Άρθρο 51 Ανώτατο ηλικιακό όριο εγγραφής μαθητών στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ.

 

Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 4186/2013 (Α’ 193),  προστίθεται εδάφιο ως εξής:

«Μέγιστο όριο ηλικίας για την εγγραφή στα ημερήσια επαγγελματικά λύκεια είναι τα δεκαεπτά (17) έτη.»

  • 25 Απριλίου 2020, 11:35 | Κλεοπάτρα Γιάννου

    Στα ημερήσια ΕΠΑΛ φοιτούν και ευπαθείς ομάδες(άνεργοι νέοι, Α.Μ.Ε.Α., αλλοδαποί μαθητές, κ.α.), που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν το Πρόγραμμα Σπουδών των ΓΕΛ. Στις Τάξεις Υποδοχής-ΖΕΠ (Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας) που λειτουργούν και σε ημερήσια ΕΠΑΛ της χώρας και στις οποίες γράφονται στην Α Λυκείου ανήλικοι αλλοδαποί μαθητές, δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν τη φοίτηση τους στην τάξη ΖΕΠ 1,αν και το επιθυμούν, επειδή θα έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας. Αυτό θα οδηγήσει και σε οριστική διακοπή της φοίτησης τους, επειδή δε θα γνωρίζουν επαρκώς την ελληνική γλώσσα. Η σύσταση, ωστόσο, των Τάξεων Υποδοχής έγινε με σκοπό «την ενίσχυση της ισότιμης πρόσβασης και ένταξης των μαθητών». Ο αποκλεισμός εγγραφής λόγω ηλικίας θα οδηγήσει και σε κοινωνικό αποκλεισμό ευάλωτων κοινωνικών ομάδων ή ατόμων που για δικούς τους λόγους δεν ολοκλήρωσαν την εκπαίδευση τους. Τέλος, θα στερήσει το δικαίωμα για τεχνική κατάρτιση και την επιθυμία για δια βίου μάθηση.

  • 25 Απριλίου 2020, 11:21 | Μπάμπης

    Πολλοί απόφοιτοι ΕΠΑΛ έχοντας αποκτήσει το πτυχίο μιας ειδικότητας , επανεγγράφονται στην Γ τάξη για την απόκτηση δεύτερου πτυχίου παρεμφερούς ειδικότητας του ίδιου τομέα(π.χ ψυκτικός και θερμοϋδραυλικός) , ή στην Β τάξη για απόκτηση πτυχίου ειδικότητας ενός άλλου τομέα.
    Αυτό γίνεται για να διευρύνουν τους επαγγελματικούς τους ορίζοντες.
    Επίσης πολλοί απόφοιτοι ΓΕΛ εγγράφονται στα ΕΠΑΛ για απόκτηση πτυχίου κάποιας Τεχνικής ειδικότητας.
    Σε μια εποχή που η χώρα μαστίζεται από την οικονομική κρίση και την ανεργία , δεν πρέπει να κλείσουμε αυτούς τους δρόμους στους νέους περιορίζοντας το ηλικιακό όριο εγγραφής στα ΕΠΑΛ στα 17 έτη.
    Για τον λόγο αυτό πιστεύω πως το άρθρο αυτό πρέπει να αποσυρθεί.

  • 25 Απριλίου 2020, 11:20 | Κλεοπάτρα Γιάννου

    Στα ημερήσια ΕΠΑΛ φοιτούν και ευπαθείς ομάδες (άνεργοι νέοι, Α.Μ.Ε.Α., αλλοδαποί μαθητές, κ.α.), που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν το Πρόγραμμα Σπουδών των ΓΕΛ. Οι ανήλικοι αλλοδαποί μαθητές που φοιτούν στις Τάξεις Υποδοχής-ΖΕΠ (Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας), που λειτουργούν και σε ημερήσια ΕΠΑΛ της χώρας και στις οποίες γράφονται στην Α Λυκείου, δεν θα μπορούν πλέον να συνεχίσουν τη φοίτηση τους στην τάξη ΖΕΠ 1, αν και το επιθυμούν, επειδή θα έχουν συμπληρώσει το ηλικιακό αυτό όριο. Αυτό συνεπάγεται και την οριστική διακοπή της φοίτησης τους, επειδή δεν θα γνωρίζουν επαρκώς την ελληνική γλώσσα. Η σύσταση, ωστόσο, των Τάξεων Υποδοχής έγινε με σκοπό «την ενίσχυση της ισότιμης πρόσβασης και ένταξης των μαθητών». Ο αποκλεισμός εγγραφής λόγω ηλικίας θα οδηγήσει και σε κοινωνικό αποκλεισμό ευάλωτων κοινωνικά ομάδων και ατόμων που για δικούς τους λόγους δεν ολοκλήρωσαν την εκπαίδευση τους. Θα στερήσει τέλος τη δυνατότητα για τεχνική κατάρτιση και την επιθυμία για δια βίου μάθηση.

  • 25 Απριλίου 2020, 11:19 | Δημητρα

    Τα άρθρα 51 & 52 πρέπει να αποσυρθούν. Με ποιο δικαίωμα δεν επιτρέπεται σε όλους μια δεύτερη ευκαιρία ΟΧΙ στη μάθηση αλλά στη ζωή. Ο γιος μου στο γυμνάσιο υπέστει bulling από τους ίδιους τους καθηγητές του γιατί δεν μπορούσε να ενταχθεί στο στείρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που σαν γνώμονα είχε την παπαγαλία. Τώρα φοιτά στο ΕΠΑΛ και αυτό που έχω να πω είναι ότι το παιδί μου αναστήθηκε. Οι καθηγητές του λένε τα καλύτερα γι΄αυτόν και τον ενθαρρύνουν και το κυριότερο τον βοήθησαν να βρει την αυτοεκτίμησή του. Τι θα γίνουν παιδιά σαν το δικό μου που δεν θα μπορέσουν να έχουν πρόσβαση σε ένα σχολ. περιβάλλον όπως τα ΕΠΑΛ?

  • 25 Απριλίου 2020, 11:09 | Μαρία

    Όλοι αυτοί που γράφουν εδώ προφανώς δεν έχουν παιδιά σε ΕΠΑΛ. Αλλιώς δεν εξηγείται . Πολύ σωστή διατάξη. Η ασφάλεια των ανηλίκων πρώτα.

  • 25 Απριλίου 2020, 10:53 | Μαρία

    Άλλος ένας λόγος που δεν στέλνουν οι γονείς τα παιδιά τους στα ΕΠΑΛ. Μπουκαρεις οποίος να ναι , γράφεται οποίος να ναι για να δημιουργούνται τμήματα. Τα ανήλικα με τα ανήλικα. Οι ενήλικες να πάνε ΙΕΚ ή σε άλλες δομές.

  • 25 Απριλίου 2020, 10:48 | Ορφέας

    Είμαι 16 ετών μαθητής στη Α΄ τάξη του ΕΠΑΛ. Σκοπεύω να γραφώ στην ειδικότητα των ηλ. υπολογιστών. Όταν αποφοιτήσω και διαπιστώσω 1ον ότι δεν μου αρέσει η ειδικότητα που διάλεξα και 2ον ότι θέλω να παρακολουθήσω και την ειδικότητα της ηλεκτρολογίας γιατί να μην έχω το δικαίωμα αυτό?

  • 25 Απριλίου 2020, 10:48 | Δήμητρα

    Κυρία Υπουργέ, έχω τη γνώμη ότι ο αποκλεισμός των ενηλίκων από την τεχνική εκπαίδευση (με αιτιολογήσεις που ουσιαστικά δεν υφίστανται, όπως η σχολική βία) έρχεται σε αντίθεση εκτός των άλλων και με την αναπτυξιακή πολιτική τής κυβέρνησης που ανήκετε, καθώς οι μαθητές αυτοί είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία σοβαροί, συνειδητοποιημένοι, αριστούχοι και μετά τις σπουδές τους στελεχώνουν με επιτυχία τον παραγωγικό ιστό της χώρας μας.

  • 25 Απριλίου 2020, 10:39 | Ελένη

    Προφανώς κ πρέπει να υπάρχει όριο. Τα ανήλικα πρέπει να προστατεύονται.

  • 25 Απριλίου 2020, 10:34 | ΦΟΥΖΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

    Είμαι καθηγήτρια σε ΕΠΑΛ εδώ και αρκετά χρόνια και έχω ζήσει όλες σχεδόν τις προσπάθειες των δήθεν μεταρρυθμίσεων που έχουν επιχειρηθεί με κάθε σχεδόν αλλαγή κυβέρνησης (ΤΕΛ, ΤΕΕ, ΕΠΑΣ / ΕΠΑΛ, ΕΠΑΛ).
    Εννοείται πως κανένας εκπαιδευτικός που ενδιαφέρεται για τους μαθητές του και το σχολείο πραγματικά, δεν μπορεί να δεχτεί πως η αναγραφή της διαγωγής στους τίτλους και το ηλικιακό όριο είναι μεταξύ αυτών που θα λύσουν τα προβλήματα κυρίως της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της ενδοσχολικής βίας.

