεν στέκει. Αν έχετε εκπονήσει μελέτες στο Ελληνικό σχολείο που καταλήγουν σε αντίθετα συμπεράσματα καλό θα ήταν να τις δημοσιεύσετε. Αντί να παίρνονται μέτρα στήριξης και αναβάθμισης της τεχνικής εκπαίδευσης δυστυχώς επιχειρείται συρρίκνωση της.

  • 5 Μαΐου 2020, 21:43 | ΚΟΣΜΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
    ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ
    ΜΟΝΙΜΩΝ – ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ
    ΤΕ01.19 –ΔΕ01.17 –ΠΑ.Σ.Ε.ΚΟΜ.

    Ένας νόμος γράφεται εύκολα αρκεί να έχεις την εξουσία, ένα μολυβί και ένα χαρτί… μέχρι εδώ σωστά!!!!…Το λάθος, όμως σε έναν νόμο είναι να μην έχεις καμία επαφή με το αντικείμενο ….και να τον υπογράφεις, έτσι γιατί πρέπει ή έτσι γιατί κάποιοι το είπαν….ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙΣ όμως ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ με αυτά τα θέματα … όχι γιατί δεν έχετε την εξουσία αλλά γιατί σίγουρα έχετε άγνοια των λέξεων… ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ… άγνοια της λέξης ΜΑΘΗΤΗΣ… άγνοια της λέξης ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ… άγνοια της λέξης ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ… άγνοια της λέξης ΜΕΛΛΟΝ… αυτών των μαθητών… Αυτό που ζητάμε, είναι να καταλάβετε γρήγορα ότι το λάθος, αν είναι λάθος διορθώνετε και όλοι εμείς οι εκπαιδευτικοί της ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΩΡΕΑΝ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε στην λύση του ….Αν όμως, είναι άγνοια θα πρέπει να διορθωθεί με την απόσυρση του νόμου περί επαγγελματικής εκπαίδευσης εφόσον, ο σκοπός της διαβούλευσης είναι να αφουγκραστείτε που κάνατε λάθος και που υπάρχει πραγματικό πρόβλημα. Θεωρούμε ότι τα συγκεκριμένα άρθρα περί τεχνικής εκπαίδευσης θα διορθωθούν διότι «Σε ένα δημοκρατικό καθεστώς δεν είναι ο νόμος που πρυτανεύει, αλλά το δίκαιο στο σύνολό του». Ας μην είστε άδικοι λοιπόν για μια ακόμη φορά, με την τεχνική εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και πολύ περισσότερο με τους μαθητές και τους γονείς αυτών, σε αυτή την δύσκολη για όλους χρονική περίοδο της χώρας μας. Ο ΠΑ.Σ.Ε.ΚΟΜ. θεωρεί ότι τα άρθρα 51 κ 52 πρέπει να αποσυρθούν. Ο οποιοσδήποτε ηλικιακός περιορισμός απομακρύνει τους μαθητές που επιζητούν μια δεύτερη ευκαιρία μέσω της εγγραφής τους στα ΕΠΑΛ. Τους περιορίζει στην δυνατότητα απόκτησης δεύτερης συναφής ειδικότητας, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Και το σπουδαιότερο όλων οι ενήλικοι μαθητές μόνο θετική και ενισχυτική υποστήριξη προσφέρουν στην μαθησιακή διδασκαλία.
    Με εκτίμηση
    Η πρόεδρος Κοσμά Παναγιώτα, το Δ.Σ. και τα μέλη του ΠΑΣΕΚΟΜ!!!

  • 5 Μαΐου 2020, 21:33 | Κώστας

    Διαφωνώ με τα άρθρα 51 & 52 . καθέτως και απολύτως. Δεν πρέπει να καταργηθεί το δικαίωμα της επιλογής που μπορεί να κοστίσει σε αρκετούς την φοίτηση, την ολοκλήρωση σπουδών και την απόκτηση Πιστοποίησης και ειδικότητας. Είναι απαράδεκτο να χαρακτηρίζονται οι ενήλικοι μαθητές ως «Νταηδες» την στιγμή που αρκετοί εξ αυτών είναι και εργαζόμενοι και οικογενειάρχες σε κάποιες περιπτώσεις. Ζήτω να αποσυρθούν τα άρθρα 51&52 από το Νομοσχέδιο.

  • 5 Μαΐου 2020, 21:29 | Αγγελική Ξ.

    Είναι απαράδεκτο ότι πολίτες άνω των 17 ετών δεν έχουν την ευκαιρία να αρχίσουν τις σπουδές τους στην δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση ή και να τις συνεχίσουν με μία δεύτερη ειδικότητα. Θίγεται ένα θεμελιώδες δικαίωμα πρόσβασης στην επαγγελματική εκπαίδευση. Ακόμη και το επιχείρημα ότι οι μαθητές άνω των 17 μπορούν να πάνε σε εσπερινό ΕΠΑΛ δεν στέκει καθώς πολλοί από αυτούς εργάζονται το βράδυ ενώ υπάρχουν ειδικότητες οι οποίες σε μερικές περιοχές προσφέρονται μόνο από Ημερήσια ΕΠΑΛ.

  • 5 Μαΐου 2020, 21:19 | Θεοδωρόπουλος Σωτήρης

    Επι αρκετά χρόνια και έχουμε ζήσει όλες σχεδόν τις προσπάθειες των μεταρρυθμίσεων που έχουν επιχειρηθεί με κάθε αλλαγή κυβέρνησης εντούτοις όμως όλοι ένθεν και ένθεν οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τις προσπάθειες των τελευταίων χρόνων που ενίσχυσαν σε ένα βαθμό (όχι απαραίτητα τον επιθυμητό) τη δημόσια Β/θμια -Επαγγελματική Εκπαίδευση, και κατάρτιση, μέσω θεσμικών αλλαγών, αναδιαμόρφωση Π.Σ. και εισαγωγή του Θεσμού της Μαθητείας στα ΕΠΑΛ, επιτυγχάνοντας την πολυπόθητη σύνδεση με την αγορά εργασίας. Ένα θεσμός που πρόσφατα βραβεύτηκε ως καλή ευρωπαϊκή πρακτική. Συνέπεια τούτων η αύξηση του μαθητικού δυναμικού και της ποιοτικής αναβάθμισης των Επαγγελματικών Λυκείων.
    Με το σχέδιο νομού που κατατέθηκε προς διαβούλευση και συγκεκριμένα με τα δυο άρθρα 51 και 52 επιχειρώντας την ‘αναβάθμιση’ της δημόσιας τεχνικής εκπαίδευσης οδηγούμαστε στην αποδυνάμωση των ΕΠΑΛ θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τα παιδαγωγικά χαρακτηριστικά του σχολείου όσο και τα εργασιακά θέματα του εκπαιδευτικού προσωπικού το οποίο προσφάτως δέχθηκε τα εύσημα από την ηγεσία του υπουργείου για την άμεση ανταπόκρισή του στις δύσκολες συνθήκες που προέκυψαν από την πρόσφατη υγειονομική κρίση.
    Το νέο νομοσχέδιο με τα άρθρα 51&52, μεταξύ των άλλων :
    Θέτει ηλικιακό όριο εγγραφής στα ημερήσια ΕΠΑΛ (το 17 έτος)
    Στερεί τη δυνατότητα εγγραφής αποφοίτων ΓΕΛ σε ΕΠΑΛ.
    Στερεί τη δυνατότητα επανεγγραφής αποφοίτων ΕΠΑΛ, σε ειδικότητα ή άλλο τομέα.
    Στερεί τη δυνατότητα εγγραφής στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ. αποφοίτων Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας και γενικά ενηλίκων που επιθυμούν ένα απολυτήριο λυκείου ή και ένα πτυχίο επαγγελματικής ειδικότητας, ως μια δεύτερη ευκαιρία στην ένταξη ή επανένταξη στην αγορά εργασίας ή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
    Στερεί τη δυνατότητα από τους μετανάστες τη δυνατότητα να λάβουν λυκειακή εκπαίδευση και ταυτόχρονα μια επαγγελματική ειδικότητα ώστε να ενταχθούν στην ομαλά στην Ελληνική κοινωνία και αγορά εργασίας.

    Συγκεκριμένα στο άρθρο 51 προβλέπει «Μέγιστο όριο ηλικίας για την εγγραφή στα ημερήσια επαγγελματικά λύκεια είναι τα δεκαεπτά (17) έτη.» δηλ. μη εγγραφή στα ημερήσια ΕΠΑΛ μαθητών άνω των 17 ετών με αιτιολογικό επιχείρημα της της μείωσης της ενδοσχολικής βίας με την απομάκρυνση τους από τα ημερήσια ΕΠΑΛ καθώς και την ορθότερη διαχείριση των εργαστηριακών χώρων μεταξύ ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑ.Λ. . Αιτιολογίες που στερούνται κάθε επιστημονικής τεκμηρίωσης και εμπειρίας από τον τρόπο λειτουργίας των ΕΠΑ.Λ.
    Η εμπειρία που καταγράφεται από τους εν ενεργεία εκπαιδευτικούς αποδεικνύει πως οι ενήλικες μαθητές στην πλειοψηφία είναι :
    1) απόφοιτοι του Γενικού Λυκείου (ΓΕΛ) οι οποίοι, για λόγους, κοινωνικούς, προσωπικούς ή οικονομικούς, δεν κατάφεραν να εισαχθούν στην ανώτατη εκπαίδευση από τα ΓΕΛ και ξαναγράφονταν στα ημερήσια ΕΠΑΛ με στόχο να αποκτήσουν πτυχίο επαγγελματικής ειδικότητας με δεδομένη την μη ύπαρξη εσπερινών ΕΠΑΛ ή Δημοσίων Ι.Ε.Κ. σε όλες τις περιοχές της επικράτειας.
    2) Απόφοιτοι του ΓΕΛ, που λόγω της κοινωνικής κουλτούρας που έχει διαμορφωθεί στο παρελθόν χώρα, οδηγήθηκαν από τις οικογένειές τους και τον κοινωνικό τους περίγυρο να ακολουθήσουν το ΓΕΛ, οι οικονομικές συνθήκες τους οδήγησαν σε επαναδιατύπωση των στόχων τους και επανέρχονται να παρακολουθήσουν τομέα και ειδικότητα του ΕΠΑΛ για να αποκτήσουν επαγγελματικό πτυχίο..
    3)Απόφοιτοι ΕΠΑΛ που είτε στη διαδρομή της φοίτησής τους είτε αναζητώντας εργασία διαπίστωσαν ότι επιθυμούν να ασχοληθούν με άλλο αντικείμενο και εγγράφονταν σε ειδικότητα αλλού τομέα ή άλλη ειδικότητα του ίδιου τομέα
    Αυτοί,ως ωριμότεροι και κατασταλαγμένοι ενδυναμώνουν την συνοχή της τάξης , δρουν προληπτικά στην ανάπτυξη της όποιας ενδοσχολικής βίας ,συμμετέχουν περισσότερο στην εκπαιδευτική διαδικασία με αποτέλεσμα και αποτελούν κατά κανόνα πρότυπα μαθητή για τους ανήλικους συμμαθητές τους . Τούτο καταδεικνύεται από το ποσοστό συμμέτοχης στις πανελλήνιες εξετάσεις και την πρόσβασή τους στη τριτοβάθμια εκπαίδευση συγκριτικά με τους ανήλικους μαθητές Αυτοί είναι που στοχοποιούνται ως άτομα πως δήθεν επιδρούν αρνητικά στο κλίμα του σχολείου και συμβάλλουν στη δημιουργία ενός κλίματος βίας και εκφοβισμού την παρακίνηση και των υπολοίπων μαθητών.
    Επομένως μόνο ως πρόφαση μπορεί να χαρακτηριστεί το παραπάνω επιχείρημα περί ενδοσχολικής βίας
    Β. Παράλληλα τα άρθρα 1 και 4 που αναφέρονται στο Γυμνάσιο, δημιουργούν ένα ομιχλώδες τοπίο για το μάθημα της Γενικής Τεχνολογίας, με την εισαγωγή του νέου μαθήματος ‘εργαστηρίου δεξιοτήτων’ για το οποίο δεν διευκρινίζεται ποιοι κλάδοι και πού θα το διδάσκουν , τι σχέση με αυτό το μάθημα θα έχουν οι συνάδελφοι που διδάσκουν Γενική Τεχνολογία.
    Γ. Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο (αρθρο13) παρατηρείται ότι ενώ γίνεται λόγος για ίδρυση πειραματικών Γυμνασίων και ΓΕΛ, για τα ΕΠΑΛ δεν αναφέρεται τίποτα .Μπορεί να σημαίνει κάτι αυτό ;
    Συμπερασματικά η αυτούσια εφαρμογή του σχεδίου νόμου συνεπάγεται αυτόματα μείωση του μαθητικού δυναμικού των ΕΠΑΛ, περίπου 20% , αυτή η συρρίκνωση θα επιφέρει αρνητική μεταβολή του εργασιακού καθεστώτος του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΕΠΑΛ (αδυναμία κάλυψης ωραρίου, μετακινήσεις) κ.ά αβεβαιότητα για το μέλλον των συναδέλφων που διδάσκουν το μάθημα της τεχνολογίας στα Γυμνάσια
    Η μόνη πρόταση σε αυτή τη κρίσιμη περίοδο είναι η απόσυρση των άρθρων του σχεδίου νόμου που θίγουν την επαγγελματική εκπαίδευση και η επανακατάθεσή τους βελτιωμένα μετά την ομαλοποίηση ενταγμένα στο σχέδιο νόμου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, αφού προηγηθεί διεξοδική συζήτηση με όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς . Αυτό που προέχει σήμερα είναι η ενίσχυση των μαθητών –εκπαιδευτικών και ο σεβασμός στους εκπαιδευτικούς που αυτές τις μέρες εργάζονται σε ‘άγνωστα νερά’, ξεπερνώντας τον εαυτό τους προκειμένου για να στηρίξουν τους μαθητές τους.
    Θεοδωρόπουλος Σωτήρης
    Εκπαιδευτικός ΠΕ83

