Άρθρο 51 Ανώτατο ηλικιακό όριο εγγραφής μαθητών στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ.

 

Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 4186/2013 (Α’ 193),  προστίθεται εδάφιο ως εξής:

«Μέγιστο όριο ηλικίας για την εγγραφή στα ημερήσια επαγγελματικά λύκεια είναι τα δεκαεπτά (17) έτη.»

  • 29 Απριλίου 2020, 09:52 | Θ.ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

    Με μεγάλη μου λύπη διαπιστώνω ότι το νομοσχέδιο «Αναβάθμιση του σχολείου και άλλες διατάξεις» έχει ως στόχο την μείωση των αριθμών των αναπληρωτών και επί ουδενί δεν δικαιολογεί τον τίτλο που φέρει. Οι μαθητές 17 ετών και άνω φοιτούν στο σχολείο συνειδητά καθώς επιθυμούν να πάρουν κάποια ειδικότητα που θα αποτελέσει εφόδιο για την μετέπειτα εργασιακή τους σταδιοδρομία. Η αποπομπή τους από τα σχολικά δρώμενα με την επαίσχυντη δικαιολογία ότι προκαλούν προβλήματα σχολικού εκφοβισμού είναι φαιδρή δικαιολογία για μείωση και μόνο των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα σχολεία. Η άρση της εν λόγου διάταξης είναι επιτακτική για το καλό των μαθητών αυτών.

  • 29 Απριλίου 2020, 09:49 | Μυρωνας

    Πάνε δηλαδή οι εποχές που γραφανε όλη τη γειτονιά σε μια ειδικότητα και στο τέλος έμενε ένας και κάνανε καταλθψη για να μην κλείσει το τμήμα?! Και έχουν και το θράσος και υπερασπίζονται εδώ μέσα να είναι ενήλικες με παιδιά ? Αλλά τα δικά τους δεν τα στέλνουν στα ΕΠΑΛ βέβαια.

  • 29 Απριλίου 2020, 09:47 | Μ

    Πολύ σωστά! Οι γονείς ΔΕΝ στέλνουν τα παιδιά τους στα ΕΠΑΛ γιατί φοβούνται. Γιατί να είναι το 15 με ένα 25χρονο ?! Ο 25χρονος να πάει να στα ΙΕΚ αν έχει απολυτήριο κ αν δεν έχει στο εσπερινό.

  • 29 Απριλίου 2020, 09:31 | Γονιός

    9 σελίδες σχόλια για ένα μέτρο που έπρεπε να είχε παρθεί χρόνια τώρα. Μην το πάρετε πίσω. Τα ανήλικα στα ΕΠΑΛ δεν είναι β κατηγορίας και πρέπει να προστατεύονται από τον κάθε τυχαρρπαστο που μπουκαρει μέσα σε μια τάξη με 16χρονα. 18+ στην εκπαίδευση ενηλίκων η οποία έχει ένα σωρό δομές.

  • 29 Απριλίου 2020, 09:19 | Ιωάννης Γαβριηλίδης

    Απαράδεκτη διάκριση μεταξύ των δύο τύπων ημερήσιων λυκείων. Μείωση των μαθητών των ημερήσιων ΕΠΑΛ χωρίς να έχει βάση η αιτιολογική περί bullying. Η τεχνική εκπαίδευση έχει και άλλο χώρο… Τα εσπερινά ΕΠΑΛ δεν επαρκούν για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες και σε πολλές περιοχές δεν υφίστανται.
    Αποτέλεσμα, εξώθηση των αποφοίτων μαθητών των λυκείων σε ιδιωτικές δομές, αφού τα ΔΙΕΚ δεν επαρκούν για να καλύψουν τις υφιστάμενες ανάγκες στις περισσότερες ειδικότητες.

  • 29 Απριλίου 2020, 08:47 | Στέλλα

    Κα Υπουργέ,

    Το άρθρο 52 αν δεν αποσυρθεί ή τροποποιηθεί θα οδηγήσει σε αναγκαστικό κλείσιμο το Ιδιωτικό ΕΠΑΛ ΖΗΤΑ που λειτουργεί στα Χανιά από το 1974 με την ειδικότητα Τεχνίτης Μηχανοσυνθέτης Αεροσκαφών, με μαθητές Αποφοίτους Λυκείου. Είναι η Μοναδική Αναγνωρισμένη Ιδιωτική Σχολή στην Ελλάδα που προσφέρει αυτή την Ειδικότητα (αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα σπουδών σε αυτό το επάγγελμα στα ΙΕΚ) και προσφέρει ένα λαμπρό Επαγγελματικό Μέλλον σε Απόφοιτους Λυκείου που επιθυμούν να ακολουθήσουν αυτό το επάγγελμα.

    ΣΥΝΕΠΩΣ η μόνη προτεινόμενη λύση είναι Ή να εγκριθεί από το νέο σχολικό έτος η λειτουργία της ειδικότητας Τεχνίτης Μηχανοσυνθέτης Αεροσκαφών στα Ι.Ε.Κ. ή να αυξηθεί το προτεινόμενο ηλικιακό όριο των 17 ετών στα 20 έτη.

  • 29 Απριλίου 2020, 07:35 | Φώτης Παπαδημητρίου

    Θεωρώ πως τα συγκεκριμένα άρθρα για το ηλικιακό όριο πρέπει να αποσυρθούν. Δεν δημιουργούν πρόβλημα οι ενήλικοι μαθητές στα ΕΠΑΛ. Αντίθετα, δρουν ως ζωντανά παραδείγματα και οι ανήλικοι μαθητές έχουν πολλά να πάρουν από τη συναναστροφή μαζί τους. Πέρα από τη συρρίκνωση που θα υποστούν τα ΕΠΑΛ θα απωλέσουν μια κατηγορία μαθητών για την οποία όλοι μας είμαστε υπερήφανοι. Πολλά από τα μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά, έχουν μεγαλώσει σε δύσκολα περιβάλλοντα και αποτελεί πραγματικό κατόρθωμα η δυνατότητα φοίτησης και απόκτησης ενός πτυχίου στο Επαγγελματικό Λύκειο. Αποτελεί δε για τους ίδιους τους μαθητές, μια επιβράβευση των προσπαθειών τους. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία πρόκειται για μαθητές που όχι μόνο δε δημιουργούν πρόβλημα αλλά πολλές φορές στέκονται αρωγοί στον διδάσκοντα μέσα και έξω από την αίθουσα.

  • 29 Απριλίου 2020, 02:31 | Νίκος Μουτής

    Σχετικά με το Αρθ.51, που προτείνεται «μέγιστο ηλικιακό όριο τα δεκαεπτά έτη, για την εγγραφή στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ., με σκοπό την αποτελεσματικότερη πρόληψη φαινόμενων ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού, τα οποία παρατηρούνται ιδίως μεταξύ ενηλίκων και ανηλίκων μαθητών.» Η αιτιολογία πιθανά αναφέρεται σε μεμονωμένα περιστατικά που μπορούν να συμβούν στις σχολικές μονάδες και όχι σε συστηματικά. Τούτα πιστεύω τα διαχειρίζεται η εκπαιδευτική κοινότητα, με την εμπειρία και τα εργαλεία που έχει. Ωστόσο, θα ήθελα να περιγράψω πώς οι μεγαλύτερης ηλικίας μαθητές των ημερήσιων ΕΠΑΛ, επιδρούν στην Πανεπιστημιακή κοινότητα.

    Είμαι Καθηγητής στην ΑΣΠΑΙΤΕ στην οποία υπηρετώ τα τελευταία δέκα έξι έτη. Η ΑΣΠΑΙΤΕ είναι η μοναδική Παιδαγωγική Σχολή την Ελλάδας που εκπαιδεύει τους μελλοντικούς εκπαιδευτικούς Μηχανικούς που πρόκειται να διδάξουν τεχνολογικά αντικείμενα στην Β’βάθμια Εκπαίδευσης, συγκεκριμένα στα ΕΠΑΛ.

    Όλα αυτά τα χρόνια, έχοντας εκπαιδεύσει χιλιάδες φοιτητές στο αντικείμενο της Φυσικής, διέκρινα πάντοτε ανάμεσα στους φοιτητές, σχεδόν κάθε χρονιά, ορισμένα πρόσωπα τα οποία με θάρρος και αισιοδοξία, έκαναν ένα καινούργιο ξεκίνημα στην ζωή τους. Μιλάω για ανθρώπους 30,40,50 ετών, που μετά από έναν μεγάλο κύκλο ζωής, ήθελε ο καθένας τους να ακολουθήσει ένα νέο ή παλιό όνειρο: να σπουδάσουν, εκκινώντας από τα ΕΠΑΛ, ημερήσια ή νυχτερινά. Τα προσωπα αυτά, αβίαστα αποτελούσαν υπόδειγμα στάσης για τους νεότερους συναδέλφους τους, τα παιδιά των 18 χρονών. Κάποιοι από αυτούς ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους, άριστοι, πρώτοι!

    Καθένας από αυτούς με την στάση του, την ωριμότητα του, την ευγένειά του, μπορούσε να συμπαρασύρει σε κανάλια υπευθυνότητας και ωρίμανσης τους συμφοιτητές τους μέσα από τις κοινές εργασίες, τον συστηματικό τρόπο μελέτης, την υπευθυνότητα τους στις προθεσμίες, στις εξέτασεις κτλ.

    Τέτοιους φοιτητές-φάρους θα ήθελα πάντοτε να βλέπω. Πιστεύω ότι ως δάσκαλοι της νέας γενιάς, τους χρειαζόμαστε, τροφοδοτούν με ενέργεια ολόκληρο τον μικρόκοσμο μιας Σχολής, καθώς είναι άνθρωποι που εφευρίσκουν τον χρόνο μέσα στην βεβαρυμένη καθημερινότητα τους για να ανταποκριθούν στις εκπαιδευτικές τους υποχρεώσεις, με σεβασμό απέναντι σε ΟΛΟΚΛΗΡΗ την εκπαιδευτική κοινότητα (φοιτητές – καθηγητές – διοικηση).

    Αν το εν λόγω άρθρο διατηρηθεί με την αιτιολογία που παρατίθεται, τέτοιους (λιγοστούς) ανθρώπους δεν θα ξαναέχουμε στο ακροατήριο, σβήνοντας το όνειρο μιας δεύτερης ευκαιρίας σε ανθρώπους που θα το έκαναν πράξη.

    Με εκτίμηση

    Νίκος Μουτής

  • 29 Απριλίου 2020, 00:55 | Μαρία Χ.

    Είμαι μόνιμη εκπαιδευτικός στην τεχνική εκπαίδευση εδω κ 17 χρόνια και ανήκω σε μια ειδικότητα που λειτουργεί μόνο σε πρωινό ΕΠΑΛ στην περιοχή μου. Και θα ήθελα να ρωτήσω: τι θα απογίνουν οι μαθητές της περιοχής μου, που θέλουν να σπουδάσουν αυτό το επάγγελμα, είναι όμως άνω των 17 ετών κ θέλετε να τους στερείσετε το δικαίωμα εγγραφής τους στα ΕΠΑΛ; Κι αν αναφερθώ στην αιτιολογία ότι αυτοί οι μαθητές ασκούν σχολικό εκφοβισμό, θα έλεγα πως μάλλον ακριβώς το αντίθετο γίνεται. Αυτοί οι μαθητές είναι που δρουν ως ειρηνοποιός δύναμη σε συμπλοκές και οποιασδήποτε μορφής ταραχές, κατευνάζοντας τα πνεύματα και δρώντας ενωτικά στη σχολική κοινότητα.