    Μήπως για μία ακόμη φορά θίγεται η ισότιμη αντιμετώπιση των μαθητών των ΕΠΑΛ με των ΓΕΛ;

    Γιατί το ίδιο το κράτος από τη μια θέλει να επενδύσει, χρόνια τώρα, στη Δια Βίου Μάθηση και από την άλλη, το ίδιο πάλι στερεί το δικαίωμα αυτό;;

    Πως να ξεχάσω:
    την μαθήτριά μου που μεγάλωσε το παιδάκι της και όταν αυτό πήγε στο σχολείο, ήρθε να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα, να σπουδάσει σε ένα Πανεπιστήμιο για να γίνει Φυσικοθεραπεύτρια, χωρίς να αναγκαστεί να φύγει μακριά από το σπίτι της;
    ή την μαθήτριά μου που αντί να κάθεται στο σπίτι της, αποφοίτησε από το σχολείο μου στα 60 της και μπήκε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ως φωτεινό παράδειγμα, τόσο για τα εγγόνια της, όσο και για τους συμμαθητές της,
    τον αγρότη μαθητή μου που όταν έπρεπε, κανένας δεν πίστεψε σε αυτόν και αναγκάστηκε να γυρίσει πάλι στα θρανία για να αποδείξει ότι μπορεί, διαβάζοντας τα βράδια μετά το όργωμα στο χωράφι,
    τον μαθητή μου που αναγκάστηκε να φύγει 10 χρονών από τη χώρα του και όχι μόνο τέλειωσε το ΕΠΑΛ, αλλά και αποφοίτησε και από το ΤΕΙ Μηχανολογίας
    και πόσους ακόμη να θυμηθώ…

    Είναι τουλάχιστον άδικο, να γενικεύουμε τα προσωπικά μας συμπεράσματα εις βάρος έστω και ενός ανθρώπου!!!
    Για εμένα και πολλούς ακόμη που διδάσκουμε στα ΕΠΑΛ, το στοίχημα είναι
    ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΘΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΜΑΘΗΤΗΣ!!!!! όπως λέμε και τώρα στην πανδημία,
    ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΙΨΕΙ!!!
    από το σχολείο και τις ίσες ευκαιρίες που πρέπει να δίνει ένα δίκαιο κράτος σε κάθε πολίτη του.

    Σας παρακαλώ να σκεφτείτε πολύ σοβαρά, πριν θεσμοθετήσετε το ηλικιακό όριο των 17 ετών στα ημερήσια ΕΠΑΛ.
    Απόσυρση και του άρθρου 52.

  • 25 Απριλίου 2020, 10:30 | Ηρώ

    Επιτέλους. Μπήκε ένα όριο. Κάποιος σκέφτηκε κ τα 16χρονα ενός κατώτερου θεού . Γιατί στα ΓΕΛ δεν είδα κάνα 40ρη να αλωνιζει μέσα στις τάξεις με εφηβες μαθήτριες.

  • 25 Απριλίου 2020, 10:28 | Τσιράκης Χαράλαμπος

    Γιατί αυτό κυρία υπουργέ; Αλήθεια το θέμα είναι ο σχολικός εκφοβισμός ή η μείωση των διδακτικών ωρών και επίσης η μεταφορά όλων εκείνων των ενηλίκων που θέλουν να αποκτήσουν μία άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος στα ιδιωτικά ΙΕΚ. Αν θέλετε να προστατεύσετε όλους τους μαθητές από τον σχολικό εκφοβισμό οργανώστε εκπαιδευτικά προγράμματα, προσλάβετε ψυχολόγους. Μην οδηγείται στη σχολική διαρροή χιλιάδες μαθητές.΄Εκτός και αν είστε τόσο υπερήφανη για τα νυχτερινά σχολεία και νομίζετε- ισχυρίζεστε ότι θα πάνε όλοι εκεί. Υπάρχει νυχτερινό σχολείο κα. υπουργέ στις Κυκλάδες για παράδειγμα σε όλα τα νησιά; Που θα πάνε αυτοί οι μαθητές; Απαντήστε παρακαλώ. Άνισο, άδικο, αντισυνταγματικό μέτρο. Ελπίζω να το πάρετε πίσω.

  • 25 Απριλίου 2020, 10:27 | Κατρινα

    Πολύ σωστό. Αν είχαν αντιληφθεί όλοι οι γονείς με παιδιά ότι ψηφίζεται αυτή η διάταξη θα ήταν δεκάδες χιλιάδες τα σχόλια. Προφανώς η πλειοψηφία είναι από καθηγητές ΕΠΑΛ που θέλουν να συμπληρώνουν ωράριο κ από αναπληρωτες που θέλουν να τους ξαναπάρουν. Οι γονείς όμως θέλουν τα ανήλικα παιδιά τους ασφαλή. Όπως κ στα ΓΕΛ.

  • 25 Απριλίου 2020, 10:15 | ΜΑΝΩΛΗΣ

    Η συγκεκριμένη διάταξη δεν μπορεί να εφαρμοστεί, καθώς έχει πολλά προβληματικά σημεία. Το ηλικιακό όριο που μπήκε συνιστά έναν φραγμό, που δε στηρίζεται σε ερευνητικά δεδομένα.
    Ιστορικά στη χώρα μας η τεχνική εκπαίδευση είχε αποτελέσει σημείο τριβής και πολλές μεταρρυθμίσεις στηρίχτηκαν στη βελτίωσή της.
    Με αυτή τη διάταξη στην πράξη περιορίζεται αισθητά το εύρος των υποψήφιων. Το ζήτημα της ενδοσχολικής βίας μπήκε απλώς για να υπάρχει ένα επιχείρημα. Μια τέτοια κυβέρνηση θα έπρεπε να αφουγκραστεί τις ανάγκες της εποχής, που περισσότερο από ποτέ σχετίζονται με την πρόσκτηση τέτοιου είδους δεξιοτήτων.
    Επίσης γνωρίζω κι εγώ την περίπτωση του ΕΠΑΛ στα Χανιά, που θα χρειαστεί να κλείσει και είναι λυπηρό για την κοινωνία. Ασφαλώς δε θα είναι η μόνη τέτοια περίπτωση.
    Απαράδεκτη διάταξη κατά τη γνώμη και χρειάζεται εκ νέου σχεδιασμό, μαζί με το σύνολο των εμπλεκόμενων φορέων. Το ίδιο ισχύει γενικά και για μεγάλο μέρος του πολυνομοσχεδίου, που ήρθε έτσι ξαφνικά χωρίς προηγούμενο διάλογο.

  • 25 Απριλίου 2020, 09:45 | Ευαγγελία

    Όσο αφορά το Σχολικό Εκφοβισμό, εκείνο που θα έπρεπε να προσέξουν στα ΕΠΑΛ, αλλά και σε όλα τα σχολεία είναι το ποιοι μαθητές μπορούν να θεωρηθούν κατ’ ιδίαν διδαχθεντες.
    Επειδή οι καιροί άλλαξαν θα έπρεπε να λαμβάνονται υπόψιν και άλλοι – ψυχολογικοι – παράγοντες: Δεν είναι δυνατόν το ΚΕΣΥ να λέει στο Διευθυντή του σχολείου ότι ένας μαθητής είναι ωρολογιακή βόμβα που μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή και να βλάψει τον ίδιο η/και συμμαθητές του και γι αυτό θα πρέπει να απομακρυνθεί από το σχολείο, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας να λέει επίσης ότι ο μαθητής θα πρέπει να απομακρυνθεί από το σχολείο και να ενταχθεί στους κατ’ ιδίαν διδαχθεντες, και το Υπουργείο Παιδείας να Απορρίπτει το αίτημα!!!
    Αν συμβεί οτιδήποτε, ποιος θα έχει την ευθύνη;

  • 25 Απριλίου 2020, 09:20 | Ελενη

    Αγαπητέ υπουργέ
    είναι απαράδεκτο να μπαίνει ηλιακό όριο των 17 ετών!θέλω να σας πω πως οι ενήλικες μαθητές λειτουργούν αποτρεπτικά σε τυχόν περιστατικά ενδοσκοπικής βιας. Είναι άδικο για μαθητές που τελειώνουν μια ειδικότητα να μην μπορούν να ολοκληρώσουν και μια άλλη ειδικότητα του ίδιου τομέα!Θα πρέπει πραγματικά να ακυρώσετε την συγκεκριμένη διάταξη, γιατί ειδάλλως θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί ότι υπάρχει άλλος λόγος που το συμπεριλάβετε στο πολυνομοσχέδιο!

  • 25 Απριλίου 2020, 09:05 | Ελενη

    Έχουν δικαίωμα όλοι στην μάθηση!Δεν μπορεί να αποκλεισθεί ένας απόφοιτος π.χ του τομέα υγείας , πρόνοιας που έχει τελειώσει την ειδικότητα της νοσηλευτικής να μην μπορεί να φοιτήσει και στην ειδικότητα των βρεφονηπιοκόμων!

  • 25 Απριλίου 2020, 09:03 | Δημήτρης

    Η αιτιολογία «πρόληψη φαινομένων ενδοσχολικής βίας», ίσα- ίσα δεν υπηρετείται, αφού οι μεγαλύτεροι μαθητές , λόγω της ωριμότητάς τους δρουν συμβουλευτικά και κατευναστικά προς τους μικρότερους. Παράλληλα βοηθούν την παιδαγωγική προσπάθεια του καθηγητή.
    Το περιστατικό με τον μποξέρ- μαθητή σε ΕΠΑΛ της Πάτρας, θα μπορούσε να συμβεί και με μικρότερης ηλικίας ή από εξωσχολικό (είμαι καθηγητής σε ΕΠΑΛ, γι΄αυτό το γράφω).

  • 25 Απριλίου 2020, 08:59 | ΜΑΡΘΑ ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΟΥ

    Τα άρθρα 51 και 52 είναι απαράδεκτα και καταργούν το δικαίωμα των ενηλίκων πολιτών στη Δια Βίου Μάθηση, και την πρόσβαση στην Δημόσια δωρεάν εκπαίδευση. Υποχρεώνουν τους πολίτες να στραφούν στην ιδιωτική εκπαίδευση. Τελικά στο ιδιο έργο θεατές !

