Άρθρο 51 Ανώτατο ηλικιακό όριο εγγραφής μαθητών στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ.

 

Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 4186/2013 (Α’ 193),  προστίθεται εδάφιο ως εξής:

«Μέγιστο όριο ηλικίας για την εγγραφή στα ημερήσια επαγγελματικά λύκεια είναι τα δεκαεπτά (17) έτη.»

  • 25 Απριλίου 2020, 22:41 | ΓΙΩΤΑ

    ΠΑΛΙ ΜΕ ΤΑ ΕΠΑΛ;; Α Π Α Ρ Α Δ Ε Κ Τ Ο !!!
    Ποιος το σκέφτηκε κάτι τέτοιο;
    Πού είναι η λεγόμενη Δια Βίου Μάθηση;
    Πού είναι η ισότητα ευκαιριών για όλους;
    Εδώ δεν έχουμε κοινωνικό αποκλεισμό;
    Εδώ δεν έχουμε άνιση μεταχείριση;
    Εδώ δεν δημιουργούνται μαθητές δύο κατηγοριών και το ίδιο κάνουμε και για τα σχολεία και ας είναι της ίδιας βαθμίδας;
    Ποιος ο λόγος να βάλετε όριο το 17ο έτος στα ΕΠΑΛ μόνο;
    Ποιο bulling κάνουν οι μεγαλύτεροι; Μήπως λειτουργούν ως διαμεσολαβητές για να βοηθήσουν, να στηρίξουν, να συνεργαστούν με τους καθηγητές και να «επαναφέρουν» τους ‘άτακτους’ νεότερους;
    Θέλουμε να τιμωρήσουμε τους ανήλικους 15χρονους που μπορεί τότε να έκανα μια λάθος επιλογή είτε επιλέγοντας οι ίδιοι είτε τους έστειλαν οι γονείς τους είτε σταμάτησαν την διαδικασία μάθησης μιας και ήταν ανήλικοι τότε, γιατί να μην έχουν δυνατότητα να διορθώσουν ως ενήλικοι μετά την λάθος επιλογή τους και να την διορθώσουν;
    Γιατί μόνο για τα ΕΠΑΛ όριο ηλικίας και επομένως μονομερή επιλογή για μετέπειτα;
    Τι συμβαίνει;και τι σημαίνει; Μήπως η σκέψη και η λογική πάει από μόνη της κάπου και μπορεί να «ιχνηλατήσει» κανείς – για να χρησιμοποιήσουμε και τη λέξη της επικαιρότητας -, την πορεία και το αποτέλεσμα του όλου εγχειρήματος.
    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ- ΑΝΙΣΟ. ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ

  • 25 Απριλίου 2020, 22:31 | Κωνσταντίνος

    Ένας μαθητής της Γ’ Λυκείου ημερήσιου ΕΠΑΛ που για κάποιο σοβαρό λόγο (π.χ. οικογενειακό) δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει τη φοίτηση και κρίθηκε ανεπαρκής δεν θα μπορέσει ποτέ να πάρει απολυτήριο και πτυχίο γιατί θα έχει περάσει τα 17. Αυτό δεν είναι καταστρατήγηση στοιχειώδους δικαιώματος;
    Πιστεύεται στα σοβαρά ότι ο τρόπος για να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα (πάγιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας εδώ και χρόνια) είναι η απαγόρευση φοίτησης;
    Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι το πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού είναι εντονότερο στα ημερήσια ΕΠΑΛ απ’ ότι στα ΓΕΛ ή στα Γυμνάσια και εάν ναι γιατί δεν μας τις παρουσιάζετε;
    Πιστεύω ότι θα αντιληφθείτε εγκαίρως την αστοχία των άρθρων 51 και 52 και θα τα αποσύρετε άμεσα. Εκτός αν θέλετε να θεσμοθετήσετε επίσημα το διαχωρισμό των μαθητών μας σε πρώτης (ΓΕΛ) και δεύτερης κατηγορίας (ΕΠΑΛ).

  • 25 Απριλίου 2020, 22:24 | @

    Είναι η πιο άκυρη διάταξη που υπάρχει!
    Υπάρχουν πολλοί μαθητές που κάνουν δεύτερη ειδικότητα με αυτόν τον τρόπο τους εμποδίζεται! Στα νησιά δεν υπάρχουν εσπερινά ΕΠΑΛ ή ΙΕΚ παντού!
    Δυσκολεύομαι πραγματικά να καταλάβω, ο κάθε υπουργός πρέπει να κάνει κάποια αλλαγή; εδώ πάτε να κάνετε φοβερό λάθος !

  • 25 Απριλίου 2020, 22:05 | Ε

    Δηλαδή έως τώρα στα ΕΠΑΛ γραφόταν οποίος ήθελε δεν πάει να ήτανε 50 κ καθότανε δίπλα δίπλα με παιδιά ? Και αυτό αλλάζει και οι εκπαιδευτικοί είναι και αντίθετοι ?

  • 25 Απριλίου 2020, 22:03 | Φώτης Κι.

    Τμήματα φαντάσματα με το σόι των καθηγητών και στο τέλος 1&2δεκαεξάχρονα σε μια τάξη με 2-3 40ρηδες που πολλές φορές κάνεις δεν ξέρει γιατί γράφτηκαν. Και κάπως έτσι ακόμα και να θέλει το παιδί σου ΕΠΑΛ το πας στο ΓΕΛ , να γλιτώσεις τα χειρότερα.

  • 25 Απριλίου 2020, 22:00 | Κυριακή Παυλίδου

    Το όριο των 17 ετών θα οδηγήσει σε μαρασμό τα ΕΠΑΛ. Η δικαιολογία ότι οι ενήλικες συμβάλλουν στην αύξηση της σχολικής βίας είναι εντελώς άτοπη. Ανάλογη επιχειρηματολογια περί ανεργίας των αποφοίτων ΕΠΑΛ χρησιμοποιήθηκε και το 2013 με την καρατόμηση των τομέων στα ΕΠΑΛ και τη διαθεσιμότητα 2500 εκπαιδευτικών.Η εμμονή σας με τα ΕΠΑΛ είναι πλέον φανερή οπότε μην προσπαθείτε να υποτιμησετε τη νοημοσύνη μας με επιχειρήματα τέτοιου είδους.

  • 25 Απριλίου 2020, 21:59 | ΠΗΝΕΛΟΠΗ Β.

    Απαράδεκτος κ ρατσιστικός ο ηλικιακός περιορισμός φοίτησης (μέχρι 17 χρονών) που θα επιβληθεί στα ΕΠΑΛ διότι υπάρχουν μαθητές απόφοιτοι ΓΕΛ που επιλέγουν να φοιτήσουν σε κάποια ειδικότητα ή ακόμη κ απόφοιτοι ΕΠΑΛ που επιλέγουν να φοιτήσουν σε μια 2η ειδικότητα αφού τελειώσουν. ΟΙ μαθητές αυτοί από την εμπειρία μου ανεβάζουν το επίπεδο της τάξης, δρουν προστατευτικά και μόνο σχολικό εκφοβισμό δεν προκαλούν…
    Ο σκοπός μάλλον του υπουργείου είναι να οδηγήσει τους απόφοιτους στα δημόσια και ιδιωτικά κυρίως ΙΕΚ διότι τα Εσπερινά ΕΠΑΛ είναι περιορισμένα κ εκεί οι μαθητές εγγράφονται με προϋποθέσεις…Λυπάμαι πολύ…

    Επίσης αυτά τα παιδιά επιτυγχάνουν συνήθως στις πανελλαδικές διότι αντιμετωπίζουν με περισσότερη ωριμότητα την σταδιοδρομία τους. Αν αποκλειστούν …δεν θα μπορούν να έχουν μια 2η ευκαιρία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κ αυτό είναι πολύ ΑΔΙΚΟ…

  • 25 Απριλίου 2020, 21:58 | Νίκος

    Πέντε σελίδες σχόλια για να πηγαίνει το ανήλικο στην ίδια τάξη με ένα 35ρη. Αν οι γονείς είχαν πάρει χαμπάρι τι γίνεται θα ήταν 500 σελίδες σχόλια. Δεν ενδιαφέρει τη μάζα αν οι καθηγητές στα ΕΠΑΛ θέλουν να φτιάχνουν τμήματα ή αν οι αναπληρωτες θα χάσουν θέση. Οι ενήλικες πρέπει να πηγαίνουν ΣΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ. Και τα ανήλικα με τα ΑΝΗΛΙΚΑ.