  • 29 Απριλίου 2020, 00:08 | Μυρτώ

    Σωστό το ηλιακό όριο. Κοινή λογική για την προστασία των ανηλίκων μαθητών και μαθητριών. Τα σεντόνια που διαβάζουμε εδώ απεικονίζουν το ζόρι μονίμων να μην ξεβολευτουν και αναπληρωτων να προσλαμβάνονται, κατανοητό, αλλά το κράτος πρέπει να προστατεύει τα ανήλικα. Οι ενήλικες μπορούν να πάνε σε ΙΕΚ κ εσπερινά.

  • 28 Απριλίου 2020, 23:52 | Χρύσα Γρηγοριάδου

    Ποια στατιστικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι η διαφορά ηλικίας των μαθητών ευθύνεται για φαινόμενα εκφοβισμού;

    Τι εναλλακτικές θα προσφέρει η ελληνική πολιτεία στους ενήλικες που επιθυμούν να βελτιώσουν τα επαγγελματικά τους προσόντα και δεν βρίσκουν ανάλογες ειδικότητες στα εσπερινά λύκεια;

  • 28 Απριλίου 2020, 23:42 | ΜΠΑΜΠΗΣ

    Δεν είναι σωστό και δημοκρατικό ενα παιδί 18χρονών να στερείται της δυνατότητας να εγγραφει σε ενα ημερήσιο ΕΠΑΛ. Εαν πχ για λόγους υγείας εχασε μια τάξη τα προηγούμενα χρόνια βάση ποιας λογικής και ηθικής στερείται αυτής της επιλογής? Το αρθρο 51 είναι απαράδεκτο και θεωρώ ότι πρέπει να αποσυρθεί.

  • 28 Απριλίου 2020, 23:16 | Ιωάννης

    ΑΠΟΛΥΤΩΣ εύστοχο και ορθό το σχόλιο της κυρίας Μαρίας Κυρατζή (28 Απριλίου 2020, 18:36). Αξίζει να το διαβάσετε προσεκτικά. Κάθε πολιτική ηγεσία διατείνεται ότι θα αναβαθμίσει την Επαγγελματική Εκπαίδευση, που αποτελεί πυλώνα προόδου της Χώρας, και στο τέλος πάντα στρέφει τα βέλη της προς αυτήν. Όχι άλλες αλλαγές επί αλλαγών, κενές περιεχομένου. Χρειάζονται στρατηγικές αλλαγές ουσίας, μελετημένες και προς όφελος της κοινωνίας και της Χώρας. Επιθυμούμε συμπαράσταση και να κάνουμε το έργο μας απρόσκοπτα.

  • 28 Απριλίου 2020, 20:50 | ΕΛΤΕΕ Γ΄Αθήνας

    Ζητάμε να αποσυρθεί η διάταξη για το ηλικιακό όριο των 17 χρόνων για εγγραφή μαθητών στα ΕΠΑΛ γιατί θεωρούμε ότι είναι:
    1.Αντισυνταγματική βάζοντας εμπόδια στη τεχνική εκπαίδευση των νέων και μάλιστα νέων από χαμηλά εισοδηματικά στρώματα της κοινωνίας μας.
    2.Είναι μεροληπτική και στρέφεται εναντίον των ΕΠΑΛ γιατί θα ισχύει μόνο για το συγκεκριμένο τύπο λυκείου.
    3.Καταδικάζει σε μαρασμό και τελικά σε κλείσιμο πολλών ΕΠΑΛ.
    4.Οι νέοι μας θα αναγκάζονται ή να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους (μιας και είτε δεν υπάρχουν κοντινά Εσπερινά ΕΠΑΛ με τον τομέα που επιθυμούν) ή να πληρώνουν υπέρογκα ποσά για να φοιτήσουν σε κάποιο ιδιωτικό ΙΕΚ σε πρωινό ωράριο.
    5.Αποκλείεται η δυνατότητα επιστροφής ή φοίτησης στο ΕΠΑΛ νέων που για οποιοδήποτε λόγο αναγκάστηκαν να διακόψουν ή και να χάσουν κάποιο χρονιά (λόγοι υγείας ή άλλοι) τις σπουδές τους.
    6.Αποκλείεται η δυνατότητα να σπουδάσουν το επάγγελμα που επιθυμούν σε νέους που αναγκάζονται να εργάζονται απόγευμα ή βράδυ.
    7.Θεωρούμε το λόγο πρόκλησης bullying νέων με μεγαλύτερη ηλικία και ΜΟΝΟ στα ΕΠΑΛ τουλάχιστον γελοίο που δεν επιδέχεται κριτικής. Όσοι υπηρετούμε χρόνια στην εκπαίδευση γνωρίζουμε ότι η ύπαρξη ενηλίκων στην τάξη την αναβαθμίζει και λειτουργεί εντελώς αντίθετα από αυτό που πιστεύουν οι συντάκτες της συγκεκριμένης διάταξης.
    Για τους παραπάνω λόγους θεωρούμε ότι το άρθρο αυτό είναι αντιεκπαιδευτικό και ζητάμε την ΑΜΕΣΗ απόσυρση του.

  • 28 Απριλίου 2020, 20:01 | Θρασύβουλος Καραϊσαρλής

    Τα άρθρα 51 και 52 πρέπει να αποσυρθούν, καθώς δημιουργούν πολύ περισσότερα προβλήματα από όσα διατείνονται οι συντάκτες του ότι επιλύνουν.
    Καταρχήν είναι αντισυνταγματικά, αυτό έχει ήδη εξηγηθεί από αρκετούς εκπαιδευτικούς και μαθητές σε προηγούμενα σχόλια.
    Οι ισχυρισμοί της αιτιολογικής έκθεσης είναι αναληθείς. Οι ενήλικοι μαθητές δεν αποτελούν αιτία εμφάνισης του σχολικού εκφοβισμού, αντίθετα σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούν ως τροχοπέδη στην εμφάνιση τέτοιων φαινομένων, αφού έχουν περισσότερη ωριμότητα και εμπειρία, ενώ οι περισσότεροι έρχονται συνειδητοποιημένοι με σκοπό την απόκτηση νέων γνώσεων, χρήσιμων για την επαγγελματική τους εξέλιξη και αποκατάσταση.
    Η μείωση του αριθμού των μαθητών δεν θα επιφέρει ποιοτική αύξηση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου, αυτό θα γίνει με ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης μέσω επιμορφώσεων, εκσυγχρονισμού της υλικοτεχνικής υποδομής, εκσυγχρονισμού της ύλης και ελευθερία στο πρόγραμμα και τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές δραστηριότητες για καινοτόμες δράσεις καθώς και σύνδεση με την αγορά και τις ανάγκες της, όπως συμβαίνει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
    Μαθητές δεν πρέπει να αποκλειστούν από την επαγγελματική εκπαίδευση λόγω ηλικίας. Είτε λόγω ειδικών συνθηκών, είτε λόγω κακής επιλογής κατά την αρχική τους φοίτηση, πολλοί είναι αυτοί που επιστρέφουν για να πάρουν ένα πτυχίο, είτε αρχικό είτε δεύτερο. Μην ξεχνάμε ότι ζητάμε από τους μαθητές, χωρίς τα εφόδια ενός αναλυτικού ΣΕΠ, να επιλέξουν την ειδικότητα τους στην ηλικία των 15, το δε τύπο Λυκείου ακόμα νωρίτερα. Η λύση του Εσπερινού δεν είναι πάντα εφικτή, είτε λόγω απογευματινής εργασίας είτε λόγω μη ύπαρξης της ειδικότητας που τους ενδιαφέρει. Ο αριθμός των Εσπερινών ΕΠΑΛ και ο αριθμός των ειδικοτήτων που καλύπτουν είναι περιορισμένοι, συνεπώς δεν μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση. Τα ΙΕΚ είναι κατάρτιση και όχι εκπαίδευση, συνεπώς δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις μαθησιακές και γνωστικές ανάγκες μιας ειδικότητας. Σε μια οικονομία που θα χρειαστεί μία ακόμα επανεκκίνηση, η ύπαρξη πολλών εκπαιδευμένων απόφοιτων είναι απαραίτητη και αυτό δεν γίνεται με συρρίκνωση του πληθυσμού των μαθητών της επαγγελματικής εκπαίδευσης.
    Μεμονομένες περιπτώσεις παραβατικών ή αδιάφορων ενηλίκων (ο αριθμός των οποίων δεν διαφέρει και πολύ από τον αριθμό των ανήλικων με την ίδια νοοτροπία), μπορούν να αντιμετωπιστούν, όπως και οι περιπτώσεις όσων εγκαταλείπουν μέσα στη χρονιά, με διαφορετικό τρόπο από τον αποκλεισμό όλων των υπόλοιπων.
    Ενισχύστε την επαγγελματική εκπαίδευση και μην τη συρρικνώνετε, αποσύρετε τα άστοχα αυτά άρθρα και αναμένουμε με ενδιαφέρον (ελπίζω όχι αγωνία) το επικείμενο σχετικό νομοσχέδιο.

  • 28 Απριλίου 2020, 19:34 | ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

    Έχοντας γνωρίσει τα ΤΕΛ τότε στην ηλικία των 16 όταν έφυγα από το Γενικό Λύκειο, πήγα να συνεχίσω το λύκειο εκεί. Έτσι μπόρεσα να περάσω στην ανώτερη εκπαίδευση και να σπουδάσω στο ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ.
    Το 2017 άνεργη αποφάσισα να ξαναγραφτώ σε ένα εσπερινό ΕΠΑΛ . Με έντονα οικονομικά προβλήματα, με ελεύθερο χρόνο, με κακή ψυχολογική κατάσταση αλλά η σκέψη της απόκτησης ενός ακόμα πτυχίου αλλά και η ένταξή μου σε μια ομάδα ήταν κάτι.
    Έτσι απλά ξεκίνησα και πραγματικά μου δόθηκε μια ακόμα ευκαιρία. Γνώρισα νέους ανθρώπους και εξαίρετους εκπαιδευτικούς που με τα λίγα μέσα που είχαν, προσπαθούσαν και το κατάφερναν να μας δώσουν γνώσεις, ιδέες και ό,τι προσφέρει το σχολείο.
    Οι περισσότεροι μαθητές άνεργοι χωρίς πολλά προσόντα που όμως, όλοι μέσα στο ΕΠΑΛ καταφέραμε να αναδείξουμε τις ικανότητες μας και τις δεξιότητές μας. Μα σίγουρα για όλους μας ήταν μια νέα ευκαιρία.
    Άλλοι:
    — Για να αποκτήσουν ένα πτυχίο ΔΕ μια ειδίκευση.
    — Για να μπουν στην ανώτερη εκπαίδευση.
    — Για πολλούς ήταν ο τρόπος επανένταξης.
    — Για την απόκτηση απολυτηρίου Λυκείου, αφού πολλοί είχαν δουλεία αλλά στην πορεία ήρθαν οι μετατάξεις οι διαθεσιμότητες αλλά και η νοσταλγία για αυτά που για διάφορους λόγους δεν είχαν ολοκληρώσει. Οπότε τους ήταν απαραίτητο να το αποκτήσουν και να αποδείξουν στον εαυτό τους και σε όλους ότι μπορούν . Στα 20, 30 , 50 και στα 60 χρόνια τους να τα καταφέρουν να ολοκληρώσουν το Λύκειο και να σπουδάσουν σε ΑΕΙ.
    Για όλους μας όμως ήταν μια διαφυγή για να ξαναδούμε τη ζωή από την αρχή ο κάθε ένας για τους δικούς του λόγους.
    Πραγματικά δεν ξέρω αν έχει αντιληφθεί το Υπουργείο παιδείας και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς τι ακριβώς γίνεται σε ένα ΕΠΑΛ όταν εγγράφεται ένας ΕΝΗΛΙΚΑΣ
    Τώρα όλοι αυτοί οι άνθρωποι αφού δεν υπάρχουν παρόμοιες δομές με την ποιότητα, την ασφάλεια και τον χαρακτήρα των ΕΠΑΛ , δεν θα μπορούν να έχουν αυτή τη δυνατότητα.
    Τα νυχτερινά ΕΠΑΛ είναι λίγα και έχουν ορισμένες ειδικότητες και φυσικά τελειώνουν πολύ αργά οπότε είναι δύσκολη η επιστροφή στο σπίτι με ΜΜΜ.
    Ο συνδυασμός όλων αυτών μαζί με την τράπεζα θεμάτων που επανέρχεται σε αυτό το νομοσχέδιο , πραγματικά θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την δυνατότητα ολοκλήρωσης του σχολείου σε πολλούς νέους.
    Το αποτέλεσμα θα είναι οι νέοι μαθητές που δεν θα ολοκληρώνουν το σχολείο να προωθηθούν στην καλύτερη περίπτωση ως ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό χωρίς προσδοκίες . Αφού το κράτος τους στερεί τα όνειρα και τώρα τη δυνατότητα για δεύτερη ευκαιρία.
    Ας αποφασίσουν οι κυβερνώντες και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς τι κοινωνία θέλουν να φτιάξουν.
    Ολοκληρώνω την παρέμβασή μου με ένα σύνθημα που είχα διαβάσει στον τοίχο αρκετά χρόνια πριν του Βίκτορος Ουγκώ αντεστραμμένο.
    «ΟΤΑΝ ΚΛΕΙΝΕΙ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΝΟΙΓΕΙ ΜΙΑ ΦΥΛΑΚΗ»