  • 25 Απριλίου 2020, 07:10 | Αναστασία

    Σχετικά με το άρθρο 51:
    Όσα χρόνια εργάζομαι ως εκπαιδευτικός στη σύνθεση της τάξης υπήρχαν και ενήλικες μαθητές. Οιταυτότητες αυτών:
    -Άνθρωποι που επέλεξαν να παρακολουθήσουν μία ειδικότητα που σχετίζονταν άμεσα με τις επαγγελματικές τους ασχολίες, οι οποίες προέκυψαν στην πορεία της ζωής τους και, φυσικά, είτε λόγω ωραρίου εργασίας είτε έλλειψης Εσπερινού ΕΠΑ.Λ παρακολουθούσαν το ημερήσιο.
    -Παιδιά μεταναστών που λόγω μετεγκατάστασης άργησε η είσοδός τους στην εκπαίδευση.
    -Άτομα, που ήθελαν να εμπλουτίσουν τη γνωστική τους φαρέτρα με επιπλέον γνώσεις πάνω σε μια ειδικότητα, ώστε να μπορούν να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο.
    Γιατί, λοιπόν, αυτοί οι άνθρωποι αποκλείονται από το δικαίωμα στην εκπαίδευση;Αναλογιστείτε και περιοχές ακριτικές όπου η μόνη δομή για τεχνική εκπαίδεύση είναι το ημερήσιο ΕΠΑ.Λ.
    Επίσης, μέσα από την προσωπική μου εμπειρία, οι ενήλικοι μαθητές αποτελούν πηγή έμπνευσης για τους ανήλικους και σίγουρα δεν παρατηρούνται φαινόμενα bullying αλλά ακριβώς το αντίθετο.

  • 25 Απριλίου 2020, 02:02 | ΔΗΜΉΤΡΗΣ

    Προς τον συντάκτη του άρθρου 51: Από που προέκυψε ο συσχετισμός των ενηλίκων μαθητών με φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού;
    Πείτε μας γιατί θα μας τρελάνετε τελείως.
    Ο ενήλικας δεν γράφεται στο ΕΠΑΛ για να πάει πενταήμερη!
    Δεν γίνεται διαρκώς αυτή η δυσμοιρη ΤΕΕ να πορεύεται σύμφωνα με το τι ευνοεί ή όχι τα ΓΕΛ,τα ΙΕΚ, τον ΟΑΕΔ κτλ.
    Δεν πάει άλλο!
    Αν θέλετε να κάνετε κάτι κάντε μια ενιαία επαγγελματική εκπαίδευση και όχι χίλια κομμάτια όπως είναι τώρα ΙΕΚ,ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ, ΕΠΑΣ Υπουργείου Τουρισμού κτλ.
    Αυτή την ενιαία επαγγελματική εκπαίδευση μόνο το ΕΠΑΛ μπορεί να την προσφέρει.

  • 25 Απριλίου 2020, 01:24 | ΦΟΥΖΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

    Είμαι καθηγήτρια σε ΕΠΑΛ εδώ και αρκετά χρόνια και έχω ζήσει όλες σχεδόν τις προσπάθειες των δήθεν μεταρρυθμίσεων που έχουν επιχειρηθεί με κάθε σχεδόν αλλαγή κυβέρνησης (ΤΕΛ, ΤΕΕ, ΕΠΑΣ / ΕΠΑΛ, ΕΠΑΛ).
    Εννοείται πως κανένας εκπαιδευτικός που ενδιαφέρεται για τους μαθητές του και το σχολείο πραγματικά, δεν μπορεί να δεχτεί πως η αναγραφή της διαγωγής στους τίτλους και το ηλικιακό όριο είναι μεταξύ αυτών που θα λύσουν τα προβλήματα κυρίως της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της ενδοσχολικής βίας.

    Μήπως για μία ακόμη φορά θίγεται η ισότιμη αντιμετώπιση των μαθητών των ΕΠΑΛ με των ΓΕΛ;

    Γιατί το ίδιο το κράτος από τη μια θέλει να επενδύσει, χρόνια τώρα, στη Δια Βίου Μάθηση και από την άλλη, το ίδιο πάλι στερεί το δικαίωμα αυτό;;

    Πως να ξεχάσω:
    την μαθήτριά μου που μεγάλωσε το παιδάκι της και όταν αυτό πήγε στο σχολείο, ήρθε να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα, να σπουδάσει σε ένα Πανεπιστήμιο για να γίνει Φυσικοθεραπεύτρια, χωρίς να αναγκαστεί να φύγει μακριά από το σπίτι της;
    ή την μαθήτριά μου που αντί να κάθεται στο σπίτι της, αποφοίτησε από το σχολείο μου στα 60 της και μπήκε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ως φωτεινό παράδειγμα, τόσο για τα εγγόνια της, όσο και για τους συμμαθητές της,
    τον αγρότη μαθητή μου που όταν έπρεπε, κανένας δεν πίστεψε σε αυτόν και αναγκάστηκε να γυρίσει πάλι στα θρανία για να αποδείξει ότι μπορεί, διαβάζοντας τα βράδια μετά το όργωμα στο χωράφι,
    τον μαθητή μου που αναγκάστηκε να φύγει 10 χρονών από τη χώρα του και όχι μόνο τέλειωσε το ΕΠΑΛ, αλλά και αποφοίτησε και από το ΤΕΙ Μηχανολογίας
    και πόσους ακόμη να θυμηθώ…

    Είναι τουλάχιστον άδικο, να γενικεύουμε τα προσωπικά μας συμπεράσματα εις βάρος έστω και ενός ανθρώπου!!!
    Για εμένα και πολλούς ακόμη που διδάσκουμε στα ΕΠΑΛ, το στοίχημα είναι
    ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΘΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΜΑΘΗΤΗΣ!!!!! όπως λέμε και τώρα στην πανδημία,
    ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΙΨΕΙ!!!
    από το σχολείο και τις ίσες ευκαιρίες που πρέπει να δίνει ένα δίκαιο κράτος σε κάθε πολίτη του.

    Σας παρακαλώ να σκεφτείτε πολύ σοβαρά, πριν θεσμοθετήσετε το ηλικιακό όριο των 17 ετών στα ημερήσια ΕΠΑΛ.

  • 25 Απριλίου 2020, 00:53 | Θεοδώρα

    Επιτέλους! Η παράνοια να έχεις ανήλικα με ενήλικες πρέπει να τελειώσει. Τα παιδιά των ΕΠΑΛ δεν είναι ενός κατώτερου θεού. Όπως δεν μπορεί ένας 35ρης να πάει να γραφτεί στο ΓΕΛ κ να περιφέρεται ανάμεσα σε 16 παιδιά έτσι κ στο ΕΠΑΛ. Έτσι θα αρχίσουν κ οι γονείς βπου φοβούνται να τα επιλέγουν. Για τους ενήλικες πρέπει να φτιαχτεί εσπερινό καθαρά για εκπαίδευση ενηλικων σδε ιεκ εσπερινά- μόνο για ενήλικες.

  • 25 Απριλίου 2020, 00:53 | Νικος

    Oι μαθητές των ΕΠΑΛ δηλαδή, μετά την αποφοίτησή τους από μία ειδικότητα δεν θα μπορούν να εγγραφούν και να αποκτήσουν και άλλο πτυχίο ίδιου ή διαφορετικού τομέα, ούτε δίνεται η δυνατότητα σε απόφοιτους των ΓΕΛ να συνεχίσουν σπουδές στα ΕΠΑΛ.Δεν νομίζω ότι είναι σωστό.Πολλοί μαθητές θέλουν να αποκτήσουν και δεύτερο πτυχίο ΕΠΑΛ και ιδιαίτερα από ειδικότητες του ίδιου τομέα.Είναι κρίμα να στερηθούν αυτήν την επιλογή βάζοντας αυτό το ηλικιακό κριτήριο για εγγραφή στα ΕΠΑΛ

  • 25 Απριλίου 2020, 00:44 | Δημήτρης

    Προφανώς η αιτιολόγηση της Κ. Υπουργού περί σχολικού εκφοβισμού είναι αστεία, ανυπόστατη και αντιεπιστημονική. θεωρώ ότι με τα άρθρα 51 και 52 τα ημερήσια ΕΠΑΛ οδηγούνται σε συρρίκνωση, συγχωνεύσεις και κλείσιμο προς όφελος των ιδιωτικών ΙΕΚ τα οποία θα δέχονται σπουδαστές χωρίς κανένα ηλικιακό όριο. (Αρβανιτόπουλος, Ιούλιος 2013,καταργήσεις τομέων και διαθεσιμότητα,το έργο επαναλαμβάνεται)

  • 24 Απριλίου 2020, 23:58 | Μάγδα

    Απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο να υπάρχει το όριο ηλικίας στα ΕΠΑΛ. Είναι απαράδεκτο να αποκλείονται άνθρωποι. ΟΛΟΙ πρέπει να έχουν το δικαίωμα στην μάθηση.

  • 24 Απριλίου 2020, 23:51 | Δημήτρης Ηλιόπουλος

    Όσοι έχουμε υπηρετήσει σε ημερήσια ΕΠΑΛ δεν έχουμε δει αυτά τα φαινόμενα βίας και εκφοβισμού μεταξύ ενηλίκων και ανηλίκων τα οποία διαβάζουμε στην αιτιολογική έκθεση. Όσο για την αναλογία εκπαιδευτικών – μαθητών, μπορεί να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά με άλλους τρόπους.
    Επειδή λοιπόν υποψιαζόμαστε οι περισσότεροι ότι άλλος είναι ο στόχος, το κυνήγι των εικονικών εγγραφών, αλήθεια έχει πραγματικά στοιχεία το υπουργείο για το πόσες είναι αυτές; Και είναι σίγουροι οι συντάκτες του άρθρου ότι ο βασικός τύπος σχολείου στο οποίο συμβαίνει αυτό είναι το ημερήσιο ΕΠΑΛ; Ή μήπως δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ελεγχθούν;
    Ας λάβουμε ακόμα υπόψη μας, πως όσες εναλλακτικές και να υπάρχουν, μόνο τα ημερήσια ΕΠΑΛ μπορεί να βρει ο μαθητής σε τέτοια πυκνότητα στη χώρα. Στους μισούς νομούς της Ελλάδας εσπερινά, ΙΕΚ και ΕΠΑΣ υπάρχουν μόνο στην πρωτεύουσα, αντιθέτως ημερήσια ΕΠΑΛ σε αρκετές κωμοπόλεις και μικρότερα κέντρα. Όσο για τις ΕΠΑΣ, από τότε που έφυγαν από το υπουργείο Παιδείας, οι επιλογές σε ειδικότητες είναι ελάχιστες σε κάθε περιοχή.
    Υπάρχει βέβαια και η εναλλάκτική της ιδιωτικής εκπαίδευσης, μόνο που εδώ δε λαμβάνεται υπόψη η κοινωνική προέλευση της πλειοψηφίας των μαθητών των ΕΠΑΛ, που προέρχεται από κοινωνικά στρώματα που δεν έχουν συνήθως τη δυνατότητα να πληρώσουν τις σπουδές των παιδιών. Οδηγεί λοιπόν αυτή η ρύθμιση, όπως και η αντίστοιχη του άρθρου 52, σε αποκλεισμό αρκετών χιλιάδων νέων από τη διαδικασία εκπαίδευσης και κατάρτισης.