  • 25 Απριλίου 2020, 21:43 | Σπύρος

    Σκέψεις και θέση πάνω στα άρθρα 51 και 52
    • Η κινητικότητα μεταξύ αποφοίτων ΓΕ.Λ. σε ΕΠΑ.Λ. καταργείται.
    Ως μόνη διέξοδος για έναν απόφοιτο και ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ. πλέον, θα απομείνουν τα Ι.Ε.Κ. Στα οποία όμως Ι.Ε.Κ., οι ειδικότητες που λειτουργούν κάθε χρόνο αφενός δεν είναι «σταθερές», αφετέρου στην πλειονότητά τους είναι απογευματινής λειτουργίας. Επιπρόσθετα, έχουν περιορισμένο αριθμό θέσεων, συνήθως όχι κοντά στον τόπο κατοικίας και είναι και περιορισμένα σε αριθμό. Υπάρχουν βέβαια –θα μπορούσε να πει κάποιος- και τα Ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. (και οι λύσεις που αυτά προτείνουν και σε ειδικότητες και σε ωράρια λειτουργίας), αλλά φαντάζομαι γνωρίζετε πως «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος». Και αναφέρομαι στην οικονομική επιβάρυνση-αφαίμαξη των οικογενειών των αποφοίτων, σε ένα ήδη ζοφερό περιβάλλον «επιβίωσης». Αυξάνονται λοιπόν οι πιθανότητες να μείνει μόνο με το απολυτήριο Λυκείου (Γενικού ή Επαγγελματικού), χωρίς να μπορέσει να πάρει τελικά ο απόφοιτος κάποια πρόσθετη –και αναγκαία πλέον- επαγγελματική εκπαίδευση – κατάρτιση. Συνοψίζοντας, το μόνο που καταφέρνει το συγκεκριμένο άρθρο είναι να δημιουργεί «μαγιά» για υποψηφίους των Ι.Ε.Κ. Αναρωτιέται λοιπόν κανείς: μήπως ΑΥΤΟ είναι το ζητούμενο τελικά; Το να αποκλείει μια συντεταγμένη πολιτεία με τέτοιες νομολογίες την πρόσβαση στην επιπλέον μάθηση/εκπαίδευση/κατάρτιση των νέων της, θυμίζει όμως άλλες εποχές και άλλες νοοτροπίες που θα όφειλαν να έχουν εξαλειφθεί σε μια σύγχρονη και δημοκρατική χώρα.
    • Μείωση του μαθητικού δυναμικού των ΕΠΑ.Λ.
    Ίσως να μην έχει πέσει στην αντίληψη του Υπουργείου, αλλά σε πολλά ΕΠΑ.Λ. της χώρας φοιτούν μαθητές και μαθήτριες που ΗΔΗ εργάζονται, προσπαθώντας να βοηθήσουν τις θιγόμενες από την οικονομική κρίση οικογένειές τους. Εργάζονται κυρίως σε απογευματινές ή νυχτερινές δουλειές «ημιαπασχόλησης» και το πρωί προσπαθούν να σπουδάσουν για να μάθουν μια ειδικότητα και να βάλουν μια βάση στο εργασιακό τους μέλλον. Στις «εργατικές συνοικίες» που κάποιοι διδάσκουμε, αυτό τείνει να αποτελεί τον κανόνα και όχι την εξαίρεση. Αυτό είναι και ένα μέρος της εξήγησης του γεγονότος πως οι αριθμοί των μαθητών των ΕΠΑ.Λ. αυξάνονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια. (Τα στατιστικά τα έχετε στο Υπουργείο, απλά ρίξτε τους μια ματιά). Μέσα σε αυτό το δύσκολο για όλους μας οικονομικό περιβάλλον, υπήρξαν μαθητές που αναγκάστηκαν να σταματήσουν το σχολείο για να μπορούν να δουλέψουν, προγραμματίζοντας να γραφούν σε μεταγενέστερο χρόνο. Και για λόγους υγείας ίσως κάποιοι. Δικιάς τους ή των γονιών τους. Σε αυτά τα παιδιά, το άρθρα αυτά τους κλείνουν κατάμουτρα την πόρτα πρόσβασης στην εκπαίδευση, λέγοντάς τους εμμέσως πλην σαφώς πως δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση θέμα προς συζήτηση. Ένα συμβολικό και ξερό «ας προσέχατε» και τέλος. Γι’ αυτούς τους μαθητές και τις μαθήτριες η παιδεία δεν αποτελεί δικαίωμα λοιπόν. Στον Καιάδα της ημιμόρφωσης, της απόρριψης και της διαρκούς ανεργίας χωρίς προσόντα. Και ούτε καν στα Ι.Ε.Κ. δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν θέση χωρίς απολυτήριο. Άραγε –θα σκεφτόταν ίσως κανείς- μήπως αυτό προετοιμάζει πάλι το έδαφος για μια επάνοδο των ΕΠΑ.Σ. με άλλη μορφή; Με μαθήματα μόνο ειδικότητας; Στην λογική του «τι να τα κάνουν μωρέ τα μαθηματικά την Γλώσσα, την Ιστορία τέτοιοι μαθητές; Φτηνό εργατικό δυναμικό να βγουν, αναλώσιμοι, απασχολήσιμοι, να μην διεκδικούν τίποτα περισσότερο από ένα μεροκάματο. Κι αυτό λειψό…». Αλλά μάλλον τέτοια τα σκέπτονται οι συνομωσιολόγοι και οι κακεντρεχείς. Δεν θα ήταν ούτε ευχάριστο ούτε «χρήσιμο» να συνδεθούν οι προς συζήτηση προτάσεις με την πιθανότητα ένα Υπουργείο να σκέφτεται με αυτή την λογική για το μέλλον των νέων της χώρας!
    • Αιφνίδια και χωρίς σχεδιασμό μείωση στου ενεργό δυναμικό των καθηγητών ειδικοτήτων στα ΕΠΑ.Λ.
    Να ετοιμαζόμαστε να ξαναζήσουμε στιγμές «διαθεσιμότητας» ως κλάδος; Να κρατάμε δηλαδή στο ένα χέρι τις «εύφημους μνείες» και τα μεταπτυχιακά/διδακτορικά και στο άλλο το χαρτί της «διαθεσιμότητας» που αποφασίστηκε νύκτα; Να υπάρχει σκέψη για κάτι τέτοιο άραγε; Υπάρχει σχεδιασμός; Και με ποια κριτήρια; Από πού και με τι σκεπτικό; Πως διασφαλίζεται πως θα υπηρετηθεί στην πραγματικότητα η έννοια της Παιδείας, της Εκπαίδευσης, έστω και της χιλιοακουσμένης «σύνδεσης με την αγορά»; Να έχουμε άραγε συντεχνιακές λογικές, «εξόφληση παλαιών γραμματίων» και κανιβαλισμό ξανά στο προσκήνιο; Τέχνασμα μήπως για την ομαλοποίηση των αριθμών που σχετίζονται με τα «δημοσιονομικά» της χώρας; (Αφού, αν μειωθούν οι μαθητές, θα δημιουργηθεί «πλεόνασμα» καθηγητών και σχολείων, άρα να οι διαθεσιμότητες, να και τυχόν καταργήσεις τομέων, σχολείων, μείωση «εξόδων», ανάκαμψη των σχετικών «δεικτών») Πολλά τα ερωτήματα που δημιουργούνται μαζί και ένα ακόμη: «Μόνο οι αριθμοί Κύριε;; Και οι άνθρωποι;;…». Ας ελπίσουμε πως δεν υποβόσκει κάτι ανάλογο στο σκεπτικό της «επόμενης μέρας». (Υπάρχει και το ρητό περί «δις εξαμαρτείν»)
    Κλείνοντας και επειδή άλλοι σχολιαστές σίγουρα τα έχουν θέσει και καλύτερα και πιο εμπεριστατωμένα, θα συγκεκριμενοποιήσω την θέση μου:
    Με την πάνω από εικοσαετή εμπειρία μου στην δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση, την δεκαπενταετή συνεργασία και εκπόνηση έργου με ΟΕΕΚ και ΕΟΠΠΕΠ, συμμετοχή και δημιουργία προγραμμάτων Erasmus+ σχετικών με την Επαγγελματική εκπαίδευση, (μπορείτε να τα διασταυρώσετε από τα στοιχεία του mail μου), οδηγούμαι στο συμπέρασμα πως, αν θέλετε να ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΕΙ και όχι να ΕΥΤΕΛΙΣΤΕΙ, η Επαγγελματική Εκπαίδευση στην χώρα (με ό’ τι «παρελκόμενα» αυτό επιφέρει σε κοινωνικό, παιδαγωγικό, επαγγελματικό, αναπτυξιακό ακόμη και σε πολιτικό επίπεδο), σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εμπεριέχονται και σε κανένα σχετικό νομοσχέδιο ή τροπολογία τέτοιοι «εξοστρακισμοί» όπως στα άρθρα 51 και 52 του παρόντος. Η αλλαγή και ο εκσυγχρονισμός των αναλυτικών και ωρολογίων προγραμμάτων, η ανανέωση των βιβλίων, ο εκσυγχρονισμός του εργαστηριακού εξοπλισμού, η επιμόρφωση των καθηγητών ειδικότητας θα έπρεπε να είναι η κύρια στόχευση. Αν δηλαδή ζητούμενο είναι το αναβαθμισμένο παρεχόμενο επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων στους μαθητές και η πολιτειακή φροντίδα παροχής ίσων ευκαιριών επαγγελματικής αποκατάστασης και ευημερίας των και όχι η ευημερία και «διόρθωση» των αριθμών. Σε τυχόν δε περίπτωση που το θέμα έγκειται –λέμε τώρα- στην φημολογούμενη «αντιπαλότητα» μεταξύ Ι.Ε.Κ. και ΕΠΑ.Λ., πιστεύω πως θα ήταν ουσιαστικότερη και πιο «σύγχρονη» λύση η προβληματική πάνω σε έναν σχεδιασμό «σύζευξης» των δύο. Παραδείγματα και σχετικές «φόρμουλες» υπάρχουν νομίζω σε χώρες της Ε.Ε. όπως πολύ καλά γνωρίζετε και τα οφέλη θα ήταν πολλαπλά και προς πολλές κατευθύνσεις. Αποσύρετε λοιπόν τα δύο άρθρα. Θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από όσα πιθανά υπολογίζατε πως θα λύσουν.
    Καλή συνέχεια.

  • 25 Απριλίου 2020, 21:33 | Μαγδαληνή

    Απαράδεκτο και καθόλου δημοκρατικό! ΟΛΟΙ πρέπει να έχουν το δικαίωμα στη μάθηση. Περιθωριοποιείται και στιγματίζεται ανθρώπους. Ντροπή και αίσχος.

  • 25 Απριλίου 2020, 21:11 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΧΕΙ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗ ΜΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΓΕΛ Ή ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΕΠΑΛ ΓΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΠΤΥΧΙΟΥ ΑΛΛΟΥ ΤΟΜΕΑ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΩΝ ΕΠΑΛ.

  • 25 Απριλίου 2020, 21:09 | ΝΙΚΟΣ

    Σε αυτή την δύσκολη χρονική περίοδο που διανύουμε η πολιτεία με το ηλικιακό όριο των 17 ετών, απαγορεύει στους μαθητές που απέτυχαν να λάβουν μια πληθωριστική θέση σε ένα πανεπιστήμιο να εγγραφούν σε μια ειδικότητα της αρεσκείας τους στα ΕΠΑΛ. Προτρέποντας τους έτσι να εγγραφούν σε κάποιο πρωινό ΙΙΕΚ με το αντίστοιχο αντίτιμο ή στην καλύτερη περίπτωση σε κάποιο ΔΙΕΚ, διότι τα Εσπερινά ΕΠΑΛ σπανίζουν.
    Και εδώ μπαίνει το ερώτημα γιατί μόνο στα ΕΠΑΛ να τίθεται αυτό το ηλικιακό όριο με το πρόσχημα την ενδοσχολική βία, ενώ στα ΓΕΛ να μην ισχύει η ίδια ρύθμιση. Υπάρχουν ταξικές διακρίσεις;

  • 25 Απριλίου 2020, 20:39 | Παύλος Ηλιάδης

    Το επιχείρημα ότι για το bulling ευθύνονται οι ενήλικοι μαθητές είναι αστείο! Η δική μου εμπειρία δείχνει ακριβώς το αντίθετο! ο ενήλικοι μαθητές είναι συνειδητοποιημένοι και όχι μόνο προβλήματα δεν δημιουργούν, αλλά πολλές φορές είτε με λόγια, είτε με το παράδειγμά τους γίνονται πρότυπο για τους μικρότερους μαθητές. Προσωπικά έχω τις καλύτερες εντυπώσεις από τους ενήλικες μαθητές που είχα σε τάξεις μου.
    Γιατί η κυβέρνηση θέλει να βάλει ηλικιακό όριο με εντελώς προσχηματικό επιχείρημα;
    Οι ενήλικες μαθητές που γράφονται στα ΕΠΑΛ ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες:
    Απόφοιτοι ΕΠΑΛ για απόκτηση δεύτερης ειδικότητας.
    Απόφοιτοι ΓΕΛ που δεν πέτυχαν στις εξετάσεις και θέλουν να ακολουθήσουν την επαγγελματική εκπαίδευση.
    Πτυχιούχοι ΑΕΙ που για λόγους επαγγελματικής αποκατάστασης χρειάζονται ένα πτυχίο ΤΕΕ.
    Όλοι αυτοί τι επιλογές θα έχουν πλέον;
    Ιδιωτικά ΙΕΚ;
    Ιδιωτικά κολέγια;
    Είναι μια απόφαση χωρίς καμία λογική και πρέπει να αποσυρθεί άμμεσα!

  • 25 Απριλίου 2020, 20:28 | Μιχαήλ Πάκας

    Είμαι εκπαιδευτικος και γονέας.
    Συμφωνώ με τα ηλικιακά όρια έγγραφής στα ημερήσια ΕΠΑΛ.
    Όπως(ορθά) υπάρχουν και κατώτατα ηλικιακά όρια εγγραφής σε νυκτερινά Γυμνάσια.
    Επιλύεται πληθώρα θεμάτων κυρίως παιδαγωγικών, εκπαιδευτικών, άλλα και λειτουργικών, συναισθηματικών, κοινωνικών, προστασίας ανηλικότητας κλπ, που προκύπτουν λόγω του ασύμβατου συγχρωτισμού ανηλίκων-ενήλικων μαθητών με σαφώς διαφορετική ωριμότητα, ευαισθησίες, δικαιώματα αλλά και ανάγκες που καλείται ο εκπαιδευτικος και το σχολείο να καλύψει.
    Παρεπόμενα:
    Θα αποσυμφορηθούν πολυπληθή, ένεκα τούτου, ημερήσια ΕΠΑΛ.
    Συγχρόνως θα δημιουργηθούν επί πλέον νυκτερινά εφ όσον τα υπάρχοντα δεν θα καλύπτουν τις ανάγκες που δημιουργηθούν.
    Θα αξιοποιηθεί καλύτερα η εργαστηριακή υποδομή.
    Εκτιμώ ότι η θέσπιση ημερήσιων ΕΠΑΛ σε κάθε πόλη, αποκλειστικα για ενηλίκους, θα ήταν ανέφικτη ελλείψει μαθητών.