  • 5 Μαΐου 2020, 21:15 | ΑΒ

    Θα ήθελα να εκφράσω τις απόψεις μου σχετικά με τα άρθρα 51 ,52:

    Με τις Πανελλαδικές εξετάσεις σήμερα ζητείται από παιδιά των 14-17 ετών να πάρουν μία τόσο σημαντική απόφαση για τη ζωή τους και αρκετές φορές λόγω των συνθηκών που ζουν ή λόγω ανωριμότητας δεν επιτυγχάνουν το στόχο τους, εκείνο που θα τους δώσει το ιδανικό εργασιακό ή οικονομικό αποτέλεσμα που επιθυμούν. Αργότερα όταν ενηλικιωθούν, λόγω των οικογενειακών ή κοινωνικών συνθηκών συνειδητοποιούν ότι πρέπει να προσαρμοστούν στην αγορά εργασίας ζητώντας να αποκτήσουν ένα πτυχίο από τα ΕΠΑΛ που θα συντελέσει στο να βρουν μια καλύτερη εργασία και να μπορέσουν να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης τους.

    Γι’αυτό το λόγο νομίζω ότι πρέπει να αποσυρθούν τα άρθρα 51,52 και να μπορούν να εγγράφονται στα ΕΠΑΛ ενήλικες.

  • 5 Μαΐου 2020, 21:15 | Δεκαπενταμελές

    Μ Ε Ν Ο Υ Μ Ε στα ημερήσια ΕΠΑΛ!

    «Μένοντας σπίτι « και τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας και απομόνωσης μαζί με την υπόλοιπη ελληνική κοινωνία , ως μαθητές των Ημερήσιων ΕΠΑΛ ,αγωνιστήκαμε με κάθε προσωπικό μέσο και τρόπο να ξεπεράσουμε την αδυναμία μας να συμμετέχουμε στην εξ αποστάσεως διδασκαλία που προ εξήγγειλε και εφάρμοσε το ΥΠΑΙΘ χωρίς κανένα σχεδιασμό . Ψάξαμε , δανειστήκαμε εξοπλισμό , εξασφαλίσαμε παροχή ίντερνετ, αφού το υπουργείο , παρά τη δέσμευση – εξαγγελία του προς την εκπαιδευτική κοινότητα για δωρεάν παροχή όλων αυτών , στο τέλος «ανακάλεσε» ! Πιστέψαμε , έτσι πως – με προσωπικό αγώνα και θυσίες – υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα μας στη δημόσια δωρεάν παιδεία .Γελαστήκαμε !!
    Πολύ σύντομα , διαβάζοντας το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για την εκπαίδευση πληροφορηθήκαμε με έκπληξη πως οι ενήλικες συμμαθητές μας (άνω των 17) νομοτελειακά , για το ΥΠΑΙΘ , είναι Boolies , που διαταράσσουν τη λειτουργία των ημερήσιων ΕΠΑΛ ,παρενοχλώντας συνολικά και κατ’ εξακολούθηση τους ανήλικους συμμαθητές μας , γι’ αυτό , εξάλλου , και από την επόμενη σχολική χρονιά δε θα έχουν δικαίωμα εγγραφής και φοίτησης στα ημερήσια ΕΠΑΛ της περιοχής τους ! (ηλικιακό όριο εγγραφής στα Ημερήσια ΕΠΑΛ – άρθρο 51 ,συνοδευτικό κείμενο )
    Παράλληλα , στο ίδιο συνοδευτικό κείμενο του άρθρου 51, είδαμε να αιτιολογείται ο αποκλεισμός των ενήλικων συμμαθητών μας στα ημερήσια ΕΠΑΛ στη βάση της αποσυμφόρησης, από πλευράς μαθητικού δυναμικού, των Ημερήσιων ΕΠΑΛ , προς όφελος, όπως ισχυρίζεται το υπουργείο , της μαθησιακής και γενικότερης εκπαιδευτικής διαδικασίας !
    Δε χρειάζεται πολύ σκέψη και προβληματισμός για να καταλάβουμε πως η με κάθε τρόπο και όποιο λόγο απομάκρυνση των ενήλικων συμμαθητών μας από τα ημερήσια ΕΠΑΛ δεν είναι ένα γεγονός που αφορά αποκλειστικά στους ίδιους και στην παραβίαση των μαθησιακών τους δικαιωμάτων ,αλλά ,αντίθετα, αποτελεί στην ουσία την αιχμή του δόρατος για μια νέα συνολική επίθεση στην τεχνική εκπαίδευση ! Αρκεί να αντιληφθούμε πως η μαθητική σύνθεση των ημερήσιων ΕΠΑΛ , ως προς τη σχέση ενήλικων και ανήλικων μαθητών , με στατιστικά στοιχεία του ίδιου του υπουργείου , είναι σχεδόν ισόποση ! Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ως παράδειγμα τη δική μας εκπαιδευτική περιφέρεια ,αυτή του Πειραιά , όπου η σύνθεση των μαθητών των ημερήσιων ΕΠΑΛ αφορά σε 52 % ενηλίκους και 48 % ανηλίκους μαθητές ! Αν ,λοιπόν , η κυβέρνηση προβεί σε εφαρμογή του άρθρου 51 θα ακολουθήσει αριθμητικά ανεπαρκής σύσταση τμημάτων και ειδικοτήτων , γεγονός που θα προκαλέσει το κλείσιμο και την υποχρεωτική σύμπτυξη των ημερήσιων ΕΠΑΛ , την κατάργηση ειδικοτήτων στην περιφέρεια κ την αναγκαστική μετακίνηση ανήλικων συμμαθητών μας σε σχολικές μονάδες ΕΠΑΛ απομακρυσμένες από τον τόπο κατοικίας τους για να φοιτήσουν στην ειδικότητα που επιθυμούν ! ( άραγε οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων το γνωρίζουν ;) .
    Ο ισχυρισμός , εξάλλου , του ΥΠΑΙΘ πως η ισότητα στην εκπαίδευση δεν καταστρατηγείται, αφού το νέο νομοσχέδιο εξασφαλίζει στους ενήλικες μαθητές των ημερήσιων ΕΠΑΛ την απρόσκοπτη συνέχιση της φοίτησης τους στα Εσπερινά, μοιάζει το λιγότερο φαιδρός για μαθητές που οι σύνθετες συνθήκες ζωής τους (οικογενειακές , εργασιακές κλπ. ) τους οδήγησαν στην επιλογή των πρωινών . Αν ,επιπλέον , αναλογιστούμε ότι τα Εσπερινά ΕΠΑΛ είναι πολύ λιγότερα εκ των πραγμάτων από τα Ημερήσια σε κάθε εκπαιδευτική περιφέρεια της χώρας μας (14 ημερήσια και 4 εσπερινά στον Πειραιά, 323 ημερήσια και 75 εσπερινά πανελλαδικά ,ποσοστό 81,2% τα ημερήσια κ 23,2% τα εσπερινά , στοιχεία σχολικού έτους 2019-2020 ) καταλαβαίνουμε πώς το ΥΠΑΙΘ θα κάνει πράξη την αποσυμφόρηση της ημερήσιας τεχνικής εκπαίδευσης : οδηγώντας εύσχημα , οδυνηρά κ σιωπηλά τους ενήλικες συμμαθητές μας στη διακοπή της φοίτησης τους , στην εγκατάλειψη του σχολείου , στην αδυναμία απόκτησης απολυτηρίου και ειδικότητας , στον αποκλεισμό από το 4 έτος μαθητείας και πάνω από όλα στον αποκλεισμό από το όνειρο της εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο.
    Αναγκαία, συνθήκη, βέβαια όλων των παραπάνω –μην το ξεχνάμε- είναι ένας και μοναδικός όρος: ότι τόσο οι εν ενεργεία ενήλικες μαθητές των ΕΠΑΛ, οι απόφοιτοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ προηγούμενων ετών, αλλά και οι εν δυνάμει απόφοιτοι Α και Β Λυκείου ΓΕΛ (όλοι αποκλεισμένοι από το δικαίωμα εγγραφής και φοίτησης στα Ημερήσια ΕΠΑΛ με τα άρθρα 51&52) δεν θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν την φοίτηση τους στις κάθε λογής Ιδιωτικές Σχολές και στα Ιδιωτικά ΙΕΚ πληρώνοντας οι ίδιοι τα δίδακτρά τους! «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες Διατάξεις» επιγράφεται το σχέδιο Νόμου στη Διαβούλευση. Γιατί όχι ρητά και απλά «Ιδιωτικοποίηση της Παιδείας»;
    Για όλους αυτούς τους λόγους ζητάμε από το ΥΠΑΙΘ να αποσύρει άμεσα το νέο νομοσχέδιο για την εκπαίδευση!
    Καλούμε ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα, μα πάνω από όλα τους συμμαθητές μας στα Ημερήσια και Εσπερινά ΕΠΑΛ να ενώσουν τη φωνή τους μαζί μας για την υπεράσπιση του δικαιώματος μας σε μια ποιοτική και αξιοπρεπή δημόσια τεχνική εκπαίδευση για όλους!
    Διαδίδουμε , ενημερώνουμε , διεκδικούμε, αγωνιζόμαστε!