  • 24 Απριλίου 2020, 23:42 | Παπιγκιώτη Βικτωρία

    Καμία λογική δεν έχει το επιχείρημα της βίας από τις μεγαλύτερες ηλικίες. Στα 20 χρόνια της προϋπηρεσίας μου πάντα οι ενήλικοι μαθητές λειτουργούσαν σαν θετική αναφορά και βοηθούσαν στην διατήρηση του καλού κλίματος της τάξης. Έχουμε δει γονείς να παίρνουν απολυτήριο μαζί με τα παιδιά τους για να μπορέσουν να σταθούν αξιοπρεπώς στην αγορά εργασίας! Όσο για όσους λένε ότι μπορούν να πάνε σε ένα εσπερινό ΕΠΑ.Λ προφανώς δεν ξέρουν το πλήθος των ειδικοτήτων που έχουν τα ΕΠΑ.Λ ούτε έχουν σκεφτεί πως υπάρχουν επαγγέλματα με απογευματινό ή και βραδινό ωράριο. Τα δε ΙΕΚ δεν είναι λύση, και εκεί δεν ξέρεις που θα βρεις την ειδικότητα που θέλεις.
    Είναι πάρα πολύ άδικο να θυσιαστούν μαθητές που προσπαθούν να πάρουν ένα πτυχίο και να βρουν μια αξιοπρεπή εργασία έστω και αργά ή παιδιά που θέλουν μια δεύτερη ευκαιρία στις πανελλαδικές.

  • 24 Απριλίου 2020, 23:40 | Ελπίδα

    Από που εξάγεται το συμπέρασμα πως οι ενήλικοι μαθητές είναι πρωταγωνιστές στα φαινόμενα ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού απέναντι στους ανήλικους μαθητές;
    Από που προκύπτει πως μέσω της σταδιακής αποσυμφόρησης, από σκοπιάς μαθητικού δυναμικού πάντα, των ημερήσιων ΕΠΑ.Λ. φυσικά, θα βελτιωθεί η εκπαιδευτική διαδικασία; Ιδιαίτερα με λιγότερους μαθητές στο σχολείο και περισσότερους καθηγητές άνεργους;
    Οι ενήλικοι μαθητές στα ΕΠΑ.Λ. επιλέγουν συνειδητά τη μέθοδο εκπαίδευσής τους. Αυτοί είναι συνήθως μαθητές οι οποίοι δεν κατάφεραν να εισέλθουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Κάποιοι από αυτούς μπορεί να έχουν ολοκληρώσει την τάξη μαθητείας και να έχουν συνειδητοποιήσει ότι χρειάζονται μία επιπλέον ειδικότητα από τον τομέα τους ως εφόδιο για την αγορά εργασίας. Επίσης, μπορεί να είναι γονείς που βρίσκουν ευκαιρία για μάθηση, κάνοντας το όνειρό τους πραγματικότητα την ώρα που τα παιδιά τους είναι στο σχολείο. Για ποιο λόγο να απαγορευτούν όλες αυτές οι ευκαιρίες; Για ποιο λόγο να τιμωρηθούν, επειδή άργησαν να κάνουν τη σωστή επιλογή;
    Σχετικά με τα φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού, από την εμπειρία μου έχω εντοπίσει ότι οι ενήλικοι εκπαιδευόμενοι αντιμετωπίζονται με σεβασμό από τους υπόλοιπους μαθητές. Μάλιστα αποτελούν παράδειγμα για την επιλογή τους να σπουδάσουν σε μεγαλύτερη ηλικία. Επιπλέον λειτουργούν κατευναστικά στην ενδοσχολική βία.
    Οι μαθητές που τελειώνουν το Γενικό λύκειο και θέλουν να αποκτήσουν πτυχίο ΕΠΑ.Λ. δε θα μπορούν πλέον να φοιτήσουν σε αυτό λόγω ηλικιακών κριτηρίων. Οι ενήλικοι μαθητές του Γενικού λυκείου μπορούν να το επιλέγουν όποτε το επιθυμούν ενώ οι υποψήφιοι μαθητές του Επαγγελμα-τικού λυκείου όχι. Έτσι οι ενήλικοι απόφοιτοι Γενικού λυκείου πρέπει να ακολουθήσουν υποχρεωτικά τη φοίτηση στα εσπερινά ΕΠΑ.Λ., κάτι το οποίο δεν είναι εφικτό πάντα αφού δεν υπάρχουν σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, στα δημόσια ή ιδιωτικά ΙΕΚ και στις σχολές του ΟΑΕΔ. Αυτός είναι ο τελικός σκοπός δηλαδή; Να ενισχυθούν μόνο αυτές οι δομές;
    Τελικά, συλλογιζόμενη όλα τα παραπάνω, είναι απορίας άξιο εάν μέσα από την εισαγωγή των άρθρων 51 και 52 του νέου νομοσχεδίου τίθενται οι βάσεις για ένα καλύτερο σχολείο ή δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ανισότητα, αδικία, εργασιακό αποκλεισμό και τελικά κοινωνική απομόνωση.

  • 24 Απριλίου 2020, 23:17 | Νίκος

    Τι θα γίνει με τις περιοχές που δεν έχει Εσπερινό Επαλ όπως τα Γρεβενά; Αυτόματα όσοι θέλουν να κάνουν εγγραφή και είναι πάνω από 17 ετών αποκλείονται.

  • 24 Απριλίου 2020, 23:10 | Χριστίνα

    Νομοσχέδιο έκτρωμα που στο στόχαστρό του έχει πάλι μαθητές και εκπαιδευτικούς των ΕΠΑΛ. Μέγιστο όριο ηλικίας όπως λέει στο άρθρο 51 για την εγγραφή στα ημερήσια επαγγελματικά λύκεια είναι τα 17 έτη. Το ηλικιακό αυτό όριο θα αποκλείσει από τη δημόσια εκπαίδευση χιλιάδες μαθητές, στερώντας τη δυνατότητα να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα μαθητές που το είχαν εγκαταλείψει, στερώντας τη δυνατότητα σε αποφοίτους ΓΕΛ να αποκτήσουν ειδικότητα και πτυχίο επαγγελματικών προσόντων σε δημόσια δομή εκπαίδευσης, αλλά και στερώντας τη δυνατότητα σε αποφοίτους ΕΠΑΛ να αποκτήσουν 2η ειδικότητα όπως προβλέπεται σήμερα, ΣΕ ΟΦΕΛΟΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΙΕΚ

  • 24 Απριλίου 2020, 23:06 | Γιάννης

    Πολλά μπορούν να αναφερθούν για το άδικο του μέτρου:
    Α) Μαθητές με χαμηλές επιδόσεις που κατά τη διάρκεια της πορείας τους στο Γυμνάσιο ή και στην Α’ΕΠΑΛ χάσουν 2 χρονιές για οποιαδήποτε λόγο δεν θα μπορούν να επιλέξουν επαγγελματική εκπαίδευση για τη συνέχεια και να αξιοποιήσουν τις δεξιότητες τους στην αγορά εργασίας.
    Β) Από τη στιγμη που δεν ισχύει το ίδιο για τα Γενικά Λύκεια δημιουργεί μια ανεξήγητη ανισότητα για μαθητές που προέρχονται κυρίως από οικογένειες χαμηλού κοινωνικού επιπέδου οι οποίοι επιπλεον τιμωρούνται με την απόρριψη τους από την επαγγελματική εκπαίδευση.
    Γ) Ακούστηκε ότι το όριο των 17 ετών μπήκε για να περιοριστεί η ενδοσχολικη βία. Αν ισχύει αυτό, αυτομάτως στοχοποιουνται τα Επαγγελματικά Λύκεια ως χώροι με μεγάλη παραβατικότητα που καλό θα ήταν οι γονείς να αποφεύγουν να εγγραφούν τα παιδιά τους για να μην πέσουν και αυτά θύματα bullying. Από πού προκύπτει ότι υπάρχει μεγαλύτερη ενδοσχολικη βία σε σχέση με τα Γενικά Λύκεια; Προσωπικά δεν έχει υποπέσει στην αντίληψη μου καμία τέτοια επιστημονική έρευνα.Επιπλεον με τη εφαρμογή του Συμβούλου καθηγητή τα τελευταία έτη τα σοβαρά περιστατικά στα ΕΠΑΛ έχουν μειωθεί κατακόρυφα.
    Δ) Πως μπορεί να αποκλειστεί οποιοδήποτε παιδί στα πλαίσια της Δημοκρατίας και της ισονομίας από μια επιλογή που θα τον συνοδεύει για όλη του τη ζωή επειδή είναι 4 ή 5 έτη μεγαλύτερο από τα 17 ετη όταν αποφάσισε την επιλογή της επαγγελματικής εκπαίδευσης.
    Ε) Τα εσπερινά ΕΠΑΛ δεν έχουν όλες τις ειδικότητες των Ημερήσιων ΕΠΑΛ για να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των μαθητών και επιπλέον απαιτείται βεβαίωση εργοδότη (δλδ πρέπει να εργάζονται)
    Στ) Ο αποκλεισμός αποφοίτων ΕΠΑΛ να εγγραφούν σε άλλο ΤΟΜΕΑ στη Β Ταξη μετά την αποφοίτησή τους προκειμένου να αποκτήσουν και άλλο πτυχίο για να νιώσουν πιο έτοιμοι και δυνατοί όταν θα βγουν στην Αγορά εργασίας.
    Ζ) Ο αποκλεισμός αποφοίτων ΓΕΝΙΚΩΝ Λυκείων που απέτυχαν στις Πανελλαδικές και θέλουν να κάνουν μια στροφή σε ένα Τεχνικό Επάγγελμα στην περιοχή τους
    )
    Πολλά θα μπορούσαν να προστεθούν και να αναλυθούν ακόμα αλλά θεωρώ ότι δεν θα προσφέρουν κάτι επιπλέον σε όσα αναφέρονται πιο πάνω

  • 24 Απριλίου 2020, 23:04 | Πάνος

    Η θέσπιση ορίου ηλικίας για εγγραφή στα ΕΠΑΛ είναι ΑΠΑΡΆΔΕΚΤΗ και πρέπει να αποσυρθεί άμεσα για του ακόλουθους λόγους :

    α) δημιουργεί διάκριση μεταξύ μαθητών ΕΠΑΛ και μαθητών ΓΕΛ όπου
    κανένα όριο ηλικίας δεν υφίσταται.