  • 25 Απριλίου 2020, 20:13 | Χριστίνα

    Ένας βασικός λόγος που δεν στέλνουν οι γονείς – ακόμα και οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί των ΕΠΑΛ- στα ΕΠΑΛ. Ξεφραγα αμπέλια. Από τη μια πρηζουμε τα παιδιά μας να προσέχουν με ποιον μιλούν στο ίντερνετ κ από την άλλη μπορεί ο συμμαθητής να είναι μεσήλικας που ψάχνει ανήλικα μέσα στην τάξη.

  • 25 Απριλίου 2020, 20:04 | Δανδουλάκης δημητριος

    ΤΟ ΗΛΙΚΙΑΚΟ ΟΡΙΟ ΤΩΝ 17 ΕΤΩΝ ΑΦΑΙΡΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΓΕΛ ΝΑ ΕΓΓΡΑΦΟΥΝ ΣΤΑ ΕΠΑΛ ΓΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΠΤΥΧΙΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΤΩΝ ΕΠΑΛ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΠΤΥΧΙΟ ΑΛΛΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΙΔΗΚΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΙΕΚ, ΟΠΩΣ Η ΕΙΔΗΚΟΤΗΤΑ «ΤΕΧΝΙΤΗΣ ΜΗΧΑΝΟΣΥΝΘΕΤΗΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ». ΕΤΣΙ ΠΟΛΛΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΣΤΕΡΟΥΝΤΑΙ ΜΙΑΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΔΙΕΞΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.
    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΗΛΙΚΙΑΚΟ ΟΡΙΟ ΣΤΑ 20 ΕΤΗ Ή ΝΑ ΕΓΓΡΙΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΕΙΔΗΚΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΙΕΚ.

  • 25 Απριλίου 2020, 19:34 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    Το άρθρο αυτό πρέπει να καταργηθεί. Η αιτιολογία ότι οι ενήλικες μαθητές κάνουν bulling στους μικρότερους είναι τουλάχιστον αστεία. Στο σχολείο μου (ημερήσιο ΕΠΑΛ) φοιτούν 10 μαθητές άνω των 30 ετών, γιατί δεν υπάρχει εσπερινό ΕΠΑΛ στην πόλη μου. Αυτοί κάνουν bulling; Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος θέσπισης αυτού του άρθρου; Μήπως η συρρίκνωση των τμημάτων των ημερησίων ΕΠΑΛ και η αναγκαστική οδήγηση των ενήλικων μαθητών στην ιδιωτική τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση;

  • 25 Απριλίου 2020, 19:30 | ΘΕΟΠΟΥΛΑ

    Κυρία Υπουργέ….
    Για πείτε μου….εγώ τώρα η καψερη που άντρα έχασα, τα εγγόνια μου μεγάλωσαν…τα παιδιά μου μετανάστες στη Γερμανία….εγώ τώρα που θέλω να πάω να μάθω αισθητική, να φτιάχνω νύχια και να κουρεψω ….δεν θα μπορώ να πάω στο ΕΠΑΛ;
    Γιατί; Ε;

  • 25 Απριλίου 2020, 19:29 | Αγαθή

    ‘Άρθρο 51: Ανώτατο ηλικιακό όριο εγγραφής μαθητών στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ.’ και το ‘Άρθρο 52: Ρυθμίσεις για την εγγραφή ή μετεγγραφή μαθητών στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ.’, είναι ευθεία βολή στην καρδία της Τ.Ε.Ε. Παγιώνει τα δύο μέτρα και δύο σταθμά για τους μαθητές μας και αποτελεί ρατσιστική και άνιση αντιμετώπιση χωρίς να τηρείται η αρχή της ισότητας. Επιπλέον δεν επιτρέπεται η κινητικότητα μεταξύ των δύο τύπων Λυκείων που δίνει την δυνατότητα στους αποφοίτους του Γενικού Λυκείου που απέτυχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις να εγγραφούν στα ΕΠΑ.Λ., και να αποκτήσουν ειδικότητα που θα τους βοηθήσει επαγγελματικά. Είναι πρόφαση η ενδοσχολική βία στα ΕΠΑΛ γιατί από την εμπειρία μας 30 χρόνων σ΄αυτά τα σχολεία οι ενήλικοι μαθητές επιδρούν αποτρεπτικά στην ενδοσχολική βία, είναι πιο ώριμοι και τις περισσότερες φορές λειτουργούν και ως διαμεσολαβητές στις συγκρούσεις μεταξύ των μαθητών. Είναι γνωστό σε όλους ότι η βία στα Δημοτικά και στα Γυμνάσια έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και οι αιτίες είναι κοινωνικοοικονομικές και δεν έχει καμία σχέση η ηλικία των μαθητών.Όσοι δεν θα μπορούν να εγγραφούν στα ΕΠΑΛ, αποκλείονται και από άλλες επιλογές όπως εσπερινά ή δημόσια ΙΕΚ/ΚΕΚ, λόγω ειδικών προϋποθέσεων, ιδιαιτεροτήτων και περιορισμών για την εγγραφή τους σ΄αυτά(δεν υπάρχουν παντού πχ νησιά, απομακρυσμένες περιοχές, εγγραφή στην ΕΡΓΑΝΗ κλπ). Μαθήτριες/τές οι οποίοι δεν ολοκλήρωσαν τη φοίτηση τους στο ημερήσιο ΕΠΑΛ γιατί «έμειναν» στην ίδια τάξη για κάποιους λόγους και ξεπέρασαν το 17ο έτος της ηλικίας τους δεν θα μπορούν να πάρουν απολυτήριο. Όλοι αυτοί/ες ή θα πάνε στα ιδιωτικά ΙΕΚ αν έχουν χρήματα ή στον κοινωνικό αποκλεισμό και στην περιθωριοποίηση! Γι αυτούς τους λόγους θεωρώ ότι είναι αντισυνταγματικό το άρθρο και πρέπει να αποσυρθεί άμεσα!

  • 25 Απριλίου 2020, 19:28 | Ελένη Σοφού

    Μην βάζετε ηλικιακούς περιορισμούς στη Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση, διότι οι ενήλικοι ήδη αντιμετωπίζουν πολλούς (εργασιακές, οικογενειακές, προσωπικές και άλλες υποχρεώσεις).
    Τα ΙΕΚ και τα εσπερινά ΕΠΑΛ δεν μπορούν μπορούν να εξυπηρετήσουν όλες τις περιπτώσεις.

    Δώστε την ευκαιρία οι άνθρωποι να μορφωθούν δωρεάν. Η δυνατότητα της Εκπαίδευσης, της απόκτησης ή επικαιροποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων και προσόντων και διεξόδων για εργασία αναβαθμίζει την ίδια τη χώρα.

    Επιπλέον, σε καμία έρευνα από συνέδρια που έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς στην Ελλάδα σχετικά με τη σχολική βία, εκφοβισμό και εγκληματικότητα δεν έχει ενοχοποιηθεί η παρουσία ενηλίκων μαθητών στα σχολεία.

    Κάθε σύγχρονο κράτος στηρίζεται στην εκπαίδευση των ανθρώπων του. Μην στερείτε το ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΓΝΩΣΗ.

  • 25 Απριλίου 2020, 19:18 | Γιώργος Σταθάς

    Έχω να προτείνω εμπλουτισμό του νομοσχεδίου στα άρθρα 51 και 52 και για ένα άλλο θέμα που αφορά τα εσπερινά σχολεία

    1)Καθορισμός ανώτατου ηλικιακού ορίου εγγραφής σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης ενδεικτικά

    Για τα νηπιαγωγεία προτείνω ως ανώτατο ηλικιακό όριο εγγραφής τα 6 έτη
    Για τα δημοτικά σχολεία προτείνω ως ανώτατο ηλικιακό όριο εγγραφής τα 12 έτη
    Για τα γυμνάσια προτείνω ως ανώτατο ηλικιακό όριο εγγραφής τα 15 έτη
    Για τα λύκεια προτείνω ως ανώτατο ηλικιακό όριο εγγραφής τα 18 έτη
    Για τα πανεπιστήμια προτείνω ως ανώτατο ηλικιακό όριο εγγραφής τα 70 έτη. Ενώ για αυτούς που υπερβαίνουν τα 70 έτη να υπάρξει ειδική μέριμνα και φροντίδα για αυτούς ώστε να μην πάθουν τίποτα όταν είναι στην σχολή και κατά την διάρκεια του μαθήματος δηλαδή στην ουσία δεν προτείνω στα πανεπιστήμια ανώτατο ηλικιακό όριο εγγραφής απλώς το λέω για να είναι τα πανεπιστήμια σίγουρα ότι οι φοιτητές του είναι υγιής

    Ενώ στα ειδικά σχολεία, και λοιπά εκπαιδευτικά ιδρύματα δεν προτείνω κάποιο όριο ηλικίας με εξαίρεση τα ΙΕΚ που προτείνω να είναι όμοια με τα πανεπιστήμια

    2)Κατάργηση της προϋπόθεσης εργασίας για εγγραφή σε εσπερινά σχολεία

    Να καταργηθεί η προϋπόθεση εργασίας για εγγραφή σε εσπερινά σχολεία και να εγγράφονται όλοι ανεξαιρέτως στα εσπερινά σχολεία εφ΄όσον το επιθυμούν με οποιονδήποτε τρόπο. Επίσης να μην αποκλείονται οι υποψήφιοι των εσπερινών στις τις πανελλήνιες για τις στρατιωτικές σχολές. Να εισάγονται όλοι σε όλα τα πανεπιστήμια. Ανώτατο ηλικιακό όριο εγγραφής για τα εσπερινά σχολεία προτείνω τα 80 έτη. Ενώ για αυτούς που υπερβαίνουν τα 80 έτη να υπάρξει ειδική μέριμνα και φροντίδα ώστε να μην πάθουν τίποτα όταν είναι στο σχολείο και κατά την διάρκεια του μαθήματος. Και σε αυτή την περίπτωση δεν προτείνω στην ουσία ανώτατο ηλικιακό όριο εγγραφής απλώς το λέω για να είναι τα εσπερινά σχολεία σίγουρα ότι οι μαθητές του είναι υγιής

    Αιτιολογίες για το 1)

    Να αποσυμφορηθούν τα σχολεία και να εξαλειφθεί η ενδοσχολική βία από ενήλικες μαθητές προς ανήλικους μαθητές όπως περιγράφεται στην αιτιολογική έκθεση του άρθρου 51

    Αιτιολογίες για το 2)

    Όπως ξέρετε τα εσπερινά σχολεία κινδυνεύουν να κλείσουν αν μειωθεί δραματικά ο αριθμός των μαθητών τους για αυτό προτείνω την κατάργηση όλων των προϋποθέσεων για εγγραφή στα εσπερινά σχολεία και την εξίσωση της εγγραφής με τα ημερήσια σχολεία και να γίνει επιλογή των μαθητών για ακόμα καλύτερη αποσυμφόρηση των ημερήσιων σχολείων

    Γιώργος Σταθάς
    17 ετών γεννηθείς δηλαδή στις 28/05/2002

  • 25 Απριλίου 2020, 19:14 | Ανδρέας ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΠΑΛ

    Συμφωνώ απόλυτα. Και δεν είναι μόνο ο σχολικός εκφοβισμός και το αντιπαιδαγωγικό κομμάτι, είναι πολλά ακόμη. Είμαι χημικός μηχανικός καθηγητής ΕΠΑΛ. Οι περισσότεροι ενήλικες είναι μαϊμού εγγραφές και οι υπόλοιποι έχουν κάνει διάφορες σπουδές, από γενικό λύκειο, έως ΕΠΑΛ άλλου τομέα ή ΙΕΚ, ή ΤΕΙ ή ΑΕΙ ή και ακόμη έχουν κάνει και μεταπτυχιακά. Πριν δύο χρόνια έτυχε να κάνω μάθημα σε τμήμα θερμοϋδραυλικών,,,, από τους 15 εγγεγραμμένους μαθητές οι παρακολουθούντες ήταν 8 (7 μαϊμού). Ο ένας είχε τελειώσει γενικό λύκειο 22 χρονών, οι δύο είχαν τελειώσει Επάλ άλλου τομέα 24 και 29 χρόνων, οι τρεις είχαν τελειώσει ΑΕΙ διαφόρων τομέων εκ των οποίων ο ένας είχε και μεταπτυχιακό ηλικιών από 25 έως και 50, και οι 2 ήταν κανονικοί μαθητές ΕΠΑΛ 17 χρονών και οι μοναδικοί που θα εξασκούσαν το επάγγελμα. Επειδή ήταν εγγεγραμμένοι 15 απασχολούμασταν 2 καθηγητές στα εργαστήρια. Ζήτησα στοιχεία από τον διευθυντή του σχολείου και τον πρόεδρο της σχολικής επιτροπής για τα οικονομικά έξοδα του σχολείου (ενοίκιο, τηλέφωνο, ΔΕΗ, έξοδα σχολείου, εξοπλισμός, καθαριότητα και μισθοί καθηγητών). Tο συνολικό κόστος με την αναγωγή στους 8 μαθητές του τμήματος ήταν 77000 euro δηλαδή 9500 euro ανά εκπαιδευόμενο και αν κάνουμε αναγωγή ανά εκπαιδευόμενο που θα εξασκήσει το επάγγελμα είναι 38500 euro. Εδώ είναι η γνωστή ρήση μαζί τα φάγαμε. Πρέπει να ξυπνήσουμε και να εφαρμόσουμε οικονομίες κλίμακας με σωστό επαγγελματικό προσανατολισμό σύμφωνα με τις ανάγκες τις χώρας και της κάθε περιοχής τοπικά. Αλλιώς τρώμε τα σωθικά μας και η χώρα συνεχώς θα βουλιάζει. ((Το κόστος σπουδών στο ΜΙΤ είναι 18000 το έτος,, μας συμφέρει να τους στέλνουμε στο ΜΙΤ αντί στο ΕΠΑΛ τελικά)).

  • 25 Απριλίου 2020, 19:04 | ΚΩΣΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    Απόσυρση άρθρου 51 και 52

    Στερεί το δικαίωμα σε απόφοιτους ΕΠΑΛ απόκτησης δεύτερης ειδικότητας.
    Στερεί το δικαίωμα σε απόφοιτους ΓΕλ που δεν πέτυχαν στις Πανελλήνιες εξετάσεις να επιλέξουν την τεχνική εκπαίδευση για την επαγγελματική τους αποκατάσταση.
    Στερεί το δικαίωμα σε πτυχιούχους Ανώτατης εκπαίδευσης που δεν αποκαταστάθηκαν επαγγελματικά στην επιλογή μιας τεχνικής ειδικότητας.

    Στερεί το δικαίωμα σε ενηλίκους αποφοίτους να εγγραφούν στη Β΄’Τάξη σε νέο τομέα για λήψη και 2ου πτυχίου ειδικότητας, παρακολουθώντας μόνο μαθήματα ειδικότητας και όχι γενικής παιδείας.
    Εισάγει την ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ για διάκριση και υποβάθμιση των σχολείων και των σχολικών μονάδων ανάλογα με το είδος και την ηλικία των μαθητών ! εάν είναι πρότυπα ! εάν είναι πειραματικά!
    και τώρα βάζει και μία ΒΟΜΒΑ ότι στα ΕΠΑΛ υπάρχει σχολική βία!

  • 25 Απριλίου 2020, 18:47 | Κώστας

    Το χειρότερο σημείο του νομοσχεδίου. Αποκλείει απόφοιτους του ΓΕΛ 18 χρονών να εγγραφούν στο πρωινό ΕΠΑΛ για να πάρουν ένα πτυχίο. Σε πολλές επαρχιακές πόλεις δεν υπάρχει εσπερινό ΕΠΑΛ και η μόνη τους επιλογή είναι το πρωινό ΕΠΑΛ.

  • 25 Απριλίου 2020, 18:14 | Δημητρης

    Η διαταξη πρεπει να αποσυρθει. Σε πολλα εσπερινα ΕΠΑΛ δεν υπαρχουν ολες οι ειδικοτητες ενω συνολικα ειναι πολυ λιγα στην Ελλαδα.Καποιος που θελει μια ειδικοτητα μπορει να χρειαζεται να διανυσει μεγαλες αποστασεις.Η αιτιολογηση για σχολικη βια ειναι ανυποστατη και αστηρικτη

  • 25 Απριλίου 2020, 18:09 | Σπύρος

    Για να βελτιωθεί άμεσα η κατάσταση στα ΕΠΑ.Λ. και όχι μόνο, πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε κάθε σχολείο να αρνείται την έγγραφή μαθητή ή να τον αποβάλλει οριστικά ύστερα από απόφαση συλλόγου, χωρίς άλλες προϋποθέσεις. Έτσι το σχολείο θα γλύτωνε οριστικά από «μαθητές» βαποράκια, οργανωτές καταλήψεων, στρατολόγους διαφόρων ιδεολογιών και γενικά δολιοφθορείς κάθε παιδαγωγικής-εκπαιδευτικής διαδικασίας. Οι σύλλογοι διδασκόντων λόγω της ποικίλης σύνθεσής τους δεν παίρνουν ακραία μέτρα. Δώστε τους την εξουσία να βοηθήσουν τους μαθητές που θέλουν να προχωρήσουν. Στα ΕΠΑ.Λ. υπάρχουν πολλοί καλοί μαθητές, αρκετοί εκ των οποίων είναι ενήλικοι όπως επίσης υπάρχουν και πολλοί «αδύναμοι» μαθητές που θέλουν όμως και μπορούν να βελτιωθούν. Έχουν και αυτοί δικαιώματα.

  • 25 Απριλίου 2020, 17:56 | ΑΝΝΑ ΚΟΥΝΟΥΠΑ

    Είμαι εκπαιδευτικός στη Δημόσια Επαγγελματική εκπαίδευση από το 1996 και θα ήθελα να καταθέσω την άποψή μου βάση της εμπειρίας μου σε σχέση με το άρθρο 51 και 52.
    Οι ενήλικες μαθητές που εγγράφονται στα ΕΠΑΛ στη συντριπτική πλειοψηφία είναι :
    1) απόφοιτοι του Γενικού Λυκείου (διαφόρων ηλικιών) οι οποίοι, για διάφορους λόγους (οικονομικούς, κοινωνικούς ή προσωπικούς), δεν κατάφεραν να εισαχθούν στην ανώτατη εκπαίδευση από τα ΓΕΛ και ξαναγράφονται στα ΕΠΑΛ (ως απόφοιτοι) με στόχο να αποκτήσουν ταυτόχρονα με το πτυχίο τους και πρόσβαση στις Πανελλήνιες Εξετάσεις των ΕΠΑΛ. Συνήθως παρουσιάζουν σημαντικές επιτυχίες στις Πανελλαδικές Εξετάσεις μέσω ΕΠΑΛ.
    2) απόφοιτοι του Γενικού Λυκείου, που λόγω της κουλτούρας που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας, είχαν πιεστεί από τις οικογένειές τους και τον κοινωνικό τους περίγυρο να ακολουθήσουν το ΓΕΛ, επανέρχονται να παρακολουθήσουν τομέα και ειδικότητα του ΕΠΑΛ για να αποκτήσουν επαγγελματικό πτυχίο.
    3) εμπειροτεχνίτες (πχ κομμωτές, νοσηλευτές, ηλεκτρολόγοι, ηλεκτρονικοί, μηχανολόγοι κ.α.) που θέλουν να αναβαθμίσουν και να πιστοποιήσουν τις γνώσεις τους και τους τίτλους σπουδών τους που μπορεί να έχουν από άλλη βαθμίδα που δεν οδηγούσε σε απολυτήριο λυκείου (πχ ΕΠΑΣ) και σπούδαζαν ή επιθυμούν να σπουδάσουν στο ημερήσιο ΕΠΑΛ της περιοχής τους.
    4) μαθητές των ΕΠΑΛ που τελειώνοντας μία ειδικότητα παρακολουθούν ξανά πρόγραμμα του ΕΠΑΛ για απόκτηση δεύτερης ειδικότητας ώστε να βγουν στην αγορά εργασίας με επιπρόσθετα επαγγελματικά προσόντα.
    5) μαθητές που εγκατέλειψαν το σχολείο και πιο ώριμοι τώρα έχουν την επιθυμία να τελειώσουν το λύκειο
    Όπως καταδεικνύεται από το προφίλ των ενηλίκων αυτών μαθητών έρχονται στο ΕΠΑΛ με συγκεκριμένους στόχους τη απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων και όχι για μπούλιγκ και εκφοβισμό των συμμαθητών τους πολύ περισσότερο αποτρέπουν με την παρουσία τους τα φαινόμενα αυτά. Είναι απαιτητικοί ως προς το επίπεδο της εκπαίδευσης με αποτέλεσμα να προσδίδουν θετικό πρόσημο στην επαγγελματική εκπαίδευση.
    Άρα είναι αναίτιος ο αποκλεισμός τους από τη δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση και μεγάλο πλήγμα ποσοτικό και ποιοτικό για αυτήν.
    Αν τώρα ο νομοθέτης φωτογραφίζει με το άρθρο 51 και 52 κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις ατόμων μέχρι το πολύ 20 ετών που γράφονται και ξαναγράφονται στην ίδια τάξη για να παρεισφρέουν στην μαθητική κοινότητα για άλλους λόγους κάτι που δεν γίνεται μόνο στα ΕΠΑΛ, θα πρέπει να αποκλειστούν με άλλες διατάξεις.

  • 25 Απριλίου 2020, 17:51 | Kavaliotissa

    ΑΡΘΡΟ 51 52 ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΝΑ ΣΤΟΧΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΜΟΡΦΩΘΟΥΝ ΟΤΑΝ ΕΝΑ ΑΤΥΧΕΣ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΕ ΠΙΣΩ.ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΤΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΚΑΤΑΡΓΉΣΤΕ ΤΟ ΑΜΕΣΑ

  • 25 Απριλίου 2020, 17:30 | Μαρία

    Παιδιά που για οποιοδήποτε λόγο(επαναφοιτηση για λόγους υγείας,μαθησιακές δυσκολίες ή άλλα θέματα) έχασαν μια ή περισσότερες χρονιές στις προηγούμενς βαθμίδες εκπαίδευσης αποκλείονται αυτόματα από την επααγελματική εκπαίδευση.Γιατί το μέτρο δεν ίσχυεικαι για τα Γελ;Τα παιδιά που κάνοτν επαναφοίτηση στο νηπιαγωγείο πχ αποκλείονται αυτόματα από το Επαλ.

  • 25 Απριλίου 2020, 16:29 | Κατερίνα

    Απαράδεκτο και αντισυνταγματικό να μη δίνεται η δυνατότητα σε πολίτες αυτής της χώρας άνω των 17 ετών να έχουν πρόσβαση στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ιδιαίτερα στη Επαγγελματική Εκπαίδευση που προσφέρουν τα ΕΠΑΛ ΔΩΡΕΑΝ!
    Αναγκάζετε τα άτομα αυτά να στραφούν προς τις ιδιωτικές σχολές αποδυναμόντας τιςνοικογένειές τους οικονομικά!!!
    Δεν το θεωρώ ως βήμα βελτίωσης και προόδου το αντίθετο μάλιστα είναι μέτρο ακραίο και ιδιαίτερα βλαπτικό!!!