    Μ έ ν ο υ μ ε στα Ημερήσια ΕΠΑΛ !

  • 5 Μαΐου 2020, 21:11 | ΒΑΣΩ

    Ως μητέρα παιδιού που του δόθηκε η δεύτερη ευκαιρία να πετύχει τα ονειρά του μέσα από το ΕΠΑΛ, δεν μπορώ παρά να αξιολογήσω αρνητικά το άρθρο. Ως εκπαιδευτικός που έρχομαι καθημερινά σε επαφή με αυτά τα παιδιά, που κάποιοι με ελαφριά τη καρδία τα κατηγορούν οτι τάχα σπουδάζουν στα γεράματα και δεν γνωρίζουν τις οικονομικές και κοινωνικές καταστάσεις που αντιμετωπίζουν στην πλειονότητα αυτά τα παιδιά-ενήλικες, θεωρώ το άρθρο άκρως ρατσιστικό, αντιεκπαιδευτικό, ατεκμηρίωτο και προσχεδιασμένο για άλλη μια φορά να βλάψει την τεχνική εκπαίδευση. Σταματήστε να κάνετε πειράματα εις βάρος των παιδιών μας. Κι όσοι από τους κυρίους που φοβούνται ότι κινδυνεύουν οι ανήλικοι από τους ενήλικους μαθητές, αφήστε να το γνωρίζουμε εμείς καλύτερα που τα ζούμε κάθε μέρα και μπορούμε να διαβεβαιώσουμε ότι δεν υφίσταται θέμα εκφοβισμού αντιθέτως οι ενήλικες δρούν αποτρεπτικά σε τέτοια φαινόμενα όταν αυτά προκύπτουν μεταξύ ανήλικων μαθητών και αποτελούν υπόδειγμα και πρότυπο προς μίμηση από αυτούς.

  • 5 Μαΐου 2020, 21:08 | ΝΙΚΟΣ Κ.

    ΑΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ Κ ΤΟ 52 ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ Κ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΛΑΘΟΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ…

  • 5 Μαΐου 2020, 21:01 | Φωτεινή Ραζάκου

    Ως εκπαιδευτικός των ΕΠΑΛ με 10χρονη εμπειρία έχω παρατηρήσει πως οι ενήλικοι μαθητές αποτελούν παράγοντα σταθερότητας μέσα σε μια τάξη. Με την εμπειρία της ζωής τους και με τους νέους στόχους που θέτουν αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση στους ανήλικους μαθητές. Τα φαινόμενα εκφοβισμού υπάρχουν κυρίως από μαθητές συνομηλίκους κι όχι από ενηλίκους.
    Επιπλέον, τα ΕΠΑΛ θα συρρυκνωθούν και δεν θα μπορούν μαθητές που επιθυμούν να πάρουν ένα πτυχίο και να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία για να βρουν δουλειά σε κάποιον άλλον τομέα της ζωής τους, να το πράξουν καθώς δεν υπάρχουν άλλες δομές (πχ εσπερινά ΕΠΑΛ) που να μπορούν να τους υποστηρίξουν.

  • 5 Μαΐου 2020, 20:59 | Σπυρίδων Παπ.

    θέλω να εκφράσω την αγανάκτηση μου διότι:
    Ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο άρθρο 14 αναφέρει :
    Δικαίωμα εκπαίδευσης
    Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση και στην πρόσβαση στην επαγγελματική και συνεχή κατάρτιση.
    και το άρθρο 16 του Συντάγματος ορίζει:
    Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια.

    Επιβάλλεται η απόσυρση των ρατσιστικών άρθρων 51 & 52

  • 5 Μαΐου 2020, 20:56 | ΣΚΕΦΤΟΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

    Καταρχήν είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ Κ ΠΑΡΑΛΟΓΟ, το νομοσχέδιο αυτό να κατατίθεται εν μέσω πανδημίας, με κλειστά σχολεία και την εκπαιδευτική κοινότητα (εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς) αλλά και η κοινωνία ολόκληρη να είναι σε καραντίνα.Όπως και στο άρθρο 52, τίθεται θέμα συνταγματικότητας και θα οδηγήσει σε διάλυση των ΕΠΑ.Λ.
    Μπαίνουν ηλικιακοί και ταξικοί φραγμοί στην μόρφωση των νέων.
    Ο στόχος αναφέρεται προκλητικά στην αιτιολογική έκθεση: «Παράλληλα, επιχειρείται η σταδιακή αποσυμφόρηση, από σκοπιάς μαθητικού δυναμικού, των ημερήσιων ΕΠΑ.Λ.»,δηλαδή πόσο πια προφανής είναι η διάθεση του Υπουργείου να συρρικνώσει τα ΕΠΑΛ …

  • 5 Μαΐου 2020, 20:54 | Ιωάννης Μπερνιδάκης

    Απαράδεκτα από κάθε άποψη τα άρθρα 51 και 52.
    Υπηρετούν άλλες σκοπιμότητες και μας γυρνούν στο 2013 με ακόμα χειρότερους όρους. Κλείνουν σχολεία, – τα απογευματινά ημερήσια ΕΠΑΛ, Ζάννειο Πειραιά, 4ο Σιβιτανιδείου, Ελευσίνας – τομείς και ειδικότητες σε όλα τα ημερήσια Πρωϊνά ΕΠΑΛ, αφαιρώντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα ακόμα και σε 17χρονους μαθητές να μη μπορούν να φοιτήσουν αφού δεν θα σχηματίζονται τμήματα.
    Η δικαιολογία της αιτιολογικής έκθεσης δεν βασίζεται σε κανένα επιστημονικό δεδομένο και παιδαγωγικό δεδομένο, συκοφαντεί και διαβάλλει ενήλικες πολίτες – μαθητές, που αποδεδειγμένα συμβάλουν στο περιορισμό των όποιων φαινομένων βίας, αλλά και στην ομαλή λειτουργία των σχολείων και τη διαδικασία της μόρφωσης.
    Να αποσυρθούν τα άρθρα αυτά αλλά και συνολικά το νομοσχέδιο που προωθείται εν μέσω πανδημίας.

  • 5 Μαΐου 2020, 20:52 | Γεώργιος

    Αξιότιμη κα Υπουργέ
    Με μεγάλη μου λύπη διαβάζω το άρθρο 51 & 52 για την «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» που αφορά το Ανώτατο ηλικιακό όριο εγγραφής μαθητών στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ.
    Ψάχνοντας να βρω εξήγηση για να κατανοήσω την αιτιολόγηση της δήθεν ενδοσχολικής βίας βρίσκω ότι:
    1. Ενδοσχολική βία έχουμε από την πρωτοβάθμια και σε ποιο έντονο βαθμό.
    2. Από επίσημη έρευνα η χώρα μας κατέχει την τέταρτη θέση και το φαινόμενο εμφανίζεται στις πρώτες τάξεις του γυμνασίου και μειώνεται όσο οι μαθητές μεγαλώνουν.
    Επομένως πρέπει με το ίδιο σκεπτικό να μην εγγράφονται μαθητές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και ούτε στο γυμνάσιο. Αυτή ήταν η πρώτη μου απορία.
    Στη συνέχεια θέλω να εκφράσω την αγανάκτηση μου διότι:
    Ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο άρθρο 14 αναφέρει :
    Δικαίωμα εκπαίδευσης
    Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση και στην πρόσβαση στην επαγγελματική και συνεχή κατάρτιση.
    και το άρθρο 16 του Συντάγματος ορίζει:
    Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια.
    Και μιας και δεν στέκει η αιτιολόγηση για την βία και είναι και αντίθετα στο σύνταγμα επειδή στερούν το δικαίωμα:
    1 Σε απόφοιτους ΓΕΛ που δεν πέτυχαν στις Πανελλήνιες εξετάσεις να επιλέξουν το ΕΠΑΛ για την επαγγελματική τους αποκατάσταση.
    2 Σε απόφοιτους ΕΠΑΛ να αποκτήσουν δεύτερη ειδικότητα.
    3 Σε πτυχιούχους ΑΕΙ – ΤΕΙ που δεν αποκαταστάθηκαν επαγγελματικά να επιλέξουν μια τεχνική ειδικότητα.
    4 Σε ενηλίκους αποφοίτους που δεν εργάζονται να εγγραφούν στη Β΄ Τάξη σε άλλο τομέα για απόκτηση και 2ου πτυχίου ειδικότητας, παρακολουθώντας μόνο μαθήματα ειδικότητας και όχι γενικής παιδείας.
    Χρέος του υπουργείου και της κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης ανεξαρτήτως του ορίου ηλικίας και όχι η συρρίκνωση που επιφέρουν τα δύο άρθρα.

    Επιβάλλεται η απόσυρση των ρατσιστικών άρθρων 51 & 52

  • 5 Μαΐου 2020, 20:51 | ΜΗΝΑΣ Ν.

    Το όριο ηλικίας που μπαίνει στις εγγραφές μαθητών στα ΕΠΑΛ είναι αντισυνταγματικό.
    Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα στη δωρεάν εκπαίδευση.
    Γιατί στα ΓΕΛ δεν υπάρχει αντίστοιχος περιορισμός;γιατί στοχοποιούνται τα ΕΠΑΛ;
    Στην Ευρώπη στηρίζεται η επαγγελματική εκπαίδευση,εδώ το αντίθετο συμβαίνει.Το ΕΠΑΛ δίνει πτυχίο και κάποια εξιδείκευση για επαγγελματική αποκατάσταση.
    Να αποσυρθούν τα άρθρα 51 κ 52.

  • 5 Μαΐου 2020, 20:48 | ΣΤΑΜΑΤΙΑ

    Απόσυρση του άρθρου 51 και 52. Η προσέγγιση της έννοιας της βίας είναι αντιεπιστημονική,ρατσιστική και προσβλητική για τους ενήλικες που επιθυμούν να αποκτήσουν πτυχίο του ΕΠΑΛ. Η σημερινή κοινωνική πραγματικότητα δεν θέτει κανένα ηλικιακό περιορισμό για την απόκτηση δεύτερου πτυχίου και κυρίως το δικαίωμα στη μάθηση.

  • 5 Μαΐου 2020, 20:47 | Ζώης Κοτζάογλου

    Τα συγκεκριμένα άρθρα, 51 και 52, να αποσυρθούν γιατί απαγορεύουν το δικαίωμα:
    > σε απόφοιτους ΕΠΑΛ να αποκτήσουν δεύτερη ειδικότητα.·
    > σε απόφοιτους ΓΕΛ που δεν πέτυχαν στις Πανελλήνιες εξετάσεις να επιλέξουν την Επαγγελματική Εκπαίδευση για την επαγγελματική τους αποκατάσταση.
    >σε εργαζόμενους το απόγευμα ή το βράδυ που δεν μπορούν να πηγαίνουν σε εσπερινά ΕΠΑΛ να κάνουν ένα βήμα παραπάνω.