    β) οι μεγαλύτεροι στην ηλικία μαθητές στην πλειονότητα των
    περιπτώσεων δρουν θετικά στην αποφυγή περιπτώσεων
    σχολικού εκφοβισμού.

    γ) οι μεγαλύτεροι σε ηλικία μαθητές είναι εκπαιδευτικά πιο
    συνειδητοποιημένοι, έχουν βιώσει οι περισσότεροι την ανάγκη
    επαγγελματικής ειδίκευσης και για το λόγο αυτό αποφασίζουν να
    ξανακαθίσουν στα σχολικά θρανία, ακόμη και σε ηλικίες αρκετά
    πάνω από τα 17 έτη.

    δ) σε αρκετούς νομούς της περιφέρειας υπάρχει ένα μόνο εσπερινό
    ΕΠΑΛ και πολλοί μαθητές που θα ήθελαν να φοιτήσουν σε αυτό
    θα πρέπει καθημερινά να διανύουν αποστάσεις μεγαλύτερες από
    30 χλμ.

    ε) θα επιφέρει μεγάλο πρόβλημα στην στελέχωση των εσπερινών ΕΠΑΛ
    αφού ιδιαιτέρα στα μεγάλα αστικά κέντρα ο αριθμός των μαθητών
    τους θα υπερδιπλασιαστεί.

    Ο μόνος λόγος που θα δικαιολογεί την μη απόσυρση του ορίου ηλικίας μετά από όλα τα παραπάνω είναι το να πριμοδοτηθεί η ιδιωτική εκπαίδευση των κολεγίων και των ΙΕΚ. Το όποιο οικονομικό όφελος πιστεύετε πως θα έχετε με την πρόσληψη λιγότερων αναπληρωτών είναι μηδαμινό και ασφαλώς πολύ βραχυπρόθεσμο.

  • 24 Απριλίου 2020, 22:53 | Γιάννης

    Ειλικρινά τέτοιο όριο ηλικίας για εγγραφή σε δημόσιο σχολείο δεν το περίμενα ποτέ να είναι προς νομοθέτηση. Από που κι ως που; Όλο χτυπήματα στην Επαγγελματική Εκπαίδευση. Έλεος δηλαδή. Η δε πρόφαση για μείωση φαινομένων βίας εντάξει, το λιγότερο αστεία έως γελοία. Κυρία Υπουργέ πρέπει να αφαιρέσετε το συγκεκριμένο άρθρο, οφείλετε να το σκεφτείτε.

  • 24 Απριλίου 2020, 22:53 | Χριστίνα

    Νομοσχέδιο έκτρωμα που στο στόχαστρό του έχει πάλι μαθητές και εκπαιδευτικούς των ΕΠΑΛ. Μέγιστο όριο ηλικίας όπως λέει στο άρθρο 51 για την εγγραφή στα ημερήσια επαγγελματικά λύκεια είναι τα 17 έτη. Το ηλικιακό αυτό όριο θα αποκλείσει από τη δημόσια εκπαίδευση χιλιάδες μαθητές, στερώντας τη δυνατότητα να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα μαθητές που το είχαν εγκαταλείψει, στερώντας τη δυνατότητα σε αποφοίτους ΓΕΛ να αποκτήσουν ειδικότητα και πτυχίο επαγγελματικών προσόντων σε δημόσια δομή εκπαίδευσης, αλλά και στερώντας τη δυνατότητα σε αποφοίτους ΕΠΑΛ να αποκτήσουν 2η ειδικότητα όπως προβλέπεται σήμερα, σε ΟΦΕΛΟΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΙΕΚ

  • 24 Απριλίου 2020, 22:50 | Πηνελόπη Β.

    Απαράδεκτος κ ρατσιστικός ο ηλικιακός περιορισμός φοίτησης (μέχρι 17 χρονών) που θα επιβληθεί στα ΕΠΑΛ διότι υπάρχουν μαθητές απόφοιτοι ΓΕΛ που επιλέγουν να φοιτήσουν σε κάποια ειδικότητα ή ακόμη κ απόφοιτοι ΕΠΑΛ που επιλέγουν να φοιτήσουν σε μια 2η ειδικότητα αφού τελειώσουν. ΟΙ μαθητές αυτοί από την εμπειρία μου ανεβάζουν το επίπεδο της τάξης, δρουν προστατευτικά και μόνο σχολικό εκφοβισμό δεν προκαλούν…
    Ο σκοπός μάλλον του υπουργείου είναι να οδηγήσει τους απόφοιτους στα δημόσια και ιδιωτικά κυρίως ΙΕΚ διότι τα Εσπερινά ΕΠΑΛ είναι περιορισμένα κ εκεί οι μαθητές εγγράφονται με προϋποθέσεις…
    Επίσης αυτά τα παιδιά επιτυγχάνουν συνήθως στις πανελλαδικές διότι αντιμετωπίζουν με περισσότερη ωριμότητα την σταδιοδρομία τους. Αν αποκλειστούν …δεν θα μπορούν να έχουν μια 2η ευκαιρία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κ αυτό είναι πολύ ΑΔΙΚΟ…
    Λυπάμαι πολύ…

  • 24 Απριλίου 2020, 22:34 | Γαβριήλ Ζώτος.

    Είναι μεγάλο λάθος . Υπηρετώ την Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση σχεδόν δύο δεκαετίες και συνολικά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σε όλες της τις δομές ( Γυμνάσιο , ΓΕ. Λ. , Ειδική Αγωγή ) για πάνω από τριάντα χρόνια.
    Οι αιτίες της ενδοσχολικής βίας στα ΕΠΑ. Λ. σε καμιά περίπτωση δεν οφείλονται στο γεγονός πως σε αυτά φοιτούν μαθητές και μαθήτριες μεγάλης ηλικίας. Το αντίθετο μάλιστα , όταν υπάρχουν μαθητές και μαθήτριες μεγάλης ηλικίας η ενδοσχολική βία μειώνεται γιατί πολύ απλά , αυτοί / αυτές οι μαθητές και μαθήτριες είναι πιο ώριμοι και συνειδητοποιημένοι για την επιλογή τους από ότι οι ανήλικοι μαθητές και επί πλέον , σε πολλές περιπτώσεις βοηθούν στην αποκλιμάκωση της ενδοσχολικής βίας. Στο ΕΠΑ. Λ. έρχονται προκειμένου να δώσουν στον ευατό τους μια νέα ευκαιρία , που για πολλούς λόγους δεν μπόρεσαν πριν. Μάλιστα αρκετοί από αυτούς / αυτές είναι εργαζόμενοι με οικογένεια και παιδιά που καταφέρνουν μέσα από τις Πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑ. Λ. να περάσουν στα πανεπιστήμια ( αρκετές φορές τα Μ.Μ.Ε. τους έχουν παρουσιάσει ). Είναι πραγματικά άδικο να τους στερείσετε αυτή τη δυνατότητα. Όσο για τα υπαρκτά φαινόμενα ενδοσχολικής βίας οι αιτίες , όπως καλά γνωρίζεται , βρίσκονται κυρίως έξω από το σχολικό περιβάλλον στο οποίο δυστυχώς μεταφέρονται. Ουσιαστική αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας στα σχολεία μπορεί κατά τη γνώμη μου να γίνει , μόνο εάν δοθούν στους συλλόγους διδασκόντων το σύνολο των αρμοδιοτήτων για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου , ελέγχοντας βεβαίως το σύννομο των αποφάσεων του.