  • 28 Απριλίου 2020, 19:14 | Ειρηνη Σιδεριδου

    Σχετικα με το ηλικιακό όριο των 17 στα ημερήσια ΕΠΑΛ ως εκπαιδευτικος από προσωπική εμπειρία αλλά και μετά από συζητήσεις με συναδέλφους και ψυχολόγους των ΕΠΑΛ, έχω την αντίθετη άποψη: ο εκφοβισμός, όπου υφίσταται, αφορά κυρίως συνομήλικους μαθητές. Θα είχε πραγματικό παιδαγωγικό ενδιαφέρον η τεκμηρίωση της άποψης του Υπουργείου.
    Τα παιδιά άνω των 17 ετών που δεν έχουν καταφέρει να πάρουν απολυτήριο Λυκείου αλλά το επιθυμούν,σύμφωνα με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, έχουν 2 επιλογές: Τα ΓΕΛ, όπου επίσης θα συνυπάρχουν με ανήλικους μαθητές (και εκεί άραγε δεν θα ασκήσουν εκφοβισμό;)και τα εσπερινά ΕΠΑΛ. Μαθητές που δεν κατάφεραν να αποφοιτήσουν από τα ΓΕΛ σπανίως επιστρέφουν σε αυτά (διαθέσιμα τα στατιστικά του Υπουργείου) ενώ για μαθητές που ξεκίνησαν στα ΕΠΑΛ αλλά δεν αποφοίτησαν η συνέχιση των σπουδών τους στα ΓΕΛ δεν αποτελεί επιλογή, πάλι σύμφωνα με τους αριθμούς που έχει στη διάθεσή τυο το Υπουργείο.
    Τα εσπερινά για κάποιους είναι λυση, αλλά σίγουρα όχι για όλους, επειδή:
    1. Δεν υπάρχουν παντου
    2. Δεν έχουν όλες τις ειδικότητες
    3. Υπάρχουν πολλοί μαθητές που εργάζονται τα βράδια (επισιτισμός, ντελίβερυ).
    4. Κάποιοι από τους μαθητές έχουν μικρά παιδιά και μπορούν να φοιτήσουν μόνο την ώρα που τα παιδιά τους είναι στο σχολείο ή τον παιδικό σταθμό.
    Παράλληλα, για τους ίδιους λόγους, αφαιρείτε την δυνατότητα σε αποφοιτους ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ που θέλουν να πάρουν μια ειδικότητα οι πρώτοι ή μια διαφορετική οι δεύτεροι να το πράξουν. Τα Δημόσια ΙΕΚ, όπου επίσης θα μπορούσαν να κατευθυνθούν δεν επαρκούν, καθώς δεν προσφέρουν όλες τις ειδικότητες κι έχουν ένα ωράριο που δεν εξυπηρετεί όλους.
    Τέλος, η μείωση του μαθητικού δυναμικού θα οδηγήσει σε κλείσιμο ειδικοτήτων και σχολείων, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί και η φοίτηση των ανηλίκων μαθητών.Ο ισχυρισμός της αποσυμφόρησης των ήδη κορεσμένων ημερήσιων ΕΠΑΛ δεν τεκμηριώνεται.
    Επειδή με τα άρθρα 51 και 52 στερείτε τη δυνατότητα πολλών μαθητών να συνεχίσουν την δωρεάν εκπαίδευσή τους, προτείνω την απόσυρση του ορίου ηλικίας των 17 ετών.

  • 28 Απριλίου 2020, 19:07 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

    Με βάση την πεντάχρονη εμπειρία μου στην εκπαίδευση και ειδικά στην επαγγελματική εκπαίδευση,ως εκπαιδευτικός ΠΕ82, εχω να διαπιστώσω ότι η υπάρξη μίγματος ενηλίκων και ανηλίκων σε μία αίθουσα ΕΠΑΛ, δρα θετικά στο σύνολο των μαθητών αλλά και στη δυνατότητα που έχει ο εκπαιδευτικός να κάνει πιο ποιοτικό μάθημα, αφού οι ενήλικες που μαθητεύουν, διαθέτουν ωριμότητα , παρακολουθούν πολύ προσεκτικά το μάθημα και σε καμιά περίπτωση δεν έχω προσέξει ότι αποτελούν πρόβλημα για τους ανήλικους μαθητές. Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΡΩΙΝΟΥ Η ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΕΝΗΛΙΚΑ ΜΑΘΗΤΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΥ ΑΣΚΕΙ ΗΔΗ , και σε καμία περίπτωση δεν είναι σωστό να θέσει το κράτος δίλημα, στο να διαλέξει δουλεία ή σχολείο.

    Σας ευχαριστώ πολυ

  • 28 Απριλίου 2020, 18:58 | ΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ

    Καιρός ήταν, δεν νομίζετε για την επιστροφή τής διαγωγής στα σχολεία; Από τότε που καταργήθηκε, έχουν ξεσαλώσει τα παλιόπαιδα και δεν σέβονται κανέναν. Για να δούμε τι θα κάνουν τώρα, άμα πάρουν «κοσμία» ή «κακή» στο ενδεικτικό. Θα τους μαυρίσει ο πατέρας τους τον πισινό για τα καλά.
    Ελπίζω το επόμενο μέτρο να είναι το κούρεμα με την ψιλή για τα αγόρια και η άσπρη κορδέλα στα μαλλιά για τα κορίτσια. Και σύντομα το πηλήκιο με την κουκουβάγια στα αρσενικά κι η μπλε ποδιά στα θηλυκά. Δεν κατάλαβα, άσχημες ήταν οι γιαγιάδες μας με τις ποδίτσες τους; Ποια γράμματα, καλέ; Ας βγάλουμε καλά και σεβαστικά παιδιά κι ας μη μάθουν γράμματα. Πρώτα το ήθος και μετά η μόρφωση. Αυτή την βολεύουμε και μ’ ένα τάμπλετ, που λέει ο λόγος.

  • 28 Απριλίου 2020, 18:42 | Μαρία Κυρατζή Εκπαιδευτικος

    Να αποσυρθούν άμεσα τα άρθρα 51 και 52!
    Μέσο του νομοσχεδίου αυτού ξυπνούν μνήμες και εφιάλτες του 2013 για όσους βιώσαμε την διαθεσιμότητα στις 52 καταργημένες ειδικότητες των ΕΠΑΛ. Ξαφνικά εν έτη 2020 ξαναβιώνουμε τη στοχοποίηση των ΕΠΑΛ ως σχολεία ανομίας και εκφοβισμού , που ουδέ μια σχέση έχουν αυτές οι ψευδείς και παραπλανητικές διαδόσεις με την πραγματικότητά. Όσοι έχουν εργασθεί στα ΕΠΑΛ γνωρίζουν καλά τις άριστες ισορροπίες που διατηρούν οι ενήλικοι μαθητές προς την ομαλή λειτουργία της σχολικής κοινότητας. Απαγορεύοντας τις εγγραφές μαθητών άνω των 17 ετών γίνεται σκόπιμη προσπάθεια συρρίκνωσης των (ημερήσιων)ΕΠΑΛ. Σε δεύτερο χρόνο με λιγότερους μαθητές ανά σχολική μονάδα θα κάνετε συγχωνεύσεις σχολείων και περιορισμό σε θέσεις εργασίας των αναπληρωτών και των μονίμων εκπαιδευτικών . Προς τι όλη αυτή μεγάλη αλλαγή και πάλι στην τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση; Σε ποιους χαλάει τα σχέδια και ποια συμφέροντα διακυβέβονται πίσω απο κάθε μεγάλη αλλαγή στα σχολεία μας; Κάθε αλλαγή πολιτικής ηγεσίας έχει στόχο αλλαγές στα ΕΠΑΛ. Αφήστε μας επιτέλους να λειτουργήσουμε ομαλά τα σχολεία μας που τόσο αγαπάμε. Καταργήστε τα άρθρα αυτά και δώστε στους μαθητές μας ανήλικους και ενήλικες μαζί τη δυνατότητα της δωρεάν δημόσιας μόρφωσης όπως αξίζει στον κάθε ένα πολίτη αυτής της χώρας.

  • 28 Απριλίου 2020, 18:36 | Μαρία Κυρατζή Εκπαιδευτικος

    Να αποσυρθούν άμεσα τα άρθρα 51 και 52!
    Μέσο του νομοσχεδίου αυτού ξυπνούν μνήμες και εφιάλτες του 2013 για όσους βιώσαμε την διαθεσιμότητα στις 52 καταργούμενες ειδικότητες των ΕΠΑΛ. Ξαφνικά εν έτη 2020 ξαναβιώνουμε τη στοχοποίηση των ΕΠΑΛ ως σχολεία ανομίας και εκφοβισμού , που ουδέ μια σχέση έχουν αυτές οι ψευδείς και παραπλανητικές διαδόσεις με την πραγματικότητά. Όσοι έχουν εργασθεί στα ΕΠΑΛ γνωρίζουν καλά τις άριστες ισορροπίες που διατηρούν οι ενήλικοι μαθητές προς την ομαλή λειτουργία της σχολικής κοινότητας. Απαγορεύοντας τις εγγραφές μαθητών άνω των 17 ετών γίνεται σκόπιμη προσπάθεια συρρίκνωσης των (ημερήσιων)ΕΠΑΛ. Σε δεύτερο χρόνο με λιγότερους μαθητές ανά σχολική μονάδα θα κάνετε συγχωνεύσεις σχολείων και περιορισμό σε θέσεις εργασίας των αναπληρωτών και των μονίμων εκπαιδευτικών . Προς τι όλη αυτή μεγάλη αλλαγή και πάλι στην τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση; Σε ποιους χαλάει τα σχέδια και ποια συμφέροντα διακυβέβονται πίσω απο κάθε μεγάλη αλλαγή στα σχολεία μας; Κάθε αλλαγή πολιτικής ηγεσίας έχει στόχο αλλαγές στα ΕΠΑΛ. Αφήστε μας επιτέλους να λειτουργήσουμε ομαλά τα σχολεία μας που τόσο αγαπάμε. Καταργήστε τα άρθρα αυτά και δώστε στους μαθητές μας ανήλικους και ενήλικες μαζί τη δυνατότητα της δωρεάν δημόσιας μόρφωσης όπως αξίζει στον κάθε ένα πολίτη αυτής της χώρας.