    Τα εσπερινά ΕΠΑΛ ,δεν υπάρχουν σε όλη την χώρα και όπου υπάρχουν
    έχουν ελάχιστες ειδικότητες για να καλύψουν αυτό το περίπου 30% του
    μαθητικού πληθυσμού.Προφανώς ούτε τα δημόσια ΙΕΚ.

    Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια(Άρθρο 16 του Συντάγματος ).
    Παραβιάζεται η συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας για παροχή ίσων ευκαιριών εκπαίδευσης.

    Αυτά τα άρθρα αποτελούν ταφόπλακα για την επαγγελματική εκπαίδευση ,
    με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με το 2013 . Αν μη τι άλλο πρέπει να
    μαθαίνουμε από τα λάθη μας!Τα ΕΠΑΛ με την αύξηση μαθητικού πληθυσμού
    σας έδωσαν την απάντηση για το τι ζητά η κοινωνία μας.

    Ελπίζω να τα πάρετε υπόψιν γιατί όλοι χρειάζονται μια δεύτερη ευκαιρία στο δημόσιο σχολείο!

  • 5 Μαΐου 2020, 20:46 | Γιώργος Ραχουτης

    Δεν γνωρίζω αν υπάρχει κάποιος που διαβάζει αυτά τα σχόλια ή τελοσπάντων ασχολείται με αυτά από τη πλευρά του Υπουργείου,μα θα εκφέρω μια γνώμη.
    Πραγματικά, αυτός ο «ηλικιακός κόφτης» των 17 χρόνων για εγγραφή στην Επαγγελματική Εκπαίδευση είναι κάτι που όχι μόνο αντιπαιδαγωγικό, εξωπραγματικό , αυτοκαταστροφικό , και τέλος αποκαρδιωτικό είναι ,αλλά και απόδειξη ότι για μια ακόμη φορά επιχειρείται από το ίδιο το Υπουργείο η στοχοποίηση και συρρίκνωση ια ακόμα μια φορά του εκπαιδευτικού πυλώνα μιας χώρας,που όπως έχει πολλές φορές αποδειχθεί, ότι είναι αυτή η ίδια η επαγγελματική εκπαίδευση.
    Αντί να βασιστούμε στα υπάρχοντα , και να βελτιώνουμε συνεχώς τις συνθήκες εκπαίδευσης ( σταδιακοί εξοπλισμοί εργαστηρίων , αναμόρφωση ,επανεξέταση αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών , περιεχόμενο σπουδών στα Επαγγελματικά Σχολεία), στρεφόμαστε εναντίων τους και επιχειρούμε ακόμα και με τον ποιο απίστευτο τρόπο να παρεμποδίσουμε αυτή την ίδια την εξέλιξή τους και τη προσαρμοστικότητα τους στις νέες τεχνολογίες που καλπάζουν και που είναι και η ταυτόχρονη εξέλιξη μιας χώρας.
    Αυτό το άρθρο ακούγεται παράφωνα στα διάφορα» σλόγκαν» αυτού του Υπουργείου , διαχρονικά βέβαια, για δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους και για δια βίου μάθησης..,αλλά έχει και πολύ *τραγική δικαιολογία.
    *Η παρενόχληση στα σχολεία συνήθως ΔΕΝ γίνεται από μαθητές ηλικιακά μεγαλύτερους, το αντίθετο,αυτοί παίζουν καταλυτικό ρόλο θετικά, προς την αντίθετη κατεύθυνση…Αυτό το έχει αποδείξει η πράξη.
    Το βασικό είναι ότι στερεί το δικαίωμα όπως πολύ καλά γνωρίζετε, από πολλούς νέους ανθρώπους να κάνουν μια νέα αρχή στη ζωή τους ,και θα το πω απλοϊκά ,»να μάθουν μια τέχνη» όπως έλεγαν και οι γονείς μας , θα το πω και πιο επίσημα , να αποκτήσουν δεξιότητες και γνώσεις δια μέσου της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ώστε να γίνουν ανταγωνιστικοί στον σύγχρονο επαγγελματικό καμβά.
    Όταν με ειλικρίνεια δείτε τα πράγματα όπως τα βλέπει η κοινωνία που προσπαθείτε να διαχειριστείτε θέματά της, και ακούσετε τις φωνές αυτών που είναι μέσα στα σχολεία είτε Επαγγελματικά είτε Γενικά ,τότε ίσως συνειδητοποιήσετε ότι θα πρέπει να υπάρχει μια ομοφωνία επιλογών μεταξύ μας, γιατί απλούστατα οι στόχοι μας είναι κοινοί ή τουλάχιστον θα πρέπει να είναι κοινοί και να στοχεύουν στη συνεχή βελτίωση της εκπαίδευσης όλων ανεξαιρέτως των παιδιών μας , της κοινωνία μας ,της χώρας μας και τελικά θα αντιληφθείτε ότι είναι αυτονόητο, αυτό το άρθρο 51 να αποσυρθεί ,απλά ,σαν ένα λάθος εκ παραδρομής…

  • 5 Μαΐου 2020, 20:35 | Κραβαριτης

    ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΣΗ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ ΑΠΟ ΤΟΣΟ ΚΟΣΜΟ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΑ Κ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ Η ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΤΑ ΑΡΘΡΑ 51+52 ;
    ΕΔΩ ΘΑ ΦΑΝΕΙ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η ΑΠΛΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ Κ ΔΙΑΤΑΖΟΥΜΕ

  • 5 Μαΐου 2020, 20:34 | Νικόλαος

    Παρατηρώ ότι με πρόφαση τη μείωση του σχολικού εκφοβισμού και της ενδοσχολικής βίας, προβαίνετε στην επιβολή ηλικιακού ορίου για την εγγραφή μαθητών στα ΕΠΑΛ. Υπάρχουν δηλαδή ερευνητικά δεδομένα που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι βασική αιτία της ενδοσχολικής βίας στα ΕΠΑΛ είναι η συνύπαρξη ενήλικων και ανήλικων μαθητών; Το να καταθέτετε μια τέτοια αιτιολογική έκθεση χωρίς να στηρίζεστε σε ερευνητικά δεδομένα μόνο έντιμο δεν είναι από την πλευρά σας.
    Αν ίσχυε αυτό, τότε γιατί συνεχίζουν να υπάρχουν φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού και στα Δημοτικά και στα Γυμνάσια και στα γενικά Λύκεια; Το να αναγκάζετε τους εν δυνάμει σπουδαστές να στραφούν σε ιδιωτικούς φορείς, στον απόηχο μιας πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεων που την ακολουθούν, είναι ανεπίτρεπτο.

  • 5 Μαΐου 2020, 20:31 | Noula

    ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ 51 Κ 52 ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ.
    ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΕΤΟΙΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΝΕΑ ΠΑΙΔΙΑ Κ ΜΟΝΟ ΦΥΣΙΚΑ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΜΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ…ΟΠΟΥ ΦΤΩΧΟΣ Κ Η ΜΟΙΡΑ ΤΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ…

  • 5 Μαΐου 2020, 20:21 | Ευαγγελος Π.

    ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ Η ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΜΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ Κ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΑΛΛΑ Κ ΟΥΤΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΙΕΚ…
    ΝΑ ΘΥΜΗΣΩ ΑΠΛΑ ΟΤΙ ΤΑ ΕΣΠΕΡΙΝΑ ΕΠΑΛ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΑ Κ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΟΝΟ ΕΝΑ Κ ΜΕ ΛΙΓΙΣΤΕΣ ΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΕΝΩ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΗΣΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝ…ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΙΕΚ ΑΣ ΡΙΞΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΠΟΣΑ ΕΙΝΑΙ Κ ΤΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΡΩΙΝΩΝ ΕΠΑΛ Κ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ…
    ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ.ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΣ Κ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 51+52

  • 5 Μαΐου 2020, 20:09 | EP

    κατάργηση αρ. 51, 52
    Άδικα μέτρα για τους μαθητές και καταστροφή των ΕΠΑΛ

  • 5 Μαΐου 2020, 20:06 | Βασιλική

    Ο γιος μου έχοντας αποτύχει 2 φορές στις πανελλαδικές εξετάσεις, κατάφερε στην ηλικία των 18 να εγγραφεί σε ΕΠΑΛ και τελικά να αποφοιτήσει, ώστε σήμερα να είναι φοιτητής στο ΤΕΙ Οδοντικής Τεχνολογίας. Πρέπει να αισθάνομαι τυχερή που δεν του τέθηκε ηλικιακό όριο για την εγγραφή του στο σχολείο; Κυρία υπουργέ, πώς οι γονείς των παιδιών ή και οι ίδιοι οι εν δυνάμει σπουδαστές θα στηρίξουν οικονομικά έναν ιδιωτικό φορέα, εφόσον δεν θα τους επιτραπεί από του χρόνου η εγγραφή σε ένα δημόσιο ΕΠΑΛ; Θεωρείτε ότι όλοι θα έχουν αυτή τη δυνατότητα; Γιατί με την πρόφαση της μείωσης της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού, προβαίνετε σε αλλαγές που μόνο σε στροφή προς τα ιδιωτικά ΙΕΚ στοχεύει;

  • 5 Μαΐου 2020, 19:42 | Αθηνά Θ.

    Η πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να θέσει ένα τεχνητό ηλικιακό φραγμό στη φοίτηση μαθητών στα ΕΠΑΛ με βρίσκει κάθετα αντίθετη. Αλλά δεν έχει νόημα να επιστρατεύσω επιχειρήματα με επιστημονικό υπόβαθρο όταν το ίδιο το Υπουργείο, θεσμικός φορέας της γνώσης, θεωρεί περιττή κάθε επιστημονική τεκμηρίωση της αδιανόητης απόφανσης ότι η συνύπαρξη ενηλίκων με ανηλίκους γεννά ενδοσχολική βία. Θεωρώ υποκριτικό το χαρακτήρα αυτής της διαβούλευσης γιατί αν το Υπουργείο ενδιαφερόταν ειλικρινά για τις απόψεις των μελών της σχολικής κοινότητας των ΕΠΑΛ, θα συζητούσε μαζί μας πριν την αιφνιδιαστική αυτή απόφαση και θα κατανοούσε τις ανάγκες της κοινωνίας για επαγγελματική κατάρτιση. Οι επαγγελματικές μου εμπειρίες στην εκπαιδευτική κοινότητα των ΕΠΑΛ με οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η συνύπαρξη μαθητών διαφορετικών ηλικιακών κατηγοριών λειτουργεί εποικοδομητικά στη διαδικασία μάθησης ενώ αντίθετα ο ισχυρισμός του Υπουργείου ενεργοποιεί κοινωνικούς αυτοματισμούς χειρίστου είδους.