  • 24 Απριλίου 2020, 22:28 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Όλα αυτά που διαβάζετε στα σχόλια για αποκλεισμούς κ.λ.π. ευσταθούν για έναν ελάχιστο αριθμό μαθητών (στα μέρη στα οποία δεν λειτουργεί Εσπερινό ΕΠΑΛ και όσοι δουλεύουν από 18.00 έως 23.00). Για την συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών όμως είναι ένα απλό φύλλο συκής. Ο λόγος για τον οποίο θεωρώ ότι όρισε το υπουργείο τα 17 χρόνια (και για τον οποίο υπάρχουν τόσα αρνητικά σχόλια) δεν είναι φυσικά τα φληναφήματα περί ενδοσχολικής βίας κ.λ.π. αλλά είναι γιατί στερεί από τους καθηγητές των ΕΠΑΛ την δυνατότητα να επανεγγράφουν τους 18άρηδες αποφοίτους της μιας χρονιάς σε άλλη ειδικότητα του ίδιου τομέα στην Γ΄ τάξη ή σε άλλον τομέα στην Β΄ τάξη συμπληρώνοντας έτσι τα όρια που χρειάζονται για να σπάσουν τα τμήματα ή να μπει δεύτερος καθηγητής στα εργαστήρια. Να εγγράφουν τα παιδιά τους σε άλλους τομείς (να μην καρφωθούνε κιόλας). Να δημιουργούν δηλαδή εικονικές ανάγκες χωρίς να μπορεί κανείς να αποδείξει το αντίθετο. Ουσιαστικά είναι εικονικές εγγραφές που όμως δεν μπορούν να ξεχωριστούν από τις κανονικές. Και μην μου πείτε ότι θα τα ελέγξουν αυτά και θα τα διορθώσουν ο ΔΙΔΕ και το ΠΥΣΔΕ (δεν μπορούν και να ήθελαν γιατί εμφανίζονται σαν πραγματικές εγγραφές).
    Στα ΓΕΛ υποθέτω ότι δεν μπήκε ηλικιακό όριο γιατί εκεί ο καθένας μπορεί να γραφτεί μόνο μια φορά γιατί μόνο ένα απολυτήριο μπορεί να πάρει. Στα ΕΠΑΛ μπορεί να γραφτεί όσες φορές θέλει σε όποιες ειδικότητες έχει το ΕΠΑΛ (κάθε χρονιά σε οποιαδήποτε ειδικότητα έχουμε ανάγκη να καλυφθεί ωράριο).
    Το συγκεκριμένο άρθρο δημιουργεί πολύ λιγότερες αδικίες από την ασυδοσία που εξαφανίζει (γιαυτό και τα τόσα αρνητικά σχόλια). Παρόλα αυτά αν μπορούσατε να μην ισχύει εκεί που δεν υπάρχουν Εσπερινά ΕΠΑΛ και με βεβαιώσεις από εργοδότη ή ΕΡΓΑΝΗ για το ότι δουλεύει σε απογευματινό ωράριο να μπορεί να εγγραφεί κάποιος μεγαλύτερος σε ημερήσιο ΕΠΑΛ (σε ορισμένο από το υπουργείο αριθμό μαθητών ανά Διεύθυνση για να μην υπάρξει ξεχείλωμα με τις βεβαιώσεις) θα ήταν καλύτερο (θα εξαφανιζόταν και ο λόγος ύπαρξης του 99% των σχολίων που διαβάζετε).
    Επίσης αν μια ειδικότητα του Ημερήσιου ΕΠΑΛ δεν υπάρχει στο Εσπερινό μπορεί κάλλιστα να δημιουργηθεί. Αλλά θα πρέπει να κοιτάξετε να αλλάξετε την δύσκολη και αργή διαδικασία έγκρισης νέων τομέων και ειδικοτήτων που γίνεται κάθε Νοέμβριο και στην οποία δεν προβλέπεται υποχρεωτικά ερώτηση των σχολείων από την ΔΙΔΕ και τον Δήμο (είναι δυνατόν να μην ερωτούνται τα σχολεία για τις ανάγκες τους και να γνωρίζουν και να αποφαίνονται μόνο οι ΔΙΔΕ και οι Δήμοι;).

  • 24 Απριλίου 2020, 22:12 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Είναι το πιο αναχρονιστικό και αντισυνταγματικό άρθρο που δόθηκε ποτέ για δημόσια διαβούλευση. Είναι δυνατό να μιλάμε για αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και να μπαίνει ηλικιακό όριο 17 ετών ωθώντας τους νέους στα ιδιωτικά ΙΕΚ;
    Το μόνο που έχω να πω είναι ΝΤΡΟΠΗ που την σημερινή εποχή υπάρχουν τέτοια μυαλά που εισηγούνται τέτοιες επικίνδυνες, αναχρονιστικές και οπισθοδρομικές προτάσεις.

  • 24 Απριλίου 2020, 21:57 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ

    Κυρία Κεραμέως Χριστός Ανέστη. Οι φωνές είναι πολλές, αλλά το γραπτό μένει.Εύχομαι να ακούσετε τις γνώμες ανθρώπων που ζουν κοντά στα παιδιά και είναι, είμαστε οι κατάλληλοι να εκφράσουμε γνώμες.
    Αρχικά θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός να αποφασίζεται αλλαγές χωρίς να ερωτηθούμε και μάλιστα σε περίοδο καραντίνας. Αναρωτιέμαι πως καταλήξατε στο συμπέρασμα ότι τα φαινόμενα βίας σχετίζονται με τη συνύπαρξη ανήλικων με ενήλικους μαθητές. Ποιους ρωτήσατε;Έχω διδάξει σε οκτώ διαφορετικά σχολεία και μάλιστα σε διαφορετικές πόλεις. Συγκεκριμένα Θεσσαλονίκη ,Βέροια, Κρύα Βρύση, Αριδαία,Κω, Ηράκλειο, Ιεράπετρα,Καβάλα..Φτάνουν για να έχω μια εμπεριστατωμένη άποψη;Η μικρή μου εμπειρία, λοιπόν λέει πως οι ενήλικες λειτουργούν θεραπευτικά στις συγκρούσεις.
    Επιπλέον τα παιδιά που επανέρχονται στα θρανία μετά το 17ο έτος της ηλικίας τους, είναι παιδιά του λαού. Ενός λαού που έχει υποστεί τα πάνδεινα, που δεν έχει χρήματα για να παρακολουθήσει και να πληρώσει ιδιωτικά ΙΕΚ,κολέγια κ.α.
    Θεωρώ πως είναι απαραίτητο να νομοθετήσετε προς το συμφέρον του λαού που σας πίστεψε, κατά συνέπεια είναι απαραίτητη η κατάργηση του σχετικού άρθρου. Ευχαριστώ.

  • 24 Απριλίου 2020, 21:56 | ΚΑΝΕΛΛΟΣ

    Πιστεύω ότι το ηλικιακό όριο που τίθεται στη διάταξη αυτή είναι στη σωστή κατεύθυνση για πολλούς λόγους: (α) δίνει δικαίωμα σε μαθητές που τέλειωσαν το γυμνάσιο να γραφούν στην α’ τάξη ημερησίου ΕΠΑΛ ακόμα κι έναν ολόκληρο χρόνο μετά την αποφοίτησή τους από το γυμνάσιο, (β) δίνει δικαίωμα εγγραφής στην α τάξη ημερησίου ΕΠΑΛ όλων όσων τυχόν απέτυχαν στην αντίστοιχη Α τάξη ΓΕΛ, (γ) σε συνδυασμό με το ΓΜΟ προαγωγής του ΓΕΛ (πλέον 10, ενώ στα ΕΠΑΛ παραμένει 9,5) δίνει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση σε κάθε μαθητή γυμνασίου να προτιμήσει το ΕΠΑΛ κι έτσι μεσοπρόθεσμα αυξάνει το μαθητικό δυναμικό των ημερησίων ΕΠΑΛ, (δ) δίνει για πρώτη φορά τόσο μεγάλο ρόλο στα Εσπερινά ΕΠΑΛ, στα οποία πλέον θα έχουν δικαίωμα εγγραφής όλοι οι ενήλικοι, είτε έχουν τελειώσει ΓΕΛ κι επιθυμούν επαγγελματική κατάρτιση ιδίου επιπέδου (τα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ δίνουν ισότιμα το επίπεδο 4 του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων), είτε έχουν τελειώσει ΕΠΑΛ κι επιθυμούν επανακατάρτιση και (ε) δίνει πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα χρήσης των εργαστηρίων στο ωρολόγιο σχολικό πρόγραμμα, καθώς τα τμήματα του ημερησίου και του εσπερινού ΕΠΑΛ θα μπορούν κάνουν χρήση των εγκαταστάσεων χωρίς πίεση και χρονικό περιορισμό και σε τμήματα με καλύτερη ποσόστωση μαθητών ανά εκπαιδευτικό (ειδικά στις ειδικότητες που τα εργαστήρια είναι σπάνια, όπως πχ στα ναυτιλιακά). Άλλωστε θεωρώ πολύ λάθος παιδαγωγικά την ταυτόχρονη φοίτηση σαραντάρηδων με δεκαεξάχρονα και κακώς δινόταν ως τώρα αυτή η δυνατότητα.

  • 24 Απριλίου 2020, 21:45 | Κοντοσταύλου Αγγελική

    Είμαι εκπαιδευτικός (ΧΗΜΙΚΟΣ) και υπηρετώ σε ΕΠΑΛ 13 χρόνια.
    Το ηλικιακό όριο για την εγγραφή στα ΕΠΑΛ είναι εντελώς παράλογο και η αιτιολόγηση του παντελώς λανθασμένη. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Οι μαθητές όσο μεγαλύτεροι σε ηλικία είναι, τόσο λιγότερο συμμετέχουν σε πράξεις σχολικού εκφοβισμού, αντίθετα τις περισσότερες φορές συνετίζουν τους πιο ζωηρούς μαθητές.
    Τα παιδιά που φοιτούν στα ΕΠΑΛ συνήθως είναι χαμηλής σχολικής επίδοσης και με πολλά οικογενειακά προβλήματα, για αυτό και αρκετές φορές η φοίτηση τους χαρακτηρίζεται ως ανεπαρκής. Ή είναι μαθητές που έχουν «μείνει» από απουσίες στο Γυμνάσιο οπότε όταν γράφονται στο ΕΠΑΛ είναι ήδη 17 ετών. Αυτά τα παιδιά λοιπόν πρέπει στην Β τάξη να γραφτούν σε Γενικό Λύκειο, επειδή θα είναι μεγαλύτεροι από 17;
    Γενικά, πολλά παιδιά,λόγω διαφόρων προβλημάτων σταματούν το σχολείο και γράφονται αργότερα στο ΕΠΑΛ για να αποκτήσουν Απολυτήριο και να δώσουν Πανελλήνιες εξετάσεις. Είναι μεγάλος ο αριθμός παιδιών που, ενώ σταμάτησαν το σχολείο στα 15,16 ήρθαν στα 25, 30 ακόμα και 45 στο ΕΠΑΛ, πήραν Απολυτήριο και Πτυχίο και πέρασαν σε Ανώτατη Σχολή. Αυτά τα παιδιά σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν μαθήματα Γενικού Λυκείου.
    Προτείνω λοιπόν τη απόσυρση αυτού του άρθρου γιατί θα στερήσει από πολλά παιδιά, κυρίως της χαμηλής οικονομικά τάξης, την ευκαιρία για μόρφωση και αυτοβελτίωση που θα έχει μόνο θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία.