  • 25 Απριλίου 2020, 16:27 | Μαριέττα Τζιβάνη

    Το σχέδιο νόμου της Υπουργού Παιδείας για την Επαγγελματική Εκπαίδευση
    Το Σχέδιο Νόμου της Υπουργού Παιδείας αφήνει τις βασικές μεταρρυθμίσεις για την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση σε επόμενο Νόμο που μπορεί να έλθει μέχρι το καλοκαίρι.
    Όμως σ’ αυτό το νομοσχέδιο που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση και οδηγείται άμεσα προς ψήφιση, εν μέσω πανδημίας, με το σχολείο σε απαγόρευση λειτουργίας και την κοινωνία κλεισμένη στα σπίτια της, βάζει τις βάσεις για την απαρχή της συρρίκνωσης και υποβάθμισης των ΕΠΑΛ.
    Συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο αναφέρεται στο Άρθρο 51:
    Ανώτατο ηλικιακό όριο εγγραφής μαθητών στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ.
    Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 4186/2013 (Α’ 193), προστίθεται εδάφιο
    ως εξής:
    «Μέγιστο όριο ηλικίας για την εγγραφή στα ημερήσια επαγγελματικά λύκεια είναι τα
    δεκαεπτά (17) έτη.»
    Στο ίδιο μήκος κύματος και το Άρθρο 52:
    Ρυθμίσεις για την εγγραφή ή μετεγγραφή μαθητών στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ.
    Η παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 4186/2013 (Α’ 193) αντικαθίσταται ως εξής:
    «2. Στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ. λειτουργούν οι Α’, Β’ και Γ’ τάξεις. Στην Α΄ τάξη εγγράφονται, χωρίς εξετάσεις, οι κάτοχοι απολυτηρίου γυμνασίου ή ισότιμου τίτλου έως δεκαεπτά (17) ετών. Στη Β’ τάξη εγγράφονται ή μετεγγράφονται αντιστοίχως οι προαγόμενοι από την Α’ τάξη του Γενικού ή του Επαγγελματικού Λυκείου καθώς και οι μαθητές της Β’ τάξης του Γενικού Λυκείου έως δεκαεπτά (17) ετών. Στη Γ΄ τάξη εγγράφονται οι προαγόμενοι από τη Β΄ τάξη του Ημερήσιου Επαγγελματικού Λυκείου. Οι προαγόμενοι από την Α΄ τάξη του Επαγγελματικού Λυκείου δικαιούνται να μετεγγραφούν στη Β’ τάξη του Γενικού Λυκείου.»
    Είναι γνωστό όμως ότι:
    1) Πολλοί μαθητές, κυρίως εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας των 17 ετών, που δουλεύουν σε βραδινές εργασίες (εστίαση, καφετέριες, ντελίβερυ κλπ.) βρίσκουν διέξοδο και φοιτούν στα ημερήσια πρωινά ΕΠΑΛ.
    2) Πολλές μαθήτριες είναι μητέρες και παρακολουθούν μαθήματα στο ημερήσιο ΕΠΑΛ την ώρα που τα παιδιά τους βρίσκονται επίσης σχολείο και λόγω των υποχρεώσεων τους δεν μπορούν να παρακολουθήσουν σε διαφορετική βάρδια μαθήματα.
    3) Οι ενήλικοι που ενδιαφέρονται να φοιτήσουν στα ΕΠΑΛ στη πλειοψηφία τους είναι ώριμοι και αποτελούν πρότυπα μαθητή για τους ανήλικους συμμαθητές τους. Είναι πιο συνειδητοποιημένοι για την επιλογή τους και έχουν σαφείς στόχους.
    4) Ορισμένοι μαθητές των ΕΠΑΛ τελειώνοντας μία ειδικότητα παρακολουθούν ξανά πρόγραμμα του ΕΠΑΛ για απόκτηση δεύτερης ειδικότητας ώστε να βγουν στην αγορά εργασίας με επιπρόσθετα επαγγελματικά προσόντα.
    5) Αρκετοί απόφοιτοι του Γενικού Λυκείου, που λόγω της κουλτούρας που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας, είχαν πιεστεί από τις οικογένειές τους και τον κοινωνικό τους περίγυρο να ακολουθήσουν το ΓΕΛ, επανέρχονται να παρακολουθήσουν τομέα και ειδικότητα του ΕΠΑΛ για να αποκτήσουν επαγγελματικό πτυχίο.
    6) Δεν είναι λίγοι οι απόφοιτοι του Γενικού Λυκείου (διαφόρων ηλικιών) οι οποίοι, για διάφορους λόγους (οικονομικούς, κοινωνικούς ή προσωπικούς), δεν κατάφεραν να εισαχθούν στην ανώτατη εκπαίδευση από τα ΓΕΛ και ξαναγράφονται στα ΕΠΑΛ (ως απόφοιτοι) με στόχο να αποκτήσουν ταυτόχρονα με το πτυχίο τους και πρόσβαση στις Πανελλήνιες Εξετάσεις των ΕΠΑΛ. Συνήθως παρουσιάζουν σημαντικές επιτυχίες στις Πανελλαδικές Εξετάσεις μέσω ΕΠΑΛ.
    7) Κάποιοι μαθητές των ΕΠΑΛ λόγω ανεπαρκούς φοίτησης στο γυμνάσιο, για διάφορους λόγους, φτάνουν στην Α’ Λυκείου του ΕΠΑΛ σε ηλικία μεγαλύτερη των 17 ετών.
    8) Αρκετοί μαθητές που βρίσκονται ήδη στην ενηλικίωση φοιτούν ήδη στην Α’ και Β΄ τάξη ημερήσιων ΕΠΑΛ.
    9) Υπάρχουν τέσσερα (4) ημερήσια ΕΠΑΛ στην Ελλάδα (Πειραιάς, Ελευσίνα, Αγρίνιο, Θεσσαλονίκη) που λειτουργούν σε απογευματινό ωράριο επί σειρά ετών για διάφορους λόγους και εξυπηρετούν μεγάλο ποσοστό ενήλικων μαθητών. Στο απογευματινό ΕΠΑΛ της Ελευσίνας για παράδειγμα το 70% των μαθητών είναι ενήλικες.
    10) Σε υποβαθμισμένες περιοχές με χαμηλό, μορφωτικό και κοινωνικό-οικονομικό υπόβαθρο, με μειονότητες και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού αρκετοί ενήλικοι αναζητούν διέξοδο μέσω των ημερήσιων ΕΠΑΛ (ειδικά όταν δεν λειτουργεί και άλλης βάρδιας στην περιοχή τους) για την ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και την αναζήτηση επαγγελματικών προσόντων.
    Με βάση τα παραπάνω αλλά και την αιτιολογική έκθεση για τα άρθρα 51 και 52 που αναφέρουν λόγους:
    α) Σχολικού εκφοβισμού και βίας και β) Μείωση του μαθητικού δυναμικού στα ημερήσια ΕΠΑΛ για βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
    Είναι προφανές ότι:
    1) Το Ημερήσιο (μόνο) Επαγγελματικό Λύκειο στοχοποιείται ως κέντρο ανομίας, σχολικού εκφοβισμού και βίας
    2) Καταργείται η ισότητα (δεν υπάρχει αντίστοιχος περιορισμός για τα ημερήσια ΓΕΛ) και καταστρατηγείται το δικαίωμα στην Επαγγελματική Εκπαίδευση για τους άνω των 17 ετών. Αφαιρείται η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής φοίτησης και δημιουργείται διάκριση σε βάρος των ημερήσιων ΕΠΑΛ και των ενηλίκων μαθητών που επιθυμούν να το επιλέξουν.
    3) Οι άνω των 17 ετών μαθητές που ενδιαφέρονται να φοιτήσουν στα ΕΠΑΛ, και αποτελούν κατά κανόνα πρότυπα μαθητή για τους ανήλικους συμμαθητές τους, στοχοποιούνται ως άτομα που επιδρούν αρνητικά στο κλίμα του σχολείου και συμβάλλουν στη δημιουργία ενός κλίματος βίας και εκφοβισμού.
    4) Μαθητές με ανεπαρκή φοίτηση εκδιώχνονται από τα ΕΠΑΛ και τιμωρούνται με αποκλεισμό.
    5) Μαθητές του ΕΠΑΛ που τελειώνουν την Α’ Λυκείου και είναι ήδη άνω των 17 δεν μπορούν πλέον να εγγραφούν στην Β’ ΕΠΑΛ και το μόνο που τους μένει είναι να μεταπηδήσουν στο Γενικό Λύκειο στο οποίο δεν υπάρχει ανάλογο όριο ηλικίας ή σε εσπερινό που όμως πιθανότατα δεν υπάρχει στην περιοχή τους ή δεν θα έχει απαραίτητα τον Τομέα που επιθυμούν.
    6) Το να πηγαίνουν οι ενήλικες μαθητές όλοι σε ΙΕΚ δεν αποτελεί απαραίτητα διέξοδο καθώς από εκεί δεν δίνεται πρόσβαση με πανελλήνιες εξετάσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και επιπρόσθετα οι άνω των 17 δεν έχουν απαραίτητα απολυτήριο λυκείου. Το ΕΠΑΛ προσφέρει εκπαίδευση και είναι λύκειο και το ΙΕΚ κατάρτιση.
    7) Σε πάρα πολλά ημερήσια πρωινά ΕΠΑΛ θα υπάρχει μείωση του μαθητικού δυναμικού λόγω της διάταξης αυτής.
    8) Οι εργαζόμενοι μαθητές που φοιτούν στα ημερήσια πρωινά ΕΠΑΛ δεν μπορούν να εγγραφούν σε εσπερινά αν δεν εγκαταλείψουν την βραδινή τους εργασία ή δεν βρουν φύλαξη για τα παιδιά τους με τις περισσότερες πιθανότητες να τους οδηγούν να εγκαταλείψουν το σχολείο.
    9) Οι εμπειροτεχνίτες (πχ κομμωτές, νοσηλευτές, ηλεκτρολόγοι, ηλεκτρονικοί, μηχανολόγοι κ.α.) που θέλουν να αναβαθμίσουν και να πιστοποιήσουν τις γνώσεις τους και τους τίτλους σπουδών τους που μπορεί να έχουν από άλλη βαθμίδα που δεν οδηγούσε σε απολυτήριο λυκείου (πχ ΕΠΑΣ) και σπούδαζαν ή επιθυμούν να σπουδάσουν στο ημερήσιο ΕΠΑΛ της περιοχής τους, είτε γιατί εργάζονται σε απογευματινή, νυχτερινή βάρδια είτε γιατί δεν υπάρχει εσπερινό ΕΠΑΛ στην περιοχή τους, πλέον χάνουν αυτό το δικαίωμα και αποκλείονται από την εκπαίδευση.
    10) Τα άρθρα 51 και 52 επί της ουσίας καταργούν αυτομάτως τα ημερήσια ΕΠΑΛ που λειτουργούν σε απογευματινό ωράριο αφού δεν προβλέπει έστω τον μετασχηματισμό τους σε εσπερινά ΕΠΑΛ. Φυσικά αν μετασχηματισθούν σε εσπερινά θα χάσουν αυτομάτως τους ανήλικους μαθητές. Αν συντρέχουν λόγοι για τον μετασχηματισμό απογευματινών ΕΠΑΛ σε εσπερινά θα πρέπει να προβλεφθεί από την ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, χωρίς να τα καταργεί με έμμεσο τρόπο.
    11) Για τη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, λόγω συνωστισμού, δεν διώχνονται οι μαθητές απ’ το δημόσιο δωρεάν σχολείο αλλά νομοθετείται η μείωση μαθητών ανά τμήμα (πχ μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τμήμα σε θεωρητικά μαθήματα σε 20 και σε εργαστηριακά μαθήματα σε 10). Επίσης έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων εφόσον αναγνωρίζεται από το υπουργείο με βάση το αιτιολογικό πως όσοι λιγότεροι μαθητές βρίσκονται σε ένα τμήμα τόσο καλύτερα αποτελέσματα εκπαίδευσης επιτυγχάνονται.
    Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να επιτραπεί η καταστρατήγηση της ελεύθερης πρόσβασης στα ημερήσια ΕΠΑΛ, η ανισότητα ανάμεσα στους δύο τύπους λυκείων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ), η συρρίκνωση της δωρεάν δημόσιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και εντέλει η κατάργηση σχολικών μονάδων. Είναι απαράδεκτη και αστήρικτη η στοχοποίηση των μαθητών άνω των 17 ετών, ως άτομα που επιδρούν αρνητικά στο κλίμα του σχολείου και συμβάλλουν στη δημιουργία ενός κλίματος βίας και εκφοβισμού, ενώ αν πάνε σε ημερήσια ΓΕΛ οι ίδιοι μαθητές δεν ισχύουν οι ίδιοι λόγοι. Η Δια βίου Μάθηση η οποία αποτελεί άξονα και προτεραιότητα τα τελευταία χρόνια για την Ελλάδα και την Ευρώπη γενικότερα με τα εν λόγω άρθρα υπονομεύεται και σταματά να έχει δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα.
    Για τους παραπάνω λόγους τα άρθρα 51 και 52 πρέπει να αποσυρθούν.