  • 5 Μαΐου 2020, 19:39 | Παπαδόπουλος Χιονάς

    Επιφέρεται ένα βαρύ πλήγμα στα ημερήσια ΕΠΑΛ με την καθιέρωση ηλιακού ορίου – κόφτη τα 17 χρόνια στις εγγραφές, στερώντας από τους αποφοίτους Λυκείων τη δυνατότητα να αποκτήσουν ειδικότητα που θα τους εξασφαλίζει επαγγελματικά δικαιώματα, άμεσα χωρίς να δώσουν εξετάσεις πιστοποίησης, αλλά και αποκλείοντας την επανένταξή τους στο εκπαιδευτικό σύστημα που το είχαν εγκαταλείψει, σε όφελος των ιδιωτικών ΙΕΚ και των υπό ίδρυση Σχολών Κατάρτισης μετά το γυμνάσιο. Σε μια χώρα με ένα μεγάλο δείκτη ανεργίας πρέπει να υπάρχουν τέτοιες επιλογές για να μην οδηγούνται από την πολιτεία οι νέοι σε απόγνωση και να μπορούν να ορθοποδήσουν επαγγελματικά.
    Να αποσυρθεί άμεσα το άρθρο αυτό

  • 5 Μαΐου 2020, 19:38 | Παπαδόπουλος Χιονάς

    Τα επιχειρήματα της Αιτιολογικής Έκθεσης δεν έχουν καμία επιστημονική βαρύτητα, ενδοσχολική βία και μάλιστα με σοβαρά περιστατικά έχουμε δει σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και σε ΓΕ.Λ. όπου οι μαθητές έχουν κατά κανόνα την ίδια ηλικία. Αντίθετα στα ΕΠΑ.Λ έχει παρατηρηθεί ότι η παρουσία μεγαλύτερης ηλικίας μαθητών έχει αποσοβήσει πολλά τέτοιου είδους περιστατικά. Η διαχείριση φαινομένων ενδοσχολικής βίας γίνεται με άλλους τρόπους πιο επιστημονικούς, όπως δημιουργία και ενδυνάμωση δομών,ενημέρωση εκπαιδευτικών από ειδικούς, κατευθυντήριες γραμμές από το Υπουργείο, ψυχολογική υποστήριξη στα περιστατικά.
    Επιφέρεται ένα βαρύ πλήγμα στα ημερήσια ΕΠΑΛ με την καθιέρωση ηλιακού ορίου – κόφτη τα 17 χρόνια στις εγγραφές, στερώντας από τους αποφοίτους Λυκείων τη δυνατότητα να αποκτήσουν ειδικότητα που θα τους εξασφαλίζει επαγγελματικά δικαιώματα, άμεσα χωρίς να δώσουν εξετάσεις πιστοποίησης, αλλά και αποκλείοντας την επανένταξή τους στο εκπαιδευτικό σύστημα που το είχαν εγκαταλείψει, σε όφελος των ιδιωτικών ΙΕΚ και των υπό ίδρυση Σχολών Κατάρτισης μετά το γυμνάσιο. Σε μια χώρα με ένα μεγάλο δείκτη ανεργίας πρέπει να υπάρχουν τέτοιες επιλογές για να μην οδηγούνται από την πολιτεία οι νέοι σε απόγνωση και να μπορούν να ορθοποδήσουν επαγγελματικά.
    Να αποσυρθεί άμεσα το άρθρο αυτό

  • 5 Μαΐου 2020, 19:20 | Ο. Ν.

    Να καταργηθούν τα άρθρα 51 και 52. Οποιαδήποτε μορφή διάκρισης στην εκπαίδευση είναι αντιδημοκρατική και άδικη.

  • 5 Μαΐου 2020, 19:16 | Γίαννης

    Δεν συμφωνώ με τα άρθρα 51 & 52 και θα έπρεπε να αποσυρθούν.

  • 5 Μαΐου 2020, 19:07 | AA

    To ανώτατο ηλικιακό όριο των 17 ετών για την εγγραφή στα ημερήσια ΕΠΑΛ ( αρθ.51 & 52 ) στερεί από τους απόφοιτους λυκείου το δικαίωμα να αποκτήσουν πρόσθετα εφόδια, το δικαίωμα της επανένταξης στην εκπαίδευση στους νέους που είχαν διακόψει το σχολείο και αποκλείονται από τη δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση όσα παιδιά για κάποιο λόγο έχασαν μια τάξη.
    Ας είναι τουλάχιστον τα 21 έτη.

  • 5 Μαΐου 2020, 19:04 | Μ.Λ.

    Οποιοδήποτε άνω ηλικιακό όριο στη δημόσια παιδεία και δη σε ΕΠΑΛ και χρονικά τοποθετημένο εν μέσω πανδημίας, εγείρει σθεναρή αντίδραση

  • 5 Μαΐου 2020, 19:00 | Νικόλαος Ι.

    1. Σύμφωνα με το σκεπτικό του άρθρου, δεν πρέπει να συναυλίζονται οι μαθητές Λυκείων και Γυμνασίων. Ή στο στρατό να συνυπηρετούν οι άνω των 25 με τους κάτω των 25. ή εκεί έχει εξαλειφθεί ο εκφοβισμός; Πραγματικά, πρέπει να μας εξηγήσει ο εμπνευστής της εισήγησης το σκεπτικό του…
    2. Ποιες οι επιστημονικές και τεκμηριωμένες μελέτες, που αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς περί άσκησης βίας των μεγαλυτέρων εις βάρος των νεωτέρων; Παρακαλώ για την κατάθεση έγκυρης αρθρογραφίας, σε επιστημονικά περιοδικά κύρους και διεθνή συνέδρια.
    3. Αν δεν υπάρχει εναλλακτική δυνατότητα από δημόσιο φορέα, με ποιο δικαίωμα απορρίπτεται υποψήφιος μαθητής, λόγω ηλικίας, από τα ΕΠΑΛ; Τι περιορισμός είναι αυτός, που καταδικάζει όποιον θέλει να αλλάξει διαδρομή ή να ανοίξει μια διαδρομή στη ζωή του;
    4. Παγκόσμια και ιδίως στα Δυτικά κράτη, η επαγγελματική και τεχνική εκπαίδευση τυγχάνουν μεγάλης στήριξης σε δομές και πόρους και κοινωνικής αναγνώρισης για πολλούς λόγους. Εδώ προσπαθούμε να τις εξαφανίσουμε. Ως προς τι αυτή η πρωτοτυπία; Τι γνωρίζουμε εμείς, που δεν γνωρίζουν οι κουτόφραγκοι;
    5. Η απόσυρση των άρθρων αυτών θα δείξει την κοινωνική ευαισθησία της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας. Οι σπουδαστές των ΕΠΑΛ προέρχονται από ασθενείς κοινωνικά ομάδες, ως επί το πλείστον. Είναι ανεπίτρεπτος ο εξοβελισμός τους από την εκπαίδευση. Δεν είναι κακό να αναγνωρίσει η Υπουργός Παιδείας κα Κεραμέως την ατυχή εισήγηση των εμπνευστών του συγκεκριμένου άρθρου. Το αντίθετο, θα είναι προς τιμήν της.
    Ευχαριστώ.

  • 5 Μαΐου 2020, 19:00 | ΕΛΕΝΗ ΑΒΡΑΜΑΝΤΗ

    Η επαγγελματική εκπαίδευση στη χώρα μας πολλές φορές δεν αντιμετωπίστηκε το ίδιο σοβαρά με τις άλλες ευρωπαικές χώρες, ενώ συχνά λειτούργησε ως χώρος απορρόφησης μαθητών και μαθητριών, που απορρίφθηκαν από το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Τα τελευταία χρόνια μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι υπήρξε μια στροφή από την πλευρά της κοινωνίας και μια αλλαγή στάσης προς τα βελτίω. Αυτή η αλλαγή φάνηκε στο μαθητικό δυναμικό μας την εποχή της οικονομικής κρίσης. Τελειόφοιτοι, που είχαν αφήσει τα θρανία και είχαν απομακρυνθεί από το σχολείο, επέστρεφαν συνειδητοποιημένοι πια, προκειμένου να φοιτήσουν εκ νέου και να αποκτήσουν μια ειδικότητα που να ικανοποιεί τις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς εργασίας. Η ευκαιρία λοιπόν για μόρφωση και η δυνατότητα απόκτησης δεξιοτήτων και ικανοτήτων που ανοίγουν επαγγελματικούς δρόμους και δίνουν ευκαιρίες ζωής σε νέους και νέες είναι το αισιόδοξο και ελπιδοφόρο μήνυμα της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Δυστυχώς, το δικαίωμα επανένταξης στην αγορά εργασίας διακόπτεται με το νέο νομοσχέδιο. Το ανώτατο όριο αποδοχής φοίτησης του μαθητή που ορίζεται στο 17ο έτος αποκλείει τους μαθητές και τις μαθήτριες που, λόγω ανάγκης επιβίωσης των ίδιων αλλά και των οικογενειών τους είχαν αναγκαστεί να διακόψουν τη φοίτηση και να επανέλθουν αργότερα.Τέλος, το επιχείρημα της σύνδεσης της ενδοσχολικής βίας με τους ενήλικες μαθητές δεν στηρίζεται σε καμμία έρευνα, ενώ η εμπειρία μας από τη σχολική τάξη είναι ακριβώς η αντίθετη, καθώς οι ενήλικοι μαθητές δρουν καταλυτικά στην αποσυμφόρηση των εντάσεων.
    Ας ευχηθούμε ότι το ΥΠΑΙΘ θα επανεξετάσει τη συγκεκριμένη διάταξη και δεν θα στερήσει το όνειρο για εργασία αλλά και μόρφωση σε μια πολύ μεγάλη ομάδα νέων ανθρώπων που ζητούν απλά μια δεύτερη ευκαιρία.