  • 28 Απριλίου 2020, 18:31 | Αγγελική Φ.

    Το όριο των 17 ετών για εγγραφή στα ΕΠΑΛ περιορίζει την πρόσβαση στην τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση για τους Αποφοίτους ΓΕΛ, για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ που χρειάζονται ένα δεύτερο πτυχίο ,για τους μαθητές που για κάποιο λόγο έχασαν μια δυο χρονιές απο την κανονική φοίτηση. Ειναι άδικο να αποκλείουμε απο τη γνώση όσους το έχουν ανάγκη
    Τα άρθρα 51 και 52 πρέπει να αποσυρθούν

  • 28 Απριλίου 2020, 18:08 | ΓΙΩΤΑ

    ΔΥΟ ΑΡΘΡΑ 51 & 52 : 2 σειρές το ένα και 5,5 σειρές το άλλο, 32 λέξεις το μεν και 107 το δε .
    Πόσες καταστροφικές αλλαγές στη ζωή και στις προσδοκίες ανθρώπων της μέσης και χαμηλότερης κοινωνικής τάξης μπορεί να επιφέρουν. Πόσα όνειρα μπορούν να χαθούν. Είναι η τιμωρία που εφαρμόζεται σε κάποιον που πιο μικρός δεν διάβαζε. Τα λάθη εδώ δεν συγχωρούνται. Ποιος ξέρει μπορεί το όριο να μετακυλήσει και χαμηλότερα, ενδοσχολική βία υπάρχει και πιο κάτω.
    Ευχαριστούμε που μας ξυπνάτε και μας επαναφέρετε στην ωμή πραγματικότητα, που μας δείχνετε ότι δεν αρκεί κάποιος να αγωνίζεται και να διεκδικεί δίκαια και τίμια κάτι στη ζωή του, υπάρχουν τείχη ανυπέρβλητα. Αυτά τα πράγματα σε γεμίζουν απογοήτευση, απελπισία και απαισιοδοξία, είτε είσαι εκπαιδευτικός σε ΕΠΑΛ, είτε είσαι μαθητής και ειδικά ενήλικας (18!!!!), είτε είσαι γονιός που σκέφτεσαι να πας ή να στέλνεις το παιδί σου σε ΕΠΑΛ. Ισονομία, ισοπολιτεία και το αίσθημα δικαίου των πολιτών εδώ δεν υπάρχει.

  • 28 Απριλίου 2020, 18:02 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

    Επιτυγχάνουν ταχύτατη μείωση των αναγκών για εκπαιδευτικούς και ταυτόχρονα εφαλτήριο για μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην εκπαίδευση αφού πολλοί τομείς των ΕΠΑΛ θα κλείσουν. Τα περί μπούλινγκ μεταξύ ενηλίκων-ανηλίκων δεν υφίστανται. Ίσα ίσα που ένας ενήλικος μαθητής λειτουργεί ως πυροσβεστήρας αλλα και παράδειγμα στην τάξη.

  • 28 Απριλίου 2020, 17:46 | Κατερινα

    Το δικαίωμα στη εκπαίδευση είναι κατοχυρωμένο,χωρίς ηλικιακούς περιορισμούς.Τα ΕΠΑΛ είναι σχολεία που προσφέρουν ευκαιρίες και σε μαθητές μεγαλύτερης ηλικίας να αποκτήσουν επαγγελματικά εφόδια μέσω των πτυχίων που αποκτούν.Από που εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι μεγαλύτεροι μαθητές ασκούν βία στους μικρότερους;Οι μεγαλύτεροι μαθητές πηγαίνουν για να εκπληρώσουν συγκεκριμένους σκοπούς,βοηθώντας τους εκπαιδευτικούς στο έργο τους.Δεν μπορούν όλοι να αποκτούν εκπαίδευση πληρώνοντας ιδιωτικά ΙΕΚ.Ειδικά όσοι ζουν στην επαρχία πως θα μπορέσουν να εκπληρώσουν την επιθυμία τους για την απόκτηση μιας ειδικότητας;. Στις αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης η τεχνική εκπαίδευση αποτελεί τον πυλώνα τους,μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει το αντίθετο και επιδιώκεται η συρρίκνωσή της.Να αποσυρθούν τα άρθρα 51κ52.

  • 28 Απριλίου 2020, 17:16 | Δημήτρης Κ

    Απαράδεκτο και ενάντια σε κάθε έννοια κοινωνικής δικαιοσύνης ο αποκλεισμός των ενηλίκων ανεξάρτητου ηλικίας και περίπτωσης απο το θεμελιώδες δικαίωμα στη Εκπαίδευση. Είμαι από επαρχία και θέλω να παρακολουθήσω μαθήματα σε πρωινό ΕΠΑΛ λόγω ωραρίου εργασίας. Εσπερινό στην περιοχη δεν υπάρχει που να υπάρχει η ειδικότητα, οπότε Θα αναγκαστώ να αφήσω ή την δουλειά μου ή την οικογένεια μου για να σπουδάσω; Κρίμα που σας πιστέψαμε και σας ψηφίσαμε Κα Κεραμέως. Θα μας ξαναζητήσετε στήριξη σύντομα, οπότε θα πάρετε αυτό που σας αξίζει…

  • 28 Απριλίου 2020, 16:55 | Georgios

    Απαράδεκτο, χωρίς καμιά λογική!
    Θέλετε να ξανά κανετε πάσα τους μαθητές στα ιδιωτικά; Τους κλείνετε τις πόρτες στην εκπαιδευση;
    Και όλα αυτά που λέμε περί δια βίου μάθηση και οτι το δικαίωμα στην παιδεία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο;
    Αυτό είναι που λέγατε οτι στηρίζετε την τεχνική εκπαιδευση; Ροκανίζοντας την;!
    Τι θα κάνουν παιδιά τα οποία αναγκάστηκαν να παρατήσουν το σχολείο για οικονομικούς λόγους;
    Άμεση απόσυρση τώρα!

  • 28 Απριλίου 2020, 16:49 | Νίκη Πατρικάκη

    Διαβάζοντας το περιεχόμενο των άρθρων 51 και 52 που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, γεννιούνται στο μυαλό μου τα εξής ερωτήματα:Ένας νέος άνθρωπος, άνω των 17 ετών, γιατί να στερείται το δικαίωμά του να βρει διέξοδο ακολουθώντας μία ειδικότητα σ΄ ένα ΕΠΑΛ, η οποία θα τον βοηθήσει να βγει στην αγορά εργασίας με εντιμότητα και αξιοπρέπεια; Ένας νέος άνθρωπος, άνω των 17 ετών, γιατί αυθαίρετα θεωρείται ότι είναι «ταραξίας» και είναι αυτός που θα προκαλέσει φαινόμενα ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού; Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα νομίζω ότι είναι απολύτως αυτονόητες και απερίφραστες.
    Μία ακόμα σημαντική διάσταση αυτού του θέματος είναι ότι τα συγκεκριμένα άρθρα θα οδηγήσουν στη συρρίκνωση και σταδιακά στην εξαφάνιση των ΕΠΑΛ, καθώς δεν θα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν διάφορα τμήματα ειδικοτήτων λόγω του μειωμένου αριθμού μαθητών. Μία τέτοια περίπτωση αποτελεί το ΕΠΑΛ ΖΗΤΑ στα Χανιά, το οποίο απειλείται με κλείσιμο , ύστερα από 46 συνεχόμενα έτη λειτουργίας. Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη του αυτά τα γεγονότα και να ακούσει τις φωνές όλων των πολιτών με δημοκρατική συνείδηση για άμεση απόσυρση των άρθρων 51 και 52. Η ελληνική εκπαίδευση έχει ανάγκη από μία ποιοτική αναβάθμιση.

  • 28 Απριλίου 2020, 16:12 | Βασιλική

    Το ηλικιακό όριο που προτείνεται είναι απαράδεκτο και η επιχειρηματολογία άστοχη. Με την εμπειρία των 20 ετών που έχω στην Επαγγελματική Εκπαίδευση μπορώ να πω ότι το επιχείρημα του εκφοβισμού δεν υφίσταται. Τουναντίον, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία μαθητές δρουν ενωτικά στην ομάδα και ως παράδειγμα στους νέους σε ηλικία μαθητές.
    Είναι απαράδεκτο να κλείνεται ο δρόμος της μάθησης σε αποφοίτους ΓΕΛ που επιθυμούν να αποκτήσουν Πτυχίο ειδικότητας ή και ΕΠΑΛ που επιθυμούν τη συνέχιση των σπουδών για απόκτηση δεύτερου Πτυχίου. ΔΕΝ υπάρχουν παντού ΟΥΤΕ Εσπερινά ΕΠΑΛ ΟΥΤΕ ΙΕΚ (δημόσια ή ιδιωτικά). ΔΕΝ έχουν όλες οι οικογένειες την οικονομική δυνατότητα να υποστηρίξουν τις σπουδές των παιδιών τους σε άλλες πόλεις. Τα ημερήσια ΕΠΑΛ αποτελούν μία προσιτή και αξιολογότατη λύση για όλους όσους επιθυμούν να αποκτήσουν Πτυχίο Ειδικότητας, είτε αμέσως μετά την αποφοίτησή τους από το Λύκειο είτε πολύ αργότερα.
    Συνεπώς, το άρθρο που θέτει ηλικιακό όριο θα πρέπει να καταργηθεί και άρθρο 52 να τροποποιηθεί με την απάλειψη του τιθέμενου ορίου.

  • 28 Απριλίου 2020, 16:11 | Παυλάκος Μαυροειδής

    Να καταργηθεί η διάταξη…

    εκτός των άλλων κανείς δεν σκέφτεται για άλλη μία φορά τους μαθητές των ειδικών σχολείων, των οποίων η φοίτηση στην υποχρεωτική εκπαίδευση κρατά περισσότερα χρόνια ή λόγω των δυσκολιών που έχουν ή λόγω των νόμων που υπάρχουν (4 υποχρεωτικά χρόνια γυμνάσιο στα ΕΝΕΕΓΥΛ, …)…

    οι μαθητές αποκλείονται από τα ημερήσια ΕΠΑΛ, δεν υπάρχει ισότιμη μεταχείριση

    ελπίζω ότι η συγκεκριμένη διάταξη δεν έχει εφαρμογή σε αντίστοιχες δομές της ειδικής αγωγής… αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα τον αποκλεισμό μεγάλου αριθμού μαθητών από την φοίτησή τους…

  • 28 Απριλίου 2020, 16:06 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Άρθρο 51 Ανώτατο ηλικιακό όριο εγγραφής μαθητών στα ημερήσια ΕΠΑ. Λ.
    Πάλι βάλλεται η επαγγελματική εκπαίδευση.
    αυτή η κυβέρνηση αγαπάει την ιδιωτική εκπαίδευση είναι ηλίου φαεινότερο,και το παιδί από το περιστέρι θα πρέπει να πάει στο ιδιωτικό ΙΕΚ
    Θα το πάρετε πίσω και αφήστε τα κόλπα σας.