  • 25 Απριλίου 2020, 16:03 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΑΝΟΣ

    1. Περί αποσυμφορήσεως.
    Η πολιτεία ορθώς την τελευταία πενταετία έδωσε κίνητρα στον μαθητικό πληθυσμό να επιλέξει την επαγγελματική εκπαίδευση ως πρώτη επιλογή.
    Η αναλογία των ΕΠΑΛ ανά δήμο είναι 1 προς 4-5 περίπου. Για να πετύχουμε την σύγκλιση με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα (2 ΕΠΑΛ – 1 ΓΕΛ ) θα πρέπει να ανέβει η αναλογία κάτι που άρχισε να επιτυγχάνεται με την αύξηση των εγγραφών στα ΕΠΑΛ. Η δήθεν «αποσυμφόρηση» πρέπει να επιτευχθεί:
    a. με την κατασκευή καινούργιων ΕΠΑΛ και την επένδυση σε υποδομές τεχνικοεπαγγελματικής εκπαίδευσης μέσω των αντίστοιχων κονδυλίων για εργαστηριακό εξοπλισμό από τα πακέτα στήριξης
    b. Με την μείωση του μέγιστου αριθμού μαθητών ανά τάξη.

    και όχι με την μετακόμιση του συνωστισμού στα Εσπερινά ΕΠΑΛ που δεν αρκούν (ούτε αριθμητικά ανά νομό αλλά και ούτε καλύπτουν όλες τις ειδικότητες) για να εγγράψουν όλους τους 17+ σε όλες τις ειδικότητες.

    2. Περί απάλειψης της ενδοσχολικής βίας:
    Θα παρακαλούσαμε να παρουσιαστούν οι έρευνες που αποδεικνύουν τον παραπάνω ισχυρισμό, διαφορετικά θα θεωρηθεί στοιχείο εξαπάτησης ο ισχυρισμός αυτός. Η εμπειρία που καταγράφεται αποδεικνύει πως οι ενήλικες μαθητές αυξάνουν την συνοχή της τάξης και δρουν προληπτικά στην ανάπτυξη της ενδοσχολικής βίας. Μόνο ως πρόφαση μπορεί να χρησιμοποιηθεί το επιχείρημα της μείωσης της ενδοσχολικής βίας με την απομάκρυνση των 17+ από τα ημερήσια ΕΠΑΛ .
    Από νομική άποψη η ρύθμιση του άρθρου 51 συνολικά προσκρούει στο άρθρο 16 του συντάγματος το οποίο αναφέρει :
    Άρθρο 16
    «Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια»
    • Παρακαλώ να τεθεί στην νομική υπηρεσία της Βουλής , άλλως με εφαλτήριο το άρθρο 16 θα γίνουν και οι απαραίτητες νομικές ενέργειες για να καταργηθεί η διάταξη του άρθρου 51 αυτή ως αντισυνταγματική , αν ψηφιστεί.
    • Είναι εναντίον στην αρχή της ισότητας – ισότητα στην επιλογή της εκπαίδευσης- η οποία αποτελεί θεμελιώδη αρχή του δικαίου.
    • Αν ισχύσει για τα ΕΠΑΛ πρέπει να ισχύσει και για τα ΓΕΛ

    3. Το νόημα της αποσυμφόρησης και της απάλειψης της ενδοσχολικής βίας.
    Ο σκοπός του νομοσχεδίου είναι να οδηγηθούν οι άνω των 18 ετών μαθητές αποκλειστικά στην κατάρτιση. Καθώς αν εγγραφούν όλοι αυτοί σε εσπερινά ΕΠΑΛ η συμφόρηση θα είναι αναπόφευκτη στα Εσπερινά ΕΠΑΛ. Προφανώς δεν θα χωρέσουν όλοι, και όσοι δεν εγγραφούν στα ΕΠΑΛ , θα οδηγηθούν στα ΙΕΚ. Αυτός είναι ο στόχος του Υπουργείου τον οποίο δεν έχει το θάρρος να αποκαλύψει.

  • 25 Απριλίου 2020, 15:26 | ΣΤΑΥΡΟΣ

    Απαράδεκτο και αντισυνταγματικό. Δε δίνεται το δικαίωμα σε μαθητές που θέλουν από το Γενικό να αλλάξουν σε ΕΠΑΛ. Η εμμονή σας προκαλεί απορίες για τα συμφέροντα που θέλετε να ικανοποιήσετε και μάλλον των ιδιωτών σχολών.

  • 25 Απριλίου 2020, 15:24 | Ευμορφία Μπαλάφα

    Απαράδεκτο άρθρο, να αποσυρθεί άμεσα, όπως και το άρθρο 52.

    Ποια μελέτη τεκμηρίωσε για αύξηση της σχολικής βίας με την συνύπαρξη ενηλίκων με ανήλικους?
    Σε ποιο μέρος του πλανήτη σε οποιοδήποτε εκπαιδευτικό σύστημα υπάρχει τέτοιος διαχωρισμός στο ίδιο επίπεδο εκπαίδευσης?
    Ας βρουν κάποιον λόγο που να μπορεί να σταθεί και ας αφήσουν αυτές τις τραγελαφικές απόψεις που το μόνο που κάνουν είναι να τους εκθέτουν ανεπανόρθωτα.
    Εκτός και εάν είναι προπέτασμα καπνού για να οδηγήσουν μεγάλο αριθμό παιδιών προς τις σχολές του ΟΑΕΔ, τα ΙΕΚ δημόσια και ιδιωτικά ή, ακόμα χειρότερα,να αυξήσουν το μαθητικό δυναμικό των Γενικών Λυκείων.
    Ας βγουν να το πουν καθαρά. Θα ήταν πιο έντιμο.

  • 25 Απριλίου 2020, 15:18 | Νικολάου Δημήτρης

    Νομίζω ότι πρέπει να αποσυρθεί γιατί είναι αντίθετο στην «ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ».
    Πολλοί που δεν τα κατάφεραν με το γενικό Λύκειο δεν θα έχουν 2η ευκαιρία, για επαγγελματική εκπαίδευση και για να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δεδομένου ότι τα εσπερινά καθώς και τα Δημόσια ΙΕΚ είναι ελάχιστα στη χώρα μας.
    Δεν θα μπορούν οι ενήλικες να εκπαιδευτούν σε μια δεύτερη ή τρίτη ειδικότητα.
    Το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας δεν οφείλεται στην ενηλικίωση των ατόμων.
    Στις περισσότερες χώρες θέλουν να ενισχύσουν την επαγγελματική εκπαίδευση με όσο το δυνατό ευνοϊκότερες διατάξεις και όχι να την ισοπεδώσουν.

  • 25 Απριλίου 2020, 14:40 | Εμμανουέλα Μπεχλιβάνη

    Θεωρώ ότι γνωρίζετε ότι υπάρχουν πολλές περιοχές που δεν λειτουργούν εσπερινά ΕΠΑΛ. Ότι υπάρχουν παιδιά που απέτυχαν στο Γενικό Λύκειο και αναζητούν μια δεύτερη ευκαιρία. Πολλά παιδιά επίσης δεν αντέχουν οικονομικά να φοιτήσουν σ’ένα ιδιωτικό ΙΕΚ. Υπάρχουν παιδιά που θέλουν να εξελιχθούν επαγγελματικά κάνοντας μια δεύτερη ειδικότητα.
    Δεν μπορούμε να στερήσουμε από όλα αυτά τα παιδιά την πρόσβασή τους στα ΕΠΑΛ. Είναι παράλογο και καταστροφικό για την επαγγελματική εκπαίδευση.
    Αυτό το άρθρο πρέπει να αποσυρθεί. Θυμίζει παλιές εποχές.

  • 25 Απριλίου 2020, 14:32 | Κατερίνα Σαβουλίδη

    Δεν μπορώ να κατανοήσω την στόχευση του συγκεκριμένου άρθρου, δεδομένου ότι:
    1) Τα ΕΠΑΛ αποτελούν επιλογή πολλών παιδιών που είχαν επιλέξει,ίσως λαθεμένα αρχικά τα ΓΕΛ (είναι γνωστό ότι το ποσοστό μαθητών/τριων που επιλέγουν τη γενική εκπαίδευση στην Ελλάδα, είναι δυσανάλογα μεγάλο, συγκριτικά με τα δεδομένα στην Ε.Ε. και η αύξηση του μαθητικού δυναμικού της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης αποτελεί υποτίθεται υποχρέωση της χώρας, πάλι σύμφωνα με τις συμφωνίες/δεσμεύσεις που έχουμε συνυπογράψει με τους εταίρους μας).
    2) Το φαινόμενο του εκφοβισμού είναι πιο συνηθισμένο στις χαμηλότερες ηλικιακές ομάδες όπως καταδεικνύουν σχετικές έρευνες.
    3) Τα παιδιά άνω των 17 ετών είναι συνήθως πιο κατασταλαγμένα και συνειδητοποιημένα και συνήθως δρουν θετικά σε όλα τα επίπεδα σε μια τάξη.
    4) Για ποιο λόγο, αν θεωρείται απαραίτητο, δεν μπαίνει το ίδιο όριο και για τα ΓΕΛ;

  • 25 Απριλίου 2020, 14:11 | ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΛΙΟΣΗ

    Πολυ σωστό μέτρο μην κανετε πίσω.Η παρουσία ενηλίκων στα ΕΠΑΛ ειναι οντως πηγη εκφοβισμου και για τους ανηλικους μαθητες αλλα και για τους ιδιους τους καθηγητες που σε πολλες των πριπτωσεων απειλειται η σωματικη τους ακεραιότητα, αλλα και τα περιουσιακά τους στοιχεία πχ αυτοκινητο, μηχανακι, για λογους βαθμολογίας η για λογους παρατηρησης καθως οι ενηλικες φοιτουντες, ειναι απειθαρχοι, καθως το σχολικο περιβάλλον τους κάνει συμπεριφορικά ασύδοτους, απο την στιγμη που αισθανονται ισοτιμοι με τους καθηγητες. Η παραβατικοτητα των ενηλίκων συνηθως ηλικιας 18-35 ετών δυστυχως δεν εξαντλειται στο μπουλιγκ αλλα και σε άλλες δραστηριότητες συμπαρασυροντας στην παραβατικότητα και τους ανηλίκους. Συνομιλειστε με τους αστυνομικους τμηματων που εχουν στην επικρατεια τους ΕΠΑΛ.Ανατρεξτε σε αστυνομικα ρεπορταζ του προσφατου παρελθοντος σε ΕΠΑΛ του κέντρου των Αθηνω,ν οπου συμμοριες απο ομορα ΕΠΑΛ εκλειναν ραντεβου για μαχαιρωματα με σκοπο την λυση διαφορων και τον ελεγχο των περιοχων. Η μειοψηφια των φοιτούντων που πανε συνειδητα στα ΕΠΑΛ μετα τα ΓΕΛ, ειναι οχι η τεχνικη ειδικευση οπως ψευδώς διαδιδεται αφου λυση παρεχουν τα ΔΙΕΚ, οι σχολες του ΟΑΕΔ,και τα εσπερινα, αλλα η ακοπη προσβαση στα ΑΕΙ με υλη για παιδια του δημοτικού.Εξετάστε ενδελεχως το θεμα των ΕΠΑΛ και μην υποκυπτεται στον λαικισμο.Τέλος αν θελουμε ισοτιμα λυκεια καντε και την υλη ισοτιμη. Εξισώστε την υλη των πανελληνίων στα δυο λυκεια η μειωστε το ποσοστο εισαγωγης των αποφοιτων ΕΠΑΛ στα ΑΕΙ παλι στο 1% που ισχυε πρωτύτερα.Να ειστε καλα και μην κανετε πισω.