  • 24 Απριλίου 2020, 21:32 | Αικατερίνη Μ.

    Δεν είναι δυνατόν να έχει καταργηθεί το όριο ηλικίας διορισμού στο δημόσιο και να θεσπίζεται ηλικιακό όριο για την εγγραφή μαθητή σε σχολείο!!!.
    Ισονομία, ισοτιμία, ίσες ευκαιρίες για όλους και σεβασμός στον άνθρωπο και στα δικαιώματα του, κάθε άνθρωπος (ανεξαρτήτου ηλικίας και οποιουδήποτε άλλου χαρακτηριστικού του) έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση και στην πρόσβαση στην επαγγελματική και συνεχή κατάρτιση. Απαράδεκτος ο ηλικιακός περιορισμός, στερεί το δικαίωμα σε απόφοιτους ΓΕλ που δεν πέτυχαν στις Πανελλήνιες εξετάσεις να επιλέξουν την τεχνική εκπαίδευση για την επαγγελματική τους αποκατάσταση, το δικαίωμα σε πτυχιούχους Ανώτατης εκπαίδευσης που δεν αποκαταστάθηκαν επαγγελματικά στην επιλογή μιας τεχνικής ειδικότητας. Για να μιλάτε για την «δια βίου μάθηση» πρέπει να αποσυρθούν τα άρθρα 51 και 52 τα οποία καταργούν αυτόματα το δικαίωμα στην «διά βίου μάθηση» και στην δωρεάν δημόσια εκπαίδευση.

  • 24 Απριλίου 2020, 21:31 | ΕΛΕΝΗ

    Ανθρωποι που δεν ειχαν στο παρελθον τη δυνατοτητα να αποκτησουν ενα πτυχιο…. Παιδια που απετυχαν στο Γενικο Λυκειο και κρθαν ατα Επαλ κ βγηκαν στην αγορα εργασιας…. Παιδια που δεν ειχαν τη δυνατοτητα να πανε σε ενα ιδιωτικο ΙΕΚ λογω οικονομικης δυσχεριας και απορριφτηκαν απο τα δημοσια…. Μου ετυχε να εχλ μαθητες με πτυχιο Πανεπιστημιου κ Μεταπτυψιακο τιτλο κ ηρθαν στα Επαλ κ βγηκαν στην αγορα εργασιας…. Δεν πρεπει να αποκλεισουμε κανενα απο τη συνεχη δωρεαν εκπαιδευση… Εξ….. Γιρασκω αει διδασκομενος

  • Αξιότιμη Κα Υπουργέ
    ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ , ΣΤO ΕΠΑΛ ZHTA των ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 1974 (ως ΤΕΣ, ΤΕΕ, ΕΠΑΛ) Η ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ Τεχνίτης Μηχανοσυνθέτης Αεροσκαφών ΜΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΛΥΚΕΙΟΥ.
    ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ
    ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΕΤΗ. Η ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΑ Ι.Ε.Κ.
    ΣΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ Η ΦΟΙΤΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΠΑΛ ΜΕ
    ΑΝΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΑΣ ΤΑ 17 ΕΤΗ !
    ΣΥΝΕΠΩΣ ΘΑ ΥΠΟΧΡΕΩΘΟΥΜΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 46 ΕΤΗ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΠΑΛ.
    ΣΥΝΕΠΩΣ ΕΝΑΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΟΥ ΑΠΟΤΥΓΧΑΝΕΙ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΝΑ ΕΙΣΑΧΘΕΙ ΣΤΗΝ ΣΜΑ ή στην ΣΤΥΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ, ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΤΟ ΠΡΑΞΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΕ ΑΛΛΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ.
    Η ΜΟΝΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΠΡΟΕΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΗΛΙΚΙΑΚΟ ΟΡΙΟ ΣΤΑ 20 ΕΤΗ ή ΝΑ ΕΓΚΡΙΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Τεχνίτης Μηχανοσυνθέτης Αεροσκαφών ΣΤΑ Ι.Ε.Κ.

  • 24 Απριλίου 2020, 20:43 | Κατερίνα

    Πολύ σωστό μέτρο. Σε ποια άλλη χώρα ανακατεύονται τα ανήλικα με τους 50ρηδες?! Τα ΕΠΑΛ είναι ξεφραγα αμπέλια κ να θες να στείλει ς το παιδί σου φοβάσαι. Όποιος θέλει ας πηγαίνει ΙΕΚ η ας κάνουν λύκειο τύπου ΣΔΕ στην εκπαίδευση ενηλίκων όπως έξω. Το αν θα ξεβολευτουν οι καθηγητές που γράφαμε όλους τους συγγενείς για να φτιαχτεί τμήμα δεν γίνεται να μπαίνει εμποδιο στην άσφαλεια των ανηλίκων.

  • 24 Απριλίου 2020, 20:34 | Δεσποινα Ιακωβου

    Η γνώση είναι δύναμη και πολιτισμός.
    Η δημόσια εκπαίδευση ανηκει σε όλους τους (φορολογούμενους) πολίτες, οποιασδήποτε ηλικίας.
    Ειμαι απόφητη ΓΕΛ και μαθήτρια ΕΠΑΛ, 20 χρονών και σας διαβεβαιώνω ότι οι ενήλικοι μαθητές επιδρούν αποτρεπτικά στην ενδοσχολική βία και είναι παραδειγμα επιμέλειας γιά εμάς, με αυτο το άρθρο αποκλείεται τους » γονεις» μας απο τη δια βιου μάθηση και τους εξαναγκάζετε να στραφούν σε ιδιωτικά ΙΕΚ που δεν μπορουν να πληρωσουν.

  • 24 Απριλίου 2020, 20:19 | Γαρίδας Ιωάννης

    «η αποτελεσματικότερη πρόληψη φαινόμενων ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού, τα οποία παρατηρούνται ιδίως μεταξύ ενηλίκων και ανηλίκων μαθητών.»

    Είμαι καθηγητής πληροφορικής στη Δευτεροβάθμια Τεχνική Εκπαίδευση από το 2001 και δηλώνω με σιγουριά ότι συμβαίνει ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ. Όχι μόνο, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία μαθητές, δεν εκφοβίζουν τους νεώτερους αλλά λόγω της ωριμότητας τους μειώνουν το φαινόμενο.
    Η άποψη αυτή είναι για γέλια…

    Σε κάθε περίπτωση δεν έχει καμία λογική να μπει όριο το 17ο έτος!!!!
    Όλοι δικαιούνται μια δεύτερη ευκαιρία. Γιατί ο απόφοιτος του ενιαίου λυκείου να μη δικαιούται να φοιτήσει στην τεχνική εκπαίδευση;
    Τι εννοεί ο ποιητής… ότι ο δεκαοχτάχρονος απόφοιτος, που θα εγγραφεί και θα φοιτήσει στη Β’ τάξη του ΕΠΑΛ, θα εκφοβίσει τον δεκαεφτάχρονο;