  • 28 Απριλίου 2020, 15:53 | Παυλάκος Μαυροειδής

    Να αποσυρθεί η διάταξη… πως μπορεί να τεκμηριωθεί ότι οι άνω των 17 είναι υπεύθυνοι ή συμβάλουν στην ενδοσχολική βία… η εμπειρία, μας δείχνει ακριβώς το αντίθετο… μάλλον η «αποσυμφόρηση» είναι το ζητούμενο…

  • 28 Απριλίου 2020, 15:49 | ΝΙΚΟΣ ΔΟΛΛΑΣ

    Προσωπικά διαφώνω με το όριο ηλικίας.
    Κύριος σκοπός των ΕΠΑΛ είναι να προσφέρουν Επαγγελματική εκπαίδευση, πολύ περισσότερο απο το να ανταγωνίζονται τα ΓΕΛ για τις Πανελλήνιες εξετάσεις και τις θέσεις στα ΑΕΙ.
    Απαγορεύοντας έναν επαγγελματία ή ακόμα και άνεργο να εγγραφεί στη Β΄τάξη για να αποκτήσει ένα δίπλωμα εξειδίκευσης είναι σαφώς κατί που δε βοηθάει στην επίτευξη αυτού του σκοπού.

    Εσπερινά ΕΠΑΛ δεν υπάρχουν σε όλες τις περιοχές αλλά ακόμα και αν υποθέσουμε Ετοι υπάρχουν πάλι θα πρόσφεραν σαφώς λιγότερες ειδικότητες άρα και επιλογές.
    Προσθέτω οτι και το κόστος λειτουργίας ένος νέου σχολείου κάτα τις απογευματινές ώρες πρόσθετει στη φθορά εξοπλισμού και κόστος λειτορυγίας.
    Οι ενηλικοί μαθητές, στα 25 χρόνια υπηρεσίας μου, ουδέποτε δημιουργήσαν το παραμικρό πρόβλημα με τη συμπεριφόρα τους, το «για λόγους bullying» είναι προσβλητικό για αυτούς τους ανθρώπους που παρά την ηλικία και τις υποχρεώσεις τους ήταν υποδειγματικοί μαθητές.
    Αξίζει να αναφέρω το παράδειγμα μόνιμου Υπαξιωματικού του Ελληνικού Στρατού ο οποίος όχι μόνο ήταν υποδειγματικός αλλά αξιοποιήσε τις γνώσεις που απέκτησε στη μονάδα οπου υπηρέτουσε.
    Τέλος για ποίο λόγο απαγορεύω στους μαθητές των Εσπερινών Γυμνασίων και Σχολείων2ης ευκαιρίας τη δυνατότητα να εγγραφούν στα ΕΠΑΛ;

  • 28 Απριλίου 2020, 15:23 | Βασίλης Σκάρας

    «Τα άρθρα 51 και 52 είναι απαράδεκτα. Σε ποια χώρα δεν έχεις το δικαίωμα να παρακολουθήσεις την ειδικότητα που θέλεις μόνο και μόνο γιατί έγινες 17+; Σε ποια χώρα δεν έχεις το δικαίωμα επιλογής; Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια. Νοιώθω ότι πάλι γίνεται προσπάθεια να υπάρξει προώθηση μαθητών στα ΚΕΚ, στα ΙΕΚ και στα Κολέγια. Νοιώθω ότι και πάλι τα ΕΠΑΛ μπήκανε στο στόχαστρο. Νοιώθω ότι γίνεται και πάλι προσπάθεια απαξίωσης της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης»

  • 28 Απριλίου 2020, 15:21 | Εκπαιδευτικός

    Προφανώς και είναι σωστό να προστατεύονται οι ανήλικοι μαθητές. Πόσοι από τους αναπληρωτές και τους μόνιμους που γράφουν τα σχόλια εδώ στέλνουν τα παιδιά τους σε ΕΠΑΛ? Απο το δικό μου περίγυρο κάνεις. Τους ενήλικες τους θέλουν για να φτιάχνουν τμήματα ειδικοτήτων κ να μην πηγαίνουν σε άλλα σχολεία η να εμφανίζουν μαθητές οι οποίοι δεν εμφανίζονται ποτε. Έλεος.

  • 28 Απριλίου 2020, 14:59 | Νικόλαος Καβούκας

    Κυρία Υπουργέ,υπηρετώ στο ΖΑΝΝΕΙΟ ΕΠΑ.Λ. ΠΕΙΡΑΙΑ Το 97% των μαθητών μας,είναι ενήλικοι.Είναι συνειδητοποιημένοι.Δεν μαλώνουν μεταξύ τους.Είμαστε όλοι αγαπημένοι.Για κάποιο λόγο, δεν μπόρεσαν,όταν ήταν νέοι να συνεχίσουν το σχολείο.Στο σχολείο μας, ήρθαν να μάθουν γράμματα, να αποκτήσουν μία ειδικότητα, ένα όπλο γνώσης,στην «αγορά εργασίας». Μην τους στερείτε αυτό το δικαίωμα.Οι περισσότεροι είναι εργαζόμενοι και αυτοί που δεν είναι,έρχονται για να αποκτήσουν μία ειδικότητα, έτσι ώστε να έχουν μία ελπίδα παραπάνω,για εύρεση εργασίας.

    Σημείωση: Κυρία Υπουργέ,στα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πατρίδα μας,Κοινωνικά, Οικονομικά,Εθνικά, μην προστεθεί και άλλο ένα.
    Παρακαλώ να αποσύρετε αυτή την τροπολογία,νομοσχέδιο,ζήτημα διαβούλευσης.
    Θα είναι εξόχως καταστροφικό για την Παιδεία μας.

    Σας ευχαριστώ και παρακαλώ κάνοντας την πιο σοφή σκέψη που θα μπορούσατε, είναι να το αποσύρετε.

    Μετά τιμής,Καθηγητής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Νικόλαος Καβούκας.

    Νίκαια -Πειραιεύς 28-4-2020

  • 28 Απριλίου 2020, 14:50 | Μαρία

    Σωστό το όριο . Τα υπόλοιπα είναι για τη βολεψη του καθενός στα ΕΠΑΛ.

  • 28 Απριλίου 2020, 14:46 | Νίκος Ν

    Απορίας άξιον γιατί τέτοιος χαμός για το αυτονόητο. Τα ημερήσια λύκεια δεν εντάσσονται στην εκπαίδευση ενηλίκων. Τι αυτό υπάρχει η εκπαίδευση ενηλίκων. Σδε ιεκ εσπερινά. Τα ΑΝΗΛΙΚΑ είναι ΑΝΗΛΙΚΑ κ πρέπει να προστατεύονται.

  • 28 Απριλίου 2020, 14:30 | ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΑΝΝΗ

    Εργάζομαι στην επαγγελματική εκπ/ση από το 1985. Ποτέ δεν αντιλήφθηκα αντιπαλότητα μεταξύ των μικρών και των μεγάλων μαθητών. Ίσα ίσα που πολλές φορές οι απόφοιτοι γίνονται παράδειγμα προς μίμηση. Από την άλλη, έχουμε το δικαίωμα να αποκλείσουμε από τα ημερήσια ΕΠΑΛ μαθητές που εργάζονται τα βράδια ή μητέρες μικρών μαθητών που θέλουν να φοιτήσουν τις ώρες που και τα παιδιά τους είναι σχολείο; Άλλωστε όσοι από τους απόφοιτους εργάζονται τα πρωινά, μπορούν να φοιτήσουν στα εσπερινά ΕΠΑΛ. Και πως γίνεται όλο αυτό να συζητείται εν μέσω καραντίνας , και ενώ δεν μπορούμε ούτε να ενημερωθούμε ούτε να αντιδράσουμε;ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΚΕΡΑΣΑΚΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΤΑ ΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.

  • 28 Απριλίου 2020, 14:07 | Βασίλης Καθηγητής ΕΠΑΛ

    Προτείνω την απόσυρση του συγκεκριμένου άρθρου γιατί βάζει φραγμούς στις επιλογές των μαθητών οι οποίοι για οποιοδήποτε λόγο επιθυμούν να σπουδάσουν σε ΕΠΑΛ για την απόκτηση ειδικότητας σε ηλικία μεγαλύτερη των 17 ετών. Το επιχείρημα στην αιτιολογική έκθεση ότι «Με την προτεινόμενη τροποποίηση καθορίζεται μέγιστο ηλικιακό όριο για την εγγραφή στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ., με σκοπό την αποτελεσματικότερη πρόληψη φαινόμενων ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού, τα οποία παρατηρούνται ιδίως μεταξύ ενηλίκων και ανηλίκων μαθητών» ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ με βάση την εμπειρία μου ως Καθηγητή για 23 συνεχόμενα έτη σε Επαγγελματικό Λύκειο. Μάλιστα τις περισσότερες φορές η ύπαρξη μεγαλύτερων σε ηλικία μαθητών στην τάξη, οι οποίοι έχουν έλθει συνειδητοποιημένοι ξανά στο σχολείο με σκοπό να αποκτήσουν πτυχίο σε μια ειδικότητα, επιδρά θετικά στη δυναμική της τάξης και πολλές φορές τους χρησιμοποιούμε εμείς οι καθηγητές για να μας βοηθήσουν μέσα στην τάξη όταν αντιμετωπίζουμε προβλήματα.
    Το δεύτερο επιχείρημα της αιτιολογικής έκθεσης ότι με το άρθρο αυτό «Παράλληλα, επιχειρείται η σταδιακή αποσυμφόρηση, από σκοπιάς μαθητικού δυναμικού, των ημερήσιων ΕΠΑ.Λ., με γνώμονα τη συνολική βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας διά του εξορθολογισμού της αριθμητικής σχέσης εκπαιδευτικού και μαθητή» δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να γίνει δεκτό από την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και γενικά από την κοινωνία γιατί ουσιαστικά στοχεύει στο χτύπημα του Επαγγελματικού Λυκείου και στην μείωση του μαθητικού δυναμικού του τη στιγμή που αν θέλουμε αυτή η χώρα να αναπτυχθεί θα πρέπει να ενισχύσουμε την Επαγγελματική Εκπαίδευση και όχι να παίρνουμε μέτρα για τη συρρίκνωσή της.