  • 25 Απριλίου 2020, 14:07 | Μιλτιάδης Θεολόγου

    1. Περί αποσυμφορήσεως.
    Η πολιτεία ορθώς την τελευταία πενταετία έδωσε κίνητρα στον μαθητικό πληθυσμό να επιλέξει την επαγγελματική εκπαίδευση ως πρώτη επιλογή.
    Η αναλογία των ΕΠΑΛ ανά δήμο είναι 1 προς 4-5 περίπου. Για να πετύχουμε την σύγκλιση με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα (2 ΕΠΑΛ – 1 ΓΕΛ ) θα πρέπει να ανέβει η αναλογία κάτι που άρχισε να επιτυγχάνεται με την αύξηση των εγγραφών στα ΕΠΑΛ. Η δήθεν «αποσυμφόρηση» πρέπει να επιτευχθεί:
    a. με την κατασκευή καινούργιων ΕΠΑΛ και την επένδυση σε υποδομές τεχνικοεπαγγελματικής εκπαίδευσης μέσω των αντίστοιχων κονδυλίων για εργαστηριακό εξοπλισμό από τα πακέτα στήριξης
    b. Με την μείωση του μέγιστου αριθμού μαθητών ανά τάξη.

    και όχι με την μετακόμιση του συνωστισμού στα Εσπερινά ΕΠΑΛ που δεν αρκούν (ούτε αριθμητικά ανά νομό αλλά και ούτε καλύπτουν όλες τις ειδικότητες) για να εγγράψουν όλους τους 17+ σε όλες τις ειδικότητες.

    2. Περί απάλειψης της ενδοσχολικής βίας:
    Θα παρακαλούσαμε να παρουσιαστούν οι έρευνες που αποδεικνύουν τον παραπάνω ισχυρισμό, διαφορετικά θα θεωρηθεί στοιχείο εξαπάτησης ο ισχυρισμός αυτός. Η εμπειρία που καταγράφεται αποδεικνύει πως οι ενήλικες μαθητές αυξάνουν την συνοχή της τάξης και δρουν προληπτικά στην ανάπτυξη της ενδοσχολικής βίας. Μόνο ως πρόφαση μπορεί να χρησιμοποιηθεί το επιχείρημα της μείωσης της ενδοσχολικής βίας με την απομάκρυνση των 17+ από τα ημερήσια ΕΠΑΛ .
    Από νομική άποψη η ρύθμιση του άρθρου 51 συνολικά προσκρούει στο άρθρο 16 του συντάγματος το οποίο αναφέρει :
    Άρθρο 16
    «Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια»
    • Παρακαλώ να τεθεί στην νομική υπηρεσία της Βουλής , άλλως με εφαλτήριο το άρθρο 16 θα γίνουν και οι απαραίτητες νομικές ενέργειες για να καταργηθεί η διάταξη του άρθρου 51 αυτή ως αντισυνταγματική , αν ψηφιστεί.
    • Είναι εναντίον στην αρχή της ισότητας – ισότητα στην επιλογή της εκπαίδευσης- η οποία αποτελεί θεμελιώδη αρχή του δικαίου.
    • Αν ισχύσει για τα ΕΠΑΛ πρέπει να ισχύσει και για τα ΓΕΛ

    3. Το νόημα της αποσυμφόρησης και της απάλειψης της ενδοσχολικής βίας.
    Ο σκοπός του νομοσχεδίου είναι να οδηγηθούν οι άνω των 18 ετών μαθητές αποκλειστικά στην κατάρτιση. Καθώς αν εγγραφούν όλοι αυτοί σε εσπερινά ΕΠΑΛ η συμφόρηση θα είναι αναπόφευκτη στα Εσπερινά ΕΠΑΛ. Προφανώς δεν θα χωρέσουν όλοι, και όσοι δεν εγγραφούν στα ΕΠΑΛ , θα οδηγηθούν στα ΙΕΚ. Αυτός είναι ο στόχος του Υπουργείου τον οποίο δεν έχει το θάρρος να αποκαλύψει.

  • 25 Απριλίου 2020, 13:40 | Μαρία

    Όσοι αντιδρούν σε αυτό το άρθρο προφανώς έχουν συμφέροντα δικά τους αλλιώς δεν εξηγείται γιατί να θέλουν να ανακατεύονται ανήλικα με μεσήλικες.

  • 25 Απριλίου 2020, 13:24 | Κωστας Λυρής

    Πολυ σωστό μέτρο κα Κεραμέως οι ενηλικες δεν έχουν ΚΑΜΟΙΑ θέση με τους ανηλικους μαθητές. Υπάρχουν τα εσπερινά και τα ΙΕΚ για αυτούς. Θα πρέπει όμως να μπούν τα πράγματα στην σωστή βάση τους στα ΕΠΑΛ οπου οι στρεβλώσεις είναι πολλές. Το επιπεδο μαθητων και ύλης,των γενικών μαθημάτων είναι εξαιρετικά χαμηλό και είναι άδικο να υπάρχει τόσο μεγάλο ποσοστό εισαγωγής στα ΑΕΙ απο τα ΕΠΑΛ.Η ύλη των ειδικών μαθημάτων στις πανελλήνιες, είναι εξαιρετικά υποτυπώδης και τα πτυχία τα οποία δίδονται σωρηδόν, επι της ουσίας δεν αντιστοιχόυν σε πραγματικο γνωστικό αντικείμενο. Αυτό μπορεί να μην έχει συνέπειες στο να μαθαίνει κάποιος κομμωτική ή μανικιούρ, έχει όμως όταν παίρνει πτυχίο κάποιος λειτουργικά αναλφάβητος στην μικροβιολογια, βρεφονηπιοκομία, νοσηλευτική ή στην φαρμακευτική και μάλιστα με τψηλούς βαθμούς. Θα εκπλαγείτε αν κάνετε εξετασεις γνωστικού αντικειμένου στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ αμέσως μετά την παραλαβή πτυχίου. Πρέπει το πτυχιο ειδικότητας, να εξεταζεται και να πιστοποιειται απο τον ΕΟΠΠΕΠ με γραπτες και εργαστηριακες εξετάσεις όπως γίνεται με τα ΙΕΚ.Τα εργαστηριακα μαθηματα ειναι πλασματικα και φυσικά δεν μπορουν να καταλαβουν την ουσια των ειδικο΄ττων καθώς στην πλειονότητα τους αυτοι οι μαθητές δεν ειναι ικανοί ούτε να συλλαβίσουν.Επιβάλλεται λοιπόν να ενσκύψεται πάνω στο πρόβλημα που ονομάζεται ΕΠΑΛ, δεν ειναι ισότιμα στην παροχή γνώσεων με τα ΓΕΛ και είναι άδικο να αντιμετωπίζονται ως τέτοια.Αποσυνδέστε τα απο την εισαγωγη στα ανώτερα ιδρύματα η να εξετάζονται στα ΙΔΙΑ μαθήματα και θέματα με τα παιδιά των ΓΕΛ..Βάλτε και στα ΕΠΑΛ τράπεζα θεμάτων,και
    ΜΗΝ ΑΣΚΕΊΤΑΙ ΛΑΙΚΙΣΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉ ΠΟΛΙΤΙΚΗ όπως οι προκάτοχοι σας, σε βάρος της μόρφωσης των παιδιών που τα κατήντησαν παρκιγκ ή πεδιο εύκολης εισαγωγης στα ΑΕΙ για τους λιγους που βλέπουν τον ανταγωνισμο απο τα ΓΕΛ μεγάλο. Ευχαριστώ.

  • 25 Απριλίου 2020, 13:16 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΣΕΣΜΕΤΖΗΣ

    Το συγκεκριμένο άρθρο είναι πρέπει να αποσυρθεί ως απαράδεκτο για πολλούς λόγους. Ενδεικτικά αναφέρω:
    1)Παραβιάζεται η αρχή της ισότιμης πρόσβασης στην εκπαίδευση, συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα.
    2)Γιατί μόνο στα ΕΠΑΛ το ηλικιακό όριο και όχι και στα Γενικά λύκεια και Γυμνάσια ακόμη.Εκεί δεν παρατηρούνται φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού;
    3)Οι μαθητές των ημερήσιων απογευματινών ΕΠΑΛ που συνήθως είναι εργαζόμενοι τι θα πρέπει να κάνουν;Να γραφτούν (επί πληρωμή φυσικά) σε ΙΕΚ;
    4)Μαθητές που είναι 17 και φοιτούν σε ΕΠΑΛ αλλά απορρίπτονται δεν θα έχουν δικαίωμα επαναφοίτησης;
    5)Το επιχείρημα του σχολικού εκφοβισμού από τα μεγαλύτερα στα μικρότερα παιδιά στα ΕΠΑΛ είναι τουλάχιστον έωλο για να μην το χαρακτηρίσω φαιδρό.Όσοι έχουμε κάνει σε ΕΠΑΛ ξέρουμε ότι οι μεγαλύτεροι είναι αυτοί που ηρεμούν καταστάσεις σε μία σχολική τάξη και κατ΄επέκταση στα σχολεία.
    6)Η φιλοσοφία των ΕΠΑΛ είναι να προσελκύσει μαθητές απ όλα τα κοινωνικά, μορφωτικά και ηλικιακά επίπεδα με στόχο την μόρφωση-εκπαίδευση των φοιτούντων σε κάποιο επάγγελμα που θα ήθελαν μελλοντικά να ακολουθήσουν.Το παιδί μέχρι τα 17 πολλές φορές δεν έχει κατασταλάξει στο τι θέλει να κάνει. Θα πρέπει να πληρώσει την λάθος επιλογή ειδικότητας για την υπόλοιπη ζωή του;
    Θα μπορούσα να συνεχίσω για πολύ ακόμα, απλά σταματάω εδώ με την επιθυμία-ευχή να αποσυρθεί το συγκεκριμένο άρθρο το συντομότερο.