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΔΙΑΤΑΞΗ…

  • 24 Απριλίου 2020, 19:49 | Παλαιολόγος Δούρος

    Πολλά άρθρα του σχεδίου νόμου για την «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις», με βρίσκουν κάθετα αντίθετο. Αυξάνεται ο εξεταστικός φόρτος, θεσμοθετείται η εξωτερική αξιολόγηση των σχολείων, ακόμα και με βάση τις επιδόσεις των μαθητών, προετοιμάζει την τιμωρητική ατομική αξιολόγηση εκπαιδευτικών, επανέρχεται η αναγραφή της διαγωγής και πολλά ακόμα.
    Ειδικά όμως το ‘Άρθρο 51: Ανώτατο ηλικιακό όριο εγγραφής μαθητών στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ.’ και το ‘Άρθρο 52: Ρυθμίσεις για την εγγραφή ή μετεγγραφή μαθητών στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ.’, είναι ευθεία βολή στην καρδία της Τ.Ε.Ε. Παγιώνει τα δύο μέτρα και δύο σταθμά για τους μαθητές μας και αποτελεί ρατσιστική και άνιση αντιμετώπιση χωρίς να τηρείται η αρχή της ισότητας.
    Στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου και στα άρθρα 51 & 52 γίνεται αναφορά στο ηλικιακό όριο εγγραφής των μαθητών μόνον για τα ΕΠΑ.Λ. και όχι για όλη την λυκειακή βαθμίδα εκπαίδευσης. Αυτό θα έχει καταστροφικές παρενέργειες στο οικογενειακό προγραμματισμό χιλιάδων οικογενειών αλλά και στην απρόσκοπτη λειτουργία των ΕΠΑ.Λ. Παρότι η ελληνική κοινωνία βάζει σε δεύτερη μοίρα την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση, συχνά στρέφεται σε αυτήν όταν το παιδί της, τελειώνοντας το Γενικό Λύκειο δεν καταφέρνει να συνεχίσει στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η κινητικότητα μεταξύ των δύο τύπων Λυκείου, δίνει την δυνατότητα στους αποφοίτους του Γενικού Λυκείου να εγγραφούν στα ΕΠΑ.Λ., στην ειδικότητα που πιστεύουν ότι θα τους βοηθήσει επαγγελματικά και στο πλαίσιο της τυπικής εκπαίδευσης και να αποκτήσουν πτυχίο που θα τους εξασφαλίζει επαγγελματικά δικαιώματα άμεσα χωρίς να δώσουν εξετάσεις πιστοποίησης.
    Με τον ηλικιακό περιορισμό που μπαίνει από το νομοσχέδιο, όσα παιδιά θέλουν να πάρουν μία ειδικότητα παρακολουθώντας πρωινά μαθήματα θα οδηγηθούν στα ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. (αφού τα δημόσια Ι.Ε.Κ. λειτουργούν και αυτά απόγευμα), σε μία πολύ δύσκολη οικονομικά περίοδο. Επιπλέον τα Ι.Ε.Κ. (δημόσια και ιδιωτικά) ανήκουν στην μη τυπική εκπαίδευση και για να πάρεις το πτυχίο (πιστοποίηση) απαιτούνται εξετάσεις πιστοποίησης στον ΕΟΠΠΕΠ με όλα τα προβλήματα που αυτό συνεπάγεται. Δηλαδή δεν υπάρχουν σταθερές ημερομηνίες για τις εξετάσεις, στο παρελθόν υπήρξαν χρονιές που οι εξετάσεις δεν έγιναν καθόλου ενώ κάποιες φορές δεν περιελάμβαναν όλες τις ειδικότητες κ.α..
    Αν τελικά αυτά τα δύο άρθρα ψηφισθούν και εφαρμοσθούν, με μια πρώτη εκτίμηση, τα ημερήσια ΕΠΑ.Λ. σε βάθος τριετίας θα έχουν μια μείωση μαθητικού δυναμικού περίπου 30%, με ότι αυτό συνεπάγεται σε θέσεις εργασίας και όχι μόνο. Επίσης θα επιφέρουν συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, κλείσιμο πολλών μικρών περιφερειακών ΕΠΑ.Λ. καθώς και καταργήσεις πολλών Εργαστηριακών Κέντρων.
    Στη περίπτωση που οι εμπνευστές της διάταξης απαντήσουν ότι μπορούν οι μαθητές να πάνε στα εσπερινά ΕΠΑ.Λ., η ανταπάντηση είναι ότι τα εσπερινά ΕΠΑ.Λ. για την εγγραφή των μαθητών απαιτούν ειδικές προϋποθέσεις (που αυτό από μόνο του αποκλείει όλους τους άνω των 17 που φοιτούν σήμερα σε Ημερήσια ΕΠΑ.Λ.), είναι αριθμητικά πολύ λίγα στη χώρα, ειδικά στην επαρχία και πλείστες μικρές πόλεις δεν διαθέτουν. Επιπρόσθετα στα εσπερινά συχνά δεν λειτουργούν όλες οι ειδικότητες.
    Επιπλέον με τα προαναφερόμενα άρθρα φαίνεται πως αφαιρείται σε πολίτες, το συνταγματικό δικαίωμα για την επιλογή σχολείου και ειδικότητας φοίτησης τους στο Δημόσιο πρωινό σχολείο και η λογική να «σπρώχνουμε» τα παιδιά της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης στα νυχτερινά σχολεία, μας παραπέμπει στην αναχρονιστική λογική της δεκαετίας του ΄60.
    Όσον αφορά την αναγκαιότητα των παραπάνω άρθρων, στην δηλαδή στον σκοπό του καθορισμού μέγιστου ορίου ηλικίας τα 17 έτη για την εγγραφή σε Ημερήσιο ΕΠΑ.Λ., που αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, είναι:
    • «η αποτελεσματικότερη πρόληψη φαινόμενων ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού, τα οποία παρατηρούνται ιδίως μεταξύ ενηλίκων και ανηλίκων μαθητών.»
    Το επιχείρημα δεν αντέχει σε ιδιαίτερη κριτική γιατί ενδοσχολική βία και μάλιστα με σοβαρά περιστατικά έχουν καταγραφεί σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και σε Γενικά Λύκεια, όπου οι μαθητές έχουν κατά κανόνα την ίδια ηλικία. Αντίθετα στα ΕΠΑ.Λ. έχει παρατηρηθεί και έχει καταγραφεί και σε έρευνες ότι η παρουσία μεγαλύτερης ηλικίας μαθητών έχει αποσοβήσει πολλά τέτοιου είδους περιστατικά. Αλλά ακόμα και ως υπόθεση εργασίας αν δεχτούμε ότι υπάρχει ενδοσχολική βία στα Ημερήσια ΕΠΑ.Λ. η μοναδική και μάλιστα αποτελεσματική «επιστημονική» λύση που προτείνει το Ι.Ε.Π. είναι η μη εγγραφή μαθητών άνω των 17 ετών; Για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων δεν υπάρχει διάταξη που να αναφέρεται στο μέγιστο όριο ηλικίας. Αναρωτιέται κανείς, για ποιο λόγο να υπάρχουν άλλα μέτρα και άλλα σταθμά για τους μαθητές των ΕΠΑ.Λ. και γιατί αυτοί οι μαθητές να αντιμετωπίζονται ρατσιστικά και άνισα, καθώς δεν τηρείται η αρχή της ισότητας, που επιβάλει την ίση μεταχείριση όμοιων περιπτώσεων και αφαιρείται το συνταγματικό δικαίωμα της απρόσκοπτης φοίτησης των πολιτών σε κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης.
    • «η σταδιακή αποσυμφόρηση (???), από σκοπιάς μαθητικού δυναμικού, των ημερήσιων ΕΠΑ.Λ., με γνώμονα τη συνολική βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας διά του εξορθολογισμού της αριθμητικής σχέσης (???) εκπαιδευτικού και μαθητή.»
    Η κοινωνία μας και η εκπαιδευτική κοινότητα ποτέ δεν ζήτησε τη σταδιακή αποσυμφόρηση, από τη σκοπιά του μαθητικού δυναμικού, των ημερήσιων ΕΠΑ.Λ., με γνώμονα τη συνολική βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Αν υπάρχει θέμα συνωστισμού σε ελάχιστα Ημερήσιο ΕΠΑ.Λ., υπάρχουν τρόποι να λυθεί, με την κατασκευή νέων κτιρίων, με την μετατροπή ΓΕ.Λ. σε ΕΠΑ.Λ. αλλά και με την χωροταξική κατανομή μαθητών Γυμνασίων σε συγκεκριμένα ΕΠΑ.Λ. υποδοχής, όπως συμβαίνει στα Δημοτικά, στα Γυμνάσια και στα Γενικά Λύκεια.
    Επειδή ο ελληνικός λαός και ιδιαίτερα η εκπαιδευτική κοινότητα δεν ξεχνά παρόμοιους ατυχείς χειρισμούς τέως υπουργού του κυβερνώντος κόμματος, αυτοί που συμβούλεψαν για το «συνωστισμό» και τον συγχρωτισμό στα Ημερήσια ΕΠΑ.Λ. ενώ γνωρίζουν ότι πολύ μεγαλύτερος συνωστισμός υπάρχει σε άλλους τύπους σχολείων, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι συνυπάρχουν στο μυαλό τους, άλλες σκοπιμότητες, όπως είναι η ενίσχυση της μη τυπικής εκπαίδευσης. Η ενίσχυση δομών κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ., Ι.Ι.Ε.Κ.,Κ.Ε.Κ., κολέγια κ.α.), η «προίκα» -πριμοδότηση των υπό δημιουργία νέων Σχολών άλλων Υπουργείων, με την ταυτόχρονη συρρίκνωση της Δημόσιας Τυπικής Τεχνικής και Επαγγελματικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δήθεν για να «απαλλάξουν» το Δημόσιο από οικονομικά βάρη, θα έχει ως μοναδικό αποτέλεσμα να εκτεθεί εκ νέου το Υ.ΠΑΙ.Θ. και η Διοίκησή του, σε όλη την ελληνική κοινωνία. Επιπλέον ο εξορθολογισμός της αριθμητικής σχέσης εκπαιδευτικού και μαθητή δεν θα προκύψει από την μη εγγραφή μαθητών άνω των 17 ετών (αυτό είναι στη σφαίρα της δημιουργικής λογιστικής) αλλά από τη μείωση του ανώτατου αριθμού μαθητών ανά τμήμα γενικής παιδείας, τομέα και ειδικότητας.
    Η μόνη πρόταση μου είναι η απόσυρση του σχεδίου νόμου και η επανακατάθεσή του με το τέλος της καραντίνας μαζί με το σχέδιο νόμου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, αφού προηγηθεί διεξοδική συζήτηση με όλη την εκπαιδευτική κοινότητα. Αυτό που προέχει σήμερα είναι η ενίσχυση των μαθητών και των εκπαιδευτικών με τεχνικό εξοπλισμό και δεξιότητες Τ.Π.Ε., η ψυχολογική τους υποστήριξη και ο σεβασμός στους χιλιάδες εκπαιδευτικούς που αυτές τις μέρες εργάζονται σε αχαρτογράφητα νερά αλλά ακατάπαυστα, ξεπερνώντας τον εαυτό τους, για να στηρίξουν τους μαθητές τους.

  • 24 Απριλίου 2020, 19:29 | Ιωάννης

    Θα πρέπει να δίνονται ευκαιρίες σε όλους τους μαθητές ανεξάρτητα από την ηλικία.
    Όριο ηλικίας θα μπορούσε να μπει μόνο αν υπάρχει άλλη δομή δημόσιας εκπαίδευσης ίδιας βαθμίδας που απευθύνεται σε μεγαλύτερες ηλικίες.
    Αν δεν υπάρχει, είναι αθέμιτο μέτρο και το μόνο που θα πετύχει είναι μαθητική διαρροή χωρίς οφέλη για την κοινωνία.

    Επίσης θα πρέπει να προβλεφθεί ότι ακόμα και στην περίπτωση που υπάρχει διαθέσιμο εσπερινό ΕΠΑΛ για τους ενήλικες μαθητές, αυτοί ενδέχεται να εργάζονται κατά τις απογευματινές ώρες!

    Επομένως πρώτα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα παραπάνω και να διευθετηθούν
    και έπειτα να τεθεί οποιοδήποτε όριο.