  • 5 Μαΐου 2020, 19:00 | ΚΩΣΤΑΣ

    Από τα γενικά σχόλια όσων μπήκαν στην διαδικασία της διαβούλευσης, το κάτωθι είναι αυτό που νομίζω συνοψίζει και την δική μου άποψη για τα άρθρα 51 και 52 του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου. Θα ήθελα δε να συμπληρώσω, ότι όσοι πρότειναν το άρθρο αυτό βασιζόμενοι στο αιτιολογικό της ενδοσχολικής βίας νομίζω, κατά την ταπεινή μου άποψη, ότι ή δεν έχουν ασχοληθεί σοβαρά με την Επαγγελματική Εκπαίδευση και αυτό το άρθρο είναι αποτέλεσμα μη σοβαρής μελέτης, δεδομένου ότι οι ενήλικοι μαθητές, σχεδόν πάντα, είναι σύμμαχοι και βοηθοί των εκπαιδευτικών και εντός και εκτός αιθούσης (με όσους συναδέλφους έχω συνεργαστεί τα 15 χρόνια που είμαι καθηγητής σε Επαγγελματικές Δομές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όλοι έχουν την ίδια εικόνα, γιατί το ζούμε εκ των έσω), είτε προσβλέπουν σε κάτι αλλότριο σε σχέση με αυτό που ευαγγελίζονται, χρησιμοποιώντας αυτό το επιχείρημα ως αιτιολόγηση του άρθρου αυτού. Παραθέτω λοιπόν αυτούσια τα σχόλια που με βρίσκουν σύμφωνο:
    «Το Σχέδιο Νόμου της Υπουργού Παιδείας αφήνει τις βασικές μεταρρυθμίσεις για την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση σε επόμενο Νόμο που μπορεί να έλθει μέχρι το καλοκαίρι.
    Όμως σ’ αυτό το νομοσχέδιο που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση και οδηγείται άμεσα προς ψήφιση, εν μέσω πανδημίας, με το σχολείο σε απαγόρευση λειτουργίας και την κοινωνία κλεισμένη στα σπίτια της, βάζει τις βάσεις για την απαρχή της συρρίκνωσης και υποβάθμισης των ΕΠΑΛ.Συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο αναφέρεται στο Άρθρο 51:
    Ανώτατο ηλικιακό όριο εγγραφής μαθητών στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ.
    Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 4186/2013 (Α’ 193), προστίθεται εδάφιο
    ως εξής:
    «Μέγιστο όριο ηλικίας για την εγγραφή στα ημερήσια επαγγελματικά λύκεια είναι τα
    δεκαεπτά (17) έτη.»
    Στο ίδιο μήκος κύματος και το Άρθρο 52:
    Ρυθμίσεις για την εγγραφή ή μετεγγραφή μαθητών στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ.
    Η παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 4186/2013 (Α’ 193) αντικαθίσταται ως εξής:
    «2. Στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ. λειτουργούν οι Α’, Β’ και Γ’ τάξεις. Στην Α΄ τάξη εγγράφονται, χωρίς εξετάσεις, οι κάτοχοι απολυτηρίου γυμνασίου ή ισότιμου τίτλου έως δεκαεπτά (17) ετών. Στη Β’ τάξη εγγράφονται ή μετεγγράφονται αντιστοίχως οι προαγόμενοι από την Α’ τάξη του Γενικού ή του Επαγγελματικού Λυκείου καθώς και οι μαθητές της Β’ τάξης του Γενικού Λυκείου έως δεκαεπτά (17) ετών. Στη Γ΄ τάξη εγγράφονται οι προαγόμενοι από τη Β΄ τάξη του Ημερήσιου Επαγγελματικού Λυκείου. Οι προαγόμενοι από την Α΄ τάξη του Επαγγελματικού Λυκείου δικαιούνται να μετεγγραφούν στη Β’ τάξη του Γενικού Λυκείου.»
    Είναι γνωστό όμως ότι:
    1) Πολλοί μαθητές, κυρίως εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας των 17 ετών, που δουλεύουν σε βραδινές εργασίες (εστίαση, καφετέριες, ντελίβερυ κλπ.) βρίσκουν διέξοδο και φοιτούν στα ημερήσια πρωινά ΕΠΑΛ.
    2) Πολλές μαθήτριες είναι μητέρες και παρακολουθούν μαθήματα στο ημερήσιο ΕΠΑΛ την ώρα που τα παιδιά τους βρίσκονται επίσης σχολείο και λόγω των υποχρεώσεων τους δεν μπορούν να παρακολουθήσουν σε διαφορετική βάρδια μαθήματα.
    3) Οι ενήλικοι που ενδιαφέρονται να φοιτήσουν στα ΕΠΑΛ στη πλειοψηφία τους είναι ώριμοι και αποτελούν πρότυπα μαθητή για τους ανήλικους συμμαθητές τους. Είναι πιο συνειδητοποιημένοι για την επιλογή τους και έχουν σαφείς στόχους.
    4) Ορισμένοι μαθητές των ΕΠΑΛ τελειώνοντας μία ειδικότητα παρακολουθούν ξανά πρόγραμμα του ΕΠΑΛ για απόκτηση δεύτερης ειδικότητας ώστε να βγουν στην αγορά εργασίας με επιπρόσθετα επαγγελματικά προσόντα.
    5) Αρκετοί απόφοιτοι του Γενικού Λυκείου, που λόγω της κουλτούρας που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας, είχαν πιεστεί από τις οικογένειές τους και τον κοινωνικό τους περίγυρο να ακολουθήσουν το ΓΕΛ, επανέρχονται να παρακολουθήσουν τομέα και ειδικότητα του ΕΠΑΛ για να αποκτήσουν επαγγελματικό πτυχίο.
    6) Δεν είναι λίγοι οι απόφοιτοι του Γενικού Λυκείου (διαφόρων ηλικιών) οι οποίοι, για διάφορους λόγους (οικονομικούς, κοινωνικούς ή προσωπικούς), δεν κατάφεραν να εισαχθούν στην ανώτατη εκπαίδευση από τα ΓΕΛ και ξαναγράφονται στα ΕΠΑΛ (ως απόφοιτοι) με στόχο να αποκτήσουν ταυτόχρονα με το πτυχίο τους και πρόσβαση στις Πανελλήνιες Εξετάσεις των ΕΠΑΛ. Συνήθως παρουσιάζουν σημαντικές επιτυχίες στις Πανελλαδικές Εξετάσεις μέσω ΕΠΑΛ.
    7) Κάποιοι μαθητές των ΕΠΑΛ λόγω ανεπαρκούς φοίτησης στο γυμνάσιο, για διάφορους λόγους, φτάνουν στην Α’ Λυκείου του ΕΠΑΛ σε ηλικία μεγαλύτερη των 17 ετών.
    8) Αρκετοί μαθητές που βρίσκονται ήδη στην ενηλικίωση φοιτούν ήδη στην Α’ και Β΄ τάξη ημερήσιων ΕΠΑΛ.
    9) Υπάρχουν τέσσερα (4) ημερήσια ΕΠΑΛ στην Ελλάδα (Πειραιάς, Ελευσίνα, Αγρίνιο, Θεσσαλονίκη) που λειτουργούν σε απογευματινό ωράριο επί σειρά ετών για διάφορους λόγους και εξυπηρετούν μεγάλο ποσοστό ενήλικων μαθητών. Στο απογευματινό ΕΠΑΛ της Ελευσίνας για παράδειγμα το 70% των μαθητών είναι ενήλικες.
    10) Σε υποβαθμισμένες περιοχές με χαμηλό, μορφωτικό και κοινωνικό-οικονομικό υπόβαθρο, με μειονότητες και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού αρκετοί ενήλικοι αναζητούν διέξοδο μέσω των ημερήσιων ΕΠΑΛ (ειδικά όταν δεν λειτουργεί και άλλης βάρδιας στην περιοχή τους) για την ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και την αναζήτηση επαγγελματικών προσόντων.Με βάση τα παραπάνω αλλά και την αιτιολογική έκθεση για τα άρθρα 51 και 52 που αναφέρουν λόγους:
    α) Σχολικού εκφοβισμού και βίας και β) Μείωση του μαθητικού δυναμικού στα ημερήσια ΕΠΑΛ για βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
    Είναι προφανές ότι:
    1) Το Ημερήσιο (μόνο) Επαγγελματικό Λύκειο στοχοποιείται ως κέντρο ανομίας, σχολικού εκφοβισμού και βίας
    2) Καταργείται η ισότητα (δεν υπάρχει αντίστοιχος περιορισμός για τα ημερήσια ΓΕΛ) και καταστρατηγείται το δικαίωμα στην Επαγγελματική Εκπαίδευση για τους άνω των 17 ετών. Αφαιρείται η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής φοίτησης και δημιουργείται διάκριση σε βάρος των ημερήσιων ΕΠΑΛ και των ενηλίκων μαθητών που επιθυμούν να το επιλέξουν.
    3) Οι άνω των 17 ετών μαθητές που ενδιαφέρονται να φοιτήσουν στα ΕΠΑΛ, και αποτελούν κατά κανόνα πρότυπα μαθητή για τους ανήλικους συμμαθητές τους, στοχοποιούνται ως άτομα που επιδρούν αρνητικά στο κλίμα του σχολείου και συμβάλλουν στη δημιουργία ενός κλίματος βίας και εκφοβισμού.
    4) Μαθητές με ανεπαρκή φοίτηση εκδιώχνονται από τα ΕΠΑΛ και τιμωρούνται με αποκλεισμό.
    5) Μαθητές του ΕΠΑΛ που τελειώνουν την Α’ Λυκείου και είναι ήδη άνω των 17 δεν μπορούν πλέον να εγγραφούν στην Β’ ΕΠΑΛ και το μόνο που τους μένει είναι να μεταπηδήσουν στο Γενικό Λύκειο στο οποίο δεν υπάρχει ανάλογο όριο ηλικίας ή σε εσπερινό που όμως πιθανότατα δεν υπάρχει στην περιοχή τους ή δεν θα έχει απαραίτητα τον Τομέα που επιθυμούν.
    6) Το να πηγαίνουν οι ενήλικες μαθητές όλοι σε ΙΕΚ δεν αποτελεί απαραίτητα διέξοδο καθώς από εκεί δεν δίνεται πρόσβαση με πανελλήνιες εξετάσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και επιπρόσθετα οι άνω των 17 δεν έχουν απαραίτητα απολυτήριο λυκείου. Το ΕΠΑΛ προσφέρει εκπαίδευση και είναι λύκειο και το ΙΕΚ κατάρτιση.
    7) Σε πάρα πολλά ημερήσια πρωινά ΕΠΑΛ θα υπάρχει μείωση του μαθητικού δυναμικού λόγω της διάταξης αυτής.
    8) Οι εργαζόμενοι μαθητές που φοιτούν στα ημερήσια πρωινά ΕΠΑΛ δεν μπορούν να εγγραφούν σε εσπερινά αν δεν εγκαταλείψουν την βραδινή τους εργασία ή δεν βρουν φύλαξη για τα παιδιά τους με τις περισσότερες πιθανότητες να τους οδηγούν να εγκαταλείψουν το σχολείο.
    9) Οι εμπειροτεχνίτες (πχ κομμωτές, νοσηλευτές, ηλεκτρολόγοι, ηλεκτρονικοί, μηχανολόγοι κ.α.) που θέλουν να αναβαθμίσουν και να πιστοποιήσουν τις γνώσεις τους και τους τίτλους σπουδών τους που μπορεί να έχουν από άλλη βαθμίδα που δεν οδηγούσε σε απολυτήριο λυκείου (πχ ΕΠΑΣ) και σπούδαζαν ή επιθυμούν να σπουδάσουν στο ημερήσιο ΕΠΑΛ της περιοχής τους, είτε γιατί εργάζονται σε απογευματινή, νυχτερινή βάρδια είτε γιατί δεν υπάρχει εσπερινό ΕΠΑΛ στην περιοχή τους, πλέον χάνουν αυτό το δικαίωμα και αποκλείονται από την εκπαίδευση.
    10) Τα άρθρα 51 και 52 επί της ουσίας καταργούν αυτομάτως τα ημερήσια ΕΠΑΛ που λειτουργούν σε απογευματινό ωράριο αφού δεν προβλέπει έστω τον μετασχηματισμό τους σε εσπερινά ΕΠΑΛ. Φυσικά αν μετασχηματισθούν σε εσπερινά θα χάσουν αυτομάτως τους ανήλικους μαθητές. Αν συντρέχουν λόγοι για τον μετασχηματισμό απογευματινών ΕΠΑΛ σε εσπερινά θα πρέπει να προβλεφθεί από την ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, χωρίς να τα καταργεί με έμμεσο τρόπο.
    11) Για τη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, λόγω συνωστισμού, δεν διώχνονται οι μαθητές απ’ το δημόσιο δωρεάν σχολείο αλλά νομοθετείται η μείωση μαθητών ανά τμήμα (πχ μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τμήμα σε θεωρητικά μαθήματα σε 20 και σε εργαστηριακά μαθήματα σε 10). Επίσης έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων εφόσον αναγνωρίζεται από το υπουργείο με βάση το αιτιολογικό πως όσοι λιγότεροι μαθητές βρίσκονται σε ένα τμήμα τόσο καλύτερα αποτελέσματα εκπαίδευσης επιτυγχάνονται.Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να επιτραπεί η καταστρατήγηση της ελεύθερης πρόσβασης στα ημερήσια ΕΠΑΛ, η ανισότητα ανάμεσα στους δύο τύπους λυκείων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ), η συρρίκνωση της δωρεάν δημόσιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και εντέλει η κατάργηση σχολικών μονάδων. Είναι απαράδεκτη και αστήρικτη η στοχοποίηση των μαθητών άνω των 17 ετών, ως άτομα που επιδρούν αρνητικά στο κλίμα του σχολείου και συμβάλλουν στη δημιουργία ενός κλίματος βίας και εκφοβισμού, ενώ αν πάνε σε ημερήσια ΓΕΛ οι ίδιοι μαθητές δεν ισχύουν οι ίδιοι λόγοι. Η Δια βίου Μάθηση η οποία αποτελεί άξονα και προτεραιότητα τα τελευταία χρόνια για την Ελλάδα και την Ευρώπη γενικότερα με τα εν λόγω άρθρα υπονομεύεται και σταματά να έχει δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα.Για τους παραπάνω λόγους τα άρθρα 51 και 52 πρέπει να αποσυρθούν