  • 28 Απριλίου 2020, 13:31 | ΕΛΕΝΗ

    Επειδή κάποια πράγματα πρέπει να λέγονται στα ίσια, θα επιχειρηματολογούσα υπέρ της διάταξης για ανώτατο όριο ηλικίας εγγραφής στα ΕΠΑΛ.
    1. Σε ποια χώρα του εξωτερικού επιτρέπεται να ξαναφοιτήσεις στο σχολείο (έστω στις τελευταίες τάξεις);
    2. Γιατί να μην βγαίνουν κάποιοι νέοι γρήγορα στην αγορά εργασίας, αλλά να χάνεται ξανά χρόνος σε αμφιβόλου ποιότητας μάθηση;
    3. Πότε επιτέλους θα συσχετίζονται γρήγορα τα χρόνια της εκπαίδευσης/κατάρτισης με τις σύγχρονες ανάγκες παραγωγικότητας και εργασίας;
    4. Γιατί να μην εκπαιδεύονται πλέον πολλοί νέοι και με ΕξΑΕ (και όχι μόνο με ΕΠΑΛ) και στο μεταξύ να προχωρούν εργασιακά;
    5. Γιατί να μην θεωρείται αυτό το μέτρο ως αναβαθμιστικό, εφόσον πράγματι θα αποχωρήσουν κάποιες δύσκολες περιπτώσεις μαθητών οι οποίοι θα κληθούν να βρουν το δρόμο τους αλλού, κάτι που μπορεί να τους κάνει και καλό αντί να τους χαϊδεύουμε τη ραστώνη τους και τη μαγκιά τους;
    6. Πώς αλλιώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με το θέατρο που παίζεται πανελληνίως με τις εικονικές εγγραφές στα ΕΠΑΛ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των ολιγομελών τμημάτων ή το συντεχνιακό ζήτημα των οργανικών θέσεων στα ΕΠΑΛ; Ας μειωθούν τα όρια ολιγομελών ακόμα και σε πέντε μαθητές και καλύτερα να μειωθούν τα ωράρια των καθηγητών ΕΠΑΛ, ώστε να σταματήσει αυτή η κοροϊδία.
    7. Το μέτρο θα συρρικνώσει τα ΕΠΑΛ. Άρα οι αναγκαίες δαπάνες θα μειωθούν. Όμως, πώς είναι δυνατόν το δημόσιο να χρηματοδοτεί μια συνεχώς αυξανόμενη ανάγκη δαπάνης στην σύγχρονη τεχνική εκπαίδευση; Δεν προβλέπεται τέλος σε αυτό και δεν μπορεί η χώρα μας να συμβαδίζει ποτέ επαρκώς. Εξάλλου πολλά καλά και ακριβά εργαλεία/υλικά κλέβονται συχνά στα ΕΠΑΛ από διάφορους ανώριμους. Η χώρα μας δεν μπορεί να συμβαδίσει ούτε ακόμα και αν δίνεται το περιβόητο 75% των δαπανών της Παιδείας στην Επαγγελματική Εκπαίδευση που νομοθετήθηκε επί Αρσένη. Καλύτερα να δοθεί μέρος αυτού του ρόλου και σε άλλους.
    8. Η σημερινή κατάσταση λέει ότι λιγότερο από 10% των αποφοίτων θα ασχοληθούν τελικά με τον τομέα που επέλεξαν να φοιτήσουν στα ΕΠΑΛ. Μας αρέσει αυτός ο ανορθολογισμός; Δεν πρέπει κάτι να αλλάξει ριζικά;
    Υπάρχει αντίλογος στα παραπάνω, τον σέβομαι, όμως προσωπικά ζυγιάζω ότι η θαρραλέα αυτή διάταξη έχει περισσότερα υπέρ από κατά.

  • 28 Απριλίου 2020, 12:56 | ΛΙΜΑΚΗΣ ΙΩΣΗΦ

    ΘΈΜΑ ΘΈΣΠΙΣΗ ΑΝΩΤΆΤΟΥ ΟΡΊΟΥ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΤΑ ΕΠΑΛ

    Κυρία Υπουργέ
    Συνεργάζομαι με το ΕΠΑ.Λ ΖΗΤΑ των εκπαιδευτηρίων Θεοδωρόπουλου από το 1995,σαν καθηγητής αλλά και σαν μέλος της Διοίκησης.Όλα αυτά τα χρόνια οι μαθητές μας ήταν απόφοιτοι Λυκείου.Υπήρξαν όμως και σχολικές χρονιές που είχαμε μαθητές μικρότερης ηλικίας,προερχόμενοι από Γυμνάσιο η από την Α Λυκείου.Ποτέ δεν υπήρξε βιαιοπραγία των μεγαλύτερων προς τούς μικρότερους.Διαφωνίες ναι βία όμως ποτέ.Μπορώ να σας διαβεβαιώσω οτι οι μεγαλύτεροι λειτουργούσαν πυροσβεστικά.Η ηλικία των 17 ετών υστερεί σε πολλούς μαθητές την ευκαιρία μετά από μία αποτυχία στις πανελλαδικές να επιλέξουν να πάρουν ένα πτυχίο που θα τους βοηθήσει στην επαγγελματική τος αποκατάσταση.Εάν όμως πρέπει να θεσπιστεί κάποιο όριο ηλικίας νομίζω το όριο των 19 η 20 ετών δεν δημιουργεί προβλήματα και δίνει ίσες ευκαιρίες σπουδών σε όλους
    Ευχαριστώ

  • 28 Απριλίου 2020, 12:16 | Μ.Μαρία

    Η γνώμη μου είναι πως το συγκεκριμένο ηλικιακό όριο πρέπει να καταργηθεί. Είναι απαράδεκτο, παράνομο και μη λειτουργικό, για χιλιάδες ανθρώπους που θέλουν να αποκτήσουν κάποια ειδικότητα, σε δύσκολα οικονομικά καιρούς, που η ειδίκευση δεν είναι απλό προσόν, αλλά αναγκαίο μέσο εύρεσης εργασίας.

  • 28 Απριλίου 2020, 11:45 | ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    1. Ο αποκλεισμός από τη δημόσια τεχνική εκπαίδευση όσων έχουν υπερβεί το 17ο έτος της ηλικίας τους αποτελεί καταστρατήγηση του Συντάγματος, άρθρο 16, που δίνει το δικαίωμα της ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ σε ΟΛΟΥΣ, σε ΟΛΕΣ τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης και παρέχει ίσες ευκαιρίες σε ΟΛΟΥΣ.
    2. Έχουμε δει στην πράξη, σε πολλές περιπτώσεις, τον καταλυτικό ρόλο της παρουσίας των συνειδητοποιημένων, ενηλίκων μαθητών στην τάξη μας.
    3. Η ενδοσχολική βία δεν προκύπτει αποκλειστικά από ενήλικα άτομα και δεν αποτελεί χαρακτηριστικό των φοιτούντων στα ΕΠΑ.Λ. Ποια έρευνα στοιχειώνει αυτό το επιχείρημα;Ζητούμε :
    – ισότιμη πρόσβαση όλων στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ.
    – απόσυρση του άρθρου 51

  • 28 Απριλίου 2020, 11:33 | Κωστας πρώην Εκπαιδευτικός ΕΠΑΛ

    Ειστε σε παρα πολυ καλο δρομο. συνεχίστε ακάθεκτοι γι αυτό σας ψηφίσαμε. Μεχρι το 2018 που ειχα οργανική σε ΕΠΑΛ διαπίστωσα ότι βρίθουν δυσλειτουργιών.ζήτημα οι ενσυνειδητοι ενήλικες που φοιτούν σε αυτά να είναι 0,1% και αυτοι πανε για εύκολη εισαγωγη σε ΑΕΙ λογω της γελοίας ύλης.Οι υπολοιποι είναι άτομα που εκτός του οτι δεν συμμετεχουν ποτε ενεργα στο μαθημα παρά συμπαρασύρουν και τους ανηλικους που τους μιμουνται,και που εκβιαστικά παίρνουν απολυτήρια λυκειου και πτυχια απο καθηγητές που δεν τολμουν να θίξουν κακώς κείμενα,καθως είναι δέσμιοι στο οτι εχουν απέναντι τους ένα ενήλικο άτομο,δεν τολμούν να βάλουν απουσίες, να επιβάλουν την εύρυθμη λειτουργία στις τάξεις πχ να μην καπνιζουν και να μην τηλεφωνουν τουλάχιστον κατα την ώρα του μαθήματος, για τον πολύ απλό λόγο οτι οι 18αρηδες- 25ααρηδες νομιζουν οτι ως ενηλικες, κατεχουν το αλάθητο στις υποχρεώσεις αλλα στην συμπεριφορά λειτουργούν ως μια ανεξέλεγκτη αγέλη χουλιγκάνων.Σας παραπεμπω στις ζημιές που γίνονται καθε χρονο σε ΕΠΑΛ όπως πυρκαγιές σε θρανία, πινακες κα.Καταστροφές σε πορτες γραφεια. Τα ΕΠΑΛ δεν επιτελουν εκπαιδευτικο σκοπο μοιραζουν μονο απολυτηρια και πτυχια σε οποιον τους τιμα με την εγγραφη του ΧΩΡΙΣ καμιά μαθητικη υποχρέωση. Εδω δεν παιρνουν μαζι τους ΠΟΤΕ βιβλια και τετραδια οταν πανε στα ΕΠΑΛ. Οι καθηγητες μαγειρευουν τις απουσιες τους ωστε να μην μεινουν απο ανεπαρκη φοιτηση.Στην τελικη αν αυτος ειναι ο σκοπος να μοιραζετε χαρτια τίτλων στον οποιονδηποτε,είτε το αξίζει είτε όχι, στειλτε τα στα σπιτια τους απευθείας και απαλλαξτε μας απο το να συντηρουμε αχρηστες σχολικές δομες με τους φόρους μας.

  • 28 Απριλίου 2020, 11:08 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

    Να πει κάποιος στον κύριο ΓΡΗΓΟΡΗ ότι ΓΝΩΡΊΖΩ ΠΟΛΎ ΚΑΛΆ ΌΤΙ ΤΑ ΕΠΑ.Λ εκτός από λύκεια που δίνουν ισότιμο απολυτήριο Λυκείου δίνουν και πτυχίο ειδικότητας. επειδή Όμως είμαι εν ενεργεία καθηγητής ΕΠΑΛ όπως και εσείς, (((ΓΝΩΡΊΖΩ ΠΆΡΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΒΕΒΑΙΑ ΑΛΛΑ ΤΟ ΑΠΟΚΡΥΠΤΕΤΑΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΛΛΟΙ οι οποίοι με αυτό τον τρόπο κάνουν κακό στην επαγγελματική εκπαίδευση στην κοινωνία αλλά και στη χώρα μας ιδιαίτερα))) πολλούς μαθητευόμενους των ΕΠΑΛ που έχουν αποφοιτήσει από 2-5 ειδικότητες ο καθένας -πολλές φορές άσχετες μεταξύ τους – όπως ΚΑΠΟΙΟΣ 36χρονος που τον έχω μαθητή τώρα. Πρώτα βοηθός βΟΗΘΌς ΝΟΣΗΛΕΥΤΉ, ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕ.. μετά Μηχανικού Αυτοκινήτων του ήταν δύσκολο μετά κομμωτικής… ούτε αυτό ,,,,με αποτέλεσμα να μην εξασκεί κανένα από αυτά και να θέλει τώρα να γίνει Ηλεκτρονικός ΕΛΕΟΣ!!!!Συμφωνείτε με αυτές τις τακτικές? Εγώ ΟΧΙ και έχω καταλάβει ότι έρχεται στο σχολείο ΚΑΙ για άλλους λόγους οι οποίοι είναι ΕΥΚΌΛΩς ΕΝΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΙ.

  • 28 Απριλίου 2020, 10:37 | ΣΑΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

    Αξιότιμη κα Υπουργέ,

    Από πού να ξεκινήσω να σχολιάζω τα άρθρα 51 και 52, ….. δύο παράγραφοι όλο και όλο και η μοναδική αναφορά στα ΕΠΑ.Λ. δημιουργεί χιλιάδες ερωτήματα, απορίες και συμπεράσματα δυστυχώς ….

    – Παραβίαση του Συντάγματος

    ”Άρθρο 16 του Συντάγματος”
    1) Η τέχνη και η επιστήμη, η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες η ανάπτυξη και η προαγωγή τους αποτελεί υποχρέωση του κράτος.
    2) Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες.
    3) Τα έτη υποχρεωτικής φοίτησης δεν μπορεί να είναι λιγότερα από εννέα.
    4) Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια. Το κράτος ενισχύει τους σπουδαστές που διακρίνονται, καθώς και αυτούς που έχουν ανάγκη από βοήθεια ή ειδική προστασία, ανάλογα με τις ικανότητές τους.

    Παράφορη παραβίαση του Συντάγματος από το ίδιο το κράτος, το οποίο αφαιρεί το δικαίωμα της δωρεάν παιδείας και ελεύθερης επιλογής σχολείου από τους μαθητές άνω των 17 ετών που επιλέγουν να φοιτήσουν σε Δημόσιο Ημερήσιο Επαγγελματικό Λύκειο.