  • 25 Απριλίου 2020, 13:11 | ΟΥΡΑΝΙΑ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΙΔΟΥ

    Τα φαινόμενα ενδοσχολικής βίας σπάνια προκαλούνται από ενήλικες μαθητές. Αντίθετα είναι πολύ συχνά μεταξύ μαθητών της ίδιας ηλικίας και κυρίως μαθητών Γυμνασίου και σπανιώτερα μαθητών Λυκείου.Πολλοί ενήλικες μαθητές γράφονται στα ημερήσια ΕΠΑΛ με σκοπό την απόκτηση ειδικότητας και αποτελούν υπόδειγμα μαθητών γιατί είναι πλήρως συνειδητοποιημένοι για τον λόγο για τον οποίο φοιτούν. Πολλοί από αυτούς είναι άνθρωποι με οικογένειες και υποχρεώσεις που δεν έχουν τη δυνατότητα να φοιτήσουν σε ένα νυχτερινό σχολείο, πόσο μάλλον ΕΠΑΛ στο οποίο δεν υπάρχει η ειδικότητα που επιθυμούν. Σε αυτούς τουλάχιστον τους μαθητές οι οποίοι είναι ήδη απόφοιτοι ΓΕΛ και επιθυμούν να πάρουν μια ειδικότητα για να βγουν στην αγορά εργασίας με περισσότερα εφόδια ΔΕΝ θα πρέπει να αφαιρεθεί αυτή η δυνατότητα.

  • 25 Απριλίου 2020, 12:44 | em

    Οι μαθητές πρέπει να προστατεύονται. Ανήλικα με με ενήλικες ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ να συνυπάρχουν σε δημόσιο σχολείο.

  • 25 Απριλίου 2020, 12:41 | Μυρτώ

    Κατεβατα των κατεβατων για συνεχίζουν ενήλικες να πηγαίνουν στην ίδια τάξη με ανήλικα. Μην κάνετε βήμα πίσω σε αυτό. Το απαιτεί η κοινωνία, το απαιτούν οι γονείς που εμπιστεύονται τα παιδιά τους στα ΕΠΑΛ.

  • 25 Απριλίου 2020, 12:29 | ΒΑΛΙΑ Χ.

    Το νομοσχέδιο αυτό που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση και οδηγείται άμεσα προς ψήφιση, εν μέσω πανδημίας, με το σχολείο σε απαγόρευση λειτουργίας και την κοινωνία κλεισμένη στα σπίτια της, βάζει τις βάσεις για την απαρχή της συρρίκνωσης και υποβάθμισης των ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ.
    Όλοι γνωρίζουμε πως:
    1) Πολλοί μαθητές, κυρίως εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας των 17 ετών, που δουλεύουν σε βραδινές εργασίες (εστίαση) βρίσκουν διέξοδο και φοιτούν στα ημερήσια πρωινά ΕΠΑΛ.
    2) Πολλές μαθήτριες είναι μητέρες και παρακολουθούν μαθήματα στο ημερήσιο ΕΠΑΛ την ώρα που τα παιδιά τους βρίσκονται επίσης σχολείο και λόγω των υποχρεώσεων τους δεν μπορούν να παρακολουθήσουν σε διαφορετική βάρδια μαθήματα.
    3) Οι ενήλικοι που ενδιαφέρονται να φοιτήσουν στα ΕΠΑΛ στη πλειοψηφία τους είναι ώριμοι και αποτελούν πρότυπα μαθητή για τους ανήλικους συμμαθητές τους.
    4) Ορισμένοι μαθητές των ΕΠΑΛ τελειώνοντας μία ειδικότητα παρακολουθούν ξανά πρόγραμμα του ΕΠΑΛ για απόκτηση δεύτερης ειδικότητας
    5) Αρκετοί απόφοιτοι του Γενικού Λυκείου, επανέρχονται να παρακολουθήσουν τομέα και ειδικότητα του ΕΠΑΛ για να αποκτήσουν επαγγελματικό πτυχίο.
    6) Δεν είναι λίγοι οι απόφοιτοι του Γενικού Λυκείου (διαφόρων ηλικιών) οι οποίοι, για διάφορους λόγους (οικονομικούς, κοινωνικούς ή προσωπικούς), δεν κατάφεραν να εισαχθούν στην ανώτατη εκπαίδευση από τα ΓΕΛ και ξαναγράφονται στα ΕΠΑΛ (ως απόφοιτοι) με στόχο να αποκτήσουν ταυτόχρονα με το πτυχίο τους και πρόσβαση στις Πανελλήνιες Εξετάσεις των ΕΠΑΛ.
    7) Κάποιοι μαθητές των ΕΠΑΛ λόγω ανεπαρκούς φοίτησης στο γυμνάσιο, για διάφορους λόγους, φτάνουν στην Α’ Λυκείου του ΕΠΑΛ σε ηλικία μεγαλύτερη των 17 ετών.
    8) Αρκετοί μαθητές που βρίσκονται ήδη στην ενηλικίωση φοιτούν ήδη στην Α’ και Β΄ τάξη ημερήσιων ΕΠΑΛ.

    9) Σε υποβαθμισμένες περιοχές με χαμηλό, μορφωτικό και κοινωνικό-οικονομικό υπόβαθρο, με μειονότητες και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού αρκετοί ενήλικοι αναζητούν διέξοδο μέσω των ημερήσιων ΕΠΑΛ (ειδικά όταν δεν λειτουργεί και άλλης βάρδιας στην περιοχή τους) για την ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και την αναζήτηση επαγγελματικών προσόντων.

    Με βάση τα παραπάνω, αλλά και την αιτιολογική έκθεση (α) Σχολικού εκφοβισμού και βίας και β) Μείωση του μαθητικού δυναμικού στα ημερήσια ΕΠΑΛ για βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης) είναι προφανές πως:

    1) Το Ημερήσιο (μόνο) Επαγγελματικό Λύκειο στοχοποιείται ως κέντρο ανομίας, σχολικού εκφοβισμού και βίας
    2) Καταργείται η ισότητα (δεν υπάρχει αντίστοιχος περιορισμός για τα ημερήσια ΓΕΛ) και καταστρατηγείται το δικαίωμα στην Επαγγελματική Εκπαίδευση για τους άνω των 17 ετών.
    3) Οι άνω των 17 ετών μαθητές που ενδιαφέρονται να φοιτήσουν στα ΕΠΑΛ στοχοποιούνται ως άτομα που επιδρούν αρνητικά στο κλίμα του σχολείου και συμβάλλουν στη δημιουργία ενός κλίματος βίας και εκφοβισμού.
    4) Μαθητές με ανεπαρκή φοίτηση εκδιώχνονται από τα ΕΠΑΛ και τιμωρούνται με αποκλεισμό.
    5) Μαθητές του ΕΠΑΛ που τελειώνουν την Α’ Λυκείου και είναι ήδη άνω των 17 δεν μπορούν πλέον να εγγραφούν στην Β’ ΕΠΑΛ και το μόνο που τους μένει είναι να μεταπηδήσουν στο Γενικό Λύκειο στο οποίο δεν υπάρχει ανάλογο όριο ηλικίας ή σε εσπερινό που όμως πιθανότατα δεν υπάρχει στην περιοχή τους ή δεν θα έχει απαραίτητα τον Τομέα που επιθυμούν.
    6) Το να πηγαίνουν οι ενήλικες μαθητές όλοι σε ΙΕΚ δεν αποτελεί απαραίτητα διέξοδο καθώς από εκεί δεν δίνεται πρόσβαση με πανελλήνιες εξετάσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και επιπρόσθετα οι άνω των 17 δεν έχουν απαραίτητα απολυτήριο λυκείου.
    7) Σε πάρα πολλά ημερήσια πρωινά ΕΠΑΛ θα υπάρχει μείωση του μαθητικού δυναμικού .
    8) Οι εργαζόμενοι μαθητές που φοιτούν στα ημερήσια πρωινά ΕΠΑΛ δεν μπορούν να εγγραφούν σε εσπερινά αν δεν εγκαταλείψουν την βραδινή τους εργασία

    Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να επιτραπεί η καταστρατήγηση της ελεύθερης πρόσβασης στα ημερήσια ΕΠΑΛ, η ανισότητα ανάμεσα στους δύο τύπους λυκείων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ), η συρρίκνωση της δωρεάν δημόσιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης .Είναι απαράδεκτη και αστήρικτη η στοχοποίηση των μαθητών άνω των 17 ετών, ως άτομα που επιδρούν αρνητικά στο κλίμα του σχολείου και συμβάλλουν στη δημιουργία ενός κλίματος βίας και εκφοβισμού, ενώ αν πάνε σε ημερήσια ΓΕΛ οι ίδιοι μαθητές δεν ισχύουν οι ίδιοι λόγοι.
    ΤΑ ΑΡΘΡΑ 51 και 52 ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ

  • 25 Απριλίου 2020, 11:58 | Αλεξάνδρα Π.

    Είναι ίσως το χειρότερο σημείο του νομοσχεδίου. Οι ενήλικες έρχονται στο ΕΠΑΛ γιατί πραγματικά θέλουν να πάρουν μια ειδίκευση που θα αξιοποιήσουν επαγγελματικά. Όλα αυτά τα άτομα θα προωθηθούν στην ιδιωτική εκπαίδευση με ένα τρόπο ή με έναν άλλο καθώς δεν υπάρχουν πάντα οι κλάδοι που επιλέξανε σε εσπερινό ΕΠΑΛ (και η μόνη εναλλακτική είναι να πάνε σε άλλη πόλη). Γιατί στοχεύει στα ΕΠΑΛ; Δεν υπάρχουν ενήλικες στα ΓΕΛ; Από την εμπειρία μου στα ΕΠΑΛ οι ενήλικες είναι εκείνοι που ως πιο ώριμοι, εξισορροπούν το κλίμα της τάξης . Είναι τουλάχιστον ρατσιστικό και η κοινή λογική δείχνει ότι στοχεύει στην συρρίκνωση των σχολείων αυτών και στην ανάπτυξη άλλων δομών, οι οποίες σήμερα δεν είναι πάντα και για όλους δωρεάν. Το σημείο αυτό πρέπει να αφαιρεθεί.

  • 25 Απριλίου 2020, 11:42 | ΘΕΟΦΑΝΙΑ ΦΩΤΙΑΔΟΥ

    Η επαγγελματική εκπαίδευση είναι μια διέξοδος για νέους που δεν κατάφεραν να συνεχίσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι μια συνειδητή επιλογή επαγγελματικής αποκατάστασης. Αποτέλεσμα αυτού είναι να προσφέρουν στην ομαλή διεξαγωγή του μαθήματος και όχι το αντίθετο.

  • 25 Απριλίου 2020, 11:40 | Ιωαννίδης Βασίλης

    Σωστότατο, διότι:
    – Ο 18χρονος ή 19χρονος στο ΕΠΑ.Λ. προκαλεί φαινόμενα ενδοσχολικής βίας.
    – Ο 18χρονος ή 19χρονος στο ΓΕ.Λ. δεν προκαλεί.
    – Ο συγχρωτισμός 18χρονων και 13χρονων στον ίδιο αύλειο χώρο δεν προκαλεί φαινόμενα ενδοσχολικής βίας.
    Α! το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;

  • 25 Απριλίου 2020, 11:36 | ΚΩΣΤΑΣ

    ΤΟ ΗΛΙΚΙΑΚΟ ΟΡΙΟ ΤΩΝ 17 ΕΤΩΝ ΑΦΑΙΡΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΓΕΛ ΝΑ ΕΓΓΡΑΦΟΥΝ ΣΤΑ ΕΠΑΛ ΓΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΠΤΥΧΙΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΤΩΝ ΕΠΑΛ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΠΤΥΧΙΟ ΑΛΛΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΜΝΑΕ ΣΤΑ ΕΠΑΛ (ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΛΠ)ΚΑΙ ΤΟ ΟΤΙ Ο ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕΤΑΞΥ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΠΡΟΣ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ Η ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΡΚΗΣ.
    ΕΤΣΙ ΠΟΛΛΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΣΤΕΡΟΥΝΤΑΙ ΜΙΑΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΔΙΕΞΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