  • 5 Μαΐου 2020, 19:00 | Ομάδα Αναπληρωτών Βιολόγων

    Εκφράζουμε την αντίθεση μας στη θέσπιση ηλικιακού ορίου 17 ετών για την εγγραφή στα πρωινά ΕΠΑΛ. Αυτό θα οδηγήσει σε αποκλεισμό από την εκπαίδευση ενός σημαντικού μέρους του μαθητικού δυναμικού των ΕΠΑΛ, το οποίο το επιλέγει για την ολοκλήρωση των σπουδών που για διάφορους λόγους δεν μπόρεσε να κάνει νωρίτερα,ή που επιθυμεί την απόκτηση πτυχίου ειδικότητας για την εργασία του ή για την εύρεση εργασίας. Είναι δεδομένο ότι δεν υπάρχουν εσπερινά ΕΠΑΛ σε πολλές περιοχές ή δεν υπάρχουν όλοι οι τομείς και οι ειδικότητες των πρωινών ΕΠΑΛ σε αυτά ή ακόμη ότι οι ώρες λειτουργίας τους είναι απαγορευτικές για κάποιους εργαζόμενους. Όλοι αυτοί έχουν αναφαίρετο δικαίωμα στην εκπαίδευση και ο αποκλεισμός τους είναι πολιτική διάκρισης εναντίον τους και παραβίασης αυτού του δικαιώματος, και δεν μπορεί να αποτελεί κομμάτι της εκπαιδευτικής πολιτικής μιας δημοκρατικής χώρας.

    Ομάδα Αναπληρωτών Βιολόγων
    Blog:https://blogs.sch.gr/anaplirotesbio/
    E-mail: anaplirotesbio@gmail.com
    Facebook:https://www.facebook.com/groups/anaplirotesbio/:

  • Η θέσπιση ανώτατου ηλικιακού ορίου για τη φοίτηση στα ΕΠΑΛ επί της ουσίας καταργεί το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στην εκπαίδευση και περιορίζει τις επαγγελματικές επιλογές και ευκαιρίες των νέων ενώ ενέχει τα χαρακτηριστικά του ηλικιακού ρατσισμού. Άλλωστε υπάρχουν πολλοί αντικειμενικοί λόγοι, οικογενειακοί, κοινωνικοί ή λόγοι υγείας που μπορεί να καθυστερήσουν την έγκαιρη εγγραφή στα ΕΠΑΛ.
    Το επιχείρημα, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, ότι η ρύθμιση αυτή έχει σκοπό «την αποτελεσματικότερη πρόληψη φαινόμενων ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού, τα οποία παρατηρούνται ιδίως μεταξύ ενηλίκων και ανηλίκων μαθητών» δεν υποστηρίζεται από τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα και την εμπειρική πρακτική.

  • 5 Μαΐου 2020, 18:57 | ΠΡΩΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΓΕΛ

    ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠ/ΣΗ ΕΖΗΣΑ ΝΑ ΔΩ Κ ΤΟ ΠΙΟ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΤΑΘΕΙ ΠΟΤΕ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ…
    ΟΤΙ ΠΙΟ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙΣ ΝΕΑ ΠΑΙΔΙΑ 18,19,20 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΜΙΑΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΔΥΣΚΟΛΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ.
    ΘΕΩΡΩ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ 51 Κ 52 ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΚΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΟΠΩΣ ΤΗΣ ΑΞΙΖΕΙ

  • 5 Μαΐου 2020, 18:41 | ΒΑΣΙΛΙΚΗ Π.

    Πόσο άδικη και προσβλητική η στάση του υπουργείου απέναντι στους ανθρώπους αυτούς,που ζητούν μια δεύτερη ευκαιρία με τη φοίτησή τους στα ΕΠΑΛ!
    Που διαπίστωσαν πως η φοίτησή τους σε ΓΕΛ δεν ήταν η σωστή επιλογή και επιλέγουν την απόκτηση ενός πτυχίου επαγγελματικής εκπαίδευσης!
    Το υπουργείο παιδείας αντί να εξασφαλίζει την πρόσβαση στη δημόσια εκπαίδευση σε όλους,βάζει ηλικιακό όριο τα 17 έτη για εγγραφή σε ΕΠΑΛ, με την αδιανόητη δικαιολογία ότι ενισχύεται ο σχολικός εκφοβισμός με την παρουσία ενηλίκων!
    Αναρωτιέμαι αν έστω και ένας από τους κυρίους που συνέταξαν τα άρθρα 51,52,έχουν ουσιαστική επαφή με τη σχολική τάξη!
    Είκοσι χρόνια εκπαιδευτικός σε ΕΠΑΛ,γνωρίζω προσωπικά πόσο βοηθητική είναι η παρουσία των ενήλικων μαθητών στην τάξη(απόφοιτων ΓΕΛ ή απόφοιτων ΕΠΑΛ για απόκτηση δεύτερου πτυχίου).Αποτελούν πηγή σοβαρότητας και φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση για τους ανήλικους συμμαθητές τους.
    Να αποσυρθούν ΤΩΡΑ τα άρθρα 51 και 52!!!

  • 5 Μαΐου 2020, 18:19 | GEORGE K

    Τα άρθρα 51 & 52 πρέπει να αποσυρθούν.
    Με ποιο δικαίωμα δεν επιτρέπεται σε όλους μια δεύτερη ευκαιρία ΟΧΙ στη μάθηση αλλά στη ζωή.

  • 5 Μαΐου 2020, 18:15 | ΠΕΔΜΗΔΕ Πανελλήνια Ενωση Διπλωματούχων Μηχανικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

    ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ Πανελλήνιας Ένωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΕΔΜΗΔΕ) ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

    Αξιότιμοι κύριοι,

    Θα σταθούμε επιγραμματικά ως Ένωση σε ορισμένα επίμαχα σημεία του νομοσχεδίου, και, εφόσον κληθούμε να συμμετάσχουμε ενεργά σε έναν ουσιαστικό διάλογο με Ενώσεις, Ομοσπονδίες και Φορείς προς όφελος των εκπαιδευτικών διεργασιών, με χαρά μας να παραστούμε.
    -Στο δημιουργώ και καινοτομώ στο Δημοτικό, θεωρούμε πως θα πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε εμπειρία στην κατεργασία της ύλης με χειρισμό εργαλείων για βελτίωση των ψυχοκινητικών δεξιοτήτων και ει δυνατόν να συνδυαστεί με τις δράσεις STEΑM.

    -Η νεανική επιχειρηματικότητα δεν υπηρετεί κάτι το ουσιαστικό σε αυτή την εκπαιδευτική βαθμίδα.

    -Για το Γυμνάσιο ή Ένωσή μας έχει επανειλημμένως προτείνει τον εμπλουτισμό του κλάδου μαθήματος: «Τεχνολογία», με νέα αντικείμενα (ηλεκτρονικά, τεχνικό σχέδιο, 3D printing, ρομποτική) και ενίσχυση των σχολικών εργαστηρίων του. Σημειώνεται, ότι η Τεχνολογία, δεν μπορεί να συρρικνώνεται στο μάθημα της Πληροφορικής.

    -Επίσης, για το ΓΕΛ, εισαγωγή στο πρόγραμμα του ΓΕΛ ενός εργαστηριακού μαθήματος STEΑM καθώς και της επιστήμης και της τεχνολογίας στην κοινωνία και την ιστορία. Προτείνουμε την υποχρεωτική εισαγωγή STEAM σε Γυμνάσιο, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ καθώς και την εισαγωγή του μαθήματος τεχνικού σχεδίου ως μάθημα επιλογής στο ΓΕΛ (στην Γ Λυκείου ως έχει).

    -Ο εκπαιδευτικός εμπιστοσύνης σε τι θα διαφέρει από τον σύμβουλο καθηγητή που υφίσταται στο πλαίσιο του προγράμματος ΜΝΑΕ; Θα πρέπει να καθορισθεί επακριβώς ο ρόλος του και να προηγηθεί ουσιαστική επιμόρφωση.

    -Σε ότι αφορά στα ΕΠΑ.Λ θα πρέπει να σημειώσουμε πως προτού εφαρμοσθεί οποιαδήποτε εκπαιδευτική πολιτική, απαιτείται η λεπτομερής (κατά περιοχή, οικονομική δραστηριότητα) καταγραφή των αναγκών σε ειδικότητες και αντίστοιχες δεξιότητες, συνεκτιμώντας αντίστοιχα στοιχεία από άλλες χώρες, έτσι ώστε να διαμορφωθεί μια πολίτική με στόχο το τι είναι αποτελεσματικότερο για τον μαθητή, ο οποίος μάλιστα πρέπει να διευρύνει και τις γενικές του γνώσεις, ώστε να καταστεί αύριο ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος και ένας υπεύθυνος και «ενεργός» πολίτης.
    -Για το ηλικιακό όριο που τίθεται τα δεκαεπτά (17) έτη ως ανώτατο όριο ηλικίας για την εγγραφή μαθητών στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ. με το αιτιολογικό την αποτελεσματικότερη πρόληψη φαινόμενων ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού, τα οποία παρατηρούνται ιδίως μεταξύ ενηλίκων και ανηλίκων μαθητών, εξ όσων γνωρίζουμε και μετά από ενδελεχή αναδίφηση σχετικής βιβλιογραφίας, δεν βρήκαμε κάποια μελέτη που να τεκμηριώνει. Επίσης, το παρατηρητήριο για την ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό, δεν έχει αναρτήσει κάποια σχετική δημοσιευμένη μελέτη, οπότε η αιτιολόγηση δείχνει ατεκμηρίωτη επιστημονικά.
    Στη σύγχρονη εποχή η εξέλιξη της τεχνολογίας ορισμένα επαγγέλματα αλλάζουν και νέα δημιουργούνται. Επιπλέον, το περίγραμμα πολλών θέσεων εργασίας συνδυάζει γνώσεις και δεξιότητες πολλών ειδικοτήτων και απαιτεί την εκπαίδευση σε περισσότερες από μια ειδικότητες. Στη χώρα μας με την μεγάλη ανεργία των νέων και την μεγάλη αύξηση των πτυχιούχων ανώτατης εκπαίδευσης, οι επιχειρήσεις εντοπίζουν ελλείψεις σε τεχνικές και οριζόντιες δεξιότητες στο προσωπικό τους. Το ηλικιακό όριο στα ΕΠΑ.Λ. δεν διευκολύνει την προσαρμογή της εκπαίδευσης στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της σύγχρονης αγοράς εργασίας και αφαιρεί τη δυνατότητα από τους απόφοιτους των ΕΠΑ.Λ. και των ΓΕ.Λ. να ενισχύσουν το επαγγελματικό τους προφίλ, αποκτώντας και δεύτερη ειδικότητα για να ανταπεξέλθουν στις σύνθετες απαιτήσεις του νέου εργασιακού περιβάλλοντος.
    Εάν πρέπει να τεθεί ένα ηλικιακό όριο ούτως ή άλλως για αποφυγή άλλων φαινομένων όπως εγγραφών που δεν ολοκληρώνουν τη φοίτηση, αυτό θα πρέπει να προκύψει από εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη μελέτη και αφού ληφθούν υπόψη όλες οι παράμετροι. Ενδεικτικά, στις ημερήσιες σχολές του ΟΑΕΔ, το ηλικιακό όριο είναι τα 23 έτη.