    – Καταστρατήγηση της αρχής της ισότητας και παροχής ίσων ευκαιριών

    Η θέσπιση ανώτατου ηλικιακού ορίου εγγραφής μαθητών στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ. είναι ενάντια στην αρχή της ισότητας, η οποία αποτελεί θεμελιώδη αρχή του δικαίου. Επίσης, θεωρώ, ότι αντίκειται στην αρχή της παροχής ίσων ευκαιριών στην παιδεία σε όλους τους πολίτες.

    Στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου και στα άρθρα 51 & 52 γίνεται αναφορά στο ηλικιακό όριο εγγραφής των μαθητών μόνον για τα ΕΠΑ.Λ. και όχι για όλη την λυκειακή βαθμίδα εκπαίδευσης. Θεσμοθετείται ακόμη μία διάκριση μεταξύ ΓΕΛ και ΕΠΑ.Λ. (Ημερήσιων), όταν και οι δύο τύποι σχολείων αποδίδουν στους αποφοίτους τους «ίσης αξίας» τίτλους απολύσεως.

    Δεν είναι δυνατόν να έχει καταργηθεί το όριο ηλικίας στον διορισμό στο δημόσιο και από την άλλη να θεσπίζεται ηλικιακό όριο προκειμένου να εγγραφεί κάποιος σε ένα τύπο σχολείου.

    Γιατί να μην υπάρχει ισότητα στην επιλογή φοίτησης και για τους 18αρηδες και 20αρηδες; Εάν το νέο μέτρο είναι καλό για τα ΕΠΑ.Λ., γιατί να μην είναι καλό και για τα ΓΕΛ. -άλλωστε υπάρχουν και Εσπερινά ΓΕΛ- και αν είναι αυτό το πρόβλημα τότε γιατί να μην ισχύει και το αντίστροφο, δηλαδή απαγόρευση εγγραφής και στα ΓΕΛ;

    Δεν πρέπει να υπάρχει διαφορετικό ηλικιακό κριτήριο μεταξύ Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου, διότι γίνεται ξεκάθαρα διάκριση σε βάρος του μαθητικού δυναμικού των ΕΠΑΛ. Η ενέργεια σας αυτή, εκτός του ότι είναι αντισυνταγματική, συνιστά άδικη μεταχείριση για τους υποψήφιους μαθητές των ΕΠΑ.Λ. Είναι σημαντικό να έχει την προοπτική ένας μαθητής να μπορεί να επιλέξει το σχολείο που θα φοιτήσει και να διεκδικήσει πρόσβασή στην Ανώτατη Εκπαίδευση μέσα από τις δικές του επιλογές.

    – Ρατσιστική και άνιση αντιμετώπιση

    Παγιώνει τα δύο μέτρα και δύο σταθμά για τους μαθητές μας και αποτελεί ρατσιστική και άνιση αντιμετώπιση απέναντι σε μια μερίδα πολιτών, οι οποίοι για διάφορους λόγους, κοινωνικούς, οικονομικούς, προσωπικούς, είτε έκαναν μια επαγγελματική επιλογή σε κάποια φάση της ζωής τους, η οποία δεν ευδοκίμησε και θέλουν να γυρίσουν πίσω να πάρουν ένα απολυτήριο Λυκείου, είτε επιθυμούν να παρακολουθήσουν μια νέα ειδικότητα που θα τους προσφέρει ίσως μια καλύτερη επαγγελματική σταδιοδρομία αποφοιτώντας από ένα Ημερήσιο ΕΠΑ.Λ.

    Είναι τουλάχιστο οξύμωρο η προτεινόμενη τροποποίηση με την οποία καθορίζεται μέγιστο ηλικιακό όριο για την εγγραφή στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ να επικαλείται στην αιτιολογική έκθεση ότι σκοπός είναι “η αποτελεσματικότερη πρόληψη φαινόμενων ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού”, ενώ η ίδια η θεσμοθέτησή της να προκαλεί φαινόμενα ρατσισμού και άνισης μεταχείρισης απέναντι σε μερίδα μαθητών μας που θα επιλέξουν να φοιτήσουν σε Ημερήσιο ΕΠΑ.Λ.

    – Δια Βίου Μάθηση με αποκλεισμούς

    Ανεπίτρεπτο στην εποχή της Δια Βίου Μάθησης να μπαίνει ηλικιακό όριο. Αντίθετο με όλες τις Ευρωπαϊκές οδηγίες το ανώτατο ηλικιακό όριο εγγραφής μαθητών στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ. και τουλάχιστον είναι οξύμωρο να μιλάμε για Δια Βίου Μάθηση και, αντί να άρουμε εμπόδια, το ίδιο το ΥΠΑΙΘ να προσθέτει καινούργια. Δια βίου μάθηση δεν υφίσταται χωρίς ελευθερία επιλογής σχολείου και ωραρίου λειτουργίας του για όσους επιθυμούν -μετά το 17 έτος της ηλικίας τους- είτε να πάρουν απολυτήριο, διότι για κάποιους προσωπικούς λόγους είχαν σταματήσει το σχολείο, είτε να λάβουν ένα πτυχίο ειδικότητας μετά την αποφοίτησή τους από τα ΓΕΛ, είτε να λάβουν και δεύτερο πτυχίο οι απόφοιτοι των Ημερήσιων ΕΠΑ.Λ. εντός του σχολείου που αποφοίτησαν.

    Σε μια δημοκρατική χώρα όλοι πρέπει να έχουμε το δικαίωμα της δια βίου μάθησης και εκπαίδευσης ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. ‘Όλοι πρέπει να έχουμε το δικαίωμα της επιλογής του σχολείου που θα φοιτήσουμε χωρίς η ηλικία να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα.

    – Στοχοποίηση των Ημερήσιων ΕΠΑ.Λ. ως άντρο ανομίας και σχολικού εκφοβισμού

    Το Επαγγελματικό Λύκειο στοχοποιείται ως άντρο ανομίας, σχολικού εκφοβισμού και βίας. Το άρθρο και η αιτιολογική έκθεση από μόνα τους και δικαιολογημένα γεννούν ερωτηματικά. Ποιες είναι αυτές οι έρευνες που λένε πως τα φαινόμενα ενδοσχολικής βίας οφείλονται στους ενήλικες μαθητές; Δηλαδή, τους 18αρηδες και 20αρηδες, όχι μόνο τους αποκλείει από την φοίτησή τους σε Ημερήσια ΕΠΑ.Λ. και από την εκπαιδευτική διαδικασία σε αυτά, αλλά τους στοχοποιεί και ως θύτες σε διάφορα επεισόδια bullying.

    Ίσα ίσα οι μαθητές αυτοί είναι πιο ώριμοι, φέρονται πιο υπεύθυνα, λειτουργούν βοηθητικά στη προσπάθεια των εκπαιδευτικών μέσα στην τάξη και αποτελούν φωτεινό παράδειγμα με τη συμπεριφορά τους για τους ανήλικους μαθητές. Η αιτιολογική έκθεση δεν αντέχει σε ιδιαίτερη κριτική, γιατί ενδοσχολική βία -και μάλιστα με σοβαρά περιστατικά- έχουμε δει σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και σε ΓΕ.Λ., όπου οι μαθητές έχουν κατά κανόνα την ίδια ηλικία.

    Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η Fitnet Hasekiu το 2013 οι πράξεις του εκφοβισμού (εμπειρίες ως εκφοβιστές και θύματα) μειώνονται σε σχολεία με μαθητές σε μεγαλύτερη ηλικία και επίσης εμφανίζεται αύξηση της κοινωνικής συμπεριφοράς. Μεγαλώνοντας οι μαθητές αποκτούν λεκτικές και κοινωνικές δεξιότητες που τους επιτρέπουν να αντεπεξέλθουν καλύτερα στις μορφές συμπεριφοράς εκφοβισμού που πιθανόν να δεχτούν. Μελέτες επιβεβαιώνουν πως η συχνότητα εμφάνισης και οι μορφές του εκφοβισμού και της θυματοποίησης μεταβάλλονται με την ηλικία. Η άμεση επιθετικότητα σωματικής ή λεκτικής φύσης είναι συνήθης στα παιδιά μικρής ηλικίας (Ayers et al., 1999). Η μελέτη HBSC 2010 διαπίστωσε ότι η θυματοποίηση κατά κανόνα μειώνεται με την ηλικία (Currie et al., 2012). Οι Craig και συνεργάτες (2009) υποστηρίζουν ότι η μείωση της θυματοποίησης με την αύξηση της ηλικίας ενδεχομένως οφείλεται στην κοινωνική ανάπτυξη. Μπορεί, επίσης, να αντικατοπτρίζει την εξίσωση του σωματικού μεγέθους και συνεπώς αποτελεσματικότερη παρεμπόδιση του εκφοβισμού ή να αφορά διαφορές στο περιβάλλον μεταξύ δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου σε επίπεδο κοινωνικού κλίματος και ακαδημαϊκών απαιτήσεων. Καταλήγουμε λοιπόν, πως, όσο μεγαλύτερες ηλικίες έχουμε σε ένα σχολικό περιβάλλον, τόσο λιγότερα ποσοστά εκφοβισμού έχουμε.

    Το ηλικιακό πλαφόν δεν μπορεί να αποτρέψει τα φαινόμενα ενδοσχολικής βίας. Τα περισσότερα επεισόδια εκφοβισμού γίνονται ανάμεσα σε συνομήλικους και αυτό το γνωρίζετε καλά.

    Η πρόληψη και η αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού απαιτεί την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, αξιοποίηση και ανάπτυξη κοινών δράσεων από το σύνολο όλων των εμπλεκομένων, δηλαδή του σχολείου, της οικογένειας και της τοπικής κοινωνίας και οπωσδήποτε δεν αφορά το όριο ηλικίας.

    Επιπλέον, στα ΕΠΑ.Λ. με το πρόγραμμα Μ.Ν.Α.Ε., υπηρετούν ψυχολόγοι και λειτουργεί και ο θεσμός του Συμβούλου Καθηγητή. Στο ΕΠΑ.Λ. που υπηρετώ, λόγω της λειτουργίας Τμημάτων Ένταξης και της ΕΔΕΑΥ, υπηρετούν και λειτουργούν μία ημέρα την εβδομάδα μια ψυχολόγος και μία κοινωνική λειτουργός. Οπότε οι μαθητές μας -σε αντίθεση με τους μαθητές των ΓΕΛ- λαμβάνουν καθοδήγηση, στήριξη και συναισθηματική υποστήριξη, τόσο από τους “ειδικούς”, όσο και από τους “συμβούλους” καθηγητές τους και έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να εκφοβιστούν. Διαφορετικά, να δοθούν στη δημοσιότητα οι έρευνες που λένε πως τα φαινόμενα ενδοσχολικής βίας οφείλονται στους ενήλικες μαθητές των Ημερήσιων ΕΠΑ.Λ.

    Επίσης αν θέλουμε να μείνουμε στο θέμα του bullying, με αυτή τη λογική που διατυπώνεται στην αιτιολογική έκθεση, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να υποστεί και ο 18άχρονος, 19άχρονος και 20άχρονος που αναγκαστικά θα φοιτήσει στα Εσπερινά ΕΠΑ.Λ. μαζί με 30άχρονους, 40άχρονους, 50άχρονους και καμιά φορά 60άχρονους συμμαθητές του. Άραγε, πόσο άνετα θα φοιτήσει αυτός ο μαθητής και τι εμπειρίες θα μοιραστεί με τους συμμαθητές του στο νυχτερινό σχολείο; Το έχουν λάβει υπόψη τους οι σοφοί που έχουν συντάξει το πολυνομοσχέδιο;

    – Συρρίκνωση και υποβάθμιση των Ημερήσιων ΕΠΑΛ.

    Τι ειρωνεία …. «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις». Μόνο που στην περίπτωση των Ημερήσιων ΕΠΑ.Λ. …. τα συρρικνώνει και τα υποβαθμίζει.

    Με τα άρθρα 51 και 52 αφαιρείται η δυνατότητα να εγγράφονται στα Ημερήσια ΕΠΑΛ,
    α) απόφοιτοι των ΓΕΛ στη Β΄ τάξη για απόκτηση πτυχίου ΕΠΑΛ (οι οποίοι εγγράφονται στην ειδικότητα που πιστεύουν ότι θα τους βοηθήσει επαγγελματικά και στο πλαίσιο της τυπικής εκπαίδευσης να αποκτήσουν πτυχίο που θα τους εξασφαλίζει επαγγελματικά δικαιώματα άμεσα χωρίς να δώσουν εξετάσεις πιστοποίησης),
    β) απόφοιτοι των ΕΠΑΛ για απόκτηση πτυχίου σε άλλη ειδικότητα του Τομέα ή άλλο Τομέα από αυτόν που αποφοίτησαν και
    γ) πτυχιούχοι ή απόφοιτοι όλων των τύπων λυκείων ή ΤΕΕ που σήμερα δουλεύουν τα απογεύματα ή τα βράδια, αλλά επιθυμούν να αποκτήσουν κάποιο πτυχίο ή απολυτήριο Λυκείου. Αυτό συνεπάγεται αυτόματα πτώση του μαθητικού δυναμικού των ΕΠΑΛ κατά ένα μεγάλο ποσοστό.

    Με τον ηλικιακό περιορισμό που υιοθετεί το νομοσχέδιο, οδηγεί τους μαθητές, που επιθυμούν να παρακολουθήσουν μια ειδικότητα σε πρωινή λειτουργία, στη ιδιωτική εκπαίδευση, στα ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. (αφού τα δημόσια Ι.Ε.Κ. λειτουργούν και αυτά απόγευμα), και μάλιστα, σε μία πολύ δύσκολη οικονομικά περίοδο.

    Επίσης, πώς θα λάβουν έγκριση λειτουργίας τομείς και ειδικότητες που απαιτούν σύμφωνα με την νομοθεσία συγκεκριμένο αριθμό μαθητών, αφού δεν θα μπορούν κάποιοι μαθητές να εγγραφούν; Δεν γίνεται καμία αναφορά στην αιτιολογική έκθεση για μια μείωση του ελάχιστου αριθμού που απαιτείται για τη λειτουργία των Τομέων και Ειδικοτήτων των ΕΠΑ.Λ.

    Με την ψήφιση των δύο άρθρων και με μια πρώτη εκτίμηση, τα ημερήσια ΕΠΑ.Λ. σε βάθος τριετίας θα έχουν μια μείωση μαθητικού δυναμικού περίπου 30%. Αυτό με τη σειρά του θα φέρει μείωση σε θέσεις εργασίας, συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, κλείσιμο πολλών μικρών περιφερειακών ΕΠΑ.Λ. καθώς και καταργήσεις πολλών Εργαστηριακών Κέντρων.

    Την στιγμή που η Επαγγελματική Εκπαίδευση στη χώρα μας αρχίζει να καταλαμβάνει τη θέση που της αξίζει και την αναγνώρισή της από την κοινωνία για τις επιτυχίες της στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τις πολλαπλές επαγγελματικές διεξόδους στους αποφοίτους της, την διασύνδεσή της με την αγορά εργασίας, τα καινοτόμα προγράμματά της κ.α., έρχεται το πολυνομοσχέδιο «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» να την περιορίσει και να την υποβαθμίσει.

    Στην αιτιολογική έκθεση διατυπώνεται με απόλυτη σαφήνεια η πρόθεση και ο σκοπός ψήφισης των δύο άρθρων …. «επιχειρείται η σταδιακή αποσυμφόρηση, από σκοπιάς μαθητικού δυναμικού, των ημερήσιων ΕΠΑ.Λ., με γνώμονα τη συνολική βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας διά του εξορθολογισμού της αριθμητικής σχέσης εκπαιδευτικού και μαθητή».

    Αν όμως επιθυμείτε την «συνολική βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας διά του εξορθολογισμού της αριθμητικής σχέσης εκπαιδευτικού και μαθητή» τότε απλά θα μπορούσατε να ψηφίσετε τα εξής: α) μείωση του μαθητικού δυναμικού στους 20 μαθητές ανά τάξη στα θεωρητικά μαθήματα, β) ανώτατο όριο για τα εργαστηριακά μαθήματα οι 15 μαθητές ανά τμήμα, γ) δεύτερος καθηγητής στα εργαστηριακά μαθήματα ανά 10 μαθητές, δ) έγκριση και λειτουργία τομέων και ειδικοτήτων με τους μισούς μαθητές απ’ ό,τι ισχύει σήμερα και ε) κάλυψη λειτουργικών κενών πριν την έναρξη των μαθημάτων.

    Κλείνοντας την τοποθέτησή μου στη δημόσια διαβούλευση θα ήθελα να αναφέρω και κάποιους από τους σκοπούς που πρέπει να επιτελεί το δημόσιο ΕΠΑ.Λ., σύμφωνα με τη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία των ΕΠΑ.Λ.:
    • Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της διαφορετικότητας και της πολιτισμικής ετερότητας στο πλαίσιο μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας.
    • Η ενδυνάμωση των αξιών της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης και η διαμόρφωση συνείδησης ενεργού πολίτη.
    • Η διασφάλιση της ισορροπίας στη σχολική ζωή, ούτως ώστε οι μαθητές να έχουν τη δυνατότητα να συνδυάζουν τη γνώση, τον ελεύθερο χρόνο, τη δημιουργία και τη συμμετοχή.

    Άραγε η ψήφιση των εν λόγω άρθρων υπηρετούν την επαγγελματική εκπαίδευση ή άλλους σκοπούς;

    Εν μέσω πανδημίας, με τα σχολεία κλειστά και την κοινωνία κλεισμένη στα σπίτια της, το νομοσχέδιο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση και οδηγείται άμεσα προς ψήφιση. Χρέος όλων μας απέναντι στην κοινωνία και κυρίως αυτών που θα νομοθετήσουν είναι η υποστήριξη, η υπεράσπιση, η ποιοτική αναβάθμιση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας χωρίς φραγμούς και αποκλεισμούς πολιτών της.

    Για τους παραπάνω λόγους τα άρθρα 51 και 52 πρέπει να αποσυρθούν.

  • 28 Απριλίου 2020, 09:29 | Γεώργιος

    τα Περισσότερα άρθρα δεν είναι σωστά και ειδικά αυτό με το όριο ηλικίας γιατί είμαι ένας από αυτούς πού κατάφεραν και μπήκαν τριτοβάθμια εκπαίδευση από Τ.Ε.Ε. παλιότερα σε πιο μεγάλη ηλικία.Επίσης λόγω προσωπικής εμπειρίας ανάμεσά σε παιδιά μικρότερης και μεγαλύτερης ηλικίας όταν σπούδαζα πιστεύω ότι ήταν πολύ καλύτερη η αντιμετώπιση προβλημάτων συμπεριφοράς αφού οι μεγαλύτεροι και πιο ώριμοι συμβάλλουν στην λύση τους αλλά και στην αποφυγή τους.

  • 28 Απριλίου 2020, 09:27 | Εφη Κ.

    Να μας πουν , αφού το αναφέρουν στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, σε ποια επιστημονική μελέτη στηρίχθηκαν για αυτό το αυθαίρετο συμπέρασμα για την ενδοσχολική βία μεταξύ ενηλίκων και ανηλίκων.
    Να αποσυρθεί το άρθρο 51 και 52.
    Όσο για τους χειροκροτητές αυτής της λογικής να μας πουν:
    α) έχουν πρόβλημα να εγγραφεί μαθητής 18+ χρονών στην Β τάξη στο ΕΠΑΛ και δεν έχουν πρόβλημα να εγγραφεί στο Γενικό Λύκειο? Πιστεύουν πραγματικά ότι ο ίδιος αυτός μαθητής στο Γενικό Λύκειο θα έχει διαφορετική συμπεριφορά?
    β) μαθητής που για οποιοδήποτε λόγο τελειώνει στα 18 την Α λυκείου και δεν θέλει να πάει στο Γενικό Λύκειο σε ποια σχολική δομή θα συνεχίσει τις σπουδές του?
    γ) εάν δεν το ξέρουν υπάρχει πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω ΕΠΑΛ, θεωρούν ότι πρέπει μόνο από Γενικό Λύκειο να υπάρχει αυτή η δυνατότητα? Ας το πουν ξεκάθαρα.
    δ) επειδή η Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, εάν δεν υπάρχει στην περιοχή εσπερινό ΕΠΑΛ, ή ΙΕΚ, ή δεν υπάρχει στο τοπικό εσπερινό ΕΠΑΛ ή στο ΙΕΚ η ειδικότητα που επιθυμεί κάποιος, θα πρέπει να πάει στο σπίτι του?
    Να σοβαρευτούν λιγάκι…

  • 28 Απριλίου 2020, 09:19 | Θανάσης

    Καλησπέρα,

    Το όριο των 17 ετών για εγγραφή στα ΕΠΑΛ περιορίζει την πρόσβαση στην τεχνική επαγγελματική τυπική εκπαίδευσης για
    α. Αποφοίτους ΓΕΛ
    β. Μαθητές που έχουν χάσει 1 ή 2 χρονιές (μέχρι την Α΄ Λυκείου) και επιθυμούν να γραφτούν σε ΕΠΑΛ
    γ. Αποφοίτους ΕΠΑΛ που επιθυμούν να πάρουν 2ο πτυχίο (είναι πολλοί και πραγματικοί πχ. υδραυλικοί – ψυκτικοί ή ηλεκτρολόγοι-ηλεκτρονικοί)

    Δεν θα μιλήσω για πολλά άλλα που έχουν αναφέρει προηγούμενοι σχολιαστές, αλλά αν πραγματικά έμπαινε ένα όριο ηλικίας θα έπρεπε να γίνουν τα παρακάτω
    1. Να είναι περίπου τα 22 έτη για να επιτρέπεται η παρακολούθηση των προηγούμενων κατηγοριών
    2. Να υπάρχουν περισσότερα εσπερινά, στα οποία να φοιτούν όσοι είναι μεγαλύτεροι αυτού του ορίου ηλικίας και να μην απαιτείται να είναι εργαζόμενοι.
    3. Να υπάρχει εξαίρεση για αυτούς που εργάζονται απόγευμα-βράδυ, ώστε να μπορούν να εγγραφούν σε πρωινά ΕΠΑΛ.

    Ο λόγος στον οποίο στηρίζεται η πρόταση του ορίου ηλικίας των 17 ετών, προβάλλει ως δικαιολογία και υπερτονίζει την προχειρότητα και επιπολαιότητα με την οποία συντάχθηκε. Και αυτό διότι αφορά την Τεχνική Εκπαίδευση. Ο ενήλικος που θα επιλέξει σε μια ηλικία άνω των 20 περίπου ετών να επιστρέψει/συνεχίσει στα θρανία, θα το κάνει για λόγους επαγγελματικής αποκατάστασης. Και αυτός είναι και ο λόγος που ένας ενήλικας θα προτιμήσει το ΕΠΑΛ από το ΓΕΛ για να πάρει απολυτήριο (το ότι θα πάρει και πτυχίο).

    Εγώ θα έλεγα ότι έχουμε «χορτάσει» από αναβαθμίσεις και μεταρρυθμίσεις που γίνονται για να γίνονται. Ρωτήστε τους εκπαιδευτικούς που μάχονται στην τάξη και όχι αυτούς που μάχονται να μπουν στην πολιτική.