    Σε πολύ γενικές γραμμές επικεντρωνόμαστε αρχικώς στα ανωτέρω, με την ελπίδα ενός ουσιαστικού διαλόγου για εξορθολογισμό και επαναπροσδιορισμό των ανωτέρω βασικών σημείων, στον οποίο και θα πρέπει να συμμετάσχουμε.

    Το Δ.Σ της Ένωσης

    http://www.edmide.gr/

    pedmide@gmail.com

  • 5 Μαΐου 2020, 18:13 | ΝΗΣΙΩΤΗΣ

    Απόσυρση άρθρου 51 και 52 .
    Στερεί το δικαίωμα σε απόφοιτους ΕΠΑΛ απόκτησης δεύτερης ειδικότητας.Στερεί το δικαίωμα σε απόφοιτους ΓΕλ που δεν πέτυχαν στις Πανελλήνιες εξετάσεις να επιλέξουν την τεχνική εκπαίδευση για την επαγγελματική τους αποκατάσταση.
    Στερεί το δικαίωμα σε πτυχιούχους Ανώτατης εκπαίδευσης που δεν αποκαταστάθηκαν επαγγελματικά στην επιλογή μιας τεχνικής ειδικότητας.
    Στερεί το δικαίωμα σε ενηλίκους αποφοίτους να εγγραφούν στη Β΄’Τάξη σε νέο τομέα για λήψη και 2ου πτυχίου ειδικότητας, παρακολουθώντας μόνο μαθήματα ειδικότητας και όχι γενικής παιδείας.
    Εισάγει την ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ για διάκριση και υποβάθμιση των σχολείων και των σχολικών μονάδων ανάλογα με το είδος και την ηλικία των μαθητών
    και τώρα βάζει και μία ΒΟΜΒΑ ότι στα ΕΠΑΛ υπάρχει σχολική βία!

  • 5 Μαΐου 2020, 18:08 | Γιώργος

    Να αποσυρθεί το Νομοσχέδιο, γιατί είναι οπισθοδρομικό και αποπνέει, τουλάχιστον, αντιπάθεια προς το δημόσιο σχολείο. Όσο για το ανώτατο όριο ηλικίας εγγραφής στα ΕΠΑΛ, είναι απαράδεκτο το να στερείς την δυνατότητα μιας δεύτερης ευκαιρίας ατόμου σε πιο ώριμη ηλικία να αποκτήσει κάποια ειδικότητα σε ένα δημόσιο ΕΠΑΛ.

  • 5 Μαΐου 2020, 18:07 | ΓΟΝΙΟΣ ΑΠΟ ΓΡΕΒΕΝΑ

    Πρέπει να αποσυρθεί το άρθρο 52 του νομοσχεδίου διότι:
    α)Σήμερα πολλοί άνεργοι γονείς φοιτούν σε ημερήσια ΕΠΑΛ δεδομένου ότι κατά τις πρωινές ώρες λειτουργούν οι υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης και οι παιδικοί σταθμοί, οπότε έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης.
    β)Απόφοιτοι ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ μπορούν να φοιτήσουν στη Β’ τάξη οποιουδήποτε τομέα παρακολουθώντας μόνο τα μαθήματα ειδικότητας διευρύνοντας έτσι τα επαγγελματικά τους πεδία.
    γ)Απόφοιτοι συγκεκριμένου τομέα μπορούν να φοιτήσουν στη Γ’ τάξη του ίδιου τομέα αλλά διαφορετικής ειδικότητας επίσης για διεύρυνση των επαγγελματικών τους δεξιοτήτων.
    δ)Αρκετοί νέοι που αντιμετώπισαν δυσκολίες οικογενειακής ή γενικότερα κοινωνικής φύσης αποφασίζουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην επαγγελματική εκπαίδευση σε ηλικίες μεγαλύτερες των 18 ετών.
    ε)Η επερχόμενη οικονομική και κοινωνική κρίση θα οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία. Μεγάλο ποσοστό αυτών θα αναζητήσει επαγγελματικά προσόντα στα ΕΠΑΛ.Γιατί να στερηθούν αυτή την επιλογή;
    στ)Αρκετές ειδικότητες και τομείς των ΕΠΑΛ παρέχονται μόνο σε ημερήσια βάση και δεν υπάρχουν σε εσπερινά.

  • 5 Μαΐου 2020, 18:01 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΑΣ

    ΚΥΡΙΑ ΚΕΡΑΜΕΩΣ-ΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΕΔΩ ΚΑΙ 31 ΕΤΗ, ΕΚΤΙΜΩ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ…ΟΜΩΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΗΛΙΚΙΑΚΟ ΟΡΙΟ ΤΩΝ 17 ΕΤΩΝ ΓΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΡΑΥΓΑΛΕΑ ΠΑΡΑΦΩΝΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΣΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ…ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΟΣΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΕΝΑ ΠΤΥΧΙΟ ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ;-ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΤΗΝ ΑΤΥΧΙΑ ΚΑΠΟΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΟΛΜΟΥΝ ΚΑΠΩΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ;- ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΚΟΒΕΤΕ ΤΑ ΦΤΕΡΑ;—ΓΙΑ ΣΤΕΓΝΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΜΗΠΩΣ; Ή ΜΗΠΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΤΑ ΕΠΑΛ ΕΙΝΑΙ ΚΟΣΤΟΒΟΡΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΤΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΟΥΣ;-ΑΥΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ JUNIOR ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ..— ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΥΡΩΠΗ ΤΑ ΕΠΑΛ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΣ,ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (ΒΛΕΠΕ ΓΕΡΜΑΝΙΑ,ΓΑΛΛΙΑ,ΣΚΑΝΔΙΝΑΥΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ κλπ.), ΞΕΡΕΤΕ…—ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΣΑΣ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΕΤΕ , ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΦΟΡΑ ΑΥΤΗ Η ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΟΦΑΣΗ.

  • 5 Μαΐου 2020, 17:54 | ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΣ

    ΤΙ ΑΛΛΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΚΑΡΦΙΣΤΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΛ,ΕΛΕΟΣ…
    ΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΠΡΩΤΑ ΕΣΠΕΡΙΝΑ ΕΠΑΛ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΛΗ,ΣΕ ΚΑΘΕ ΝΟΜΟ Κ ΣΕ ΚΑΘΕ ΝΗΣΙ Κ ΜΕΤΑ ΝΑ ΒΓΑΖΕΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ…

  • 5 Μαΐου 2020, 17:47 | ΠΟΣΕΕΠΕΑ

    Το άρθρο 51 αναφέρει ανώτατο ηλικιακό όριο εγγραφής μαθητών στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ. με μέγιστο όριο ηλικίας για την εγγραφή σε αυτά τα δεκαεπτά (17) έτη. Η διαφορά με το ισχύον πλαίσιο είναι ότι έχει γίνει προσθήκη μέγιστου ηλικιακού ορίου γεγονός που αποκλείει μεγάλη μερίδα μαθητών από αυτή την επιλογή ή/και από την ευκαιρία επαναπροσδιορισμού των επιλογών τους.

  • 5 Μαΐου 2020, 17:47 | ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ

    ΟΤΙ ΠΙΟ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ Κ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΠΟΤΕ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ…
    ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑ ΕΧΩ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟΝ ΘΑ ΑΚΟΥΣΕΙ ΤΟΣΕΣ ΦΩΝΕΣ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Η ΘΑ ΜΑΣ ΓΡΑΨΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ Κ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ…

  • 5 Μαΐου 2020, 17:43 | ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΣ ΕΤΩΝ 21

    ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΣΑΝ ΕΜΕΝΑ Η ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΝΑ ΓΙΝΩ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ 21 ΧΡΟΝΩΝ;;;ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑ Κ ΕΓΩ ΟΠΩΣ Κ ΑΛΛΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΕΠΑΛ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΟΥ ΚΑΘΩΣ ΟΥΤΕ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΔΩ ΚΟΝΤΑ Κ ΟΥΤΕ ΚΑΠΟΙΟ ΙΕΚ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΑΥΤΗ…
    ΜΑΣ ΠΗΡΑΝ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΛΑΔΗ ΤΩΡΑ Ή ΠΡΕΠΕΙ ΝΤΕ Κ ΚΑΛΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΩ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ…
    ΟΤΙ ΠΙΟ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΠΟΤΕ ΜΟΥ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ Κ ΚΑΛΩ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑ ΜΗΝ ΣΤΕΡΗΣΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΠΟ ΤΟΣΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟΥΣ ΠΗΡΑΝ ΑΚΟΥΣΩΝ ΑΚΟΥΣΩΝ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ….
    ΑΣ ΕΡΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΝΑ ΔΟΥΝ ΠΩΣ ΒΓΑΙΝΕΙ ΤΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ Κ ΤΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ Κ ΜΕΤΑ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΝΟΜΟΥΣ

  • 5 Μαΐου 2020, 17:42 | Τριαντάφυλλος

    Να αποσυρθεί το άρθρο. Απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό το ηλικιακό όριο.

  • 5 Μαΐου 2020, 17:41 | Βαγγελης

    ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΕΣ.

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΛ,ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΜΑΘΗΤΩΝ…

    ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΑΜΤΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΜΕ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΕΠΑΛ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΟΥΣ…

    ΠΕΡΝΕΤΕ ΣΤΟΝ ΛΑΙΜΟ ΣΑΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΑΙΔΙΑ(ΝΑΙ ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΣΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ 18,19,20 ΧΡΟΝΩΝ),ΓΟΝΕΙΣ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΚΠ/ΚΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΣΤΕΛΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ…